Pallontallaajat.net

Maapallo on pyöreä => Eurooppa => Aiheen aloitti: Lina - 15.12.2004, 12:21:43

Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Lina - 15.12.2004, 12:21:43
Kertokaas hieman Itävallasta...Lähtö sinne olisi noin viikon päästä..
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Zakalwe - 15.12.2004, 16:18:01
Hiukan tarkempaan kysymykseen olisi ehkä helpompi vastata.

Onhan tämä ihan kiva maa. Paljon vuoria lännessä, idässä vähän tasaisempaa. Mukavia ihmisiä. Wienissä on paljon ulkomaalaisia. Elintarvikkeet ovat halpoja. Valitettavan vähän lunta. Koiria on paljon. Murteita ei koulusaksalla ymmärrä.
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: hmmm - 15.12.2004, 20:09:44
Ai onko elintarvikkeet halpoja? Muistaakseni se oli kallis maa, hintataso suomen luokkaa ja ruoka siis kallista.
Wiennassa tämä todettu.

Mielenkiintoinen kaupunki, joskus vielä toivottavasti tutustumaan muuhunkin maahan.
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Lina - 15.12.2004, 23:59:48
Juu eli olen töihin lähdössä ja ajattelin, että millainen talvi esim. on, näin Suomen talveen verrattuna? Taitaa olla lämpimämpi...
Millaista ruokaa? Onko vain iskukuumennettua maitoa ja rasvaisia juustoja ja makkaroita...Mikä siellä on perusruokaa?
Ja juuri nuo murteet kiinnostavat...olen menossa Tiroliin..saksantaitoni yltävät kyllä koulusaksan ylitse, mutta vieraasta murteesta kiinni saamisessa voi mennä aikaa...Hmm...en nyt keksi juuri muuta...En ole vain koskaan maassa käynyt ja tänään päätin, että lähden töihin sinne noin viikon päästä...
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Zakalwe - 16.12.2004, 14:31:45
Kyllä, väitän täällä kohta neljä kuukautta asuneena, että ainakin osa elintarvikkeista on halvempia kuin Suomessa. Wien on kalliinpi kuin muut paikat Itävallassa, mutta väittäisin silti että käytän täällä vähemmän rahaa ruokaan kuin Suomessa. Ero ei kuitenkaan ole suuri. Niin, ketju josta ostaa vaikuttaa aika paljon. Billa on kallis, Zielpunkt kohtuullinen, Hofer halpa ja kaikki myöhään auki olevat kaupat sikakalliita.

Talvi on tietysti Suomeen verrattuna lämmin, mutta suosittelen silti pakkaamaan pitkät alushousut mukaan. Täälläkin voi kuitenkin olla -20 astetta silloin tällöin, vaikka lähiaikoina onkin ollut vaan vähän nollan alapuolella. Ainakin Wienissä lisäksi tuulee käytännössä aina.

Tyypillinen itävaltalainen ruoka on liharuokaa ja yleensä rasvaisempaa ja suolaisempaa kuin Suomessa. Käytännössä täältä kuitenkin saa ihan mitä vaan, eikä ruoka niin erilaista ole, euroopassa kun sentään ollaan. Maitoa löytyy samoin kuin Suomessa. Omaksi yllätyksekseni jopa laktoositonta löytyy aika helposti.

Tirolin murre on käsittääkseni yksi pahimmista. Ainoastaan Voralbergin murteet ovat käsittämättömämpiä. Kannattaa varautua siihen että et ymmärrä kun Itävaltalaiset puhuvat keskenään. Ulkomaalaisille puhutaan kyllä Hochdeutschia tarvittaessa.
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Akihan - 21.06.2006, 01:25:20
En löytänyt haulla itselleni vastausta, joten aloitetaan uusi ketju.

Vinkkejä kaupungeista, jotka Itävallassa on käymisen arvoisia. Niin pienet kuin isotkin kaupungit kiinnostaa (ei halua viettää reiliään pelkästään suurkaupunkien sykkeessä). Ois kiva tietää jotain erityistä tietyistä kaupungeista, niin vois vähän miettiä mihin suuntaa.. Matka on muuten aika lailla mennään-fiilikseen-mukaan ja sinne minne nenä näyttää, mutta ehkä on jotain hyvä "suunnitella" jo Suomesta käsin  :D

Muitakin mieleen juolahtavia seikkoja Itävallassa reilaamisesta otetaan toki vastaan  :)
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Sistis-80 - 21.06.2006, 13:07:35
Bregenziä suosittelen. Vietin itse siellä pari yötä viime syyskuussa, ja tykkäsin kyllä. Enempiä ei ehkä kannata käyttää siellä aikaa, nähtävää ei kuitenkaan ole niin paljoa.

Kaupungin yksi nähtävyys on reilun kilometrin korkeuteen kohoava Pfäenderin (typo mahdollinen) kukkula, jonne pääsee köysiradalla. Kukkulan huipulla on pieni eläinpuisto, jonne ainakin viime syksynä pääsi ilmaiseksi. Lentopuistossa voi sitten seurata lintujen lentonäytöstä. Tuolle tulee hintaa muutama euro. Show oli ihan näkemisen arvoinen.

Kukkulalta on komeat näkymät varsinkin Bodense-järvelle, jonka rannalla Bregenz sijaitsee. Järvelle pääsee myös risteilemään. Emme tosin sellaisella käyneet.

Bregenzistä on noin puolen tunnin junamatka Feldkirchiin, josta pääsee kätevästi bussilla Liechtensteiniin. Sitäkin suosittelen.
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Heloriina - 21.06.2006, 13:47:54
Wieniä on pakko suositella, vaikka et välttämättä suurkaupungin sykkeestä välittäisi. Ehdottomasti yksi Euroonan kauneimmista kaupungeista. Todella hieno keskusta palatseineen ja museoineen. Palatseja löytyy myös hieman kauempaa, Schönbrunnin linna kannattaa ainakin käydä vilkaisemassa. Jos haluaa muuten keskustan (turisti)tungoksesta pois, voi suunnata Tonavalle rakennetulle saarelle (U1, U6 Donauinsel). Saarella ei ole autoliikennettä, vaan se on pyhitetty täysin pyöräilylle yms. vapaa-ajanvietolle. Jos haluaa kokea jotain erityisen itävaltalaista, kannattaa hypätä bussiin ja matkata vaikka Grinzingiin tai muuhun Heurigeriin (=viinikylä), jossa on ravintoloita, jotka tarjoavat paikallista ruokaa sekä viiniä.

Toiseena kohteena voin suositella Innsbruckia, joka sijaitsee todella kauniisti vuorten keskellä. Innsbruckista pääsee myös kätevästi vaeltamaan vuorille, jos haluaa aktiviteettia.
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: sipuli - 21.06.2006, 13:56:57
Lainaus käyttäjältä: "Heloriina"

Toiseena kohteena voin suositella Innsbruckia, joka sijaitsee todella kauniisti vuorten keskellä. Innsbruckista pääsee myös kätevästi vaeltamaan vuorille, jos haluaa aktiviteettia.


innsbruck on valitettavasti ainoa kaupunki, jossa olen ollut itävallassa, mutta oivallinen paikka juuri vuorivaellukseen. omat eväät mukaan ellei halua turvautua rinnekahvilaan (tms.) ja eikuin menoksi! todella upeat ja vehreät maisemat. kaupunki on myös, keskustasta varsinkin, kaunis ja kulkuyhteydet muihin lähipaikkoihin hyvät.
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: masa213 - 21.06.2006, 14:18:21
Itävallan kaupungeista voin suositella kolmea:

Wien (tuskin tarvitsee perusteluja)

Innsbruck: Kaupunki on oikein kaunis ja viihtyisä, ja lähiseudulla on hyviä vaellusreittejä, jos luonnossa liikkuminen kiinnostaa.

Graz: Enemmän italialaistyylinen kaupunki, jonka keskusta on ehkä upein kaikista Itävallan kaupungeista. Jos yöelämä kiinnostaa, Grazissa siitä nauttiminen onnistuu paljon paremmin kuin Innsbruckissa tai Wienissä. Nähtävää Grazissa riittää helposti pariksi päiväksi.
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Ready - 21.06.2006, 15:03:43
Itselle Wien oli pettymys. Tietenkin se on makuasia, mutta en kyllä sitä suosittelisi ensimmäisenä Itävallasta. Osin tietenkin kokemukseeni vaikutti se että neljästä siellä vietetystä päivästä satoi 3 päivää. Hienoja palatseja Wienistä löytyy ja kirkkoja, mutta ne ovat ennemminkin suurellisia kuin kauniita. Kaupunki oli jotenkin hengetön. Julkinen liikenne kyllä toimii hyvin, sitä ei voi kieltää. Tylsin asia oli huomata että eihän Wien edes varsinaisesti sijaitse Tonavan rannassa, joen pääuoma on kaukana keskustasta, vähän lähempänä on pieni sivu-uoma eikä rannoilla ole kauheasti mitään ihmeellistä.

Ennemmin suosittelisin Salzburgia tai Innsbruckia. Suurimmat suosikkini Itävallassa ovat Salzkammergutin järvialue Salzburgin itäpuolella ja Grossglocknerin alppitie,mutta niihin ei varmaankaan interreilaaja helposti pääse (?). Sinänsä luonto´ja vuoret ovat itävallan parasta antia, eivät ehkä niinkään kaupungit.
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Neiti Q - 21.06.2006, 15:56:47
Lainaus käyttäjältä: "Ready"

Ennemmin suosittelisin Salzburgia tai Innsbruckia. Suurimmat suosikkini Itävallassa ovat Salzkammergutin järvialue Salzburgin itäpuolella ja Grossglocknerin alppitie,mutta niihin ei varmaankaan interreilaaja helposti pääse (?). Sinänsä luonto´ja vuoret ovat itävallan parasta antia, eivät ehkä niinkään kaupungit.


Mullekin on Itävallasta tuttuja vain Wien ja Salzburg. Jälkimmäinen on mielestäni viehättävämpi, kun on joki ja hieman muitakin muotoja.. Stieglin terassia rinteessä voin suositella varjoisaksi levähdyspaikaksi.
Sitä paitsi arvelisin, että Salzkammergutille pääsee Salzburgista julkisillakin, eli se on ihan mahdollisuuksien rajoissa. Kirkasvetinen järvi ja pikkukylä sen rannalla ovat nekin jääneet mieleen liki esihistoriallisesta aikakaudelta..
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Heloriina - 21.06.2006, 16:57:23
Lainaus käyttäjältä: "Ready"
Tylsin asia oli huomata että eihän Wien edes varsinaisesti sijaitse Tonavan rannassa, joen pääuoma on kaukana keskustasta, vähän lähempänä on pieni sivu-uoma eikä rannoilla ole kauheasti mitään ihmeellistä.


Tonava virtaa käytännössä Wienin läpi ja jakaa kaupungin kahteen osaan. Tonavalle rakennettu saari vain jakaa joen ja saattaa näyttää, että Wienin kohdalla olisi vain sivu-uoma. Eikä ns. pääuoma ole todellakaan kaukana keskustasta, vain muutaman metropysähdyksen päässä. Rannoiltakin löytyy vaikka mitä, mm. loistava vesihiihtopaikka! :lol:

Salzburg on myös nätti, pieni kaupunki, mutta kyllä kaupunki ja sen mukana Mozart on aika nopeasti nähty...
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Akihan - 21.06.2006, 23:35:49
Kiitos jo kovasti näistä vinkeistä :) Wien ja Innsbruck olikin jo listalla, mutta hyvä saada muitakin vinkkejä (näkee ehkä vähän monipuolisemmin Itävaltaa). Matka-aika yhellä vyöhykkeellä on sen verran lyhyt, ettei ihan ehdi jokaisen maan joka sopukkaa koluta  :?

