Pallontallaajat.net

Maapallo on pyöreä => Etelä-Amerikka => Aiheen aloitti: Cathy - 22.12.2004, 21:25:52

Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Cathy - 22.12.2004, 21:25:52
Nyt tulis aika laaja kysymys... :) Eli vaikka matkusteltua on tullut vähän ristiin rastiin, ei Etelä-Amerikan suunnalla ole tullut koskaan käytyä. Olisi kiinnostavaa kuulla mantereella enemmän reissanneilta, mitkä maat siellä erityisesti olisivat käymisen arvoisia? Onko väliä mihin aikaan vuodesta lähtee (johonkin aikaan touko-ja elokuun välillä sopisi parhaiten)? Kiinnostuksen kohteina ovat ennen kaikkea luonto, paikallisen kulttuurin näkeminen ja "liikunnalliset" aktiviteetit, sekä lähes kaikki mahdollinen muukin, mitä vaan osaatte suositella :)!

Olisimme luultavasti lähdössä reissuun kahden tytön voimin, ja koska emme osaa espanjaa eikä kokemusta tällä suunnalla reissaamisesta ole, olisiko jonkinlainen valmismatka paras? (vaikka kyllä kiinnostusta kieltenkin opiskeluun löytyy) Ja onko järjestetyistä esim. vaellus-/seikkailumatkoista kokemusta?

Kaikenlaiset kokemukset kiinnostavat, kiitos jo etukäteen :)...
Otsikko: Re: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Anonymous - 22.12.2004, 22:45:32
Heti kärkeen sanoisin tuohon kieliasiaan, että siellä on mahdollisuus oppia kielestä ainakin perusteet nopeasti ja halvalla. Isommissa kaupungeissa, ja osassa pienempiäkin, on esimerkiksi viikon tehokursseja kieleen, ja lopun sitten oppiikin käytännössä. Viikon kurssista muutama kymppi ei ole paha hinta. Kouluja on joka lähtöön, eli kannattaa kysellä hostellilla tai kursseilla olleilta pallontallaajilta kokemuksia.

Sitten siihen laajaan kysymykseen :) Käymisen arvoisia ovat varmasti kaikki maat, riippuen vähän mistä tykkää. Perussa/Boliviassa Andit antavat vaeltajalle paljon, ja jos sen tyyppiset maisemat kiinnostavat niin jylhiä vuoria kelpaa siellä katsella. Näissä maissa myös alkuperäiskansojen kulttuuria pääsee näkemään, milloin aidompaa milloin muovisempaa. Brasiliassa on tietysti oma sambarumbabueno -rantakulttuurinsa, ja Argentiinassa ja Chilessa peruseurooppalainen meininki. Kolumbioista ja venezueloista ei ole kokemusta joten omakohtaista kokemusta ei ole, mutta yllättävän harva niitä kehuu. Paraguayssa nyt ei mitään kehumista olekaan :)

Näistä stereotypioista huolimatta lähes jokaisesta maasta löytyy tekemistä ja näkemistä joka lähtöön; kulttuuria, kulttuurien sekoitusta, luontoa, vettä, vuoristoja, andimaissa hyvät laskettelumahdollisuudet, suurkaupunkeja huvituksineen, sekä roistoja ja huijareitakin.

Huomaa myös, että ilmasto vaihtelee pohjoisen kuumasta ja kosteasta etelän kylmään. Jos matkustat touko-elokuun välillä, niin esim. jo Buenos Airesin korkeudella on silloin (huomattavasti) kylmempää kuin Suomessa samaan aikaan.

Jos nyt itse olisin lähdössä, niin yrittäisin ajoittaa lähdön jonnekin helmikuun lopun tai vaihtoehtoisesti elokuun tienoille. Silloin ei ole monessakaan paikassa lomia, joten ryysistä ei ole odotettavissa. Silloin on jo/vielä hiihtokausi Argentiinan ja Chilen hiihtokeskuksissa, mutta ei kuitenkaan vielä/enää kamalan hiostavaakaan paitsi jossain sademetsissä jossa hiostaa aina. Välimatkat on aika isoja, joten liikaa ei kannata näkemistä hommata etukäteen, ellei sitten satu tykkäämään linja-autossa istumisesta (kuten esim. minä tykkään :)). Lentämälläkin tietysti pääsee monia reittejä, jos vaan lompakko kestää.

Miten olis vaikka tämmönen kierros: lento Buenos Airesiin, jossa kielikurssi ja -kylpy heti alkuun. Siitä etelään, lentämällä Tulimaahan, tai bussilla pysähdellen välillä päiväksi pariksi patagonian luonnon helmassa. Etelän jäätiköiltä sitten Chilen kautta pohjoista kohti, muutama päivä laskettelemassa jossain sopivassa kohteessa, esim. Mendozan (Arg.) nurkilla, jossa voi vierailla vaikka viinitiloilla ostamassa edullista pullotettua kulttuuria. Siinä piipahdukset vaikka Santiagossa ja Viña del Marissa jos kiinnostaa. Matka jatkuu Machu Picchulle, Titicacalle, siitä lämä tiskissä kohti Iguazun putouksia ja edelleen Brasiliaan. Sieltä kattelee jonkun kivan pikkukaupungin missä levähtää pari päivää, pyyhkäisee siitä Rio de Janeiroon jossa käy pakolliset käynnit Jeesus-patsaalla yms. kohteissa ja lentää pois.

No huhhuh, tulipahan reissu. Paljonkos teillä sitä aikaa oli? Tuossa kierroksessahan menis pelkkään bussissa istumiseen kaks viikkoa. No, kerrankos sitä elämässään kärsii. Ja jos ei nappaa niin jättää Tulimaan pois, tai Perun ja Bolivian. Ehkä kannattaa harkita jos keskittyis vaikka alueeseen Ecuador-Peru-Bolivia-pohjoinen Chile-luoteis-Argentiina. Tai eteläinen Brasilia-Argentiina-Uruguay-Chile, riippuen vähän mitä haluaa nähdä.

P.S. fillari on hyvä keksintö, kantsii vuokrata

P.S. jos käy Buenos Airesissa, niin sieltä on sitten pakko käydä laivalla Uruguayssa Colonian pikkukaupungissa. Ei siellä juuri mitään näkemistä ole, mutta pakko mikä pakko :)
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Cathy - 25.12.2004, 15:12:42
Kiitos paljon vinkeistä!!!! Hyvältä kuulosti... joo, ehkä lähtö kannattais sit ajottaa tosiaan vaikka jonnekin elokuun alkuun, ja ottaa koulun alusta vähän omaa lomaa... ;) Luuletko että jossain 1,5 kuukaudessa ehtis jo näkeen jonkin verran, vai pitäiskö varata enemmän aikaa? Toi Tulimaa tosiaan on aika kaukana, mutta jos noiden muiden kohteiden ympärille alkais reittiä suunnitteleen. Onko tuolla muuten yleisesti ottaen miten helppo päästä paikasta toiseen, eli millä tasolla julkinen liikenne on? Entä onko joitain maita, jotka on pienille suomalaistytöille liian vaarallisia (eli joissa oma varovaisuus ei riitä)? :roll:
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: LM - 27.12.2004, 22:36:26
Muissa maissa en talla suunnalla ole reissannut, mutta tasta Perusta ei ole ainakaan pahaa sanottavaa. En tieda onko syyna "ei turistikausi" vai mika, mutta en ole kokenut oloani enka omaisuuttani millaan tavalla uhatuiksi taalla, vaikka ollaan kierretty maata niin jalan, hevosella kuin moottoripyorallakin.

Espanjasta osaan vain niukat alkeet, lahinna perusfraaseja seka numerot mutta hyvin ollaan parjatty ja koko ajan oppii kielta lisaa kun on pakko.

Joten ei muuta kuin matkaan! Jos menee turistikauden ulkopuolella, majoitus, moottoripyoravuokrat jne ovat paljon edullisempia. Esim. saimme hyvatasoisen hotelliHUONEISTON 12 dollarilla kun sen normaalihinta olisi ollut 68 dollaria.  Pyoravuokrat miinus 40% vilkkaimmasta turistiajasta.
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Anonymous - 30.12.2004, 20:08:05
Lainaus käyttäjältä: "Cathy"
Kiitos paljon vinkeistä!!!! Hyvältä kuulosti... joo, ehkä lähtö kannattais sit ajottaa tosiaan vaikka jonnekin elokuun alkuun, ja ottaa koulun alusta vähän omaa lomaa... ;) Luuletko että jossain 1,5 kuukaudessa ehtis jo näkeen jonkin verran, vai pitäiskö varata enemmän aikaa? Toi Tulimaa tosiaan on aika kaukana, mutta jos noiden muiden kohteiden ympärille alkais reittiä suunnitteleen. Onko tuolla muuten yleisesti ottaen miten helppo päästä paikasta toiseen, eli millä tasolla julkinen liikenne on? Entä onko joitain maita, jotka on pienille suomalaistytöille liian vaarallisia (eli joissa oma varovaisuus ei riitä)? :roll:


Hyvä matka se tulee olemaan meni sitten millon vaan. Mutta jos menee Suomen kesällä, niin jättäisin eteläisen osan kokonaan väliin ja keskittyisin enemmänkin Brasiliaan, Pohjois-Argentiinaan, Boliviaan, Peruun.

1,5 kuukautta riittää hyvin, vähempikin riittää, mutta matka on vaan suhteutettava siihen käytettävissä olevaan aikaan. Tuon ajan saa menemään helposti vaikka pelkästään Brasseissa, mutta tuskinpa tekään siellä viikkotolkulla samassa paikassa viihdytte, eli todennäköisesti ehditte vaikka mihin. Sehän tuolla on hyvä että jos joku paikka tuntuu tylsältä niin sieltä pääsee julkisella liikenteellä yleensä suht hyvin pois, ja vieläpä edullisesti. Argentiinassa, Chilessä ja Brasiliassa julkinen liikenne on ihan ok, Argentiinassa bussit ovat tasoltaan parhaimmillaan jopa loistavia (yöbussit, makuupaikkoja, lentokonesafka kuuluu lipun hintaan jne.), ja tällä hetkellä hyvin edullisia. Myös maiden välinen liikenne pääsääntöisesti toimii, pientä seikkailua joskus toki on mutta sehän kuuluu asiaan. Junia on sitten vähän heikommin eli ei sit kannata inhota bussimatkustamista...nimimerkillä yli 40 tunnin bussireissuja siellä päin maailmaa :)

Turvallisia on ne kaikki maat. Ja turvattomia kans. Kyllä siellä pääsee omaisuudestaan eroon, terveydestäänkin ja jopa hengestäänkin jos ei pidä varaansa. Mutta etenkin näissä "sivistyneissä" etelän maissa ei eroa normaaliin eurooppalaiseen kaupunkiin ole. On slummeja, ja arveluttavalle alueelle saattaa joutua vahingossakin jos ei katsele minne menee. Aina sieltä jotenkin selviää, normaaleja varotoimia ei kuitenkaan kannata unohtaa (ei kaikkia rahoja samassa paikassa, passin kopiot, älä mene yksin sinne ja tänne, äläkä yöllä ja vältä tiettyjä paikkoja päivälläkin, älä ota taksia suin päin yms. tiedät varmaan nämä).

Semmonen näppituntuma lienee hyvä että mitä pohjoisemmaksi mennään sitä epämääräisemmäksi homma menee. Ja paikallisilla on toisinaan aika mielikuvituksellisiakin konsteja kerätä irtonaiset rahat turisteilta pois (rahat ne kuitenkin mieluummin vie kuin hengen joten siinä mielessä ei hätää) eli terve epäluuloisuus auttaa joskus suunnattomasti. Vähänpä niitä rosvoja on, mutta ne kun käyttäytyy ihan samalla tavalla kuin muutkin ihmiset (juttelee tuntemattomille, koskettelee, auttaa, opastaa jne jne) niin silloin saattaa hämääntyä.
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Boca - 01.01.2005, 14:41:41
höpö-höpö ettei kolumbiassa olisi mitään erityistä: aivan mahtava luonto, biodiversiteetti, kulttuurien kirjo (inkkarit!!) ehdottomasti seikkailun arvoinen! turvallisuus on tietenkin toinen juttu mutta kun pysyttelee pois venezuelan rajan tuntumasta ja on supervarovainen niin pitäisi olla ok. cartagenan vanha kaupunki aivan mahtava!!!
Otsikko: Paraguay ym.
Kirjoitti: Olav - 03.01.2005, 18:43:39
Höpöhöpö että Paraguayssa ei olisi mitään kehumista! Paraguayhin kannattaa mennä, sillä siellä ei ole pahemmin turisteja. Erittäin eksoottinen paikka ja korruptoitunut. Kannattaa yrittää tutustua siellä saksalaisiin siirtoilaisiin, jos osaat saksaa. Mielenkiintoisimmat ihmiset olen tavannut ja nähnyt Paraguayssa. Näin jopa kadulla Pekka Siitoisen natsikopion ruskeassa univormussa ja Hitler-viiksissä. Meinasin ottaa kuvan hemmosta, mutta en sitten uskaltanut. Paraguayn nähtävyydet ovat vähäisiä, mutta jos tutustuu ihmisiin siellä niin mielenkiintoisia juttuja saa kokea roppakaupalla.

Mitä tulee espanjantaitoon niin kun osaatte numerot ja Cuenta cuesta (=mitä maksaa) niin pärjäätte jo aika hyvin jopa Brasiliassa. Itse ainakin pärjäsin vaikkakin saksastakin voi tietyillä seuduilla olla ihmeesti hyötyä!

Kannattaa välttää kaupunkien (ainakin hieman isompien) keskustoja jokaisessa maassa iltaisin. Eivät ole terveellisiä paikkoja edes Uruguayssa!  

Etelä-Amerikka on vaarallinen mutta paranoidi ei kannata olla. Lue matkaoppaiden neuvot tarkkaan! Itse olen matkustanut yksin kahteen otteeseen E-Amerikkassa. 1- reissu oli Chilessä, Argentiinassa ja Uruguayssa ja 2. reissu kuukausi sitten oli kuukauden reissu Riosta Iguassulle, Asuncioniin ja lopulta Pohjois-Argentiinan kautta Montevideoon. Ihmiset ihania mutta hyvä olisi tietysti osata espanjaa sujuvasti jos haluaa tutustua ihmisiin kunnolla:( Itse opiskelen nyt kieltä täyttä häkää, jotta ensi kerralla saa reissusta enemmän irti!

Oman kokemukseni suosikkini ovat silti Brasilia ja Chile. Peru ja Ecuador olisivat listalla jos olisin sinne jo ehtinyt...
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: -jussi- - 04.01.2005, 09:52:01
entäs venezuela, tuntuu että siellä on aika harva käyny ku olen yrittäny ihmisiltä kysellä vinkkejä tulevaa venezuelan ja brasislian reissua varten.

10. helmikuuta on lähtö edessä eikä malttais enään paikoillaan jähiä mitenkään..

j
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Cathy - 14.01.2005, 15:15:37
Milloin tuo turistikausi on pahimmillaan?
Otsikko: Etelä-Amerikka
Kirjoitti: Anonymous - 17.01.2005, 21:41:06
Itsellä tekisi mieli hieman sukkuloida Etelä-Amerikassa tuossa noin vuoden kuluttua, esim. Buenos Aires, Rio de Janeiro ja Cuzco tekisi mieli katsastaa. Air Madridilla pääsee "halvalla" Limaan, mutta miten sieltä Buenos Airesiin- Rioon ja takaisin Limaan? Juna, bussi vai lennoilla? Lentäen tulee melko suolainen hinta...Tai sitten pitää Lima jättää väliin ja koittaa käydä Rio ja Buenos Aires, onko jollain jotain vihjeitä miten matka tehdä?Linkkejä bussifirmoihin?
Suunnittelu on kova, mutta rahatkin pitäs kokoon saada :D
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: LM - 18.01.2005, 17:07:54
Jos Peruun menet niin enpä kyllä voi suositella Cuscoa. Kuukauden aikana oikeastaan ainoa kaupunki siinä maassa josta en pitänyt. Miksi? Kaupunki on täynnä turisteja ja kaikki tuntuu jotenkin... epäaidolta. Sacred Valley on toki näkemisen arvoinen. Jos toistamiseen lähtisin Machu Picchua ihailemaan, yöpyisin varmaankin Aquas Calientesissa Cuscon sijaan, sekin oli (kaikkine turisteineenkin) mukavampi paikka kuin Cusco.
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ucee - 20.01.2005, 19:28:41
Peru on ihan loistava maa mutta 98% turisteista tekee sen virheen etta suuntaavat Limasta suoraan etelaan kohti "pakkonahtavyyksia" Titicacaa, Cuzcoa ja Machu Picchua. Aivan upeita paikkojahan nuokin ovat mutta todella turistimaisia ja siksi monelle jaa "koko" Perusta turismin kyllastama maku. Tanne matkaaville suosittelisin varaamaan ainakin 3 viikkoa pohjoisen (Cajamarca, Chachapoyas, San Martin) ja keskiosan (Mantaro-laakso, Chanchamayo, Pucallpa) tutkailuun, jossa muutaman viikon jalkeen voi tulla jopa ikava valkonaamoja.

Muista paikoista Buenos Aires, Brasilian koillisrannikko ja Kolumbia on sellaisia paikkoja joista kuulee vaan kehuja. Mut silti parhaita matkakokemuksia saa usein menemalla just sinne mista ei kuule yhtaan mitaan.. kartta kateen vaan.

LM: mentiin kai sitten ristiin kun mulla alkoi duunireissut :) mites teidan reissu meni? joko kotona?
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: LM - 21.01.2005, 08:49:05
Lainaus käyttäjältä: "Ucee"

LM: mentiin kai sitten ristiin kun mulla alkoi duunireissut :) mites teidan reissu meni? joko kotona?


Juu, ristiin taidettiin mennä. Oltiin Limassa vielä kolme päivää ennen tänne Suomeen paluuta. Nyt siis valitettavasti olemme palanneet tänne loskan keskelle.  :( Matka meni ihan loistavasti. Tykkäsin Perusta tosi paljon, uudestaan mennään heti kun voidaan, seuraavalla kerralla pohjoiseen Peruun. Kierrettiin reitti Lima-Pisco-Ica-Nasca-Arequipa(-Chivay)-Puno-Cusco-Puerto Maldonado-Lima-Trujillo-Lima. Oikeastaan ainoa paikka josta en tykännyt oli Cusco, arvaat varmaan miksi. Tosin Sacred Valleyn kiertäminen omaan tahtiin moottoripyörällä oli kiva kokemus.

Ehdimme nähdä Perun kolme eri puolta: vuoriston karuuden, viidakon vehreyden ja rannikon upeat biitsit aallokkoineen. Jokainen viehätti omalla tavallaan.
Otsikko: E-Amerikka
Kirjoitti: Anonymous - 21.01.2005, 19:17:36
Onko kenelläkään antaa eri bussiyhtiöiden nettiosoitteita ja noin hintoja seuraaville väleille:
Rio-Iguassu
Iguassu-Buenos Aires
tai Buenos Aires- Santiago de Chile?
Otsikko: Bussit
Kirjoitti: Olav - 22.01.2005, 20:49:33
Hei!

Itse menin Riosta Curitibaan Penha-nimisellä yhtiöllä ja Curitibasta Catarinense yhtiölle Foz do Iguacuun. Hyviä yhtiöitä mutta en tiedä web-osoitteita:(

Iguassulta varmaan pääsee Cruz de Sul (en oo ihan varma nimest', kai se on jotain sinne päin) Buenos Airesiin.

Andesmar on hyvä ainakin Buenos Airesista Menodozaan, menee varmaan Santiago de Chileen asti: www.andesmar.com.ar

Hinnotja en muista mutta edullisia matkoja nuo oli ja bussit luxustasoa, jota Suomessa ei näe!
Otsikko: Re: Bussit
Kirjoitti: Anonymous - 23.01.2005, 20:12:03
Lainaus käyttäjältä: "Olav"
Hei!

Itse menin Riosta Curitibaan Penha-nimisellä yhtiöllä ja Curitibasta Catarinense yhtiölle Foz do Iguacuun. Hyviä yhtiöitä mutta en tiedä web-osoitteita:(

Iguassulta varmaan pääsee Cruz de Sul (en oo ihan varma nimest', kai se on jotain sinne päin) Buenos Airesiin.

Andesmar on hyvä ainakin Buenos Airesista Menodozaan, menee varmaan Santiago de Chileen asti: www.andesmar.com.ar

Hinnotja en muista mutta edullisia matkoja nuo oli ja bussit luxustasoa, jota Suomessa ei näe!


