Pallontallaajat.net

Omatoimimatkailu => Yleinen => Aiheen aloitti: Kipsy - 15.05.2012, 12:25:02

Otsikko: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 15.05.2012, 12:25:02
Ihmiset matkustelevat enimmäkseen virikkeellisyyden vuoksi. He tahtovat näkeä ja kokea erilaista ja kenties myös nautiskella halvemman hintatason suomista mahdollisuuksista (esim. Thaimaan huorat). Laajentuva matkailu kuitenkin vääjäämättä länsimaistaa kulttuureita pelkästään siksi, että se luo tarpeen kaupallisille toimijoille, jotka kopioivat mallinsa suoraan lännestä.

Reppureissaajat ja muut omatoimimatkailijat ovat ohjuksen kärki. He tunkeutuvat ensimmäisenä paikkoihin, joihin turismi ei ole vielä ehtinyt. Kun portit on avattu ja riittävästi kysyntää syntynyt, suuret toimijat livahtavat mukaan ja värivalobisnes on valmis.

Jos maailma ei keikahda nurinniskoin, mikä on ihan varteenotettava vaihtoehto, vaan kehitys jatkuu markkinatalouden lainalaisuuksien mukaan ja globaalin kulttuurin kulkuja, niin mitä on matkailijalle tarjolla 100 vuoden päästä? Erilainen ilmasto vapaavalinnaisella ruoalla?

Katoaako italiaisuus? Ranskalaisuus? Tuleeko niistä ainoastaan tuotteita, joita kaupataan maailman eri osissa? Ruokakulttuurillehan näin on jo osaksi käynyt. Suomessa voi syödä italialaisittain. Ei tarvitse matkustaa Italiaan saakka.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 15.05.2012, 12:42:12
Ei ne kulttuurit siitä mihinkään katoa. Muuttuvat ehkä hieman, mutta ei kulttuuri ole koskaan, missään ollut staattinen ilmiö. Turismi saattaa myös vahvistaa esim. oman kulttuurin arvostusta. Mutta ei kannata olettaa, että ihmiset haluavat pysyä köyhinä eli "aitoina", jotta turistit pääsevät heitä ihmettelemään. Kulttuurien säilyvyys riippuu siitä, kuinka ihmiset itse omaa kulttuuriaan arvostavat.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 15.05.2012, 12:43:48
Ja suurin osa reppureissaajista pysyy niillä paljon tallatuilla poluilla niin kuin kaikki muutkin.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 15.05.2012, 12:50:45
Ei ne kulttuurit siitä mihinkään katoa. Muuttuvat ehkä hieman, mutta ei kulttuuri ole koskaan, missään ollut staattinen ilmiö.

Aikaisemmin muutos on ollut niin hidasta, että kulttuurit ovat muutoksessakin ehtineet saada omaleimaiset piirteensä. Nykyään sen sijaan koko maailma on netissä ja halpojen lentomatkojen ulottuvilla. Nykyään lentomatkojen määrä on kaiketi monisataakertainen verrattuna 1960- tai 1970-lukuun. Vai onko se peräti monituhatkertainen?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 15.05.2012, 13:30:29
Silti. Usko pois. Olen nimittäin tutkinut globalisaatiota, josta suurin osa tapahtuu turismin myötä, pinessä tiibetiläiskylässä, jossa ei kymmenisen vuotta sitten ollut käynyt juuri kukaan ja nyt alueelle virtaa tuhansittain turisteja. Kultturi muuttuu. EIvät kaikki (tai juuri kukaan) käytä enää päivittäin perinteisiä tiibetiläispukuja, mikä saattaa tehdä heistä "epäaitoja" turistien silmissä, mutta ei se tiibetiläinen kulttuuri ole mihinkään kadonnut.

Eivät kulttuurit aiemminkaan ole eläneet eristyksissä muista kulttuureista. Mm. Yunnaissa elää rinnakkain ja sekaisin 23 eri virallista vähemmistöä.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 15.05.2012, 13:35:37
Eivät ole kadonneet eri kulttuurit Ameriikassakaan, jota jopa kultuurien sulatusuuniksi on kutsuttu. On amerikan-kiinalaista, afro-amerikkalaista, amerikan-irlantilaista....
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: HelsinkiFlyer - 15.05.2012, 13:44:11
Joku jakkipaimenvuoristolaiskulttuuri saatta kuolla, kun tilalle tulee vahvempia ja elinvoimaisempia pussikalja- ja reppureissukulttuureja. Kuka jää kaipaamaan. Survival of the fittest jne.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 15.05.2012, 13:51:58
Se riippuu siitä, arvostavatko ihmiset itse kulttuuriaan. Jos eivät, niin silloin se kuolee. Esim Kiinan viimeinen dynastia oli mantsudynastia, mutta mantsut kiinalaistuivat niin täysin, että jopa heidän kielensä on käytännöllisesti katsoen kuollut. Mutta luulen kyllä sen jakkipaimenvuoristolaiskulttuurin olevan turvassa. Varsinkin, jos kulttuuriin kuuluu vahva uskonnollis-filosofinen maailmankatsomus, on sen häviäminen hyvin epätodennäköistä. Varsinkaan vahvan pussikaljakulttuurin toimesta.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 15.05.2012, 17:20:35
100 vuotta sitten Suomessa oli vielä erilaisia kulttuureita. Murteetkin saattoivat olla niin kaukana toisistaan, etteivät puhujat kunnolla ymmärtäneet toisiaan. Oman kulttuuripiirin edustaja (esimerkiksi savolainen) ei saattanut koskaan käydä toisessa kulttuuripiirissä (esim. pohjanmaalla).

Nykyään koko Suomi on yhtä mössöä, eikä vain Suomi, vaan esimerkiksi Helsinki, Tukholma, Oslo ja Kööpenhamina jakavat samanlaisen kulttuurin. Eikä ole paljon eroa kulttuurissa, vaikka muuttaisi Suomussalmelta Cairnsiin. Perusarvot ovat samankaltaiset ja elämäntapa länsimainen kulutuskeskeinen.

Minun on vaikea uskoa, ettei länsimaisuus jyräisi koko maailmaa samalla tavalla kuin on jyräämässä englannin kieli.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: HelsinkiFlyer - 15.05.2012, 17:54:39
Kyllä mulle pk-seudulla lähes koko ikäni asuneella Suomussalmella iskee vahva kulttuurishokki. Jopa suurempi kuin asuessani isossa kaupungissa Saksassa tai Ranskassa.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 15.05.2012, 18:14:45
Eikä se englannin kielikään niin jyrää. Kiinalaisia pidetään sivistymättöminä koska järin moni ei osaa englantia.
Ja kyllä monet Suomessakin pitävät murteistaan kiinni. Itse en ole koskaan ymmärtänyt, miksi monet hylkäävät murteensa muuttaessaan kehä kolmosen sisäpuolelle.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 16.05.2012, 02:46:32
Eivät ole kadonneet eri kulttuurit Ameriikassakaan, jota jopa kultuurien sulatusuuniksi on kutsuttu. On amerikan-kiinalaista, afro-amerikkalaista, amerikan-irlantilaista....
Amerikoista on kyllä kadonnut valtava määrä kulttuureita (ja katoaa edelleen). Jos kerran olet kulttuurientutkija, niin akkulturaation negatiiviset vaikutukset ovat sinulle hyvin tuttuja.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 16.05.2012, 04:49:54
On kadonnut niin, mutta tuskin siihen reppureissulaiset on paljon vaikuttaneet. Eiköhän se ole valtion politiikka. Ja eri valtiot hoitavat vähemmistökysymyksiään eri tavalla. Ja lisäksi tulee se oman kulttuurin arvostus. Jos ei sitä arvosta itse eikä kukaan muu, niin katoaahan se. Jos sitä arvostaa itse, muttei muut, niin syntyy konflikteja. Ja jos sitä arvostavat sekä itse että muut, ei liene vaaraa kulttuurin katoamisesta. Lienee tuttua?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 16.05.2012, 16:11:47
Tästä (http://coolgeography.co.uk/GCSE/AQA/Tourism/Tourism%20growth/Tourism%20Growth.htm#growth_) näkee peruskuvan turismin kehityksestä.

"The graph above shows the last 60 years of tourist growth, from just tens of millions in 1950 to 694 million in 2004.  the other massive trend is the continued dominance of Europe as a destination, but also the massive growth in numbers to East Asia and the Americas."

Jos eivät reppureissaajat niin ainakin turismi tuhoavat kulttuurit. Ei tuota vauhtia kasvavaa ihmisten massaa kestä mikään kulttuuri sopeutumatta.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: UsvaAuer - 16.05.2012, 17:47:08
Innostuin katselemaan netistä (http://en.wikipedia.org/wiki/World_Tourism_rankings_) laajempia tilastoja kv matkailun jakautumisesta maittain.

