Pallontallaajat.net

Maapallo on pyöreä => Eurooppa => Balkanin maat => Aiheen aloitti: Starchild - 09.03.2007, 15:53:06

Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Starchild - 09.03.2007, 15:53:06
Olen lähdössä ensi kesänä Balkania kiertämään, etenkin Makedonia kiinnostaa minua. Toivoisin, että maassa vierailleet kertovat kokemuksiaan maasta, mitä kannattaa tehdä ja nähdä :) Niin negatiiviset/positiiviset kertomukset kiinnostaa..

Entä, onko tiedossanne yhtään suomalaista matkanjärjestäjää, joka tekee matkoja Makedoniaan? Vielä en ole päättänyt lähdenkö omatoimimatkalle vai järjestetylle, mutta mielenkiintoisempi vaihtoehto aina on omatoimimatka :)
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: UsvaAuer - 09.03.2007, 21:29:54
Omatoimimatka ilman muuta! Germanwings lentaa katevasti Balkanille, ei Makedoniaan, mutta lahimaihin, joista paasee helposti maitse Makedoniaan. Kannatta lentaa johonkin kohteeseen ja tulla toisesta Suomeen.Tirana: Albanian ja Makedonian rajalla on Ohrid-jarvi, joka on Makedonian kuuluisin nahtavyys ja suosituin turistikohde. Tiranan budjettihotelleja on haukuttu huonoiksi, mutta ilmeisesti uusia backpacker-vaihtoehtoja on saatu kaupunkiin.

Sofia: nelja, viisi bussia paivassa Skopjeen. Minun suosikkini Balkanin suurkaupungeista. Majoitus halpaa ja vaihtoehtoja riittaa hostelleista yksityismajoitukseen.

Dubrovnik: matka Makedoniaan kulkee Montenegron kautta. Montenegron paakaupungista on ilmeisesti vain yksi bussivuoro paivassa Skopjeen.

Pristina: Lukuisia busseja Skopjeen, lyhyt matka. Pristina sijaitsee Kosovossa, joka Balkanin ainoa levoton alue. Hotellit ovat olleet kalliita tassa kaupungissa ja ilmeisesti ovat edelleen.

Thessaloniki. Ilmeisesti myos joitain busseja Makedoniaan. Thessalonikissa majoitus ei ole halvimmasta paasta eika tasoltaankaan huimaava. Hostelli oli viela joitakin vuosia sitten kamala murju.  Nykytilanteesta ei tietoa.

Belgrad. Bussimatka kestaa puolipaivaa Skopjeen. Belgrad elaa nousukautta kuten Sofiakin.Makedonia ei ole minun lempimaitani Euroopassa, liaan pieni tarjotakseen tarpeeksi mielenkiintoisia nahtavyyksia. Skopje on Euroopan rumin paakaupunki, jossa majoitus on ylihintaista. Hostelli on paras paikka majoittua. Makedonialaiset ovat ystavallisia ja pojat natteja.
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: vilviis - 09.03.2007, 21:52:30
Skopje tuhoutui pahoin 60-luvulla maanjäristyksessä. Tosiaankaan ei mikään kaunis kaupunki. Olen viettänyt kaupungissa vain puoli päivää, ja sen jälkeen suuntasin Ohridiin. Tiedän ihmisiä jotka pitävät Skopjesta kovasti, eli kai sieltäkin jotain kiinnostavaa voi löytää.

Ohrid on kyllä mielestäni tosi upea paikka. Tarkoitan nimenomaan Ohridin vanhaa kaupunkia. Yksityismajoitus edullista ja maisemat komeita. Oltiin siellä lokakuun lopulla, ajankohta oli siinä mielessä hyvä että turisteista ei ollut tietoakaan. Mutta sää oli ikävän kylmä, sijainti niin korkealla että lämpötilat olivat tosi matalalla. Toisella puolella järveä sijaitsee jokin kuuluisa luostari jossa myös käytiin. Ihan jees mesta samoilla kymmenien riikinkukkojen seassa. Ohridin lähellä on myös yksi kansallispuisto joka vain ohitettiin, mutta ihan kivat maisemat oli.

Pieni maahan tuo on ja totta, että välttämättä mitään erityisiä nähtävyyksiä maa ei pidä sisällään. Mutta ei niin voi sanoa että se olisi maan koon vika. Samankokoiset Slovenia ja vaikkapa Belgia ovat upeita paikkoja täynnä. Pieni off-topic.

Ohrid on oman näkemykseni mukaan se the paikka Makedoniassa siis ja sinne kyllä lähtisin mieluusti uudestaankin. Jos tosiaan Germanwings lentää Tiranaan niin itse lentäisin sen kautta Makedoniaan. Nykyään löytyy jo loistava hostellikin kaupungista. Nimeä en muista mutta googlesta löytyy, sillä on kaupungin ainoa todellinen hostelli. Edullinen ja loistava henkilökunta. Tiranasta pääsee näillä paikallisilla "minibussitakseilla" muutamalla eurolla Makedonian rajalle. Ja Albania on upea maa.

Edit: olipa sekavaa tekstiä. koittakaa jotain saada irti.
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Helu - 09.03.2007, 22:17:38
Itse pidän Makedoniasta paljon, vaikkakin esim. Skopje on ainakin talviseen aikaan aikas ankea kaupunki. Harmaa ja saasteinen. Mutta kesällä vilkas ja rento. Paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä ja tulevat helposti jututtamaan.. Tosin keski-kesällä Skopjessa on mielettömän kuuma..Mutta yö on hyvää aikaa liikkua ja päivät levätä :)Skopjen lähellä kannattaa käydä esim. Matkassa (Matka canyon), kiivetä Vodno-vuorelle, jonne on pystytetty suuri risti. Upeat näköalat.. Ainakin näin kun tulee täältä tasaisesta suomen maasta :)

Ohrid on ihan ykkösmesta. Kesällä paljon turisteja, talvella paljon hiljaisempaa. Vanha kaupunki on kaunis ja viihtyisä, pieniä kirkkoja paljon. Erityisesti pidän siitä, vesi Ohridissa on kirkasta, tuntuu kuin olisi Välimeren rannalla :) Tuossa yllä tarkoitettiin varmaan St. Naumin kirkkoa/luostari, se on hieno ja näkemisen arvoinen paikka. St. Naumissa sijaitsee myös Crn Drim joen lähteet (en nyt ihan varma oo nimestä), vesi on siellä uskomattoman kirkasta ja puhdasta..

Ohridin lähellä on Galichican (??) luonnonpuisto, jossa hyvät patikkamaastot..
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: vilviis - 09.03.2007, 22:30:30
Lainaus käyttäjältä: "Helu"
Tuossa yllä tarkoitettiin varmaan St. Naumin kirkkoa/luostari, se on hieno ja näkemisen arvoinen paikka. St. Naumissa sijaitsee myös Crn Drim joen lähteet (en nyt ihan varma oo nimestä), vesi on siellä uskomattoman kirkasta ja puhdasta..

Ohridin lähellä on Galichican (??) luonnonpuisto, jossa hyvät patikkamaastot..