Näillä pääsee jo loistavasti alkuun, mutta toki lisääkin ihastuksen ja vihastuksen kohteita saa laittaa :)
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Julyspirit - 20.07.2006, 07:59:08
Tykkäsin kyllä itse Wienistä myös! Mutta tottahan on, et pienemmät kaupungit on tunnelmallisempia :) Esimerkiksi Salzburg oli toooodella kaunis, mahtavat maisemat, ja kokemus oli sitäkin 'suurempi' kun yhtenä päivänä matkattiin Salzburgista tunti junalla Berchtesgadenin eli sinne Hitlerin Kotkanpesään (vaikka olikin Saksan puolella). Se matka melko tyhjällä tavallisella hitaalla junalla läpi alppien ja sen luonnon sai mut rakastumaan Itävaltaan <3 Kantsii kokea!
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Pallo - 20.07.2006, 12:27:54
Ehdoton numero ykkonen: Graz. Sita ei yksinkertaisesti voi ohittaa. Ei mikaan super turisti mesta, mika voi siis olla ihan positiivista. Kaunis, upea, tunnelmallinen, ystavallinen, railakas yoelama. Aivan ehdoton. Ala missaa missaan nimessa. Ja kiertele sita ymparistoa myos.

Lisaksi lansi Itavalta. Kaunista vuoristoa ja hassua saksankielta. Upea luonto.

Enka ma kylla Wieniakaan ohittaisi.

Ahh. Ma rakastan Itavaltaa.
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: sulca - 25.07.2006, 18:55:40
Lainaus käyttäjältä: "Ready"

Sitä paitsi arvelisin, että Salzkammergutille pääsee Salzburgista julkisillakin, eli se on ihan mahdollisuuksien rajoissa


Näin on ja jos on mennossa Fuschlseelle (n.25km Salzburgista) tai Wolfganseelle (n.40km salzburgista) niin ainakin tällä tiellä liftaus toimii erittäin hyvin. Bussilla numero 150 pääsee myös.
Otsikko: Zell Am See
Kirjoitti: Kahmo - 26.07.2006, 11:24:26
Zell am See. Ainut paikka Itävallassa, jossa olen kunnolla aikaa viettänyt, mutta sitäkin mieleenpainuvampi. Nimen mukaan siis pieni kaupunki järven rannalla vuorien keskellä. Hieman turistisoitunut, mutta ei häiriöksi asti. Helppo junayhteys Salzburgista.
Zell am Seestä löytyy pari suurempaa hotellia, useita hostelleja ja pensioita?, sekä leirintäalueet järven kummassakin päässä.
Järven ympäri menee hyvä pyöräreitti ja pyöriä voi vuokrata monesta paikasta. Pyörä- ja vaellusreittejä kulkee myös ympäröiville vuorilla. Järvelle voi vuokrata myös polkuveneitä, purjelautoja ja jollia. Lapsille järjestettiin ponivaelluksia ja laskuvarjohyppykin vaikutti mahdolliselta. Talvella tietysti laskettelu.
Heti kaupungin tuntumassa Alpit nousevat ~1700 metriin ja kauempana näytti olevan melkein 4km huippuja, jos kiipeily kiinnostaa.

Mielestäni hyvinkin näkemisen arvoinen ja kaunis paikka :)
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Akihan - 06.08.2006, 04:18:12
Nyt on sitten matka takana. Tuli käytyä Innsbruckissa, Salzburgissa, Grazissa ja Wienissä. Grazin ensivaikutelma oli vähän huono - juna-aseman seutu ei siis ollut niin silmiähivelevän kaunista  :roll: Joen tuntumassa ja vanhassa kaupungissa olikin jo sitten ihan eri meininki :) Innsbruckissa oli ehkä leirintäalueista kauneimmat maisemat. Olipa sinne myös "vaikein" päästä (piheinä mentiin junalla ja käveltiin reilu kilometri rinkat selässä vuoren rinnettä metsäpolulla/pikkutiellä eessun taassun).

Wien oli ihana paikka (joskin siellä ois varmaan voinu tuhlata kierrellen koko 2 viikkoa) ja Salzburg myös tunnelmallinen ja kaunis :) Itävaltalaiset ja saksalaiset vois tosin ottaa sveitsiläisistä oppia englannin kielen suhteen  :roll:
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: Mediocre - 31.10.2006, 13:21:40
Nostellaanpa ja kysellään. Minkälainen Itävallassa on hintataso noin niinkon yleensä? Vaatteet/Juomiset/Ruoka/CD:t jne.?
Otsikko: Itävalta
Kirjoitti: sulca - 08.11.2006, 20:23:35
Lainaus käyttäjältä: "Mediocre"
Nostellaanpa ja kysellään. Minkälainen Itävallassa on hintataso noin niinkon yleensä? Vaatteet/Juomiset/Ruoka/CD:t jne.?


Hintataso on suht sama kuin Suomessakin melkein kaikilta osin(varsinkin jos vähän kattoo mihin sitä menee kahville tms...kyllä sitä turisteilta osataan rahat kiskoa). Mutta olut on halvempaa (ja mielestäni myös parempaa   :wink: ) ja myös muita alkoholipitoisia juomia saa edullisemmin kuin koto Suomessa.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Eliette - 21.03.2008, 20:29:52
Ensi syksyllä pitäisi pari viikkoa opiskella Kufsteinissa. Millaisia kokemuksia kyseisestä kaupungista, kulkuyhteydet lähikaupunkeihin, näkemistä, kokemista??
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: ~tintti~ - 05.06.2008, 13:21:22
Ensi syksyllä pitäisi pari viikkoa opiskella Kufsteinissa. Millaisia kokemuksia kyseisestä kaupungista, kulkuyhteydet lähikaupunkeihin, näkemistä, kokemista??

Olen asustellut nyt jonkin aikaa Kufsteinissa ja heinäkuun lopulla pitäisi palata takaisin Suomeen. Itse olen menettänyt sydämeni tälle paikalle ja näille vuorille. Opiskelen FHS Kufsteinissa, jossa on paljon vaihtareita ja paljon opiskelijoita myös Saksan puolelta.

Kufstein ei ole mikään kauhean vilkas kaupunki, noin 17 000 asukasta, mutta kulkuyhteydet suuriin ja pienempiinkin kaupunkeihin ovat todella hyvät. Juna-aikataulut ja reitit löytää helposti osoitteesta http://www.oebb.at/ (myös englanniksi). Kufstein sijaitsee vilkkaimpien junareittien varrella joten melkeinpä aina löytyy aikatauluihin sopiva juna.

Itse laskettelen, joten suuri aika talvella kului rinteissä. 20 min matkan päässä (ilmainen skibus) on Skiwelt-keskus, jossa Söll on lähimpänä Kufsteinia. Kufsteinista on todella helppoa matkata myös kauemmaksi laskemaan, mm. St. Antoniin on helppoa mennä junalla.

Sää on hieman vaihteleva, mutta toukokuussa täällä mentiin jo yli +30:nen. Etenkin syksyllä sadekuurot ovat yleisiä, mutta varmasti aurinkoisia ja lämpimiäkin päiviä on. Vaeltamista on tietenkin suositeltava, ensimmäiset reitit lähtevät ihan keskustan läheltä. Vuoristojärvet ja vuorilla sijaitsevat ravintolat ovat käymisen arvoisia. Kaupungin keskustassa on turisti-info, josta kannattaa kysellä karttoja ym. Kaupungin keskellä on Kufsteinin linna, josta on kivat maisemat yli kaupungin. Jos Riedel kiinnostaa niin tehtaanmyymälä ja tehdas sijaitsee myös ihan kävelymatkan päässä, lähellä opiskelija-asuntoloita.

Paikalliset ihmiset ovat mukavia ja leppoisia. Englannillakin pärjää, mutta onhan se kiva osata edes tervehdykset ym. saksaksi. Kufstein on yllättävän hintava kaupunki, kannattaa hieman vertailla ruokakauppoja niin voi säästää kustannuksissa. Täällä oli aiemmin jo puhetta ketjujen hintaeroista, samat lait pätee myös Kufsteinissa.

Kovin vaikea nyt tiivistää kaikkea tähän, mutta toivottavasti näistä oli jonkin verran apua. Kysy vain lisää jos jokin asia jäi askarruttamaan! Uskon, että tuut viihtymään täällä, itse ainakin olen tykännyt!
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Kapris - 09.06.2008, 09:52:53
Olisikos lähiajoilta kokemuksia Grazin halpismajoitustilanteesta? Arvon parin viikon päähän reittiä Budapestista Ljubljanaan, ja mieli tekisi piipahtaa tuolla yhden yönseudun verran, mutta alle 20 eurolla yö ei ainakaan hostellisivustojen perusteella taida olla toivoa yöpymisestä sisätiloissa?
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: riiku - 07.07.2008, 18:17:18
"Elintarvikkeet halpoja" kuulostaa huonolta vitsiltä mutta majailenkin Salzburgissa, joka on vielä kalliimpi kuin Wien. Jos viitsisi niin Saksan puolelta saisi huomattavasti halvemmalla. Mnjoo. Ei täällä nälkään kuole. Eikä ole pakko syödä pelkkää rasvaista ruokaa, kyllä jugurteista ja juustoista löytyy myös vähärasvaiset ("paasto") versiot.

Ja voi murteet! <3 Tirolissa ongelmana lienee se kurkkuärrä. Mutta vuoden Vorarlbergissä asuneena voin lohduttaa kaikkia että kyllä sitä sit jossain vaiheessa rupeaa tajuamaan. Ainakin jonkin verran.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Jorre - 23.05.2009, 17:17:47
Heinäkuussa olis tarkoitusajella yhden päivän aikana Zell Am Seestä Wieniin. Olisko vinkkejä missä kannattais matkalla pysähtyä tai mikä reitti olisi maisemien puolesta suosiollinen?

Kaikki vinkit otetaan vastaan. Tarkoituksena olisi ainakin pysähtyä siellä suurella jääluolalla. Zell Am Seen lähellä olevat nähtävyydet tulee varmaankin kierrettyä aikaisemmin.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: röllö - 24.05.2009, 08:22:37
Kesällä lähdössä Interrailille ja mietin, että kannattaisiko Salzburgissa käydä.

Olen halunnut lapsesta asti käydä siellä, koska RAKASTAN Sound of musicia.

Onko Salzburgissa paljon nähtävää? Riittääkö sinne pelkkä päiväreissu vai kannattaako tehdä pitempi?
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: hani - 24.05.2009, 12:13:42
Kesällä lähdössä Interrailille ja mietin, että kannattaisiko Salzburgissa käydä.

Olen halunnut lapsesta asti käydä siellä, koska RAKASTAN Sound of musicia.

Onko Salzburgissa paljon nähtävää? Riittääkö sinne pelkkä päiväreissu vai kannattaako tehdä pitempi?

Salzburg oli mielestäni sopiva yhden päivän kohde. Kauniissa paikassa, viehättäviä rakennuksia ja upea linna keskustan yläpuolella, mutta. Turisteja oli jo maalis-huhtikuun taitteessa kauniina viikonlopun päivänä huikeasti ja mitään aivan häkellyttävän omaleimaista ei kaupungista löytynyt.

Kannattaahan siellä tietenkin käydä, koska kaikkialla kannattaa käydä :D Mutta oma käyntini oli kyllä odotuksiini nähden pettymys, valitettavasti.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Jehanna - 26.05.2009, 17:43:09
Löysin vihdoin paikan mihin tämä kysymys VOISI sopia. :D

Olen menossa Itävaltaan, Wieniin tarkalleen ottaen. Olisiko jotain vinkkejä suositeltavista nähtävyyksistä? Zell Am Seenissä aiomme käydä, mutta varsinaisesti Wienin nähtävyydet kiinnostaisi kovastikin! (Saa suositella sellaisiakin mitä ei yleensä löydä matkaoppaista!)
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Heloriina - 26.05.2009, 20:39:47
Yhdistin pari Itävalta-ketjua ja tästä ketjusta voi jo löytyä lisää vinkkejä Itävaltaan. Wienistä on keskusteltu useammassa ketjussa, joten haun avulla löytyy kaupunkiin runsaasti vinkkejä.  :)
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: lilo - 25.06.2010, 16:12:05
Nyt nousee vähän vanhempi ketju, mutta olen lähdössä Itävaltaan vaihtariksi syyskuun alussa, eikä mulla ole vielä isäntäperhettä. Nyt siis vaan jännitetään, että mihinkäs sitä pääseekään.