Mites tuolta Andesmarin sivuilta saa katottua lippujen hintoja Bue-Santiago välille...oon niin amatööri!
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Kermit - 25.02.2005, 11:22:02
Tultiin just noilta nurkilta ja alla muutama dösäyhtiö Andesmarin lisäksi:

Flecha Bus http://www.flechabus.com.ar/

Chevallier http://www.nuevachevallier.com/

TUR-BUS http://www.turbus.cl/

Via Bariloche http://www.viabariloche.com.ar/

Expreso Uspallata http://www.turismouspallata.com/

Sendas

CATA

Trasporte Automotor Cuyo TAC


Matkat bussin tasoluokasta riippumatta edullisia (comun con aire, coche cama, coche semi-cama, ejucutivo). Muutaman tunnin matkoihin riittää comun, mutta yli 10 tunnin matkoja varten kannattaa vähintään semi-cama tai cama. Penkit menevät lähes makuuasentoon.

(http://www.flechabus.com.ar/elipseejecutivo1.gif)

Jos matkustat sesongin ulkopuolella, eli kun paikallisilla ei ole paraikaa lomia, riittää että kävelet bussiasemalle ja ostat liput noin 30-60 min ennen. Kaikilla asemilla on vieri vieren eri yhtiöiden kojuja, josta valitset itsellesi sopivimman.

Jos olet liikkellä tammi-helmikuussa varaa lippusi yöbusseihin viimeistään viikkoa ennen!! Kaikki "makuubussit" ovat täysin loppuunmyytyjä jo hyvissä ajoin. Suorat (ei kierrä tai pysähdy joka kaupungissa) saattavat olla täynnä jo viikkoja ennen. Suoria vuoroja kun on yleensä vain kerta pari viikkoon!

Lähes kaikilla yhtiöillä on sekä hyviä että huonoja busseja. Yhtä yli muiden ei varsinaisesti ole, paitsi ehkä CATA:n "musta" Buenos Aires - Mendoza linja. Yksi mitä suosittelen välttämään on mm. Asuncionista eri kohteisiin Argentiinan puolelle operoiva BRUJULA..yksinkertaisesti mikään ei toiminut ja matka-aika tuplaantui (5h -> 10h) bussin "pikkuvioista" johtuen.
Otsikko: Re: Etelä-Amerikka
Kirjoitti: Pancho_Villa - 25.02.2005, 23:50:15
Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"
Itsellä tekisi mieli hieman sukkuloida Etelä-Amerikassa tuossa noin vuoden kuluttua, esim. Buenos Aires, Rio de Janeiro ja Cuzco tekisi mieli katsastaa. Air Madridilla pääsee "halvalla" Limaan, mutta miten sieltä Buenos Airesiin-:D


Kannattaa tsiigaan noitten Etela-Amerikan maiden l-yhtioiden nettisivuja!! Esim:
Argentinan Airlinesilla meno-paluu
Santiago BA oli ouhelimessa vajaa 160 euroa ja netin
kautta 85, eli hinta on oikeesi ihan eri kun vinguttaa vahan Visaa..

 :lol:
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: gringo loco - 02.04.2005, 11:02:47
http://www.clarin.com/diario/2005/04/02/policiales/g-06301.htm

Tuon uutisen perusteella ainakin jollakin suomalaisella on nyt yksi mieleenpainuva kokemus enemmän Etelä-Amerikasta, varsinkin Argentiinasta. Ei ole tarkoitus pelotella, mutta kaikkea voi sattua.

Pikainen katsaus uutiseen:
Manuel Tienda Leonin bussit kulkevat Bs As:n kansainväliseltä lentokentältä keskustaan ja jatkoyhteyksille. Ovat vastaavia kuin Finnairin bussit Helsingissä, eli hieman nopeampia ja hieman kalliimpia kuin normaalit paikkurit. No tässä tarinan bussissa oli sitten ollut matkustajan ominaisuudessa kolme katalaa konnaa jotka kesken matkan ryhtyivät ryöstöpuuhiin, vieden fyrkat, korut ja kamerat. Arvatenkin ihan kelpo business ryöstelijälle, olihan bussi puolillansa turisteja, niin argentiinalaisia kuin ulkomaalaisiakin ja niillä on yleensä jonkun verran likviditeettiä päällänsä sekä kamerat viimeistä huutoa. Yksi suomalainen ja yksi italialainen saivat jonkunlaisia fyysisiä muistutuksia toimituksen vaatimasta suoritustasosta. Matkatavaratilassa olleet tavarat saivat olla rauhassa. Vastaavanlainen tapaus oli sattunut viimeksi vuonna 1999 eli ei ihan ennennäkemätön tapaus jos kuitenkin harvinainen.
Otsikko: Argentiina ja Chile
Kirjoitti: Anonymous - 11.04.2005, 23:37:09
Nyt on sitten ensi jouluksi varattu meno-paluu lennot Buenos Airesiin, yllättävän hyvään hintaan, vaikka joulu onkin! Tarkoituksena oli heti samaan syssyyn pyrähtää Chileen, lennot Santiagoon 150€ meno-paluu. Tarkoitus olla 6 päivää Chilessä ja 9 päivää Argentiinassa. Pari-kolme päivää kulutella Santiagossa ja tehdä lyhyt trippe jonnekin "lähistölle" (kaikki suhteellista), missä kannattaisi käydä? Argentiinassa keskitymme luultavammin BA:iin ja lyhyt trippi bussilla Iguassulle. Vähän neuvoja ja vihjeitä kehiin. Onkos Argentiinassa ja Chilessä muuten jokunlainen lähtövero lentokentillä  :shock: ?
Otsikko: Buenos Aires / Santiago
Kirjoitti: Anonymous - 12.04.2005, 04:51:43
Terveisia Buenos Airesista, 1,5 kk mennyt ja samanlainen satsi viela jaljella....tosiaan taalta kun lensin Santiagoon niin lahtiessa oli 18 dollarin lentokenttavero. Lennot taalta ostettuna edestakaisin maksoivat reilu 100 USD:ta veroineen. Santiagossa olimme kaikki yot (4 yota) siella (voin suositella mukavaa pienta hostellia (Santiago Hostel) hyvalta Providencian alueelta 10 USD yo), yhtena paivana kavimme tyynenmeren rannalla Valparaisossa ja Viña del Marissa. Yhtena olimme ratsastamassa Andeilla Cascada de Las Animas nimisessa paikassa San Jose de Maipun lahistolla. Eli jos paivan retkia haluaa tehda niin nama molemmat olivat ainakin onnistuneita. Joulukuussa voi tosin Viñassa olla paljon turisteja (?) Bussiyhteydet molempiin paakaupungista toimii hyvin.

Buenos Airesissa on niin paljon koettavaa, etta en oikein tieda mita taalla kannattaisi kaikkea yhdeksan paivan aikana tehda. Tasta on myos helppo tehda paivan retki Uruguayn puolelle Coloniaan lautalla. Kaikki turistipaikat kuten Recoletan hautausmaa, San Telmon antiikkimarkkinat sunnuntaisin, La Boca jne. kannattaa kiertaa. Puerto Maderossa satamassa on hienoja ravintoloita ja hintataso eurooppalaiselle on talla hetkella todella halpa. Rio de la Platan suistoalueella on pikkukaupunki Tigre n. 1,5 h bussimatkan paassa keskustasta. Onnistunutta reissua!
Otsikko: Re: Buenos Aires / Santiago
Kirjoitti: Anonymous - 12.04.2005, 16:08:36
Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"
tosiaan taalta kun lensin Santiagoon niin lahtiessa oli 18 dollarin lentokenttavero.


USD:a? Milloin maksettiin ja paikallisessa valuutassa? "melko" paljon...
Otsikko: vero
Kirjoitti: Anonymous - 13.04.2005, 06:37:37
joo, 18 USD:a, voi maksaa Argentiinan pesoissa tai sitten dollareissa (en muista kuinka paljon sama summa oli pesoissa) mutta tosiaan maksettiin lahtoselvityksen jalkeen Buenos Airesin paassa Ezeizan lentokentalla erilliselle tiskille
Otsikko: Cascada de Las Animas
Kirjoitti: Anonymous - 14.04.2005, 10:15:19
Millä menitte kyseiseen kylään?
Otsikko: Cascada de Las Animas
Kirjoitti: Anonymous - 14.04.2005, 10:19:45
Kauheeta chattailua...Eli kerros hieman tuosta hevoratsastuksesta, minkä hintaista oli yms? Varmasti erittäin harkittava kokemus;)
Otsikko: E-amerikka talvella
Kirjoitti: kittyfer - 23.05.2005, 12:33:58
Alkaa hieman mietityttämään tämä minun ja kaverin suunnittelema e-amerikan reissu.

Tarkoitus olisi nimittäin lähteä Joululomilla ja vain pariksi viikoksi.
Suunaton himo olisi kuitenkin kiertää kaikki maat ja moneen kertaan  :D

Mitäpä sanotte tuohon. Jos joululomilla lähtee, törmääkö siihen turismin muuttoliikeeseen, että koko e-amerikka on vallattu?

Ja kuinkakohan paljon rahaa homma vie?
Ajateltiin ottaa vain lennot, ja kierellä kaikessa rauhassa.
Asustella halvoissa hostelleissa ja muutenkin selvitä vähällä.

Nyt tässä puoli vuotta aikaa säästää.  :roll:  Toivottavasti onnistuu.
Otsikko: Buquebus?
Kirjoitti: slepe - 12.09.2005, 14:47:37
Elikä miten tuo käytännössä toimii välillä Buenos Aires-Montevideo (Via Colonia), lähtevätkö bussit Coloniasta terminaalin ulkopuolelta heti lautan saavuttua? Entäpä takaisin päin, lähtevätkö bussit taas kohti Coloniaa samasta paikasta, josta saavuttaessakin? Pikainen yön trippi Montevideoon 26.12 ja nyt näyttäisi lippuja pystyvän jo netistä ostamaan...Hoituvatko kaikki muut pakolliset maahantulo ruljanssit ongelmitta molemmissa päissä?
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 12.09.2005, 22:46:22
Enpä ole itse vielä käynyt Uruguayssa, joten käytännön kokemusta tuosta ei ole, mutta kannattaa muistaa että myös bussilla pääsee Montevideosta Buenos Airesiin ja päinvastoin, eikä hinnassa ja matksutusajassa ole juurikaan eroa. Jos menee kuitenkin lautalla Colonian kautta, niin käsittääkseni hieman halvemmalla pääsee jos ottaa bussin Montevideoon erikseen, mutta helpompaa on tietenkin varata myös bussimatka buquebusin (http://www.buquebus.com/) kautta.

Ai, niin. Jos muistan, niin kommentoin sitten rajamuodollisuuksista kun niistä on jotain sanottavaa. Eiköhän tässä ennen joulua vielä tule tuolla Argentiinan koillisessa provinssissakin käytyä.  :wink:
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: slepe - 13.09.2005, 08:16:49
Viittitkö laittaa mulle noita bussifirmojen nettisivuja, niin tää nyt alkaa kohta ihan todenteolla miettimään mitä sitä tehdään :)
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: zeddy - 13.09.2005, 18:08:06
Kannanpa minäkin korteni kekoon kysymysten muodossa, kun tuonne Etelä-Amerikkaan on suunnitelmana suunnistaa.
--->Maaliskuun alussa olis tarkoitus siis lähteä kiertelemään akselille Ecuador, Peru, Bolivia, Chile ja mahdollisesti vielä Argentiina. Aikaa käytettävissä 2,5-5 kk. Onko tuohon aikaan odotettavissa pahaa turistiryntäystä missään em. maista? Entäpä miten telttailumahdollisuudet?, vai kannattaako pysytellä hostelleissa ja sitten mahd. vuokrata varusteita jos tarvetta ilmenee?  

Mitään kummempia reittisuunnitelmaa ei ole, tarkotus olis lentää Quitoon, Santiagoon tai BA:siin, mihin sattuu saamaan halvimmat lennot. ja siitä sitten lähteä em. maita katsastamaan. Mitenhän esim. 4 kuukaudessa vaikkapa Quitosta mahtaa ehtiä Buenos Airesiin, vai kannaattaako suosiolla tyytyä vähän pienempään osaa mannerta?
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 13.09.2005, 21:26:07
Enpä tiedä onko kovinkaan monilla bussiyhtiöillä täällä omia nettisivuja, en ainakaan sellaisia äkkiseltään löydä. Tästä osoitteesta löytää Retiron asemalta lähtevät firmat matkakohteen mukaan lajiteltuna yhteystietoineen: http://www.tebasa.com.ar/paginas/buscador.html

Tapanani täällä on marssia jollekin asemalle ja suoraan firmojen tiskille hintoja ja aikatauluja kyselemään tai sitten johonkin matkatoimistoon, jotka etsivät kaikki tiettyyn kohteeseen menevät yhtiöt.

Lainaus käyttäjältä: "zeddy"
Kannanpa minäkin korteni kekoon kysymysten muodossa, kun tuonne Etelä-Amerikkaan on suunnitelmana suunnistaa.
--->Maaliskuun alussa olis tarkoitus siis lähteä kiertelemään akselille Ecuador, Peru, Bolivia, Chile ja mahdollisesti vielä Argentiina. Aikaa käytettävissä 2,5-5 kk. Onko tuohon aikaan odotettavissa pahaa turistiryntäystä missään em. maista? Entäpä miten telttailumahdollisuudet?, vai kannattaako pysytellä hostelleissa ja sitten mahd. vuokrata varusteita jos tarvetta ilmenee?  

Mitään kummempia reittisuunnitelmaa ei ole, tarkotus olis lentää Quitoon, Santiagoon tai BA:siin, mihin sattuu saamaan halvimmat lennot. ja siitä sitten lähteä em. maita katsastamaan. Mitenhän esim. 4 kuukaudessa vaikkapa Quitosta mahtaa ehtiä Buenos Airesiin, vai kannaattaako suosiolla tyytyä vähän pienempään osaa mannerta?


Kyllähän neljässä kuukaudessa toki ehtii matkan taittaa, mutta eri asia on sitten mitä siinä ehtii välissä nähdä... kuukausi per maa on varmasti varsin kohtuullinen aikataulu ja joissain tapauksissa vähempikin riittänee. Chile on varsinkin muotonsa vuoksi hyvä maa matkustaa, kun pääsee helposti etelästä pohjoiseen tai päinvastoin eikä tarvitse paljoa poukkoilla ympäriinsä. Maaliskuu alkaa olla jo syksyä, mutta se on varmasti hyvä aika matkustaa, kun ei ole enää niin kuuma ja paikallisten lomat ovat loppuneet. Lomakausi Argentiinan ja Chilen suunnalla on tammi-helmikuussa. Toisaalta maaliskuu on ainakin joillain Bolivian seuduilla vielä sadekautta, mikä saattaa merkitä hankaluuksia matkustamisessa ja aikataulujen venymistä.
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 22.09.2005, 22:33:10
Lainaus käyttäjältä: "slepe"
Viittitkö laittaa mulle noita bussifirmojen nettisivuja, niin tää nyt alkaa kohta ihan todenteolla miettimään mitä sitä tehdään :)


Vastasin aiemmin vastoin parempaa tietoa... Kyllähän noilla firmoilla on nettisivuja. Tässä nyt muutama jotka otin ylös jollain bussiasemalla:
www.andesmar.com
www.zenit.com.ar
www.flechabus.com.ar
www.viabariloche.com.ar
www.tussrl.com.ar

Tuossa muutamia alkuun, en tiedä meneekö niistä yksikään Uruguayhin. Aiemmasta antamastani osoitteestani kun klikkaat kartalta Uruguayn kohdalta niin näet kaikki sinne suuntaavat firmat, joita voit etsiä jollain hakukoneella. Parhaiten löytynee Argentiinan googlella www.google.com.ar
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Eloiz - 26.10.2005, 12:09:43
Milläs valuutalla Chile-Argentiina akselille kannattaisi lähteä? Mietinnässä olisi matkashekkien hankkiminen, mutta missä valuutassa...? :wink:
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Maaret - 29.10.2005, 08:20:10
Lainaus käyttäjältä: "Tasmanian tuholainen"

Tapanani täällä on marssia jollekin asemalle ja suoraan firmojen tiskille hintoja ja aikatauluja kyselemään tai sitten johonkin matkatoimistoon, jotka etsivät kaikki tiettyyn kohteeseen menevät yhtiöt.


Suosittelen samaa tapaa. uruguayihin paasee helposti lautalla Buenos Airesista ja sit bussilla eteenpain. Via Bariloche on ihan mahtava bussiyhtio, musta kaikkein paras edellisessa listassa. Busseja menee usein ja kannattaa kysella monilta yhtioililta hintoja ennenkuin ostaa, siina voi saastaa muutaman euron...
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 30.10.2005, 00:03:59
Lainaus käyttäjältä: "Maaret"
Lainaus käyttäjältä: "Tasmanian tuholainen"

Tapanani täällä on marssia jollekin asemalle ja suoraan firmojen tiskille hintoja ja aikatauluja kyselemään tai sitten johonkin matkatoimistoon, jotka etsivät kaikki tiettyyn kohteeseen menevät yhtiöt.


Suosittelen samaa tapaa. uruguayihin paasee helposti lautalla Buenos Airesista ja sit bussilla eteenpain. Via Bariloche on ihan mahtava bussiyhtio, musta kaikkein paras edellisessa listassa. Busseja menee usein ja kannattaa kysella monilta yhtioililta hintoja ennenkuin ostaa, siina voi saastaa muutaman euron...


Hyvä kun suosittelet, Via Bariloche vaikuttaa esitteiden perusteella tosiaan ensiluokkaiselta yhtiöltä. Tarkoitus olisi matkustaa sillä ainakin, yllätys yllätys, Barilocheen, ja jos olen tyytyväinen palveluun, niin luultavasti myös ainakin pohjoiseen Iguazun putouksille.
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: fishbone - 30.10.2005, 00:30:26
Lainaus käyttäjältä: "Tasmanian tuholainen"
Hyvä kun suosittelet, Via Bariloche vaikuttaa esitteiden perusteella tosiaan ensiluokkaiselta yhtiöltä. Tarkoitus olisi matkustaa sillä ainakin, yllätys yllätys, Barilocheen, ja jos olen tyytyväinen palveluun, niin luultavasti myös ainakin pohjoiseen Iguazun putouksille.


Ei ole Via Barilochestakaan juuri mitään pahaa sanottavaa, mutta Andesmar vie kyllä bussibingon-mitalla ja ystävällisimmillä bussi-isännillään niukasti kärkipaikan minun listallani. Itse jouduin mm. Via Barilochella Barilochesta Bs. As.iin mentäessä vaihtamaan kesken matkaa paikkaa, koska olivat uudelleen myyneet alakerran paikkani Neuquénissa huonojalkaiselle matkaajalle. Mutta eihän se sinänsä haitannut, koska onhan yläkerrasta yleensä paremmat näköalat pampalle.

Niin ja pakko sanoa täälläkin, että kaikille Barilochen matkaajille suosittelen suklaakauppa Mamushkassa vierailua ja kyseisen firman dulce de leche-suklaata. :P
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 02.11.2005, 03:19:26
Sille joka kyseli bussiyhteyksiä Argentiinan ja Uruguayn välillä voin nyt vastata, että ilmeisesti vain yksi yhtiö menee suoraan Buenos Airesista Montevideoon ja sen firman nimi on Bus de la Carrera. Lähtöjä on klo 10 aamulla ja illalla 10-11 välillä. Bussit Montevideosta lähtevät samalla aikataululla. Matkustusluokasta riippuen matka maksaa yhteen suuntaan n. 70-80 pesoa.
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: SPH - 15.01.2006, 13:29:07
Sunnitelmissa Bolivia ja Peru (lähinnä Machu Picchu ja siitä etelään). Luultavasti lennot Buenos Airesiin ja sieltä bussilla eteenpäin, joten: Mitä ja firmoja ja millä hinnoilla esim. Buenos Aires-La Paz välille?
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 16.01.2006, 00:01:49
Retiron asemalle kansainvälisten yhteyksien osastolle kannattaa mennä kyselemään, sieltä se helpoiten selviää. Ainakin rajakaupunki Villazoniin on varmasti yhteyksiä ja voi olla La Paziinkin asti, mutta kannattaako tuollaista matkaa tehdä yhdellä kertaa onkin sitten toinen juttu. Varsinkin kun muistaa, että kyseessä on Bolivia jossa infrastruktuuri on välillä mitä on. Itse en menisi suoraan, vaan tekisin reissun pätkissä, esim. rajalta Uyuniin junalla jne. Suorat kv. yhteydet tulevat sitä paitsi toisinaan huomattavan kalliiksi.
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: SPH - 16.01.2006, 10:32:29
Lainaus käyttäjältä: "Tasmanian tuholainen"
Itse en menisi suoraan, vaan tekisin reissun pätkissä, esim. rajalta Uyuniin junalla jne.


Juuri tämä olikin tarkoituksena  :wink:
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 16.01.2006, 17:56:17
Lainaus käyttäjältä: "SPH"
Lainaus käyttäjältä: "Tasmanian tuholainen"
Itse en menisi suoraan, vaan tekisin reissun pätkissä, esim. rajalta Uyuniin junalla jne.