Yllättäviä havaintoja:

1) Thaimaan-matkailu (16 milj) on samaa koko luokkaa kuin Egyptin (14 milj). Aasiassa Thaimaa on vasta nelonen. Kanadakin on suositumpi kohde kuin Thaimaa.
2) Etelä-Amerikka ei vedä turisteja. Suosituimmissa maissa, Brasiliassa ja Argentiinassa, vierailee vuosittain nelisen miljoonaa turistia.
3) Kolumbia (2 milj) on nousussa. Kolumbia on ohittanut mm. Ecuadorin ja Perun on nyt Etelä-Amerikan nelonen. Kolumbia on myös suositumpi kohde kuin Costa Rica.
4) Japani (7 milj) ei houkuttele. Japanissa käy saman verran turisteja kuin Syyrissa. "Miksi kukaan ei matkusta Lähi-Idässä?" -ketjun rinnalle ehdotan ketjua "Miksi kukaan ei matkusta Japaniin?"
5) Australia (6 milj) on vielä epäsuositumpi. Turismi samaa kokoluokkaa kuin Bahrainissa.
6) Zimbabwe (2 milj), maa jossa matkustamisen piti olla mahdotonta, on Afrikan neljänneksi suosituin kohde ja samaa kokoluokkaa kuin Kolumbia.
7) Maailman yhdenneksitoista suosituin maa on - Itävalta!  :o

Tiedot lamavuodelta 2010.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: muuvaara - 16.05.2012, 18:57:47
^

Tilasto on mielenkiintoinen (kiitos siitä!), mutta saapujalukumäärät eivät yksinään kerro koko totuutta. Bahrainin miljoonat turistisaapumiset lienevät voittopuolisesti keskiluokkaisia saudeja, jotka käyvät maassa kääntymässä omalla autollaan parin tunnin ajan vieraillakseen bahrainilaisessa viunakaupassa, kun taas Itävallan (tai Kanadan) turisteista suuri osa on viikonloppumatkalla Münchenista (tai Seattlesta/Detroitista/NYCistä). Toisaalta Japaniin tai Australiaan saapuu hyvin harvoja päivä- tai vkl-matkalaisia, päinvastoin: pitkän ja kalliin lentomatkan vuoksi useimmat vierailut kestävät pikemminkin viikkoja.

Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 16.05.2012, 22:39:26
On kadonnut niin, mutta tuskin siihen reppureissulaiset on paljon vaikuttaneet. Eiköhän se ole valtion politiikka. Ja eri valtiot hoitavat vähemmistökysymyksiään eri tavalla. Ja lisäksi tulee se oman kulttuurin arvostus. Jos ei sitä arvosta itse eikä kukaan muu, niin katoaahan se. Jos sitä arvostaa itse, muttei muut, niin syntyy konflikteja. Ja jos sitä arvostavat sekä itse että muut, ei liene vaaraa kulttuurin katoamisesta. Lienee tuttua?
John Berryn akkulturaatiomallin (tai muun vastaavan) soveltaminen ei toimi tilanteessa, jossa saapujien teknologinen ylivoima on huomattavan suuri (esim. Amerikoiden valloitus). Mitä reppureissaajiin tulee, niin seuraava kuvio on valitettavan tuttu:

1) Muutama uskalias reppuselkäturisti löytää "trooppisen paratiisin".
2) Tieto paikasta leviää viidakkorummun kautta.
3) Ulkopaikkakuntalaiset haistavat rahan ja alkavat häikäilemättömästi vallata keskeisiä alueita itselleen.
4a) Paikallinen kulttuuri muuttuu turistien Mikä-Mikä-Maaksi. Taloudellista hyötyä saa korkeintaan muutama alkuperäisasukas.
4b) Reppuselkäturistit ovat etujoukkoina jo muualla...
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Jepulis - 17.05.2012, 00:03:16
Hyvä keskustelu ja keskustelun aihe. Kyllähän matkailu muuttaa monen ihmisen arkipäivän elämän, kun kotiseudulla alkaa pyörimään väkeä, joka käyttäytyy erilaisesti ja joita varten synnytetään uudenlaisia palveluita. Ikävimmillään seuraukset ovat ympäristön tuhoamista, kun yhtä aikaa ei kehitetä esim. jätehuoltoa, jota ei ole ennen samalla tavalla tarvittu, koska asukkaita on ollut vähemmän ja kulutustavat olleet erilaisia. Ja monenlaista muutakin elämää turisimi voi aiheuttaa, mistä paikalliset eivät tykkää, mutta mikä sallitaan rahan takia (ja toisinaan taloudellisen hyödyn saavat vain harvat).

Mutta mitkään kulttuurit eivät ole museoita, eli jos jonkun kulttuurin edustajat haluavat alkaa elämään toisin (esim. perustaa palveluita reppureissaajille), niin ei sitä voi kieltää. Mutta olisi sinisilmäistä nähdä asia noin yksinkertaisena, koska usein paikalliset ovat voimattomia estämään ei-toivottuja uusia ilmiöitä. Demokratia ei toimi ja taloudellisen hyödyn tavoittelu aiheuttaa kaikkialla maailmassa ikäviä seurauksia.

Tätä voi ajatella vähän lähemmästä näkökulmasta, mitä mahtavat vaikkapa Levin asukkaat tuumata siitä, millaiseksi paikkakunta on nyt kehittynyt? Useat varmasti ensin vastaavat, että tuohan se työpaikkoja, mutta... jotkut ehkä olisivat suoneet sinne toisenlaista kehitystä. Monien Levin turistien käyttäytyminen ei ehkä eroa leviläisten tavoista, mutta veikkaan että monet paikalliset tykkäävät enemmän toisenlaisista turisteista kuin toisenlaisista. Ja just luin Nomadic Mattin tekstiä siitä, miten esim. vietnamilaiset saattavat haluta vain turisteja, jotka kuluttavat paljon rahaa, joten ei matkalaisista muuten välitetä. http://www.nomadicmatt.com/travel-blogs/why-ill-never-return-to-vietnam/

On reppureissaus muuttanut monet paikat sellaisiksi, ettei reppureissaajat niistä ehkä niin enää tykkää, joten tuskin paikkojen muuttuminen on pysynyt paikallisilla asukkaillaan hallinnassa siten, että ne olisivat muuttuneet mieleiseen suuntaan.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 17.05.2012, 05:39:50
Yksi kärjekkäimmistä turismin negatiivisista vaikutuksista muuten löytyy jo aloitusviestistä eli Thaimaan seksiturismi. Lisää löylyä kiukaalle: pedofiilituristit ovat eräs omatoimimatkailijoiden alalaji...
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Reconquista - 17.05.2012, 09:01:56
Kaikki kulttuurit tuhoutuvat aikanaan koska maapallo ei ole mikään ulkoilmamuseo.  Ainoa pysyvä asia on muutos mutta nykyään muutokset ovat yksilön kannalta epämukavan nopeita.
Se mitä pidetään länsimaistumisena on usein pelkkää pintaa; tehdastekoiset vaatteet ja viihde-elektroniikka luonnollisesti yleistyvät kun elintaso nousee.
Mekään emme käytä itse kutomiamme muinaispukuja vaikka ei-eurooppalaiset turistit varmaan pitäisivät siitä jos käyttäisimme ja he pääsisivät kanssamme valokuvaan.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 18.05.2012, 17:16:52
Niinpä. Ja se kulttuuri on syvemmällä kuin vain siinä, mitä pitää päällään. Niinkun jo monet on todennu, ei kulttuurit ole staattisia museoita. Mutta siinä tietysti on eroja, kuinka turismi hoidetaan. On hyviä ja huonoja tapoja.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 18.05.2012, 19:09:13
Ja onko turismi tuhonnut vaikka kreikkalaisen, italialaisen tai turkkilaisen kulttuurin? Tai saamelaisen?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 18.05.2012, 20:22:00
Ja onko turismi tuhonnut vaikka kreikkalaisen, italialaisen tai turkkilaisen kulttuurin? Tai saamelaisen?

En noista osaa sanoa, mutta ainakin suomalaisen kulttuurin se on tuhonnut. Ei täällä ole enää mitään omaa ja markkinatalouden lakien ulkopuolella toimivaa. Kaikki on käytännössä kaupallistettu ja rakennettu rahan tekemistä silmällä pitäen. Jopa luonnonvarat on lahjoitettu ulkomaalaisille pikavoittojen toivossa.

Huvittavia ovat brändityöryhmät. Keksitään suomalaisuus, kun ei sitä enää oikeasti ole. Ja jos jossain korvessa jokin omaperäinen kulttuuri omaperäisiä äijänkäppyröitä kasvattaakin, niin heitä hävetään ja heidät pitää piilottaa ulkomaalaisilta. Suomi on kansainvälinen lasiseinien Suomi eikä oman kulttuurin maa.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: thautal - 18.05.2012, 20:58:35
En noista osaa sanoa, mutta ainakin suomalaisen kulttuurin se on tuhonnut. Ei täällä ole enää mitään omaa ja markkinatalouden lakien ulkopuolella toimivaa. Kaikki on käytännössä kaupallistettu ja rakennettu rahan tekemistä silmällä pitäen. Jopa luonnonvarat on lahjoitettu ulkomaalaisille pikavoittojen toivossa.

Juuh, muutamat miljoonat kävijät vuosittain tuhoavat suomalaisuuden! Ei täällä ole enää mitään omaa, kielikin on lainattu Uralilta! Evankelisluterilaisessa kirkossakin (lainattu) yritetään kiristää euroja (lainattu) meidän farkkutaskussamme (lainattu) pullottavan lompakon kätköistä! ;D

Siis väitätkö ihan naama pokkana ettei Suomessa ole mitään omaa? Ehket vain katso tarpeeksi ympärillesi, sillä ainakin itse nautin suomalaisesta kulttuurista joka päivä - ja ihan ilmaiseksi.