Itselleni on tullut enemmän tutuksi useamman reissun myötä tuo läntinen Itävalta (erityisesti Tiroli ja siellä erityisesti Innsbruckin seutu ♥), jonka maisemaan, tunnelmaan ja murteeseen rakastuinkin, ja joiden takia siis valitsin Itävallan.
Oon kuitenkin valitettavasti huomannut suhtautuvani hieman varauksella itäpuoliskoon. Vuoria (http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Alpenrelief_02.jpg) nyt ainakin näyttää olevan hälyyttävän vähän. Ongelma on se, että pelkään pettyväni sijoitukseeni, jos päädyn jonnekin itään, esim. Wienin lähelle flatille alueelle. Tekisin paljon, että pääsisin esim. kahden talon pikkukylään Alppien keskelle, mutta itäisiin tasaisiin alueisiin mulla ei ole lainkaan samanlaista hinkua. :/ Asennevamma pitäisi siis korjata! : D

Kertokaa vähän kokemuksia idästä päin ja eroavaisuuksia ja mitä vaan? : D
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: sasesi - 09.08.2010, 21:39:12
Itse olen käynyt vain muutamassa paikassa Itävallassa, mutta niistä olen pitänyt ja niitä suosittelen olimme kesäkuulla Bad Dorfgastainissa. Koko 3 kylän laakso oli kaunista Bad Hofgastain ja Bad Gastein oli hieman suurempia paikkoja. Tekemistä löytyy valtavasti (gastein card esitteessä löytyy paljon tietoa) mutta hintavaa. Matkallemme sattui niin kalliita kuin edullisiakin ruokapaikkoja eli tarkkana saa olla missä kannattaa syödä.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Edelweiss - 10.11.2010, 03:50:38
"Varoituksen sana Itävallasta.. joitakin voi puraista kärpänen joka aiheuttaa oireena pakonomaista tarvetta päästä takaisin..."

Näin voisin luonnehtia omaa kokemusta ja allekirjoittaisin matkaoppaan varoituksen (ei kylläkään juuri noilla sanoilla) Itävallasta. Ensimmäinen reissuni suuntautui Seefeldiin Aurinkomatkojen paketilla. Olin Innsbruckin lentokentältä lähtien, että "wooooh!". Vaikkakin, kuten yleensä kai tapana, ensimmäinen lomaviikko meni lähinnä ihmetellessä ja alle 10-vuotiaan lapseni kanssa Seefeldin ympäristössä pyöriessä niin oli helppo arvata palaavani takaisin...

Niinpä viimeiset kesät olen tarkastellut Tirolin seutuja. Tietoisesti olen skipannut nämä perinteisimmät kaupungit; vuoret, laaksot, niityt, purot, putoukset, kosket... ne on mun juttu! Ja ihmetellen täytyy todeta ettei Itävallasta löydy tämän kummempaa ketjua, vaikka kyseessä lienee yksi maailman Shangri-Laista noiden osalta!

Matkaan pääsee helposti ja vielä helpommin, heh. Valmiita matkapaketteja oon käyttänny pariin otteeseen (silloin alkuun) ja niiden kautta Seefeldin ympäristö ensin. Seuraavana kesänä Söll. Tuolla reissulla tutustuminen myös Grossglockneriin, Kufsteinin ja Münchenin seutuihin. Kufsteinista olikin jo säikeessä juttua. Sen verran lisäisin, että jos tuolla alueella liikkuu edes muutaman hengen porukassa niin lähtiessä Münchenin suuntaa kannattaa ostaa se Bayern-ticket. Sillä matkustaa useampi henki edullisesti paikallisjunilla sekä Munichin sisäisellä liikenteellä.

Grossglockneristakin oli jo kommenttia. Tuonne mennään komeiden teiden kautta ja tunnelin läpi... jos tuon tunnelin pohjoispuolella on täysin pilvistä niin ei se todellakaan tarkoita, että eteläpuoli olisi myös. Ainakin omalla reissulla kävi näin, että vuoret jakoivat jälleen kerran sää rintaman kahtia. En kuitenkaan laittaisi Grossille menevää tietä yms. maisemaa aivan kärkipäähänkään... ja jäätikkökin on, ikävä kyllä, vetäytynyt jo armottomasti.

Tullessa länteenpäin seuraavana tutustumisen arvoisena onkin Zillertal. Kuten yleensäkin Itävallassa, kaikkialle pääsee mukavasti junalla tai sitten juna-postbus -yhdistelmällä. Zillertalissa onkin oma rautatie ja voi matkustaa jopa höyryjunallakin... kivan näköinen maisemassa! Huffin and puffin!

Suomessa tulee bongattua myrskyjä ja olen yrittänyt soveltaa näitä kotimaisia sääkokemuksia myös Alpeilla.. ei, ei onnistu. Aivan eri maailman (itsestään selvää, mutta sanoimpa silti) systeemit. Seefeldissä Rosshüttelle ja Seefelder Jochille kapuillessa vastaan tuli ukkosrintama. Alkuun sitä pähkäili, josko kerkiäisi vielä hetken, mutta kun alkoi loimuttamaan niin kiirus tuli alas! Pimeys, tuulen voima ja ympärillä salamoiden rikkomat vaivaispuiden rungot kyllä kertoivat painavaa kieltään. Samaan aikaan kaveri oli vaeltelemassa Mittenwaldin ympäristössä ja jäänyt suoraan kyseisen myrskyn alle; seuraavana aamuna löytyi salaman osuman saaneita lampaita polunvarrelta.

Myös tuolla Mayerhofissa fillaroidessa näin laakson alkupäästä nousevan ukkosmyrskyn. Niinpä ajattelin lähteä katsastamaan lähemmin. Jälleen ankara arviointivirhe; kun alkoi puhaltamaan niin koko laakso katosi pilven ja vesimassan sisään. Ukkonen jyrisee hieman eri tavalla laaksoissa kuin meidän aukeilla. Siellä sitten fillarilla ketjut kireinä laaksopohjaa pitkin avoimella maastolla kohden majapaikkaa pilvet kintereillä... elikäs huomautukset sään nopeista muutoksista vuoriseuduilla kannattaa ottaa tosissaan! (Toki olen ollut sadevarustuksellakin liikkeellä ja kah! onkin pian hellekelit täydellä auringolla!)

Stubaital on suoraan Innsbruckin eteläpuolella ja sinne pääsee ST-bussilla tai ratikalla (Fulpmesiin saakka) maisemareittiä pitkin. Molemmat lähtevät suoraan rautatieaseman edestä. Aivan loistava pikkulaakso! Tuolla tuli opittua kesäkuun taitteessa ollessa ettei Mutterbergkään ole aivan ylösasti tennareilla kavuttavissa lumihankien vielä vaikeuttaessa aina heinäkuulle saakka etenemistä. No, puolustukseksi sanottakoon, että oli hissitkin vielä osittain pois käytöstä ja huoltoporukat kai niillä ajelivat.. pojan kanssa sitten pummittiin kyyti alas, kun omin jaloin olisi ollut turhan hidasta. Note: vuorilla ylöspäinmeno on helpompaa kuin tulla alas! (Normaali kissa kiipesi puuhun -ilmiö!)

Tämä oli alkuun normaalia polkua, joita risteilee näillä vuorialueilla merkittyinä lähes jokapuolella. Normivarustus lienee vaelluskengät ja sauva/sauvat, mutta kyllä kokemuksella voin sanoa, että ihan peruslenkkareillakin pärjää näillä merkityillä poluilla. Sitten, jos poistuu polulta puurajan yläpuolella niin voi tulla hankaluuksia. Ainakin saa olla tarkkana mihin astuu!

Kehityskaarelta Seefeldistä (Kävin tuolla Mayerhofissa vasta Stubin jälkeen) nousujohteinen (korkeuskäyrissä) kehitys oli saavuttanut välietappinsa.

Laskettelukausi avataan perinteiseen tyyliin Söldenistä. Ja tuo löytyy seuraavasta laaksosta kohden länteä.. Meikäläinen on näitä harvinaisia tyyppejä, jotka eivät laskettele lainkaan vaan Alppireissutkin suuntautuvat kesäaikana jalkapatikka/fillarilinjalle. Ötztal on fillararoinnin osalta Radmarathonin kanssa ykkösaluetta! Koko laakso sisältää niin avaria, vehreitä laakso-osia kuin myös korkeita lumihuippuisia jäätikön peittämiä osuuksia. Aivan fantastinen alue jonka läpikäyminen vie taatusti viikkoja, vaikka laakson pituus onkin vain viitisenkymmentä kilsaa. Tätä läpikäymistä edesauttaa laaksokortti...

Näillä Itävallan laaksoalueilla on lähestulkoon kaikilla käytössä erinomainen korttisysteemi, joissa yhdellä kortilla saa käyttöönsä koko perusinfran sekä riippuen laaksosta muitakin herkkuja! Ötztalissa pelkillä hissinkäytöillä "säästää" tuon kortinhinnan hetkessä. Viikon kortilla hintaan sisältyy myös pariksi päiväksi maastopyöräkin! Ja tuon pyörän voi kuljettaa mukanaan hisseissä, jos ei jaksa/huvita ajaa vuorenreunaa ylös... myöskin bussit ottavat oikein mielellään fillarin mukaan! Usein näiden takana on oma fillarin kuljetuskärry johon sen saa laittaa. Kaikinpuolin polkupyörät ovat hyväksyttyjä liikkumisvälineitä ja en voi kuin suositella!

Ötztalissa on ylitys rajan yli Italiaan. Tämä Timmelsjoch myöskin käymisen arvoinen vaikkakin se maisemabussi Söldenin jäätikölle tarjonneekin hieman enemmän "jännitettävää" kulkiessa aivan jyrkän kallion reunalla. Nämä bussikuskit kyllä ansaitsevat (missä ikinä maapallolla ajavatkin) erikoismaininnan! Itsellä kyllä jäisi väliin...

Jottei aivan ylipitkäksi menisi niin Ötzistä saattaneet lukijat kuulleen ja tuoltahan sekin luolaihminen löytyi. Siinä missä meillä Suomessa on Saarijärvellä kivikautinen kylä niin Ötztalista löytyy Ötzi ja tuon aikainen kylä...

Ötztalissa on mun korkein käymäni paikka, 3262m, jäätiköllä. Tuollakin tuli todistettua ihmisen tyhmyyttä tavoitellessaan yhä korkeammalle; pari jamppaa ilman mitään varusteita kiipeilivät kiviseinää ja ohos-- tulikin eteen, ettei pääse ylös ja ---ylläripylläri, alaskaan ei pääse. Parinkymmenen metrin laskeutuminen vei lähes tunnin, jota seurailin muiden kanssa... maisemien osalta parasta (mun mielestä) tarjoaa korkeudet 2000m tasossa ja siitä erinomaisen esimerkin löytää Öetzistä laakson alkupäästä. Nämä puu- ja kasvillisuusrajan ylittävät korkeudet tuppaavat muuttuvan kuumaiseksi kivilouhosmaisemaksi. Huipuilta noiden jälkeen kyllä on ihan kivat yleismaisemat, mutta yksityiskohdat katoavat...

 
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Edelweiss - 10.11.2010, 06:05:48
(Viestin pituus alkoi hirvittää, joten pistin kahtia)

...Ötztalista olen jatkanut lännemmäs ja hyppäsin noiden parin pienemmän laakson yli suoraan Paznauntaliin ja Montafoniin. Tuolla tuli käytyä tänä elokuuna kahden viikon jakso, joka oli lähinnä vaan tutustumisjakso...