Juuri tämä olikin tarkoituksena  :wink:


Ok, sain vain tuosta käsityksen että koko matka oli tarkoitus mennä yhdellä kyydillä, mikä ei todellakaan ole kannatettava idea. No, hyviä yhtioitä ovat ainakin Nueva Chevalier, Andesmar, Flecha Bus ja moni muu. Mutta näistäkin parhaiten tietoa saa kun menee jollekin bussiasemalle tai matkatoimistoon kyselemään aikatauluista ja hinnoista. Paras vaihtoehto lienee juuri tuo Retiron asema, jossa kaikki bussifirmat ovat edustettuna ja tiskit kätevästi kohdealueen mukaan järjestelty.
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: k4l4 - 18.01.2006, 10:41:46
Huhti-toukokuun aikana olisi tarkoitus vierailla ainakin brasiliassa, perussa ja ecuadorissa ennen siirtymista kaverin haihin mexico cityyn. Ongelmana on etta lennot pitaisi saada hki-rio ja meksikosta lentaisi mielellaan suoraan kotiin. Moiset yhdensuuntaiset lennot vaan tulevat aika tyyriiksi. Tama threadin lapi selaamisen perusteella mantereen sisalla kannattaa suosia busseja? :P

Onko joku kaynyt galapagos-saarilla - kannattanee hankkia pakettireissu (lennot+laivamajoitus) Quitosta? Hyva threadi, matkakuume tuplaantui just..

- Matti
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: SPH - 25.01.2006, 21:54:52
Jeps, eli varsin kilpailukykyiset hinnat löytyisi Tukholmasta Santa Crusiin (VVI) Boliviaan ja takaisin. Minkä hintaisia ja kuinka pitkä on 1) Santa Crusista Uyuniin ja 2) La Pazista Santa Crusiin?
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: UsvaAuer - 26.01.2006, 03:02:25
Santa Cruzista Uyuniin bussimatka kestää 9 - 10 tuntia. Tosin jos matkustaa sadekaudella eli suunniilleen tähän aikaan vuodesta matkustusaikaan voi lisätä reippaasti muutaman tunnin lisää; tie kun on asfaltoitu vain lyhyeltä matkalta.

La Paz - Santa Cruz on asfaltoitua tietä pitkin ja kymmenisen tuntia sekin.

Joku toinen osaa kertoa varmaan tarkat hinnat sinun reiteille. Tällä hetkellä tiedän vain, että Uyuni - La Paz maksaa yöbussissa 85 boliviaanoa (kymmenen euroa) ja Uyuni - Potosí päiväbussissa 30 - 35 boliviaanoa.


Jos haluat tehdä Salar de Uyunin kierroksen, sen voi tehdä myös Potosísta käsin. Potosí on vain kolmen tunnin matkan päässä Santa Cruzista ja La Paziin vievän tien varrella. Potosí on hyvin viehättävä historiallinen kaupunki, yksi kauneimmista Andeilla, kun taas Uyuni on mielenkiinnoton turistiloukko. Tosin reissut Uyunista ovat halvemmat kuin Potosísta ja sisällöltäänkin ehkä hieman erilaiset. (Hinnoista en tiedä, itse tein matkan Chilestä alkaen).
Otsikko: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: UsvaAuer - 26.01.2006, 03:27:40
Lainaus käyttäjältä: "k4l4"
Huhti-toukokuun aikana olisi tarkoitus vierailla ainakin brasiliassa, perussa ja ecuadorissa ennen siirtymista kaverin haihin mexico cityyn. Ongelmana on etta lennot pitaisi saada hki-rio ja meksikosta lentaisi mielellaan suoraan kotiin. Moiset yhdensuuntaiset lennot vaan tulevat aika tyyriiksi.


Kuulostaa ensinnäkin hyvin kunnianhimoiselta aikataululta. Ja jos haluat lennotkin suunnitelmien mukaan, luvassa on lisäksi superkallis matka. Itse kysyin aikoinani n. kahden kuukauden varoituajalla matkatoimistosta hintaa Helsinki - Buenos Aires - (...) -Bogotá - Helsinki -lennolle ja hinta oli 3000+ euroa.

Ainoa mieleeni tuleva tapa saada suunnilleen haluamasi reitti halvalla on:

Madrid - Fortaleza Air Madridilla
Cancun - Frankfurt/Lontoo Condor Airilla
ja lentää Mexico Cityyn jotenkin jostain?

Air Madrid ja Condor Air ovat ainoat Etelä- Amerikkaan lentävät halpalentoyhtiöt ja ylipäätänsä ainoat, jotka tarjoavat yhdensuuntaisia lentoja puoleen hintaan kahdensuuntaisesta (opiskelijaliput eri asia). Matkasi ajankohta on mitä mainioin, sillä kyseisillä yhtiöillä lennot ovat silloin vielä normaaliakin edullisemmat.

Viisainta olisi ostaa erilliset liput Hki-Rio-Hki ja Rio-Mexico-Rio ja keskittyä näihin kahteen maahan, tosin ehkä sillekin tulisi hintaa samanverran kuin Hki-Rio-(...)-Mexico-Hki -lipulle.
Otsikko: Aloittelijana Etelä-Amerikassa
Kirjoitti: Sarppainen - 22.04.2009, 22:49:25
Uskaltaakos Etelä-Amerikkaan lähteä vain vähän ennestään matkanneena ollenkaan?

Suunnitteilla olisi tammikuussa 2010 lähteä omatoimimatkalle jonnekin päin tuota maanosaa, mutta arveluttaa miten siellä sitten tulisi toimeen ilman aikaisempaa (kunnollista) matkailukokemusta.

Alueella matkailleilta kyselisin myös suosituksia paikoista, joista olisi "helpompi" aloittaa? Kielitaitona on vain englanti, joten sekin taitaa jo vähän rajoittaa matkailua tietyissä paikoissa?

Matkakuume on kova, mutta myös epäilys pärjäämisestä. Joko tyrmätkää suunnitelma kokonaan, tai sitten valakaa uskoa tähän pieneen päähän kiitos. :D

Siirsin viestisi vanhan ketjun jatkoksi. -Milma
Otsikko: Vs: Aloittelijana Etelä-Amerikassa
Kirjoitti: hanna71 - 23.04.2009, 03:46:17
Terveisia Jaujasta, Perusta!

Suosittelen espanjan opiskelua, joko jo Suomessa, tai jos aikaa on, niin paikanpaalla Etela-Amerikassa. Itse maksoin one-to-one opetuksesta 5-7 $/h.

Kielitaito helpottaa matkustamista, ja saastaa rahaa....voit vierailla gringotrailin ulkopuolisilla paikoilla. Siella majoitus, ruoka, kaikki on huomattavasti halvempaa (esim. eilen paikallinen opas pyysi 3 tunnin arkeologista kierroksesta S./4 eli 1 euron!)

Ecuador on helppo maa matkustaa (etaisyydet lyhyita, on suosittu eli englannillakin parjaa jotenkuten). Perussa suositulla "gringotrailla" (Lima, Trujillo, Cusco, Arequipa, Nasca jne.) kasittaakseni kaikki oppaat puhuvat englantia (en ole tosin viela kaikissa paikoissa kaynyt...) Mutta mutta....englantia puhuvat vain oppaat ja suosittujen hostellien henkilokunta,  paikalliset jotka eivat tyoskentely turismin kanssa, eivat puhu englantia. Ja juuri heidan kanssaan on erittain mielenkiintoista keskustella.

Ja jos matkustaminen yksin huolettaa, sinulla on viela hyvin aikaa etsia matkaseuraa :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Matkaajanainen - 23.04.2009, 19:04:11
Suunnitelmissa olisi käydä Mexico Cityssä, Cancunissa, Havannassa ja Buenos Airesissa. En osaa espanjaa joten pärjääkö noissa jokusen päivän englannilla?
Otsikko: Mitä suosittelette Etelä-Amerikassa ensikertalaiselle?
Kirjoitti: Saturnian - 24.04.2009, 22:00:57
Olisin lähdössä reiluksi kuukaudeksi ensi syksynä lattareihin, lennot on Helsinki - Rio de Janeiro menopaluu ja koska tossa on yli kuukausi aikaa olla hoodeilla ni ajattelin että kävisin mielellään samantien myös toisessa lattarimaassa. Oon yrittänyt löytää halpoja menopaluulentoja Rio de Janeirosta tai São Paulosta viikon, parin viikon ajaksi johonkin toiseen maahan mut ongelmana on valintojen runsaus :D Alustavasti oon katellut menopaluuta Brasseista Kolumbiaan, Chileen ja Argentiinaan mut ei muutkaan maat oo poissuljettuja. Mitä suosittelisitte, missä olis eniten nähtävää tällaiselle joka olis ekaa kertaa lähdössä lattareihin? Puhun espanjaa hyvin koska olin vuoden vaihtarina Espanjassa eli siis paikallisten englannin kielen tietämättömyys ei haittaa :)

Ja menopaluita siis sen takia että yritin löytää pelkkää menoa Rio de Janeiroon, sieltä menoa toiseen lattarikaupunkiin ja sieltä takas Suomeen mut saan halvemmalla jo pelkän menopaluun Hel-Rio ku että ottaisin pelkkiä menoja :(

Yhdistetty kaksi viestiketjua. -Milma
Otsikko: Vs: Mitä suosittelette Etelä-Amerikassa ensikertalaiselle?
Kirjoitti: UsvaAuer - 25.04.2009, 02:22:23
Kuinkas pitkä se "yli kuukausi" tarkalleen on? Jos viisi viikkoa, niin sitten melkein tyytyisin vain Brasiliaan. Jo itse Riossa hurahtaa helposti viikko, pari.

Mutta jos haluat valita toisen maan, niin eikö antoisinta olisi valita mahdollisimman erilainen maa saadakseen hieman kontrastia mantereesta? Tällöin mieleen tulisi lähinnä Bolivia tai Peru. Kummatkin tarjoavat vuoristoja ja alkuperäiskansojen kulttuuria vastakohtana Brasilian ranta- ja lomakulttuurille.

Toinen näkökulma on se, että kannattaa valita sellainen kohde, jossa lentokohteen läheisyydessä on mielenkiintoista nähtävää. Tällöin kallisarvoista aikaa ei kulu busseissa istumiseen. Perun Lima on aika kaukana Machu Picchusta tosin lähempänäkin on muita vuoristokohteita järvineen (mikä se olikaan nimeltään?).

Kolmas näkökulma on sää. Ei kannata mennä sinne, missä säät ovat epäsuotuisat. Syksyllä tämä karsisi lähinnä etelä-Argentiinan ja -Chilen pois laskuista.

Ehkä itse lentäisin Santiago de Chileen, sieltä bussilla San Pedro de Atacamaan (yksi päivä tai yö) ja sieltä kierrosmatkalle Boliviaan palaten takaisin SPdA:aan. Tämä reissu vie läpi mantereen upeimpien vuoristomaisemien ja kestää kolme yötä ja neljä päivää. Korkeista vuoristo-oloista johtuen reissu on fyysisesti aika raskas (vaikka istumista jeepissä onkin suurilta osin) ja siksi en suosittele tätä lyhyelle visiitille. SPdA:ssa pitää myös olla ainakin pari päivää totutellakseen vuoristo-oloihin. Jos aikaa ja energiaa vielä riittää, niin Santiagosta voi vielä koukata Valparaisoon, joka on hyvin romanttinen kaupunki boheemilla tapaa. Tosin syksyllä säät eivät välttämättä suosi.

Itse olen lentänyt marraskuussa kolme vuotta sitten LANChilellä Santiagosta Sao Paoloon 400 eurolla meno-paluu. Oli äkkilähtö-tarjous yhtiön nettisivuilta.
Otsikko: Vs: Mitä suosittelette Etelä-Amerikassa ensikertalaiselle?
Kirjoitti: Saturnian - 25.04.2009, 18:02:33
Juu ei toi "yli kuukausi" ole kuin viisi viikkoa :D Ja varmasti se aika hurahtais Brasseissakin, mut mietin et olis silti kiva päästä näkemään myös toista maata. Tarkoitus olis olla eka kaks viikkoa Brasseissa, sitten kaks vkoa muualla ja palata Brasseihin viikoksi ennen kotiinlähtöä. Perun Macchu Picchu -inkakaupunki vois olla kiva nähdä, nyt kun aloin tota kontrastijuttua miettimään. Mut just se että jos se on kaukana Limasta niin harmittaa että aikaa kuluis sit matkustellessa niin paljon :/ Mutta toi Santiago - San Pedro de Atacama -reissu kuulostais hienolta! Pitääkin googletella :) Kun etsin ite lentoja São Paulosta Santiagoon tolle ajalle mitä olisin siellä niin halvimmillaan menopaluun saisi 250 euron hintaan, eli ei mitenkään paha edes ainakaan verrattuna Kolumbian-lentoihin jotka on sit jo 450 euron paikkeilla.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: aaro - 26.04.2009, 13:08:19
Suunnitelmissa olisi käydä Mexico Cityssä, Cancunissa, Havannassa ja Buenos Airesissa. En osaa espanjaa joten pärjääkö noissa jokusen päivän englannilla?
Pärjää eli varmasti saat hotellihuoneen ja safkaa, kuitenkin itselle matkailu espanjankielisissä maissa ollut antoisaa juuri kielitaidon ansiosta. Mukavat keskustelut tavallisten paikallisten kanssa sekä se, että pystyy kysymään esim. bussin lähtöaikaa helpottaa kummasti. Jos sulla on mahdollisuus, niin joku lyhytkin espanjan intensiivikurssi teksi matkasta aika paljon miellyttävämmän.

Meksikossa en tosin ole ikinä käynyt. Voisin kuvitella, että siellä osataan enemmän englantia kun kyseessä on Jenkkien rajanaapuri.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Matkaajanainen - 26.04.2009, 13:25:59
^ Kiitos! Osaan kyllä jonkun ihan peruslauseen ja aion opiskella vielä niitä lisää ennen lähtöä. Espanjan opiskelua olen suunnittelut jo aika kauan... Jospa tuon matkan jälkeen olisi siihen motivaatiota ja sitten voisi tehdä pidemmän Etelä-Amerikan reissun ja olla vähemmän perinteinen turisti!
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ruuhkis - 26.04.2009, 13:41:21
^ Kiitos! Osaan kyllä jonkun ihan peruslauseen ja aion opiskella vielä niitä lisää ennen lähtöä. Espanjan opiskelua olen suunnittelut jo aika kauan... Jospa tuon matkan jälkeen olisi siihen motivaatiota ja sitten voisi tehdä pidemmän Etelä-Amerikan reissun ja olla vähemmän perinteinen turisti!

Itselläni on kanssa tuo Espanjan opiskelu siintänyt mielessä. Mutta miten helkkarissa sitä voi opiskella kun viettää sen verran liikkuvaa elämää ettei mihinkään kursseille edes pysty osallistumaan? ???

Ps.Kuuba ja Argentiina meinaan kiinnostaisivat sitä verta paljon että pakkohan se on epsanjaa ( espanjaa) edes muutama lause osata!..mieluusti vähän enemmänkin! ;D
Otsikko: Vs: Re: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: jennyp - 16.05.2009, 20:28:29
P.S. jos käy Buenos Airesissa, niin sieltä on sitten pakko käydä laivalla Uruguayssa Colonian pikkukaupungissa. Ei siellä juuri mitään näkemistä ole, mutta pakko mikä pakko :)

Oisko jollain kokemusta tosta Uruguaysta enemmän, kannattaako sinne Montevideoon lähtee? Buenos Airesista ois kans tarkoitus käydä Uruguayn puolella kääntymässä...
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Hypatia - 23.05.2009, 19:57:15
Meksikossa en tosin ole ikinä käynyt. Voisin kuvitella, että siellä osataan enemmän englantia kun kyseessä on Jenkkien rajanaapuri.
Niin minäkin aikanaan kuvittelin ja huomasin erehtyneeni. Kirjoitusjärjestelmä on kuitenkin sama: kynällä ja paperilla, sanakirjalla sekä fraaseilla pärjäsi ihan hyvin kaksi kuukautta eri puolilla Meksikoa. 
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Pancho - 02.06.2009, 23:26:32
Samaa mieltä että Ecuadorissa helppo matkustaa, koska välimatkat on lyhyitä! Samoin, espanjan alkeillakin pärjää suht hyvin, koska paikalliset puhuu tosi selkeetä espanjaa... Itse suosittelisin Ecuadoriin lähtöä just nyt, ennen kun siitä tulee liian turistinen, esim. Cuenca ja Isla Puná (Cauchiche) on ehdottomasti näkemisen arvoisia... JÄlkimmäinen varsinkin, jos haluaa nähdä muutakin kuin sen oman hotellin uima-altaan....!! Isla Punálla kilometrejä hiekkarantaa ja se on vielä melkoinen koskematon paratiisisaari.. kuvia löytyy mm.  http://cauchiche.weebly.com
Otsikko: Vs: Re: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Alxity - 15.06.2009, 11:49:04
P.S. jos käy Buenos Airesissa, niin sieltä on sitten pakko käydä laivalla Uruguayssa Colonian pikkukaupungissa. Ei siellä juuri mitään näkemistä ole, mutta pakko mikä pakko :)

Oisko jollain kokemusta tosta Uruguaysta enemmän, kannattaako sinne Montevideoon lähtee? Buenos Airesista ois kans tarkoitus käydä Uruguayn puolella kääntymässä...

Onhan se ihan viehättävä pienehkö kaupunki. Montevideo on myös huomattavasti Buenos Airesia turvallisempi, joten siinäkin mielessä siellä voi rentoutua. Kovin montaa päivää en itse siellä tosin viihtynyt, koska nähtävyyksiä ei hirveästi ollut.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ruuhkis - 09.07.2009, 23:18:33
Osaisikos joku kertoa mitä mahtaa maksaa tuollainen espanjan "kielikylpy" tai opetus ylipäätään esim. Buenos Airesissa?

Ja olisiko jollain kertoa aivan jotain kontakteja asian suhteen?

Ja tulimaasta, mitä kautta voisi katsoa lentolippuja ja majoitusta ? Taidan jumia sinne, näyttää niin hienolta paikalta........

Nyt on kyllä poika niin uusien juttujen edessä että on huuli pyöreenä...hyvä.....

 

Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 10.07.2009, 05:29:56
Osaisikos joku kertoa mitä mahtaa maksaa tuollainen espanjan "kielikylpy" tai opetus ylipäätään esim. Buenos Airesissa?

Ja olisiko jollain kertoa aivan jotain kontakteja asian suhteen?

Hinnoista ei hajuakaan, mutta kursseja ja yksityisopetusta kylla mainostetaan joka
hostellissa. Ja monet reissaajat ovat taalla juurikin opiskelemassa Espanjaa.
Yksityistunnit voi aloittaa mina paivana tahansa, ja kurssit alkavat yleensa kerran viikossa.

http://www.araucaria-languages.com.ar/araucaria-students.html
tossa on yksi, mita mainostelevat. Voin katsella huomenna lisaa sikali jos muistan :D

Ja tulimaasta, mitä kautta voisi katsoa lentolippuja ja majoitusta ? Taidan jumia sinne, näyttää niin hienolta paikalta........Itse lensin taalta B.A:sta Ushuaia:an, maksoi noin 120 euroa meno kaikkinensa.
Lento oli El Calafaten valilaskulla, joten siina tuli upeat maisemat nahtya koneesta samaan hintaan.

www.edreams.com lienee helpoin tapa ostaa lippu. Se maksoi aika tasan saman verran kuin paluulippu suoraan toimistolta Ushuaiasta.

Jos hermoa ja taitoa riittaa, Aerolineas Argentinas  http://www.aerolineas.com.ar/home.asp diilaa lippuja myos. Jos lennat Ushuaiasta takaisin B.A:han , voit ostaa paluulipun suoraan Aerolineas Argentinasin toimistosta (itse ostin Ushuaiasta, samalle paivalle ja kone ei ollut puolillaankaan,) luottokortilla tai kateisella. Visa Electron ei kelpaa toimistossa.Lento oli suora, 3 tuntia plus lahto tunnin myohassa. (paluu oli 519 pesoa + lentokenttavero 25 pesoa joka maksetaan kentalla tassa tapauksessa. Peson kurssi about 5.3 pesoa per euro)


Voit myos lentaa vaikkapa El Calafateen, sielta paasee 18h bussilla Ushuaiaan, tai  Rio Galleos-Ushuaia bussi on 12 h. Kasittaakseni edullisempaa on kuitenkin lentaa Ushuaiaan, ja nykaista bussilla siita ylospain. ja sitten vaikka Chileen.

Majoitus B.A.ssa on about 40 pesoa dormeissa, ja Ushuaiassa 40 - 50 pesoa.
Hostelworldista loytyy kaikenlaista, ja paikanpaalla hostelleja Ushuaiasta loytyy helposti ja runsaasti, kun hetken kavelee. Freestyle hostel on hyva, jos kestaa rankkaa metelia ja lumilautailijoita, 50 pesoa. 