Jep. Hyvä että joku vähän täsmentää mun jorinoita. Nimenomaan tästä luostarista kyse. Ohridin rannalla sijaitsee myös entinen Titon loma-asunto mutta tätä ei kovin läheltä päässyt katselemaan.
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Apamobil - 11.03.2007, 10:54:06
Itse myös voin antaa ääneni tuolle edellä mainitulle Ohridille.
Skopjessa oltiin kaverin kans yksi yö jossain "hotellissa". Huone oli hintaansa (20 euroa/nuppi) nähden aivan surkea ja mainosvaltti-aamupala oli pelkkää vaaleaa leipää ja teetä/kahvia. Skopjen kaupunki on tylsä ja ruma, muttei kuitenkaan tarpeeksi ruma ollakseen mielenkiintoinen.
Nyt kun Skopje on saatu haukuttua, voinkin siirtyä kehumaan Ohridia. Ohridiin pääsee Skopjesta bussilla muutamassa tunnissa. Paikka on mahtavan kirkasvetisen järven rannalla. Hintataso on todella edullinen (mummomajoituksessa maksettiin jotain 4 euroa/yö) ja järveen on kiva pulahtaa uimaan. Kävelykadun varressa on hauskoja pieniä kahviloita ja ravintoloita. Ohridissa on myös komeita, euroopan vanhimpia kirkkoja ja muuta historiallista nähtävää.
Ilmeisesti Ohridiin tulee kesällä aika paljon turisteja muista ex-jugo-maista lomailemaan.
Eli tiivistettynä: Vältä Skopjea, suuntaa Ohridiin :-)
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Kexie - 15.03.2007, 07:17:19
Kannattaa huomioida Makedoniaan mennessä kaikki vaihtoehdot, jos haluaa pihistellä hinnassa. Esim. Finnairin reitti Ljublanaan (miten se nyt kirjoitettiin) ja Estonian airin reitti Dubrovnikiin. Ja kaikki muut vaihtoehdot eri hakukoneilla. German wings ei ole koskaan ainakaan niinä päivinä, jolloin olen itse halunnut matkustaa, toiminut hintansa puolesta. Muuten Skopje on ihan mukava kaupunki, en jaksa siitä sen vertaa enempää löpistä, taisin kirjoittaa johonkin toiseen topiikkin siitä joskus jotain. Varo kulkukoiria!:)
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: vompatti - 15.03.2007, 21:49:45
Lainaus käyttäjältä: "Kexie"
Kannattaa huomioida Makedoniaan mennessä kaikki vaihtoehdot, jos haluaa pihistellä hinnassa. Esim. Finnairin reitti Ljublanaan ja Estonian airin reitti Dubrovnikiin.

Dubrovnikistakin varmaan pääsee jotenkin Makedoniaan (muistaakseni tuolla välillä kulkee joku bussi). Ljubljana kannattaa pitää mielessä, sillä sieltä lähtee suora yöjuna Skopjeen. Samassa junassa on vaunuja myös Wieniin/Wienistä.

Junan lähtöaika Ljubljanasta on kello 21.05 (Wienistä 15.57) ja saapuminen Skopjeen kello 15.34. Takaisin lähtö Skopjesta kello 12.08 ja saapuminen Ljubljanaan kello 8.32 (Wieniin 14.02). Lähteenä Makedonian rautateiden kotisivut (http://www.mz.com.mk/). Tarkistakaa aikataulut ennen lähtöä. Huomatkaa, että Wienin vaunut kytketään junaan Zagrebissa. Slovenian rautatiet (http://www.slo-zeleznice.si/sl/mednarodni_promet/mednarodne_povezave/makedonija/skopje/) antavat tuolle junalle hinnan euroissakin.
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Cherbourg - 22.04.2007, 13:42:47
Dubrovnikista Skopjeen on suora bussiyhteys. Itse käytin tätä yhteyttä kaksi vuotta sitten elokuussa. VTT:n sivuilta löysin linkin libertasdubrovnikin aikatauluihin. Silloin bussi kulki kaksi kertaa viikossa. Bussi kulkee Kosovon kautta, mutta on ihan turvallinen. Rajalla saat transit viisumin ilman eri maksua, tosin muut matkustajat joutuvat odottelemaan hieman, kun transit viisumia väsäillään.

Ohrid on aivan loistava paikka. Suosittelen myös Vevcanin lähteitä, Sveti Naumia ja Strugaa. Majoitusta löytää helposti ja halvalla bussipysäkillä parveilevilta ihmisiltä. Itse maksoin 20 euroa 4 yöstä. Parasta omassa majoituksessani oli se, että pääsin tutustumaan paikallisiin, jotka näyttivät minulle Ohridia. (Heidän kanssaan pääsin kiertelemään yllä mainitsemiini paikkoihin.) Lisää tietoa löytyy matkapäiväkirjastani!

Voin suositella myös Bitolaa. Siellä on mm.Heraklean rauniot ja kaunis luonnopuisto Pelister.
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: menina - 23.04.2007, 18:30:56
Parissa viikossa suuntaan itsekin Bitolaan ja Ohridiin! Skopjesta en hirveasti kehuja ole kuullut, tosin makedonialaisella ystavalla, joka tuntee kaupungin melko hyvin, on siita paljonkin hyvaa sanottavaa. Pitaa loytaa oikeat paikat.
Jos aika riittaa toilta, menen zagrabista belgradin kautta junalla. tuo kestaa kylla lahes vuorokauden muutaman tunnin pysahdyksella belgradissa.
Tuonne on tosiaankin monia tapoja menna, ja kaikki enemman tai vahemman mielenkiintoisia.
Ja makedonialaiset ovat kylla aarettoman ystavallista kansaa!
Otsikko: Ateenasta junalla/bussilla Skopjeen?
Kirjoitti: Safir - 10.10.2007, 05:27:41
Ei tule haulla selvyyttä kun tarvitsisi päästä Ateenasta Skopjeen. Skopjeen pääsee kyllä kentämällä Suomesta suoraan mutta ainakin tällä hetkellä yli 300e lennot pelkästä menosta on minulle liikaa...

Ateenaan pääsisi halvemmalla lentäen mutta kun auto on Skopjessa ja sinne pitäisi päästä ettei tarvitse miehen tulla Ateenasta asti hakemaa kun kohti Suomea suunnataan...

Niin ja tietysti millaisissa hinnoissa pyöritään Ateena-Skopje välillä? Lentäen se väli on kallis.
Otsikko: Niin ja muuten Makedoniasta...
Kirjoitti: Safir - 10.10.2007, 05:34:25
Itse tykkäsin Skopjesta kesällä kovasti, tosin se tuntui ihanan pysähtyneeltä 5 päivän pika-ajon jälkeen Helsingistä Skopjeen. Siellä sai ensimmäistä kertaa rauhoittua ja istua ihanissa ulkokuppiloissa joen (kuivuneen uoman) rannalla.

Tietysti Skopjeen on lämpimät tunteet senkin suhteen että se jotenkin tuo mieleen ihania muistoja miehestäni joka tällä hetkellä majailee vuoden ajan Kosovossa ja Skopjessa viettää meidän auto aikaansa odotellen Suomeen pääsyä.

Muuten Makedoniasta ei ole juuri kommentoitavaa ainakaan moottoriteiden suhteen samanlainen kun kaikki muutkin... Moottoritiet ovat hyväkuntoisia ajella.
Otsikko: Re: Ateenasta junalla/bussilla Skopjeen?
Kirjoitti: Pelle H. - 10.10.2007, 11:16:34
Lainaus käyttäjältä: "Safir"
Ei tule haulla selvyyttä kun tarvitsisi päästä Ateenasta Skopjeen.