Kun jossain vaiheessa ei enää valmismatkat tarjoa sitä mitä mieli tekee (tulee kyllä varmasti itsekullekin eteen varsin nopeasti, mulle kaksi reissua) niin Tirolin sekä Voralbergin alueelle pääsee Münchenistäkin ihan kätsysti junalla aina St. Antoniin saakka. Kannattaa lentoja katsellessa tsekata myös toi db.de junalippujen EuropaSpessujen osalta; sopivasti ennakkoon ostettuna saa lipun aina lentokentältä päätepysäkille 19 euron hintaan! Ja lennotkin Müncheniin lähtee jopa 99€ hintaan Helsingistä. Joka tapauksessa alle 200 euron pääsee kyllä Alppien juurelle. Mihinkäs tuolla rahalla matkustaakaan Suomessa...!?

Tämä elokuinen reissu ei kahdesta viikostaan huolimatta antanut kuin juuri sopivan läpileikkauksen; sen verran mahtava paikka kokonaisuudeltaan tuo kuitenkin on, että voin suositella! Ja tälle alueelle on myynnissä laaksokortti, joka todellakin on MUST! Kattaa Paznauntalin, Montafonin ja vieläpä pääsi sillä Lechiinkin. Koko komia laaksokolmio!

Itse alueesta. Paznauntalin puolella tunnetuin paikka lienee Ischgl. Ei varmastikaan ole vaikea arvata miksi tuo on talvisin niiiin suosittua lasketteluseutua! Kun jopa tämmöttinen TV:tä enempää alaan vihkiytynytkin sen näki jo keskellä kesää... Ischgl ja Samnaun (Sveitsi) muodostavat kyllä sellaisen kokonaisuuden, että huhhuh! Tuonne Samnauhinkin muuten pääsi tuolla laaksokortilla ajelemalla hisseillä vuorten yli. Todella kauniilla paikalla tuokin kylä, missä verovapaat ostokset houkuttelevat hakemaan sitä sun tätä.. heheh.. sieltä löytyi esim. pelkästään whiskeille omistautunut liike ja jos sieltä ei löydy hakemaansa tuotetta niin ei ainakaan Suomestakaan löydä...

Majoituin alkuun Kapplissa ja majoittumisen osalta näissä laaksoissa on lähestulkoon aivan sama missä kylässä majoittuu, koska postbussit pysähtyvät melko taajaan ja välimatkat eivät kuitenkaan ole koskaan kuin kymmeniä minuutteja polkujen/hissien lähtöpisteisiin, vaikka olisikin laakson toisessa päässä. (No joo, Ötztalissa menee lähes kaksi tuntia päästä päähän Timmelistä Ötztalin bahnhofille...) Ainoastaan sen verran, että katsoo ettei ole jossain kylän laidalla tai korkeuskäyrien mukaan 200m suoran nousun päällä. Tietty jos tuota hakee niin sitten eri juttu.

Majoitus B&B:ssä on ollut erinomainen vaihtoehto. Usein nämä löytyvät netistä laaksokohtaisilta varaussivuilta joille tehdään myös se varaus ja jossain tapauksissa maksetaan ennakkoon varausmaksu (mikä sitten kyllä vähennetään lopullisesta maksusta paikanpäällä). Monella beebee -paikallakin on kotisivut joista voi sitten tehdä tarkempia kyselyitä. Englannilla pärjää lähes aina, mutta ei saksan edes auttavasta taidostakaan haittaa ole; toisen paikan emäntä ei osannut sanaakaan englantia. Hinnat vaihtelevat 15 eurosta ylöspäin ja yleensä jo parilla kympillä irtoaa aamupalamajoitus WC:n ja suihkun sisältämässä huoneessa erinomaisella parvekenäköalalla!

Jo kolmella hengellä reissatessa (joskus jopa jo kaksin!) voipi kannattaa vuokrata yksityiseltä asuntoa/huoneistoa. Itselle käynyt munkki tuonkin osalta, kun sai kolmion omalla pihalla kaikilla mukavuuksilla plussattuna parilla maastopyörällä (kilpapyöräilijöitä perheessä) 36 euron vrk hintaan! Ja yleensä näissä on päälle loppusiivous sekä turist tax, mutta tuossa nekin sisältyivät... että kannattaa hieman vertailla ja käyttää se tunti-pari netissä sen jälkeen, kun on löytänyt suunnan minne lähteä.

Jossain aiemmassa viestissä oli puhetta tuosta infosta kylän keskustassa. Kyllä. Jokaisen kylän keskustassa (saati kaupunkien) on infotoimisto! Usein myös kylältä löytyy infotaulu josta voi suoraan nähdä majoitustilanteen tai jopa soittaa ilmaisen kyläpuhelun majoituksen tarjoajalle. Kun tähän vielä yhdistetään näiden majoitusten tarjoajien Zimmer frei -kyltit niin niin.. kyllä tuolta kesäaikaan ainakin löytyy aina majoitus vaikkei olisikaan tehnyt ainuttakaan varausta ennen reissua! (Talven peak -kausina voi olla vähän hankalampaa)

Jos Paznauntal on tiukan V-mallinen ja kivikärkisempi niin sitten tuon Bielerhöhen jälkeen Montafonin puoli on vehreämpi. Toinen majapaikka oli tuolla Schrunsin vieressä Tschaggunssissa. Vahva suositus jo pelkästään liikkumismahdollisuuksien vuoksi; bussit ja juna-asema Schrunsissa.

Samalla kortilla mennään kuin toisella puolen vuoristoa, mutta täältä löytyy vielä oma bonusohjelmansa jonka pariin pääsee joko jäsenmaksulla tai sattumalla asumaan sen parissa jo olevalla majoituksella; ilmainen netti turisti-infossa sekä fillarit Schrunsin toimintakeskuksesta puoleen hintaan näin esimerkkeinä.

Maisemat niin tuolta Bielerhöheltä alas laskeuduttaessa pitkin mutkatietä pärjäävät kyllä mielestäni niin Grossin kuin Timmelin kanssa vaikkakin ei näe niin pitkälle huippuja, mutta vehreys sekä kosteuden mukanaan luomat pikkuilmastot pilvineen... HochJoch, Golm sekä erityisesti Silbertal Kristbergeineen on alun kylien (Partenen, Gaschrun, Gortipohl, Gargellen, St. Gallenkirch) jälkeen lopulliset kruununjalokivet. Silvrettan vuorimaisemista Kops-Stauseella puhumattakaan.

Ei näistä kylistä mitään erityistä iltaelämää kylläkään löydy. Muutamat ravintolat ja paikallisia kyläsoittajia joinain iltoina. Lisäksi otettava huomioon, ettei useinkaan kaikissa laaksoissa bussit kulje enää 18.30 jälkeen ja hissitkin lopettavat kyllä viimeistään 18.00. Kesäaikaisin ei ole mitään apreskiitäkään, joten rientoja haluavan on otettava tämä kyllä huomioon!

Lunersee on erikseen mainittava käyntikohteeksi tuolla alueella! Brandnertal itsessään on jo upea ja näkemisen arvoinen. Pilvisellä säällä vaan vuoristossa ei juurikaan näe mitään ja jos tuonne järvelle sattuu sellaisena päivänä niin totaalisen turha käynti. Tuolloin, sateen sattuessa, kannattaakin ottaa juna kohden Bludenzia ja Feldkircheniä, josta pääseekin Liechtensteiniin. Kolmen alueen päiväkortti maksaa hiukan päälle 11 euroa eli ei mitään kallista tuokaan reissaaminen. Liechtensteinista takaisin tullessa kannattaa huomioida sellainen pikkuseikka, että samoja busseja käyttää siinä kello 15-16 aikoihin kymmenet koululaiset (jos kouluaikaan siellä) jolloin voipi olla hiukan ahdasta...

Päätin viimeisen reissuni tuolla alueella muutamaan päivään Lechissä. Lech-Zürs alueella majoituksen hintaan kuuluu laaksokortti! Jo tuo on alueelle menemisen kannalta valtavan iso bonus! Kun Ötztalin kortti maksaa siinä 60 euroa (pantteineen, joka palautetaan kortin palautuksen yhteydessä) viikko ja Montafon/Paznaun kortti 60 euroa 10 päivää niin onhan tuossa jo selkeä ero! No joo, myönnetään, Lechin seudun käy lävitse myös muutamassa päivässä. Hienoa seutua kaikki tyynni tuokin!

Seuraavan kerran funtsiessa Lapin matkaa niin kannattaa harkita käyntiä vaikkapa Tirol/Voralrberg -seudulla; hinnassa tuskin eroa.. ei ainakaan kalliimpi! Omakohtaisesti tykkään liikkua julkisilla (Tähän väliin pakko suositella junakyytejä; haaveissa vielä joskus ajaa Sveitsin halki Italian rajalle Mt. Blancin kautta junalla kuten vastaavasti Brennerin sola oli "must" Itävallassa. Suosittelen tätäkin reissua ja lämpimästi SüdTirolia! Mutta ne kuuluisivatkin jo oman/Italian otsakkee alle...) ja nauttia näistä laaksokorttien eduista kuin vuokrata autoa. Vuokra-auton etuna säästäisi varmastikin aikaa sekä voisi liikkua myöhempäänkin kuin julkisilla, mutta tuonnehan onkin tarkoitus lähteä vaan rentoutumaan mieleltään samalla kun kroppa saa kyytiä, LoL! Paikallisten ihmisten avoimuus ja Servus.. Grüss Gott... Hallo... tervehdykset niin poluilla kuin kylän raitillakin on varmasti alkuun "kulttuurishokki", mutta kun siitä typerryksestä, että tuntemattomat morjestelee, pääsee eroon niin onkin jälleen Helsinki-Vantaalla toteamassa "hitto, minne mä tulin takaisin!?" ja "Miksi?"! Oonkin puolileikilläni jo perhettä piikitellyt hankkimalla tuolta tuommottisen B&B -majoitusliikkeen ja raahaavani koko konkkaronkan sinne yrittäjiksi... ja siinä majatalossa tarjottaisiin aamiaisen yhteydessä myös kurkkua, tomaatteja sekä salaatteja näiden makkaroiden yhteydessä!

Fierte!

Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: ahamppu - 29.11.2010, 14:08:52
Onko kukaan ollut sattumoisin töissä St Antonissa? Tai vaikkapa jossakin muualla Itävallan hiihtolomakohteista? Oletteko olleet Saksankielentaitoisia vai pärjänneet Englannilla? Oliko majoitus helppo löytää, vuokrataso (shared houseista) ilmeisesti n. 400-500 euroa kuussa? Entä mikä on teidän mielestä paras/kattavin lasketteluun liittyvä keskustelupalsta?
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Apamobil - 19.03.2011, 15:17:49
Millaista ruokaa? Onko vain iskukuumennettua maitoa ja rasvaisia juustoja ja makkaroita...
Ei, Itävallassa ei ole muuta ruokaa kuin iskukuumennettua maitoa ja rasvaisia juustoja ja makkaroita.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Rähmällään - 29.03.2011, 19:49:32
Moi!

Osaisiko kukaan sanoa, voiko Itävallassa tehdä lehdenjakoa tai vastaavaa työtä? Lyhyt kysymys, mutta toivottavasti ymmärrettävä. Kiitos jo etukäteen vastauksista!
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Kansan syvät rivit - 15.07.2011, 21:01:19
No nostetaas.

Itävaltaan tosiaan syyskuussa olen menossa. Aikomuksena olisi ainakin Wienissä ja Grazissa käydä, ja varsinkin kiinnostaisi kuulla, että onkohan siinä välissä jotain pysähtymisen arvoista? Toinen asia, mistä olisi kiva kuulla kommentteja, ovat Grazin seudun vaellusreitit. Paljon näyttäisi turismisivujen mukaan kaikenlaista olevan.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Renny - 13.01.2012, 19:46:52
Nostellaas taas, edellisellä kirjoittajalla ei ollut tuuria vastausten suhteen, toivottavasti reissu onnistui.

Eli, aikomus olisi lähteä kaverin kanssa maaliskuun alussa hiihtolomaa viettelemään Alpeille. Tämänhetkinen suunnitelma on se, että lennetään Müncheniin josta hivutellaan junalla kohti Wieniä ja sieltä takaisin kotio. Idylliset alppikylät ja henkeäsalpaavat maisemat olisivat reissun päätähtäin, unohtamatta esim. Wienin (ja kenties Salzburgin) nähtävyyksiä ja suurkaupunkimenoa.

