Pallontallaajat.net

Maapallo on pyöreä => Aasia => Aiheen aloitti: Odie - 17.03.2008, 09:28:23

Otsikko: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Odie - 17.03.2008, 09:28:23
Hei,

Suunnittelen parhaillaan matkaa otsikon osoittamalle seudulle ja haluaisin kuulla kokemuksista siellä päin matkustaneilta ihmisiltä.

Viisumi
-Olen nyt lähettänyt kyselyn Liettuan, Norjan ja Englannin lähetystöihin siitä, kuinka kauan Kazakstanin viisumin prosessointi keskimäärin arviolta kestää. Onko jollakin oman käden tietoa tästä? Täältä oli vuodelta -05 keskustelu, jossa sanottiin että Kirgisian osalta tällaisen saa lentokentältä (itse kuitenkin tulisin ylittämään maarajan). Kaiken kaikkiaan internetistä löytyy heikohkosti tarvitsemaani tietoa.

Jos tulee mieleen jotain suositeltavaa tai varoitusta, nämä ovat myös tervetulleet. Samoin kiinnostaisi tietää, kuinka hyvät yhteydet luoteis-Kiinasta on kaakkois-Aasiaan päin (ja millä vauhdilla tuolla matkustaa). Urumgista ainakin näyttäisi olevan jotain lentoja.
 
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: eksynyt - 17.03.2008, 14:32:34
Ainakin viime kesänä Kazakstanin viisumin sai lentokentältä. Astana on tylsä kaupunki, jossa voi viihtyä ehkä puoli päivää.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Yànzi - 18.03.2008, 13:58:14
Ensihataan osta uusi LP:n Central Asia. Sisaltaa kaiken tiedon, mita kyselit. Omakohtaista tietoa voin jakaa parin kuukauden kuluttua, kun olen Palannut Kiinasta Keski-Aasian kautta. Nyt vasta menossa ja kaupunkina Yekaterinburg  ;D
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Odie - 18.03.2008, 15:21:31
Kävin katsomassa tätä kirjakaupasta, enkä löytänyt juuri mitään mainintoja viisumeista.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Arth - 19.03.2008, 01:10:13
Loistava valinta kohteeksi! Itse olen jo kahdesti kaynyt siellapain ja mieli tekee viela uudestaan. Mutta asiaan:

Maarajalta ei saa viisumia, kuten jo tiesit.

Kirgisian viisumin sain ensimmaisella reissulla 2005 Lontoon lahetystosta. Kasittely kesti noin viikon ja paalle joitakin paivia postitukseen.

Kazakstanin viisumin sain moskovasta. Hakemus sisaan ma tai ti aamupaivalla ja saa noutaa to tai pe iltapaivalla. Rahalla tai selittamalla sen kuulemma saa nopeamminkin.

Viimeksi kirgiisiaan hommasin viisumin Moskovasta itse kaymalla konsulaatista. Sen saa samana paivana. Aamulla 9:30-13 hakemus sisaan ja iltapaivalla 16-18 nouto. Makso 1782 ruplaa, maksu lahipankissa - ei kateisella.

Kaveri sai Tashkentista samana paivana konsulaatissa odotellessa kirgisian viisumin. Myos Kazakstanista saanee viisumin paivassa. Pikatoimitus saattaa maksaa jotain ekstraa.

Kiinaan paasee Kirgisiasta ilman erillisilupia Irkestam pass:n kautta. Normi viisumit pitaa tietenkin olla kunnossa. Mini-bussilla/jaetulla taksilla Oshista Sary Tashiin. Sielta sitten liftaa rekan kyytiin rajalle (helppoa!) ja kiinanrajalta voi ottaaa taksin tai taas liftata Kasgariin. Tama on testattu toimivaksi. Kyydin liftaaminen Sary Tashissa on naurettavan helppoa - rekkoja kulkee paljon ja paikallinen tapa on etta otettaan kyytiin jos tilaa on. Kuski ei edes suostunut ottamaan rahaa vaikka tarjosin.

Kashgarista menee pari kertaa viikossa bussi Oshiin Kirgisiaan ka toisinpain. Matka kestaa n. vuorokauden ja maksaa 50USD. Omatoimisesti kannattaa varata ainakin pari paivaa. Urumqista menee myos juna Kazakstaniin.

Kulkeminen Kirgisiassa on helppoa - busseja en ole kayttanyt, mutta jaetut taksit ovat halpoja ja nopeita. Suosittelen keski-aasiassa matkailua. Vuoret on mahtavia ja matkaaminen on helppoa. Uzbekistan on kuin satukirjasta. En ikina kokenut oloani turvattomaksi keski-aasiassa liikkuessa. Ja kannattaa koikeilla CBT:n kotimajoitksia/reissuja Kirgiisiassa - on halpaa ja laatu hyvaa. Nakee paikallisia ihmisia ja pikkukylia.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Odie - 19.03.2008, 15:52:33
Kiitos infosta. Air Balticilta tuli myös infoa, että Kazakstanin viisumin voi ostaa lentokentältä, mutta hinnat on näin hankittaessa tasoa 30 dollaria viikko (120dollaria kuukausi) ja suosittelivat muutenkin hankkimaan viisumin etukäteen.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Yànzi - 27.03.2008, 11:30:03
Kävin katsomassa tätä kirjakaupasta, enkä löytänyt juuri mitään mainintoja viisumeista.

Viisumien suhteen ehka paras planet. Kaikki olennanien tuntuisi olevan siella.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Cybu - 02.04.2008, 18:39:56
Odie, milloin olet lähössä Kazakstaniin? Ite oon haaveillut pitkään Kazakstanista, ehkä joskus loka-marraskuussa olis vihdoin aikaa lähtee (ei tosin liene mikää paras ajankohta säiden yms suhtee mut ei voi mitää..:) ois sit kiva kuulla sun kokemuksii yms..

Yanzi, tuo 1700ruplan viisumi, muistatko mille ajalle se oli? Siis viisumin kestoa meinaan.
Mitä kohteita suosittelisit Kazakstanissa? Tai lähialueilla? Oon aatellu posottaa junalla ja laskeutua sieltä jostain Altai-vuorten kautta ku haluaisin nekin nähdä..

Ja muutenkin jos joku muu on ollu Kazakstanissa niin olis kiva kuulla kokemuksist saada vinkkei jne..en ainakaa äkkiseltää löytäny haulla hirveesti infoo..
Tuota ens syksyn reissuu aatellen niin kovin paljoa ei taida olla aikaa reissua varten, max. 2 viikkoa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia (Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Jouni - 03.04.2008, 01:06:51
Mahdollisesti tuossa juhannuksen jälkeen olisi minullakin Anna-Julian kanssa tarkoitus suunnata Moskovan ja jonkin toisen Venäjän suuren kaupungin kautta Kazakstaniin, josta mahdollisesti myös Kirgisiaan. Kazakstanin viisumi on tarkoitus ottaa Moskovasta ja Kirgisian viisumi Almatysta. Menomatka junalla ja paluu jotain reittiä lentäen, esim. Bishkek-Moskova. Suunnitelmat ovat vielä melko auki, eikä lähteminenkään ole satavarmaa. Aikaa on varattu 3-4 viikkoa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Cybu - 03.04.2008, 20:58:53
kuullostaa ihanalta, toivottavasti onnistuu!!!!!!! mä haluaisin niin lähtee jo kesäl mut työt alkaa nyt 7.4 ja päättyy 30.8, lomaa on vain 2 viikkoo kesäkuussa ja se menee ihan Suomen Lapissa :) oho, OT:ksi meni...mutta tähän vois keskittää näitä Kazakhstan-kokemuksii, linkkei yms.... voi olla et ku mul on siis varmaan vaan jotain 2 vk aikaa reissuun niin munki kandee tulla lentäen poies..mikäli onnnaa..laitelkaahan kaikki infoo sitte ku tiiätte asioista..:) (ei kukaan olis loka-marraskuussa innokas lähtee..: ;D)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: unkkatkumiankka - 06.04.2008, 17:25:12
Millainen muuten tuo kommunikointi mahtaa olla tuolla paikallisten kanssa? Miten suhtautuvat, jos venäjäksi yrittää (koska lienee ainoa vähänkin yhteinen kieli)?  :)  Mua on Keski-Aasia kiinnostanut jo pitkään ja joskus on sinne päästävä... toi viisumien kanssa sählääminen on vaan jotenkin major turn-off.  :-\
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: pele - 06.04.2008, 21:27:22
Millainen muuten tuo kommunikointi mahtaa olla tuolla paikallisten kanssa? Miten suhtautuvat, jos venäjäksi yrittää (koska lienee ainoa vähänkin yhteinen kieli)?  :)

Ainakin Kirgisiassa venäjän kieltä puhuva tulee erittäin hyvin toimeen, ja paikalliset suhtautuvat kieleen hyvin luontevasti. Jotenkin koko maa tuntuu ottavan neukkumenneisyytensä huomattavasti kevyemmin kuin vaikkapa tietyt baltian maat, jossa venäjän puhuminen otetaan yleisesti loukkauksena. Kirgisian kaupungit ja maakunnat ovat edelleen pullollaan sirppi ja vasara -estetiikkaa, jota kansalaiset eivät ole nähneet tarpeelliseksi purkaa. :)

Itse en puhu venäjää, ja meinasimmekin joutua pieniin hankaluuksiin kun CBT-toimiston kautta hankkimamme englantia, kirgiisiä ja venäjää puhuva opas kaatui hevosellaan sen verran pahasti että sairaalareissu siitä tuli. No, kun kerran hevoset oli vuokrattu moneksi päiväksi ja oltiin jo pitkällä vuoristossa, niin ei auttanut muu kuin suostutella läheisestä jurttakylästä uusi opas mukaan. No tämä vanha pappa puhuikin vain venäjää, joten siinähän sitten tultiin harashoo-linjalla toimeen muutama päivä. ;)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 26.06.2008, 00:38:11
Kiitos infosta. Air Balticilta tuli myös infoa, että Kazakstanin viisumin voi ostaa lentokentältä,

Mutta eikö tämä lentokentältä saatava Kazakhstanin viisumi ole 5 päivän transit-viisumi, jonka saaminen vaatii lisäksi viisumia Kazakhstanista poistuttavaan maahan?

Kazakhstanin viisumia voi myös anoa konsulaateista mm. Venäjän Pietarissa, Omskissa (Siperia) ja Astrakhanissa (Kaspianmeri). Omskin konsulaatista saamassani meilissä kerrottiin käsittelyajaksi kolme työpäivää eli sama kuin Moskovan lähetystössäkin. Tosin itse olen kuullut, että K:n transit-viisumin saa käydä hakemassa seuraavana päivänä ja turistiviisumin sitä seuraavana päivänä. Joustomahdollisuutta saattaa löytyä siis konsulaateistakin.

Yhtä lausetta meilistä en ymmärtänyt, tai tarkemmin sen loppua. Osaako joku kääntää:

Вы можете обратиться в любое представительство Казахстана, предварительно с ними созвонившись.Keski-Aasian viisumeista Turkmenistanin on aina vaan hankala - jollei jopa hankalampi saada kuin ennen. Se tieto, mitä olen netistä eri matkailijoilta kerännyt, kertoo, että vaihtoehtoja on kaksi:
1) 5 pvän transit-viisumin hakeminen itsekseen
2) kiertomatkan ostaminen, jota vastaan turistiviisumin pitäisi saada (lähes) automaattisesti. Kiertomatkojen suhteen Stantours on halvin ja joustavin; pystyvät mm. sijoittamaan sinkkumatkaajan isompaan ryhmään.

Transit-viisumin hankkiminen on hankalaa, koska sitä varten pitäisi olla
1) passissa viisumit, niihin maihin, joista tullaan ja poistutaan. Azerbaijaniin poistuvia transiteja ei enää myönnetä.
2) yhä useammin kutsukirje.
Matkanjäjestäjät eivät kutsukirjettä suostu kirjoittamaan. Sen sijaan olen kuullut, että Pariisin ja Brysselin lähetystöt ovat niitä joillekin matkaajille antaneet. Lähetystöihin pitää soittaa ja kysyä, meilit ei auta. Teheranista on saanut trans-viisumeita jopa ilman kutsukirjettä, Istanbulista ei enää ollenkaan. Muissa Keski-Aasian valtiossa tai Bakussa Turkmenistanin transit-viisumin hakemisesta minulla ei ole tietoa.

En tiedä, mikä on Turkmenistanin lähetystöjen linja suomalaisia kohtaan Arto Halosen  sensaatiomaisen paljastuselokuvan jälkeen. Elokuvahan nosti/nostaa (maailmanlaajuiset ensi-illat vielä edessä) Turkmenistanin ihmisoikeusrikkomukset maailman tietoisuuteen.

Uzbekistanin viisumi niin ikään on tullut hankalammaksi saada. Nykyään suositellaan, että matkaaja ostaa kutsukirjeen joltain matkanjärjestäjältä vauhdittamaan viisumihakemuksen käsittelyä etenkin Keski-Aasiassa sijaitsevissa lähestystöissä asioitaessa. Jos asian haluaa hoitaa Suomesta käsin, silloin on käännyttävä Riikan lähetystön puoleen, joka tietääkseni ei vaadi kutsukirjettä, mutta passien postittaminen yksityisfirmalla - Riikan lähetystön toivomuksesta - on tullut maksamaan hunajaa (150e) joillekin matkaajille. En tiedä, onko postitustavassa neuvottelunvaraa.


Afganistaniin, joka niin ikään on Keski-Aasiaa, viisumin saaminen paikan päällä alueella on ollut tähän päivään asti helppoa ja halpaa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Absoluto - 15.08.2008, 12:52:18
Pari paivaa sitten koitettiin saada Kazakstanin viisumi Moskovan lahetystosta ja ilmeisesti siella on ruuvia tiukennettu silla kaikkien viisumien, turisti ja transit, kasittely aika on 5 tyopaivaa eika pikatoimitus mahdollisuutta ole. Lisaksi turistiviisumiin tarvitaan  ehdottomasti hotellivaraus eika todisteeksi siita kay netista printattu tilausvahvistus vaan hotellilta tarvitaan virallinen vahvistus jossa hotellin oma leima. Mitaan jouston mahdollisuutta ei ollut missaan naissa saannoissa. Jos Kazakstaniin mielii niin kannattaa siis tutkia mahdollisuutta hankkia viisumi jo Suomesta.

 
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 15.08.2008, 14:47:25
Pari paivaa sitten koitettiin saada Kazakstanin viisumi Moskovan lahetystosta ja ilmeisesti siella on ruuvia tiukennettu silla kaikkien viisumien, turisti ja transit, kasittely aika on 5 tyopaivaa eika pikatoimitus mahdollisuutta ole. Lisaksi turistiviisumiin tarvitaan  ehdottomasti hotellivaraus eika todisteeksi siita kay netista printattu tilausvahvistus vaan hotellilta tarvitaan virallinen vahvistus jossa hotellin oma leima. Mitaan jouston mahdollisuutta ei ollut missaan naissa saannoissa. Jos Kazakstaniin mielii niin kannattaa siis tutkia mahdollisuutta hankkia viisumi jo Suomesta.

 

Huh! Enpä ole tästä kiristyneestä linjasta kuullut pihaustakaan muualta.

Suomesta käsin turistiviisumin hankkiminen on kallista. Esim. Lähialuematkoilla hinta on 190 euroa kaikkine kuluineen ja toimitusaika 14 vrk työpäivää. Viisumi tulee Liettuan lähetystöstä.

Itse olin jo päättänyt hurauttaa suoraan Astrakhaniin ja siellä konsulaatissa anoa viisumia, mutta tässä tilanteessa se lienee huonoin mahdollinen vaihtoehto. Tosin heinäkuussa Omskin konsulaatti meilissään vielä vakuutteli, että kaikista konsulaateista saa viisumeja, mutta pitää soittaa etukäteen (hieman outo kommentti, en ymmärrä miksi) eikä meiliin liitetyssä ohjeessa ollut mainintaa hotellivarauksesta.

Täytyy katsoa vielä, mitä Kazakhstanin valtion virallisilla sivuilla sanotaan.

Ei tekisi mieli varata majoitustakaan varmuuden vuoksi viikoksi (viikonloppu mukaan laskettuna) Moskovassa tai Pietarissa (toinen konsulaatti) eikä muutenkaan tee mieli olla kummassakaan kaupungissa niin pitkään. Jos taas varaa majoituksen lyhyemmäksi ajaksi, paikan päällä halpismajoituksen järjestäminen on todennäköisesti säätämistä. Ja kalliiksikin majoittuminen Moskovassa tulisi.

Voisiko olla, että viisumin anomisen helppous/vaikeus vaihtelisi vähän paikasta riippuen? Voisiko sittenkin jostain konsulaatista olla helpompi saada viisumi?

Harmi kun tuolla LP:n puolellakaan kukaan ei ole kommentoinut kazakki-viisumia sitten kesäkuun...

Säätämiseksi tämä näköjään sittenkin menee!


Muokkaus. Mitä viisumi tällä hetkellä maksaa?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Absoluto - 16.08.2008, 12:27:27
Todennakoisesti viisumin voi saada helpolla jostain toisesta lahetystosta, esim. taalta Kirgisiasta sveitsilainen pyorailija olis saanut Kazakstanin viisumin parissa paivassa.

Itse emme loytaneet Kazakstanin lahetystojen nettisivuilta mitaan mainintaa hotellivarauksesta eika sita ollut mainittu lahetyston hakemuspapereissakaan mutta niin vaan he sita Moskovassa ehdottomasti vaativat. Itse viisumin hintaa ei tullut kysyttya koska peli alkoi meidan kohdalta olla selva siina vaiheessa kun virkailija otti puheeksi hotellivarauksen ja 5 paivan kasittely ajan, ei meinaa ole ihan halpaa odotella Moskovassa viisumia viikkoa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 19.08.2008, 15:27:58
Saattaa olla, että skippaan itsekin Kazakhstanin.

Energiapuuskassa soitin eilen Astrakhaniin, Kazakhstanin konsulaattiin. Kovasti patistelivat minua hakemaan viisumia muualta. Väittivät, että viisumin saamisessa menee kauemmin kuin Moskovassa yms. ja että Astrakhanin konsulaatti haluaa kutsukirjeen. Ja lopussa vielä keksivät sanoa, että tietokoneiden toimimattomuus on syy ongelmiin siellä. Tuli vähän sellainen olo, että eivät vaan jaksa/pysty/halua myöntää viisumeja. Paikan päällä vastaukset ovat ehkä erilaisia.

Tulipa sitten sellainen mieleen, että lentäisin Moskovasta Bishkekiin, josta Kirgisian viisumin saa kentältä. Lento tuskin maksaa 200 euroa enempää, minkä Lähialuematkat veloittaa Kazakhstanin viisumin hakemisesta. Jos vielä Kirgisiassa mielee tekee Kazakhstaniin, voinen hakea viisumia siellä ilman suurempia ongelmia.

Tosin, ehkä Pietarissakin käyn Kazakhstanin konsulaatissa, jos vaikka sieltä viisumin saisi nopeasti ja ilman suurempia kommervenkkejä.

Kovin on säätämistä.  :-\ Turkemenistan on suljettu lokakuun kolme viimeistä viikkoa, joten sinnekin pääsisi aikaisintaan marraskuun eka. Jos viisumin saa. Jos Turkmenista on pois laskuista, niin sitten pitää seikkailla Afghanistanin kautta Iraniin, missä tämän päivän uutisten mukaan länsimaalaisia on taas päästetty hengestään. Säätämistä hyvinkin.  :P
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 21.09.2008, 14:14:56
Hyvia uutisia Kazakhstaniin matkustaville!

Omskin konsulaatista viisumin jarjestaminen onnistuu vaivattomasti ja nopeasti. Itse jatin hakemukseni perjantaina ja jo huomenna, maanantaina, saan sen hakea! Mitaan hotellivarauksia eika kutsuja tarvita. Hinta 40 dollaria, taytettava kaksi paperia. Henkilokunta ei puhu englantia.

Viisumihakemus tulee jattaa aamupaivalla kello 12.30 mennessa. Keskiviikkoisin konsulaatti on kiinni.

Astanan-juna lahtee 17.25 Moskovan aikaan ja liput maksavat noin 700 - 1500 RUB luokasta riippuen. Lippua ei myyda ennen kuin passissa on viisumi.

Omsk on oikein mukava paikka odotella viisumia. Kesaisin voi vaikkaa maata biitsilla joen rannalla. Halpoja hotelleja on myos tarjolla tosin LP:ssa mainittu Sibir-hotelli on remontissa ja auetessaan on ilmeisesti kaallimpi. Majoitustietokannassa kaksi vinkkiani.

Jos joku ei haluaa matkustaa Omskiin asti Pietarin konsulaatti saattaa olla toiseksi paras paikka viisumin anomiseen. Ei henkilokohtaista kokemusta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 10.10.2008, 11:03:50
Terveisia Bishkekista ja Keski-Aasian viisumihelvetista!

Tahan menessa kaikki on sujunut sutjakkaasti, mutta nyt pukkaa ongelmaa seka Tadjikistani, Uzbekistanin ja Iranin viisumin osalta. Ja Keski-Aasiassa viisumiongelma tietaa aina ylimaaraisia odottelupaivia....

Kirgisian viisumiinfoa:

Kirgisian viisumi kannattaa hankkia Almatyn konsulaatista: 4 tyopaivaa, 45 dollaria. Lahetysto auki ma, ti, ke, to.

Hakemus jatettava viimeistaan klo 13, kannattaa tulla aikaisemmin, koska  viisumimaksu tulee suorittaa jo hakemusvaiheessa. Pankki noin 10-15 kavelymatkan paassa, ohjeet lahestyston seinalla, itse konsulaatissa ei odottelua juurikaan. Viisumin voi maksaa myos kortilla pankissa. Viisumin saa noutaa klo 16.00.

Ilmeisesti myos paivan pikaviisumeja saatavilla.

Astanassa suurlahetysto myos myontaa viisumeja: 10 tyopaivaa = 5000+T, 3 tyopaivaa 11000+T. Kaksi kertaa kalliimpi kasittely siis.

Kaiken kaikkiaan tuntuma on se, etta viisumit kannattaa hankkia Almatyssa, kaikki mahdolliset viisumit.

Almatyssa Uzbekistanin viisumeja on myonnetty useille eri kansalaisuuksille paivassa ilman kutsukirjetta. Uzbekistanin  suurlahetysto on auki hieman erikoisesti: ma, ti, ke ja pe. Viisumiasioita hoidetaan klo 14.30 - 17.00.

Alustavien tietojen mukaan niin Uzbekistanin kuin Tadjikistaninkin Bishkekin suurlahestystot ovat haluttomia myontamaan suomalaisille turistiviisumeja ilman kutsukirjetta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 15.10.2008, 19:59:34
Kazakhstanin viisumiin liittyen unohtui viela tallainen juttu:

Jos tulee junalla Omskista, rajalla ei saa maahantulokorttiin leimaa. (En tieda, koskeeko sama eri raja-asemia ylittavia junia.) Rekisteroityminen tarvitsee siis hoitaa itse ja tama tulee tehda viiden paivan sisalla.

Valitettavasti Astanassa rekisteroityminen ei onnistu imigraatiopoliisissa vaan se on tehtava matkatoimistossa. Sattumanvaraisesti valitsemani matkatoimisto laskutti tasta 25 euroa, mika on kohtuullinen hinta.

Almatyssa rekisterointi pitaisi onnistua poliisiasemalla, mutta - junalippua Almatyyn ei saa ostettua ilman rekisterointileimaa. Aina voi yrittaa tietenkin, ehka kaikki juna-aseman lipunmyyjat eivat ole yhta touhukkaita ja virkaintoisia. Mutta jos virkailija huomaa leiman puuttuvan suostuttelu tuskin onnistuu.

Junaliput Astana - Almaty maksavat seuraavanlaisesti kupeessa:
illalla lahteva pikajuna 7700T (ei platskartnyita)
iltapaivalla lahteva juna 6200T (platskartnyi 2500T)
aamupaivalla lahteva juna 4200T

Kaikki junat saapuvat Almatyyn aamulla. Pikajunaan pitaa ostaa lippu hyvissa ajoin etenkin jos aikoo matkustaa viikonloppuna. Ma, ti, ke -lahdoille riittaa edellisena paivana.


Bishkekissa ollaan edelleen, tanaan on jo kuudes paiva. Eika edelleenkaan yhtaan viisumia plakkarissa! Odottelu tuntuu olevan kaikkia matkailijoita yhdistava tekija. Bishkekin ainoa hyva puoli viisumiasioissa on se, etta taalla kaikki lahetysto ovat auki ruhtinaallisesti viisi paivaa viikossa ja viela tuntikaupalla.

Uzbekistanin viisumista sen verran, etta vaikka useiden eri maalaisten kohdalla viisumiprosessia on helpotettu, tama ei ilmeisesti koske suomalaisia. Suomalaiset tarvitsevat edelleen kutsukirjeen haki viisumia mista lahestysto hyvansa. Nain Bishkekin lahetysto ainakin vaittaa. Se, joka ei usko, voi kokeilla onneaan Almatyssa, missa viisumiprosessi on mutkattomin.

Uzbekistanin LOI:hin tulee liittaa tyosopimus. Jos sellaista ei ole pitaa kirjoittaa jokin selvitys statuksestaan. Taman selvityksen pitaisi riittaa. Jaadaan odottelemaan... Uzbekistanin LOI:n kasittelyaika on pitka: 10-14 vrk. Stantoursin hinta talla hetkella on edullinen 27 euroa. Pika-LOI:kin on olemassa, mutta talloin viisumistakin lahetystossa laskutetaan pikahinta.

Iranin viisumi maksaa niin Bishkekissa kuin Dushanbessakin 60 euroa. Jos tilaa kutsun iranianvisa.comin kautta kutsulle tulee hinta kaiken maailman valitysmaksuineen 50 euroa. Viisumin itsessaan saa noutaa jo seuraavana paivana. Kannattaa siis hoitaa Iranin viisumi jo Suomessa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 16.10.2008, 20:28:23
Skriivaatsä LP:tä tai jotain. Sen verran sotillaallisen tarkkaa on toi sun raportointi. ;D

Ei mut oikeesti, todella hieno homma, että kerrot miten hommat siellä pelittää. On meinaan itselläkin kyseinen suuntaa hyvinkin vakavassa harkinnassa...

Mut jos vaan jaksat, ni heitä ihmeessä väliin vähän tunnelmiakin, vai onko koko reissu vaan viisumien kanssa tappelua?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 19.10.2008, 18:52:59
Mut jos vaan jaksat, ni heitä ihmeessä väliin vähän tunnelmiakin, vai onko koko reissu vaan viisumien kanssa tappelua?

Reissu on pelkaa viisumien kanssa tappelua. Tai muuten vaan tappelua. Kuten vaikka vuokraemannan kanssa. Kavelin kyseisen akan perassa tanaan kolme tuntia, niin kauan kunnes sain takuuvuokrani takaisin viimeiseen senttiin asti.

Olen monesti kuluneen viikon ajan aikana miettinyt, mita taalla teen. En ole nahnyt maasta  vilaustakaan, kaikki aika on mennyt viisumihelvettiin. Siihen, kun pitaa aukaista LOI-hakemus, mutta joka ei aukenekaan ensimmaisessa nettiklubissa. Toisessa klubissa sita taas ei voi printata, kolmannessa ei taas ole skanneria, jolla se lahettaa allekirjoitettuna eteenpain. Lopulta pitkan etsimisen jalkeen loydat kaupungin ainoan faksin ja kuvittelet juuri ja juuri ehtivasi lahettaa sen ennen viikonloppua jatkokasittelyyn. Maanantaina saat viestin, etta faksi ei olekaan tullut perille.

Eika siina mitaan: on sita ennenkin viihdytty maailman eri kolkissa viikkotolkulla. Mutta kun Bishkek ei ole Rio tai Kairo tai edes Peking. Ei lahellekaan. Eivatka kirgisiit ole syyrialaisia, perulaisia tai senegalilailisia. Vaan - maailman aneemisimpia ihmisia, jotka eivat ymmarra ulkomaalaisia tai ujostelevat vierasmaalaisia tai jotain.

Miksi nahda kaikki tama vaiva, kyntaa rahaa sinne tanne? Mita saa rahan vastineeksi? Nolla, ei mitaan.

Se, miksi kirjoitan seikkaperaisesti johtuu siita, etta toivon, ettei muiden tarvitse kokea samaa viisumihelvettia. Pienimmatkin yksityiskohdat saattavat olla ratkaisevia matkan etenemisen suhteen. Kuten se, mina viikonpaivana lahetysto on kiinni tai pitaako lahetysto passin itsellaan. Voihan sita lahtea Keski-Aasiaan mentaliteetilla, etta kyllahan se asiat lutviutuvat - ja lutvuituvathan ne - mutta silloin pitaa myos ymmartaa se, etta aikaa kuluu ja rutkaasti. Itsellani menee ilmeisesti kaksi kuukautta viisumiongelmien takia maiden lapi kaymiseen.


Tadjikistanin viisumin hakemisesta Bishkekissa, Kirgisiassa.

Viisumia varten tarvitaan LOI. Ei mitaan poikkeuksia. LOIn saa mm. ://www.travelazerbaijan.land.ru. Veloittavat vain 20USD muiden matkatoimistojen veloittaessa vahintaan kaksinkertainen summa. Samaan hintaan saa nakojaan myos Uzbekistan kutsuja. Tama toimisto lahettaa LOI:n jo 1-2 paivassa, maksun voi suorittaa nettipankin kautta tai Western Unionin kautta (tosin parhaillaan selvittelen, miksi maksu ei ole mennyt - tai muka mennyt - perille...). Western Union nappaa USD6 valitysmaksun.

Tadjikistaniin voi hankkia joko 1vko (USD30), 2vko (USD40) tai 4vko (USD50) viisumin, jonka paalle tulee joku 50 som (1e) maksu. Poikkeuksellisesti maksu suoritetaan suoraan lahetyston tiskille. Kasittelyaika 3 tyopaivaa, voi yrittaa painostaa nopeamaankin kasittelyyn. Lahetysto auki aamusta iltaan viitena paiva viikossa, alkuiltapaivasta lounastauko.

Lahetyston itsensa loytaminen on jo oma seikkailunsa: se kun  sijaitsee hevon kuusessa. LP:n neuvot ovat sinne pain. Kaupunginosa tosin on Oktjabrskaya eika mitaan pizzeriaa ole enaa nurkilla pysakkia nayttamassa. Kannattaa katsella Marilyn Monroen kuvaa yokerhon seinalla oikealla puolen tieta. Ja jos eksyt, ihan turha kysella paikallisilta neuvoa: kukaan ei tieda mitaan! 7:n johdinbussi kulkee, kuten LP kertookin, mutta vain keskimaarin kerran tunnissa. Kannattaa kysella minibusseja Karla Marksalle (paakatu alueella).
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Loordi - 19.10.2008, 20:38:47
Eikö noihin maihin voi mennä kaikki viisumit valmiiksi järjestettynä?

Niin, silloin se ei olisi oikeata travellausta, mutta niin ajattelin itse ainakin hoitaa oman Keski-Aasiani. Silloin pitää olla tiettynä päivänä jossain, mutta ainakaan ei tarvitse odotella missään viikkoa tai paria. Sellaiseen ei ole aikaa mielenkiintoa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 20.10.2008, 20:38:56
Itse olin pääni sisällä suunnitellut systeemit jotakuinkin siten, että viisumi hakuun ja rundaamaan, viisumi fikkaan ja lisää pyörimistä, maan vaihto ja sama uusiksi.. Toimiiko sitten niin en tiedä? Mut joo vielä kerran kiitos ja kunnian osoitus Usva Autereelle hienosta duunista.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: pele - 20.10.2008, 21:46:49
Jep, näin käytännönläheisen tietopaketti auttaa varmasti muita välttämään samoja virheitä matkalla. UsvaAuer ansaitsee palkinnon stahanovilaisena työn sankarina!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Jouni - 20.10.2008, 23:59:10
Eikö noihin maihin voi mennä kaikki viisumit valmiiksi järjestettynä?
Mistäs järjestät? Toki kuriiripalvelut kiikuttavat passiasi ympäriinsä hyvään hintaan. Suomesta ei löydy yhdenkään tuon alueen valtion edustusta ja esimerkiksi Tallinnasta löytyy vain Kazakstan. Jostain on aloitettava eikä mikään takaa, ettet koe samoja vastoinkäymisiä kuin UsvaAuer.

Mutta nostan hattua, jos onnistut todella hommaamaan nuo kaikki viisumit jotenkin etukäteen. Muista, että ensimmäiset saattavat jo vanhentua ennenkuin saat viimeiset. ::)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Loordi - 21.10.2008, 08:35:35
Mutta nostan hattua, jos onnistut todella hommaamaan nuo kaikki viisumit jotenkin etukäteen. Muista, että ensimmäiset saattavat jo vanhentua ennenkuin saat viimeiset. ::)

Yksi mahdollisuus on kahden passin käyttö mikä kuulema onnistuu Suomessa kohtuullisen helposti, en tosin ole asiaa selvittänyt sen enempää. Lähtökohtainen ajatus on tietenkin se, että niitä saisi anottua riittävän pitkän ajan päähän ja postitse luotettavista Euroopan maista. Jos se ei onnistu, niin se sitten siitä.

Eikä kaikkia tietenkään tarvitse hankkia etukäteen, mutta jos edes joitakin. Turkmenistaniin ei taida kannattaa edes ihmeemmin säätää muuten kuin matkatoimiston kautta. Eräs paikallinen firma lupasi jo järjestää, mutta tokihan se sisältää sitten jotain heidän pakettia myöskin. Ainakin alustavien neuvottelujen perusteella sen saa kyllä fiksattua mieleisekseen (eli ei missään ryhmässä) ja hinnatkin pysyttelevät jollain järkevällä tasolla. Mitään älyttömän halpaa reppureissaamista se ei kyllä olisi, mutta viisumin saisi aivan ilmoitusasiana.

Tämän syksyn reissu vaihtui toiseen kohteeseen erinäisistä itsestä riippumattomista syistä ja ensi syksynä taitaa urheilumatkailu viedä voiton ja kevät on jo buukattu.

Eli tämä homma siirtynee vuodelle 2010, mikä ei taas käy, koska pitää mennä Etelä-Afrikkaan katsomaan Suomea jalkapallon MM-turnauksessa jne. On tämä hankalaa. Turkmenistan on kuitenkin kai noista ainoa maa minne on kiire, muut ovat siellä vielä myöhemminkin.

Tässä ajassa nämä viisumisäädöksetkin muuttunevat vielä moneen kertaan.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 27.10.2008, 17:14:50
Itse olin pääni sisällä suunnitellut systeemit jotakuinkin siten, että viisumi hakuun ja rundaamaan, viisumi fikkaan ja lisää pyörimistä, maan vaihto ja sama uusiksi..

Toimii, mutta talloin pitaa olla liikkeella joustavalla aikataululla.

Fiksu toiminee niin, etta jarjestaa Uzbekistanin ja Tajikistanin kutsut etukateen ja viisumit paikan paalla. Itsellani aikaa on mennyt lahinna kutsujen jarjestamiseen ja odotteluun. Koska en halua tukea ylimaaraista byrokratiaa, en halunnut hankkia kutsuja, joita ilmankin joistain lahetystoista jotkut ovat saaneet viisuminsa. Tajikistanin viisumin on aina tahan kesaan asti saanut ilman kutsua Bishkekissa, mutta nyt systeemi on muuttunut. Miten on Astananan lahetystossa tai Almatyn konsulaatissa, en tieda.

Suomesta kasin viisumien jarjestaminen kyseisiin maihin tulee maksamaan n. 200 euroa/viisumi. Kuriiripalvelut nappaavat tasta summasta aimo-osan.

Itse en halua jarjestaa viisumeja etukateen joustavuuden takia. Jos jokin maa kiinnostaa kovin, haluan olla ehka pidempaankin siella. Keski-Aasian viisumeja on vaikea jatkaa.


Tajikistanin viisumista lisaa. Jos haluaa Kirgisiasta Tajikistaniin Pamir Highwayta pitkin, talloin pitaa olla erityislupa Pamirin alueelle. Aikaisemmin lupaa varten on pitanyt hankkia erillinen kirje kutsukirjeen lisaksi. Tana paivana Bishkekin suuralahestysto ei enaa vaadi edillista Pamir-kutsua (GBAO). Pelkka kutsukirje Tajikistaniin riittaa. GBAO-lupa on kasin passiin suurlahetyston kirjoittama ja leimaama todistus.

Jos GBAO-lupaa ei pyyda viisumianosta jattaessa, sen saa ainoastaan jalkikateen Dushanbessa paikan paalla.