Junalla pääsee Thessalonikin kautta. Matka kestää noin 10 tuntia päiväjunalla ja noin 13 tuntia yöjunalla. Hinnasta ei ole muistikuvia.
Otsikko: Kiits
Kirjoitti: Safir - 10.10.2007, 17:37:17
Kiitos Pelle tiedosta. Nyt on helpompi selvitellä kun tietää että se on edes mahdollista. Jatketaan etsintöjä siis....
Otsikko: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Helu - 14.10.2007, 21:02:21
Juna Ateenasta Skopjeen maksaa n. 40-60 e, tämä tieto on viime vuodelta.. :)
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: chilipippu - 10.07.2008, 16:34:36
Hei, osaako joku kertoa miten olis (ja mistä) Albanian puolelta helpoin päästä Ohridiin? Tuo paikka alkoi kiinnostaa sen verran, että tekee mieli sinne. Entäpä matka Ohridista Ateenaan, onko kellään kokemusta tai muuten vinkkejä mitä kautta kannattaisi mennä ja miten yhteydet kulkee?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Edmundo - 10.07.2008, 21:26:36
Albanian puolelta pääsee Pogradecista varmaankin parhaiten Ohridiin. En ole mitään suoraa bussiyhteyttä itse löytänyt, mutta esim. taksilla rajalle, josta noin kilometrin kävelymatkan päässä Makedonian puolella on bussipysäkki, josta pääsee Ohridiin. Myös rajan ylittävästä bussista kuulin jotain huhua, mutta itse en siis siihen ole törmännyt.

Ohridista pääsee Ateenaan kahta reittiä: Ohrid-Skopje (bussilla) Skopje-Thessaloniki-Ateena (junalla) tai sitten Ohridista takaisin Albanian puolelle samaa reittiä ja rajalta taksi Korcëen (maksaa useamman kympin) ja sieltä matkatoimiston kautta bussi Ateenaan (myös useamman kympin). Albanian rajalta voi myös kävellä joku pari-kolme kilometriä Pogradeciin ja metsästää sieltä bussi tai minibussi Korcëen tai Gjirokasteriin.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: thautal - 10.07.2008, 22:39:38
Makedoniasta pääsee Kreikkaan myös suht yksinkertaisesti Bitolasta, joka on muuten Makedonian ehdottomasti paras kaupunki. Ja myös kallein majoituksen suhteen. Halvin paikka jonka löysin oli 25 euroa ja sekin oli täynnä. Ensimmäiseksi otetaan Bitolasta taksi rajalle (n. 8 €), rajalta taksi Florinaan (n. 12 €), Florinasta juna Thessalonikiin (3,6€ opiskelija-alennuksella) ja Thessalonikista sitten Ateenaan. Itse tein kyseisen tripin toiseen suuntaan kesäkuussa.

Skopjesta tosiaan lähtee Kreikkaan päin vain yksi juna päivässä ja aikataulun mukaan klo 8.00. Minä ja muutama kymmen muuta matkailijaa saimme tosin venailla yhteentoista Skopjen, ah niin ihanalla rautatieasemalla. Olisi voinut viettää vielä muutaman tunnin sängyssä...

Junien hinnoista. Ateena - Thessaloniki välillä hintahaitari on suuri. Aamujunalla Ateenasta päin tullessani maksoin ensimmäisen luokan (muita ei ollut enää) lipusta 22 euroa, viikko myöhemmin maksoin IC:ssä matkasta 50 euroa. Skopje - Thessaloniki väli maksoi Makedonian päässä 10 euroa.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Anreea - 13.07.2008, 18:55:09
Me menimme Tiranasta Strugaan bussilla, ja Sturgasta taksilla Ohridiin. Bussi taisi maksaa 10€ ja taksi kolmelta yhteensä 5€. Matka kesti yhteensä ehkä n. kuusi tuntia (en muista enää). Tiranasta lähtee myös paljon minibusseja rajalle, mutta ne eivät aja Makedonian puolelle, vaan jättävät rajalle. Minibussien pitäisi olla halvempia ja nopeampia. Ainoa ongelma on siinä, miten päästä rajalta eteenpäin.

Niin ja tuo bussi ajoi Tirana - Dürres - Sturga, lähti aamulla 8:30.

Tässä vielä Skopjen linja-autoaseman aikatauluista niistä kiinnostuneille: http://www.sas.com.mk/en/timetable.php
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Lauri_K - 08.09.2008, 17:14:56
Anreea, mistä toi Strugan bussi lähti Tiranassa?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Loordi - 10.09.2008, 16:14:40
Alkaa menko Skopje Zoohon. Mina menin, koska kayn aina elaintarhassa joka kaupungissa missa olen. Seka LP & In your pocket sanovat alkaa menko.

Se on viela monta kertaa kammottavampi paikka kuin vaikka Belgrad, todella ahdistava ainakin vahaisintakaan maaraa elaimista pitavalle. Toisaalta voidaan ajatella, etta ne elaimet eivat siita pelastu, jos sita boikotoi. Tavallaanhan olot saattaisivat vain parantua lisaantyneiden tulojen myota, koska tuota paikkaa ei olla sulkemassa. Sen yllapito ei maksa nytkaan mitaan, koska sita ei pideta ylla.

En tieda nainko koko paikan, eika sen valia, kunhan vain paasi akkia pois.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Anreea - 19.09.2008, 13:30:54
Anreea, mistä toi Strugan bussi lähti Tiranassa?

En osaa sanoa paikan nimeä mistä bussi lähti, mutta kun kävellään Tiranan keskusaukiolta(Skanderbeg-aukio?!?) ylöspäin (Tirana International hotelin kulmalta), löytyy tuo hiekkakenttä sieltä päästä (vajaa kilsa, T-risteys). Siinä näkyi lähellä olevan myös, rautatie ja vaunuja, mutta en tiedä oliko se siis rautatieasema vai mikä.

Ja kuten selityksestäni huomaa, niin liikuttiin ja kuljettiin melko summamutikassa :D
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: rundi - 19.09.2008, 19:53:37
Treskavezin luostari oli todella hieno kokemus. Käveltiin sinne muutama tunti ylös rinkkojen kanssa ja saavuttiin perille juuri ku alkoi ilta pimenemään. Meidät toivotettiin tervetulleeksi ja saatiin ruokaa. Yövyttiin 2 yötä ja osallistuttiin vähän ojan kaivuuseen ja hengattiin luostaria pitävän munkin ja parin muun paikallisen kanssa. Lopuksi jätettiin hieman rahaa ikoneille kiitokseksi yöpaikasta ja ruuasta. Suosittelen ehdottomasti :) Tämä on siis muistaakseni Prilepin lähellä. Lisäks Makedonias on mukavia konduktöörejä! :D
Otsikko: Makedonia/Kosovo maaliskuussa 2008
Kirjoitti: pummix - 11.10.2008, 03:43:06
Viime maaliskuun alussa kävin. Malev lentää Budapestin kautta Skopjeen. Skopje on ankea, Ohrid ihana paikka. Jos Kosovokin kiinnostaa, sinne pääsee nopeasti bussilla Skopjesta. Blogi os. http://lieksalainenbalkanilla.blogspot.com/ (http://lieksalainenbalkanilla.blogspot.com/) . Slideshow Ohridista http://blip.tv/file/883505/ (http://blip.tv/file/883505/) .
Otsikko: Vs: Makedonia/Kosovo maaliskuussa 2008
Kirjoitti: thautal - 11.10.2008, 14:18:03
Viime maaliskuun alussa kävin. Malev lentää Budapestin kautta Skopjeen. Skopje on ankea, Ohrid ihana paikka. Jos Kosovokin kiinnostaa, sinne pääsee nopeasti bussilla Skopjesta. Blogi os. http://lieksalainenbalkanilla.blogspot.com/ (http://lieksalainenbalkanilla.blogspot.com/) . Slideshow Ohridista http://blip.tv/file/883505/ (http://blip.tv/file/883505/) .
Omasta mielestäni Skopje ei ollut niin paha kuin väitetään, itse jopa pidin kaupungista jollain kieroutuneella tavalla. Okei, se on ehkä ruma ja siellä ei ole mitään nähtävää, mutta silti... ;D

