Pallontallaajat.net

Omatoimimatkailu => Terveys ja turvallisuus => Aiheen aloitti: Anonymous - 26.07.2004, 16:05:20

Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Anonymous - 26.07.2004, 16:05:20
malarialääkitys kun lähdössä thaimaata kiertämään.. onko tarpeellinen? ei ole tarkoiotus mennä viidakkoon..
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Toni X - 26.07.2004, 16:19:55
Itselleni tökättiin terveyskeskuksessa kolme piikkiä Kaakkois-Aasiaa varten: polio, jäykkäkouristus/kurkkumätä ja A-hepatiitti (Havrix).

Mistään malarialääkityksestä ei sanottu halaistua sanaa. Kysy lekurilta.
Otsikko: Re: malarialääkitys
Kirjoitti: TongMuan - 26.07.2004, 17:12:50
Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"
malarialääkitys kun lähdössä thaimaata kiertämään.. onko tarpeellinen? ei ole tarkoiotus mennä viidakkoon..

Kannattaisiko kysyä lääkäriltä samalla kun käyt tarkistamassa, että rokotukset on voimassa? Joka tapauksessa asiasta pitää jutella  lääkärin kanssa, kun lääkkeitä on monia ja tietyllä alueella tepsii vain tietty lääke ja moniin tarvii reseptinkin.

Tässä kuitenkin muilta matkailijoilta kuultua mutua asiasta (johon ei siis välttämättä kannata luottaa):

Thaimaassa on käsittääkseni vain muutamia alueita, joilla malarianvaara on suuri (mm. Kambodzan rajaseutu). Jos malarian sattuukin saamaan, niin terve nuori ihminen ei hoitoa ajoissa saatuaan siihen kuole, vaan tauti paranee lääkkeillä. Malariaa levittävät moskiitot, eli kannattaa käyttää verkkoja, karkotteita ja pitkähihaisia ja -lahkeisia kamppeita iltaisin.

Joka tapauksessa suojautuminen moskiitoilta kannattaa ja on omasta mielestäni tärkeämpääkin kuin pelkän malarialääkityksen syöminen. Moskiitot levittävät monia  muitakin vakavia tauteja kuin malariaa. Malariasääsket ovat liikkeellä yöaikaan, mutta muistaakseni päiväsaikaan liikkuvilta otuksilta voi saada esim. dengue-kuumetta, jota oli viime vuonna muutama tapaus jopa Bangkokissa.

Omakohtaista kokemusta ei ko. taudeista onneksi ole, vaikka sääskien puremista onkin...

terv.
TongMuan
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Anonymous - 26.07.2004, 18:59:51
juu lääkäreiltä on kysytty, mutta toinen sanoo toista ja toinen toista  :? .. sivuvaikutukset on kuulemma välillä hurjat.. onko jollain niistä kokemuksia??
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Nana - 27.07.2004, 02:42:44
Minä olin kaasiassa sen puoli vuotta ja malaria lääkettä en kertaakaan napsinut. Ainoot rokotukset jotka sain tavallisten (jäykkäkouristus, polio yms) lisäksi, olivat japanin aivokuume, lavantauti ja Twinrix (a- ja b-hepatiitti). Noi oli pakollisia pitkän oleskeluni vuoksi, parin kuukauden reissulle riittänee vähempikin :wink:

Mutta onpahan nyt semmoisiltakin tyttö suojattu. En pane pahakseni *hih*
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Äärijäbä - 27.07.2004, 09:26:16
Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"
juu lääkäreiltä on kysytty, mutta toinen sanoo toista ja toinen toista  :? .. sivuvaikutukset on kuulemma välillä hurjat.. onko jollain niistä kokemuksia??


Äääh.. puoli vuotta sitten tiesin asiasta suurinpiirtein kaiken, mutta nyt pitää jo vähän pinnistellä... :roll: Eli meillekin sanottiin, että malariariski Thaimaassa on aika minimaalinen. Ainoat poikkeukset olivat juuri jotkut Kambodzhan ja Myanmarin rajaseudut, joissa se riski ilmeisesti on aavistuksen isompi.

Jos suojan kuitenkin päättää ottaa, niin se reseptivapaa malarialääke (Heliopar?) on alueella aika hyödytön, koska alueen malarialoiset ovat kehittäneet sille jo vastustuskyvyn. Sitten vaihtoehdoiksi taisi jäädä 2-3 reseptillä saatavaa tuotetta...

Meillä oli kuukauden reissua varten kahden kuukauden kuuri (piti syödä vielä kuukausi matkan jälkeen) doksisykliini-antibioottia, joka on tehokkain tapa torjua juuri noita Burman ja Kambodzhan rajojen resistenttejä kantoja. Ei meille siitä mitään sivuoireita tullut, mutta tuossa vaihtoehdossa rasittavinta oli se, että pilleri piti vetää naamaan joka päivä. Sanomattakin selvää, että alkoi tuntua hätävarjelun liioittelulta... :)

Lariam (meflokiini) taisi olla yksi vaihtoehto, mutta se ei olisi tarjonnut aivan yhtä hyvää suojaa ainakaan teoriassa tuolla alueella ja lisäksi juuri tämä on se aine, josta kaikki pahat tarinat malarialääkityksen pahoista sivuoireista ovat lähtöisin. Heittäkää vaikka Googleen hakusanaksi... :?

No joo, niin tai näin, malaria ei alueella ole niin iso uhka. Ensinnäkin malariaa levittävät moskiitot lentävät vain pimeällä. Ja jos pimeällä kulkee jossain maaseudun metsässä, niin pitkähihaiset housut ja pitkähihainen paita jo auttavat jonkun verran... Joku dengue-kuume lienee isompi uhka. Sitä levittävät hyttyset lentävät päivälläkin, ja myös kaupungeissa. Lisäksi päiväsaikaan on niin tuskaisen kuumaa, että ainakaan minä en mielelläni mitään peittäviä vaatteita pidä.

Kansanterveyslaitoksen sivuilla (http://www.ktl.fi/portal/suomi/osiot/tietoa_terveydesta/matkailijan_terveys/matkailijan_terveysopas/) muuten on loistava infopaketti matkailijan malariasuojasta. Oma lääkärinikin katsoi neuvoa ihan samasta oppaasta... :roll:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: TongMuan - 27.07.2004, 13:27:18
Lainaus käyttäjältä: "Äärijäbä"
Jos suojan kuitenkin päättää ottaa, niin se reseptivapaa malarialääke (Heliopar?) on alueella aika hyödytön, koska alueen malarialoiset ovat kehittäneet sille jo vastustuskyvyn. Sitten vaihtoehdoiksi taisi jäädä 2-3 reseptillä saatavaa tuotetta...

Heliopar on tosiaan tuo reseptivapaa lääke ja olen joskus syönyt sitä Intian matkaa varten. Ei sivuvaikutuksia ja siinäkin mielessä kätevä, että pilleri piti muistaakseni ottaa vain kerran viikossa.

Lainaus käyttäjältä: "Äärijäbä"
Lariam (meflokiini) taisi olla yksi vaihtoehto, mutta se ei olisi tarjonnut aivan yhtä hyvää suojaa ainakaan teoriassa tuolla alueella ja lisäksi juuri tämä on se aine, josta kaikki pahat tarinat malarialääkityksen pahoista sivuoireista ovat lähtöisin.

Jep, jos Lariamiin päädyt (siis alkuperäinen kirjoittaja), niin suosittelen, että aloitat kuurin vaikka viikkoa ennen reissua että nuo mahdolliset sivuvaikutukset tulevat jo täällä koti-Suomessa, jossa on todennäköisesti turvallisempaa kärsiä esim. mahdollisesta muistinmenetyksestä ja hallusinaatioista kuin ulkomailla jossa et tunne ketään eikä kukaan tunne sinua :). Itse käytin tätä systeemiä Helioparinkin kanssa, vaikka mitään sivuvaikutuksia ei siinä pitäisi ollakaan. Mutta eihän sitä tiedä, jos vaikka maha ei siitä tykkäisi tms..

terv.
TongMuan
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: laurijh - 27.07.2004, 14:44:07
Tong Muannille vain sen verran että vaikka Heliopar ei sinulle sivuvaikutuksia aiheuttanutkaan niin muille niitä saattaa kyllä tulla.

Esim Ruotsalainen fass (farmaca fennicaa vastaava) toteaa sivuvaikutuksia tulevan n. 30%:lle lääkkeen käyttäjistä ja osa sivuvaikutuksista on varsin hurjia, vai mitä sanot esim. pysyvästä kuulon menetyksestä?.

  Fass, klorokin (http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?SpecID=050345&DocTypeID=3&UserTypeID=0)

Alkuperäiseen kysymykseen vastauksena sanoisin ettei malarialääkitys ole Thaimaassa turistina olevalle tarpeellinen.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: TongMuan - 27.07.2004, 15:54:50
Lainaus käyttäjältä: "TongMuan"
Heliopar on tosiaan tuo reseptivapaa lääke ja olen joskus syönyt sitä Intian matkaa varten. Ei sivuvaikutuksia...

Lainaus käyttäjältä: "laurijh"
Tong Muannille vain sen verran että vaikka Heliopar ei sinulle sivuvaikutuksia aiheuttanutkaan niin muille niitä saattaa kyllä tulla.

Ok, olisi ehkä pitänyt sanoa, että Helioparilla sivuvaikutukset ovat _hyvin epätodennäköisiä_ MALARIAN EHKÄISYYN käytettäessä. Varsinkin verrattuna muihin lääkkeisiin joista oli puhetta. En myöskään tarkoittanut yleistää, että jos minulle ei sivuvaikutuksia tulisi, niin ei tule kenellekään. Ehkä tuosta sai sellaisen kuvan.

Lainaus osoitteesta http://www.tohtori.fi/laakeopas/tuotelisa.php3?laakeID=571 :
"Haittavaikutukset: Malarian ehkäisyssä käytetyillä annoksilla lääke on yleensä hyvin siedetty"

Lainaus käyttäjältä: "laurijh"
Esim Ruotsalainen fass (farmaca fennicaa vastaava) toteaa sivuvaikutuksia tulevan n. 30%:lle lääkkeen käyttäjistä ja osa sivuvaikutuksista on varsin hurjia, vai mitä sanot esim. pysyvästä kuulon menetyksestä?

Lainaus jatkuu:
"Lähinnä reuman hoidossa se voi aiheuttaa pahoinvointia ja vatsan toiminnan häiriöitä, joillekin myös ihottumaa, ihon kuivumista tai kutinaa. Hoidon alussa saattaa ilmaantua päänsärkyä, huimausta tai lieviä näköhäiriöitä. Lääke voi myös herkistää ihoa auringonvalolle, jolloin iho palaa helposti."

Eli samaa ainetta käytetään reuman hoitoon ja suurempina annoksina, jolloin myös sivuvaikutusten todennäköisyys on varmaan suurempi. Luulen että tuo 30% tulee suurimmaksi osaksi juuri reuman hoidosta. En muista lääkärin varoittaneen kuin mahdollisesta mahan sekaisin menosta kun Intiaan mennessä neuvoi tuota käyttämään. Siitä siis tuli tuo "ei sivuvaikutuksia" -väitteeni edellisessä viestissä.

Mutta joo, tuolla ruotsalaisella sivulla on listattu ikäviä juttuja, joten en sitten suosittele Heliopariakaan kenellekään. Jos sinulla on linkkejä tapaukseen, jossa joku on menettänyt kuulonsa (tai jotain muuta vakavaa) nimenomaan matkaa varten otetun malarialääkityskuurin takia, niin olisi mielenkiintoista lukea.

terv.
TongMuan
Otsikko: Fancidar - Malarialääke
Kirjoitti: eakin - 18.08.2005, 14:40:30
Palaten taas itse Malaria lääkitykseen, onko kukaan koskaan syönyt Fancidar nimistä lääkettä? Opiskelen tällä hetkellä Malesiassa ja koulun lääkäri aiko antaa tuollasta lääkettä klorokiinin kanssa Kambodzan ja Laosin reissulle. Ensin pitäs kuulemma vielä ottaa jokin G6PD-verikoe, että tietää pystyykö tuota syömään.

Esim. KTL:n sivuilla sanotaan, ettei tuota suositella syötäväksi vakavien haittavaikutuksien takia. Ei kuulosta kovin hyvälle. Ja tuo soksisykliininkään syöminen mun mielestä kovin järkevälle kuulosta, jos se on antibioottia.

Mutta onko täällä ketään kuka ois joskus tuota Fancidaria syönyt?

ps. Ja tää juttu tuli vahingossa omaks threadiks, vaikka oli tarkoitus laittaa tuonne malaria ketjuun.
Otsikko: Malaria lääkitys.
Kirjoitti: Alex09 - 10.05.2006, 20:10:51
Mullekin koitettiin kaupata Malaronea eka, 155€ hinta ja kuukauden reissua varten olis pitäny vissiin ostaa kolme settiä sitä.

Tais apteekkari horista hiukka omiaan. No nyt mulla on sit Lariamia setti, hinta oli 39€ (kuukauden reissu)

Eli olkaa tarkkana mitä lääkäri määrää ettette maksa itseänne kipeäksi.

Sitten yks vaihtoehto on ostaa vasta mestoilta lääkkeet. Esim Bangkokista saa halvalla lääkkeet ilman reseptejä. Siis oikeat medicinet eikä mitää lume lääkettä.

Ja mitä tulee siihen lääkityksen ostoon, jokainen määrittää itse ostaako lääkityksen vai ei. Minä ostan, se on halpa suoja todella vittumaista ja myöskin hengenvaarallista tautia vastaan.

Malaria tappaa jatkuvasti ihmisiä, paljon, ja se on fakta.

Mulla mukana muutenkin aina EA-pakkaus, kyypakkaus, Panacodet, Panadolit, Imodiumit ja Buranat.

Kokemus on opettanut että juuri kun sulla ei ole jotain mukana, silloin sitä tarvitset.
Otsikko: heliopar
Kirjoitti: saiq - 10.05.2006, 20:56:33
aiheuttaa sivuvaikutuksia tai sitten ei.. se on halpaa. ite en aasian reissullani pahemmin sitä viitsinyt popsia, mutta kannoin mukana apteekkarin suosituksesta. Heliopar on huono malarian ehkäisijä, mutta jos epäilee taudin saaneensa ja oireilee, voi sitä ottaa ensiapuna. Lääkäriin on tietysti hetipikimmiten mentävä, mutta lääke helpottaa. Kuulemma. Tämä nyt on tällainen "minä sitä kokeilin ja mulla toimi"-juttu. Jokainen tarkistakoon asian paikkansapitävyyden omalta lääkäriltään..
Niin. ja Lariamista. Yksi suomalainen lääkäri kertoi olleensa Malesiassa tekemässä malaria-sairaala tutkimusta 3kk ja sairastivat porukalla malarian oikein kahteen otteeseen. Lääkärit napsivat ko. aikana tietysti Lariamia. Että se siitä tehokkaasta ennaltaehkäisystä lääkkeiden avulla.  :roll:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: kimmo - 10.05.2006, 21:11:57
Alkuperäiseen kysymykseen vastaus:

Eipä ole tarpeellinen, ei ainakaan kaupungeissa! Ei Thaimaassa eikä Kamputseassa.

Mikäli nukut ja reissaat viidakossa/pusikoissa osta moskiittoverkko mukaan. Malaria tulee jos on tullakseen.

Jäykkäkouristus, polio, japanin aivokuume, lavantauti ja Twinrix ovat ihan eri juttuja. Googleta menemään!
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Sade77 - 13.05.2006, 11:04:32
En jaksanu lukea koko ketjua, mutta mulla oli Lariam-kuuri päällä 7 viikkoa enkä saanu mitään oireita. Ehkä se ei kaikkiin vaikuta tai sitten mä olen vaan niin norsu, että mikään ei tehoa   8)
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: UsvaAuer - 21.07.2006, 01:14:36
Itse en ole vielä matkareittejäni lukkoon lyönyt. Saako myös Thaimaasta päteviä malarialääkkeitä, jos päättääkin matkustaa  malaria-alueiden läpi? Moskiittoverkkoja saa varmasti?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: error - 21.07.2006, 01:35:08
Ei se Thaimaa niin paha ole. Etenkin jos et ole sademetsään menos. Itse kun olin siellä, en syönyt. Elä tuhlaa rahojas :D
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: raoul - 10.08.2006, 10:52:50
Lainaus
Jep, jos Lariamiin päädyt (siis alkuperäinen kirjoittaja), niin suosittelen, että aloitat kuurin vaikka viikkoa ennen reissua että nuo mahdolliset sivuvaikutukset tulevat jo täällä koti-Suomessa


Kannatan tätä. Tosiaan joillakin esiintyy varsin yksilöllisiä sivuvaikutuksia, yleisimmät frendeillä olleet on nukahtelu tai villit unet. On siis syytä kokeilla omakohtaisesti etukäteen ilmeneekö mitään ikävää, ettei matka kärsi niistä. Jos sietämättömiä sivuvaikutuksia ilmenee, sitten joko vaihdetaan lääkettä tai jätetään syömättä. Malarialta voi suojautua muillakin tavoin kuten muutkin ovat todenneet tässä ketjussa. Itse olen ensimmäistä kertaa Lariam-kuurilla eikä minulla tai tyttöystävälläni ole mitään oireita.

..
Lainaus
Sitten yks vaihtoehto on ostaa vasta mestoilta lääkkeet. Esim Bangkokista saa halvalla lääkkeet ilman reseptejä. Siis oikeat medicinet eikä mitää lume lääkettä.


Paikan päältä tosiaan saa halvemmalla, mutta hintaero ei kuulemma, huom kuulemma, ole kovinkaan merkittävä.

Lainaus
Niin. ja Lariamista. Yksi suomalainen lääkäri kertoi olleensa Malesiassa tekemässä malaria-sairaala tutkimusta 3kk ja sairastivat porukalla malarian oikein kahteen otteeseen. Lääkärit napsivat ko. aikana tietysti Lariamia.


Millään malarialääkkeellä ei saavuteta 100% immuniteettia tautia vastaan. Lariam on yksi tehokkaimmista. Doksisykliini on toinen, mutta sen huonona puolena on kalliimpi hinta ja päivittäin otettava pilleri.

Yleisesti malarialääkitys on verrattavissa rokotuksiin. Se suojaa _mahdolliselta_ tartunnalta, eri lääkkeet eri tavoin, kuten rokotuksissakin. Ilman rokotuksiakin voi matkustaa jos haluaa, se tarkoittaa vain sitä, että riski sairastua on suurempi. Ei muuta. Eli jos matkustaa malaria-alueille, voi malarialääkityksen ottaa offin kanssa lisäsuojaksi.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Oranki - 19.08.2006, 01:09:21
Borneon visiittiä varten lekuri tääl suomes kirjotti mulle parin viikon kuurin tuota malaronea. Hintaa sille tulis apteekista poistettuna rapiat sata eskoo, mikä on aika lohkasun mun budjetista. Onko kellään tallaajalla henk.koht kokemusta paikan päältä ostetuista malarialääkkeistä?

Entäs tuo Borneo muuten, onko malaria kokemuksia sieltä? UM:n matkustustiedotteessa http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=66127&nodeid=34719&contentlan=1&culture=fi-FI mainitaan nimenomaan tuo Sabahin osavaltio malarian esiintymisalueeksi. Suunnitelmissa on muutaman luonnonpuiston tarkastaminen (tod. näk. Sarawakissa), sekä Mt Kinabalulle kapuaminen. Näillä näkymin taidan kuitenkin jättää estolääkkeet apteekin hyllylle ja kokeilla onneani pitkälahkeisten vaatteiden sekä hyttyskarkotteiden kanssa. Olenko tyhmä?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: v-i-p - 19.08.2006, 12:39:58
Lainaus
Näillä näkymin taidan kuitenkin jättää estolääkkeet apteekin hyllylle ja kokeilla onneani pitkälahkeisten vaatteiden sekä hyttyskarkotteiden kanssa. Olenko tyhmä?


Mun mielestä et.
Itsekään en malarialääkkeitä kovin helposti menis syömään. Tiedän että niistä tulis mulle aivan tajuttoman huono olo.. Karsastan muutenkin kaikkia ns. länsimaisia lääkkeitä, selvitty on ilmankin tähän asti.
Niin kuin jossain keskustelussa olen sanonutkin, olen käyttänyt homeopaattisia malarialääkkeitä. Huomattavasti pienempi vaiva, kun tarvi vain kolmena päivänä matkan alussa nauttia, ja hintaa vain pieni osa apteekin lääkkeistä.
Tiedän, asia on punainen vaate joillekin, eikä taaskaan tarvi aloittaa "toimii, ei toimi" -keskustelua.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: zipped_ - 19.08.2006, 13:49:48
Lainaus käyttäjältä: "Oranki"
Onko kellään tallaajalla henk.koht kokemusta paikan päältä ostetuista malarialääkkeistä?


Jos kuitenkin päädyt lääkitystä miettimään, niin kannattaa muistaa, että kaikkia lääkkeitä ei kaikissa maissa myydä... Koitin itse metsästää Malesiasta malaronea, mutta ei tuntunut kovin helposti löytyvän. Päädyin sitten syömään doksisykliiniä (kuuri edelleen menossa... palasin matkalta 3vko sitten). Kahden kuukauden annoksen hinnaksi tuli "lääkärintarkastuksineen" alle 5e.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: arien - 20.08.2006, 21:15:27
Itse olen ollut joku 6 kertaa thaikuissa, eikä koskaan ole mitään malarialääkitystä ollut. Tosin nyt kuulin, että Phuketissa yksi tuttu paikallinen pikkutyttö oli saanut malarian alueelta missä itsekin olen liikkunut, eli ei sitä koskaan tiedä..
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Olof - 24.08.2006, 20:49:56
Täällä on jo annettu todella hyviä ohjeita ja varsinkin hyviä linkkejä nettiin. Joten kertaustahan tämä varmasti on.

Minulla itselläni ei ole kokemusta Aasian malariasta ja siellä annettavista lääkkeistä. Mutta Afrikassa olen kohdannut Malarian todellisuuden.

Ensinnäkin se on todellakin tappava tauti jos sellaisen saa, eikä hakeudu hoitoon ajoissa. Lisäksi suurin osa ns. halvoista kaikkien käytössä olevista malarialääkkeistä ovat menettäneet tehonsa, koska parasiitit ovat tulleet immuuneiksi näille lääkeaineille.

Ainakin Afrikassa oli tarjolla "hevoskuuri" malariaa vastaan, tosin se oli "kallis"(n. 4€ kuuri) kun mikä, varsinkin paikallisille.
Lariamista: Olen itse popsinut kyseistä lääkettä ja saanut noin 1½kk käytön jälkeen hallusinatio oireita, jolloin jouduin lopettamaan kyseisen lääkkeen syömisen. 10 henkilön seurueesta olin ainoa kuka sai oireita.
Kyselin matkan jälkeen eräältä trooppisten sairauksien erikoislääkäriltä asiaa ja hän totesi ettei suosittele malaria estolääkitystä yli 2kk matkoille. Siis ei mitään estolääkitystä (tietysti mielipiteitä on niin monta kuin on tutkijoitakin).

Jos nyt matkustaisin Malaria alueelle en itse ottaisi estolääkitystä, koska uskon että se miten asuu, pukeutuu ja suojaa itsensä on paljon suuremmassa roolissa kuin estolääkityksen syöminen.

Ei muuta kuin hyttysverkot nukkumapaikan ympärille. Pitkähihaisia vaatteita illan pimetessä päälle, ja hyttysmyrkkyä jalkoihin. Lisäksi itse suihkutin hyönteismyrkkyä säännöllisesti huoneeseen jossa nukuin. Ei ehkä ekologisin tapa mutta tehokas, lisäksi pitää muistaa ettei suihkuta juuri ennen nukkumaan menoa, sillä saattaa tulla pääkipeäksi=(.

Minä en ole sairastunut malariaan vaikka en olekkaan käyttänyt estolääkitystä. On kuitenkin muistettava että meistä jokainen on yksilö, joten toiset vastuttavat paremmin malariaa kuin toiset ja lääkkeetkin vaikuttavat yksilöllisesti.
Suosittelen menemään tutustumaan paikallisen maan apteekkiin. Heillä on useasti apua erilaiseen vaivaan. Kannattaa myös ostaa paikallista hyvää malaria lääkettä kotiin tuomisiksi, sillä malaria saattaa tarttua matkan jälkeekin. Ja suomessa lääkkeet maksavat paljon.
Lisäksi kansainvälisissä sairaaloissa saa hyvää apua vaivoihin ja nopean diagnoosin, kunhan muistaa hankkia matkavakuutuksen.

Ei muuta kuin rohkeasti Malaria alueille nauttimaan maisemista, joko ilman lääkitystä tai lääkityksen kanssa.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Heini - 25.08.2006, 02:15:57
Lainaus käyttäjältä: "Aimo"
Itse sain Lariamista Gambiassa yhtenä päivänä tosi huonon olon päälle, alkoi ihan yhtäkkiä, ja loppui kun join tarpeeksi, söin vähän ja otin rauhallisesti. Muina päivinä ei mitään ongelmaa muistaakseni.


Jos oireet kerran kestivät vain yhden päivän ja katosivat levolla, juomisella ja syömisellä, niin voisiko olla todennäköisempää, että Lariamin sivuoireiden sijaan kärsit esim. lievästä auringonpistoksesta, nestehukasta tai vastaavasta...?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Fosse - 29.08.2006, 19:13:39
Onko hajua tarvitseeko Panamassa/Costa Ricassa malarialääkitystä?
www.rokote.fi sivun tiedot on hallussa ja kiinnostaisi kuulla niitä jotka on itse käyneet kyseisissä maissa...Off Topic mutta jos joku tietää vastauksen tähän niin sanotko samalla mitä muuta sinne vaaditaan/tarvitaan.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: fishbone - 29.08.2006, 20:54:23
Lainaus käyttäjältä: "fosse"
Onko hajua tarvitseeko Panamassa/Costa Ricassa malarialääkitystä?
www.rokote.fi sivun tiedot on hallussa ja kiinnostaisi kuulla niitä jotka on itse käyneet kyseisissä maissa...

Kansanterveyslaitoksen (KTL) matkailijan terveysopas (http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/matkailijan_terveysopas/) ja Wolrd Health Organizationin (WHO) International travel and health publication (http://www.who.int/ith/en/) osaa varmasti antaa asiasta parempaa tietoa, kuin rokote.fi saati sitten joku paikalla käynyt satunnainen pallontallaaja. :shock:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Kexie - 29.08.2006, 21:09:34
Postitalon matkailuklinikka, sieltä voi myös tietoa urkkia:
http://www.medicity.fi/index.php?id=matkailuklinikka&sub=postitalo
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: MP - 18.09.2006, 13:18:22
Tarkotus olis doupata itseäni n. 100 Doxitin tabletilla.
Pitänee raportoida myöhemmin kuinka pahoja sivuoireita tuli.
Vähän epäilyttää se, että kyseessä on antibiootti, jota siis
vedetään 100 päivää, mutta kovasti vakuuttelivat että no problemo. We'll see..
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: aynish - 25.09.2006, 13:53:19
olisikohan kiinan malariatablettivalikoimasta mitaan tietoa? taalla sita ollaan ja intiaa varten ajattelin napsia niita, sinne suunnistan jossain vaiheessa
Otsikko: Malaria Keniassa?
Kirjoitti: PIT - 16.10.2006, 14:25:27
Terve

Paljon on ollut puhetta Kaakkois-Aasiasta. Jossain sivulauseessa on mainittu myös Afrikka. Olen lähdössä matkalle Mombasan suunnalle. Matkan kesto on vain reilu viikko.

