Pallontallaajat.net

Omatoimimatkailu => Olettekos kuulleet... => Aiheen aloitti: Sami.R - 15.07.2011, 23:33:46

Otsikko: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Sami.R - 15.07.2011, 23:33:46
Kuten monet ovatkin jo varmasti kuulleet, lutikka on tekemässä kovasti paluuta täällä Suomessakin. Osasyynä tähän on lisääntynyt matkailu ja se, että vuosikymmenien saatossa ihmiset eivät ehkä edes tunnista tätä pientä vikkelää verenimijää. Tässä muutamia faktoja, jotka toivottavasti auttavat estämään luteen maailmanvalloitusta edes hieman:

- Lutikat voivat elää jopa yli vuoden imemättä verta. Ruuan ollessa saatavilla ne kuitenkin syövät noin kerran viikossa.

- Lutikat eivät välitä hotellin tähtiluokituksesta tai hinnoista. Niitä on tavattu niin erittäin kalliissa luksushotellleissa kuin matkailumajoissakin.

- Myöskään siisti huone (tai koti) ei karkoita niitä; lutikat voivat piileskellä tapetin raoissa tai sängyn ruuvinrei'issäkin. Se on siis harhaluulo, että luteet elävät vain paskakasoissa!

- New Yorkissa on jouduttu sulkemaan vaatekauppoja (mm. Abercrombie & Fitch), elokuvateatteri ja toimistoja (mm. Elle-lehden toimitus) lutikoiden takia.

- Lutikat voivat siis seurata kotiin jopa uusien vaatteiden mukana.

- Luteet iskevät yleensä öisin, noin aamukolmen ja viiden välillä, kun ihminen nukkuu sikeästi ja on mukavan pimeää.

- Luteet pitävät pimeästä, jonka takia esim. elokuvateatterit ovat niille ideaali ympäristö vaihtuvan ihmisbuffettinsa ja pimeytensä takia.

- Noin puolella ihmisistä eivät luteen puremat aiheuta kutisevia paukamia. On siis mahdollista, että luteita ei huomaa kotonakaan ennen kuin ne ovat jo lisääntyneet rajusti.

- Luteenpuremia tulee yleensä kolme lähelle toisiaan (ns. aamiainen, lounas ja päivällinen). Puremien ulkonäkö riippuu ihmisestä, mutta kuvia kannattaa etsiä netistä jos epäilee tulleensa purruksi.

- Luteet munivat mielellään pehmeisiin aineisiin, kuten lakanoihin, patjaan tai vaatteisiin, esim. yöpukuun.

- Luteista on erittäin vaikea päästä eroon! Nykyiset hyönteismyrkyt eivät tapa niiden munia, joten käsittely on tehtävä ainakin kolme kertaa. Luteet ovat myös erittäin hyviä piileskelemään, joka vaikeuttaa niiden tappamista.


Miten lutikoita voi sitten estää tulemasta kotiin?

Tärkeintä olisi tarkistaa ainakin hotellihuoneen sänky heti sinne saavuttaessa. Lutikat piileskelevät mielellään esim. patjan saumakohdissa ja alla. Muitakin merkkejä ne voivat jättää itsestään: lutikat ulostavat imemänsä veren jättäen pieniä tummia pisteitä esim. patjaan tai vuodevaatteisiin. Pisteitä on usein useita samassa paikassa, ja ne näyttävät suunnilleen samalta, kuin kuulakärkikynän jättämä jälki, kun sitä painetaan paikallaan paperia vasten.

Jos huoneessa näkyy lutikan jälkiä on heti ilmoitettava asiasta hotellille ja vaadittava toista huonetta (joka tulee myös tietenkin tarkistaa) tai majoituttava toiseen hotelliin.

Matkalaukkua ei kannata laittaa sängyn päälle, sillä luteet siirtyvät helposti sängystä laukkuun ja matkaavat sen mukana kotiin.

Jos ostaa käytettyjä vaatteita, ne kannattaa pestä 60 asteessa. Myös käytetyt huonekalut kannattaa puhdistaa vaikka höyrypuhdistimella huolellisesti lutikoiden varalta.

Jos epäilee yöpyneensä lutikoiden keskellä, kannattaa kaikki vaatteet pestä heti (myös käyttämättömät) 60 asteessa tai laittaa ne kuivausrumpuun. Vaatteet, joita ei voi pestä, kannattaa laittaa kuivina kuivausrumpuun. Saunakin voi auttaa, mutta tulee muistaa, että vaatteiden pitää silloin olla noin 60 asteisia, ei riitä että ilma niiden ympärillä on! Lutikoiden kuolemispiste on kyllä noin 49 astetta, mutta 60 astetta on varma tapa tappaa ne, myös munat. Matkalaukut pitäisi imuroida (kun laittaa sukkahousut imuosan päälle lutikat eivät mene sisälle asti) ja suihkuttaa hyönteismyrkyllä. Muutkin tavarat kannattaa ainakin tarkistaa. Yhdysvalloissa on myös myynnissä erityisesti tähän tarkoitukseen tarkoitettu "laatikko", Packtite, joka lämmittää tavaroita tappaen lutikat. Se ei kuitenkaan ole vielä myynnissä Suomessa.