Skopjen taksikuskit ovat kyllä aika velmuja. Kuultuaan että olen Suomesta, oma kuskini päätti esitellä ajotaitojaan. Renkaat vinkuivat kun taksi veti mutkaan kylki edellä. Meinasi kyllä tulla jännäkakat housuun, mutta onneksi matkaakaan ei ollut paljoa. Enää kyllä en semmoiseen kyytiin suostuisi.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Mitjo - 11.10.2008, 20:39:42
Yhdyn kyllä Haiskun sanoihin Skopjesta. Minulla oli aivan uskomattoman hauskaa Skopjessa, johtuen kyllä mukavista ihmisistä jotka siellä tapasin, mutta kuitenkin. Eihän siellä tosiaan hirveästi nähtävää ole, mutta oma tunnelmansa Skopjella kuitenkin on. Paljon mukavia pieniä kauppoja, erityisesti bazaarissa, ja viihtyisiä kahviloita.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: chilipippu - 24.10.2008, 19:24:41
Tämäkin saattaisi olla parempi laittaa junamatkustuksen alle mutta koska täällä näemmä on keskustelua jo valmiiksi junista välille Skopje-Kreikka niin jatkan tänne. Eli, onko kellään tietoa aikatauluista tai miten/mistä voisi aikatauluja löytää Ateena-Skopje välille? Tarkoituksena on reilu viikon päästä reissata tuo väli ja aika melko rajallinen ja huomaa heti jos menee yksi päivä "hukkaan" kun missaa kenties ainoon junan Makedoniaan (?) Kreikan suunnalta... Käsitykseni mukaan esim. Skopjesta pääsee ainakin kohtuu hyvillä yhteyksillä jonnekin Albanian puolelle? Aikaa tosiaan on noin 6-7 päivää ja tarkoituksena ehtiä molempiin maihin ja takas Ateenaan jo siinä ajassa. Kovin kiitollinen olisin, jos joku sattuu tietämään asiasta jotain ja jakaa tietonsa myös meidän muiden kanssa.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: chilipippu - 25.10.2008, 03:31:06
En saanut edellistä (tai osannut, ennen kyllä osasin... ehkä yöllä kaikki on toisin) muokattua mutta löysin siis Kreikan LP:n oppaasta tiedot, että Thessalonikista lähtee Skopjeen kaksi junaa päivässä, toinen aamulla 8:20 ja toinen illalla muistaakseni kuuden aikaan. Seuraava kysymys kai koskeekin sitten jo Makedonian valuutan vaihtamista eli onko kyseessä vähän kuin Albaniakin ettei valuuttaa juurikaan maan rajojen ulkopuolella saa vaihdettua vai voiko jossain vaihtaa etukäteen rahaa?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: aaro - 25.10.2008, 08:24:32
Milloinkohan LP on painettu  ??? Ajantasaisempaa tietoa tuntuisi nimittäin löytyvän netistä ja koko Euroopan kattava aikatauluhauku www.bahn.de  (http://www.bahn.de)tarjoaa päivän ainoaksi junaksi Thessaloniki-Skopje välille 16:15 Thessaloniki-Belgrad-yöjunaa. Pysähtyminen Skopjessa 19:39. Myös Virtualtourist.com (http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/FYR_of_Macedonia/Skopje-451990/Transportation-Skopje-Trains_tofrom_Skopje-BR-1.html)-sivustolla ollevan 19.8.  päivätyn matkakertomuksen mukaan junien määrää reitillä on vähennetty kahdesta yhteen. Kokemustani perusteella tuo aikatauluhaku on kyllä pitänyt paikkansa. Jos chilipippu löydät paikan päällä jonkun keinon päästä aamulla Kreikasta Makedoniaan, niin raportoi siitä toki täällä. Voi auttaa muita matkailijoita
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: thautal - 25.10.2008, 12:52:37
Ateenasta Skopjeen kulkeminen on tosiaan hieman kinkkistä. Itse otin ensin junan Thessalonikiin, mutta koska juna oli noin tunnin myöhässä, missasin sen ainoan (näitä oli ainakin kesällä tosiaan vain yksi) junan Skopjeen. Makedoniaan tosiaan pääsee myös ottamalla ensin junan Florinaan (hinta n. 2€), sieltä taksin rajalle ja rajalta uusi taksi Bitolaan (n. 20€ yhteensä).

Bitola on ihan siisti kaupunki ja sieltä on hyvät yhteydet Skopjeen kuin Ohridiin.

Makedoniassa myös eurot käyvät ainakin osassa hostelleista ja hotelleista, eikä automaattejakaan ole hankala löytää. Eli en ottaisi paineita valuutanvaihdosta.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Edmundo - 25.10.2008, 13:27:43
Seuraava kysymys kai koskeekin sitten jo Makedonian valuutan vaihtamista eli onko kyseessä vähän kuin Albaniakin ettei valuuttaa juurikaan maan rajojen ulkopuolella saa vaihdettua vai voiko jossain vaihtaa etukäteen rahaa?

Ateenassa vaihdettiin kyllä sekä Makedonian että Albanian valuuttaa ongelmitta (tosin lentokentällä ei sitten enää kelpuutettu kumpaakaan).

Etukäteen ei tarvinne vaihtaa, sillä automaatteja löytyy ihan hyvin ainakin Skopjesta ja Albanian puolella Korcesta (ainoa kaupunki, josta kokemusta sieltä). Eurot käyvät myös suurimmassa osaa paikkoja; Skopjessa jossain baarissa vaihtorahat tulivat euroissa, vaikka oltiin dinaareissa maksettu. Varmaan ottivat vähän välistä, mutta väliäkö hällä, sillä halpaa se oli joka tapauksessa.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: chilipippu - 25.10.2008, 18:49:43
Milloinkohan LP on painettu  ???

Opas on painettu maaliskuussa 2008 eli olisi voinut luulla, että kenties pitäisi jotakuinkin paikkansa... Mutta kiitoksia näistä vastauksista, varmaankin asia on juuri näin, että menee vaan yksi juna päivässä enää. Toki kerron, jos asia toisin on :D
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Mitjo - 25.10.2008, 19:14:07
Tsekkaa bahn.de.

Sen mukaan junia tosiaan on vain yksi päivässä (siis välille Skopje-Ateena). Ainakin arkisen  lähtee juna Skopjesta klo. 07.55
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: chilipippu - 26.10.2008, 02:31:06
Joo, katsoin kyllä tuon sivun jo aikasemmin kun aaro linkin laittoi.

Mitenhän näiden lippujen hankkiminen onnistuu, paikan päältä vai pitääkö jostain yrittää etukäteen jo hankkia liput junaan? Voisi luulla, ettei näin sesongin ulkopuolella ole niin kovaa tunkua junaan, että ehtii saada varmaan vielä paikan päältäkin (Thessalonikista tai Ateenasta) menolipun mutta onko asiasta kokemuksia? Onko joku jäänyt nuolee näppejään eikä oo saanut lippua junaan?