Kansanterveyslaitos suosittelee lähes kaikkialle Keniaan (Nairobia ja yli 1500 metrin yläpuolella olevia alueita lukuunottamatta) Malarian estoa, mutta Belgialainen "Prince Leopold Institute of Tropical Medicine" (www.itg.be - hyvät sivut muuten) toteaa, että jos nukkuu hyvässä hotellissa yönsä, ei tarvitse lääkitystä.

Kiinnostaisi kuulla mielipiteitä sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat matkustelleet Itä-Afrikassa. Näillä näkymin en ajatellut lääkitystä ottaa vaan suojata itseni iltaisin pitkillä vaatteilla ja hyttysmyrkyllä. Itäisen Afrikan malariatilanne on kaikesta lukemastani päätellen kuitenkin sen verran karu, että jos jollakin on tuoretta käytännön tietoa asiasta, lukisin siitä mielelläni.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: sheep - 19.10.2006, 19:48:18
Heip,

itselläni oli malarialääkitys kuukauden reissulle Intiaan (monsuuniaika kun oli) enkä saanut mitään sivuoireita. Kaverini tosin sai sivuoireita malariakuurista, jota söi Afrikan matkaansa varten (eli meillä oli eri lääkkeet - en nyt muista kyllä merkkejä  :oops: ). Aiheutti kaverilleni varsinkin matkan jälkeen uneliaisuutta ja jotain muistihäiriöitä  :shock: En nyt mene takuuseen että johtuivatko nuo oireet juuri malarialääkkeistä mutta näin hän väitti. Tottahan toki vaatteet jne ovat tärkeä suoja myös, mutta itselläni ainakin oli "turvallisempi" olo kun oli malarianestolääkitys.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Rapa-Ripa - 20.10.2006, 19:08:05
Malarian saamiseen ei tarvita kuin yksi pisto. Minulla se on ollut, sain Ghanasta. Erittäin ikävä kokemus. Henki meinasi lähteä. Jos seudulle jonne olette menossa esiintyy Plasmodium Falciparum muotoa niin kyllä se kannattaa se kuuri ottaa.

PIT kyseli Itä- Afrikan tilanteesta ja se on paha. Kannattaa syödä kuurit. Ihmisiä kuolee siellä enemmän malariaan kuin aidsiin. Eikä se ole vähän se.
Otsikko: Lariamista
Kirjoitti: Orange - 02.11.2006, 18:10:18
Olin tässä lääkärillä hankkimassa malariatabukuuria reissulle. Hän kertoi, että Lariamista on tehty tutkimuksiakin, jonka mukaan pahamaineisia sivuvaikutuksia tulee usein juuri nuorille naisille. Ei kuulema ollut tavannut ainuttakaan nuorta miestä, jolle olisi tullut pahoja sivuvaikutuksia tästä lääkkestä, mutta sen sijaan nuoria naisia  ne tuntuivat usein vaivaavan.

Muistutti myös siitä, että jos Lariamia ottaa ja tulee pahoja sivuvaikutuksia, niin kuurin lopettamisesta huolimatta oireilu voi jatkia vielä viikon ajan, koska Lariam on pitkävaikutteinen lääke.

Tämän lisäksi Tartuntatautiliiton esitevihko "Matkalle 2006" sanoo seuraavaa: "Meflokiinia ei enää juurikaan suositella käytettäväksi malarian hoitoon juuri sen aiheuttamien sivuvaikutusten vuoksi."

Jokainen tietysti tekee päätöksen itse, mutta itselläni on nyt resepti doksisykliinikuurin. Ei ihan harmitonta sekään, mutta tuskin sentään hallusinaatioita aiheuttaa.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Chemic - 11.12.2006, 17:58:43
Lainaus
..
Lainaus:
Sitten yks vaihtoehto on ostaa vasta mestoilta lääkkeet. Esim Bangkokista saa halvalla lääkkeet ilman reseptejä. Siis oikeat medicinet eikä mitää lume lääkettä.


Paikan päältä tosiaan saa halvemmalla, mutta hintaero ei kuulemma, huom kuulemma, ole kovinkaan merkittävä.


Osaisiko joku nyt sanoa tuohon omakohtaisia kokemuksia? Tarkoitus olisi Lariamia alkaa napsimaan, mutta muutaman kuukauden kuurista 150€ kuulostaa pikkaisen suolaiselta.  :?  Eli kuinka paljon kyseinen lääke maksaa esim Bangkokissa (josta ajattelin lääkettä lähteä metsästämään) tai muualla K-Aasiassa?
Eihän tuo 150€ nyt niin kauheasti ole matkan hintaan verrattuna, mutta jos saan saman kaman mestoilta muutamalla kympillä, niin siinähän säästää taas viikon lisää lämmössä  :wink:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: zNz - 11.12.2006, 19:47:43
Lainaus käyttäjältä: "fosse"
Onko hajua tarvitseeko Panamassa/Costa Ricassa malarialääkitystä?
www.rokote.fi sivun tiedot on hallussa ja kiinnostaisi kuulla niitä jotka on itse käyneet kyseisissä maissa...Off Topic mutta jos joku tietää vastauksen tähän niin sanotko samalla mitä muuta sinne vaaditaan/tarvitaan.


Panamasta en osaa sanoa mitään, mutta Costa Ricassa käydessäni vuonna 2001 en muista kuuria syöneeni, vaikka kävin vaeltamassa muutaman päivän reissuja alueen kansallispuistoissa. Kaikki perusrokotukset olivat kunnossa.

Lainaus käyttäjältä: "Orange"
Olin tässä lääkärillä hankkimassa malariatabukuuria reissulle. Hän kertoi, että Lariamista on tehty tutkimuksiakin, jonka mukaan pahamaineisia sivuvaikutuksia tulee usein juuri nuorille naisille. Ei kuulema ollut tavannut ainuttakaan nuorta miestä, jolle olisi tullut pahoja sivuvaikutuksia tästä lääkkestä, mutta sen sijaan nuoria naisia ne tuntuivat usein vaivaavan.


Olen itse syönyt vain yhden kuurin Lariamia. Yths:n lääkäri kertoi samasta tutkimuksesta, mutta kirjoitti kuitenkin kuurin mulle vaikka kuulunkin tuohon "riskiryhmään" oireiden osalta. Kuurin alku sujui ihan hyvin, mutta jossain vaiheessa söin nappeja vahingossa aamulla tyhjään vatsaan. Tästä sitten kiitoksena hirvittävät vatsanväänteet ja sain vatsani loppureissun ajaksi kuralle  :twisted:
Tästäpä sitten viisastuneena tiedän, että yritän tästedes syödä aina ennen lääkkeen ku lääkkeen ottoa jotain.. :roll:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Bella - 16.12.2006, 21:52:37
Antakee anteeksi, en jaksa selata koko ketjua... mutta ollaan siis piakkoin lahdossa akselille Laos-Kambotsa. Matkareitti menee Vientiane-Vang Vien-Luan Prapang-Siem Reap-Phnom Penh. Aikaa tohon reittiin menee  noin parisen viikkoa, vahan reilu. Kannattaako /pitaako nyt ottaa jotain malarialaakitysta vai riittaako pelkka hyttysverkko ja suihke? Vietnamissa otin viime vuonna aivan turhaan Lariamia ja nyt en enaa valttamatta tahtois! Tuntuu etta laakaritkaan ei tieda mita kannattaa ja kuinka. Tai ainahan ne oli Lariamia tuikkaamassa matkaan  :wink:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Chemic - 16.12.2006, 22:39:19
Niin no kaipa tuo riippuu ihan täysin että saavatko ne moskiitot sua kiinni eli jos et anna niitten pistää niin turhaahan se lääkitys sitten on.. Eli jos on keskitasoa oleva majoitus, hyvät myrkyt, fiksut vaatteet, eikä kauheasti vaeltele öisin niin eipä se lääkitys välttämätön ole.. Omiin tapoihini kuuluu aina pieni huolimattomuus joten lariamia ajattelin samantyylisellä reissulla (tosin kestää 1,5kk) nappailla..

Mutta niitä hintatietoja kaipaisin vielä, eli mitä maksaa lariam esim bangkokissa?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: zenix - 02.04.2007, 21:40:22
Lainaus käyttäjältä: "Chemic"
Niin no kaipa tuo riippuu ihan täysin että saavatko ne moskiitot sua kiinni eli jos et anna niitten pistää niin turhaahan se lääkitys sitten on.. Eli jos on keskitasoa oleva majoitus, hyvät myrkyt, fiksut vaatteet, eikä kauheasti vaeltele öisin niin eipä se lääkitys välttämätön ole.. Omiin tapoihini kuuluu aina pieni huolimattomuus joten lariamia ajattelin samantyylisellä reissulla (tosin kestää 1,5kk) nappailla..

Mutta niitä hintatietoja kaipaisin vielä, eli mitä maksaa lariam esim bangkokissa?


Niin... mitä se maksaa Bangkokissa ja saako sitä sieltä? Jos hankkisi alkukuurin Suomesta ja jatkaisi Thaimaasta ostetuilla napeilla. 9kk olen reissussa niin Lariam kuuri maksaisi Suomesta ostettuna reilun 200e.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Iitu - 07.04.2007, 17:57:56
Koh Changin reissulle aloitin Malarone-kuurin, jonka lopetin neljän päivän käytön jälkeen pahan nokkosihottuman vuoksi.  Lääkepakkauksen mukaan mahdollisia sivuoireita olivat juuri ihottuma, ruuansulatusvaivat jne.

Ja törkeän kalliitakin olivat...
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: kiaa - 07.04.2007, 22:47:56
Noh, ma sain kylla Lariamista hallusinaatioita. Ne oli sellaisia yolla herattyani koettuja, sekavia pelkotiloja, joissa varjot saattoi vaikuttaa ihmisilta. Jatkoin kuitenkin kuuria silla pidan jostain syysta painajaisista ja nama taisi olla sielta parhaimmasta paasta  :roll:

Yksi kamppiksistani (nainen) sai myos samanlaisia halluja, mutta hanella paljon voimakkaampia ja pelottavampia. Han kylla jatkoi kuuria myos, koska viimeksi lopetettuaan oli saanut heti malaria. Se nyt tietenkin oli hanen oma johtopaatoksensa. Ja tama mun kamppis olisi muuten syonyt antibiootteja, mutta sille tuli ilmeisesti joitain muita sivuoireita.

Kai noista voi olla aina montaa mielta niin kuin tassakin ketjussa on mainittu. Tietty kannattaa testa aina hyvissa ajoin. Lariamhan pitaa aloittaa kahta viikkoa aikaisemmin (nain trooppiset-taudit-keskus tms meille kertoi) eli silloin se kestavyys kannattaa tsekata mahd. pian. Sit jos ei kesta niin vaihto antibiootteihin.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Annitz - 08.04.2007, 08:34:16
Lainaus
Noh, ma sain kylla Lariamista hallusinaatioita. Ne oli sellaisia yolla herattyani koettuja, sekavia pelkotiloja, joissa varjot saattoi vaikuttaa ihmisilta.


Jep, mulla ihan samat sivuvaikutukset Lariamista.Kuurin söin loppuun mutta pelotti aina kun tiesi, lääkkeenottopäivän lähenevän:(
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Sasse - 08.04.2007, 10:08:47
Mulla ei tullu lariamista mitään. Jännitti kovasti koko kuuri ja oikein tarkkailin itseäni ja tuntemuksiani, mutta ei yhtikäs mitään. Ku näkkäriä ois syöny.  8)
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: keleo - 18.05.2007, 11:28:48
Lariamia aloitin syömään tiistaina ja syön sitä 8 viikon ajan. Tähän mennessä ei ole tullut minkäänlaisia oireita mitä nyt lääkkeen oton jälkeen tuntui kuin sormenpäitäni olisi hieman kutittanut ja sitten välillä kyljessä kutitti ja olkapäässä. Kyllä, olin käynyt suihkussa sinä aamuna :lol:
Tiedä sitten oliko tuo lievä kutina vain siitä johtuvaa kun tiesin mahdolliset oireet ja sittenhän niitä alkaa kyttäämään itsessään tabun ottamisen jälkeen. Kutina katosi parin kolmen tunnin kuluttua.
Myös siskoni aloitti syömään samaan aikaan Lariamia ja hänellä on ollut päänsärkyä siitä lähtien. Lisäksi hän näkee sellaisia unia että huhhuh. Yksityiskohdista vaiettakoot :shock:

Tänään sitten työpaikallani juoksin alasti käytäviä pitkin, ulostin lattialle ja kierin lattialla alasti vaipuen syvään psykoosiin sikiöasennossa. Hävyttömyyksiäkin huusin mutta en muista mitään.

No joo toi vika oli joke johtuen lähestyvästä matkasta, joka alkaa maanantaina!!!!! Jiiiihaaaaa!!!!!!! :D
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Pirta - 01.06.2007, 14:57:31
Olin itse Afrikassa, malaria-alueella ja lääkäri suositteli syömään Lariamia. Sain kuitenkin työtoveriltani tietää, että joku poika oli seonnut kokonaan niistä lääkkeistä, muuttunut aivan ihmeelliseksi. Toivottavasti on nykyään kunnossa.

Itse otin kaksi tabua ja koska aloin näkemään tosi ikäviä unia (kuolemasta yms.) jätin tabut heti pois. Sen jälkeen söin doksisykliniä jonkun aikaa, sitten lopetin nekin.

Kaikkein tärkeintä on suojautua pistoilta. Valkoinen väri ei houkuttele luokse. Off on hyvä esto karkottamiseen sielläkin. Valkoiset sukat on MUST. Sadekauden aikaan ei kannata ko. alueille mennä, jos ei ole aivan pakko. Ja kosteilta alueilta mielellään pysyy muutenkin pois (järvet, suot yms.)

Mitä tulee tsetse-kärpäsiin, niin pitävät kuulemma sinisestä väristä, joten kannattaa sitäkin välttää. Minulla oli sininen lenkkipuku päällä ja eläinsafarilla noita kärpäsiä kyllä sitten oli, jotta sai huitoa aivan rauhassa :)
Otsikko: lariam
Kirjoitti: pihla-ilona - 01.06.2007, 15:24:24
Söimme Afrikan reissua varten lariamia 7 viikon ajan, ilman minkäänlaisia oireita. Ja onneksi syötiin, olin ihan täynnä hyttysen pistoja. Ens kerralla Offia mukaan... :wink:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Nti Linnunrata - 01.06.2007, 15:39:46
Lainaus käyttäjältä: "Annitz"
Lainaus
Noh, ma sain kylla Lariamista hallusinaatioita. Ne oli sellaisia yolla herattyani koettuja, sekavia pelkotiloja, joissa varjot saattoi vaikuttaa ihmisilta.


Jep, mulla ihan samat sivuvaikutukset Lariamista.Kuurin söin loppuun mutta pelotti aina kun tiesi, lääkkeenottopäivän lähenevän:(


Likewise. Oon syönyt Lariamia kahdesti. Ekalla kerralla heräsin yöllä, ja olin varma, että mun silmät oli kovettumassa ja olin tulossa sokeaksi. Varmaan tunnin istuin sängyssä, tökin silmiä ja peilailin. Toisaalta tiesin, ettei asiassa oo mitään järkee, toisaalta ajattelin, etten voi noin vain kääntää kylkeä, jos näkö on menossa. Kuuri loppui pian...

Seuraavana vuonna Lariamista ei tullut mitään sivuoireita, sen sijaan malaria tuli.  :(
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: sipuli - 03.06.2007, 17:28:38
alle kuukauden päästä alkaa sellanen 90 päivän doxitin-kuuri.. odotan sitä jo niin innolla! toivottavasti ei tuu mitään järisyttäviä sivuoireita, tuskin sentään
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Illusion - 03.06.2007, 20:11:43
Lainaus käyttäjältä: "sipuli"
alle kuukauden päästä alkaa sellanen 90 päivän doxitin-kuuri.. odotan sitä jo niin innolla! toivottavasti ei tuu mitään järisyttäviä sivuoireita, tuskin sentään


Kestin sellaisen parin kuukauden doksisykliinikuurin hyvin, vaikka lääkäri ei heti meinannutkaan määrätä lääkettä minulle niin pitkäksi aikaa! Jostain luinkin suosituksen, jonka mukaan doksisykliiniä ei pitäisi syödä kuukautta kauemmin, koska sen pitkäaikaisemman käytön vaikutuksia ei ole tutkittu.. Hmm.
Hiivatulehduksiin kannattaa varautua, mikäli olet naispuolinen, muita haittoja ko. lääkkeellä ei kai pitäisi ollakaan. (Paitsi perinteiset vatsaoireet ja auringolle herkistyminen)

Puolen vuoden Kaakkois-Aasian kierto siintää minulla tulevaisuudessa, ja taitaapa käydä niin, että jää malarianestolääkkeet syömättä. :roll: Lariamiin en uskalla koskea, koska olen jo valmiiksi aika sekava silloin tällöin. (oikeasti, näen ihan tarpeeksi painajaisia jo omasta takaa ja pelkään satunnaisesti kärsimieni ahdistuskohtausten vain lisääntyvän lääkkeen myötä - ei tee mieli vaarantaa mielenterveyttä.) Doksisykliiniä taas ei voi syödä noin pitkää aikaa ja malarone ei ilmeisesti tepsi läheskään joka puolella kaasiaa ja on muistaakseni himputin kallis. OFF:it, hyttysverkot ja toivo hyvästä tuurista kehiin sitten vain.
Otsikko: Malarone..
Kirjoitti: *MaailmanMatkaaja* - 21.08.2007, 20:33:50
Hey!

Osaisko joku kertoa kauanko Malarone merkkistä malaria lääkettä saa yhtä perään syödä? Olen lähdössä 40 päivän reissuun ja koko ajan liikun alueilla jossa lääkitystä tarvin. Olen kuullut että suositus olisi vain noin neljä viikkoa..

Osaisiko joku neuvoa muun merkin, jota voi käyttää puolitoista kuukautta putkeen.. ja sellaisen joka on hyvin siedetty..?

(Malaronen tahtoisin, koska kyseisestä lääkkeestä ei minulle ole koskaan tullut sivuvaikutuksia..)

Kiitozzz! :D
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: trilobiitti - 21.08.2007, 23:23:17
Etsivä löytää, sanotaan.

http://www.terveysportti.fi/terveysportti/ktl.mat?p_artikkeli=mat00031

Valmistaja suosittelee Malaronea korkeintaan 28 vuorokauden oleskeluun malaria-alueella. Yhdysvalloissa ja Kanadassa käytölle ei ole aikarajoitusta. Pitkäaikaiskäytöstä ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa, mutta kertyneen kokemuksen perusteella Malarone vaikuttaa turvalliselta pitkäaikaisessa käytössä.
Otsikko: Re: lariam
Kirjoitti: Pirta - 22.08.2007, 17:56:30
Lainaus käyttäjältä: "pihla-ilona"
Söimme Afrikan reissua varten lariamia 7 viikon ajan, ilman minkäänlaisia oireita. Ja onneksi syötiin, olin ihan täynnä hyttysen pistoja. Ens kerralla Offia mukaan... :wink:


Pihla-Ilona :) Sinä tunnut niin tutulle - ollaanko me tuttuja jostain muista yhteyksistä... ihana olet, voi juku vie. Hyvä, että pistit poskeen, kun kerran et muuten suojautunut noilta pistoilta - minä suojelin itseäni niin, että ei tainnut tulla kuin yksi pisto. Oli myrkyt nääs käsissä ja muuten olin kaulaa myöten puettu iltaisin.

Pirta (http://www.mysmiley.net/imgs/smile/innocent/innocent0002.gif)

Ois kyllä kiva nähdä livenä, jos olet se, jonka muualta tunnen ;)
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Alppiruusu - 23.08.2007, 13:20:15
Mua mietityttää tää malarialääkitys nyt Ugandan kynnyksellä kovastikin. Ugandassa on akuutti malariavaara kaupungeissakin ja tulemme menemään järville, soille ja ties mihin pusikkoihin. Hyttysenpuremia ei voine välttää ja kaikissa matkaoppaissakin mainitaan about joka aukeamalla, että on käytettävä hyttysenkarkottimia ja suojattava erittäin agressiivisia hyttysiä vastaan :roll:

Eli siis oon päättäny ottaa malariaprophylaxia, mutta mitä?! Lariam on täysin poissuljettu vaihtoehto.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: trilobiitti - 23.08.2007, 13:31:48
Jos olisit klikannut pari viestiä ylempänä mainitsemaani linkkiä, olisit löytänyt siitä seuraavan:


Trooppinen Afrikka
- - -
 Estolääkitysvaihtoehdot ovat meflokiini (Lariam), atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä (Malarone) tai doksisykliini.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Alppiruusu - 23.08.2007, 13:45:36
Klikkasin kyllä myös antamaasi linkkiä. Kunhan vain tässä ääneen pohdin :roll:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: trilobiitti - 23.08.2007, 14:35:53
OK. Kuten itsekin päättelit, ilman estolääkitystä Ugandan sademetsissä könyäminen ei välttämättä ole hyvä idea, vaikka kuinka läträisi myrkyillä. Lariamia et halua käyttää (mielestäni fiksua, jos et halua ottaa inhojen sivuvaikutusten riskiä, etkä ehdi kokeilla sen sopivuutta ennen lähtöä). Helioparien ongelma on resistentit kannat.

Mahdollisia vaihtoehtoja on siis peräti kaksi. Kumpikaan niistä ei ole optimaalinen, mutta elämä harvoin on. Kukaan (edes alan erikoislääkäri) ei voine antaa ehdotonta "tee näin!" -ohjetta.

Doksisykliinistä ja Malaronesta on keskustelua esimerkiksi tuolla (myös jotain Lariamista, sen voit sivuttaa):

http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/viewtopic.php?t=8166&postdays=0&postorder=asc&start=20


Jos hinta ei ole ongelma, Malarone on hyvä vaihtoehto. Sivuvaikutuksia on raportoitu vähemmän kuin doksisykliinillä, todennäköiset sivuvaikutukset rajoittuvat pääasiassa lieviin vatsaoireisiin. Malarone pitäisi nauttia ruuan (mieluiten rasvaa sisältävän), maidon tai vastaavan kanssa, koska sen toinen komponentti ei imeydy hyvin tyhjään vatsaan nautittaessa (huono liukenevuus veteen). Malaronea tosin käytetään myös malarian hoitoon, joten valveutunut matkailija haluaa ehkä välttää sen käyttämistä, jos muitakin vaihtoehtoja on.
Tarkempia lisätietoja:
http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/7/1055057.shtml

Doksisykliini on edullisempi, mutta sivuvaikutusten todennäköisyys (esim. eriasteinen valoyliherkkyys) on hieman suurempi. Lisäksi valveutunut matkaaja ei myöskään välttämättä ole innoissaan myöskään antibioottien ylettömästä popsimisesta, varsinkaan pitempää aikaa. Doksisykliinin napsiminen altistaa naisilla hiiva-infektioille ja heikentää e-pillereiden tehoa.
Tarkempia lisätietoja:
http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/7/496427.shtml

Molemmat antavat hyvän suojan malariaa vastaan. Täydellistä suojaahan ei anna mikään, paitsi ehkä kotona pysyminen. Saat siis päättää ihan itse! Päätöstä tehdossa vaikuttavat mm. seuraavat asiat:
-malaria-alueella oleskelun kesto (yli vai alle 28 vrk? vaikuttaa hintaan + yli kuukauden doksisykliinikuuri voi käydä rankaksi maksalle ja munuaisille, joskaan ei ole poissuljettu mahdollisuus)
-raha (onko sillä merkitystä? jos on, korvaako vakuutus?)
-mahdolliset aiemmat lääkeaineallergiat: jos olet aiemmin saanut allergioita antibiooteista, kuukauden doksisykliinikuuri voi tuottaa ikäviä yllätyksiä (jos olet aiemmin saanut allergisen reaktion jostain muusta tetrasykliinistä, doksisykliiniin ei tietenkään pidä koskea)
-muut vasta-aiheet (ks. yksityiskohtaiset tiedot kustakin lääkkeestä), erityisesti, jos käytät jotakin muuta lääkitystä


Itse valitsisin Malaronen, mutta doksisykliinikin on ihan kelpo vaihtoehto.


Edit: Lisätty linkkejä aiempiin keskusteluihin siltä varalta, että haluat lukea muiden kokemuksista ja ajatuksista.

http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/viewtopic.php?t=12434&highlight=malarone+doksisykliini
http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/viewtopic.php?t=3830&highlight=malarone+doksisykliini
http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/viewtopic.php?t=1532&highlight=malarone+doksisykliini
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Alppiruusu - 23.08.2007, 17:56:25
Kiitos vaivannäöstä!! Harvoin näin yksityiskohtaista vastausta täältä saa :D

Itseasiassa yksi hyvin hyvä ystäväni on trooppisten tautien erikoislääkäri (Patricia Schlagenhauf).  Ei hänkään osaa sanoa tosiaan sitä yhtä "tee näin" ohjetta mutta tämä on ensimmäinen kerta kun kuitenkin kehoittaa ottamaan jotain. Tähän asti hän on nimenomaa suositellut (monituntisin selon teoin) olemaan ottamatta mitään. Kun kerroin seuraavan kohteen olevan Ugandaan mutristi hän huuliaan ja puhisi, että sitten mun pitää kyllä prophylaxi ottaa ja selosti myös hyvin yksintyiskohtaisesti vaihtoehdot mutta päätöksenteon jätti kuitenkin minulle. Tapaan hänet vielä ensi viikolla ja sen jälkeen teen päätöksen.


Lariamin olen "testannut", seuraukset eivät olleet positiiviset. Hyvä, etten psykoosiin joutunut.


KIITOS vielä paneutuneesta vastauksestasi. Olen ihan älyttömän ilahtunut siitä sen jälkeen kun aikoihin tämän foorumin anti on ollut itselleni hyvin hmm... keskinkertaista ;)
Otsikko: tosi luotettava linkki malariatiedostoon
Kirjoitti: tingatinga - 24.08.2007, 23:19:06
Malarialaakityksesta on tosi ajanmukaista neuvoa Lonely Planet Thorntree sivustoilla, klikkaa niiden terveystiedosto linkki ja seuraa nimimerkin Nutraxfornerves neuvoja. Kaveri on ammattilainen ja neuvonut matkaajia jo vuosia. Luonnonlaakitykseen uskovien kannattaa lukea sivut erityisen tarkkaan. Ja ihan vain vinkkina- malaria riski kannattaa ottaa selville ja seurata ohjeita.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Alppiruusu - 12.09.2007, 17:25:19
Vähän kun tätä asiaa tutkin niin oli ihan helppo tehdä päätös Malaronen puolesta :) Pirun kalliit lääkkeet, mutta vakuutus maksoi :D

Vielä 9 päivää take offiin *juhuu*
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: siberian - 13.09.2007, 10:17:02
Lainaus käyttäjältä: "Alppiruusu"
Vähän kun tätä asiaa tutkin niin oli ihan helppo tehdä päätös Malaronen puolesta :) Pirun kalliit lääkkeet, mutta vakuutus maksoi :D


Mikä vakuutus sulla on?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Alppiruusu - 13.09.2007, 12:05:03
Intraksen (http://www.intras.ch/) puoliprivaatti aika alhaisella omavastuulla. Tosin itse maksan vain julkisesta ja korkealla omavastuulla ja työnantaja erotuksen. Nää on näitä Sveitsin pakollisen sairausvakuutuksen ihanuuksia ;)
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Kajsa - 13.09.2007, 19:41:06
Tänään klo 22.35 tulee kakkoselta Silminnäkijä: Murhaava lääkekuuri.

