Pallontallaajat.net

Maapallo on pyöreä => Eurooppa => Balkanin maat => Aiheen aloitti: Berlin - 18.08.2002, 17:33:05

Otsikko: Montenegro
Kirjoitti: Berlin - 18.08.2002, 17:33:05
Onkohan joku täällä poikennut reissuillaan Montenegrossa? Löytyykö jotain suosituksia, esim. mitkä rantakaupungit ovat kauneimpia ja löytyykö muualta visiitin arvoisia paikkoja? Aikaa on vain 3-4 päivää, eli kannattaisko tuossa ajassa reissata Durmitorin kansallispuistoon saakka? Opaskirjani on tämän alueen suhteen aika lyhytsanainen ja viralliset turismisivut netissä ovat sitä tuttua "Montenegrossa kaikki on kauneinta/suurinta/vanhinta/ainutlaatuisinta" -tyyliä, joten hiukan realistisempia näkemyksiä kaipailisin  :) Niin, ja millaistakohan hintatasoa tuolla voisi odottaa?

Pitänee muuten myös paikkansa ettei Montenegroon tarvita viisumia vaikka muualle Jugoslaviaan tarvitaan? Toivoa sopii, muuten jämähdän rajalle...
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: tuukka - 19.08.2002, 14:13:57
Tässä ote matkakertomuksestani vuoden takaiselta reililtä.

Budva, Montenegro 26.8. 2001

"Lähdimme aamulla Dubrovnikista toteuttamaan villiä ideaamme eli suuntasimme automme kohti etelää ja Montenegroa. Vajaan sadan kilometrin matka sujui leppoisasti välillä aamiaista nauttien, mutta rajalla saimme esimakua jo tulevasta. Ensin meiltä vaadittiin 30 Saksan markkaa ylimääräistä autovakuutusta varten. Jouduimme maksamaan vakuutuksen 15 päiväksi vaikka aioimme viipyä vain muutaman tunnin. Tämän jälkeen kirurgipukuinen "lääkäri" tuli tarkastam,aan automme hullunlehmäntaudin varalta. Tästä vilkaisusta pulitimmekin sitten kokonaisen dollarin. Maksoimme itsemme kipeiksi ja jatkoimme matkaa vielä parin tunnin ajan Budvan lomakaupunkiin. Montenegro on siitä jännä alue, että se itseasiassa kuuluu Jugoslaviaan, mutta maksuvälineenä siellä käytetään Saksan markkoja. Jätimme auton parkkiin tien viereen, missä oli muitakin autoja ja lähdimme katsomaan kaupunkia. Näkymät olivat ristiriitaisia, kun välillä oli hienoja klubeja ja välillä karmean näköisiä kojuja. Poliiseja oli kaikkialla. Söimme pizzat rannan vanhassa kaupungissa, joka muistutti paljon Dubrovnikia ja lähdimme pois. Kauhuksemme saimme huomata, ettei automme ollut enää siinä mihin sen jätimme. Onneksi sitä ei kuitenkaan ollut varastettu, vaan poliisit vain keräävät rahaa turisteilta. Ilmeisesti tämä on melko yleistä, koska taksikuski osasi viedä meidät heti poliisilaitokselle autoamme hakemaan. Siellähän se oli ja taas jouduimme maksamaan, nyt 65 Saksan markkaa. Tässä vaiheessa päätimme poistua maasta niin nopeasti kuin mahdollista ja olla palaamatta enää ikinä. Säästääksemme Montenegron viranomaisten tukemiseen laittamamme rahat ja myöskin seikkailunhalusta ajoimme suoraan Splitin lähistölle, parkkeerasimme auton ja nukuimme yön siinä. Aamulla olimme valmiina palauttamaan auton takaisin vuokraamoon."
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: tuukka - 19.08.2002, 15:38:11
Ai niin tuosta viisumista vielä, että sitä ei tarvittu viime kesänä ainakaan ylitettäessä maaraja Kroatian puolelta. Myöskään muistaakseni Kosovon alueelle ei tarvinnut viisumia (en käynyt) vaan Serbia oli ainoa Jugoslavian alue jonne se tarvittiin vielä viime kesänä. Törmäsin mm. Irlantilaisiin reilaajiin jotka olivat yrittäneen mennä Montenegrosta Serbiaan, mutta olivat tulleet käännytetyiksi koska heiltä puuttui viisumit. Kuitenkin muistan lukeneeni tänä kesänä jostain keskustelupalstalta tai vastaavasta, ettei viisumia enää tarvittaisi Serbiaankaan. Kannattanee kuitenkin tarkistaa tieto vielä jostain luotettavammasta tietolähteestä (Jugoslavian konsulaatti, Suomen ulkoministeriö?) ennenkuin lähtee sinne.
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: tuukka - 19.08.2002, 15:44:33
Lainaus
Ai niin tuosta viisumista vielä, että sitä ei tarvittu viime
tarvittu sovittu huvittunut

hassu ohjelma...   :-)
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: Berlin - 19.08.2002, 16:12:39
Heh heh - kyllä meitä lapsosia on varjeltava rumilta sanoilta hinnalla millä hyvänsä, nyt se on nähty  ;D

Kuulostaa siltä ettei teidän reissu mennyt ihan putkeen? Saas nähdä miten käy meikäläiselle. Ajattelin jollain kumman konstilla hilata itseni Durmitoriin asti, vaikkei ole oikein hajuakaan bussi-/junareiteistä tai totta puhuen paljon mistään muustakaan. No, sehän se on vaan hauskaa.

Budvasta olen kuullut vähemmän imartelevia juttuja aiemminkin joten taidan jättää sen kokonaan väliin...

Lähetin muuten täällä Saksassa Jugoslavian suurlähetystöön meilin kysyäkseni tarvitseeko EU-kansalainen Serbiaan viisumia vai en. Vastaukseksi sain monisivuisen (vaivalloisen!) tiedotteen josta olin ymmärtävinäni että tarvitsisin. Sitten kuitenkin oli olemassa joku poikkeus jossa sitä ei tarvita, ja sitten oli joku toinen viisumi joka oli jostain syystä halvempi, mutten loppujen lopuksi saanut oikein mitään tolkkua mistä siinä oli kysymys. Päätin olla menemättä ja viettää sen sijaan Kroatiassa pari päivää kauemmin  :)
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: tuukka - 22.08.2002, 11:05:38
Tulipa mieleen vielä yksi asia Montenegrosta, joka on ihan hyvä tietää ennenkuin saapuu maahan. Tosin tämäkin on vuoden takaista tietoa, joten asia saattaa olla muuttunnut.

Montenegron talous on melkoisessa kaaostilassa, eikä siellä ole esimerkiksi omaa toimivaa pankkijärjestelmää. Tästä kertoo jo se ettei maan omaa valuuttaa käytetä missään vaan vuosi sitten kaikkialla käytettiin Saksan markkoja ja nyt ilmeisesti euroja. Montenegrossa ei myöskään ole juuri lainkaan pankkeja tai rahanvaihtopisteitä, saatikka sitten pankkiautomaatteja. Tämä tarkoittaa sitä että turistin ainoa keino saadaa rahaa on tuoda sitä mukanaan rajanyli.

Minulla sattui käymään tuuri kun olin ottanut reissun käteiskassan Dmarkkoina, mutta huonommin kävi kahdelle Bratislavassa tapaamalleni Irlantilaiselle reilaajalle. He olivat menneet Kroatiasta bussilla Barin  rantakaupunkiin tarkoituksena jatkaa sitten Serbian kautta pohjoiseen. He ottivat heti junan Kohti Belgradia, mutta rajalla tulikin ongelmia kun ei ollut viisumia. Heidät käännytettiin takaisin Bariin menevään junaan, jossa heille valkeni, että heillä ei ole käytännössä penniäkään rahaa ja ilta on tulossa. Kaikki järkevät maastapoistumiskeinot maksavat kuitenkin jotain. Yön he viettivät rannalla ja löysivät aamulla tiensä Italian konsulaattiin, josta huonolla englannilla neuvottiin, että maan pääkaupungissa Podgoricassa on yksi pankki josta saa Visalla "cash advancen". Sinne he sitten menivät junalla (ilmaiseksi reilikortilla) ja saivat sen verran Dmarkkoja että pystyivät ostamaan bussiliput takaisin Kroatiaan.
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: Sammy - 06.09.2002, 13:56:48
Koko alue  Montenegro, Serbia, Kosovo, Makedonia ja muut kriisipesäkkeet eivät ole ehkä reppureissaajan kannalta parhaimpia mahdollisia maita.
Kosovossa ja Makedoniassa käyneenä voisin sanoa esim. "länsimaalaisen" ihmisen turvallisuuden olevan vähän kyseenalaista. Tapasin Kosovossa Suomalaisia rauhanturvaajia, jotka ihmettelivät suuresti että ylipäätänsä olen saanut säilyttää rinkkani ja rahani.
Itse en ainakaan tuntenut oloani kovinkaan mukavaksi.
Makedonia oli hieman tasapainoisen oloisempi.
Montenegrosta ei ole omia kokemuksia.
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: Anonymous - 12.09.2002, 08:58:17
Tulimme Montenegroon Belgradista käsin junalla, joten viisumiasiat oli jo kunnossa. Me ostettiin ne rajalla Kroatiasta Serbiaan. Maksoi 5e kipale. Mitä itse paikkaan tulee niin suosittelen. Junamatka Belgradista oli aika vaikuttavaa katseltavaa, kannattaa tehdä valoisan aikaan. Me olimme koko ajan rannikolla ja maisemien puolesta se kyllä hakkasi Kroatian rannikon. Sveti Stefan näytti siistiltä vaikka emme siellä yöpyneetkään, samoin Budva. Olimme mm. Kotorissa ja se jos mikä oli hieno paikka. Kämppä löytyi heti vaikka saavuimme puolenyön aikaan. Junia ei taida liikkua rannikkoa pitkin, mutta busseja kyllä ja hinnat ovat halpoja. Taksikuskeja löytyy kyllä kans vaan koittavat kusettaa oikein kunnolla. Valuutta siellä tosiaan on euro. Hinnat paljon kovempia kuin Serbian puolella. Koittavat kuulemma nyhtää kunnolla nyt kun serbit ei meinaa saada sinne jotain viisumeita.
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: Sammy - 12.09.2002, 11:18:46
Mutta huisan kauniita maita ovat kuitenkin, varsinkin vuoristoalueet ja ihmiset pääosin äärettömän ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Varsinkin Albaanikansa.
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: juspu - 25.09.2002, 13:20:53
Itse käväisin nyt kesällä mm. Albaniassa ja Makedoniassa. Äärettömän mukavia paikkoja, vaikka tuossa ylempänä joku toista väitti. Etenkin Makedonia, en pelännyt yhtään paikan päällä, vaikka etukäteen vähän hirvittikin mennä kun oli kuullut vain kauhutarinoita maasta. Mukavia ihmisiä. Voisin jopa väittää, että Makedonia oli paras maa missä oli (tosin Skopjeen ei kannata mennä) ja mieli tekeekin sinne uudelleen. Mutta Montenegrossa ei tosiaan tarvita viisumia ja eurot on käytössä. Ainakin vielä kesällä oli. Itse en käynyt, mutta suunnitelmiin kuului ja keskustelinkin muiden siellä päin liikkuneiden kanssa. Serbiaan jos menee niin pitää olla viisumi jonka voi ostaa rajalta n. 7 euron hintaan. Tosin jos menet Serbiaan Montenegron tai Kosovon kautta et voi ostaa viisumia rajalta, sillä mitään virallista raja-asemaa ei ole noilla rajoilla. Eli ennen kuin menet sisään Montenegroon tai Kosovoon ja tarkoitus on myös mennä Serbiaan niin viisumi kannattaa ostaa etukäteen. Jos tulee Serbiaan muilta raja-asemilta niin niistä voi ostaa viisumin.
Otsikko: Re: Montenegro
Kirjoitti: Berlin - 26.09.2002, 01:38:41
Terveisiä Montenegrosta! Visiitti kutistui entisestäänkin kun lompakon pohja alkoi jo rajalla uhkaavasti ammottaa (juu, tiesin että Kroatiassa on kallista, mutta että niin kallista...?!?), mutta tulipahan sentään pari päivää siellä vietettyä. Piipahdettiin Dubrovnikista mukaan tarttuneen matkakaverin kanssa Kotorissa, Budvassa ja Cetinjessä.

