Pallontallaajat.net

Omatoimimatkailu => Yleinen => Aiheen aloitti: helri - 01.02.2009, 20:09:24

Otsikko: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: helri - 01.02.2009, 20:09:24
Mitä matkakertomuskirjoja suosittelette?

Madventures-opas on luettu (vaikkei varsinaisesti mikään matkakertomus olekaan) ja pitkästytty Kyllikki Villan parissa (voi sitä ahdistuksen määrää, minkä matkustaminen aiheuttaa). Nyt haussa olisi huikeita kertomuksia matkoista, ja teokset saavat olla vanhempiakin. Onko näitä oikeasti vain tosi vähän, vai enkö vain ole onnistunut löytämään?
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Generig - 01.02.2009, 20:16:33
Intiaaneja ja autiokaupunkeja - autolla läpi amerikan on tällä hetkellä työn alla.

http://www.tienpaalla.net/

Muistaakseni tuota "mainostettiin" täällä  foorumillakin.

Itse kirja on ehkä hieman siloitellusti kirjoitettu - uskon matkalle mahtuneen enemmän yksityiskohtia kuin kirja esiin tuo  :)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: pnda - 01.02.2009, 20:40:45
Hei,

Näistä olen itse tykännyt tosi paljon (tosin tykkäsin niistä Kyllikki Villan kirjoistakin sen rauhallisen tunnelman vuoksi, ja toisaalta myös siitä Madventures-kirjasta :D):

Koivisto, Aura: Irtolaisina Euroopassa (reilikertomus)
With, Niina: Rastaa ja munkkeja & Rahtilaivalla Brasiliaan
Lompolo, Juhani: Junalla Japaniin
Pietilä, Sirpa: Kambodzhan päiväkirja
Delisle, Guy: Merkintöjä Burmasta (sarjakuvaromaani)
Soininvaara, Osmo: Fillarilla Nizzaan
Tukiainen, Katja: Postia Intiasta (sarjakuvaromaani)

Kirjastossa asiasanana toimii "matkakertomukset", ja jos vähän rajaa esim. vuosiluvuilla, tai laittaa jonkun toisen asiasanan, vaikkapa "Afrikka", niin eiköhän sopivia löydy. :)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: helri - 01.02.2009, 22:00:54
Kiitos kirjavinkeistä ja pnda, totta että noinhan niitä varmasti löytyy kirjastostakin :).

Mua ei häiritse Kyllikki Villan kirjoissa se verkkaisuus, vaan jotenkin negatiivinen fiilis. Tuntuu että matkustaminen ahdistaa päähenkilöä, samoin muiden ihmisten seura, oma pärjääminen ja jotenkin fiilis on koko ajan miinuksen puolella. Toki on tosi hienoa että tuon ikäinen ihminen reissaa, mutta ainakin Vanhan rouvan lokikirjaa lukiessa tulee sellainen fiilis, että onko reissu kuitenkin jo voimille vähän liikaa.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Ainotar - 01.02.2009, 22:25:09
Hyvä aihe.  Tätä samaa olen ajatellut itsekin kysellä teiltä muilta tallaajilta.  Olen aivan samaa mieltä tuosta Kyllikki Villan kirjasta. Miksi matkustaa, jos se on yhtä ahdistusta.  Ahdistavaa ja rasittavaa luettavaa.  Onko niin, että kun ikää tulee, kaikenlainen valittaminen lisääntyy (olen itse keski-ikäinen). 
Samantapainen kokemus oli juuri lukemani Marketta Hornin kirja Neljän dollarin päivä, johon tartuin suurin odotuksin.  Alkoi lupaavasti, mutta loppua kohden alkoi todella rasittaa.  Hänen suurin ajatuksensa kai oli matkustaa mahdollisimman halvalla (ekologisesti). 
Tosiasiassa hän vaikuttaa sairaanloisen pihiltä.  Elää toisten kustannuksella ja maksattaa muilla kustannuksiaan surutta ja hankkii tuttavuuksia, joiden siivellä ja vieraanvaraisuudella elää.  Mm. kirjoittaa lähteneensä Tiibetissä kyllälle ostamaan mukia, eräs tiibetiläinen mies maksoi loppujen lopuksi peltimukin ja ostipa neljä omenaakin, koska näki hänen laskevan joka jenin.  Eli siis matkalla vähällä rahalla, kun köyhien maiden ihmiset maksoivat hänen puolestaan.  Moraalitonta sanon minä.  Merkillisiä mielleyhtymiä herätti myös kohta, jossa hän kirjoittaessaan Tiibetin kerjäläisistä toteaa, tuntui pahalta potkia lasta, jonka nenä valui räkää ja vaatteet lemusivat virtsalta, ei häntä oikein voinut kädelläkään työntää pois.  Potkiko hän siis todellakin tiibetiläistä lapsikerjäläistä, sen kuvan tuosta kohdasta saa.  Toki hänen rohkeutensa ja tapansa liikkua on ihailtavaa.  Mutta hänestä tulee selkeästi esiin matkan myötä ennakkoluuloja ja keski-ikäisen ihmisen valitus lisääntyy, kun maailma ei olekaan sellainen kuin hän haluaa eivätkä kaikki matkan varrella puhu englantia.  Myös kaikkien uskonnollisten tukikohtien, ashramien ja luostarien päiväohjelmien seikkaperäinen selittäminen alkoi väsyttää.  Kirjaa olisi pitänyt selkeästi lyhentää ja jäntevöittää,  nyt se oli kasattu kokoon nopealla tahdilla, mikä näkyi kirjoitusvirheissäkin. 
Olisi mukava kuulla muidenkin kommentteja ko. kirjasta ja ehdotuksia mielenkiintoisista muista matkakertomuskirjoista.  Niitä luen mielelläni omien matkojeni välillä.

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Pitufo - 01.02.2009, 23:47:00
Vähän eri mieltä Kyllikki Villasta, olen pitänyt molemmista häneltä lukemistani matkakirjoista (Vanhan rouvan lokikirja ja Pakomatkalla), tulee jotenkin realistisempi tunnelma kun ei kaikki ole kokonaan auvoa ja ihanaa. Mukavan verkkaista kerrontaa ja mielenkiintoisia pieniä faktajuttuja. (toisaalta mitä olen omia matkapäiväkirjojani myöhemmin lukenut, niin eivätpä nekään ole mitään hurjaa hehkutusta vaan ehkä just sitä valitusta löytyy aika paljon)

Muita matkakirjasuosikkejani ovat mm. puolalaisen journalistin Ryszard Kapuscinskin matkareportaasit toinen toistaan jännemmistä paikoista. Luettuna on Eebenpuu (käsittelee Afrikkaa), Imperiumi (Neuvostoliiton alueita) ja Soccer War (mm. Afrikkaa ja Latinalaista Amerikkaa). Travels with Herodotus odottaa lukemistaan ja Emperorin ostan jahka siihen törmään jossain. Hyvä kirjoittaja ja havainnoija. Nimenomaan huikeita ovat sedän kertomukset, lämpimästi suosittelen.

Nuorempana tykkäsin kovasti Vivi-Ann Sjögrenin kirjoista (hyllyssä on Mexikansk dagbok, muita suosikkeja mm. Afrikkaan sijoittuva Saharan aamut ja illat), ne voisi ottaa uusintalukuun taas joskus.

Seuraavat (matka-)kirjat ovat itsellä myös lukulistalla (en ole ehtinyt vielä lukea kun opiskelu on vienyt aikaa, kuulisin mielelläni kommentteja jos joku on näitä lukenut): Isabelle Eberhardt: Islamin siimeksessä, Bill Bryson: Notes from a Small Island, Redmond O'Hanlon: Congo Journey, Mary Kingsley: The Congo and the Cameroons, Javier Reverte: El Sueño de Africa. (Näyttääpäs olevan aika Afrikka-painotteista, pitänee etsiskellä jotain Lattari-aiheista mukaan myös). Ja löytyyhän hyllystä tuo Merkintöjä Burmastakin, eiköhän sekin tule kohtapuoliin luettua.

Neljän dollarin päivästä ja tuosta autolla Jenkeissä -kirjasta olen kuullut lähes pelkästään huonoa, joten jäänevät lukematta. Muutenkin minua ehkä kiehtovat enemmän vähän vanhemmat opukset.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: illusia - 02.02.2009, 07:44:19
Toteuttamaton haaveeni on vielä joskus kävellä Camino Santiago de Compostela, siksi olen lukenut useita siitä kertovia matkakirjoja. Yksi parhaita on mielestäni Susanna Linnan "Simpukankuorelta kotiin".

Usein luen jotain muutakin kirjallisuutta kuin matkakirjoja seuraavasta matkakohteesta. Esim. Irlannista löytyy paljon upeita teoksia, suosikkejani ovat Frank McCourtin kirjat.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: pauliantero - 02.02.2009, 11:14:53
Samantapainen kokemus oli juuri lukemani Marketta Hornin kirja Neljän dollarin päivä, johon tartuin suurin odotuksin.  Alkoi lupaavasti, mutta loppua kohden alkoi todella rasittaa.
Olisi mukava kuulla muidenkin kommentteja ko. kirjasta ja ehdotuksia mielenkiintoisista muista matkakertomuskirjoista.  Niitä luen mielelläni omien matkojeni välillä.

Olen täysin samaa mieltä tuosta Markettan kirjasta. Tunsin häpeää siitä että se on Suomalainen ja vie tuommoista kuvaa meistä maailmalle. Aluksi kirja oli ihan ok luettavaa, mutta loppua kohden tulin siitä lähinnä pahelle tuulelle (en kuitenkaan malttanut lopettaa). Mietin vaan että oliko hän todella yksinkertainen, joka tuli monissa kommenteissa ilmi vaan ainoastaa niin pihi ja kapeakatseinen jolla loi itsestään yksinkertaisen kuvan.

Kyllikki Villalta olen lukenut vasta Pakomatkan ja lokikirja on odottamassa, mutta en aloita sitä ennen kuin olen toipunut kunnolla Marketta Hornista. Vaatii ainakin puoli vuotta... Kyllä muakin häiritsi se Kyllikin elämän vaikeus ja negatiivisuus. Mietin vain että lokikirja on kirjoitettu 10 vuotta myöhemmin ja sen on pakkko olla vielä raskaampaa luettavaa.

Hyvä että pääsee täällä vähän purkamaan patoutumia noista kirjoista ja huomaa ettei olekkaan outo, kun ei kyseisistä kirjoista niin pitänyt.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Pitufo - 03.02.2009, 00:33:32
Tänään kävi taas vanhanaikaisesti ja eksyin Akateemiseen muka aikaa tappamaan. Mukaan tarttui alesta taas muutamia uusia matkailuun liittyviä kirjoja (mm. Penguinsin Great Journeys -sarjaa, jossa on lähinnä siis katkelmia vanhoista matkakirjoista Herodotuksesta Humboldtiin). Jahka saan noita uusia ja aiemmin mainitsemiani luettua, voisin niistä jotain tänne naputella.

Mielestäni muuten Pakomatkalla oli ehkä noista Villan kirjoista raskaampi: kirjoittaja tuntui siinä oikeasti masentuneelta kerratessaan kotimaahan jääneitä ongelmia, ystävättömyyttään yms. Vanhan rouvan lokikirjassa taas on enemmän menneiden muistelua ja jonkun verran toki vanhuuden vaivoista yms. asiaa, josta monet eivät kai halua lukea. Mutta se oli ehkä mielestäni parempi noista kahdesta.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: katjab - 03.02.2009, 08:35:24
Tuli viimeksi luettua Anthony Bourdain:Kobraa lautasella ja minä tykkäsin.
http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9789511181408
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: illusia - 03.02.2009, 09:03:24
Chris Sterwart: Andalusialaiset sitruunat. Ei kerro matkanteosta, vaan maahan muuttamisesta. Suomalaisen vastineen antavat Eija Wagerin kirjat, jotka kertovat italialaisen pikkukylän elämästä ja ihmisistä, siitä millaista on sopeutua (tai sitten ei) kyläläisten keskuuteen.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: raven - 03.02.2009, 18:22:28
Suosittelen myös Jet Lag -matkaoppaita Molvania, Phaic Tan ja San Sombrero. Mahtavaa viihdettä, ainakin kaksi ensimmäistä myös suomeksi.

:D
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Ainotar - 03.02.2009, 19:12:59
Edellisessä viestissä kerroin huonoista lukukokemuksista. Nyt kerron hyvistä.  Selasin kirjahyllyjäni, sieltä löytyi mm. Pirkko Lindbergin Maailmanmatka, sitä voin suositella.  Luin sen vuonna 2005, oikeastaan se täytyisi lukea uudelleen.  Lindberg matkusti hitaasti maailman ympäri, maapallon ekologinen tasapaino ja sen häiriintymisen ilmiöt eri puolilla maapalloa ovat kirjan keskeistä sisältöä. Aiheesta voisi päätellä, että kirja on raskas lukea.  Sitä se ei ole.  Lindberg on hieno havainnoija ja kirjailija.  Oli sykähdyttävää lukijana matkustaa hänen kanssaan.  Kirjan herättämä tunnelma oli aivan erilainen kuin Neljän dollarin päivällä.  Toinen lukukokemus samalta vuodelta oli jo aiemmin mainittu Susanna Linnan Simpukankuorelta kotiin, sympaattinen nuoren kirjoittajan vaelluskirja.  Minullakin on haave Santiago de Compostelan reitin vaeltamisesta.  Nyt kuitenkin edessä Pohjois-Thaimaan vuoriseutu reilun kuukauden päästä. Jotain matkalukemista täytyy ottaa mukaan matkaoppaan lisäksi, on vielä haun alla.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Kettumaaria - 03.02.2009, 20:42:23
Itsellä oli ristiriitainen olo Marketta Hornin kirjasta, toisaalta se inspiroi suuresti ja sai haaveilemaan ennen mahdottoman tuntuisista hankkeista. Lukeminen muuttui kyllä raskaaksi puolivälistä ja alkoi olla jo pientä inhoa kirjailijaa kohtaan. Toisaalta tuntien kirjoittajan taustan, ymmärrän häntä myös hyvin.
 Kannattaa mielestäni kuitenkin lukea jos tuon kaltainen matkustaminen kiinnostaa.

Intiasta olen lukenut kirjan Missä sade leikkii - matkalla eteläisessä intiassa, kirjoittanut Eero Hämeenniemi.
 Kirja on kovin kaunis, mutta ei mikään reppureissaajan opas, vaan sukellus kulttuuriin ja maahan itseensä. Viihdyttävä.

Pirkko Lindbergin Maailmanmatka on seuraavaksi tiedossa, se kiinnostaa minua kovasti.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: lajinsaviimeinen - 04.02.2009, 07:06:10
Hämeenniemi on kirjoittanut myös kirjan Norsuilla etuajo-oikeus, jossa käsitellään Intian lisäksi hieman muitakin Aasian maita. Hyvin samantyylinen teos kuin tuo Missä sade leikkii, eli suosittelen :) Toisaalta tykkäsin myös kovasti Kyllikki Villan kirjoista, kaikesta valittamisesta huolimatta. Viimeisin lukemani kirja jostakin tietystä maasta oli Rautaa ja Silkkiä, joka kertoi amerikkalaisen opettajan kahdesta Kiinan vuodesta. Pidin siitäkin melko paljon. Hmm.. Kyllähän noita on tullut luettua vuosien saatossa enemmänkin, mutta nyt ei tietenkään muistu mieleen muita.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Cosmicgirl - 04.02.2009, 19:43:42


Intiasta olen lukenut kirjan Missä sade leikkii - matkalla eteläisessä intiassa, kirjoittanut Eero Hämeenniemi.
 Kirja on kovin kaunis, mutta ei mikään reppureissaajan opas, vaan sukellus kulttuuriin ja maahan itseensä. Viihdyttävä.


Olen myös lukenut tämän ja pidin sitä ihan hyvänä. Intian matkakirjoista ehkä Sarah McDonaldin "Holy Cow" on ollut parhaimpia. En tiedä, onko sitä suomennettu. Kotimaisten kirjoittajien matkakertomuksista ilahduttava oli Osmo Soininvaaran "Fillarilla Nizzaan". Kannattaa lukea, jos pyörällä matkustaminen kiinnostaa :)


(http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;21;93/st/20090222/e/London/dt/7/k/7e92/event.png)
 (http://www.TickerFactory.com/)
 
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: nl - 05.02.2009, 04:19:29
Minä pidän kovasti vanhoista 40- ja 50-luvun matkakirjoista. Niitä on rivi kirjahyllyssä. Esim. Mörnen "Kullattu kurjuus" on aivan klassikko.

Niissä matkustaminen tuntuu matkustamiselta, ja vertailuja kotimaan ja muiden maiden välillä tehdään ihanan suoraan. Ja kielenkäytössä ei välitetä poliittisesta korrektisuudesta.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Kenyah - 05.02.2009, 13:50:24
Hämeenniemi on kirjoittanut myös kirjan Norsuilla etuajo-oikeus, jossa käsitellään Intian lisäksi hieman muitakin Aasian maita. Hyvin samantyylinen teos kuin tuo Missä sade leikkii, eli suosittelen :) Toisaalta tykkäsin myös kovasti Kyllikki Villan kirjoista, kaikesta valittamisesta huolimatta. Viimeisin lukemani kirja jostakin tietystä maasta oli Rautaa ja Silkkiä, joka kertoi amerikkalaisen opettajan kahdesta Kiinan vuodesta. Pidin siitäkin melko paljon. Hmm.. Kyllähän noita on tullut luettua vuosien saatossa enemmänkin, mutta nyt ei tietenkään muistu mieleen muita.