Maailma on häviämässä taistelun malariaa vastaan. Yhtenä syynä ovat huonolaatuiset ja väärennetyt lääkkeet. Tehottomat väärennökset uhkaavat miljoonia ihmishenkiä, ja ne tekevät malariasta entistä tappavamman taudin.

Voipi olla ihan mielenkiintoista katsottavaa. Ja laittaa ajattelemaan kannattaako paikan päältä ostaa niitä mahdollisimman halpoja malarialääkkeitä.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: MaD - 17.09.2007, 12:11:32
90 paivan doksysykliini kuuri hommattiin Bangkokin Christian Hospitalista... kaytiin 2 muussa "kansan" sairaalassa mutta sitten neuvottiin menemaan tuonne yksityiselle. Ensimmaisessa paikassa laakari oli jo valmis kirjoittamaan kuurin varoitteluiden jalkeen mutta jaimme miettimaan ja seuraavana paivana sielta ei sitten enaa niita saanutkaan. Hintaa laakkeille ja koko laakarikaynnille tuli yhteensa 660bt eli halpaa kuin saippua. Yhtaan pilleria ei olla viela napsittu mutta ilmotellaan jos jotain ilmenee kun kuuri alotetaan muutaman paivan sisaan.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Elynna - 17.09.2007, 12:36:48
Vielä heitettävä kommentti vilkkaaseen malarialääkekeskusteluun.  Mitä kaakkois-aasiaan tulee, elkää käyttäkö ollenkaan Helioparia, se on jo jonninjoutava siellä. Borneolla ei tartte kuin Sabahissa, Mannermalesiassa paikallisen lääkärin mukaan ei ollenkaan.

Toisaalta mieluummin uskoisi paikallista asiantuntemusta. Se lääkäri tyrmäsi Helioparin heti alkuunsa, että sitä ei ollenkaan, kun menin hakemaan lisälääkitystä. Suosittelen KTL:n nettiä tiedonhankkimiseen.

Ja se vielä,että ainakaan viime keväänä Malaronea ei saanut ollenkaan Malesiasta! Singaporesta sitten jo löytyi. Voipi olla että tilanne jo muuttunut, mutta sen varaan ei kannata laskea. Lariamia ja doksisykliniä tietysti saa.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Raappu - 17.09.2007, 14:17:30
Lariamista olikin aikaisemmilla sivuilla jo jotain puhetta ja harhoja tuli kyseisestä lääkkeestä myös itselleni. Jouduin lopettamaan kuurin vielä malaria-alueella ollessani, kun alkoivat sivuoireet käydä liian vakaviksi.

Yleisesti oli kaikenlaisia pelkotiloja ja sekavia heräämisiä keskellä yötä. Yleensä en yhtään ymmärtänyt, missä olin ja olin varma, että huoneessa on muita ihmisiä. En ole ikinä puhunut enkä kävellyt unissani aikaisemmin, mutta tällaiset hortoilut ja huutamiset tulivat yleisiksi ja muuttuivat melko vakaviksi, kun vielä "herättyänikään" en ymmärtänyt, missä olin ja mitä oli tapahtunut.

Kummallisinta tässä on ehkä se, ettei minulle mainittu apteekissa eikä terveyskeskuksessa mitään tällaisista sivuoireista, joten en osannut yhdistää niitä lääkitykseen kovinkaan pian. Pelottavaa on myös se, että vastaavat oireet ovat jatkuneet nyt vielä Suomessakin. Eivät tosin yhtä räikeinä kuin Afrikassa ollessani.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: ReiseReise - 17.09.2007, 14:46:19
Lainaus käyttäjältä: "Raappu"

Kummallisinta tässä on ehkä se, ettei minulle mainittu apteekissa eikä terveyskeskuksessa mitään tällaisista sivuoireista, joten en osannut yhdistää niitä lääkitykseen kovinkaan pian. Pelottavaa on myös se, että vastaavat oireet ovat jatkuneet nyt vielä Suomessakin. Eivät tosin yhtä räikeinä kuin Afrikassa ollessani.


Tulin juuri YTHS:ltä viimeiseltä rokotuskerraltani. Mainitsin samalla terveydenhoitajalle, että minua vähän arveluttaa malariakuurin aloittaminen, kun siinä on sivuoireina masennusta ja psykoosia. Täti (vanhemman puoleinen) totesi, että hänen aikanaan vain kerran joku on joutunut lopettamaan kuurin kesken, eli sinänsä sivuoireet ovat harvoin vakavia. Tämä vähän lohdutti.

Minulle ei ole oma-aloitteisesti mainittu mitään noista painajaissivuoireista, mutta kun kerroin tälle tätille, että olen täältä foorumilta lukenut tarinoita painajaisista niin hän kyllä tiesi että ne ovat yksi sivuoire. Outoa, että ei voinut niistä kuitenkaan kertoa, tai että jo lääkäri silloin reseptiä kirjoittaessaan ei kertonut! Jos en siis ammentaisi ahkerasti täältä foorumilta tietoa, olisin autuaan tietämätön mahdollisista painajaisista!
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Tsikkis - 21.09.2007, 10:56:38
Hassua, itse kävin tällä viikolla YTHS:llä naislääkärillä, joka ilman vaihtoehtojen punnintaa kirjoitti reseptin doksisyliiniin. Kun otin puheeksi Lariamin ja siihen liittyvät sivuvaikutukset, hän sanoi että tuntee todella monta tapausta, jossa oireita on tullut ja muutamissa todella pahoja. Jatkoi vielä hämmästelyä että nämä kaikki tapaukset ovat olleet nuoria naisia... Yhtään tapausta, jossa oireita olisi tullut miespuoleisille, hän ei tiennyt. Tämä oli siis naislääkäri. Muut samalle reissulle lähteneet kävivät jollain YTHS:n mieslääkärillä, joka välttämättä halusi, että ainakin kokeiltaisiin Lariamia...
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: piatro1 - 10.10.2007, 15:03:15
Pallit löytyy ja meinas pää seota kuukauden käytön jälkee...en suosittele Lariamia!!! Mut jos tykkää kivoista unista niin suosittelen...
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Alppiruusu - 15.10.2007, 10:58:00
Nyt kun Malarone-kuuri on syöty loppuun voin varmuudella raportoida sen mulle ja siipalleni aiheuttamista sivuvaikutuksista. Ainoastaan ruansulatus oireili. Jo kotona aloittaessamme kuurin alkoi mies heti pillerin nieltyään röyhtäilemään. Tätä kesti hänellä noin tunnin. Itselläni vatsa turposi ja tuli täysi olo, ruokahalu katosi täysin. Koska tabletti pitäisi ottaa ruokailun yhteydessä, otin sen ruokailun päätteeksi sillä muuten en kyennyt syömään. Mies otti ruokailun alussa, mikä rauhotti röyhtäilyään.

Toinen oire oli ripulointi. Kuurin ajan otin lääkkeen illalla ja aamuisin lähes koko kuurin ajan tabletin Imodiumia. Sillä pysy jäte "ei-täysin-nestemäisenä" vaikka ulostuskertoja oli itselleni älyttömän usein eli noin neljästi päivässä. Miehellä ei vetänyt ripulille, mutta pa*kalla piti käydä vielä viikko kotimaassakin jopa kahdeksan kertaa vuorokaudessa! Tavara oli kuitenkin ihan kiinteää, mutta mistä sitä riitti?!! Ulostustarpeeseen ei kuitenkaan liittynyt mitään ripulisairauteen liittyviä vatsakramppeja eikä "apua, just heti nyt tulee housuun"-oiretta, mikä olisi todella haitannut matkantekoa Afrikassa :oops:

Nyt on tosiaan kuuri loppu ja ulostusrytmi palannu normaaliksi kerran päivässä - mies pari kertaa. Ja vatsan turvotus ja röyhtäilyn tarve ovat myös poissa.

Nämä ovat kuitenkin niin lieviä sivuoireita ja kurissa pidettäviä, että jos meidän vielä joskus pitää malaria prophylaxista ottaa, niin Malaronella jatkamme. En tiedä sitten, miten vielä herkkävatsaisempi reagoi mutta meillä oli hyvinkin siedettävää.
Otsikko: Lariamin syönti aloitettu
Kirjoitti: merjah - 15.10.2007, 11:37:57
Parin viikon päästä on lähtä Intiaan. Lariamin syönnin aloitin eilen. Minkäänlaisia oireita ei ole ilmennyt, ei pahoinvointia, ei huimausta, ei päänsärkyä, ei univaikeuksia - ei mitään. Söin kunnolla ennen lääkkeen ottoa ja join runsaasti vettä, kuten ohjeissa oli. Aikaisemmilla reissuilla olen syönyt Helioparia, eikä siitäkään tullut mitään.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Bulkhead - 15.10.2007, 12:39:13
Miksi te syötte noita kuureja?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Alppiruusu - 15.10.2007, 14:18:07
^ Huvin vuoksi ja urheilun kannalta. Ja onhan se nyt aika cool sanoa että syö malarian estolääkkeitä. Antaa niinku tositallaajan kuvan 8)
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Bulkhead - 15.10.2007, 17:19:41
Heh, vai niin, kyllä enemmän rispektiä saisi vaikka kertomalla vetävänsä kossupullon tunnin välein kun syövänsä jotain kuuria millä ei tee mitään.

Kossusta sentään tulee pirteä olo.

Mutta harrastuksia on monenlaisia, diapam-kuuri vois olla myös ihan kiva niinkun huvin ja urheilun vuoksi. :shock:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Alppiruusu - 15.10.2007, 17:27:51
Riippuu keitä ystäväpiirissä liikkuu. Mun kaverit pitää alkoholisteja luusereina ja rauhoittavia syöviä ei ole olemassakaan :roll:  Mihin perustat väitteesi, että malarian estolääkityksellä "ei tee mitään"?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: phanatic - 15.10.2007, 17:31:57
Joku Goan rannoilla itseään etsivä tositravelleri ei varmaan malarialääkkeillä mitään teekään, mutta jotkut matkustavat myös alueilla, joilla malaria on todellinen riski ja tällöin estolääkitystä ei voi sanoa turhaksi.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Pacino - 15.10.2007, 17:41:09
Itse söin pari vkoa.(2tablettia)lariamia ja sitten jätin kuurin siihen.
Ensinnäkään en voi uskoa että se malariaa täysin estäisi.toiseksi tuli hiton paska olo.Ensikerralla kun lähden taas aasiaan päin en ota kuuria ollenkaan.jos jotain oireita tulee niin painun sitten sieltä hakemaan apua.Säästyy nekin rahat sitten johonkin muuhun kivaan,,,
Otsikko: kun on tietoa
Kirjoitti: merjah - 15.10.2007, 19:23:04
Malarian estolääkitystä syön siksi, että teidän tuosta sairaudesta sen verran paljon, ettei ota sitä huvin ja urheilun kannalta, en edes harrastukseksi.

Ei voi kuin toivoa, ettei teille kellekään "urheilijalle" osu kohdalle, siihen sairastuminen ei nimittäin ole mitään lastenleikkiä, ei vaikka saisi lääkitystäkin.

Malaria on maailman suurin terveydellinen uhka. Siihen on kyllä lääkitystä, mutta huonojen kopiolääkkeiden vuoksi on enää olemassa yksi ainoa lääke, jollain on kunnollinen teho. Muille lääkkeille on kehittynyt jo vastustuskykyisiä kantoja.

Minä en halua mitään loista kehooni myllertämään loppuelämäni ajaksi.

Kannattaa käydä lukemassa malariasta vaikkapa who:n nettosivuilta.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: sixtus - 15.10.2007, 19:25:34
3kk doksisykliinikuurista ei ainakaan itselle tullut mitään haittavaikutuksia. Suosittelen.

Ei tehokkain missään, muttei ainetta vastaan ole kehittynyt vielä missään täydellistä resistenttiäkään. Sopii siis tod.näk. suurimmalle osalle malaria-alueista.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Bulkhead - 15.10.2007, 19:37:56
Ja nämä teidän mainostamat kuurit takaavat ettei sitä malariaa tule?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: phanatic - 15.10.2007, 22:14:52
Lainaus käyttäjältä: "Bulkhead"
Ja nämä teidän mainostamat kuurit takaavat ettei sitä malariaa tule?


Ne vaikuttavat melko dramaattisesti malariatartunnan todennäköisyyteen, 100% toimivia lääkkeitähän ei ole.  Tiedät sen kyllä itsekin, joten jos loppuisi provoilu tältä erää.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: J<3H - 15.10.2007, 22:47:03
Anteeksi, että vielä jatkan/toistan, mutta kaipaisin vähän apua..

Ensi kuussa olisin lähdössä reissuun pidemmäksi aikaa, joten haluaisin ottaa malarian estolääkityksen, ihan varmuuden vuoksi, onhan kyseessä eräs vaarallisimmista taudeista ja on jotenkin mukavampi matkustaa, kun tietää minimoineensa riskin tai ainakin yrittäneensä parhaansa.
 Kahdella ensimmäisellä Aasian-reissulla vedin jotain nappeja, mutta "merkki" ei muistu mieleen. Mitä te siis suosittelette? Yleisen mukavuuden vuoksi olisi kivaa, jos ne eivät aiheuttaisi suuria sivuoireita. Kaikkihan me olemme erilaisia, joten lääkkeiden vaikutuskin on eri, mutta mistä olette kuulleet/todenneet olevan vähiten oireita? Itsellä en muista malarialääkkeistä olleen aiemmin oireita, mutta toisaalta antibioottikuurin aikana näin törkeitä painajaisia-tiedä sitten johtuivatko lääkkeistä vai mistä sitten :?

mutta joo, menee turhaksi jaaritteluksi....  jos joku viitsisi informoida, olisi se kivaa  :D  taktak.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Bulkhead - 15.10.2007, 22:47:23
Dramaattisesti vaikuttaa se, päästätkö niitä malariaa levittäviä sääskiä ihollesi ja suojaudutko niiltä. Helioparit ja muut voi kipata tunkiolle kun ne ei mitään suojaa anna.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: phanatic - 15.10.2007, 23:03:10
Lainaus käyttäjältä: "J<3H"

Ensi kuussa olisin lähdössä reissuun pidemmäksi aikaa, joten haluaisin ottaa malarian estolääkityksen, ihan varmuuden vuoksi, onhan kyseessä eräs vaarallisimmista taudeista ja on jotenkin mukavampi matkustaa, kun tietää minimoineensa riskin tai ainakin yrittäneensä parhaansa.


Koko lääkityksen tarpeellisuus riippuu täysin siitä, mihin olet menossa. Joskus lääkkeiden sivuvaikutusten riskit ovat suurempia kuin olematon malariariski, joten mihinkään Thaimaan bilesaarille mennessä ei ehkä malariakuuria kannata popsia. Jos taas ohjelmassa on pidempiä viidakkovaelluksia, niin tilanne on hieman toinen.

Malariaa enemmän kannattaa tosin pelätä dengue-kuumetta, ja siltä ei edes voi suojautua muutoin kuin suojautumalla hyttysenpistoilta.

Lainaus käyttäjältä: "Bulkhead"
Dramaattisesti vaikuttaa se, päästätkö niitä malariaa levittäviä sääskiä ihollesi ja suojaudutko niiltä.


Ja jokainen hiemankin pidempään hyttysiä sisältävällä alueella oleskellut tietää, ettei niiltä voi täysin suojautua.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: J<3H - 15.10.2007, 23:09:07
ohhoh..joo anteeksi, unohdin tosiaan mainita, että Intiaa olen lähdössä kiertelemään ristiin rastiin. Soitin terkkariin alustavasti eilen... ja tulee muuten kiire rokotustenkin kanssa :shock:

muttamutta; halusin siis tietää reissaajien mielipiteitä?
Mites ne helioparit? Ihan syvältä? eikös ne ollutkin niitä, mitä otettiin kaksi kertaa viikossa? muut lääkkeet ovat huomattavasti kalliimpia :evil:
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: J<3H - 15.10.2007, 23:11:46
ps. Sairaanhoitaja ei maininnut mistään dengue kuumeesta :?  täytynee ottaa siitä selvää sitten.

Ja joo, olen ollut tekemisissä hyttysten kanssa ennenkin :wink:

hei kiitos teille :D
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: welsh - 15.10.2007, 23:52:15
Lainaus käyttäjältä: "J<3H"
ohhoh..joo anteeksi, unohdin tosiaan mainita, että Intiaa olen lähdössä kiertelemään ristiin rastiin. Soitin terkkariin alustavasti eilen... ja tulee muuten kiire rokotustenkin kanssa :shock:

muttamutta; halusin siis tietää reissaajien mielipiteitä?
Mites ne helioparit? Ihan syvältä? eikös ne ollutkin niitä, mitä otettiin kaksi kertaa viikossa? muut lääkkeet ovat huomattavasti kalliimpia :evil:


Itselle ei helioparit sopineet, vatsa tuli kipeäksi. Kerran viikossa niitä tulisi ottaa. Yli puoli vuotta meni Intiassa, ja alun helioparkokeilujen jälkeen en malarialääkkeisiin koskenut. Liikuin paljon ja vietin pitkiä aikoja myös maaseudulla, ja muilla malarialle otollisilla alueilla, mutta kertaakaan en kokenut että pitäisi alkaa syödä lääkkeitä. Jää siis jatkossakin malarialääkkeet apteekin hyllylle, mutta jokainen tehköön valintansa itse. Helioparit ovat varsin edullisia, joten jos ei sivuvaikutuksia ilmene ja alueella minne suuntaa on suuri malariariski niin kannattanee niitä syödä. Jälkeenpäin vähän harmittaa kun jäi yli puolen vuoden ajaksi ostetut tropit käyttämättä..
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: J<3H - 16.10.2007, 23:50:43
mä oon kuullutkin, että ko lääkkeistä tulee vatsavaivoja ja itselläni on herkkä vatsa joten..... hmph.

Käsittääkseni eräs riskialueista on Goa, mutta paikka kuuluu matkasuunnitelmiimme lähinnä junan "pysähdyspaikkana" eli maks muutama päivä siellä ja sitten taas matka jatkuu, joten olen itsekin alkanut mietiskellä kuurin tarpeellisuutta. Onkos tietoa eteläisestä Intiasta ? suositellaankohan sinne?  :?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: mpala - 17.10.2007, 09:25:46
Hei, ei naita terveysasioita kannata jattaa pelkastaan nimettomien matkailijasankarien neuvojen varaan. Etsi ensin faktaa netista/laakarilta, sen jalkeen tee omat paatokset niiden ja omien tai mahdollisesti naiden muidenkin kokemusten perusteella.

Malaria voi olla hyvin hankala, koska se a) voi olla hyvin vaarallinen b) oireet eivat ole yksiselitteiset (voi esiintya esim vatsatudin omaisena, tai keuhkoissa) c) se esiintyy viiveella (voi puhjeta vaikka suomessa), toisaalta se voi olla hyvin akkinainen d) hyttysia ei aina edes naa,

Malarialaakityksiin ei ole yhtaan standardivastausta, malarialaakitys riippuu siita
a) mihin matkustat, kuinka kauaksi aikaa ja mita teet
b) omasta reaktiostasi (joillekin lariam ei sovi, joillekin taas ei antibiootti eli doxysykliini etc)

jossain aiemmin annettiin jo nettisivut, mista saa parhaiten tietoa eli suomessa kansanterveyslaitos (alla) ja kansainvalisesti esim CDC.


" Intia
Malaria
Malariaa esiintyy ympäri vuoden koko maassa alle 2 000 metrin korkeudella paitsi pohjoisessa Himachal Pradeshin, Jammun, Kashmirin ja Sikkimin vuoristoalueilla ja niemimaan eteläkärjessä. 40–50 % tapauksista on falciparum-malariaa. Klorokiiniresistenttiä P. falciparum -malariaa raportoitu. Matkailijan malariariski on kuitenkin pieni. Kaupungeissa ja turistikohteissa ei pääsääntöisesti tarvita estolääkitystä. Oleskeltaessa Assamissa suositellaan estolääkitykseksi meflokiinia (Lariam) tai atovakonin ja proguaniilin yhdistelmää (Malarone) tai doksisykliiniä. Oleskeltaessa muualla maaseudulla useampi yö, lääke-ehkäisy klorokiini (Heliopar).

16.1.2007 alkaen suositellaan toistaiseksi harkittavaksi estolääkitystä Pohjois-Goan rantakohteissa oleskeleville ja muualla Goan alueella yli 2 viikkoa oleskeleville sekä matkailijoille, jotka tekevät yli yön kestäviä retkiä maaseudulle. Estolääkitykseksi suositellaan meflokiinia (Lariam) tai atovakonin ja proguaniilin yhdistelmää (Malarone) tai doksisykliiniä.

Kaikille suositeltava rokotesuoja

Kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT), MPR, polio, hepatiitti A
Riskinarvion perusteella harkittava rokotesuoja

Hepatiitti B, Japanin aivotulehdus (esiintyy maan pohjoisosassa heinä-joulukuussa, eteläosassa eri alueilla touko-joulukuussa ja sadekautena, useita epidemioita on raportoitu viime vuosina), kolera, lavantauti.

http://www.terveysportti.fi/terveysportti/ktl.mat?p_artikkeli=mat00055#s69
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: J<3H - 30.10.2007, 19:49:39
Joku puhui jostain homeopaattisesta (malaria-)lääkityksestä...?
Kiinnostaisi kuulla lisää tuosta :)

Lääkäri "määräsi" itselle ja poikaystävälle Lariam-kuurin, tai siis antoi reseptin, mutta ei olla vielä haettu niitä... ajattelimme vetäistä jonkin näköistä pilleriä ( tai sitten ei... emt vielä ) naamaan sen aikaa kun ollaan Goalla, mutta muualla ei aiota syödä mitään myrkkyä-pelottaa ne sivuoireet :?

Mites muuten, onkos teillä ollut rokotus Japanin aivokuumetta vastaan Intiassa reissatessanne? Tuli vaan mieleen, että terkkarissa siitä höpistiin ja saatiin reseptikin siihen, mutta tänään kun soittelin ja varailin aikaa rokotushoitajalle, hän sanoi, että näin lyhyellä varoitusajalla on aika turhaa ottaa, ei kuulemma hyödyttäisi mitään.. eli kai sitä ilmankin pärjää?

dankyy :D
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: phanatic - 30.10.2007, 20:09:08
Lainaus käyttäjältä: "J<3H"
Joku puhui jostain homeopaattisesta (malaria-)lääkityksestä...?
Kiinnostaisi kuulla lisää tuosta :)


Aiheesta on ketju täällä (http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/viewtopic.php?t=12930).
Muista, että homeopatian väitetty toimintaperiaate on järjetön, ja sen ei ole yhdessäkään tutkimuksessa todettu toimivan.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: trilobiitti - 30.10.2007, 20:09:23
Lainaus käyttäjältä: "J<3H"
Lääkäri "määräsi" itselle ja poikaystävälle Lariam-kuurin, tai siis antoi reseptin, mutta ei olla vielä haettu niitä... ajattelimme vetäistä jonkin näköistä pilleriä ( tai sitten ei... emt vielä ) naamaan sen aikaa kun ollaan Goalla, mutta muualla ei aiota syödä mitään myrkkyä-pelottaa ne sivuoireet :?


Mainitsitteko tästä ajatuksesta myös lääkärille? Lariam-kuurihan aloitetaan viikkoa ennen riskialueelle saapumista ja sitä jatketaan neljä viikkoa riskialueelta poistumisen jälkeen.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: J<3H - 30.10.2007, 21:13:54
Tiedän. Eikä se tuntunut tuottavan ongelmaa, koska lääkäri sanoi, että voimme aloittaa kuurin ihan hyvin paikanpäälläkin-tosin viikko ennen riskialueelle saapumista. Hän antoi ihan selkeät ohjeet miten tässä tapauksessa tulisi toimia.

Ihmetyttää vain, että minkä takia hän ei myöskään korostanut sivuoireiden olevan noin suuria,mitä olen mm. täältä lukenut, vaikka kysyin asiasta.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: J<3H - 30.10.2007, 21:17:25
ps. ja koska "riskialue" on viimeisimpiä paikkoja minne menemme, niin se ei haittaa niin paljoa jos yhden tabletin nielee viikossa.. toivottavasti ei vaan tulisi niitä sivuoireita.

+ Syötäisiin yksi paketti.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: phanatic - 30.10.2007, 21:57:11
Lainaus käyttäjältä: "J<3H"

Ihmetyttää vain, että minkä takia hän ei myöskään korostanut sivuoireiden olevan noin suuria,mitä olen mm. täältä lukenut, vaikka kysyin asiasta.


Koska harva niitä sivuvaikutuksia saa. Ne jotka saavat, ovat varmaan kärkkäämpiä kertomaan kokemuksistaan kuin ne, jotka söivät kuurin ongelmitta. Itse söin Lariamia kesällä enkä havainnut mitään sivuvaikutuksia.
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: J<3H - 31.10.2007, 01:14:22
Selvätuo. Kiitoksia kovasti! :D
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Illusion - 31.10.2007, 18:33:37
Malaronea saa muuten syödä uusimman tiedon mukaan vaikka kaksi vuotta putkeen (saattoi olla jo hieman liioiteltukin vastaus), jos vain mieli tekee ja rahat lystiin löytyvät. Tietolähde Postitalon Matkailuklinikka.

Malaronen etu esim. doksisykliiniin verrattuna on ainakin se, ettei lääkettä tarvitse popsia malaria-alueelta poistumisen jälkeen kuin viikko. (Doksisykliiniä 4 viikkoa!)
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: puntti - 02.11.2007, 07:20:58
Lainaus käyttäjältä: "Illusion"
Malaronea saa muuten syödä uusimman tiedon mukaan vaikka kaksi vuotta putkeen (saattoi olla jo hieman liioiteltukin vastaus), jos vain mieli tekee ja rahat lystiin löytyvät. Tietolähde Postitalon Matkailuklinikka.

Malaronen etu esim. doksisykliiniin verrattuna on ainakin se, ettei lääkettä tarvitse popsia malaria-alueelta poistumisen jälkeen kuin viikko. (Doksisykliiniä 4 viikkoa!)


Mä sain kyseisestä puljusta (Siis postitalon matkailuklinikalta) just  reseptin en-muista-minkä-nimiseen malarialääkkeeseen, jota ei tarvii syödä ku altistumista edeltävästä illasta alkaen ja sen voi stopata heti kun on poistunut riskialueelta. Melko convenient.
Otsikko: Malarian estoa Namibiaan?
Kirjoitti: Niyna - 27.11.2007, 18:06:32
Tutkiskelin tässä keskustelua malarian estosta ja lääkitysvaihtoehdoista. Olen lähdössä vuoden vaihteen jälkeen Namibiaan kolmeksi kuukaudeksi. Lykkäsivät tänään käteen reseptin Larimiin. Emmin kuitenkin lääkettä sen sivuvaikutuksista kauhistuneena. Maakohtaiset suosituksetkin ovat NAmibian kohdalla suhteellisen suotuisia ja riski aluetta näyttäisi olevan vain maan pohjoisosat, mihin niissäkin vain suositus arvion perusteella.