Nyt on kyllä poika niin uusien juttujen edessä että on huuli pyöreenä...hyvä.....

Kysele lisaa vaan.. olen viela muutamia paivia taalla paakallonpaikalla B.A:ssa
joten voin tarkistaa asioita suhteellisen helposti!
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ruuhkis - 10.07.2009, 11:12:32
^Kiitos! Menin ostamaan ensi talvelle tiketin Buenos Airesiin ( 2 kk tarvis olla ) ja nyt olen aivan hoo moilasena että hä, enhän minä tiedä koko paikasta yhtään mitään! :o ( kaveri on kyllä useamman vuoden hokenut että mene sinne kun siitä puhut) Mutta homman nimi on seuraava, en meinaa todellakaan kiertää koko maanosaa vaan Argentiina ja Chile olisi tarkoitus katsastaa ( jos niitäkään nyt ehtii) Niin ja ilmeisesti Urugya on lauttamatkan päässä Buenos Airesista että siellä.

Eli mukava lepponen rantsupaikka, perse penkkiin ja maisemia ihailemaan ( joo, mulla ei tule aika tommosesta pitkäksi) Kaupungit ei kiinnosta enää mutta kielikurssi olisi tarkoitus käydä( kun ei muuten oikein missään millään onnistu).

Lisäksi maaseutua kun näkisi, cauchoja tarvis käydä moikkaamassa ( jos sellaisia nyt enää edes on?) Mutta minä en puhu ( tällä hetkellä) sanaakaan espanjaa ja jos oikein olen ymmärtänyt niin Argentiinassa kukaan maaseudulla ei puhu sanaakaan englantia?

Mutta ompa nuo kielimuurit ennenkin ylitetty.

Ja muuten, oletko pysynyt terveenä?

Kiitos muuten kun jaksat ja viitsit jakaa tietojasi muillekin. :P

Tv. Ruuhkis
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 10.07.2009, 15:57:14
ilmeisesti Urugya on lauttamatkan päässä Buenos Airesista

Jep, www.buquebus.com tai http://www.seacatcolonia.com/english/index.html


Mutta ompa nuo kielimuurit ennenkin ylitetty.

Joops, suosittelen kylla lampoisesti sita kurssia tai kirjastosta kayt lainaamassa jonkun kirjan aanitteen kera jo ennen matkaa ja perehdyt siihen hieman, niin kurssista saa sitten enempi irti..

Ketuttaa aika paljon kun missaan ei oikein engelskaa puhuta.
Ei sikali, itsepa en ole sita espanjaa opiskellut - silti jotenkin
parjaillyt niilla about sadalla sanalla ja numeroilla yhdesta
kahteentoista mita osaan. Jossain vaiheessa rupean kylla
kurssittamaan itseani, kunhan paasee vahan halvempiin maihin :D

Ja muuten, oletko pysynyt terveenä?

No kyllahan tassa joku nuha on, mutta johtuu etupaassa
fuskaavista ikkunoista ja siita etta muut yskii koko ajan.
Ei mitaan possutautia ole, tahan mennessa ainakaan.


Kiitos muuten kun jaksat ja viitsit jakaa tietojasi muillekin. :P

Tv. Ruuhkis

Eipa mitaan! nyt pitaa lahtea juna-ajelulle esikaupunkialueelle, kustantaa perati puoli euroa 20 pysakin paahan  ;D
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 10.07.2009, 16:22:13
Osaisikos joku kertoa mitä mahtaa maksaa tuollainen espanjan "kielikylpy" tai opetus ylipäätään esim. Buenos Airesissa?

Kysaisin taalta hostellilta tuota hintaa, yksityistunti 50 pesoa, puolitoista
tuntia 70 ja kaksi tuntia 90 pesoa. Ei siis ollut mikaan varsinainen firma vaan
yksityisia opettajia - taalla Argentiinassa kaikki on verkostoitu niin pitkalle kuin
vain voi.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: supi_ - 13.07.2009, 11:36:52
Jeps, mekin poikaystävän kanssa langettiin siihen kilroyn tarjoukseen, joten tammi-helmikuussa on edessä viiden viikon reissu NYC-BA  :D Tuosta sitten 4 vkoa tarkoituksena katsella Argentiinan menoa ja varmaan myös Uruguayn puolella käydään vähän kiertelemässä.

Vähän kyllä mietityttää tuo paikallisten lomakausi, miten siihen tulisi varautua? Tarviiko varailla majapaikkoja/bussimatkoja miten paljon hyvissä ajoin? Jossain taisi olla mainintaa (en muista oliko tämä ketju, sorry), että pitäisi viikkoja(?) aiemmin varailla.. Pitääkö paikkansa? Me kun haluttais minne nenä näyttää ilman sen suurempia etukäteisvalmisteluja, onkos ihan utopistista tuohon aikaan? Mitä paikkoja kannattaisi vältellä jos ei ihan pahimpaan lapsiperhe-kaaokseen halua päätyä?

Nämä nyt ensihätään mielen päällä, nyt täytynee jatkaa taas töitä..

Aloitteleva tallailija kiittää ja kuittaa tältä erää :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ruuhkis - 26.07.2009, 11:51:41
Löytyisikös Argentiinan bussiaikatauluista/ hinnoista linkkiä mistään?

Tattis. :)

Ps. Aivan tolkuttoman kallista tuo lentäminen siellä päin maailmaa......
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: gorba (tsov) - 26.07.2009, 12:14:23
Löytyisikös Argentiinan bussiaikatauluista/ hinnoista linkkiä mistään?

Tattis. :)

Ps. Aivan tolkuttoman kallista tuo lentäminen siellä päin maailmaa......

Tuolta löytyy jotakin tietoa: http://www.omnilineas.com/
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: aaro - 26.07.2009, 12:27:20
Löytyisikös Argentiinan bussiaikatauluista/ hinnoista linkkiä mistään?

Tattis. :)

Ps. Aivan tolkuttoman kallista tuo lentäminen siellä päin maailmaa......

Tuo Gorban linkki näköjään näyttää aika kattavasti Buenos Airesista lähtevät bussit.

Pari bussifirmaa, joilla on nettivaraussysteemi. Andesmarilta olen ostanut suomalaisella luottokortilla lipun etukäteen, kun sesonkiaikaan matkustin. Toimii ihan normaalisti.

http://www.andesmar.com/shop/default.asp (http://www.andesmar.com/shop/default.asp)
http://www.viabariloche.com.ar/home/ (http://www.viabariloche.com.ar/home/)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ruuhkis - 26.07.2009, 12:52:38
^Tattis teille! ja nyt tarvitsisi vähän spesiaalimpaa tietoa. Mitäs musiikkialan julkaisuja löytyy Argentiina/ Chile? Lähinnä tuo Rock/ Hevanderi osasto kiinnostaisi ( aika vahva kuitenkin tuo osasto siellä on) ja nettisivut olisi hyvä löytää ( siitä sitten alan sanakirjan kanssa tavailemaan  ;D).

Löytäisi mahdolliset keikat, klubit ja tietäisi edes vähän mitä tapahtuu.

Niin eikä muuten muukaan musakki ole mielenkiintojen ulkopuolella että vinkkejä otetaan vastaan. Eilen tsiikailin videoita Argentiinalaisesta Tangosta, käsittämätöntä touhua, miten voi liikkua noin.......ja mikä ihme se mimmien jalan heitto juttu on ( silleen sivulle)......

Saksalainen marssirytmi se on oltava! ;D

Ps. Onkos tuo liikkuminen Argentiinassa oikeasti noin kallista? :o Oh hoh.....nyt joutuu kyllä pistämään kaikki uusiksi..... 
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 28.07.2009, 01:22:12
Tuolta B.A;n bussiaseman kotisivuilta loytyy lista ja puhnumerot
aakkosjarjestyksessa, ei se taida kylla sen katevampi olla...

http://www.tebasa.com.ar/paginas/listado.asp


Semi-Cama on jo aika mukava ettei sita Camaa kannata pakosti
ottaa (en kokeillut kyllakaan..) Firmojen hinnoissa on isoja eroja,
ja moni firma ajaa ihan samoja valeja suunnilleen samalla aikataululla.
Bussit yleisesti ovat varsin hyvalaatuisia kaikilla firmoilla.

Erityisen megahalpoja ne bussit eivat kylla ole, ainakaan jos Aasiaan
vertaa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ruuhkis - 28.07.2009, 01:30:12
^Joo, itse asiassa olen ihan helkkarin yllättynyt että noi bussitiketit on noinkin kalliita. Jostain ihmeestä saanut sen kuvan että olisivat edukkaita. ???

No nyt pitää katsella sitten reissu uusista, käy missä käy mutta kyllä saa vähän eri tavalla miettiä kun meinasin..helvetti.

Aloin tuossa laskemaan että tulee itseasiassa helvemmaksi lentää jos tulimaahan pyrkii....380 dollaria menopaluu...eh.......

No pitää olla vain Buenos Airesissa ja käydä kapakoissa, siinähän sitä säästää! ;D

Ps. Mitens muuten on mennyt reissu?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Testailija - 28.07.2009, 10:00:51
helvetti.

Ei löydy Etelä-Amerikan suunnalta.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ruuhkis - 28.07.2009, 11:39:25
helvetti.

Ei löydy Etelä-Amerikan suunnalta.

Parhain Vergilius; voisitkos sitten neuvoa missä tämä hoteistakin hotimpi matkailukohde mahtaa sitten sijaita?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Testailija - 28.07.2009, 13:06:01
Parhain Vergilius; voisitkos sitten neuvoa missä tämä hoteistakin hotimpi matkailukohde mahtaa sitten sijaita?

Aloitin etsimään ensin taivasta, mutten ole vielä sitäkään löytänyt. Lähellä tosin on ollut jo.   ;D
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: tracce - 28.07.2009, 13:30:46
Noista busseista et netin kautta lòydàt vaan ne kalleimmat firmat - niità kyllà lòytyy huomattavasti halvemmallakin paikan pààllà. Làhtevàt samoilta bussiasemilta vielà eli et joudut pohtimaan minne mennà halvinta etsimààn. Jos budjettia haluaa venyttàà niin suosittelen suuntaamaan kohti pohjoista - eli Paraguayta ja Boliviaa. Siellà tosin ei ole merta :p Boliviassa elàt herroiksi kympin pàivà budjetilla ja sinne menee suora bussi BA:sta vajaan satasen hintaan. Tosin matka kestàà jotain puolitoista vuorokautta ettà ei vàlttàmàttà suorilta kannata. Suosittelen erittàin làmpimàsti myòs Chilen pohjoisosaa, San Pedron kylàà, (ja tottakai sità Bolivian alapuolta) eli maailman suurinta suola-aavikko ja loputonta eràmaata. Itse kiertelin tuolla lattareissa vuosi sitten puolen vuoden verran. Tosin tàytyy myòntàà ettà Argentiinan kiertàminen jài erittàin vàhàlle kun suunta oli kuitenkin enemmàn pohjoista kohti :D
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: aaro - 28.07.2009, 14:33:33
Erityisen megahalpoja ne bussit eivat kylla ole, ainakaan jos Aasiaan
vertaa.
Hinta ainoa mittari.  ???

Pitää myös muistaa se, että Argentiina, Chile ja Brasilia ovat etäisyyksiltään suunnattoman suuria maita, mikä saattaa unohtua täällä Euroopassa hengaillessa. Buenos Airesista Ushuaiaan on yhtä pitkä matka Helsingistä Kreikkaan, Chilen pohjoiskärjestä eteläkärkeen on pidempi matka kuin Kuopiosta Kairoon. Jos kuvittelee, että tälläisiä matkoja voi taittaa puoli-ilmaiseksi niin ehkä kannattaa muuttaa asennoitumistaan.

Lisäksi voin vilpittömästi sanoa bussimatkan upmarket-yhtiö Andesmarilla olleen oikeasti jopa miellyttävä. Ruoka viineineen tuodaan omalle paikalle ja tilaa on kuin lentoyhtiöiden kaukolentojen ykkösluokassa. Filippiineillä matkustaessa tuli bussissa ikävä Etelä-Amerikkaa, kun yhdelle penkille sullottiin kolme aikuista ihmistä ja tilaa oli niin vähän ettei pystynyt edes shortsientaskuista kaivamaan kolikoita. Eihän Argentiina toki mikään sniiduilijan unelmakohde oli, vaikka käsittääkseni on halventunut vuosituhannen vaihteesta peson devalvoitumisen myötä.

Ei, prkl kun kirjoittaa näitä niin alkaa tehdä mieli lähteä taas Etelä-Amerikkaan.   :(
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 29.07.2009, 03:41:54
Hinta ainoa mittari.  ???

Pitää myös muistaa se, että Argentiina, Chile ja Brasilia ovat etäisyyksiltään suunnattoman suuria maita, mikä saattaa unohtua täällä Euroopassa hengaillessa. Buenos Airesista Ushuaiaan on yhtä pitkä matka Helsingistä Kreikkaan, Chilen pohjoiskärjestä eteläkärkeen on pidempi matka kuin Kuopiosta Kairoon. Jos kuvittelee, että tälläisiä matkoja voi taittaa puoli-ilmaiseksi niin ehkä kannattaa muuttaa asennoitumistaan.

No eihan se hinta ainoa mittari ole. Meinasin vain sita, ettei parilla eurolla taitu matka kuten Aasiassa. Bussit ovat huomattavasti parempia ja valimatkat valtavia, huomasin. Itse kitkuutin B.A. - Salta valin 25 tunnissa 15 minuutissa, tie oli poikki kun samalla reitilla ollut
bussi oli vahan mennyt vaaralle kaistalle pain rekkaa.. 4 kuollutta ja paljon romua, 5 tuntia siina sitten odoteltiin keskella yota etta tie oli raivattu. Matka taisi kustantaa jotain 180 pesoa eli halpaahan se on jos Suomeen vertaa. Eika tuo ole viela pitkakaan matka eika aika kun on kuullut jostain 7 vuorokauden yhteyksista E-Amerikassa.. Huoh!
 
 Eihän Argentiina toki mikään sniiduilijan unelmakohde oli, vaikka käsittääkseni on halventunut vuosituhannen vaihteesta peson devalvoitumisen myötä.

pari viikkoa sitten kurssi suunnilleen 5,3pesoa /euro
ja laskee kai koko ajan. Kylla siella minibudjetilla voi
OLLA muttei reissata.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Djimbo82 - 29.07.2009, 10:20:23
Erityisen megahalpoja ne bussit eivat kylla ole, ainakaan jos Aasiaan
vertaa.
Hinta ainoa mittari.  ???

Pitää myös muistaa se, että Argentiina, Chile ja Brasilia ovat etäisyyksiltään suunnattoman suuria maita, mikä saattaa unohtua täällä Euroopassa hengaillessa. Buenos Airesista Ushuaiaan on yhtä pitkä matka Helsingistä Kreikkaan, Chilen pohjoiskärjestä eteläkärkeen on pidempi matka kuin Kuopiosta Kairoon. Jos kuvittelee, että tälläisiä matkoja voi taittaa puoli-ilmaiseksi niin ehkä kannattaa muuttaa asennoitumistaan.

Lisäksi voin vilpittömästi sanoa bussimatkan upmarket-yhtiö Andesmarilla olleen oikeasti jopa miellyttävä. Ruoka viineineen tuodaan omalle paikalle ja tilaa on kuin lentoyhtiöiden kaukolentojen ykkösluokassa. Filippiineillä matkustaessa tuli bussissa ikävä Etelä-Amerikkaa, kun yhdelle penkille sullottiin kolme aikuista ihmistä ja tilaa oli niin vähän ettei pystynyt edes shortsientaskuista kaivamaan kolikoita. Eihän Argentiina toki mikään sniiduilijan unelmakohde oli, vaikka käsittääkseni on halventunut vuosituhannen vaihteesta peson devalvoitumisen myötä.

Ei, prkl kun kirjoittaa näitä niin alkaa tehdä mieli lähteä taas Etelä-Amerikkaan.   :(

Aaron kanssa täysin samaa mieltä. Sen verran voisin vielä tarkentaa että 2000-luvun alussa Argentiinassa oli suunnaton talouskriisi, joka muutti täysin Länsi-Euroopan hintaisen maan halvaksi reppureissausmestaksi. Valuutta devalvoitui noin 75 prosenttia ja ulkomaalaiselle hinnat siis laskivat saman verran.

Omalla reissulla noin kolme vuotta sitten eurolla sai neljä pesoa. Tuolloin hintalapuissa luki sama numero kuin täällä Suomessa mutta se oli siis pesoina. Inflaation myötä Argentiina lienee halventunut tuosta ainakin jonkin verran. Aasiaan verrattuna siellä on toki kallista. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei ole menossa mihinkään kehitysmaahan, vaan valtioon joka jo sata vuotta sitten oli maailman rikkaimpia.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ruuhkis - 29.07.2009, 10:56:02
Joo, mutta jos meinaat pidempäänkin kierrellä niin jostain kumman syystä sitä joutuu hiukka laskemaan että paljonkohan sitä rahaa nyt oikein menisi.

Vai pitääkö?Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 29.07.2009, 12:09:12
Joo, mutta jos meinaat pidempäänkin kierrellä niin jostain kumman syystä sitä joutuu hiukka laskemaan että paljonkohan sitä rahaa nyt oikein menisi.

Vai pitääkö?

Kyllähän pieni budjetointi kannattaa aina, mutta en jättäisi jotain todella hienoa kohdetta Argentiinassa käymättä vain bussilipun kalleuden takia. Kuten yllämainitut kirjoittajat mainitsivat, Argentiina ei ole kehitysmaa, ja mielestäni busseissa on kuitenkin aika hyvä hinta/laatu -suhde. Saa ruokaa ja juomaa ja jopa jotain mikä muistuttaa palvelua- vessatkin jopa vetävät.

OT: Tällä palstalla on kummaa kuinka muihin maanosiin meneviä aina muistutetaan siitä iänikuisesta Kaakkois-Aasiasta -pitäydytään Etelä-Amerikassa, travellerihelvetistä Aasiassa voi sitten jutella toisissa ketjuissa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ruuhkis - 29.07.2009, 13:02:44
Joo, mutta jos meinaat pidempäänkin kierrellä niin jostain kumman syystä sitä joutuu hiukka laskemaan että paljonkohan sitä rahaa nyt oikein menisi.

Vai pitääkö?

Kyllähän pieni budjetointi kannattaa aina, mutta en jättäisi jotain todella hienoa kohdetta Argentiinassa käymättä vain bussilipun kalleuden takia. Kuten yllämainitut kirjoittajat mainitsivat, Argentiina ei ole kehitysmaa, ja mielestäni busseissa on kuitenkin aika hyvä hinta/laatu -suhde. Saa ruokaa ja juomaa ja jopa jotain mikä muistuttaa palvelua- vessatkin jopa vetävät.

OT: Tällä palstalla on kummaa kuinka muihin maanosiin meneviä aina muistutetaan siitä iänikuisesta Kaakkois-Aasiasta -pitäydytään Etelä-Amerikassa, travellerihelvetistä Aasiassa voi sitten jutella toisissa ketjuissa.

Kyllä vain, jos jonnekin haluaa niin silloin maksaa mitä tarviikin. Kysymys onkin lähinnä siitä että niinkin valtavassa paikassa kuin Etelä-Amerikka on sitä paikkaa ja nähtävä niin paljon että joutuu ( ja mielestäni kannattaakin) miettiä tuota suunnitelmaa pikkasen tarkemmin. Itselläni ei ollut harmainta aavistustakaan mikä tuo hintataso esim. Argentiinassa on. Mutta siihen ei takerruta vaan jostain se vyyhti alkaa purkaantumaan ja sen mukaan mennään ja reissua rakennetaan.

Ja yleisesti, kyllä rahalla on (minulle ainakin) merkitystä, ilman sitä kuolee nälkään....tana.

 
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: UsvaAuer - 14.08.2009, 01:24:17

Sen verran voisin vielä tarkentaa että 2000-luvun alussa Argentiinassa oli suunnaton talouskriisi, joka muutti täysin Länsi-Euroopan hintaisen maan halvaksi reppureissausmestaksi. Valuutta devalvoitui noin 75 prosenttia ja ulkomaalaiselle hinnat siis laskivat saman verran.

Omalla reissulla noin kolme vuotta sitten eurolla sai neljä pesoa. Tuolloin hintalapuissa luki sama numero kuin täällä Suomessa mutta se oli siis pesoina. Inflaation myötä Argentiina lienee halventunut tuosta ainakin jonkin verran.

Siitä aiemmasta lamasta toivuttuaan hinnat Argentiinassa nousivat melkoista vauhtia. Puhuttiin jopa 25% vuotuisesta inflaatiosta. Asuntokuplaa niin ikään kasvatettiin. Jenkit olivat rakentamassa Buenos Airesista uutta Pariisia; moni pyöritteli siellä turistibisnestä kovat tulot toiveena.