Pitipä sanomani tuosta Norsuilla on etuajo-oikeus, vaan siitä olikin jo ehditty mainita. Se on hieno kirja, täytyy sanoa. Kunnon kulttuuripaketti.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: kekkuli - 05.02.2009, 22:30:39
Kas vain tällaista kirjakeskustelua on ollut aiemmin:
Pallontallaajat.net > Muuta mukavaa > Asian vierestä ja vieläkin kauempaa > Kirjallisuutta
http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/index.php?topic=1249.0

Come to Finland : julisteita & matkoja 1851-1965. Jyhkeä ja komea kuvakirja Suomen matkailujulisteista.

Chatwin, Bruce: Patagonia, patagonia. Lienee klassikko mutta ei vastannut ihan odotuksiani.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Tsili - 06.02.2009, 09:58:59
Oi vitsi, täällä ei ole vielä mainittu Jamie Zeppan kirjaa Ylitse taivaan ja maan. Aivan ihana kertomus nuoresta kanadalaisesta opettajasta, joka lähtee melkeinpä hetken mielijohteesta Bhutaniin opettajaksi. Luettuani tämän kirjan yritin epätoivoisesti ottaa selvää, josko minäkin pääsisin Bhutaniin. Toisella lukukerralla (ja enemmän omia reissukokemuksia takana) alkoi Jamien ajoittainen heikkous ärsyttää. Se ei kolmeen kuukauteen syö muuta ku keksejä ja hilloa, kun se ei uskalla koskea paikalliseen ruokaan. Se myös nopeasti ryhtyy muka-henkistyneeksi ja pöyristelee, miten länkkärit luulevat tarvitsevansa niin paljon tavaraa. Seuraavalla sivulla Jamie kuitenkin jo hehkuu innosta, kun pääsee Intian puolelle kunnon ostarille ostelemaan kaikenlaista turhaa.

No, Jamieta lukuunottamatta itse kirja ja kuvaus Bhutanista on mieletöntä luettavaa. Ihana, ihana kirja.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Stüld håjt90 - 08.02.2009, 19:04:45
Oon tällä hetkellä lukemassa Paul Therouxin "Herkuleen Pylväitä", jossa mies matkaa välimeren ympäri Espanjasta Marokkoon käyttämättä lentokonetta. Teos on melko kulttuurihistoriallinen, mutta juuri se varmasti tekeekin kirjasta mielenkiintoisen, sillä matkakohteet pääosin melko yleisesti tunnettuja..

Kirjassa on myös paljon Therouxin matkalla käytyjä keskusteluja ja tilanteita, mikä tekee kirjasta hieman elävämmän. Silti se vaikuttaa 60 sivun jälkeen liian selostukselta. Kaipaisin itse enemmän tajunnanvirtamaista kerrontaa, mutta vuoden matka taitaa olla muutenkin vaikea kiteyttää eheäksi kirjaksi.

Tällä hetkellä olen menossa Espanjassa off-season aikana, eli kirja varmasti muuttuu mielenkiintoisemmaksi kun päästään ihmeellisimpiin maihin, kuten Turkkiin, Israeliin, Albaniaan, Kroatiaan. Vaikuttaa tähänkin mennessä lukemisen arvoiselta

Ps. lostava aihe, oon yrittäny ettii jo pidemmän aikaa Intia aiheisii kirjoi
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: juupas - 10.05.2009, 01:16:47
Paolo Coelho -- Alkemisti, lasketaanko  ;)

Vähemmän syvällistä, mutta sitäkin viihdyttävämpää:

- Are you experienced? by William Sutcliffe (nuoret lähtee Intiaan)

- Laguuni, kirjoittanut Alex Garland (elokuva The Beach perustuu tähän)

 tykkäsin  ;D
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: aaro - 15.05.2009, 10:39:18
Chatwin, Bruce: Patagonia, patagonia. Lienee klassikko mutta ei vastannut ihan odotuksiani.
Ei minunkaan odotuksia vastannut. Argentiina on mielenkiintoinen kohde, mutta kirja pettymys. En osaa antaa tarkempaa analyysiä, kun lukemisesta jo aika kauan.

- Laguuni, kirjoittanut Alex Garland (elokuva The Beach perustuu tähän)
Kohtalainen romaani ja kannattaa mielestäni lukea ensimmäistä Thaimaan matkaa suunnitellessa, elokuva epäonnistunut.

Oon tällä hetkellä lukemassa Paul Therouxin "Herkuleen Pylväitä", jossa mies matkaa välimeren ympäri Espanjasta Marokkoon käyttämättä lentokonetta. Teos on melko kulttuurihistoriallinen, mutta juuri se varmasti tekeekin kirjasta mielenkiintoisen, sillä matkakohteet pääosin melko yleisesti tunnettuja..

Ps. lostava aihe, oon yrittäny ettii jo pidemmän aikaa Intia aiheisii kirjoi
Minä pidän Theroux'n tyylistä. Suuri junamatka sekä jatko-osa Paikallisjunalla Patagoniaan molemmat luettu. Ainakaan tuota ensimmäistä osaa ei tarvitse lukea kronologisessa järjestyksessä vaan voi fiiliksen mukaan lukea juuri siihen hetkeen sopivaa pätkää. Aika erilaistahan meininki on riippuen siitä ollaanko Turkissa, Japanissa vai Trans-Siperian radalla.   :) Tuo Suuri junamatka käsittelee aika paljon juuri Intiaa eli suosittelen sinullekin sitä.

Muitakin alan kirjoja tullut luettua, viimeksi hollantilaisen Jeroem van Bergeijkin My Mercedes is Not for Sale. Kyseessä on kertomus automatkasta Amsterdamista Ouagadougouhun, missä tarkoituksena on lopulta myydä käytetty mersu Länsi-Afrikassa. Eipä tuo kirja ainakaan lisännyt intoani mustaa Afrikkaa kohtaan.

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Nti Linnunrata - 15.05.2009, 16:28:25
Muitakin alan kirjoja tullut luettua, viimeksi hollantilaisen Jeroem van Bergeijkin My Mercedes is Not for Sele. Kyseessä on kertomus automatkasta Amsterdamista Ouagadougouhun, missä tarkoituksena on lopulta myydä käytetty mersu Länsi-Afrikassa. Eipä tuo kirja ainakaan lisännyt intoani mustaa Afrikkaa kohtaan.
Jos "mustassa Afrikassa" reissaamisesta haluaa innostua kirjan ääressä, yksi hyvä teos on Peter Mooren Swahili for the Broken Hearted. Se kattaa mannerta Kap-kaupungista Kairoon.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: kalabaliikki - 16.05.2009, 12:43:08
Katja Tukiaisen Postia Intiasta, sekä Soininvaaran Fillarilla Nizzaan mainittiinkin jo. Pidin molemmista. Oon kyllä lukenut em. kirjallisuutta paljonkin, mutta jostain syystä kun nyt pitäisi muistella ei tule kovin montaa mieleen...:- o

- Ilmari Calamnius: Kiannan rannoilta Kaspian poikki
Kirjoitettu 1900-luvun alussa, mikä antaa ihan oman tunnelmansa reissaamiseen. Ton luettuani harmitti hetken etten elä 1800-luvulla, jolloin saatto vaan mennä satamaan ja hypätä kaukomaille menevään laivaan ilman mitään viisumeita ja hostellien ennakkovarauksia.

- Andrzej Stasiuk: Matkalla Babadagiin
Runollista ja hieman surumielistä kuvausta itä-Euroopan matkalta

- Off the map (en löytänyt kirjailijoiden "Hib and Kika" koko nimiä)
Kahden nuoren naisen liftaus-vallattu talo-punkkaribileet- painotteinen matkakertomus Keski-Euroopasta. Ainakin "vaihtoehtoihmisille" matkakuumeen nostattavaa luettavaa
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: aaro - 15.06.2009, 15:49:42
Anthony Bourdainin Kobraa lautasella tuli luettua. Mielenkiintoisia paikkoja, reipasta meininkiä, rehellistä kertomusta siitä millaista on kun liikkuu kuvaajien kanssa ja mielestäni myös erityisen hyvin suomennettu  :). Sen verran elävä kertomus, että pystyi oikeasti kuvittelemaan millaista on matkustella noissa paikoissa. Pääpaino on syömisessä ja eri ruokalajien kuvaamisessa, joten kannattaa lukiessa varata jotain naposteltavaa lähietäisyydelle. Ainoa  mikä häiritsi oli Bourdainin tapa joka kappaleessa kertoa tupakoinnistaan ja siitä kuinka häiritsevää on, jos jossain (kuten Kalifornian baarit tai reittilennot) ei saa tupakoida. Uskon toki miehen olevan nikotiiniaddikti, mutta tarvitseeko sillä jatkuvasti retostella.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: -sissi- - 17.06.2009, 09:35:32
Chris Sterwart: Andalusialaiset sitruunat. Ei kerro matkanteosta, vaan maahan muuttamisesta. Suomalaisen vastineen antavat Eija Wagerin kirjat, jotka kertovat italialaisen pikkukylän elämästä ja ihmisistä, siitä millaista on sopeutua (tai sitten ei) kyläläisten keskuuteen.

Eija Wagerin kirjoista tykkäsin myös. Tosin välillä unohtui mielestäni vähän liikaa jaarittelemaan asioita, mutta kaiken kaikkiaan mielenkiintoisia opuksia.

Ylipäänsä musta on kiva lukea näitä kokemuksia vieraaseen maahan muuttamisesta. Muutamia mukavia:

Annie Hawes: Extra Virgin - Elämää Ligurian oliivilehdoissa, Kypsä poimittavaksi, Calabrian perintö
Nämä kertovat brittisisarusten muutosta Italiaan ja elämästä siellä.

Peter Kerr: Lumipalloja ja appelsiineja
Kokemuksia maatilan hankinnasta Mallorcalta ja sillä itsensä elättämisestä. Tähän löytyy jatko-osakin, mutta sitä ei ole suomennettu. Aika simppeliä englantia se tosin oli.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Pitufo - 17.06.2009, 09:54:00
Laitanpa viimeisiä matka-aiheisia lukukokemuksia tänne taas. Tänä keväänä koulu tai työ, jotka molemmat sisältävät runsaasti lukemista, ovat hiukan hidastaneet tahtia (ja olen myös lukenut paljon ei-matkakirjoja).

Lukaisinpa minäkin Chatwinin Patagonia, Patagonian. Eikä noussut suosikiksi minullakaan, se oli jotenkin, noh, jäsentymätön. Luin melkein kokonaan myös V. S. Naipaulin Matka islamin maailmaan (se oli lainassa kirjastossa ja jouduin palauttamaan sen kun lähdin reissuun). Mielenkiintoinen, mutta paikoin hiukan tylsä teos, jossa tekijä matkaa läpi islamilaisen maailman 70-luvun lopulla ja käsittelee maiden historia ja nykyisyyttä, kohtaa paljon ihmisiä jne. Naipaulin suhtautuminen on kriittistä, mutta paikoin hän kyllä onnistui ärsyttämäänkin minua. 
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: viikinpelto - 25.06.2009, 12:03:35
Matti Rämön "Rengasrikkoja Saharassa", fillariromulla ja puska/hostellimajoituksella Helsingistä Saharaan ja takaisin.

Greg LeMond, complete book of bicycling, sisältää myös tarinaa jenkin näkemystä 1970 luvun Euroopasta.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: pnda - 08.07.2009, 10:19:00
Täytyypä ihan suositella täälläkin äskettäin lukemaani Sulo-Weikko Pekkolan Hyvästi Porvoo - Morjens Kalkutta -matkakertomusta vuodelta 1928. ;D Kirjassa oli kerrottu mielenkiintoisesti mm. matkustustavoista, kirjoittajan kohtaamista kanssamatkustajista sekä siitä, millaista oli hankkia siihen aikaan passi ja viisumi. Sujuvaa luettavaa ja lisäks vielä hauskakin, nauroin jopa bussissa ääneen. :D
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Ruuhkis - 08.07.2009, 11:05:54
Aika hauska huomata että porukka tuntuu eksyneen samojen kirjojen pariin. Omia kesto suosikkejani on toi Kobraa lautasella, just lopetin Paulo Coelhon The Alchemist( näh, tyttöjen kirja) Ja nyt yritän tavata Herkuleen pylväitä loppuun.

Itse suosittelisin myös tommosta alelaarista löytynyttä Interview Riipinen. Matkakertomuksien lisäksi ( niin ne on siltä ajalta kun ei ollut kännyköitä sun muita ) aika hyvää tietoa Suomen "populaarikulttuurista" ( luoja mikä sana) ja sen ihmisistä tuolta ajalta.....mitähän Riipiselle muuten nykyään kuuluu?

By the way, kaikki kirjat on "matkakirjoja", ne vaan vie sut jonnekin...... ;)

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Pitufo - 08.07.2009, 11:46:24
Ainiin, piti tänne jo ajat sitten suositella nuoruuden suosikkiani Pentti Saarikoskea, jonka proosatuotannon suorastaan ahmin lukioikäisenä. Teokset eivät ehkä ole suoranaisesti matkakirjoja, mutta niissä kyllä ollaan matkoilla ja ulkomailla, yleensä käännös- tai kirjoitustöissä. Inhorealismia, mielenkiintoista ajankuvaa eurooppalaisista kaupungeista, politiikkaa ja kirjallisuutta. Niin, ja hienosti kuvattuja, kiinnostavia hahmoja joihin Saarikoski tutustuu.

Suosikeistani lyhyesti: Aika Prahassa sijoittuu nimensä mukaisesti Prahaan, Euroopan reunalla Saarikoski matkustaa Ruotsista Bretagneen ja Dubliniin, Kirje vaimolleni sijoittuu Dubliniin, jossa Saarikoski käänsi Joycea. Lisäksi julkaistuihin päiväkirjoihin sisältyy matkakertomusosioita, mm. Juomarin päiväkirjoissa ollaan Dublinissa, Islannissa ja Lontoossa.

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 08.07.2009, 12:16:54
Aika kiva kirja, tammonen minka loysin hostellin kirjahyllysta!


Lost City of the Incas: The Story of Machu Picchu and Its Builders

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: *frida - 08.07.2009, 14:13:09
Mä olen poiminut kirjastosta elämäkerta-puolelta mielenkiintoisia opuksia, jotka nekin sopinee hyvin pallishenkeen. Esim. viimeksi luin Deborah Rodriguezin Kabulin kauneuskoulun, jossa siis nimensä mukaisesti liikutaan Kabulissa. Muitakin lupaavan oloisia kirjoja siellä odottelee lukemista.

Bill Brysonilta olen lukenut Downunderin ja Notes from a Small Island - mielenkiintoinen näkökulma reppureissailuun, kun matkustajana on keski-ikäinen, keskiluokkainen mies.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: aaro - 30.07.2009, 21:17:56
Paul Theroux'n Herkuulen pylväät tuorein luettu matkakertomuskirja. Tyylistä pidän edelleen, mutta Slovenian ja Kroatin osuudet hieman häiritsi. Italiasta entiseen Jugoslaviaan siirtyminen ei minusta nyt niin draamattinen ole kuin Theroux antaa ymmärtää. Italiassa mielestäni rähjäisempää kuin kirjassa kuvataan ja ei kai Slovenia nyt edes vuonna 1993 ollut niin hajalla pari vuotta aiemmin käydyn 11 vuorokauden sotimisen jälkeen. Onkohan Theroux tarkoituskella liitotellut kuvausta viihdyttääkseen ja ruokkiakseen amerikkalaislukijoiden ennakkoluuloja.  ???

Varsinaisestihan tämä on puolustuspuhe yksinmatkustamisen helppouden ja joustavuuden puolesta, monesti korostetaan kuinka tällaista matkaa missä suunnitelmat elävät olisi vaikea toteuttaa kenenkään kaverin kanssa. Ja niille pallontallaajille, joiden mielestä omatoimimatkailua pitää harrastaa nimenomaan nuorena ja se on (muka) ihan eri asia matkustaa 25-vuotiaana kuin 20-vuotiaan, niin suosittelen tutustumaan Theroux'n ja Michael Palinin tuotantoon. Jos intoa riittää, niin seikkailla voi vanhemmallakin iällä.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Pitufo - 31.07.2009, 10:50:44
Ja niille pallontallaajille, joiden mielestä omatoimimatkailua pitää harrastaa nimenomaan nuorena ja se on (muka) ihan eri asia matkustaa 25-vuotiaana kuin 20-vuotiaan, niin suosittelen tutustumaan Theroux'n ja Michael Palinin tuotantoon. Jos intoa riittää, niin seikkailla voi vanhemmallakin iällä.

En nyt kuulu tuohon kategoriaan (varsinkin kun olen jo yli 25 ja monet suuret seikkailut vielä odottavat), mutta osaisitkos suositella jotain Michael Palinin kirjaa erityisesti? Olen niitä erinäisisissä kirjakaupoissa selaillut, mutten toistaiseksi lukenut. Kiinnostaisi kuitenkin, mikäli miehen teokset ovat hyviä.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Ruuhkis - 31.07.2009, 12:01:01
^Minä aion seikkailla niin kauan kuin se fyysisesti on mahdollista ja pystyn itse reppuni kantamaan.

Kukaan nähnyt divareissa Saarikosken teoksia ?