1) Tuleeko 8 päivässä kiire? Ei millään kauhealla vauhdilla edetä, max 2 yötä per paikkakunta olisi tähtäin. Varmaankin inhan fiiliksen mukaan.

2) Kannattaako mennä "yläkautta" Salzburgin ja Linzin kautta vaiko "alakautta" pienempiä paikkakuntia käyskennellen?

3) Onko kenelläkään kokemusta tuosta vorteilscardista (tms)? Toiselta foorumilta sain vinkin ja tutkittuani huomasin että alle 26v saisivat tällaisen kortin, jolla Itävallan junamatkat olisivat -50%. Ei ilmeisesti saa ostettua lippuluukulta, vaan pitää tilata etukäteen netistä?

4) Ensimmäinen stoppi olis mahdollisesti Garmisch-Partenkirchenissä. Sehän sijaitsee Saksan puolella, mutta pistetään tähän silti. Onko Zugspitzellä käyminen vaikeaa/kallista? Wikipedia kertoi, että jonkinsortin junia ja köysiratoja kulkee.

5) Niin ja Wieniin päästyämme olisi tarkoitus, ajan salliessa, käydä Bratislavassa vaikka ihan päiväseltään. Onko kannattavaa, vai pitäisikö säästää päivä Wienin tutkimiselle?

6) Innsbruckissa tuli käytyä pari vuotta sitten reilimatkalla, mutta silloin kaupungin ihastelu jäi vain keskusta-alueelle. Pitäisikö käydä uudestaan, löytyykö n. 5km säteellä mitään upeita paikkoja (metro/kävely/bussi)?

7) Ja toki viimeisenä kaikki mahdolliset vinkit paikoista missä kannattaisi käydä!

Kiitos jo etukäteen.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: mariminen - 13.01.2012, 22:10:58
5) Ainakin aiemmin (muutama vuosi sitten) Vorteilscardin sai lippuluukulta. Tai oikeammin siten, että luukulta sai lomakkeet jotka täytettyään sai väliaikaisen paperikortin ja oikea kortti tuli sitten postitse vasta myöhemmin kotiin. Toimi oikein hyvin.

6) Ei nyt ihan viiden kilometrin säteellä ole, mutta aika ihana reitti ratikalla löytyy Innsbruck-Fulpmes väliltä, edestakaisin kestänee parisen tuntia. Ratikka lähtee juna-aseman edustalta.

7) Jos yhtään tahtoo vauhdinhurmaa kokea niin kokeilkaa ihmeessä kelkkailua(Rodeln)! Kelkalla tullaan siis vuorenrinnettä alas vartavasten tehtyä reittiä ja hauskaa piisaa!  :D
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: idlari - 14.01.2012, 02:23:36
Nostellaas taas, edellisellä kirjoittajalla ei ollut tuuria vastausten suhteen, toivottavasti reissu onnistui.

Eli, aikomus olisi lähteä kaverin kanssa maaliskuun alussa hiihtolomaa viettelemään Alpeille. Tämänhetkinen suunnitelma on se, että lennetään Müncheniin josta hivutellaan junalla kohti Wieniä ja sieltä takaisin kotio. Idylliset alppikylät ja henkeäsalpaavat maisemat olisivat reissun päätähtäin, unohtamatta esim. Wienin (ja kenties Salzburgin) nähtävyyksiä ja suurkaupunkimenoa.

1) Tuleeko 8 päivässä kiire? Ei millään kauhealla vauhdilla edetä, max 2 yötä per paikkakunta olisi tähtäin. Varmaankin inhan fiiliksen mukaan.


Makukysymys. Itse en pidä joka päivä paikkojen vaihdosta, mutta yleensä lomailenkin 2-4 viikkoa kerrallaan. Esimerkiksi junailuun menee kyllä aika reilusti aikaa, München-Wien kokonaismatka on kai ~4h? tms, jos oikein muistan. Jos lähdette kiertämään, siihen menee aika reilusti aikaa ;)


4) Ensimmäinen stoppi olis mahdollisesti Garmisch-Partenkirchenissä. Sehän sijaitsee Saksan puolella, mutta pistetään tähän silti. Onko Zugspitzellä käyminen vaikeaa/kallista? Wikipedia kertoi, että jonkinsortin junia ja köysiratoja kulkee.

Ei vaikeaa, kallista kylläkin (joku gondoli joka maksoi ~35e). Kiipeäminen tuskin talvella optio, kesällä mahdollinen mutta haastava.

5) Niin ja Wieniin päästyämme olisi tarkoitus, ajan salliessa, käydä Bratislavassa vaikka ihan päiväseltään. Onko kannattavaa, vai pitäisikö säästää päivä Wienin tutkimiselle?

Onnistuin kuluttamaan Wienissä ja sen lähialueilla miltei viikon tuossa kesällä; kyllä siihen helposti päivän saa kulumaan :-)

6) Innsbruckissa tuli käytyä pari vuotta sitten reilimatkalla, mutta silloin kaupungin ihastelu jäi vain keskusta-alueelle. Pitäisikö käydä uudestaan, löytyykö n. 5km säteellä mitään upeita paikkoja (metro/kävely/bussi)?

Mielestäni keskusta on se nähtävä alue, ei siellä oikein muuta ole (ok, joku linna, maisemapaikka, tmv, mutta vastaavia on Itävalta pullollaan).


7) Ja toki viimeisenä kaikki mahdolliset vinkit paikoista missä kannattaisi käydä!


Bad Gasteinin seutua suosittelen.. kuumia lähteitä, vuoria, laskettelua.. ;) (tai kun kesällä kävin, vuorikiipeilyä/vaellusta)
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Renny - 17.01.2012, 17:10:49
Kiitoksia vastauksista ja vinkeistä!

Yks tuli vielä mieleen. Millainen lumitilanne kaupunkialueilla tuossa alkukeväästä on? Eli pystyykö kävelemään esim ihan tennareilla ilman että varpaat vaipuu kuolioon jo ekan tunnin aikana?
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: idlari - 17.01.2012, 18:39:13
Kiitoksia vastauksista ja vinkeistä!

Yks tuli vielä mieleen. Millainen lumitilanne kaupunkialueilla tuossa alkukeväästä on? Eli pystyykö kävelemään esim ihan tennareilla ilman että varpaat vaipuu kuolioon jo ekan tunnin aikana?

Itävallan (isommat) kaupungit ovat jossain 500-700 metrin korkeudella (+- vähän) merenpinnasta, ja maaliskuun lopulla siellä on jotain 5-10 astetta lämmintä ja ei yhtään lunta, jos ei joku lumimyrsky-anomalia osu kohdalle. näin ainakin omien kokemusten mukaan, lämpötila kyllä kylmenee vuoristoon noustessa :)
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: wysig - 17.01.2012, 19:49:10
Itävallan (isommat) kaupungit ovat jossain 500-700 metrin korkeudella (+- vähän) merenpinnasta, ja maaliskuun lopulla siellä on jotain 5-10 astetta lämmintä ja ei yhtään lunta, jos ei joku lumimyrsky-anomalia osu kohdalle. näin ainakin omien kokemusten mukaan, lämpötila kyllä kylmenee vuoristoon noustessa :)
Salzburgia lukuunottamatta suurimmat (1-9) ovat selkeästi alle 500m, pikemminkin alle 400m korkeudessa. Lähde:wikipedia.
Säät vaihtelevat hyvin eri kaupunkien välillä. Alppien alueella sataa enemmän, kuin idässä.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: raven - 09.02.2012, 22:25:03
Nostellaas taas, edellisellä kirjoittajalla ei ollut tuuria vastausten suhteen, toivottavasti reissu onnistui.

3) Onko kenelläkään kokemusta tuosta vorteilscardista (tms)? Toiselta foorumilta sain vinkin ja tutkittuani huomasin että alle 26v saisivat tällaisen kortin, jolla Itävallan junamatkat olisivat -50%. Ei ilmeisesti saa ostettua lippuluukulta, vaan pitää tilata etukäteen netistä?

Vorteilscard on tarkoitettu vain Itävallassa asuville. Ainakin vuonna 2009 kun olin siellä vaihdossa. Saa heti lipputiskiltä, mutta pitää osoittaa että asuu maassa (kopio asukkaaksi ilmoittautumisesta).
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: idlari - 16.02.2012, 22:06:38
Itävallan (isommat) kaupungit ovat jossain 500-700 metrin korkeudella (+- vähän) merenpinnasta, ja maaliskuun lopulla siellä on jotain 5-10 astetta lämmintä ja ei yhtään lunta, jos ei joku lumimyrsky-anomalia osu kohdalle. näin ainakin omien kokemusten mukaan, lämpötila kyllä kylmenee vuoristoon noustessa :)
Salzburgia lukuunottamatta suurimmat (1-9) ovat selkeästi alle 500m, pikemminkin alle 400m korkeudessa. Lähde:wikipedia.
Säät vaihtelevat hyvin eri kaupunkien välillä. Alppien alueella sataa enemmän, kuin idässä.

Ok, olin ehkä epätarkka määritelmässä, mutta läntisen Itävallan kaupungit (joita on myös tuossa top 1-9 välillä). Esim. Innsbruck 574m (myös lähde wikipedia).
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: opapopa - 02.06.2012, 23:38:50
Minkäslaisia päivittäistavarakauppoja tuolla itävallassa on? Onko samanlaisia kauppoja kuin esim suomessa prismat ja citymarketit?
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: wellu1979 - 03.06.2012, 07:41:24
lidl näyttää joka kulmassa ymmärtääkseni  olevan ainakin näistä mitä meilläkin on.

http://www.lidl.at/cps/rde/xchg/lidl_at/hs.xsl/4193_7078.htm

Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: raven - 04.06.2012, 11:14:13
Lidl ja Hofer/Aldi on sellaisia bulkkikauppoja. Perinteisempiä marketeja ainakin Spar, M-Preis (Tirolissa) ja ihan joka kulmasta löytyvä Billa, jonka tunnistaa keltaisesta muovikassilogostaan.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Alkusoitto - 15.10.2012, 22:43:22
Onko kellään kokemuksia Itävallassa tallailusta marraskuussa tai ylipäänsä syysaikaan? Onko jotain erityisiä syksyjuttuja, joita Itävallassa kannattaa harrastaa? (Onkohan tällaisia missään maassa...) Erityisesti olisin kinnostunut maaseutumatkailusta, onko siellä mitään mieltä pyöriä ja onko helppoa löytää esimerkiksi maatilamyymälöitä, joissa voi piipahtaa? Suuri osa nähtävyyksistä taidetaan sulkea loppusyksystä ainakin?
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: skugga - 13.12.2012, 21:00:58
Tirolin alueesta kysymys: haussa olisi päiväretkikohde Münchenistä, helposti julkisilla saavutettavissa oleva, ja mielellään tahdottaisiin patikoida. Ei pitkiä lenkkejä, koska pienet lapset mukana. Olisiko jossain tuolla sellainen kyläpahanen, johon pääsee helposti Münchenistä junalla tai bussilla, ja josta pääsisi helposti kabiinihissillä tähyilemään vuoria?
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: smee - 13.12.2012, 23:39:22
Jää Saksan puolelle, mutta Garmisch-Partenkirchen varmaankin täyttää kriteerit.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: papuwokki - 14.12.2012, 06:23:27
Saksan puolella, mutta miten olisi http://en.wikipedia.org/wiki/Neuschwanstein_Castle
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Alppimurmeli - 09.01.2013, 11:26:56
Tirolin alueesta kysymys: haussa olisi päiväretkikohde Münchenistä, helposti julkisilla saavutettavissa oleva, ja mielellään tahdottaisiin patikoida. Ei pitkiä lenkkejä, koska pienet lapset mukana. Olisiko jossain tuolla sellainen kyläpahanen, johon pääsee helposti Münchenistä junalla tai bussilla, ja josta pääsisi helposti kabiinihissillä tähyilemään vuoria?