Jos luteita huomaa kotonaan kannattaa turvautua ammattilaisten apuun mahdollisimman pian.

Paras tapa estää luteiden maailmanvalloitus on kuitenkin olla tarkkana ja estää niiden pääsy kotiin sekä estää niiden leviäminen kotoaan, jos niitä siellä on. Tämän takia kaikkien tulisi olla tietoisia näistä otuksista! On paljon helpompaa estää niiden tulo kotiin, kuin päästä niistä eroon.

Lisätietoa (englanniksi) ja kuvia löytyy mm. Bedbugger.com sivulta.

Yhdysvaltoihin matkustavien kannattaa tsekata Bedbugregistry.com johon kerätään tietoa lutikkahavannoista mm. hotelleissa (voi etsiä hotellin nimellä, onko kukaan huomannut lutikoita siellä).
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: PHen-X - 16.07.2011, 01:44:35
Tietämättömyyttäni kysyn: voiko lutikkakannan tuliaisiksi tuomiselta & lutikanpuremilta välttyä pitämällä valot päällä 24/7? Nimimerkillä "tullut joskus harrastettua" :)
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Sami.R - 16.07.2011, 11:53:52
Tietämättömyyttäni kysyn: voiko lutikkakannan tuliaisiksi tuomiselta & lutikanpuremilta välttyä pitämällä valot päällä 24/7? Nimimerkillä "tullut joskus harrastettua" :)

Hyvä kysymys ja yritinkin etsiä siihen vastausta mutta tuloksetta :(

Mutta tämmöinen ohjeistus löytyi jos on jo lutikoita: Siisteys ja hyvä hygienia ovat avainasioita luteiden ennaltaehkäisyssä. Jos havaitset luteita, selvitä missä ja kuinka laajasti niitä on asunnossa. Kanna patjat ja sänkyvaatteet sekä kankaiset huonekalut ulos, ja ravistele ja harjaa ne hyvin. Vuodevaatteet kannattaa pestä. Sumuta torjunta-aerosolilla (esimerkiksi Raid Super tai Baygon) kaikki luteiden olinpaikat ja esimerkiksi huonekalut, joita et mekaanisesti pysty kauttaaltaan puhdistamaan. Uusi aerosolikäsittely mikäli luteita esiintyy edelleen.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: EdEdEd - 22.07.2011, 19:35:23
Tietämättömyyttäni kysyn: voiko lutikkakannan tuliaisiksi tuomiselta & lutikanpuremilta välttyä pitämällä valot päällä 24/7? Nimimerkillä "tullut joskus harrastettua" :)

Valoista en tiedä mutta viileässä lutikka voi sietää paastoa jopa 8 kuukautta :(
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: raven - 06.08.2011, 14:13:21
Onneksi meillä Suomessa on luontainen, vuosittainen ase - omaisuus pihalle kun elohopea laskee sinne -40 asteen hujakoille. Porukat taitavat edelleen kantaa kertaalleen vuodessa patjat ja täkit pariksi yöksi pihalle pakkaseen.

Vai onko se vain kansantarua, että pakkanen tappaa luteet?
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: kulmalukko - 06.08.2011, 14:23:30
Onneksi meillä Suomessa on luontainen, vuosittainen ase - omaisuus pihalle kun elohopea laskee sinne -40 asteen hujakoille. Porukat taitavat edelleen kantaa kertaalleen vuodessa patjat ja täkit pariksi yöksi pihalle pakkaseen.

Vai onko se vain kansantarua, että pakkanen tappaa luteet?

Wikipedia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Lutikka) sanoo: "Alle −15 celsiusasteen lämpötiloja lutikat kestävät vain muutaman tunnin."

Hyönteismaailma (http://www.hyonteismaailma.fi/index.phtml?s=56) sanoo: "Täysikasvuiset luteet kuolevat kovassa (-18 oC) pakkasessa tunnissa."
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: jyka - 06.08.2011, 14:37:02
Vaatii vaan jonkin aikaa siellä pakkasilmassa että kylmyys ehtii sängyn uumeniin asti. Varsinkin jos pakkasta on "vain" -20c. Täällä etelämmässä harvemmin yli -20 pakkasista nautitaan
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Mervi - 08.08.2011, 10:38:38
Tuo pakkashomma on sinänsä turhaa et lutikat viihtyy usein myös seinän raoissa, lattialistojen takana ym. Eli pelkkä irtaimiston pakastaminen ei auta.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: UsvaAuer - 21.06.2014, 13:46:24
Epäilen vahvasti, että olen tuonnut lutikan mukanani maailmalta. Olen kirjoittanut tästä kokemukset begbugs -ketjuun, mutta siirrän keskustelun nyt tänne omaan lutikkakeskusteluun.

Kaipaan tietoja lutikoiden tuhoamisen kuluista ja vaivasta. Paljonko lutikoiden tuhoaminen tulee maksamaan ja korvaako matka-tai kotivakuutus lutikan tuhonnan? Olen lukenut netistä useiden satojen eurojen tuholaistorjuntatuhoista ja mahdollisesti huonekalujen uusimisesta kuluvat lisäkulut. Vai meneekö lutikka taloyhtiön piikkiin? Pitääkö taloyhtiölle ilmoittaa asiasta?