Kotor oli ihan kiva, Budvan vanhakaupunki oli viihtyisä mutta rantakatu melkoisen koomista turistikrääsää, ja Cetinje oli omalla tavallaan mielenkiintoinen... Erityisen hupaisa kokemus oli visiitti historialliseen museoon: viisi virkailijaa (?) istuu lippuluukun takana tyhjän museon aulassa, ja itse museoon sytytettiin valotkin ihan meitä varten. Ei taida olla yleensäkään ruuhkaa heillä... Meille ovet avannut täti osoitteli ylpeänä englanninkielisiä tekstejä kuvien vieressä, mutta kävi ilmi että niitä tekstejä oli suunnilleen 5 kpl ja kaikki muu oli serbiaksi. Ei auttanut phrasebook eikä mikään joten siinä sit pällisteltiin kuvia ja esineitä ja arvailtiin mistä niissä on kyse...

Maisemat oli tosiaan upeita koko matkan rajalta Cetinjeen, olisi ollut vaivan arvoista ajella bussilla sinne ja takaisin vaikkei ehtisi missään pysähtyäkään. Samoin Podgoricasta pohjoiseen oli kuulemma ollut tuntikaupalla upeita näkymiä. Sinne asti en itse valitettavasti vaan ehtinyt.

Mistään vihamielisyydestä tai ns. vaarallisuudesta ei ollut merkkiäkään (jos ei nyt oteta lukuun muutamia uskomattoman tylyjä bussiasemavirkailijoita) joten ihan rauhallisin mielin sinne voi matkata, ken sitä suunnittelee. Ja kuulemma Montenegron kautta pääsee Serbiaan kätevästi ilman viisumia koska maan sisäisiä rajoja ei (enää?) ole. Kätevä portti esim. Belgradiin jos ei huvita maksella ylimääräistä... Eikä sitä viisumia kuulemma maasta poistuessakaan kyselty.

Kaiken kaikkiaan mukava visiitti, menkää muutkin! Ensi kerralla jos itsekin vihdoin pääsisi sinne Durmitoriin saakka...
Otsikko: Montenegroon?
Kirjoitti: Sinner - 12.07.2006, 19:28:05
Elikkäs tarkoituksena on lähetä Montenegroon ( ja lähiympäristöön ) kuun vaihteessa ( perillä noin 3vk ), mutta suuri kysymys kuuluukin: kuinka päästä sinne? Selaisin muutaman matkatoimistin sivuja ja Budapest taitaa olla lähin yleinen lentokohde, mutta hieman kauas jää. Sarajevoon lennot n 350 ja se on hieman tyyris (tosin ei aivan kohtuuton). Kertokaas konkarit miten pääsen edullisesti ja mahdollisimman lähelle ? Myös muut matkavinkit aluetta koskien varsin tervetulleita ! Kiitos

Olli

EDIT: Muitelen että Ruotsista lennetään yleisemmin esim Dubrovnikiin? Onko tästä tietoa ?
Otsikko: Re: Montenegroon?
Kirjoitti: tonppa - 12.07.2006, 19:36:41
Lainaus käyttäjältä: "Sinner"
Elikkäs tarkoituksena on lähetä Montenegroon ( ja lähiympäristöön ) kuun vaihteessa ( perillä noin 3vk ), mutta suuri kysymys kuuluukin: kuinka päästä sinne? Selaisin muutaman matkatoimistin sivuja ja Budapest taitaa olla lähin yleinen lentokohde, mutta hieman kauas jää. Sarajevoon lennot n 350 ja se on hieman tyyris (tosin ei aivan kohtuuton). Kertokaas konkarit miten pääsen edullisesti ja mahdollisimman lähelle ? Myös muut matkavinkit aluetta koskien varsin tervetulleita ! Kiitos

Olli

EDIT: Muitelen että Ruotsista lennetään yleisemmin esim Dubrovnikiin? Onko tästä tietoa ?


Italiaan ja siitä lautallla yli... finskin tarjouksilla pääsee esim. venetsiaan 199e
Otsikko: Montenegroon?
Kirjoitti: vompatti - 13.07.2006, 11:59:34
Kuten jo kirjoitettiinkin, Montenegron Bar-kaupunkiin pääsee Italian Bari-kaupungista laivalla.

Budapestista Montenegroon pääsee helposti. Matkusta junalla tai bussilla Suboticaan, Serbiaan. Sieltä lähtee yöjuna Montenegron Podgoricaan ja edelleen Bariin. Yöjuna kulkee tietysti myös Belgradista. Luulisin, että viime hetken matkalippuja saa helpoimmin Suboticasta lähteviin vaunuihin. Nekin liput kannattaa ostaa ajoissa, mieluiten jo aamulla tai päivällä.

On kait hivenen helpompaa, nopeampaa ja halvempaa matkustaa Montenegroon Budapestista kuin Sarajevosta. Kroatiaan matkustaminen on todella kallista, bussilippu Budvasta (lähellä Kroatian rajaa) Kroatian rajalle maksoi vuonna 2004 peräti kymmenen euroa! Pidempi matka Barista Budvaan maksoi vähemmän.

Annalisa Rellien kirjoittama Montenegro - the Bradt travel guide tuntuu olevan hyvä matkaopas. Luin tuon kirjan vasta kaksi vuotta Montenegrossa käymisen jälkeen.
Otsikko: Montenegroon?
Kirjoitti: misu7 - 14.07.2006, 00:24:30
Tällainen (http://www.scandjet.se) lentoyhtiö ainakin lentää Tukholmasta, Kööpenhaminasta ja Göteborgista Kroatiaan (Pula, Zadar, Split ja Dubrovnik) sekä Sarajevoon.

Myös Estonia air lentää suoraan Tallinnasta Dubrovnikiin...

Itse yritettiin vaikka millä keinoin päästä "halvalla" Kroatiaan, mutta jätettiin niin viime tippaan, että Budapestin kautta tuli halvemmaksi...ja aikataulut toimi paremmin yksiin.
Otsikko: Montenegroon?
Kirjoitti: UsvaAuer - 14.07.2006, 01:19:24
Eikös Germanwings lennä Skopjeen, Makedoniaan, josta ei ole pitkäkään matka Montenegroon?

Hieman pidempi, mutta ehkä halvempi, reitti on Tre - Lontoo - Bari Ryanilla.
Otsikko: Montenegroon?
Kirjoitti: LateX - 14.07.2006, 02:19:14
Lainaus käyttäjältä: "misu7"
Tällainen lentoyhtiö ainakin lentää Tukholmasta, Kööpenhaminasta ja Göteborgista Kroatiaan (Pula, Zadar, Split ja Dubrovnik) sekä Sarajevoon.
http://www.scandjet.se


Scandjet ei ole lentoyhtiö vaan myy FlyNordicin lippuja.
Otsikko: Montenegroon?
Kirjoitti: misu7 - 14.07.2006, 11:00:38
Hyvä tarkennus! Itse en ole sieltä koskaan varannut, muistin vaan että joskus tuolta kautta lentoja näkyi saavan. Pitääpä itsekin tarkistaa tuo Fly Nordic
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: viti - 06.03.2007, 13:26:11
...ja kaipaat jos jonkinlaista tietoa, niin kysy täällä. Yritän auttaa, noin 20-vuotisella kokemuksella maasta ja väestöstä.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Kirnauskis - 06.03.2007, 13:35:24
Kaipaan. Lennetään kaverin kanssa kesällä Sarajevoon ja tullaan pois kahta viikkoa myöhemmin Podgoricasta. Siinä välissä on aikomus pyöriä ympäriinsä etenkin Montenegrossa, käydä rannalla ja tutustua elämänmenoon. Rahaa ei tietenkään ole paljon ollenkaan, joten kelpo vinkkejä varsinkin edullisista majoituksista tervehditään kiitoksella. Mitä maksaa esim. kotimajoitus? Tai säällinen hotelli?

Itse en tiedä tuosta kolkasta maapalloa paljon mitään. Kuinka paljon aikaa kannattaa varata siirtymisiin paikasta toiseen, onko maasto sellaista, että normaali kahden tunnin bussimatka kestääkin neljä tuntia? Mitä varustusta on syytä olla mukana? Hyttysmyrkkyä?
Turistien määrä heinäkuussa?

Kiitoskiitoskiitos vastauksista etukäteen.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: viti - 07.03.2007, 02:38:22
Tämmöistä yleistä tietoa:

Kallein sesonki Montenegrossa on ajalla 15.7. - 31.8. Silloin yksityismajoituksesta saa pulittaa 10-15 e nupilta, muulloin (etenkin touko-/kesäkuussa) 6-10 e. Kohtelias neuvottelu on aina paikallaan, ja jos muistaa lisätä vaikka englanninkielisen tarjouksen perään sanat "molim te" ("olkaa ystävälliset"), niin tulostakin voi syntyä.

Hintaan vaikuttaa luonnollisesti varustelutaso. Varsinkin heinä- ja elokuussa kannattaa kyllä kysäistä huoneen ilmastoinnista, että löytyykö, vai olisiko edes hyttysverkkoa ikkunaan. Muuten saattaa jäädä yöt nukkumatta ja säästämisestä joutua maksamaan kalliisti.

Kahdenhengen huone ok-tasoisessa (niin, sangen epätarkka termi..)hotellissa korkean sesongin aikaan maksaa 60-130 e, kesäkuussa 20-30 e vähemmän. Perheyrityksissä voi neuvotella, suurissa hotelleissa ei yleensä kannata.

Apartmentteja löytyy runsaasti. Neljän/viiden asuttava huoneisto on touko-/kesäkuussa 50-65 euron haarukassa, heinä-/elokuussa 70-90 euron ja syyskuussa 60-80 tietämillä per vrk.

Kallein osa rannikkoa on Budva ja sieltä 25 km eteläänpäin, Kotorin vuono ja Herceg Novi. Etelämmässä, Barissa ja Uljcinjissa lomailee halvemmalla. Ja Uljcinjista etelään aukeavan 13 km pitkän, lähes aution hiekkarannan kävely päästä päähän käy yhden päivän ohjelmasta.

Liikkuminen Montenegrossa on vaivatonta, sillä etäisyydet ovat pienessä maassa lyhyet. Aikaa tosin kuluu pikkasen enemmän kuin härmässä, sillä tiet ovat kapeita ja harvoin - jos koskaan - suoria. Jaa hetkonen... Podgorican ja Virpazarin väliltä löytyy suoraa.

Bussi on paras väline motorisoituun liikkumiseen. Barista pääsee Podgorican kautta Niksiciin junalla. Halpaa on, niin bussilla kuin junalla. Ja jos yhtäkkiä tekee mieli lähteä kohti Belgradia, junalla pääsee sinnekin. Maisemat ylhäältä, vuortenrinteitä kiipeävien vaunujen ikkunoista, ovat unohtumattomia.

Hyttysmyrkyt kandee ottaa mukaan. Tietysti niitä löytyy paikallisistakin kaupoista, jos ei käy huono tuuri. Eli elokuun alussa alkavat myrkkyhyllyt olla tyhjiä.

Heinäkuun puoliväli tuo suuren määrän turisteja mukanaan. Tämäkin on tietysti suhteellinen asia, koska pienen maan kapealla, vuorten ja meren välisellä lomailukaistaleella, jokunen tuhatkin turistia näkyy -ja kuuluu. Mutta hauskaa on. Ja lämmintä.