Mitä kokemuksia ihmisillä on ollut Namibian ja malarian suhteen?
Uskallanko jättää siis lääkityksen huih :)
Otsikko: Re: Malarian estoa Namibiaan?
Kirjoitti: Nti Linnunrata - 27.11.2007, 19:53:08
Lainaus käyttäjältä: "Niyna"
Mitä kokemuksia ihmisillä on ollut Namibian ja malarian suhteen?
Uskallanko jättää siis lääkityksen huih :)

Mullekin suositeltiin malarialääkitystä, kun lähdin Namibiaan kaks vuotta sitten. Aloitin Lariam-kuurin, mutta jätin sen hulluusoireiden takia kesken kolmen tabun jälkeen. Se oli myös erään suomalaisen, maassa vajaat kymmenen vuotta asuneen sairaanhoitajan mielestä fiksua: riski saada tartunta on todella pieni. Silloin tosin oli Namibian talvi eli Suomessa kesä. Tosin hengailin maassa myös viime vuoden marraskuussa, enkä muista nähneeni hyttystä, saati itikkaa. (Ja sitä ennen sairastin Sambiassa malarian Lariamista huolimatta.)

Henk. koht. jättäisin lääkityksen ottamatta, ainakin jos aiot hengailla enimmäkseen Windhoek-Swakopmund-akselilla.
Otsikko: malaria
Kirjoitti: Niyna - 28.11.2007, 15:50:33
hei oli hyvä kuulla kokemuksia muidenkin osalta!

mietin et tulisko tota lariamia tai muuta?! ostaa varalle mikäli oireita ilmaantuu? vai ymmärsinkö oikein et se toimii myös itsehoitona ennen ku selviää hoitoon ja varmistamaan oireet..  

ja mitä muita oireita on kuin kuume?
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 28.11.2007, 17:04:07
Matkailijan terveysopas kertoo Namibian malariasta seuraavaa:

"Enimmäkseen pahanlaatuista P. falciparum -malariaa esiintyy maan pohjoisosissa marraskuusta touko-kesäkuuhun sekä Kavango- ja Kunene-jokien varsilla ja Kaprivin alueella ympäri vuoden. Klorokiiniresistenssiä on raportoitu. Malarian lääke-ehkäisy riskialueilla: meflokiini (Lariam) TAI atovakoni + proguaniili (Malarone) TAI doksisykliini. "

Lariamia voi toki käyttää malarian hoitoonkin, mutta sen sivuvaikutskset hoitoannoksilla ovat monin verroin pahemmat kuin estoannoksilla. Lisäksi haluatko ihan oikeasti joutua Namibiassa sairaalaan huonossa kunnossa? Malarian oireet voivat vaihdella kuumeilusta koomaan, kehittymisnopeus viikoista tunteihin. Kuumetta aiheuttaa moni muukin tauti, ja monet paikalliset klinikat usein hoitavat kaikki kuumeilijat malariana ilman asianmukaista diagnostiikkaa. Mikään lääke ei ole 100% varma, kuten tiedät.  Malarone on kallista, mutta haittavaikutukset ovat kyllä varsin vähäisiä. Jos asut pääkaupunkiseudulla, suosittelen Postitalon matkailuklinikkaa (niillä on kyllä palvelupuhelinkin), sieltä saa valtakunnan asiantuntevimman avun, etkä joudu turvautumaan hengenvaarallisen taudin ehkäisyssä maallikkojen mutu-tietoon ja uskomuksiin.
Otsikko: malaria
Kirjoitti: Niyna - 28.11.2007, 21:37:53
annoin näköjään hieman tyhmän kuvan itsestäni. aikomuksenani ei ole jättää lääkettä ottamatta tämän tai muun foorumin pohjalta. lähinnä etsiä tietoa erimahdollisuuksista.

Huomasin rokotuskeskuksessa ettei lääkärillä ja hoitajalla ollut todellista kuvaa tilanteesta. meininki tuntui olevan lähinnä liukuhihnatouhua millä rokotuksia/lääkkeitä määrättiin. asiantuntevaa ja yksilöllisempää toiminta olisi tietysti yksityisellä puolelta, mutta koska kukkaro ei sitä salli joudun etsimään tietoa monelta taholta.

En asu pääkaupunkseudulla, mutta taidan soittaa sinne postitalon klinikalle.
Otsikko: Re: malaria
Kirjoitti: puntti - 29.11.2007, 11:20:52
Lainaus käyttäjältä: "Niyna"
annoin näköjään hieman tyhmän kuvan itsestäni. aikomuksenani ei ole jättää lääkettä ottamatta tämän tai muun foorumin pohjalta. lähinnä etsiä tietoa erimahdollisuuksista.

Huomasin rokotuskeskuksessa ettei lääkärillä ja hoitajalla ollut todellista kuvaa tilanteesta. meininki tuntui olevan lähinnä liukuhihnatouhua millä rokotuksia/lääkkeitä määrättiin. asiantuntevaa ja yksilöllisempää toiminta olisi tietysti yksityisellä puolelta, mutta koska kukkaro ei sitä salli joudun etsimään tietoa monelta taholta.

En asu pääkaupunkseudulla, mutta taidan soittaa sinne postitalon klinikalle.


Suosittelen lämpimästi matkailuklinikkaa, hyvä palvelu ja asiantunteva henkilökunta! Lääkäri antoi niin tyhjentävän selonteon kaikesta etten tavoistani poiketen keksinyt mitään kysyttävää!
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: *Maria* - 02.12.2007, 08:26:08
Kävin myös tuolla Postitalon klinikalla ottamassa rokotteita ja malarialääkkeet pari päivää sitten. Palvelu oli hyvää ja ajan sai lähes heti.

Suosittelen kyllä käymään matkailuun erikoistuneella lääkärillä. Tuo 40euron lääkärimaksu, jonka matkailuklinikalla perivät on kuitenkin ihan kohtuuhinta terveydestä ja oikeista eväistä :)
Otsikko: malarialääkitys
Kirjoitti: Jo-Ann - 04.12.2007, 13:12:23
Lainaus käyttäjältä: "J<3H"

Mites muuten, onkos teillä ollut rokotus Japanin aivokuumetta vastaan Intiassa reissatessanne? Tuli vaan mieleen, että terkkarissa siitä höpistiin ja saatiin reseptikin siihen, mutta tänään kun soittelin ja varailin aikaa rokotushoitajalle, hän sanoi, että näin lyhyellä varoitusajalla on aika turhaa ottaa, ei kuulemma hyödyttäisi mitään.. eli kai sitä ilmankin pärjää?

dankyy :D


Periaattessahan Japanin aivokuumeeseen pitäis ottaa toi kolmen rokotuksen sarja, mutta jos on kiire, niin myös kaksi rokotusta 7 päivän välillä antaa kohtalaisen suojan, parempi sekin kuin ei mitään jos liikkuu alueilla johon rokotusta suositelaan.
Otsikko: Malarialääkitys turha?
Kirjoitti: Hibiscus - 11.10.2008, 18:02:18
Mitens, oletteko ottaneet Thaimaan matkan takia malarialääkitystä? Muutaman kuukauden meinaan kierrellä ja jotenkin turhana koen ton lääkityksen, menee vaan rahaa ja pitäis koko matkan ajan syödä tabletteja. Ja matka tuskin suuntautuu noille rajaseuduille..ja käsittääkseni paikalliset hyttyskarkotteet on aika tehokkaita.
Mut ois mukava kuulla että koetteko te tarpeelliseksi ottaa lääkityksen?Terveyskeskuksessakaan ei osattu sanoa asiaan oikein mitään..

Keskustelun avaus siirretty samaa aihetta käsittelevään ketjuun. -Milma
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: phanatic - 14.11.2008, 12:12:01
 Jo kahdeksalla Afrikassa olleella suomalaisella on todettu malaria kuluneen kuukauden aikana. (http://www.hs.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1135241090928)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: mpala - 14.11.2008, 13:14:10
Jo kahdeksalla Afrikassa olleella suomalaisella on todettu malaria kuluneen kuukauden aikana. (http://www.hs.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1135241090928)

Hyva muistutus asiasta.

Mutta nuo olivat siis matkustaneet Gambiassa ja Senegalissa ilman asianmukaista estolaakitysta (Afrikka on manner, joten tuo uutisointi antaa lievasti liioitellun kuvan Afrikka-matkailusta).

Ja toinen Senegalissa olleista oli keskeyttanyt estolaakityksen sivuvaikutusten takia, ettei vaan taas olisi ollut Lariam kyseessa?Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 14.11.2008, 14:28:52
Liioitellun??? Eiköhän tuo HYKSin infektiolääkäri tiedä, että Afrikka on manner, kuten 99% hesarin lukijoistakin. Ns suurelle yleisölle pitää antaa informaatio tarpeeksi yksinkertaisessa muodossa. On parempi, että ennen matkaa ottaa selvää malarian estiolääkityksen tarpeesta liian herkästi kuin että makaa malarian kourissa teho-osastolla, kun ei ole ottanut selvää.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: mpala - 14.11.2008, 15:26:45
Liioitellun??? Eiköhän tuo HYKSin infektiolääkäri tiedä, että Afrikka on manner, kuten 99% hesarin lukijoistakin. Ns suurelle yleisölle pitää antaa informaatio tarpeeksi yksinkertaisessa muodossa. On parempi, että ennen matkaa ottaa selvää malarian estiolääkityksen tarpeesta liian herkästi kuin että makaa malarian kourissa teho-osastolla, kun ei ole ottanut selvää.

Tarkoitin, etta siita saa sellaisen kuvan etta kun menee maahan nimelta Afrikka, saa kuolemantaudin. Ko laakari saattaa tietaa etta Afrikka on manner, mutta lukijoista suurin osa kylla ei. Luepa jotain kansan kommentteja Tukiaisen malariaan, siella pohditaan onkohan kyseessa kuitenkin ebola!

Totta kai estolaakitys on tarkea, niin yritin itsekin sanoa. Huoleni on, etta tallaisesta yleistyksesta tulee taas tata Afrikka-kammoa, josta kaikki monikulttuurisuuskasvatus ja TVn sivistavat ohjelmat, matkailuohjelmat yrittavat paasta yli.

Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 14.11.2008, 16:13:08
siinä Afrikka-kammon ja -pessimismin lietsonnan pelkäämisessä olet kyllä enemmän kuin oikeassa. Koko mantereen/ison alueen niputtamiseen "yhteen" syyllistyn kyllä itsekin puhuessani "Kaakkois-Aasiasta", "Lattareista", "Euroopasta", "Entisestä Neuvostoliitosta" tai jopa "Afrikasta", vaikka hyvin tiedän, itsekin käyneenä, että eri paikat ovat hyvinkin erilaisia. Afrikan mantereella matkustaessa on kuitenkin varsin suuri todennäköisyys sairastua (en siis puhu pelkästään malariasta), ja "Ei mun tarvitse mistään terveysasioista välittää, kun mä meen pakettimatkalle"-tyyppinen asenne on varsin yleinen. Sekä KTL että CDC suosittelevat malarianestolääkitystä koko Gambiaan, mutta ainakaan Tjäreborg ei nettisivuillaan sano halaistua sanaa malariasta. Näköjään Hesarin nettikseskustelijoistakin iso osa on sitä mieltä, että malaria on a)pikkuvaiva eikä b)kannata ainakaan syödä estolääkettä ja kiroilevat vielä, kun halpa Heliopar meni reseptille...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: aiku - 15.11.2008, 15:09:35
Tulin viikon äkkilähdöltä Gambiasta ja söin siellä malaronea. Kuuden tabun ottamisen jälkeen (yksi suomessa, eli viidentenä matkapäivänä) iski ripuli, joka kesti suomeen palattuani vielä 6 päivää... eli niinkun yhteensä 9 päivää! Lopetin pillereitten syömisen päivää ennen kuurin loppumista, ja samalla tuo kiusallinen "tauti" loppui. Ainakin tässä ketjussa Alppiruusu kirjoitteli samoista vaivoista. Jos olisin ollut esim. 2:n viikon matkalla, olisin varmaan siellä lopettanut kuurin, kun olisi pitänyt vain hotellilla istuskella (nyt meni "onneksi" vain yksi päivä "hukkaan"). Matkakumppanilla oli myös sama vaiva, ei ihan niin pahana tosin. On myös mahdollista, että saimme sieltä jonkun pöpön, mutta kummastuttaa vaan, kun mahatauti loppui samaan aikaan kun malaronen käyttö...Onko muilla tälläisii kokemuksia malaronesta?

Haaveissa on vuoden sisällä matkustella tuonne itään, missä malarialääkitystä tarvitaan...osaako joku "herkkävatsainen" suositella tai kertoa mitkä lääkkeet aiheuttivat mahavaivoja, ja vastaavasti mitkä taas ei? Mä voin itsestäni melkein takuuvarmasti aina sanoa että melkein joka matkalla jossain vaiheessa mahatauti iskee, mutta jos tuon mahataudin aiheutti toi malarone, ja jos sitä täytyy syödä, niin samalla kai sitä voi sitten jäädä kotiin, jos matkan ekojen päivien jälkeen täytyy vaan pysytellä kattomassa huoneen ikkunasta ulos...

Muuten tuosta lääkityksestä vai ei: ennen matkaa luin että Gambian itärannikolla ei pitäisi olla "suurta riskiä", ja kun tjareborgin puhelinmyynnistäkin sanottiin että "toiset ottaa, toiset ei", ajattelin jättää itsekin lääkkeen väliin ja käytellä offia. Matkakumppani vähän patisteli kuitenkin hankkimaan pillerit ja sitten näin teinkin. Nyt on uutisoitu 8:n gambiassa seuramatkalla käyneen sairastuneen malariaan. Kun vain tuo yksi matkatoimisto tekee sinne matkoja, ja niitä on tehty vain 3:n viikon ajan tänä vuonna niin en tiedä onko tuo riski niin hirveän matalakaan...Ja en edes nähnyt yhtään hyttystä!
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: aiku - 15.11.2008, 16:02:50
Itä ja länsi meni äskeisessä sekaisin tietenkin... :)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Anginam - 26.12.2008, 01:03:25
Mua alkaa tässä kiinnostaa noiden lääkkeiden ohella, KUINKA PALJON ja minkälaista vaatetta saa olla, että ne oikeasti suojaavat hyttysiltä? Tiedän itse omasta kokemuksesta että Suomessa mennään puuvillapaitojen, villapaitojen, eikä ole tavatonta vaikka puremaa tulisi farkkujenkin läpi. Sukat tai joku henkkamaukan puuvillapusero ei mitään hyttysiä pitele, vai onko meidän landella jotenkin erityisen aggressiivisia ötököitä? Mitä hyttysmyrkkyihin tulee, niitä täytyy käyttää oikeasti jatkuvasti (väh. kerran tunnissa) jos haluaa jotain tuloksia. Tuulipuvut päälläkö te siellä viidakoissa ootte vetäneet vai onko mulla oikeesti vain huonoja kokemuksia?

T. Kaasiaan menossa. :>
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: cryptic - 14.05.2009, 17:18:38
Pitääkö paikkansa, että Lariam-malarialääke heikentää e-pillereiden tehoa?. Tätä olen gynekologitädiltä kysynyt, mutta ei osannut sanoa juuta eikä jaata, eikä hän pystynyt koneeltaan näkemään miten Lariam heikentää Mercilonia jos heikentää. Onko kokemuksia tahi mielipiteitä?.

Täytyypi yrittää vielä rokotelääkärille soittaa, mutta veikkaan että eipä sielläkään e-pillereiden taustoja ja vaikutuksia nähdä koneelta  :-\
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: cryptic - 08.06.2009, 07:42:40
tähän voin itse vastata asiasta selvää otettuani, että Lariam-malarialääkeen ja Mercilon e-pillereiden väliltä ei löytynyt yhteisiä tekijöitä. Siis turvallisin mielin?. se on jokaisen oma asia. itse en 100%:sti luota siltikään...  :-\
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Chintiki - 30.07.2009, 09:29:29
Moi,

Miten on täällä porukalta onnistunut malarialääkkeiden osto Bangkokista? Olen n. kuukauden päästä lähdössä Kaakkois-Aasiaan ja tiukan budjetin takia harkitsen lääkkeiden hankintaa vasta paikan päältä. Saako niitä suoraan apteekista ilman reseptiä vai pitääkö käydä jonkin klinikan kautta?
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: heidix - 30.07.2009, 10:11:11
Tietääkö joku voiko Imodiumia ottaa mahdollisiin Malaronen aiheuttamiin vatsavaivoihin?
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Nakeli - 30.07.2009, 10:27:11
^ Mies söi maitohappobakteerikapseleita Malaronen aiheuttamaan vatsaturvotukseen ja lievään ripuliin. Itse en ehkä Imodiumia sivuvaikutuksiin ottaisi, mutta jos mitään muuta ei ole saatavilla ja sinulla on kova ripaska, niin kannattaahan tuota kokeilla. Seuraat vain tarkasti, että vatsasi ei mene liian kovaksi. Voithan kokeilla lääkettä siten, ettet ota sitä joka päivä.

Täältä tietoa Imodiumista: http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=12862&i=JOHNSON+%26+JOHNSON+CONSUMER+NORDIC_IMODIUM
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: JN1234 - 30.07.2009, 16:34:34
Moi,

Miten on täällä porukalta onnistunut malarialääkkeiden osto Bangkokista? Olen n. kuukauden päästä lähdössä Kaakkois-Aasiaan ja tiukan budjetin takia harkitsen lääkkeiden hankintaa vasta paikan päältä. Saako niitä suoraan apteekista ilman reseptiä vai pitääkö käydä jonkin klinikan kautta?


Ostin muutama kuukausi sitten Bangkokista malarialääkkeet. Kahden kuukauden kuurin sai samalla hinnalla kuin Suomessa kahden viikon kuurin, eli hintaero oli huomattava. Lääkkeitä saa apteekista suoraan ilman reseptiä, suoraan hyllystä ei löytynyt vaan kävin tädiltä kysymässä. Apteekkeja on useita, mutta itse päädyin asiallisen näköiseen apteekkiin (aavistuksen, n. 5% kalliimpi kuin muut), joka löytyy Khao san roadin ja Chakraphong roadin risteyksestä (Khao Sanin länsipää) noin 150m Chakraphongia etelään (eli Khao Sanista katsoen vasemmalle).
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 30.07.2009, 16:55:37
^saa halvalla juu ja parhaassa tapauksessa pilereissä onkin jonkin verran vaikuttavaa ainetta, joskus jopa ihan ilmoitettu määrä, mutta joskus ei taas lainkaan Maailmalla iso osa lääkkeistä on väärennöksiä, eikä aidosta pysty erottamaan kuin kemisti. Jokainen tietysti arvioi omat riskinsä, mutta minun mielestäni satojen tai tuhansien eurojen matkabudjetista on naurettavaa lähteä pihistelemään muutamasta kympistä silloin, kun on kyse omasta terveydestä.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: JN1234 - 30.07.2009, 17:02:28
^saa halvalla juu ja parhaassa tapauksessa pilereissä onkin jonkin verran vaikuttavaa ainetta, joskus jopa ihan ilmoitettu määrä, mutta joskus ei taas lainkaan Maailmalla iso osa lääkkeistä on väärennöksiä, eikä aidosta pysty erottamaan kuin kemisti. Jokainen tietysti arvioi omat riskinsä, mutta minun mielestäni satojen tai tuhansien eurojen matkabudjetista on naurettavaa lähteä pihistelemään muutamasta kympistä silloin, kun on kyse omasta terveydestä.

Olet ihan oikeassa, väärennösten riski on aina olemassa. Ja malarialta suojautuminen lähtee jo välttelemällä hyttystenpuremia käyttämällä pitkiä vaatteita ja hyttysmyrkkyä. Molempia löytyy myös matkakohteista.  ;)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: mpala - 30.07.2009, 18:14:41
Moi,

Miten on täällä porukalta onnistunut malarialääkkeiden osto Bangkokista? Olen n. kuukauden päästä lähdössä Kaakkois-Aasiaan ja tiukan budjetin takia harkitsen lääkkeiden hankintaa vasta paikan päältä. Saako niitä suoraan apteekista ilman reseptiä vai pitääkö käydä jonkin klinikan kautta?


Ostin muutama kuukausi sitten Bangkokista malarialääkkeet. Kahden kuukauden kuurin sai samalla hinnalla kuin Suomessa kahden viikon kuurin, eli hintaero oli huomattava. Lääkkeitä saa apteekista suoraan ilman reseptiä, suoraan hyllystä ei löytynyt vaan kävin tädiltä kysymässä. Apteekkeja on useita, mutta itse päädyin asiallisen näköiseen apteekkiin (aavistuksen, n. 5% kalliimpi kuin muut), joka löytyy Khao san roadin ja Chakraphong roadin risteyksestä (Khao Sanin länsipää) noin 150m Chakraphongia etelään (eli Khao Sanista katsoen vasemmalle).

Taa on ihan kummallista. Taalla vaan puhutaan "malarialaakkeista", niin kuin se olisi joku aspiriini. Malarianestolaakityksia on erilaisia, ja niiden valinnassa taytyy ottaa huomioon omat henkilokohtaiset asiat seka paikka mihin menee. Ja jos sen riskin ottaa, etta lahtee niita paikan paalta ostamaan, kannattaa kylla enemmankin selvittaa asiaa kuin "siistinnakoinen apteekki". Itse ostaisin noita enintaan jostain sairaalan apteeksita, tai paikalla olevien expattien suosittelemasta paikasta.

Ja jos meinaa Lariamin hankkia, sita kannattaa kylla testata vahan aiemmin. seka lukea kaikki ko tavaraan liittyvat riskit.
Otsikko: Vs: Fancidar - Malarialääke
Kirjoitti: Suikkeli - 23.09.2009, 08:42:46
Lainaus käyttäjältä: eakin
Palaten taas itse Malaria lääkitykseen, onko kukaan koskaan syönyt Fancidar nimistä lääkettä? Opiskelen tällä hetkellä Malesiassa ja koulun lääkäri aiko antaa tuollasta lääkettä klorokiinin kanssa Kambodzan ja Laosin reissulle. Ensin pitäs kuulemma vielä ottaa jokin G6PD-verikoe, että tietää pystyykö tuota syömään.

Esim. KTL:n sivuilla sanotaan, ettei tuota suositella syötäväksi vakavien haittavaikutuksien takia. Ei kuulosta kovin hyvälle. Ja tuo soksisykliininkään syöminen mun mielestä kovin järkevälle kuulosta, jos se on antibioottia.

Mutta onko täällä ketään kuka ois joskus tuota Fancidaria syönyt?

ps. Ja tää juttu tuli vahingossa omaks threadiks, vaikka oli tarkoitus laittaa tuonne malaria ketjuun.

Mua kaivelee tismalleen sama homma. Olen nyt Malesiassa ja paikallisen sairaalan lääkäri määräsi ko. lääkettä kun kerroin haluavani Indonesiaan soveltuvaa Malarian estolääkettä. En tiedä uskallanko syödä sitä koska kun luin KTL:n kannan asiaan.

Eli onko joku syönyt ko. lääkettä ja millaisin seurauksin?

Yhdistetty olemassaolevaan malarialääke-ketjuun. phanatic´
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 23.09.2009, 16:05:30
Fansidarin käyttöä ei suositella. Doksisykliini on turvallista (iho voi palaa ja maha mennä sekaisin ja voi sada hiivan, mutta ei sen vakavampaa), samoin Malarone (haittana hinta). Malaronea saa ilman reseptiä Malesiassa apteekissa, samoin doksisykliiniä. (Ja toki myös meflokiinia eli Lariamia.) seuraavassa teksti matkailijan terveysoppaasta Thaimaan rajaseuduista (siis Laosin ja Kambodzan rajaseutu). Katso suositus maittain, löytyy myös Indonesia.

"Malariariski vaihtelee suuresti alueittain, mutta on yleensä ottaen pieni. Malariaa ei ole suurissa kaupungeissa eikä turistialueilla ja riski on vähäinen maan keskiosassa, Malesian niemimaalla ja saarilla turistialueiden ulkopuolella (esim. Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Hua Hin, Cha-Am, Pattaya, Phuket, Krabi, Koh Samui, Koh Chang, Koh Phangan). Maaseudulla erityisesti Myanmarin (entisen Burman) ja Kambodzan raja-alueiden läheisyydessä on tartuntavaara ympäri vuoden. Enimmäkseen esiintyy P. falciparum -malariaa. Lähellä Kambodzan ja Myanmarin rajoja on raportoitu meflokiini- ja kiniiniresistenssiä. Lääke-ehkäisyä ei tarvita oleskeltaessa vain suurissa kaupungeissa tai rantalomakohteissa eikä esimerkiksi retkillä Kwai-joen sillalle. Maaseudulla riskialueilla suositeltava estolääkitys on meflokiini (Lariam) tai atovakoni + proguaniili (Malarone) tai doksisykliini, metsäalueilla Kambodzan ja Myanmarin rajaseuduilla estolääkitykseksi suositellaan doksisykliinia tai atovakoni + proguaniilia (Malarone)."
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Suikkeli - 26.09.2009, 12:18:50
Taitaa täytyä jättää noi tabut sit ottamatta. Uskaltaakohan tota syödä ensiapuna malariaan? Missää ei oikeen sanota mitä noi haittavaikutukset sit on. Malesian lekuri puhu vaan jotain ihottumasta.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: eppis - 02.10.2009, 10:23:01
Viime reissulla tuli syötyä doksisykliiniä, kun reissu kesti monta kuukautta ja suuntautui Thaimaan rajaseutujen lisäksi Laosiin, ja viidakossa tuli kekkuloitua reilusti.

Nyt tarkoituksena mennä Thaimaahan 5 viikoksi, kohteina Koh Phangan, Tao (näille saarille malariaehkäisyä ei tietääkseni tarvita) ja lisäksi Koh Lipe, Tarutao ja vastaavat saaret. Reissun tarkoitus maata rannalla, ei samota viidakossa.

Kuinka tarpeellisena pidätte malariaehkäisyä? Lääkäriltä turha kysyä, viimeksi tiesin itse paremmin kuin paikkakuntamme tohtori, joka oli erikoistunut matkailijan terveysasioihin. Voinhan sitä doksisykliiniä syödä varmuuden vuoksi, mutta en viitsisi turhaan vetää taas pitkää antibioottikuuria, ellei ole tarpeellista...

Niin ja onko joku ostanut doksisykliiniä Bangkokista? Saa varmaankin halvemmalla kuin Suomesta. Millä nimellä lääke esiintyy Thaimaassa? Saako ostettua apteekista ettei tarvi lääkäriin hakeutua siellä?

Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 02.10.2009, 15:53:53
^lue edellinen kommenttini ja lainaus matkailijan terveysoppaasta. Helsingissä on Postitalossa matkailuklinikka, mutta se on yksityinen eli puhelutkin maksaa jotain. Asiantuntemusta siellä on kyllä sitten parhaalla tasolla, mitä maasta löytyy, ja puhelulla selviä moni asia. Lisätietoja löytyy myös cdc:n sivuilta.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: JN1234 - 02.10.2009, 18:06:06


Niin ja onko joku ostanut doksisykliiniä Bangkokista? Saa varmaankin halvemmalla kuin Suomesta. Millä nimellä lääke esiintyy Thaimaassa? Saako ostettua apteekista ettei tarvi lääkäriin hakeutua siellä?Oon ostanu BKK:sta ja olihan se yli puolet halvempaa kuin Suomessa, apteekista saa ilman reseptiä. Toisaalta taas on muistettava se tosiasia, että Suomesta ostettu doksisykliini on varmasti sitä itseään ja paikanpäältä hankittu voi olla todennäköisyydellä X ties mitä kalkkipuristetta. Harkinnan mukaan, oma terveyshän siinä kuitenkin on kyseessä.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: anttireissa - 20.11.2009, 02:09:42
Ihan koko ketjuu ei jaksanu lukee sorit siit. Meinaan vetästä n. 1½v reissun ja oon kyl perustiedot malariast ja lääkkeist hankkinu, mut kelpais kyl kuulla vähä kokemuksia lähinnä just pitempään kuureja(lariamiaha se melkee meikäl on oltava) nauttineilta. Alottelen intias nepalis ja kiinas, mis näyttäs melkeen selviävän ilmankin, varsinkin kun reissu alkaa tammikuus? En kyl oo ajatellu kaupunkiin hostelliin mädäntyy ja kylhä ne ainaki intiaan lääkkeitä suosittelee.. Toi tuli pienenä yllätyksenä et e-intias on pienemmät riskit ku pohjoses. Saavun kesäks indoihi ja siel oon ajatellu ehkä popsia pillerit naamaan.

Ajattelin koittaa lariamia vielä himassa pari viikkoa ja sit jättää sen silleen, ihan vaan et tietää sit vastassa miten koviin sfääreihin sil meikä poika lähtee. Ja sit mahd indoissa vetää kuuria.

Tuleeko kellekkää mieleen ihmeempiä ja osaatteko sanoa mitään lariamin hinnoista esim intia(delhis vaik?) ja indois?

Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Suikkeli - 24.11.2009, 20:25:00

Niin ja onko joku ostanut doksisykliiniä Bangkokista? Saa varmaankin halvemmalla kuin Suomesta. Millä nimellä lääke esiintyy Thaimaassa? Saako ostettua apteekista ettei tarvi lääkäriin hakeutua siellä?


Malesiasta ja Indonesiasta sai ainakin ihan nimellä doxycycline semmosia kymmenen tabun liuskoja ~joka apteekista. Yks kaveri oli ostanut niitä myös Thaimaasta.
Luultavasti oli aitoja koska sivuvaikutukset ainakin oli varoteltuja eli närästystä ja maha heitti vähän volttia.

Malaronea en muuten tuolta löytännyt tai sitten sen osannut kysyä oikealla nimellä.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: aiku - 03.12.2009, 13:00:34
Ostin Malacin-nimistä klorokiiniä (250g / tabu) apteekista Thaimaan Ranongista. Hintaa en muista, mutta ei todellakaan ollut päätähuimaava. Lääkettä piti ottaa ennaltaehkäisyyn 2 tablettia kerran viikossa (hoitoon 4 tabua 24 tunnin kuluessa). Menin eteenpäin laos, kamboza & vietnam, thaimaassa olisin itse jättänyt estolääkityksen pois. Lääke ei aiheuttanut itselleni minkäänlaisia sivuvaikutuksia! (toisin kuin Malarone, mistä olen kertonut jo tässä ketjussa). Olisin kokeillut kyllä Malaronea uudestaan, mutta tätä ei pienemmissä kaupungeissa ollut saatavilla (ei edes klinikoilla - käyttävät varmaan isommissa sairaaloissa ja kaupungeissa malarian hoitoon ja niistä sitten luultavasti saisi...).
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: pokko - 03.12.2009, 14:46:57
En tiedä kuinka hyvä sijoitus tuo nyt sitten oli, lainaus Matkailijan terveysoppaasta:
"Malarian riski on merkittävä Kambodzassa, Myanmarissa, tietyissä osissa Laosia, Vietnamia ja Itä-Indonesiaa. Näillä alueilla esiintyy laajasti klorokiiniresistenssiä..."
Kai se tyhjää parempi oli, mutta...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: aiku - 03.12.2009, 16:53:39
Joo, tajusin ton itsekkin mutta aattelin et parempi kuin ei mitään...Toi oli klorokiini oli ainutta tavaraa mitä noista pienempien kaupunkien apteekeista ne tarjos (ja yleensä vielä irtotabuja isosta purkista - en tiedä vaikka kalkkia olis ollu :) Tällä oli ainakin placebo-vaikutus...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: mpala - 03.12.2009, 16:58:52
Jos kaytat klorokiinia, sun pitaa kayttaytya niin kuin et ottaisi mitaan estolaakitysta. Klorokiini ei ole ollut kaytossa ehkaisyyn ainakaan 15 vuoteen. Se saattaa lieventaa oireita, joten voipi olla etta siita olisi haittaakin.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: aiku - 04.12.2009, 12:28:43
Jep, hyttysmyrkkkyä aamuin illoin & verkko nukkuessa. Ja tuulinen ranta + maja lähellä rantaviivaa toimii myös...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: --- - 07.12.2009, 18:25:16
Lariamiin älkää koskeko. Kukaan tuskin haluaa sitä paniikkikohtausta/muistinmenetystä/hallusinaatiomyrskyä siinä täyteen ahdetussa bussissa kohti backpackerhelvettiä, kun vamiiksi jo vituttaa kaikki ympärillä mölyävät britit ja ranskikset.

Luin joltain lääkärisivustolta joskus, että Yhdysvaltain Lääkäriliitto yrittäii jopa bannata koko meflokiinin USA:sta. Itse olen nauttinut vain Helioparia malaria-alueilla.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 07.12.2009, 19:44:11
^helioparista ei ole suurimmassa osassa malaria-alueista yhtään mitään hyötyä. Voisit tarkistaa faktat ennen kuin alat levitettä "totuuksia" keskustelupalstoilla. Lariam sopii toisille, toisille ei, tilastojen mukaan suurimmalle osalle sopii. Itse en ainakaan huomannnut mitään oireita (käyttänyt noin viidellä reissulla). Asiasta on aika paljon keskustelua tälläkin foorumilla. Ei se Helioparkaan haitatonta ole, vaikka netistä puuttuukin "helioparin haitat"-sivustot.   
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Jepulis - 09.12.2009, 15:44:02
Kävin tänään Helsingin Postitalon Matkailuklinikalla (Medicity). Selvästi asiantunteva lääkäri, sanoimme menevämme Balille, niin hän heti sanoi, että jos siitä itäisemmille saarille menemme, Lombokille, Gileille, Sumballe jne. niin sitten malarialääkitys olisi syytä ottaa. Hän neuvoi (ja ilmeisesti hänen tekemässä Terveysohjeita matkailijoille -esitteessä) käyttämään doksisykliiniä (100mg). Ja sanoi että sitä saa ostettua Balilta, nimi Doxycycline 100 mg. Otetaan yksi tbl päivässä koko malaria-alueella oleskeluajan ja 4 vko (!) alueelta poistumisen jälkeen.  (Ilta-)aterian yhteydessä pitäisi ottaa.

Offin punkki-mäkäräkarkoite (litteässä pienessä muovipullossa) oli hänen mukaansa näistä suomalaisista aineista paras karkoittaja tropiikissa (koska sisältää DEETiä eli dietyylitoluamidia), sitä varsinkin nilkkoihin. Lisäksi otan mukaan oman hyttysverkon.

Oli tyyristä, 2 hlö käytiin juttusilla yhtä aikaa, saatiin lavantautitablettiresepti ja minä B-hepatiittitehosterokotuksen ja tuli maksamaan 117 euroa. Ja puhelu kun soitin sinne maksoi jotain 4,50 euroa, eli ei kandee muistaa eka soitolla hoitaa kaikki asiat. Koska matka kestää lähes 3 kk, niin pistivät lääkärin vastaanotolle, en tiedä miten muuten olis hoidettu, halvemmin vissiin.

Koitan muistaa kirjoitella mitä tabletit maksoi Balilla ja tuliko sivuoireita.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Manitoba - 14.03.2011, 16:47:01
Kaikille malaria-lääkitystä harkitseville sanon, että jos olette menossa alueelle, missä malariariski on korkea, niin lääkitys kannattaa hoitaa ehdottomasti kuntoon ja jos malaria-testeissä käyt, niin kannattaa pitää huoli siitä, että testissä nimenomaan tsekataan löytyykö verestä niitä malaria-parasiittejä, vai mittaako lekuri vaan leukosyyttejä. Nimittäin noi malarian hoitoon tarkoitetut lääkkeet on todella stydejä droppeja. Itse söin doksisykliiniä ennaltaehkäisyyn ja lekuri teki mulle (kohollaan olleiden leukosyyttin takia) viikko sitten väärän diagnoosin ja määräs hoidoksi Primaquinea http://en.wikipedia.org/wiki/Primaquine (http://en.wikipedia.org/wiki/Primaquine)

Sivuvaikutuksina piti olla huimausta, päänsärkyä, ruokahaluttomuutta ja unenlaadun heikkenemistä. Kolme vuotta sitten en saanut Lariamista mitään sivuvaikutuksia, joten ajattelin, että syönpä nyt tuon kuurin varmuuden vuoksi, kun olen viime aikoina kuitenkin malaria-alueilla ollut.

Kolmena yönä en pystynyt nukkumaan juuri ollenkaan (ehkä noin 10 tuntia yhteensä) eli jonkilaisen insomnian tuo lääkitys heitti päälle. Tämän lisäksi oksensin kaiken syömäni ulos noin 5 minuuttia myöhemmin. Nesteet onneks pysy sisällä joten kuten, jos otin ihan snadeja huikkia. Kaikenlisäks yleinen olotila oli sanalla sanoen kamala. Päiväkirjaani kirjoitin mm. seuraavaa : "ihan ku olisin ollu Nykäsen kanssa viikon dokaamassa, ja päätynyt joka ilta kehään UFC-mestarin kanssa", "ei *tittidii*, tuntuu ku elämänhalu olis vaan kadonnut näiden parin päivän aikana" tai "olo on ku olisin päättymättömällä huonolla tripillä". Sitten tapasin brittisällin, jolla oli 3. luokan (eli pahin) malaria päällä ja sen kertomus sai omat kokemukset tuntumaan lastenleikiltä.

Keskeytin lääkityksen kolmen päivän jälkeen, koska yksinkertaisesti psyyke ei olis kestänyt pidempään, ja olin yli 99% prosenttisesti varma, että mulla ei sitä malariaa ole. Ikinä ennen minkään lääkkeen kanssa mulla ei ole ollut ongelmia sivuvaikutusten kanssa. Kävin sitten tänään kunnon testeissä ja negatiivistä näytti. Vähän kyllä ahdistaa ajatella, että joutuisin tilanteeseen, missä ei olis muita vaihtoehtoja ku syödä koko 14 päivän kuuri tota kamaa.

Tämän kokemuksen jälkeen en voi kenellekään suositella korkean riskin alueille metodia "syön hoitolääkityksen, mikäli saan malarian".
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: mpala - 14.03.2011, 17:19:44
Suosittelen hoitoon Artesunate. Itse kuljen koko ajan sen kanssa.

Siihenkin kai on jo jossain resistanssia, mutta nin on muihinkin laakkeisiin.

Artesunaattia ei tietaakseni saa suomesta, joten se taytyy hankkia jostain muualta.

En ole ikina kuullut etta laakari testaisi leukosyytteja jos on syyta epailla malariaa????? En oikein ymmartanyt, etta olisiko sinulla se malaria sitten vai ei. Nakyyko ne parasiitit veressa jos olet vetanyt hoitolaaketta?

Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: shujaa - 17.07.2011, 12:22:01
Saako malarialääkettä (Lariam) apteekista ilman reseptiä?

Rokotteet nimittäin ovat kunnossa aiempien reissujeni ansiosta, joten tarttisin vain tuon reseptin. Paikallinen terveyskeskus on erittäin ylikuormittunut, ohjaisivat kuitenkin yksityiselle. Paikkakunnan ainoa yksityinen lääkäriasema taas on pitkällä kesälomalla, ja muutenkin niiden kautta tulisi turhan kallis hinta yhdelle reseptille. Työ- ja muut kiireet vaikeuttaa nekin lääkärillä käyntiä.

Tai sitten tyydyn napostelemaan edellisen reissun ylijäämiä, laskeskelin niiden riittävän paria tablettia vaille kokonaiseen kuuriin.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: shujaa - 17.07.2011, 12:52:51
Selvitin jo ratkaisun ongelmaani. Kohdemaasta saa Lariamia ilman reseptiä, ja luultavasti halvemmalla kuin Suomesta  ;D.  Kuurinhan saa käyntiin jemmatableteilla
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: EdEdEd - 19.07.2011, 02:43:03
Söin viime talvena Lariam kuurin ja ikinä ei ole ollut niin huono olo kuurin aikana kuin nyt oli :(
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: vxh - 17.09.2011, 02:03:40
Kyselisin mikä olisi Intiassa halpa (ja saako ilman reseptiä?) malarialääkitys? Mieluiten siis semmoinen jonka voi aloittaa vasta maahan päästyä. Ainakin lukemani mukaan perillä paljon halvempaa kuin Suomessa?
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: suufi - 17.09.2011, 19:47:12
Mulle lääkäri määräs Doximed 100mg. Lueskelin tosta lääkkeestä ja se vaikuttaa mulle sopivalta.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Meba - 21.09.2011, 00:16:07
Oltiin Balilla ja päätettiin lähteä käymään Gileillä. Monilta oltiin kuultu, ettei malarialääkitystä tarvitsis siihen vuodenaikaan mut me totta kai haluttiin lääkkeet kuitenkin ostaa. Mentiin sitten paikalliseen apteekkiin ostamaan lääkkeitä. Malaronea tms. ei tosiaan ollut, mutta setä anto meille klorokiinia (josta me ei sillon oltu ikinä kuultukaan) ja vanno ja vakuutti, että tää toimii Gileillä ja annostus on sitten 2 tabua päivässä. Saatiin sieltä sitten vitosella meiän n. viikon Gilin reissua varten muistaakseni reilun viikon kuuri.

Mentiin sitten netistä tarkistaman vielä jutut. 1) Klorokiini ei ymmärtääkseni tehoa Gileillä esiintyvään malariakantaan. 2) Jos on viikon malaria-alueella, ei riitä, että syö reilun viikon kuurin tota lääkettä, vaan on syötävä pidempään matkan loppumisen jälkeen, neljä viikkoa peräti. Ja vissiin viikko ennen matkaa jo aloitettava. 3) !!!!!!! Oikea annostus on 2 tablettia VIIKOSSA, ei päivässä kuten apteekin mies meille moneen kertaan vakuutti.

Eli kannattaa tosissaan olla vähän varuillaan, jos esim. Aasiassa apteekeista saa jotain lääkettä, josta ei ole kuullut tai jotai ei ole ennen käyttänyt.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: emmanen - 13.10.2011, 10:40:55
Tätä varmaan kysytty useaan kertaan mutta oon lähdössä vajaaksi 2kuukaudeksi Malesiaan reppureissaan. Pitäsköhän hommata tollanen malaria lääkitys? tarkoituksena viettää aikaa Malesian sisämaassa kaupungeissa sekä käydä Langkawissa ja muilla saarilla, Singaporessa sekä meen pariks viikoksi Borneolle... käsittääkseni Borneo on malariavyöhykkeellä? nimenomaan tarkoitus olis mennä vähän sademetsään tutustuun syvemmälle :)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: cocoon - 13.10.2011, 17:10:54
Tätä varmaan kysytty useaan kertaan mutta oon lähdössä vajaaksi 2kuukaudeksi Malesiaan reppureissaan. Pitäsköhän hommata tollanen malaria lääkitys? tarkoituksena viettää aikaa Malesian sisämaassa kaupungeissa sekä käydä Langkawissa ja muilla saarilla, Singaporessa sekä meen pariks viikoksi Borneolle... käsittääkseni Borneo on malariavyöhykkeellä? nimenomaan tarkoitus olis mennä vähän sademetsään tutustuun syvemmälle :)

Tähän kysymykseen on varmaan vastattu monta kertaa, mutta kannattaa kysyä lääkärisi mielipidettä ja tehdä sitten omat johtopäätökset. Esimerkiksi Doxitin http://www.yliopistonapteekki.fi/fi/apteekkipalvelut/tuotteet/pages/alphabetproductlist.aspx?letter=d&group=DOXITIN (http://www.yliopistonapteekki.fi/fi/apteekkipalvelut/tuotteet/pages/alphabetproductlist.aspx?letter=d&group=DOXITIN) ei maksa montaa kymppiä Suomessa, joten sen takia ei kannata olla ottamatta. Mutta jos pysyttelet kaupungeissa, niin tuskin tarvit lääkitystä. Huolehdit mukaan peittäviä vaatteita ja vaikka OFF:ia myrkyksi http://www.off.fi/index.phtml?s=12 (http://www.off.fi/index.phtml?s=12) moskiittoja vastaan.
Tuosta kartasta voi katella missä lääkitystä tarvitaan.http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00185
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 16.10.2011, 16:42:14
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00055
löytyy maittaiset ohjeet mukaanluettuna Malesia.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: eleanora - 11.11.2011, 00:03:08
Täällä aika paljon positiivista palautetta Lariamista, hassua. Oma kokemukseni oli paskimmasta päästä, lopetin kuurin kuukauden jälkeen. Se ei ainakaan sopinut päihteiden kanssa yhteen (kohta joku huutelee ettei tietenkään) ja sai huonon olon ihan selväänkin päivään.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Ayla - 11.11.2011, 10:53:05
Itsellä nyt takana kaksi kuuria Lariamia. Ei kummallakaan kerralla mitään ongelmia. Ei päihteiden kanssa eikä ilman. Ilmeisesti tässä on todella suuria yksilökohtaisia eroja.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Juha_74 - 10.02.2012, 15:42:50
Moi,

Ollaan menossa Indonesiaan ensi viikolla, ja mietin mitä hyttyskarkotetta kannattaa ottaa mukaan. Tämä on hyvä artikkeli malarian hoidosta, sekä hyttyskarkotteiden käytöstä -> http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00031 .

Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: groundzero - 14.02.2012, 08:54:17
Itse käytin/käytän Autan merkkistä karkotetta, sitä saa varmasti Suomesta suuremmista marketeista. On huomattavasti Off!:ia kalliimpaa, mutta mielestäni myös parempaa.
Paikanpäältä Indonesiasta saa toki vielä vahvempia myrkkyjä, mikäli kokee tarvitsevansa.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Mr. Voyageur - 14.02.2012, 10:12:50
Itse käytin/käytän Autan merkkistä karkotetta, sitä saa varmasti Suomesta suuremmista marketeista. On huomattavasti Off!:ia kalliimpaa, mutta mielestäni myös parempaa.
Paikanpäältä Indonesiasta saa toki vielä vahvempia myrkkyjä, mikäli kokee tarvitsevansa.

Hmm, minulla on päinvastaisia kokemuksia "En auta"-karkotteesta, oli tropiikissa ihan yhtä tyhjän kanssa. Ihmeteltiin syytä tälle, pitäishän siinä olla ihan samat mömmöt kuin muissakin? Päädyttiin sitten paikallisiin, huomattavasti tehokkaampiin ja toimivampiin myrkkyihin.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: kid - 24.04.2012, 15:07:00
Mulle lääkäri ei osannut sanoa kumpaa suosittelis enemmän, Malaronee vai doksisykliiniä. Laitoin kirjottaan reseptit molempiin. Siinä mielessä et doksisykliini tulee n. 200e halvemmaks niin voi olla että syön mielummin sitä, oli antibioottia tai ei. Kirjotti samalla myös huvikseen erikoislähetteen vanhaan Jpn aivokuumerokotteeseen ja lavantautiin. Saa nähdä mitä kaikkee jaksaa ostaa.

Doksisykliinistä sen verran vielä, että onko alkoholi kielletty? Monissa antibiooteissahan on se et ei sais juoda.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Hypatia - 25.04.2012, 04:22:58
Itse käytin/käytän Autan merkkistä karkotetta, sitä saa varmasti Suomesta suuremmista marketeista. On huomattavasti Off!:ia kalliimpaa, mutta mielestäni myös parempaa.
Paikanpäältä Indonesiasta saa toki vielä vahvempia myrkkyjä, mikäli kokee tarvitsevansa.

Hmm, minulla on päinvastaisia kokemuksia "En auta"-karkotteesta, oli tropiikissa ihan yhtä tyhjän kanssa. Ihmeteltiin syytä tälle, pitäishän siinä olla ihan samat mömmöt kuin muissakin? Päädyttiin sitten paikallisiin, huomattavasti tehokkaampiin ja toimivampiin myrkkyihin.
Niissä nimenomaan ei ole samat mömmöt: Offin vaikuttava aine on DEET (N,N-dietyyli-3-metylbentsamidi) ja Autan-karkotteen ikaridiini. Vaikuttavan aineen määrä on myös tärkeä eli malaria-alueilla ei pärjää samoilla aineilla kuin Suomessa (älä siis osta tavallista Offia vaan vähintään Tehoa ja mieluiten Punkki & mäkärää). Paikan päältä yleensä saa sopivia tuotteita, mutta jos tämän varaan laskee, niin voi käydä niin, että huomaa olevansa hyttysten keskellä ilman karkotetta.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: hway - 25.04.2012, 21:30:50
Lariam-kuuri oli täälläkin (kaikkiaan n. 3kk), eikä ongelmia tullut, vaikka alkoholia reissun aikana kuluikin - vähemmän laillisia aineita ei käytetty joten niistä en osaa sanoa mitään. Menomatkalla tosin jutustelin koneessa vierustoverin kanssa jolla taas oli lariamista vähemmän hyviä kokemuksia, joten taitaa olla melko henkilöstä kiinni tuleeko siitä sivuvaikutuksia vai ei.

Lisäksi karkotteena oli ihan DEET 55 (muistaakseni) jota hankittiin etukäteen jostain nettikaupasta. Kun reissu alkoi Bangkokista, näin jälkikäteen ajatellen olisi hyvin voinut ostaa nuo deetit tuolta ennen lähemmäs viidakkoa siirtymistä. Lariamhan pitää aloittaa pari viikkoa ennen reissua joten se on melkeinpä pakko ostaa jo kotimaassa.


Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Hypatia - 26.04.2012, 05:20:12
Offin Punkki & mäkärän pitoisuus on 50% eli Deet 55 on siis hivenen vahvempaa.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Herba - 26.04.2012, 10:56:11
Lariam-paketti kulki kaasian reissulla rinkassa mukana mutta kertaakaan ei tullut koskettua. Pyörittiin toki kaupungeissa, mutta myös riskialueilla (Kambodza, Lombok&Gilit..). Offin punkki-mäkäräkarkoite, tiikeribalsami, hyttysverkko ja pistorasiaan työnnettävä Raidin electric killer hoitivat näköjään homman kotiin. Jokainen tietysti punnitsee lääkityksen hyödyt/haitat itse ja toimii sen mukaan..
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Hypatia - 27.04.2012, 13:49:59
Malarian estolääkitystä tulee käyttää nimenomaan muiden torjuntakeinojen ohessa eikä toistensa korvikkeena.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: jarski - 27.04.2012, 19:46:34
parhaat malarialääkkeet: hyttys-sumute ja moskiittoverkko.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: veevee - 02.05.2012, 15:30:33
Onkohan jollakulla tietoa saako Sambiasta ostettua malaronea? Lariamia sieltä ainakin saa ihan samanlaisessa paketissa kuin suomesta, mut huomattavasti edullisemmin, sattuneesta syystä en kuitenkaan niitä enää suostu vetelemään.. vähän tuo suomen hinta malaronelle hirvittää, mutta kaipa se vaan on alistuttava ellei varmaa tietoa löydy..
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 02.05.2012, 17:02:15
^Edelleen jankutan samaa, mutta lääkeväärennösten riski on esim. Afrikassa (ja myös Aasiassa) erittäin iso ongelma. Mieti, kannattaako juuri tässä kohtaa "säästää". Säästäminen lainausmerkeissä, kun voit saada pelkkiä kalkkitabletteja apteekista, jolloin maksat tyhjästä. Väärennöstä ei pysty erottamaan millään (no, periaattessa viivakoodinlukijalla kyllä) alkuperäisestä. Maksat luultavasti tuhansia euroja reissustasi kokonaisuudessaan ja sitten pihistelet terveydestäsi.

Pahimmilla malaria-alueilla pelkkä hyttyskarkoite ja moskiittoverkko eivät tosiaankaan riitä malarian ehkäisyksi (eivätkä varsinkaan toimi lääkkeenä, kuten jarski tuolla yllä mainostaa). Pitkäaikaisoleskelu on hiukan eri juttu, mutta silloin puhutaan siis vuosista.

Jokainen tekee toki itse ratkaisunsa, mutta kannattaa muistaa, että länkkäriaikuinen voi kuolla malariaan, ja vietävän sairaaksi siitä joka tapauksessa tulee. Kannattaa tutustua faktoihin eikä uskoa "mä olin kolme kuukautta malaria-alueella ilman estolääkitystä enkä sairastunut" -tyyppisiin kommentteihin. Eivät kaikki kuole vaikka hyvppäisivät viidennen kerroksen ikkunastakin... Hyviä ohjeita tarjoaa mm. Matkailijan terveysopas ja CDC.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: jarski - 02.05.2012, 18:37:29
Jokainen tekee toki itse ratkaisunsa, mutta kannattaa muistaa, että länkkäriaikuinen voi kuolla malariaan, ja vietävän sairaaksi siitä joka tapauksessa tulee. Kannattaa tutustua faktoihin eikä uskoa "mä olin kolme kuukautta malaria-alueella ilman estolääkitystä enkä sairastunut" -tyyppisiin kommentteihin. Eivät kaikki kuole vaikka hyvppäisivät viidennen kerroksen ikkunastakin... Hyviä ohjeita tarjoaa mm. Matkailijan terveysopas ja CDC.

no yhtä vähän kannattaa uskoa kommetteja että Afrikassa tai Aasiasta ei saisi muuta kuin lääkeväärennöksiä. tai että apteekki pitää ostaa tyhjäksi kaikilla mahdollisella mitä joku auktoriteetti suosittelee. oma järki käteen, esim. onko menossa asumaan mutamajaan vai urbaanille alueelle, onko alueella monsuuniaika siellä ollessa.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: veevee - 03.05.2012, 17:29:52
Halusinkin vaan kysyä mahtaako joku tietää onko niitä siellä edes saatavilla, päätöstä ei olla vielä mihinkään suuntaan tehty. Ja kyllä tiedän ettei malaria mikään kiva tauti ole, oon sen kerran jo sairastanutkin, vaikkakin silloinkin oli estoläkitys päällä, sen ansiosta ilmeisesti melko lievä tapaus oli, mutta toisaalta estolääkityksestä johtuen vaikea diagnosoida. (silloin ainakin otettiin useita testejä, kun lääkäri kertoi että estolääkityksen takia testi usein näyttää negatiivista vaikka tauti oliskin)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Hypatia - 16.05.2012, 02:24:17
no yhtä vähän kannattaa uskoa kommetteja että Afrikassa tai Aasiasta ei saisi muuta kuin lääkeväärennöksiä. tai että apteekki pitää ostaa tyhjäksi kaikilla mahdollisella mitä joku auktoriteetti suosittelee. oma järki käteen, esim. onko menossa asumaan mutamajaan vai urbaanille alueelle, onko alueella monsuuniaika siellä ollessa.
Olin 2010 tammikuussa Vadodarassa Intiassa eli kaukana monsuunikaudesta miljoonakaupungissa. Paikallisen bisnesluokan hotellissa parveili hämärässä liikkuvia hyttysiä, joita aavistelin horkkasääskiksi. Lajitunnistus ei toki ole varma, mutta yllätyksellinen esiintymä johtui mitä ilmeisimmin yhtä yllätyksellisistä sateista kuivalla kaudella. Pyysin respasta elektronista karkotinta, jota ei koskaan tullut ja oli tämän tajuttuani liian myöhä lähteä ostamaan omaa. Ratkaisin ongelman pitämällä yöllä sängyn päällä ollutta kattotuuletinta täysillä (horkkasääsket ovat onneksi surkeita lentäjiä), mistä seurasi flunssa (ei järin mukavaa Pohjois-Intiassa tammikuun alkupuolella).