Kyselen myös, onko mitään kotikonsteja lutikan tuhoamiseen? Lutikkaongelma omassa taloudessani on tuore eikä lutikka ole ilmeisesti vielä päässyt munimaan paljon.

Auttaisiko sängyn "puhdistamisessa" se, että alkaisikin nukkua erillisellä patjalla, vaikka keskellä lattiaa? Tällöin lutikan pitäisi tulla sängystä patjalle imemään verta. Tai lattialistojen raoista.

Ihmettelen itse lutikkaongelmassakin muutamaa asiaa.

Epäilen rinkaa lutikkaani pesäpaikaksi. Miten ihmeessä lutikalla kesti kolme kuukautta siirtyä rinkasta syömään iholleni? Olen koko tämän kolme kuukautta kuitenkin asunut samassa taloudessa rinkan kanssa?

Pelottaa sekin, että olen levittänyt lutikkaa toisiin talouksiin esim. vaatteiden mukaan. Olen esimerkiksi pessyt lutikkaepidemian toteamisen jälkeen vuodevaatteitani toisaalla? Itselläni ei ole pesukonetta? Uskaltaako vuodevaatteensa pestä esimerkiksi pesuloiden koneissa?
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: karti - 21.06.2014, 19:13:42
mun isän asunnosta löytyi muutama kuukausi sitten luteita, olivat levinneet jostain alakerran asunnosta. Isäni teki ilmoituksen taloyhtiöön ja myrkytysfirma tuli muistaaakseni kaksi kertaa myrkyttämään, taloyhtiön laskuun luonnollisesti.. Sänky meni tietysti vaihtoon omaan piikkiin. Eli ilmoitus taloyhtiöön mahdollisimman pian!
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Omatoimari - 14.07.2014, 09:01:43
Lutikoista pitää ehdottomasti ilmoittaa taloyhtiölle. Asunnon ja tarvittaessa koko taloyhtiön myrkytys on taloyhtiön vastuulla. Pitää muistaa, että jos asunnosta löytyy lutikoita, niin se ei välttämättä ole omilta reissuilta peräisin, vaan voi olla myös naapurista kotoisin. Sen takia taloyhtiölle on tärkeää ilmoittaa tuholaishavainnoista, että voivat tarvittaessa tarkistaa muutkin asunnot ja kohdentaa myrkytykset oikein.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Mr. Voyageur - 30.07.2014, 11:15:45
No niin, nyt on kaikki reissuvaatteet, reput ja rinkat arkkupakastimessa varotoimenpiteenä lutikoiden varalta. Laosissa taisin nimittäin joutua kyseisten otuksien puremiksi kerran jos toisenkin. Löydän aika ristiriitaista infoa siitä, kuinka pitkään kamoja pitää pakastella. Jossain lukee, että pari tuntia riittää, mutta jossain suositellaan parin viikon pakastelua. Mihin sitä nyt sitten pitäisi uskoa?
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: akk - 30.07.2014, 15:37:47
Riippuu mm. pakastimen lämpötilasta. Suosittelen laittamaan lämpömittarin pakastimen sisään. Lisäksi lämpötila nousee tilapäisesti, jos sinne laittaa paljon tavaroita kerralla ja esim. makuupussin kohdalla voi kestää tovi ennen kuin makuupussin lämpötila on kokonaan laskenut alle kriittisen rajan. Kotipakastimet eivät ehkä ole kaikkein luotettavimpia, joten suosittelen malttia.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Lech - 30.07.2014, 15:56:00
Kyllä kai tosin jokainen sinnepäinkään kelvollinen pakastin suunnilleen sen normin -18°C saavuttaa, osassa ongelmana on ennemminkin liian alhainen lämpötila mikä tuhlaa virtaa. Joka tapauksessa kyllä niitä kannattaa siellä yrittää ainakin viikon verran pitää jos mahdollista ja tosiaan mitä isompia kamoja niin sitä pidempään että jäätyvät kunnolla. Täysikasvuiset ötökät kuolevat kyllä todennäköisesti parissa tunnissa mutta käsittelyn pitäisi tuhota munatkin mikä ei ole ihan yhtä helppoa.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Mr. Voyageur - 30.07.2014, 20:52:44
Ok, olkoot muutamia päiviä siellä sitten.  Pakastin on täböllä, joten uskon että sen suhteen asia on kunnossa.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Vaisjani - 31.07.2014, 20:10:19
kannattaa ottaa varman paalle jos mahdollista. yksikin lutikka joka selviää ja kykenee munimaan voi piileskellä kämpässä muutaman kuukauden ja kohta ongelma on levinnyt ympäri taloa uudestaan,
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: iidja - 21.08.2014, 10:46:59
Luteet ovat todella raivostuttava tuliainen, joten todellakin kannattaa ottaa varman päälle! Jos tuntuu, että niitä on matkatavaroihin kuitenkin eksynyt, niin heti kotiinpalattua matkatavarat vaikka jätesäkkiin odottamaan, että keksit mitä niille teet. Kotikonsteista pesukone, kuivausrumpu, sauna ja pakastaminen saattavat kaikki toimia, jos ne tehdään ajoissa.