Budva on hyvä kiintopiste, josta ponnistaa eri ilmansuuntiin. Esim. Cetinje, Montenegron entinen pääkaupunki, on 25 km päässä sisämaassa. Ja Lovcen-vuoren huipulle kannattaa kiivetä. Huipulta avautuvat näkymät saavat ajan unohtumaan.

Osoitteesta [email protected] voit tiedustella vuokrattavista apartmenteista Budvassa.

No, Montenegrossa riittää koettavaa. Ja mikä parasta, kaikki on kuin kämmenellä, lyhyitten matkojen päässä.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: henna85 - 07.03.2007, 07:33:32
Kiitos tiedoista!:) Haluaisin matkustaa joskus Montenegroon:)
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Kirnauskis - 07.03.2007, 08:45:57
Ja kiitos minultakin!
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Ipi - 07.03.2007, 08:49:33
Itse olen ollut Montenegrossa toukokuussa. Tuolloin turisteja ei vielä ollut kovinkaan paljon, mutta paikalliset kertoivat rannikon täyttyvän turisteista juuri kesä-elokuussa (onneksi olimme ajoissa!  :D )
Toukokuussa pystyteltiin ja rakenneltiin ahkerasti kaikennäköisiä viihdykkeitä turisteille rantakatujen varsille tulevaa turistisesonkia silmällä pitäen. Kaikki (turisteille suunnatut) ravintolat eivät myöskään olleet auki vielä toukokuussa, mutta meille riitti mainiosti silloinen tarjonta niin ravintoloiden kuin kaiken muunkin suhteen.

Montenegro on upea maa, ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille - ja aion itsekin vielä matkata sinne uudelleen paremmalla ajalla. En kuitenkaan matkaisi sinne (ainakaan rannikolle) turistisesongin aikana. Rannikolle suuntaavat kuulemma lomailemaan paitsi ulkomaalaiset myös monet sisämaassa asuvat montenegrolaiset, joten tungosta riittää...
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Olav - 07.03.2007, 09:19:00
Tämä nyt ei ihan ole Montenegroa, mutta onko Montegrosta helppo mennä Albaniaan ja onko Pohjois-Albaniassa hieno rannikko?
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: vilviis - 07.03.2007, 11:07:27
Lainaus käyttäjältä: "Olav"
Tämä nyt ei ihan ole Montenegroa, mutta onko Montegrosta helppo mennä Albaniaan ja onko Pohjois-Albaniassa hieno rannikko?


Montenegrosta pääsee esimerkiksi Ulcinjin kaupungista taksilla Albanian puolelle Shkodran kaupunkiin. Joka on maan toiseksi suurin kaupunki. Ainakaan LonelyPlanetin mukaan näitä rajanylityspaikkoja ei kovin montaa ole, mutta tämä on niistä yksi. Itse olen tullut tätä kautta Albaniasta Montenegroon. Taksilla tällöinkin. Taitanee olla kätevin vaihtoehto.

Albanian rannikosta en sen enempää osaa sanoa, mutta maanahan tuo on älyttömän kaunis ja varsinkin maan eteläosa on aivan upeaa. 2/3:osaa maasta on vuoristoa.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: LateX - 07.03.2007, 15:35:53
Itse ajelin Podgoricasta Shkodraan autolla ja rajaa lähestyessä
ei näkynyt missään minkaanlaisia tienviittoja mutta seurasin
Albanian kilvissä olevien Mersujen virtaa niin johan se Albania löytyi ;)

Tie oli melko kivikkoinen ja kuoppainen eikä sitä olisi tehnyt mieli
omalla autolla ajaa mutta kun oli vuokra-auto alla ;)

Shkodrasta ajelin länteen ja tulin takaisin Montenegroon
jotain toista reittiä jolla oli ihan kunnollinen asfalttipäällyste.

Ulkomisteriöhän kovasti varoittelee että tuolla pohjoiskoillisessa
on suuri vaara joutua autokaappareiden uhriksi.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: aahoo - 10.03.2007, 11:43:12
Onkos kokemusta Durmitorin luonnonpuistossa liikkumisesta? Siis kesä aikaan. Ilmeisesti Podgoricasta pääsee bussilla sinne lähettyville johonkin kylään? Mites majoitus siellä? Ja jotain muuta yleistä infoo?
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Markku - 16.03.2007, 21:37:12
No joo, tavallaan on kokemusta, pari vuotta sitten ajelimme siellä vähän pallo hukassa. Olimme menossa yksityismajoitukseen Zabljakiin, mutta ei me sinne sillä kertaa selvitty. Siellä ei ole paljon liikenneopasteita. Mutta Zabljakista pitäisi teoriassa saada yksityistä ja hotellimajoitustakin. Tara ja Piva -kanjonit ovat kyllä upeita, ainakin niitä kapeita rotkon seinällä kulkevia teitä pitkin ajellen nähtynä.

Ajettiin yksi harhareissu Tara -kanjonin vartta rajavyöhykettä pitkin, ja voin kyllä kertoa, että oli hienot maisemat :) harmi vaan, että se tie johti jonkin maatalon pihaan, ja kuskiakin pikkaisen pelotti melkein kilometrin korkeudessa rotkon reunalla, puoliksi sortuneella kapealla tiellä...
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Utterk - 23.03.2007, 19:14:42
Lainaus käyttäjältä: "vilviis"
Lainaus käyttäjältä: "Olav"
Tämä nyt ei ihan ole Montenegroa, mutta onko Montegrosta helppo mennä Albaniaan ja onko Pohjois-Albaniassa hieno rannikko?


Montenegrosta pääsee esimerkiksi Ulcinjin kaupungista taksilla Albanian puolelle Shkodran kaupunkiin. Joka on maan toiseksi suurin kaupunki. Ainakaan LonelyPlanetin mukaan näitä rajanylityspaikkoja ei kovin montaa ole, mutta tämä on niistä yksi. Itse olen tullut tätä kautta Albaniasta Montenegroon. Taksilla tällöinkin. Taitanee olla kätevin vaihtoehto.

Albanian rannikosta en sen enempää osaa sanoa, mutta maanahan tuo on älyttömän kaunis ja varsinkin maan eteläosa on aivan upeaa. 2/3:osaa maasta on vuoristoa.


Osaatkos sanoa että mitä tuo taksimatka kustantaa? Matkahan ei ole kovin pitkä, eikä sinänsä varmaankaan kovin kallis, mutta viekö rajamuodollisuudet minkä verran aikaa ja näin ollen myös rahaa?
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: kaj - 23.03.2007, 20:17:22
Minibussilla hintaa tulee n. 10 euroa/henkilö. Rajalla voi mennä yhteensä tunnin verran. Rajanylitysmaksu 10 euroa, joka annetaan passintarkastuksen yheydessä
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Kexie - 26.03.2007, 20:32:07
1. Montenegrosta Podgoricasta taksilla Rajalle, oliko 20e.
2. Rajan yli
3. Taksilla Shkodër, 15-20e.
4. Shkodër bussi tai minibussi Tirana, ei maksa pari kuin euroa.

Siinä yksi vaihtoehto rajan ylitykseen.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Olav - 26.06.2007, 12:14:02
Tietääkö kukaan mitään edullista majoitusta Cetinjessä?
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Hengga_A - 06.07.2007, 09:56:03
Lennämme tyttöystäväni kanssa podgoricaan 15.7. Olemme ainakin toivottavasti onnistuneesti saaneet varattua Motel Kalajan Ulcinjissa.

Lentomme laskeutuu joskus puolenyön maissa, eli yöllä olisi tarkoitus matkata.
Mikä olisi paras tapa päästä podgorican lentokentältä Ulcinjiin yöllä?
Jos taxi niin mikä olisi hinta millä matka pitäisi sopia?

Ettei heti ekana iltana tulisi huijatuksi. ;)

Myös jos tuosta Kalajasta on jollain kokemuksia, niin kiinnostaisi tietää.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Olav - 08.07.2007, 21:15:51
Kerro täällä vielä kokemuksia kyseisestä motellista! Olen tulossa tyttöystäväni kanssa Ulcinjiin heinäkuun lopulla ja majoitusta ei ole vielä tiedossa.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Johnny Buzz - 26.07.2007, 10:59:42
Syyskuun ensimmäinen päivä olisi lento lähdössä Balkanin suuntaan. Lennetään Sofiaan, kun sinne pääsi halvimmalla, mutta vietetään siellä vain yksi päivä. Sen jälkeen bussilla Skopjeen, josta vuokrataan auto. Pääasiallisesti tulemme pyörimään Makedoniassa ja Montenegrossa. Albania toimii vain läpikulkumaana matkalla Makedoniasta Montenegroon.

Auton vuokrausta alueella suunnitteleville pari vinkkiä: Sofiasta onnistuin löytämään tasan yhden pienen vuokraamon (Sara Tours), jonka autoilla olisi voinut ajaa entisen Jugoslavian maihin sekä Albaniaan. Heillä ei vain ollut vapaita autoja meidän reissun ajankohdalle. Näinpä ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi tuli vuokrata auto Makedoniasta. Sixtillä oli parhaat hinnat ja rajanylitysehdot. Heidän autoilla saa ajaa kaikkiin muihin Euroopan maihin paitsi Bulgariaan. Vertailun vuoksi esim. Albaniasta vuokratulla autolla olisi voinut ajaa Makedoniaan, mutta ei Montenegroon.

Sitten varsinaisiin kysymyksiin: olen kuullut vähän ristiriitaisia kertomuksia alueen tiestön kunnosta & ajokulttuurista. Päätiet on ilmeisesti ihan ok kunnossa, mutta teillä liikkuu monenlaista vipeltäjää (traktoreita, hevoskärryjä jne.). Kaikilla kuskeilla ei ilmeisesti ole ajokortteja ja osa autoista ei menisi läpi katsastuksesta.

Mitä tulisi ottaa erityisesti tuolla ajaessa huomioon? Minulla on kokemusta kahden reissun verran "rennomman" ajokulttuurien maista ajelusta Sloveniasta ja Kataloniasta & Andorrasta. Samoilla seuduilla on tullut ajeltua kapeillakin vuoristoteillä. Ja vielä sellainen kysymys, että tsekkailin Google Mapsin kautta, että Ohridista Podgoricaan pitäisi päästä vajaassa seitsemässä tunnissa. Onko tämä kovinkin optimistinen siirtymäaika henkilöautolla? Pimeän aikaan ei ole ilmeisesti kovin suositeltavaa ajella, joten olisi jees, jos tuon matkan pystyisi taittamaan valoisan ajan riittäessä.

Kiitoksia jo etukäteen vastaajille!
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Ämmi - 28.07.2007, 22:34:21
Mäkin oisin tässä menossa syyskuussa Ulcinjiin, eikä vielä mitään majoitusta tiedossa. Oisko kellään tietoa kaupungin hotellitarjonnasta? Vai oisko parempi ehkä yöpyä Barissa  - josko sielläkin ois hienoja biitsimaisemia?
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Makon - 30.07.2007, 15:18:42
Lainaus käyttäjältä: "Ämmi"
Vai oisko parempi ehkä yöpyä Barissa  - josko sielläkin ois hienoja biitsimaisemia?


Suosittelen rannikkokaupunkia Kotor, jossa on hieno muurien ympäröimä keskusta. Turisti-infon kautta sai hyvin majoitusta ainakin syyskuun loppupuolella 2005.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: aahoo - 30.07.2007, 22:22:53
Lainaus käyttäjältä: "Makon"
Lainaus käyttäjältä: "Ämmi"
Vai oisko parempi ehkä yöpyä Barissa  - josko sielläkin ois hienoja biitsimaisemia?


Suosittelen rannikkokaupunkia Kotor, jossa on hieno muurien ympäröimä keskusta. Turisti-infon kautta sai hyvin majoitusta ainakin syyskuun loppupuolella 2005.