Pointti: oman järjen pitäisi kertoa, että malarialääkitys (joka minulla toki oli) on tarpeen tällaisten yllättävien tilanteiden varalta.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Ayla - 16.05.2012, 16:47:02
Itse en lähtisi koskaan malaria-alueelle ilman asianmukaista lääkitystä.

Taidan myös kuulua onnekkaiden joukkoon, mulla kolme kuuria lariamia takana, eikä kertaakaan minkäänlaisia sivuoireita ole ilmennyt.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: jarski - 17.05.2012, 13:48:01
Pointti: oman järjen pitäisi kertoa, että malarialääkitys (joka minulla toki oli) on tarpeen tällaisten yllättävien tilanteiden varalta.

jos lähtee Intiaan ja olettaa pääsevänsä takaisin ilman ainuttakaan hyttysenpuremaa, kannattaa mieluummin olla lähtemättä ollenkaan. joku vuosi sitten tällaisen "aivot mäkeen ja apteekki tyhjäksi" pelottelun tuloksena söin kuurin Afrikassa, jonka lopulla olin sairaampi kuin koskaan. loppuviikot matkasta olo huononi ja viimeistä viikkoa en halua edes muistella. - ja koko tuska a) ilman takuuta että malaria varmasti olisi estetty b) kuiva kausi oli vähentänyt inisijät minimiin. en halunnut katkaista kuuria koska näin oli neuvottu, vaan kiduin nöyrästi loppuun. mutta oli viimeinen kuuri, kunnes koen että oikeasti tarvitsen lisäsuojaa ja riskitodennäköisyys on tarpeeksi suuri.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: pikkumika - 17.05.2012, 22:09:34
Tämä on taas näitä. Kyseessä on tappava tauti, joka on erittäin ikävä vaikka sattuisi jäämään eloonkin. Tältä pohjalta kannattaa miettiä, että kuunteleeko lääketieteellisen alan ammattilaisten tietämyksen perusteella annettuja ohjeita vai puhtaalla mutulla vetelevän maallikon selityksiä.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: jarski - 19.05.2012, 10:49:05
... Tältä pohjalta kannattaa miettiä, että kuunteleeko lääketieteellisen alan ammattilaisten tietämyksen perusteella annettuja ohjeita vai puhtaalla mutulla vetelevän maallikon selityksiä.

kaikkiin kommentteihin nettipalstoilla kannattaa suhtautua siten että ne on "vedetty puhtaalla mutulla".
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Hypatia - 23.05.2012, 21:48:53
Pointti: oman järjen pitäisi kertoa, että malarialääkitys (joka minulla toki oli) on tarpeen tällaisten yllättävien tilanteiden varalta.

jos lähtee Intiaan ja olettaa pääsevänsä takaisin ilman ainuttakaan hyttysenpuremaa, kannattaa mieluummin olla lähtemättä ollenkaan. joku vuosi sitten tällaisen "aivot mäkeen ja apteekki tyhjäksi" pelottelun tuloksena söin kuurin Afrikassa, jonka lopulla olin sairaampi kuin koskaan. loppuviikot matkasta olo huononi ja viimeistä viikkoa en halua edes muistella. - ja koko tuska a) ilman takuuta että malaria varmasti olisi estetty b) kuiva kausi oli vähentänyt inisijät minimiin. en halunnut katkaista kuuria koska näin oli neuvottu, vaan kiduin nöyrästi loppuun. mutta oli viimeinen kuuri, kunnes koen että oikeasti tarvitsen lisäsuojaa ja riskitodennäköisyys on tarpeeksi suuri.
Voisit myös parantaa sisälukutaitojasi: kyse ei ollut yksittäisistä hyttysistä vaan yllättävistä sateista johtuneesta joukkoesiintymästä. Intiassa esitetään kuivalla kaudella suurkaupunkien olevan turvallista aluetta, mutta kuten kokemukseni osoitti tämä turvallisuus on suhteellista.

Lisäys: muistaakseni minua ei kyseisellä 2 kk:n reissulla Intiaan ja Sri Lankalle kertaakaan päässyt hyttynen pistämään.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: fdskjalf - 30.06.2012, 22:28:15
Tämä on taas näitä. Kyseessä on tappava tauti, joka on erittäin ikävä vaikka sattuisi jäämään eloonkin. Tältä pohjalta kannattaa miettiä, että kuunteleeko lääketieteellisen alan ammattilaisten tietämyksen perusteella annettuja ohjeita vai puhtaalla mutulla vetelevän maallikon selityksiä.

Falciparum-malaria on ilman asianmukaista hoitoa (tehohoitokapasiteetin sairaala) hyvinkin mahdollisesti tappava tai invalisioiva tauti. Muut alalajit (Vivax, Malariae, Ovale) eivät käytännössä ole, ns. bening malaria.

Kannattaa miettiä myös sitä, että perusterveyskeskuslääkärillä tuskin on kovin vahvaa tietoa malarian esiintyvyydestä kullakin alueella, joten alan ammattilaisen tietämyksellä annettu ohje on tässä tapauksessa luultavimmin lainaus Matkailijan terveysoppaasta. Matkailuklinikan lääkäreillä oletettavasti on parempi tuntemus, mutta siitä ei pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville apua ole.

Suosittelen matkailijoita, joilla jaksamista riittää, lukemaan alkuun tuon Matkailijan terveysoppaan (http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/matkailijan_terveysopas/ (http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/matkailijan_terveysopas/)) ja sen jälkeen tutustumaan malariaan yleensä sekä kohdemaan tilanteeseen tarkemmin esim. WHO:n sivuilta (http://www.who.int/malaria/en/index.html (http://www.who.int/malaria/en/index.html)). Jos jaksamista ei riitä, kannattanee mennä lääkärin ohjeilla. Yhden tai muutaman ihmisen kertomukset lääkkeiden tarpeellisuudesta jossain maassa eivät sinällään kerro yhtään mitään.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: kid - 19.07.2012, 12:07:01
Meillä on tällä hetkellä Malaronet käytössä, eivätkä ole aiheuttaneet sivuoireita. Sen lisäksi toki käytetään hyttyssumutetta, mutta sadekausi tuntuu hillitsevän öttiäisiä (muutaman olen tainnut koko matkalla nähdä). Käytössä ei ole hyttysverkkoja, hotellinpitäjä kun ei niitä omista.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Kenyah - 19.07.2012, 21:13:11
Oma kokemukseni (malaria)hyttysistä on, että niitä pahimpia jotka varsinkin pimeällä syövät, ei kyllä läheskään aina näe! Joskus en oo nähnyt yhtään ja silti on jaloissa ollut puremia. Toisekseen olen ollut aina siinä käsityksessä, että nimenomaan sadekautena niitä olisi enemmän... Kaikista tehokkaimpana malarianestona olen pitänyt pitkälahkeisia housuja ja -hihaisia puseroita iltaisin ulkona liikkuessa, hyttysverkkoa nukkuessa ja hyttyssprayta. Pelkän lääkityksen varaan en jättäisi suojautumista. Ja tietenkin omaan vastustuskykyyn on syytä panostaa.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Landrover - 29.07.2012, 02:33:17
Joku kysy Zambiasta saako malaronea. Saa mutta kallis. Nykyjään suositaan hoitoon artemasiinipohjaista esim k-artemasiini. Mutta ei siis etolääkitykseen.
Sit infona zz-kärpäsistä jotka levittää muutakin kuin unitautia. Kuivaa norsunpaskaa palamaan pieni nokare leiriin ym. niin siitä eivät tykkää. Toinen hyvä on omatekoinen kärpäsmyrkky. Vihreä dettoil käsidesigeeli 2/3 osaa, 1/3 vauva öljy, 3rkl vettä. Ravistetaan kunnes muuttuu vaaleaksi jonka jälkeen sivellään iholle. Kuin hyttysmyrkky.
Hyttysmyrkyissä tulisi olla pemmetriiniä jotta toimii tehokkaasti. Peaceful sleap on ihan hyvä ja sitä saa puikkona, voiteena ja spreynä. Vaatteet voi käsitellä myös pemmetriinillä jo etukäteen Suomessa. Kestää pari pesua.
Otsikko: Vs: malarialääkitys + Borneo
Kirjoitti: Lissukka - 09.08.2012, 16:26:43
Heipsan,
onko kenelläkään kokemusta lähivuosilta malarialääkityksestä Borneolla Kuchingissa ja Damai Beachilla (ml. päiväreissu Baku National Parkiin). Kävimme juttelemassa paikallisella tartuntatautiklinikalla, jossa sanottiin että malarianestolääkitystä ei vajaan viikon reissulle tarvita. Olen kuitenkin lueskellut erinäisistä paikoista vähän ristiriitaista tietoa. Oletteko pärjänneet pelkällä hyttysmyrkyllä?
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 09.08.2012, 16:44:56
^hiukan on ihmeteltävä että mitä ihmettä oikein ajat kysymykselläsi takaa? Että löytyykö tämän palstan lukijoista joku, joka olisi sairastunut malariaan ko alueella ja ellei löydy, niin onko sitten turvallista? 100% turvaa ei mikään tyietolähde voi luvata, mutta päiväreissu malaria-alueelle katsotaan yleensä niin pieneksi riskiksi, että estolääkitystä ei tarvita.

malariakarttoja ja infoa http://www.fitfortravel.nhs.uk/destinations/asia-(east)/malaysia.aspx. CDC:n sivuilta löytyy myös tietoa. http://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/malaysia.htm ellette luota suomalaiseen tietolähteeseen http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00189#s41.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Lissukka - 10.08.2012, 08:05:17
^hiukan on ihmeteltävä että mitä ihmettä oikein ajat kysymykselläsi takaa? Että löytyykö tämän palstan lukijoista joku, joka olisi sairastunut malariaan ko alueella ja ellei löydy, niin onko sitten turvallista? 100% turvaa ei mikään tyietolähde voi luvata, mutta päiväreissu malaria-alueelle katsotaan yleensä niin pieneksi riskiksi, että estolääkitystä ei tarvita.

malariakarttoja ja infoa http://www.fitfortravel.nhs.uk/destinations/asia-(east)/malaysia.aspx. CDC:n sivuilta löytyy myös tietoa. http://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/malaysia.htm ellette luota suomalaiseen tietolähteeseen http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00189#s41.

Niin siis tarkoitin vaan että onko porukka syönyt tuollaisilla lyhyillä reissuilla malarianestolääkitystä, lääkäri jolla kävin ei ollut ihan perillä asiasta ja malariakartat ovat monitulkintaisia, eli ihan mielipiteitä kyselisin.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 10.08.2012, 08:41:51
edelleenkin toistan kysymykseni, mitä todistaa, jos joku vastaajista ei ole syönyt malarian estolääkitystä lyhyellä reissulla?
Nuo linkkini antanevat vastauksen kysymykseesi...

jos asut pääkaupunkiseudulla, niin Postitalon matkaluklinikalta löytyy oikeaa malariaosaamista. On toki yksityinen ja toki maksaa, mutta jos haluaa varmuutta...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: HighestSun - 10.08.2012, 10:51:39
Esitän kysymyksen, johon apteekkari ei osannut vastata, enkä hoitajalle ole vielä raaskinut soittaa:

Aiemmin kun puhuimme rokotuksista hoitajan kanssa, malarialääkkeen kohdalla hän kysyin "aionko harrastaa sukellusta tai kiipeilyä, korkeita nousuja?"
Sanoin, että en ole varma, eli se on mahdollista.
Hän sanoi, että jotkut malarialääkkeet saattavat reagoida kyseisiä harrasteita tehdessä, joten lääkäri määräsi minulle siihen soveltuvan malarialääkkeen, jotka nyt omistan - nimi Doximycin 100mg.

Joka päivä aterian yhteydessä otettava lääke, joka minulle on hyvin vierasta, kun en mitään lääkkeitä popsi säännöllisesti, nyt pitäisi joka päivä.

Tämä Doximycin määräys hieman ketuttaa ja ihmetyttää, koska on kuulemma olemassa malarialääkkeitä, joita vedetään 1kerta viikossa.
Ja ihmetystä aiheutti se, että oli malarialääke mikä tahansa...eikö lentokoneella taivaalle nousu ole aikamoinen korkeusero?  Varsinkin verrattavissa vaikka sukellukseen... Ja kaikki malarialääkkeen saaneet varmaan lentokoneeseen joutavat joka tapauksessa?
En tiedä miksi "sukellus,kiipeily - korkeita korkeuseroja 'harrastavalle'" on oma lääke, jos lentomatkustus on paljon isompi juttu.

Asia selviää viimeistään hoitajalta tai vihoviimeistään lääkäriltä, mutta osaako teistä kukaan sanoa?
Turha on pyllistää kun kakka on housussa ja malarialääke jo ostettu, kun sitä ei voi palauttaa, mutta ihan jatkon kannalta olisi kiva tietää.

 ???

Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: kekkuli - 10.08.2012, 11:39:43
Korkeuserot tässä tapauksessa tarkoittanevat paine-eroja. Lentokone taasen on paineistettu (http://www.ilmailutoimittajat.fi/seli/paineistus.html).
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: kaurahiutale - 10.08.2012, 11:49:05
Ja tuo Doximycinhän on antibiootti, joilla on aina niin mukavia sivuvaikutuksia. Itse söin pitkän kuurin ko. antibioottia mykoplasmaan ja oksentelin&muut vatsavaivat. Lisäksi se kuulemma herkistää auringon valolle, joka ei ole niin mukava juttu jos suuntaa lämpimään ja aurinkoon. Pitäisiköhän sun vielä tiedustella muita vaihtoehtoja?
Toki tuo on halpa lääke, melkeinpä ilmainen jos esim Malaroneen vertaa.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Maks - 10.08.2012, 13:58:16
Doximycinin vaikuttava ainehan on doksisykliini, joka tosiaan on antibiootti (jota käytetään aika yleisesti moneen muuhunkin vaivaan). Itse olen tuota vetänyt malarialääkityksenä parilla reissulla, pidempi setti yli kaksi kuukautta. Itselle sivuvaikutuksia ei tullut, mutta nämähän on aina yksilöllisiä, eikä niitä oikein voi kuin arvailla, ennen kuin kokeilee. Toi mahdollinen herkkyys auringolle kuumotteli itellä eniten, mutta en sitäkään kyllä huomannut (tosin herkästi palavana lotraan voiteen kanssa aika runsaasti muutenkin).

Eihän se kuukausien antibiottikuuri mitenkään hieno asia ole, mutta eipä niitä täysin sivuvaikutuksettomia vaihtoehtoja taida olla. Lisäksi tuon määrännyt lääkäri on oletettavasti ottanut huomioon, että tiettyjen alueiden kantoihin tepsii vaan tietyt aineet (näistä tabletti viikossa otettavista Meflokiini (Lariam) ei suojaa kaikilla alueilla). Doksisykliinin lisäksi Malarone taitaa tepsiä melkein joka paikassa, mutta on pirusti kalliimpaa ja sitäkin pitää napsia joka päivä.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00031

Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: fdskjalf - 11.08.2012, 20:48:22
Joka päivä aterian yhteydessä otettava lääke, joka minulle on hyvin vierasta, kun en mitään lääkkeitä popsi säännöllisesti, nyt pitäisi joka päivä.

Tämä Doximycin määräys hieman ketuttaa ja ihmetyttää, koska on kuulemma olemassa malarialääkkeitä, joita vedetään 1kerta viikossa.
Ja ihmetystä aiheutti se, että oli malarialääke mikä tahansa...eikö lentokoneella taivaalle nousu ole aikamoinen korkeusero?  Varsinkin verrattavissa vaikka sukellukseen... Ja kaikki malarialääkkeen saaneet varmaan lentokoneeseen joutavat joka tapauksessa?
En tiedä miksi "sukellus,kiipeily - korkeita korkeuseroja 'harrastavalle'" on oma lääke, jos lentomatkustus on paljon isompi juttu.

Lariam eli meflokiini on se kerran viikossa annosteltava estolääke. Sen valmisteyhteenvedossa sanotaan:

"Henkilöiden, joilla esiintyy huimausta, tasapaino- ja muita keskus- tai ääreishermoston häiriöitä, tulisi olla varovaisia koskien autolla ajoa, lentokoneiden ohjaamista, koneiden käyttöä, laitesukellusta tai muiden keskittymistä ja tarkkuutta vaativien tehtävien suorittamista. Pienellä potilasmäärällä on raportoitu jatkuvaa huimausta ja tasapainon heikentymistä jopa kuukausia hoidon lopettamisen jälkeen."

Eli ei nuo suoranaisia vasta-aiheita ole, mutta varovaisia jos ollaan niin ehkä mielummin valitaan toinen vaihtoehto.
Paine-erojen voisi ajatella verenpainevaikutuksineen mahdollisesti pahentavan huimausta, jos sitä tulee.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: jasminamiika - 24.08.2012, 00:56:42
Itse kavin matkailuun erikoistuneen laakarin luona ennen lahtoani Aasiaan puoleksi vuodeksi. Liikuin malaria-alueilla joten sain siihen doxyline 100mg. Piti aloittaa pari paivaa ennen reissua ja jatkaa viela 4 vkoa sen jalkeen, yksi tabletti paivassa.
Aloin nakemaan pari viikkoa tabletteja syotyani hirveita painajaisia ja naisena karsin jatkuvista hiivatulehduksista. Paatin lopettaa ja sivuoireet havisi samantie. Hyvin parjasin tujulla Bushman merkkisella hyttyskarkotteella jota en tosin Suomessa ole nahnyt myytavan.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 24.08.2012, 07:44:33
^mietitköhän yhtään todistaessasi "matkustin malaria-alueella ilman estolääkitystä enkä saanut malariaa", että joku tuota todistelua uskova voi saadakin sen malarian, johon sairastunut länsimainen ihminen on todella sairas -kuten olen monta kertaa aikaisemmin kirjoittanut, varsinkaan Saharan eteläpuoleisssa Afrikassa elämänsä asuneet aikuiset eivät tule osittaisen vastustuskyvyn takia niin kipeiksi ja siksi paikalliset vähättelevät taudin vakavuutta -turistien karkottumisen pelosta nyt puhumattakaan.. Aasiassa suurella osalla reppuselkäturistienkin kansoittamista alueista (varsinkin kaupungeissa) malarian riski on kieltämättä varsin pieni ja useilla reppuselkäturisteilla on taipumus liioitella suunniteltujen kohteidensa maalaisuutta/viidakkomaisuutta, mutta itsessään estolääkityssuositukset perustuvat sinua viisaampien tekemiin todennäköisyyslaskelmiin. Malarianestolääkkeitä on muitakin kuin doksisykliini, eli sietämättömien haittavaikutusten kohdatessa marssitaan lääkärin pakeille tai mietitään sen matkailulääkärin kanssa jo etukäteen mitä tehdään haittavaikutusten yllättäessä tai mietitään suunniteltu reitti uusiksi. Riskejä ei kukaan tietenkään estä ottamasta ja täytyyhän niillä saada retostellakin, emmekä ole tietenkään vastuussa toisistemme tekemisistäkään, jos uskovat, mitä sanomme...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: jasminamiika - 24.08.2012, 14:30:21
Hyva Tintin,

ihan omia kokemuksia kirjoittelen. En missaan nimessa kehottanut ketaan olemaan syomatta malaria laakkeita jos menevat maihin jossa riski sairastua on suuri. Ja on totta, meille lansimaalaisille tauti on todella vaarallinen.
Itselleni tuli ikavia haittavaikutuksia, uskoin parjaavani pelkalla hyttyskarkotteella ja minun kohdalla se toimi.

Mukavaa paivanjatkoa pallontallaajille!
Otsikko: Vs: malarialääkitys + Borneo
Kirjoitti: jais - 24.08.2012, 20:25:47
onko kenelläkään kokemusta lähivuosilta malarialääkityksestä Borneolla Kuchingissa ja Damai Beachilla (ml. päiväreissu Baku National Parkiin). Kävimme juttelemassa paikallisella tartuntatautiklinikalla, jossa sanottiin että malarianestolääkitystä ei vajaan viikon reissulle tarvita. Olen kuitenkin lueskellut erinäisistä paikoista vähän ristiriitaista tietoa. Oletteko pärjänneet pelkällä hyttysmyrkyllä?

Mitä luin ja ymmärsin ennen omaa matkaa niin Malesian puoleinen Borneo olisi jopa malaria vapaa tai ainakaan ei ole erityisen pahaa malaria-aluetta. Olin kuukauden (huhtikuu) Borneolla (Sawarak ja Sabah) ilman malariakuuria. Mukana oli moskiittoverkko ja ötökkämyrkyt mutta eipä niille ollut liiemmin käyttöä kun ei ollut moskiittojakaan, edes Mulu parkissa joka on viidakkoa. Moskiittoverkko oli tarpeen ainostaan Kinabatangan joelle ja sielläkin lähinnä sen takia etteivät hämähäkit ja muut karvajalat kiipeä samalle patjalle nukkumaan. Tietysti moskiitoilta kannattaa aina suojautua (vaatteet, moskiittoverkko, myrkyt, tervejärki).
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Ayla - 31.08.2012, 23:57:49
Eiks tästä asiasta ole jo käyty aiemmin keskustelua, että reseptilääkkeitä ei voi jälleenmyydä?

Jep, kyseinen viesti poistettu. -jk
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: eppis - 19.10.2012, 16:55:43
Eikös malaria ole kuitenkin ihan hoidettavissa oleva sairaus? Oon miettinyt pääni puhki, että haenko itselleni yli kolmen kuukauden antibioottikuurin vai en. Lariamia en uskalla syödä sivuvaikutusten vuoksi ja malarone on aivan liian kallis.

Eräällä reissulla söin kolme kuukautta doksisykliiniä ja viime talvena jouduin vuodepotilaaksi keuhkoputkentulehduksen vuoksi, eikä ylläri pylläri viikon kuuri doksisykliiniä tehonnutkaan sitten mihinkään. Ei tunnu järkevältä syödä ns. turhaan antibioottia montaa kuukautta, taas.

Mutta ei se malariatartuntakaan houkuttele. Ääh, ehkä haen sittenkin sitä antibioottia.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: reissuruuna - 19.10.2012, 17:26:36
Eikös malaria ole kuitenkin ihan hoidettavissa oleva sairaus?

Kyllä ja ei - malariaa on erilaisia kantoja. Vaarallisuus voi riippua myös sairastavan yleisestä kunnosta (eg. voi vaarallinen lapsille, vanhuksille, muuten sairaille jne.). Onko alueella, jossa sairastut sairaaloita, jotka kykenevät antamaan asianmukaista hoitoa? Vakuutukset kunnossa?

Lainaus
Oon miettinyt pääni puhki, että haenko itselleni yli kolmen kuukauden antibioottikuurin vai en.

Täysin turhaa, jos matkustat alueella, jossa on doksisykliinille resistenttiä kantaa. Sama lariamin kanssa. Tai sitten esim. Kambodzan (muistaakseni) luoteisosasassa esiintynyttä kantaa, johon mikään nykyisistä lääkkeistä ei tainnut tehota.

Matkustatko alueella, jossa oikeasti esiintyy malariaa? Kaupungissa vai maaseudulla? Hyttysverkot, karkotteet, iltaisin pitkät lahkeet ja hihat? Tuuletin pörisemässä huoneessa?

aka asia riippuu ja roikkuu monesta. Omasta mielestäni, täysin epätieteellinen mielipide muuten, moni vaikkapa Kaakkois-Aasian perusreiteillä reissaava syö ihan turhaan lääkkeitä. Se, että jossain Thaimaan Myanmarin vastaisella rajalla esiintyy tietyssä provinssissa malariaa ei tarkoita sitä, että koko Thaimaassa kannattaisi lääkkeitä syödä. Afrikka on vähän eri juttu.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: eppis - 21.10.2012, 11:53:30
Joo, samaa mieltä asiasta. Reissun suuntanahan siis on Thaimaa, Indonesia, Kambodza ja ? lähimaat. Täytyy netissä tutustua tarkemmin, että millä alueilla malariaa esiintyy varsin paljon.

Toisaalta, viime tammikuun reissulla Koh Phayamilla joka siis Myanmarin rajalla, oleskelin kuukauden ilman malarialääkitystä ja no problem. Tulevan reissun kohteita kohteita ei olla vielä niin tarkkaan valittu, eli tilanteen mukaan pitää sitten varmaan harkita lääkitystä joitakin pätkiä.

Tulipa nyt mieleen, etten edelliskerralla ottanut doksisykliiniä Suomesta mukaan, kuten ensimmäisellä reissulla, vaan ostin lääkkeet Bangkokista ilman reseptiä. Taidan tehdä samoin tälläkin kertaa ja syön tilanteen mukaan.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: eppis - 26.11.2012, 20:40:15
Nyt luettuani mm. tätä ketjua ja etsittyäni ihan faktaakin asiasta, oon tullut siihen tulokseen, etten syö doksisykliiniä ollenkaan Thaikuissa, vaan ainoastaan Indonesian Gili-osuudella ja Kambodzassa ja Laosissa. Saan siten syötyä vähän lyhyemmän kuurin ja säästettyä vatsa-rukkani limakalvoja antibiootilta.  :) Ehdottomasti maitohapot mukaan ja paikan päällä iltaisin pitkähihaiset vaatteet ja hyttysmyrkyt tehokäyttöön.

Niin ja ostan lääkkeet Suomesta, jotta varmistun lääkkeiden aitoudesta ja siten niiden antamasta suojasta.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: attila - 02.12.2012, 18:10:05
Kaikista tärkein malariesto on tuo edellä mainittu: illan hämärtyessä kunnon DEETiä tai inkkariöljyä nilkkoihin, käsivarsiin ja mielellään myös kaulalle ja niskaan sekä korviin. Itse pidän myös jotain lätsää päässä pimeällä. Yösijassa ehjä hyttysverkko ja mahdollisuuksien mukaan lisäkarkotteena tuo huriseva tuuletin katossa/pöydällä.