Jos aikoo Kirgisiasta Tajikistaniin toista reittia, vaihtoehtoja on vain yksi: taksilla Oshista Batkenin kautta Istafaraan. Bussilla voi matkan tehda vain jos passissa on Uzbekistanin leima; bussi kun kulkee Sokh-nimisen uzbekkilantin kautta. Itse maksoin taksista 2000 somia (40e), mika on ilmeisen hyva hinta, silla Osh Guesthousen hinta on 4000 somia ja Munduz Travelin 5600 somia. (Saattaa olla, etta muissakin Osh Guesthousen kyydeissa on paljon ilmaa valissa)Kiertotieta kulkevaan taksiin ei yleensa ole matkaajia eli yksin matkustava joutuu maksamaan koko autosta. Tosin, lauantaisin lentokone tuo Kiinasta tajikkeja Oshiin ja he matkustavat kietotieta (= heidan kanssaan voi jakaa taksin). Viime lauantaina koneen piti olla Oshissa yhdeksan jalkeen, mutta laskeutuikin joskus yhden jalkeen.

Unohdin viela mainita sellaisenkin, etta tajikki-viisumin voi maksaa ainoastaan dollareissa. IFT-pankin automaatit antavat dollareita.

Muuten, talla hetkella Bishkekin suosituin hostelli on Nomad's Home. Paikkaa ei ole mainittu missaan opaskirjassa eika hostelworldissa, vaan sana kulkee matkaajien keskuudessa. Paikka sijaitsee vanhan bussiaseman takana, omakotitalossa.

Juuri nyt olen Tajikistanissa ja taytyy sanoa, etta tykkaan tasta maasta paljon enemman kuin Kirgisiasta. Kirgisiassa turistia pyritaan viilaamaan linssiin joka kaanteessa ja ihmisia ovat muutenkin harvinaisen epakiinnostavia. Osh tosin oli eloisa kaupunki - kiitos uzbekkivaeston. Khojangista tykkasin Oshiakin enemman: kaunis basaari ja levollinen kaupunki. Ja ihmiset ovat paljon mukavampia.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 27.10.2008, 21:55:25
Vaikka reissuni siintää vielä turhan pitkien ajanjaksojen päässä kiinnostaisi minua maiden kiertäminen päinvastaisessa järjestyksessä, tyyliin Venäjä, Kazastan, (Kaspianmeren ja Araljärven välistä) Uzbekistan, Tajikistan, Kirgisia, Kiina. Eli jos sinulla UsvaAuer on jotain tietoa, edes huhuja kanssa trävellereiltä, kyseisestä reitistä (tai siis ylipäätään sen mahdollisuudesta), niin jaa tietosi. Jotenkin sain Central-Asian LP:stä sen kuvan, että pitäisi natsata, mutta ilmeisesti tilanne nyt elää alueella niin kiivasta tahtia, ettei mihinkään voi luottaa.

Turkmenistanin olen valmis passaamaan suosiolla, se kuulostaa liian vainoharhaiselta paikalta... Vaikka olisihan sekin tietysti kiinnostavaa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 28.10.2008, 19:47:04
Vaikka reissuni siintää vielä turhan pitkien ajanjaksojen päässä kiinnostaisi minua maiden kiertäminen päinvastaisessa järjestyksessä, tyyliin Venäjä, Kazastan, (Kaspianmeren ja Araljärven välistä) Uzbekistan, Tajikistan, Kirgisia, Kiina.

Minun piti alunperin kanssa tehda reitti tahan suuntaan. Kazakstanin viisumia kannattaa talloin kysella jo Pietarissa. Moskovasta joku oli raportoinut huonoja kokemuksia tahan ketjuun. Astrahanin konsulaattiin Kazakstanin rajan tuntumassa ei kannata paljon laittaa toivoaan.

Missakohan ajattelit Uzbekistanin viisumia hakea? Moskova on yksi hankalimpia paikkoja viisumin kuin viisumin suhteen ja kaupungissa viisumien odottelu tulee tekemaan ison loven matkabudjettiin.

Lonely Planetin mukaan tajikki-lahetysto Uzbekistanissa on niin ikaan hankala; suosittelevat viisumin anomista jossain muualla.


Jos tata reittia kuljet, missaat valitettavasti Astanan. Kaupunki on aivan mieleton! Suurella rahalla ja ulkomaalaisten huippuarkkitehtuurien avustuksella pystyyn pistetty modernin arkkitehtuurin ihme. Hakkaa mennen tullen dubait ja tokiot!

Tosin jos paamaaranasi on Kiina, niin silloin suunnittelema reittisi on suoraviivaisin.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 28.10.2008, 22:00:47
Jos totta puhutaan, kun reissuun on aikaa vielä reilu vuosi, niin en ole niin tarkkaan suunnitellut. Vaihtoehto B:hän olisi tietysti hankkia Kirgisiaan double-entry (onko sellaisia?!), ja samaan syssyyn, joko Astanasta tai Almatystä, tai sitten sieltä Bishekistä Tajikistanin ja Uzbekistanin viisumit ja reissailla sitten nämä kaksi kierrellen takaisin Kirgisiaan. Uzbekistanissa tietysti kiinnostaisi Aral-järven laivasto ja pari historiallista kaupunkia siitä silkkitien varrelta (Samarkand jne.), mutta oikeastaan näiden kahden ainoa varsinainen must see on Pamir Hwy. Almatystä olisi myös houkuttelevaa mennä jalkaisin Kirgisiaan.. Reissut eivät edes ole turhan pitkiä pari-kolme päivää pitäisi riittää..

Myös laajempi vaeltelu Kirgisiassa kiinnostaisi. Tian Shanilta olen nähnyt hienoja kuvia loppumattomista lumihuippuisista vuorista.
Niin meinaan siis ottaa täyden retki varustuksen mukaan.
Nimen omaan Kirgisiasta ajattelin siirtyä Kiinaan, koska rajan pitäisi olla aika simppeli ylitettävä. Ja Kiinasta ois tarkotus jatkaa Karakoram Hwylle. Pakistanin viisumi pitäis ainakin olla suht helppo hoitaa Kashgarista... Eli nää nyt pohjautuu lähinnä LP:hen ja muutamiin harvoihin läppiin mitä on jostain kuullut/saanut kaivettua.
Ja Pakistanin jälkeen rotsi ois varmaan niin tyhjä, et vois vaik piipahtaa himassa ;)

Oho, menipä haaveiluksi. Mut kyl mut viel nähään tuolla!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Tiina58 - 29.10.2008, 00:51:05
No näin. Kirjoittelit juurikin lähes saman reitin ja tavan, mitä itse suunnittelin. Sillä olen lukenut mielenkiinnolla noita tarinoita. Minä suunnittelin 05 ajamista Syyriasta pohjoiseen ja sieltä länteen, mutta se peruuntui. Onneksi.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Absoluto - 29.10.2008, 09:37:50
Kavin Kirgisiassa noin pari kuukautta sitten ja tein siella reitin Bishkek-Karakol-Kochkor-Song kul-Naryn-Jalal Abad-Arslanbob-Osh-Sary tash-Irkeshtam-Kashgar. Aikaa meni noin kuukausi ja teimme Karakolissa 6 paivan vaelluksen Tian Shanilla ja hevosvaelluksen Song kul-jarvelle Kochkorista. Karakolissa tehty vaellus oli paras minka olen koskaan tehnyt, maisemat ovat haikaisevia ja vaihtelevia. Kirgisiaan ei mielestani kannata lahtea jos ei ole kiinnostusta lahtea luontoon, kulttuurikohteita ei juurikaan ole ja ihmiset ovat ujoja, kaupungit ovat tylsia ja harmaita. Kuitenkaan emme kohdanneet kusetusyrityksia ja taksitkin lahtivat tinkaamisen jalkeen viemaan samalla hinnalla kuin paikallisetkin maksoivat. Varoituksena kuitenkin voi sanoa etta Lp:ssa mainitut hinnat ovat nousseet roimasti varsinkin liikkumisen osalta ja meilla meni paivassa noin 35e.

Pakistanin viisumista sen verran etta Pakistan ei taida enaa myontaa viisumeita kuin hakijan kotimaan lahetyistoista, eli suomalaiset hakevat viisuminsa Tukholmasta kun Suomessa ei ole edustusta. Itse en onnistunut Pakistanin viisumia saamaan koska ei ollut esittaa lentolippuja sisaan ja ulos maasta, ilman lentolippuja viisumia myontamiseen lahetosto halusi etta olisimme varanneet koko matkan matkatoimiston kautta mutta sehan nyt ei kay ollenkaan kuuloonsa. Kovin hankala kuva jai lahetyston toiminnasta ylipaatansakin.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: odd - 29.10.2008, 12:19:51
Pakistanin viisumista sen verran etta Pakistan ei taida enaa myontaa viisumeita kuin hakijan kotimaan lahetyistoista, eli suomalaiset hakevat viisuminsa Tukholmasta kun Suomessa ei ole edustusta. Itse en onnistunut Pakistanin viisumia saamaan koska ei ollut esittaa lentolippuja sisaan ja ulos maasta, ilman lentolippuja viisumia myontamiseen lahetosto halusi etta olisimme varanneet koko matkan matkatoimiston kautta mutta sehan nyt ei kay ollenkaan kuuloonsa. Kovin hankala kuva jai lahetyston toiminnasta ylipaatansakin.

Vaihtelee lienee lahetystosta / konsulaatista riippuen.

Esim. Iranista Pakistanin viisumin saa sangen kivuttomasti, kunhan ensin hankkii "suosituskirjeen" Suomen suurlähetystöltä Teheranista. Suosituskirjeen saa pyytämällä paikan päällä.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: odd - 29.10.2008, 12:21:53
Muuten, talla hetkella Bishkekin suosituin hostelli on Nomad's Home. Paikkaa ei ole mainittu missaan opaskirjassa eika hostelworldissa, vaan sana kulkee matkaajien keskuudessa. Paikka sijaitsee vanhan bussiaseman takana, omakotitalossa.

...ja tässä kyseisen hostellin kotisivut:

http://nomadshome.googlepages.com/
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 05.11.2008, 20:24:36
Kirgisiaan ei mielestani kannata lahtea jos ei ole kiinnostusta lahtea luontoon, kulttuurikohteita ei juurikaan ole ja ihmiset ovat ujoja, kaupungit ovat tylsia ja harmaita.

Tallainen mielikuva minullakin. Mutta - Kirgisiassa luontoretkeilysesonki on lyhyt. Syyskuussa ei enaa ratsastella ja yovyta jurtissa, lokakuussa on vain yksi vaellusreitti mahdollinen: paivareissu Karakolista Altyn Arashaniin. Kylla minua hieman jai kaivelemaan, mista kaikesta jainkaan paitsi ja miten paljon paremman kuvan Kirgisiasta olisin saanutkaan, jos olisin saanut tutustua sen luontoon.

Muuten, polkupyora on taalla suosittu kulkuvaline turistien keskuudessa. Muihin maanosiin ja -kolkkiin verrattuna taalla tuntuu olevan suhteessa enemman pyorailijoita. Paikan paaltakin (Almaty) oli joku ostanut pyoran.

Itseani alkoi myos kutkuttamaan automatkailu. Vanhan ladan saa Tajikistanista 2000-2500 dollarilla. Vanha eika lada valttamatta tarkoita huonoa. Oma kuskini oli kolkutellut ladaallaan jo 33 vuotta ja kova menopeli lada oli edelleen maan vaativilla vuoristoteilla.

Tajikistan on aivan upea maisemiltaan. Missaan maailmassa en ole nahnyt yhta upeita vuoria! Enka edes kaynyt Pamirissa! Khojangista Dushanbeen vieva tie on jarkyttavan kaunis. Lokakuun lopussa maisemat ovat ehka upeimmillaan. Tulen savyissa hehkuvia laaksoja ja toisaalla taydellisia talvimaisemia lumipyryineen. Kahdeksan tunnin matka Istaravshanista oli hatkahdyttava vaihtelevuudessaan.

Jos joku joskus aikoo tehda taman reissun lokakuussa suosittelen yopymista puolivalissa sijaitsevassa kylassa nimeltaan Iskodar. Ruska-aikana se on valtavan kaunis: tummien vuorten puristuksessa lepaava kyla. Alhaalla laaksossa kimaltelee turkoosi joki, rinteita peittava punaisen kirjavat metsikot. Kuin keidas keskella vuoria! En ole varma, onko kylassa minkaanlaista majoitusta, mutta varmaan jostain talosta saa yosijan. Ja jos Iskodarista majoittuminen onnistu, niin n. 20 minuutin paassa on alueen isoin kaupunki Ayni, jossa naytti olevan jopa turisti-informaatio!

Itse en kylasta tiennyt tuon taivaallista (ei ole LP:ssa), joten vaan hurautin kylan lapi taksissa.

Tajikistanin viisumi on sitten niita, jotka pitaa rekisteroida maahan tultua. Itse olin autaasti taman unohtaa, mutta onni onnettomuudessa talla kertaa. Yovyin sikakalliissa halpishotellissa Dushnabessa (Vakhs), joka teki rekisteroinnin puolestani sikahalvalla (50 somani). Valtyin siis LP:n kuvailemalta kalliimmalta ja/tai monimutkaisemmalta rekisteroinnilta. Hotellien hinnat ovat monin paikoin kaksinkertaistuneet Tajikistanissa sitten LP:n julkaisun. (Tai hotellit yrittavat nyhtaa ekstraa, tieda hanta.)

Dushanbe itsessaan on tappavan tylsa kaupunki kuten Kirgisian Bishkekin. Kumpaankaan en tuhlaisi aikaa. Sen sijaan Taskentista tykkaan! Taalla kannattaa pyorittaa viisumiruljanssia.

Uzbekistanin viisumi on halvimmillaan Dushanbeessa. Kuukauden viisumi maksaa USD 62, lyhempiakin jaksoja kai myonnetaan, mutten kysellyt. Viisumin saa kutsukirjeella parissa tunnissa. Ilman kutsua viisumi ei myonneta.

Uzbekki-viisumin saatuani kuvittelin ongelmien ollevan jo takana pain. Mutta kauaa ei glooria kestanyt... Samana iltana silmailin Iranin viisumiani ja huomasin sen leimatun vaarille paiville. Mika jarkytys! En ole ainoa, jolla on huonoja kokemuksia Iranin lahetystosta Bishkekissa. Jotkin matkaajat ovat jaaneet taysin ilman viisumia, toisia taas juoksutettu paivakausia.

Kaytannossa Iranin viisumimoka tarkoittaa sita, etta joudun skippaamaan Turkmenistanin. Harmi. Nyt jai kokeilematta, ovatko suomalaiset kokonaan bannattu maasta Arto Halosen kohudokumentin ansiosta.

Huomenna kayn hakemassa Afganistanin viisumin Tashkentin lahetystosta. Afganistanin turistiviisumi on kaikista alueen viisumeista halvin ja helpoin saada. Lahetysto on tavattoman ystavallinen ja mutkaton. Vaittivat viela kirkkain silmin, etta tie Mazar-e Sharifista Kabul on taysin turvallinen. No problem! 

Lahetysto on muuttanut sitten LP:n kirjoittamisen. Sijaitsee nykyaan Slovenian lahetystoa vastapaata, jonkin matkan paassa Turkmenistanin lahetystosta eteen pain, mutta ei enaa kauaa. Joulukuussa muuttavat jalleen jonnekin. Kannattaa siis soittaa numerotiedusteluun ennen lahetystoon lahtemista.

Tiukkaa tekee ehdinko Iraniin 15.11. mennessa. Olisi harmi, jos edes toisellakaan yrittamisella en paasisi Iraniin. Kaiken kaikkiaan kahteen hakemukseen olen haaskannut rahaa jo 160 euron edesta.

Viela yksi pikkukommentti: jos yovytte Samarkandissa ja nimenomaan kylmana vuodenaikana, suosittelen lampimasti LP:n mainitsemaa kaupungin halvinta majataloa Bahodiria. Hyvin lammitetty majatalo, jossa matkaajista pidetaan hyvaa huolta. Illallisella poyta suorastaan notkuu antimista!

Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 05.11.2008, 20:40:58

Nimen omaan Kirgisiasta ajattelin siirtyä Kiinaan, koska rajan pitäisi olla aika simppeli ylitettävä.

Mutta onko viisumin saaminen Bishkekissa yhta simppeli juttu, tieda hanta! Itse tapasin Bishkekissa matkaajia, jotka olivat juuttunut kaupunkiin paivakausiksi odottelemaan Kiinan viisumia.

Kannattaa siis ottaa selville, mista Keski-Aasiassa Kiinan viisumin saa helpoimmin ja milla ehdoilla. Nayttaisi silta, etta tiukka linja viisumin myontamiseen suhteen sitten Olympialaisten on tullut jaadakseen - ainakin Keski-Aasian lahetystoissa.

Lainaus
Vaihtoehto B:hän olisi tietysti hankkia Kirgisiaan double-entry (onko sellaisia?!), ja samaan syssyyn, joko Astanasta tai Almatystä

Jopa triple-entryja saa joihinkin maihin! Kasittaakseni Uzbekistanin extra-entryt maksavat jotain, Tajikistanin double entryn saa kaupan paalle. Kirgisiasta ja Kazakstanista en tieda. Tuo Almaty - Issyk Kol (Kirgisia) reitti on muuten tavattoman suosittu ja suositeltava: Almatysta maantieta pitkin Issyk Kolillle mentaessa pitaa kiertaa kaukaa Bishkekin kautta. Matkatoimistot hoitavat puolestasi erikoisluvat (tms.) raja-alueelle pikkurahalla.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 06.11.2008, 14:27:55
Tulipas taas hyödyllistä ja mielenkiintoista informaatiota. Kiinan viisumin ajattelin hoitaa Suomesta, koska se on niin helppoa ja muistaakseni Viisumi on anomisen jälkeen 6kk voimassa, tai oli ainakin 2007..

Joo Tajikistan kuuluu ehdottomiin must see, paikkoihin. Oisit hypännyt autosta pois ja jäänyt kylään pällistelemään. Tod näk kyläläiset olisivat ottaneet vastaan kuin kuninkaallisen, ja oisit saanut juhla-aterian ja majoituksen (hinta omantunnon mukaan).

Siinä on yks syy miksi ajattelin roudaa teltan mukanani, jos tulee tilanne, jossa joku paikka näyttää yhtäkkiä uskomattoman viehättävältä, sen kun hyppää pois kyydistä ja majoitus on varma.

Lisää juttuja odotellessa...
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 13.11.2008, 16:33:49
Uzbekistaniin liittyen viela pari kommenttia.

Uzbekistanin pankkisysteemi on yksi maailman alkeellisimmista.

Muualta kuin Tashkentin kautta tulevien kannattaa varautua ikaviin yllatyksiin. Tashkentissa on jokunen pankkiautomaatti, muualla maassa ei yhtaan. Esimerkiksi Samarkandissa ei saa nostettua rahaa mistaan viikonloppuna. Viikolla valtionpankki antaa armosta korttia vasten dollareita kiskurikorolla (3.5).

Tashkentin keskustan automaatit antavat paikallista valuuttaa (muistaakseni maksiminosto 20 000), ainoat dollariautomaatit loytyvat lentokentalta. Korealainen pankki, UzKDB Bank, lahella Uspenskin katedraalia, antaa dollareita Visa-korttia vastaan kahden prosentin komissiolla. Tama on halvin vahtoehto Visan kayttajille, Master cardin kayttajille on useampia vaihtoehtoja.

Laskun maksaminen (mm. viisumin maksaminen) on maailman monimutkaisin prosessi. Jo paastaakseen sisaan pankkiin pitaa nayttaa henkkareita. Laskun maksaminen edellyttaa rekisterointilappusten ja emigraatiokortin nayttamista. Myos kateisnostokuitteja saatetaan kysella.

Toisin kuin opaskirjat ja jopa paikalliset vaittavat eurolla saa hyvan, dollaria paremman, kurssin Uzbekistanissa. Kannattaa tietenkin katsella missa euronsa vaihtaa. Samarkandissa on yksi vaihtopaikka yli muiden, Hotel President

Tajikstanissa kaikki puljut eivat vaihda euroja olleenkaan. Khojangissa basaarissa nain parhaimmat euron kurssit.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: ozzy - 22.01.2009, 12:58:47
Sellasta päiväunta on pyöritelly päässäni jo muutaman vuoden, et ois aikasen siistiä reissata hevosella ja ajattelin, että Kazakhstan voisi olla tuohon mainio paikka. Lännestä itään pääsisi pitkän pätkän ilman yrmyjä tullimiehiä (rajan ylitys hevosella varmaan ois ehkä hiukan liikaa) ja hevoskulttuurikin on varmaan (mutu) jotenkuten voimissaan...

Mitä lie ihmiset mieltä? Kuulostaako kirgiisiaron halki laukkaaminen Altai-vuoret horisontissa naiivilta? Ja jos jollain sattuis pieninkään haisu olemaan humman hinnasta tuolla maailman kolkalla, niin ois kyllä jees... ???
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 02.02.2009, 19:33:58
Sellasta päiväunta on pyöritelly päässäni jo muutaman vuoden, et ois aikasen siistiä reissata hevosella ja ajattelin, että Kazakhstan voisi olla tuohon mainio paikka. Lännestä itään pääsisi pitkän pätkän ilman yrmyjä tullimiehiä (rajan ylitys hevosella varmaan ois ehkä hiukan liikaa) ja hevoskulttuurikin on varmaan (mutu) jotenkuten voimissaan...

Mitä lie ihmiset mieltä? Kuulostaako kirgiisiaron halki laukkaaminen Altai-vuoret horisontissa naiivilta? Ja jos jollain sattuis pieninkään haisu olemaan humman hinnasta tuolla maailman kolkalla, niin ois kyllä jees... ???

Mikaan ei ole mahdotonta! Tosin sinuna puhuisin venajaa, jos kauppoja aiot hieroa. Viela parempi, jos sinulla olisi joku paikallinen ystava. Kirgisiassa on ikava kylla Rahat pois lansimaalaisilta -mentaliteetti, joten sopuhinnan solmiminen voi olla ongelma. Kazakstanissa lienee sama ongelma. Ehka kannattaisi ottaa yhteytta johonkin ratsastusretkia jarjestavaan matkatoimistoon ja kysella tata kautta kaytannon vinkkeja. Ehka he voisivat myos vuokrata sinulle hevosen pidemmalle reissulle. Retkien jarjestajat osaavat myos englantia.

Mutta jos onnistuisit ostamaan hevosen, saisit varmaan osaksesi paljon positiivista huomiota ja paikallisten hyvaksynnan. Rajanylityskaan ei valttamatta olisi ongelma.

Maisemiltaan Kirgisia hakkaa mennen tullen Kazakstanin tylsan eramaan.

Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Börstä - 09.02.2009, 16:04:15
Morjens kaikille Keski-Aasian reissajille. Eli tarkotus olis lähtee kans reissuun kohta puolee tälle suunnalle. Lueskelin tätä palstaa ja kiitos kaikkille hyvistä vinkeistä.

Semmosta en saanut viel selville, et onks joku käyttäny tota Pietarin lähetystä noihin Kazakstanin viisumeihin? Toimiiko? Entäs Tallinnan Kazakstanin lähetystö? Eli kannattaako sielt lähtee hakee viisumi? En jaksas jättää ton Moskovan varaan totakaan viisumia.

Selväks ainaki tuli et Kirgistanin viisumi kannattaa poimia kyytiin Almatyssa. Kuis Tadjikistanin viisumi, sen siis saa sielt hyvin jos on LOI? Mites sit ku tulee Tadjikistanist maarajoja pois ni saako esim. Kirgistanii ja Kazakstanii muutaman päivän transit viisumit, jos hyökkää vaik takas Venäjälle.

Onkos tuolla Tadjikistanissa maarajan ylitystä Kirgistaniin A372 tieltä? Vai pitääkö taas kiertää Pamiria pitkin?

Mitenkäs Mongolian viisumi. Onkos kellään kokemuksii sen hausta Almatyssa?

Kiitokset jo etukäteen jeesistä!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 14.02.2009, 18:16:52

Semmosta en saanut viel selville, et onks joku käyttäny tota Pietarin lähetystä noihin Kazakstanin viisumeihin? Toimiiko?

Luulisin, etta toimii. Jos vaihtoehdot ovat kaksi matkaa Tallinaan viisumin takia tai pienella riskilla Pietarin konsulaatti, valitsisin Pietarin konsulaatin. Jos osaat puhua venajaa (tai joku kaverisi) soita sinne ja kysy! Ainoa kysymysmerkki luullakseni on hakemuksen kasittelyaika, joka voi olla mita tahansa 1-5 tyopaivaan.
 
Lainaus
Kuis Tadjikistanin viisumi, sen siis saa sielt hyvin jos on LOI?
LOI:lla minka tahansa viisumin saa vaivatta mista tahansa lahetystosta.

Lainaus
Mites sit ku tulee Tadjikistanist maarajoja pois ni saako esim. Kirgistanii ja Kazakstanii muutaman päivän transit viisumit, jos hyökkää vaik takas Venäjälle.

Kannattaa ottaa tupla-entry tassa tapauksessa. Viisumihakemuksen kasittely kun aina itsessaan kestaa muutaman paivan. Maksamalla ekstraa joskus saa nopeammalla kasittelylla (mm. Kyrgystanin turistiviisumin).

Lainaus
Onkos tuolla Tadjikistanissa maarajan ylitystä Kirgistaniin A372 tieltä? Vai pitääkö taas kiertää Pamiria pitkin?

Kyrgystanista paasee Tadjikistaniin vai kahta tieta. Joko Pamir Highwayta tai Khojangista Oshiin kulkevaa tieta (jossa on omat ongelmansa). Se Kyrgystanin keskiosien lapi kulkeva tie vie raja-asemalle, jota ulkomaalaiset eivat ole tahan paivaan mennessa voineet ylittaa. Tulevaisuudessa saattaa aueta ulkomaalaisille.

Dushanbe - Khojang -tie on muuten hyvin vaikutta maisemiltaan, joten ylimaarainen koukkaus kannattaa.

Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Loordi - 17.02.2009, 13:30:38
Eikö Stantoursin kautta etukäteen hommaaminen tosiaan onnistu? Idea olisi tämä, että kutsut sieltä ja sitten Lontoosta hakisi viisumit.

Näin se ainakin paperilla toimisi. Mahdollisesti ei tarvitsi edes itse olla paikalla, vaan paperit ja passin voisi lähettää kaverille.

EDIT:Turkmenistanin viisumin saa näköjään rajalta, kunhan LOI on kunnossa. Sen taas saa matkatoimistosta.

EDIT2: Tai sitten tuo saattaakin olla vanhaa tietoa, mutta Turkeministanin viisumin pitäisi silti olla aivan helppo.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattimeikalainen - 21.02.2009, 01:36:39
Kirgisiaan ei mielestani kannata lahtea jos ei ole kiinnostusta lahtea luontoon, kulttuurikohteita ei juurikaan ole ja ihmiset ovat ujoja, kaupungit ovat tylsia ja harmaita.

Huomenna kayn hakemassa Afganistanin viisumin Tashkentin lahetystosta. Afganistanin turistiviisumi on kaikista alueen viisumeista halvin ja helpoin saada. Lahetysto on tavattoman ystavallinen ja mutkaton. Vaittivat viela kirkkain silmin, etta tie Mazar-e Sharifista Kabul on taysin turvallinen. No problem! 

Lahetysto on muuttanut sitten LP:n kirjoittamisen. Sijaitsee nykyaan Slovenian lahetystoa vastapaata, jonkin matkan paassa Turkmenistanin lahetystosta eteen pain, mutta ei enaa kauaa. Joulukuussa muuttavat jalleen jonnekin. Kannattaa siis soittaa numerotiedusteluun ennen lahetystoon lahtemista.


Miten toi tie Mazarin ja Kabulin välillä oli? Kyselivätkö afghanistanin lähetystössä syistä miks haluut mennä sinne? kyllä ne mullekin sen viisumin pakistanissa antovat melko helpolla mutta ei ilman pientä kuulustelua , tosin siinä vaiheessa oli kyllä jo viidenkuukauden parta kasvatettuna :) 
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: kaj - 01.03.2009, 22:44:57
Hei!

Onkohan kenelläkään täällä kokemusta Bishkek-Almaty välistä minipakulla tai henkilöautolla. Itseä ei välttämättä kiinnostais mennä tuota väliä bussilla. Lähteekö noi pakut/henkilöautot mistä päin Bishkekiä vai kannattaako suoraan kysyä paikalliselta matkatoimistolta? Olen siis kiinnostunut ainoastaan vastauksista joissa oma kokemus tuosta välistä. Netistä löytyy kyllä kaikki tiedot tuosta välistä muuten. Entä onko kukaan ollut Bishkekissä backpackers hostellissa? Näyttäis sijaitsevan Bishkekin etelä-osissa. Kiinnostais lähinnä tietää onko mitään mahiksia esim. kävellä keskustan ja tuon väliä vai onko pakko turvautua julkisiin?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Arth - 04.03.2009, 13:35:36

Onkohan kenelläkään täällä kokemusta Bishkek-Almaty välistä minipakulla tai henkilöautolla. Itseä ei välttämättä kiinnostais mennä tuota väliä bussilla. Lähteekö noi pakut/henkilöautot mistä päin Bishkekiä vai kannattaako suoraan kysyä paikalliselta matkatoimistolta? Olen siis kiinnostunut ainoastaan vastauksista joissa oma kokemus tuosta välistä. Netistä löytyy kyllä kaikki tiedot tuosta välistä muuten. Entä onko kukaan ollut Bishkekissä backpackers hostellissa? Näyttäis sijaitsevan Bishkekin etelä-osissa. Kiinnostais lähinnä tietää onko mitään mahiksia esim. kävellä keskustan ja tuon väliä vai onko pakko turvautua julkisiin?

Menin kesällä 2007 välin almaty-bishkek minibussilla. Minibusseja/jaettuja takseja odottelee yleensä bussiasemalla täyttymistä ja niitä menee minne asiakkaita on menossa ja lähtevät sitten kun on ajoneuvo täynnä maksavia asiakkaita. Eli bussiasemalle mars ja siellä vaan kyselet Almatyyn menijöitä, niin varmasti löytyy potentiaalinen kuski jos toinenkin.

Jos et jaksa itse diilailla/odotella niin voi yrittää myös järkätä hotellin/matkatoimiston kautta, jolloin bussi/taksi tulee noutamaan sinut hotellilta. Tai voit sopia ennakkoon bussiasemalla itse ja odotella hotellilla kunnes tulevat noutamaan. Aikataulu on vain vähän joustava kun ajoneuvo lähtee sitten kun se on täynnä...

Ainakiin toiseen suuntaan siis oli minibusseja ja takseja menossa kokoajan, jolloin ei tarvinnut pitkään odottaa (about puoli tuntia). Minibussi odotti kiltisti rajalla kun rajamiehet ihmettelivät kahta ulkkari passia ja viisumeita. Kokonaisuudessaan ihan mukavaa ja nopeaa... (jä lämmintä, ulkona yli +40 ja minibussissa ei ilmastointia).
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Börstä - 06.03.2009, 12:55:29
Eli Kazakstanin consulaatti myötää viisumeita Pietarissa. Käsittely kestää 7 päivää ja maksaa n. 30 e. Tässä mitä viisumiin vaaditaan.

1. international passport
2. filled form (use form.doc)
3. colour photo taken on light background 3,5*4,5 cm
4. application (use application.doc)
5. copy of hotel booking in Kazakhstan
6. copy of passport's pages where your name, photo and info about validity are
7. copy of Russian visa
8. copy of invitation from some Kazakh organisation or person.

Lainaus
Khojangista Oshiin kulkevaa tieta (jossa on omat ongelmansa)
Lainaus

Toi reitti alko kiinnostaa. Mitkäs ongelmat siellä odottaa? Ollaan ite liikkeellä omalla autolla.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 15.03.2009, 11:54:30
Lainaus
Eli Kazakstanin consulaatti myötää viisumeita Pietarissa. Käsittely kestää 7 päivää

Onpa odottelemista! Joskus auttaa, jos paikan paalla kinuaa pikaisempaa kasittelyaikaa.

Oshin (Kyrgystan) ja Khojangin (Tadjikistan) valinen tie kulkee pienen Uzbekistaniin kuuluvan saarekkeen lapi. Taman saarekkeen pystyy tosin kiertamaan sivuteita omalla autolla tai taksilla, mutta kaikki bussit kulkevat saarekkeen lapi ja rajalla kysytaan Uzbekki-viisumia.


Lainaus
Miten toi tie Mazarin ja Kabulin välillä oli? Kyselivätkö afghanistanin lähetystössä syistä miks haluut mennä sinne?

No problem. Matkustaminen tiella marraskuussa oli taysin normaalia ja turvallista eika kukaan niin tiella tai lahestysso kysellyt yhtaan mitaan. Lahetysto itse suositteli tieta.

Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Börstä - 17.03.2009, 13:45:40
Joo, onhan siinä vähän odottelemist. Mites ton invitationin kans. Luin taas jostain ettei sitä tarvis? Koskeekos se vaan sit suurlähetystöi eikä ollenkaan konsulaatteja?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 22.03.2009, 20:41:24
Lainaus
Mites ton invitationin kans. Luin taas jostain ettei sitä tarvis? Koskeekos se vaan sit suurlähetystöi eikä ollenkaan konsulaatteja?

Vastaus on omassa postauksessasi. Siina lukee selvasti, etta niin kutsukirje kuin hotellivaraus vaaditaan.

Keski-Aasian viisumien saannot riippuvat viisumin myontavasta puljusta. Kuten olen kertonut Omskin konsulaatti myontaa (tai ainakin syyskuussa 08 myonsi) kazakki-viisumeja paljon helpommin ja nopeammin kuin mm. Moskovan suurlahetysto. Nakojaan Pietarin konsulaatti on viela tiukempi kuin Moskova, koska Moskovassa ei kutsukirjetta vaadittu elokuussa 08 (aikaisempi postaus tassa ketjussa).
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Yànzi - 28.03.2009, 04:48:05
Joku kyseli aiemmin Kazakstanin viisumin hankkimista Kiinasta käsin. Todella helppoa ja vaivatonta. Viime keväänä hankittiin kaverin kanssa Ürümqistä. Hakemukset sisään ja oisko ollut 3 tai 4 päivää odottelua, mitä en pitänyt ollenkaan pahana, sillä kaupunki oli todella mielenkiintoinen.

Yhden parhaista iltapäivistä koko kolmen kuukauden reissulla vietin istumalla keskustan viereisen kukkulan laella ja seuraillen vanhojen herrojen leijan lennätystä - sekä kiinalaisten että keski-Aasialaista alkuperää olevien. Ruokaa on saatavilla sekä perinteistä kiinalaista ja kirgiisien ja kazakkien keittiöiden tuotoksia.

Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Börstä - 25.11.2009, 00:33:40
Jees, tuli tosissaan reissattua 3 kk Keski-Aasiassa. 1kk Kazakstanissa, 1 Kirgisiassa ja 1 Tadjikistanissa. Voin suositella kaikille, aivan mahtava kokemus kermaisilla maisemilla.

Viisumit irtos iisisti matkan päältä. Kazakstanin viisumit hoidettiin Moskovasta (3 päivää, 1500 rublaa) ja Dushanbesta (40 dollaria ja sai samana päivänä). Kirgisian Almatysta (3 päivää, 35 dollaria) ja Dushanbesta (7 päivää, 40 dollaria, pikana ois saanu saman päivänä mut massii uppoo 90 doltsuu). Tadjikistanin Bishekistä (3 päivää, 52 dollaria ja kutsukirjettä ei tarvinnut. Kirjotettiin vaan lyhyt esitelmä itestämme lähetystössä. Maailman mahtavin mimmi töissä lähetystössä!) Eli viisumit hoitu aika vaivatta.

Eniten mieleen jäi Tadjikistani ja Kirgisian maastot. Pamir Highway on todellaki kokemuksen arvonen. Kelit vaihtu 4600m +5 asteesta Dushanben +50 sulamispisteeseen. Fan vuoret on ihan älyttömät patikointiin, teltta kannattaa ottaa peesiin. Paikkoja oli vaikka kuinka ja oishan tuolla kauemminkin voinut chillailla. Kirgisiassa on kanssa näkemistä vaikka kuinka paljon, päällimmäisenätulee mieleen localeilla hengailu jossain Issyk-Kulin pikku kyläs, Altai Arashyn, Karakulin länkkärikylä, Oshin bazaarit, Togtokul järven kalastukset, Song-kulille kiipeily etc.

Itelleni meni kyl Keski-Aasia top3 suosikkeihin ja sinne varmaan suuntaan vielä jossain vaiheessa uudestaa..
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Börstä - 18.12.2009, 12:59:27
Me kuvattiin myös matkasta pikkasen videota ja täs tehtiin pieni traileri koko reissusta. Kuvissa on pääasiassa Keski-Aasiaa ja Mongoliaa. Matkaan lähtijöille pikkasen suuntaa antavaa.
http://dusktodawntv.com/fi/blogging/
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 02.02.2010, 16:29:36
Me kuvattiin myös matkasta pikkasen videota ja täs tehtiin pieni traileri koko reissusta. Kuvissa on pääasiassa Keski-Aasiaa ja Mongoliaa. Matkaan lähtijöille pikkasen suuntaa antavaa.
http://dusktodawntv.com/fi/blogging/

Täytyy sanoo kyl et huikeen keikan veditte. Idea tosiaan aivan loistava, just sopivan kusipäinen ja luova! Sille on repeilty monesti.