Varsinkin Juomarin päiväkirjat kiinnostaa.
 
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: JN1234 - 31.07.2009, 15:19:02
Ernesto "Che" Guevara: Moottoripyöräpäiväkirjat, Etelä-Amerikan reissaajalle.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: aaro - 31.07.2009, 18:38:12
Ja niille pallontallaajille, joiden mielestä omatoimimatkailua pitää harrastaa nimenomaan nuorena ja se on (muka) ihan eri asia matkustaa 25-vuotiaana kuin 20-vuotiaan, niin suosittelen tutustumaan Theroux'n ja Michael Palinin tuotantoon. Jos intoa riittää, niin seikkailla voi vanhemmallakin iällä.

En nyt kuulu tuohon kategoriaan (varsinkin kun olen jo yli 25 ja monet suuret seikkailut vielä odottavat), mutta osaisitkos suositella jotain Michael Palinin kirjaa erityisesti? Olen niitä erinäisisissä kirjakaupoissa selaillut, mutten toistaiseksi lukenut. Kiinnostaisi kuitenkin, mikäli miehen teokset ovat hyviä.
Lähinnä oli mielessä nuo tv-sarjat, keväämmällä Yle Teemalta tullut Halki suuren Saharan oli upea. Samaten tällä hetkellä pyörivä Navalta navalle teki vaikutuksen nuorempan. En ole itse asiassa hänen kirjojaan lukenut eli en tiedä miltä nuo luettuina vaikuttaa. 

Brittien Amazonilta noita näyttäisi ainakin saavan kohtuuhalvalla eli saattaa jossain vaiheessa mennä tilaukseen. Mikäli näin käy, palaan asiaan tässä topicissa. :)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: meeruli - 31.07.2009, 23:03:22
Paul Theraux: Great Railway Bazaar on mainio. Junalla Englannista keski-Aasian kautta Japaniin asti (sinne toki laivalla) ja sieltä Trans Siberian takaisin.
En huomannut, että Waltaria olisi täällä suositeltu: mm. Yksinäisen miehen juna ja Lähdin Istambuliin. Korkeaotsaista.
Erikseen varoittaisin, että Intiassa kovasti kaupattava Holy Cow (by Sarah McDonald) on yksinkertaisesti lapsellinen ja huono toisin kuin täälläkin kehuttu Sutcliffen Are You Experienced, joka on nerokas kirja nuorten ensimmäisestä Intian-matkasta.

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: pnda - 05.08.2009, 10:06:37
Äskettäin luettua:

- Marketta Horn: Neljän dollarin päivä

Luin tätä pätkissä kun en meinannut kestää kirjailijaa. ;D Horn vaikutti todella ärsyttävältä ja välillä erittäin ilkeältä. Tykkäsin kuitenkin kovasti matkakertomuksesta, toivoin vaan, että sen olisi kirjoittanut joku muu. Olisin toivonu, että kirjassa olisi ollu enemmän tietoa ja tunnelmia maista ja kaupungeista, eikä niinkään yksityiskohtaisia tietoja ekokylistä ja uskonnollisista keskuksista.

- Sulo-Weikko Pekkola: Terveeks' - Buddha

Jatkoa teokselle Hyvästi Porvoo - morjens Kalkutta. Seikkailuja 1920-luvun Kaakkois-Aasiassa, mm. käärmeenammuntaa. :D Hauska ja mielenkiintoinen, mutta ei niin koukuttava kuin ensimmäinen osa. Sarjaan kuuluu myös kolmantena osana Ylistetty etelä, joka kertoo Australiasta, mutta kirja vaikutti niin paljon kuivemmalta, etten jaksanut alkua pidemmälle.

Muokkaus: Tähän piti vielä sanoa, että tykkään näistä vanhoista matkakertomuksista, näissä matkanteko on niin ihanan hidasta eikä joka paikkaan lennetä.

Aino Lapila: Sadhujen maa

- Nuoren naisen matka Intiaan ja Nepaliin. Kirja oli huonosti tehty, siinä oli paljon kirjoitusvirheitä, ja se vaikutti siltä, ettei kukaan ollut viitsinyt lukea sitä ennen painamista. Kertomus oli kuitenkin mielenkiintoinen, elämänmakuinen ja jotenkin vapaa. Lapilakin vaikutti välillä ärsyttävältä ja ilkeältä, tai ehkä se oli vain rehellisyyttä? ::)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Patrik_V - 06.08.2009, 12:37:56
Aika vähiin on lukeminen viime vuosina jäänyt, mutta viime kirjastokäynnillä tarttui mukaan Petri J Kososen "Reppuselkägringo". Loistava kuvaus Etelä-Amerikan reissusta 80-90 luvun vaihteesta. Kirjoitettu rennolla otteella, kuitenkin hyvin asialliseen sävyyn, esim joka maan politiikasta ja kulttuurista tulee sopivasti tietoa, ei liikaa. Suosittelen ehdottomasti!

Toinen mikä nyt on vaiheessa on Inkeri Kilpisen Kulkurin kertomuksia Andeilta Amazonille, v. -82 julkaistu kertomus automatkasta Etelä-Amerikan halki. Hyvin kuvailee fiiliksiä mitä reissu tuo tullessaan, ja kirjasta huokuu tietty "tuoreus", EA oli varmaan suomalaisille melko tuntematon vielä tuohon aikaan, ainakin omatoimimatkailun kannalta. Ainakin alun perusteella vaikuttaa hyvältä.

Olisi hauska lukea jonkun ulkomaalaisen tekstiä reissailusta suomenmaalla   ;)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Vandit - 06.08.2009, 13:22:05
Minä pidän kovasti vanhoista 40- ja 50-luvun matkakirjoista. Niitä on rivi kirjahyllyssä. Esim. Mörnen "Kullattu kurjuus" on aivan klassikko.

Niissä matkustaminen tuntuu matkustamiselta, ja vertailuja kotimaan ja muiden maiden välillä tehdään ihanan suoraan. Ja kielenkäytössä ei välitetä poliittisesta korrektisuudesta.

Oma suosikkini on "maapallo"- sarja 20-luvulta, erityisesti kaukomaiden osuudet (Aasia, Afrikka, latinalainen Amerikka). Kyseessä siis maantiede-aiheinen kirjasarja, jossa on kymmenkunta paksua kirjaa. Maita lähestytään lähinnä maantieteen ja luonnontieteen sekä kulttuurillisen vertailun näkökulmista. Kirjoittajina liuta suomalaisia, jotka ovat ties mistä syistä (lähetyssaarnaajina tms.) matkustaneet todella syvälle ja ihan minne vaan, mikä noihin aikoihin on ollut varmasti aikamoinen kokemus.

Jutut ovat välillä tietysti nykypäivän näkökulmasta "ihanan naiiveja", ja paikalliskansojen kuvaukset yleensä avoimen rasistisia. Ei kuitenkaan sinänsä pahansuovasti, vaan se nyt vaan oli tuohon aikaan tapana...pistäisin mielelläni jotain suoria lainauksia, mutta kirjat ovat vanhempieni luona, lueskelen niitä aina kun käyn siellä...mutta ihan mitä nyt muistuu mieleen, niin jotain tyyliin "Latinalaisen Amerikan kansat voi karkeasti järjestää älykkyyden perusteella 1) gringot 2) intiaanit 3) mulatit 4) sambot 5) neekerit". Usein valitetaan alkuperäiskansojen "puutteellista siveellisyyttä" yms. Jossain kohtaa kirjoittaja mietti, että kukakohan on vienyt Andamaanien alkuperäiskansoille ensimmäisen tulen, koska "itse he eivät sitä ainakaan ole saaneet aikaiseksi".

Ja kaikenlaista pientä kiehtovaa, paikkoja joissa on itse käynyt 85 vuotta myöhemmin (niin, ja kuvia on ja paljon). Kaupunkikuvauksia kaupungeista, joissa nykyään asuu 30 kertaa enemmän porukkaa. Juttuja tyyliin "ranskalaiset ovat kuulemma juuri löytäneet tältä alueelta Angkor Wat- nimisen temppelialueen". Hemmetin kovaa kamaa, ja jollekin olisi loistava gradunaihe...
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: KorbSe - 09.08.2009, 10:20:11
Aika vähiin on lukeminen viime vuosina jäänyt, mutta viime kirjastokäynnillä tarttui mukaan Petri J Kososen "Reppuselkägringo". Loistava kuvaus Etelä-Amerikan reissusta 80-90 luvun vaihteesta. Kirjoitettu rennolla otteella, kuitenkin hyvin asialliseen sävyyn, esim joka maan politiikasta ja kulttuurista tulee sopivasti tietoa, ei liikaa. Suosittelen ehdottomasti!

Myös Kososen Hiljaa virtaa Mekongia voi varauksetta suositella, ei tainnut vielä olla mainintaa?

Kiinnostava kirja Sarawakin heimoista on Jörgen Bitchin Ulu - Maailman päätepiste: Matkoja Borneon viidakoissa. Kirjoitettu viiskytluvun lopulla mutta edelleen relevantti opus.

James Skibon Ants For Breakfast : Archeologigal Adventures among the Kalinga. Kirjailija asuu Kalinga heimon parissa pohjois Luzonilla, Filippiineillä. Menee ehkä enemmän antropologian/arkeologian puolelle mutta erittäin kiinnostava, ajatuksia herättävä kirja.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Hanna-73 - 10.08.2009, 10:38:19
Marko Hartikainen-Jari Hassinen: "Moottoripyörällä maailmanlaidalle: Siperian halki Vladivostokiin ja takaisin". Painovuosi 2008. Loistavaa tekstiä ja mahtavia kuvia!
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: MP - 30.11.2009, 23:39:32
Vähän vanhempaan aikakauteen:

G.A Wallin - Tutkimusmatkoilla Arabien parissa.

Jos jonnekkin arabimaailmaan olette matkaamassa niin suosittelen ehdottomasti!
Kirja kertoo siis suomalaisen tutkimusmatkailija Georg August Wallinin tutkimusmatkoista arabimaailmaan noin 1800- luvun puolivälin aikoihin. 

http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2001_1/1526
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 01.12.2009, 03:06:20
Vanhemmista kirjoista puheenollen, Sakari Pälsi on kanssa kirjoitellut
ihan mielenkiintoisia kirjoja joskus vajaa 100 vuotta sitten..
Pikkupoikana lueskelin niita mutta en muista nimia enaa.. Siperiassa
se oli hengaamassa suomensukuisten kansojen luona sikali kun
muistan. Oli oikein kiinnostavaa luettavaa. Pitaa menna kirjastoon
kunhan palailen armaaseen kotimaahan.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Jepulis - 01.12.2009, 20:37:47
- Johanna Sinisalo: Linnunaivot

Tämä kirja on minulla juuri kesken. Tarina sijoittuu pääasiassa Tasmanian South Coast Trackin vaellusreitille, mutta siinä on katkelmia myös muista Australian ja Uuden-Seelannin vaellusreiteistä. South Coast Trackista löytyy aika yksityiskohtaista kuvailua ja karttakin löytyy kansilehdistä. Tarinaan kuuluu myös parin ihmissuhteiden käsittelyä ja joitain trillerin omaista pitäisi kirjassa kai vielä tapahtua. Sopii hyvin noiden alueiden vaeltamisesta kiinnostuneille. Lainasin tämän kirjastosta.

- Andrew Stevenson: Kiwi Tracks

Tyyppi kertoo matkakertomuksia Uudesta-Seelannista, lähinnä vaellusreiteiltä ja kohtaamistaan ihmisistä. Sopii kans oikein hyvin Uuteen-Seelantiin matkaaville ja nostaa halun päästä vaeltamaan siellä. Ostin Uudesta-Seelannista.

- Marlo Morgan: Mutant Message Down Under

Kertoo toimittajasta, joka lähtee "alkuperäisellä" tavalla elävien aborginaalien matkaan. Kirjassa tapahtuu paljon yliluonnollisilta vaikuttavia juttuja, joiden vakuutellaan olevan sitä mitä elämä olisi jos ihmiset eivät olisi kadottaneet alkuperäänsä. Kiinnostavia ideoita, sopii sivilisaatiokriittisille ja aborginaalikulttuurista kiinnostuneille. Ostin Nykistä kirja-alesta.

- Rita Golden Gelman: Tales of a Female Nomad

Tämä kirja oli pakko saada ostaa, koska niin monet reissukirjat tuntuvat olevan miesten kirjoittamia. Naismatkaajan kokemukset ovat kuitenkin usein erilaisia silloin kun pyrkii tutustumaan paikallisiin, koska naisten elämä useimmissa paikoissa ympäri maailmaa on joka päivä toistuvia rutiineita: pyykin pesemistä, ruoan laittoa ja veden kantamista, kun taas miesten elämään kuuluu enemmän projekteja, kuten rakentamista ja seikkailua, kuten metsästys- ja kaupunkireissuja. Rita irtautuu tavallisesta elämästä ja lähtee kiertämään maailmaa viipyen parit vuosikymmenet esim. Meksikossa ja monia vuosia Balilla. Korosti kovasti kuinka haluaa tutustua joka paikassa oikeasti ihmisiin ja elää paikallisten keskuudessa. Tämän toistelu tuntui välillä jeesustelulta.

- Tumppi Varonen: Syökö kuningas makkaraa?

Helsinkiläinen tehdastyöläinen lähtee Thaimaahan tavatakseen uudestaan tytön. Kertoo hieman thai-kulttuurista. Enemmän ehkä kirjaa lukiessa mietin, kuinka hyvä kirja olisi luettavaksi oravanpyörää itsestään selvänä pitäville tyypeille, jotka ovat kyllästyneitä arkeensa.

- Gregory David Roberts: Shantaram

Uskomaton ja vähän mahtaileva omaelämänkerrallinen tarina Australiasta paenneesta tyypistä, joka asettuu Mumbaihin, jossa elää slummissa, työskentelee Mumbain mafian parissa, käy taistelemassa Lähi-idässä, välillä on vähän vankilassa ja tekee kaikenlaista. Paksu kirja, hyvää reissuluettavaa.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: pnda - 01.12.2009, 20:54:17
Taas (sarjakuvapainotteista) päivitystä:

Aino Sutinen: Taksi Kurdistaniin - reppumatkasarjakuvia Lähi-idästä
- Ihastuttava pieni sarjakuva Lähi-idän reissusta, nätisti piirretty ja täynnä hassuja lyhyitä tarinoita.

Guy Delisle: Pjongjang
- Sarjakuvaromaani siitä, millaista Pohjois-Koreassa on vierailla ja elää.

Erkki Lampén: Neljä retkeä läpi Suomen
- Tylsän kannen alta löytyi hauska neljäosainen retkikertomus (kävellen, pyöräillen, hiihtäen ja meloen). Kävelykertomus oli ehdottomasti paras ja hauskin ja sai omassakin mielessä pyörimään, että mitä jos oikeasti joskus kävelisi halki Suomen.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: novosti - 01.12.2009, 21:06:29
Yksi mukaansatempaavimmista matkakirjoista on ehdottomasti Magnus Londenin: Maan ääriin, kertomuksia Siperian matkoilta (1998). Reissujen ajankohdat 90-luvun alkupuoliskolla ja maan murros on jotenkin erityisen hyvin kuvattu. Tekstissä on sellaista imua, että tekee mieli mennä itse perässä ainakin kerran elämässä.

Kirjailijan sivuilla on yksi näyteluku ko  kirjasta :
http://www.magnuslonden.net/fi/kirjat/siperia/viktorsuom
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Pitufo - 01.12.2009, 23:39:40
Kirjoittelenpa vaihteeksi tännekin :) Tuli viikonloppuna lukaistua Salman Rushdien Jaguaarin hymy. Kirja on siis matkakertomus Nicaraguasta. Ihan mielenkiintoista luettavaa ihmisille, joita kiinnostaa maan lähihistoria (esim. minä itse), mutta matkakertomuksena kirja ei ole kovin mielenkiintoinen; Rushdie on maassa vain kolme viikkoa, ja kirja kertoo enimmäkseen vallankumouksen jälkimainingeistä, sandinisti-hallituksen pulmista ja sodasta contra-sissejä vastaan.

Lisäpisteitä kirjalle siitä, että sen ansiosta suhtaudun hieman suuremmalla mielenkiinnolla Salman Rushdieen (luin joskus siltä jonkin kirjan, jota inhosin niin, että vannoin, etten enää ko. tyypin kirjoja avaa. Söin siis sanani ja olen siitä ihan iloinen).
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Lianna - 02.12.2009, 10:08:27
Miksi matkustaa, jos se on yhtä ahdistusta.  Ahdistavaa ja rasittavaa luettavaa.  Onko niin, että kun ikää tulee, kaikenlainen valittaminen lisääntyy (olen itse keski-ikäinen). 

The Happy Isles of Oceania, Paddling the Pacific - Paul Theroux
On vähän samanhenkinen, siitä paistaa kirjoittajan oma happamuus läpi vähän liikaa. Uusi Seelanti oli ikävä paikka (koska mies oli juuri eronnut) ja matkan huipentuma oli se, kun mies pääsi Hawaijille, kotiin U. S. of the A:han. Silti mielenkiintoinen kirja eteläisen Tyynen Valtameren saarista. Theroux on kirjoittanut siis myös muitakin kuin niitä junamatkakirjoja. Olisi mielenkiintoista lukea uusi kirja Kiinan halki junalla kulkemisesta nykypäivänä, niin paljon Kiina on varmasti muuttunut Therouxin junamatkan jälkeen.