Lainaus
Huvittavia ovat brändityöryhmät. Keksitään suomalaisuus, kun ei sitä enää oikeasti ole. Ja jos jossain korvessa jokin omaperäinen kulttuuri omaperäisiä äijänkäppyröitä kasvattaakin, niin heitä hävetään ja heidät pitää piilottaa ulkomaalaisilta. Suomi on kansainvälinen lasiseinien Suomi eikä oman kulttuurin maa.
Olihan se Snellmankin aika huvittava, keksi suomalaisuuden 1800-luvulla.

Mikään kulttuuri ei ole syntynyt tyhjiössä, vaan on tämä kansamme on aina ottanut vaikutteita ties mistä. Samalla ideoita on kuitenkin kehitetty ja muokattu paikallisiin oloihin sopiviksi - ja ehkä viety toiseenkiin suuntaan. Kaipaamasi äijähipsterit jotka veisaavat kunniaa Ukolle, kulkevat tuohivirsuissa ja polttavat pontikkaa Kajaanin takakorvissa eivät edusta mitään "aitoa" suomalaisuutta yhtään sen enempää tai vähempää kuin se stadissa tsygäilevä kosmopoliittikaan.

EDIT: Typot pois
EDIT2: alan_mies, http://www.picsthatdontsuck.com/img/start-believing-in-troll-threads.jpg ;D
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 18.05.2012, 21:33:49
Siis väitätkö ihan naama pokkana ettei Suomessa ole mitään omaa?

Väitän ettei Australiaan asumaan muuttavalle suomalaiselle ole tarjolla kulttuurisesti mitään mullistavaa tai päinvastoin. Normit, tavat, tavoitteet ja niin edes päin ovat melko samanlaiset.

Kieli on tietenkin aina oma.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: alan_mies - 18.05.2012, 23:37:22
Jaahas, taas saanut kestotrolli täällä juttua aikaan.  ;D

Nyt on jo niin paskapuhetta, ettei mitään rajaa. Reppureissaaja ei maailmaa muuta, itsensä kylläkin. Ja hyvä niin. Kannattaisi trollin kokeilla itekin.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Mr. Voyageur - 19.05.2012, 00:48:30
Eräitä amerikkalaissetiä lainaten: "ihmiskunta on kehittynyt yksinkertaisesta samuudesta kohti monimuotoisuutta ja siitä edelleen kohti monimutkaista samuutta". Mun mielestä on kyllä aika kaukaa haettua, että omatoimimatkaajat toimisivat tämän prosessin moottorina, vaikka joitain paikallisia vaikutuksia epäilemättä löytyy.. Kyse on kuitenkin aika marginaalisesta ryhmästä moneen muuhun verrattuna.

Se riippuu siitä, arvostavatko ihmiset itse kulttuuriaan. Jos eivät, niin silloin se kuolee. Esim Kiinan viimeinen dynastia oli mantsudynastia, mutta mantsut kiinalaistuivat niin täysin, että jopa heidän kielensä on käytännöllisesti katsoen kuollut.

Ihan mielenkiinnosta (kun olet alan ihmisiä), oliko Qing-dynastian kiinalaistuminen tosiaan oman kulttuurin arvostuksen puutetta, vai poliittista taktikointia / pakon sanelemaa? Olihan niillä aikamoisia paineita, Hong Xiuquan ja kumppanit..
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 19.05.2012, 04:24:52
Lainaus
Se riippuu siitä, arvostavatko ihmiset itse kulttuuriaan. Jos eivät, niin silloin se kuolee. Esim Kiinan viimeinen dynastia oli mantsudynastia, mutta mantsut kiinalaistuivat niin täysin, että jopa heidän kielensä on käytännöllisesti katsoen kuollut.

Ihan mielenkiinnosta (kun olet alan ihmisiä), oliko Qing-dynastian kiinalaistuminen tosiaan oman kulttuurin arvostuksen puutetta, vai poliittista taktikointia / pakon sanelemaa? Olihan niillä aikamoisia paineita, Hong Xiuquan ja kumppanit..


Voipi olla poliittista taktikointia, mutta ei politiikka (varsinkaan jos se on taktikointia eikä pakotettua) yleensä mene niin pitkälle, että esim, kielikin kuolee. Yleensä ihmiset sentään kotonaan puhuvat mitä kieltä haluavat. Nykyään ajetaan tosi yhteäistävää kielipolitiikkaa, mutta eivät vähemmistökielet tai kiinan murteet oli mihinkään kadonneet (tai en ole asiaan mitenkään perehtynyt, on niitä joku saattanut kadota, mutta kyllä niitä vielä riittää pilvin pimein) . Nyt vain osataan puhua myös "kunnon" kiinaa niiden kanssa, jotka murteita tai kieliä eivät ymmärrä. Ja homma menee myös niinpäin, että esim. Yunnaniin asettuneet (äskettäin muualta tulleet) han-kiinalaiset käyttävät yunnanin-puheen lausahduksia ja esim. tiibetin huudahduksia osoittaaksen paikallisen kulttuurin tuntemusta ja arvostusta.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 19.05.2012, 04:33:49
Siis väitätkö ihan naama pokkana ettei Suomessa ole mitään omaa?

Väitän ettei Australiaan asumaan muuttavalle suomalaiselle ole tarjolla kulttuurisesti mitään mullistavaa tai päinvastoin. Normit, tavat, tavoitteet ja niin edes päin ovat melko samanlaiset.

Kieli on tietenkin aina oma.

Jos erilaisuutta kaipaat, muuta Australiaan aboriginaalien pariin. Kuka käskee menemään suurkaupunkeihin. Tai vaikka australialaisten lammaspaimenten keskuuteen. Kyllä niitä kulttuurieroja löytyy.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Reconquista - 19.05.2012, 04:53:29
Siis väitätkö ihan naama pokkana ettei Suomessa ole mitään omaa?

Väitän ettei Australiaan asumaan muuttavalle suomalaiselle ole tarjolla kulttuurisesti mitään mullistavaa tai päinvastoin. Normit, tavat, tavoitteet ja niin edes päin ovat melko samanlaiset.

Kieli on tietenkin aina oma.

Jos erilaisuutta kaipaat, muuta Australiaan aboriginaalien pariin. Kuka käskee menemään suurkaupunkeihin. Tai vaikka australialaisten lammaspaimenten keskuuteen. Kyllä niitä kulttuurieroja löytyy.
Tavallinen keskustelu matkailijoiden kesken:
-Kävin suurkaupungissa X
-Suurkaupunki X ei ole aitoa maata Y. Jos haluat todella tutustua maahan Y niin sinun pitää mennä maan Y syrjäseuduille. Entä jos viihtyy suurkaupungeissa? Asunko aidossa Suomessa kun asun Helsingissä?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Reconquista - 19.05.2012, 05:15:22
Väitän että jos kaikilta maailman ihmisiltä kysyttäisiin "haluatko että paikkakunnallesi tulee ulkomaalaisia matkailijoita?" niin hyvin harvoissa paikoissa enemmistö vastaisi ei. Ehkä joissain hulluissa muslimipaikoissa ja toisaalta sellaisissa paikoissa joissa käy liikaa päiväretkeläisiä jotka eivät käytä rahaa.
Reppureissaajat eivät pakota eksoottisia etnoja mihinkään, heillä on vapaa tahto niinkuin meilläkin. Eivät he omaksuisi ulkomaisia tuotteita tai tapoja jos pitäisivät niitä huonoina.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 19.05.2012, 05:54:31
Siis väitätkö ihan naama pokkana ettei Suomessa ole mitään omaa?

Väitän ettei Australiaan asumaan muuttavalle suomalaiselle ole tarjolla kulttuurisesti mitään mullistavaa tai päinvastoin. Normit, tavat, tavoitteet ja niin edes päin ovat melko samanlaiset.

Kieli on tietenkin aina oma.

Jos erilaisuutta kaipaat, muuta Australiaan aboriginaalien pariin. Kuka käskee menemään suurkaupunkeihin. Tai vaikka australialaisten lammaspaimenten keskuuteen. Kyllä niitä kulttuurieroja löytyy.
Tavallinen keskustelu matkailijoiden kesken:
-Kävin suurkaupungissa X
-Suurkaupunki X ei ole aitoa maata Y. Jos haluat todella tutustua maahan Y niin sinun pitää mennä maan Y syrjäseuduille. Entä jos viihtyy suurkaupungeissa? Asunko aidossa Suomessa kun asun Helsingissä?

Eihän tässä ollut kyse siitä, ettei kaupunki X olisi maata Y, mutta tosiasiahan vaan on, että suurkaupungit ovat suurkaupunkeja. Jos suuria kulttuurieroja etsii, niin niitä kannattaa etsiä hieman pienemmistä paikoista. Kaupungit rakenteellisesti jo edellyttävät tiettyä samankaltaisuutta, mitä maaseutu ei edellytä. Ja jos todella haluat tuntea maan Y, sinun pitäisi mennä sekä suurkaupunkeihin että maaseudulle.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 19.05.2012, 11:18:09
Eihän tässä ollut kyse siitä, ettei kaupunki X olisi maata Y, mutta tosiasiahan vaan on, että suurkaupungit ovat suurkaupunkeja. Jos suuria kulttuurieroja etsii, niin niitä kannattaa etsiä hieman pienemmistä paikoista. Kaupungit rakenteellisesti jo edellyttävät tiettyä samankaltaisuutta, mitä maaseutu ei edellytä. Ja jos todella haluat tuntea maan Y, sinun pitäisi mennä sekä suurkaupunkeihin että maaseudulle.