Itsellä ois suunnitteilla Keski-Aasian kautta Kiinaan, tosin ihan julkisilla, ja noita viisumeita oon kelaillu, eli halusko ne siellä jotain kutsuja (Kazakstan, Kirgisia, Tadzikistan), vai riittiks perussetti (minkä mainitsitkin ylempänä). Ideana ois startata Toukokuun lopussa/Kesäkuun alussa, heti ku vaan saa skolen pakettiin ja tiputella Venäjän läpi Kazastaniin, jossa kuukausi, KIrgisiaan, sama homma, Tadzikistaniin Pamirin kautta, takas Kirgisiaan, josta Irkeshtamin tai Torugartin kautta Xinjiangin Kashgariin.

Tosta eteenpäin planit auki, mut Tiibettiin jos saa jeepin diilattuu järkevään hintaan tai sit Qinhain, Sichuanin ja Yunnanin kautta Kiinan sydänmaille. Himaan ehkä Honkkarista tai jostain ihan muualta. Aikarajaa ei oo.

Niin eli vinkkejä, varoituksia ja neuvoja otetaan vastaan. Ehkä erityisesti noissa virallisissa asioissa (viisumit rajat jne.) Muuten rupee olemaan hyvä yleissuunnitelma päässä.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 16.02.2010, 13:19:47
Vastataan nyt omaan kysykykseen, kun tämmösen löysin.

http://www.traveltajikistan.com/

Eli tuolta pitäisi pystyä tilaamaan turisti visaa varten kutsukirje etukäteen. Sitten vaan länttää sen liitteeksi viisumi hakemukseen, missä sitä nyt ikinä hakeekaan, ni pitäisi pelittää.

Kirgisiaan ei vissiin mitään kutsuja tarvitakkaan vaan viisumi hoituu näppärästi vaikkapa Almatystä tai Dushanbesta.

Mites Kazakstan ja Uzbekistan?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: kaj - 16.02.2010, 14:31:05
Täytyy lisätä tähän, että kutsukirjettä ei tarvita jos ostaa viisumin Dushanben lentokentältä.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 16.02.2010, 16:56:24
Oli muuten hyvä tuo Börstän videoklippi!

Skönnärille: jos vertailee mun, Börstän ja muutaman muun kokemuksia viisumikäytännöistä, voi vetää sen johtopäätöksen, että Keski-Aasiassa

1) viisuminmyöntämisen vaatimukset muuttuvat yhtenään
2) virallinen info (sähköposti, puhelin, nettisivut) ei välttämättä vastaa käytäntöä paikan päällä

Tajikistanin viisumiin vaadittiin kutsu kesällä ja syksyllä 2008, mutta ei ennen tätä eikä sitten taas kesällä 2009 (Börstä). Mikä on tilanne nyt - ken tietää. Poliittinen ilmapiiri Keski-Aasiassa on epävakaa ja toisaalta virkamiehetkin vaihtuvat ja heidän mukaan käytännöt.

Kiinan viisumi saattaa olla hankala Keski-Aasiassa. Omalla matkallani 2008 tapasin Bishkekiin juuttuneita matkailijoita, joilla oli vierähtänyt tovi Kiinan viisumia odotellessa. Toisaalta se oli Olympia-vuosi, mikä on tilanne nyt - ken tietää!

Uzbekistanin viisumiin on perinteisesti vaadittu kutsu suomalaisilta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: tane - 23.02.2010, 16:04:51
Mites Kazakstan ja Uzbekistan?

Edellisellä viikolla tuli haettua kuukauden turistiviisumit kumpaankin noista, tässä kokemuksia Riian (Uzbekistan) ja Vilnan (Kazakstan) lähetystöissä:

Kazakstan on helppo. Kuukaudeksi irtoaa suomalaiselle turistiviisumi ilman kutsukirjettä tai mitään muutakaan ennakkovalmistelua, täytetty viisumihakemus + valokuva + 30 dollaria pankkitilille riittää. Viisumihakemus itsessään on pahimpia näkemiäni, mutta esim. matkavakuutuksen olemassaoloa ei tarvitse todistaa mitenkään vaikka vakuutusyhtiötä hakemuksessa kysytäänkin. Viisumi kahdessa vuorokaudessa, palvelu tylyä mutta asiallista.

Uzbekistan vaatii virallisen kutsukirjeen, joka maksaa ja kestää, itse viisumihakemus onkin sitten triviaali ja käsittely vielä tuota Kazakstania sulavampaa ja nopeampaa. Useimmat matkatoimistot myöntävät kutsuja ainoastaan muiden varausten yhteydessä, mutta joiltakin yksittäisiltä on mahdollisuus saada myös ns. avoin kutsu. Palvelu lähetystössä harvinaisen rentoa ja ystävällistä.

Rekisteröitymiset sun muut pitänee sit kaiketi hoitaa omatoimisesti paikan päällä.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 29.07.2010, 23:54:54
Oukei, pari juduu. Oks kukaa nyt ihan lähiaikoina säätäny visaa nuihin (Kazakstan, Uzbekistan, Kirgistan ja Tadzikistan)? Mihin tarvii LOI:n? Ja tarviiko kazakkien transittiin LOI:n? Ja eikös tuo transit-visa ole pari päivää voimassa, joten Kazakstaniassa vois sen puitteissa viettääki yön ja jatkaa siitä sitte Uzbekistaniin, jos siis matkustan maata pitkin välin Moskova-Tashkent. Eli jos olen suunnitellu vaiheet 1 ja 2 seuraavasti: Venäjän vuoden lätkä passiin Suomesta ja mieluiten myös uzbekkien luvat jo Suomesta käsin postin kautta kuntoon (koska jos Moskova ja Pietari myöntää niheesti noita siellä, niin kallista venailla). Kazakstaniin nyt luulis transitin irtoovan Moskausta heti. Taskentissa on sit sen verra ilmeisesti halvempaa olla ja elää, et sielä on aikaa rutista noi Tatsikistanin ja Kirgistanin viisumit, vaik kestäs vähä pitempääki. Ja vielä: minkälainen dokumentti tuo LOI ihan konkreettisesti on? Jos ja kun sellasen tarviin, niin esmes Stantours mulle sen vaikka järjestäs, niin saanko sen sähköpostiin vai meneekö se sieltä suoraan lähetystöön vai mikä on? Onko noilla stanien viisumeilla joku tarkka alkamispäivämäärä vai alkaako se sitte ku marssii rajasta sisään, siis jos otan single-entryn jokaiseen paitsi uzbekki-visaan, kun suunnittelin reittiä KAZ-UZ-TZ-KIR ja pois stanilandiasta Kiinaan Irkeshtamin läpi. Ja sama kysymys Kiinan ja Mongolian viisumeille, jos joku tietää niiden alkamispäivämäärästä, onko sellasta? Juu, ja millo kannattaa alottaa viimeistää säätö ja kuumotukset enne matkaa? Matka-ajankohta about heinäkuussa 2011.

Ompa paljo asiaa, huh.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: tane - 23.08.2010, 17:34:47
Jos LOI:n joltain matkatoimistolta ostat, niin saat luultavasti sähköpostitse paperin, jonka tulostat ja viet (tai postitat) lähetystöön. Jotkut ovat halunneet aikoinaan faksiakin sähköpostin sijaan käyttää, en tiedä onko enää missään tapana.

Uzbekistanin viisumia varten voin suositella tuota Riian lähetystöä, kaikki sujui harvinaisen helposti ja nopeasti. Lontoon ja Berliinin lähetystöistä olen kuullut ja lukenut useampiakin kauhutarinoita.

Kazakstanin viisumia varten ei keväällä tarvinnut kutsua, oli kyseessä sitten transit- tai turistiviisumi. Transit on halvempi, mutta sitä varten on oltava matkaliput tms. dokumentit esittää.

Ajankohtaiset viisumiehdot kannattaa ehdottomasti tarkistaa uudestaan kun niiden hakeminen tulee ajankohtaiseksi, ne kun muuttuvat epäsäännöllisen säännöllisesti. Alkamispäivämäärät viisumeille pitää lyödä lukkoon jo viisumia anottaessa, tämä on ihan yleinen käytäntö kaikkien viisumien kanssa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: connender - 02.11.2010, 18:46:22
Kazakstanin viisumin voi hankkia todella vaivattomasti Hongkongista kahden vuorokauden toimitusajalla. Hinta 20 USD. Mitään kutsukirjeitä, matkalippuja tai hotellivarauksia ei täytynyt esittää.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 11.01.2011, 22:15:03
Onko siis näin, että eri maissa (eli eri lähetystöissä) viisumin hinnat voi vaihdella? Kumpaas suosittelette Kazakstanin sekä Uzbekistanin viisumien anomispaikaksi, Riikaa vai Moskovaa? Eniten painaa se, että kummasta saa nopeammin tai vaivattomammin ja varmemmin? Suunnitelmana on siis maleksia joko Moskovassa tai Riikassa reppu selässä ja odotella viisumia ja lähteä sitten saman tien Kazakstaniin junalla, tämä siis kesäkuussa. Loput visat matkan varrelta Tashkent -> Tadzikistan, Dushanbe -> Kirgisia. Kokeneemmat, kuullostaako hyvältä suunnitelmalta?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 12.01.2011, 17:17:07
Kazakhstanin viisumin saa näppärästi ainakin Pietarista. Kesäkuussa 2010 hinta oli n. 35 euroa, kutsua ei tarvittu (lähetystö hoitaa sen puolestasi), toimitusaika 4 arkipäivää, majapaikkaa Kazakhstanissa udeltiin joten kannattaa ottaa esim. LP messiin ja katsoa sieltä joku sopiva, maksu suoritetaan käteisellä parin korttelin päässä olevaan pankkiin (ruplat käy). Pietari on myös huomattavasti Moskovaa halvempi paikka odotella viisumia. Niin ja jos nyt en ihan väärin muista Pietarista pääsee suoraan dösällä Almatyyn asti... Niin ja Kazakstanissa viisumin rekisteröiminen on järeiden sakkojen uhalla pakko tehdä 5 vrk:n kuluessa maahan saapumisesta (reikisteröityminen on leima maahantulokortissasi).

Tadzikistanin viisumi kannatti ainakin viime kesänä hankkia Almatystä. Suurlähetystössä tosi ystävällinen ja rento meininki, viisumi kustansi 50 USD/5vrk tai 100USD pikana seuraavalle päivälle. Osa porukasta oli saanut ihan vaan pyytämällä 45 päivän viisumin, mutta tällöin viisumi tarvitsee rekisteröidä Tadzikistaniin saavuttuasi, miten, ei hajuakaan(1kk:n turistiviisumia ei tarvitse enää rekisteröidä). Pyytämällä suurlähettiläs länttäsi myös all-inclusive GBAO permitin, joka takaa liki rajattoman liikkumisen Pamirin alueella (poislukien sarez ja toinen järvi Afgojen ja Tadzikistanin rajalla).

Uzbekistanin viisumi järjestyy myös Almatystä ja tilannetta helpottaa suunnattomasti jos tiedät ajankohdan milloin maahan haluat. Tällöin vaan matkatoimistoon esim. stantoursiin yhteyttä, tilaat näiltä LOI:n hintaan 40 usd, odotat sen ~2 viikkoa että loi kilahtaa sähköpostiisi ja painelet puoliltapäivin Uzbekistanin lähetystöön jonottamaan. Ainoa mistä paikan päällä tulee pitää huolta on että paikalla vahtiva miliisi todella katsoo paperisi ja kirjoittaa tämän jälkeen nimesi omaan korruptio listaansa, jonka mukaan hän huutaa porukkaa paikalle, kun suurlähettiläs kirjoittaa omna virallisen listansa, jonka mukaan sitten viisumeita ruvetaan myöntämään johonkin aikaan iltapäivästä... Mainio paikka tavata muita reissaajia!

Kirgisian viisumi pitäisi nykyään hoitua jos lentää maahan sisään, muuten sekä Tashkentin että Almatyn lähetystöt vaikuttivat jotenkin sekavilta paikoilta. Ainakin Tashkentissa on todella kypsyttävä jonotusrituaali, jossa ensin jonotetaan yksi päivä maksulappua, mennään pankkiin ja maksetaan lasku, ja tullaan seuraavana päivänä tuomaan maksulappu, ja sitten vihdoin ja viimein palataan vielä kerran paikalle odottamaan viisumia x-päivän odottelun jälkeen (Tashkentissa ei riitä kovinkaan moneksi päiväksi nähtävää vaikka mukava kaupunki onkin).

Ainakin stantours voi hoitaa myös Uzbekistania varten erityisen lentokenttä LOI:n, jonka voi lentämällä maahan saapunut vaihtaa kentällä viisumiin.

Kazakhstanista Uzbekistaniin matkaava kusetetaan herkästi ruuhkaiselle Chernayavkan rajalle (Shymkentistä etelään). Raja lienee tälläkin hetkellä auki turisteille, mutta en sitä eläimellisen meiningin vuoksi voi suositella kenellekkään. Eräs jenkki tokaisi rajan ylityksen jälkeen: "meillä Amerikassa kohdellaan karjaa paremmin". Hiukan kauempana on toinen raja, jonka nimeä en nyt muista, mutta josta ylitys pitäisi onnistua huomattavasti helpommin.

Niin, ja Uzbekistaniin menijät huomio! Kirjatkaa tullilomakkeseen joka ikinen penni mitä mukananne kannatte, koska vain sen rahamäärän saatte tuoda ja lähtiessä viedä pois maasta. Ja täyttäkää kaksi lappua ja älkää hukatko sitä kappaletta joka teille jää, koska se on käytännössä maasta poistuessanne koko käteiskassanne arvoinen.

Niin sellainen vielä että kun Keski-Aasiassa reissaa niin kannattaa oman mielenrauhan vuoksi omistaa aina seuraavan maan viisumi jo etukäteen. Eli jos hommat kusee huolella, ni onpahan aina joku virallinen pakoreitti maasta, eikä tarvii esimerkiksi ottaa lentoja jonnekkin missä viisumia ei tarvita. Juu, ja Kiinan viisumi on vaikea saada sieltä paikanpäältä eli moinen kannattaa ehdottomasti hankkia Suomesta, mikäli on sille suunnalle jatkamassa.

Tiedot kesä 2010.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 12.01.2011, 23:47:11
Kiitos tiedoista. Ainut vaan, että en aio lentää mihinkään noista. Menen maata pitkin koko reissun. Myöskään Almatyyn ei ole tällä kertaa asiaa, Kazakstan toimii lähinnä vain läpikulkumaana Venäjältä Uzbekistaniin, Aktaussa saatan käydä Kaspianmeren rannalla, mutta siihen se jää. Myös kirgiisikonsulaatti olis Rigassa, joten miksei samantien hommais sitäkin sielä ja sitten Moskovassa tadzikkivisa, niin olis kaikki lätkät passissa ennenkuin edes astuu koko stanlandiaan. Noissa varmaan pitää tietää päivämäärät suht tarkkaan, että millon haluaa aikansa viettää nuissa maissa. Ja Gorno-Badakshan -lupa hoituu konsulilta kun vaan kysyy ja maksaa?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 13.01.2011, 12:37:55
GBAO-permitin sai ainakin Almatyn lähetystöstä ilmaiseksi, kuin myös Istanbulista kertoivat lukuisat pyöräilijät.

Rii(k)an meiningeistä en tosiaan tiedä.

Jos Aktauhun suuntaat, ei kannata missään nimessä missata Mangislakin aavikkoa, esimerkiksi pyhiinvaellusretki Beket Ataan on mainio, kohtalaisen huokea, vaihtoehto. Dösällä vaan Aktausta 2-3 timmaa Zanaozeniin ja siellä Bazaarille kyselemään Beket Ataa. Menopaluu maksoi jeepiltä 9000 tengeä eli n. 50 egee, ihan ookoo jos saa muutaman jakamaan kustannuksia.

Aktaussa miliisi sakottaa (ottaa korruptio rahaa) julkijuopottelemisesta eli kannattaa pitää binit piilossa. Ei mikään paratiisi mut aika jännittävä rantalomakohde.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 19.01.2011, 12:04:44
Suosittelen harkitsemaanvielä Almatyä pysähdyskohteena. Yöjuna Shymkentistä Almatyyn maksaa luokkaa 12 egeä suunta. Almaty on vuorenvarmasti myös halvempi paikka odotella viisumeita kuin esimerkiksi Riika. Uzbekistanin ja Tadzikistanin viisumit hoituvat Uz LOI:lla ja ottamalla Tadzikistanin viisumin pikana (100 USD) kahdessa arkipäivässä (vie ensimmäisenä arkiaamuna passin Tadzikistanin lähetystöön, hakee sen seuraavana päivänä, jatkaa sieltä suoraan Uzbekistanin lähetystöön siten että on paikalla mielellään ennen puoltapäivää ja jonottelee alkuiltaan.

Almaty on myös sikäläisittäin varsin eurooppalainen kaupunki, eli siellä on näppärä nautiskella viimeisistä tutuista herkuista ja paheellisesta elämästä ennen siirtymää muihin staneihin. Okei, ei Uzbeksitan nyt niin takapajuinen ole mutta Tadzikistanissa ja Kirgisiassa voi olla meininki jo kohtalaisen alkukantaista. Almatyn eteläpuolelta löytyy myös Zailisky Alataun vuoristo (Kiinasta alkavan Tien Shanin pohjoinen haara), joka tarjoaa hyvää trekkausta hulppeissa maisemissa. Jos suunnitelmasi on viettää aikaa vuoristossa Tadzikistanissa, tarjoaa tämä hyvän lämmittely/akklimatisoitumis-mahdollisuuden. Almatyn kirjakaupoista löytyy vähän turhan suureen skaalaan (1:200 000) duunattuja mutta muuten varsin päteviä topografisia karttoja alueesta. Eli tuolla hurahtaa viikko helposti viisumeita odotellessa, telttaa tosin joutuu roudaamaan. Almatyn huonoiksi puoliksi laskisin oikeastaan valtavat välimatkat, joita tosin saa lyhennettyä näppärästi kattavalla paikallisbussien verkostolla (karttaa näiden liikennee reiteistä vain ei ole saatavilla, eli oppirahat on maksettava). Toinen ikävä asia on majoitus, sillä koko kaupungista löytyy vain yksi budjetti paikka, LP:ssäkin mainittu Third Dormitory, joka on sanalla sanoen aika kauhea loukko huonolla palvellulla, mutta kilpailukykyisillä hinnoilla. Tuolla saattaa tavata suurlähetystöjen ohella myös muita reissaajia.

Muista reitillesi osuvista kaupungeista Kazakhstanissa voin suositella Arlskia, Shymkentiä ja Turkistania.

Uzbekistan jäi osaltani valitettavan lyhyeksi. Tashkent ei ole niin paha kuin voisi kuvitella, Samarkand on tosi jees, ja luonnollinen pysähdyspaikka ennen siirtymää Tadzikistaniin. Uzbekistanin kaupungeista pidin kuitenkin eniten Bukharasta yli 40 asteen päivälämpötiloista huolimatta. Uzbekistanin majatalo skene on mahtava, joskin rekisteröitymättä jättämisen pelko sulkee pois monia loistavia ja pilkkahintaisia, täyshoidolla varustettuja homestay:tä. Rahan kanssa kannattaa myös olla tarkkana Uzbekistanissa. Mustasta pörssistä saa Sumeja dollareita vastaan n. 40 prosenttia paremmalla kurssilla virallisiin rahanvaihtopisteisiin verrattuna. Mustan pörssin senhetkinen hinta on helpohkoa selvittää majatalossasi, missä isäntäväki mitä todennäköisimmin diilaa rahaa ihan ookoo kurssilla. Tätä hyväksi käyttämällä voi kadulta saada satasen tai pari enemmän jokaista dollaria kohti. Viime kesänä paras kurssi dollaria kohti oli 2200 Sum:ia. Kun suurin seteli on tuhat sum:ia tarkoittaa tämä että rahaa on kannettava mukana kassissa ja tukuttain.

Vaikka Tadzikistanissa kuuletkin todennäköisesti jo Pamirin kutsun korvissasi kannattaa varata ainakin viikko vaikuttaville Fan-vuorille. Kohtalaisia karttoja alueelle saatavilla Penjikentin turisti-infosta (kuin myös oppaita ja ohjattuja trekkejä). Pamirilla taas ei kannattaa kiirehtiä Itä-Pamirin läpi. Murgabin alue tarjoaa käsittämättömiä maisemia huumaavassa eristäytyneisyydessä. Murgabista on myös mahdollista vuokrata ihan ookoo maastopyöriä useammaksikin päiväksi lähiseutujen tutkiskelemiseen. Kiinan ja Tadzikistanin välinen Qulma-La:n raja oli vielä ainakin 2010 suljettu ulkomaalaisilta, eli Keski-Aasiasta pääsee Kiinaan vain Kazakhstanin ja Kirgisian kautta (+Pakistanin Khunjerab pass).

Kirgisian osalta reissu jäi valitettavan vajaaksi levottomuuksien takia, mutta mikäli painelet Tadzikistanista Kirgisiaan Pamirin kautta tai Kirgisiasta Kiinaan Irkeshtamin kautta kannattaa säästää paripäivää Pamir Alayn alueeseen tutustumiseen. Uskomattomia maisemia ja villiä Kirgiisialaista paimentolais elämää. Hyvä paikka aloittaa on esim. Sary Mogul.

Vielä viimeinen vinkki Keski-Aasiaan matkustaville on että kannattaa ottaa matkaopas mukaan, etenkin mikäli Venäjän tai paikallisten kielten taito ei ole sujuvaa. Turisteja alueella liikkuu verraten vähän, ja näistä valtaosa roudaa mukanaan LP:n Central-Asia:aa, joka auttaa yhyttämään muita matkaajia ja siten myös vaihtamaan kokemuksia diipeimmistä paikoista, vaara- ja ongelmatilanteista sekä ihan vain irtautumaan erikoisista kulttuureista hieman kotoisampaan pitkien ja syvällisten keskusteluiden avulla. Itse olen aina ollut liiankin kanssa lähdössä "off the beaten track"-reiteille typerällä "turistirysät ovat perseestä"-asenteella. Keski-Aasia muutti käsitystäni tämän suhteen. Ehkä koko alueen parasta antia olivat juuri toiset samanhenkiset matkaajat, joiden kanssa vaihtaa kertomuksia, kokemuksia ja mielipiteitä. Keski-Aasian reissausskene rocks!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 19.01.2011, 18:43:04
Kiitoksia paljon raportista, helpottaa kun tietää meiningeistä vähän etukäteen. Mutta mitäpä, saako tadzikkivisan Uzbekistanin LOI:lla? Missä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä noita LOI:ta hoitaviin tahoihin, Stantoursiin yms., kun lähtö kesäkuun ensimmäinen tai jopa toukokuun lopulla?

Ja kuulostaa siltikin tuo Almatyyn lähteminen kovinkin kaukaselta. Kazakstan on niin iso, ettei sitä saa otettua haltuun tällä reissulla, pelkkä Aktaussa käynti riittää tällä kertaa. Mutta mieleen juolahti sellanen ajatus, että pakko kai ottaa multi-entry Kazakstaniin, koska jos homman menee reisille eikä niitä viisumeita tipu esim. Moskovasta (tadzik), niin jossain Tashkentin kohdalla voi sitten vaikka lentää Almatyyn hakemaan sitä tajikkiviisumia, jos ei edes Tashkentista saa ja lentää sitten Almatysta Dushanbehen. Almatyssahan siis on kaikkien stanien edustustot?

Ja itseasiassa ainakaan asumisen kannalta toi Riga ei ole ollenkaan kallis odotella viisumia, noin 8 EUR / yö hostellin omien nettisivujen mukaan. Tiedä sitten minkälainen hintataso safkassa ja kaljassa. Moskovassa yöpyminenhän maksaa sitten jo sen 15-20 EUR / yö, joten sielä kyllä voi maksaa itsensä kipeäks.

Ja oletetaan, että olen Riikassa anomassa viisumeja kolmeen staniin (Uz, Kaz, Kyrgyz). Hoituuko homma sellain, että anotaan yhtä viisumia kerralla, vaiko pystyykö duunaamaan multitaskingia siten, että kun passi on jossain edustustossa sisällä, niin voi seuraavan edustuston kohdalla jo jotenkin etukäteen nopeuttaa asioita (toimittaa sinne LOI:t ja passitiedot ja lomakkeet ja muut?)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mark0 - 19.01.2011, 21:14:17
Suosittelen ... <clip>

Tämmöistä tarinaa on mukava lueskella.

Kuten sigussasi kehotat, menin sitten katsomaan kuva-albumejasi. Voi RÄHMÄ. Käsittämättömän upeita kuvia todella monesta paikasta! Hongkongin kuvat sävähdyttivät, koska olen itse käynnyt kerran siellä, kauan sitten, ja mielessä on aina ollut käynti uudelleen. Meni kirjanmerkkeihin..

KIITOS!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 20.01.2011, 11:03:39
Kiitoksia paljon raportista, helpottaa kun tietää meiningeistä vähän etukäteen. Mutta mitäpä, saako tadzikkivisan Uzbekistanin LOI:lla? Missä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä noita LOI:ta hoitaviin tahoihin, Stantoursiin yms., kun lähtö kesäkuun ensimmäinen tai jopa toukokuun lopulla?

Ja kuulostaa siltikin tuo Almatyyn lähteminen kovinkin kaukaselta. Kazakstan on niin iso, ettei sitä saa otettua haltuun tällä reissulla, pelkkä Aktaussa käynti riittää tällä kertaa. Mutta mieleen juolahti sellanen ajatus, että pakko kai ottaa multi-entry Kazakstaniin, koska jos homman menee reisille eikä niitä viisumeita tipu esim. Moskovasta (tadzik), niin jossain Tashkentin kohdalla voi sitten vaikka lentää Almatyyn hakemaan sitä tajikkiviisumia, jos ei edes Tashkentista saa ja lentää sitten Almatysta Dushanbehen. Almatyssahan siis on kaikkien stanien edustustot?

Ja itseasiassa ainakaan asumisen kannalta toi Riga ei ole ollenkaan kallis odotella viisumia, noin 8 EUR / yö hostellin omien nettisivujen mukaan. Tiedä sitten minkälainen hintataso safkassa ja kaljassa. Moskovassa yöpyminenhän maksaa sitten jo sen 15-20 EUR / yö, joten sielä kyllä voi maksaa itsensä kipeäks.

Ja oletetaan, että olen Riikassa anomassa viisumeja kolmeen staniin (Uz, Kaz, Kyrgyz). Hoituuko homma sellain, että anotaan yhtä viisumia kerralla, vaiko pystyykö duunaamaan multitaskingia siten, että kun passi on jossain edustustossa sisällä, niin voi seuraavan edustuston kohdalla jo jotenkin etukäteen nopeuttaa asioita (toimittaa sinne LOI:t ja passitiedot ja lomakkeet ja muut?)

Stantours http://www.stantours.com/ca_mn_vis.html lupaa toimittaa Uz LOI:n (40USD) 10-14 vrk. Tämän lisäksi tarvitaan täytetty lomake (jonka stantours lähettää sinulle LOI:n mukana), passikuva, 75 dolsuu massii ja kärsivällisyyttä lähetystössä. Näin siis Almatyssä meininki lienee ainakin jonotusosastolla aavistuksen "sivistyneempää" esim. Riiassa. Stantours tarvitsee jotain tietojasi LOI:ta varten + todistuksen toimenkuvastasi. Syytä en tiedä mutta sanoivat että mitä hämärämpi Suomeksi kirjoitettu lappu, esim. kalastuskortti sen parempi. Suosittelen tilaamaan stantoursilta LOI:n kunhan tiedät suunnilleen päivämääräsi milloin Uzbekistaniin aiot matkustaa, ainakin sinulla olisi oltava LOI ennen kun rupeat anomaan viisumia lähetystöstä.

Almatysta hakiessa Tadzikistaniin ei tarvita mitään muuta kuin passikuva, täytetty lomake, kuvaus matkasuunnitelmasta ja se maksu 50USD/100USD(pika). Lomakkeita löytyy lähetystöstä (majoituksesta kysytään eli joku hotla valmiiksi selville), kuin myös blankkoa paperia, johon sitten saa käsin raapustaa matkasuunnitelmansa. Muista myös kohta "haluaisin vaeltaa maailman katolla, Pamirilla, ja kokea sen karuuden kaikkinaisuudessaan, joten olisikohan mitenkään mahdollista saada kaiken kattava GBAO-lupa?" ;D

En ole yhtään varma onko raja Kazakhstanin Beyneu:sta Uzbekistanin Kungradiin (lyhin reitti Aktausta Uzbekistaniin) edes auki turisteille. Periaatteessa luulisin että on, mikä saattaa tarkoittaa joko helppoa ylitystä tai tylsistyneitä korruptoituneita ja rahanahneita virkamiehiä, jotka koittavat repiä varmasti niistä kolmesta turistista jotka heidän haaviinsa sattuvat sinä vuonna kaiken mahdollisen hyödyn irti. Tiedä sitten, molempien kaltaisiin ilmiöihin törmäsin Keski-Aasian syrjäseuduilla.(just tsiigasin et LP itseasiassa sanoo et siellä menis ihan stogekin, eli ehkä se raja sit on ihan okei). Julkista liikennettä alueella tuskin on ja jeepit ovat suolaisen hintaisia Kazakhstanissa. Liftaaminen on aina mahdollista, mutta ollessasi alueella Kesäkuun lopulla huitelevat päivälämpötilat tuolla jumalanhylkäämällä suola-aavikolla reilusti neljän kympin par(h)emmalla puolen. Varjoa on Mangislakin kivimuodostelmien jälkeen vaikea löytää.

Toinen vaihtoehto on siis ajatella Aktauta poikkeamana sivuun ja palaamista Kazakstanin pääradan (Atyrau-Almaty) varteen ja suuntaamista kohti Shymkenttiä (josta siis pari 12h yöstogea päivittäin Almatyyn ja toisin päin). Sieltä sitten käbi alle ja kohti Chernayavkaa tai sitä toista rajaa vähän kauempana.

Kazakhstanin stoget muuten btw tuppaa olemaan täynnä, etenkin platskartnyi, eli tiketit kannattaa poistaa hyvissä ajoin.

Almatystä löytyy ainakin Tadzikistanin, Kirgisian ja Uzbekistanin lähetystöt. Turkmenistan (5 vrk transit, 20USD) hoitunee näppärimmin Tashkentista (Tashkentista onnistuu myös Kirgisian ja Tadzikistanin viisumit, joskin Kirgisian viisumi on pitkällinen ja *ittumainen prosessi, ja Tadzikistanista ei oo mitään hajua paitsi että fillaristit sai sen sieltä ilmaisen GBAO:n kera ja 45 vrk:ksi. Afgoihin jos mielii ni kehottivat kokeilemaan Tadzikistanin Khorogista, josta löytyy pieni ja rauhallinen konsulaatti, josta viisumin saisi huhujen mukaan päivässä, oiskohan 30 USD, ja sit vaan kohti läheistä Iskashimin siltaa ja rajaa.

Itse kokisin silti Almatyn ehkä mielekkäimmäksi paikaksi odotella viisumeita, sillä siinä on lähiympäristössä paljon nähtävää ja tehtävää ja Tashkentiin verrattuna ilmasto on huomattavasti inhimillisempi kesäaikaan.

Keski-Aasiassa saat usein kysymällä passisi mukaan, eli sitä ei tarvitse jättää suurlähetystöön viisumi prosessin ajaksi. Kopion he kuitenkin vähintään haluavat. Uzbekistanin lähetystöstä Almatysta viisumin saa tosiaan LOI:lla "on the spot", Tadzikistanin lähetystössä he vain kopioivat passini ja antoivat sen takaisin, ja Tashkentin Kirgisian lähetystössä sain pitää passini kun pyysin. Mikäli passisi jää suurlähetystöön pidä huolta että sinulla on kopiona kaikki olennainen tieto passistasi eli etusivu, viisumi, seuraavan maan viisumi sekä entry stamp. Rivimiliisille tulisi riittää aina kun näyttää kopion, periaatteessa passia ei ikinä kannattaisi edes antaa näille. Olen kuullut tapauksista joissa miliisi pyytää passia, turisti ojentaa sen miliisille, jonka jälkeen alkaa show, jossa miliisi on löytänyt turistin hukkaamaan passin ja tätä syytetään liikkumisesta ilman virallista dokumenttia, siis oikeesti. Suurlähetystöjä varten kannattaa aina roudata kopionippua kaikista viisumeistasi, passistasi sekä kasaa mustavalko- ja väripassivalokuviasi. Niin ja tietysti täytettyjä viisumianomuslomakkeita. Näitä kun ei ole kaikissa suurlähetystöissä saatavilla.

http://www.iloinensancai.blogspot.com/

Tuollon jotain läppiä reissusta, kuin myös tuolla (blogspot blokattu Kazakhstanissa ja Kiinassa

http://www.travelpod.com/members/iloinensancai

Niin ja kuvat tulee joskus ja lisää kuvia ton picasan lisäksi on tuolla

http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: smart - 27.01.2011, 18:08:03
on suunnitteilla ensi kesäksi reissu akselille almaty-tashkent-dushanbe. onko kellään kokemuksia kaupunkien yhdistämisestä jollain tasolla ilman lentokoneita eli miten esimerkiksi siirtyminen kaupunkien välillä toimii busseja tai junia käyttäen?

miten hyvin viisumit hommautuvat ed. mainittuihin kaupunkeihin (maihin)?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 27.01.2011, 21:26:15
on suunnitteilla ensi kesäksi reissu akselille almaty-tashkent-dushanbe. onko kellään kokemuksia kaupunkien yhdistämisestä jollain tasolla ilman lentokoneita eli miten esimerkiksi siirtyminen kaupunkien välillä toimii busseja tai junia käyttäen?

miten hyvin viisumit hommautuvat ed. mainittuihin kaupunkeihin (maihin)?

Yläpuolelta löydät vastaukset kaikkiin kysymyksiisi.

Tashkentista , Dushanbeen hoituu näppärästi esim. Tashkent-Samarkand dösä, Samarkand-Penjikent taxi, Penjikent-Dushanbe jaettu taksi.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 06.02.2011, 14:29:40
Mites toi Pamir Hwy? Mistä vuokrata auto (ja kuski) ja paljonko se maksaa, jos haluaa esim. matkata tuon "valtatien" kokonaan ehkäpä 5-7 päivässä? Ei siis niin, että ajaa vaan sen läpi, vaan käy katsastamassa siitä läheltä ja matkan varrelta kaikki övereimmät uugee-luonnonuimalat sekä muut serenat ja syrjäset paimentolaisalueet ja vielä komeimmat vuorimaisemat ym. tärkeät. Kuskin pitää varmaanki heilua tuolla mukana koko toi aika, ja sille varmaan täytyy safkatki maksaa ja asuminen, niin paljon veikkaisitte jeepin (ladan) kuskeineen ja bensoineen maksavan vaikka kuudelle päivälle, tai sanotaan näin, että ei tarvita kuskia ja autoa enää Sary Tashissa? Ja retki alkaa siis Khorogista.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 08.02.2011, 15:56:37
Tadzikistanissa ei juurikaan ole julkistaliikennettä, eikä Pamir Hwy ole tässä suhteessa poikkeus. Pamir Hwy alkaa oikeastaan Dushanbesta, joten pari vinkkiä ylipäätään Khorogiin pääsemiseksi (jos ei lennä). Reittejä on kaksi, toinen oikaisee kolmetonnisen solan kautta, toinen seurailee Pjanz-jokea ja Afganistanin rajaa. Aikaa molempiin kulunee se 16-22h riippuen ajoneuvostasi. Dushanbesta löytyy sellainen dösärin virkaa toimittava aukea paikka (jonka nimeä en nyt kirveelläkään muista mutta mainittu Central Asia LP:ssä), josta sitten x-määrä jeeppejä ja minibusseja lähtee päivittäin Khorogiin. Jos mielii Khorogiin samanpäivän aikana kannattaa mestoille tulla bostaamaan jo puolikuusi. Hinnat elävät jatkuvasti polttoaineenhinnan mukana, viime kesänä haarukka oli 150-300 TJS eli 30-60 egee. 150 oli kyllä satumainen saavutus eräältä tsekki pariskunnalta, ja paikallisetkaan kullemma harvoin noin huokealla selviävät. Auto lähtee liikkeelle, kun se on täysi.

Matkan voi myös katkaista ottamalla kuljetuksen esim. Kalai Khumbiin ja jatkamalla sitten seuraavana päivänä liftillä tai jollain toisella jeepillä/minibussilla/taksilla.

Khorogissa reittivaihtoehdot jakautuvat oikeastaan neljään.

Voi palata Pjanzia hieman alavirtaan ja koukata Barthangin-laaksoon. Julkinenliikenne  vie Roshorviin asti, tämän jälkeen edessä on n. 70 km rankkaa liftausta/trekkausta nomadien parissa Karakul-järven eteläpuolelle, jossa hiekkatie yhtyy taas enimmäkseen päällystettyyn Pamir Hwy:hin.