Olin about viikko sitten Kotorissa, ja se oli aivan torkeen taynna jengia. Ei siis turisti infojenkaan kautta loytynyt mitaan muuta ku kallista hotellimajoitusta. Tosin varmaan sesonkiajan ulkopuolella on eriasia. Mut hieno mestahan se Kotor on. Sielta kasin kannattaa myos kayda esim Perast:issa, se on siina 20km paassa Kotorista, ihan kiva paikka pyorahtaa.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: renne - 05.08.2007, 19:53:54
Lainaus käyttäjältä: "aahoo"
Olin about viikko sitten Kotorissa, ja se oli aivan torkeen taynna jengia. Ei siis turisti infojenkaan kautta loytynyt mitaan muuta ku kallista hotellimajoitusta.


Ei taida olla sitten mitään asiaa kyseiseen kaupunkiin. Jos heinäkuussa on jo noin täyttä niin miten sitten elokuussa. Huoh. Onko elokuussa ylipäätään mitään järkeä suunnata Montenegroon vai maksaako siellä itsensä kipeäksi kaikesta? Onko kukaan tehnyt Kotoriin päiväretkeä Duprovinikista tai Podgoricasta? Kannattaako?

Ja onkohan Montenegrossa lainkaan järkeviä hostelleja vai onko ainoa mahdollisuus yksityismajoitus? Ainoa mikä Googlella tuntuu tulevan vastaan on Budvan Hippo Hostel, josta mulle tulee lähinnä ala-asteen Hippohiihdot mieleen.

Taisin valita vähän väärän ajankohdan mennä Balkanille. :)
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: kaj - 05.08.2007, 21:00:07
Hei!

Itse olin tuolla viime vuonna Heinäkuussa ja silloin oli kaupunki lähes tyhjä. On tuolla vuonon päässä hotelli fjord tmv. 2hh oli noin 40 euroa, en muista tarkemmin. Eikä tuolla välttämättä tartte yötä olla itse paikkahan on aika pieni eli voi käväistä lähialueelta ja olla muualla yötä

t, Kaj
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Markku - 05.08.2007, 21:48:36
Kotorissa suurin osa turisteista taitaa olla juuri jotain päiväretkeläisiä, ei siellä kauheasti majoituspaikkoja taida edes olla. Joten lienee vähän tuurista kiinni onko vapaita paikkoja, 2005 kesällä meillä oli valmiiksi kysytty paikka jo tiedossa, niin ei tietysti ollut ongelmaa. Hostelleja ei tuollapäin paljoa taida olla, mutta onhan nuo yksityimajoituksetkin ihan mielenkiintoisia kokemuksia :) Kotorissa yövyimme miehen ja naisen luona, jotka oli ilmeisesti sisaruksia. Mies taisi työskennellä jonkinlaisena merirosvona ainakin ulkoasusta päätellen, naista ei kunnolla ehditty edes nähdä. Huoneessa tuli sähköä tasan yhteen pistorasiaan, ei siis valoja tms., mutta merirosvomies oli jossakin vaiheessa muistanut asian ja hyökkäsi tupaan huvittava lasten pöytälamppu kainalossa ja toisessa kädessä varmaan kilon painoinen rauta-avain tyypin vanhan kaupungin kämppään. Huone taisi olla sisutettu kirkon seiniltä revityillä vanhoilla maalauksilla, ja muutenkin koko homma oli visuaalisesti kovin hämmentävä kokemus, vaikea kuvailla näin sanallisesti :D

Kannattaahan tuota Montenegroa ainakin kokeilla, ajankohta on tietysti ehkä vähän hankala kun muitakin on liikkeellä.
Otsikko: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Olav - 06.08.2007, 12:39:47
Kotor on ok, mutta uimapaikat huonoja. Kotimajoitusta löytyi pari viikkoa sitten bussiaseman läheltä 10 egeä per nuppi (meitä oli kaksi) huoneessa jossa ei omaa kylppäriä eikä ilmastointia.

Ulcinj oli halvempi kuin Kotor ja Budva. 10 egeä huone (per henkilö) kotimajoituksessa, jossa oma kylppäri ja ilmastointi. Halvempiakin majapaikkoja oli saatavilla.
Otsikko: Vs: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: salaninja - 14.06.2009, 22:15:09
Hei!

Tarkoitus olisi lähteä käymään kotorissa dubrovnikista elokuun puolessa välissä ja sitten palata seuraavana päivänä takaisin dubrovnikkiin.

Millaiset yhteydet kotorin ja dubrovnikin välillä on? Löytyi jotain vanhoja tietoja yhdestä bussista dubrovnikista kotoriin klo 11 mutta ei muuta esim matkan kestosta tai yhteyksistä takaisinpäin.

Kiitos!
Otsikko: Vs: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Anacon - 15.06.2009, 03:46:26
Suosittelen hankkimaan Thomas Cooking Railway timetable kirjan (siinä myös tuollaiset bussit, jotkut laivat yms..) On ollut minulle kuin aarre! Dubrovnikista menee bussi Kotoriin, todennäköisesti ensin bussilla Dubrovnikista Herceg Noviin ja sieltä bussille Kotoriin. Me menimme aikoinaan bussilla Dubrovnikista Budvaan Montenegroon, ja bussia vaihdettiin Herceg Novissa. Bussiterminaali sijaitsee Dubrovnikin "uudessa kaupungissa" lähellä laivaterminaalia, vanhasta kaupungista länteen. Olisiko se bussi Herzeg Noviin ollut kaksi tuntia ja toiset kaksi about sieltä Budvaan. Ei siis kovin pahoja aikoja, ja bussit olivat ihan mukavia. Ja maisemat tietenkin hienoja! Se Montenegron sisäinen bussi oli about 2-4€, Kroatiasta Montenegroon hieman kalliimpi.

Toivottavasti tästä on jotain apua. Hauskaa matkaa!
Otsikko: Vs: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: Bird - 16.06.2009, 23:43:59
Dubrovnikista Kotoriin ja Budvaan menee myös useita suoria bussiyhteyksiä päivässä, joten minkään vaihtojen kanssa ei tarvitse kikkailla, jos ei välttämättä halua. Ja aikatauluthan selviää toki parhaiten asemalta katsomalla tai kysymällä (vaikka jo edellisenä päivänä), niin on ainakin varmaa tietoa.

Itse olin tuolla toukokuun alussa ja tuli mentyä Globtourin bussilla, joka lähti Dubrovnikista klo 10.30. Matka Kotoriin kesti noin kolme tuntia. Tarkkaa hintaa en muista, mutta jotain reilut 100 kunaa eli noin 15 euroa se taisi kustantaa.

Kannattaa ehdottomasti käydä Montenegron puolella. Itse ainakin pidin Kotorista huomattavasti enemmän kuin Dubrovnikista. Ehkä jopa hienompi paikka ja ainakin vähemmän turistirysämäinen fiilis sekä edullisempi hintataso.
Otsikko: Montenegron juna-ja bussiaikataulut. Mistä löytyy?
Kirjoitti: oukau - 28.06.2009, 23:42:57
Osaisiko joku vinkata, mistä löytyy Montenegron juna-ja bussiaikataulut lähinnä Podgoricasta rannikon kaupunkeihin Kotoriin, Budvaan ja Tivatiin.

Viesti siirretty ketjun jatkeeksi. Heloriina/mode
Otsikko: Vs: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: hallailluusio - 30.06.2009, 12:53:02
Hiphei, ostin juuri lennot Podgoricaan  :) Elokuun 5 lähtö ja pari viikkoa aikaa. Eli just pahimpaan turistiaikaan, mutta ei voi mitään. Ajatuksena olisi kierrellä Montenegron lisäksi Sarajevo, Mostar, Kroatian rannikkoa? Ehkä Belgrad? Kertokaa ihmeessä, jos on hyviä vinkkejä mielenkiintoisista paikoista Montenegrossa (tai muuallakin).
Otsikko: Vs: Jos lähdet Montenegroon...
Kirjoitti: pekkapoks - 30.06.2009, 13:11:57
Hiphei, ostin juuri lennot Podgoricaan  :) Elokuun 5 lähtö ja pari viikkoa aikaa. Eli just pahimpaan turistiaikaan, mutta ei voi mitään. Ajatuksena olisi kierrellä Montenegron lisäksi Sarajevo, Mostar, Kroatian rannikkoa? Ehkä Belgrad? Kertokaa ihmeessä, jos on hyviä vinkkejä mielenkiintoisista paikoista Montenegrossa (tai muuallakin).

Podgoricassa ei paria päivää kauempaa todennäköisesti jaksa olla mutta sieltä kannattaa tehdä ainakin päiväretki Ostrogin luostariin. Alkumatka bussilla lähikaupunkiin (jonka nimeä en nyt tähän hätään muista. Mutta löytyy kyllä suht helposti kun kuuklettaa matkan Podgorica-Ostrog tms) josta taksilla loppumatka. Suht pieni paikka, mutta mielenkiintoinen matka ja jylhät maisemat ovat sen arvoisia. Eikä liene yllätys että kuskiksi tulee melko varmasti ylinopeutta, samaan aikaan kännykkään puhuva, paikallinen formulakuski. Budvasta ja Kortorista onkin ollut tässä topicissa jo juttua.. Budva on kaikessa ankeudessaan ihan kiinnostava paikka. Vanhakaupunki on ihan jees, tosin ei ratkaisevasti eroa Kotorin vastaavasta. Loppuillasta voi käydä vetämässä uberlärvit venäläisten turistien kanssa kuunnella junttiteknoa 300 desibelin voimakkuudella.

Kun liikkuu busseilla, kannattaa varata pikkurahaa mukaan jos laittaa kamoja alas ruumaan. Maksaa extraa.
Otsikko: Vs: Montenegron juna-ja bussiaikataulut. Mistä löytyy?
Kirjoitti: Bird - 02.07.2009, 15:19:52
Osaisiko joku vinkata, mistä löytyy Montenegron juna-ja bussiaikataulut lähinnä Podgoricasta rannikon kaupunkeihin Kotoriin, Budvaan ja Tivatiin.

Podgorican rautatie- ja bussiasemilta (sijaitsevat aivan vierekkäin), molemmissa on aikataulut ihan selvästi esillä. Rautatieasemalla tosin käyttävät kyrillisiä kirjaimia, varmaankin jonkinlainen jäänne Serbian ajoilta. Mutta yhteyksiä on sen verran tiuhaan, että tuskin sinulle mitään ongelmaa siitä tulee, vaikket etukäteen tarkkoja aikatauluja tiedäkään.

Juna-aikatauluja löytää toki jotain jo netistäkin Deutsche Bahnin (http://www.db.de/) sivuilta, mutta ei siellä kaikkia ole.

Podgorica ei tosiaan ole kummoinen paikka, siellä tuskin paria päivää enempää jaksaa ainakaan pyöriä. Omasta mielestäni selkeästi tympein tapaus noista Balkanin alueen pääkaupungeista ja vieläpä majoitustarjonnaltaan huono sekä huomattavan kallis.

Yksi hyvä päiväretkikohde on ehdottomasti Shkodër-järvi Montenegron ja Albanian rajalla. Sinne pääsee Podgorica-Bar-välin busseilla jäämällä kyydistä pois suunnilleen puolimatkassa kyläpahasessa nimeltä Virpazar. Kylässä toimivista majoitusliikkeistä ainakin Hotel Pelikan (http://www.pelikan-zec.com/) järjestää veneretkiä tälle vuoristojärvelle, jos moinen kiinnostaa. Itse käväisin tuollaisella ja kannatti kyllä, vaikkei pelikaaneja valitettavasti nähtykään.
Otsikko: Montenegro vinkkejä?
Kirjoitti: EsTo - 18.11.2010, 10:50:49
Kaipailen vinkkejä rauhallisista (ja syrjäisistä) majoitus paikoista maan etelä osissa. Myös ehdotukset mielenkiintoisista paikoista joissa kannattaa vierailla otetaan lämpimästi vastaan. Tarkoituksena olisi vuokrata auto ja tehdä pieni romanttinen syyspyrähdys etelä-eurooppalaiseen maisemaan.