Takasin päin ois tarkotus mennä ihan muita reittejä kyllä ja siihen liittyen toki voisinkin kysellä reiteistä Skopjesta jonnekin Albanian puolelle, kaupungilla ei kai niin väliä kun siellä ilmeisesti ihan ok sisäisesti liikkuvat bussit.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: juspu - 04.11.2008, 01:44:09
Joko Albaniassa (Tirana) ja Makedoniassa (Ohrid, Skopje) on automaatteja? Itse kävin 2002 noissa paikoissa ja meinasi hätä tulla. Onneksi olin ottanut matkashekkejä mukaan ja käteistä varalle. Ohridista löytyi joku automaatti, mutta siihen kelpasi vain joku American Express. Ei puhettakaan Visasta.
Matkasin yöbussilla Tiranasta Strugaan, ja taxilla Ohridiin. Tiranassa menin johonkin matkatoimistoon ja kysyin bussia. Dösä lähti joskus todella myöhään illalla ja oli Strugassa joskus aamuneljältä. Oli hieman jännä olo ihmetellä että mistä löytyisi bussi. Istahdin lukemaan Lonely Planetia ja heti tuli pari sotilasta kyselemään. Opastivat hyvin selkeästi vielä suunnan bussipysäkille, minne piti lähteä kävelemään nopeasti. Pysäkin vieressä oli talo missä oli bileet käynnissä, ja sieltä onneksi löytyi taksikuski joka bussilipun hinnalla suostui heittämään Ohridiin. Mukava matka.
Ohrid oli hieno paikka. Skopjestakin jäi hyvät muistot mukavien ihmisten takia. Tutkiskelin karttaa ja joku poika tulee kysymään voiko auttaa. Hengailin sitten hänen kanssaan päivän ja kävin asunnollaan ja tapailin kavereitaan ja vietettiin iltaa.
Jos tykkäätte skasta niin kannattaa tutustua paikalliseen bändiin Superhiks. Todella loistavaa matskua.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Loordi - 04.11.2008, 10:29:54
Joko Albaniassa (Tirana) ja Makedoniassa (Ohrid, Skopje) on automaatteja?

On aivan joka puolella, tieto syyskuulta 2008 ja juurikin kaikki mainitut kaupungit.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Anreea - 06.11.2008, 08:11:41
Mitenhän näiden lippujen hankkiminen onnistuu, paikan päältä vai pitääkö jostain yrittää etukäteen jo hankkia liput junaan? Voisi luulla, ettei näin sesongin ulkopuolella ole niin kovaa tunkua junaan, että ehtii saada varmaan vielä paikan päältäkin (Thessalonikista tai Ateenasta) menolipun mutta onko asiasta kokemuksia? Onko joku jäänyt nuolee näppejään eikä oo saanut lippua junaan?

Tuota väliä en ole reissannut, mutta ainakin kesäkuussa pääsimme kaikkiin haluamiimme juniin (yöjuna Sofia - Istanbul) ja busseihin. Ja jos jää nuolemaan näppejä, niin sitten vaan pitää viettää yksi päivä enemmän esim. Thessalonikissa tai vaihtaa määränpäätä ;)

Skopjesta piti sanoa vielä sen verran, että kun ensimmäisen kerran sinne saavuin, en pitänyt kaupungista lainkaan. Mutta 2vko:n päästä kun tultiin taas Skopjeen, kaupunki näytti paljon paremmalta ja mukavammalta ja olisinkin voinut viettää siellä vielä muutaman päivän enemmän.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: chilipippu - 17.11.2008, 03:07:49
En osaa sanoa paikan nimeä mistä bussi lähti, mutta kun kävellään Tiranan keskusaukiolta(Skanderbeg-aukio?!?) ylöspäin (Tirana International hotelin kulmalta), löytyy tuo hiekkakenttä sieltä päästä (vajaa kilsa, T-risteys). Siinä näkyi lähellä olevan myös, rautatie ja vaunuja, mutta en tiedä oliko se siis rautatieasema vai mikä.

Juu, kuvauksen perusteella luulisin, että kyseessä on juurikin rautatieasema. Sieltä ainakin illalla kahdeksan jälkeen lähti bussi Strugaan, jonne kuski englantia puhuvan "tulkkinsa" kanssa yritti myydä lippuja.

Itse menin reilu viikko sitten Tiranasta Skopjeen bussilla, joka lähti juurikin tuosta rautatieaseman edessä olevalta bussiasemalta... Hinta oli 12€ ja myytiin siis koko pakettina: Tirana-Tetovo klo 21-06 ja Tetovo-Skopje klo 06:30-07:30 tms. Tosin matkassa oli pieniä muttia: Tetovossa oltiin jo aamulla puoli neljältä ja meille kerrottiin, että ensimmäinen bussi Skopjeen sunnuntaiaamuna lähteekin vasta klo 9:00 ja kaikesta väsymyksestä johtuen tyydyttiin taksikuskin (joka ei nähnyt eteensä yhtään...) tarjoukseen viedä meidät parillakympillä Skopjeen. Bussilippuja myi Pollogu travel agency, joka sijaitsi bussiasemalta suoraan noin korttelin verran Skanderbegin aukiolle päin toisessa kerroksessa kerrostalon rappukäytävään mennessä. Mainokset tosin oli ulkopuolella selvästi näkyvillä.

Itsekin pidin Skopjen kahviloista, jotka näytti todella viihtyisiltä sohvineen joen rannassa. Sääli, että ehdittiin olla vaan päivän ajan Skopjessa, joten ei ehtinyt kahviloita juurikaan testaamaan.

Skopjesta tosiaan meni se yksi juna päivässä klo 07:55 aikatauluhakujen mukaan Thessalonikiin ja hintaa tuli 12€ tälle välille. Juna oli reilun tunnin myöhässä mutta Thessalonikissa oltiin lähes aikataulun mukaan klo 14 paikallista aikaa. Itse en ole ennen törmännyt samanlaiseen passien tarkistustyyliin kuin täältä tullessa Kreikan rajalla: ensin piti täyttää joku pieni lappu nimineen ja passinnumeroineen, sen jälkeen tultiin keräämään passit ja passeista huudeltiin sukunimillä ulkona poliisin ikkunalta hakemaan omansa takasin. Onneksi mukavat kanssamatkustajat tulkkasi tämän meille, muuten olisi jäänyt passit hakematta ja ihmetys olis ollut suuri... ;)
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Edmundo - 17.11.2008, 16:55:37
Itse en ole ennen törmännyt samanlaiseen passien tarkistustyyliin kuin täältä tullessa Kreikan rajalla: ensin piti täyttää joku pieni lappu nimineen ja passinnumeroineen, sen jälkeen tultiin keräämään passit ja passeista huudeltiin sukunimillä ulkona poliisin ikkunalta hakemaan omansa takasin. Onneksi mukavat kanssamatkustajat tulkkasi tämän meille, muuten olisi jäänyt passit hakematta ja ihmetys olis ollut suuri... ;)

Hieman off-topicia, mutta hieman samanlainen tyyli oli myös Albanian ja Kreikan rajalla, mutta bussissamme oli vain kaksi "länsimaalaista" matkustajaa, joten passintarkastajat toivat meidän passimme ihan bussiin asti, kun taas kaikki albaanit joutuivat hakemaan omansa ulkoa ;D
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: chilipippu - 17.11.2008, 21:09:39
Hieman off-topicia, mutta hieman samanlainen tyyli oli myös Albanian ja Kreikan rajalla, mutta bussissamme oli vain kaksi "länsimaalaista" matkustajaa, joten passintarkastajat toivat meidän passimme ihan bussiin asti, kun taas kaikki albaanit joutuivat hakemaan omansa ulkoa ;D

No vastaan off topiciin (siirtäköön joku jos haluaa muualle), että ainakin meillä Kreikan ja Albanian rajalla noustiin bussista ulos koko porukka ja käytiin ensin yhdellä kojulla näyttämässä passia ja sen jälkeen vielä toisella kojulla vähän matkan päässä.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Edmundo - 17.11.2008, 21:50:27
Meillä ekalla kojulla Albanian puolella tehtiin juuri noin, mutta Kreikan puolella kuvaukseni mukaan.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Sinner - 18.11.2008, 15:23:41
Kaikille Ohridiin kesän aikaan matkustaville suosittelisin Sunny Lake Hostelia. Loistava suomalaisen Sampon pitämän hostelli. Hyvä sijainti ja kertakaikkiaan ensiluokkaiset tilat ja tunnelma. Viihdyimme siellä peräti viisi päivää viime kesänä.

http://www.sunnylakehostel.com/
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Loordi - 19.11.2008, 10:22:13
Kaikille Ohridiin kesän aikaan matkustaville suosittelisin Sunny Lake Hostelia.