Pamir Hwyn pääväylä jatkaa Khorogista suoraan, Gunt laaksoa myötäillen. Myöhemmin Gunt jatkaa edelleen melkosuoraan itään (mahdollista seurata Batchoriin kumipyörillä ja jatkaa siitä eteenpäin trekaten Yasilkulin kautta joko Bulun Kulille tai jopa suoraan Alichuriin, joskin reitti sisältää haastavia jokien ylityksiä), kun taas Pamir Hwy koukkaa etelään ja aloittaa nousun Koi Tezekin solaan (4271m) Solasta tie laskeutuu hitaasti kohti Alichuria ja maisemat muuttuvat loivemmiksi ja epätodellisemmiksi. Alichurista Khorogiin läpi uskomattomien maisemien on vielä Toyotan Lantikallakin pari tuntia. Khorogista on päivittäin minibusseja Murghabiin, hinnat tinkimisestäsi riippuen 70-100TJS. Aamulla vain Khorogin bazaarille bostaamaan kyytiä (mistä järjestyy kyydit huokeimmalla käytännössä kaikkialle Pamirin alueelle.

Khorogista voi myös lähteä seurailemaan Shok Daran-laaksoa kaakkoon. Maisemien ja hyvien päiväretkien ohella laakson perältä läheltä Jawshanghauzia löytyy myös kivat open air-kuumatlähteet ja mikäli keli suosii pääsee ihailemaan Pik Marxin ja Engelsin jäätiköityneitä pohjoisseinämiä. Reitti yhtyy varsin kehnokuntoisen ja harvaan liikennöidyn tien kautta Pamir Hwyhin hieman ennen Koi Tezekin solaa. Jawshanghauzista matkaa tullee 30 km. 10 kilometrin päähän Jawshanghauzista, Shosbuvatiin pääsee muistaakseni minibussilla Khorogin basaarilta.

Viime kesänä hitti oli jatkaa Khorogista etelään ja seurailla edelleen Afganistanin rajaa Iskashimin ja Langarin (mahdollisuus päästä minibussilla  kautta (Wakhan corridor) Pamir Hwylle ja Alichuriin. Wakhanin laaksosta löytyy muutamat kuumat lähteet, joista Bibi Fatima oli vaikuttavin ja kohta josta jopa tämmöinen tumpelo pystyi heittämään stemun joen yli Afganistaniin. Älkää kysykö miksi.

Jeeppejä voi vuokrata Khorogin ja Murghabin bazaareilta. Khorogista löytyy myös kohtalainen turisti-info, jonka kautta auto ja kuski järjestynee. Turisti-infon hinnat olivat Lada Niva 0,70USD/km, Toyotan lantikoissa oli kaksi hintaa, toinen pienemmälle ja toinen isommalle autolle, muistaakseni 0,80 ja 0,85 USD/km. Joka päivä kuskille maksetaan lisäksi 20 USD ruokaan ja asumiseen. Bazaarilta kaikki hoituu halvemmalla, mutta kuski tuskin puhuu englantia. Luulisin löytäväni kuskimme Abdul Nazarin yhteystiedot, joka suostui tinkimään hinnoista ja puhui englantia, oli muutenkin loisto sälli hieman kiukuttelevan ladanivansa kera.

Kirjoitan joskus toiste jatkoa Murghabista Sary Tashiin, paikkojen nimet ovat vapaita käännöksiä kyrillisistä ja hataran muistini varassa, joten kylien nimissä saattaa esiintyä virheitä. Jokilaaksot ovat kuitenkin oikein. Tuolta voi perehtyä reissuun pitkällisemmin mikäli kiinnostaa.

http://www.iloinensancai.blogspot.com/
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 08.02.2011, 17:13:29
Ai saatana kun tulee hienoa informaatiota, kiitti Skönäri. Epäilyistäni huolimatta tuohon Tajikistanin läpiajoon ei uppoakaan niin suuria seteleitä kuin olin uumoillut. Saatan myöhemmin kyselläkin Abdulin puhelinnumeroo, koska olis se hienoa, että on englanninkielinen kuski, vaikka itse siis ihan kohtalaista venäjää puhunkin. Reissukaveri ei kuitenkaan solkkaa venäjiä, niin ei tarviis tulkata kaikkea, mitä Abdul puhuu, jos hän siis puhuu russkia.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 09.02.2011, 00:30:14

http://www.iloinensancai.blogspot.com/

Lueskelen juuri teidän blogianne. Huh!

Olette olleet tavattoman aktiivisia reissaajia. Kazakstania suuntaan jos toiseen, trekkailua ja leirielämää yhdessä jos toisessa maassa... Miten jotkut jaksaakin!

Hauska kuulla, että Khan Satyrkin on jo saatu pystyyn Kazakstanin pääkaupunkiiin. Mietin aikoinaan, että mahtoiko se ikinä valmistua, kun tuli lamakin.

Vaikutuin Fan-vuoriston kuvailusta. Itse olin niin lähellä nähdä samat paikat, muistan vieläkin sen aamun kun mietin, lähteäkö vuorille vai ei, mutta luovutin. Lusmu! Ihmettelin lukiessani, miten uskalsitte ylittää solankin!

Tajikistanissa kummasta piditte enemmän: Fan-vuoristosta vai Pamirista? Entä miten vertaisitte Pamiria ja Tiibetin maisemia, kumpi vie voiton?

Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 09.02.2011, 13:46:53
^
Joo, jotkut on luotu liikkumaan, tavallaan moinen progressiivisuus rasittaa, mutta minkäs teet. Käytän terapiahoitona purjehdusta.

Retkeilystä ja leirielämästä pidämme, Kazakstan lähti tavallaan vähän käsistä, koko ja näkemisen määrä yllätti, toisaalta ei ollut silti paikkaa missä olisi viihtynyt pidempään. Arolla nomadien kera? Vietimme kuukaudesta 7 vrk ja 4 tuntia julkisissa kulkuneuvoissa, lukema mistä en ole ylpeä.

Maisemallisesti en osaa sanoa toista paremmaksi, luonnoltaan Tiibet ja Pamir ovat molemmat upeita. Ero näkyy tunnelmassa, Tiibet on, etenkin Kiinan tienrakennus- ja turismiprojektien ansiosta, helpommin lähestyttävä, toisaalta käyttämällä Kiinan turisti-infran palveluita työnnät itseäsi kauemmaksi Tiibetiläisestä kulttuurista (vaikka maisemista pääseekin nauttimaan). Molempien aluiden pienten kylien asukit ja paimentolaiset ovat todella ystävällisiä, Pamirilla vieraanvaraisuus on ehkä vielä räikeämpää. Pamir on myös villimpi. Trekkaus on todella haastavaa ja hyvät varusteet, kartat, tietotaito ja kunto on todella tarpeen. Jopa karttaan merkatuilla "turisti" reiteillä voivat sillat olla huuhtoutuneita tai kokonaiset laaksot hautautua maanvyöryn alle. Ihmisiä ei juurikaan näy. Kun teimme Batchorista turisti-infon suositteleman "helpon" 5 päivän trekin jouduimme kerran kääntymään maanvyörymän blokattua yhden laakson ja ylittämään pari vaarallisen voimakasta jokea (köysi pitäisi olla Pamirilla ehdottomasti mukana!). Turisti-infon neidin suosittelemaa reittiä emme sitten ikinä tullet kulkeneeksi juuri sen maanvyörymän takia. Koko retken aikana näimme yhden trekkajan, kolme paikallista herraa aaseineen ja yhden kesäleirin, jota pyöritti kolme naista ja joilta saimme jugurttia ja leipää. Ja tämän ei todellakaan pitänyt olla mikään syrjäinen reitti. Mutta juuri tämä Pamirin villiys ja kauneus on niin päihdyttävää. Tiibetissä polut ovat leveämpiä ja selvempiä ja siellä liikkuu enemmän ihmisiä ja eläimiä. Noin kaksi ja puoli kertaa Suomen kokoinen Changtangin ylänkö Pohjois-Tiibetissä on luonnollisesti poikkeus. Tämän villin alueen tavoittaminen on rajoitusten ja ilmaston vuoksi haastavaa, joskin maisemista saa hieman käsitysta menemällä Lhasaan junalla. Parasta olisi jos Tiibetissä pääsisi liikuskelemaan omin nokkineen lihasvoimalla eli fillarilla ja jalan. Kiina on rakentanut sinne upean infran ja ihmisten aito ystävällisyys pääsee oikeuksiinsa vasta kun jeepin on jättänyt narikkaan.

No, joo molempi parempi, kahta todella hyvää on vaikea verrata, kun ne ovat samaan aikaan niin saman ja erilaisia.

Niin, Fan-vuoret vai Pamir? Mene molemmille, kuukausi riittää varmasti. Fan-vuoret on helpommin lähestyttävä ja kaunein vuoristo sinisine järvineen ja veitsenterävine huippuineen. Siis kaunein mitä minä olen nähnyt. Pamirilla taas on jokin sen villistä luonnosta kumpuava kokonaisvaltaisuus, joka saa ainakin meikäläisen sydämen sykkimään. Jos (kun) Tadzikistaniin palaan, valitsen todennäköisesti Pamirin, jos aika ei riitä molempiin.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 09.02.2011, 14:14:29
Lupasin eilen kirjoitella myös Murgabista eteenpäin. Ensinnäkin kaikessa ränsistyneisyydessään Murgab on oikeasti todella mielenkiintoinen paikka. Romusta ja aaltopellistä kyhätyn bazaarin sydämessä, Kiinan Pamirilta puhaltavan tomumyrskyn syleilyssä Kirgiisit, Tadzikit ja Kiinalaiset käyvät intohimoisesti kauppa, Vau!

Eli tuossa Itä-Pamirin hubissa kannattaa viihtyä ainakin päivä. Kaupungista löytyy myös pyörävuokraamo, mistä saa kohtalaisia Eurooppalaisia fillareita 8 USD/päivä (tinkimisen varaa löytyy). Toivottavasti saisivat avattua toisen pisteen Sary Tashiin siten otta olisi mahdollista vuokrata pyörä Murgabista ja jättää se sitten Sary Tashiin ja toisin päin. Jos tämä ei toteudu kannattaa pyörällä kuitenkin kartoittaa lähiseutuja pari päivää. Hyvä kohde on esimerkiksi läheinen Psart-laakso.

Murgabin ja Sary Tashin välillä ei ole minkään sortin julkista liikennettä, ei edes aamulla lähteviä minibusseja. Kyydin pystyy kuitenkin hoitamaan melko kivuttomasti bazaarilta. 160 USD/auto minkä maksoimme lienee ihan ookoo hinta. Ongelmamme oli että meitä oli vain kaksi.

Pari tuntia Murgabista noustaan Pamir Hwyn korkeimpaan solaan, josta laskeudutaan n. tunnissa vaikuttavalle Karakul-järvelle. Pamirin suurimpaan ja elottomaan järveen saa parhaat maisemat etelänpuoleiselta 5000-metriseltä nyppylältä, joka on loivuudestaan johtuen helpohko joskin aikaa vievä valloitettava. Vaalean sävyisten vuorten ympäröimä syvänsininen järvi Pik Lenin taustallaan on yksi koko reissun mieleenpainuvimpia maisemia. Jos vuorelle päätyy kiipeämään kannattaa yöpyä läheisessä Karakulin kylässä, jälleen yksi Itä-Pamirin maailmanlopun asutuskeskuksista joskin komeilla järvimaisemilla.

Karakulista on matkaa rajalle vielä vajaat pari tuntia. Tadzikistanin raja-asema sijaitsee solassa yli 4100 metrin korkeudessa, muodollisuudet menivät saltamme kivuttomasti n. puolessa tunnissa. Kirgisian rajalle on tuolta vielä tunnin matka pitkin kuoppaista alamäkeä. Pamir Alay-laakso tervehtii upeilla jäätiköllä ja paimenten, villihevosten sekä kotkien kansoittamalla ruohoylängöllä. Sary Tash ei ole mikään ihmeellinen päivä, vaikka sieltä voikin tehdä päiväretkiä läheisiin jurttiin. 30 kilometrin päästä Sary Mogulista voi tehdä trekin hevosella tai ilman Pik Lenin:in BC:lle. Pamir Alay on todella kaunis laakso, jonka ylemmät osat tosin kärsivät hieman Kiinan massiivisesta tienrakennusprojektista.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 09.02.2011, 17:51:04
Aijai kun kuulostaa hyvältä. Vuoristofani kun olen, niin menen myös Fan-vuoristoon. Meinaatko, että riittää 30 päivän visa molempiin vuoristoihin? Jos siis tulen Penjikentistä sisään, ja haluaisin kyllä Dushanbellekin pari päivää säästää. Kävitkö muuten uimassa noissa vuoristojärvissä? Entä kuumissa lähteissä?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 10.02.2011, 01:24:08
Pamirilla taas on jokin sen villistä luonnosta kumpuava kokonaisvaltaisuus, joka saa ainakin meikäläisen sydämen sykkimään.

Huoh. Kuulostaa uskomattomalta ja unohtumattomalta. Itse en ole koskaan trekannut, vaikka kunto siihen kyllä riittäisi. Matkustan aina yksinkin. En millään uskaltaisi omin nokkineni lähteä vuoristoon samoilemaan.

Mutta oli ihana lukea kuvaelmianne.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 10.02.2011, 08:36:00
Aijai kun kuulostaa hyvältä. Vuoristofani kun olen, niin menen myös Fan-vuoristoon. Meinaatko, että riittää 30 päivän visa molempiin vuoristoihin? Jos siis tulen Penjikentistä sisään, ja haluaisin kyllä Dushanbellekin pari päivää säästää. Kävitkö muuten uimassa noissa vuoristojärvissä? Entä kuumissa lähteissä?

Meille riitti. Painelimme Samarkandista yhdessä päivässä Penjikentin kautta Fan-vuorille (en nyt muista aloituspaikan nimeä), vietimme mestoilla 7 päivää, josta viimeisen aikana matkustimme Dushanbeen. Kaupunki ei vaikuttanut mitenkään erityiseltä (johtunee siitä että olimme samoilleet jo aika monen neukkuvaikutteisen kaupungin kaduilla), joten jatkoimme suorinta tietä Khorogiin, missä on tarjolla oikeastaan samat palvelut kompaktimmassa paketissa. Khorogissa hengattiin ja säädettiin 3 päivää, tehtiin viiden päivän kommari pyhiinvaellus Lada Nivalla Karl Marxin ja Engelsin ympäri, palattiin Khorogiin, käytettiin viikko matkalla Murgabiin ja toinen mokoma Murgabista Sary Tashiin, ja avot, 31 päivää kasassa.

Uiskenneltiin järvissä ja kuumissa lähteissä aika paljon, se kun oli yleisesti ottaen ainoa keino peseytyä. Khorogista lähdön jälkeen näimme ensimmäisen suihkun liki kolmen viikon kuluttua Kiinan Kashgarissa Old Town Youth Hostellissa ::)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Absoluto - 10.02.2011, 10:42:24
Mahtavaa tarinaa! Saatte jutuillanne kauhean Keski-Aasia kuumotuksen aikaiseksi. Itse kävin pari vuotta sitten Kirgisiassa trekkailemassa Tian-Shanilla ja muuallakin ja kyllä sinne pieni pala sielusta jäi. Tadjikistaniin on nyt pakko päästä näitä juttuja lukeneena.

Mites on, löytyykö Fan vuorille oppaita helposti ja halvalla? Itse tykkää ottaa oppaan, tuntuu että saan enemmän irti kun joku kertoo luonnosta ja paikallisesta menosta. Samalla saan tukea ammatti-ihmisen elantoa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 10.02.2011, 11:13:07
^
Jälkikäteen kuulimme että Penjikentissä on turisti-info, josta saa ihan ookoo karttoja, luulisin että opaskin löytyy eli vaikka emme kyseisessä puljussa pistäytyneetkään niin uskallan suositella. Tadzikistan on toisaalta niitä maita, missä yritteliäisyys on vielä arvossaan eli Penjikentin bazaarilta järjestyy todennäköisesti kaikkea mitä Fan-vuorille voisi kuvitella tarvitsevansa, oppaita, safkaa, aasimiehiä... Ilman kummoistakaan venäjänkielen taitoa irtosi kohtuuhintainen kyyti vartissa.
Oppaiden hinnoista ei tosiaan ole mitään hajua... Muuten suosittelen Fan-vuorille menijöille sitä oikeaa Kaznokin solaa. Huikeet maisemat ja rehellistä alppinismi tunnelmaa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 19.02.2011, 18:27:47
Kuvani eivät tietenkään vastaa lähellekkään totuutta, mutta yhden pitäisi kuitenkin kertoa enemmän kuin varsin rajallinen kirjallinen tuotantoni.

Tässä siis kärkeen hieman Fan-vuorista ja Pamirin puolelta Wakhanin ja Sokh Daran laaksoista.

http://merikauhu.kuvat.fi/kuvat/Express+Helsinki-Hong+Kong/Tadzikistan/

Tuolta löytyy kuvia tällä hetkellä myös Kazakhstanista ja Uzbekistanista, koitan pikku hiljaa uppailla lisää...
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 21.02.2011, 17:45:25
Aivan upeita kuvia. Teillä oli oma teltta pykälässä? Miten alas siellä meni lämpötilat öisin? Kun katoin, että teillä oli vissiin sama teltta mukana Kilpisjärvellä ja talvella kaikenlisäks, niin oliko kylmä? Tai miten olitte varustautuneet kylmyyteen? Ei siis Kilpisjärvellä vaan tuolla Pamirilla?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 23.02.2011, 19:37:55
Kesä Pamirilla on lyhyt ja viime vuonna se oli myös yllättävän epävakainen. Korkeus ja mahdolliset sateet ovat kuitenkin eniten lämpötilaan vaikuttavat tekijät. Eli kun sataa on kosteaa ja pilvistä ja aurinkokaan ei luonnollisesti paista ja lämmitä, mikä tarkoittaa koleaa ilmaa. Elokuun lopulla pakkasraja oli öisin ~3800 metrissä, siitä sitten aste ja sata metriä. Toisaalta elokuun puolessa välissä nukuimme 3800 metrissä teltassa pelkkien silk linereiden kanssa, kun oli niin kuuma. Heinäkuun lopulla saimme 3900 metrissä yöllä lunta (Fan Vuorilla). Varusteina meillä ei ollut tuon oivan teltan lisäksi mitään kauhean ihmeellistä. Kuoritakit, villapaidat, parit kerrastot (merino villaa), alta kilon kolmen vuoden ajan untuvapussit, Therma Restin ilmatäytteiset alustat, kesäkeleihin soveltuvat kevyet vaellushousut jne. Eli vaateiden saralla ei mitään kauhean kummallista tuonne tarvitse. Kunnolliset kartat kannattaa hankkia etukäteen. Jostain www:n ihmeellisestä maailmasta pitäisi löytyä vanhoja 1:50 000 neukku topografisia karttoja (googleen topographic map of Pamirs/Tajikistan), gecko mapsilta http://www.geckomaps.com/ saa hyvän yleiskartan Pamirin alueelta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 09.05.2011, 01:01:12
Okei, näyttäis siltä, että anotaan kaikki viisumit Berliinistä. Meno sinne olis 31.5. tai 1.6. Ainoa huolenaihe onkin, uskaltaako varata jo lennon Kiovasta Aktauhun 17.6. luottaen siihen että ainakin viimeistään siihen mennessä olisi kaikkien neljän maan (KZ, UZ, TZ, KG) visat passissa. Eli Berliinissä jos kerkeis käydä yhden aamupäivän aikana kahdessa konsulaatissa niin, että passeja ei oteta pois. Tajikistanin Berliinin lähetystön sivuilla sanotaan, että viisumissa menee 7 työpäivää. Juuri tämän takia hakemusten tulisi olla eri lähetystöissä tavallaan limittäin, jotta ei tarvitsis Berliinissä yli kuukautta pykiä. Ja miten tuo pankkiin maksu ihan käytännössä tapahtuu? Aluks käydään tekemässä anomus, sitten pankkiin ja kuitin kanssa takas lähetystöön ja 7 päivän päästä liimataan viisumi passiin vai kuinka?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Deckenbach - 02.06.2011, 17:19:54
Onko muita menossa Tajikistaniin nyt heinäkuussa? Itse otin lennot suoraan Dushanbeen kun on vain reilu 3 viikkoa aikaa. Käsittämättömän halpa hinta Air Balticilla Oulu-Dushanbe-Oulu 356€, tosin Kilroyn kautta varattuna. Viisumin näyttäis saavan lentokentältä. Onko kellään tästä lähiajoilta kokemuksia? Lähinnä olisin kiinnostunut jakamaan maasturin kuluja kun yksin lähden. Ajattelin ainakin Khorogiin, mahdollisesti Murgabiin asti, mutta sitten pitänee kääntyä takaisin Dushanbeen. Lennän 28.6 mutta Gbao permit pitää hoitaa eka, joten olisin lähdössä Pamirille ehkä 30.6-2.7
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 07.06.2011, 16:27:28
Hyviä uutisia täältä Berliinistä. Tadzikki-, kirgiisi- ja uzbekkivisat on ihan läpihuutojuttu, uzbekki tosin vain LOIlla. Express servicellä saa viisumin kaikista noista lähes heti (alle tunnissa) tai seuraavana arkipäivänä. Muuten joutuu odottamaan jopa 10 päivää, en suosittele. Uzbekit teki normihinnalla saman tien (80 EUR). Huono juttu on kuitenkin se, että kazakit pistivät meidät Liettuaan hakemaan viisumeita, koska eivät voi myöntää Saksassa kuin vaan saksalaisille tai Saksassa asuville. Suomea edustaa Kazakstanin Liettuan edustusto (Trakaissa), joten se on lähdettävä tänä iltana vielä bussilla sitte Liettuvaan hakemaan se viimeinen lappu.

GBAO-permit (koko alue) hoituu tajikkilähetystössä ilmasiks, kun vaan kirjottaa hakemukseen "GBAO".
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 15.06.2011, 14:43:45
Wrong answer. Ei se lahetysto missaan Trakaissa ole vaikka googlemaps niin antaakin ymmartaa. Loyty kuitenkin sielta Vilnasta se ja viikon kestaa saada. Hinta 15 euroa. Trakai hieman tylsa paikka viettaa 7 paivaa, mutta huomenna taalta onneks paasee pois ja lauantaiaamuyosta olen jo Aktaussa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Jouni - 15.06.2011, 23:36:42
Trakai hieman tylsa paikka viettaa 7 paivaa, mutta huomenna taalta onneks paasee pois ja lauantaiaamuyosta olen jo Aktaussa.
Pakottaako jokin pysymään paikoillaan seitsemän päivää Trakaissa? Viikossahan nyt jo ehtii koluta melkein koko Liettuan. :)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: tertsi10 - 17.06.2011, 18:11:43
Moi!

Olisiko kellään viime käden tietoa Kazakhstanin viisumin saamisesta Moskovasta tai mielellään Itä-Euroopan puolelta (Budapest, Bucarest, Sofia, Kiev) tai Astrahanista? Paljonko maksaa, kauan kestää, tarviiko hotellivarauksia tms. tai saako ylipäätään näistä?

Autoreissu Itä-Euroopan läpi ei oikein anna eväitä Pietarissa tai Riikassa käynnille...
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 28.06.2011, 11:11:51
Trakai hieman tylsa paikka viettaa 7 paivaa, mutta huomenna taalta onneks paasee pois ja lauantaiaamuyosta olen jo Aktaussa.
Pakottaako jokin pysymään paikoillaan seitsemän päivää Trakaissa? Viikossahan nyt jo ehtii koluta melkein koko Liettuan. :)

Saastoliekilla mentiin. Tehdaan niita ekskursioita sitten taala keski-aasiassa. Pari kertaa Vilnassa kaytiin kylla.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 08.07.2011, 12:53:35
Voisin pienta briiffia laittaa tassa nyt reissustani Araljarvelle.

Noin viikko sitten saavuimme junalla Kazakstanista Uzbekistanin Kungradiin, ja siita taksilla edemmas Nukusiin. Heti kattelyssa paikallinen perhe, johon siis jo junassa tutustuimme, kutsuivat kylaan. Ajattelin, etta ongelmia tulee rekisteroinnin kanssa, mutta sen nakee sitten rajalla, selittelyksi menee, se on varma.

Aamulla kerroin perheen aidille, etta haluaisimme tehda uintireissun Araljarvelle, siksi olemme taalla Karakalpakstanissa. Naytin hanelle lonelyplanetista numeroita, joista han voisi kysya tarjouksia. Sahkopostitse olin jo saanut yhden diilin, mutta 450 USD tuntui aika paljolta. Iltapaivalla selviaa etta kaikki lonelyplanetin tyypit ovat muuttaneet Tashkentiin, mutta aiti tuntee taksikuskin, joka veisi meidat Aralille, mutta ei Muynakin kautta, koska ei ole maastoautoa, hinta 300 USD. Sanon, etta myos Muynak on nahtava, joten sopuhintaan Nukus-Muynak-Kungrad-Aral-Nukus hoituu 320 dollarilla. Otamme diilin vastaan.

Aamukuudelta on heratys ja tapaamme kuskin, heita onkin kaksi. Tassa vaiheessa emme kiinnittaneet viela mitaan huomiota autoon, peli kuin peli. Kaikki sujuu hyvin Muynakiin asti, katselemme hiekalle jaaneita laivanraatoja ja entista merenpohjaa. Sitten kuski nayttaa siita muistomerkin kartasta, etta kierramme lansipuolelta, tasta ei voi menna suoraan, kun ei ole jeeppia. Okei, tuumaan. Kungradissa syodaan lounasta, ja kuskien mukaan siita Aralille on 350 kilometria. Siihen suuntaan lahdetaan ja tie on aivan uusi, hyva motari, kunnes kaannymme laheiseen kylaan kysymaan neuvoa. Siis mita, eivatko nama herrat olekaan kayneet siela ennen? No, neuvot on annettu ja matka jatkuu. Emme ehdikaan tanaan perille, tie on niin huono, sanoovat. Ollaan yota, okei? Okei. Tie huononee ja huononee, kunnes kaannymme kokonaan tielta pois, autiomaahan. Taas ihmetellaan, mihin suuntaan pitaisi menna. Seuraamme sahkolinjoja kunnes tulemme jonkun talolle. Taas neuvoja ja karttoja piirretaan maahan. Matka jatkuu, mutta sitten. Kaikki ulos autosta, rengas puhkesi. Onneksi oli varakumi mukana. Vaihdettiin se siina ja matka jatkuu. Mita jos toinenkin rengas hajoaa? Enempaa renkaita ei ole, taalla ei asu ketaan ja puhelimessa ei ole kenttaa. Vetta on ehka kymmenen litraa ja ulkolampotila noin 45 plussan puolella selssiusta. Sitten kiinnitimme huomiota autoon, jolla ajoimme. Daewoo Nexia, sama ruoska joita on Uzbekistanissa miljoonia, jokainen niista on ruma ja jostain kohtaa rikki. Eiko taala muka tarvitse maastoautoa? Meneeko tama ihan vain Nexialla? Tie huononee entisestaan. Tehdas keskella aavikkoa yli sadan kilometrin paassa kunnollisesta autotiesta? Mita helvettia? Ruosteisia putkenpatkia lojuu pitkin hiekkaa. Ihmisia, neuvoja, tuohon suuntaan. Kuumuus olisi sietamaton jos tahan ei olisi kerennyt Kazakstanissa tottua. Juomavesi on viela kuumempaa. Kohtaamme traktorin raadon. Miten traktori voikaan menna sellaiseen solmuun? Ja taas keskella ei yhtaan mitaan. Kello alkaa lyoda iltaa. Aurinkoa piisaa viela pariksi tunniksi. Kaannymme itaan eli Araljarven suuntaan, jos nyt edes olemme oikealla tiella, silta ainakin tuntui. Viela parikymmenta minuuttia ja saimme ensisilmayksen Araliin, huraa, huutaa myos kuskit. Siella se todella on. Silloin viimeistaan selvisi, etteivat hekaan olleet ennen kayneet taalla. Sukellamme autolla merenpohjaan. Korkeusero aavikkoon on nyt jotain -20 metria. Itse rannassa enemman. Ketaan ei nay missaan, aurinko on laskemassa, menemme uimaan. 12 tuntia tanne ajettiin, auto on hajalla, kovat rahat maksettiin, vasyttaa. On se silti sen arvoista. Aralin vesi kelluttaa ettei tarvitse edes kellua. Puolisen tuntia loiskuttelua ja sitten, aika lahtea takaisin. Ylamaissa hyppaamme autosta ulos, jotta se varmasti paasee ylos asti. Viimeisessa maessa teki tiukkaa, mutta menihan se. Tulee sakkipimeaa, ja ajamme lahes olemattomia teita pitkin keskella autiomaata. Kuskit suunnistavat lahinna renkaanjalkien perusteella, valilla ihan puhtaan arpaonnen mukaan. Tehtaanvalot ilmestyvat nakopiiriin, ainakin viela olemme oikealla tiella. Tehtaan jalkeen tulee toppi, mihin sitten. Nappituntumalla tuohon suuntaan. Loppujen lopuksi tulemme autotielle, asfaltille siis ja olemme "turvassa". Unta palloon ja heraan Nukusissa, kello on 5:00. Kuskeja tietenkin naurattaa koko reissu, itse olen vasynyt, mutta onnellinen.

Tarinan opetus on, etta ottakaa selville, minkalaisilla vehkeilla sinne autiomaahan lahdetaan. Meilla (kuskeilla siis) ei ollut minkaanlaista karttaa gps:sta puhumattakaan, ja ensikertalaisia ja Daewoo Nexusilla.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 09.07.2011, 11:18:17
Makeen kuulonen seikkailu, onpahan taas jotain mitä muistella kiikkustuolissa! Niin ja onneksi olkoon, kaksi stania jo plakkarissa. Onhan Uzbekistanin tullilomakkeet hyvässä tallessa (että saatte tuomanne rahat ulos maasta)?

Meiltä ei poistuessa rajalla kyselty mitään rekisteröinneistä, niinkuin ei missään muussakaan vaiheessa, toisaalta Keski-Aasiassa tuntui vallitsevan erikoinen Murphyn laki, eli jos et jotain pientä seikkaa ottanut huomioon tai sivuutit sen olankohautuksella, löysit sen edestäsi isona ongelmana. Sanoisin että ei kannattaa jättää ainakin yksi päivä varaa mahdolliseen viivytystaisteluun rajalla, mikäli rekisteröinnistä tulee ongelma. Henkilöiden (viranomaisten) nimet ylös joiden kanssa asioitte, ja vaatikaa sakon suuruudesta kertova lakiteksti näkyville, vaikka sitten Venäjäksi. Jos siis tulee ongelmia. Toivottavasti selviätte ilman.

Hyvä meininki, jatkakaa samaan malliin!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 10.07.2011, 20:45:49
Jees. Jatkoa seuraa rekisterointikuumotuksissa. Sain juuri sahkopostia, etta Nuratau ecotourism ei voi rekisteroida reissaajia. Neuvottiin taalla Bukharassa, etta Samarkandissa on maksettava rahaa ns. feikkirekisteroinnista, ja niin kertoi myos sahkoposti. Nuratan vuorille kuitenkin mennaan ja sitten yritetaan saada papereita jalkeenpain Samarkandissa. Jos ei passaa niin paska juttu. Paljonkohan se sakko on muutamista rekisteroimattomista paivista? Voin laittaa lisaa briiffia kun on poistuttu Uzuista (jos on  :o
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: tane - 11.07.2011, 17:44:04
Käsittääkseni Uzbekistanissa tuo on ihan ohjeistettu 50 päiväsakkoon (jollain sikäläisellä palkkatasolla) eli useisiin satoihin euroihin, mutta toisaalta on noita sakkoja kuulemma myös neuvoteltu joskus pienemmiksi. Aika harvoilta ne noita tarkastavat rajoilla, tekevät lähinnä satunnaisia pistokokeita. Suurin osa ei kärähdä, mutta ne jotka kärähtävät myös kiroilevat.

Virallisesti paikallinen poliisi (OVIR) voi hoitaa rekisteröinnin, mutta tämä ei taida maksa vaivaa. Huonolla tuurilla voi mennä parikin päivää hukkaan, kun herra miliisipäällikkö ei vaan satu olemaan työpaikalla juuri nyt eikä kukaan muu voi (tai uskalla tai halua) asiaa hoitaa.

Epävirallisesti rekisteröinnin voi hoitaa maksamalla jonkun pienen summan kovaa valuuttaa kelle tahansa, jolla on oikeus rekisteröidä turisteja. Jotkut näistä ovat töissä hotelleissa tms, toisilla on toiminimi tai pöytälaatikkofirma, mutta itse rekisteröinti on kyllä ihan aito eikä mikään feikki. Itse hoidin tällä tavalla neljä yötä Karakalpakstanissa hintaan 5 dollaria/euroa (en nyt muista kumpaa valuuttaa käytin) per yö, kun halusin yöpyä Muynaqissa yms pikkupaikoissa missä ei hotelleja tai vastaavia edes ole.

Omat rekisteröintilappuseni tarkastettiin kerran todella tarkasti Tashkentissa, satuin sinne huonoon aikaan kun hallituksella oli jonkunlainen "crackdown" rekisteröintien suhteen. Kaikilta hostelleilta ja edullisemmilta majataloilta oli evätty rekisteröintioikeus useammaksi päiväksi (tai viikoksikin) ja ns. kunnollisissa hotelleissa oltiin todella tarkkoja rekisteröintilappusten suhteen, kun tiesivät olevansa suurennuslasin alla. Oma parin-kolmen viikon lappukokoelmani kelpasi, vaikka siinä oli mukana myös tuo Karakalpakstanin rekisteröinti.

Suosittelen siis tuota "feikkirekisteröintiä", rahat menevät melko varmasti ihmisten omiin taskuihin, mutta rekisteröinti on kyllä ihan oikea ja voi säästää paljon pahemmalta harmilta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Deckenbach - 17.07.2011, 10:44:59
Hyvia uutisia Tajikistanista. Mikali saavut maahan lentaen on VOA suoraviivainen operaatio. Kannattaa tayttaa 2 hakemusta valmiiksi (nain paaset jonon karkeen), lisaksi 2 passikuvaa, kopio passin etusivusta seka kopio lentolipuista. EI LOI! Lyhykainen kysely suunnitelmista (kannattaa jankuttaa olevansa turisti etta saat varmasti turistiviisumin eika tarvi rekisteroida) ja 33 taalaa. Viisumi voimassa 30 paivaa. GBAO-permit on lahes yhta helppo Dushanbessa. Loynarin Tajikistan keskustelussa on tarkat ohjeet kuinka homma hoidetaan. 15 somonia (3 taalaa) ja yksi paiva.

Tajikistan on mahtava maa, itse tykkaan matkustaa juuri vuorien takia. Vietin 5 paivaa Fan-vuorilla, Iskander-kul ja Sarytag kyla ovat hyvia tukikohtia paivapatikoinnille, jos ei halua kuskata telttaa ja viikon muonia mukana. 10 paivaa meni Pamirilla jeeppimatkalla Khorogista Wakhan valleyn kautta Pamir highwaylle ja takas Khorogiin. Dushanbe-Khorog on tuskallinen matka jos sen tekee yhteen matkaan. Jos aikaa on kannattaa yopya Khalaikhumissa, leppoinen ja suht hyvin varusteltu kyla noin puolimatkassa mahtavien vuorien ymparoimana. Parhaiten mieleen jai kuitenkin ihmisten ylitsevuotava ystavallisyys seka yllattaen leppoinen ilmapiiri, varsinkin Pamirilla. Tajikistanissa ihmisten auttaminen on viela voimissaan. Oma venajan taitoni on olematon mutta kaikenlaisista ongelmista selviaa helpohkosti, lisaksi Khorogissa yllattavan moni nuori osaa jonkinlaista englantia. Venajan fraasikirja mukaan!

Itse kulutin asumiseen ja ruokaan noin 15 taalaa paivaa kohti, homestayssa saat yleensa punkan ja 3 ateriaa 13-18 taalalla. Olut on kallista (noin 2 taalaa pullo) ja valikoima on paikallista suht kuraa ja baltikaa. Liikkuminen on sitten suht kallista, jaettu jeeppi Dushanbe-Iskander-Kul noin 30 taalaa, tosin tahan suuntaan voi olla hankala loytaa kyytia ja joutuu maksamaan ekstraa jos haluaa perille asti. Dushanbe-Khorog 60 taalaa, mutta Khorog-Dushanbe 40, jaettu jeeppi. Khorogissa kannattaa pistaytya turisticenterissa jos haluaa vuokrata jeepin eika venajan kieli taivu. Vuokrattiin 2 tanskalaisen kanssa uusi Land Cruiseri hintaan 0.75 taala centtia/km seka 20 taalaa per paiva kuskille. noin 900 km tuli maksamaan 220 taalaa 6paivalta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 17.07.2011, 18:14:16
Kazakstanista:
sopuhintaan Nukus-Muynak-Kungrad-Aral-Nukus hoituu 320 dollarilla.

Deckenbach Tajikistanista:
Lainaus
Vuokrattiin 2 tanskalaisen kanssa uusi Land Cruiseri hintaan 0.75 taala centtia/km seka 20 taalaa per paiva kuskille. noin 900 km tuli maksamaan 220 taalaa 6paivalta.
Eli 110 USD päivältä/auto.