Kaupunkikulttuuri valtaa maaseutua. Maaseutu elämäntavaltaan ja kulttuuriltaan kaupungistuu. On vaikea kuvitella, miten tuloksena voisi olla jotain muuta kuin yksi globaali kylä, jossa kaikki jakavat samankaltaiset perusarvot ja samankaltaisen yhden moninaisuuden.

Kaupunkikulttuurin leviämistä rajoittaa ainoastaan köyhyys ja eristyneisyys. Kun on käynyt Moskovassa, on nähnyt Helsingin, mutta kun on asunut Venäjän maaseudulla, on nähnyt uuden kulttuurin.

Äärimmäisessä skenaariossa kansalliskieletkin kuolevat. Suomessa yliopistoissa joillain laitoksilla opetetaan ainoastaan englanniksi. Alle linkitetty uutinen taas kertoo siitä, että italialainen yliopisto vaihtaa kokonaan englantiin, mikä on sikäli mielenkiintoista, että italialaisten opiskelijoiden kielitaito on varsin kehno.

"The waters of globalisation are rising around higher education - and the university believes that if it remains Italian-speaking it risks isolation and will be unable to compete as an international institution."

http://www.bbc.co.uk/news/business-17958520

Kansoille itselleenkin tuntuu olevan tärkeää säilyttää illuusio siitä, että heidän kulttuurinsa on poikkeava ja erottuva. Esimerkiksi venäläiset vaalivat mielellään stereotypioita, joita maahan lännessä liitetään. Kuitenkin jokainen Venäjällä asunut tietää, että maa on kulttuuriselta perustaltaan hyvin samankaltainen kuin Suomi.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: thautal - 19.05.2012, 13:57:09
Kaupunkikulttuuri valtaa maaseutua. Maaseutu elämäntavaltaan ja kulttuuriltaan kaupungistuu. On vaikea kuvitella, miten tuloksena voisi olla jotain muuta kuin yksi globaali kylä, jossa kaikki jakavat samankaltaiset perusarvot ja samankaltaisen yhden moninaisuuden.
Pikemminkin maalaiset valtaavat kaupungin ja maaseutu rapistuu. Kaupungistuminen kiihtyy etenkin kehityismaissa.

Kyseessähän ei ole välttämättä mikään uusi ilmiö. Jos miettii keski-ajan Eurooppaa niin se oli äärimmäisen yhtenäinen niin tavoiltaan, ajatuksiltaan kuin moraaleineen. Yliopistoissa käytettiin suomen ja englannin sijasta latinaa. Jos vertaa sitä nykypäivän Suomeen niin ero on merkittävä - nykyään elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa, jossa vallitsee useita eri alakulttuureita. Kehitys on siis kulkenut "parempaan" suuntaan, jos miettii monikulttuurisuutta tavoiteltavana arvona. Turha romantisoida ja sanoa että kyllä ennen oli kaikki paremmin. Ei ollut.

Siinä olet oikeassa että mitään kaikkin ihmisiin yleispätevää suomalaisuutta tai venäläisyyttä ym. ei ehkä ole, mutta se ei tarkoita etteikö Suomessa tai muualla maailmassa olisi omaleimaisia kulttuureja. Jos rupeaa vertaamaan naapureita niin erot eivät välttämättä ole merkittävät. Helsinkiläinen ja pietarilainen ovat aika lähellä toisiaan. Mutta kun mennään hieman pidemmälle, vaikkapa Kazaniin, niin erot kyllä kasvavat.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: muuvaara - 19.05.2012, 14:28:28
Väitän ettei Australiaan asumaan muuttavalle suomalaiselle ole tarjolla kulttuurisesti mitään mullistavaa tai päinvastoin. Normit, tavat, tavoitteet ja niin edes päin ovat melko samanlaiset.

Australiaan muuttaneena en voi mitenkään allekirjoittaa ylläolevaa. Erot suomalaiseen kulttuuriin saattavat olla pieniä, mutta ne ovat sitäkin kohtalokkaampia: tyypillinen suomalainen tekee Australiassa jatkuvasti pienenpieniä käytösmokia, jotka eivät yksittäisinä ole riittävän dramaattisia, jotta monikaan paikallinen viitsisi niitä suomalaiselle osoittaa, mutta jotka kumuloituessaan antavat ihmisestä metsäläisen vaikutelman ja pahimmassa tapauksessa tuhoavat etenemismahdollisuudet duunissa tai ihmissuhteissa. Toisaalta australialainen "laid-back" mentaliteetti - erityisesti se, että kukaan ei tee hommaansa (ainakaan kunnolla) paitsi jos ensin pehmität hänet pitkällisellä ja mielellään usemman kohtaamisen ajan jatkuvalla smalltalkilla - vie suomalaisen hyvinkin nopeasti hermoromahduksen partaalle.


Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Reconquista - 19.05.2012, 16:06:50
Eihän tässä ollut kyse siitä, ettei kaupunki X olisi maata Y, mutta tosiasiahan vaan on, että suurkaupungit ovat suurkaupunkeja. Jos suuria kulttuurieroja etsii, niin niitä kannattaa etsiä hieman pienemmistä paikoista. Kaupungit rakenteellisesti jo edellyttävät tiettyä samankaltaisuutta, mitä maaseutu ei edellytä. Ja jos todella haluat tuntea maan Y, sinun pitäisi mennä sekä suurkaupunkeihin että maaseudulle.

Kaupunkikulttuuri valtaa maaseutua. Maaseutu elämäntavaltaan ja kulttuuriltaan kaupungistuu. On vaikea kuvitella, miten tuloksena voisi olla jotain muuta kuin yksi globaali kylä, jossa kaikki jakavat samankaltaiset perusarvot ja samankaltaisen yhden moninaisuuden.

Kaupunkikulttuurin leviämistä rajoittaa ainoastaan köyhyys ja eristyneisyys. Kun on käynyt Moskovassa, on nähnyt Helsingin, mutta kun on asunut Venäjän maaseudulla, on nähnyt uuden kulttuurin.

Äärimmäisessä skenaariossa kansalliskieletkin kuolevat. Suomessa yliopistoissa joillain laitoksilla opetetaan ainoastaan englanniksi. Alle linkitetty uutinen taas kertoo siitä, että italialainen yliopisto vaihtaa kokonaan englantiin, mikä on sikäli mielenkiintoista, että italialaisten opiskelijoiden kielitaito on varsin kehno.

"The waters of globalisation are rising around higher education - and the university believes that if it remains Italian-speaking it risks isolation and will be unable to compete as an international institution."

http://www.bbc.co.uk/news/business-17958520

Kansoille itselleenkin tuntuu olevan tärkeää säilyttää illuusio siitä, että heidän kulttuurinsa on poikkeava ja erottuva. Esimerkiksi venäläiset vaalivat mielellään stereotypioita, joita maahan lännessä liitetään. Kuitenkin jokainen Venäjällä asunut tietää, että maa on kulttuuriselta perustaltaan hyvin samankaltainen kuin Suomi.
En ole asunut Venäjällä mutta minun on vaikea keksiä yhtäläisyyksiä suomalaisten ja vanäläisten välillä. No, onhan sauna, alkoholismi ja se että kengät otetaan pois kun mennään jonkun kotiin.
Sukupuoliroolit ovat erilaiset  Venäjällä ja sukupulten ero on suurempi kuin Suomessa. Venäläiset miehet ovat kovia jätkiä ja venäläiset naiset korostuneen naisellisia. Venäläinen nainen on epävarma, jopa pelokas jollei hänellä ole miesseuraa. Venäläinen nainen loukkaantuu jos mies ei nosta hänen matkalaukkuaan, suomalainen nainen saattaa loukkaantua jos mies nostaa sen. Venäläiset, yleisemmin kuin suomalaiset, vihaavat ihmisiä jotka ovat erilaisia kuin he itse. Jos Suomesta löytyykin muutama Pride-paraatin kaasuiskun tekijä kerran kymmenessä vuodessa niin Venäjällä aivan normaalit ihmiset haluavat homoille jotain pahempaa. Venäläiseen kulttuuriin kuuluu näyttää ja kunnioittaa rahaa ja sosiaalista asemaa kun taas suomalaiseen kulttuuriin kuuluu vähätellä niitä.
Tämäntyyppiset erot kansojen välillä häviävät hitaammin kuin erot siinä mitä tuotteita kulutamme. Pieniä kieliä häviää maailmasta mutta kansallisvaltion virallinen kieli on aika turvassa vaikka puhujia olisi vain 5 miljoonaa. Kaikki suomalaiset käyttävät englantia tietokoneiden kanssa ja opiskelevat ainakin osittain englanniksi mutta en ole koskaan enkä missään piireissä havainnut että suomalaiset olisivat alkaneet puhua toisilleen englanniksi.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: allisapp - 19.05.2012, 16:41:50
Lainaus
mutta en ole koskaan enkä missään piireissä havainnut että suomalaiset olisivat alkaneet puhua toisilleen englanniksi.