Tuolla tuli oltua. Ei tosiaan ole tarvetta eikä järkeä etsiä majoitusta mistään muualta Ohridissa, vaikka sitä runsaasti näyttikin olevan tarjolla.

Oikeastihan sinne tosin mennään Katarinan eikä Sampon takia.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Bird - 28.03.2009, 00:48:08
Skopje-Ohrid-väli bussilla on ilmeisesti useammallekin tuttu. Mitenkä tiuhaan noita busseja menee eli onnistuuko Ohridissa käydä järkevästi Skopjesta käsin päiväretkelläkin vai vaatisiko käytännössä yöpymisen?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: eksynyt - 28.03.2009, 22:45:05
Skopjen linja-autoaseman sivuilta voi katsella aikatauluja: http://www.sas.com.mk/
Valitettavasti englanninkielisen osion aikatauluhaku ei sivujen uudistamisen jälkeen ole toiminut, mutta ei se kyrillisten lukeminen niin vaikeaa ole. Ohridiin näyttä menevän menevän busseja klo 6-18.30. Tosin aika harvakseltaan. Voi tietenkin olla, että vuoroja lisätään kesää kohden.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: mattila - 30.03.2009, 11:52:42
Voikos Ohridissa uida? Mie haluisin polskimaan.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Loordi - 01.04.2009, 18:46:59
Skopje-Ohrid-väli bussilla on ilmeisesti useammallekin tuttu. Mitenkä tiuhaan noita busseja menee eli onnistuuko Ohridissa käydä järkevästi Skopjesta käsin päiväretkelläkin vai vaatisiko käytännössä yöpymisen?

Et sinä halua sinne vain päiväretkelle, siksi hieno paikka se on.

Voikos Ohridissa uida? Mie haluisin polskimaan.

Tietysti voi, rannat itsessään eivät ole kummoisia, mutta veteen pääsee helposti. Rantakohteeksi en sitä kutsuisi, itse käyttämäni biitsi oli varmaan alle 10 metriä leveä ja muutaman metrin toiseen suuntaan.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Bird - 04.04.2009, 20:19:41
Et sinä halua sinne vain päiväretkelle, siksi hieno paikka se on.

Ihan mahdollista. Jotta yöpyminen Ohridissa sopisi vaan järkevästi reissun aikatauluihin, niin vaatisi sitten toimivaa yhteyttä sieltä Thessalonikiin jotenkin muuten kuin kiertämällä takaisin Skopjen kautta.

Kreikan puolelta Florinasta näkyisi olevan DB:n mukaan toimiva junayhteys Thessalonikiin (5 junaa päivässä, matka-aika vajaat 3 tuntia). Ohridin ja Florinan välimatka taas on noin 100 kilometriä, ja se on nyt ongelma. Lähellä Kreikan rajaa sijaitsevaan Bitolaan varmaan pääsee Ohrdista bussilla, mutta mitenköhän niitä kulkee?

Ja vaikka Bitolaan asti selviäisikin, niin vielä jäisi se 30 km Florinaan. Googletuksen perusteella vaihtoehdoksi jää lähinnä taksi, vai tietääkö joku jotain parempaa keinoa tuohon?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: mattila - 17.05.2009, 14:41:57
Onks ihan hulluu lähtee tonne, siis Ohridiin ilman mitää hostellin etukäteisvarausta? Ja onks hintaeroja jos menee vasta paikan päällä kyselee vapaita huoneita tai dormitoryjä? Lähtöön vajaa 3 viikkoa. Reissuun sisältyy myös muutama yö Albaniassa ja Montenegrossa, mutta niihin on pikkasen hankala varailla mitään etukäteen, kun en ole vielä itsekään varma, mihin sitä tulee oikein mentyä. Mutta siis kai nyt siellä tilaa edes jossain on?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Edmundo - 17.05.2009, 16:31:55
Kesäisestä Ohridista ei ole kokemusta, mutta maaliskuussa tuolla ollessani olimme koko kaupungin ainoat turistit... Bussista ulostullessamme vastassa oli huoneidentarjoajien armeija. Kesällä toki saattaa olla erilainen meininki.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Loordi - 18.05.2009, 20:11:48
Onks ihan hulluu lähtee tonne, siis Ohridiin ilman mitää hostellin etukäteisvarausta?

Minä olin syyskuussa ja Ohridissa oli aika runsaasti turisteja, mutta silti huone olisi löytynyt saman tien (minulla oli ennakkovaraus). Vaikea uskoa, että sinulla olisi ongelmia.

Hostelleja ei taida olla muita kuin tämä eräs suomalaisomistuksessa oleva.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Pete100 - 09.06.2011, 21:02:55

Ajateltiin reissua alustavasti että menopaluu lento suomesta Skopjeen ja sieltä linja-autolla neljäksi päiväksi Ohridiin.
Sieltä sitten takaisin Skopjeen linja-autolla ja Skopje:ssa 4 päivää ja paluu suomeen.

Onko Skopjessa yökerhoja? Eroaako Skopjessa ja Ohridissa hintataso muutoin kuin majotuksessa esim. ravintola ruuassa/juomassa ja taxeissa? Paljonko bussi kustantaa Skopje-Ohrid välillä? Löysin bussiaikataulusivut kyllä jotka sai englannikielellekkin mutta itse valinnat oli kyrillisillä aakkkosillakirjoitetulla tekstillä...

Miettinyt että kannattaisikohan ottaa vielä mukaan reissuun kaupunki Bitola mutta ei olisi mahdollista venyttää reissua tod.näk. kuin max yhdellä päivällä tai ei välttämättä silläkään ja kuinkahan hyvin sitten Ohridista kulkee Bitolaan busseja ja etenkin kuinkahan hyvin Bitolasta Skopjeen ja mitä niiden välit kustantaa?