Eikö toi Kazakstanin hinta tällöin ollut aika kova, ottaen huomioon, että ajopelinä oli vielä tavallinen kärry? Mutta hurja oli reissu!

Saanko suositella sulle seuraavaa matkakohdetta: Kenia ja Turkana-järvi. Maailman suurin suolainen järvi, joka tulee kokemaan saman kohtalon kuin Aral-järvi tulevina vuosikymmeninä. Matka Turkanallekin on kaikkien kuulopuheiden mukaan melkein yhtä haasteellinen.Mulla ei ole mitään mielikuvaa Uzbekistanin viisumin rekisteröinnistä... Onkohan sekin taas joku uusi kommervenkki?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 18.07.2011, 11:05:42

 noin 900 km tuli maksamaan 220 taalaa 6paivalta.

Kummallista, me laskettiin hyvin tarkkaan kartalta ja saatiin vastaavan lenkin (tosin Sokh Daran kautta takaisin, mikä itseasiassa vähän kiertää) pituudeksi <600 km. Kävittekö siis Murghabissa, edes Alichurissa tai kenties Yasil Kulilla? No eipähän tuo kallista ole silti ja olipahan kunnon kiesi alla. Toisaalta Lada Niva yllätti ominaisuuksillaan toisaalta jatkuvasti keittelevä kone nosti tuntuvasti ryhmähenkeä :D
Huoh, koskahan sitä kerkeisi takaisin Tadzikistaniin, tällä kertaa hieman paremmin varustautuneena (paremmat kartat, köysi, kielitaito ja taito lypsää jakkeja...)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: tane - 18.07.2011, 12:47:08
Kazakstanista:
sopuhintaan Nukus-Muynak-Kungrad-Aral-Nukus hoituu 320 dollarilla.

Eikö toi Kazakstanin hinta tällöin ollut aika kova, ottaen huomioon, että ajopelinä oli vielä tavallinen kärry? Mutta hurja oli reissu!

Uzbekistanissa (Karakalpakstanin autonomisella alueella), ei Kazakhstanissa.

Ei tuo ihan pahalta hinnalta kuulosta, itse kyselin tarjouksia oikeilla oppailla (ovat käyneet Aralilla aikaisemminkin) ja oikeilla autoilla (esim. UAZ 469/Hunter), paras hinta kahdelta olisi ollut suunnilleen 550 taalaa. Olisi kylläkin sisältänyt yöpymisen teltoissa Aral-järven rannoilla sekä pari ateriaa, mutta niiden osuus hinnasta on aika pieni. Hinnat ovat kyllä ymmärrettäviä kun muistaa ettei tuolla ole mitään - teitä, palveluita, apua. Ei tuota oikein voi vertailla tavallisiin autovuokriin, useimmat vuokraajathan jopa aivan erikseen kieltävät tuollaiset offroad-seikkailut.

Lainaus käyttäjältä: UsvaAuer
Mulla ei ole mitään mielikuvaa Uzbekistanin viisumin rekisteröinnistä... Onkohan sekin taas joku uusi kommervenkki?

Vanha kommervenkki, mutta useimmissa hotelleissa ja vastaavissa nuo hoitavat rekisteröinnin automaattisesti muiden paperitöiden ohessa. Voihan se jäädä huomaamattakin, kun ei siinä turistilta mitään kysellä ja lappuset vaan liitetään klemmarilla passin väliin.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 21.07.2011, 18:02:12
Samarkandista iltaa. Kohta koittaa hetki, jolloin olis paastava Pamirin valtatieta ajamaan Khorogista Murgabiin. Aikaa voidaan kayttaa sellaset 10-15 paivaa ja auton ja kuskin tarviis. Paljonko pittaa maksaa koko setista kaikkine kuluineen ja onko Khorogista siis helppo loytaa kiesi?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Deckenbach - 24.07.2011, 13:57:27

 noin 900 km tuli maksamaan 220 taalaa 6paivalta.

Kummallista, me laskettiin hyvin tarkkaan kartalta ja saatiin vastaavan lenkin (tosin Sokh Daran kautta takaisin, mikä itseasiassa vähän kiertää) pituudeksi <600 km. Kävittekö siis Murghabissa, edes Alichurissa tai kenties Yasil Kulilla?

Joo. Käytiin Alichurissa ja sieltä huristeltiin Bulunkuliin ja Yasil Kuliin. Käytiin järven länsipäässä pariin otteeseen, tästä jo tais tulla se sataviiskyt kilsaa ylimäärästä. Lisäksi ajeltiin edes takasin Ishkashimissa kun afgaanimarkkinat oli vasta seuraavana päivänä. Jokunen tieltä poikkeaminen myös. Olikohan lopullinen matka 870-880km
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 24.07.2011, 17:38:35
Me saatiin tosiaan englantia puhuva kuski 15 USD/päivä ja mainio Lada Niva 0,60USD/km, että siitä voi kartan kanssa ottaa hintoihin suuntaa. Viralliset hinnat siitä puistossa olevasta turisti-infosta tosiaan 20USD/päivä + 0,70-0,80USD/km autosta. Onneksemme löysimme aikamme jankauttuamme Abdul Nazarin, entisen SPR:n työntekijän joka oli innostunut pienistä tutkimusmatkoista ympäri Pamiria Lada Nivallaan. Kyseinen kaveri siis oli valmis hieman tinkimään virallisista hinnoista. Ja aivan mahtava tyyppi! Kannattaa kysellä Khorogista.

Yksi vaihtoehto on esimerkiksi tinkiä aamusella basaarilta kyyti vaikkapa Batchoriin, jatkaa siitä kävellen Yasil Kulin pohjoispuolitse Alichuriin (60-70km, kannattaa tsekata maanvyöryt) ja jatkaa Alichurista liftaten Murghabiin.

Toinen on mennä Sokh Daran kautta, jälleen basaarilta kyyti aamulla kohti Jawshanghauz:ia (muistaakseni pääsee n. 10km päässä olevaan kylään jonka nimeä en muista ihan minibussilla) Jawshanghauzista on Pamir High Waylle n. 30km kävelymatka mainioiden maisemien halki.

Wakhanin ongelma ilman jeeppiä on Langarista Pamir Hwylle, pätkä seurailee Pamir jokea ja Afganistanin rajaa tuolla liki 100 km taipaleella ei juuri autoja kulje eikä ketään asu.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 24.08.2011, 10:18:50
Noniin. Pamirit takana pain. Auto saatiin Khorogista 0,60 USD km ja 15 USD paiva. Lahdettiin Wakhaniin ja kaytiin ekana paivana kahdessa kylpylassa uimassa, Garm Chasma on kyl aika raju! Ishkasimissa yota Hanis gueshousessa 15 taalaa sis. illallinen ja aamiainen. Halvempiaki olis salettiin loytynyt. Sitte matka jatkui kohti Langaria. Taas pari kertaa hot springseilla, joista Bibi Fatima ihan ygonen, sellanen luonnonluola, mihin vaan valuu kuumaa vetta. Sita seuraava oli kiva tienvarsiallas. Missa on Suomen tienvarsikylpylat? Ja se on kans aika ihmeellista etta maan alta vuoresta tulee juotavaa vissyvetta, siis hiilihapollista. Ja Langarista 15 km eteenpain ja auto kosahti, onneks niin lahelle Langaria. Myohemmin selvisi ettei Tangemilla (tai Tangenilla) olisi edes voinut Langarista jatkaa eteenpain, tie oli niin raffi. No, kuski ja auto vaihtoon Langarissa, talla kertaa Jeeppi ja kuski velotti 0,75 USD kilometrilta ja matkan takasin Langariin, mutta ei mitaan ekstraa paivalta, ei edes ruokia ja majoituksia. Bulunkul naytti epatodelliselta, vuorten varit oli tosi outoja, kaikellaiset mineraalit varmaan varjaa ne sellasiks. Ja taas Yashil kulilla kuumille altaille pesulle. Seuraavana paivana Murgabiin, jossa nelja paivaa venailua, etta kirgiisivisa alkaa. Murgabista eteenpain nayttaa valilla silta, etta ollaan Marsissa tai Kuussa. Kizil-Artilla tadzikkirajavartija pyysi maahantulokortteja, mutta ei meilla sellasia ollut koska ei annettu Oybekissa, vaativat "sakkoa" 10 taalaa per larvi tai olis lahettaneet meidat Dushanbehen, ei kiitos, joten kuvetta oli kaivettava. Jos ei tajikkeihin saavuttaessa anneta maahantulokorttia, vaatikaa sita. Tasta eteenpain kysyn joka rajalle, etta mita papereita pitaa tayttaa. Tanne Kirgiisiaan tullessa tivasin pitkaan, ja sanoivat, ettei mitaan maahantulokortteja ole olemassakaan. Pakko kai sitten uskoa. Pamirit on kylla mahtavat, maisemiltaan ja ihmisiltaan. Suosittelen, mutta korkeudet kannattaa ottaa vakavasti. Siella ei todellakaan ole helppo hengittaa (Bulunkul, Murgab yli 3500 m).

Nyt olen Oshissa ja kaikki sanoo, etta elkaa liikkuko yolla jalan. Ollaan noudatettu sita ohjetta. Taalla kuulemma piestaan ja ryostetaan reissaajia. Ja nyt on loytynyt se hoocee oksettava ruoka (tai oikeestaan juoma): kymys. Se on jotain madatettya ja kaytettya ja vissiin homeista maitoa, jossa on pikkasen alkkia seassa. Otetaan toki kaverin kanssa kymysinjuontikisa, vaikka pelkka haju pistaa hissipojan liikahtelemaan ylempiin kerroksiin. No, kohta Kirgiisian itsenaisyyspaiva, kahdeskymmenes sellainen, joten silloin on tietty oltava Bishkekissa juhlistamassa. Naihin tunnelmiin.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: quumoon - 04.02.2012, 09:04:13
Tervehdys,

   Asustelen Kazakhstanissa, Almatyssä pääasiassa, jo vuodeta -00 ja jos jollakin on kysymyksiä tai toiveita voin neuvoa kyllä mitä ja miten täällä asioita hoidetaan :-)

   Kumyz on hapatettua heppamaitoa se on aika tiukkaa tavaraa. Paikallisista maidoista Shubat on kevyempää, kamelin maitoa joka on jo lähempänä juomakelpoista.

Terveisin, Michael K.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Myriar - 15.04.2012, 22:17:34
Onko tietoa, että kuinka Suomesta saisi näppärämmin viisumin Kazakstaniin/Kirgisiaan? Haluaisin laittaa viisumiasiat mallilleen ennen reissua, jottei siellä tarvitsisi säätää.

LP:n foorumilla oli huhua jopa viisumivapauksista. Olisipa hienoa.

http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=2181764
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 16.04.2012, 08:58:12
Lähin Kazakhstanin lähetystö lienee Pietarissa ja sieltä viisumin saa ilman kutsua 4 päivässä. Kirgisian viisumin saa ehkä kuitenkin näppärimmin Almatystä. Kannattaa olla yhteydessä Stantoursiin. Heiltä saat viimeisimmät tiedot ja helpoimmat konstit viisumien hankkimiseen Keski-Aasiassa (www.stantours.com)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 16.04.2012, 13:22:44
Sanoivat Liettuassa, että helpoin olis ollut hommata kazakkiviisumi Tallinnassa. 15 euroa ja viikko odotusta. Ja jos Almatyyn olet menossa, niin helpointa se Kirgiisian lätkä on sieltä saada. Toinen vaihtoehto on se, että Riikassa hoitais ton kirgiisiluvan.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 16.04.2012, 23:27:58
Tuo LP:n ketju paljastaa mm. sellaisen tiedon, että Kirgistanissa vierailee vuosittain vain 300 000 CIS-maiden (naapurimaat, jotka ennen kuuluivat Neukkulaan) ulkopuolelta tulevaa turistia. Ja kun tästä määrästä poistetaan vielä Kiina, niin kuinkakohan paljon länsimaisia turisteja jää jäljelle?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Absoluto - 17.04.2012, 19:06:52
Tuo LP:n ketju paljastaa mm. sellaisen tiedon, että Kirgistanissa vierailee vuosittain vain 300 000 CIS-maiden (naapurimaat, jotka ennen kuuluivat Neukkulaan) ulkopuolelta tulevaa turistia. Ja kun tästä määrästä poistetaan vielä Kiina, niin kuinkakohan paljon länsimaisia turisteja jää jäljelle?

Lasketaanko venäläiset turistit länsimaisten joukkoon? Heitä on Kirgisiassa aika paljon. Miltä vuodelta tuo luku 300 000 muuten on?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 18.04.2012, 16:32:36
No mutta kuuluuhan Venäjäkin itsenäisten valtioiden yhteisöön.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Absoluto - 18.04.2012, 18:49:03
No mutta kuuluuhan Venäjäkin itsenäisten valtioiden yhteisöön.

Jotenkin ajattelin tämän siten, että koska Venäjä ei ole Kirgisian naapurimaa niin sitä ei laskettaisi. 
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: john eskobar - 02.01.2013, 01:46:41
Seuraavanlaista alustavaa matkareittiä olen suunnitellut, ampukaa alas jos huomaatte jonkin seuraavista olevan mahdotonta tai jos asian tekisi helpomminkin. Maata pitkin olisi siis unelmissa tehdä koko reissu.

Syyskuu:
Lento Tbilisiin Georgiaan, viisumia ei tarvita.
Junalla Armeniaan, E-visa ennalta haltuun.

Lokakuu:
Matka jatkuu maateitse Iraniin, viisumi hommattu jo Suomesta.
Teheranissa Turkmenistanin ja Uzbekistanin ja Tajikistanin viisumien hankinta. Kutsukirjeet hommattuna jo kotoa lähtiessä.
Turkmenistanissa joku pakollinen kiertomatka. Turkmenbatista rajanylitys Uzbekistaniin.

Marraskuu: (Onko tuolla jo täysi talvi ja tiet poikki?)
Tajikistaniin jostain kohdin rajaa.
Pamirin valtatietä pohjoiseen Kirgisiaan. Viisumia tai muuta ei kirgiisit vaadi.
Matka jatkuu pohjoiseen, Kazakstanin viisumi hankittu ennen lähtöä Suomesta. Almatysta lento Bangkokkiin/Singaporeen tms.

Onnistuiskohan tää näin?


Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 21.04.2013, 20:31:03
Seuraavanlaista alustavaa matkareittiä olen suunnitellut, ampukaa alas jos huomaatte jonkin seuraavista olevan mahdotonta tai jos asian tekisi helpomminkin. Maata pitkin olisi siis unelmissa tehdä koko reissu.

Syyskuu:
Lento Tbilisiin Georgiaan, viisumia ei tarvita.
Junalla Armeniaan, E-visa ennalta haltuun.

Lokakuu:
Matka jatkuu maateitse Iraniin, viisumi hommattu jo Suomesta.
Teheranissa Turkmenistanin ja Uzbekistanin ja Tajikistanin viisumien hankinta. Kutsukirjeet hommattuna jo kotoa lähtiessä.
Turkmenistanissa joku pakollinen kiertomatka. Turkmenbatista rajanylitys Uzbekistaniin.

Marraskuu: (Onko tuolla jo täysi talvi ja tiet poikki?)
Tajikistaniin jostain kohdin rajaa.
Pamirin valtatietä pohjoiseen Kirgisiaan. Viisumia tai muuta ei kirgiisit vaadi.
Matka jatkuu pohjoiseen, Kazakstanin viisumi hankittu ennen lähtöä Suomesta. Almatysta lento Bangkokkiin/Singaporeen tms.

Onnistuiskohan tää näin?

Epäilin tuota kirgiisin viisumivapautta, mutta ilokseni Kirgisian Berliinin suurlähetystön sivuilla lukee näin:

"VISAS INFORMATION      
The President of the Kyrgyz Republic A.Atambaev has signed the law on the establishment of visa-free regime for the citizens of 44 following countries for a period of 60 days. The law "About the establishment of visa-free regime for the citizens of some countries for up to 60 days" has come into force and would be valid until 31.12.2020, and would be established in a permanent basis in the case of the achieving its goals."

Mutta selvitä tarkkaan ainakin turkmeeni- ja uzbekkivisan hankkiminen vaikka Stantoursilta. Tehranissa ei välttämättä hoidu yhtä kivuttomasti kuin länsimaissa. Et joudu Turkmenistanissa käsittääkseni millekään pakolliselle kiertomatkalle, mutta sinulla on oltava opas mukana rajalta rajalle koko matkan ajan, ja hänen palkka sinun on myös maksettava (+ asumiset ja ruuat). Aiotko hankkia Kazakstanin viisumin matkatoimiston kautta Suomessa? Jos aiot, niin kalliiksi tulee. Jos mahdollista, hommaa se Tallinnassa. Tbilisin tai Jerevanin kazakkilähetystöt ei välttämättä myönnä viisumeita suomalaisille, ainakaan Berliinissä eivät myöntäneet vaan käskivät Vilnaan menemään. Muuten kuulostaa todella mielenkiintoselta reitiltä. Itsekin jossain vaiheessa varmaan samoille seuduille taas.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mpero - 25.04.2013, 01:56:03
Aiotko hankkia Kazakstanin viisumin matkatoimiston kautta Suomessa? Jos aiot, niin kalliiksi tulee. Jos mahdollista, hommaa se Tallinnassa. Tbilisin tai Jerevanin kazakkilähetystöt ei välttämättä myönnä viisumeita suomalaisille, ainakaan Berliinissä eivät myöntäneet vaan käskivät Vilnaan menemään. Muuten kuulostaa todella mielenkiintoselta reitiltä. Itsekin jossain vaiheessa varmaan samoille seuduille taas.

Suomestakin saa Kazakkiviisumin tätä nykyä, ks.
http://www.kazembassy.fi/en/consular-issues.html
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 25.04.2013, 06:54:33
Tadzikistanin Pamirilla on jäätävän kylmä talvella. Ylänkö sijaitsee pääosin 4000 metrissä ja alueen suurimmassa kaupungissa, Murghabissa, 3600 metrissä yöpakkaset alkavat elokuun puolella. Veikkaisin että talvisin -40 ei ole harvinaisuus.

Itse ylänkö on melko kuivaa aluetta, lumi sataa pääasiassa sitä ympäröiville korkeille vuorille, mikä saattaa katkoa teitä. Samarkand - Dushanbe välin korkea sola on tätä nykyä ohitettu tunnelilla ja tien tulisi olla ympärivuotisessa käytössä.

Vaihtoehtoinen reitti voisi kulkea Ferganan laakson kautta, tosin se tarvinnee ainakin double entry Uzbekki viisumin.

Myös pääsy Pamir Alay laaksosta Oshin suuntaan Kirgisiassa saattaa muodostua ongelmaksi. Muistaakseni yli 3000 metriin kapuaa tuokin tie.

Keski-Aasian valtioiden aurauskalustosta mulla ei oo hajua, kun olin siellä kesällä, mutta Kiinalaiset toteuttavat alueella massiivisia tienrakennusprojekteja massiivisisen kaluston kera, joten jonkinnäköistä teiden talvihuoltoa voinee olettaa olevan.

Keski-Aasiaan reissaaminenhan rupeaa olemaan suorastaan helppoa, Kazakki viisumi Suomesta, Kirgisiaan pääsee siis kait ilmankin (tai viisumin saa rajalta), Tadzikistanin viisumi Pamir-luvalla oli ainakin 2010 helppo nakki Almatystä, jolloin jäljelle jää enää kinkkiset Uzbekistan ja Turkmenistan. Hmmm, pitäisiköhän palata tässä alueelle...? 
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 25.04.2013, 18:18:12
No nyt aukes ovet Keski-Aasiaan, jos kazakkivizan saa Helsingistä. Kohtaha siel ramppaa kaikki :D

Hyvä vaan.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: john eskobar - 05.05.2013, 20:03:11
Kiitoksia vinkeistä. Tosiaan itsekin kun lämpötilakäppyröitä tutkailin niin järkevämpää on aloittaa Stanien kierros tuolta Kazakstanista niin ehtii Kirgisiaan ja Tajikistaniin ennen pakkasia lokakuussa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 09.05.2013, 23:06:24
Hei kaikki, jotka ovat Uzbekistanin viisumin saaneet: saitko viisumin heti, kun vain olit käynyt pankissa sen maksamassa? Siis että viet kutsupaperit, valokuvat, ja hakemuksen (netissä täytetty) lähetystöön, ja viisumi on valmis pankista tullessa? Näin viimeksi olikin Berliinissä, mutta uskallanko luottaa, että myös Riikassa? Suunnitelmana on ottaa lento HEL-(RIX)-TAS. Riikan kentällä olisin ennen aamuyhdeksää, kävisin kaupungissa hakemassa viisumin lähetystöstä ja takaisin lentokentälle illaksi, kun kone lähtee Tashkentiin joskus kuuden pintaan.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Loordi - 06.06.2013, 07:27:22
No nyt aukes ovet Keski-Aasiaan, jos kazakkivizan saa Helsingistä. Kohtaha siel ramppaa kaikki :D

Tarkoitus olisi rampata kazakeissa, mutta viisumi pitaa saada Uudesta-Seelannista. Tama nyt ei aivan yksinkertaiselta nayta tai siis kyllahan asiasta puhutaan vaikka missa, mutta miten ihan oikeasti pitaa toimia. Ja kun tarvitsisin tuplan.

No, aloittelen vasta selvitystyota, ainahan nama jotenkin hoituvat. Tuplatransittikin riittaisi, sellaisiakin taitaa olla olemassa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mkaho - 14.06.2013, 21:06:02
Syyskuussa trans- siperialla Mongoliaan, josta joskus lokakuussa Kazakstaniin. Mahtaneeko Kazakkiviisumia saada Mongoliasta? Jos sen hommaa Suomesta, ni pitääkö olla maahantulopäivä täsmälleen tiedossa?
Almatysta sitten Tadzi-visa, Kirgisia ei tartte. Entäpäs Uzbekki? Saako Almatysta tai jostain muusta stanista?
Noh, kuulostaako liian suurelta palalta ens kertalaiselle Venäjätaidottomalle keski-aasian matkaajalle?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 20.06.2013, 15:34:59
Suosittelen ihan ensin lukemaan tämän ketjun, se kun on suht tiivis ja asiapitoinen paketti Keski-Aasiassa matkustamisesta. Kazakki viisumin saa (tieto löytyy myös tästä ketjusta) nykyisin myös Suomesta, joten miksi hankkia se Mongoliasta? Ellet sitten vietä useita kuukausia Trans Siperialla/Mongoliassa.

Kuten aiemmin todettu viimeisimmät viisumi käytännöt kannattaa tsekata hyvissä ajoin joltain matkanjärjestäjältä, joista stantours lienee reppureissaaja orientoitunein.Periaatteessa veistät Almatystä kaikki mainitsemasi viisumit, Kirgisiakin lienee nyt kriisin lauettua (jo liki 3 vuotta sitten) iisimpi.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mkaho - 04.07.2013, 21:03:39
Tattista! Stantoursilla on tosiaan kattavaa tietoa.
Joo, sitä Mongoliaa vaan utelin josko jollain olisi ollut kokemuksia. Siellähän on niitä matkajärjestäjiä. Lähimatkoilla olisivat halunneet tietää maahantulopäivät jo nyt, eli en ainakaan niiden kautta hommaa Suomesta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 05.07.2013, 15:08:38
http://www.mongolia.fi/viisumi.html

http://www.kazembassy.fi/en/consular-issues/information-on-the-visa-of-kazakhstan.html

Omiin kokemuksiini verraten ja ohjeita tulkiten sanoisin että ainoa ero Kazakki ja Mongoli viisumia haettaessa on että Kazakki viisumissa saat ainoastaan 30 pvän aikaikkunan maahan menoon/siellä oloon. Toisaalta sen voi saada ilmeisesti myös yli 3 kk päähän.

Viisumihässäkkä Keski-Aasiassa on aikamoinen. Visa runeja ei ole ja viisumeiden hakuajat ovat pitkiä. Jo pelkkiin konsulaateissa ravaamisiin menee tuhotomasti aikaa. Jos haluat muutakin kuin istua konsulaattien edessä odottelemassa viisumeita. Suosittelen suunnittelemaan aikataulua hieman etukäteen ja hommaamaan mahdollisimman kattavan ja joustavan viisumipaketin jo etukäteen tyyliin: Venäjän vuosiviisumi (toiminee double entrynä jos reissaa suomi - venäjä - mongolia - kazakhstan), Mongolian kuukauden turistiviisumi, Kazakhstanin kuukauden turistiviisumi, LOI Stantoursilta Uzbekistaniin ja Kiinan viisumi 2 x 3kk double entry 180 pvää (jos olet sinne menossa). Kirgisian viisumin saa tätänykyä tietääkseni kentältä, mutta saako maarajalta? Almatystä irtoaa Uzbekki viisumi kutsua vastaan ja taannoin Tadzikistanin viisumin sai helposti hakemalla suoraan konsulaatista 50/100 usd (pika).
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mpero - 07.07.2013, 22:35:07
Kirgisian viisumin saa tätänykyä tietääkseni kentältä, mutta saako maarajalta?
Kirgisia on nykyään viisumivapaa, kuten aiemminkin tässä ketjussa mainittiin. Lisätietoja virallisilta sivuilta:
http://www.mfa.kg/consular-service/citizens-no-visa-needed-2_en.html
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 08.07.2013, 14:08:49
Kirgisian viisumin saa tätänykyä tietääkseni kentältä, mutta saako maarajalta?
Kirgisia on nykyään viisumivapaa, kuten aiemminkin tässä ketjussa mainittiin. Lisätietoja virallisilta sivuilta:
http://www.mfa.kg/consular-service/citizens-no-visa-needed-2_en.html
Ah, aivan. Muistelinkin jostain lukeneeni, eli siis näköjään täältä, että viisumikäytännöt olivat helpottuneet merkittävästi, eli siis viisumipakko poistunut kokonaan. Kiitos oikaisusta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mddo - 21.07.2013, 15:47:54
Minkälaisella aikataululla olette saaneet Uzbekistanin viisumin Riikan suurlähetystöstä? Olisi kiva tietää jotain vähän, että kuinka joutuu kaupungissa viettämään viisumia odotellessa? Tai vaihtoehtoisesti onko kukaan hoitanut Uzbekki viisumia Itävallasta Wienin lähetystöstä?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: janne#1 - 22.07.2013, 13:19:23
Minkälaisella aikataululla olette saaneet Uzbekistanin viisumin Riikan suurlähetystöstä? Olisi kiva tietää jotain vähän, että kuinka joutuu kaupungissa viettämään viisumia odotellessa? Tai vaihtoehtoisesti onko kukaan hoitanut Uzbekki viisumia Itävallasta Wienin lähetystöstä?

Itse hankin postitse. Vajaa pari viikkoa passi matkaili Latviassa.
Otsikko: Vs: Uzbekistanin viisumi suomalaiselle
Kirjoitti: musti - 24.07.2013, 11:54:23
Minkälaisella aikataululla olette saaneet Uzbekistanin viisumin Riikan suurlähetystöstä? Olisi kiva tietää jotain vähän, että kuinka joutuu kaupungissa viettämään viisumia odotellessa? Tai vaihtoehtoisesti onko kukaan hoitanut Uzbekki viisumia Itävallasta Wienin lähetystöstä?

Tän mukaan http://www.harleytourism.com/uzbekistan-visa/business_visa.html Tashkentin lentokentällä suomalainen saa viisumin, koska Suomessa ei ole Uzbekistanin lähetystöä. Lisäksi tuon saitin mukaan vaaditaan LOI. Eli lentomatkustajan ei tarttis hankkia viisumia etukäteen. kts asiasta myös täältä
http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=2332731 ja käytännön toimista Tashkentin kentällä http://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic-g293967-i9281-k5782143-Tashkent_airport_and_visa_on_arrival_procedure-Uzbekistan.html

Yllätyksistä pitäville ja sponttaania matkustamista suosiville: Onko edes rahastukselta vaikuttava LOI aivan vättämätön, vai onko se lähinnä virkamiehen työskentelyä helpottava ja jonon etenemistä edistävä tekijä lentokentällä ? Kts cholitoursin tuore kokemus Madridin lähetystöstä http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=2332201. Vai kuuluuko Espanja niihin maihin, joilta ei vaadita LOI:ta?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mddo - 24.07.2013, 17:58:06
Ongelma itsellä onkin se, että en ole lentäen menossa. Maata pitkin olen matkani taittamassa. Riga ja Wien olisivat molemmat reittini varrella ja Wienissä voisin majoittua pidempäänkin viisumia odotellessa, siksi kiinnostaa tuo. Eivät ole vastanneet sähköpostiini, jonka Wienin lähetystöön kirjoittelin joitain päiviä sitten. Ei huvittaisi muutamaa viikkoa tuolla Latviassa pyöriä.

Kyllä, Espanjalaiset kuuluvat niihin onnekkaisiin, joilta tuota kutsua ei vaadita. Näitä oli jokunen maa, jotka säästyvät tuolta kutsun hommamiselta. Valitettavasti itselläni se on edessä. Pitäisi nyt vaan päättää mistä tuota viisumia menee hakemaan, ainakin Stantours haluaa tietää lähetystön kun heiltä ostaa kutsun.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 24.07.2013, 19:10:25
Stantours haluaa sen takia tietää lähetystön, koska se lähettää suoraan sun tiedot sinne lähetystöön. Tämä mahdollistaa sen, että lähetystö on jo ehtinyt käsitellä asiasi ennen kuin edes tulet lähetystöön. Lähetystössä antavat pankkitiedot, maksat viisumisi ja saat sen, kun palaat pankista kuitin kanssa. LOIn prosessointi kestää parisen viikkoa, joten voit maksaa Stantoursille LOIn kaksi viikkoa ennen kuin lähdet matkaan. Saat sähköpostia LOIn valmistuttua ja sitten vain marssit LOIn ja passin kanssa Stantoursille ilmoittamaasi lähetystöön ja viisumi on ready.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mddo - 24.07.2013, 20:23:11
Stantours haluaa sen takia tietää lähetystön, koska se lähettää suoraan sun tiedot sinne lähetystöön. Tämä mahdollistaa sen, että lähetystö on jo ehtinyt käsitellä asiasi ennen kuin edes tulet lähetystöön. Lähetystössä antavat pankkitiedot, maksat viisumisi ja saat sen, kun palaat pankista kuitin kanssa. LOIn prosessointi kestää parisen viikkoa, joten voit maksaa Stantoursille LOIn kaksi viikkoa ennen kuin lähdet matkaan. Saat sähköpostia LOIn valmistuttua ja sitten vain marssit LOIn ja passin kanssa Stantoursille ilmoittamaasi lähetystöön ja viisumi on ready.

No mutta tämähän helpottaa asioita suuresti. Kiitos tiedosta. Eli se on Riga sitten. Mahtavaa!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 12.01.2014, 04:09:48
Tämä seutu on alkanut kiinnostaa ja voisi olla hyvikin potentiaalinen matkakohde tulevalle keväälle. Opodon multistop-haun mukaan näyttäisi saavan noin 550 eurolla lennot Helsinki-Dušanbe / Astana-Helsinki eli mielestäni aivan siedettävä hinta edes näinkin eksoottisista kohteista.

Olen toki tätä ja muitakin alueen maihin liittyviä ketjuja kahlaillut läpi jo moneen kertaan, mutta kysellään nyt silti. Varmasti ihan simppeleitä juttuja alueella viime vuosina liikkuneille.

Itseäni kiinnostava matkareitti voisi siis olla Tadžikistan-Uzbekistan-Kirgisia-Kazakstan. Aikaa matkaan käytettävissä noin 4 viikkoa ja ajankohta siis tulevana keväänä huhti-toukokuussa. Ja tässä ne kysymykset:

a) Olisiko tämä ylipäätään järkevä matkasuunnitelma tämänpituiselle reissulle vai kannattaisiko jotain karsia pois? Kilometreissä reissu ei olisi ainakaan kuin noin 3 000 - ja siitäkin suuri osa tulisi Kazakstanissa välistä Almaty-Astana.

b) Tai kannattaisiko reissu tehdä ennemmin vaikka toisinpäin? Lähinnä yritän sanoa sitä, että onko suoraan Tadžikistaniin pamahtaminen kenties turhankin rankka aloitus reissulle? Toisaalta Kazakstania viimeisenä kohteena puoltaisi se, että sieltä nyt aina pääsisi sitten ehkä kuitenkin suht helposti pois Venäjän kautta (vuosivisa löytyy passista), vaikka hommat jotenkin kusisivatkin täysin.

c) Rajalinjathan näyttävät alueella olevan sattuneesta syystä hieman hankalia reittien kannalta. Pystyykö nämä maat silti kiertämään järkevästi vain kertaviisumeilla kuhunkin maahan?

d) Kazakkivisan saanee ihan vaivatta Suomesta ja Kirgisiaan ei enää tarvita edes viisumia, mutta mites sitten Tadžikistanin ja Uzbekistanin visan hankinta onnistuu? Näiden palstan Keski-Aasia-ketjujen perusteellahan yleinen tapa hankkia ne on ns. matkan varrelta, mutta näinkin tiukalla aikataululla en haluaisi laskea tämän varaan vaan saada kaikki tarvittavat jo etukäteen ennen matkaan lähtöä.

e) Englantiahan näissä alueen maissa ei kait suuremmin puhuta, mutta venäjällä ilmeisesti pärjää jotenkin melkein missä vain?

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista! Kyselen sitten tarvittaessa myöhemmin lisää. :)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 12.01.2014, 21:31:48
No nyt kun toi Kazakstanin edustusto on Helsingissä, niin kokeile tuplaentryä Kazakstaniin. Lennät Almatyyn, hoidat sieltä tadzikkiviisumin pikana (ainakin Berliinissä onnistui 100 eurolla pikapalvelu samantien) tai sitten Pispekistä, kun menet Kirgiisiaan. Ajat koko Kirgiisimaan läpi Özgöniin sekä Jalal Abadiin ja teet parin päivän reissun Arslanbobiin. Lopulta päädyt Oshiin, josta aloitat Pamirin läpiajon (varaa 6-7 pv ja aja Wahhanin kautta). Horugissa huilaat pikkasen, ennenkuin ajat sieltä noin 20-tuntisen matkan tadzikkipääkaupunkiin Maanantaihin. Maanantaissa kikkailet hetken ja otat selvää, onko Penjikent auki. Jos on, pääset sitä kautta nopeasti Samarkandiin (ainiin. tässä vaiheessa pitäisi olla uzbekkivisa passissa. sen saat matkan varrelta esim. Almatyssä. hoida LOI-kirje Stantoursilta pari viikkoa ennen lähtöä, saat Almatyssä viisumin saman tien). Jos Penjikent ei ole auki, pääset Özbekistaniin Oybekistä eli ensin Hudzandiin ja sieltä Taskentiin. Sitten ajelet pikkuhiljaa joko Samarkandista tai Buharasta pohjoiseen ja käytät toisen kazakkientryn. Lopulta ihmettelet muutaman päivän Astanaa ja lentelet sieltä takas Heseen.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 13.01.2014, 18:58:24
No nyt kun toi Kazakstanin edustusto on Helsingissä, niin kokeile tuplaentryä Kazakstaniin.

Eipä se näköjään sitten kazakkivisakaan ihan sormia napsauttamalla taida tulla. Tänään tuli hieman selviteltyä asiaa tarkemmin. Kertaviisumin ilmeisesti saisi ilman kutsua, mutta sitäkin varten vaaditaan jo matkaliput, kuitti hotellivarauksesta heti viisumin ensimmäisestä voimassaolopäivästä lähtien jne. Hotellejahan on tietysti helppo varata ja sittemmin tarvittaessa perua, mutta lentolippujen kohdalla sama ei niin vain onnistukaan. Eli toisin sanoen pitänee vain ensin päättää päivämäärät ja lentoreitti ennen kuin voi aloittaa tämän viisumihässäkän. :P

Tuota tuplaentryä olen ajatellut joka tapauksessa ihan varoilta, mikäli sen nyt vain saa maksamalla muutaman kympin kertaviisumia enemmän. Ja matkatoimiston kautta tämä kait pitää hoitaa, koska Kazakstanin lähetystö tekee sivuillaan aika selväksi, etteivät he edes vastaanota postitse tulleita hakemuksia. Näin ollen lienee siis järkevämpää maksaa jollekin matkatoimistolle palvelusta kuin tehdä yhden viisumin takia kaksi edestakaista reissua Joensuusta Helsinkiin. Esim. täältä (http://www.primatours.fi/travel/fi/VIISUMIT-1-48/Kazakstan-7-613.html) saisi ilmeisesti kaksikertaviisumin yhteensä 102 euron hintaan, kun suoraan lähetystöstä se maksaisi 60 euroa.

Lopulta päädyt Oshiin, josta aloitat Pamirin läpiajon (varaa 6-7 pv ja aja Wahhanin kautta). Horugissa huilaat pikkasen, ennenkuin ajat sieltä noin 20-tuntisen matkan tadzikkipääkaupunkiin Maanantaihin. Maanantaissa kikkailet hetken ja otat selvää, onko Penjikent auki.