Itse näin nuoremman iän edustajana (...) ainakin voin sanoa, että ainakin näin median kanssa opiskelevana henkilönä olen näissä "piireissä" nähnyt, että englannin käyttö on yleistynyt todella paljon meidän nuorien keskellä. Itseasiassa +20% kouluni oppilaista on tällaisia henkilöitä, jotka ovat todenneet englannin käytön tärkeänä asiasta eikä ole enää outoa kuulla ruokalassa supisuomalaisten puhuvan englanniksi. IMO, oman kokemukseni mukaan juuri media-alalla opiskelevat tekevät näin, kun taas muilla aloilla en ole pahemmin törmännyt tällaiseen ilmiöön. Yleistäen.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: ollisl - 19.05.2012, 16:51:36
eikä ole enää outoa kuulla ruokalassa supisuomalaisten puhuvan englanniksi.
Keskenään?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: allisapp - 19.05.2012, 17:11:55
eikä ole enää outoa kuulla ruokalassa supisuomalaisten puhuvan englanniksi.
Keskenään?

... no joo, totta. Yleensä se kuitenkin riippuu, mutta normaalisti puhuu keskenään. Kyllä yleensä siirrytään suomen kieleen, jos huomataan ettei joku ymmärrä.

Eikä tietenkään unohdeta muuten sitä, että suomen kieleen on tullut englannista vielä enemmän sanoja viime vuosien aikana niin, että normaaliss apuheessa on tosi usea sana englanniksi. (Ja omalla kohdallani nuo on tullut todella yleiseksi tuon takia. Nykyään tulee suhteellisen paljon blackoutteja ihan perussanastossakin kun ei muista ko. sanan suomen kielistä sanaa englannin kielen käytön takia)
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Reconquista - 20.05.2012, 01:31:55
Yllättävää... juuri on väitetty että maailma samanlaistuu ja kulttuurit häviävät. En ole kuullut ennen suomalaisesta alakuttuurista jonka tapoihin kuuluu puhua suomalaisten kesken englantia. Aina oppii uutta.
Suomessa toisin kuin esim Eestissä on kielitoimisto jonka tehtäviin kuuluu keksiä uusille asioille suomenkielisiä nimiä. Meillä on tietokone ja puhelin eikä kompjuutteri ja telefooni. Viehättävän omaleimaista.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 20.05.2012, 08:57:44

Kaupunkikulttuuri valtaa maaseutua. Maaseutu elämäntavaltaan ja kulttuuriltaan kaupungistuu. On vaikea kuvitella, miten tuloksena voisi olla jotain muuta kuin yksi globaali kylä, jossa kaikki jakavat samankaltaiset perusarvot ja samankaltaisen yhden moninaisuuden.

Kaupunkikulttuurin leviämistä rajoittaa ainoastaan köyhyys ja eristyneisyys. Kun on käynyt Moskovassa, on nähnyt Helsingin, mutta kun on asunut Venäjän maaseudulla, on nähnyt uuden kulttuurin.


Se nyt taas riippuu siitä, mihin vertaa. Joissain maissa maaseutua tuetaan aktiivisesti, jotta saataisiin ihmiset pysymään siellä. Ja kaikeksi onneksi vielä löytyy paljon ihmisiä, jotka rakastavat maataan (ja tällä tarkoitan maanviljelyä, en nationalismia) eivätkä muuttaisi kaupunkiin millään ehdolla.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 23.05.2012, 21:23:29
Jaahas, taas saanut kestotrolli täällä juttua aikaan.  ;D

Nyt on jo niin paskapuhetta, ettei mitään rajaa. Reppureissaaja ei maailmaa muuta, itsensä kylläkin. Ja hyvä niin. Kannattaisi trollin kokeilla itekin.
Näinhän se menee: jos kyseenalaistat keskustelupalstan yleistä eetosta, puheesi voidaan kuitata trollauksena. No, oliko esimerkiksi kulttuuriantropologian professori Matti Sarmela trolli puhuessaan ja kirjoittaessaan jo 1980-luvulla siitä kuinka suomalainen kulttuuri on kadonnut ja korvautunut yleislänsimaalaisella kulttuurilla? Meillähän on samanlainen jälkiteollinen yhteiskunta samoine instituutioineen ja jaettuine käytäntöineen ja ajanvietteineen kuin muissakin länsimaissa - toki pienin variaatioin.

Turismi ei toki ole kulttuurisen yhdenmukaistumisen pääsyyllinen kuin paikoitellen, mutta se on joka tapauksessa osatekijä.

Mitä suomalaisuuden tuhoutumiseen tulee, niin suomalaisuus on 1800-luvulla tekemällä tehty identiteetti ja vaikka Suomi on kokenut valtavan murroksen 150 vuodessa, niin kyse on todellakin kulttuurisesta muutoksesta eikä tuhoutumisesta. Jälkimmäisestä esimerkkinä käy vaikkapa Australian aboriginaalien parissa rehoittava alkoholismi.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 23.05.2012, 21:31:35
Eräitä amerikkalaissetiä lainaten: "ihmiskunta on kehittynyt yksinkertaisesta samuudesta kohti monimuotoisuutta ja siitä edelleen kohti monimutkaista samuutta".
No jaa, jo kulttuuriantropologian perusteisiin tutustumalla selviää, että metsästäjäkeräilijöiden kulttuurit erosivat (ja eroava)t suuresti toisistaan vaikka luonnonolosuhteet olisivat samoja.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 23.05.2012, 21:40:06
Kyseessähän ei ole välttämättä mikään uusi ilmiö. Jos miettii keski-ajan Eurooppaa niin se oli äärimmäisen yhtenäinen niin tavoiltaan, ajatuksiltaan kuin moraaleineen. Yliopistoissa käytettiin suomen ja englannin sijasta latinaa. Jos vertaa sitä nykypäivän Suomeen niin ero on merkittävä - nykyään elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa, jossa vallitsee useita eri alakulttuureita. Kehitys on siis kulkenut "parempaan" suuntaan, jos miettii monikulttuurisuutta tavoiteltavana arvona.
Jos nyt kumminkin puhutaan monikulttuurisuudesta tosiasiana, niin keskiajan Euroopan eliitti ei ole sama asia kuin koko Eurooppa. Suomea ei siinä mielessä kuin me sen tunnemme ollut olemassa vielä 1800-luvun alussakaan vaan kyse oli eri heimoista koostuneesta Ruotsin itäosasta.

Individualismi ja monikulttuurisuus muuten ovat eri asioita.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: NomansLand - 24.05.2012, 20:43:35
harvemmin kai reppuraissaus ja sitä seuraava charterturismi kokonaisia kulttuureja tuhoaa. Voi tuntua noin ainostaan pienelllä alueella mutta ei niinkuin joku christ fucking colombo, jonka retken jälkeen, koko manner koki kulttuuriirellisen evoluution. Aika pikku juttu globaalilla mittakaavalla on ,jos vaikka joku vähäpätöinen mesta muuttuu backfucker helvetiksi tai sexituristien taivaaksi.  
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: tintin - 24.05.2012, 21:31:59
Mielenkiintoista keskustelua. Reppureissaajathan ovat tietenkin osa turismiteollisuutta, sen osan nimi on vain reppureissuteollisuus. Mutta: on tosiaan hyvin yksioikoista väittää, että länsimaiset turistit ovat vain pahasta. Ilman länsituristeja olisi tuskin vaikkapa Ubudin rikasta kulttuurielämää Balilla jäljellä, sillä (turisteista riippumaton) yleinen länsimaistuminen usein ennemminkin laimentaa paikallisia kulttureja. Turistit sen sijaan haluavat nähdä "aitoa" ja "paikallista" kulttuuria, joten sitä kannattaa säilyttää. Tai olla dynamiittikalastamatta kun sukellusturismi tuo rahaa, jos riutat ovat hyvässä kunnossa. Tai olla raivaamatta savanneja laidunmaiksi, kun safariturismista saa rahaa! Mutta toisaalta (reppureissu)turismi säilyttää thaimaalaisen Karen-kansan epäinhimillistä kaulanpidennystraditiota, kun turistit haluavat tulla pällistelemään pitkäkaulaisia naisia ja siitä saa rahaa...
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 24.05.2012, 23:04:47
Globaalissa mittakaavassa Suomi on vähäpätöinen mesta ja pitkällä aikavälillä me olemme kaikki kuolleet...
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: pikkumika - 25.05.2012, 07:45:40
Esimerkiksi venäläiset vaalivat mielellään stereotypioita, joita maahan lännessä liitetään. Kuitenkin jokainen Venäjällä asunut tietää, että maa on kulttuuriselta perustaltaan hyvin samankaltainen kuin Suomi.