Paljonko taxi maksaa n. km? Jossain oli yksi esimerkki jostain matkasta ja siitä sai käsityksen että olisi n. euron per kilometri eli 60 denaaria pitääkö paikkaansa?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Strange Little Girl - 10.06.2011, 14:09:35
^ Suosittelisin neljalle paivalle muutakin tekemista kuin Ohridin. Kiva paikka, mutta ei maata jarisyttavan hieno. Lisaksi aika pieni paikka, voi tylsistya. Maksoin saman verran hostellista kuin Skopjessakin, tama toukokuussa. Monet ravintolat on turisteille suunnattuja, ja ei mitaan halpoja (verrattuna paikalliseen hintatasoon) Ohrid on lomakohde paikallisille, ja se tietty heijastuu hinnoissa. Kojuista saa vatsantaytetta halvemmalla, seka ihanaa jaateloa.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: eksynyt - 10.06.2011, 15:31:05
Makedonia on erinomainen kohde! Ohrid on mukava pikkukaupunki, mutta se on kyllä nähty reilussa päivässä - ja syödä siellä kannattaa jossain vanhankaupungin ulkopuolella (halvempaa ja parempaa). Se on myös hyvä tukikohta retkille mm. Strugaan ja Sveti Naumin entiseen luostariin, jonka lähellä voi nauttia soutelusta ja piknikistä. Ohridista voi myös patikoida ihailemaan kahden järven maisemaa (Ohrid ja Prespa). Myös Skopjen nähtävyydet on tsekattu parissa kolmessa päivässä. Skopjen vanhan kaupungin lisäksi voi käydä esim. Matka-kanjonissa, missä on kivat polut tekojärven rannoilla veden yläpuolella.

Bitola (ent. Manastir) on hyvä idea, jos aikaa on noinkin paljon. Kaupunki itsessään on kivampi kuin Ohrid ja siellä voi viettää laiskan päivän terassilla istuen ja kävellen kaupungin keskustassa. Busseja pitäisi mennä useampia päivässä sekä Ohridiin että Skopjeen.

Jos tuntuu, että Bitola on väärään suuntaan, niin Ohridista päässee jollain konstilla (bussi/taksi) Mavrovoon, joka on todella kiva kohde ulkoilusta pitäville. Siellä voi myös uida (riippuen majapaikasta) ja vuokrata fillareita, joilla voi kiertää järveä tai polkea mutkaisia teitä nauttien raikkaasta ilmasta. Lähellä on myös Sveti Jovan Bigorskin luostari, joka on näkemisen arvoinen - etenkin sen kaiverrettu ikonostaasi.

Auton vuokraaminen on suht edullista (n.20-40 euroa/pv) ja mahdollistaisi vapaamman liikkumisen mm. Demirkapijan viinialueille (Velesin ja Gevgelijan välillä, tarjolla mm. yöpymistä viinitiloilla). Myös Tetovon kaupunki Skopjen ja Ohridin välillä on visiitin arvoinen (maan hienoin moskeija ja suuri, vierailijoille avoin tekke - entinen "suufiluostari") ja sieltä pääsee myös vuorille patikoimaan.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Loordi - 14.06.2011, 14:47:40
Paljonko taxi maksaa n. km? Jossain oli yksi esimerkki jostain matkasta ja siitä sai käsityksen että olisi n. euron per kilometri eli 60 denaaria pitääkö paikkaansa?

Minä maksoin vajaa kolme vuotta sitten 60 euroa Skopje - Ohrid sen enempää tinkimättä. Eiköhän siitä aavistuksen olisi saanut pois, mutta kelpasi minulle.

Neljä päivää Ohridiin on aika paljon, mutta kannattaa sieltä kuitenkin Albaniassa käydä. Skopjessakaan ei mahdottomia ole eli sitten kannattaa harkita Pristinaa myös. Jonkun mielestä siellä ei ole mitään, mutta olihan se aikamoinen paikka, päiväreissu riitti aivan hyvin, kun vasta yömyöhällä tuli takaisin. Nyt se on varmasti vielä parempi, kun rauhanturvaajien määrä on vähentynyt.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Pete100 - 15.06.2011, 10:54:38
Kiitos vinkeistä.

Halu olisi kuitenkin käyttää koko aika Makedoniaan tutustumiseen. :)

Taidetaan ottaa bussilla tälläinen reitti Ohrid 2 yötä- Bitola 2 yötä- Prilep 2 yötä- Skopje 2 yötä. Oletan kuitenkin että myös Bitola-Prilep-Skpopje väli onnistuu bussilla hyvin? :)

Majoitusta kyllä löytyy jokaisesta jopa booking.com kautta myös.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Loordi - 16.06.2011, 13:03:46
Halu olisi kuitenkin käyttää koko aika Makedoniaan tutustumiseen. :)

Jos olet kuitenkin Sveti Naumiin menossa, niin siitä pääsee kävellen Albaniaan, raja sujuu hetkessä. Rajalta pääsee sitten taksilla alle 10 eurolla Pogradecin pikkukaupunkiin. Ei siellä mitään niin ihmeellistä sinänsä ole paitsi Albania eikä siellä tarvitse koko päivää olla.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: eksynyt - 17.06.2011, 14:32:48
Halu olisi kuitenkin käyttää koko aika Makedoniaan tutustumiseen. :)

Taidetaan ottaa bussilla tälläinen reitti Ohrid 2 yötä- Bitola 2 yötä- Prilep 2 yötä- Skopje 2 yötä. Oletan kuitenkin että myös Bitola-Prilep-Skpopje väli onnistuu bussilla hyvin? :)

Hyvä päätös. Albaniaan kannattaa sitten varata ihan oma reissunsa, sillä sen verran paljon sielläkin riittää nähtävää (Tirana, Shkodra, Berat, Gjirokastra, Fierin öljynporausalueet, Vloran ja Sarandan rannat jne.).

Prilep on kyllä hieman unelias ja tylsä kahta yötä ajatellen. Eipä siellä ole juuri muuta kuin patikointi sinne kirkolle, jonka nimeä en nyt muista. Lisätkää Skopjeen yksi yö, koska se on kuitenkin iso kaupunki ja sieltä voi tehdä päiväretkiä vaikka Tetovoon tai Matka-kanjoniin.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: Loordi - 23.06.2011, 16:03:28
Hyvä päätös. Albaniaan kannattaa sitten varata ihan oma reissunsa, sillä sen verran paljon sielläkin riittää nähtävää (Tirana, Shkodra, Berat, Gjirokastra, Fierin öljynporausalueet, Vloran ja Sarandan rannat jne.).

Tietenkin Albaniaan pitää tehdä oma reissu, mutta yhtä lailla kannattaa nyt käydä ihmettelemässä. Vähän sama kuin olisi Helsingin rautatieasemalla ja Pasila olisi Tallinna, mutta miettisi, että en taida viitsiä mennä ::)

Matka-kanjonista pidin itsekin, vaikka en patikointia harrastakaan, todella mukava paikka muutama tunti käppäillä ja jos enemmän kiinnostaa, niin onhan siellä reittejä.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: tane - 27.06.2011, 16:30:13
Oletan kuitenkin että myös Bitola-Prilep-Skpopje väli onnistuu bussilla hyvin? :)

Onnistuu mainiosti.

Bussivuoroja Skopjesta Bitolaan (ja takaisin) on Velesin (ei juuri mitään nähtävää täällä) ja Prilepin kautta toistakymmentä päivässä, aikaisin aamusta sekä työpäivän päätteeksi iltapäivällä vuoroja on parikin tunnissa. Pääkaupungista maan seuraavaksi isoimpaan kaupunkiin, vertaa vaikkapa liikenteeseen Helsingistä Tampereelle.

Skopjesta kulkee Bitolaan myös muistaakseni kolme tai neljä junavuoroa päivässä suunnilleen samaa reittiä mitä bussitkin kulkevat. Edullisempaa kuin busseilla matkailu ja maisemiakin näkee hieman paremmin. Sekä Skopjessa että Bitolassa juna-asema on bussiaseman yhteydessä, Velesissä ja Prilepissä enemmän tai vähemmän eri puolella kaupunkia.

Ja näkeehän tuolla kimppataksejakin.