Tämä "Pamir Highway" vaikuttaa muuten mielenkiintoiselta reitiltä maisemien puolesta. Vaikkei vaeltaminen tms. itseäni suuremmin kiinnostakaan, niin kivahan tuollaisia maisemia olisi jo ihailla auton ikkunastakin. Vaan jos tuo tie on oikeasti edes paikoin näin kinttupolku kuin tässä kuvassa (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Transport-dush-khorog.jpg), niin miten tuolla sitten käytännössä matkanteko toimii? :D

Mutta joo, hyviä pointteja tuli joka tapauksessa heti, kiitoksia siitä. Lisääkin kommentteja/vastauksia alkuperäisiin kysymyksiini liittyen kuultaisiin toki vielä mieluusti.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Loordi - 13.01.2014, 22:28:27
Hotellejahan on tietysti helppo varata ja sittemmin tarvittaessa perua, mutta lentolippujen kohdalla sama ei niin vain onnistukaan. Eli toisin sanoen pitänee vain ensin päättää päivämäärät ja lentoreitti ennen kuin voi aloittaa tämän viisumihässäkän. :P

Rahalla saa lentoja mitka voi halutessaan kokonaan peruuttaa. Kaikkien lentoyhtioiden defaultti on Economy, mutta sehan ei tarkoita, etteiko myos muita lippuja olisi myynnissa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 14.01.2014, 00:33:29
Rahalla saa lentoja mitka voi halutessaan kokonaan peruuttaa. Kaikkien lentoyhtioiden defaultti on Economy, mutta sehan ei tarkoita, etteiko myos muita lippuja olisi myynnissa.

Näin toki, mutta harvemmin taitaa olla kovin realistinen vaihtoehto itse matkansa maksavalle. Piti nyt ihan huvikseen tsekata, niin nuo löytämäni Turkish Airlinesin runsaan 500 eurot lennot olisivat sitten "vaivaiset" 1350 euroa pykälää Economya ylemmässä (Comfort) matkustusluokassa. Eli kuten varmasti jo tiesitkin, niin eihän tätä kannata oikeasti edes harkita.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Loordi - 14.01.2014, 02:34:02
Eli kuten varmasti jo tiesitkin, niin eihän tätä kannata oikeasti edes harkita.

Nimenomaan kannattaa harkita, jos silla saa viisumin katevasti hankittua etukateen. Mitaan jarkeahan ei tietenkaan ole lentaa noilla hinnoilla, mutta miten se rahojen palauttaminen sitten toimii. Toista kuukautta meni itsellani, kun jokin aika sitten tarvitsin palautusta. Tuskin niita mistaan mitenkaan parissa paivassa saa. Syy siihen on kylla taysin epaselva, koska maksuliikenne toiseen suuntaan on nopeaa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 14.01.2014, 08:56:14
Ei varmaan enää pitäisi puuttua, kun omasta reissusta on sen verran aikaa.. No, kuitenkin..

Birdin postaama kuva on Dushanben ja Khorogin väliseltä tien pätkältä valitessa Vahdatissa (parikymmentä km Dushanbesta itään) eteläinen reitti. Vuoret joen toisella puolen ovat Afganistanin maaperää. Lyhyempi mutta vuoristoisempi reitti kulkee M41-tietä (tsekkaa google mapsista) mutta jostain syystä kuskimme ei halunnut ajaa tätä reittiä. Khorogin ja Sary Tashin välinen Pamir Hwy (pois lukien Wakhan) on enimmäkseen  päällystettyä, mikä ei tarkota tien olevan hyvässä kunnossa. Voi toki olla että neljässä vuodessa loputkin päällysteet ovat kuluneet pois. Lämmin kesä 2010 sulatti Pamirin jäätiköitä kiihdyttäen jokien virtaamaa ja samalla eroosiota aiheuttaen useita logistisia ongelmia alueella siltojen ja teiden romahdellessa jokiin. Julkinen liikenne, etenkin wakhanin kautta koukatessa, Dushanben ja Sary Tashin välillä oli 2010 alueella olematonta ja vaihtoehdot olivat liftaaminen (kyydeistä joutuu maksamaan) tai kyydin säätäminen basaareilta. Hinnat lienevät jo muuttuneet noista ajoista niin ettei tietoni ole relevanttia.

En tiedä kuinka Kazakhstanin lähetystö suhtautuu asiaan, mutta yksi mahdollisuus olisi lentää Tashkentiin Uzbekistaniin jolloin vuonna 2010 Stantoursilta saadun tiedon mukaan he voivat säätää jonkinlaisen spesiaali LOI:n joka vaihtuu dollareita vastaan kentällä viisumiksi about samaan hintaan kuin normi visa+LOI (maarajoilla tämä ei siis toiminut). Sitten vaan rundille Uzbek--Tajik--Kyrgyz-Kazak ja lennot himaan Astanasta tai Almatystä. Tajikki-viisumi pitäisi onnistua myös Tashkentista, mutta kannattaa kysyä etukäteen. Tällöin ei olisi kuin yksi viisumi säädettävänä tien päällä, mikä keventää matkustuksen taakkaa tuossa maailman kolkassa huomattavasti.

Kirjoitusasuista mainittakoon pyrkiväni muistelemaan paikkojen nimet kuten ne ovat siniseen raamattuun painettu. Lausumisen jätän kunkin omaksi huoleksi;)

Pannaan nyt vielä linkkiä kuviin Pamirilta, jos tulevat Keski-Aasian tallaajat innostuvat vaikka fiilistelemään:
http://merikauhu.kuvat.fi/kuvat/Express+Helsinki-Hong+Kong/Tadzikistan/
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 14.01.2014, 20:49:18
Pannaan nyt vielä linkkiä kuviin Pamirilta, jos tulevat Keski-Aasian tallaajat innostuvat vaikka fiilistelemään:
http://merikauhu.kuvat.fi/kuvat/Express+Helsinki-Hong+Kong/Tadzikistan/

Aivan uskomattomia maisemia kyllä, olisihan tuonne hienoa päästä!

Mutta sitten vaan taitaa olla mahdollisesti niin, että huhtikuun loppu tai toukokuun alku on ehkä liian varhaista aikaa. Tässä olen pikkuisen aiheesta googletellut, niin ilmeisesti tuonne järjestetään toureja pääasiassa vain kesäkuukausina. Ja toisaalta kun asiaa ajattelee, niin jo Euroopassakin Alpeilla (ok, on toki pohjoisempana, mutta toisaalta ei lähellekään yhtään korkeita solia) saattaa vielä toukokuussa osa teistä olla suljettuna.

Kiertomatkan kannalta olisi varsinkin melko kurjaa, jos homma kosahtaisi siihen, että jostain ei vain yksinkertaisesti pääsisi läpi. Ehkä sitten helpointa ja järkevintä olisi yrittää tutustua vuoristoon vain jonkinlaisilla päiväreissuilla joistakin kaupungeista käsin?

Tadžikistanin visan saattaisi näköjään saada Dušanbesta lentokentältä, tosin kutsu kait vaaditaan. Uzbekkivisa sitten Riian lähetystöstä postitse ja Kazakstanin viisumi Helsingistä matkatoimiston avulla. Ennen tätä hässäkkää vielä Stantoursilta tilaukseen LOI:t Tadžikistaniin ja Uzbekistaniin. Toimiskos tää sitten näin? Ei joka tapauksessa kuulostaisi mitenkään ihan mahdottomalta revohkalta, kun aikaa tässä kuitenkin on vielä kolmisen kuukautta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: pahakyy - 14.01.2014, 21:00:33
Kiitos kuvista, Skönäri. Hienoa maisemaa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Loordi - 14.01.2014, 22:42:19
Birdin postaama kuva on Dushanben ja Khorogin väliseltä tien pätkältä valitessa Vahdatissa (parikymmentä km Dushanbesta itään) eteläinen reitti. Vuoret joen toisella puolen ovat Afganistanin maaperää.

Tajikki-viisumi pitäisi onnistua myös Tashkentista, mutta kannattaa kysyä etukäteen. Tällöin ei olisi kuin yksi viisumi säädettävänä tien päällä, mikä keventää matkustuksen taakkaa tuossa maailman kolkassa huomattavasti.

Lasketaanko maapisteeksi, jos kahlaa joen yli? Mielestani periaatteessa kylla, mutta enpa toisaalta ole aivan varma.

Tajikki-viisumi on jo jonkin aikaa ollut on arrival.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 15.01.2014, 08:41:33
Kiitos!

Joo ei näissä pysy mukana kun ei seuraa, mut loistavaa että Tadzikistaniinkin voi vaan pelmahtaa paikalle!
 Mutu-tuntumalta sanoisin että itse Pamir Hwy ei ole ongelma toukokuussa. Öisin voi olla toki kylmää ja lunta löytyä sieltä täältä, mutta alue on kuitenkin ilmastotyypiltään "High altitude desert" ja esimerkikisi Murghabin vuotuinen sademäärä on muistaakseni alle 100mm http://waga.110mb.com/docs/breckle/284.pdf. Suuremmat ongelmat löytynevät Kirgisian korkeista solista sekä Länsi-Tadzikistanista. Myös sola Sary Tashista (Pamir Alay) Itse ylängölle voi olla haasteellinen. Toisaalta tiet toimivat nykyisin tärkeänä kauppareittinä Kiinalaisille, jolloin niitä myös todennäköisesti aurataan. Ehkä joku LP:stä löytyvä paikallinen matkanjärjestäjä tai Stantours tietää paremmin. Pamir Alaystä pääsee myös suoraan Dushanbeen kulkematta Pamirin ylängön kautta=).

Valitettavasti Pyanj joki virtaa koko matkaltaan niin kapeana ja vuolaana että kahlaaja joutuisi keräämään ruumiin kappaleitaan jostain Uzbekistanin puuvillapelloilta. Ylävirralla joen haarautuessa Wakhan ja Pamir joiksi virtaama hidastuu paikka paikkoin ja ylityspaikkoja löytyy. Tämä onkin varsin suosittu smuglaus reitti Afganistanin ooppiumille. Eli jos näkee jonkun hämärän aikaan kikkailevan joella, ei kannata mennä tarjoamaan apua;).
Surkeasta heittokädestä huolimatta onnistuin kuitenkin viskaamaan kiven Afganistaniin Pamir-joen yli!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 20.01.2014, 22:32:17
Hei Turkmenistanin kävijät! Luin wikitravelin Turkmenistanin artikkelin ja sain sellasen kuvan, että koko maa on aikamoista kyttäkuumotusta. Jos olen maassa transitviisumilla Iranista Uzbekistaniin, saanko/ehdinkö käydä Darwozin kraaterilla ja Kow Atan luolalammessa? Entä maassa ollessani kaikenlaiset rekisteröimiset ja tulliselvitykset? Jos siis pääkaupungin lisäksi kävisin parissa muussa paikassa?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: john eskobar - 23.01.2014, 13:49:25
Loka-marraskuussa tuli Uzbekistanissa ja Iranissa tavattua useampi Turkmenistanin läpi transit-viisumin turvin matkustanut veijari, ja järjestään jokaiselle oli myönnetty ainoastaan kolmen päivän transit-viisumi (sisältäen maahantulo- ja poistumispäivän). Siinä ajassa ehtii juuri ja juuri paahtaa maan lävitse, mutta ei juuri muuta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 23.01.2014, 15:19:32
Tätä vähän uumoilinkin. Minkähänlainen julkinen liikenne tuolla on? Ehtiikö edes päivän viettää pääkaupungissa?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 24.01.2014, 09:10:15
Aikaa matkaan käytettävissä noin 4 viikkoa ja ajankohta siis tulevana keväänä huhti-toukokuussa.

a) Olisiko tämä ylipäätään järkevä matkasuunnitelma tämänpituiselle reissulle vai kannattaisiko jotain karsia pois? Kilometreissä reissu ei olisi ainakaan kuin noin 3 000 - ja siitäkin suuri osa tulisi Kazakstanissa välistä Almaty-Astana.

b) Tai kannattaisiko reissu tehdä ennemmin vaikka toisinpäin? Lähinnä yritän sanoa sitä, että onko suoraan Tadžikistaniin pamahtaminen kenties turhankin rankka aloitus reissulle? Toisaalta Kazakstania viimeisenä kohteena puoltaisi se, että sieltä nyt aina pääsisi sitten ehkä kuitenkin suht helposti pois Venäjän kautta (vuosivisa löytyy passista), vaikka hommat jotenkin kusisivatkin täysin.Mielestäni sun kannattaa ehdottomasti hyödyntää on-arrival viisumin mahdollisuutta. Eli silloin kannattaa matka aloittaa joko Tajikistanista tai Uzbekistanista.

Selkein reitti olisi ilman muuta Dushanbe-Samarkand-Buhara-Tashkent-Osh-Karakol-Bishkek-Almaty-Astana. Neljässä viikossa sujuu, tosin erityiseen lorvimiseen per pysähdys ei ole aikaa. Toisaalta Dushanbe, Tashkent, Bishkek ja Almaty ovat kaikki yhden tai kahden yön kaupunkeja. Kaikki, mikä näissä maissa on mielenkiintoista, on muualla. Karakolista en ole varma, kuinka must se on toukokuussa. Voisi kuvitella, että kevään merkit ovat jo kuitenkin nähtävissä.

Tämän reitin miinus on se, että upeimmat vuoristot jäävät näkemättä. Esimerkiksi Tajistanissa matka vuoristossa Dusanbe-Khojang on upea. Vuoristo on tosin talvikuukaisina suljettu lumen takia, tiedä sitten mikä tilanne huhtikuussa. Pamir-vuoristo taas vaatisi toisenlaista reittiä: Osh/Kirgisia - Dushanbe/Tajikistan. En muista, kuinka kauan tuon tien kulkemiseen menee. Viisi päivää? Huom! Ennen vanhaan Pamir-vuoriston kulkevilta vaadittiin Pamir-lupa, jota anottiin viisumin hakemisen yhteydessä. Tämän luvan sai myös Dushanbesta erikseen. Kauanko hakemuksen käsittelyyn menee aikaa, en tiedä.

Uzbekistanissa maan sisäiset lennot ovat halpoja, jos haluat säästää aikaa pitkien taipaleiden välillä.

Yksi vaihtoehto olisi se, että jättäisitkin Kazakstanin väliin kokonaan ja keskittyisit kolmeen muuhun. Astana on mielestäni erikoinen ja erittäin kokemisen arvoinen, mutta onko se lyhyellä matkalla aivan ehdoton must? Etenkin jos vuoristojen näkeminen painaa vaakakupissa enemmän. Astana sopii arkkitehtuurista ja valokuvauksesta tykkääville.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: janne#1 - 27.01.2014, 13:27:12
Selkein reitti olisi ilman muuta Dushanbe-Samarkand-Buhara-Tashkent-Osh-Karakol-Bishkek-Almaty-Astana.

Tämän reitin miinus on se, että upeimmat vuoristot jäävät näkemättä. Esimerkiksi Tajistanissa matka vuoristossa Dusanbe-Khojang

On huomioitava, että raja Tadzikiistanin ja Uzbekistanin välillä on auki vain kolmessa paikassa: välillä Khojand-Tashkent, aivan idässä Konibodomissa, ja etelässä Tursansadessa. Kaikkien näiden kautta kulkemalla reitti Dushanbesta Samarkandiin muodostuu pitkäksi ja vaatii myös vuoristojen ylittämisen. Penjikentin raja ei ole ollut vuosiin enää auki.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 28.01.2014, 07:31:15
Samarkandiin muodostuu pitkäksi ja vaatii myös vuoristojen ylittämisen. Penjikentin raja ei ole ollut vuosiin enää auki.

Hö!

Uzbekistanin historiallisten kaupunkien liittäminen  Keski-Aasiaan kiertomatkaan on siis aika hankalaa... Harmi, sillä nämä kaupungit ovat aivan omalaisiansa.

Kätevintä olisi kai jättää Uzbekistan väliin, korvata maa Pamir-vuoristolla. Kylmäähän siellä on... ja alkeellista. Itse muistelin matkaajien kertoneen, että menivät nukkumaan (tai yrittämään nukkumista) jo seitsemältä, koska kylissä ei ollut mitään tekemistä, olisiko ollut edes sähköä. Ja pirun kylmää.

Tai ehkä sittenkin ottaisin menolennon Tashkentiin, keskittyisin lähinnä Uzbekistaniin ja tekisin paluun Kirgisian ja Kazakstanin kautta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 28.01.2014, 11:02:46
Mielestäni sun kannattaa ehdottomasti hyödyntää on-arrival viisumin mahdollisuutta. Eli silloin kannattaa matka aloittaa joko Tajikistanista tai Uzbekistanista.

Selkein reitti olisi ilman muuta Dushanbe-Samarkand-Buhara-Tashkent-Osh-Karakol-Bishkek-Almaty-Astana. Neljässä viikossa sujuu, tosin erityiseen lorvimiseen per pysähdys ei ole aikaa. Toisaalta Dushanbe, Tashkent, Bishkek ja Almaty ovat kaikki yhden tai kahden yön kaupunkeja.

Jotain tämänkaltaista reittiä olen tosiaan vahvimmin ajatellut. Tuntuisi vaan selkeimmältä, ja toisaalta ehtisi kuitenkin nähdä kuukaudessa jo hyvin paljon keskenään melko erilaisiakin paikkoja. Ja kuten jo aiemmin kyselin, niin kaipa tuolla nyt sekin onnistuu, että vuokraa kuskin ja maastoauton vaikka vain yhdeksi päiväksi ja käy sitten jostain suuremmasta kaupungista käsin piipahtamassa vuorilla?

Yksi vaihtoehto olisi se, että jättäisitkin Kazakstanin väliin kokonaan ja keskittyisit kolmeen muuhun. Astana on mielestäni erikoinen ja erittäin kokemisen arvoinen, mutta onko se lyhyellä matkalla aivan ehdoton must? Etenkin jos vuoristojen näkeminen painaa vaakakupissa enemmän. Astana sopii arkkitehtuurista ja valokuvauksesta tykkääville.

Heh, oikeastaan molemmat jutut kiinnostavat paljon. Mutta kyllä tuo Astana vaikuttaa sen verran absurdilta kaupungilta, että se pitää ehdottomasti saada nyt tähän reissuun mukaan, kun vielä paluulentokin sieltä järjestyisi kohtuukätevästi. Ja Almaty-Astana-väli ei tosiaan näyttänyt olevan edes junalla kovinkaan paha rasti.

On huomioitava, että raja Tadzikiistanin ja Uzbekistanin välillä on auki vain kolmessa paikassa: välillä Khojand-Tashkent, aivan idässä Konibodomissa, ja etelässä Tursansadessa. Kaikkien näiden kautta kulkemalla reitti Dushanbesta Samarkandiin muodostuu pitkäksi ja vaatii myös vuoristojen ylittämisen. Penjikentin raja ei ole ollut vuosiin enää auki.

Onkos tuossa eteläisessä reitissä nyt sitten jotain todellista ongelmaa? Ok, onhan sitä kautta väli Dushambe-Samarkand liki 500 kilometriä eli tuplaten pidempi kuin Penjikentin kautta olisi. Mutta toisaalta ainakin Googlen maastokarttojen (http://goo.gl/maps/CoCXH) perusteella tuo reitti nimenomaan aika lailla kiertäisi vuoriston eli voisi tämän perusteella olla nopeudeltaan ihan kohtuuhyvä.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: janne#1 - 28.01.2014, 13:05:00
On huomioitava, että raja Tadzikiistanin ja Uzbekistanin välillä on auki vain kolmessa paikassa: välillä Khojand-Tashkent, aivan idässä Konibodomissa, ja etelässä Tursansadessa. Kaikkien näiden kautta kulkemalla reitti Dushanbesta Samarkandiin muodostuu pitkäksi ja vaatii myös vuoristojen ylittämisen. Penjikentin raja ei ole ollut vuosiin enää auki.

Onkos tuossa eteläisessä reitissä nyt sitten jotain todellista ongelmaa? Ok, onhan sitä kautta väli Dushambe-Samarkand liki 500 kilometriä eli tuplaten pidempi kuin Penjikentin kautta olisi. Mutta toisaalta ainakin Googlen maastokarttojen (http://goo.gl/maps/CoCXH) perusteella tuo reitti nimenomaan aika lailla kiertäisi vuoriston eli voisi tämän perusteella olla nopeudeltaan ihan kohtuuhyvä.

Eipä siinä ole. Siihen kannattaa tuolloin jättäänyöpyminen esimerkiksi Termeziin Afganistanin rajalle. Tuolloin pääsee myös näkemään Shahrisabzin maailmanperintökaupungin. Kuitenkin, vaikka vuoret ovat matalampia kuin naapurimaassa, tie Termezista Shahrisabziin menee vuoriston yli ja on paikoin melko heikossa kunnossa, vaikkakin tuo on moottoritie verrattuna tiehen Dushanbesta Khojandiin. Matkaan juuri tämän takia ja rajanylityksen takia kannattaa varata aikaa ainakin sen yhden yöpymisen verran.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: janne#1 - 28.01.2014, 13:09:09
Tätä vähän uumoilinkin. Minkähänlainen julkinen liikenne tuolla on? Ehtiikö edes päivän viettää pääkaupungissa?

Käsittääkseni ulkomaalaisten pitää lisäksi varata matkansa paikallisen matkatoimiston kautta, jolloin teidän hyvinvoinnistanne ja turvallisuudestanne on lisäksi huolehtimassa paikallisopas. Paikallisliikenteellä ei tuolloin matkusteta vaan hyödyntäen ystävällisen matkanjärjestejän palveluita.

Voihan olla, että nämä asiat ovat omasta vierailustani lieventyneet, mutta en usko.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 28.01.2014, 14:07:27
Joo pitää kysellä stantoureilta henkilökohtaista opasta, joka olis samalla kuski ja jolla olis auto. Lammaslaumaan en mene.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: --- - 28.01.2014, 22:56:21
Ulkoministeriö kertoo Uzbekistanin matkustustiedotteessaan, että tuonne Termezin alueelle tarvitsisi viranomaisilta luvan. Onkohan miten tarkkaa ja vanhaa tietoa? Oli miten oli, sellainen varmasti hoituu paikallisesta toimistosta parilla dollarilla. Tai sitten suoraan poliisin checkpointista...

Eikä taida nuo kuskit ja oppaat muutenkaan olla niin kallista tuolla päin tämän langan lukemisen perusteella. Hyvä homma! Tuonne päin tekee nyt kovasti mieli.

Linkki matkustustiedotteeseen: http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=70416&contentlan=1&culture=fi-FI (http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=70416&contentlan=1&culture=fi-FI)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 29.01.2014, 02:27:35
Hämmennetään vielä vähän pakkaa. 2010 Penjikent oli auki ja vieläpä suhteellisen nopea ja sujuva. Penjikentin lähistöltä löytyvät myös fan vuoret. Kulikalonin malja vaan on ehkä maailman eniten kaunein paikka. Tie Penjikentistä Dushanbeen oli tuolloin Tadzhikistanin mittapuulla varsin kelvollisessa kunnossa ja matka-ajaksi käbilöä rajalta pääkaupunkiin ei tullut kuin nelisen tuntia. Tämä siksi että välillä ollut korkea sola oli oikaistu vuoren läpäisevällä 20+km tunnelilla, joka muuten oli jännittävä kokemus. Mutta jälleen kerran, mikä tilanne on nykyään, sitä en tiedä.

Almaty Astana väli on no problem. Stoge mukavampi, mut pitää varmaan buukkaa hyvissä ajoin. Dösiä menee monia päivittäin ja kestää joku 17-18h. Jos suomen julkishallinnon menoissa säästettäisiin yhtä tehokkaasti kuin tuon välin vessatauoissa  kestävyysvaje olisi muisto vain. Dösä pysähtyi tasan kerran, et kannattaa jättää bissettely takapenkillä vähemmälle ;)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: janne#1 - 29.01.2014, 09:56:11
Hämmennetään vielä vähän pakkaa. 2010 Penjikent oli auki ja vieläpä suhteellisen nopea ja sujuva. Penjikentin lähistöltä löytyvät myös fan vuoret.

Raja on ollut suljettuna 2010 loppuvuodesta lähtien johtuen Islam Karimovin ja Emomalii Rahmonin jäätävän huonoista väleistä ja lähes sotatilasta, mikä maiden välillä on.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 31.01.2014, 01:57:57
No niin, lennot on varattu, ja tasan neljän viikon mittainen seikkailu Keski-Aasiassa odottaa sitten keväällä minua ja avovaimoani. Tämähän on aina lopulta se minkä tahansa matkan suunnittelussa keskeisin juttu. Nyt ei enää tarvitse jahkailla, että mennäkö vai ei. :)

Reissun lähtöpisteenä on siis Dušanbe Tadžikistanissa, kun maan Berliinin lähetystöstä saatiin varmistus, että myöntävät siellä viisumeja myös yölennoilla saapuville, kunhan kutsu on hommattuna. Tämä taas hoitunee Stantoursilta, kuten myös uzbekkivisaan vaadittava kutsu. Ja kotiin sitten Astanasta Kazakstanista. Ehkä tämä on ihan kiva matkan rakenne: alkuun yksi maailman köyhimmistä maista upeine vuoristomaisemineen (vaikka se Pamir nyt jääneekin väliin), ja sitten kun saattaa jo hieman reissuväsy iskeä, niin lopussa ihmetellään sitä, kuinka rakentaminen voidaan vetää öljyrahoilla vähän överiksi. :)

Pikkuhiljaa pitäisi siis valmistautua viisumisotaan, ja Keski-Aasiassa liikuttaessahan se tarkoittaa sitä, että jonkinlaista matkasuunnitelmaa pitäisi olla olemassa etukäteen. Lonely Planet Cental Asia (vuodelta 2010 eli lienee osin jo vähän vanhaa tietoa, uusi versio ilmestyy kait ensi kesänä) ja muutamia muita matkaoppaita on lainattu kirjastosta, mutta niihin en ole vielä tutustunut kuin aivan pintapuolisesti. En siis todellakaan ole vielä edes yrittänyt kummemmin selvittää yhteyksiä eri kaupunkien välillä tms.

Mutta kaipa täältä voi silti aina kysyä. Entisenä suunnistusharrastajana on aina kivaa vaan tutkia karttoja ja plottailla reittiä kartalle, ja erittäin pikaisesti suunniteltuna neljän viikon matka Keski-Aasiassa voisi kulkea vaikkapa jotenkin tähän malliin: http://goo.gl/maps/ykaXT

Olisikos tässä nyt hyvinkin ideaa? Tai kenties jossain jotain suurempaa vikaa? Kaikki mahdolliset kommentit ovat erittäin tervetulleita, viisumisota alkaa joka tapauksessa pian.

EDIT: UM:n Kirgisiaa koskevasta matkustustiedotteesta (http://www.formin.fi/Public/default.aspx?contentid=70399&nodeid=15735&contentlan=1&culture=fi-FI) pisti silmään seuraava kohta: Matkailijoita kehotetaan välttämään matkustamista Etelä-Kirgisiaan, ennen kaikkea Ferganan laakson alueelle. Osaako joku sanoa, onko tuolla Ošin kaupungin (http://fi.wikipedia.org/wiki/O%C5%A1) suunnalla edelleen jotain todellista varottavaa vai pelotteleeko UM vain vielä vuoden 2010 levottomuuksien varjolla?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 04.02.2014, 10:57:36
Hyvän kuuloinen reittisuunnitelma. Ainoa miinus on Tadzikistan, joka oikeastaan on tuolla plänillä aika turha kohde, ellette sitten tee iskua esim. Fan-vuorille Dushanbesta. Vuoret ovat kuitenkin se Tadzikistanin juttu ja reitillenne ei niitä liiemmin osu. Dushanbessa itsessään ei juurikaan nähtävää ollut.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: janne#1 - 04.02.2014, 12:24:03
Vuoret ovat kuitenkin se Tadzikistanin juttu ja reitillenne ei niitä liiemmin osu. Dushanbessa itsessään ei juurikaan nähtävää ollut.

Onhan siellä maailman suurin makaava Buddha ja maailman korkein lipputanko.

Edit: ja reittinne varrelle osuu myös Hisorin historiallinen linnoitus matkalla Uzbekistanin rajalle.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: kaj - 04.02.2014, 12:32:37
Moro,

Lyhyen automatkan päässä on myös Hissarin linnoituksen rippeet ja Nurekin pato, joka vielä muutama vuosi oli maailman korkein pato. Myös Varzobin solaa voin suositella. Kyllä tuossa Dushanbessa ja ympäristössä pari päivää voi helposti viettää.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 06.02.2014, 21:27:43
Kiitoksia taas kommenteista!

Alustava suunnitelma on tosiaan nyt neljä yötä (eli kolme täyttä päivää) Dushanbessa. Kaipa tuollakin tosiaan päivä pari menee ihan ok vain ihmetellessä, vaikkei kaupungissa tosiaan ihmeellisiä nähtävyyksiä lienekään. Sitten vaikka yhtenä päivänä kuskin ja maastoauton kera tour Fan-vuorille, ehkä siinäkin nyt jotain tuntumaa saa asiaan? Ja lisää korkeita vuoriahan sitten nähdään reissulla joka tapauksessa viikkoa paria myöhemmin Kirgisiassa.

Majoitusten suhteen tuo Dushanbe näyttää hieman haasteelliselta paikalta, kun netistä löytyy lähinnä liikematkustajille suunnattua tarjontaa älyttömine hintoineen... Jos joku osaa suositella jotain hyväksi todettua kohtuuhintaista paikkaa, jonka saisi varattua etukäteen lentokenttäkuljetuksen kera (varhain aamuyöstähän tuonne siis saavutaan), niin kertokoon ihmeessä!

Mitä sitten Uzbekistaniin tulee, niin LOI-hommat on nyt vetämässä Stantoursin kautta. Ainakin tähänastisen toiminnan perusteella tuosta firmasta on saanut todella hyvän kuvan; aina seuraavana aamuna on odottanut täsmällinen vastaus sähköpostissa, kun jotain on edellisenä iltana kysynyt.

Sen sijaan uzbekkivisan saaminen Riian-lähetystöstä uhkaa mennä hieman hankalaksi. Passien postittaminenhan sinne onnistuisi ihan helposti kirjattuna kirjeenä saantitodistuksen kera, mutta nouto tuntuu nyt ongelmalta. He haluavat valmiin vastauskuoren jne, mutta ainakaan Suomen postilla ei ole ilmeisesti tarjota kuin kansainvälinen vastauskuponki (http://www.posti.fi/kortitjakirjeet/postimerkit/kansainvalinenvastauskuponki.html), joka siis kattaa vain peruslähetyksen. Ja Latvian postiin en kyllä niin paljoa luota, että tuollaisen varaan viitsisi lähteä. Pitäisi siis saada passit takaisin kirjattuna kirjeenä tai jotenkin muuten turvattuna lähetyksenä. Eli onko jollakin kokemusta siitä, kuinka Uzbekistanin visa kotiutetaan Riiasta onnistuneesti postitse?

Nyt ihan viimeksi kysyttäessä tuolta lähetystöstä vastattiin, että paras tapa olisi lähettää tarvittavat asiakirjat etukäteen Riikaan ja tulla sitten itse passien kera lähetystöstä hakemaan viisumit. :P Noh, tietysti päivässä tuon välin vaikka ajaa suuntaansa Joensuustakin käsin, perillä pari yötä, Dinamon KHL-matsi siihen väliin vielä ja paluumatkalla auto täyteen hyviä latvialaisia sekä virolaisia oluita, niin ei lopulta mitenkään kammottava rasti edes olisi. :)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: janne#1 - 07.02.2014, 14:06:23
Sen sijaan uzbekkivisan saaminen Riian-lähetystöstä uhkaa mennä hieman hankalaksi. Passien postittaminenhan sinne onnistuisi ihan helposti kirjattuna kirjeenä saantitodistuksen kera, mutta nouto tuntuu nyt ongelmalta. He haluavat valmiin vastauskuoren jne, mutta ainakaan Suomen postilla ei ole ilmeisesti tarjota kuin kansainvälinen vastauskuponki (http://www.posti.fi/kortitjakirjeet/postimerkit/kansainvalinenvastauskuponki.html), joka siis kattaa vain peruslähetyksen. Ja Latvian postiin en kyllä niin paljoa luota, että tuollaisen varaan viitsisi lähteä.

Juurikin noin minä tein ja hyvin hoitui. Toinen vaihtoehto on viedä passit esimerkiksi Traveller-firmaan, jotka hoitavat viisumien haun, mutta se on hieman kalliimpaa - tuota kautta aikoinaan hoidin Turkmeeni-visan, kun aika meinasi loppua kesken lähtöä ennen.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Loordi - 07.02.2014, 14:44:26
Ja Latvian postiin en kyllä niin paljoa luota, että tuollaisen varaan viitsisi lähteä. Pitäisi siis saada passit takaisin kirjattuna kirjeenä tai jotenkin muuten turvattuna lähetyksenä. Eli onko jollakin kokemusta siitä, kuinka Uzbekistanin visa kotiutetaan Riiasta onnistuneesti postitse?

Fedex, UPS ja mitä niitä on turvallisia lähettifirmoja. Tuovat sitten kotiovelle myös Joensuuhun. Olin pienenä töissä Fedexin alihankkijalla enkä hukannut yhtään lähetystä.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 05.03.2014, 11:41:28
No niin, Riiastahan tuli sitten uzbekkivisa haettua viime perjantaina käymällä itse paikan päällä. Lopulta siis kun saatiin lähetystöltä selkeä vastaus asiaan, niin tieto oli se, että postitus ei onnistu ja piste. Pitää kuulemma heidän varmistua siitä, että hakijat todella ovat passien oikeat omistajat. ::) Siinä vaiheessa paperit olivat odottaneet lähetystössä jo parisen viikkoa.

Toinen vaihtoehto olisi tosiaan ollut käyttää sitten Travelleria apuna. Tästä olisi kuitenkin tullut lisäkuluja noin 200 euroa, ja lisäksi homma olisi todennäköisesti kestänyt vielä pari viikkoa pidempään. Näin ollen oli jo ihan kätevä vaihtoehto käydä Riiassa, varsinkin kun työvuorojen vaihdot sun muut kuviot järjestyivät lopulta mainiosti ja tuosta sai ihan mukavan pidennetyn viikonloppureissun.

Uzbekistanin Riian-lähetystö on avoinna vain maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 15-17. Olimme perjantaina paikalla heti muutamaa minuuttia avaamisajan jälkeen, mutta alkuun ei päästykään edes ovelle. Tiukkailmeinen poliisi käännytti ulos kerrostalon alaovelta ja ilmoitti, että kolme ihmistä on jo jonossa ennen meitä. Siinä kun oli joku puoli tuntia sitten odoteltu kadulla, niin alkoi jo hieman pelottaa, että näinköhän homma voi vielä kosahtaa ihan kalkkiviivoille. Noh, lopulta kyttä sitten vinkkasi rappukäytävään odottelemaan, ja siitä kun päästiin itse lähetystöön, niin homma etenikin jo oikein sujuvasti. Ehkä vartin odottelu siellä jossain pienessä huoneessa, ei mitään ihmeellisiä kysymyksiä tai muuta turhaa säätöä, vaan viisumit passiin nopeasti ja hyvän reissun toivotukset.

Tämän perusteella uskallan siis suositella Uzbekistanin viisumia tarvitseville myös tätä vaihtoehtoa, että käy itse hakemassa sen Riiasta. Varsinkin jos asuisi vielä esim. pääkaupunkiseudulla, niin tuollainen reissu hoitunee tarvittaessa hyvin nopeasti ja silti melko pienillä kustannuksilla.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 26.05.2014, 03:08:40
Reissu on nyt sitten heitetty. Kiitoksia vielä kerran kaikille, jotka jaksoivat kyselyihini jotain aiemmin talvella ja keväällä vastata. :)

Runsaan kuukauden matkalta olisi nyt aika työlästä lähteä kattavaa raporttia kirjoittamaan, mutta laitetaan jotain pointteja eri maittain. Ehkä osin kuin vastauksia omiin kysymyksiini.

Tadžikistan
Dušanbe ei ollut kaupunkina ollenkaan niin syvältä, kuin olisin voinut tämän ketjun perusteella kuvitella. Kyllä siellä hyvin muutama päivä meni, ja esimerkiksi puistoalue jättilipputangon lähellä oli suorastaan viihtyisä. Ennen matkaa kyselin täällä kohtuuhintaisen majapaikan perään, kun nettihaut tarjosivat lähinnä bisnesmatkaajien vaihtoehtoja. Hotel Vakhsh (http://www.hotelvakhsh.tj/index.php?category=&materials=&lang=eng) aivan kaupungin keskustassa osoittautui lopulta hyväksi valinnaksi: todella suuri 2hh oli 220 TJS (noin 30 euroa) yöltä. Ihan ehta Soviet-ajan paikka, tapetit vähän vinksallaan ja sänky kova, mutta kuitenkin vältti. Hotellilla on myös englanninkieliset nettisivut, mutta ei siellä kukaan kieltä osaa tai sähköposteihin vastannut. Mutta soittamalla ja venäjää puhumalla asiat järjestyivät. Saapuminen kaupunkiin oli aamulla noin kello 6, mutta eka veloitus meni vasta seuraavalta yöltä eli toimii oikein hyvin. Lentoajathan Tadžikistaniin ovat Euroopan suunnalta usein juuri tuota yöhommaa.