Itse olen onnistunut tuomaan luteita kotiin kahdeltakin eri reissulta, mutta molemmilla kerroilla onneksi sain ne itse hävitettyä. Kerran laitoin petivaatteet kuivausrumpuun 40 minuutiksi ja se riitti. Kerran taas luin netistä, että luteet viihtyvät erityisesti pajusta tai muusta vastaavasta materiaalista punotuissa koreissa ja huonekaluissa. Laitoin heti sängyn vieressä olleen punotun laatikoston parin jätesäkin sisään ja säkit tiukkaan solmuun. Puremat loppuivat siihen, mutta tässä oli tietysti se huono puoli, etten koskaan enää uskaltanut niitä säkkejä avata (luteet kun voivat elää vuoden tai joidenkin mukaan jopa puolitoista vuotta ilman ruokaa).

Kun nyt olen luteisiin joutunut tutustumaan paljon lähemmin kuin haluaisinkaan, niin kirjoitin niistä myös blogiini (hieman kieli poskessa) omistajan oppaan: http://vaillapysyvaaosoitetta.blogspot.fi/2014/08/luteet-omistajan-opas.html
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Mr. Voyageur - 21.08.2014, 11:28:52
^ Hauska ja hyvä teksti, mutta suhtautuisin varauksella väittämään, etteivät luteet levitä tauteja. Tutkimustulokset ovat tällä hetkellä ristiriitaisia ja osin keskeneräisiä, mutta luteiden tiedetään kantavan kymmeniä eri bakteereja ja viruksia, kuten esimerkiksi B-hepatiittia. Viruksien ja bakteereiden siirtyminen puremien välityksellä ei ilmeisesti ole kovinkaan tehokasta, mutta mahdollista kuitenkin. Lisäksi klassisen sänkyluteen lähisukulainen ja elintavoiltaan hyvin samanlainen 'kissing bug'  levittää Trypanosoma cruzi -alkueläintä etupäässä Etelä-Amerikassa, mikä aiheuttaa potentiaalisesti hengenvaarallista Chagallin tautia. Tautia tavataan silloin tällöin myös eteläisessä Yhdysvalloissa.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: iidja - 21.08.2014, 21:40:41
Ahaa, okei. Olin itse useammasta lähteestä lukenut, että ne eivät levitä tauteja, mutta ehkä se ei sitten ihan aina pidäkään paikkaansa. Kiitos infosta, muutin tuon virkkeen nyt muotoon "Luteet eivät myöskään yleensä tartuta tauteja, joten siinä mielessä niitä voi hankkia melkein huoletta". :)
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: tintin - 21.08.2014, 22:55:10
Chagasin (Chagall oli se taidemaalari) taudista taitaa löytyä kirjallisuudesta suunnilleen yksi (tai ehkä pari) kuvaus tarttumisesta turistiin, eli riski ei ole kovin kummoinen edes trävellerille...
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Vaisjani - 22.08.2014, 05:50:37
tunnen kaverin joka on todella yliherkkä luteiden puremille. en muista enää tarkalleen oireita mutta saa ne joka kerta jos luteet purevat. lääkärikin hänelle kertoi että on tosi harvinaista. yleensä siitä jää vaan ne kutiavat puremat.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: ihmeseikkailija - 26.08.2014, 12:12:17
Itse olemme aina HETI ulko-ovella pistäneet kaikki tavarat jätesäkkeihin (paitsi ei elektroniikka) ja sitten saunaan 3-4 tuntia noin 70-80 astetta. Yleensä antanut olla jätesäkkien saunassa pussien suut kiinni seuraavaan aamuun.

Jätesäkin sisällä elävät öttiäiset kuolee ja munat kypsyy. Eli vaikka tappaisit itse elävät lutikat voi munia jäädä johonkin rakoon ja myöhemmin tulevat sitten syömään.