Mutta niin vaan kävi kalpaten Argentiinassa jo toistamiseen kymmenen vuoden sisällä. Peso on laskenut tämän laman myötä jotain parikymmentä prosenttia suhteessa euroon.

Niille, jotka ovat menossa Argentiinan lomakaudella: suunnittelu on a ja o. Lentoliput viedään käsistä lomakaudella ja bussilippujenkin kanssa voi olla tiukkaa. Tulimaassa majapaikat pitäisi, kuulemma, varata etukäteen. Toisaalta sesonki ei koske kuin  turistikohteita. Buenos Aires tyhjenee loman ajaksi ja pohjoisen kuumilla alueillakaan ei ole tietoa joukkoliikkeestä.Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: UsvaAuer - 14.08.2009, 01:30:38

Itse lensin taalta B.A:sta Ushuaia:an, maksoi noin 120 euroa meno kaikkinensa.
Lento oli El Calafaten valilaskulla, joten siina tuli upeat maisemat nahtya koneesta samaan hintaan.

(itse ostin Ushuaiasta, samalle paivalle ja kone ei ollut puolillaankaan,)

Kun kerran lentolipuista oli puhetta aiemmassa. Ennen vanhaan Argentiinassa on ollut se käytäntö, että halpoja lentolippuja on saanut ostettua vain paikan päällä. Kaikki netistä varatut ovat olleet eri hintaluokkaa. Onkohan näin edelleen?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 14.08.2009, 03:08:48
Kun kerran lentolipuista oli puhetta aiemmassa. Ennen vanhaan Argentiinassa on ollut se käytäntö, että halpoja lentolippuja on saanut ostettua vain paikan päällä. Kaikki netistä varatut ovat olleet eri hintaluokkaa. Onkohan näin edelleen?

Edreams:in lipulla oli hintaa noin 10 euroa enemman kuin Aerolineas
Argentinasin konttorista ostetulla. Kokemusta siis vain tuo meno ja
paluu.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 14.08.2009, 03:25:16
Mulla oli noin 4 vuotta (2005 painos) Rough Guidesta Argentiinassa,
ja sanoisin etta ne hinnat on nousseet kylla varsin paljon kirjassa
mainituista.

Sama Boliviassa: voi varautua tuplahintoihin nahtavyyksissa,
ovat taannoin nostaneet (2007 LP:n jalkeen) ulkomaalaisilta otettavia
hintoja vahintaan puolella, majoitukset voi muuttaa dollareista euroiksi
vahintaan,ja niin edelleen (eli 40 - 50% lisaa hintaa..).

Joku tuossa mainosti etta Boliviassa elaa kympilla paiva herroiksi,
mitenkohan tama mahtanee onnistua jos majoitus (oma huone)
maksaa noin 40 Bs eli 4 euroa , ja vaikkapa museokaynti 50bs
pelkka sisaanpaasy? Sitten siihen taksia tai bussia, ruokaa ja juomaa.

Sanoisin etta 20 euroa on hyva budjetti, vaikka matkustelisi paljon -
12h bussimatkat noin 80bs,muutaman kilometrin taksimatka 5bs, kaupungin
sisainen minibussi 2bs, safkat katukeittiosta 10bs, 2l vetta 4bs,
2l fanta 8bs, 0,6l kalja kaupasta alle 10bs,suunnilleen sama hinta
halvassa ruokalassa.

"Turistisafkoista" saakin sitten maksaa enemman,luonnollisesti, 20-30bs annos, hyvan pizzan saa- jos loytaa pizzerian- ehka 30 boliviaanolla. Leipaa saa torilta mitattoman halvalla, ehka lahemmas kilon 50 sentilla. Kaikenkaikkiaan maa on siis hyvin edullinen. Erilaisiin "toureihin" voi arvella kayttavansa noin 30 - 35 euroa paiva, mutta niihin sisaltyykin sitten kaikki, ruuat majoitukset jne.

Boliviaanon kurssi siis on talla hetkella 10bs = 1 euro.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Fantantonio - 23.08.2009, 10:38:57
Olen lähdössä syksyksi Erasmusvaihtoon Espanjaan Alicanteen opiskelemaan University of Alicanteen. Kokemuksia alueesta/kaupungista/yliopistosta?
Syyslukukauden jälkeen olisi tarkoitus jatkaa espanjan kielen opiskelua joko jossain päin Espanjaa tai sitten matkustaa Etelä-Amerikkaan. Vinkkejä neuvoja? Myös työnteko samalla olisi erittäin tervetullutta missä pääsisi käyttämään opittuja kielitaitoja ja tietysti tienaamaan vähän rahaa. Ehdotuksia mihin Etelä-Amerikan maahan tai Espanjan kaupunkiin Alicanten jälkeen? Joulukuu 2009 - elokuu 2010.
Madridista tai Barcelonasta kannattaa varmaan lentää jos Etelä-Amerikkaan suuntaa vai olisiko halvempaa lentää jostain muusta euroopan kaupungista? Pariisi, Lontoo, Amsterdam, Frankfurt?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 23.08.2009, 21:11:29
Syyslukukauden jälkeen olisi tarkoitus jatkaa espanjan kielen opiskelua joko jossain päin Espanjaa tai sitten matkustaa Etelä-Amerikkaan. Vinkkejä neuvoja?

Tämä on kyllä niin laaja kysymys, että en edes jaksa lähteä vastaamaan. Ensiksi kannattaa varmaan päättää, että a) lähdetkö edes Etelä-Amerikkaan, ja b) minne sinne- mitä haluat tehdä, nähdä ja kokea? E-Amerikka on uskomattoman laaja, ja vinkkejä on vaikea antaa, kun ei yhtään tiedä mitä olet hakemassa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Anacon - 24.08.2009, 02:50:34
Näin mututuntumalta sanon että lähde Chileen! :D
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Fantantonio - 24.08.2009, 08:59:39
Etelä-Amerikkaan opiskelemaan espanjan kieltä joulukuussa 2009 2-5 kuukaudeksi. Syys-joulukuun olen Alicantessa Erasmusvaihdossa jossa espanjan opiskelu alkaa.
Ecuadorin Quito kiinnostaisi ja siellä Simon Bolivar School. Kannattaako lentää Alicantesta Suomeen ja aloittaa uusi matka täältä käsin. Helsinki-New York-Quito kuulemma halvin Suomesta. Vai onko halvempaa lentää suoraan  Madridista jonnekin päin Etelä-Amerikkaa. Chile kiinnostaisi kyllä mutta olen kuullut sen olevan kallis. Ja onko siellä lomat juuri joulu-helmikuussa kuten Argeniinassa. Ecuadorin monipuolisuus kiinnostaa. Miksei myös Bolivia, Peru tai Kolumbia. 
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja_ - 26.08.2009, 01:51:51
Argentiinassa voi nyt sitten possytella
"vahaisessa maarin" ihan laillisesti.
Tosin, eipa se laittomuus tuntunut
ihmisia haittaavan ennenkaan.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Argentiina+sallii+marihuanan+k%C3%A4yt%C3%B6n/1135248804755
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Anacon - 26.08.2009, 03:51:05
Olen lähes 100% varma että Madridista on halvempi lentää Quitoon kuin Helsingistä. Ihme olisi jos ei niin ole. Varmaa tietoa ei kyllä ole.

Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 26.08.2009, 11:05:57
Olen lähes 100% varma että Madridista on halvempi lentää Quitoon kuin Helsingistä. Ihme olisi jos ei niin ole. Varmaa tietoa ei kyllä ole.juu, ei missään tapauksessa kannata palata Helsinkiin- Iberialla on suurista yhtiöistä ollut useimmiten halvimmat lennot Etelä-Amerikkaan, BA:llakin joskus, mutta heidän lentonsa suosittuihin kohteisiin kuten Rioon ja Buenos Airesiin ovat usein hyvin loppuunvarattuja.

Koetapa googlata lentoyhtiö nimeltään Santa Barbara. Eräs ystävä lensi sillä muistaakseni Bogota-Madrid -välin (saattoi olla myös Caracas tai Quito- Madrid..) pari vuotta sitten, ja maksoi kolmisen sataa euroa, eli siis jonkinlainen halpalentoyhtiö.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Fantantonio - 26.08.2009, 11:53:41
Kiitos vinkeistä ja anteeksi huonosta alustuksesta. (aloittelija).
Arvostan alhaista hintatasoa, espanjan kieltä haluan opiskella. Myös alhainen hintataso ulkona syömisessä on bonusta. jalkapallosta pidän myös erittäin paljon. Ecuador kiinnostaa monipuolisuutensa vuoksi. Jos voin olla reissussa "vain " 2 kk, niin haluan mieluummin keskittyä yhteen maahan. Ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan menossa. Espanjassa käynyt useamman kerran mutta kieltä opiskellut vasta 2 lukion kurssia. Alicanteen lähden syksyksi Erasmus vaihtoon ja sen jälkeen olisi tarkoitus opiskella/reissata jossain Etelä-Amerikan maassa. 
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: aaro - 26.08.2009, 13:38:25
Jos jalkapallosta pidät erittäin paljon, niin Venezuelaa lukuunottamatta muut Etelä-Amerikan maat ovat hyviä valintoja. Käytännössä jokaisen kansankuppilan nurkassa on telkkari näyttämässä Copa Libertadoresia (Etelä-Amerikan vastine mestareiden liigalle), otteluiden alkamisajat vielä rytmitetty siten että normaali-iltana voi katsoa 3 matsia putkeen.  :)

Venezuelassa ykköslajissa on baseball, mutta muualla jalkapallo on selvästi suosituin. Ecuadorin sceneä en niin tunne. Jonkinlaista nostetta ilmeisesti on, sillä 2008 ecuadorilainen joukkue voitti ensimmäistä kertaa Copa Libertadoresin ja Ecuadorin maajoukkue on ollut mukana kaksissa viime MM-kisoissa ja mahdollisuuksia ensi kesän kisoihinkin on. Uusi Copa Libertadoresin kausi muuten alkaa 26. tammikuuta 2010. Ecuadorin omasta liigasta ei tosiaan ole minulla mitään tietoa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: SPH - 31.08.2009, 20:27:26
Ecuadorin omasta liigasta ei tosiaan ole minulla mitään tietoa.

Ecuadorissa paras tunnelma LDU:n, Emelecin ja Barcelonan peleissä...
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: sankari - 14.10.2009, 14:45:10
Tervehdys! Miltä jonkun kokeneen etelä-amerikan kävijän korvaan kuulostaa seuraava suunnitelma:

3 kk. Startti Buenos Airesista. Suunta kohti Mendozaa, sieltä Chileen -> Peru -> Bolivia -> Brasilia ja lento kohti kotia Rio De Janeirosta. Kulkeminen busseilla ja junilla, noin 3000 e budjetti. Tuleeko liian pitkä lenkki? Onko mahdollista toteuttaa ilman sisäisiä lentoja?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: tombatlb - 14.10.2009, 20:59:45
Tehtiin viime vuonna aikalailla samareissu toisinpäin ja lopetettin Santiagoon. 3 kk riittää hyvin tohon lenkkiin, jos ei lähde seikkailee syvälle Peruun tai jonnekkin muualle sivupoluille. Bussit kattaa hyvin noi reitit, että lentoja ei välttämättä tarvi. Tosin Boliviasta Rioon on pitkä matka vaikka pysähtyiskin Pantanalissa matkalla ja niitä pätkiä vois ehkä harkita lentävänsä.

Rahat pitäis riittää, mutta kannattaa myös pitää mielessä että noissa maissa on valtavia eroja hintojen suhteen. Bolivia on megahalpa ja Peru aika lähellä perässä, kun taas Brassit ainakin ennen lama-aikoja oli keski-euroopan tasoa ja Chile ja Argentiina sit siinä välissä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: tracce - 20.10.2009, 01:03:57
Muuten kuulostaa hyvältä mut tosiaan tuo Boliviasta suoraan Brasiliaan - veto voi tehdä tiukkaa. Suosittelisin stop overia Paraguayssa Asuncionissa (menee maasturibusseja) ja Ciudad del Estessä, ainakin itse koin lattareiden parhaimmat bileet Asuncionissa :D Ja se on jo paljon sanottu. Kannattaa paikallisia tosin etsiä vaikka couchsurfingin kautta koska ihan pelkällä nenävaistolla siellä voi olla hankala mennä. Ciudad del Estestä voi ostaa ehkäpä todennäköisesti Etelä-Amerikan halvinta elektroniikkaa mutta muuten siellä ei ole mitään - tosin yöpymistä voisin suositella hintatason takia koska rajan toisella puolella (noin puolen tunnin matka) odottavat Iguazun putoukset. Ne tosin kannattaa katsastaa ainakin Brasilian puolelta :)

Ja ethän toki aio jättää välistä Uyunin erämaata siinä Chilen ja Bolivian rajalla? Tuli mieleen tuosta että yksi varteenotettava vaihtoehto, jos hiukan kiiruhdatte alkupäässä, voisi olla Mendozasta Chileen ylittäminen, pohjoiseen Boliviian, sen maailman kauneimman erämaan ja suurimman suola-aavikon läpi, ja sieltä Peruun Titicaca-järven kautta. Perusta sit kanjoneiden ja Macchu Picchun jälkeen viidakkoveneellä Amazonia pitkin Pohjois-Brasiliaan ja sitä kautta Rioon :)  Eipähän tulisi samoja maisemia uudelleenkatseltua, budjetissa todennäköisesti säästätte (Etelä-Brasilia on sitä kalleinta aluetta) ja myös istumalihaksia kun bussin voi hetkeksi vaihtaa laivaan.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: emmau - 21.11.2009, 16:34:20
Hei kaikki kyseisessä maanosassa taivaltaneet, kertokaa mulle, että

kuinka tarpeelliseksi koette ajokortin/-taidon omaamisen reissussa? Olisko hyvä bonari jos ajaisin kortin ennen ens syksyä jolloin lähden kiertämään (miten ihmeessä se sanotaan) Luoteis-Etelä-Amerikkaa?

Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Hypatia - 21.11.2009, 20:21:08
Perussa ei ainakaan ollut mitään tarvetta ajokortille (joka ei ollut edes mukana) tai -taidolle. Liikenne on sen verran sikamaista, että ajatus itse ajamisesta hirvittää, vaikka kortti onkin ollut kohta neljännesvuosisadan verran.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: imberg - 29.08.2010, 15:19:37
Hola kaikki ihanat matkustusintoilijat! Olen lähdössä avomieheni kanssa nauttimaan Argentinan ja Chilen antimista (syys-lokakuu)

Meitä kiinnostaisi viikon espanjan alkeis-tehokielikurssi Buenos Airesissa. Onko kenelläkään jotain vinkkejä/kokemuksia tälläisestä? Lisäksi meitä kiinnostaa salsan alkeis paritanssikurssi....kokemusksia?? Budjettimme on keskitiukka :)

Kiitos!!
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Testailija - 29.08.2010, 15:46:05
Hei kaikki kyseisessä maanosassa taivaltaneet, kertokaa mulle, että

kuinka tarpeelliseksi koette ajokortin/-taidon omaamisen reissussa? Olisko hyvä bonari jos ajaisin kortin ennen ens syksyä jolloin lähden kiertämään (miten ihmeessä se sanotaan) Luoteis-Etelä-Amerikkaa?Eipä siellä juuri korttia kysellä. Sen sijaan vaikka taitoa olisikin, niin moni jättää ajamatta, kun liikenne vaikuttaa paikoin sen veraan kaaottiselta. Kenen autoa ajaisit?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Aestas - 02.12.2010, 14:11:14
Moikka!
Onko kellään kokemusta Uyunin suola-aavikolle tehtävistä päiväretkistä? Mahdollisesti olisin sinne päin menossa ensi heinäkuussa, mutta kylmät yöt ei niin kovasti houkuttele tekemään normaalia 4 pvän retkeä, mutta tuo suola-aavikko olisi kuitenkin hienoa nähdä. Eli saakohan tuosta päiväretkestä mitään irti?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Zaapas - 08.12.2010, 02:35:29
Heippa kaikille lattari-intoilijoille.

Itse kerron ensiksi oman suunnitelmani ensi kesä-elokuun varalle. Tarkoitus olisi lähteä vaihtariaikojen muistojen hillittömän paluuvimman innoittamana Chileen. Siellä siis majailin vuoden vaihtarina ja nyt pitäisi pikkuhiljaa jo päästä takaisin.

Startti tapahtuisi toivonmukaan kesäkuun alkupuolella, ehkä jo aiemmin. Olen katsellut lentoja lähinnä Santiagoon, mihinkään järkevään paikkaan "lähistölle" ei näytä olevan tarjolla olennaisesti halvempia lentoja, eli semmoisia ettei bussimatkoihin Chileen menisi säästettyä summaa ja ylikin. Chilessä suuntana lähinnä Valparaíso, Arica ja Antofagasta joissa majailua joitakin viikkoja kavereiden luona. Reissukaverin liittyessä seuraan kiinnostaisi kovasti suunnata San Pedroon muistoja verestämään, ja sieltä Boliviaan vähintään Uyunin suola-aavikkoa katsastamaan. Machu Picchu kiinnostaisi kovasti, mutta kovin kummoista budjettia en vajaassa puolessa vuodessa ehdi riipaista kasaan, joten se saattaa jäädä. Täytynee selailla lisää keskusteluja täällä.

Kerronpa vielä pikkuisen omista kokemuksista E-A:ssa, jotain olennaisen oloista mitä tuli mieleen keskustelua selatessa.

Etäisyydet tosiaan valtavia, joten ihan järjettömän kunnianhimoisia suunnitelmia puolen mantereen kiertämisestä muutamassa viikossa ei kannata tehdä. Vaikka paikalliset bussit ja maiden sisäiset lennot ovatkin ainakin Suomea edullisempia, saa niihin menemään valtavasti rahaa.

Chilessä matkailin pitkiäkin matkoja Turbus-bussifirmalla. Hinta-laatusuhde on mielestäni oikein hyvä, miellyttävät bussit ja ihan reipasta etenemistä.

Hitsi tää teksti pomppii kun kirjotan, jatkan myöhemmin...
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 08.12.2010, 13:35:42
Machu Picchu kiinnostaisi kovasti, mutta kovin kummoista budjettia en vajaassa puolessa vuodessa ehdi riipaista kasaan, joten se saattaa jäädä. Täytynee selailla lisää keskusteluja täällä.

Pitaako sinun paasta koko Inca Trailille? Riittaisiko, jos paasisit vain katsomaan Machu Picchua? Senhan paasee tekemaan kohtalaisen halvalla, junalla vain Aguas Calientesiin, ja siita bussilla portille. En muista enaa, mita se sisaanpaasy on, mutta ei kuitenkaan mitaan jarjettoman kallista (suomalaisessa mittakaavassa). Ostin lennon Arequipasta Cuscoon, joka maksoi 60 USD, ja saasti reilun paivan aikaa bussissa. Voisiko joku tuollainen reitti onnistua, jos sinne himoitset?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 08.12.2010, 13:41:53
Moikka!
Onko kellään kokemusta Uyunin suola-aavikolle tehtävistä päiväretkistä? Mahdollisesti olisin sinne päin menossa ensi heinäkuussa, mutta kylmät yöt ei niin kovasti houkuttele tekemään normaalia 4 pvän retkeä, mutta tuo suola-aavikko olisi kuitenkin hienoa nähdä. Eli saakohan tuosta päiväretkestä mitään irti?

En ole tehnyt paivaretkea, vaan sen pidemman, neljan paivan reissun, mutta jos ainoana vaihtoehtona on menna vain paivaretkelle, suosittelen sydamellisesti. Neljan paivan reissulla ei siis olla koko aikaa silla valkealla suola-aavikolla, joita reissukuvissa ja matkaesitteissa naytetaan, vaan myos ymparoivalla aavikolla, joka on taynna laguuneja, flamingoja ynna muuta. Varsinainen valkea suola-aavikko on paljon pienempi alue, ja lahella Uyunin kaupunkia, joten paivassa ehtii varmasti nakemaan sen kuuluisan (?) suolahotellin, ja ihmettelemaan maisemaa. Muista aurinkorasva!  ;)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 11.12.2010, 19:27:57
Heippa kaikille lattari-intoilijoille.

Itse kerron ensiksi oman suunnitelmani ensi kesä-elokuun varalle. Tarkoitus olisi lähteä vaihtariaikojen muistojen hillittömän paluuvimman innoittamana Chileen. Siellä siis majailin vuoden vaihtarina ja nyt pitäisi pikkuhiljaa jo päästä takaisin.


Hei, sinuna miettisin tuota matka-ajankohtaa. Kerran Chilessä elokuussa käyneenä en lähtisi enää talvella sinne. Pohjoinen vielä ehkä menee, mutta ainakin keskiosissa tulee kylmä! Ulkolämpötilat eivät ehkä vaikuta pahoilta, mutta taloissa eristykset ja lämmitys ovat melkein olemattomia. Minulle muutama päiväkin oli liikaa, joten en edes kuvittelisi viettäväni viikkoja siellä. Jos kuitenkin menet, niin toppatakki mukaan.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Zaapas - 13.12.2010, 21:07:03
Heippa kaikille lattari-intoilijoille.