Viesti siirretty ketjuun. Heloriina/mode
Otsikko: Vs: Montenegro vinkkejä?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 18.11.2010, 12:30:20
Mun mielesta taalla puhuttiin juurikin Montenegrosta jonkin aikaa sitten, kannattaa ehka kaivella tata osastoa enemmankin, mutta jos vuokraatte auton, niin turha pitaytya maan etelaosassa- Montenegro on niin pieni, etta muutamassa tunnissa ajaa koko maan lapi. Ehdottoman kauniita paikkoja on Skadar-jarvi (suosittelen melontaa), Kotorin lahti pohjoisessa, jonka varrella on paljon pikkukylia, seka monet pienet kaupungit, kuten Kotor, hiukan turistinen Budva, Cetinje ja Hercog Novi. Autolla on hyva matkustaa varsinkin kaunista rannikkoa pitkin, jolloin voitte pysahtya ja ihailla maisemia.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: peuno - 21.11.2010, 16:23:40
Suosittelen vuokra-auto retkeä pohjois-Montenegroon. Taran kanjoni läpi voi ajaa ja käydä Ostrigin luostaria kallioseinässä katsomassa. Podgoricassa tuntui puuttuvan suuntaopasteet, joten suomalainen mieskin jouti nöyrtyyn ja kyseleen miten kaupungista löytää ulos. http://picasaweb.google.com/peukku/08062010DubrovnikAndMontenegro?authkey=Gv1sRgCMrMiMODqrD7Ew&feat=directlink#5482366782121237874 (http://picasaweb.google.com/peukku/08062010DubrovnikAndMontenegro?authkey=Gv1sRgCMrMiMODqrD7Ew&feat=directlink#5482366782121237874)
Otsikko: Vs: Montenegro vinkkejä?
Kirjoitti: TaikaRanta - 21.11.2010, 20:36:56
Kaipailen vinkkejä rauhallisista (ja syrjäisistä) majoitus paikoista maan etelä osissa. Myös ehdotukset mielenkiintoisista paikoista joissa kannattaa vierailla otetaan lämpimästi vastaan. Tarkoituksena olisi vuokrata auto ja tehdä pieni romanttinen syyspyrähdys etelä-eurooppalaiseen maisemaan.

Viesti siirretty ketjuun. Heloriina/mode

Pieni, romanttinen paikka on Perast ja sieltä majoitus palatsista...
http://my.opera.com/Taikaranta/blog/balkantrail-2010
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: matkamies31 - 16.04.2011, 12:17:56
Lento on varattu Tiranaan.

Kuinka nopeasti bussilla pääsee Budvaan?
Tarkoitus ehkä sieltä vielä Dubrovikiin, miten busseilla pääsee? Ja paljon matka kestäisi?
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: muuvaara - 01.05.2011, 18:00:01
Tirana-Budva-väliin menee minimissään kuusi tuntia, huonolla tuurilla likemmäs vuorokausi. Suoria yhteyksiä ei ole, vaan reissun joutuu menemään pätkissä: Tirana-Shkoder-Ulcinj-(Bar-)Budva.

Suora bussi Budvasta Dubrovnikiin ajaa noin neljä tuntia, mutta niitä menee vain pari päivässä (kesälomakuukausina menee kuulemma lisäksi turistibusseja, joista voi yrittää ostaa paikan).

Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: matkamies31 - 01.05.2011, 21:10:58
Miten noihin noin paljon saa menemään aikaa?
Kilometreissähän matkaa ei ole kovin paljon.
Jos jonkun välin menee taksilla, niin onko se kallista?

Albanian luulis olevan halpa maa..
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: muuvaara - 01.05.2011, 22:07:01
Miten noihin noin paljon saa menemään aikaa?
Kilometreissähän matkaa ei ole kovin paljon.
Jos jonkun välin menee taksilla, niin onko se kallista?

Tiranasta täytyy mennä ensin furgonilla eli minibussilla Shkoderiin, aikaa tähän menee 2-3 tuntia riippuen siitä miten nopeasti furgon täyttyy lähtöasemalla ja paljonko Tiranassa on ruuhkaa. Tiessä on lähes koko matkan yksi kaista per suunta ja traktorit käyttävät samaa tietä. Shkoderista lähtee virallinen rajan ylittävä bussi Ulcinjiin yksi varhain aamulla ja toinen klo 16 iltapäivällä. Shkoder-Ulcinj-pätkään menee alle tunti ellei rajalla satu hässäkkää, mutta koska kyseessä ei ole mikään Schengen-raja, niin pitkäkin viivästys on mahdollinen. Yksi vaihtoehto rajanylitykseen on lyöttäytyä Shkoderissa paikallisten seuraan ja jakaa taksi Ulcinjiin: (koko) auto maksaa paikallisille 20 EUR mutta turisteille enemmän. Edelleen Ulcinjista lähtee busseja Bariin tunnin tai parin välein, mutta ne lakkaavat kulkemasta iltapäivällä, eli jos siellä on perillä liian myöhään, saattaa jäädä yöksi mottiin. Barista Budvaan busseja kulkee ihan hyvin, mutta kyllä siihenkin yli tunti palaa, koska rantatie on mutkainen.

Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: matkamies31 - 03.05.2011, 12:19:31
Eli kaikista fiksuin tapa varmasti sitten lähteä aikaisin liikkeelle Tiranasta ja ottaa taksi Shkoderista rajalle?

Ollaan tulossa takaisin myöhemmin Dubrovnikista Tiranaan. Sitä väliä ei varmasti päivässä kuljeta?
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Strange Little Girl - 03.05.2011, 16:34:14
Ollaan tulossa takaisin myöhemmin Dubrovnikista Tiranaan. Sitä väliä ei varmasti päivässä kuljeta?

Dubrovnik-Budva -vali on matkan helpoin; voi ehtia, mutta kannattaa varautua siihen, etta joutuu viettamaan yonsa matkan varrella. Tosin, rahalla saa ja hevosella paasee, eli jos on kiire, ja vaikkapa pari ihmista jakamassa kustannuksia, niin paaseehan Barista tai Ulcinjista taksilla rajalle, ja toisella puolella rajaa taas taksilla Shkoderiin. Dubronik-Budva, Budva-Bar ja Shkoder-Tirana on valeja, jotka taittaa aika helposti bussilla (tosin kuten muuvaara sanoi, toiseen suuntaan mentaessa bussit lakkaa kulkemasta noin klo 5 iltapaivalla), eli jos on varautunut muutamaan parin kympin taksimatkaan, niin varmasti ehtii.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: muuvaara - 03.05.2011, 19:39:20
^

Samaa mieltä SLG:n kanssa, Dubrovnik-Tirana-väli on mahdollista (joskaan ei takuuvarmaa) taittaa päivässä. Liikkeelle täytyy lähteä mahdollisimman varhain, ja Kroatiassa kannattaa varmistaa edellisenä päivänä, moneltako aamun eka bussi Montenegroon lähtee (kaikki bussit eivät kulje joka päivä, vaan esim. ma/ke/la). Montenegron ja Albanian rajalla tosiaan Ulcinj-Shkodra-välin pääsee suhteellisen helposti taksilla. Kuitenkin itse etsisin molempiin suuntiin mennessä sellaisen taksikuskin, joka suostuu ajamaan kerralla Ulcinjiin/Shkoderiin asti eikä pelkästään rajalle; näitä on vähemmistö mutta kuitenkin aika monia, ja säästää huomattavasti hermoja, jos ei tarvi rajalla alkaa uudestaan kyytiä hakemaan. Rajalla nääs ei ole mitään muuta kuin mehtää, kun taas Ulcinjissa ja Shkoderissa pääsee tarvittaessa syömään tai vaikka hermokaljalle, jos kyytiä ei heti löydy.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: matkamies31 - 03.05.2011, 19:54:17
Moneenko raja on auki? Onko  Shkodra millainen paikkka?
Jos siellä olis suosiolla yhden yön.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: muuvaara - 03.05.2011, 20:42:11
Rajasta en osaa sanoa varmuudella, mutta veikkaan että se on auki niin pitkään kuin taksit kulkee, joka taas on kuulemani mukaan korkeintaan auringonlaskuun asti, koska tiet ovat mitä ovat. En kuitenkaan ole kertaakaan edes kokeillut saada furgonia/taksia kaupungista kaupunkiin enää illalla.

Shkodra on aika itäeurooppalainen. Arkkitehtuuriltaan ankea, mutta sapuska on hyvää ja halpaa ja ihmiset taksikuskeja lukuunottamatta ystävällisiä. Kaupungin eteläpäässä on Rozafa Fortress, kaksi tuhatta vuotta vanha linnavuori joka muistuttaa yllättävässä määrin Suomenlinnaa, kannattaa tsekata.

Koeta sitten pitää puolesi Albanian rajalla, jos tullimiehet rupeavat penäämään euroja! Rajalla oli ennen jopa kymmenen euron ylitysmaksu, mutta maksu on poistunut yli vuosi sitten. Kuitin vaatiminen tehoaa näihin veijareihin yleensä aika hyvin.

Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: mattila - 03.05.2011, 20:49:12
Hyvät ihmiset. Jos mielitte yötä viettää tuon matkan varrella, niin suosittelen varauksetta Ulcinjia, joka on yksi Balkanin miellyttävimmistä merenrantapaikoista. Ja jos menet ennen sesonkia eli ennen juhannusta, asunnontarjoajat jopa kilpailevat sinusta: löytyy peräti hulppeaa apartmentia alle kymmenen euron hintaan yötä kohden. Sitäpaitsi tuolla saa rassailla chilua, hyppiä kallioilta mereen, levyttää rantakapakassa ja kuljeksia ympäriinsä ilman järkyttävää turistihäslinkiä.