Viimeksi löyty pussista kuolleena tuliaisena jokin ihme ötökkä, ei kuitenkaan lutikka eli homma vaikuttaisi hyvin toimivalta.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Pinnanalla - 07.09.2014, 10:59:28
Hei, olen uusi täällä ja haluaisin lisätietoa luteista. Olen Espanjassa ja epäilen hotellihuoneessamme olevan luteita, on näkynyt iholla sen tyyppisiä jälkiä sekä pilkkuja ja verijälkiä lakanoissa. Emme halua todellakaan viedä luteita kotiimme, joten nyt vinkkejä? Suunnitelmamme olisi seuraavanlainen:
Lähtöaamua edeltävänä päivänä ostamme uudet vaatteet täältä ja pidämme ne lähdön hetkeen asti tiiviisti muovipussissa. Lähtöaamuna peseydymme kumpikin hyvin suihkussa ja puemme uudet vaatteet päälle. Loput tavarat matkalaukkuihin. Lentokentällä Suomen päässä avaamme matkalaukut ulkona, otamme elektroniikan talteen erilliseen muovipussiin ja laitamme matkalaukut jätesäkkeihin (vielä on epäselvää, mistä saamme jätesäkkejä, ehkä jokin tuttu voi tuoda lentokentälle). Sitten ajamme laukkuinemme kotiin, laukut ovat siis auton takapaksissa jätesäkeissä, etteivät luteet leviä autoomme. Itse emme omista saunaa, joten saunotus olisi mahdollista vasta seuraavana aamuna: laukut olisivat siis yön yli jätesäkeissä autossa. Seuraavana aamuna sitten monen tunnin saunotus, laukut ensin jätesäkeissä ja sitten muutaman tunnin päästä avaisimme laukut ja möyhisimme vaatteita. Mahdollisesti ne vaatteet sitten vielä pesukoneen ja kuivausrummun kautta kotiin, kenkiä tietenkään emme voi samalla tavalla pestä.
Nyt arveluttaakin vain se, että ei kai luteet tai niiden munat voi elektroniikan mukana kulkeutua kotiin? Elektroniikkaa emme kuitenkaan voi saunottaa, emmekä oikein muutenkaan käsitellä. Riittääkö huolellinen tarkistus ja esim. pesuaineella pyyhintä? Entä kirjat, pitääkö nekin saunottaa?
Tuhannesti kiitos, jos joku viitsii vastata!! :)
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: hocuspocus - 07.09.2014, 11:47:48
Itselläni joskus Lissabonissa hostellissa tai hotellissa tuli iho täyteen pieniä kutisevia näppyjä. Jonkun ötökän puremia. En tehnyt yhtään mitään. Puremat hävisivät viikossa.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: jyka - 07.09.2014, 12:22:08
Hei, olen uusi täällä ja haluaisin lisätietoa luteista. Olen Espanjassa ja epäilen hotellihuoneessamme olevan luteita, on näkynyt iholla sen tyyppisiä jälkiä sekä pilkkuja ja verijälkiä lakanoissa. Emme halua todellakaan viedä luteita kotiimme, joten nyt vinkkejä? Suunnitelmamme olisi seuraavanlainen:
Lähtöaamua edeltävänä päivänä ostamme uudet vaatteet täältä ja pidämme ne lähdön hetkeen asti tiiviisti muovipussissa. Lähtöaamuna peseydymme kumpikin hyvin suihkussa ja puemme uudet vaatteet päälle. Loput tavarat matkalaukkuihin. Lentokentällä Suomen päässä avaamme matkalaukut ulkona, otamme elektroniikan talteen erilliseen muovipussiin ja laitamme matkalaukut jätesäkkeihin (vielä on epäselvää, mistä saamme jätesäkkejä, ehkä jokin tuttu voi tuoda lentokentälle). Sitten ajamme laukkuinemme kotiin, laukut ovat siis auton takapaksissa jätesäkeissä, etteivät luteet leviä autoomme. Itse emme omista saunaa, joten saunotus olisi mahdollista vasta seuraavana aamuna: laukut olisivat siis yön yli jätesäkeissä autossa. Seuraavana aamuna sitten monen tunnin saunotus, laukut ensin jätesäkeissä ja sitten muutaman tunnin päästä avaisimme laukut ja möyhisimme vaatteita. Mahdollisesti ne vaatteet sitten vielä pesukoneen ja kuivausrummun kautta kotiin, kenkiä tietenkään emme voi samalla tavalla pestä.
Nyt arveluttaakin vain se, että ei kai luteet tai niiden munat voi elektroniikan mukana kulkeutua kotiin? Elektroniikkaa emme kuitenkaan voi saunottaa, emmekä oikein muutenkaan käsitellä. Riittääkö huolellinen tarkistus ja esim. pesuaineella pyyhintä? Entä kirjat, pitääkö nekin saunottaa?
Tuhannesti kiitos, jos joku viitsii vastata!! :)