Itse kerron ensiksi oman suunnitelmani ensi kesä-elokuun varalle. Tarkoitus olisi lähteä vaihtariaikojen muistojen hillittömän paluuvimman innoittamana Chileen. Siellä siis majailin vuoden vaihtarina ja nyt pitäisi pikkuhiljaa jo päästä takaisin.


Hei, sinuna miettisin tuota matka-ajankohtaa. Kerran Chilessä elokuussa käyneenä en lähtisi enää talvella sinne. Pohjoinen vielä ehkä menee, mutta ainakin keskiosissa tulee kylmä! Ulkolämpötilat eivät ehkä vaikuta pahoilta, mutta taloissa eristykset ja lämmitys ovat melkein olemattomia. Minulle muutama päiväkin oli liikaa, joten en edes kuvittelisi viettäväni viikkoja siellä. Jos kuitenkin menet, niin toppatakki mukaan.
Heh no kiitoksia mutta olen ollut siellä joka kuussa, eikä tarkoitus kyllä tosiaan ole etsiä sen hetken optimaalisinta matkustuspaikkaa. Tiedän itsekin että toi aika on vähän persiistä, mutta vain vähän joten se sopii aivan helvetin hienosti ajaksi mennä moikkaamaan kavereita ja vähän muutakin hyörimään. Muistan kyllä itsekin että esim. Santiagossa pisimmän ajan eli muutaman päivän vietin joskus syyskuussa, mikä sattui olemaan vielä kylmä ja sateinen kevät, enkä viihtynyt ollenkaan kun kaverit on ihan muualla.

Ja kiitoksia StrangeLittleGirl Machu Picchu -vastauksesta. Pitää kattoa jos Chilen ulkopuolisten reissujen matkaseura innostuu. Tai innostunuthan se on, mutta jos meidän budjetti kestää. Vaikkei se nyt olisikaan kuin jokunen sata euroa koko roska, mutta saattaa kuitenkin olla se kamelin selän katkaiseva korsi tai mikälie.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: mice - 14.12.2010, 14:14:06
Moikka!
Onko kellään kokemusta Uyunin suola-aavikolle tehtävistä päiväretkistä? Mahdollisesti olisin sinne päin menossa ensi heinäkuussa, mutta kylmät yöt ei niin kovasti houkuttele tekemään normaalia 4 pvän retkeä, mutta tuo suola-aavikko olisi kuitenkin hienoa nähdä. Eli saakohan tuosta päiväretkestä mitään irti?

En ole tehnyt paivaretkea, vaan sen pidemman, neljan paivan reissun, mutta jos ainoana vaihtoehtona on menna vain paivaretkelle, suosittelen sydamellisesti. Neljan paivan reissulla ei siis olla koko aikaa silla valkealla suola-aavikolla, joita reissukuvissa ja matkaesitteissa naytetaan, vaan myos ymparoivalla aavikolla, joka on taynna laguuneja, flamingoja ynna muuta. Varsinainen valkea suola-aavikko on paljon pienempi alue, ja lahella Uyunin kaupunkia, joten paivassa ehtii varmasti nakemaan sen kuuluisan (?) suolahotellin, ja ihmettelemaan maisemaa. Muista aurinkorasva!  ;)
Kyllä päiväretkellä saa tosiaan riittävästi irti. Uyunin kaupungista lähdettiin aamulla jeepillä suola-aavikolle ja käytiin suolahotellissa sekä ajettiin Isla Pescadalle (tms, kuitenkin tuo kuuluista "kaktussaari"), jossa syötiin lounas. Sitten kierreltiin aavikolla ja illansuussa takaisin Uyuniin. Tuollainen kierros oli ainakin meille ihan riittävä, varsinkin kun meille kahdelle oli oma kuski ja opas, eli saimme kulkea keskenämme sinne minne halusimme, tietysti suosituksia kuunnellen.
Otsikko: Etelä-Amerikan valloitus
Kirjoitti: Moona- - 30.01.2011, 18:22:45
Nyt tarvitsisin yleisluontoisia vinkkejä Etelä-Amerikan valloitukseen. Eli Aasian suunnalta on nyt Thaimaata ja kmabotzaa kierretty ja suunnitelmana olisi vaihtaa mannerta. Matkustusaika olisi luultavimmin ensi joulukuusta eteenpäin ja noin 3 kuukautta voitaisiin reissullamme viettää. Eli minkälainen budjetti tulisi reissullemme varata? Minkälaiseksi hintatasoa voisi kuvata, esim. vertaamalla Thaimaaseen. Ja mitä kaikkea kannattaisi tuohon mahdolliseen 3 kuukauteen sisällyttää. Olisiko parasta keskittyä 3 eri valtioon, eli kuukausi per maa? Mitkä maat sopisivat parhaiten naismatkaajille?
Kaikenlaiset vinkit otetaan innolla vastaan! :)

Viesti siirretty ketjuun. Heloriina/mode
Otsikko: Vs: Etelä-Amerikan valloitus
Kirjoitti: Strange Little Girl - 01.02.2011, 18:29:17
mitä kaikkea kannattaisi tuohon mahdolliseen 3 kuukauteen sisällyttää. Olisiko parasta keskittyä 3 eri valtioon, eli kuukausi per maa? Mitkä maat sopisivat parhaiten naismatkaajille?
Kaikenlaiset vinkit otetaan innolla vastaan! :)

Tuo "kuukausi per maa"- periaate on varmaankin aika hyva. Nahtavaa on niin paljon, ja etaisyydet pitkia, etta helposti turhaantuu, jos yrittaa liikaa. Paljon riippuu siita, minne lentosi saapuu/lahtee. Esim. jos saavut Santiagoon, niin lenkki Santiagosta etelaan, Ushaiasta Argentiinan puolta ylos Buenos airesiin, Iguassun putouksille, pohjois-Argentiinan lapi Boliviaan, jossa voi sitten kierrella ja katsella ennen paluuta pohjoisen Chilen lapi. Kolme kuukautta tuohon olisi hyva aika, tosin enempi parempi!

Toinen vaihtoehto olisi saapua vaikkapa La Paziin, kiiveta Perua pitkin Ecuadoriin ja sielta Kolumbiaan- paluu Bogotasta. Riippuu budjetista ja siita, mika kiinnostaa- joulukuussa on kesa ja lammin, joten etelaiset osat ovat lampimia mutteivat kuumia. Andeilla on halvempaa (Bolivia, Peru, Ecuador), mutta matkustaminen hitaampaa. Kaikki maat sopii ihan hyvin naismatkaajalle (tai ainakin talle naismatkaajalle!). Jos et ole koskaan kaynyt E-Amerikassa, niin Chile ja Argentiina ovat eurooppalaisempia, ja kulttuurishokki pienempi.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Zaapas - 09.03.2011, 19:03:58
Jepulis! Nyt olis 17.6 kauan kaivattu saapuminen Stgo de Chileen. Suunnitelmia olis kovasti kuten ylemmistäkin viesteistä käy selväksi. Katselen miten suunnitelmat etenee ja mihin sitten lopulta kerkeän. Chilen lisäksi kuuden viikon aikana tarkoitus olisi keretä ainakin Mendozaan, Salar de Uyuniin ja Macchu Picchuun. Salta houkuttelis ja vielä Perussa pari hyvin pohjoisessa sijaitsevaa biitsipaikkaa, mutta sinne tuskin päädyn kuitenkaan.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja - 26.03.2011, 19:40:56
Jepulis! Nyt olis 17.6 kauan kaivattu saapuminen Stgo de Chileen. Suunnitelmia olis kovasti kuten ylemmistäkin viesteistä käy selväksi. Katselen miten suunnitelmat etenee ja mihin sitten lopulta kerkeän. Chilen lisäksi kuuden viikon aikana tarkoitus olisi keretä ainakin Mendozaan, Salar de Uyuniin ja Macchu Picchuun. Salta houkuttelis ja vielä Perussa pari hyvin pohjoisessa sijaitsevaa biitsipaikkaa, mutta sinne tuskin päädyn kuitenkaan.

Mitäs biitsipaikkoja perussa meinasit? Ainakin Mancora on vähän semmonen,
että jos muut ovat samanlaisia et kamalasti häviä jos et sinne mene.
Se hiekkadyynipaikka oliko 20 peson setelissä, Ica:n vieressä sama juttu
vaikkei rannalla olekaan. No, niissä voi viettää päivän tai pari mutta ei
kannata muuta reissua kovin supistaa niitten takia. Rannikkoa pitkin bussilla
ajellut, melkein alhaalta ja ylös asti, ei siellä mitään kovinkaan ihmeellistä
näkynyt. Hommaa elokuva "Mancora" ja katso se, löytyy joka torilta lattareissa,
jätä siitä pois kaikki hieno meno+kokkeli ja jää se, mitä backpacker näkee :D

Jos menet Mancora:an, ole varovainen etenkin huumeitten kanssa, siellä
on aktiivista poliisitoimintaa ja itseltä tutkittiin taskut kun olin joittenkin
beach bum- tyyppisten kundien kanssa juomassa kaljaa rannalla. Samaa
sanoivat myös Perulaiset. Ei varmasti naurata jos narahtaa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Aestas - 28.03.2011, 09:30:18
Hei ikiliikkuja!

Mulla on suunnitteilla ens kesänä reissata Limasta pohjoiseen päin Perussa, onko jotain erityistä mitä suosittelet tällä alueella mihin kannattaisi ainakin suunnata? Millaisessa kunnossa tiet siellä on? Onko busseistä jotain erityistä kerrottavaa/suosituksia?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Zaapas - 18.04.2011, 18:39:20
Ikiliikkujan viestiin:

Mancora taisi juurikin olla eniten mielessä. Nyt Peru Machu Picchua ylemmältä tosin täysin unohdettu, aikataulu kun on jotenkin kumman itsestääntäyttyvää sorttia. Riittänee mulle nyt siis nuo muutkin, ei sitä rahaakaan ihan loputtomasti ole.

Alle 2kk lähtöön! Kyllä tää tästä vihdoinkin :D
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: wilhelm- - 08.09.2011, 22:43:32
Onko kenelläkään ollut ongelmia jatko- tai paluulippujen kanssa Etelä-Amerikkaan lentäessä? Eli onko ollut ongelmia jos on mennyt Etelä-Amerikkaa kiertelemään vain menolipun kanssa? Käsittääkseni kaikkiin E-Amerikan maihin pitäisi olla jatkolippu virallisesti, mutta miten käytännössä? Thorn treeltä luin jotain keskustelua myös siitä, että aina ei jatkolippu esim. naapurimaahan riitä, vaan pitää olla kotimaahan. Maitsehan näitä ei yleensä kyselläkään. Ehkä pitää väsätä varulta feikkilippu tai ostaa joku halpislippu jonnekin. Ärsyttävä säännös kyllä tämä, koska vaikka todennäköisesti mitään ei tulla kyselemään, aina on se teoreettinen mahdollisuus olemassa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: london86 - 08.09.2011, 22:54:55
brasiliasta,argentiinasta ja boliviasta on kokemusta ...eivät olleet kiinnostuneita paluulipusta eivätkä muutenkaa kyselleet mitään suomen passilla on hyvä matkustaa  ;) sitten taas englantilainen kaverini joutui tarkempaan syyniin brasiliassa eli laukut pengottiin kunnolla ja jatko/paluulippu piti esittää....
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 09.09.2011, 15:24:33
^^ Sama kysymys esitetaan aina parin kuukauden valein, enka muistaisi, etta kukaan pallislainen on koskaan joutunut esittamaan paluulippua, vaikka sellainen periaatteessa vaaditaankin. Omakohtaisesti olen saapunut kansainvalisilla lennoilla Brasiliaan, Argentinaan, Chileen, Boliviaan ja Kolumbiaan, ja missaan ei ole ole kysytty paluulippua; Brasiliassa kysyivat, kauanko aion viipya, mutta hyvin ystavallisesti. Tuntuu olevan paljon parstakertoimesta kiinni, ja machokulttuurissa yksinmatkaava, vaaleahipiainen hymyileva tytto otettiin aina lentokentilla ystavallisesti vastaan (vaikka tasta ei taida sulle olla paljon apua!)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: wilhelm- - 09.09.2011, 17:26:36
Kiitoksia vastauksista. Lueskelin kyllä eri topikkeja Etelä-Amerikkaa koskien palliksesta sekä tutkin asiaa thorn treestä ja opaskirjoista. Mutta hyvä kuulla näitä rauhoittavia kommentteja. En ainakaan halpalippujenkaan ostoon tuon takia ryhdy, korkeintaan feikkilipun varuiksi väsään jos sitäkään.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: fredthehamma - 09.09.2011, 18:39:20
Muutamaan maahan tuolla mantereella olen itsekin yksisuuntaisilla lennoilla matkustanut, eikä maahantuloviranomaisia nuo maastapoistumisliput ole kiinnostaneet. Sen sijaan lentäessäni Frankfurtista Salvadoriin (yhtiönä Condor), lentoyhtiön tyypit kyselivät jatkolennon perään ennen päästämistä koneeseen. Eli sitä varten tuon feikkilipun sinuna tulostaisin ulos. Paperin vilauttaminen riitti omalla kohdalla, ei niillä varmasti ole aikaa noiden aitoutta syynätä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: matkajanne - 19.09.2011, 11:01:42
Yks tuttu just ollut Etelä- ja Väli-Amaerikassa reilun kuukauden. Tässä linkki mistä se löydi kämpän aluksi: www.wimdu.fi
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: operatio - 19.09.2011, 12:03:30
Costarican rajalla kun maitse tulin kysyivät lippua pois maasta, ja sielä oli lappu ennen passin tarkastusta jossa asiasta myös infottiin. Mutta bussi lippukin kelpas lipuks pois maasta..
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: kiirus - 21.09.2011, 10:03:41
Costarican rajalla kun maitse tulin kysyivät lippua pois maasta, ja sielä oli lappu ennen passin tarkastusta jossa asiasta myös infottiin. Mutta bussi lippukin kelpas lipuks pois maasta..
Maitse tulin maahan jokunen vuosi sitten, eivätkä kyselleen mitään. Ilmeisesti tälläinen on mahdollista mut ei mikään jokakertainen tapahtuma.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: operatio - 23.09.2011, 11:00:08
Tuo kokemus tämän vuoden alusta. Joo riippuu varmaan paljon virkailiasta ja paikasta mistä ylittää.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: enkuli - 03.11.2011, 18:02:35
Onko heittää mitään arvioita mitä maksaa lennot Buenos Airesista tai Sao Paolosta Iguazun putouksille? Tuo hieman himottaisi nähdä mutta veikkaanpa että on hinnoiteltu suht huipulle.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: london86 - 03.11.2011, 18:53:14
joo nuo lennot tonne iguassulle on tosiaan aika kalliita  http://www.despegar.com/ tuolta sivulta kannattaa katsella hintoja
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: enkuli - 03.11.2011, 21:01:41
Kiitos! :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja - 04.11.2011, 00:44:55
Onko heittää mitään arvioita mitä maksaa lennot Buenos Airesista tai Sao Paolosta Iguazun putouksille? Tuo hieman himottaisi nähdä mutta veikkaanpa että on hinnoiteltu suht huipulle.

Bussillakin toki pääsee.. Jotenkin hämärästi muistelen että jommastakummasta suunnasta oli 17 tuntia bussilla -
Jätin menemättä. Olisi pitänyt mennä. Samanmittaisia muita tuli muutama nykäistyä kuitenkin.

http://www.tebasa.com.ar/paginas/busca_destinos_2.asp?clocal=IGZ&[email protected]@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

http://www.tebasa.com.ar/paginas/busca_destinos_2.asp?clocal=FIG&[email protected]@[email protected]%[email protected]@%[email protected]@@@@@@@@@@@@@@@

http://www.brazil-travel-guide.com/Flights-To-Iguassu-Falls.html

Puhuvat tuolla Sao Paulo - Iguazu 35-50 taalaa bussilla, miten tuoretta tietoa? ja tosiaan näyttää olevan 16 tuntia...
Jos ei kiirusta ole niin patjat & peitot pykälään ettei huurru ilmastoinnista kuoliaaksi (brasseissa ainakin)
ja menoksi! Mitenkään vaikeaa tuo bussilla meno tuskin on muuta kuin henkisesti muunmuassa liikennekulttuurin
tai sen puutteen vuoksi.. Omalla kohdalla oli vielä nin alkuvaiheessa ja lento varattu brasseista pois BA:han sen
varmistamiseksi että pääsee maahan, tarkoitus oli keretä Angel Falls:eille Venezuelaan mutta niinhän se kävi,
etten päässyt kuin Ecuadoriin asti 7,5 kk:ssa. Noh ei olla jäniksen seljässä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Heloriina - 04.11.2011, 00:56:32
Onko heittää mitään arvioita mitä maksaa lennot Buenos Airesista tai Sao Paolosta Iguazun putouksille? Tuo hieman himottaisi nähdä mutta veikkaanpa että on hinnoiteltu suht huipulle.

Bussillakin toki pääsee.. Jotenkin hämärästi muistelen että jommastakummasta suunnasta oli 17 tuntia bussilla -
Jätin menemättä. Olisi pitänyt mennä. Samanmittaisia muita tuli muutama nykäistyä kuitenkin.

Buenos Airesista Iguazuun oli 17 tuntia bussilla. Illalla lähdettiin ja seuraavana iltapäivänä perillä. Argentiinan bussit on sen verran hyviä, että matka meni todella kivuttomasti.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Ikiliikkuja - 04.11.2011, 01:22:33
Buenos Airesista Iguazuun oli 17 tuntia bussilla. Illalla lähdettiin ja seuraavana iltapäivänä perillä. Argentiinan bussit on sen verran hyviä, että matka meni todella kivuttomasti.

Joo ei brassibusseissakaan vikaa ole kun muistaa sen "thaimaajäähile"kylmyyden. Se nimittäin yllättää,
päivällä +35-40 ja yöllä bussissa jotain +15-18...  Brasseissa tapana oli pysähtyä vartioiduille ja erillään
muusta oleville asemille tyyliin suomen kahvi-tankkauskeitaat. Näistä sai aina hyvää Por a Quilo - kamaa,
eli otat mitä vaan seisovasta pöydästä ja lautanen punnitaan kassalla. Aijai. Jää kyllä kotimaan
tankkaustaukopaikat toiseksi.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: talvi - 09.02.2012, 16:45:25
Kommentoisin vielä tuota paluulippuasiaa. Itse muutama vuosi sitten lensin Buenos Airesiin ja jo Suomen kentällä lähtöselvityksessä kysyivät paluulippua ja virkailija oikein kalenterin kanssa laski, ettei mene yli sen 90 päivän. Sanoi, ettei olisi voinut päästää mua matkaan jos olisi ollut esim. 91 päivää.
Ja Argentiinan päässähän jo lentokoneessa piti täyttää lappu, kauanko on ja siellä rajalla kyllä syynättiin tarkasti paluulipun päivämäärä ennen kuin lätkäisivät sen turista 90 días leiman.

Itsellä tosiaan jo viisi vuotta reissusta mutta muistan silloin Argentiinan hintatason olleen naurettavan halpa.
Olisiko jollain tarkempaa tietoa tämän hetken hintatasosta. Tällä kertaa erityisesti kiinnostaa Chile, josta olen kuullut että on jopa yli Suomen hintatason?!
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Zaapas - 25.02.2012, 14:14:52
Chilen hintatasosta:

Itse olin Chilessä viimeksi kesä-heinäkuussa 2011. Euron heikentymisen huomasi kyllä, vuonna 2009 euro oli parhaimillaan ja hyvinkin usein 800pesoa. Sittemmin se oli pudonnut 500-600peson kieppeille ja tuskin kummemmin voimistunut nyt.

En Chileä kuitenkaan ihan suomen hintaiseksi sanoisi, ellei sitten ehkä jotkut etelän turistikohteet kuten Torres del Paine. Bussilla pääsee kohtuuhintaan (vaikkei kylläkään Perun ja Bolivian hintoihin voi  todellakaan verrata) satoja tai tuhansia kilometrejä, hyvää ruokaa saa halvemmalla kuin Suomessa ja shoppailukin onnistuu. Majoituksesta en oikein voi sanoa kun olen oikeastaan aina ollut kavereiden luona, mutta ainakin San Pedro de Atacamasta löytyi edullinen majapaikka kun siellä kävin. Retkille saatiin myös ihan jeeshinta. Niin ja piscoa saa ihan hyvään hintaan  ;)

Chilessä on tosin hyvätuloisten suosimia hyvinkin kalliita ravintoloita, hotelleja, kampaamoita ja muita kauneudenhoitopalveluita, joten rahaa siellä saa kyllä menemään ihan urakalla mikäli vähänkään yrittää.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 25.02.2012, 16:23:54
Itsellä tosiaan jo viisi vuotta reissusta mutta muistan silloin Argentiinan hintatason olleen naurettavan halpa.
Olisiko jollain tarkempaa tietoa tämän hetken hintatasosta. Tällä kertaa erityisesti kiinnostaa Chile, josta olen kuullut että on jopa yli Suomen hintatason?!