Oma kestosuosikkini on Lenggries Baijerissa: http://www.lenggries.de/de/index.html
Junalla pääsee Münchenistä tunnissa perille ilman vaihtoja.

Kylästä voi nousta Brauneckin kabiinihissillä ylös ihailemaan maisemia. Kävelylenkkejä löytyy joka lähtöön, myös lapsille sopivia. Alueella on paljon kivoja alppimajoja, joissa voi nauttia ruokaa ja juomaa. Herrlich!
http://www.lenggries.de/de/bergerlebnis-brauneck-1
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: skugga - 11.01.2013, 07:28:42
Alppimurmelin ehdotus taitaa olla juuri sellainen paikka, mitä oltiin ajateltu. Kiitos. Vielä kysymys, että millainen paikka on tuo Bodenseen rannalla sijaitseva Bregez? Haulla löysin pari mainintaa, jossa kommentit oli positiivisia. Ylipäänsä Bodenseen alueelta ei löytynyt paljonkaan kokemuksia. Ymmärtääkseni siellä pystyy risteilemään järvennyli Sveitsin ja Saksan puolelle. Kannattaako?
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Alppimurmeli - 14.01.2013, 08:16:07
Bregenz on omaan makuuni turhan "iso" - onhan se sentään kaupunki ;D Itse muuten huomasin sellaisen seikan, kun etsin ensi kesäksi majoitusta Bodenseen ympäristöstä, että alue on todella hintava. Tuollapäin järviä on vähän ja ne ovat arvossaan. Suomalaisen kannattaa ehkä panostaa ennemmin vuoriin kuin järviin.

Jos kuitenkin järvelle mielii, suosittelen Baijerin suurinta järveä, Chiemseetä. Järvessä on muutamia saariakin, joista tärkein Herreninsel. Siellä sijaitsee yksi Ludwig II:n komeista linnoista, Herrenchiemsee: http://www.herren-chiemsee.de/deutsch/n_schloss/index.htm

Esimerkiksi Prien am Chiemseen kylä on oikein söpö, ja siellä on monia kivoja hotelleja, ravintoloita ja jätskibaareja aivan rannassa. Varsin sopiva kesälomakohde, jos vain sää sattuu suosimaan. Münchenistä pääsee Chiemseelle junalla noin tunnissa.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: skugga - 14.01.2013, 12:44:36
Kiitoksia vinkistä! Saimaalla asuvalle järvimaisema itsessään ei ole se juttu, mutta ehkäpä vuoristojärvien maisema on kuitenkin kotoista eksoottisempi? Valinnan vaikeushan tässä iskee, kun pitäisi osata seuloa muutama hyvä kohde. Aika on kuitenkin rajallinen, eikä tarkoitus ole joka päivä kiitää ympäriinsä, vaan lomailla, eli rauhoittua ja nauttia.

Bregenziä kohtaan ei meillä sinänsä ole muuta intressiä kuin että siitä löytyi kohtuullisen hyvin kuvia ja tietoja googlettamalla. Ja pfänderille pääsee seilbahnilla ihan keskustasta, ja että siellä on jonkinmoinen alppieläinpuisto, jossa voisin kuvitella meidän muksujen viihtyvän. Mutka matkassa on se, ettei meidän loma-ajalle meinaa löytyä kohtuuhintaista majoitusta järviseudulle. Keksittävä siis jotain muuta, eli vuorille ehkä? Täytyy ruveta tutustumaan tohon Lenggriesiin. :-)
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Alppimurmeli - 14.01.2013, 13:33:35
Jos vielä tulee kysymyksiä mieleen, laita vaan tulemaan. Olen reissannut Alpeilla lähes joka kesä vuodesta 1997, joten muutama paikka on ehtinyt tulla tutuksi :) Ensi kesänä olen taas menossa vaeltamaan Itävallan ja Saksan Alpeille, joten ehkä törmätään ;) Mukavia suunnitteluhetkiä!
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: alan_mies - 14.01.2013, 14:50:24
Edellisestä viestistä vaarin ottaen kysyisin; osaatko (osaako joku muu) sanoa, pääseekö Zugspitzelle huhtikuun lopussa? Jos nyt oikein ymmärsin, niin sinne on kaksi eri gondolihissiä tai vastaavaa, toinen Saksan ja toinen Itävallan puolelta, ja tuo Itävällasta operoiva on juuri tuolloin sesonkien välisellä tauolla. Garmischista operoivasta en löytänyt tietoa, ainakaan varmaa.

Nikkisi pohjalta vielä utelen, että missä kannattaisi yrittää murmelinbongausta tuohon aikaan eli huhti-toukokuun vaihteessa. Suunniteltu reitti vie Münchenistä Innsbruckiin ja siitä jokseenkin suoraan länteen, eli Alppien eteläosiin ei keretä. Auto on alla, mutta lumiketjuja ei löydy. Tähänastiset kokemukset alueelta ovat syksyiltä, joten kelitietämystä ei ole.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: MICI_FIN - 14.01.2013, 16:26:24
Edellisestä viestistä vaarin ottaen kysyisin; osaatko (osaako joku muu) sanoa, pääseekö Zugspitzelle huhtikuun lopussa?

Moi,

ainakin ite oon menny 2010 huipulle huhtikuun lopulla ja annoin itteni ymmärtää, että huipulle pääsis vuoden ympäri.

-MICI_FIN
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Alppimurmeli - 15.01.2013, 08:21:25
Itse olen liikkunut Alpeilla lähinnä kesä-elokuussa enkä koskaan noin aikaisin keväällä. Murmelit nukkuvat talviunta ainakin maaliskuulle, mutta ehkä niitä voisi bongailla jo huhti-toukokuussa. Kesäisin olen törmännyt otuksiin useimmiten rauhallisilla vehreillä vuorenrinteillä noin 2000 metrin korkeudessa.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: alan_mies - 15.01.2013, 09:44:39
ainakin ite oon menny 2010 huipulle huhtikuun lopulla ja annoin itteni ymmärtää, että huipulle pääsis vuoden ympäri.

Kiitti, laitoin firmaan kyselyä, saas nähdä vastaavatko. Joku nettilähde väitti, että talvisesonkin jatkuisi tänä vuonna vappuun saakka. Eli eiköhän tässä Garmischista reissun alppiosuus avata ja katsellaan ne murmelit viimeistään sveitsimpää.  :)

Jossain lienee ihan varta vasten tehty murmelipolku, jossa on sekä infoa että hyvä mahdollisuus nähdä veijareita. Mun koko elämän luontoprojektin osa 2/3 siis onnistunee. Se eka oli lunni, kolmas on Tasmanian tuholainen.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Alppimurmeli - 15.01.2013, 12:36:16
Murmelipaikkoja tosiaan Alpeilta löytyy. Me kävimme muutama kesä takaperin Sveitsissä: http://www.saas-fee-wallis.ch/de/erlebnis-sommer.html

"Spielboden 2447 m, Saas-Fee
Das Füttern der Murmeltiere auf den Wanderungen um den Spielboden ist ein Wunder der Natur. Die scheuen Murmeltiere einmal ganz anders und dazu noch nahe erleben. Es ist eine bleibende Erinnerung für Kinder, aber auch für Erwachsenen. Füttern Sie doch mal die Murmeltiere mit Rüben, Nüssen und anderen Leckerbissen."

Rontit kapusivat pähkinöiden perässä oikein syliin saakka, olivat pitkine kynsineen jopa hiukan pelottavia :o Mahtava kokemus kyllä!

Onnea bongaukseen :)
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: alan_mies - 15.01.2013, 15:32:37
Kiitos! Ja kaikesta, mitä jatkossakin viitsit alppimatkailusta kertoa.  ;D

Zugspitzbahnilta vastasivat äsken, että systeemi toimii myös huhtikuun lopulla. Joku osittainen taukopäivä siinä oli, mutta ei häiritse meidän reissua.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: iikka1 - 05.01.2015, 12:48:36
Matkustakaa ihmiset rakkaat Itävaltaan. Asuin siellä puolisen vuotta ja totaalisesti sydämeni sinne menetin. Maa yllätti minut edullisuudellaan (jätetään Wien pois laskuista) ja kauneudellaan vaikka toki olin siellä aiemmin ollutkin. Asuin Grazissa joten jos jollain kysyttävää siitä niin ehdottomasti olen valmis auttamaan. Tuli myös reissattua maata muutenkin ristiin ja rastiin, joten muitankin vinkkejä pystynen mahdollisesti antamaan. :)
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: maggara - 02.02.2015, 18:55:24
Tarkoituksena on lasten kanssa viettää kolmisen päivää kesällä Wienissä Euroopan reissulla. Mitä siinä ajassa ehtisi katsastaa? Arkkitehtuurin ihastelu kiinnostaa itseäni, missä kannattaisi käydä? Entä mitä n. 5-10 vuotiaille lapsille sopivaa tekemistä Wienistä löytyy kesäaikaa?
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: wellu1979 - 03.02.2015, 09:26:34
Prater-huvipuisto(ilm. sisäänpääsy) ja eläinpuisto lapsille.

 Aikuisille schöneburinin linna jonka vieressä se eläinpuisto. Arkkitehtuurista lienee ainoa kohde on http://fi.wikipedia.org/wiki/Hundertwasserhaus. Tripadvisor.com löytyy monta kymmentä museoo josta voi valita mieleisensä. Kävin luonnontieteellisessä museossa, jossa oli kattava kokoelma, mutta aika vanha.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Saramaria - 03.02.2015, 13:13:37
Kyselin itse muutama päivä sitten vähän vanhemmalle vinkkejä  toisella foorumilla (http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g190454-i147-k8115154-Planning_a_short_trip_for_a_12_year_old-Vienna.html).

Schönbrunn (siellä on oma lastenmuseo, ja muistelen että labyrintti puutarhassa oli myös hieno.. saattaa olla lasten makuun), ratikalla ajelu, Prater, kahvilat ja ehkä joku mesta, jossa näkee leipomista, mahd. joku museo on meidän listalla. Mutta tää lapsi on suklaan ja maitokahvin suuri fani, joten Sacheria ja kahviloissa istumista varmaan. ;D TA antaa hyvät pisteet (http://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g190454-d257208-Reviews-Der_Wilhelmshof-Vienna.html) Wilhelmshofin (http://www.derwilhelmshof.com/en/) hotellille ihan Praterin vieressä, joten luultavasti sinne majoitus.

Ja, btw, huomasin, että Vienna Cardilla pääse yksi alle 15v per aikuinen ilmaiseksi julkisilla, halvemmalla travelcardilla ei. Eli jos on muksuja tossa 6-15 ikähaarukassa, kannattaa laskea tarkasti.