Ainahan on periaatteessa mahdollisuus että esim. läppärin sisään on mönkinyt lude
En ota vastuuta jos onnistut tuhoamaan elektroniikkasi, mutta kyllähän ne pakkasta ainaskin kestää. Eli laittaisin esim minigrip-pusseihin ja pakastimeen.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: karti - 07.09.2014, 13:41:35
Ethän Pinnanalla vaan säilytä matkatavaroitasi sängyllä..? sillai ne luteet saattaa levitä sun tavaroihin. Mä törmäsin mun Etelä-Amerikan reissulla luteisiin kahdessa eri hostellissa ja kummallakaan kerralla ne ei luojankiitos majoittuneet mun tavaroihin. Kävin tosin myös hysteerisellä tarkkuudella koko rinkan ja jokaikisen vaatekappaleen saumat yms ettei vaan lähe mukaan. Hyi kauheeta ku vieläki kylmää ne puremat...
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Vaisjani - 07.09.2014, 15:33:19
Hei, olen uusi täällä ja haluaisin lisätietoa luteista. Olen Espanjassa ja epäilen hotellihuoneessamme olevan luteita, on näkynyt iholla sen tyyppisiä jälkiä sekä pilkkuja ja verijälkiä lakanoissa. Emme halua todellakaan viedä luteita kotiimme, joten nyt vinkkejä? Suunnitelmamme olisi seuraavanlainen:
Lähtöaamua edeltävänä päivänä ostamme uudet vaatteet täältä ja pidämme ne lähdön hetkeen asti tiiviisti muovipussissa. Lähtöaamuna peseydymme kumpikin hyvin suihkussa ja puemme uudet vaatteet päälle. Loput tavarat matkalaukkuihin. Lentokentällä Suomen päässä avaamme matkalaukut ulkona, otamme elektroniikan talteen erilliseen muovipussiin ja laitamme matkalaukut jätesäkkeihin (vielä on epäselvää, mistä saamme jätesäkkejä, ehkä jokin tuttu voi tuoda lentokentälle). Sitten ajamme laukkuinemme kotiin, laukut ovat siis auton takapaksissa jätesäkeissä, etteivät luteet leviä autoomme. Itse emme omista saunaa, joten saunotus olisi mahdollista vasta seuraavana aamuna: laukut olisivat siis yön yli jätesäkeissä autossa. Seuraavana aamuna sitten monen tunnin saunotus, laukut ensin jätesäkeissä ja sitten muutaman tunnin päästä avaisimme laukut ja möyhisimme vaatteita. Mahdollisesti ne vaatteet sitten vielä pesukoneen ja kuivausrummun kautta kotiin, kenkiä tietenkään emme voi samalla tavalla pestä.
Nyt arveluttaakin vain se, että ei kai luteet tai niiden munat voi elektroniikan mukana kulkeutua kotiin? Elektroniikkaa emme kuitenkaan voi saunottaa, emmekä oikein muutenkaan käsitellä. Riittääkö huolellinen tarkistus ja esim. pesuaineella pyyhintä? Entä kirjat, pitääkö nekin saunottaa?
Tuhannesti kiitos, jos joku viitsii vastata!! :)

Ainahan on periaatteessa mahdollisuus että esim. läppärin sisään on mönkinyt lude
En ota vastuuta jos onnistut tuhoamaan elektroniikkasi, mutta kyllähän ne pakkasta ainaskin kestää. Eli laittaisin esim minigrip-pusseihin ja pakastimeen.

tosiaankin ne voi ryömiä vaikka läppärin sisälle ja kirjojen lehtien väliin (lankomiehen raamatun välistä löytyi kuolleita luteita) kannattaa käydä kaikkien vaatteiden ja laukkujen saumat tarkasti läpi vaikka taskulampun kanssa jos vaan on aikaa ennen pakkaamista. usein ne lähtevät liikkeelle kun niitä hätistää. muuten noi muovitukset varmasti tulee toimimaan hyvin. ehkä ton läpikäynnin jälkeen jos viitsii niin pakkailee erilaisiin muovipusseihin noita vaatteita osissa niin eivät pääse liikkumaan sen enempää. nehän siis näkee selvästi iholla tai vaatteiden sisältä saumoista, mutta voivat mennä esim hupparin nauhan reijästä ja majoittua sinne sisälle josta ne on mahdotonta löytää. osan vaatteista kotona tarkan tutkinnan jälkeen voi vaikka ottaa suoraan käyttöön jos on varma että niitä ei ole, munia tosin ei silmällä taida havaita eli kannattaa tehdä kuumakäsittely. joka ymmärtääkseni on tehokkaampi kuin pakastaminen. tai sitten se 6kk tai pitempään vintillä suljetussa pussissa. luteet kuolevat nälkään siinä ajassa varmasti.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Pinnanalla - 07.09.2014, 18:58:14
Kiitos tähänastisista vastauksista.  :) Matkatavaroita emme ole juurikaan sängyllä pitänyt, mutta esim. vaatteita kylläkin huoneessa sijaitsevalla nojatuolilla. En taida uskaltaa jättää yhtäkään kenkää tai vaatekappaletta käsittelemättä saunassa, mielummin pelaan varman päälle.
Sitä jäin pohtimaan, että kestävätkö kännykkä ja läppäri todella pakastamista? Jos kännykästä irroittaa akun ja sim-kortin, voisiko sitä kylmä- tai kuumakäsitellä? Läppärin voin laittaa myös tiiviisti muovipussiin ja syrjään vaikka puoleksi vuodeksi, minulla on onneksi kotona toinenkin tietokone...
Edelleen vinkit ja kokemukset ovat hyvin tervetulleita!
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: idlari - 07.09.2014, 23:09:53
Minä en kyllä välttämättä alkaisi pakastamaan (tai saunomaan) elektroniikkaa. Yleisesti ottaen luteet eivät hirveästi arvosta metalli, muovi, ym paikkoja, joten jos läppäri ei ole ollut lude-pesän lähellä en välttämättä huolehtisi sen sisäpuolesta siitä ihan hirveästi (tai avaisin sen jos huolehtisin). Jos kuitenkin olet varovainen, pakastaminen luultavasti on parempi vaihtoehto, mutta ÄLÄ käytä niitä pitkään aikaan otettuasi ne pois pakastimesta. Sisään kondensoitunut vesi voi aiheuttaa oikosulkuja, ja tuossa on myös jonkunlainen sisäpuolen osien ruostumisriski jos sitä ei saa kuivattua aika pian sisältä.