Paluu Timbuktuun - Neil Hardwick
Surkuhupaisen hauska epäonnisesta matkadokumentintekoreissusta maailman ympäri. Lisävalaistusta kirjaan saa Hardwikin Hullun Lailla -kirjasta, jossa hän kertoo masennuksestaan ja kertoo tästä matkasta ja sen taustoista lisää. Antaa kuvaa mm. siitä, miltä tuntuu matkustaa sietämättömän ihmisen kanssa. Äitini luki kirjan ja totesi sen jälkeen, että taitaa olla aika rankkaa tuo matkustaminen... Jouduin tarkentamaan, että matka on yleensä aina niin hankala kuin minkälaiseksi sen itse tekee.  :D

(Kiina-ilmiöitä - Sami Sillanpää
Ei matkakirja, mutta listaan tähän kuitenkin. Hesarin entisen Kiinan-kirjeenvaihtajan pikkutarinoita Kiinan arjesta. Jos kiinalaisten ajatusmaailma ja jokapäiväinen elämä kiinnostavat, niin suosittelen tätä pientä, helppolukuista kirjaa.)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Nellu - 06.12.2009, 23:38:05
Timo Tuomen Jalan halki Ranskan oli miellyttävä pieni kertomus. Äijä kävelee kesän Ranskaa pohjoisesta etelään. Kuvausta paikoista voisi tosin olla enemmän, kerronta itse matkanteosta on pääosassa. Aiheuttaa halua ylittää itsensä...
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: raven - 06.12.2009, 23:44:13
Kesän reissuilla matkalukemisena kulki Ewan McGregorin ja Charley Boormanin "A long Way Down". Matkapäiväkirja (osin siis puuduttavaakin luettavaa) näyttelijäkaverusten moottoripyöräreissulta Skotlannista Itäisen Afrikan halki Kapkaupunkiin. Tämä oli kaverusten toinen reissu; ensimmäisestä "A long Way Round" on jokunen vuosi aikaa Suomenkin televisiossa pyörinyt dokkarimuotoista sarjaakin. Ihan hauskaa läppää, etenkin Ewanin kirjoittamat osuudet.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: jurppe - 07.12.2009, 07:31:49
Mummolan hyllystä luettuna, ja ehkä moneenkin otteeseen:

Tapio Hiisivaara:
Hurja, viehkeä Espanja 1949
Tarunhohteinen Turkki 1950

Ajat nuo eivät koskaan enää palaa. Kuvauksista on jäänyt mieleen erityisesti lentomatka Espanjaan 40-luvulla, tuntui vaativan lähes yhtä paljon resursseja ja aikaa kuin maailmanympärimatka nykyään.

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: AlNU - 07.12.2009, 09:23:19
Jatketaan Paul Theroux'lla. Dark Star Safari (en tiedä onko suomennettu) oli todella hyvä ja kun luin sen juuri ennen Herkuleen Pylväitä niin pakko sanoa ensimmäisen olevan huomattavasti parempi. Miehellä on siis takoituksena matkustaa Kairosta Kapkaupunkiin maita pitkin. Suosittelen.

Jossain vaiheessa pitää noi The Great Railway Bazaar ja Ghost train to the eastern star lukea putkeen. Ensimmäisestä täällä onkin juttua ja jälkimmäisessä tehdään sama matka reilut 30 vuotta myöhemmin.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Nallis03 - 07.12.2009, 10:28:14
1800-luvun englantilaisnaisen mietteitä ja havaintoja Suomesta löytyy kirjasta "Through Finland in Carts". Kirjaili on Mrs Tweedie ja vuosi on 1897. Osa havainnosta sopisivat hyvin tähänkin päivään.

http://www.archive.org/stream/throughfinlandin00tweeuoft#page/n3/mode/2up (http://www.archive.org/stream/throughfinlandin00tweeuoft#page/n3/mode/2up)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: KorbSe - 03.05.2010, 19:16:41
Yksi viime vuonna ilmestynyt kirja, jota voisi suositella on Jaguaarin voima - Vuosi Amazonian sademetsässä. Kirjoittaja, norjalainen Anders C. Krogh osti 23-vuotiaana pelkän menolipun Peruun ja vietti vuoden Matses-intiaanien parissa.

Kirjailija vierailee näköjään Maailma Kylässä -festareilla, Helsingissä la 29.5.10.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: nailon - 04.05.2010, 18:00:17
Pirkko Lindberg: SOS Tuvalu.

Lindbergin tapa kuvata ympäristöään ja ihmisiä on ihastuttava!

Vivi-Ann Sjögren: Saharan aamut ja illat

Aivan ihastutava kirja, etenkin kun tiedossa on matka Marokkoon.

Anna-Mari Raaska: Belizessä kaikki on paremmin.

Vaikka kirjailija vaikuttaa kohtuullisen rasittavalta, niin tarina on kiehtova, ja ajatus Belizeen muuttamisesta.

Mä luin kanssa sen Kyllikki Villan "Vanhan rouvan lokikirjan", ja se oli puuduttavaa luettavaa ja jos en olisi ikinä matkustanut minnekään, niin en varmaan tuon kirjan perusteella matkustaisikaan. Joo, totta suurin osa omistakin matkapäiväkirjoista on lähinnä valittamista, mutta mun matkapäiväkirja palveleekin eri tarkoitusta, ei julkaistavaan tekstiin tarvitse ihan koko aikaa mussuttaa siitä miten tylsää ja ankeaa matkustaminen on.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: turkkalo - 04.05.2010, 19:29:03
Thubron: Aasian unohdettu sydän (britti entisen Neuvostoliiton Staneissa)

Hopkirk: Silkkitie (eurooppalaiset tutkimusmatkailijat Gobissa ja Taklamakanissa 1900-luvun alussa)

Lonely Planetiltä Central Asia ja "Georgia, Armenia & Azerbaijan" ovat suhteellisen viihdyttäviä opaskirjoiksi.

Sankarimatkailijan Pietari on todella hauskasti kirjoitettu, vaikkakaan ei kovin hyödyllinen.

Fillarilla Nizzaan on aika tekninen, sisältää liian vähän ihmisten kohtaamista. Varmasti kiinnostava pyöräilijöille.

Kiina-ilmiöitä suosittelen minäkin.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: lssu - 19.05.2010, 15:05:51
Mahtava ketju, löysin vasta ja luinkin heti kokonaan läpi. Ja pakko tietysti omilla kommenteilla osallistua.

Ensinnäkin se Marketta Hornin kirja, jotenkin huojentavaa kuulla, että se on ärsyttänyt muitakin, sillä itseä alkoi nyppiä jo ihan alkumetreillä. Tuli nyt sellainen olo, ettei tarvi yrittääkään lukea loppuun...

Olen itse ihastunut omaelämänkerrallisiin kovasti ja jostain syystä olen lähiaikoina lipsahtanut lukemaan erityisesti kriisialueilla työtä tehneiden kokemuksia. Nämä siis eivät ole leppoisia matkakertomuksia, vaan enemmänkin maiden kulttuurien ja historian kuvauksia, jos sellainen ei tunnu liian raskalta, niin suosittelen lämpimästi seuraavia:

Niemi Kaius: Helena Ranta -ihmisen jälki. Oikeushammaslääkäri on tehnyt työtään mm. Balkanilla, Lähi-Idässä ja Thaimaassa tsunamin jälkimainingeissa.

Tarja Laitiainen: Taksi Kabuliin. Laitianen toimi Suomen kiertävänä suurlähettiläänä Afganistanissa vuosina 2002-2005 ja kertoo kokemuksistaan Kabulissa ja vähän muuallakin.

Rauli Virtanen: Saigonista Bagdadiin. Ulkomaankirjeenvaihtajan tarinoita ja kuvia ympäri maailmaa  neljän vuosikymmenen ajalta.

Tony Wheeler's Bad Lands: Lonely Planetin perustajan matkakertomuksia maista, joita pidetään matkailijan kannalta riskialttiina paikkoina. Kirja on kiva sekoitus miehen omia matkakokemuksia ja maiden historiaa ja syitä, miksi ne ovat ajautuneet siihen jamaan kuin ovat.

Matkaoppaista vielä, omasta mielestäni Mondon oppaita voi helposti lukea myös matkakirjoina, sillä ainakin niissä joita itse olen lukenut on paljon kivoja tarinoita ja tunnelmien kuvauksia. Varsinkin Mondon Praha-opas on huippu, virittää taatusti matkakuumeen!
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Reconquista - 19.05.2010, 22:25:00
Mark Twain: Jenkkejä maailmalla (Innocents Abroad) Ainoa matkakirja joka on kirjoitettu laivaristeilystä. Joukko amerikkalaisia matkustaa 1800 -luvulla siipirataslaivalla katsomaan Euroopan ja Lähi-idän nähtävyydet joista ajan tavan mukaan lohkotaan marmorimurikoita matkamuistoksi. Käännös on ihastuttavaa vanhaa suomenkieltä. Todella vaikea löytää suomeksi. Jonkun kustantajan pitäisi tehdä kulttuuriteko ja kustantaa tämä uudestaan nimenomaan vanhana käännöksenä.
Mika Waltarin Yksinäisen miehen juna ja Matkustin Istanbuliin tulivatkin jo mainituksi.
Olavi Paavolainen: Synkkä yksinpuhelu, Kolmannen valtakunnan vieraana, Nykyaikaa etsimässä. Matkakirjoja osittain nämäkin Euroopasta joka on kadonnut. Kokonainen luku omistettu "metroulle" eli rautatielle joka kulkee maan alla! Pariisissa!Hämmästyttävää!
Paul Theroux: kaikki matkakirjat. Theroux on ihastuttavan elitistinen, usein ilkeä, mutta osaa tehdä havaintoja ja kirjoittaa niistä ja se on matkakirjailijalle tärkeintä. Erikoisuus: tehnyt saman matkan kahdesti; uusi kirja Ghost Train to the Eastern Star kulkee samaa reittiä kuin Great Railway Bazaar -30 vuotta myöhemmin! maat ovat muuttuneet enemmän kuin mies.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Cattendaali - 20.05.2010, 08:45:19
Itse juuri luin J. Maarten Troost : Lost on planet China. Minusta se oli hauskasti kirjoitettu ja myös samalla antoi vinkkejä maasta. Tosin itse olen ekaa kertaa lähdössä Kiinaan tulevana kesänä ja aihe todellakin kiinnosti. Kirjailija on kirjoittanut muutaman muunkin kirjan ja niihin täytyy myös tutustua.

Itse olen myös tykännyt Polly Evansin kirjoista. Olen lukenut On a hoof and a Prayer ja Fried eggs with Chopsticks. Kiwis might fly odottelee kirjahyllyssä vielä, että ehtisin sen lukemaan.

En tiedä onko varsinainen matkakirja, mutta Elizabeth Gilbertin kirja Omaa tietä etsimässä on myös hyvä. Kertoo Italiasta, Intiasta ja Indonesiasta ja on ihan tosi tarina. Tästä on tulossa elokuva myös tänä vuonna.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: otl - 20.05.2010, 08:59:39
tässä on muutamia suosikkeja mitkä tuli mieleen:

anton tsehov - a journey to sakhalin (1895)
matkustaa moskovasta (vai pietarista?) sahalinin saaren vankisiirtolaan ja haastattelee siellä tyyppejä

knut hamsun - in wonderland (1903)
matkustelee venäjällä ja ihmettelee, varastaa hevosen ehkä unissaan

laurens post - matka venäjälle (1964)
matkustelee venäjällä, ihmettelee neuvostoliiton saavutuksia. luonnehdinnat "venäläisyydestä" tuntuu osuvilta.

georg august wallin - tutkimusmatkoilla arabien parissa (n. 1890?)
jännä juttu, suomalainen Wallin esiintyy arabina, käy mm. mekassa, ryöstetään, jne

rob gifford - china road (2007)
matkustaa shanghaista autiomaan läpi kazakstaniin ja ihmettelee kiinan nykymenoa ja kehitystä
 
mildred cable & francesca french - the gobi desert (1944)
lähetyssaarnaajat seikkailee autiomaassa ja ihmettelee

william least heat-moon - blue highways: a journey into america (2008)
ajelee pikkuteitä ja etsii "oikeaa" amerikkaa ja juttelee tyyppien kanssa

christopher robbins - in search of kazakstan (2007)
vähän niinku että "borat ei oo oikeesti kazakstanista uskokaa!"
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: viikinpelto - 20.05.2010, 10:15:27
Intia aiheisia:

Polkupyörällä Intiassa : lehmiä, jumalia ja maantiepölyä    / Rämö, Matti

Kahvia ja guruja eli Kolme vuotta Intiassa / Satu Rommi

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Anacon - 20.05.2010, 12:31:54
Luin juuri Marketta Hornin Neljän Dollarin Päivän. Erittäin hyvä matkakertomuskirja, suosittelen kaikille! Todella koukuttava. Marketta matkustaa 14 kuukauden ajan Aasiassa ja Australiassa (lähes) käyttämättä lentokoneita ja muovipulloja, ja yrittää selvitä mahdollisimman pienellä budjetilla. Vierailee erilaisissa retriiteissä ja ekokylissä. Kaiken kaikkiaan kiinnostava kirja!
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: KorbSe - 13.06.2010, 10:02:37
Marco Kososen Rock`N´Roll Suicide Bar - Lopun Aikojen Matkakirja.
Kosonen päätyi matkoillaan Kambodzaan ja perusti Koh Rongille baarin.
Erittäin viihdyttävä ja hauskasti kirjoitettu kirja baarin vaiheista ja myös matkustamisesta yleisesti.

Täytynee ottaa tuo Neljän Dollarin Päivä mökkilukemiseksi.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: KorbSe - 23.09.2010, 21:37:58
Täytynee ottaa tuo Neljän Dollarin Päivä mökkilukemiseksi.

Tuli tuo Marketan kirja kesällä luettua. Olihan se paikoin ihan mukaansa tempaava ja hyvä, mutta kyllä 'kirjailija' tosiaan ärsytti välillä, ja myös hämmästytti miten tietämätön oli joistakin asioista.

Se löytyy muuten matkapäiväkirjana myös netistä: http://sites.google.com/site/maailmanmatka/sis%C3%A4llys
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: UsvaAuer - 23.09.2010, 23:56:14
Täytynee ottaa tuo Neljän Dollarin Päivä mökkilukemiseksi.

Tuli tuo Marketan kirja kesällä luettua. Olihan se paikoin ihan mukaansa tempaava ja hyvä, mutta kyllä 'kirjailija' tosiaan ärsytti välillä, ja myös hämmästytti miten tietämätön oli joistakin asioista.

Se löytyy muuten matkapäiväkirjana myös netistä: http://sites.google.com/site/maailmanmatka/sis%C3%A4llys

Onko tämä nettiversio yksi yhteen painetun version kanssa?

Kyllä hämmästyttää, miten ihminen voi olla kulttuureita ymmärtämätön ja toisten tavoista piittaamaton!

Paras on Marketan sekoilu Iranissa. Marketta kieltäytyy käyttämästä huivia ja siitähän seuraa kaikenlaista...

Omana kommenttina lisäisin, että myös minäkin lievensin kulttuuriin asettautumista  kulkemalla ensimmäiset viisi päivää (peittävä) huppu päässä ja vielä paljon konservatiivisemmassa kaupungissa kuin Teheran. Kukaan ei sanonut asustani halaistua sanaakaan. Luulen, että Marketan ongelma ei niinkään ollut "anorakin" huppu vaan "anorakin" helma. Takkia ei ole tarkalleen kuvailtu kirjoituksissa, mutta Iranissa yhtä tärkeää kuin hiusten peittäminen on takapuolen peittäminen. Ehkä "anorakki" ei tätä vaatimusta täyttänytkään.


Juuri Marketan tietämättömyys asioista tekee tarinasta toisaalta mielenkiintoisen. Miten täysi ummikko luovii vieraissa kulttuureissa, jännittävää!

Edit. Olen päässyt pidemmälle matkablogissa. Teheranista Marketta jatkaa matkan läpi Iranin - ilman huivia ja huppua. Paljain päin!  ::)

Edit2: Yksi helmi lisää. Marketta: "Ei tehnyt mieli käydä katsomassa, minkälainen kylpyhuone oli, eikä kuumuuden takia tarvinnut käydä joka päivä vessassakaan. "  ::)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Kipsy - 10.01.2011, 00:47:51
http://areena.yle.fi/audio/1582642

Kai Donner matkusti Siperiaan tutkimaan suomensukuisten samojedikansojen kieliä ja tapoja. Ensimmäinen tutkimusmatka kohti sydäntalvista tundraa alkoi elokuussa 1911. Samojedien luottamuksen nuori tiedemies saavutti mukautumalla heidän elintapoihinsa. Matkapäiväkirjaan merkityistä muistiinpanoista syntyi teos Siperian samojedien keskuudessa vuosina 1911 - 1913 ja 1914 . - - - Teos ilmestyi vuonna 1915.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: otl - 10.01.2011, 06:57:18
http://areena.yle.fi/audio/1582642

Kai Donner matkusti Siperiaan tutkimaan suomensukuisten samojedikansojen kieliä ja tapoja. Ensimmäinen tutkimusmatka kohti sydäntalvista tundraa alkoi elokuussa 1911. Samojedien luottamuksen nuori tiedemies saavutti mukautumalla heidän elintapoihinsa. Matkapäiväkirjaan merkityistä muistiinpanoista syntyi teos Siperian samojedien keskuudessa vuosina 1911 - 1913 ja 1914 . - - - Teos ilmestyi vuonna 1915.

kiitos tästä linkistä!
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: [email protected] - 11.01.2011, 23:07:39
Suosittelen Salzinger, Caroline: Terveisiä pahan akselilta . Svenska radion kirjeenvaihtaja kertoo matkoistaan Pohjois-Koreaan, Kuubaan, Irakiin, Iraniin, Libyaan ja Syyriaan. Pohjois-Koreassa häntä ei luonnollisesti päästetä yhtään minnekään (vaikka esiintyykiin posliiniasiantuntijana ei toimittajana, toimittajat eivät saa edes viisumia), mutta silti Salzinger pystyy tekemään teräviä huomioita pienistä jutuista ja niistä teräviä johtopäätelmiä. Mielenkiintoisia "paljastuksia" myös kirjeenvaihtajien kuppikunnista, pikkusieluisuudesta ja keskinäisestä kilpailusta.