Kuka tahansa venäläisten kanssa toiminut tietää, että tuo on täyttä paskapuhetta.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Neiti Q - 25.05.2012, 10:30:23
sori OT

(Ja omalla kohdallani nuo on tullut todella yleiseksi tuon takia. Nykyään tulee suhteellisen paljon blackoutteja ihan perussanastossakin kun ei muista ko. sanan suomen kielistä sanaa englannin kielen käytön takia)

Jos oikeasti aiot media-alalla työskennellä, voisi olla viisasta ylläpitää äidinkielen taitoa.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: kekkuli - 25.05.2012, 11:07:24
Yksi kärjekkäimmistä turismin negatiivisista vaikutuksista muuten löytyy jo aloitusviestistä eli Thaimaan seksiturismi.
Tämä pitänee paikkansa. Mutta reppureissaajien ja omatoimimatkaajien sijaan tienraivaajana toimi Yhdysvaltain armeija, eikä sekään varsinaisesti keksinyt maailman vanhinta ammattia.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 25.05.2012, 13:19:06
Esimerkiksi venäläiset vaalivat mielellään stereotypioita, joita maahan lännessä liitetään. Kuitenkin jokainen Venäjällä asunut tietää, että maa on kulttuuriselta perustaltaan hyvin samankaltainen kuin Suomi.

Kuka tahansa venäläisten kanssa toiminut tietää, että tuo on täyttä paskapuhetta.

Ei kyllä ole. Paljon enemmän suomalaisella on yhteistä venäläisen kanssa kuin ruotsalaisen kanssa. Suomi kuuluu henkisesti ilmiselvästi Itä-Eurooppaan, vaikka meitä väkisin yritetään länteen viedä. Henkisesti ja sielultamme olemme venäläisiä, pinnaltamme ruotsalaisia.

Itään kuluumisesta on tehty Suomessa häpeä, minkä vuoksi yritämme turhaan peittää juuriamme. Venäläisiä olemme, eikä meistä koskaan ruotsalaisia tule.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: lare644 - 25.05.2012, 14:49:15
Esimerkiksi venäläiset vaalivat mielellään stereotypioita, joita maahan lännessä liitetään. Kuitenkin jokainen Venäjällä asunut tietää, että maa on kulttuuriselta perustaltaan hyvin samankaltainen kuin Suomi.

Kuka tahansa venäläisten kanssa toiminut tietää, että tuo on täyttä paskapuhetta.

Ei kyllä ole. Paljon enemmän suomalaisella on yhteistä venäläisen kanssa kuin ruotsalaisen kanssa. Suomi kuuluu henkisesti ilmiselvästi Itä-Eurooppaan, vaikka meitä väkisin yritetään länteen viedä. Henkisesti ja sielultamme olemme venäläisiä, pinnaltamme ruotsalaisia.

Itään kuluumisesta on tehty Suomessa häpeä, minkä vuoksi yritämme turhaan peittää juuriamme. Venäläisiä olemme, eikä meistä koskaan ruotsalaisia tule.

No tämäkin on tietysti hieman suhteellista. Esim Ahvenanmaalla asuva Jörgen Eriksson lienee huomattavasti lähempänä ruotsalaista kuin venäläistä, vaikka muuta yrität kuinka väitttää.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 26.05.2012, 06:51:39
Hah! hyvin kuvaavaa, että surraan kuinka reppureissaajat "tuhoavat" kulttuurit ja päädytään kinastelemaan, ovatko suomalaiset lähempänä venäläisiä vai ruotsalaisia.  :D
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: TN - 26.05.2012, 12:55:04
Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit? No ei ehkä tuhoa. Mielestäni aikalailla yhtä typerä huolenaihe, kuin täällä lännessä äärioikeiston keskuudessä kytevä pelko siitä, että muslimitaustaiset maahanmuuttajat tuhoavat sen kaiken mitä me pidämme länsimaisena hyvinvointivaltiona ja kohta täällä on päällä täysi sharia-laki jne.

Ei kai reppureissaajat mitenkään edes pyri vaikuttamaan paikallisten elämään? Mutta jos ihmiset jossain kehitysmaiden syrjäseuduilla haluavat muuttaa vanhoja tapojaan ja toimintamallejaan sen seurauksena, että näkevät kylässään aina välillä ulkomaalaisia reissaajia, niin kyllä heillä on siihen täysi oikeus. Ehkä tämän seurauksena joku pääsee eroon tilanteesta, jossa tarvitsee raataa 14 tuntia päivässä pitääkseen perheensä elossa ja silti on jatkuvasti nälkä ja pula kaikesta.

Muutenki ajatusmaailma, jossa täällä yltäkylläisyyden keskellä joku ajattelee ettei ihmisten tulisi matkustaa jonnekin paikkoihin, koska sillä saattaa olla jonkinlaista muutosta edistävä vaikutus niiden paikallisten ihmisten elämään on aika itsekäs? Ei kai kukaan ole sitä mieltä ettei ihmisten pidä saada itse päättää miten elämänsä elävät? "Parempi vaan että nuo toiset ihmiset elävät tuolla kurjissa oloissa ja minä itse voin syödä hyvin ja nauttia terveydenhuollosta jne, sillä nuo toiset ylläpitävät kulttuuria!"

Se kun ahneet markkinavoimat jyräävät paikalliset ihmiset pois tieltään turistien takia, kuten vaikka Pekingin olympialaisten takia tai jossain päin paikalliset kalastajat häädetään rannalta uusien resorttien tieltä, on mielestäni ihan eri asia.  
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: jk - 26.05.2012, 16:37:14
Kun katsoo ketjun aloittajan viestihistoriaa, hänellä tuntuu olevan kovin negatiivinen käsitys kulttuurien välisistä kohtaamisista noin ylipäätään. Myyräntyötä persuaatteen eteen?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 27.05.2012, 03:31:19
Konkreettinen esimerkki turismin tuhoisista vaikutuksista on ilmeisesti tarpeen:
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-16501134 (http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-16501134)
Andamaanien ihmissafarit eivät tietenkään ole länsimaisten reppuselkäturistien aikaansaannosta, mutta reppuselkäturisti voi paikallisten matkanjärjestäjien palveluihin turvauduttuaan helposti löytää itsensä hyvin arveluttavasta tilanteesta ja olla omalta osaltaan ylläpitämässä tällaisia käytäntöjä. Andamaanien jarawoiden kohdalla turismin uhka on hyvin konkreettinen - kuolema tauteihin, joihin heillä ei ole vastustuskykyä.

Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 27.05.2012, 15:11:56
Kun katsoo ketjun aloittajan viestihistoriaa, hänellä tuntuu olevan kovin negatiivinen käsitys kulttuurien välisistä kohtaamisista noin ylipäätään.

Kannatan tasa-arvoa, naisten oikeuksia, (seksuaali)vähemmistöjen oikeuksia, rationaalista maailmankuvaa ja kaikenlaista yksilöllistä vapautta, joka ei rajoita tai vahingoita muita. En siis suhtaudu myönteisesti Suomeen pyrkiviin kulttuureihin, jotka rikkovat arvojani vastaan.

Kulttuurien moninaisuus sinänsä on minusta ainoastaan mukava mauste, mutta en ole halukas joustamaan esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa monikulttuurisuuden nimissä. Omilla kulttuurialueillaan ihmiset saavat puolestani toimia niin kuin tahtovat. Kivittää vaikka naisia.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 27.05.2012, 19:12:43
Ja sitten suret, kuinka reppureissaajat tuhoavat kulttuurit. "Kulttuurinen moninaisuus on ainoastaan mukava mauste".
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 28.05.2012, 10:08:22
Ja sitten suret, kuinka reppureissaajat tuhoavat kulttuurit. "Kulttuurinen moninaisuus on ainoastaan mukava mauste".

Niin, minusta on kiva, että on erilaisia kulttuureja, mutta itse tahdon elää kulttuurissa, jossa vallitsevat mainitsemani arvot.

Puolustan naisten kivittämistä kulttuurisena piirteenä, eikä länsimailla mielestäni ole oikeutta puuttua tällaiseen kulttuuriseen käytäntöön, mutta en tahdo sellaista kulttuuria Suomeen. Kaikki kulttuurit ovat yhtä arvokkaita, mutta kulttuurit ovat myös erilaisia.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: culture - 28.05.2012, 10:25:08
Puolustan naisten kivittämistä kulttuurisena piirteenä, eikä länsimailla mielestäni ole oikeutta puuttua tällaiseen kulttuuriseen käytäntöön...

Eli aivan kaikkea pitää suvaita eri kulttuurien ymmärtämisen nimissä? Naisten kivittäminen, tyttöjen sukuelinten silpominen yms.? Onko tämä nyt sitä Visvalaista (vihervasemmisto) ultrasuvaitsevaisuutta? Sädekehä pään päällä huudellaan norsunluutorneista ja ollaan niiiin muodikkaan suvaitsevaista että.

Jos en ihan päin persettä ole sinua tulkinnut, niin olisit pahoillaisi esim. Iranin länsimaistumisesta ja sen myötä ääri-islamilaisuuden sekä sen lieveilmiöiden (mm. raiskattujen naisten syyllistäminen, kivittäminen yms.) katoamisesta? Tälläinen suuntaus ei todellakaan ole (tai olisi) mitään länsimaista hapatusta ja kulttuurien tarkoituksellista tuhoamista vaan aivan normaalia kehitystä mitä on tapahtunut vuosisatojen ja -tuhansien saatossa.

Ai niin, kävin tuossa pari viikkoa sitten Auschwitzissa toteamassa kuinka arjalainen kulttuuri toteutti missiotaan 70-vuotta sitten. Vastaava reissu tekisi muuten hyvää sinullekin, Kipsy.

Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: mpala - 28.05.2012, 10:38:13
Puolustan naisten kivittämistä kulttuurisena piirteenä, eikä länsimailla mielestäni ole oikeutta puuttua tällaiseen kulttuuriseen käytäntöön, mutta en tahdo sellaista kulttuuria Suomeen.

 :o :o :o

Ei elama, missa tallaisia urpoja kasvaa.....

Ilmeisesti miesten kivittaminen ei enaa olisikaan sallittua vai?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 28.05.2012, 10:39:48
Eli aivan kaikkea pitää suvaita eri kulttuurien ymmärtämisen nimissä?

Moraali on subjektiivinen käsitys oikeasta ja väärästä. En halua elää maailmassa, jossa subjektiivisia käsityksiä ruvetaan tulkitsemaan ehdottomina totuuksina, joita saa tuputtaa ihmisille väkisin.

Tietenkin tunnen inhon sekaista vihaa kivittäjiä ja silpojia kohtaan. Minusta kulttuurit, joissa sorrutaan tuollaiseen, ovat yksinkertaisesti brutaaleja. Minun tunteeni eivät kuitenkaan ole oikean ja väärän mitta. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Se on vain hyväksyttävä, vaikka pahalta tuntuisikin.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: tammineN - 28.05.2012, 12:02:35
Eli aivan kaikkea pitää suvaita eri kulttuurien ymmärtämisen nimissä?

Moraali on subjektiivinen käsitys oikeasta ja väärästä. En halua elää maailmassa, jossa subjektiivisia käsityksiä ruvetaan tulkitsemaan ehdottomina totuuksina, joita saa tuputtaa ihmisille väkisin.

Tietenkin tunnen inhon sekaista vihaa kivittäjiä ja silpojia kohtaan. Minusta kulttuurit, joissa sorrutaan tuollaiseen, ovat yksinkertaisesti brutaaleja. Minun tunteeni eivät kuitenkaan ole oikean ja väärän mitta. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Se on vain hyväksyttävä, vaikka pahalta tuntuisikin.

Itse asiassa moraali ei ole subjektiivinen vaan kollektiivinen käsitys oikeasta ja väärästä.

Sen sijaan tämä "Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa. Se on vain hyväksyttävä, vaikka pahalta tuntuisikin" on ihan subjektiivinen näkemyksesi asiasta.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: mpala - 28.05.2012, 12:08:02
Eli aivan kaikkea pitää suvaita eri kulttuurien ymmärtämisen nimissä?

Moraali on subjektiivinen käsitys oikeasta ja väärästä. En halua elää maailmassa, jossa subjektiivisia käsityksiä ruvetaan tulkitsemaan ehdottomina totuuksina, joita saa tuputtaa ihmisille väkisin.

Tietenkin tunnen inhon sekaista vihaa kivittäjiä ja silpojia kohtaan. Minusta kulttuurit, joissa sorrutaan tuollaiseen, ovat yksinkertaisesti brutaaleja. Minun tunteeni eivät kuitenkaan ole oikean ja väärän mitta. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Se on vain hyväksyttävä, vaikka pahalta tuntuisikin.

Oletko koskaan kuullut ihmisoikeuksista? Ovat nimitttain aika universaaleja juttuja.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: culture - 28.05.2012, 12:43:45
Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Se on vain hyväksyttävä, vaikka pahalta tuntuisikin.

Kuten myöskin se, että vihaamasi reppureissaajat voivat levittää vahingollista kulttuuriaan jonnekin Bing bangojen kylään viidakon keskelle. Se on sun vain hyväksyttävä, vaikka pahalta tuntuukin.

ps. Kaikista tekemällä tehdyistä ketjunavauksista tämä menee kyllä kirkkaasti kärkeen.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: tammineN - 28.05.2012, 12:58:03
Eli aivan kaikkea pitää suvaita eri kulttuurien ymmärtämisen nimissä?

Moraali on subjektiivinen käsitys oikeasta ja väärästä. En halua elää maailmassa, jossa subjektiivisia käsityksiä ruvetaan tulkitsemaan ehdottomina totuuksina, joita saa tuputtaa ihmisille väkisin.

Tietenkin tunnen inhon sekaista vihaa kivittäjiä ja silpojia kohtaan. Minusta kulttuurit, joissa sorrutaan tuollaiseen, ovat yksinkertaisesti brutaaleja. Minun tunteeni eivät kuitenkaan ole oikean ja väärän mitta. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Se on vain hyväksyttävä, vaikka pahalta tuntuisikin.

Oletko koskaan kuullut ihmisoikeuksista? Ovat nimitttain aika universaaleja juttuja.

Kulttuurirelativisti sanoisi tuohon, että käsitys universaaleista ihmisoikeuksista ja niiden nykyinen sisältö on kokolailla länsimaista hapatusta, ja länsimaissakin saaneet jalansijaa vasta viime vuosikymmeninä... ;)
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Reconquista - 29.05.2012, 16:43:01
Ihmisoikeudet ovat  länsimainen muotiaate. Ihmisyksilöllä on ne oikeudet mitkä muut ihmiset hänelle antavat ja tämä vaihtelee suuresti jo maantieteelisestikin. 
Jos reppureissaajat tai muut matkailijat tuhoavat kulttuurit ja päätämme että emme pidä tästä niin mikä on vaihtoehto? Rakennetaan aita etnoheimolaisten alueen ympärille ja myydään pääsylippuja "oikeanlaisille" matkailijoille mutta ei "vääränlaisille"? Onko etnoheimon kulttuuri tarkoitus säilyttää ikuisesti vai vain tietyn ajan ja onko mielipidettä kysytty etnoheimolaisilta?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: nomad.china - 30.05.2012, 10:57:21
Ja jos suomalaisen kulttuurin katoamista suree, niin voi aina omalta osaltaan alkaa harrastaa vaikka kansantanssia tai pelimannimusiikkia.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: ashrak - 16.06.2012, 11:30:49
Ja jos suomalaisen kulttuurin katoamista suree, niin voi aina omalta osaltaan alkaa harrastaa vaikka kansantanssia tai pelimannimusiikkia.

Juuri näin. Tietyt kulttuurelliset jutut vaan ei enää ole muodissa yhteiskunnan kehittyessä ja aivan luonnollisesti ne silloin siirtyvät taka-alalle. Ei sitä toinna harmitella, se vaan menee niin. Toki ne perinteet hyvä pyrkiä säilyttämään vaikka sitten tallentamalla tieto museoihin. Jos mietitään omasta näkökulmasta niin ei nyt ihan hirveesti harmita että jostain kotikutosesta kokkelimaidosta, pientilallisten lasten ortatyöleireistä ja kansantanhuista on siirrytty teollistuneeseen tietoyhteiskuntaan.  ::)
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 25.07.2012, 02:49:06
Ymh, hyvä osoitus siitä kuinka haastavuudessaan kohtuullinen aloitus johtaa helposti viestiketjun degenoroitumiseen idiotismiksi eikä tässäkään tapauksessa vähiten aloittajan itsensä taholta.

Ensiksi helppo: moraalinen kulttuurirelativismi saati subjektivismi on lähes aina sisäisesti ristiriitaista. Jos x sanoo, että kulttuurin y tapojen paheksuminen on väärin, koska moraali on kulttuurisidonnaista, niin kyseessä on looginen ristiriita, koska hän itse tekee kulttuurisen yleistyksen väittäessään moisen olevan väärin. (Subjektivisti puolestaann ei pysty edes osoittamaan omaa murhaansa sen tekijälle vääräksi, koska moraali on subjektiivista...)

Eri kulttuurien arvo ja muutosnopeuden tuhoisuus on sitten paljon vaikeampi juttu. Kun täällä on useaan otteeseen tarjottu naturalististsa virhepäätelmää (se on luonnollista, joten myös oikein jne.) vastaukseksi, niin pyydän paneutumaan yllä linkkaamaani Andamaanien tapaukseen. Ehkä tästä syntyy vielä oikea keskustelu...
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 27.07.2012, 20:30:39
Ensiksi helppo: moraalinen kulttuurirelativismi saati subjektivismi on lähes aina sisäisesti ristiriitaista. Jos x sanoo, että kulttuurin y tapojen paheksuminen on väärin, koska moraali on kulttuurisidonnaista, niin kyseessä on looginen ristiriita, koska hän itse tekee kulttuurisen yleistyksen väittäessään moisen olevan väärin.

Länsimaisen subjektin näkökulmasta oikeita ja vääriä ovat eri asiat kuin jonkin toisen kulttuurin subjektin näkökulmasta. Länsimainenkin subjekti voi kuitenkin ymmärtää, ettei hänen kokemuksensa moraalista ole totuus.

Minä nimeän oikean ja väärän ja puolustan oikeana pitämiäni arvoja, mutta en todellakaan kuvittele, että olen oikeassa. Kokemus on pelkästään kokemus, ei siitä ole totuuden mitaksi.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 21.08.2012, 02:36:30
Kukahan se länsimainen subjekti on? Kulttuurirelativismi menee kokemusperäisesti eli empiirisesti metsään jo siinä, että se olettaa kaikkien saman kulttuurin jäsenten jakavan samat moraaliarvot.