Olin n. 11,5 kk Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ilman estolääkitystä siitä syystä, että A) yllä mainitut manuaaliset ohjeet ovat paras esto malariaa vastaan, B) estotabujen syöminen pitkän aikaa ei ole järkevää tai houkuttelevaa eikä kai kukaan vuosikaupalla malariavyöhykkeillä asuvista niitä syö kuten eivät rikkaat paikallisetkaan, C) missään tapauksessa en söisi kuukausitolkulla antibioottia, vaikka esim. monet britit näyttivät niin tekevän doksisykliinin kanssa.

Meflokiinia (Lariam) kokeilin piruuttani n. 6 viikon ajan Afrikassa, kunnes lopetin koska siitä tuli ikävä ja huono olo. Malaronea sen sijaan ei ole edes suunniteltu kuin max. 3 kk matkoille, mikä sekin maksaisi jo huikeasti.

Hätävarana kannoin mukanani artemisiinitabletteja, jos epäilyttäviä oireita olisi ilmaantunut paikassa, josta verikokeeseen ja apteekkiin olisi ollut matkaa. Kaikista tärkeintä on estää anophelesten pääsy iholle.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Nienna - 03.12.2012, 13:27:13
Minulla EI ole pohdinnassa se, otanko malarialääkityksen vai en (aion ottaa) mutta mietin, ovatko sivuvaikutukset sitten tuurista kiinni. THL:n sivujen perusteella meflokiini (Lariam) sekä atovakoni + proguaniili (Malarone) ovat parhaat vaihtoehdot (klorokiini ei käy), mutta voiko sanoa, että toinen aiheuttaisi todistettavasti vähemmän sivuoireita kuin toinen tai helpompia sivuoireita? Vai onko vain kokeiltava ja toivottava parasta?
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Strange Little Girl - 03.12.2012, 13:43:09
^ Omat ja kaveriporukan empiiriset kokeilut osoittaa, etta Lariamilla on PALJON enemman sivuvaikutuksia (=luulin tulleeni hulluksi koska kuulin aania) kuin Malaronella (=ei mitaan), mutta nama asiat on henkilokohtaisia, ja asiaan perehtynyt laakari osaa neuvoa parhaiten.

Edit: typot
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: attila - 03.12.2012, 14:17:45
mutta voiko sanoa, että toinen aiheuttaisi todistettavasti vähemmän sivuoireita kuin toinen tai helpompia sivuoireita? Vai onko vain kokeiltava ja toivottava parasta?

Ihan pienelläkin tiedonhaulla selviää, että meflokiini-Lariam on se potentiaalinen aiheuttamaan sivuvaikutuksia, jotka toisilla voivat käydä niin häiritseviksi, ettei estolääkitystä ole syytä jatkaa. En ole kuullut kenestäkään, joka olisi valittanut samaa Malaronesta, ja siksi siitä maksetaankin niin suuria summia.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: kaurahiutale - 03.12.2012, 14:21:21
Niimpä, mulla on samat kokemukset Lariam vs. Malarone. Useampi ihminen lähipiirissä on saanut oireita Lariamista ja kukaan ei Malaronesta. Itse söin Malaronea kaksi viikkoa ilman mitään sivuoireita. Siksi se kai on niin paljon kalliimpaakin.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: maaly - 03.12.2012, 14:22:08
Sopivuutta ei voi tietää kokeilematta. Itse en ole saanut Lariamista minkäänlaisia sivuvaikutuksia, eikä matkakumppanitkaan. Kuten todettu niin netin perusteella Lariam aiheuttaa helpommin oireita kuin Malarone, mutta ei siis kaikille.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Nienna - 13.12.2012, 10:43:26
Kiitokset vinkeistä, Malaronella mennään.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Juulia Forsman - 13.12.2012, 16:19:05
Olen itse reissannut 70 maassa, osa matkatoimiston järjestämiä matkoja, osa reppureissumeiningillä. En suosittele malarialääkitystä kenellekään, MISSÄÄN tilanteessa!!! JOS vähän ihmiset perehtyisitte asioihin niin a) malaria ei tapa b) reseptillä saatavat malarialääkkeet saavat pään niin sekaisin, että olo vastaa 3 promillen humalaa. Puoliintumisaika on 3 viikkoa, eli kun alat syömään malarialääkitystä ja huomaat meneväsi sekaisin, kestää 6 PITKÄÄ viikkoa, ennenkuin olet taas oma itsesi. C) Mikä tärkeintä: pahin riski on denguekuume ja se tappaa ja sitä vastaan EI OLE lääkitystä.
Eli:
- Ostakaa kohdemaasta hyttysmyrkkyä ja sivelkää sitä pimeään aikaa reippasti ihollenne, myös yöksi.
- Ostakaa myös töpseliin laitettava hyttyskarkote yöksi. Maissa, jossa hyttyset kiusaavat, on yleensä majataloissa hyttysverkko. Taitelkaa se hyvin patjan alle näiden mainitsemieni varotoimenpiteiden lisäksi ja mitään vaaraa ei ole :-)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: pahakyy - 13.12.2012, 16:32:23
En suosittele malarialääkitystä kenellekään, MISSÄÄN tilanteessa!!! JOS vähän ihmiset perehtyisitte asioihin niin a) malaria ei tapa b) reseptillä saatavat malarialääkkeet saavat pään niin sekaisin, että olo vastaa 3 promillen humalaa. Puoliintumisaika on 3 viikkoa, eli kun alat syömään malarialääkitystä ja huomaat meneväsi sekaisin, kestää 6 PITKÄÄ viikkoa, ennenkuin olet taas oma itsesi. C) Mikä tärkeintä: pahin riski on denguekuume ja se tappaa ja sitä vastaan EI OLE lääkitystä.

Juulia on snadisti pihalla. Malariaan kuolee satoja tuhansia ihmisiä vuosittain (WHO:n arvio: 655 000 v. 2010, hajonnan ollessa 537 000 - 907 000). Dengueen kuolee arviolta 15 000 - 25 000 ihmistä vuosittain.

Jotkut saavat meflokiinista (Lariam) sivuoireita, atovakonin proguaniilin yhdistelmästä (Malarone) todella harva.

Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: surffausmänis - 13.12.2012, 16:53:33
Suosittelen lariamia
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Jura - 01.03.2013, 13:53:34
Doximyciniä söin tuossa juuri pari viikkoa, seurauksena Suomeen palattuani kolmen viikon ripuli, joista ensimmäinen puolikas vielä sangen vatsanvääteiden täyteinen / heikko olo. Myös jopa lääkkeen "sivuvaikutuset"-listassa mainittu sieni-infektio/ihottuma ilmestyi toiseen sisäreiteen ja piti hoitaa kortisonilla/sienivoiteella.
Aina olen ollut ylimääräisten kemikaalien syömistä kohtaan suhteellisen skeptinen, mutta kuukauden päästä alkavalle intianmatkalle otan kyllä mukaan enää pelkän hyvän peruskunnon ja elintavat + tietenkin myrkyt & verkot.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 02.03.2013, 02:29:58
^Ripuli nyt sentään saaattoi olla turistiripuli;) Ei kaikkia hyttysenpistoja voi estää ja malaria on vakava sairaus. Toki riippuu Intian alueesta, kuinka iso riski siellä on, mutta noilla "ylimääräisillä kemikaaleilla" kuten mikrobilääkkeitä veikeästi kutsut, pelastetaan parhaimmillaan kuitenkin ihmishenkiä...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: malla-anni - 27.03.2013, 15:35:56
"ihan pienelläkin tiedonhaulla selviää, että meflokiini-Lariam on se potentiaalinen aiheuttamaan sivuvaikutuksia, jotka toisilla voivat käydä niin häiritseviksi, ettei estolääkitystä ole syytä jatkaa. En ole kuullut kenestäkään, joka olisi valittanut samaa Malaronesta, ja siksi siitä maksetaankin niin suuria summia."
Lainaus
[/i]

Tässä on sitten yksi jolle Malarone ei sopinut, oireena valtava väsymys jonka vuoksi osa matkasta meni ihmettelyn vallassa, miten voi olla näin rankkaa. Työkaveri valitteli kans väsymystä malarone-kuurin aikana.
Intia ei suurinta riskialuetta ole, jos ei kovin viidakoissa kulje niin hyttysverkolla ja -myrkyillä sekä peittävillä vaatteilla selviää. Afrikkaan taas malaria-alueille en menisi ilman malarialääkitystä. Itselläni se on Lariam joka ei aiheuta mitään sivuoireita.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Erkko Svantte - 07.05.2013, 10:01:24
jaa tämän vielä tänne niin menee oikeaan kategoriaan.

Malaria, tuo länsimaisen median ja lääketieteen hypetysilmiö.

17 vuotta afrikassa työskennelleen venäläisen erikoislääkärin 2 kantaa asiaan.

Lääkärin sanoin:
Tottakai syöt estolääkitystä, koska minun kuuluu sanoa näin.

Lääkärin siviili mielipide:
Miksi syödä buranaa joka päivä jos vaikka tulisi tulevaisuudessa pää kipeäksi.

Koska samalla lääkkeellä se malaria estetään ja hoidetaan.

Olemme olleet matkalla afrikassa malaria alueella ilman lääkitystä 5 kuukautta ja kerran oli lähellä kun oli flunssa ;)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Hypatia - 09.05.2013, 00:03:46
 ::) No, onneksi länsimaiden ja lääketieteen ulkopuolella malaria ei aiheuta minkäänlaista haittaa...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Blueman - 09.05.2013, 20:51:16
Koska samalla lääkkeellä se malaria estetään ja hoidetaan.

Olemme olleet matkalla afrikassa malaria alueella ilman lääkitystä 5 kuukautta ja kerran oli lähellä kun oli flunssa ;)

Näinhän se varmaan on... Mutta malaria taitaa nostaa kivan kuumeen ja olo menee aika heikoksi kun tauti iskee. Sitten on päästävä lääkäriin ja/tai saatava sopivat lääkkeet jostakin. Tietysti harmillista, jos iskenyt malaria on vastustuskykyinen saaduille/löydetyille lääkkeille.

En välttämättä haluaisi tuhlata vaikka parin viikon reissusta viittä päivää taudissa sitä hoitaen.

Itsekin hiukan kriittisesti suhtaudun malarialääkkeisiin ja ne jää kuivissa paikoissa ottamatta. Jos seudulla on kosteaa ja seudulla ei ole mahdollisuuksia löytää kohtuullista/hyvää sairaanhoitoa helposti niin popsin malariatabuja.

Sumballa Pääsiäisen aikaan paikallisten kanssa tuli puhetta malariasta. Kyselin miten ihmiset hoitaa tautia tai miten sitä on ennen hoidettu. Kertoivat, että papaijan lehdistä tehty tee auttaa malariaan. Mielenkiintoista, että papaijan lehdistä tehty tee on luonnollinen hoitokeino malariaan. Verkossakin tuosta on useampia mainintoja, tässä pari:

http://herbalmedicinalplant01.blogspot.fi/2010/09/malaria-opponent-with-papaya.html
http://nathaliec.hubpages.com/hub/10-Unexpected-Uses-of-Papaya-Leaves
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: pahakyy - 09.05.2013, 21:37:51
Mielenkiintoista, että papaijan lehdistä tehty tee on luonnollinen hoitokeino malariaan. Verkossakin tuosta on useampia mainintoja, tässä pari:

Ai mainintoja netissä? No sittenhän se on validi hoitokeino. Kokeile mitä vertaisarvioitu kirjallisuus sanoo. Voihan tuolla mahdollisesti olla jonkinlainen vaikutus malarian oireisiin, mutta ei itse loista poisteta millään papaijateellä. 
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Blueman - 09.05.2013, 21:55:57
Mielenkiintoista, että papaijan lehdistä tehty tee on luonnollinen hoitokeino malariaan. Verkossakin tuosta on useampia mainintoja, tässä pari:

Ai mainintoja netissä? No sittenhän se on validi hoitokeino. Kokeile mitä vertaisarvioitu kirjallisuus sanoo. Voihan tuolla mahdollisesti olla jonkinlainen vaikutus malarian oireisiin, mutta ei itse loista poisteta millään papaijateellä.

Oletkos ikinä kuullut että kasveista tai muusta luonnon materiaalista eritetään aineosia, joista lääkkeitä tehdään? Jos tuota käytetään eripuolilla maailmaa alkuperäisväestöjen keskuudessa niin tuskin se on netti-ihmisten keksintöjä.

Tuosta ei taida olla tieteellisiä tutkimuksia (kun noita ei kukaan rahoita, kun ei ole hyvä bisnes jos jotakin saadaan melkein ilmaiseksi  :o), mutta paljon tuota näköjään köytetään. Papaijalla näkyy olevan paljon muitakin lääkinnällisiä käyttötarkoituksia.

Meille on vaan tungettu päähän ajatus siitä, että ainoastaan lääketehtään mömmö auttaa kaikeen ja moni ei pysty näkemään/ymmärtämään mitään muita vaihtoehtoja.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: pahakyy - 09.05.2013, 22:02:11
Oletkos ikinä kuullut että kasveista tai muusta luonnon materiaalista eritetään aineosia, joista lääkkeitä tehdään? Jos tuota käytetään eripuolilla maailmaa alkuperäisväestöjen keskuudessa niin tuskin se on netti-ihmisten keksintöjä.

Tuosta ei taida olla tieteellisiä tutkimuksia (kun noita ei kukaan rahoita, kun ei ole hyvä bisnes jos jotakin saadaan melkein ilmaiseksi  :o), mutta paljon tuota näköjään köytetään. Papaijalla näkyy olevan paljon muitakin lääkinnällisiä käyttötarkoituksia.

Meille on vaan tungettu päähän ajatus siitä, että ainoastaan lääketehtään mömmö auttaa kaikeen ja moni ei pysty näkemään/ymmärtämään mitään muita vaihtoehtoja.

Oivallinen argumentum ad antiquitatem yhdistettynä big pharma -salaliittoon.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Blueman - 09.05.2013, 22:35:28
Oletkos ikinä kuullut että kasveista tai muusta luonnon materiaalista eritetään aineosia, joista lääkkeitä tehdään? Jos tuota käytetään eripuolilla maailmaa alkuperäisväestöjen keskuudessa niin tuskin se on netti-ihmisten keksintöjä.

Tuosta ei taida olla tieteellisiä tutkimuksia (kun noita ei kukaan rahoita, kun ei ole hyvä bisnes jos jotakin saadaan melkein ilmaiseksi  :o), mutta paljon tuota näköjään köytetään. Papaijalla näkyy olevan paljon muitakin lääkinnällisiä käyttötarkoituksia.

Meille on vaan tungettu päähän ajatus siitä, että ainoastaan lääketehtään mömmö auttaa kaikeen ja moni ei pysty näkemään/ymmärtämään mitään muita vaihtoehtoja.

Oivallinen argumentum ad antiquitatem yhdistettynä big pharma -salaliittoon.

Ei vaan se että ehkä paikallisten ihmisten käyttämät keinot voivat olla toimivia.

Piti ihan selvittää asiaa mielenkiinnosta ja aiheesta on tehty tutkimuksia, koska malarialääkkeille vastustuskykyisille malariakannoille yritetään löytää hoitokeinoja. Kasveista löytyvät ainesosat on näköjään yksi tutkimussuunta. Tuossa yksi tutkimus, jonka päätelmistä lainaus alla:

http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=carica%20papaya%20malaria&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CEAQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Fpublication%2F233778301_Antimalarial_activity_of_Carica_papaya_%28Family_Caricaceae%29_leaf_extract_against_Plasmodium_falciparum%2Ffile%2Fd912f50b6534728880.pdf&ei=9vWLUZ6_IIfx4QSBp4CICg&usg=AFQjCNFA0suCkcM0xcV_vkwys5g0d5sNMw&bvm=bv.46340616,d.bGE

In conclusion the overall, increasing the global spread of multi-drug resistant malaria parasite showed that there is a need for new chemotherapeutic agents to combat malaria. In the present study, to aiming the search of new anti-malarial drugs, in vitro anti-plasmodial activities of the plants C. papaya. Development of new active and safe drugs for the community is therefore an urgent need. Towards this goal, research into new antimalarial drugs from natural products, traditional healers use parts of many plants for the treatment of several pathologies, including malaria, and have done so for centuries. The use of plants can take into account their preservation because inadequate use of these plants could lead in terms to ecological disruption. These medicinal plants and their survival could be directly linked to our own behavior. These results confirm that extracts from leaves of these plants which displayed good activities against P. falciparum are suitable for their traditional use in the treatment of malaria fever.

Kun tuon lukaisee niin siinä on selvitetty miten papaijasta saadut aineet vaikuttavat loisten kuolleisuuteen eri annosmäärillä. Tutkimukset varmaan jatkuvat ja ehkä asiasta kuuluu joskus jotakin.

Tuossakin joku lääkäri on asiaan paneutunut ja tehnyt havaintoja aiheesta, mutta ei virallisempia tutkimuksia tai tuloksia:

http://c.ymcdn.com/sites/www.echocommunity.org/resource/collection/E66CDFDB-0A0D-4DDE-8AB1-74D9D8C3EDD4/Papaya_Leaf_Tea_as_Malaria_Prophylactic.pdf
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: chief85 - 09.05.2013, 23:17:02
Lariami ollu käytössa ja aina pari päivää sen ottamisen jälkeen näki niin häröjä unia ettei mitään rajaa :)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 10.05.2013, 08:52:00
Kyllä kaikenlaisten kasviuutteiden tehoa takuulla tutkitaan malarialääkkeenä, sillä hoitovaihtoehdot ovat loppumassa joissain paikoin maailmaa. Artemisiini ja sen johdokset (joita läytetään malarian virallisena hoitona joka myös länsimaissa) ovat alunperin kiinalaisesta perinnekasviuutteista (pujon sukulaiskasvi) valmistettuja, mutta ero on siinä, että asia on tutkittu, tarvittavat annokset ja hoitoaika arvioitu. Se, että koeputkessa jollain uutteella on tehoa, ei tarkoita vielä, että ko aine olisi tehokasta ihmisessä eikä se, että kyse on "luonnontuotteesta" tee siitä yhtään sen turvallisempaa kuin kemiantehtaan tuotoksesta. Onhan valkoinen kärpässienikin luonnontuote ja kuoleehan siinä malariaparasiititkin isännän mukana...

Paikallisilla lääkäreilläkään (muista terveydenhuoltohenkilöstöstä tai siviileistä puhumattakaan) ei usein ole käsitystä, kuinka hankala tauti malaria on länkkärille. Länkkäri tulee sairaammaksi kuin taudin useamman kerran sairastanut paikallinen. Se, että länkkärit kuolevat harvemmin, johtuu siitä, että he ennemmin tai myöhemmin päätyvät kotimaihinsa tai suurkaupunkeihin tasokkaaseen hoitoon ja heille tehdään diagnoosi oikeastikin eikä hihastavetäisymenetelmällä. Osassa malaria-alueen maissa käytetään länsimaissa kiellettyjä lääkkeitä niiden halvan hinnan takia. Lisäksi malariaan liittyy erittäin usein muita infektioita, joita saatetaan hoitaa vieläkin vaarallisemmilla lääkkeillä. Ja tässä puhun tutkitusti vaarallisista aineista kuten esimerkiksi kloramfenikolista, joka voi aiheuttaa osalle (suun kautta tai suoneen) käyttäjistä täydellisen ja lopullisen luuytimen valkosolujen tuotannon tuhoutumisen.

Tietysti jokainen päättää omista riskeistään, mutta suositukset perustuvat tietoon malariariskeistä eri puolilla maailmaa. CDC:n sivuilta löytää riskikarttoja, jotka on tehty samoista lähteistä, mihin THL:nki n suosituksetkin perustuvat. Tietenkään siellä ei luetella jokaikistä kylää, mutta on myös hyvä muistaa, että paikallisilla on taipumus vähätellä kaikenlaisia riskejä, jotta turistit eivät lakkaisi tuomasta rahojaan.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: mpala - 10.05.2013, 20:06:46
Kyllä kaikenlaisten kasviuutteiden tehoa takuulla tutkitaan malarialääkkeenä, sillä hoitovaihtoehdot ovat loppumassa joissain paikoin maailmaa. Artemisiini ja sen johdokset (joita läytetään malarian virallisena hoitona joka myös länsimaissa) ovat alunperin kiinalaisesta perinnekasviuutteista (pujon sukulaiskasvi) valmistettuja, mutta ero on siinä, että asia on tutkittu, tarvittavat annokset ja hoitoaika arvioitu. Se, että koeputkessa jollain uutteella on tehoa, ei tarkoita vielä, että ko aine olisi tehokasta ihmisessä eikä se, että kyse on "luonnontuotteesta" tee siitä yhtään sen turvallisempaa kuin kemiantehtaan tuotoksesta. Onhan valkoinen kärpässienikin luonnontuote ja kuoleehan siinä malariaparasiititkin isännän mukana...

Paikallisilla lääkäreilläkään (muista terveydenhuoltohenkilöstöstä tai siviileistä puhumattakaan) ei usein ole käsitystä, kuinka hankala tauti malaria on länkkärille. Länkkäri tulee sairaammaksi kuin taudin useamman kerran sairastanut paikallinen. Se, että länkkärit kuolevat harvemmin, johtuu siitä, että he ennemmin tai myöhemmin päätyvät kotimaihinsa tai suurkaupunkeihin tasokkaaseen hoitoon ja heille tehdään diagnoosi oikeastikin eikä hihastavetäisymenetelmällä. Osassa malaria-alueen maissa käytetään länsimaissa kiellettyjä lääkkeitä niiden halvan hinnan takia. Lisäksi malariaan liittyy erittäin usein muita infektioita, joita saatetaan hoitaa vieläkin vaarallisemmilla lääkkeillä. Ja tässä puhun tutkitusti vaarallisista aineista kuten esimerkiksi kloramfenikolista, joka voi aiheuttaa osalle (suun kautta tai suoneen) käyttäjistä täydellisen ja lopullisen luuytimen valkosolujen tuotannon tuhoutumisen.

Tietysti jokainen päättää omista riskeistään, mutta suositukset perustuvat tietoon malariariskeistä eri puolilla maailmaa. CDC:n sivuilta löytää riskikarttoja, jotka on tehty samoista lähteistä, mihin THL:nki n suosituksetkin perustuvat. Tietenkään siellä ei luetella jokaikistä kylää, mutta on myös hyvä muistaa, että paikallisilla on taipumus vähätellä kaikenlaisia riskejä, jotta turistit eivät lakkaisi tuomasta rahojaan.

Taydennyksena:
myos kiniini on alunperin kasvista.
artemisiini annetaan yhdistelmalaakkeena
esim itse tiedan kaksi henkiloa jotka ovat kuolleet falciparum malariaan (menivat muutamassa paivassa) ja kaksi jotka kuolivat melkein (olivat teholla useamman viikon), joten tapauksia loytyy. Oman kokemukseni mukaan esim monet afrikkalaiset itse ottavat malarian jotenkin itsestaanselvyytena, joten sen takia siita ei kauheasti puhuta.
 


Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Hypatia - 12.05.2013, 03:58:36
Luontaislääkkeiden pitoisuudet voivat vaihdella rajusti ja niiden valvonta on muutenkin heikkoa. Ei ole myöskään mitenkään tavatonta, että niihin on sekoitettu lääketieteen kehittämiä aineita "tuloksen" varmistamiseksi...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Blueman - 19.05.2013, 10:27:46
Luontaislääkkeiden pitoisuudet voivat vaihdella rajusti ja niiden valvonta on muutenkin heikkoa. Ei ole myöskään mitenkään tavatonta, että niihin on sekoitettu lääketieteen kehittämiä aineita "tuloksen" varmistamiseksi...

Tuo malarian hoito oli kaiketi suoritettua ihan puhtaalla Papaijalehti "teellä" kaukaisemmista ajoista lähtien ja sitä mukaa kai annostus on määräytynyt vuosisatojen(?) saatossa. Tosin ei annostus ole varmaan mg:n tarkkuudella kuten lääkkeissä.

Itse luottaisin mahdollisen malarian saatuani mieluumin lääkehoitoihin. 
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Blueman - 19.05.2013, 10:32:06
Oletkos ikinä kuullut että kasveista tai muusta luonnon materiaalista eritetään aineosia, joista lääkkeitä tehdään? Jos tuota käytetään eripuolilla maailmaa alkuperäisväestöjen keskuudessa niin tuskin se on netti-ihmisten keksintöjä.

Tuosta ei taida olla tieteellisiä tutkimuksia (kun noita ei kukaan rahoita, kun ei ole hyvä bisnes jos jotakin saadaan melkein ilmaiseksi  :o), mutta paljon tuota näköjään köytetään. Papaijalla näkyy olevan paljon muitakin lääkinnällisiä käyttötarkoituksia.

Meille on vaan tungettu päähän ajatus siitä, että ainoastaan lääketehtään mömmö auttaa kaikeen ja moni ei pysty näkemään/ymmärtämään mitään muita vaihtoehtoja.

Oivallinen argumentum ad antiquitatem yhdistettynä big pharma -salaliittoon.

Näitä joilla asiasta ei ole oikeastaan mitään tietoa vaan heittelevät muutaman ylevältä/hienolta kuullostavan vieraskielisen sanan tai termin tuntuu olevan nykyään enemmän ja enemmän.  :'(

Sitten on paljon myös niitä, jotka vääntävät jostakin vieraasta kielestä suomalaistyylisen sanan ja kuvittelevat olevansa niin kovin viisaita/hienoja ihmisiä.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 19.05.2013, 19:05:14
muinaisiin ja perinteisiin hoitomuotoihin on kuulunut mm. suoneniskentä, kiehuvan öljyn kaataminen haavoihin, leikkaaminen ilman puudutusta/anestesiaa. Perinteisten hoitomuotojen kuten papaijateen tuotantoon ei kuulu annosten titraaminen, vaan annos on mitä sattuu. Uskoohan sitä ihmiset kaikenlaiseen muuhunkin...Papaijanlehtiteestä ei ole ihmisillä tehtyjä kunnon tutkimuksia (koeputki ei ole sama asia kuin elävä ihminen), mutta mitä sitä turhaan tuotteitaan tutkimaan, kun hyväuskoiset ostavat muutenkin. Malariaan on olemassa tutkitustikin tehokkaita lääkkeitä, joista toki lääketeollisuus ottaa voittonsa, kuten ravintolat tai hotellitkin. Noista luontaislääkefirmoista nyt puhumattakaan. Tiesitkö, että Suomessa myydään ravintolisiä/luontaistuotuotteita (joiden tehoa ei siis ole mitenkään osoitettu) noin miljardilla eurolla vuosittain. Ei mitään hyväntekeväisyyttä!
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: pahakyy - 20.05.2013, 00:49:48
Näitä joilla asiasta ei ole oikeastaan mitään tietoa vaan heittelevät muutaman ylevältä/hienolta kuullostavan vieraskielisen sanan tai termin tuntuu olevan nykyään enemmän ja enemmän.  :'(

Sitten on paljon myös niitä, jotka vääntävät jostakin vieraasta kielestä suomalaistyylisen sanan ja kuvittelevat olevansa niin kovin viisaita/hienoja ihmisiä.

*kuulostavan.

Joko noille ei ole suomenkielisiä vastineita tai kääntyvät nihkeästi. Hienosti loppuivat kuitenkin argumentit lyhyeen jos perustat kantasi tuohon yhteen linkittämääsi in vitro-tutkimukseen.