Suosittelen myös Anna-Lena Laurén: Vuorilla ei ole herroja (I bergen finns inga herrar). Laurén ei ole mikään Salzingerin veroinen kirjoittaja, mutta aihe on niin mielenkiintoinen, että kirja hujahti yhdessä päivässä. Ja joka tapauksessa Lindén kirjoittaa Kaukasuksesta suomalaisesta lähtökohdasta ja tällä siis tarkoitan, että hän ei taustoita aivan itsestäänselviä asioita (Neuvostoliittoon kuului monia maita, myös muslimimaita), mutta selvittää hyvin shtan-päätteisten valtioiden suhdesotkua toistensa ja Venäjän kanssa. Laurén on kirjoittanut myös Hulluja nuo venäläiset, josta en muista paljon mitään, koska minulle siinä ei ollut mitään uutta. Mutta sen muistan, että taisin yhtyä hänen näkemyksiin miltei joka kohdassa.

Joku mainisi Sankarimatkailijan Pietarin. Minusta se, mitä kirjoitetaan venäläisistä naisista, on vastenmielistä. Siellä on oma lukunsa, missä kehotetaan olemaan tutustumatta yhtään kehenkään (ainakaan missään kuppilassa tai klubilla). Kaikki ne haluavat rahasi. Venäläisillä ei kuulema myöskään ole seurustelun käsitettä, kuten me sen ymmärrämme. Sankarimatkailija osaa kertoa, että tapailu on naiselle vain tapa rahoittaa matkat/ruoka/mitä vaan, ja mies tietää, että kyse on vaihdosta. Kun luin näitä sivuja, heräsi kyllä kysymys, millaisia kokemuksia sankarimatkailijalla lieneekään ja pitäisikö niitä kokemuksia ruotia tuopin äärellä ystävien kesken ennemmin kuin nolata itsensä julkaisemalla ihan kaikkea julkisesti...
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Ka - 11.01.2011, 23:22:27
Rock'n'roll Suicide Bar on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Tykkäsin paljon. Kirjoitustapa on hauska ja koukuttava.  :) Matkakuume vain kasvaa entisestään kun kirjaa lukee.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: wce - 12.01.2011, 09:12:32
Kaikki Bill Brysonin kirjat. Kaverin hillittömän hauska kuivan itseironinen kirjoitustyyli osuu itselleni kuin nyrkki silmään.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: peace - 28.01.2011, 10:50:16
Mielenkiintoisia matkailu-sarjakuvia  :D... Persepolis ei ole varsinainen matkakertomus, mutta iranilaisen Marjane Satrapin elämästään kirjoittama sarjakuva jossa käydään toisessakin maassa.

Marjane Satrapi - Persepolis 1 & 2

Guy Delisle - Merkintöjä Burmasta
Guy Delisle - Pjongjang

Aino Sutinen - Taksi Kurdistaniin
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Hanna-73 - 29.01.2011, 15:49:37
Tämä on vähän ot-teos mut Ensio Tiiran "Epätoivon lautta". Kertoo tyypin pakomatkasta Ranskan muukalaislegioonasta. Toinen hyvä Paul Theroux'n "Suuri junamatka".
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: turkkalo - 08.03.2011, 00:21:53
Savukeidas: Moldova. Kiehtova, sisältää mustaa huumoria, erittäin lukukelpoinen meillekin, jotka emme ehkä aio tuonne matkustaa.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: kimmo - 31.10.2011, 12:08:13
Kaikille Madventures-uskovaisille tiedoksi, uutta raamattua pukkaa. Sopivasti vaikka pukin konttiin!
Kansainvälisen seikkailijan oppaan jatko-osa;  Mad World - Seikkailijan Atlas (http://www.madvendor.com/store/mad-world-seikkailijan-atlas-ennakko-p-563.html)

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: spegger - 17.11.2011, 06:56:03
Voin suositella Ma Jian - Red dust
Kertoo todella rehellisesti ja mielenkiintoisella tavalla, kirjailijan 3 vuotisesta matkasta halki ja poikki Kiinan maan.
Aika surullista ja raakaakin tekstia valilla, mutta hyva todenmukainen kuvaus 80-luvun kiinasta. Mukana myos kuvauksia kulttuuri vallankumouksen tapahtumista.
Loistavaa on the road luettavaa! :)

Voi olla vaikea loytaa kirjakaupoista, mutta kannattaa pitaa silmat ja sieraimet auki. :o
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Nalle Nallukainen - 26.11.2011, 10:48:08
Barbara Demickin Korean vuosista kasaantui kirja Suljettu Maa -Elämää pohjois-Koreassa. Demick vieraili useamman kerran Pohjois-koreassa ja haastatteli sieltä loikanneita ihmisiä saadakseen tietoa, mitä maassa oikein tapahtuu.

http://www.atenakustannus.fi/kirjat/kirja/397

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: PHen-X - 26.11.2011, 17:01:12
Täällä ei vielä ole mainittu kaikkien matkakertomusten isää, Homeroksen Odysseiaa. Välimeri näyttää sen jälkeen eriltä. Jos haluaa liittää mukaan vielä Felice Vincin Omero nel Balticon (Homer in the Baltic), saa myös Itämeren näyttämään itsellensä eriltä.  :)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: nansikka - 27.11.2011, 23:57:09
Ei varsinainen matkakertomus, mutta Vastuullisen matkailijan käsikirja kannattaa jokaisen lukaista. Hyviä vinkkejä, miten matkustaa ekologisemmin - varmaan osalle Pallis-tyypeistä tosin jo ihan peruskamaa, mutta itsekin oppi uutta :)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: illusia - 28.11.2011, 09:01:04
Johanna Sinisalo: Linnunaivot

Ei varsinainen matkakirja tämäkään, enemmänkin parisuhteen kehityskertomus. Sinisalo patikoi itse paljon (ja on suuri luontoaktivisti), ilmeisesti tässäkin on hyödynnetty omia kokemuksia; Tasmanian rankat vaellusreitit, herkkä luonto ja ihmisen teot sen pelastamiseksi tai tuhoamiseksi nousevat kirjan teemoiksi.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: london86 - 28.11.2011, 13:09:14
http://www.amazon.com/Marching-Powder-Friendship-Americas-Strangest/dp/0312330340   

tietynlainen matkakertomus tämäkin  ::) mutta itse pidin kirjasta!
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: nansikka - 12.12.2011, 15:07:36
Voisin suositella Åsne Seierstadin Kabulin kirjakauppiasta. Kertoo norjalaisen toimittajan elämästä Afganistanissa ja keskittyy erityisesti erääseen perheen, jossa Seirstad asuu. Hyvää yhteiskuntakuvausta arkisestä elämästä Afganistanin kaaoksen keskellä.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: illusia - 12.12.2011, 19:54:05
Voisin suositella Åsne Seierstadin Kabulin kirjakauppiasta. Kertoo norjalaisen toimittajan elämästä Afganistanissa ja keskittyy erityisesti erääseen perheen, jossa Seirstad asuu. Hyvää yhteiskuntakuvausta arkisestä elämästä Afganistanin kaaoksen keskellä.

Kirja on ollut pitkään lukulistallani, mutta saattaa jäädä lukematta siitä syntyneen kohun takia:

Kabulin kiertueen ”must” on käynti Kabulin kirjakauppiaan luona, olettaen, että vieras halua puhua muusta kuin Åsne Seierstadin kohukirjasta. Kommunistien ja talibanien vainoista selvinnyt kirjakauppias on tänään melko masentunut mies, tuon norjalaisen toimittajan kirjoittamien kokemusten jälkeen. (Kabulissa vaikuttava italialainen toimittaja Vanni Cappelli tuli hiljan pitkä-aikaisen ystävänsä, kirjakauppias Mohamed Shah Raisin puolelle ja kirjoitti Seierstadin laatimien dialogien olevan paljolti pötyä ja mielikuvituksen tuotetta, koska hän ei osaa Afganistanin pääkieliä, pashtua ja daria. Oli miten oli, Kabulin kirjakauppias ja hänen poikansa, jotka ovat tämänkin kirjoittajalle tuttuja parin vuosikymmenen ajalta, ovat kaupungin paras lähde maata koskevaan kirjallisuuteen.

Rauli Virtasen Kabul
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: nansikka - 25.12.2011, 13:10:27
Voisin suositella Åsne Seierstadin Kabulin kirjakauppiasta. Kertoo norjalaisen toimittajan elämästä Afganistanissa ja keskittyy erityisesti erääseen perheen, jossa Seirstad asuu. Hyvää yhteiskuntakuvausta arkisestä elämästä Afganistanin kaaoksen keskellä.

Kirja on ollut pitkään lukulistallani, mutta saattaa jäädä lukematta siitä syntyneen kohun takia:

Kabulin kiertueen ”must” on käynti Kabulin kirjakauppiaan luona, olettaen, että vieras halua puhua muusta kuin Åsne Seierstadin kohukirjasta. Kommunistien ja talibanien vainoista selvinnyt kirjakauppias on tänään melko masentunut mies, tuon norjalaisen toimittajan kirjoittamien kokemusten jälkeen. (Kabulissa vaikuttava italialainen toimittaja Vanni Cappelli tuli hiljan pitkä-aikaisen ystävänsä, kirjakauppias Mohamed Shah Raisin puolelle ja kirjoitti Seierstadin laatimien dialogien olevan paljolti pötyä ja mielikuvituksen tuotetta, koska hän ei osaa Afganistanin pääkieliä, pashtua ja daria. Oli miten oli, Kabulin kirjakauppias ja hänen poikansa, jotka ovat tämänkin kirjoittajalle tuttuja parin vuosikymmenen ajalta, ovat kaupungin paras lähde maata koskevaan kirjallisuuteen.

Rauli Virtasen Kabul

Hmm. Tuosta taisi tulla just oikeuspäätös, joka antoi kirjalle vapauttavan tuomion (kirjoittaja oltiin ilmeisesti haastettu oikeuteen). En tiedä kirjan totuusperästä tai muustakaan, mutta luonnollisesti kirjakauppias on varmaan suuttunut, koska kirjassa annettu kuva hänestä ei ollut mikään mairitteleva - toisaalta, mielestäni se oli ainakin kylmän realistinen, koska uskon, että suurimman osan afgaanimiehistä suhtautuminen naisiin on juuri hänen tyylistään. Eikä miehestä kirjassa nyt mitään täysin hirviön kuvaa annettu. Ehkä totuuden kuuleminen sattuu? Tai sitten ko. "totuus" oli täyttä potaskaa? Sitä minä en tietenkään voi tietää.

Tässä lomalla tuli luettua myös Caroline Salzingerin "Terveisiä pahan akselilta". Ruotsalaistoimittaja matkusteli maailman suljetuissa valtioissa. Mitään tiukkaa poliittista analyysia ei ole tiedossa, mutta kirja on varsin mielenkiintoinen, etenkin kriittiset pohdinnat ulkomaantoimittajan työstä ja riippuvudesta maan fiksereistä.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: pasaati1 - 25.12.2011, 15:11:30
Pertti Duncker:in merivuokko-sarja,mm merivuokko amazonilla,antarktiksella yms.

Keskittyy paljon purjehdukseen,mutta mielenkiintoisia juttuja ja kuvia.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: nansikka - 08.01.2012, 19:02:06
Maarit Verrosen "Matka Albaniaan" on kiva kuvaus 1990-luvun alun aikaisesta Albaniasta ja siellä reissaamisesta. Välillä itseä ärsytti Verrosen tapa nostaa itsensä muiden matkailijoiden yläpuolelle true halpis ja reppureissaajana, mutta ei mitenkään liiallisesti.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: kulmalukko - 31.03.2012, 16:00:53
- Belizessä kaikki on paremmin (Raaska)
Kertoja muuttaa Keski-Amerikkaan Belizeen.

- Matkalla paratiisiin (Alasalmi)
Kertoja matkailee ympäri maailmaa, mm. Tyynenmeren saarilla.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: wilhelm- - 31.03.2012, 20:07:55
Caroline Salzinger - Terveisiä pahan akselilta.

Hyvä teos, joka kertoo elämästä "pahan akselivalloissa" eli tavallisten ihmisten tavallisesta arjesta jenkkihallituksen vihaamissa maissa. Kirjoittaja on ruotsalainen toimittaja. Erittäin mukavaa ja sujuvaa luettavaa ja sopii hyvin matkalukemiseksi. Suosittelen!

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: cat78 - 02.04.2012, 15:01:03


Toinen mikä nyt on vaiheessa on Inkeri Kilpisen Kulkurin kertomuksia Andeilta Amazonille, v. -82 julkaistu kertomus automatkasta Etelä-Amerikan halki. Hyvin kuvailee fiiliksiä mitä reissu tuo tullessaan, ja kirjasta huokuu tietty "tuoreus", EA oli varmaan suomalaisille melko tuntematon vielä tuohon aikaan, ainakin omatoimimatkailun kannalta. Ainakin alun perusteella vaikuttaa hyvältä.


Hänellä on myös kaksi muuta matkakirjaa (ajoittuvat myös 80-luvun alkupuolelle):
Vuosi idän silkkitiellä
Australia - palavan pensaan maa


Vuosi idän silkkitiellä oli ainakin Aasiasta diggailevalle allekirjoittaneelle mielenkiintoinen lukukokemus.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Lianna - 03.04.2012, 09:55:21
- Belizessä kaikki on paremmin (Raaska)
Kertoja muuttaa Keski-Amerikkaan Belizeen.

OT: sattuuko kukaan tietämään, mitä Anna-Mari Raaskalle nykyisin kuuluu? Hän oli palannut Saksaan Espanjan kautta ja sanoi Hesarissa olevansa vähemmän onnellinen? Siitä on jo useampi vuosi aikaa...
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: reissuesa - 03.04.2012, 13:32:32
OT: sattuuko kukaan tietämään, mitä Anna-Mari Raaskalle nykyisin kuuluu?

Iskelmäradion toimittaja.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: KorbSe - 24.08.2012, 20:46:12
Onko kukaan vielä lukenut just ilmestynyttä Päivi Kanniston Elämäni nomadina : irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkaajia? Tarkoitus varata kirjastosta heti kunhan sinne hankkivat.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 28.08.2012, 14:18:16
Onko kukaan vielä lukenut just ilmestynyttä Päivi Kanniston Elämäni nomadina : irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkaajia?

Juuri tyon alla, olen lukenut n. 2/3. Raportoin tarkemmin kunhan olen saanut loppuun, mutta ihan mukaansatempaisevaa juttua, joka varmasti vetoaisi moneen taalla. Miinuksena se, etta Kannisto, kuten monet omasta elamantyylistaan kirjoittavat, sortuu valilla paasaamaan hiukan tuomitsevalla savylla. Plussana kuitenkin kirjaan upetettu tiedon ja analyysin maara. En ole aina samaa mielta kirjailijan kanssa, mutta asiat on esitetty hyvin. Erityisen mielenkiintoista on kritiikki hyvinvointivaltiota kohtaan. Lisaa kunhan luen loppuun  :)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 21.09.2012, 12:49:30
Sain viimein luettua pari nurkissa pyorinytta matkakirjaa. Ekana entisen LP:n toimittajan tunnustuskirja, Do All Travel Writers Go to Hell? (Thomas Kohnstamm). Kohnstamm tunnustaa kirjoittavansa paikoista, joissa ei ole koskaan kaynytkaan, ja kirjoittavansa hyvia raportteja paikoista jonkinasteista lahjusta vastaan (seksia tai viinaa, yleisimmin). Hiukan arsyttava kirja, mutta sopii rikkomaan myytteja niille, jotka pitavat LP:ta jonkinasteisena raamattuna; kirja aiheutti aikalailla kohua ilmestyessaan, mutta kertoo lahinna Kohnstammin hedonisesta elamantyylista. Mietin kylla kaksi kertaa, ennenkuin ostan enaa yhtaan LP:ta.