Argentiinan hintatasosta voisi kommentoida sen verran, että "naurettavan" voi tällä hetkellä tiputtaa pois. Ei se kallis ole, mutta kun katsoo oppaista ja netistä parin vuoden takaisia hintaesimerkkejä silloisine vaihtokursseineen ja vertaa nykyhintoihin, niin voi vaan todeta että ylös ollaan tultu ja reippaasti. Tosin kun lähtötaso on ollut tarpeeksi alhaalla, niin ei se nykyäänkään vielä päätä huimaa. Eikä kyse ole edes euron heikkenemisestä, koska se on lähinnä vahvistunut pesoon nähden.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: poisss - 09.03.2012, 11:26:00
Kommentoisin vielä tuota paluulippuasiaa. Itse muutama vuosi sitten lensin Buenos Airesiin ja jo Suomen kentällä lähtöselvityksessä kysyivät paluulippua ja virkailija oikein kalenterin kanssa laski, ettei mene yli sen 90 päivän. Sanoi, ettei olisi voinut päästää mua matkaan jos olisi ollut esim. 91 päivää.
Ja Argentiinan päässähän jo lentokoneessa piti täyttää lappu, kauanko on ja siellä rajalla kyllä syynättiin tarkasti paluulipun päivämäärä ennen kuin lätkäisivät sen turista 90 días leiman.

Itselläni on suunnitelmissa, että lähtisin Etelä-Amerikkaan noin neljäksi kuukaudeksi. Tarkoitus olisi lentää joko Buenos Airesiin tai Montevideoon ja samasta paikasta takaisin. Reitti voisi olla jotain tyyliä Montevideo-Buenos Aires-Foz do Iguazu-(Paraguay??)-Córdoba-Mendoza-Santiago-Valparaíso-Buenos Aires/Montevideo. Tarvitsenko siis viisumin, kun koko matka kestää yli sen 90 päivää, mutten kuitenkaan ole yhdessä maassa niin kauan?

Reitti-/paikkavinkitkin olisivat tervetulleita; mietin ehkä eniten sitä, miten tuolta Foz do Iguazulta kannattaisi jatkaa, onko esim. Paraguay yhtään näkemisenarvoinen? Ja jos kävisi esim. Asunciónissa, niin miten helposti sieltä pääsee jatkamaan Argentiinan puolelle (esim. Córdobaan)? Tai suoraan Foz do Iguazulta (jonnekin muualle kuin takaisin Buenos Airesiin)? Itse kun olen löytänyt bussiyhteyksiä Paraguaysta varsin huonosti (muualle kuin Brasiliaan)...
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: london86 - 09.03.2012, 11:57:28
^^Et tarvitse viisumia, jos et ole 1 maassa yli 3 kk putkeen , jos vaikka olet Argentiinassa ja käyt välillä Uruguayssa ja palaat takaisin Argentiinaan, niin saat uuden 90 pv leiman passiin.

Jos Brasilia ei kiinnosta ??? niin Paraguaysta pääsee ainakin Boliviaan, kannattaa myös katsella lentoja esim. Aerosur yhtiöllä oli viimeksi suht halpoja lentoja, itse lensin alle 200 jenkkidollarilla Boliviasta-Brasiliaan, bussimatka olisi kestänyt jotain 48h  8)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: poisss - 09.03.2012, 14:18:29
Kiitos vinkeistä!

Kyllä Brasilia myös vähän kiinnostaa, mutta se ainut vika siinä on, ettei siellä puhuta espanjaa. ;)
Bolivia taas on ehkä vähän viilee, kun lämpöä haluisin... :P Mietin myös, että jos reissun ajankohta ois noin tammi-toukokuu, niin toukokuussa alkaa olla jo aika viilee muuallakin eteläisellä puoliskolla, eli minneköhän kannattais loppureissussa suunnata, jos tahtoo mahdollisimman lämpimään -ehkä just Brasilian rannikolle, vai? Joku Caracas ja kaikki sademetsätkin kun taitaa olla vähän turhan kaukana...
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: london86 - 09.03.2012, 14:51:48
Brasiliassa pärjää kyllä englannilla ja espanjalla aika hyvin, loput sit viittomakielellä ;) huhti-toukokuun .. voit viettää vaikka Ecuador-Kolumbia-Venezuela- akselilla tai sit vaikka koko loppu aika Brasseissa :) ite valitsisin noista jälkimmäisen vaihtoehdon, jos ajattelit ostaa m/p lennot esim. Buenos Airesiin..koska Etelä-amerikka on valtava ja lennot yleensä aika kalliita.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: poisss - 09.03.2012, 14:59:40
Juu, en varmaan enää Chileä kauemmaks lähe (en sitäkään ensin ajatellut, mutta jos Mendozaan asti menen, niin Santiagohan on jo tosi lähellä), jos lähtöpaikkana on Buenos Aires. Haluaisin reissussa virkistää nimenomaan espanjan kielen taitoja, joten siinä mielessä suosin noita maita, joissa se on pääkielenä. Mutta varmaan Brasilia on muuten näkemisen arvoinen paikka, kun se vielä siinä "naapurissa" sattuu olemaan. Yks vaihtoehto vois tietty myös olla, että ottaiski meno-paluun esim. Rio de Janeiroon, lentäis sieltä heti Buenos Airesiin (jos sais lipun kohtuuhinnalla) ja tulis loppulomasta rannikkoa pitkin takas... :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: london86 - 09.03.2012, 15:06:16
Kannattaa myös katsella jos löytyy järkihintaisia lippuja, joissa meno olisi Santiagoon ja Paluu esim. Rio de janeirosta.. ;)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 12.03.2012, 10:37:29
Reitti-/paikkavinkitkin olisivat tervetulleita; mietin ehkä eniten sitä, miten tuolta Foz do Iguazulta kannattaisi jatkaa, onko esim. Paraguay yhtään näkemisenarvoinen? Ja jos kävisi esim. Asunciónissa, niin miten helposti sieltä pääsee jatkamaan Argentiinan puolelle (esim. Córdobaan)? Tai suoraan Foz do Iguazulta (jonnekin muualle kuin takaisin Buenos Airesiin)? Itse kun olen löytänyt bussiyhteyksiä Paraguaysta varsin huonosti (muualle kuin Brasiliaan)...

Argentiinaan löytyy paremmin yhteyksiä siltä puolelta rajaa Puerto Iguazusta. Cordobaankin pitäisi päästä. Rajan voi ylittää paikallisbussilla tai taksilla. Suoria kansainvälisiä yhteyksiä on vähemmän ja voisin kuvitella että ovat kalliimpiakin. Ja Puerto Iguazu Argentiinan puolella on muutenkin ainakin omasta mielestäni mukavampi paikka majoittua ja viettää muutama päivä, vaikka pikkukaupunkina turistien määrä näkyykin selkeämmin siellä. Putokusillakin on enemmän nähtävää sillä puolella, vaikka toki ne kannattaa katsastaa molemmilta puolilta jos aikaa vain on.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: poisss - 12.03.2012, 11:05:35
Kiitos taas vinkeistä! Pitää kattoa lähempänä, miten sais fiksuimmin lennot ja suunnitella vielä sen mukaan. = )
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 12.03.2012, 11:12:09
Kiitos taas vinkeistä! Pitää kattoa lähempänä, miten sais fiksuimmin lennot ja suunnitella vielä sen mukaan. = )

Lentojenkin kanssa kannattaa huomioida että siellä on joka maassa oma kenttä, ja niistä on erilaisia yhteyksiä. Rajojen ylitys ei sinänsä ole mikään ongelma, mutta kyllä siinä oma aikansa menee. Taksin kanssa vähemmän.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 12.03.2012, 12:46:33
Reitti-/paikkavinkitkin olisivat tervetulleita; mietin ehkä eniten sitä, miten tuolta Foz do Iguazulta kannattaisi jatkaa, onko esim. Paraguay yhtään näkemisenarvoinen? Ja jos kävisi esim. Asunciónissa, niin miten helposti sieltä pääsee jatkamaan Argentiinan puolelle (esim. Córdobaan)? Tai suoraan Foz do Iguazulta (jonnekin muualle kuin takaisin Buenos Airesiin)? Itse kun olen löytänyt bussiyhteyksiä Paraguaysta varsin huonosti (muualle kuin Brasiliaan)...

Iguassulta paasee kavellen ensimmaiseen paraguaylaiseen kaupunkiin, Ciudad del Esteen. Jatkoin siita bussilla Asuncioniin, ja sielta sitten rajan yli takaisin Argentiinaan, eli kylla niita busseja menee. Etelaamerikkalaiset kulkevat busseilla paljon ja niita menee koko ajan. Suosittelen kiertaan Paraguayn kautta, muita turisteja et pahemmin nae!
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 12.03.2012, 13:01:58
Iguassulta paasee kavellen ensimmaiseen paraguaylaiseen kaupunkiin, Ciudad del Esteen.

Useammassakin oppaassa tosin varoitetaan että kävely sillan yli on helppo tapa tulla ryöstetyksi. Bussi voi sopia paremmin vähemmän seikkailunhaluisille.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: poisss - 12.03.2012, 14:02:03
Mihin kaupunkiin, Strange Little Girl itse jatkoit Asunciónista? Ja oliko tuo Asunción näkemisenarvoinen paikka - itse kun en ole mitäänvarsinaisia kehuja siitä lukenut.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: UsvaAuer - 13.03.2012, 22:55:44
Córdoba on kaukana Asuncíonista. Itse pysähdyin Resistenciassa, joka on päivämatkan päässä Asuncíonista ja sieltä jatkoin Tucumániin yöbussilla.

Mihin vuoden aikaan olet muuten reissussa?

Kannattaa muistaa, että tuo Argentiinan kolkka on järkyttävän kuuma (40-asteinen) kesällä. Matkustaminen on tosi tuskaisaa. Itse missasin bussin Resistenciassa ihan vaan siksi, että en jaksanut liikkua matkatavaroineni bussiaseman laituria edes takaisin.

Asuncíon on tylsä paikka, ei kannata vaivautua. Resistencia on mahdollisesti tylsempi. Suurin nähtävyys on kuumuudesta värisevä ilma.

Miksi muuten et suuntaan Patagoniaan ja Tulimaahan? Tuo alue lienee kuitenkin maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen ja toisi vaihtelua matkaan. Maaliskuu tuolla alueella on ihanteellisin, kun vuorenrinteet loistavat ruskassa.

Minä en ainakaan jaksaisi vietää neljää kuukautta Argentiinan, Uruguayn ja Chilen kaupungeissa. Liian yksipuolista. Saltat, cordobat, mendozat yms ovat kaikki samankaltaisia. Buenos Aires on ainutlaatuinen, samoin Valparaíso.

Brasilian rannikko on mielestäni näkemisen arvoinen: siellä on niin vihreää! Monet paikalliset pitävät toukokuuta ihanteellisena kuukautena rannikolla: sopivan lämmintä, mutta ei kostean tuskaisaa niin kuin kesällä. Rio ja Sao Paulo on suurkaupunkeja parhaasta päästä koko maailmassa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 14.03.2012, 12:00:03
Minä en ainakaan jaksaisi vietää neljää kuukautta Argentiinan, Uruguayn ja Chilen kaupungeissa. Liian yksipuolista. Saltat, cordobat, mendozat yms ovat kaikki samankaltaisia. Buenos Aires on ainutlaatuinen, samoin Valparaíso.

Hiukan eri mielta tasta. Monet suuret kaupungit ovat toki samanlaisia, mutta eivat identtisia. Mendoza, Cordoba ja Rosario sekottuvat aina paassani hieman, silla ne ovat melko samankaltaisia. Mendozan lahella on kuitenkin mita kauneimpia viinitiloja, joilla suosittelen poikkeamaan. Salta taas on hyvinkin erilainen ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Saltassa, ja muutenkin tuolla Argentinan nurkilla, alkaa aistimaan Bolivian laheisyyden. Jujuyn ja Humahuacan maisemat ovat upeat, suosittelen ehdottomasti kiertelemaan tata Argentinan osaa!
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 14.03.2012, 13:08:11
Brasilian rannikko on mielestäni näkemisen arvoinen: siellä on niin vihreää! Monet paikalliset pitävät toukokuuta ihanteellisena kuukautena rannikolla: sopivan lämmintä, mutta ei kostean tuskaisaa niin kuin kesällä. Rio ja Sao Paulo on suurkaupunkeja parhaasta päästä koko maailmassa.

Sao Paulosta esittäisin pienen eriävän mielipiteen. Kyllähän sen kokoisessa kaupungissa aina tekemistä ja kokemista löytyy, mutta varsinkin kokoonsa nähden siitä jäi vähän mitäänsanomaton kuva matkailijan kannalta. Sanoisin jopa että tylsin yli kymmenen miljoonan asukkaan metropolialue, missä olen käynyt. Ellei erikseen tiedä jotain mitä sieltä haluaa nähdä tai kokea, voi mielestäni aikaansa viettää paremminkin siellä päin maailmaa. Lisäksi se ei ole alueen kaupungeista aivan budjettiystävällisin. Tosin Rio on sitä vielä vähemmän, mutta se taas oikeasti kuuluu mielestäni maailman hienoimpiin paikkoihin. Se mikä vähän puhuu Sao Paulon puolesta on, että se on kyllä selkeästi erilainen paikka kuin Rio tai Buenos Aires, mutta jos todella suurissa kaupungeissa aikaa haluaa viettää siellä seudulla niin panostaisin enemmän noihin kahteen.

Ja allekirjoittaisin myös tuon, että ei ehkä kannata suunnitella pelkästään isojen kaupunkien varaan. Tietenkin ne ovat liikenteen solmukohtia, ja siten niissä helposti tulee käytyä, mutta vaihtelua kannattaa hakea muualtakin.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: UsvaAuer - 14.03.2012, 21:50:57
Rio ja Sao Paulo on suurkaupunkeja parhaasta päästä koko maailmassa.

Sao Paulosta esittäisin pienen eriävän mielipiteen. Kyllähän sen kokoisessa kaupungissa aina tekemistä ja kokemista löytyy, mutta varsinkin kokoonsa nähden siitä jäi vähän mitäänsanomaton kuva matkailijan kannalta. Sanoisin jopa että tylsin yli kymmenen miljoonan asukkaan metropolialue, missä olen käynyt. Ellei erikseen tiedä jotain mitä sieltä haluaa nähdä tai kokea, voi mielestäni aikaansa viettää paremminkin siellä päin maailmaa. Lisäksi se ei ole alueen kaupungeista aivan budjettiystävällisin. Tosin Rio on sitä vielä vähemmän, mutta se taas oikeasti kuuluu mielestäni maailman hienoimpiin paikkoihin.

Ymmärrän kyllä, miksi Sao Paulo ei avaudu, mutta itse viihdyin siellä hyvin. Kaupungissa on useita eri alueita, missä viettää esimerkiksi yöelämää. Ja kivoja sunnuntaiklubeja. Ja jännitystä. Sao Pauloon ei ehkä kannata vaivautua pariksi, kolmeksi päiväksi, vaan enemmän hengailuasenteelle. Kaksi viikonloppua ja viikko välissä on mielestäni sopiva ajanjakso.

Hintatasokaan ei ollut paha. Maksoin huoneesta keskustassa himpun vähemmän kuin muuaalla maassa. Tosin näitä keskustahotelleja ei oppaissa mainita...  Kaupungin paremmassa ("turvallisemmassa") osassa hinta olikin sitten puolet kalliimpi (hotelli löytyy kai Pallontallaajien majouitustietokannasta).

Riokaan ei ole kallis. Kukaan ei käske majoittumaan ylihinnoitetuille rannoille. (Ta hostelleihin. Hostelli kaikkialla maailmassa on synonyymi törkeälle ylihinnoittelulle majoituksessa.) Voi majoittua vaikka turvalliseen ja paikalliseen Cateteen.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 14.03.2012, 22:44:18
Hintatasokaan ei ollut paha. Maksoin huoneesta keskustassa himpun vähemmän kuin muuaalla maassa. Tosin näitä keskustahotelleja ei oppaissa mainita...  Kaupungin paremmassa ("turvallisemmassa") osassa hinta olikin sitten puolet kalliimpi (hotelli löytyy kai Pallontallaajien majouitustietokannasta).

Riokaan ei ole kallis. Kukaan ei käske majoittumaan ylihinnoitetuille rannoille. (Ta hostelleihin. Hostelli kaikkialla maailmassa on synonyymi törkeälle ylihinnoittelulle majoituksessa.) Voi majoittua vaikka turvalliseen ja paikalliseen Cateteen.

Majoitukset ovat meillä olleet varmaan aika samanlaiset. Minulla oli yleiseen tasoon nähden halvan oloiset hotellit Sao Paulossa Republicassa eli keskustassa ja Riossa Cateten vieressä Gloriassa, joka on aika samanlaista seutua. Jälkikäteenkin ajateltuna nuo olivat kyllä varmasti hyviä kompromisseja hinnan, laadun ja turvallisuudentunteen kanssa. Kalleuteen, joka on aika suhteellinen käsite muutenkin, lasken muitakin asioita kuin majoituksen. Syöminen, juominen, liikkuminen, huvitukset ja enemmän tai vähemmän pakolliset nähtävyydet. Ja vaikka halpakin punkka löytyy, sen etsimisen hankaluus kyllä vaikuttaa mielikuviin. Ja tietenkin se, että muualla oli halvempaa. Ja näissä ketjuissa on viime aikoina vielä kysynyt aika minimibudjetteja suunnittelevia ihmisiä joiden päiväbudjetti ei halpaankaan hotellihuoneeseen noissa kaupungeissa oikein taivu. Paremmilla paikoilla ja karnevaalin aikaan Riossa tarjotut hinnat olivatkin sitten mielestäni ihan puhdasta ryöstöä vaikka en nyt ihan köyhäilybudjetilla ollut liikkeellä.

Mutta sitä varten nämä keskustelut ovat, että tulee vähän erilaisia näkökantoja. Omasta mielestäni Riossa hinta ja kokemuksen laatu kohtasivat enemmän kuin hyvin, Sao Paulossa ehkä ennemmin kohtalaisesti. Vaikka pitää kyllä itsekin tunnustaa, että paulistanot osaavat kyllä juhlia. Mutta siinäkään taidossa ei ole muuallakaan pahemmin vikaa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 14.03.2012, 23:17:20
Hintatasokaan ei ollut paha. Maksoin huoneesta keskustassa himpun vähemmän kuin muuaalla maassa. Tosin näitä keskustahotelleja ei oppaissa mainita...  Kaupungin paremmassa ("turvallisemmassa") osassa hinta olikin sitten puolet kalliimpi (hotelli löytyy kai Pallontallaajien majouitustietokannasta).

Katselin huvikseni majoitustietokannasta missä olit. Ellet saanut todella hyvää alennusta, niin hinnat ovat nousseet. Tuo Palza mainostaa nettisivuillaan 1hh nyt 72 realia yö, eli hilut päälle 30 euroa. Varmaan halvemmallakin sinne pääsee, mutta majoitustietokannassa mainittu 13 euroa tuntuu jo aika epätodennäköiseltä. Itse olin saman ketjun melkein nurkan takana olevassa Sonecassa, netissä oleva hinta 105 realia yö ja maksoin muistaakseni 95. Nettisivujen perusteella sain lisähinnalla ilmastoinnin ja wifin. Tai ainakaan noilla sivuilla ei niitä mainita Plazan varustuksiin, mutta Sonecan kyllä.

http://www.buenashoteis.com.br/plazaAcomodacoes.php

Sonecaa ainakin kehtaan kyllä suositella jos sinne lievän negatiivisista kommenteistani huolimatta päätyy ja etsii edullista perusvarusteltua hotellia. Ei nyt tosiaan kaupungin siisteintä aluetta ehkä, mutta muitakin "kunnollisia" ihmisiä riittää yötä myöten, mikä lisää turvallisuutta. Päivisin pitää vähän katsella kävellessään ettei tallo kadulla nukkuvia kodittomia.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: UsvaAuer - 15.03.2012, 05:18:23

Katselin huvikseni majoitustietokannasta missä olit. Ellet saanut todella hyvää alennusta, niin hinnat ovat nousseet. Tuo Palza mainostaa nettisivuillaan 1hh nyt 72 realia yö, eli hilut päälle 30 euroa. Varmaan halvemmallakin sinne pääsee, mutta majoitustietokannassa mainittu 13 euroa tuntuu jo aika epätodennäköiseltä.