Shkoder yöpaikkana on oikein mukava myös. Mukava kävelykatu, jossa on mukava kävellä albanien kanssa iltakävelyä klo 20:00-22:30 välisenä aikana. Aiemmin täällä hehkuttamani Vila Gimaj, vaikka edullinen onkin, tuntuu olevan aikamoinen vedätysluola. Alle kympillä yö pääsee, mutta olosuhteet ovat mitä ovat. Siksi kehotankin kokeilemaan yöpymistä rautatieaseman läheisyydestä löytyvästä Music Cafe Barista, jonka omistaja kirjoitti paperille, että 1000 lekeä (8 EUR) maksaisi yö hänen hotellissaan (meitä oli siinä vaiheessa 4 henkilöä, joten en tiedä pienemmällä porukalla). Paikka on vaikea löytää mutta löytyy kyllä, kun kyselee rautatieaseman lähistöllä ohikulkijoilta, missä on baari, jossa voi uida (hotellissa/baarissa uima-allas). Joku lähtee varmasti näyttämään tietä. Swimmingiä sielä tuskin kukaan ymmärtää, mutta kun näyttää käsillä uintiliikkeitä, niin jo helpottaa. Rozafan linnassa saa käyskennellä yksin, jos sinne saakka jaksaa mennä (5 km keskustasta), ei siis turren turrea sieläkään. Shkoder on myös huippu välispotti Thethiin menijöille (SUOSITTELEN!!!), vaikkakin furgonia sinne tuntui olevan mahdotonta löytää (furgon löysi meidät). Ja jos joku vielä Velipojen rannalle menee, niin näyttäisi Shkoder olevan lähellä sitäkin. Haluan tietoa Velipojesta, jos joku on sielä käynyt. Miltä vaikutti?
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Juhopi - 06.05.2011, 13:00:30
Komppaan Mattilaa tuosta Ulcinjista. Oltiin siellä viikko sitten, ja vaikka tultiin myöhään, ei ollut ongelmaa saada yöpaikkaa. Tämä siis low seasonilla. Yöpaikkana oli komea talo aivan bussiaseman lähellä. Ulcinj sopii myös tukikohdaksi, josta voi tehdä päiväreissut Shkodraan ja Podgoricaan. Majoittaja lähti käyttämään meitä Shkodrassa, 35e meno, odotus ja paluu. Hän vei medät sinne linnakkeeseen ja näytti muitakin paikkoja. Tunnelma Shkodrassa on aivan mahtava; kenelläkään ei ole kiire mihinkään! Kävimme mm lankkauttamassa kenkämme kadulla. Maisemat ja hinnat ovat myös kohdallaan.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Avaruus - 09.05.2011, 21:27:49
Suunnitteilla kierrellä Montenegroa, Bosniaa ja Kroatiaa vuokra-autolla elokuussa. Takempia suunnitelmia ei vielä ole tehty, mutta olisiko kokemuksia leirintäalueista noilla alueilla? Kroatiassa campingejä ainakin riittää, entä noissa muissa maissa? Elokuu on tietysti superruuhkainen, mutta luulisi että leirintäalueelle mahtuu ilman varaustakin.
Luin UM:n matkustustiedoitteesta, että kaikista Montenegroon saapuvista ulkomaalaisista on tehtävä rekisteröinti-ilmoitus. Se pitäisi siis itse hoitaa jos ei ole hotellissa yötä. Millainenkohan proseduuri se on (joku lomake ja poliisiasemalle), kokemuksia?   
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Zina - 16.05.2011, 10:36:39
Täällä puolestaan Montenegron kiertelyä tiedossa kesäkuun loppupuolella. Aikaa 10 päivää ja majoitus varattu Muosta Kotorin kyljestä, tuolta kun tuntui olevan suhteellisen lyhyt matka joka paikkaan. Ketjussa on jo joitain mielenkiintoisia kohteita mainittukin, mutta lisää ehdotuksia must-kohteista kaivataan. Ja mitenkäs liikkkuminen, kulkeeko bussit? Vuokra-auto tulee varmaan otettua alle muutamaksi päiväksi, mistä saa halvimmalla? Podgorica-Kotor-välin pääsee ilmeisesti aika näppärästi bussilla, mutta pääseekö suoraa lentokentältä vai pitääkö ensin mennä kentältä Podgoricaan lentokenttäbussilla (kei sellaiset kuitenkin kulkee)? Jos ihan puhtaita rantalöhöilypäiviä tulee, niin mihin kannattaa suunnata? Ja mistä löytyy lähialueen parhaat patikointi- ym. aktiivisemman loman maastot? Kaikki vinkit ovat siis tervetulleita :)
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Strange Little Girl - 16.05.2011, 19:07:11
No Montenegro on aika pieni, ja parhaat palat taalla on jo listattu- pikkukaupungit kuten juuri Kotor, Sveti, Ulcinj, Herceg Novi on kauniita. Luonnonpuistoissa on kauniita patikkaretkia, ja jos tykkaa kanootilla kulkea, niin parin paivan melontareissu olisi varmaan ihan mahtava- itse olin vain paivan reissulla. Kymmenen paivaa on niin pitka aika, etta vaikka paivareissu Dubrovnikiin mahtuisi hyvin kuvaan- paljon turisteja Montenegroon verrattuna, mutta on se kuitenkin nakemisen arvoinen kaupunki. Myos Mala Crna Goraa on kehuttu kauniiksi, mutta siella en itse kaynyt.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Zina - 18.05.2011, 21:57:08
Tuo Durmitorin alue alkaa tosiaan houkutella, mutta sinne ei ilmeisesti ole mitään järkeä lähteä vain päiväreissulle (3h suuntaansa autolla Kotor-Zabljak?). Jos siis kuitenkin tekisi niin, että ottaisikin Kotorista vain 8 yön majoituksen ja lähtisi reissun lopussa pohjoiseen, uskaltaako laskea sen varaan, että huone(isto) löytyy paikan päältä? Aika heikko tarjonta netissä, tai sitten en vain osaa googlata... Dubrovnikiin tuskin tulee lähdettyä, Kroatiassa tuli suhattua Trogir-Korcula välillä toissa syksynä, mutta mistäs sitä tietää. Silloin kyllä vähän jäi harmittamaan, kun ei aika riittänyt Dubrovnikiin asti.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Nata - 03.06.2011, 11:58:47
Luin UM:n matkustustiedoitteesta, että kaikista Montenegroon saapuvista ulkomaalaisista on tehtävä rekisteröinti-ilmoitus. Se pitäisi siis itse hoitaa jos ei ole hotellissa yötä. Millainenkohan proseduuri se on (joku lomake ja poliisiasemalle), kokemuksia?   

Oltiin just Montenegrossa pari yötä (tultiin Kroatiasta bussilla ja jatkettiin Sarajevoon bussilla) eikä tiedetty mistään ilmoituksista :D Yövyttiin kummatkin yös "mummomajoituksessa" eli paikallisten kotona. Toisin sanoen mitään ilmoituksia ei varmaankaan kukaan tehnyt, kun ei passejakaan yöpaikoissa kyselty, ja pois päästiin ihan hyvin.

Serbiassa saatiin kyllä joku lappu hostellilta mukaan, joka ilmeisesti oli joku vastaava rekisteröintitodistus, tulli otti sen pois sitten lentokentällä lähtiessä.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Jabadabaduu - 05.01.2012, 20:55:38
Hei reissaajat!

Ensi kesänä olisi tarkoitus päästä nautiskelemaan hetkeksi Balkanista, ja itse asiassa aika samalla kaavalla kuin edellä kirjoittanut Nata meni eli Kroatia (Split)-Podgarica-Sarajevo. Nyt kaipaisinkin vinkkiä noiden välimatkojen taittamiseen, jotka tulen kulkemaan ilmeisesti bussilla. Erityisesti bussimatkojen kestot ja hinnat kiinnostaisi. Mitä mieltä muuten olette, kannattaako Montenegroon lähteä vain pariksi päiväksi, vaan kannattaisiko koko viikko viettää Bosniassa? Matka tulee olemaan yhteensä rapiat pari viikkoa, joista reilu viikko menee Kroatiassa.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Fiasko - 17.04.2012, 14:23:05
Vielä luonnosteluasteella oleva reissusuunnitelmamme kaipailisi kokeneempien neuvoja: suuntaamme Balkanille kesäkuun alussa reilimme alkajaisiksi. Kroatian&Bosnia ja Herzegovinan lisäksi Montenegro on alkanut houkutella, mutta sen yhdistäminen (rajallisen ajan vuoksi) reittiin aiheuttaa pulmia. Rannikon (ehkäpä Kotor) lisäksi haluaisimme piipahtaa Durmitorin kansallispuistossa: kuinka aikaavievä reitti bussilla Kotorista Durmitoriin käytännössä on? Ymmärtääkseni Podgorican kautta on poikettava.

Entäpä väli Durmitorista Mostariin, onnistuuko? Toinen vaihtoehto sisällyttää Durmitor reittiimme olisi koukkaus Belgradista junalla Mojkovaciin ja sieltä bussilla Zabljakiin, mutta meneekö vielä vaikeammaksi? Vaihtoehtoisiakin ratkaisumalleja kuuntelen enemmän kuin mielelläni, nuo mahdollisuudet vain tulivat ensimmäisenä mieleeni karttaa ja foorumeita selatessani (:
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: smee - 17.04.2012, 20:20:57
Vielä luonnosteluasteella oleva reissusuunnitelmamme kaipailisi kokeneempien neuvoja: suuntaamme Balkanille kesäkuun alussa reilimme alkajaisiksi. Kroatian&Bosnia ja Herzegovinan lisäksi Montenegro on alkanut houkutella, mutta sen yhdistäminen (rajallisen ajan vuoksi) reittiin aiheuttaa pulmia. Rannikon (ehkäpä Kotor) lisäksi haluaisimme piipahtaa Durmitorin kansallispuistossa: kuinka aikaavievä reitti bussilla Kotorista Durmitoriin käytännössä on? Ymmärtääkseni Podgorican kautta on poikettava.

Zabljakista Kotoriin taksilla suoraankin kesti melkein kolme tuntia. Podgorican kautta bussilla menee varmaankin aika lailla koko päivä ja bussin penkkiä saa kuluttaa. Minulla on tosin hämärä muistikuva että tuonkin välin pääsisi bussilla jollain vähän lyhyemmällä yhteydellä, mutta sekin vaati vaihdon. Tiet ovat siellä sisämaassa aika hitaita ja bussit vielä hitaampia, joten päädyimme ökyilemään lähinnä takseilla vaikka bussitkin oli varasuunnitelmana katsottu. Tila-autotakseja löytyi kohtuuhintaan pidemmillekin matkoille kun vähän kyseli. Jos porukka mahtuu kamoineen keskikokoiseen tai isohkoon henkilöautoon niin valikoimaa on paljon enemmän ja hintakin varmaan halvempi, mutta hinnan jakajia tietenkin vähemmän.
Otsikko: Montenegro
Kirjoitti: Werre - 20.04.2013, 12:29:17
Onko kokemuksia Montenegrosta? Haluaisin hieman tietoa majoitushinnoista ja ylipäätänsä minkälainen on maan hintataso.
Tarkoitus olisi lentää Kroatiaan Dubrovnikkiin ja sieltä siirtyä kohti Montenegroa.

Kiitos kaikista vastauksista jo etukäteen!
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: TaikaRanta - 20.04.2013, 21:30:39
Tästä reissusta on jo kolme vuotta (!), mutta tykkäsin kovasti varsinkin Kotorista ja Perastista.
http://my.opera.com/Taikaranta/blog/balkantrail-2010
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Fiasko - 11.05.2013, 12:27:04
Sesongin ulkopuolella Kotorin vanhasta kaupungista sai hostellipunkan noin kympillä, kaupan ruuat irtosivat vähän Kroatian hintoja edullisemmin. Bussilla pääsee tutkimaan rannikkokaupunkeja ja -kyliä muutamalla eurolla, ja yöjunamatka Barista Serbian puolelle Belgradiin maksoi viime syksynä 26e makuuvaunussa.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Pakkaaja - 06.07.2013, 22:07:49

Olimme viime kesänä viikon verran perheen (2 aikuista ja 3 kouluikäistä) kanssa Montenegrossa. Hintataso oli aikas lailla edullinen. Lapset söivät monta kertaa pizzaa, sellainen normaalikokoinen noin neljä euroa. Erityisesti irtojäätelön edullisuus yllätti: kuudella eurolla saimme tötteröt koko perheelle ja makuvalikoimaa oli runsaasti. 

Erityisesti maan eteläosassa oli (ainakin silloin juhannusviikolla) melko vähän ulkomaisia turisteja. Petrovacin kaupungissa majoituimme kolme yötä, siellä useimmissa ravintoloissa oli ruokalistat myös englanniksi, samoin Kotorin lahden ravintoloissa.  Sisämaassa olevassa pääkaupuki Cetinjessä oli autenttisempaa.

Maisemat uskomattoman hienoja. Mutta ajaminen vuoristoista. Vaikka monenlaisissa maissa onkin tullut käytyä, niin en kuitenkaan ottanut todesta opaskirjojen varoittelua vuoristoisuudesta; ajomatkat veivät todella aikaa. Näkymiltään ja hintatasoltaan siis erittäin suositeltava matkakohde. Kotorin kaupunki todellinen helmi, myös laivaretki Kotorin lahdella olevaan luostarisaareen jäi mukavana mieleen, samoin lauttamatkat. Miinuksena  ehkä hieman yksipuolinen tarjonta ravintoloissa, tai pikemminkin samantyyppinen useimmissa ravintoloissa. 
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Neiti Q - 06.07.2013, 23:13:36
Lähden parin viikon kuluttua pikkureissulle noille huudeille. Lennot Dubrovnikiin, mutta tarkoitus poiketa ainakin Montenegron, kenties myös Albanian puolella. Yksi yöpyminen on varattu Kotoriin, mikä olisi toinen montenegrolainen kohde, johon kannattaisi mennä?