Tämä lause puolestaan on suorastaan huikean ristiriitainen: "Minä nimeän oikean ja väärän ja puolustan oikeana pitämiäni arvoja, mutta en todellakaan kuvittele, että olen oikeassa."
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: NomansLand - 22.08.2012, 01:50:12
jos pohditaan skenaariota kulttuurerin tuhomisesta - niin sanoisin että länsimainekulttuuri tuhoutuu pikavauhtia tällähetkrllä. jokainen meistä tulee vuoden päästä olemaan täysin orjia ja hyväksikäyttettyjä, tai olrmmehan nytkin...tosin ihan vapaaehtoisesti. mikä ei kyllä mua hämää...tän messaden pointti on kyllä mille vähän epäselvä...tosin olrmmehan tuhonneet useiden muiden eläinjajien kullttuurit totaalisesti, ehkä olis aika jollekkin et-invaasiolle joka pistäs asiat järjestykseen...
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: tiipii - 24.09.2012, 13:19:15
Onko kultuuri jotain, mikä pysyy aina samanlaisena vai elääkö se jatkuvassa muutostilassa kuten kaikki muukin maailmankaikkeudessa? Pitäisikö tämä muutos pysäyttää? Pitäisikö tätä muutosta nopeuttaa vai hidastaa? Voisiko käydä niin, että jonain päivänä kulttuurien sekoituminen auttaisi ihmiskuntaa ymmärtämään paremmin elämää ja toisiaan? Voiko vanhan kulttuuriperimän tilalle tai rinnalle syntyä uutta vielä tänäkin päivänä?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: tiipii - 24.09.2012, 13:25:26
Tämä lause puolestaan on suorastaan huikean ristiriitainen: "Minä nimeän oikean ja väärän ja puolustan oikeana pitämiäni arvoja, mutta en todellakaan kuvittele, että olen oikeassa."

Lause on okein hyvin ymmärrettävissä eikä lainkaan ristiriitainen.
Kuten Kipsy tähdensi, kyseessä on oikean ja väärän kokemus, eikä se ole absoluuttinen totuus.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 29.09.2012, 03:19:50
 ::) ::) ::)
Suomennos: Minä nimeän oikean ja väärän, mutta en kuvittele että nimeän oikean ja väärän ja puolustan oikeana pitämiäni arvoja, joiden en todellakaan kuvittele olevan oikeita.

Kyse on viime kädessä kulttuurirelativismin hyvin tunnetusta sisäisestä ristiriitaisuudesta.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: tiipii - 29.09.2012, 13:25:05
::) ::) ::)
Suomennos: Minä nimeän oikean ja väärän, mutta en kuvittele että nimeän oikean ja väärän ja puolustan oikeana pitämiäni arvoja, joiden en todellakaan kuvittele olevan oikeita.

Kyse on viime kädessä kulttuurirelativismin hyvin tunnetusta sisäisestä ristiriitaisuudesta.

Kipsy itse olisi ehkä oikeampiihminen vastaamaan tähän... Mutta kun kerran jo tungin lusikkani soppaan...  :P
Ei, suomennos ei mene ihan noin. Suomennos on juuri kuten Kipsy kirjoitti. Hän ei maininnut mitään oikean ja väärän nimeämisen kuvitteellisuudesta. Lue lause pari kertaa uudelleen.
Hienoja sanoja Hypatialla mutta mitä ihmeen tekemistä tällä on juurikin kulttuurirelativismilla? ::) Mielestäni tällä on tekemistä vain ja ainoastaan luetun ymmärtämisen kanssa...
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 14.10.2012, 03:16:45
Kulttuurirelativismin mukaan moraali on kulttuuriin sidottua tai kuten Kisy tuolla yllä kirjoittaa :" Länsimaisen subjektin näkökulmasta oikeita ja vääriä ovat eri asiat kuin jonkin toisen kulttuurin subjektin näkökulmasta. "

En suosittele tunkemaan lusikkaa soppaan, jota ei kykene hämmentämään...
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 15.10.2012, 09:41:18
Se mikä minulle ja minun kulttuurissani on oikeaa, on toiselle ja toisessa kulttuurissa elävälle väärää.

Minä hyväksyn irtosuhteet, joku muslimi ei.

Katson oikeudekseni puolustaa omia käsityksiäni, mutta en pidä niitä moraalisesti tosina. Hyväksyn myös muslimin käsitykset yhdeksi moraalikäsitykseksi, mutta omassa maassani tahtoisin elää oman käsitykseni mukaan.
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Hypatia - 22.02.2013, 14:09:08
Se mikä minulle ja minun kulttuurissani on oikeaa, on toiselle ja toisessa kulttuurissa elävälle väärää.

Minä hyväksyn irtosuhteet, joku muslimi ei.

Katson oikeudekseni puolustaa omia käsityksiäni, mutta en pidä niitä moraalisesti tosina. Hyväksyn myös muslimin käsitykset yhdeksi moraalikäsitykseksi, mutta omassa maassani tahtoisin elää oman käsitykseni mukaan.
Mitäs siitä seuraa, että monet kulttuurisi jäsenet (vaikkapa Päivi Räsänen ) ovat kanssasi eri mieltä?
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: ärsyttävä - 03.05.2014, 21:47:02
Ja onko turismi tuhonnut vaikka kreikkalaisen, italialaisen tai turkkilaisen kulttuurin? Tai saamelaisen?

En noista osaa sanoa, mutta ainakin suomalaisen kulttuurin se on tuhonnut. Ei täällä ole enää mitään omaa ja markkinatalouden lakien ulkopuolella toimivaa. Kaikki on käytännössä kaupallistettu ja rakennettu rahan tekemistä silmällä pitäen. Jopa luonnonvarat on lahjoitettu ulkomaalaisille pikavoittojen toivossa.

Huvittavia ovat brändityöryhmät. Keksitään suomalaisuus, kun ei sitä enää oikeasti ole. Ja jos jossain korvessa jokin omaperäinen kulttuuri omaperäisiä äijänkäppyröitä kasvattaakin, niin heitä hävetään ja heidät pitää piilottaa ulkomaalaisilta. Suomi on kansainvälinen lasiseinien Suomi eikä oman kulttuurin maa.

Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomio siihen, kuinka kauan suomessa on ollut asutusta, nimittäin tuhansia vuosia. Tänne vaeltaneet ihmiset ovat oikeaa euroopan alkuperäiskansaa. Suomessa on tai oli oma kulttuuri, kunnes Ruotsalainen kolonisaatio pyrki tuhoamaan sitä mahdollisimman paljon. Nykyäänhän suomalaisiin on istutettu se käsitys, ettei suomi ole mikään oikea maa, suomalaiset eivät ole oikea kansa ja suomalainen kulttuuri on nolo ja "sivistymätön" ja yritetään olla niin eurooppalaista ja kansainvälistä ja halutaan kaikenmaailman afrikkalaista "kulttuurin rikastusta" ja  mitä vielä.

Kaikki alkoi joskus satoja vuosia sitten ruotsalaisen yläluokan toimesta, joka yritti kaikin keinoin hävittää suomen kielen ja kulttuurin ja nostaa ruotsalaisen (täysin samanlaisen kulttuurisen sekasotkun) suomalaisen yläpuolelle. RKP:hän yrittää vielä sitkutella hengissä lähinnä vain tällä mielikuvalla, että ruotsalainen on jotenkin parempi ja "sivistyneempi" kuin suomalainen. Tähän he mm. perustavat pakkoruotsin ja oman puolueensa hengissä pysymisen. Eli siis suomalaisen alkuperäiskulttuurin katoamisesta saadaan syyttää ruotsalaisia kuninkaita ja satoja vuosia kestänyttä kolonisaatiota
Otsikko: Vs: Tuhoavatko reppureissaajat kulttuurit?
Kirjoitti: Kipsy - 17.05.2014, 10:45:06
Suomessa on tai oli oma kulttuuri

Suomessa edelleen olisi oma kulttuuri, jos emme olisi niin heikkoitsetuntoisia ja sopeutumishaluisia. Taas on tämän päivän Hesarissa juttu, jossa vaaditaan (http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Suomi+sanoo+ei+ja+hukkaa+asemansa+maailmassa/a1400131212138) suurempien nuolemista.

Tuossa ohjelmassa (http://areena.yle.fi/radio/1862174) joku totesi, että ei syvällä Italian maaseudullakaan pohdita muun maailman metkuja, vaan tehdään ruokaa niin kuin sitä on aina tehty. Suomen media ja poliitikot elävät omituisessa harhassa, jossa kaikki suomalainen pitäisi muuttaa muuksi kuin on tai vähintään jalostaa ja tuotteistaa muulle maailmalle kelpaavaksi. Tosiasiassa kuitenkin suurin huomioarvo on sellaisella, joka on aidosti erilaista.

En sitten tiedä, onko vertailu viime kädessä median polttoainetta eli pitääkö sitä yllä rahan valta. Venäjän mediakin halukkaasti vertaa Moskovaa tai Pietaria Pariisiin tai Lontooseen, mutta on vaikea kuvitella venäläisten luopuvan venäläisyydestään pelkän kansallisen mielikuvan vuoksi.

Suomalaiset ovat venäläisiä heikkoitsetuntoisempia. He lähtevät mukaan median ja poliitikkojen oikkuihin omasta itsearvostuksestaan ja itsekunnioituksestaan luopuen.