(Tää reissu on siis lyhyt lapsen ehdoilla tehtävä kombi-matka Wien-Venetsia 2pv + 3pv, eli yöjunalla vaihtuu kaupunki ja Venetsiaa yritän buukata Redentore-festarien aikaan.)
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Judi Dench - 10.09.2016, 14:44:58
Matkustakaa ihmiset rakkaat Itävaltaan. Asuin siellä puolisen vuotta ja totaalisesti sydämeni sinne menetin. Maa yllätti minut edullisuudellaan (jätetään Wien pois laskuista) ja kauneudellaan vaikka toki olin siellä aiemmin ollutkin. Asuin Grazissa joten jos jollain kysyttävää siitä niin ehdottomasti olen valmis auttamaan. Tuli myös reissattua maata muutenkin ristiin ja rastiin, joten muitankin vinkkejä pystynen mahdollisesti antamaan. :)
  Olemme 2 aikuista lähdössä elokuussa 2017 itävaltaan. Tarkoituksena on lentää Wieniin ja olla siellä 2-3 päivää. Sen jälkeen Salzburgiin ja Graziin ja kummassakin 2-3 päivää. Emme ole koskaan käyneet itävallassa. Missä järjestyksessä olisi "järkevä" matkustaa ensin Salzburgiin vai Graziin? ja osaat varmaan opastaa että mistä voisin katsoa juna-aikatauluja millä siirtyisimme kaupungista toiseen. Reitti ei ole kiveenhakattu että jos on suosituksia myös muista itävallan idyllisistä kaupungeista niin otan infoa erittäin mielelläni vastaan.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: wellu1979 - 10.09.2016, 17:30:00
www. bahn.com ja www.oeb.at löydät aikataulut. Aikatauja voi kysellä tiskilläkin. Kesäkuussa viime vuonna ei ainakaan ollut ruuhkaa Kartasta katottuna Salzburg tulee ekana vastaan kun Wienistä lähtee. Graz on jo aika lähellä Italian rajaa.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: conard - 24.05.2018, 11:31:54
Onkohan kenelläkään kesäkokemusta seuraavista: Söll, Scheffau, Brixen im Thale (tai lähiseudut)? Hakusessa olisi kolmeksi päiväksi joku kiva haikkikohde. Palvelut lapsille, kiva hotla, hyvät reitit ja pittoreski kylä plussaa.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Jusutus - 29.06.2018, 21:39:46
17.7. lähtee vuokra-auto alle Münchenista ja tarkoitus liikkua Itävallassa. 9 päivää aikaa kierrellä joten kaikki vinkit ja ideat otetaan vastaan että missä kannattaa kierrellä. Onkohan majoituksia hyvin saatavilla jos varailee ne tien päällä liikkumisen mukaan vai kannattaisiko suunnitella reitti valmiiksi ja varata jo majapaikat lukkoon? Heinäkuussa varmaan Itävallassakin turisteja liikkuu hyvin.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Fisu - 30.06.2018, 10:22:44
Nähtävyyksistä täytyy mainita Großglockner Hochalpenstraße ja sen varrella olevat Kaiser-Franz-Josefs-Höhe ja Edelweißspitze. Tarjolla huikeita maisemia, alppimurmeleita ja hyvällä säkällä vuorikauriita sekä lukematon määrä mutkia kuskille.
Ajoimme viime kesänä Münchenistä Salzburgin kautta vuorille ja siitä Gardalle, paluu oli Timmelsjochin kautta takaisin Itävaltaan ja Saksaan.
Juttua ja kuvia löytyy https://matkajutut.blogspot.com/2017/10/saksa-itavalta-italia-2017.html
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: chilijogurtti - 01.07.2018, 12:56:48
Hei Itävallassa Tirolin alueella olleet! Lennot on Müncheniin ja nyt pohditaan kannattaako vuokrata auto vai mennä bussilla. Tarkoitus olisi siis mennä vaeltemaan tuonne Zillertalin/ Innsbruckin ympäristöön. Aikaa on 5 päivää. Onko tuolla hyvät julkiset yhteydet vai onko auto hyvä olla? Mites tietullit/parkkimaksut, kokemuksia? Myös parhaat vaelluskohdevinkit ja muutkin must see vinkit otetaan vastaan!
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: HelsinkiFlyer - 01.07.2018, 20:30:53
Itsekin vasta ensi viikolla menossa Zillertaliin. Kokemusta ei siis vielä ole, muttei tulisi mieleenkään vuokrata autoa, kun junat skulaa hyvin. Münchenistä menee kohti Innsbruckia junia parin tunnin välein ja matka noin kaksi tuntia. Zillertaliin mennessä pitää jäädä jollain väliasemalla pois ja jatkaa laakson halki kulkevalla paikallisjunalla. Itse päädymme ostamaan Zillertal-kortit/passit, joilla julkiset, yksi hissimatka päivässä ja uimapaikat. Hissithän tuolla maksavat.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Jusutus - 02.07.2018, 01:04:50
Nähtävyyksistä täytyy mainita Großglockner Hochalpenstraße ja sen varrella olevat Kaiser-Franz-Josefs-Höhe ja Edelweißspitze. Tarjolla huikeita maisemia, alppimurmeleita ja hyvällä säkällä vuorikauriita sekä lukematon määrä mutkia kuskille.
Ajoimme viime kesänä Münchenistä Salzburgin kautta vuorille ja siitä Gardalle, paluu oli Timmelsjochin kautta takaisin Itävaltaan ja Saksaan.
Juttua ja kuvia löytyy https://matkajutut.blogspot.com/2017/10/saksa-itavalta-italia-2017.html

Mainitsemasi nähtävyydet on ainakin päällimmäisenä listalla. Kotkanpesä ajatuksena myös käydä alkuun katsastamassa. Ensimmäisen yön majoituskin sattuu lähelle sitä. Gardajärvi varmasti myös käytävä katsomassa ja varmasti yön seutukin siellä vietettävä.

Jos esim. Itävallan puolella suositeltavia kylpylöitä/kylpylähotelleja niin saa vinkata.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Haroosh - 02.07.2018, 02:29:57
Toukokuun alussa tuli pieni kierros samalla suunnalla heitettyä. Munchen-Berchtesgaden-Bad Gastein-Kufstein-Munchen.Berchtesgaden oli kiva pieni kaupunki Kotkanpesän lähella.  Kotkanpesä oli ihan ok, maisemat ja tie paikalle hienot. Samalla käytiin katsomassa Königsee, joka oli myös ihan jees. Poislähtiessä pyörähdettiin käymässä Sommerrodelbahn Keltenblitz. Talvella laskettelua, kesällä kelkkarata. Pidettiin kyllä.

Seuraava stoppi oli Eisriesenwelt, ja näkemisen arvoinen sekin. Kannattaa ottaa pitkähihaista mukaan. Kierros kestää tunnin ja lämpötila oli nollassa.

Bad Gastein oli kohtuu kuollut laskettelusesongin ulkopuolella mutta kylpylöitä siellä kyllä on. Nätti kaupunki kesälläkin, mutta tosi hiljainen. Toi Großglockner Hochalpenstraße mitä Fisu suositteli on kyllä hieno. Ajeltiin sitä kautta pois ja oli upeat maisemat.

Kufstein löytyi puolivahingossa, mutta oli viihtyisä pieni kaupunki. Olis voinut olla vaikka päivän pidempään.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: chilijogurtti - 04.07.2018, 16:56:39
Itsekin vasta ensi viikolla menossa Zillertaliin. Kokemusta ei siis vielä ole, muttei tulisi mieleenkään vuokrata autoa, kun junat skulaa hyvin. Münchenistä menee kohti Innsbruckia junia parin tunnin välein ja matka noin kaksi tuntia. Zillertaliin mennessä pitää jäädä jollain väliasemalla pois ja jatkaa laakson halki kulkevalla paikallisjunalla. Itse päädymme ostamaan Zillertal-kortit/passit, joilla julkiset, yksi hissimatka päivässä ja uimapaikat. Hissithän tuolla maksavat.

Laitappa parhaat vinkit jakoon kun palaat!  :) Missäpäin meinasitte majoittua? Itse oon miettinyt Zell am Zilleriä tai lähistöä.

Oma reissu elokuun alussa ja innolla jo odotellaan. Auto toisi tiettyä vapautta  majoitusten tm. suhteen ja jos laskee juna tms. Lippujen hinnat kahdelle niin vuokraus tulee ihan samanhintaiseksi tai jopa edullisemmaksi. Ainoastaan mahdolliset hullut ruuhkat epäilyttää ja tietty mahdolliset kalliit tie-/parkkimaksut.

Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: Fisu - 04.07.2018, 18:43:06
Auto toisi tiettyä vapautta  majoitusten tm. suhteen ja jos laskee juna tms. Lippujen hinnat kahdelle niin vuokraus tulee ihan samanhintaiseksi tai jopa edullisemmaksi. Ainoastaan mahdolliset hullut ruuhkat epäilyttää ja tietty mahdolliset kalliit tie-/parkkimaksut.

Auto tuo ennen kaikkea vapautta nähtävyyksien katseluun, parhaat paikat löytyvät yleensä pikkuteiden varsilta. Toissa vuoden Alppireissulta ei ole pahemmin mielikuvia, että olisi liikenteessä näkynyt paikallisliikenteen busseja.
Itävallan vignette maksaa tänä vuonna 9€/10vrk. Maksulliset näköalatiet ovat oma juttunsa, ne voivat maksaa setelirahaa, mutta eipä niille juuri muuten pääse kuin itse ajamalla. Moottoriteitä ei kannata ajella muutoin kuin ajansäästämismielessä.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: HelsinkiFlyer - 05.07.2018, 12:36:35
Kyläksi valikoitui Fügen heti Zillertalin pohjoispäästä. Miksi? Siellä on uimahalli ja maauimala, jossa liukumäkiä. Mukana siis ala-asteikäiset kundit. Laakson halkihan kulkee paikallisjuna ja busseja menee rinteillä sekä laaksossa. Zillertal-card tai joku vastaava maksaa muistaakseni 84 euroa/6 päivää. Noita aikuisille ja skidit pääsevät maksutta. Saa mennä kerran päivässä hissillä ylös ja alas. Sekä paikallisliikenne ja uimahallit sisältyy. Juna Münchenin lentokentältä laakson rajalle johonkin pikkustadiin oli 49 euroa neljältä. Paluumatka varmaan toista kautta eli Innsbruckin suunnasta. Matkalla viisi päivää aikaa pysähtyä johonkin tai Müncheniin suurstadin museoihin, puistoihin ja biergarteneihin.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: HelsinkiFlyer - 24.07.2018, 11:07:41
90hyt rapsa, kun kerran tuli käytyä Zillertalissa. Junalla Münchenistä 90 nopeimmillaan Jenbachiin. Sieltä laiturin toiselle puolelle ja Zillertal-bahniin. Sillä vartti ja saavuttiin laakson ekaan kylään Fügeniin. Siellä majoitus viikoksi, kesällä sopuhinnat. Ei mitään booking.com hotlia, täysin ylihintaisia. Kylän turistitoimiston kautta kotimaassa varattu kaksio erillisellä keittiöllä ja 15 metrisellä asunnon levyisellä partsilla 450 euroa viikoksi. Kannattaa varoa etäisyyksien lisäksi korkeuserot. Kauppoja useita Fügenissä. Hissi ylös vuorelle, juna, maauimala ja paikallisdösät Fügenin plussia.

Zillertal-kortilla(85 euroa aikuisilta/6päivää/omat skidit maksutta) sai paikallisjunan, dösät, kerran päivässä yhden hissin ylös ja alas sekä maauimalat). Joka kylästä löytyi maauimala. Käytiin Zell am Zillerissä, Fügenissä ja Mayrbachissa. Poikien (8&10v) kaikki hienoja. Zellissä hienoimmat liukumäet (monia), Fügenissä toiseksi, mutta vetovoimana hieno virtaava allas, Mayrbachissa vaatimattomin. Stadikalla veti  vetoja sekin.

Mäistä lyhyesti: Kaikkialla hienoja maisemia. Komeimmat kävelyt oli Hintertuxissa, Mayrbachista vielä etelään. Kannattaa käydä missä tahansa rinteellä. Reitit kunnon ja fiiliksen mukaan. Hintertuxin reitit olivat upeimmat. Hyviä muuallakin.

Nämä kirjoitin nopsaan talteen muille avuksi. Vastailen lisää, jos  vielä detajit kiinnostavat.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: conard - 25.07.2018, 11:57:58
Jatketaan Helsinkiflyerin perään, kun vähän samoilla huudeilla on liikuttu. Olen kahtena viime kesänä käynyt Itävallassa, ja tässä ajatuksia seuraavista kohteista: Mayfhofen (Zillertal), Reith am Alpbachtal ja Söll.