Tässä oma ludeprosessini.. Pari viikkoa sitten kun tulin luteita sisältäneeltä lomalta Ruotsissa(!), pyyhin kaikki elektroniikat ulkona (luteitten munat on n. 1mm yms), mutta niissä ei ollut oikeastaan tilaa sisällä => se ei huolestuttanut hirveästi. Muut tavarat kahteen eri satsiin mustia jätesäkkejä (edelleen pihalla) - pakastettavat ja saunottavat. Loppu-analyysissä olisi pitänyt ehkä pakastaa enemmän juttuja, vähän jotain ruokaa ja jotain teltanpaikkausvälineitä yms ei selvinnyt saunasta.

Silti aika halpa operaatio kaikenkaikkiaan, ja eipä ole luteita kotona näkynyt. (Tuossa oli tosin pari yötä muuallakin -> luultavasti luteet eivät kyllä kotiin asti edes päässeet, mutta vainoharhaisuus on plussaa tässä asiassa).
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: UsvaAuer - 09.09.2014, 10:58:15
Olen Espanjassa ja epäilen hotellihuoneessamme olevan luteita, on näkynyt iholla sen tyyppisiä jälkiä sekä pilkkuja ja verijälkiä lakanoissa. Emme halua todellakaan viedä luteita kotiimme, joten nyt vinkkejä?

Luteen puremat muistuttavat hyttysen puremaa. Minulla luteiden puremiin tuli pieni, punainen piste päivän parin oäästä puremasta. Eri ihmiset kuitenkin reagoivat eri tavalla puremiin.

Niitä teidän uusia vaatteita ei kannata säilyttää sängyn lähettyvillä. Kuulema myös puiset vaatekaapit ovat vaarallisia säilytyspaikkoja. Ehkä kylppärin naulakko olisi paras.

Luteet eivät liikuskele huvikseen. Ne liikkuvat vain ihmisen hengitystä kohti (yleisimmin ihmisen nukkuessa). Veriaterioiden jälkeen luteet vetäytyvät piiloihinsa mahdollisimman lähelle ihmistä. Ne suosivat sängyn puitteita tai seinälistoja sängyn ympärillä.

Tästä syystä en usko, että luteet lähtevät vaeltelemaan matkatavaroissanne lentokoneen ruumassa.

Luteet eivät pesiydy ihmiskehoon, joten suihkuttelu varsinaisesti ei liity luteiden ehkäisyyn.

Yksi hyvä varokeino on ravistella tarkkaan kaikki matkalaukkuun menevä tekstiili, kirjat yms. Luteet kyllä tippuvat vaatteista, jos ovat vaatteisiin piiloutuneet. Kannattaa myös kääntää taskut.

Suosittelen myös, että kirjoitatte internetiin varoituksen, etteivät muut matkaajat erehdy majoittumaan ludepesään.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Viajar - 09.09.2014, 15:40:54
Hyviä vinkkejä. Sen verran haluan lisätä vielä, että jos lude on ehtinyt munimaan matkatavaroihin, pelkkä ravistelu ei oikein enää riitä; sen verran tahmakasti munat ottavat kiinni.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Tiltu Kultu - 09.01.2015, 05:03:47
Luteista pitää ehdottomasti ilmoittaa hotellille/majapaikalle, jotta voidaan ehkäistä ongelman laajeneminen.

Ainakin Suomessa  ludehavainnon tultua ilmi otetaan (tai tulisi ottaa)  huone pois käytöstä ja  siirretään asiakas viereiseen huoneeseen. Ko huoneessa ja sen naapureissa suoritetaan perusteellinen myrkytys ja sängyt ym otollinen irtaimisto tuhotaan, jollei niitä voi erikoiskäsitellä pesulassa, johon ne kuljetetaan tiukasti suljetussa muovisäkissä. Huoneiden tilannetta tarkkaillaan tiiviisti ja tuholaistorjujan luvalla otetaan taas käyttöön.
Lisäksi lentokenttä- ym hotelleissa, joissa yöpyy paljon kansainvälistä porukkaa ja miksei muissakin, tehdään viikoittain pistotarkastuksia luteiden varalta.

Luulisi muissakin länsimaissa otettavan ongelma suurella vakavuudella, joten jos joskus jossain on luteita ollut, ei se tarkoita että näin olisi.

Lisävinkkeinä itse antaisin vielä säilyttää mahdollisuuksien mukaan matkatavaroita kylpyhuoneessa, tai ainakin viedä ne sinne siksi aikaa kun tekee huoneessa ludetarkastuksen. Petari kannattaa kääntää ja etsiä niitä pilkkuja. Lisäksi kannattaa tutkia sängyn pohjaa sen mitä pystyy vaikka taskulampulla.

Itse saunotan tavaroita heti kotiin palattuani. Kosmetiikan ja muut arat tavarat otan tosin pois,

Kevennyksenä erään reissun, jonka aikana onnistuin lietsomaan ludevainoharhaisuuteni ihan uusiin sfääreihin, vitsailtiin kavereiden kanssa, että kotiin päästyäni ennen autosta nousua riisun kaikki vaatteet, poistun autosta ja poltan auton.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Mr. Voyageur - 17.01.2015, 18:06:21
Jooh, tässä on taas vaatteet ollu pakkasessa reilun viikon ja rinkka ja muutama muu bagaasi on syväjäädytyksessä edelleen, Fijillä oli nimittäin suunnilleen joka majapaikassa luteita. Ihan helvetisti.