Niin, ja sen visan sai siis Dušanben kentältä tunnin parin odottelulla. LOI toki vaadittiin, mutta hinta oli sitten vain 34 USD muistaakseni. Euroillakin olisi voinut maksaa. Joka tapauksessa tajikkivisan saa siis kentältäkin, vaikka lento olisi perillä aamuyöllä.

Kaipaamani reissu Fann-vuorille onnistui myös yllättävän helposti. Dušanben kaupungin pohjoispuolella, mutta aivan pääkatu Rudakin lähellä on ns. Sementtitehtaan asema, mistä pääsi eteenpäin. Meininki tuolla oli toki täyttä kehitysmaasekoilua ja kunnon torikokouksia. Aikansa kun tuota härdelliä jaksoi ja venäjäksi tinki, niin sai auton ja kuskin koko päiväksi 600 somonilla eli noin 85 eurolla. Iskanderkul-järvellä (http://en.wikipedia.org/wiki/Iskanderkul) asti tuli käytyä, ja jotenkin siellä pärjäsi ilman maastoautoakin, vaikka melkoista hiekkapolkua loppumatkan tiet olivatkin.

Ja kun hyvä kuski oli löytynyt, niin samaa kaveria käytettiin sitten seuraavinakin päivinä. Nurekin jättipato oli vaikka ihan kiinnostava kohde, joskin vielä huhtikuulla yhtään vettä ei vielä laskettu läpi putouksen. Ylipäätään Tadžikistaninssa näyttää olevan hyvä vesivuosi menossa - sähkökatkoja ei ilmennyt, ja jo lentokoneesta yöllä nähtynä yllätti, miten valoisa kaupunki Dušanbe oli.

Uzbekistan
Rajanylitys maahan kävellen Tursunzodan puolelta Tadžikistanista. Uzbekin systeemit oli odotetun tiukat. Ensin joku hassu lääkäritakkinen setä tarkisti passit, ja sitten pääsi tullikoppiin. Erillisellä tullikaavakkeella (täytettävä kaksi kappaletta) piti tehdä kaikki selvitys käteisvaroista ja muista arvotavaroista. Sen jälkeen sitten tarkastukseen. EU-passi oli näköjään valttia: ohjattiin jonojen ohi, ja itse tavaroiden tarkastuskin oli aika löysä. Paikallisilta mummoilta laskettiin suunnilleen jokainen leipäkin tarkasti, mutta suomalaiselle riitti vain laukun avaus.

Heti rajan takana odotti tietysti sitten lauma taksikuskeja. Ensin esität täysin välinpitämätöntä niistä jne. Kyllähän tämän homman oppi. 90 dollaria oli sitten lopulta hinta noin 400 kilometrin matkasta Samarkandiin. Lonely Planetin (ainakin tää Central Asian painos vuodelta 2010) ilmoitukset matka-ajoista olivat kyllä ihan väärin: noin kuuden tunnin sijaan matka kesti 8-9 tuntia, vaikka yhtään pidempää taukoa ei pidetty. Tiet olivat pääosin aivan järkyttävässä kunnossa - ja sitten harvoin kun jossain tasangoilla ei ollut tiessä kuoppia, niin vanhalla Daewoo Nexialla painettiin 150 km/h tai ylikin vauhtia. Ja voin muuten kertoa, että nämä olivat koko reissussa niitä pelottavimpia hetkiä, kun eihän noissa autonrämissä edes mitään turvavöitä ollut.

Uzbekistanin sisällä suurimpien kaupunkien välillä pääsi sitten ihan hyvin liikkumaan junillakin. Tosin 8 tunnin matka Buhara-Tashkent-välillä olisi mennyt yli 30 asteen helteessä varmaan mukavammin ykkösluokassa. Kakkosluokassa ei ollut minkäänlaista ilmastointia, eikä ikkunoitakaan oikein saanut auki - tuskaista se näytti monille lokaaleillekin olevan. Tuo matka maksoi muistaakseni noin 45 000 sumia eli 12 euroa. Jos olisi tämän asian tajunnut etukäteen, niin olisin ostanut 1,5 kertaa kalliimman ykkösluokan lipun eli lyönyt paikallisen VR:n lipputoimiston tiskiin vielä vähän isomman kasan paikallista "leikkirahaa".

Itse Tashkent oli sitten todella ankea mesta. Koko Keski-Aasian suurin kaupunki yli 2 miljoonalla asukkaallaan, mutta siellä vaan ei ollut sitten yhtään mitään mielenkiintoista kaupunkina. Uzbekistanin valtionsirkuksen näytäntöjä toki voin suositella kenelle tahansa (pääsyliput 10 000–50 000 UZS), ja urheilun ystävät voivat bongata paikallisia futismatseja (2 000 UZS). Ja iltaelämäkin täysin kuollutta: kun lähdit ulos keskustaan klo 22, niin avoinna oli enää joku satunnainen pikaruokalafka. Eihän näistä Keski-Aasian kaupungeista yksikään mikään menomesta toki ole, mutta tämä oli ihan selkeästi kuollein paikka - varsinkin kun suhteuttaa asukaslukuun.

Noh, Tashkentista jatkui sitten matka tuonne Suomen UM:nkin pelottelemaan Ferganan laaksoon, jonne ei kuulemma tulisi matkustaa. Mutta eihän siellä mitään pelättävää ollut. Ongelmia aiheutti vain se, että kuskin 440k ajetulle Daewoo Nexialle matkan vuoristot olivat vähän liikaa. Kone alkoi siis ns. keittää matkalla, ensin kaadettiin vesipulloista ja sitten vuoripuroista vettä jäähdyttimelle. Yhteistyö toimi kuitenkin mukavasti, vaikka mitään yhteistä kieltä ei ollutkaan - tää renki ei siis osannut edes venäjää, mutta edes jotain autoista ymmärtävänä tajusin kyllä, mikä oli ongelmana ja jeesasin parhaani mukaan. :)   

Kirgisia
Oli kovin epäselvyyttä, miten tänne maahan edes pääsee Uzbekistanista. Lonely Planetin (yhä lähteenä toi vuoden 2010 painos, uusi kait ilmestyy ihan hiljattain) mainitsema raja-asema ei ollut toiminnassa, ja Googlekaan ei tiennyt mitään oikein. Onneksi paikallinen taksikuski tiesi jotenkin hommat ja heitti 40 000 somilla Andijanista jollekin toimivalle raja-asemalle. Hinta meni kyllä aika yläkanttiin (noin 10 e), vaikka pieni kaupunkikierros kuuluikin hintaan.

Mutta siitä sitten kunnon helteessä vaan parakkimaiselle raja-asemalle. Uzbekistanin tulli halusi tutkia digikamerani ja tietokoneeni. Käytiin sitten kuvia ihan kohtuullisessa yhteisymmärryksessä läpi. Tullijanareihin tuntui tekevän suuren vaikutuksen se, että olin käynyt katsomassa Tashkentissa maan paikallisen futisliigan kärkipelin ja paikallismatsin Pakhtakor-Lokomotiv. Sitten jo tavattiinkin Hyypiän ja Litmasen nimiä. :) Tosin vielä kerran sai säpsähtää: kun kaikki oli jo muuten ok, niin pyydettiin Euroja nähtäväksi. Ajattelin, että nytkö sitten ruvetaan laskemaan rahoja, mutta ei sentään: kolme tullivirkailijaa vaan halusi nähdä, millaisia ovat eurosetelit!

Kirigisan puolelle saavuttiin sitten johonkin karseaan pikkukylään, ja keskipäivän rukouskutsu kuului minareetista. Perussekoilua ja toki taas kerran tiukkaa tinkimistä. 20 taalaa ja noin sadan kilometrin matka lähimpään kaupunkiin Jalal-Abadiin. Yöksi ehtaan neukkuajan hotelliin, ja sitten miettimään jatkoa eteenpäin.

Ja niinhän siinä siten kävi, että suunnittelemani maisemareitti Narynin kautta kohti Issyk Kul -järveä ei toiminut. Yritin jo Uzbekistanissa ollessani asiaa selvittää, mutta ihan väärää tietoa tuli. Karu fakta oli se, että tie oli vielä toukokuun alussa lumivyöryjen takia suljettu. Näinpä piti ottaa plan b käyttöön ja suunnata kohti maan pääkaupunkia Bishkekiä.

Kirgisiassa ei ole maan etelä- ja pohjoisosien välillä mitään muuta ns. formaalia joukkoliikennettä kuin lennot. Eli taksihommiksi meni jälleen. Koko päivähän siinä meni taas, mutta 4 000 somia (noin 55 euroa) oli oikein hyvä diili liki 600 kilometrin matkasta, kun autonakin oli jopa niinkin hieno peli kuin 2000-luvun alun mallia ollut Toyota Avensis! Vanha diesel-Toyota jaksoi uskollisesti punnertaa vuoristoon 3 000 metrin tuntumaan, mutta kuski meinasi välillä hyytyä. Kaivettiin sitten matkatavaroista kuskille vähän Finrexiniä ja Mynthon-pastilleja, niin taas matka jatkui. :)

Bishek oli alkujaan niitä kaupunkeja, mille en jaksanut edes ajatusta uhrata. Ja koska Kirgisiaan ei tarvittu edes viisumia, niin ei ollut mitään pakkoa edes majoituksia tutkia etukäteen. Mutta tuolla meni nyt pari päivää ihan kivasti, Voitonpäivän viettokin osui vielä samaan, se tuli seurattua tarkasti.

Jos Kirgisian etelä- ja pohjoisosien välillä ei joukkoliikennettä olekaan, niin Issyk Kul -järvelle pääsi sen sijaan Bishkekistä kätevästi. Kaupungin länsilaidan (Zapadny) asemalta pääsi hyvin eteenpäin. 400 kilometrin matka Karakoliin maksoi vain 300 somia eli noin 4 euroa, eikä "marsujen" täyteenkeräilyä tarvinnut odottaa pitkään, koska matkustajia oli paljon. Vain noin kuusi tuntia kestäneellä matkalla oli vieläpä molempiin suuntiin tauko, minkä aikana ehti käydä syömässä "paikallisen ABC:n" sapuskat. 

Bishkekistä pääsi myös Kazakstanin Almatyn suuntaan ihan ok, joskin pikkubussin matkustajien keräily vei aikansa. Ja rajalla sitten mennään tosiaan ihan hitaimpien mukaan, ja vauhti on muutenkin hidasta. Ehkä kirgiisit pelkää kazakkipoliisin sakkoja, tiedä häntä. Eli jos on tarvetta tällä välillä säästää muutama tunti aikaa, niin taksi lienee ihan ok vaihtoehto, vaikka toki maksaakin selvästi marsua enemmän.

Kazakstan
Kazaktanista voisi nyt yleisesti sanoa sen, että se on ihan väärässä joukossa, jos puhutaan yleisesti Keski-Aasian maista. Maahan on jo asukaskohtaisilla BKT-luvuilla katsottuna noin 10x vauraampi kuin eteläiset kaverinsa. Ja se kyllä näkyi: kadut ja tiet olivat jotenkin kunnossa, sähkökatkoja ei juurikaan ollut, katuvaloja paloi muuallakin kuin pääkaduilla jne.

Itse harkitsin Almatyn ja Astanan välillä (matka maitse noin 1 200 kilometriä) yöjunaa. Nopealla yöjunalla matka olisi kestänyt vain noin 13 tuntia, mutta Astanan majapaikkani olisi vaatinut täyden hinnan jo edellisestä yöstä, jos/kun olisin halunnut tulla sinne aamukasin maissa. Noin 90 euroa maksanut Air Astanan (ainoa ei EU-bannattu firma tuolla main) lento oli siis oikein hyvä vaihtoehto. Ja nyt tärkeä pointti: ainakaan omaan ajankohtaani näitä halvimpia lentoja ei löytynyt hakukoneista vaan suoraan yhtiön omilta sivuilta! Air Astanan nettisivut toimivat kazakin/venäjän kielen lisäksi myös englanniksi, ja maksu onnistuu suomalaisella(kin) Visa-kortilla.

No niin. Tulihan noin 10 000 merkin edestä tavaraa, vaikka vain oli ajatus vastata niihin päällimmäisiin kysymyksiin, jotka itseäni ennen matkaa askarruttivat. :)

Keski-Aasia ei ole kovin suosittu tai millään tapaa muodikas matkakohde. Mutta ehkä juuri siksi siellä on hienoa matkustella. Valtaosa alueen valtioista on todella köyhiä kehitysmaita, ja miliisiä pitää ehkä hieman jopa pelätä. Mutta oman reissuni perusteella tuolla kyllä pärjää - tosin venäjää on syytä osata edes vähän (ns. kakkoskieli kaikissa alueen maissa, englantia ei juurikaan puhuta).

Että ei kun vaan kohti Keski-Aasiaa! Ja nyt kun tuolla itse pyörin runsaan kuukauden ajan, niin vastaan toki tässä ketjussa tai yv:llä parhaani mukaan kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, mitä matkaa alueelle suunnitelevat miettivät, jos vaan voin olla avuksi. Täähän on just se näiden palstojen idea.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 26.05.2014, 17:09:48
Mukavaa, että muutkin käyvät tuolla päin. Itse vietin 9 päivää Dushanbessa kulttuurihotelli Farhangissa. Silloin en vielä farsia osannut, mutta nyt tekisi mieli mennä kokeilemaan taitojaan, vaikka tokihan Iraniin olen menossa muutenkin. Onko kellään tietoa, paljon maksaa opas/kuski noin 10 päivän reissulle Turkmenistaniin? Reittinä Mäshhäd-Buhara tai Mäshhäd-Urgents.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: janneh - 27.05.2014, 23:14:37
Almatyssa olen tuollaisen viikon majaillut ja voisin mennä koska tahansa uudestaan. Hieno ja siisti kaupunki. Ruoka on todella hyvää ja ihmiset mukavia. Taksikuskit nyt toki koittavat jekuttaa mutta se on sitä perinteistä. Almatyyn kannattaa ehdottomasti mennä keväällä kun aurinko alkaa lämmittää, mutta niin että moderni laskettelukeskus ja luistinradat ovat vielä auki. Vuoristossa näki myös suomalaista hirsimökkirakentamista.
Hyvää livemusiikkia, olutta ja pikkupurtavaa esimerkiksi guns n' roses baarista.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Bird - 28.05.2014, 02:53:59
Taksikuskit nyt toki koittavat jekuttaa mutta se on sitä perinteistä.

Tästä olen muuten kovasti eri mieltä, ja saman voi yleistää reissuni perusteella myös muihin kaupunkeihin ja maihin Keski-Aasiassa. Taksikuskien kanssa oli nimittäin lopulta kovin vähän ongelmia, verrattuna esimerkiksi kokemuksiini joissakin Itä-Euroopan maissa.

Ainoa todella härski kusetusyritys tuli vastaan heti Dušanben kentällä, kun suhari kehtasi vaatia 20 taalaa/euroa vajaan viiden kilsan matkasta hotellille. Noh, tääkin hoitui sit lopulta kuudella dollarilla - toki siinäkin oli selvää ylihintaa, mutta yölennon ja viisumiodottelujen jälkeen rättiväsyneenä ei vaan jaksanut vääntää sen enempää.

Ja mitä erityisesti Kazakstaniin tulee, niin sehän on maa, missä kannattanee lähinnä matkustaa ns. kansantaksilla. Eli peukkua vaan pystyyn, niin yleensä minuutin tai parin sisällä joku auto jo pysähtyy. Sitten vain katsot, ettei autossa ole kuskin lisäksi ketään ulkopuolisia, ilmoitat määränpääsi ja kysyt hinnan. Hyvin usein se kuskin tarjoama hinta oli heti ns. oikea eli muutaman kilometrin kaupunkimatkoissa tyypillisesti noin 500 tengeä (noin 2 euroa) eli ei tarvinnut edes yrittää tinkiä.

Pidemmissä matkoissa toki oli aina sitten vähän enemmän tinkimistä. Näin länkkärimatkailijan kannalta tiukimpia paikkoja olivat nuo erilaiset asemat/rajanylityspaikat, missä lauma suhareita hyökkäsi kimppuun kuin hyeenat. Tyypillisesti hinta putosi kuitenkin noin puoleen, kun jaksoi edes kymmenen minuuttia esittää täydellisen välinpitämätöntä. Eikä ollut muuten edes vain yksi kerta, kun huomasin taksijanareiden jäävän lopulta kinastelemaan keskenään, kun joku suostui lähtemään kuskiksi kait niiden ennakolta päättämää alinta mahdollista hintaa halvemmalla. :D

Sen verran vielä noista pitkistä taksimatkoista Keski-Aasiassa, että ihan yleinen käytäntö oli se, että matkan alussa ajettiin sitten huoltoasemalle tankkamaan bensaa/dieseliä/kaasua autoon. Ja tässä tilanteessa kuski halusi tyypillisesti etumaksuna puolet matkasta. Alkuun tää vähän arvellutti, mutta kaikki toimi aina hyvin. Tankkihan oli autoissa melkein aina lähtiessä liki tyhjä (esim. bensa maksaa tuolla suunnalla tyypillisesti ehkä noin 0,70 euroa litra eli suomalaisittain todella halpaa, mutta paikalliseen elintasoon nähden jopa hävyttömän kallista!), joten tämä oli täysin ymmärrettävää. Ja sitten perillä maksettiin loppusumma, ei mitään ongelmia tässä koskaan.

Ylipäätään ihmiset tuntuivat tuolla Keski-Aasiassa(kin) olevan varsin rehellisiä. Sitten jos jossain mahdollisesti jekutettiinkin tietämättäni, niin se oli luultavasti niin pientä, ettei sillä mitään todellista merkitystä keskiluokkaiselle suomalaiselle ollut. Hintatasohan kun tuolla nyt oli vaan yleisesti keskimäärin todella halpa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Supaplex - 04.01.2015, 21:23:15
Almaty Astana väli on no problem. Stoge mukavampi, mut pitää varmaan buukkaa hyvissä ajoin. Dösiä menee monia päivittäin ja kestää joku 17-18h. Jos suomen julkishallinnon menoissa säästettäisiin yhtä tehokkaasti kuin tuon välin vessatauoissa  kestävyysvaje olisi muisto vain. Dösä pysähtyi tasan kerran, et kannattaa jättää bissettely takapenkillä vähemmälle ;)

Osaatko kertoa tarkemmin noista Astana-Almaty busseista? Pitäis elokuussa viikonloppuna päästä Astanasta Almatyyn, ja epäilen etten saa junalippua paria päivää aiemmin, kesäviikonloppun kun kyseessä...
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Skönäri - 05.01.2015, 20:39:04
Astanan julkisen liikenteen hubi on kaikenkaikkiaan kätevä. Dösäri ja steissi on vierekkäin ja molempiin on omat lippuluukut, joista tiketit poistetaan. Bussejakin meni useita päivässä (2010) Lisäksi alueella on ainakin yksi halpa "Gostinitza" eli majatalo myöhäisiä tuloja ja varhaisia startteja varten. Ainoa miinus on että tuolta hubista on muutaman kilsan matka "uuteen keskustaan" jossa Astanan nähtävyydet ovat. Tuolloin matka taittui varsin kätevästi bussilla, mutta en yllättyisi vaikka jonkinlaiset raiteet olisivat jo olemassa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: jk - 06.01.2015, 15:34:40
Pitäis elokuussa viikonloppuna päästä Astanasta Almatyyn, ja epäilen etten saa junalippua paria päivää aiemmin, kesäviikonloppun kun kyseessä...
Ainakin elokuussa 2013 junalippuja sai hyvin vielä edellisenä päivänä. Nopea yöjuna voi tulla tietysti täyteen, mutta hitaampiin luulisi mahtuvan.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Supaplex - 08.01.2015, 15:28:28
Kiitos Skönärille ja jk:lle! Tuli tossa hommattua LP Central-Asia 6th edition, ja tän mukaan Astana-Almaty bussit kulkee kahdesti päivässä Sairan avtovokzalilta. No, jos noita junalippuja noin kivasti saa vielä lyhyellä varoitusajalla niin ei huolta huomisesta :)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Fiasko - 24.07.2015, 13:42:44
Kazakstaniin pääsee nyt ilman viisumia!

http://www.kazembassy.fi/en/news/2211-kazakhstan-establishes-visa-free-regime-with-finland.html :

Kazakhstan establishes visa-free regime with Finland

The Embassy is pleased to announce that, in accordance with the Decree of the Government of the Republic of Kazakhstan dated June 26, 2015 № 483, citizens (holders of valid diplomatic, service and national passports) of the Commonwealth of Australia, Hungary, United States of America, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Federal Republic of Germany, Republic of Finland, French Republic, Italian Republic, Principality of Monaco, Kingdom of Belgium, Kingdom of Spain, Malaysia, Kingdom of Netherlands, Kingdom of Norway, Kingdom of Sweden, Swiss Confederation, United Arab Emirates, Republic of Singapore and Japan may enter, exit, transit through and stay in the territory of the Republic of Kazakhstan without a visa from the moment of crossing the state border between July 16, 2015 to December 31, 2017. The duration of each stay should not exceed 15 days.

Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: olmivaara - 11.04.2016, 19:22:01
Kaipaisin apua Uzbekistanin viisumisäätöön ja visa on arrivaliin liittyen.

It is possible to obtain a visa at the international arrivals lounge of Tashkent International Airport, if both of the following conditions are met:
- There is no Uzbekistan Embassy or Consulate in the country, where you are originating your flight to Uzbekistan
- Connecting flight to Uzbekistan, in the country where Uzbekistan Embassy or Consulate exists, does not provide enough time to obtain a visa.

Suunnitelmani olisi mennä Pietariin bussilla ja lentää sieltä samana iltana Tashkentiin, koska lennot on 200e halvemmat sieltä. Osaako kukaan sanoa voinko saada viisumin Tashkentin lentokentältä "on arrival", kun kerran matkustan Venäjälle bussilla, enkä lentämällä? Aikaa viisumin hankkimiseen Venäjältä ei tässä tapauksessa kuitenkaan ole, mutta tuo Connecting flight -termi tässä mietityttää..
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: mattila - 14.04.2016, 19:46:35
Onko Afganistanissa viimeaikoina käyneitä? Mikä tilanne pohjoisessa Ishkashimin ylityksen kanssa? Onko turvallista mennä muutamaksi päiväksi Ishkashimin lähiympäristöön ja palata sitten takaisin Tadžikistaniin?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: jokuli - 21.12.2016, 20:59:43
Onko jollain kokemusta Tadzikistanin e-visasta? Uzbekistan, Kirgisia ja Kazakstan onnistuu viisumitta, mutta myös Tadzikistanissa vierailu houkuttaisi samalla reissulla.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: tattararaa - 28.12.2016, 00:21:35
Suunnitelmani olisi mennä Pietariin bussilla ja lentää sieltä samana iltana Tashkentiin, koska lennot on 200e halvemmat sieltä. Osaako kukaan sanoa voinko saada viisumin Tashkentin lentokentältä "on arrival", kun kerran matkustan Venäjälle bussilla, enkä lentämällä? Aikaa viisumin hankkimiseen Venäjältä ei tässä tapauksessa kuitenkaan ole, mutta tuo Connecting flight -termi tässä mietityttää..

Mitäs tuo Pietarin bussi maksaa ja mistä ne lähtee? Joku marsutka oli muistaakseni 10€ joskus kymmenen vuotta sitten. Mietin junaa Moskovaan, mutta onhan Pietarista lähteminen tietysti halvempaa, jos bussilla menee.

Onko jollain kokemusta Tadzikistanin e-visasta? Uzbekistan, Kirgisia ja Kazakstan onnistuu viisumitta, mutta myös Tadzikistanissa vierailu houkuttaisi samalla reissulla.

Millos olet menossa? Ajattelin piipahtaa Kazakhstanin kautta matkalla Intiaan, jos kaipaat matkaseuraa turisteiluun niin lupaan tarjota bisset jos osutaan paikalle samaan aikaan :)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 28.12.2016, 20:32:40
Suunnitelmani olisi mennä Pietariin bussilla ja lentää sieltä samana iltana Tashkentiin, koska lennot on 200e halvemmat sieltä. Osaako kukaan sanoa voinko saada viisumin Tashkentin lentokentältä "on arrival", kun kerran matkustan Venäjälle bussilla, enkä lentämällä? Aikaa viisumin hankkimiseen Venäjältä ei tässä tapauksessa kuitenkaan ole, mutta tuo Connecting flight -termi tässä mietityttää..

Mitäs tuo Pietarin bussi maksaa ja mistä ne lähtee? Joku marsutka oli muistaakseni 10€ joskus kymmenen vuotta sitten. Mietin junaa Moskovaan, mutta onhan Pietarista lähteminen tietysti halvempaa, jos bussilla menee.

Venäjältä lentämiseen: Venäjän-viisumi halvimmillaankin maksaa 74e. Juna Pietariin maksaa n. 40 euroa. Kaukoliikenteen bussi maksaa 30, mutta matka-aika on kolme kertaa pidempi. Marsrutkoista en tiedä, kulkeeko niitä enää, koska on nykyään tarjolla muita ja parempia kulkuneuvoja. (Tallinnasta Pietariin on jopa kalliimpi.)

Jos aikoo siirtyä Suomen -juna-asemalta suoraa Pietarin lentokentälle, kannattaa huomioida, että lentokenttäbussit lähtevät toiselta asemalta (Moskovan as) ja lentokenttämatkaan menee kai tunti aikaa.

Lennot Moskovasta eivät välttämättä ole halvempia kuin Pietarista, koska ovat suoria lentoja.

Käsittääkseni Uzbekistaniin ei enää vuoden alusta tarvita viisumia , mutta maksaa maahanpääsystä pitää maksaa 50 USD.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: sunshineen - 30.12.2016, 20:33:43
Käsittääkseni Uzbekistaniin ei enää vuoden alusta tarvita viisumia , mutta maksaa maahanpääsystä pitää maksaa 50 USD.

Tämä olikin mielenkiintoinen uusi tieto, kun tuonne olen jo tovin haikaillut. Näyttäisi siltä, että viisumivapaus tulee voimaan 1.4.2017. Tuo summa pitää kyllä paikkansa. Reissua siis suunnittelemaan sinne.  :)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: jokuli - 05.01.2017, 23:39:30
Tarkoitus olisi olla Keski-Aasian suunnalla huhti-toukokuussa, kun tuo Uzbekistanin viisumivapaus tullut voimaan. Sitä ennen olisi tarkoitus tallustella etelämmässä Myanmarin ja Kambodzan seudulla. Bangladesh vielä harkinnassa. Tadzikistanin osalta olen päätymässä kokeileen e-visaa ja jos tulee ongelmia, niin ketjun aiempien viestien mukaan sen voinut hankkia kentältäkin. Esimerkiksi Visumservicen kautta 50 euron viisumille tulisi hintaa etukäteen hankittuna lähes 500 euroa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: spirit - 12.01.2017, 12:57:59
Uzbekistan vissiinkin perui tuon viisumivapaus suunnitelman. >:(
Siirrettin alkavaksi 2021.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Pesula - 12.01.2017, 20:38:42
Kazakstaniin pääsee nyt ilman viisumia!

http://www.kazembassy.fi/en/news/2211-kazakhstan-establishes-visa-free-regime-with-finland.html :

Kazakhstan establishes visa-free regime with Finland

The Embassy is pleased to announce that, in accordance with the Decree of the Government of the Republic of Kazakhstan dated June 26, 2015 № 483, citizens (holders of valid diplomatic, service and national passports) of the Commonwealth of Australia, Hungary, United States of America, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Federal Republic of Germany, Republic of Finland, French Republic, Italian Republic, Principality of Monaco, Kingdom of Belgium, Kingdom of Spain, Malaysia, Kingdom of Netherlands, Kingdom of Norway, Kingdom of Sweden, Swiss Confederation, United Arab Emirates, Republic of Singapore and Japan may enter, exit, transit through and stay in the territory of the Republic of Kazakhstan without a visa from the moment of crossing the state border between July 16, 2015 to December 31, 2017. The duration of each stay should not exceed 15 days.

Suomen suurlähetystön sivulla oli uutinen 22.12.2016 että viisumivapaus pitenee 15 päivästä ----> 30 päivään 1.1.2017 alkaen

http://www.finland.org.kz/public/default.aspx?contentid=356002&culture=fi-FI

En saanu noita sivuilla olevia linkkejä aukenemaan missä oltais kerrottu asiasta enemmän, mutta eiköhän tähän voi luottaa kun noin tuore uutinen kyseessä.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: AnniinaH - 28.04.2017, 17:41:00
Siitä lähti yhensuuntanen lippu Kirgisiaan :) Saa nähä miten kauan menee siellä, tarkoituksena ehkä kaksi kuukautta siinä Kirgisia-Tadsikistan alueella. Koitin selata läpi, mutten hirveästi löytänyt kokemuksia.

1) Kaiken sen upeuden keskellä, mitkä olisi suositeltavimpia vaelluspaikkoja, joihin uskaltaa lähteä ilman opasta? Mulla on aika paljon vaelluskokemusta mm. Etelä-Amerikasta, Venäjältä, Ukrainasta... ja asialliset varusteet retkikeittimineen ja telttoineen. Kaveri lähtee mukaan (myöskin naispuolinen), etten nyt yksin lähde vuoristoon.
2) Ratsastusvaellus joka ei maksa turkasesti? Olen kasvanut hevostallilla, etten todellakaan tartte siihen taluttajaa tai muutakaan 'ensimmäistä-kertaa-hevosen-selässä'- opastusta.
3) Onko joku ylittänyt Kirgisia-Tadzikistan rajaa Pamir Highwayn kautta? Ilmeisesti taksihommiksi menee, onko hinta-arviota?
4) Onko jollain ajankohtaista turvallisuustilannetta raja-alueilla? Ulkoministeriö tuppaa pelottelemaan, mutta uskon, ettei tilanne ole oikeasti niin paha.
5) Tadzikkien e-viisumi toimii? En ole sinne lentämässä. Onko jollain kokemusta Kirgiisian lentokenttäviisumista? Kaveri on romanialainen eikä se siis pääse viisumivapaasti, eli sen pitäis saada double-entry-viisumi lentokentältä, kun ei täällä ole suurlähetystöä.

Duolingo on tulessa venäjää oppiessa (jota osaan vähän ennestään kun olin melkein kaksi kuukautta Venäjällä ja Ukrainassa). Jos sitä sinne lähtiessä (elokuun alussa) olisi jo riittävästi taitoa tingata taksihinnoista ja pysyä paikallisessa menossa mukana.  ;D
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: UsvaAuer - 29.04.2017, 12:57:33
Lainaus
1) Kaiken sen upeuden keskellä, mitkä olisi suositeltavimpia vaelluspaikkoja, joihin uskaltaa lähteä ilman opasta? Mulla on aika paljon vaelluskokemusta mm. Etelä-Amerikasta, Venäjältä, Ukrainasta... ja asialliset varusteet retkikeittimineen ja telttoineen. Kaveri lähtee mukaan (myöskin naispuolinen), etten nyt yksin lähde vuoristoon.


Panjakentin lähistöllä on vuoria, joille pääsee helposti ja jotka ovat kuulema kauniit. Löytyy mm. järviä. Kun kävin kaupungissa (10 v sitten), siellä oli myös valtiollinen matkailutoimisto, josta sai todella ystävällistä apua englanniksi. Panjakent on hieman hankalalla suunnalla tosin, koska se on aivan Uzbekistanin rajalla.

Kazakstanissa, Kirgisian rajan takana, lienee kanssa helposti saavutettavia, ja helppoja vaellusreittejä Almatyn lähellä.

Koko alueen suosituin ja helpoin vaelluspaikka lienee kuitenkin Kirgisian Karakolin ympäristö.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: jokuli - 06.05.2017, 16:11:01
Rajojen ylitys myös maitse onnistuu ilman suurempaa hämminkiä, vaikka UM asiasta pelotteleekin. Muutimme kuitenkin omaa reittiämme, kun huhujen mukaan Tadzikistanin e-viisumi toimii vain jos maahan saapuu lentämällä. Lensimme suoraan Dušanbeen ja rajamuodollisuudet sujuivat kentällä nopeasti ja helposti. E-viisumin saa noin päivässä ja maksaa sen 50 dollaria. Ainoastaan Uzbekistanissa oli ylimääräistä byrokratiaa rajamuodollisuuksien kanssa, mutta muutoin juuri Uzbekistan on vapaamielisin ja myös venäjävastaisin Keski-Aasian maista.

Keski-Aasiassa on erittäin vähän turisteja, joten pahemmilta turistihuijauksiltakin säästyy. Reppureissaajana venäjää on käytännössä pakko osata edes alkeiden ja kyrillisten aakkosten verran. Uskontoon suhtaudutaan vapaamielisesti ja alkoholiakin (vodkaa) saa helposti.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: AnniinaH - 08.05.2017, 00:55:23
Meillä ei ole oikein mahdollisuutta lentää Tadzikistaniin, kun haluamme matkustaa Pamirin valtatietä Oshista Tajikistaniin, mutta eiköhän sitä reittiä kulje sen verran moni, että turistit siellä päin tietää mistä sen viisumin saa. Näin muuten vaan vinkkinä, että ostettiin Kööpenhaminasta (missä asun) liput Kirgisiaan 150 eurolla (yhensuuntanen).. paluulippua ei vielä ole, varmaan palataan Tadzikistanista, sieltä näkyy lentoja olevan vajaa 300 eurolla. Köpikseen pääsee sen verran halvalla, että aika edullinen reitti sinne suuntaan jos parhaimmillaan saa 300 eurolla eestakasen lennon, plus 60 euroa helsinki-köpis-helsinki. Lentoyhtiö Pegasus.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: KaisaN - 28.05.2017, 23:23:27
Upeaa raportointia täällä.

Onko jollain viime aikojen kokemuksia matkustamisesta Astana-Urumqi tai Almaty-Urumqi? Erityisesti bussimatka kiinnostaisi, sillä juna taitaa olla kalliihko? Hinta, kesto, löytyykö helposti?

Toinen kysymys: Onko mitään ideaa poiketa Almatysta (tjsp) Kirgisian puolelle, jos on vain rajallisesti aikaa - siis mieluummin päiviä kuin viikkoja? Homman nimi on siis se, että menen maateitse Helsingistä Bangkokiin, aikaa 9 viikkoa. Täytyy edetä jollain rivakkuuden tasolla. :) Kazakstanissa aion käydä Astanassa katsomassa maailmannäyttelyä sekä Turkestanissa, joka kuvauksesta päätellen vaikuttaa kiinnostavalta paikalta. Jokin lyhyt patikointijuttu kiinnostaisi, mutta olisiko se sitten Kazakstanissa, Kirgisiassa vai säästäisinkö Kiinan puolelle... Onko ideoita? En tunne lainkaan Kazakstania ennestään, en liioin Kirgisiaa. Kiinassa olen matkaillut.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: kapu1 - 01.06.2017, 16:03:15
Hei! Samaa kyselisin kuin äskeinen.

Onko kenelläkään viime aikaisia kokemuksia Kazakstanista? Tarkoituksena olisi ehkä mennä heinäkuussa noin 10 päiväksi tai viikoksi minimissään. Lennot olisivat Astanaan. Ei oikein mitään hajua mitä kannattaisi tuolla sitten tehdä. Luontokohteet kiinnostavat, mutta eivät ehkä semmoiset monien päivien vaikeat vuorivaellukset. Miten Kazakstanissa pääsee liikkumaan kätevästi? Paikallisten luona yöpyminen myös kiinnostaa. Tuntuu todelta vaikealta löytää kyseisestä maasta tietoa netistä tai esimerkiksi blogikirjoituksia. Esimerkiksi Mongoliassa käydessä jokainen hostel Ulan-batorissa tarjosi erilaisia paikallisten tuottamia reissupaketteja ympäri maata aikalailla omien toiveiden mukaisesti, tiedättekö tämmöisistä mahdollisuuksista? Toisaalta ehkä Kazakstanissa on sitten vähemmän turisteja mikä on myös kiva. Tiedättekö onko Kazakstanissa mitään ns. rantakohdetta? :D Tai edes järveä minne voisi mennä uimaan ja vähän ottamaan lepoa.