Liikkuminen: Me olemme vuokranneet auton Münchenin lentokentältä. Tällä kertaa maksoi bränikkä Audi A6 408€ kymmeneksi päiväksi. Tosin Avista en voi suositella: jouduimme odottamaan auton 4 (!) tuntia. Oli pikkaisen kiukkuista porukkaa kentällä. Muiden vuokraamojen hommat toimivat. Pelipaikoille ajaa lentokentältä parissa tunnissa ilman ruuhkia. Ruuhkat voivat pidentää ajoa huomattavasti, joten takaisin kannattaa lähteä hyvissä ajoin. Saksan ruuhkat ovat toista kuin mannerheimintiellä. Tarvitseeko autoa? Eka reissu oltiin ilman ja hyvin pärjättiin. Toisaalta auto tuo monessa paikassa kyllä helpotusta, eikä joudu suunnittelemaan niin paljoa paikallisdösien varassa. Kuulisin Helsinkiflyeriltä mielellään lisää tuosta jenbachin junasta? 1,5h munchenin lentokentältä vai keskustasta? Mikäli kentältä niin kuulostaa aika hyvältä. Mikäli keskustasta, niin tetsausta tulee autoon verrattuna kyllä jo huomattavasti enemmän. Me menimme ensimmäisellä alppireissulla yhteistaksilla, mutta tuo oli varsin kallista lystiä per hlö, eli mielestäni jo kahdelle hengelle vuokra-auto alkaa olla fiksumpi.

Mayrhofen:

Kylä on ok, ei ehkä kaikkein pittoreskein, mutta hieno joki menee kylän läpi ja täällä on suhteellisen paljon kauppoja ja elämää, eli aktiivisuudesta tykkäävälle. Mayrhofenista lähtee suoraan ylös erittäin kiva kävelyreitti, joka vie sitten ylhäällä kulkevalle panoramawegille. Kävelimme sitä pitkin Hippachiin (sonnenalm), sieltä alas ja sitten junalla takaisin kylille.

Me majoituimme Gutshof Zillertalissa, jota en kyllä voi olla hehkuttamatta liikoja. Ei ole ihan halvin, tai siis oikeastaan meillekin vähän ylihintainen (taisi olla 220€/yö puolihoidolla kahdelle, muksu ilmaiseksi), mutta rahalla saa. Aamupala on ihan huippu, mm. proseccoa itseotossa, sen seitsemää sorttia hedelmää, oman leipomon leipiä jne. Siis todella laadukas. Iltapäivällä oli välipalaa, joka yleensä oli samoja leipiä, ehkä edellisen illan keittoa, nakkeja tms. helppoa. Illallisella oli kuuden ruokalajin illallinen yleensä kaavalla salaattipöytä itseotossa, alkupala, keitto, pääruoka, juustot, jälkkäri. Ruokien taso ei nyt ihan suomen finedineä ollut, mutta ei siitä ihan liikaa jäänytkään. Kolmen yön pakettiin kuului myös yksi 55min hieronta. Hotellissa on saunaosasto, jossa on hyvä höyrysauna ja kohtuullinen suomisauna. Pihalla on lisäksi varsin hyvä saunamökki, jossa siis toinen suomisähkösauna. Eivät nämä nyt tietenkään puusaunalle vedä vertoja, mutta tuo pihan sauna on varsin laadukas. Piha on iso, siinä on aurinkotuoleja jne. ja kaiken kruunaa uima-allas, jossa on pari hierovaa suihkua. Avaavat hyvällä säällä uima-altaan katon. Näillä spekseillä maksoin siis mielelläni tuon hinnan.

Mayfhofenin miinus ovat kalliit hissit. Helsinkiflyerin mainitsema viikkokortti on jo ihan ok-hintainen, mutta päiväksi hissinousu on n. 23€.

Reith am Alpbachtal:

Alpbachtal on Zillertalista viereinen laakso. Itse laakso ei ole ehkä ihan niin näyttävä, ja yleisesti paremmat vaellusmestat löytyivät Mayrhofenista (ja varsinkin siitä eteenpäin). Reith on kuitenkin todella tunnelmallinen kylä, jonka keskustassa on maakuoppauimala. Toimii lapsille sairaan hyvin, vaikkei vesiliukuja tms. ollutkaan. Alpbachin kylän lähellä olevan hissin yläasemalla on Lauserland, joka oli huikea seikkailupuisto lapsille – ja ilmaiseksi.

Alpbachissa iso plussa on se, että laakson kaksi hissiä kuuluvat majoituksien yhteydessä saatavan kortin hintaan paikallisbussien, uimaloiden jne. lisäksi. Lisäksi toinen hissi lähtee suoraan Reithistä, joten hissiajelua on helpompi harrastaa pienellä kynnyksellä. Lapsifasiliteettien vuoksi palasimmekin tänne tänä vuonna. Molempina vuosina eksyimme rolling oldies -kyläjuhlien aikaan, jolloin kylä täyttyi amerikanraudoista, tyllihameista ja liverock’n’rollista. Ei ehkä erityisen alppia, mutta toimi.

Reithissa majoituimme hotel Stockerwirtissä samalla puolihoitokonseptilla. Tämä oli vähän halvempi kuin Mayrhofenin hotla, mutta ruoan taso ei myöskään ollut yhtä hyvä. Itse asiassa safka oli täällä hintaansa nähden vähän pettymys, joten samaan hotelliin en enää kolmatta kertaa ole palaamassa.

Söll:

Söll on seuraavassa laaksossa Wilder kaiser –vuoriston kupeessa. Jälleen maisemat ovat vähän flätimpiä, ja Söllin asema isona hiihtokeskuksena näkyy siinä, että aakeaa laakeaa on paljon. Vaellus metsissä on kivempaa kuin rinnettä pitkin, joten tämä ei mielestäni ole haikkaajalle plussa. Mutta Söllistä ja sen lähikylistä löytyi myös oikein mukavaa haikkia, vesiputouksia yms.

Söllissä jälleen hissit maksoivat 20€/päivä, joten tästä tulee kulunkia. Toisaalta sitten taas aika ylhäällä oli erilaisia parkkipaikkoja, joista pääsi heti vaellusmestoille, joten täällä oma auto oli erittäin hyvä kapine. Söllin kylästä ei käytännössä vaella mihinkään.
Majoituimme Apartment Helene Kollerissa. Luulin, että meillä olisi oma kämppä, mutta olimmekin aika nihkeän akan yläkerrassa. Hintalaatusuhde oli huono, mutta isommalle porukalle tämä voisi olla hyvä setti. Söllin kylä oli ihan kiva, ja varsinkin kerran viikossa järkättävissä kyläjuhlissa oli oikein kiva tunnelma.

Me olimme siis 3+3+3 yötä edellä mainituissa kohteissa. Ajomatka kohteesta toiseen oli n. 30min. Tässä auto oli kätevä.

Näillä huudeilla on myös linkattava nämä rotkot, jotka olivat kyllä varsin vakuuttavia: https://www.alpbachtal.at/en/summer/hiking/the-gorges


Vaeltaminen:
Minkälaista alppivaellus on? Varmasti lappiin verrattuna (en ole kuin kerran ollut, joten en ole sen puolen pro) kannettavaa kamaa on paljon vähemmän. Koska useimmiten tehdään päiväretkiä, ilman voi ennustaa aika hyvin, joten hirveästi varavaatetta ei tarvitse. Puroja on joka puolella, ja näistä voi tankata superraikasta vettä, joten isoja vesimääriä ei tarvitse. Superidyllisiä hüttejä on joka puolella, ja näissä syö ja juo edullisesti, joten eväitäkään ei tarvitse. Jos rinkka ei paina selkää, niin vaativuutta tulee sitten vastaavasti korkeuseroista. Sekä ylöspäin että alaspäin meneminen on rankkaa, alaspäin monen mielestä polvien kuormituksen vuoksi jopa rankempaa. Korkeuserojen vuoksi alpeilla ei niinkään puhuta reittien pituuksista, vaan niihin käytettävistä ajoista.

Alpeilla on mahdollista kävellä niin laaksojen pohjilla, usein jossain vähän ylempänä, mutta vielä puurajan alla kulkevilla poluilla tai sitten kiipeillä huipuille. Omasta mielestäni puurajalla on kivointa. Huiput ovat yleensä kylmiä, karuja ja tuulisia, ainakin n. 2200m jälkeen. Reitit on yleensä väriluokiteltu, ja noihin luokituksiin on syytä suhtautua vakavasti. Meidän kokemuksemme mukaan punaiseksi merkitty reitti on sellainen, jonka on aina pystynyt menemään, mutta niissäkin voi olla vaarallisia paikkoja. Mustaa emme ole koskaan pystyneet menemään, ja niissä vaaditaankin yleensä kiipeilyvälineitä mukana. Punaisilla reiteillä vaarat ovat yleensä sellaisia, että polku on kyllä helppoa, mutta ei kovin leveää ja jos putoaa toiselle puolelle niin se on sitten siinä. Mitä syrjäisemmille reiteille menee, sitä enemmän tällaisia spotteja yleensä tulee. Toisaalta syrjässä on sitten myös niitä hienoimpia paikkoja, ja näkee enemmän eläimiä kuin ihmisiä.

Suurimman osan reiteistä kävelee ainakin hyvän vartalonhallinnan omaava henkilö ihan lenkkareilla. Kivikoissa ja ajoittaisilla lumipätkillä vaelluskengät ovat hyvät. Itse olen suosinut kaksia kenkiä, jolloin jalat saavat välillä levätä raskaista vaelluskengistä.

Summa summarum, alpit ovat kyllä todella tehneet vaikutuksen. Raikas ilma, hyväntuuliset ihmiset, kesällä aika rauhallisesti jengiä, ainakin Itävallassa aika edulliset hinnat. Ja se infra, joka on ollut muuttumattomana vuosikymmeniä. Lapset huomioidaan hyvin, ja kesä on usein täynnä kaikenlaista aktiviteettia kylissä.
Otsikko: Vs: Itävalta
Kirjoitti: chilijogurtti - 13.08.2018, 16:22:34
Hei!

Tuonpa minäkin omat kokemukset tänne muiden jatkoksi.

Me päätettiin myös vuokrata auto Münchenistä. Ajeltiin sillä kohti etelää. Ekan päivän pysähdyksinä mm. kaunis Achensee-järven ympäristö.

Yövyttiin kaksi ekaa yötä Gerloksen kylässä. Majatalona Landhaus Staudacher, iso parvekkeellinen huone aamiaisella kahdelle oli reilut viisikymppiä, auton sai parkkiin ilmaiseksi pihaan. 

Toisena päivänä käytiin vierailemassa Itävallan suurimmalla vesiputouksella, eli Krimmlissä. Vaikka porukkaa oli aika paljon, voin silti suositella paikkaa, hienoja sateenkaaria muodostui putoksen ylle.

Paluumatkalla käytiin pulahtamassa Durlassboden -järvessä. Mikäs siinä uidessa lumihuippuisia vuoria tuijotellen.  :)

Kolmantena päivänä kamat autoon, ja ajettiin hieman etelään päin Schelegeiss-järvelle. Siellä haikattiin ylös Olberer -vuorelle.  Tämä on juuri tuota Hintertuxin aluetta, jota HelsinkiFlyer myös kehui, ja täytyy kyllä kompata!

Päivän huikean retken jälkeen ajeltiin Innsbruckiin, josta meillä oli varattu majoitus kahdeksi seuraavaksi yöksi Pension Paula -nimisestä paikasta. Taas kiva majatalo aamiaisella, hintaa hintsusti enemmän kun Gerlosissa, mutta toki Innsbruck on isompi kaupunkikin. Pihaan sai auton parkkiin ilmaiseksi.

Seuraavana päivänä noustiin Innsbruckin lähivuorelle Seegrubelle hissillä ja haikattiin sieltä vielä ylähuipulle, eli Hafelekarille. Tämä kävely on aika lyhyt, noin tunnin, mutta polku on suht jyrkkää, joten ehkä en ihan pienemmille suosittelisi.

Viimeisenä Itävaltapäivänä oli sitten tiedossa ajelu takaisin Müncheniin. Matkalla pysähdyttiin vielä Mittenwaldissa ja käytiin katsomassa Leutasch-Klammin rotko ja vesiputous.

Hieno reissu oli ja Alpit on kyllä tehneet vaikutuksen! Seuraavaksi pitää varmaan suunnata Italian puolelle.

Auto oli omasta mielestä kätevä, pääsi juuri sinne minne halusi, milloin vain ja pystyi pysähtymään missä halusi. Ja onneksi pelkäämiäni ruuhkia ei ollut!