Toisena oli erittain miellyttava kirja Wild Coast: Travels on South America's Untamed Edge (John Gimlette). Sopii kaikille jotka haaveilevat matkustavansa Etela-Amerikan ei-niin-turistiseen karkeen, Orinocon suulle, Guyanoiden ja Surinamen tienoille. Tama kirja on omiaan nostamaan matkakuumetta!
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Reconquista - 23.09.2012, 02:20:53
Juha Vakkuri: Afrikan ympäri. Ennätysmäärä maita 23! tungettu samaan kirjaan ja lukijalle selviää että jokaisesta Afrikan maasta löytyvät seuraavat asiat: huijaava taksikuski, hirveä hotellihuone, täyteenahdettu romuauto ja hullu diktaattori. Minun ei pitäisi moittia koska sorrun joskus itsekin liian nopeaan matkustamiseen. Kirjasta saa jonkinmoisen kuvan siitä millaista omatoimimatkustaminen Afrikassa on (en ole käynyt).
Laitoin tämän tänne koska keskinkertaisille matkakirjoille ei ole omaa ketjua.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Tsikkis - 23.09.2012, 12:13:21
Gregory David Robertsin Shantaram ei ehkä ole matkakertomus sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta ihan mieletön siitä huolimatta.

Varoitus: Aiheuttaa pakottavan tarpeen matkustaa Intiaan niillekin, jotka maasta eivät aiemmin ole innostuneet.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: mpala - 23.09.2012, 13:48:10
Juha Vakkuri: Afrikan ympäri. Ennätysmäärä maita 23! tungettu samaan kirjaan ja lukijalle selviää että jokaisesta Afrikan maasta löytyvät seuraavat asiat: huijaava taksikuski, hirveä hotellihuone, täyteenahdettu romuauto ja hullu diktaattori. Minun ei pitäisi moittia koska sorrun joskus itsekin liian nopeaan matkustamiseen. Kirjasta saa jonkinmoisen kuvan siitä millaista omatoimimatkustaminen Afrikassa on (en ole käynyt).
Laitoin tämän tänne koska keskinkertaisille matkakirjoille ei ole omaa ketjua.

Ko kirjaan ei ole kommenttia mutta Juha Vakkuri on asunut lansi-afrikassa ikuisuuksia. En tieda miksi han on kirjoittanut matkakirjan kun muutenkin asustelee siella. Uskoisin etta han tuntee aiankin joitakin noista maista jo ennestaan. Olen lukenut hanen aikaisempia (kaunokirjallisuus) kirjoja, ja ne ovat kylla ihan patevia Afrikan kuvauksen suhteen.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: sanela - 03.10.2012, 07:48:47
Onko kukaan vielä lukenut just ilmestynyttä Päivi Kanniston Elämäni nomadina : irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkaajia?

Juuri tyon alla, olen lukenut n. 2/3. Raportoin tarkemmin kunhan olen saanut loppuun, mutta ihan mukaansatempaisevaa juttua, joka varmasti vetoaisi moneen taalla. Miinuksena se, etta Kannisto, kuten monet omasta elamantyylistaan kirjoittavat, sortuu valilla paasaamaan hiukan tuomitsevalla savylla.

Luen itsekin tuota parhaillaan. Olen juuri kohdassa jossa kirjailija kritisoi suomalaisten harrastamaa "kyllä mutta" -peliä, joka siis tarkoittaa tilannetta jossa keskustelukumppani huokailee miten ihanaa olisi itsekin ryhtyä nomadiksi, mutta heti seuraavassa lauseessa luettelee syitä joiden vuoksi se ei onnistu. Okei, tämä on varmaan kaikille pallontallaajille tuttu leikki jo ihan reissaamisen kannalta, ja itsekin olen sitä mieltä ettei sellaista syytä ole miksei kuka tahansa suomalainen voisi lähteä pariksi viikoksi reppureissulle jos oikeasti haluaisi, mutta tässä on pakko jo vähän hymähdellä perspektiivin puutteelle. Kyseinen nainenhan on itse lapseton, korkeasti koulutettu, ehti haalimaan (ja myymään) kohtuullisen omaisuuden ennen matkalle lähtöään, jonne hän muuten lähti lennosta napatun kumppanin (myös koulutettu eikä ilmeisesti täysin rahatonkaan) vetämänä (olisiko omin päin edes ikinä lähtenyt?) Näistä lähtökohdista hän sitten paheksuu sitä, että joku kehtaa väittää lasten tai puolison tai rahatilanteen olevan peruste sille, ettei joku muka voisi lähteä loppuelämäkseen reppu selässä tien päälle ihantostanoinvaan. Justiinsa.

Kokonaisuudessaan on kiinnostava kirja, vaikkakin nimi on vähän harhaanjohtava, koska enemmän se kertoo nomadien historiasta yleensä kuin hänen omasta elämästään nomadina. Ainakin toistaiseksi, en tiedä mitä kirjan loppupuolella vielä on tulossa.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 03.10.2012, 11:30:14
Onko kukaan vielä lukenut just ilmestynyttä Päivi Kanniston Elämäni nomadina : irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkaajia?

Juuri tyon alla, olen lukenut n. 2/3. Raportoin tarkemmin kunhan olen saanut loppuun, mutta ihan mukaansatempaisevaa juttua, joka varmasti vetoaisi moneen taalla. Miinuksena se, etta Kannisto, kuten monet omasta elamantyylistaan kirjoittavat, sortuu valilla paasaamaan hiukan tuomitsevalla savylla.

Luen itsekin tuota parhaillaan...
Ah, unohdin ihan etta tata piti kommentoida. Kirja on nyt siis luettu, ja odottaa kiikutusta kierratykseen (nomadien arvojen mukaisesti!). Hiukan samanlailla kuin Sanelalle, minulle jai paallimmaisena mieleen mielenkiintoinen nomadien elamantyylin historia. Olisin ehka jopa tykannyt kirjasta enemman, jos siina olisi ollut vahemman Kannistosta ja enemman nomadeista yleensa. Halusin todella tykata tasta Kanniston pariskunnasta mutta en voinut...rivien valista luin, etta Kanniston puolisolla on Suomessa lapsia, joita han ei nae/ole nahnyt vuosiin. Kannisto itse puhuu "raakyvista kakaroista" ja siita, kuinka han ei halua lapsia. Ymmarran toki, etta lapsia ei ole pakko hankkia (itsekaan en halua), mutta jos niita on kuitenkin tehty/saatu, niin niista pitaa huolehtia- senkin uhalla, ettei pysty kiertelemaan maailmaa kuinka haluaa- lisaksi ajattelin, kuinka kamalaa miehen lasten on lukea kirjaa vahan vanhempana.

Lisaarsytyspointteja: Kannisto paivittelee ympariston tilaa, ja sita, kuinka vastuuntunnottomia ihmiset ovat, mutta lentaa itse suruttelematta lukuisia mannerten valisia lentoja vuodessa; han puhuu usein "paikalllisista" mutta paikallisilla ei ole nimea- vain Kanniston tapaamilla muilla backpackereilla, anteeksi, nomadeilla, on nimet. Kannisto tuomitsee turistit ja etenkin backpackerit, jotka liikkuvat "nahtavyydelta toiselle" ja joilla on lista asioista joita taytyy kokea ja nahda- mutta ei huomaa, etta suurimmalle osalle meista esimerkiksi RTW on kerran elamassa-kokemus, johon haluaa saada mahtumaan mahdollisimman paljon. Kaikilla ei ole puolisoa, joka on myynyt menestyvan IT firman, tai kaikki ei ole kirjoittaneet kirjaan, joiden tuloilla elella.

[/arsytys]  ;)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 17.10.2012, 13:58:23
Eraanlainen matkakertomuskirja Lontoosta kiinnostuneille: East End Backpassages (Alan Gilbey). Ohut kirja, hauskasti ja runsaasti kuvitettu, joka vie lukijan Lontoon East Endin lapi. Kirja on kirjoitettu kavelyreittia seuraten, joten lukija voi vieda itsensa opastetulle kavelylle East Endin, lahinna Shoreditchin ja Brick Lanen lapi. Kaikille jota kiinnostaa Lontoon historia humorisesti kerrottuna kerrottuna.

http://www.quartetbooks.co.uk/bookpages/backpassages.html (http://www.quartetbooks.co.uk/bookpages/backpassages.html)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Reconquista - 19.10.2012, 16:42:51
Onko kukaan vielä lukenut just ilmestynyttä Päivi Kanniston Elämäni nomadina : irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkaajia?

Juuri tyon alla, olen lukenut n. 2/3. Raportoin tarkemmin kunhan olen saanut loppuun, mutta ihan mukaansatempaisevaa juttua, joka varmasti vetoaisi moneen taalla. Miinuksena se, etta Kannisto, kuten monet omasta elamantyylistaan kirjoittavat, sortuu valilla paasaamaan hiukan tuomitsevalla savylla.

Luen itsekin tuota parhaillaan...
Ah, unohdin ihan etta tata piti kommentoida. Kirja on nyt siis luettu, ja odottaa kiikutusta kierratykseen (nomadien arvojen mukaisesti!). Hiukan samanlailla kuin Sanelalle, minulle jai paallimmaisena mieleen mielenkiintoinen nomadien elamantyylin historia. Olisin ehka jopa tykannyt kirjasta enemman, jos siina olisi ollut vahemman Kannistosta ja enemman nomadeista yleensa. Halusin todella tykata tasta Kanniston pariskunnasta mutta en voinut...rivien valista luin, etta Kanniston puolisolla on Suomessa lapsia, joita han ei nae/ole nahnyt vuosiin. Kannisto itse puhuu "raakyvista kakaroista" ja siita, kuinka han ei halua lapsia. Ymmarran toki, etta lapsia ei ole pakko hankkia (itsekaan en halua), mutta jos niita on kuitenkin tehty/saatu, niin niista pitaa huolehtia- senkin uhalla, ettei pysty kiertelemaan maailmaa kuinka haluaa- lisaksi ajattelin, kuinka kamalaa miehen lasten on lukea kirjaa vahan vanhempana.

Lisaarsytyspointteja: Kannisto paivittelee ympariston tilaa, ja sita, kuinka vastuuntunnottomia ihmiset ovat, mutta lentaa itse suruttelematta lukuisia mannerten valisia lentoja vuodessa; han puhuu usein "paikalllisista" mutta paikallisilla ei ole nimea- vain Kanniston tapaamilla muilla backpackereilla, anteeksi, nomadeilla, on nimet. Kannisto tuomitsee turistit ja etenkin backpackerit, jotka liikkuvat "nahtavyydelta toiselle" ja joilla on lista asioista joita taytyy kokea ja nahda- mutta ei huomaa, etta suurimmalle osalle meista esimerkiksi RTW on kerran elamassa-kokemus, johon haluaa saada mahtumaan mahdollisimman paljon. Kaikilla ei ole puolisoa, joka on myynyt menestyvan IT firman, tai kaikki ei ole kirjoittaneet kirjaan, joiden tuloilla elella.

[/arsytys]  ;)

Ajatuksia herättävä kirja. Luulin nuorena haluavani olla nomadi mutta nuorena ihminen ei tunne itseään. Ihailin nomadeja ja suunnittelin suurta matkaa jolta en ehkä koskaan palaisi Suomeen. Aina oli jotain minkä takia en voinut lähteä: opiskeluja, asuntolainaa tms. Vanhemmiten tajusin että en ole mikään nomadityyppi. Minulla on juuret. Jos nyt saisin lottovoiton jäisin odottamaan että taloyhtiössäni tulisi myyntiin omaani isompi asunto. En halua vaihtaa edes taloyhtiötä saati sitten kaupunkia. Lisäksi minulla on taipumus kerätä tavaraa.
En ole tehnyt yhtään isoa matkaa mutta olen tehnyt paljon pieniä. 62 maata on enemmän kuin useimmilla nomadeilla. Kun nykyään tapaan matkoillani nomadeita  säälin heitä. Uskon että heillä on päässä vikaa koska he eivät halua kotia.
Käytän itsestäni sanaa tourist mikä aiheuttaa hilpeyttä englanninpuhujissa. En näytä kenenkään mielestä turistilta mutta en usko kastijakoon touristien ja travellerien välillä.
Kannisto on kerännyt nomadi -otsakkeen alle paljon ihmisiä jotka eivät sinne kuulu. Aleksanteri Suuri oli wannabe maailmanhallitsija joka tapatti suuren määrän ihmisiä aivan turhaan, ei juuri Hitleriä parempi. Löytöretkeilijät viettivät retkiensä välillä kotikartanoissaan porvarillista elämää.
En ole koskaan tavannut nomadeja jotka matkustavat pariskuntana kuten Kannistot. Se lienee hyvin harvinaista.
Otsikko: Päivi Kanniston Elämäni nomadina
Kirjoitti: Jepulis - 29.12.2012, 20:24:37
Minua Päivi Kanniston Elämäni nomadina -kirja on inspiroinut valtavasti. Toki pariskunnan elämäntapa päräytti jo kun siitä ensimmäisen kerran luin Hesarista pari vuotta sitten. Kirja toimii uskon valajana tällaiseen pitkäaikaisesta reissauksesta, irtiotosta ja elämäntapailusta kiinnostuneeseen.

Aloitin kirjan lukemisen puolivälistä, koska alkuosan nomadihistoria ei kiinnostanut niin paljoa kuin nykypäivän nomadireissaajien elämä. Mutta alkuosakin oli mielenkiintoinen sisältäen paljon nykypäivän juttuakin ja Kanniston omien valintojen ruodintaa.

Kirja ei ikävä kyllä anna vastauksia siihen, miten itse kukin elämänsä saisi taloudellisesti järjestettyä. Se vaatii kaikilta oman vaivansa. Mutta olikohan se sitten kirjassa vain Kannistojen blogissa, jossa esiteltiin tarkemminkin kululaskelmia.

Se Kannistoissa on jännää, että heillä ole hörhötaustaa. Mutta se minua harmittaa, kun kovin monissa keskusteluissa sanotaan, että "hyvähän heidän on matkustaa kun on ollut omaa yritystä, jonka myydä jne." Monilla muillakin heidän ikäisillään (lähtiessään lähemmäs 40-v) on kertynyt omaisuutta. Ja kuten kirjassa esitellään, he ovat tavanneet vähävaraisina nomadeiksi ryhtyneitä, niin miksipäs silloin ei sanoisi sen olevan muillekin mahdollista. Kyllähän se vaatii kekseliäisyyttä.

Kirjaa lukiessa jonkin verran ärsytti sellainen vaikutelma, että ikään kuin Kanniston mielestä nomadielämän valinneita sorrettaisiin yhteiskunnan rattaissa ja että suomalainen hyvinvointijärjestelmä olisi huono jne. Mutta toisaalta onhan se ärsyttävää, että passi pitää hankkia jostain maasta, kun ilman sitä ei voi liikkua.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: talvi - 02.02.2013, 12:11:35
Olisiko jollain tiedossa ihan fiktiivisiäkin kirjoja, missä päähenkilö muuttaa ulkomaille esim. töihin tai lähtee vaihtoon, tai menee lomalle tms.? Tällaisia on aina mukava lukea...
Itse luen juuri parhaillaan Roman Schatzin kirjaa €. Kyllä tässäkin on matkustamisen meininkiä.

Itse luin juuri tuon Kanniston kirjan Elämäni Nomadina enkä myöskään tykännyt siitä. Olisin odottanut paljon enemmän niiden ihmisten oikeita kokemuksia, mutta nyt niitä oli mainittu vain sivulauseissa. Pettymys oli tuo kirja vaikka innolla sen kirjastosta otin.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: jenny2014 - 04.02.2013, 23:23:45
Miksei kukaan ole vielä maininnut Rosa Liksomin kirjaa Hytti nro 6? Erittäin värikäs ja elävä kertomus nuoren suomalaisen tytön junamatkasta Siperian läpi juuri ennen Neuvostoliiton romahtamista. Ihastuin, luin toiseen kertaan ja päätin, että minunkin on aivan pakko saada matkata jonain päivänä halki Venäjän aina Mongoliaan asti.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: reissuesa - 10.03.2013, 21:15:48
Olen lukenut Elämäni nomadina -kirjan ja olen hyvin pitkälle samaa mieltä kuin aikaisemmat kommentoijat.  Liikaa oli nomadismin historiasta, sen sijaan olisi voinut kertoa enemmän haastateltujen 30 nomadin elämästä. Kanniston arvio nykyajan nomadien määrästä oli mielestäni naurettavan pieni.

Haastatelluista Maxiin pystyin samaistumaan hyvin eli hänkin työskentelee yksityisyrittäjiä netissä, työtä voi tehdä missä tahansa kunhan on kunnollinen nettiyhteys tarjolla. Maxilla on tapana muuttaa kolmen kuukauden välein maasta tai kaupungista toiseen.

Itse en ole vielä ole jäänyt pysyvästi kiertolaiseksi, mutta asia on harkinnassa, tämän vuoden viisi ensimmäistä kuukautta ainakin menee reissatessa.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Hypatia - 13.03.2013, 09:00:22
Löytöretkeilijät viettivät retkiensä välillä kotikartanoissaan porvarillista elämää.
Mielenkiintoinen kuvaus retkeilijöistä, joiden reissut usein kestivät vuosikausia ja jotka eivät suinkaan aina palanneet hengissä takaisin (esim. Magalhaes, Cook ja Scott).

Mitä itse asiaan tulee, niin Marketta Hornin teosta lukiessa on syytä pitää mielessä, että kyseessä on iäkäs ja kokematon matkailija, joka lähtee hyvin vaativalle reissulle. Unohtamatta toki sitä, että kyseessä on myös  yritys jonkinlaiseen seksuaalishenkiseen löytöretkeen.