Onko realistista ajatella, että ehtisi matkustaa Albaniaan ja takaisin, jos on torstaina yötä Kotorissa ja pitää olla seuraavana maanantaina takaisin Dubrovnikissa? Minkälaisiin bussimatkoihin tuolla pitää varautua? Pääseekö laivoilla mihinkään muualle kuin em. luostarisaaren tyyppisille pikkuretkille?
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: veevee - 07.07.2013, 00:27:24
Vaikka lonari kertookin ettei Bariin kannata mennä muutakun kulkuvälinettä vaihtamaan, niin sitä suosittelen. Keskusta vähän kauempana juna- ja bussiasemista, viihtyisä paikka eikä paljoa turisteja. sieltä sit päiväreissulle virpazariin (kirjoitusasu ei nyt välttämättä ihan nappiin) missä mahtava luonnonpuisto.. sieltä sit löytyy enemmänkin turisteja ja kalliimpia rafloja ja majoitusvaihtoehtoja.. mut ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Strange Little Girl - 07.07.2013, 02:07:15
Lähden parin viikon kuluttua pikkureissulle noille huudeille. Lennot Dubrovnikiin, mutta tarkoitus poiketa ainakin Montenegron, kenties myös Albanian puolella. Yksi yöpyminen on varattu Kotoriin, mikä olisi toinen montenegrolainen kohde, johon kannattaisi mennä?


Montenegro on niin pieni, etta kaikki on helposti tavoitettavissa. Jaisin siis Kotoriin molemmiksi oiksi, ja tekisin paivaretken johonkin...ei tarvitse kantaa tavaroita ja siirtya joka paiva jonnekin, mika kuitenkin syo jonkin verran aikaa lyhyella reissulla. Se luonnonpuisto sisamaahan pain on ihana (en muista nimea....Skadar?) jos luontokohteet kiinnostaa. Albaniaa en yrittaisi lyhyella reissulla, Montenegrossakin riittaa tarpeeksi. Hercog Novi ja sen lahella oleva luostari ovat pysahtymisen arvoisia matkalla Kotoriin.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: mr_sinkki - 07.07.2013, 10:12:14
Numbeo.com.....sieltä löytyy aika hyvää hintatietoa jokaisesta maasta ja kaupungista!

Saa myös päivittää sivua!

Kotorin bussiasemalla paikalliset tulee tarjoamaan kotimajoitusta edullisesti! Kotor on kallis paikka verrattuna esim. Podgoricaan!
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: veevee - 07.07.2013, 11:38:34

[/quote]

Montenegro on niin pieni, etta kaikki on helposti tavoitettavissa. Jaisin siis Kotoriin molemmiksi oiksi, ja tekisin paivaretken johonkin...ei tarvitse kantaa tavaroita ja siirtya joka paiva jonnekin, mika kuitenkin syo jonkin verran aikaa lyhyella reissulla. Se luonnonpuisto sisamaahan pain on ihana (en muista nimea....Skadar?) jos luontokohteet kiinnostaa. Albaniaa en yrittaisi lyhyella reissulla, Montenegrossakin riittaa tarpeeksi. Hercog Novi ja sen lahella oleva luostari ovat pysahtymisen arvoisia matkalla Kotoriin.
[/quote]

Skadar on ainakin se järvi nimeltään siellä luonnonpuistossa.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Neiti Q - 24.07.2013, 12:16:41
Kiitos sille joka suositteli Montenegro Hostelin Big Montenegro Touria! Pääsimme sellaisen mukana lauantaina näkemään puoli valtakuntaa. Mainio hinta-laatusuhde ja kaunista katseltavaa, lisäksi sattui erinomainen opas Miroslav. Kaikki paitsi aikataulu toimi mainiosti. Tai no, ilmastoidun minibussin sijaan kärvistelimme helteisen päivän pikkuautossa, jossa ei voinut käyttää edes tuuletusräppänöitä. Mutta en nyt valita siitä, sillä hostellin väki oli joustavaa ja toteutti retken neljälle hengelle, se vain tarkoitti vähän alkeellisempaa kulkupeliä.

Retkelle voi lähteä joko Budvasta tai Kotorista, joiden kummankin vanhassakaupungissa on Montenegro Hostel. Siitä veloitetaan asukkailta 35 euroa, muilta 40 euroa. Lisäksi tulee hiukan kuluja sisäänpääsyistä ja ruokailuista (max 20 €).

Lähdimme Kotorista ja kävimme mm. Negushjissa, Lovcenin huipulla, Cetinjessä ja Skadarin rannalla Virpasarissa. Lisäksi ajoimme Podgorican halki ja kuvasimme Sveti Stefanin ylhäältä (yövaloissa, koska retki oli siinä vaiheessa kaksi tuntia myöhässä). Jäimme pois kyydistä tuossa vaiheessa, mutta Budvakin kuului ohjelmaan ennen paluuta Kotoriin.

Ylipäätään Dubrovnikissa ja tuossa Montenegron rannikolla oli kivasti retkiä tarjolla. Meillä oli hinku merelle, joten kävimme joka toinen päivä jollain muotoa veneilemässä. Dubrovnikissa kävimme Amico Toursin kokopäiväretkellä Elafiti-saarille (250 kunaa, noin 35 euroa); retken tarkoituksena lähinnä uiskennella ja haistella merituulta. Lounas nautittiin laivan kannella, hyvät sardiinit! Kotorista löytyi noin 20 hengelle tarkoitettu vene, jolla pääsi 15 eurolla käymään Perastissa ja sen edustalla olevilla saarilla (toisella niistä, toinen on suljettu yleisöltä). 2,5 tunnin retki miellytti meitä suunnattomasti, ainoa ongelma oi, ettemme ehtineet uimaan sen aikana. Kolmas retki oli vielä pienimuotoisempi: maksoimme Budvassa 30 euroa yhdelle söpölle venekuskille, ja pääsimme ihastelemaan auringonlaskua Sveti Stefanin ja Budvan edustalla 1,5 tunniksi.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Laurah - 11.09.2013, 14:05:19
moikka! Olen todella ex tempore lähdössä muutaman päivän päästä Kroatian kautta Montenegroon. Luontokohteet kiinnostavat ja toisaalta maaseutu. Onko toi Skadarin alue se paikka, jonne kannattaa suunnata? MItes majoitukset, millaisia majoituksia suosittelette? Kroatiassa oli paljon kotimajoitusta, Montenegrossa varmaan sama? Lähden reissuun yksin, onko kaikkialla ihan turvallista liikkua yksin ja naisena (tai koskaanhan ei voi tietää, mutta noin yleisesti)? Muita vinkkejä? Aikaa on la-to ja paluu on Splitistä. Albania olis kiinnostanut kanssa, mutta aika saattaa loppua kesken. Onko tietoa mistään jännistä paikoista tuolla alueella, joita ei joka turisti tietdä? Perinteiset massaturismikohteet ei oikein kiinnosta...Kiitti vinkeistä!  8)
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Neiti Q - 11.09.2013, 22:16:12
Luontokohteet kiinnostavat ja toisaalta maaseutu. Onko toi Skadarin alue se paikka, jonne kannattaa suunnata?

Durmitorin kansallispuisto voisi olla luontokohteiden ykkönen, niin väitti oppaamme. Sinne tekee retkiä mm. edellä mainittu Montnegro Hostel. Skadar on hieno kansallispuisto myös, mutta ei ehkä niin dramaattinen kuin Durmitor (johon en itse ennättänyt).
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: smee - 12.09.2013, 12:42:00
Durmitorin kansallispuisto voisi olla luontokohteiden ykkönen, niin väitti oppaamme. Sinne tekee retkiä mm. edellä mainittu Montnegro Hostel. Skadar on hieno kansallispuisto myös, mutta ei ehkä niin dramaattinen kuin Durmitor (johon en itse ennättänyt).

Voin suositella Durmitoria ja lähistöllä olevaa Taran kanjonia luonto/maisemakohteina. Eniten Durmitorista saa irti patikoimalla, mutta jos aikaa ei ole, niin Zabljakin pikkukaupungin ympäristössä on jo mahtavat maisemat. Ovathan nuo tietyllä tavalla turistikohteita, mutta eivät millään muotoa vastaavia kuin maan rantarysät.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Laurah - 13.09.2013, 08:39:07
Kiitti vinkeistä! Tonne Durmitorin alueelle nyt päätin suunnata. Onko suosituksia päiväretkireiteille tai muuta, mitä kannattais tietää? Yksin olis tarkoitus mennä muutamana päivänä päivisin patikoimaan, yöksi majapaikkaan. Lennän Dubrovnikiin, onko jollakin tietoa, miten pääsen parhaiten Dubrovnikin lentokentältä tuonne Durmitorin alueelle? Bussilla olis tarkoitus matkata!
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Nalle Nallukainen - 13.09.2013, 10:49:18
Lennän Dubrovnikiin, onko jollakin tietoa, miten pääsen parhaiten Dubrovnikin lentokentältä tuonne Durmitorin alueelle? Bussilla olis tarkoitus matkata!

Mua kiinnostaa sama sekä se, miten tuolta pääsee pois? Suunnitelmissa on mennä Dubrovnikista Zabljakiin ja jatkaa sieltä Pristinaan. Onnistuuko Dubrovnik-Zabljak väli päivässä vai kannattaisiko jäädä matkalla jonnekin yöksi? Matka jatkuu Pristinaan ja ilmeisesti se onnistuu parhaiten Podgorican kautta, josta pitäisi kulkea yöbussi Pristinaan.
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Fiasko - 13.09.2013, 18:53:57
Durmitorista:

Suosittelen, mutta pienin varauksin. Jos Montenegron-kierrokselle ei ole varattuna kuin päivä-pari, viettäisin sen ehdottomasti rannikolla, luultavasti Kotorissa ja sen ympäristössä. Koska maa on kuitenkin pinta-alaltaan niin pieni, Durmitor kannattaa ehdottomasti tsekata, jos aikaa vain on.

Dubrovnikista pääsee Durmitoriin ainakin ottamalla bussin Kotoriin ja sieltä edelleen  Nikšićiin, jossa vaihto Žabljak‎in-bussiin. Dubrovnikin kentältä pääsee ymmärtääkseni linja-autoasemalle ihan kätevästi lentokenttäbussilla. Dubrovnikista ei taida kuitenkaan lähteä kuin pari päivittäistä vuoroa Kotoriin, joten tuon taipaleen taittaminen päivässä voi olla haastavaa... Englanninkieliseen Wikitraveliin näyttää joku ihana laittaneen myös kuvan tuoreista (syyskuu 2013) Žabljak‎in bussiaikatauluista: http://wikitravel.org/en/File:Zabljak-vozni-red.jpeg .

Tara-kanjoni on huikea, sitä ei pidä jättää väliin - jos ei muuten, niin sen pääsee kokemaan myös ottamalla junan Barista Belgradiin, rautatie nimittäin kulkee kanjonin yli.  Myös Crno jezero -järvi on hieno, sen ympäri kävelee parissa tunnissa polkua pitkin, mutta tuhansien järvien maan kasvatille ei ehkä järisyttävä näky.



Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Laurah - 20.09.2013, 17:02:01
Reissu takana ja voin ehdottomasti suositella Montenegroa! Kaunista, kaunista, kaunista! Durmitorin alue myös aivan mahtava! Tähän aikaan vuodesta ei ollut paljoa turisteja. Kirjoittelen blogiini lisää infoa kaikesta, tässäpä linkki ensimmäiseen aiheeseen liittyvään postaukseen! Kirjoitan vielä lähiaikoina lisää, joten pitäkäähän mielessä, tuonne suunnalle haluavat! Sen muuten tiedostin, että kovin nopeaa tuolla liikkuminen ei ole. Lento laskeutui klo 12:30 aikaan ja samana päivänä en julkisilla päässyt Dunbrovnikista Zabljakiin, mutta pysähdys Kotorissa oli vain kiva lisä reissulle! Suosittelen vuoren päällä olevalle linnoitukselle kiipeämistä yöllä! Mahtava kokemus!

http://www.city.fi/ilmiot/blogit/2412/balkanin+matka+takana+paluu+todellisuuteen+edessa/124451 (http://www.city.fi/ilmiot/blogit/2412/balkanin+matka+takana+paluu+todellisuuteen+edessa/124451)
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Laurah - 29.09.2013, 23:28:07
Täällä vielä http://www.city.fi/blogit/urbaaniviidakkoseikkailijatar/kanjonin+etsimista+ja+vuoristoilman+hengittamista+montenegrossa/124560Durmitorin kansallispuistosta kertovaan juttuun!
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: leego - 08.10.2013, 23:55:32
Hei Montenegron käyneet! Kertokaapa onko realistista suunnata viikossa Skopjesta (lento sinne) Itävaltaan Montenegron ja Kroatian kautta rannikkoa myötäillen? Tietääkö joku mikä olisi nopein/paras tapa skopjesta Montenegroon, esim Podcoricaan? "Yöjunaa" bongailin deutchebahnilta mutta kestää vaihtoineen tuhottoman kauan...