Bitolassa bussiasemalla tuli muuten vartija kovistelemaan, kun olin ottanut valokuvan (vain ja ainoastaan) aikataulujulisteesta. Lyhyen neuvottelun jälkeen suostuin poistamaan valokuvan, mutta vastineeksi vartija sai kirjoittaa minulle kaikkien Skopjen bussien lähtöajat pienelle paperilapulle...
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: matkamies31 - 10.07.2011, 18:43:13
Osaako joku kertoa paljon menee aikaa välille Prizren - Skopje?
Ja entä Skopje - Tirana välille?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: eksynyt - 11.07.2011, 00:03:20
Osaako joku kertoa paljon menee aikaa välille Prizren - Skopje?
Ja entä Skopje - Tirana välille?

Riippuu aika paljon siitä, millä olet liikkeellä! Prizrenistä pääsee nykyään hyvin Tiranaan valtatietä pitkin, mutta Skopjeen joutuu kulkemaan pikkuteitä. Kannattanee ajaa Strpcen kautta ja ylittää raja Hani i Elezitissä tai sitten Strpcen ja Tetovon välillä, joka on toki lähempi Prizrenistä tultaessa. Bussilla voi olla aika hidasta. Omalla autolla arvioisin matka-ajaksi n. 2,5-3 tuntia.

Skopje-Tirana-välikään ei kestä aivan mahdottomia - olisikohan n. 4-5 tuntia. Busseja kulkee aika tiheään.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: mafgan - 11.07.2011, 04:25:42
Ite voin kanssa allekirjottaa tuon etta skopje on kylla aika pommin jaljilta ainakin se ns. neuvostopuoli, joen toisella puolella onkin sitten paljon kauppakojuja ja ruokapaikkoja ja hinnat ei paata huimaa. se on sellasta muslimihenkista aluetta, mutta itselle kun ennen itaeurooppaa en ollu oikeen moskeijoja nahnyt niin oli paljon uuttaa ja tuolla viihtyi ihan hyvin.
myos varoteltiin etta siina sillalla saattaa sellaset mukulaporukat tulla kyseleen almuja ja kayda aika agressiivisestikkin taskuilla, ja neuvottiin lyomaan pain nakoa. itse en kyseisiin porukoihin tormannytkaan vasta sittenkun olin syomassa mutta ei niista se isompaa harmia ollut kun naytti vaan eleillaan etta ala hairitse minua.

Ohridia suosittelen kanssa tutkiskelemaan, ite olin tuolla myohaan syksylla joten turisteista ei ollut tietoakaan ja ittekseni sain jarven ymparistoa katsella ja ravintoloissakaan ei ollut turhaa tungosta. se luostari on mukava paikka missa taala on ollu jo puhetta ja sinne paasee helposti kavellen siita ohridin kylasta.
skopjesta ohridiin menee busseja helposti ja halvasti, seka ohridista albanian rajalle, josta rajan voin katevasti ylittaa tyylikkaasti kavellen ja kavella vaikka seuraavaan albaani kaupunkiin josta busseja menee sitten tiranaan.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: hanna71 - 08.03.2014, 00:52:13
Parin viikon paasta matkani suuntautuu Makedoniaan. Alustavan suunnitelman mukaan olen tulossa sinne Bulgariasta. Onko arkeologiasta, historiasta ja luonnosta kiinnostuneelle vinkata käyntikohteita? Skopje, Ohrid ja Bitola ovat jo suunnitelmissa, jotakin vielä?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: illusia - 03.04.2014, 08:25:46
HS: Makedonia
http://www.hs.fi/matka/Salainen+kaupunki+ja+silm%C3%A4tt%C3%B6m%C3%A4t+ihmiset++Makedonian+parhaat+kohteet+l%C3%B6ytyv%C3%A4t+pinnan+alta/a1396046679404?ref=hs-hitaat-e-2
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: starman - 27.10.2019, 17:25:09
Suunnitelmissa tehdä neljän päivän reissu joulukuussa Skopjeen. Kohde on minulle täysin tuntematon, mutta Googlella tuli ensimmäisenä vastaan, että ilmanlaatu on talvisin kamala.
Osaako joku kertoa kokemuksia; kannattaako joulukuussa lähteä Skopjeen? Pystyykö siellä hengittämään?
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: starman - 05.11.2019, 09:29:16
Nostetaan aihetta ylös, koska kysymys on kuitenkin ihan asiallinen eikä koske mitään matkaseuranhakua tai kotimaan ravintolakokemuksia.

Kokemuksia Skopjesta siis kaipaisin. Kaikki vinkit tietysti tervetulleita, mutta erityisesti talvinen ajankohta ja ilmansaasteet tällä hetkellä mietityttää.
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: dreamy83 - 06.11.2019, 16:22:42
Tässä tuoreita kokemuksia Skopjesta:

- Ilmanlaatu ei kaupungissa ole paras mahdollinen, sillä kaupungin liikenne nojautuu vahvasti autoliikenteeseen. Tämä näkyy myös ruuhkina.
- Suositeltavia paikkoja käydä ovat Matka kanjoni sekä millenium cross. Jälkimmäiseen kuljetaan gondolihissillä, joka toimii vain joka tunnin toisen puoliskon ajan. Hissin lähtöpaikalle on hyvä mennä taksilla, mutta hinta on syytä sopia kirjallisesti ennen ajoa.
- Yleisesti ottaen kaupungin hintataso on hyvin edullinen ja paikallinen ruoka on maistuvaa. Mikäli haluat syödä erityisen edullisesti, ota suunnaksi Skopjen vanha turkkilaisbasaarialue. Alue on toki muutoinkin käymisen arvoinen, lähistöllä sijaitsee myös vanha linnoitus sekä kansallismuseo.
- Ihmiset ovat yleisesti ottaen ystävällisiä ja palvelu pelaa hyvin poikkeuksetta. Ja se tekee kaupungista käymisen arvoisen ehdottomasti!
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: servechilled - 13.11.2019, 21:07:21
Kävin Skopjessa + parissa muussa mestassa sen lähistöllä 2018 heinäkuussa. Ei ollut ainakaan kesäaikaan mitenkään erityisen saasteista ilmaa havaittavissa. Skopjea tai (Pohjois-) Makedoniaa muutenkaan en omien kokemusteni perusteella voi erityisesti suositella - kaikenlaista "ihan kivaa" oli kyllä tarjolla, mutta ei vaan mitään, joka olisi meikäläistä erityisesti kiehtonut. Halpaa maassa kyllä on ja turisteja on vähän. Mutta Balkanin suunnasta löytyy kyllä mielestäni niin monta kiintoisampaa paikkaa. Itse lähdin tuonne pääasiassa maabongauksen (ja osittain myös halpojen lentojen) vuoksi ja tarinan opetus oli, että ihan mihin tahansa ei kannata reissata ihan vain noiden ym. syiden vuoksi.

Matkapäiväkirjaa tämän reissun kohteista löytyy sivuiltani, siellä lisää stooria Skopjen perusmestoista + Kosovosta, jossa tuli myös reissattua-> http://www.acidkainen.net/kosovo-macedonia.html
Otsikko: Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
Kirjoitti: kaj - 13.11.2019, 22:27:03
Useamman kerran olen käynyt Makedoniassa. Skopjessakin pari kertaa, parasta Skopjessa on, että sieltä pääsee nopeasti pois vaikka Ohridiin tai sitten vaikkapa Albanian kautta Montenegroon. Yksi tyttöystäväkin tuolta Makedoniasta aikoinaan löytyi. Luojan kiitos ei tarvitse tuonne enää mennä