Paras matkakirja, jonka minä olen lukenut on Bruce Chatwinin Patagonia, Patagonia.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Katariina72000 - 13.03.2013, 11:26:35
Juha Vakkuri: Afrikan ympäri. Ennätysmäärä maita 23! tungettu samaan kirjaan ja lukijalle selviää että jokaisesta Afrikan maasta löytyvät seuraavat asiat: huijaava taksikuski, hirveä hotellihuone, täyteenahdettu romuauto ja hullu diktaattori. Minun ei pitäisi moittia koska sorrun joskus itsekin liian nopeaan matkustamiseen. Kirjasta saa jonkinmoisen kuvan siitä millaista omatoimimatkustaminen Afrikassa on (en ole käynyt).
Laitoin tämän tänne koska keskinkertaisille matkakirjoille ei ole omaa ketjua.

Komppaan. Hyvä lukea, jos Afrikka kiinnostaa. Ja miksei vaikka ei kiinnostaisikaan.

Samaan Afrikka teemaan menevät Olli Marttilan kirjat Norsuja tiellä ja Suuri Savanni.
Niin ja tietenkin Joy Adamson : Pippa, savannien kaunotar

Kon-Tiki, Thor Heyerdahlin, hurmasi minut nuoruudessani.

ja iki-ihana: Rolf Grönblom, Delhi, kaupunki intiassa.

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: illusia - 13.03.2013, 12:05:54
Mika Waltari "Lähdin Istanbuliin". Kunnon reissumeininkiä 1940-luvulta, hienoa hidasta matkailua.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: talvi - 18.03.2013, 12:09:25
No nytpä tarttui kirjastosta mukaan mielenkiintoisia kirjoja.

Heli Ilaskari: Oravanpyörästä onnellisten saarille, Koti Kanarialla

Kohteen perusteella odotin jotain perus suomi-eläkeläis-juttua, mutta olikin yllätyksekseni oikein mielenkiintoinen kirja. Ja hyvin kirjoitettu, piti otteessaan. Kirja löytyi kirjastossa hämäävästi Elämäkertojen hyllystä. Yleensä kun olen vaan tottunut tutkimaan sitä Matkakertomusten hyllyä.


Niina With: Rahtilaivalla Brasiliaan- Vuorotteluvapaalla Etelä-Amerikassa

En ole vielä aloittanut kirjaa, mutta vaikuttaa lupaavalta. Olen jo pitkään etsinyt kirjaa tällaisesta matkasta. Kyseessä vieläpä nainen ja yksin rahtilaivalla rinkka mukana.


Timo Tuomi: Jalan halki Ranskan

Tämä oli ihana kirja. Alussa vähän takkuili, mutta kirjan luettua jäi sellainen olo, että minäkin haluan. Kyseessä siis suomalainen, joka käveli Ranskan läpi pohjoisesta etelään.

Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: kekkuli - 25.05.2013, 09:31:47
Hyvä sarjakuvaromaani - "road movie". Myös Italian ystäville.
Ulli Lust: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä
Ville Hännisen arvio Aamulehdessä (http://www.aamulehti.fi/Kirjat/1194801322694/artikkeli/ulli+lust+tanaan+on+loppuelamasi+viimeinen+paiva.html)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Jonz - 27.05.2013, 18:06:43
hiljaa virtaa mekong, rockroll suicide bar, kolmas matka yms.. loistavaa luettavaa :P
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: JyrkiJH - 04.07.2013, 18:16:54
Vielä Kanniston elämäni Nomadina kirjasta: Luin juuri itsekin ja aloitin samantien alusta uudelleen. Loistava kirja jossa käsitellään aihetta melko syvällisesti. Tottakai oisi ollut mielenkiintoista lukea enemmän nykypäivän nomadien omasta arjesta myös.

Tietääkö kukaan minkä ikäisiä Santeri Kanniston lapset olivat 2004 pariskunnan lähtiessä maailmalle? Tässä videossahan Santeri puhuu hieman myös lapsistaan. http://www.youtube.com/watch?v=LIe1cPSG2TI
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: kenno - 21.08.2013, 10:11:31
Kanniston kirjaa luen juuri. Kirja on yllättävän hyvä, minulla on jostain syystä tästä pariskunnasta varsin negatiivinen kuva ollut aina. Häiritsevänä tekijänä näen Päivin itsekorostuksen ja nomadismin "sääntöjen" luettelun.  Ehkä hän tarkoittaa että "nomadit yleensä ovat.." mutta itselleni tulee kuva että hän listaa mitä nomadin pitää olla. Yleensäkin, miksi täytyy olla joku, esim. nomadi? Luulisi että täydelliseen vapauteen ei ole sääntöjä, eikä mielestäni ketään ihmistä voi kuvata jollain lokerolla. Tulee mieleen oman nuoruuden "erilaiset nuoret" joille oli tarkka pukeutumis -ja käyttäytymiskoodi.
Myös pariskunnan julkisuushakuisuus hieman mietityttää.
Mutta näistä valituksista huolimatta ihan lukemisen arvoinen teos.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Fisu - 21.08.2013, 13:38:00
Pari mukavaa vaelluskirjaa Pyreneiden GR10-reitiltä:
The Hairy Hikers: A Coast-to-Coast Trek Along the French Pyrenees - David Le Vay
ja
Backpacks, Boots and Baguettes – Walking in the Pyrenees - Simon Calder & Mick Webb

ja ruokamatkailua Languedocissa:
Hot Sun, Cool Shadow -  Angela Murrills
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: SirAnteli - 21.08.2013, 16:22:22
Polkupyörällä maailman ympäri
http://jukkasalminen.com/kirja/ (http://jukkasalminen.com/kirja/)
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Pius - 24.10.2013, 11:57:57
Ylen radio 1 on tämän syksyn lähettänyt luentana Juhani Ahon Matkakuvia. Osat 1-23 ovat Ahon interreiliä Italissa ja osasta 24 lähtien pyöräillään Saksassa.
Aho matkaili 1890-luvulla pitkin Italiaa Venetsiasta Napoliin. Hakkaa monen tämänpäivän matkakirjan ja kuvatessaan Pisan Camposantoa, Aho kertoo freskoista, joista ei sodan jälkeen paljoakaan ole enää jäljellä.
Kuunneltavissa areenassa http://areena.yle.fi/radio/2012769
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: hiiii - 05.02.2014, 16:55:23
Jason Lewis - Tummat vedet

Ensimmäinen osa kolmiosaisesta kirjasarjasta, jossa hullu mies lähtee kaverinsa kanssa lihasvoimin maailman ympäri. Ensimmäisessä osassa mm. ylitetään Atlantti polkuveneellä ja rullaluistellaan Pohjois-Amerikassa. Hauskasti kirjoitettu matkakertomus, jossa pääsee hyvin fiilikseen mukaan! Loistavaa viihdettä!
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: kivespussi - 05.02.2014, 17:38:51
pyörällä maailman ympäri - jukka salminen
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Ayla - 11.02.2014, 08:45:34
Nippu matkakirjoja juuri luettuna.

Kanniston Elämäni nomadina oli musta hyvin kirjotettu, kirottamistyylistä pidin kovasti. Ajoittain mustakin oli tuomitseva ja itsensä jalustalle asetteleva, mutta hyvä kirja. Voi itseenkin uskoa, että olen oikealla tiellä, kyllä siellä maailmalla pärjää.

Niina Within Rastaa ja munkkeja oli niin huonosti kirjoitettu (ja viljelty laittoman paljon huutomerkkejä), että herätti aggressiota. Täytyy myös sanoa, että vaikuttaa juuri siltä ihmistyypiltä, jonka seurassa en viittä minuuttia pidempään viihtyisi...

Kososen Rock'n'Roll Suicide Bar oli ihan ok. Ei mitään kirjallisuuden ilotulitusta, mutta mukavaa ja kevyttä iltalukemista.

Merja Mähkän Ihanasti hukassa oli myöskin ihan ok, ei herättänyt erityisiä tunteita suuntaan tai suuntaan.

Hornin Neljän dollarin päivä oli myöskin erittäin hyvin kirjoitettu ja hyvinkin informatiivinen. Ajoittain jopa säälin Hornia, ja mieleeni nousi kysymys, että pelastetaanko maailma todella matkustamalla noin, että tekee siitä itselleen ajoittain tuskaa?

Satu Rommin molemmat opukset luettuna, nekin oli ihan ok. Tosin luettu yhessä päivässä kummatkin...

Näin lyhyesti. Jos jollain vielä hyviä vinkkejä (erityisesti Aasian suunnilta) matkakirjoista, saa vinkata. Mitään kauheen vanhoja opuksia en jaksa alkaa työstämään... Yritin luke Seitsemän vuotta Tiibetissä, pääsin sivulle 100, ja sit loppu. On niin kuivaa tekstiä (ja jo aika vanhahtavaa tietty myös), että en jaksanu sataa sivua enempää itseäni piinata.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: SM - 11.02.2014, 17:43:48
Tässä olisi muutama:

Rosa Liksom: Hytti nro 6 (ei ehkä ole varsinainen matkakertomus, mutta erittäin hyvä kirja silti)
Thor Heyerdahl: Kon-Tiki - Lautalla yli Tyynenmeren
Marketta Horn: Neljän dollarin päivä
Matti Rämö: Polkupyörällä Jäämerelle
Antti Tuuri: Matkoilla Euroopassa
Agatha Christie: Grande Tour - matkalla maailman ympäri
Mika Waltari: Yksinäisen miehen juna
Marko Hartikainen: Moottoripyörällä maailman laidalle
Ewan McGregor: Halki Euroopan ja Afrikan
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Koogelmoogel - 15.02.2014, 13:41:35
Chris Sterwart: Andalusialaiset sitruunat.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: palekastro - 17.02.2014, 18:59:17
Rock 'n' Roll Suicide Bar (Marco Kosonen) oli erittäin inspiroiva ja mielenkiintoinen kirja. Suosittelen lämpimästi kaikille reissaamisesta, unelmien toteuttamisesta, musiikista ja baarielämästä kiinnostuneille. Kirjassa on paljon yksityiskohtaisia musiikkifiilistelyjä, jotka kolahtivat itselleni erityisesti. Kyseessähän on loistavan Shadowplay -yhtyeen trumpetistin kirjoittama kirja baariprojektista Kambodzassa.

Tällä hetkellä luen Matti Rämön Polkupyörällä Intiassa -kirjaa, joka ensimmäisen sadan sivun jälkeen vaikuttaa hyvin kiehtovalta. Kummatkin kirjat ovat jo täällä aikaisemmin mainittu, täältä vielä lisä "mehustus" ja suositukset!


EDIT: Inspiroiva lause lopun aikojen matkakirjasta, eli Rock 'n' Roll Suicide Barista: "Mitä minulle voisi käydä? Voisin korkeintaan kuolla, mutta se olisi pientä siihen verrattuna, että antaisi unelmiensa kuolla."

Yes indeed.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Naja Russelin - 07.06.2014, 11:22:00
Raamattu, tavallaan myös historiallinen matkakirja. Jukka Salmisen kirjaa voin lisäksi minäkin kehua.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: SlowBro - 24.06.2014, 17:44:59
Onko kellään tietoa löytyykö mitään päteviä reissuaiheisia äänikirjoja/ matkaoppaita tms. Voisi käyttää töissäkin ajan jotenkin järkevästi samalla kun haalii kasaan matkabudjettia.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Pius - 26.06.2014, 19:41:29
Onko kellään tietoa löytyykö mitään päteviä reissuaiheisia äänikirjoja/ matkaoppaita tms. Voisi käyttää töissäkin ajan jotenkin järkevästi samalla kun haalii kasaan matkabudjettia.

Päteviä reissuaiheisia kirjoja? Hmm. Mitähän haluat.
Ylen areenasta löytyy Gallen-Kallelan Afrikka-kirja, Kai Donnerin Siperia, Juhani Ahon Matkakuvia ja Matti Rämön Intia- ja Sahara-kirjat. Saattaa olla, että monet vierastvat listan ensimmäisiä nimiä, ovat liian vanhoja. Kannattaa kokeilla. http://areena.yle.fi/radio/aanikirjat-ja-kuunnelmat

Kirjastosta (Helmet) löytyy vaikka mitä. Tässä viisi reissuäänikirjaa:
Päivi Kannisto, Elämäni nomadina, Rosa Liksom, Hytti nro 6, Satu Rommi, Moottoripyörällä Himalajalle, Pirkko Saisio, Lokirja, Kyllikki Villa, Vanhan rouvan lokikirja.

Kirjastossa kannattaa käydä myös lastenosastolla. Tove Janssonin Muumi-kirjat löytyvät jostain syystä sieltä. Niissä ollaan yleensä reissussa. Esim. Muumilaakson marraskuussa pohditaan matkalle lähtöä: "On niitä jotka jäävät ja toisia jotka lähtevät, niin on ollut aina. Kukin saa valita itse, mutta on valittava ajoissa, eikä koskaan saa antaa periksi."
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: mattila - 04.07.2014, 22:23:20
Kovakantinen Rock 'n' roll suicide bar Helsingin keskustan Akateemisessa 3,28 €. Muutama vielä jäi hyllyyn. Kolmas kerros, alennuspöytä.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Lianna - 07.07.2014, 21:07:34
Luin Juuri Satu Rommin Moottoripyörällä Himalajalle sekä Teetä ja temppeleitä. Kumpikin yhdellä istumalla.

Moottoripyöräjuttu oli sellainen, että vakuutuin aivan täysin siitä, että tuollaista reissua en ikimaailmassa halua tehdä. Ei vaikka maksettaisiin pal-jon.  :P

Teetä ja temppeleitä -kirjassa Burma-osuus oli minulle mielenkiintoisin, koska siinä on melko tuoretta tietoa maasta ja matkustamisesta siellä.

Kummassakin kirjassa olisin toivonut hiukan laveampaa kerrontaa, olisin viihtynyt niiden kanssa pitempäänkin. Rommin toimittajatausta näkyy, teksti on asiallista. Sekaan olisi voinut ripotella enemmän hupaisia / mielenkiintoisia juttuja kohtaamisista erilaisten ihmisten kanssa ("Juuri kun olin haastattelemassa Laosissa hyväntekeväisyysjärjestössä, sisään astui länsimaalainen turistityttö, joka halusi tehdä jotain hyvää, aikaa kaksi viikkoa" - minkälainen tyttö? Mitä hän sanoi? Putosiko jotenkin todellisuuteen?).
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: jennyi - 16.07.2014, 20:15:35
Miten kukaan ei oo maininnu Jack Kerouacin On the Roadia? ihan huipputeos :D
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: W-hi - 17.07.2014, 17:31:27
Miten kukaan ei oo maininnu Jack Kerouacin On the Roadia? ihan huipputeos :D

Myös Dharmapummit on hyvä, tykkäsin siitä itse enemmän.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Manitoba - 07.11.2014, 20:10:38
Basam booksin suomentamat japanilaiset runoilijat (Ryookan, Santooka ja Bashoo) ovat miellyttäneet viime aikoina. Myös Sammakon suomentama G. I. Gurdijeffin Kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa oli mahtava.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Indian Ink - 08.11.2014, 07:02:01
Ted Simonin kirja Jupiter´s Travels on ihan hieno matkakirja. Kertoo herran matkasta maailman ympäri moottoripyörällä vuosina 1973 - 1977. Englantilainen Ted, jolla ei ollut aikaisemmin kokemusta moottoripyöräilystä, osti 500 kuutioisen Triumphin, myi kaiken ja ajoi neljän mantereen läpi neljässä vuodessa. Tuolloin hän oli 42 vuotta vanha.

herran sivut: http://jupitalia.com/

Ted on yli 80 mutta jatkaa matkustelua yhä. Toisen kerran maailman ympäri hän ajoi motskarilla vuosina 2001 - 2003. Tänä vuonna hän on käynyt Intiassa, Espanjassa ja Englannissa. Mikäli oikein käsitin hän asuu nykyään USA.ssa
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: illusia - 08.11.2014, 10:59:20
Onko kukaan lukenut Raimo Siltasen Löytöretki Espanjaan -kirjaa? Löyhästi sen pohjalta on tehty Maikkarilla pyörivä Peter Hispaniassa -sarja, joka on sivumennen sanoen surkeasti toteutettu.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Manitoba - 08.11.2014, 19:10:51
Ted Simonin kirja Jupiter´s Travels on ihan hieno matkakirja.

Tätä pläräilin itsekin joskus alkuvuodesta, mutta kirjaa ei siitä mestasta saanut ostaa/vaihtaa, mutta lukulistalle tuo kyllä päätyi.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: maj - 07.12.2014, 20:44:59
Tulin tänne muusta syystä ja nyt huomasin, että täällähän on monia, jotka jakavat nuivahkon mielipiteeni Päivi Kanniston Elämäni nomadina -kirjasta. Ruodin sitä nimittäin kirja-arviossani viime talvena, jos kiinnostaa: http://kulkuri.org/2014/02/rinkka-selassa-herne-nenassa-elamani-nomadina-kirja-arvio/
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Disturbed - 02.07.2015, 18:53:18
Juha Vakkuri: Afrikan ympäri. Ennätysmäärä maita 23! tungettu samaan kirjaan ja lukijalle selviää että jokaisesta Afrikan maasta löytyvät seuraavat asiat: huijaava taksikuski, hirveä hotellihuone, täyteenahdettu romuauto ja hullu diktaattori. Minun ei pitäisi moittia koska sorrun joskus itsekin liian nopeaan matkustamiseen. Kirjasta saa jonkinmoisen kuvan siitä millaista omatoimimatkustaminen Afrikassa on (en ole käynyt).
Laitoin tämän tänne koska keskinkertaisille matkakirjoille ei ole omaa ketjua.