Tintinin vastaus kattaa tuon melko hyvin.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Hypatia - 20.05.2013, 01:02:14
Tuo malarian hoito oli kaiketi suoritettua ihan puhtaalla Papaijalehti "teellä" kaukaisemmista ajoista lähtien ja sitä mukaa kai annostus on määräytynyt vuosisatojen(?) saatossa. Tosin ei annostus ole varmaan mg:n tarkkuudella kuten lääkkeissä.
Pointti on, että papaijanlehtien (kuten muidenkin kasvien) mahdollisesti sisältämien lääkinnällisten aineiden pitoisuudet vaihtelevat rajusti kasvuolosuhteiden mukaan.

"pahakyy", minä olen filosofian opettaja enkä muista törmänneeni termiin argumentum ad antiquitatem aiemmin. Joka tapauksessa kyse on suomeksi vetoamisesta yleiseen käytäntöön tai perinnäistapaan eli siis sanonnan mukaan: "miljoona kärpästä ei voi olla väärässä - paska on hyvää". Kyse on joka tapauksessa epämuodollisesta virhepäätelmästä eli se ei ole automaattisesti väärä.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: pahakyy - 20.05.2013, 14:14:41
"pahakyy", minä olen filosofian opettaja enkä muista törmänneeni termiin argumentum ad antiquitatem aiemmin. Joka tapauksessa kyse on suomeksi vetoamisesta yleiseen käytäntöön tai perinnäistapaan eli siis sanonnan mukaan: "miljoona kärpästä ei voi olla väärässä - paska on hyvää". Kyse on joka tapauksessa epämuodollisesta virhepäätelmästä eli se ei ole automaattisesti väärä.

Tieteen puolella tuohon törmää yhtenään. Etenkin lääketieteen. Mainitsemasi kärpäsesimerkki on argumentum ad populum. Perinnetapaan vetoaminen on yleinen virhepäätelmä etenkin "vaihtoehtolääketieteessä". Esimerkiksi vaikka homeopatian tai akupunktion tehoa ei ole koskaan pystytty osoittamaan kontrolloiduilla, tuplasokoilla kokeilla, niin tokihan niiden täytyy toimia kun niitä on harjoitettu kymmeniä tai satoja vuosia.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Hypatia - 21.05.2013, 02:50:53
Tässä oli kyse tarpeettomasta termeillä briljeeraamisesta, kun asian voi ilmaista yksinkertaisesti suomeksi: se, että monet ovat uskoneet/uskovat hoitokeinoon x ei todista yhtään mitään. Ei argumentaatio-opin ydintä ole hienostunut (saati hienosteleva) erittely vaan esitettyjen perusteiden punninta niin että keskusteluosapuolet ymmärtävät toisiaan.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: A-ankka - 04.07.2013, 23:20:42
Monerninlääketieteen saavutuksia tuskin kannattaa kieltää taistelussa Malariaa vastaan. Mutta niiden lisäksi jo ennen reissua ja reissulla kannattaa turvautua myös Brtitannien Imperiumin upseerien malarialääkitykseen, eli kiniini pitoisten Gintonic drinkkien nauttimiseen. Tosin länsimaiden nykyiset tonic vedet eivät ole enää riittävän kiniinipitoisia :(
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: lyllyxxx - 29.08.2013, 09:39:29
Onko  kenelläkään tietoa saako Malaronea ostettua Bangkokista/Kuala Lumpurista?
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Ayla - 07.09.2013, 23:39:11
Mites tyypit, jotka ootte ollu pitkällä (yli 9kk) reisslla alueilla joissa paikoitain on malariaa? Syöttekö koko ajan estolääkitystä? Syöttekö ollenkaa?

Ite oon edellisillä reissuilla (viidel eri reissul) syöny Lariamia. Siit ei oo ollu mitää negatiivisii sivuvaiutuksia. Ja nyt oon lähös muutamaa päivää vaajaan 11 viikon reissulle Kaakkois-Aasiaan, ja mietinki, et pitääks mun syödä koko ajan estolääkityst, vai miten... Ja koska ens keväällä oon lähös määrittelemättömän pitkälle, mut about 2 vuoden reissulle, ni ei ihan hotsittais koko aikaa vetää malarianestolääkitystä.

Ja sit, ku sitä Lariamia pitää syödä kuiteski 4 viikkoo malaria-alueelt poistumisen jälkee, ni joutusit syömää sitä suunnillee koko ajan... Ja Malarone on aivan liian kallista noin pitkäks aikaa.

Joten kertokaa kokemukista, olisin kiitollinen.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 08.09.2013, 07:27:20
Suosittelisin olemaan yhteydessä matkailuneuvontaan. Ei se malariariski todellakaan pienene reissuajan pidetessä, mutta saisit asiallisen riskiarvion estolääkityksen syömisen tarpeesta eri paikoissa. CDC:n sivuilta löytyy malariariskikarttoja  Esim. suurimmassa osassa Afrikkaa ja paikoin Aasiaa malariariski on erittäin suuri ja vielä parin vuoden oleskelunkin ajaksi suositellaan Lariamia. Jos malaria-alueilla oleskelee vain joitakin päiviä/pari viikkoa koko ajasta, niin pienempi vaiva on ehkä Malaronesta, joka tosin täytyy muistaa ottaa joka päivä ja maksaa. Toki varmaan tiedätkin, että malaria-alueella koko ikänsä asuneelle aikuiselle  (joka on sairastanut kymmeniä malarioita elämänsä aikana) malaria on huomattavasti lievempi tauti kuin sinne matkaavalle länkkärille, mistä syystä paikalliset terveydenhuollon ammattilaisetkin usein vähättelevät malariariskiä (lisäksi etteivät turistit kaikkoaisi)
Mutta toki, jos haluat todiustuksia, miten joku on oleskellut 2 vuotta malaria-alueella sairastumatta, ja perustat siihen sitten päätöksesi...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Ayla - 10.09.2013, 01:08:33
Joo, en siis tosiaan kaipaa mitään kannustavaa jeesustelua lääkkettömyydestä, vaan nimenomaan mua kiinnostaa, et miten tuolla pitkään reissanneet on malarialääkityksen hoitaneet. Onneks on viel aikaa pohtia vaihtoehtoja.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 10.09.2013, 07:55:01
Postitalon Matkailuklinikalla http://www.aava.fi/toimipiste/aava-matkailuklinikka on ainakin hyvät asiantuntijat (en ole mitenkään kytköksissä ko firmaan) auttamaan päätöksissäsi.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: lyllyxxx - 10.09.2013, 14:04:25
Mua kiinnostais kyllä sama kun mitä Kallka kysy. Ite en asu lähelläkään Helsinkiä joten matkailuklinikan tarjonta jää  välistä.
Omalla paikkakunnalla lääkärit ei tiedä näistä asioista yhtäänmitään joten jää vähän oman onnesa nojaan näissä asioissa. Päädyttiin vaihtoehtoon että mennään Bangkokissa paikalliselle matkailuklinikalle ja toivottavasti sieltä sais vähän varmuutta tilanteeseen... Ja sieltä ainakin pitäs saada malaronea vastaavaa malarialääkettä reseptillä ja edullisemmin kun täältä. Montaa kuukautta ei viittis antibiootteja vedellä.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 10.09.2013, 22:26:21
Bangkok lienee ok vaihtoehto, tosin ei se Malarone sielläkään kovin halpaa ole. Matkailijan terveysoppaan ja vaikkapa CDC:n tai Skotlannin NHS:n http://www.fitfortravel.nhs.uk/advice/malaria.aspx  malariariskikarttojen voi hiukan itsekin arvioida malariariskiä matkansa varrella ja laskeskella, milloin voisi lääkkeissä pitää taukoja. Matkailijan teveysoppaasta http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/ktl.mat?p_artikkeli=mat00031 löytyy estolääkkeiden käyttöajat ennen ja jälkeen malaria-alueelle saapumisen. Joutuu toki näkemään vaivaa lukiessaan kaiken infon, mutta jos ei kerran löydä aiantuntijaa, niin parempi tuo kuin ei mitään.

Kannattaa vielä muistaa, että jotkin matkavakuutukset eivät korvaa malarian hoitoa, koska se katsotaan hyttysen piston komplikaatioksi (älytön tulkinta!) ja teho-osastohoito on järkyttävän kallista myös kehitysmaissa.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: lyllyxxx - 11.09.2013, 08:27:37
Voit kyllä uskoa että aikalailla kaikki info mitä on tarjolla on luettu :D Aika hyvin on käsitys siitä missä niitä napsii ja missä ei ja mitä napsii. Lähinnä mietityttää noissa malariakartoissa että lähes koko indonesia olis malaria-aluetta ja ystävä joka on tällähetkellä paikanpäällä sano että siellä ei oo ees hyttysverkkoja missään ja paikallisten mielestä ei malariariskiä ole... Myös se että mies on allerginen monille lääkeaineille ja doksisykliini on lähes ainoa antibiootti mitä hän pystyy syömään jolloin ei ole mitää järkeä pitkiä aikoja syödä sitä ettei tule immuuniksi.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 12.09.2013, 18:36:57
ei ihminen tule antibiooteille immuuniksi, immuniteetista perustietoa http://fi.wikipedia.org/wiki/Immuniteetti.
Ehkä se Bangkokin matkailulääkäri on sitten parempi vaihtoehto (kunhan tarkistatte, että on ihan oikeasti matkailulääketieteen asiantuntija, ei kaikki thaimaalaiset lääkärit mitään länkkäreiden malariariskeistä tai Indonesian tilanteesta tiedä. Ja lista mukaan lääkkeistä, joita ei siedä. Ja haette niiden sopimattomien lääkeiden vaikuttavien aineiden nimet vaikka netistä etukäteen, suomalaisia kauppanimiä eivät Thaimaassa tunnista.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: eppis - 12.09.2013, 19:51:10
Itse kävin hakemassa malarianestolääkitykseen reseptin lääkäriltä, ja samoja levinneisyyskarttoja se lääkäri katsoi kuin minä aiemmin netissä.  :)

Doksisykliiniä otin mukaani, mutta noin kuukauden jälkeen lopetin kuurin omatoimisesti kesken pahojen sivuvaikutusten vuoksi. Loput kuukaudet oleilin maailmalla (myös malaria-alueilla) hyttyssuihkeiden ja iltaisin/öisin/aamuisin pitkän vaatetuksen turvin. Aina pistojen ilmaantuessa panikoin hetken, saanko malarian. En saanut.

Älä tee niinkuin minä tein, vaan niinkuin neuvon tekemään. Käy Suomessa lääkärissä ja osta lääkitys täältä. Aasiassa kuuli paikallisilta niin monennäköistä juttua malariasta, että luotan ilomielin länsimaiseen lääketieteeseen.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Too old for this shit - 12.09.2013, 20:20:06
Mites tyypit, jotka ootte ollu pitkällä (yli 9kk) reisslla alueilla joissa paikoitain on malariaa? Syöttekö koko ajan estolääkitystä? Syöttekö ollenkaa?

Ite oon edellisillä reissuilla (viidel eri reissul) syöny Lariamia. Siit ei oo ollu mitää negatiivisii sivuvaiutuksia. Ja nyt oon lähös muutamaa päivää vaajaan 11 viikon reissulle Kaakkois-Aasiaan, ja mietinki, et pitääks mun syödä koko ajan estolääkityst, vai miten... Ja koska ens keväällä oon lähös määrittelemättömän pitkälle, mut about 2 vuoden reissulle, ni ei ihan hotsittais koko aikaa vetää malarianestolääkitystä.

Ja sit, ku sitä Lariamia pitää syödä kuiteski 4 viikkoo malaria-alueelt poistumisen jälkee, ni joutusit syömää sitä suunnillee koko ajan... Ja Malarone on aivan liian kallista noin pitkäks aikaa.

Joten kertokaa kokemukista, olisin kiitollinen.


Nämä ompi niitä henkilökohtaisia valintoja. Kannattaa tutkia alueen tilanne minne on menossa ja pohtia pystyykö suojautumaan riittävästi vaatteilla yms. Itse en ole koskaan noita "malarian täsmälääkkeitä"käyttänyt. Reissut ovat olleet pisimmillään 8kk ja lyhimmillään joitain viikkoja. Jos olen malarian estolääkitystä reissussa käyttänyt,niin silloin olen käyttänyt doxisykliiniä 100mg/vrk. Tähän lääkitykseen olen päätynyt monestakin syystä,mutta kaksi tärkeintä on erään trooppisiin sairauksiin perehtyneen lääkärin ohjeistus ja toinen on hinta. 100kpl doximed taitaa maksaa about 10€.
Pääsääntöisesti olen kuitenkin reissut tehnyt ilman lääkitystä ja huolehtinut siitä,että vältän mahdollisimman hyvin niitä hyttysen pistoja,ihan jo denguenkin takia...(kaveri sai denguen pohjois Thaimaassa pari vuotta sitten,eikä ollut herkullinen tauti sairastaa)

Doxsykliinillä on toki haittavaikutuksiakin,mutta pitäisin niitä "lievempinä" kuin noilla "täsmälääkkeillä" ja toisaalta hyödyt ehkä enemmän myös plussalla...

Ja tosiaan,antibiooteille ei tule "immuuniksi" jonkinlaista resistenssiä voi joitain pöpöjä vastaan tulla,mutta doxisykliinin kohdalla en tästä alkaisi isommin stressaamaan. Resistenssin syntymekanismi on myös sellainen,että pitkäkään käyttö ei siihen vaikuta,oikeastaan se on juurikin päinvastoin. Lyhyt ja varsinkin kesken jätetty AB hoito lisää resistenssiä  ;D (hoitajan knoppitieto)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: ALehto - 13.09.2013, 00:35:29
Mitä tuo Malarone sitten maksaa, jos se kerran liian kallista on? Itse täysin rouhia spanskireseptillä haettua hintaan 5-6€/paketti, tämä nyt ei toivottavasti kellekään ole kynnyskysymys? Vai onko jippona taas Suomen "loistava ilmainen terveydenhuolto"?
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: eppis - 13.09.2013, 06:23:38
Malarone maksaa 12 tabletin pakkaus 62 euroa, eli 5 euroa päivässä. Omalla kohdallani neljän kk:n kulut olisivat olleet siis 600 euroa eli ei aivan pikkusumma. Ja tällöin ei suositeltu malaronen pidempiaikaista käyttöä, nyt tuo rajoite on näemmä poistunut.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: lyllyxxx - 13.09.2013, 09:09:30
Oi voi. Ja tätä immuuni juttukin alko mietityttämään vain siksi koska lääkäri nii sano! Kuinka pitkiä aikoja ootte doksisykliiniä syöny kerralla? Netistä lueskeltuna sitä ei pitkäaikaseen käyttöö suositella...  Meillä tulossa 6-9kk matka minkä aikana kaksi malariakuuria olis luultavasti syötävä kambodzassa ja indonesiassa.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Too old for this shit - 13.09.2013, 12:40:02
-pääsääntöisesti kaikilla lääkkeillä on jotain haittoja,toisilla enemmän kuin toisilla ja toisten haitat on pahempia kuin toisten. Lisäksi joku toinen voi reagoida lääkkeeseen eritavalla ja saada erilaisia haittavaikutuksia kuin se toinen. Ja kolmannelle ei välttämättä tule mitään. Kysymys onkin,haluaako ottaa tietoisen riskin sairastua tautiin jolta yrittää suojautua vai mahdollisiin haittavaikutuksiin... Kannattaa oikeasti perehtyä niihin alueisiin mihin on menossa... Esim.Thaimaassa ei kovin montaa paikkaa ole jossa estolääkitystä ihan oikeasti tarvitsisi. Suojautumalla pärjää.

-ja uudelleen vielä. Antibiooteille ei tule immuuniksi. Resistenssi syntyy bakteereille,eli se tietty antibiootti ei sitten enää tehoa niin hyvin johonkin tiettyyn bakteeriin. Tämä on ongelma enemmän lyhytaikaisissa antibioottikuureissa ja jos ihmiset jättävät kuureja kesken. Ei siis niin,että jos sinä käytät vaikka nyt sitä doxisykliiniä 8kk olisit yhtäkkiä immuuni sen vaikutuksille. Riski on siinä,että joskus voi kehittyä sellainen bakteeri johon doxisykliini ei sitten enää tehoa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Antibioottiresistenssi voi lukea tiivistelmän.

Itselleni doxisykliini on sopinut hyvin. Pisin aika mitä olen sitä yhtäjaksoisesti nappaillut on noin 4kk,mitään haittoja en käytöstä huomannut.
Tuosta on kuitenkin jo aikaa. Nykyään pääsääntöisesti en malarian ehkäisyyn lääkkeitä käytä. Enemmän kiinnitän huomiota pistosten ehkäisyyn ja erityisesti majapaikan pitämiseen "hyttysvapaana" . Riskialueilla tulee myös paikallisia off;eja käytettyä....
Doxisykliiniä on kuitenkin aina mukana, jos jostain syystä päätyy johonkin sellaiseen paikkaan missä se on tarpeen,niin voi alkaa popsimaan.

Ja tosiaan,on se huomattavasti edullisempaa jos nyt vaikka malaroneen vertaa...
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: kalleh - 22.10.2013, 20:39:41
Onko kenelläkään hajua Lariamista ja sukeltamisesta? Hieman yritin googlailla, ja parissa paikassa sanottiin etteivät ne sovi yhteen. Mutta oisko kenelläkään omakohtaista kokemusta? Ajoittaisten painajaisten lisäksi Lariam ei ole mielestäni muita oireita aiheuttanut, joten vaikea uskoa että sukeltaminenkaan uusia oireita laukaisisi? En ole tosin koskaan ennen sukeltanut. Nyt olisi kuitenkin upeat mahdollisuudet suorittaa Open padi Malawi järvellä Nkhata Bayssa.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 22.10.2013, 23:01:20
ei ole yhtään tieteellistä tutkimusta, joka todistaisi, että Lariam ja sukeltaminen eivät sopisi yhteen (http://www.malariajournal.com/content/9/1/357, http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=207172). Perusteluna kiellolle on ollut lähinnä se, että Lariamin haittavaikutukset voisivat muistuttaa sukeltajantaudin oireita. Kysymys on enemmän siitä, että olet ilmeisesti ns kokenut lariamin-käyttäjä, jolloin tunnet sen kaittavaikutukset, vaikka uusi sukeltaja oletkin. Olen itse sukeltanut Lariamin kanssa ongelmitta, tosin nykyisin käytän sukellusreissuilla Malaronea, koska sitä ei tarvitse muistaa jatkaa niin pitkään reissujen jälkeen (1 vs 4 viikkoa ja olen valitettavan huonomuistinen). On toki sanottava, että juuri minkään lääkkeen turvallisuudesta/sopivuudesta sukeltajille ei ole kunnollisia tutkimuksia, mutta malaria-alueilla sukelletaan varsin paljon.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: lime - 04.03.2015, 03:39:20
Onko jollakin kokemuksia alkoholin kaytosta Lariamin kanssa? Mulla on Lariam-kuuri menossa, enka ollenkaan ajatellut etta se vaikuttaisi seuraelamaan. Niinpa eraana yona join normaaliin tapaan joitakin annoksia alkoholia (en todellakaan erityisen paljoa). Jalkikateen mulla ei ole mitaan muistikuvia siita missa olen ollut, kenen kanssa ja mita olen tehnyt. Alkoholin vaikutuksesta en koskaan ole menettanyt muistia, joten joko syy on Lariamissa tai sitten joku on huumannut mut illan aikana. Seuraavan paivan olin vahan huurussa, mutta nyt parin paivan jalkeen olo on normaali.

Voikohan tuolla olla joitakin pidempiaikaisia tai vakavampia vaikutuksia? Tai olisiko tarpeen puhua asiasta laakarille?

Pahoittelut, jos foorumilla on jo keskustelua samasta aiheesta. En valitettavasti ehdi nyt selata koko tata keskustelua, mutta olisi ihana jos joku osaisi vastata.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: kid - 17.07.2015, 02:48:29
Lime, googlaa? Tästä linkistä avautuu esim. Lariamin haittavaikutuksia, joillakin onnettomilla k.o. lääke aiheuttaa psykoosia ja toisilla ei mitään. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=mat00031#s4 Itse uskaltaisin väittää, että sut on saatettu roofata illan aikana.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: emmanen - 13.08.2015, 20:30:16
Onko kellään kokemusta tai tietoa, voiko malarialääke aiheuttaa kuurin loppumisen jälkeen pitkäkestoista ja kokonaisvaltaista kutinaa?

Olin 6vk reissulla ja popsin Doksisykliiniä. Reissun jälkeen ilmeni sietämätön kutina ilman muita oireita tai jälkiä ihossa ja kutina jatkunut nyt yli 2kk. Mietin onko mitään mahdollisuuksia että aiemmin "nautittu" Doksisykliini olisi sitten kutinan aiheuttaja
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: jais - 15.08.2015, 12:47:48
Onko kellään kokemusta tai tietoa, voiko malarialääke aiheuttaa kuurin loppumisen jälkeen pitkäkestoista ja kokonaisvaltaista kutinaa?

Voi olla mahdollista. Pakkausselosteessa on haittavaikutuksia mm. runsaan auringonvalon aiheuttama ihon herkistyminen, erilaiset allergiset ihoreaktiot, vakavat ihoreaktiot ja muut allergiset reaktiot.

Nyt en muista oliko malariakuurina doksisykliiniä tai muu laajakirjoinen antibiootti mutta joudun lopettamaan kuurin 2 viikon jälkeen kun selkään tuli suuria punaisia kutiavia läikkiä. Läikät paranivat aika nopeasti kun lopetin kuurin. Varmaan kannattaisi käydä lääkärissä jos kutina on jatkunut jo 2kk.
Otsikko: Malarialääkitys?
Kirjoitti: martta100 - 28.12.2015, 10:55:47
Hei, olen helmikuussa matkalla Dalatiin ja Phu Quociin. Onkohan malarialääkitys tarpeellinen?

Viesti siirretty vanhan ketjun jatkoksi. -Milma
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: tintin - 29.12.2015, 17:41:46
katso matkailijan terveysopas http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00190#s68 , CDC http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/select-destinations/vietnam tai Fitfortravel http://www.fitfortravel.nhs.uk/destinations/asia-(east)/vietnam/vietnam-malaria-map.aspx
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Kokkelis - 03.01.2017, 12:30:40
Ollaan lähössä jenkkilästä risteilylle joka pysähtyy Labadeessa, Haitilla. Thl suosittelee kaikille haitiin saapuville malarian estolääkitystä, mutta kun me ollaan siellä maksimissaan kuusi tuntia keskellä päivää niin onkohan aavistuksen liioteltua alottaa estolääkitys? Kyllä, malaria on vittumainen kaveri mutta pärjäisiköhän ihan vaan hyttyskarkotteilla? Noi sivuvaikutukset on aika karmeeta luettavaa ja oon saanu mm antibiootista aika hirveen reaktion kerran niin mietin sitä puolta. Asiallisia vastauksia, kiitos  :)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: clubi - 03.01.2017, 13:15:16
En kyllä lähtis ite syömään kuuria noin pikakynnin takia..
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Viajar - 03.01.2017, 18:03:50
Suhtaudun aina vähän varoivaisesti ohjeiden antamiseen rokotusten yms. suhteen, mutta toki voin kertoa mitä ITSE tekisin. Jos olisin joitain tunteja keskellä päivää Haitilla, niin ihan takuuvarmasti en edes harkitsisi estolääkitystä. Ja minä sentään olen ötökkämagneetti.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: JeJALe - 03.01.2017, 19:43:53
Oltiin viime keväänä samaisessa paikassa perheeni kanssa. Mietin samaa, itse tulin siihen tulokseen, ettei otettu estolääkitystä. 2 aikuista ja 2 lasta = me. Laskin lähinnä sen varaan, että kun on RCCL:n yksityisalue, että ei tarvitse ja on 6h:n aikana huonoa tuuria jos osuu kohalle, (laskeskelin, että  myrkyttävät jne. jotka paino vaakakupissa). Kuitenkin itse teet kuitenkin päätöksen kuinka etenet.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: mpala - 03.01.2017, 20:20:41
Ollaan lähössä jenkkilästä risteilylle joka pysähtyy Labadeessa, Haitilla. Thl suosittelee kaikille haitiin saapuville malarian estolääkitystä, mutta kun me ollaan siellä maksimissaan kuusi tuntia keskellä päivää niin onkohan aavistuksen liioteltua alottaa estolääkitys? Kyllä, malaria on vittumainen kaveri mutta pärjäisiköhän ihan vaan hyttyskarkotteilla? Noi sivuvaikutukset on aika karmeeta luettavaa ja oon saanu mm antibiootista aika hirveen reaktion kerran niin mietin sitä puolta. Asiallisia vastauksia, kiitos  :)
Yleensa malariahyttyset liikkuvat yolla. Yhden malariatyypin hyttyset pistavat myos paivalla, mutta muistaakseni sita malariatyyppia on vain Aasiassa.
Niin, etta minakaan en ottaisi malariaehkaisya.
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Kokkelis - 03.01.2017, 20:59:44
Kysyin myös omalta rakkalta iskältä neuvoa ja yleisön voittoäänin annan järjen voittaa ja jätän lääkkeen ottamatta. Luin kahden eri valmisteen pakkausselosteen ja toinen niistä on suoraan mulle ehdoton nou, eikä ne toisenkaan sivuvaikutukset houkuta. Pidemmät reissut riskialueilla sit asia erikseen. Kiitos neuvoista kaikille  :)
Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: Sini matkakuumeessa - 25.02.2018, 23:29:07
Tässä oon reilut pari vk popsinut malaronea ja vielä pitää syödä perjantaihin asti, vaikka ollaan kotiuduttu. Mun 11v muksu on syönyt samaa lasten versiota. Oltiin siis Kambodzassa ja palattiin eilen. Muksulle ei tullut mitään haittavaikutuksia lääkkeestä. Mulla iho kuoriutui kämmenistä (harvinaisempi sivuvaikutus) lääkityksen alussa ja kesti pari päivää. Onneksi meni ohi, kun ei ollut kivan näköistä. 

Oli kyseessä sitten malaria -lääke tai muu niin onhan kaikissa lääkkeissä sivuvaikutuksia. Itse en jättäis määrättyjä lääkityksiä syömättä sillä perusteella, että luen haittavaikutus -listaa (joka löytyy kaikkien lääkkeiden tuoteselosteesta). Kuitenkin luottaisin tässä lääkkeen syömisessä tai syömättä jättämisestä lekurin ohjeisiin. Toki jokainen saa käyttää omaa maalaisjärkeä ja harkintaansa niin kuin parhaakseen näkee.

Otsikko: Vs: malarialääkitys
Kirjoitti: kekkuli - 12.03.2018, 17:16:12
Erinäisiä malarian estolääkkeitä on vedetty Suomesta markkinoilta 2016 mm. Malaronen rinnakkaislääke Rumbabor. Nyt huomasin kun on sitä vanhastaan vielä jäljellä omassa varastossa.
http://www.apteekkari.fi/uutiset/laakarilehti-laakkeita-vedetaan-pois-myynnista.html
http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/laakkeita-pois-myynnista-vilppiepailyjen-takia/

12 tablettia Malaronea maksaa noin 57 euroa (Tallinnassa noin 26 euroa.)