Kiitos kaikista Kazakstan vinkeistä jo etukäteen! :) 
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: AnniinaH - 16.06.2017, 14:31:31
Nyt meinaa vähän kuumottaa, kun Tajikistanista tulee tämmösiä (http://central.asia-news.com/en_GB/articles/cnmi_ca/features/2017/05/11/feature-01) uutisia.. Tarkotuksena oli juurikin matkustaa sieltä Afghanistanin rajaa pitkin, ja viipyä ainakin viikon tuolla Afgnanistanin rajalla Wakhan laaksossa. Lähetin sinne viestiä paikkaan, missä olleen sovittu Workaway. Pitääpä seurata tilannetta sitten kun oon siellä, lennot on ostettu jo kuukausi sitten. Jos nimittäin Tajikistanista kuuluu jo pommien ja tulituksen ääniä rajan takaa, ei oikein hyvältä kuulosta, mutta matkaa en peru vaikka sota alkaisi ;D Ja siitä kaupungista, missä meillä on tarkoituksena olla vapaaehtoistöissä, on periaatteessa sota 40 kilometrin päässä.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: servechilled - 16.06.2017, 16:43:38
^^ kapu1 - vietin Kazakstanissa reilun viikon n. kaksi vuotta sitten. Matkapäiväkirja löytyy tuolta -> http://www.acidkainen.net/kazakhstan.html

Maa on valtavan kokoinen ja vajaassa parissa viikossa ehti juuri tsekata Astanan ja Almatyn. Turismi on aika kehittymätöntä ja budjettimajoitusta sekä paikallisia matkatoimistoja on aika heikosti saatavilla. Lyhyitä retkiä luontokohteisiin voi kyllä tehdä ainakin Almatystä, blogissani juttua mm Medeusta ja Charynin kanjonista.

Biitsejä ei juuri ole (tai ehkä maan Kaspianmeren puoleisessa osassa)  - tosin Astanassa joen rantaan kyhätty keinotekoinen ranta, jolla ainakin paikalliset viettivät aikaa innokkaasti

Itse kyllä pidin Kazakstanista - kaikki se yleinen omituisuus ja vähäinen turistien määrä kiehtoivat.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: PinkFloyd - 18.06.2017, 09:52:04
Kiitokset hyvästä matkapäiväkirjasta - olen itse lähdössä kolmen viikon matkalle Keski-Aasiaan, ja Kazakstanissa käyn ainakin Almatyssa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: jorgus - 10.07.2017, 15:50:57
Tulin juuri Kazakstanista takaisin ja muutama juttu päällimmäisenä mielessä. Lensin Budapestista Astanaan, ihan kiva kaupunki, mutta itse en viihtynyt puoltatoista päivää pitempään. Jotenkin tuntui ettei sillä ole sielua ja kaikki on rakennettu vain näön vuoksi.

Ostin junalipun Almatyyn, helpoiten onnistui tickets.kz kautta. Menomatkalla ostin halvemman lipun yöjunaan. Tämä on siis vanhempi juna, jossa on kämäinen peti ja random hyttikavereita. Hytissä yhteensä 4petiä. Junassa voi liikkua vain oman vaunun sisällä ja vaunussa on vesiboileri mistä saa kuumaa vettä. Konnarilta voi kysellä astioita. Takaisin tullessa otin kalliimman junan, siinä oli ilmastoinnit, ravintolavaunut yms. Taas toki neljä henkeä hytissä. Ravintolavaunu oli kohtuu hintainen, eli ei kannata ottaa eväitä kuten vanhempaan junaan. Lämpötilat heinäkuun alussa paino siellä 40plus asteessa, joten suosittelen uudenpaa junaa. Vanhassa toki enemmän traveler-meininkiä.

Muuten kulkemiseen käytin uberia ja jandexia. Näiden käyttö super halpaa ja toimii hyvin. Julkiset oli helppoja käyttää myös, lippu ostetaan bussin sisällä hengailevalta jätkältä.

Kannattaa ladata maps.me ja 2gis kartoiksi, toimii myös offlinessa. 2gis näyttää myös julkisten yhteydet. Sim-kortti 5gb datalla maksoi alle 2€:a.

Kaikki aktiviteetit oli minun mielestä ihan hullun hintaisia paikalliseen hintatasoon nähden. Halvimmat löysin itse chocolike.me sivun kautta, siellä ei vain toiminut korttimaksu, joten maksun pystyi suorittamaan sinisistä automaateista, mitä oli miltei joka kadun kulmassa. Itse kävin charyn canyon ja big alamaty lake ryhmän kanssa, hinta 15000tengeä kahdelle hengelle. Matkatoimistot pyytää yli 50000tengeä yhdestä kohteesta.

Muuten maasta jäi vähän tylsä maku. 2viikkoa oli liian pitkä aika, varsinkin kun kuumuus hankaloitti liikkumista ja mukavuuden tunnetta. Paikallinen ruoka oli hyvää, jos löysi oikean paikan. Yleisesti ravintoloiden taso oli heikko ja hinnat yllättävän korkeat paikalliseen palkkatasoon nähden.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: travelerwillem - 28.07.2017, 00:52:53
Astana nähty. Siellä on kokemukseni mukaan ns. kliininen uusi-Astana, eli se alue, missä on paljon sinisiä ja kultaisia 'lasitaloja' sun muita vastaavia (ja todella vähän porukkaa, erit. paikallisia) ja ns. vanhempi neukkukuutio-Astana, missä on jotain aivan muuta. Turistikamaa löytää pääasiassa käsintehtynä, korttia ei oikeastaan laisinkaan mistään. Turismi, kuten me sen tunnemme, on todellakin vieraampi käsite. Ovat kai tottuneet enemmän bisnesmatkaajiin ja venäläisiin juoppoihin (esim. omassa majapaikassa oli hinnasto erilaisille särjetyille asioille ja reiät seinässä vahingon määrän mukaan, vain venäjäksi eikä edes paikallisella). Kaupunki on 1-2 päivässä nähty, jos menet vain nähtävyyksien takia. Paikallisten kanssa kivoja puuhastellessa menee toki enemmänkin aikaa.

Ns. uuden keskustan ravintolat on kalliita, ruoka aika mitäänsanomatonta ja palvelu surkeaa. Jos vaivautuu menemään vähän syrjempään, niin alkaa löytää edullisempia ja hyviä ravintoloita. Itse seikkailin peruspaikallisten asuinalueilla löytääkseni.

Supermarketit edullisia ja kassat ihan hurmiossa, kun vaaleat, partaiset viikingit käyvät juuri heidän tiskilleen maksamaan. Joissakin kaupoissa sellainen outo tapa, että kaikki mitä otat hyllystä tasataan välittömästi täyden ja koskemattoman näköiseksi juurikin sen takana hiippailevan nuoren kaverin toimesta.

Oikeastaan kukaan ei puhu englantia, paitsi ehkä hotellien respat (eikä niistäkään todellakaan kaikki), mutta perusvenäjällä pärjää melkolailla joka paikassa.

Kaupunkia ei todellakaan ole suunniteltu kävelijöille, eikä varsinkaan sateella t: mitkä viemärit rankkasateella? Veneellä melkein saa vetää autoteiden yli, jos sattuu isompi kuuro kohdalle.

Ainakin vielä hetki sitten Air Astana tarjosi lentoa päiväkeikka Almatyssa sis. menopaluulento ja hotelli 1 usd. Jos haluaa jäädä pidemmäksi aikaa, maksaa loput normitaksan mukaan.

Tässä nyt joitain huomioita, mitkä ensimmäisenä tuli mieleen.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: servechilled - 28.07.2017, 19:41:59
^Astanassa on kyllä aika kattava bussiverkosto, joka helpottaa liikkumista tuossa suurten etäisyyksien kaupungissa.

Minusta kaupungissa viettää kyllä helposti 2-3 päivää - ihan vain sen yleistä omituisuutta ihmetellessä. Toki jos kuuluu Pallisten "Dubain-vihaajiin", niin todennäköisesti jo päiväkin Astanan keinotekoisuutta on liikaa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: PinkFloyd - 05.08.2017, 10:58:37
Kolmen viikon matka Keski-Aasian kolmeen maahan on tehty - mikäli kiinnostaa, niin blogista löydät kertomuksia Pamir-Highwayn varrelta ja hieman sen vierestä: http://reissujani.blogspot.fi/search/label/Keski-Aasia
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: AnniinaH - 12.10.2017, 12:02:43
Palasin aivan mahtavalta kuuden viikon matkalta Keski-Aasiassa - kolme viikkoa Kirgisiassa ja kolme viikkoa Tadzikistanissa. Ehkä elämäni upein reissu!  Tuli kierrettyä kaikki omin päin ja pääasiassa liftaamalla, eli ei ole sielläkään tarvetta palkata mitään kuskeja ellei halua. ;) Kiersin Kirgisiassa Bishkek->Ala-Archa->Karakol->Ala-kol->Kajy-Say->Naryn->Song-Kul->Kyzyl-Oi->Suusamyr->Osh->Sary Moghul->Lenin Base Camp->Sary Tash->Karakok->Murghab->Alichor->Khorog->Ishkashim->Wakhan Corridor (ei kokonaan)->Dushanbe->Fann vuoret. Jos joku haluaa tarkempia tietoja, voipi kysyä :) Paljon jäi vielä paikkoja näkemättä, eli takaisin halajan! Halpaa on, rahaa meni koko reissulla noin 450 euroa. Liftasimme kyllä paljon, mutta usein maksoimme kuskeille, eli ei sekään mitään ilmaista lystiä ole. Teltassa nukuin puolet reissusta. Maps.me oli ihan mahtava sovellus - tein kaikki vaellukset sen avulla ilman opasta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: W-hi - 01.02.2018, 10:12:48
Onko lentovinkkejä jos kiinnostaa Kirgisia ja/tai Kazakstan? Mitään erityisen halpoja lentoja ei ole tullut vastaan. Onko jollekin kentälle helpompi/halvempi lentää? Ehkä joku Helsinki-Astana  + Almaty-Helsinki tai Bishkek-Helsinki kiinnostaisi.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: servechilled - 01.02.2018, 11:27:24
Ukrainalaisella eli UIA:lla lensin itse joskus Helsinki - Kiev - Astana ja takaisin Almatysta. Tällä hetkellä menopaluu Almatyyn esim kesäkuussa 2018 jotain luokkaa 350€ eli ei mielestäni paha hinta, kun huomioi lentokilometrit. Mitään satasen lentoja tuonne asti tuskin löytyy.

Bishkekiin lienee halvinta siirtyä maitse (=bussilla) Almatysta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: AnniinaH - 06.02.2018, 23:26:17
Istanbulista pääsi viime kesänä 100€/suunta Pegasuksella Bishkekiin, eli jos pääset jollain halvalla Istanbuliin, niin se voi olla halpa reitti. Itse maksoin 150€ yhdensuuntaisesta lipusta Kööpenhamina-Istanbul-Bishkek.  Lensin pois Dushanbesta, mistä on vähän hankala löytää kohtuullisia hintoja mihinkään (ja Venäjällä tarvitsee viisumin jos sitä kautta lentää), maksoin Air Astanalla Istanbuliin 250€/suunta.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: baambi - 28.02.2018, 19:15:06
Tuolla aika jännä juttu Astanasta: https://www.veikkaus.fi/fi/x/kaukaiset-kiekkokaupungit-astana

Korostaa kyllä sitä vaikutelmaa, jonka travelerwillem, jorgus ja servechilled jo kukin välittivät. Toisaalta kaupunki alkoi kiinnostaa kaikessa keinotekoisuudessaan ja scifi-arkkitehtuurinsa takia. Ehkä muutama päivä siellä ja sitten Almatyyn? Toisaalta ei kyllä tee mieli tippaakaan tukea sitä ihmisoikeuksia polkevaa diktatuuria, josta tuo juttukin kertoo.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: ginger_spice - 04.03.2018, 00:56:31
Kävin viime vuonna Kazakstanissa ja Kirgisiassa ja käymisen arvoisia paikkoja molemmat. Listaan tähän vähän vaikutelmia.

- Yöjunalla köröttää vaivatta Astanasta Almatyyn, ja Almatysta pääsee myös Bishkekiin melko vaivatta. Tottuneena Venäjän-kävijänä Kirgisia oli päräyttävämpi paikka kuin Kazakstan, joka yllättävän monella tavalla muistutti Venäjää mielestäni. Kirgisia ja Kazakstan oli oikeastaan keskenään aika erilaisia, Kazakstan on Keski-Aasian lippulaiva öljyrahoillaan ja Nazarbajev-henkilökultillaan, Kirgisiassa taas oli jotain todella aitoa ja omanlaistaan. Bishkekissä huivipäiset kirgiisinaiset myivät basaarissa karjaeläinten ruhon osia ruoaksi ja kamelinmaitoa valtavista pöniköistä. Bishkekissä myös ainakin viime keväänä vielä säänneltiin sähköä, ja katuvalot pimenivät yöksi. Turvatonta ei silti ollut.
- Jos menee Kirgisiaan, kannattaa tsekata ehdottomasti Skazka-kanjoni ja Issyk Kul -järvi. Varsinkin tuo kanjoni saa hieromaan silmiään, on niin epätodellisen näköinen paikka.
- Vegetaristeille toivotan onnea matkaan. Itse olen vege ja hetkittäin tuli ikävä koto-Suomen sapuskoja. Alue on pitkälti aroa jossa ei oikein kasva mikään, joten kasvisten tarjonta on vähän niin ja näin ja tuoreudesta voi ainakin talvikuukausina vain haaveilla. Nälkäkuolemaa ei tule koska kasvisruokia kyllä on tarjolla ravintoloissa aina muutama menussa. Lihansyöjille on sitten tarjolla jos jonkinmoista herkkua, meidän seurueesta useampikin kokeili hevosenlihaa. Kulinaristin unelmakohde Keski-Aasia ei silti ole.
- Kaupungeissa kannattaa unohtaa ostoskeskukset ja suunnata basaareihin, koska paikallinen elämä keskittyy aika paljon niiden ympärille. Bishkekin Osh-basaari oli valtavuudessaan aika vaikuttava.
-   Astanaan riittää päivä tai kaksi ja kaupunki kannattaa tsekata oikeastaan sen absurdiuden takia. Se on Keski-Aasian Dubai, jossa mikään ei oikein ole miltä näyttää. Uudelle puolelle on rakennettu järisyttävän futuristisia rakennuksia ja monumentteja, mutta siellä ei kai oikein asu ketään. Vanha puoli on sitten se mihin oikea paikallisten elämä keskittyy, mutta siellä ei juurikaan ole nähtävää. Uudella puolella on jurtan malliseksi rakennettu hämmentävä ostoskeskus, jonka kattokerroksessa on tekohiekalla varustettu allasklubi kaupungin kermalle.  Jos kulttuurishokkia kaipaa, suosittelen käyntiä diktaattori Nursultan Nazarbajeville omistetussa viisikerroksisessa museossa. Propagandaa parhaimmillaan.
- Almatyssa viihtyy mielestäni huomattavasti paremmin kuin Astanassa, joskin siellä kaikki nähtävyydet on ripoteltu eri puolille kaupunkia. Kannattaa puksuttaa vaijerihissillä Kok Tobe -näköalatornille ihastelemaan kaupunkia.
- Medeun luistinrataa ei pääse katselemaan ilmaiseksi vaan täytyy maksaa pääsymaksu, oli minun vieraillessani siinä 5 euron hujakoilla.
- Kazakstanissa vaikuttavinta oli auton kyydissä istuminen, kun kuski paineli läpi autioiden arojen joilla kirmasi villihevoslaumoja. Kaupunkien ulkopuolella ei ole liikennettä nimeksikään.
- Samaa mieltä aiempien kanssa, että kyrilliset kirjaimet ja edes muutama sana venäjää kannattaa olla hallussa, jos lähtee näihin maailman kolkkiin omin päin. Paikallisten enkun osaaminen kun on vähän niin ja näin.
 
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: jokuli - 21.04.2018, 01:54:51
Tällä kertaa Uzbekistan mainostaa e-viisumia. Kellään kokemusta vai kuuluuko samaan sarjaan, kun toi jo muutamaan kertaan peruuntunut viisumivapaus?
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Starbucks - 27.12.2018, 12:38:27
Uzbekistan ja Tajikistan e-viisumit hoituu netissä helpohkosti. Ainoastaan Uzbek e-viisumissa kuvien latauksessa oli pientä säätöä. Vain .jpg kuvat hyväksyttiin ja maksu ($20) vain visa-kortilla. Molemmista päätös ja e-viisumit meiliin tuli muutamassa vuorokaudessa. Maahantulossa ei mitään säätöä. Ei turhien lappujen täyttöä koneessa tai kentällä. Passi + printti e-viisumista passintarkastajalle. DYU otettiin kuva, TAS ei mitään. Ite olin ulkona käsimatkatavaroilla 10 min koneesta poistumisen jälkeen.
Uzbekistan  pääsee lentäen  myös ilman viisumia 5 vrk ilmaisella transit viisumilla. Maastapoistuminen pitää olla Uzbekistan Airways lento.
Nämä tiedot joulukuu 2018
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: wellu1979 - 27.12.2018, 13:52:24
Voi kiitoksia. Jospa nuo nyt pysyisivät pari vuotta samoina ehtoina, jos kerkeis käymään....
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Matkaajanainen - 14.03.2019, 15:19:35
Löytyisikö joltain tuoreita kokemuksia, kyse on viisumista Kazakstaniin. Luin että alle 30 päivän matkalle ei suomalainen tarvitse viisumia, mutta heti sen alapuolella on ohjeet ja hinnat viisumin hakemiseen. Matka on alle 30 päivää ja paluuliput on, mutta tarve olisi itse asiassa kolmikertaviisumille, eikä sellaista turistiviisumia edes näytä olevan. Voimmeko siis huoletta matkailla pari kertaa muualle eikä tarvitse hakea etukäteen viisumia, vai miten pitäisi toimia?

Nämä ohjeet ovat täällä https://www.lahialuematkat.fi/viisumit/kazakstan
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Appet - 20.03.2019, 23:26:42
Löytyisikö joltain tuoreita kokemuksia, kyse on viisumista Kazakstaniin.
Kävin viime elokuussa Kazakstanissa ja Kirgisiassa. Mitään viisumeja ei suomalaisena tosiaan tarvitse, mikäli matka on alle 30 päivää. Paluulippuja tai majoituksia ei myöskään kyselty. Astanaan saapuessa piti lentokentän passijonossa täyttää eräänlainen rekisteröintilomake (nimi, osoite, matkan tarkoitus) ja virkailija iski passin ohella myös kyseiseen lomakkeeseen kaksi leimaa. Tuplaleimat tarkoitti, että turisti on rekisteröity ja kaikki on ok. Mikäli lomakkeeseen olisi saanut vain yhden leiman, olisi 5 päivän kuluessa pitänyt käydä poliisilaitoksella hoitamassa rekisteröityminen loppuun ja saada se toinenkin leima. Tästä peloteltiin joillain ulkomaalaisilla foorumeilla ja oli annettu ohjeita kazakstanin kielellä, joita voisi ongelmatilanteissa passintarkastuksessa esittää, mutta itselläni ei tosiaan ollut mitään ongelmaa: kysymättä iskettiin kaikki tarvittavat leimat ja tuijotettiin pitkään omituisen näköistä passia. :D Mikäli on maassa vain alle 5 päivää, ei leimoista tai niiden puuttumisesta tarvitse ilmeisesti välittää tuon taivaallista.

Reissun aikana matkustin Astanasta lentäen Almatyyn, ja Almatysta aikanaan lentäen Bishkekiin. Kirgisian lentokentällä tapahtui sama Suomen passin ihmettely ja ilman ongelmia viitottiin eteenpäin. Matkan ehdottomasti mielenkiintoisin osuus oli bussimatka Bishkekistä takaisin Almatyyn ja kyseinen rajanylitys. Olin jälleen kummajainen paikallisten keskellä ja stressasin vähän, että onko rajan ylittäminen hankalampaa nyt maantietä pitkin kuin mitä lentokentällä oli tai ihmetelläänkö, kun passissa on viikon vanhat Kazakstanin leimat. Ei kuitenkaan ollut minkäänlaista vaikeutta - täytin uudelleen saman rekisteröintilomakkeen kuin Astanan lentokentällä, virkailija löi siihen automaattisesti kaksi leimaa ja matka jatkui. Olen siis hyvin varma, että myös teidän "kolmikertaviisumin" kanssa ei ole mitään ongelmaa ja Kazakstanista saa Suomen passilla mennä ja tulla miten haluaa, mikäli 30 päivää ei ylity.

Missä kaikkialla ajattelitte reissullanne käydä? Jos tulee mieleen muita kysymyksiä, voin mielelläni vastailla!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Matkaajanainen - 21.03.2019, 12:51:42
^ Suuret kiitokset! Reittimme on varmaankin Astana - Almaty - Bishkek - Dushanbe - Astana. Almatyn ja Biskekin väli luultavasti maata pitkin. Toistaiseksi varattuna on vain lennot Astanaan ja majoitus siellä kun olen odottanut uutta passiani, mutta tänään pääsen lopultakin varaamaan loput lennot. Reissu on reilun kuukauden kuluttua. Kyselen varmasti vielä lisää  :)
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: riku - 24.05.2019, 18:40:18
moron.
pääseekö uzbekistaniin nykyään myös ilman viisumia 30vrk ajaksi?
jostain luin semmosta
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: musti - 24.05.2019, 21:37:59
pääseekö uzbekistaniin nykyään myös ilman viisumia 30vrk ajaksi?
Suomen passilla pitäs päästä https://mfa.uz/en/consular/visa/ kohta 2

Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: sunshineen - 27.05.2019, 21:23:24
pääseekö uzbekistaniin nykyään myös ilman viisumia 30vrk ajaksi?
Pääsee. Kävin n. kuukausi sitten testaamassa ja hyvin toimi.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Kauko100 - 14.06.2019, 11:13:40
Olisiko kenelläkään pientä viimekäden referaattia Almatysta ja lähinähtävyyksistä? Ravintoloista, erikoisemmista paikoista, kaljoittelusta, hintatasosta yms? Myöskin auton vuokranneilta kiinnostaisi kuulla kokemuksia.

Ainakin Arasanin kylpylä ja Kok Toben "hurvittelualue" kiinnostaa. Auton vuokraaminen kuulemma helppoa, mutta lähinähtävyyksiin (Big Almaty järvi, Charyn kanjoni, Kapshaganin tekoallas...)  liikuttaessa kylien rajamailla paikallinen miliisi vaanii keltakilpisiä (vuokra-autoja) ja vaatii herkästi lahjuksia ilman mitään rikettä. Varmaan nelivedon vuokraaminen on tarpeellinen.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Pesula - 15.06.2019, 09:01:43
Kok Tobessa kannattaa huomioida että keski-ikä on noin 10v - paikka on siis täysin lapsille suunnattu huvipuisto, mistä kyllä löytyy jotain Beatles-patsasta, eläintarhaa, näköalapaikkoja ja muita selfiespotteja joissa varmaan aikuiset viihtyvät. Ei siis kannata varata koko päivää tähän nähtävyyteen, sanoisin että se on kierretty tunnissa max. kahdessa riippuen jonoista.

Sattumoisin koko Almatyn parhaat matkavinkit saatiin just tuon Kok Tobe parkin alapuolelta olevasta turisti-infokopista. Siellä hyvää englantia puhuva nainen järjesti Big Almaty järvelle kuskin ja neuvoi kirjaimellisesti kaikki mitä vain keksittiin häneltä kysyä. Vaihdettiinpa puhelinnumerotkin ja käytiin lounastamassa ja viiniravintolassa hifistelemässä.

Suosittelen siis myös sulle ja muille matkalaisille tuolla turisti-infossa pysähtymistä, Abay avenue - Dostyk ave kulmassa, Kok Tobe puistoa vastapäätä.

En tiedä onko auton vuokraamisessa jotain muita taka-ajatuksia kuin oma rauha ja vapaus, mutta sanomattakin on selvää että minibussien verkosto on niin kattava, että niillä pitäisi päästä kaikkiin nähtävyyksiin mitä muutaman sadan kilometrin säteellä on. Hintataso on luokkaa 3€ / neljän tunnin matka - autot siistejä ja niitä menee usein, olisko yhden kerran ollu joku ylibookattu kärry, mutta lähtökohtaisesti aina oma penkki ja omaa tilaa sopivasti. Saa ihastella rauhassa maisemia eikä seriffit kuumoittele :)

Jos olet futisihmisiä, niin käy kattomassa Kairat Almatyn kotipeli, stadionin horisontissa upeat vuoristomaisemat!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Kauko100 - 15.06.2019, 16:31:34
Kiitos vinkeistä. Elokuun lopulla mennään ja lentopiletit AirBalticalla oli 360e per naamari (jos jotain kiinnostaa). Ollaan ajeltu Siperiassa ja Mongoliassa, joten eiköhän tämäkin maa mene siinä sivussa. Ja kyllä, omaa rauhaa halutaan.

Mitään hyviä ruokapaikkoja, mistä saa Keski-Aasialaista ruokaa sopuhintaan? Venäläinen tai kiinalainen ruoka ei kiinnosta, hevosta ja kamelia mielummin! Kamelin maitokilju kiinnostaa, kuullostaa hyvältä dagen efter juomalta kuten ayran.

Edit: Vai se Kok Tobe on enemmän lapsille? Jotenkin jäi kuva että siellä on ravintoloita ja baareja varttuneemalle väelle, missä voi "hurvitella".
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Pesula - 17.06.2019, 20:28:13
Hyvä juttu, liikennekulttuuri on siis tuttua ja esim tuonne Big Almaty Lakelle mentäessä pitää vain maksaa pieni tietulli tjsp ja saa kyllä ajaa paikan päälle omallakin autolla vaikka vuoristotie onkin hyvin kapea ja vastaantulevia autoja, selfiekeppeileviä patikoitsijoita ja kivenmurikoita saakin väistellä ajaessa. Kandee mennä aamulla aikaisin.

Ravintolakulttuuria löytyy hyvin. Perinteisiä ruokamestoja löytyy joista saa vaikkapa Beshbarmakia eli hevosenliha - pasta yhdistelmää. Löytyy myös tuota grilliruokaa, Shashlikiä joka on jonkinsortin kebab-tanko haluamallaan lihalla ja täytteillä. Noita Shashlik-kebuloita löytyy muistaakseni pitkin katua ja hinnasto luokkaa 1€. Ravintoloissa tietysti vähän kalliimpaa. Esimerkiksi Shashlik Expressin menussa näyttäis olevan perus 3-4€ tuollainen kebuateria: https://shashlikexpress.kz/

Shaslik Dvor nimisessä mestassa käytiin syömässä, perinteinen tunnelma ja hyvä valikoima kaikkea keskiaasialaista grilliruokaa.

Jos puhutaan samasta Kok-Tobesta, niin tosta Abayn kulmalta jonotetaan, ostetaan lippu cable cariin, ajetaan sillä vuoren päälle jossa on pieni lasten huvikeskus, kivat näköalat ja torni, joka ainakin meidän käydessämme oli yleisöltä suljettu. Kyllähän siellä kai ravintoloita oli, mutta yet again, luokkaa huvipuiston perheravintola.

Reissukaverini kirjoitti blogiinsa postauksen Almatysta, jos haluat hänen stoorin, kuvat ja vinkit lukea etukäteen niin tosta: https://nomadinamaailmalla.blogspot.com/2019/05/central-asia-part-2-almaty.html
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: servechilled - 18.06.2019, 16:46:52
Kok-Tobelle myös miinusääni. Neuvostohenkinen huvipuisto, jossa voi toki ryystää kaljaa muovituolikuppiloissa. Mutta eipä paljon muuta.  Jos hienoja näkymiä haluat, niin mene mieluummin Medeu-nimiseen mestaan paikallisbussissa ja ajele kabiinilla niin ylös kuin pääsee.

Arasanin kylpylä on kyllä hieno mesta. Eipä juuri turisteja ollut ja englantia ei puhuttu sanaakaan. Kerrassaan hämmentävä kokemus oli tsekkailla kun paikalliset hakkasivat toisiaan vimmaisesti tammesta tehdyillä vihdoilla. Vahva suositus tälle mestalle.

Ja Charynin kanjonia olen tainnut suositella jo pariin kertaan tällä foorumilla.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: paivansade - 23.06.2019, 19:27:30
Minäkin jättäisin Kok Toben väliin ja suuntaisin Almatyn vuoristoon, jonne pääsee myös kätevästi bussilla numero 12 ja tämän jälkeen kolmella gondoli-hissillä. Näkymät ovat upeat 3200 metrin korkeudessa ja samalla matkalla voi käydä ihmettelemässä Medeun tekojäärataa.
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: Kauko100 - 06.09.2019, 16:36:05
Reissu takana ja voin omalta osaltani vähän päivittää tarvittavia tietoja.

Lennot: Otimme lennot Air Balticilla Riian kautta matkalaukuillla ja hintaa kertyi 440e per naama.

Taksit/Yandex/Prepaid: Suosittelen ensimmäisenä tekona hankkimaan paikallisen mobiilinetin puhelimeen. Almatyn lentokentällä oli ainakin Beelinen kioski, mikä löytyy heti vasemmalta kun saapuu vastaantuloaulaan. Itse otimme ensin virallisen taksin keskustaan mikä olikin reissun kallein 5000 T:tä eli 11,5e. Yandexilla sama matka on 2500-3000 tenkulaa eli 6-7e. Itse nappasin keskustasta K-Cellin (aka. Telia) liittymän 14GB datapaketilla, SIM:istä joutui 250 tenkulaa maksamaan ja itse netistä 2000 T:tä. Homma toimi kuin rasvattu, kysyin venäjäksi puhutteko englantia ja heti löytyi kiva mimmi auttamaan hyvällä lontoolla. Onnistuu myös käsimerkein, ei ongelmaa, testattu on. Passista haluavat kuitenkin kopion.

Yandexilla suhaaminen olikin sitten kaikkein kivuttominta, menimme sillä kaikkialle ja hinnat pääsääntöisesti 600-1200 tenkulan välillä vaikka menisi kaupungin laidalta toiselle. Kokeiltiin myös paikallisten suosimaa käden heiluttelua ja toimi sekin, hinta tosin tulee sopia luonnollisesti ennakkoon. Riippui minne meni, välillä vasta kolmasauto suostui ottamaan kyytiin.

Auton vuokraaminen: Vuokrasimme automme paikasta nimeltä “Ak Zhol car rentals”. Kulkupelimme oli vuoden 2013 Hyundain Santa Fe, 2,4l. Hintaa vuorokaudelle ja oikeudelle ajaa erämaahan kertyi 27000 tenkulaa vuorokaudelta. Alkuun pelotti liikenne, mutta kuskimme tottui jo tunnin jälkeen menoon. Haastellisinta kaupungissa oli vasemmalle kääntyminen ja yksisuuntaiset kadut mitä google ei aina osannut neuvoa.  Bensalitra irtosi 175 T:llä eli 0,4e/l (!!!). Auto kuvattiin heidän toimesta huolellisesti, samoin palautuksen yhteydessä, kaikki meni kivuttomasti. Auton vuokraaminen ei ole välttämätöntä, mutta se antaa oman vapauden mitä me arvostimme. Etenkin minä herkkävatsaisena.

Almaty: Yllätti allekirjoittaneen täysin puhtaudellaan ja ystävällisyydellään. Vaikea uskoa entiseksi neuvostotasavallaksi, huomaa kuinka aasialainen kulttuuri on antanut ystävällisen twistin paikkaan. Kaupunki on niin suuri että jokainen varmasti löytää mieleistä tekemistä. Kävimme Kok Toben turistirysässä köysirataa pitkin, no sai ainakin valokuvat kaupungista. Nautimme myös reissun kalleimmat kaljat 8,5e näköalaterassilla. Kävimme myös katsomassa paikallisen joukkueen lätkää ja eksyimme kanssa olutfestareille yhtenä iltana. Eniten harmittaa että Arasanin kylpylä ja paikallisen fudisjoukkueen Kairatin peli jäi näkemättä (kaulahuivit käytiin sentään ostamassa). Olimme iltaisin niin loppu (tai kaljan himoissa) ettei kaikkeen yksinkertaisesti jaksanut. Ravintoloita löytyy kanssa jokaisen makuun, itse pidimme Kazakkien, Uzbekkien (suurin osa halal = ei alkoholia) ja tietenkin Georgialaisten ravinteleista (jälkimmäisessä söin elämäni parhaan hatsapurin).

Big Almaty Lake: Omalla autolla oli helppo mennä ja oli kyllä vaivan arvoinen kaunis paikka maisemineen. Ehkä allekirjoittanutta vähän pelotti kapeat ja huonokuntoiset vuoristotiet, mutta hengissä selvittiin. Paikkaan pääsee myös Yandexilla, sanoo kuskille että saa 1000T:tä ylimääräistä jos odottaa hetken ja heittää takaisin (näin ainakin eräs britti oli toiminut). Busseja ja marsuja (marshrutkia) ei näkynyt, mutta ilmeisesti sellaisillakin paikalle pääsee huokeeseen hintaaan. Yleisesti ottaen varmaan Almatyn lähistön suurin turistirysä.

Charynin kanjoni: Tännekkin oli helppo mennä omalla autolla kun vaan keskustasta pääsi eroon. Liikenne soljui onneksi juuri väärään suuntaan, eli aamulla keskustaan ja illalla pois keskustasta. Suurin osa pätkästä oli uutta moottoritietä Shelekin kaupunkiin saakka, tulli maksu maksetaan vasta takaisin tullessa ja se oli 1400T:tä. Shelekistä matka jatkui kylien läpi pienempää tietä ja Kokpek nimisen kylän jälkeen tie muuttui asfaltoiduksi kinttupoluksi, rajoituksen silti ollessa 80 km/h. Teiden varsilla oli varsin kattavasti tarjolla saslikkia ja arbuuseja (vesimelooni muuten maistui taivaalliselta kun oli könynnyt laaksoon ja takaisin ylös). Charyn on ehdottomasti käymisen arvoinen, suurin osa kävijöistä oli tullut pikkubusseilla. Kävely rotkon pohjalle kannattaa mutta ylösnousu +34C helteessä oli ainakin allekirjoittaneelle tuskallinen. Pääsymaksu oli 750T:tä per naama. Netissä paljon peloteltuja korruptoituneita liikennemiliisejä emme nähneet kuin kerran, ajoimme rajoitusten mukaan joten ei tullut 5000 tenkulan ylimääräistä lahjuslovia lompuukiin.

Qapshaqain tekoallas: Tämä olikin sitten erikoinen paikka. Halusimme vähän rantalomaa ja kyllä sekin onnistui uimisineen. Paikka oli täysin aavekaupunki, ilmeisesti kaikki elävät olivat Almatyssa päivisin töissä. Vuokrasimme rantapaviljongin hintaan 3000 T:tä ja rannalla oli lisäksemme muutama ihminen. Kaikki rantakojut ja kuppilat olivat kuitenkin kiinni päivällä. Paikka on noin 75 km Almatysta pohjoiseen. Jos uimisesta pitää niin kannattaa käydä, itse en ehkä uudelleen menisi kuitenkaan.

Hintoja: Tämä kun kiinnostaa aina kaikkia niin laitan muutaman esimerkin. Kaupassa olut 0,3-05.e, hyvä vodka 6,5e, tupakit 1e. Ravintolassa olut 1,5-3e, hyvä viinilasi 2-3e, vodka 1-2e. Meitä kun oli kolme niin tilasimme aina neljä ruokalajia jaettavaksi, siihen päälle kaljat ja vodkat niin hintaa kertyi 5-9e per naama. Suosimme tavallisia perusravintoloita, ei mitään katukeittiöitä mutta ei myöskään michelineitä

Summa sumarum: Menisinkö uudelleen? Ehdottomasti, yllätti niin positiivisesti Siperian, Valko-Venäjän ja Ukrainan jälkeen, Mongolian kanssa aika tasoissa. Varmaan ehkä kiinnostaisi muutkin keski-aasian tasavallat tulevaisuudeessa, mutta islamilainen konservatiivisuus ja alkoholivastaisuus ei niinkään. Kazakstan kun lukemani perusteella on staneista se kaikkein vaurain ja liberaalein (jos Nursultanin dynastiaa ei mukaan lasketa).  Ravintoloissa ja kaupoissa löytyi aina joku joka puhuu edes auttavasti englantia, muuten kannattaa opetella se 50-100 sanaa venättä, sillä pärjää loistavasti.

Loppukliimaksina, mikä ei Kazakstanilta mitään pois vienyt oli että aamulentomme peruttiin konevian takia. Paikallinen yhteistyökumppani alkoi selvittämää jatkolentoja, vielä viidenkään tunnin päästä ei ollut tietoa. Soitin itse Riikaan ja kolme minuuttia oli seuraavalle päivälle lennot Istanbulin kautta Turkish Airlinesillä. Sitten heillä meni vielä kaksi tuntia järjestää hotelli meille (aito neljän tähden neuvostoläävä). Katastrofaalista toimintaa, mutta siitä syytän lentokenttähenkilökunnan epäpätevyyttä, en Kazakstania. Suosittelen kaikille Almatya!
Otsikko: Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
Kirjoitti: riku - 16.09.2019, 20:08:31
onko kukaan menossa Tajikistaniin ?
tulin juuri sieltä ja jäi myttyä vaihtamatta 350 tajikistanin somonia,yöllä kentällä ei ollu vaihto auki.
somonin kurssi oli siellä viime viikolla jotain 1€= 10,5 somonia. eli toi 350 somonia on jonkun 33€.
myisin ton 350 somonia mielelläni pois,ei tuu varmaan heti mentyä uudestaan vaikka kiva paikka olikin ja Iskander lake oli helvetin hieno mesta.
myyn 30 ekulla noi setelit,ne on hyväkuntosia 20,50,100 seteleitä.
jos kiinnostaa niin ota yhteyttä [email protected]