Tää oli hieno kirja kyllä. Paljon tekstiä(!), hyvää taustaa ja infoa ko. maista, omia kokemuksia ym. Hieno kirja kyllä.

Laitan tuossa huomenna tilaukseen kirjoja tulevaa reissua varten. Yksi kirjoista tulee olemaan tuo Kososen " RocknRoll Suicide bar"
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: UsvaAuer - 09.09.2015, 20:32:57
Juha Vakkuri: Afrikan ympäri. Ennätysmäärä maita 23! tungettu samaan kirjaan ja lukijalle selviää että jokaisesta Afrikan maasta löytyvät seuraavat asiat: huijaava taksikuski, hirveä hotellihuone, täyteenahdettu romuauto ja hullu diktaattori. Minun ei pitäisi moittia koska sorrun joskus itsekin liian nopeaan matkustamiseen. Kirjasta saa jonkinmoisen kuvan siitä millaista omatoimimatkustaminen Afrikassa on (en ole käynyt).
Laitoin tämän tänne koska keskinkertaisille matkakirjoille ei ole omaa ketjua.

Tää oli hieno kirja kyllä. Paljon tekstiä(!), hyvää taustaa ja infoa ko. maista, omia kokemuksia ym. Hieno kirja kyllä.


Olen nyt ahminut näitä Vakkurin Afrikka-kirjoja. Aloitin trilogin aloittavasta Afrikan halki, sitten luin kolmannen osan Afrikan sydämeen ja nyt luen viimeisintä Afrikan ympäri. Aivan mainioita infopaketteja ja matkafiilistelykirjoja kaikki.

Väistämättäkin tulee tehneeksi havaintoja kirjailijasta matkaajana ja vertaamaan omia matkustustapojaan. Vakkuri ei todellakaan matkusta kevyesti. Olen ihmetellyt, mitä ihmettä 30 kilon matkatavaroissa on, kun ei siellä ole edes läppäriä. Tänään selvisi: pullo after shavia ja kolme safarihattua. Lisäksi Vakkuri raahaa kameran kolmijalkaa. Ei olisi kannattanut. Kirja huonointa antia ovat kuvat. Toisaalta Afrikassa ei ole juuri mitään valokuvattavaa ihmisiä lukuunottamatta,

Tänään luin ensimmäistä kertaa Vakkurin käyneen syömässä katukojussa. Oli pakko, koska perikristityssä Freetownissa sunnuntaina kaikki paremmat paikat olivat kiinni. Kun minä kiersin puskatakseilla Afrikassa, söin ravintolassa tasan kaksi kertaa: ensimmäsen ateriani Bamakossa (kun en tiennyt paremmasta) ja myöhemmin Ougadougoussa, kun hotellini omistaja sellaisen tarjosi.  Muutenkin, minun makuuni, Vakkuri viihtyy liian hyvin luksushotellien baareissa ja ravintoloissa rosee-viini -lasin ääressä.

Vakkurin sisukkuus ja positiivisuus yllättää monissa kohdin. Vähät siitä, että yö on mennyt valvoessa katumelun takia, kurkku on kipeä ja laukku meinataan varastaa raahustaessa aamuyöstä bussipysäkillä. Silti: "Bussissa tulee hyvä mieli." Itse olisin todennäköisesti vihannut Afrikkaa sielujeni syvyydestä sinä sysimustana aamuna.

Kolmas kirja, Afrikan sydämeen, on hieman erilainen. Siinä on vähemmän konkreettista matkustamista. Vakkuri tyytyy lähinnä lentelemään. Mikään budjettimatka ei siis ole kyse. Jaksaisikohan laskea paljonko tulivat maksamaan lennot Helsinki - Asmara, Asmara - Nairobi, Juju - Entebbe, Kigali - Brazzaville, Brazzaville - Bangui, Bangui - Douala ja Douala - Cotonou? 4000 euroa? Toisaalta, juuri tuolla alueella maitse kulkeminen maasta maahan on hankalaa.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: UsvaAuer - 09.09.2015, 20:34:57
Sori tuplat.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: SunRiseGirl - 09.09.2015, 22:21:11
Mä luin tuon Vakkurin Afrikan poikki kirjan myös ja tykkäsin ja en tykännyt. Vakkuri osaa kirjoittaa mielenkiintoisesti, mutta olisin enemmän kaivannut tarinoita matkalta, kuin niin perusteellista paneutumista kunkin kaupungin/maan historiaan. Toki historia osuudetkin oli mielenkiintoisia, mutta olisin kaivannut niiden lisäksi vielä enemmän muuta.  Jäi siis vähän pinnallinen kuva niistä paikoista hänen näkövinkkelistään missä hän piipahti. Mutta tykkäsin myös paljon ja luinkin kirjan ihan ennätysnopsaa tabletilta. Sai muuten Elisa kirjasta ladattua jollain 2 eurolla.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: UsvaAuer - 11.09.2015, 20:35:10
Vakkuri osaa kirjoittaa mielenkiintoisesti, mutta olisin enemmän kaivannut tarinoita matkalta, kuin niin perusteellista paneutumista kunkin kaupungin/maan historiaan. Jäi siis vähän pinnallinen kuva niistä paikoista hänen näkövinkkelistään missä hän piipahti.

Luulen, että tämä johtuu siitä, että niistä paikoista ei ollut historiaa enempää kirjoitettavana. Itse olen reissanut tuolla reitillä ja paikat oli tuttuja. Afrikassa ei niin valtavasti ole nähtävyyksiä, eivätkä ne nähtävyydet ole kummoisia. Tai kaupungitkaan. Siksi niistä ei ole kirjoitettavaa. Toisaalta Vakkuri myös reissaa varsin rivakasti ja suoraviivaisesti. Esim Liberiassa ja Guineassa olisi Afrikan mittapuun mukaan ollut hienoja luontonähtävyyksiä, samoin Gabonissa, mutta nämä skipataan ajan puutteen tai vaivan takia. Toisessa kirjassa Vakkuri ehtii kuudessa viikossa Dakarista Gaboniin.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: matkaaja100 - 12.09.2015, 23:29:53
Mielipiteitä on monia...

Marketta Hornin neljän dollarin päivästä pidin kovasti. Informatiivinen kirja, jossa kirjoittajan persoonallisuus läsnä, mikä jakaa mielipiteitä. Antaa uskoa matkustamisen mahdollisuuteen, jos lompakon paksuus on ongelmana.

Kanniston Elämäni Nomadina oli minulle pettymys. Mietin välillä kirjan uskottavuutta, kun niin paljon omaisuutta on myyty ja varmaan osattu sijoittaakin, niin miksi sitten nukkua kadulla ja huokailla ettei ole varaa hienoon hotelliin? Tuntui, että kirjoittaja asetti itsensä niin paljon ylemmäksi muita, että maku meni.

Sakkiin 10 huonointa kirjaa ever pääsee Soininvaaran Fillarilla Nizzaan. Siinä kirjassa on suorittamisen makua miehisellä tarkkuudella. Kirjasta minulle jäi mieleen säätiedot, Nokian härpäkkeen kehuminen (ilmeisesti sponsoroitu) ja matkan pituuden kilometrit. Siinä ei paljon aikaa nähtävyyksille jäänyt, eikä ihmisten kohtaamiselle.

Rommin kirja Kahvia ja guruja oli ihan ok.

Intia kirjoista ehdoton suosikki koskettavuudessa on Kathrine Boo:n Kätkössä kauniin ikuisen: Mumbain slummien toivo ja toivottomuus. Kirja ei ole matkakirja, mutta avaa oven intialaisen kulttuurin ymmärtämiseen paikallisten näkökulmasta.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Nanumea - 16.10.2015, 22:34:17
Ostin äskettäin Heidi Nummen vastikään julkaistun reissukirjan Kerran kuljin ja kumarsin - 15 kuukautta Aasiassa ja voi upeus, millainen seikkailuinspiraatiota huokuva kirja on kyseessä! En ole vielä lukenut kirjaa loppuun, mutta tämä on niitä, jotka tekisi mieli aloittaa heti uudestaan alusta kun on päässyt viimeiselle sivulle. Kaikki on niin elävää, värikästä ja hengästyttävää, että minä Aasiasta kiinnostumatonkin olen alkanut haaveilla Kiinasta ja Siperiasta. Minusta on ihanaa, ettei kirja ole pelkkää matkakertomusta, vaan mukaan mahtuu paljon henkilökohtaista itsensäetsimispohdintaa. Suosittelen! (Käsitinköhän ihan väärin vai bloggasiko Heidi täällä pallontallaajissa tuon nimenomaisen reissun aikana?)

Pidin myös Päivi Kanniston Elämäni nomadina -kirjasta, vaikka kirjoitustyyli välillä ärsyttikin. Kaiken kaikkiaan kuitenkin varsin inspiroiva teos, jota suosittelen myös.

Noiden lisäksi olen lukenut muutaman Espanjan Camino de Santiagoon keskittyvän matkakertomuskirjan. Susanna Linnan Simpukankuorelta kotiin on niistä lukemisen arvoisin.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: keiku - 17.10.2015, 14:44:47
Varmaan nämäkin kaikki on jo mainittu, mutta mainitaan nyt sitten omalta kannaltani kuitenkin.

Marco Kososen Rock’n’roll Suicide Bar oli henkilökohtaiseen makuun mielenkiintoinen kertomus pienen kippolan pistämisestä pystyyn kehitysmaahan. Aihepiiri kiinnostelee jo ihan omien kokemuksienkin pohjalta ja kirjoittajan bändistäkin pidän, mikä ei varmasti vaikuttanut negatiivisesti kirjaa lukiessa. Paikan päällä on tullut myöhemmin käytyä, mutta eipä tuolla paljoa enää tuosta meiningistä ollut jäljellä. Kelpo tarina ja sujuvaa tekstiä, ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Che Guevaran Moottoripyöräpäiväkirja ja Tien päällä taas ovat toimineet omaan makuuni varsin hyvin. Vaikka näiden lukemisesta on hetki jo vierähtänyt, niin uskaltaisin edelleen suositella, varsinkin jos samoilla suunnilla pyörii, mutta toki myös muutenkin. Che Guevara oli varsin tarkka havainnoimaan ympäristöään ja osasi ainakin näiden käännösten perustella ilmaista itseään ihan pätevästi myös kirjallisesti. Poliittisesti kirjat eivät ole päällekäyviä, joten ei tarvitse pelätä mitään aivopesua.

Santeri Niittyaron Aallon etsijän päiväkirja on kohtuullisen varma valinta, jos surffaus kiinnostelee edes vähää alusta. Itse en surffaa, mutta kirjasta pidin kuitenkin nimenomaan reissukirjana. Ei ole mitään tajunnanräjäyttävää proosaa kirjoituksiltaan, vaan tosiaan ihan normaali päiväkirja - kuten nimi kertoo, joten enemmänkin tapahtumien ansiosta maistuu, jos on maistuakseen. Autossa asumista Norjassa ja Portugalissa, surffaamista vapaaehtoistöissä pienellä saarella keskellä avaa ulappaa ja niin edelleen.

Rauli Virtasen Reissukirja:  Matkalla kaikissa maailman maissa on mielestäni suositeltavaa luettavaa ilman muttia tai reunaehtoja. Virtanen on journalistina legenda, alansa parhaita ja reissumiehenäkin nostaisin hänelle hattua. Vähän ehkä hajanainen kirja aihealueen suuruudesta johtuen (Virtaselle on ehtinyt sattua ja tapahtua vaikka mitä), mutta mitäs näistä, kirja etenee kuitenkin pääosin järjestelmällisesti ja ainakin omalla kohdallani meni kannesta kanteen melkein yhdellä istumalla. Sain kirjan kaverilta, joka ei tuosta kuitenkaan ihan täysin pitänyt, joten ehkä odotin vähän ja sain paljon enemmän, mutta joo. Erinomainen kirja.

Päivi Kanniston Elämäni Nomadina on mielenkiintoinen kirja ja kertomus sinänsä, mutta kuten monet ovat jo kertoilleet, välillä elitismi ottaa vähän liian vahvan otteen kirjoittajasta.  Omalla kohdallani joskus ärsytti, joskus viihdytti, mutta loppujen lopuksi jäädään kuitenkin plussalle. Varauksin suosittelut, mutta toisaalta, kyllähän tuo kannattaa kuitenkin ottaa matkaan, kun halvallahan tuota pyörii myös e-kirjana.

Arman Alizadin Armanin Maailma oli ehkä pienoinen pettymys, odotin kai liikoja, mutta kyllähän tuosta sai vähän syvällisemmän kuvan miehen omasta ajatusmaailmasta ja siitä mitä ohjelman kulisseissa tapahtuu. Ei mikään mestariteos, mutta menee kai kuitenkin reissukirja-kategoriaan ja siltä kannalta sen voi toki lukea.

Sarah Macdonaldin Holy Cow: An Indian Adventure oli kyllä Intiassa reissatessa mielenkiintoista luettavaa, joten uskoisin tuon toimivan myös Intiasta kiinnostuneille ennen reissua luettavaksi. Tarjoaa mielenkiintoisen aspektin maahan sekä lähtökohdan, eli Macdonaldin paluun maahan, josta ei ensireissun jälkeen pitänyt, mutta josta myöhemmin oppi pitämään. Melko lattea väite, mutta Intiaa tosiaan joko rakastaa tai vihaa, eikä muita vaihtoehtoja ole. Näköjään poikkeuksiakin on.

Juha Vakkurin Afrikan Poikki tuli joskus poimittua alennuskorista, mutta toistaiseksi tuo odottaa vielä vuoroaan hetken, kun Hugh Howeyn Siilo-trilogia vie mielenkiinnon vielä hetken. Kaunokirjallisuuden puolelta reissukirjoina erinomaisiksi on kostautuneet ainakin ne perinteiset Jack Kerouacin Matkalla ja Paulo Coelhon Alkemisti, mutta nämä nyt moni lukee joka tapauksessa muutenkin. Ja tätä osastoa olisi kyllä kyllästymiseen asti lueteltavaksi, joten eipä lähdetä sinne. Suomennettua reissaamiseen liittyvää kirjallisuutta on suhteellisen vähän, joten uudet bongaukset kiinnostaa aina.

PS. Ehkä haiskahtaa mainokselta, mutta menkööt nyt. Elisa Kirjalle isot suosittelut, sitä kautta on näin maailmallakin päässyt nauttimaan kotimaisesta kirjallisuudesta helposti, tarjontaa on nykyään jo ihan melkein kiitettävästi ja hinnatkin on varsin kohtuullisia. Avoimeen formaattiin perustuva Kobo Touch ja Elisa Kirjan epub-tiedostoja myyvä palvelu on aika kova kombo pitkään tien päällä viihtyville. En enää tulisi toimeen ilman, vaikka aluksi karsastinkin e-kirjan lukijoita. Fyysinen kirja on edelleenkin ykkönen käyttöliittymänä, mutta Kobossa muhivat kymmenet kirjat eivät ikinä olisi rinkan pohjalla muhimassa fyysisinä kopioina.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: Jenniii - 20.10.2015, 10:50:27
Ostin äskettäin Heidi Nummen vastikään julkaistun reissukirjan Kerran kuljin ja kumarsin - 15 kuukautta Aasiassa ja voi upeus, millainen seikkailuinspiraatiota huokuva kirja on kyseessä! En ole vielä lukenut kirjaa loppuun, mutta tämä on niitä, jotka tekisi mieli aloittaa heti uudestaan alusta kun on päässyt viimeiselle sivulle. Kaikki on niin elävää, värikästä ja hengästyttävää, että minä Aasiasta kiinnostumatonkin olen alkanut haaveilla Kiinasta ja Siperiasta. Minusta on ihanaa, ettei kirja ole pelkkää matkakertomusta, vaan mukaan mahtuu paljon henkilökohtaista itsensäetsimispohdintaa. Suosittelen! (Käsitinköhän ihan väärin vai bloggasiko Heidi täällä pallontallaajissa tuon nimenomaisen reissun aikana?)

Pidin myös Päivi Kanniston Elämäni nomadina -kirjasta, vaikka kirjoitustyyli välillä ärsyttikin. Kaiken kaikkiaan kuitenkin varsin inspiroiva teos, jota suosittelen myös.

Noiden lisäksi olen lukenut muutaman Espanjan Camino de Santiagoon keskittyvän matkakertomuskirjan. Susanna Linnan Simpukankuorelta kotiin on niistä lukemisen arvoisin.
Ahaa, tämä kirja on todella ilmestynyt  ;) Mielenkiinnolla olen välillä lukenut Heidin henkilökohtaista blogia.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: illusia - 10.08.2018, 10:18:29
Hiljaista tällä saralla... En lukenut koko ketjua, ehkä tämä onkin jo mainittu: Walter de Camp (Kari Lempinen) "Lumoavat lehmät". Hauskasti kirjoitettu, erilainen matkakirja Intiasta, kertoo vähän syvällisemmin maasta ja hindulaisuudesta.
Otsikko: Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
Kirjoitti: W-hi - 25.08.2018, 16:43:53
Luen aika paljon matkakertomuskirjoja, ja tämä oli poikkeuksellisen hyvin kirjoitettu: https://atena.fi/asfalttivolgaa-etelaan

Olisi voinut olla kyllä vielä enemmän kuvailua fiiliksistä, sapuskoista, sattumuksista jne., vaikka luulen että ne on tarkoituksella jätetty pois ja keskitytty liftaamiseen ja vähän yhteiskunnallisiin asioihin.