On kuitenkin merkillepantavaa, etten saanut dormeissa puremia, vaikka muita matkailijoita syötiin oikein urakalla. Oletan ainakin näin, koska olen saanut aiemmista puremista jälkiä. Ehkäpä syy oli voimakkaassa DEETissä, jota suihkuttelin usein auringonlaskun aikoihin - muut menivät malariavapaalla alueella ilman myrkkyjä.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Lech - 17.01.2015, 19:03:23
Tutkimusten mukaan DEET voi auttaa jonkin verran, muttei tarjoa koko yön kestävää suojaa eivätkä lutikat reagoi siihen kovin voimakkaasti. Tuollaisessa paikassa se voi varmaan kuitenkin kannustaa etsimään muuta syötävää kun siitäkään ei ole pulaa.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Mr. Voyageur - 17.01.2015, 19:08:33
Tutkimusten mukaan DEET voi auttaa jonkin verran, muttei tarjoa koko yön kestävää suojaa eivätkä lutikat reagoi siihen kovin voimakkaasti. Tuollaisessa paikassa se voi varmaan kuitenkin kannustaa etsimään muuta syötävää kun siitäkään ei ole pulaa.

Näin mäkin ajattelin ja rupesin itseasiassa suihkuttamaan sitä vähän myös rinkan päälle ja sängyn reunoille. Tiedä sitten, oliko turhaa vai ei. Mitään jälkiä muhun ei ainakaan tullut.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: Tarja H - 13.09.2015, 15:21:43
Kaikki eivät saa näppylöitä lutikoista ainakaan heti, mutta kun herkistyy jollekin allergiaa aiheuttavalle, voi näppylöitä tulla uusista puremista.
Toimme lutikoita saksasta viime talvena, eikä meinattu päästä millään eroon niistä, myrkyttäjä kävi 6 kertaa parin viikon välein.
Myrkytykset maksoivat n. 1000 euroa, tuholaistorjuja vain ilmoitti, etteivät he voi auttaa, taitaa olla myrkyille vastustuskykyinen kanta.
Koko asunto olisi pitänyt kuulemma kuumentaa, mikä tappaa luteiden munatkin, myrkyt eivät siihen pysty.
Kuumennus olisi maksanut reilusti yli 1000 euroa, sitten löysimme lämpösterilointilaitteen netistä www.bugterm.fi , jolla tuhosimme luteet sängyistä ja niiden lähellä olleista huonekaluista, eikä luteita ole  sen jälkeen näkynyt.
Saunassakin voi kuumentaa, kunhan ottaa huomioon, että lattialle tippuvat munat ja luteet selviytyvät ja ne voivat ehtiä kiipeämään esimerkiksi ilmanvaihtokanavaan, kun niiden tappamiseen tarvitaan riittävän lämpötilan lisäksi aikaa.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: UsvaAuer - 15.09.2015, 12:36:43
Viime viikolla uutisissa kerrottiin, että Lapin majapaikoissa on meneillään jonkinasteinen lude-epidemia.

Hyvä myös tietää, että Fidzillä on luteita. Sinne en mene!

Viime kesän ludehelvetistä jäi sellaiset traumat, etten enää toiste halua olla luteiden kanssa missään tekemisissä!
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: bugbusters - 12.03.2018, 08:39:45
Kannattaa käydä lukemassa Blokimme osoitteessa https://www.bugbusters.fi/ jossa on paljon hyödyllistä tietoa luteista ja siitä, miten niistä päästään eroon ilman myrkkyjä.
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: bugbusters - 26.02.2019, 23:15:19
Kannattaa käydä lukemassa Blokimme osoitteessa https://www.bugbusters.fi/ jossa on paljon hyödyllistä tietoa luteista ja siitä, miten niistä päästään eroon ilman myrkkyjä.
Uusi osoitteemme on https://www.ludetorjuntabugbusters.fi/
Otsikko: Vs: Lutikka - tylsä tuliainen
Kirjoitti: susanna8 - 26.01.2020, 22:09:15
Olen törmännyt luteisiin ja kirppuihin joissain hotelleissa, yleensä silloin vaihdan huonetta tai hotellia. Varausta ei yleensä koskaan saa perua, mutta kerran Saksassa luteet hyökkäsivät huoneen ikivanhasta vaatekaapista ja huone sijaitsi jossain aamupalahuoneen vieressä/keskellä sen sai perua. Pyyhin kosteuspyyhkeillä matkalaukun sekä sisältä että ulkoa ja myös pyörät, jotta ne pysyisivät siisteinä. Kellareissa sijaitsevissa laukkuhuoneissa voi myös olla luteita tai muita. Olen myös pistänyt merkille etteivät jotkut siivoojat tee työtään niin hyvin kuin olettaisi, joillain on tapana hieman harjalla hosua ja siinä koko siivous. Suomessakin joitain asemia siivotaan kehnosti ei ole vain muiden maiden ongelma. Vaatteet kannattaa pestä 60 asteessa.