Muuten ajattelin Skopjen ja kaverin jälkeen Kotoria, sitten rannikkoa Dubrovnik, Split jne, riippuen tietty ajasta. Mutta olen sen tyylin matkaaja (yksin liikenteessä) etten jää pitkäksi aikaa yhteen paikkaan vaan katsastelen hyviä mestoja mahdollisesti palatakseni pitemmälle lomalle myöhemmin :) Nyt onkin epäselvää onko itseasiassa bussit junia kätevämpi tapa liikkua haluamaani reittiä...?

Olen lueskellut vinkkejä täältä, mutta mieluusti saa vinkata jos on must see-ehdotuksia matkan varrelle... ;)
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Neiti Q - 13.10.2013, 20:36:37
Muuten ajattelin Skopjen ja kaverin jälkeen Kotoria, sitten rannikkoa Dubrovnik, Split jne, riippuen tietty ajasta. Mutta olen sen tyylin matkaaja (yksin liikenteessä) etten jää pitkäksi aikaa yhteen paikkaan vaan katsastelen hyviä mestoja mahdollisesti palatakseni pitemmälle lomalle myöhemmin :) Nyt onkin epäselvää onko itseasiassa bussit junia kätevämpi tapa liikkua haluamaani reittiä...?

Viikko on lyhyt aika tuolle reitille, mutta jos et todellakaan halua olla kuin pakolliset yöpymiset matkalla, voit onnistua.

Käsittääkseni osuudella Montenegrosta Kroatiaan ei kulje junia. Busseja liikkuu, niistä on tässä tai jossain muussa ketjussa tietoa tältä kesältä. Ihan jouhevasti pääsee mm. Kotorista Dubrovnikiin jokusen kerran päivässä.

Kun suunnittelet reittiä, voisit katsoa, sopiiko Korculan kautta koukkaaminen siihen. Sinne pääsee bussilla (harvoin), ja jos päivät natsaavat, voisit jatkaa sieltä laivalla Splitiin. Lähistöllä on myös Hvar, lomasaarista suosituin ja näyttävin. Vis taas on Splitin lähellä, mutta vielä heikommin saavutettavissa kuin nämä muut. Jadrolinija ja joku muu yhtiö kuljettaa merellä; väli Dubrovnik-Hvar kestää 8 h..
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: leego - 14.11.2013, 22:33:32
Palaan astialle reissun jälkeen jotta mahdollisesti joku saa apua kokemuksistani :)

Lensin Skopjeen ja hengailin siellä pari pv paikallisten kavereiden kanssa. Kiivettiin Millenium-ristille viereiselle vuorelle (800 m mutta pääsee myös hissillä...), syötiin mielettömän hyvin mielettömän halvalla (4-5e/hlö kun pöytä notkui erilaisia ruokia), käytiin leffassakin (1,50e) ja tutkittiin basaareita, linnoitusta, outoja jättimäisiä patsaita ja puistoja, kahviteltiin jnejne. Tykkäsin kovin, mutta siihen vaikutti paljon erinomainen seura. Suosittelen ehkä couchsurfausta jos sinne menee  :) erittäin ystävälliset paikalliset ja turvallinen olo myös pimeällä yksin liikkuessa.

Matkustin bussilla Skopjesta Kosovon kautta Podgoricaan (klo 17-03), matkalla oli säännöllisesti pausseja, pisimmillään joku 1/2h. Podcoricassa viivyin vain yön yli, pieni kävely aamusella ei vakuuttanut... Pari tuntia meni siitä sitten Kotoriin, ja herrejävlar miten kaunista yhtäkkiä oli! Maapalloa jonkun verran kiertäneenä voin sanoa paikan olevan yksi kauneimmista ikinä! Kiipesin myöhään iltapäivällä ylös linnoitukselle (25 min) ja sieltä maisemat on ihan mahtavat koko lahden/vuonojen ylle! Kotorin vanha kaupunki on kaunis ja puhdas, kissoja kaikkialla  :) Yövyin kahdessakin eri hostellissa; Montenegro hostel oli hyvä, mutta kadulta kuului musiikki niin kovaa etten saanut nukuttua. Siirryin Old town hostelliin, joka oli ehkä söpöin hostelli ikinä!

Kotorissa suosittelen perus kiertelyn lisäksi ehdottomasti vuokraamaan pyörän ja ajamaan koko lahden "ympäri", eli ekaks Perastiin ja sieltä edelleen rantaa pitkin kunnes tulee lautalle -sillä yli ja toista puolta takas. Todella kaunista... Kiekassa menee ehkä 3-4h ilman pysähdyksiä, mutta niitä kannattaa ilmanmuuta tehdä...

Kotorista otin bussin Dubrovnikiin, joka on erittäin kaunis mutta ruuhkainen... kannattaa hyödyntää aamun ja illan tunnit! Kävin itse melontaretkellä ja siellä myös snorklattiin vaikka oli lokakuun loppu  8)

Eräs kundi puhui mut ympäri Splitin sijasta suuntaamaan Sarajevoon ja se oli erittäin hyvä päätös. Sarajevo on mahtava kaupunki, jännä sekoitus itää ja länttä, oikein siisti ja turvallisen oloinen nykyään, karu sotahistoria lähellä antaa tietenkin paikalle ihan oman fiiliksen, voi jotenkin tuntea sen kaiken niin lähellä joka on pysäyttävää... Olimme ilmaisella opastetulla kierroksella, joita vetävät paikalliset nuoret (lähtee kai päivittäin 16.30 Franz Ferdinandin murhapaikan luota) ja siinä sai hyvin tietoa mm. juuri vuosista 92-95... Syökää Cevapcicia, polttakaa vesipiippua paikallisen musiikin pauhatessa taustalla, kierrelkää basaarien mahtavilla "kirppareilla/matkamuistoputiikeissa" ja nauttikaa Bosnian coffee (vahvaa kamaa "marmeladikarkin" kera)... ja ihan vaan imekää tunnelmaa ja katselkaa ympärillenne... :)

Zagrebin kautta kotia ja se yllätti modernilla ja erittäin siistillä kaupunkikuvalla. Keskityin shoppailuun ja kahvitteluun kaupunkikierroksen lisäksi, löysin yhden ihanimmista kahviloista ikinä ravintolakadun alusta vasemmata puolelta, oisko ollu chocolate brothers tms...? paah, etten katsonu nimee muistiin...

Ihana reissu, junassa parkkeerasin näppärästi itävaltalaisen ruokamatkaryhmän lähettyville niin sain pikku minglailulla myös viinitarjoilua salamien ja juustojen kera  ;D
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: infoal - 31.03.2017, 21:11:14
Omalla autolla ajettuna esim Pulasta ulcinjiin meni meillä 6 yöpymistä, joskin emme pitäneet mitään kiirettä. Nyt 2017 lennämme Dubrovnikiin ja vuokraamme auton, sellaiselta vuokraamolta, millä saa ajaa Montenegron puolelle ja ajelemme siellä pari viikkoa, yövymme 20-40 paikoissa ja emme pidä mitään kiirettä. Albanian puolelle emme nyt mene, on nähty jo ja me halvat hinnat eivät enää kiinnosta, koska sieltä ei ole mitään" ostettavaa!
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: efuman - 28.06.2017, 14:12:31
Omalla autolla ajettuna esim Pulasta ulcinjiin meni meillä 6 yöpymistä, joskin emme pitäneet mitään kiirettä. Nyt 2017 lennämme Dubrovnikiin ja vuokraamme auton, sellaiselta vuokraamolta, millä saa ajaa Montenegron puolelle ja ajelemme siellä pari viikkoa, yövymme 20-40 paikoissa ja emme pidä mitään kiirettä. Albanian puolelle emme nyt mene, on nähty jo ja me halvat hinnat eivät enää kiinnosta, koska sieltä ei ole mitään" ostettavaa!

Joko reissu oli? Onko kokemuksia jakaa? Meillä olisi reissu edessä elokussa
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: lonelyrider88 - 05.06.2018, 20:59:23
Hei lennämme Dubrovnikkii ja siitä ois tarkoitus painaa Montenegroon päin. Hakusessa olisi rannalla oleskelua kauniissa maisemissa. Matka elokuun alussa joten turisti aikana ollaan liikkeellä. Kannattaako se suoraan bussilla mennä Budvaan? Onko matkan varrella mitään mielenkiintoista rantakaupunkia muuta kun Kotor? Mitä muita potentiaalisia kaupunkeja olisi Budvan lähettyvillä? Matka on 10 pv joten budvasta etelään päin ei hirveästi järkeä/aikaa ole...
Otsikko: Vs: Montenegro
Kirjoitti: Pesula - 06.06.2018, 14:51:17
Hei lennämme Dubrovnikkii ja siitä ois tarkoitus painaa Montenegroon päin. Hakusessa olisi rannalla oleskelua kauniissa maisemissa. Matka elokuun alussa joten turisti aikana ollaan liikkeellä. Kannattaako se suoraan bussilla mennä Budvaan? Onko matkan varrella mitään mielenkiintoista rantakaupunkia muuta kun Kotor? Mitä muita potentiaalisia kaupunkeja olisi Budvan lähettyvillä? Matka on 10 pv joten budvasta etelään päin ei hirveästi järkeä/aikaa ole...

Jos ette vuokraa autoa, niin busseilla pääsee liikkumaan hyvin kaupungista toiseen Montenegron sisällä(kin). Eli siitä varmaan kiinni kuinka paljon haluatte viettää aikaa rannalla ja kuinka paljon ympäristöä tutkien. Skadar järven rannalla voi käydä pyörähtämässä ja ihastelemassa maisemia, juna kolistelee Podgoricasta sinne 20 minuutissa, bussiasemakin saattaa löytyä. Venereissut tuolla järvellä oli ainakin off seasonilla räikeästi ylihinnoiteltuja, eli varautukaa neuvottelemaan veneilyaika ja hinta etukäteen, niin ei tuu mitään "2h/ 100€ kiitos" asetelmaa vastaan.

Heittäisin ite tavarat majapaikkaan esimerkiksi Budvassa ja tekisin päiväreissuja sieltä Kotoriin, Podgoricaan ja miksei Ulcinjiinkin asti jos rannikko kiinnostaa. Toki jos ei ole paljoa roinaa mukana niin majoitusta voi toki vaihdellakin kaupunkien väleillä. Budva ja Kotor luultavasti rahastavat majoituksesta hieman enemmän kuin muut paikkakunnat, ainakin turistiseasonilla.

Junalla liikkuminen oli jokseenkin hilpeää kyllä (pääkaupunki - Skadar) kun matka maksaa joku 0,40€ ja laitteisto on takuulla Jugoslavian aikaista. Ei tarvii ostaa lippua asemalta, senku hyppää junan kyytiin ja sanoo paikan nimen niin voi maksaa cashilla suoraan konnarille.

Mukava maa, Podgorica on virkistävä pääkaupunki pienellä asukasluvullaan ja suhteellisen hiljaisena ja tasaisena kaupunkina.