Herranen aika kuinka hinnat ovat nousseet! Olin tuossa hotellissa joulun jälkeisellä viikolla vuonna 2005 ja silloin hinta yhdeltä hengeltä oli jotain 3:lla alkavaa. 35 realia?

Tämän päälle tulee vielä kallistunut real. Eurolla saa tänä päivänä 30% vähemmän realeja kuin vuonna 2005.

Ja sitten vielä ensi vuonna jalkapallokisat... Guatemalassa tapasin erään näyttelijän, otti osaa johonkin lattareiden teatterileirille. Leiri piti pitää seuravan kerran Brasiliassa vuonna 2013, mutta siirretään ilmeisesti Ecaudoriin Brasilian nousevien hintojen takia.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 15.03.2012, 09:20:32
Herranen aika kuinka hinnat ovat nousseet! Olin tuossa hotellissa joulun jälkeisellä viikolla vuonna 2005 ja silloin hinta yhdeltä hengeltä oli jotain 3:lla alkavaa. 35 realia?

Tämän päälle tulee vielä kallistunut real. Eurolla saa tänä päivänä 30% vähemmän realeja kuin vuonna 2005.

Ja sitten vielä ensi vuonna jalkapallokisat... Guatemalassa tapasin erään näyttelijän, otti osaa johonkin lattareiden teatterileirille. Leiri piti pitää seuravan kerran Brasiliassa vuonna 2013, mutta siirretään ilmeisesti Ecaudoriin Brasilian nousevien hintojen takia.

Näin on käynyt. Tänä talvena tuli aika äkkiä selväksi ettei vuoden 2010 Lonely Planetin hintaesimerkkejä kannata edes katsoa, kun niistä tulee vain paha mieli. Talous on siellä päin maailmaa kasvanut huomattavasti nopeammin kuin Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Brasiliassa vielä vähän enemmän kuin muualla ja juuri taisi olla uutisissakin, että Brasilia ohitti Iso-Britannian maailman suurimpien talouksien listalla. Se näkyy valitettavasti selkeästi hinnoissa ja vielä erityisesti suurkaupunkien palveluiden hinnoissa. Nuo edellämainitut hotellit ovat yhä suhteessa muihin hyvinkin halpoja. Budjettimatkailijalle hostellin dormi on hintojen nousun myötä taas vähän houkuttelevampi vaihtoehto. Itse pystyin onneksi pitämään etukäteen päättämäni linjan, että ilmastoitu huone omalla kylppärillä pitää olla, vaikka hintataso pääsikin vähän yllättämään.

Talouden kasvu on tietenkin hyvä asia, varsinkin kun lähdetään länsimaista alemmasta elintasosta. Ja vaikka omaa vertailukohtaa ei olekaan, niin uskoisin sen näkyvän myös katukuvassa. Vähän vanhemmissa oppaissa varoiteltiin käyttämästä yhtään näkyvästi vähääkään hienompia puhelimia tai jopa musiikkisoittimia. Nyt ei moisilla katukuvassa mitenkään erityisemmin erottunut. Toki siellä on yhä suuret tuloerot, paljon köyhyyttä ja paljon sellaisia jotka kaventavat tuloeroja rikollisin tavoin. Hintojen nousun myötä niiden, jotka eivät ole päässeet nauttimaan talouskasvusta, epätoivo saattaa olla jopa kasvanut. Eli varovaisuus toki yhä kannattaa.

Mutta elämä on. Kannattaa käydä äkkiä ennen kuin hinnat ehtivät nousta vielä enemmän.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 15.03.2012, 11:43:44
Huh! Muistelen myos maksaneeni viela 2007 noin 30-35 realia. Pitaneepa harkita Brasiliaan matkustusta uudelleen...

Ja sitten vielä ensi vuonna jalkapallokisat...

Sori mutta ne on vasta 2014. Pilkunviilausta, tiedan  ;)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 15.03.2012, 12:47:00
Minä en ainakaan jaksaisi vietää neljää kuukautta Argentiinan, Uruguayn ja Chilen kaupungeissa. Liian yksipuolista. Saltat, cordobat, mendozat yms ovat kaikki samankaltaisia. Buenos Aires on ainutlaatuinen, samoin Valparaíso.

Hiukan eri mielta tasta. Monet suuret kaupungit ovat toki samanlaisia, mutta eivat identtisia. Mendoza, Cordoba ja Rosario sekottuvat aina paassani hieman, silla ne ovat melko samankaltaisia. Mendozan lahella on kuitenkin mita kauneimpia viinitiloja, joilla suosittelen poikkeamaan. Salta taas on hyvinkin erilainen ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Saltassa, ja muutenkin tuolla Argentinan nurkilla, alkaa aistimaan Bolivian laheisyyden. Jujuyn ja Humahuacan maisemat ovat upeat, suosittelen ehdottomasti kiertelemaan tata Argentinan osaa!

Samaa mieltä, että Salta poikkeaa muista kaupungeista. Parasta siinä on, että sitä voi käyttää lähtöpaikkana liikuttaessa lähiseuduilla. Jujuyn kautta Tilcaraan ja Purmamarcaan sekä Bolivian rajalle ulottuva reitti ainakin on upea.

Chilen kaupungitkin eroavat kyllä toisistaan jo ihan pelkän ympäristönsä takia, ilmasto ja luonto on niin erilaista pohjoisessa kuin etelässä. Tylsiä kaupunkejakin tietysti on kuten kaikkialla muuallakin.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: poisss - 16.03.2012, 11:50:40

Mihin vuoden aikaan olet muuten reissussa?

Kannattaa muistaa, että tuo Argentiinan kolkka on järkyttävän kuuma (40-asteinen) kesällä. Matkustaminen on tosi tuskaisaa. Itse missasin bussin Resistenciassa ihan vaan siksi, että en jaksanut liikkua matkatavaroineni bussiaseman laituria edes takaisin.

Miksi muuten et suuntaan Patagoniaan ja Tulimaahan? Tuo alue lienee kuitenkin maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen ja toisi vaihtelua matkaan. Maaliskuu tuolla alueella on ihanteellisin, kun vuorenrinteet loistavat ruskassa.

Minä en ainakaan jaksaisi vietää neljää kuukautta Argentiinan, Uruguayn ja Chilen kaupungeissa. Liian yksipuolista. Saltat, cordobat, mendozat yms ovat kaikki samankaltaisia. Buenos Aires on ainutlaatuinen, samoin Valparaíso.

Brasilian rannikko on mielestäni näkemisen arvoinen: siellä on niin vihreää! Monet paikalliset pitävät toukokuuta ihanteellisena kuukautena rannikolla: sopivan lämmintä, mutta ei kostean tuskaisaa niin kuin kesällä. Rio ja Sao Paulo on suurkaupunkeja parhaasta päästä koko maailmassa.

Reissu sijottuu johonkin joulu-toukokuun välille. Oon kyllä tietonen siitä, että on kuuma, ja sitä lähden nimenomaan hakemaankin. Enemmän huolestuttaa se loppureissu, kun huhti-toukokuu alkaa siellä olla jo viileempää aikaa...Samasta syistä en ole suuntaamassa esim. Tulimaahan, sillä en halua pakata talvivaatteita mukaan, kun talvea nimenomaan lähden karkuun. Ja onpa sinne aika pitkä matkakin.

Hyvin todennäköisesti käyn muissakin paikoissa, mutten pysty kuvittelemaan, että kyllästyisin kolmeen(/neljään/viiteen) maahan neljässä kuukaudessa; ihan tukkaputkella kun en halua vetää, kun nuo välietäisyydetkin sattuvat olemaan tuhansia kilometrejä. Esim. Riossa olisi sinänsä ihan mielenkiintoista käydä, mutta se alkaa olla bussireissailuun jo aika kaukana noista suunnitelluista kohteista. En haluaisi muutenkaan olla Brasiliassa ainakaan kahta viikkoa pidempään (kun sitä espanjaa pitäisi petrata), mutta vinkkejä saa kyllä antaa niistä paikoista, jotka jäävät Uruguayn ja Iguacun putousten väliin -rannalle olisi toki kiva päästä.  :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 16.03.2012, 15:28:29
Hyvin todennäköisesti käyn muissakin paikoissa, mutten pysty kuvittelemaan, että kyllästyisin kolmeen(/neljään/viiteen) maahan neljässä kuukaudessa; ihan tukkaputkella kun en halua vetää, kun nuo välietäisyydetkin sattuvat olemaan tuhansia kilometrejä. Esim. Riossa olisi sinänsä ihan mielenkiintoista käydä, mutta se alkaa olla bussireissailuun jo aika kaukana noista suunnitelluista kohteista. En haluaisi muutenkaan olla Brasiliassa ainakaan kahta viikkoa pidempään (kun sitä espanjaa pitäisi petrata)

En usko minakaan. Rion ja BsAs:n valilla oli (ainakin silloin kun itse olin) tarjolla kohtalaisen halpoja lentoja. Eli ei ole pakko koroottaa bussilla, jos haluat kokea Rion ja hiukan Brasiliaa. Jos ajatuksena on nimenomaan petrata espanjaa, suosittelisin viettaan enemman aikaa Boliviassa- Argentinan espanja on kovin, hmm, omalaatuista (jotkut sanovat rumaa) ja Boliviassa taas puhutaan "puhtaampaa" espanjaa. Lisaksi Bolivia on huomattavasti halvempi maa oleskeluun.

Suuntaa Patagoniaan heti alussa, ja valu hiljalleen sielta ylos. Ostin itse aikoinani halvan mutta lampiman talvitakin tytolta, joka oli juuri tulossa Patagoniasta ja lentamassa kotiin, eli jos suunnitelmat muuttuu niin vaihtoehtojakin loytyy. Erityisesti Buenos Airesin hostelleissa talvikamat vaihtoi omistajaa tiuhaan, osa kun oli tulossa, osa menossa etelaan.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 16.03.2012, 23:31:57
En usko minakaan. Rion ja BsAs:n valilla oli (ainakin silloin kun itse olin) tarjolla kohtalaisen halpoja lentoja.

Tämän ketjun puolivirallisena märkien pyyhkeiden lätkijänä taas tuoreehkoja kokemuksia. Kun liikkumistani suunnittelin ja vaihtoehtojen välillä mietin, niin Buenos Airesin ja Brasilian kaupunkien välillä en ihan hullunhauskan halpoja lentoja löytänyt ja aikataulu- ja mukavuussyistä päädyin lopulta maksamaan oikeastaan aika paljonkin yhdensuuntaisesta Sao Paulo-BA lennosta. En tosin aivan hirveän aikaisin ollut liikkeellä varauksien kanssa ja voi olla että parhaat hinnat olivat jo menneet. Mutta molempien maiden sisäisistä lennoista löytyi jo huomattavasti mukavampia hintoja vaikka lentomatkat eivät ole merkittävästi lyhyempiä. Esimerkiksi jos joka tapauksessa aikoo Iguassun nurkilla käydä, niin Foz do Iguacusta voi päästä Riossa käymässä lentämällä paljonkin halvemmalla kuin BA:sta. Toki tuollaiset asiat muuttuvat koko ajan, ja voi olla että ihan kaikkia vaihtoehtoja en edes osannut etsiä.

Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: poisss - 10.05.2012, 17:39:55
Mietin nyt, josko tekisinkin reissun toisinpäin, eli lähtisin Buenos Airesista esim. Córdoban ja Mendozan kautta Santiagoon & Valparaísoon. Saattaisin ehkä sen jälkeen kuitenkin suunnata Tucumaniin ja Saltaan, niin mitä välietappeja suosittelisitte esim. Santiagon ja Tucumanin välille (ehkä Chilen puolelta)?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 13.05.2012, 17:55:59
La Serenassa on kiva vanha keskusta ja lisäksi sieltä voi käydä Elqui-laaksossa. Sen jälkeen jatkaisin Calaman kautta San Pedro de Atacamaan, jossa kannattaa myös pysähtyä pariksi päiväksi. Calamasta menee San Pedron kautta busseja Saltaan, firmojen nimet ovat Pullman ja Geminis. Ota kuitenkin selvää nykyisistä aikatauluista, koska yhteyksiä ei ole joka päivä. En ole varma näiden bussien reitistä, mutta jos se kulkee Purmamarcan kautta, niin siellä kannattaa myös pysähtyä ennen Jujuyta.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: wilhelm- - 14.05.2012, 00:28:33
Ajattelin jakaa seuraavan huomion kanssatallaajien kanssa. Kävin läpi äsken mahdollisuuksia välttää Lima-Cuzco välin kulkeminen busseilla, sillä olen istunut jo niissä melko paljon ja tulen vielä istumaankin. Joten 24h bussissa versus vähän yli tunti lentokoneessa houkutti. Kävin läpi neljä yleisintä Perun lentoyhtiötä ja havaitsin että Taca, Lan ja Star tarjosivat kaikki 190-260 usd yhdensuuntaisen lennon hinnaksi.

Sitten löysin LC Perun ja sieltä sain lennon 117 usd:hen! http://www.lcperu.pe/ Ovat avanneet Cuzcon reitin juuri huhtikuussa ja ehkä siksi ainakin näin alkuun halvempi. Tosin kilpailu on tervetullutta, sillä ainakin Lan ja Taca repivät gringo-hintoja lennoista, sillä turistit eivät ole näihin heidän halvempiin promo-hintoihin oikeutettuja. Lanilla olisi maksanut tuo pätkä 220 e ja nyt maksan 90 e. Me gusta!
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: karti - 30.07.2012, 17:58:12
Hei te ihanat kanssatallaajat!
Ostettiin kaverin kanssa liput Buenos Airesiin joulukuulle ja tarkoituksena olla siis reissunpäällä 5-6kk, reitti olis suunnilleen Argentina-Chile-(Bolivia?)-Peru-Argentina-Brasilia. Anyway, mä oon ehkä lukenu liikaa kaikkia kauhujuttuja turisteihin kohdistuneista ryöstöistä, pahoinpitelyistä ja jopa tapoista et alan olee jo ihan vainoharhainen. Luin just ulkoministeriön matkustustiedotteet kyseisistä maista(ei varmaan pitäis) ja kuumottaa ihan sikana et montahan kertaa mut ryöstetään tai jotain pahempaa. Nää kauhujutut alkaa tulla jo uniin...  :-\

Onko moni tallaaja joutunut siis ryöstön tai pahoinpitelyn uhriksi matkallaan noissa kyseisissä maissa tahi edes samalla mantereella? 

Tarkoitus olis toki pitää järki päässä ja tiedän kyllä että moni on noilta reissuilta tullut hengissä kotiin mut mua nyt vaan hirvittää ihan kauheesti. Haluan eroon tästä kuumotuksesta, mä oon varmaan hermoraunio ku lähtö lähestyy! Kiitos kaikille jotka jaksaa vastata.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: wilhelm- - 30.07.2012, 19:00:22
Hei te ihanat kanssatallaajat!
Ostettiin kaverin kanssa liput Buenos Airesiin joulukuulle ja tarkoituksena olla siis reissunpäällä 5-6kk, reitti olis suunnilleen Argentina-Chile-(Bolivia?)-Peru-Argentina-Brasilia. Anyway, mä oon ehkä lukenu liikaa kaikkia kauhujuttuja turisteihin kohdistuneista ryöstöistä, pahoinpitelyistä ja jopa tapoista et alan olee jo ihan vainoharhainen. Luin just ulkoministeriön matkustustiedotteet kyseisistä maista(ei varmaan pitäis) ja kuumottaa ihan sikana et montahan kertaa mut ryöstetään tai jotain pahempaa. Nää kauhujutut alkaa tulla jo uniin...  :-\

Onko moni tallaaja joutunut siis ryöstön tai pahoinpitelyn uhriksi matkallaan noissa kyseisissä maissa tahi edes samalla mantereella? 

Tarkoitus olis toki pitää järki päässä ja tiedän kyllä että moni on noilta reissuilta tullut hengissä kotiin mut mua nyt vaan hirvittää ihan kauheesti. Haluan eroon tästä kuumotuksesta, mä oon varmaan hermoraunio ku lähtö lähestyy! Kiitos kaikille jotka jaksaa vastata.

Itse juuri päättelen seitsemän kuukauden reissuani E-Amerikassa. Reitti oli Kolumbia-Ecuador-Peru-Bolivia-Chile-Argentiina-Paraguay-Brasilia. Painiskelin samojen kysymysten parissa ennen matkaa ja kaikki se mitä luin opaskirjoista ja kuulin ihmisiltä, pisti hieman varpailleen ja jopa vainoharhaiseksi (näin voin jälkeenpäin sanoa).

Haluan kuitenkin sanoa, että ei täällä ole mitään hätää kun minimoi riskit omalla toiminnallaan. Maalaisjärjellä pärjää hyvin ja tietyllä ennakoimisella. Rahavyö, salataskut ja varallisuuden jakaminen. Siirtyessäni paikasta toiseen käytin rahavyötä, tavallisen näköistä salavyötä ja yleensä yksi luottokortti oli kengässä. Tämä oli vain varotoimenpide ettei kaikki tavarat lähde kerralla jos ryöstetään. Bussiasemalta tai lentokentältä otin aina virallisen taksin. Hostelleista ja opaskirjoista saa tietää mitä kaupunginosia kannattaa välttää ja yöllä on hyvä käyttää taksia. Korut ja kelllot pois ranteista ja kun kulkee kaupungilla pitää vaan päivän tarvittavia rahavaroja mukanaan. Yökerhoissa juomia ei kannata jättää vartioimatta, bussissa matkatavarat sylissä tai jaloissa, ei hattuhyllyllä. Kun katsoo missä liikkuu ja pitää tavaroistaan huolen pärjää kyllä.

Itselläni ei mitään kuumotuksia ollut, olen yksinmatkustava mies. Ainoastaan kerran Chilessä jalkapallohuligaanit yrittivät napata kaverini käsilaukun ja rikkoivat katulamppuja yms. Se oli hieman kuumottavaa. Päällystämättömiä vuoristoteitä ajelevat bussit jännittivät pari kertaa, mutta ainakin omalla kohdallani kuskit ajelivat kyllä järkevästi.

Oikein hyvää reissua teille ja älkää huoliko liikaa! Tosin itse tein myös niin ennen reissua kunnes sitten käytäntö näytti, että kyllähän täällä pärjää ihan normaalilla toiminnalla. Opaskirjojen perusteella joskus tuntuu että koko manner olisi joku sotatanner tai rikollisten tyyssija :D
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: wilhelm- - 30.07.2012, 19:05:46
Niin ja nuo UM:n matkustustiedotteet ovat kyllä välillä kummallisia. Joskus tuntuu, että haluavat jostain syystä tarkoituksella säikytellä ihmisiä. Mutta varmasti haluavat vaan saattaa tietoisuuteen mitä kaikkea VOI tapahtua, tämä ei suinkaan tarkoita että se olisi jotenkin yleistä.

Itse nauroin esim. Kuuban matkustustiedotteelle, jossa Havannan suuresta rikollisuudesta varoiteltiin. Havanna sentään on yksi Latinalaisen Amerikan turvallisimpia suurkaupunkeja ja en koskaan kohdannut siellä mitään kuumottavaa vaikka liikuin paljon myös öisin, yksin ja humalassa, mikä ei yleensä todellakaan ole se järkevin idea esim. Etelä-Amerikassa.

Pärjäätte kyllä ja sitten olette tyytyväisiä että ette jättäneet matkaa pelkojen takia tekemättä!
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: karti - 30.07.2012, 20:06:29
Hahaa, rikollisten tyyssija on loistava termi mun fiiliksiin ;D Mun unissa joka nurkan takaa tulee joku aseen kanssa ja ties mitä, huhhuh.. Oon varmaan kokenu nää ryöstöt tuhat kertaa ennen matkaa että tosipaikan tullen osaan varmaan olla tosi lungisti, vitsivitsi. ;)

Kiitos kiitos nopeasta vastauksesta, oikeasti huojentavaa tietää ettei se oo niin paha paikka ku ulkoministeriön tiedotteet ja opaskirjat antaa ymmärtää. Ehkä me selvitään. Kauhusta jäykkänä mutta intopinkeenä odotan ensimmäistä irtiottoa työelämästä, ehkä sen kuuluukin vähän jännittää.

Valoitatko vielä et mistä tunnistaa virallisen taksin? Pitääks se aina soittaa jostain keskuksesta?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Vandit - 30.07.2012, 21:25:47
Miten sinulla esim wilhelm-,  kun lueskelin blogiasi (joka on muuten pirun hyvä, aloittelin vasta :D) niin siinä esim. kirjoittelit siitä miten normaalisti pidät vain pienen summan rahaa mukana, jolloin ei niin väliä vaikka tulisikin ryöstetyksi. Mutta siis, minne jätät esim. luottokortit tai isommat käteisvarat? Kun toki hotelleissa on safety boxeja ja hostelleissa on lukittavia lokeroita, mutta siinä kohtaa tietysti kysymys on että kumpaan luottaa enemmän; siihen että ei tule ryöstäjiä vai siihen että ne kamat oikeasti pysyy tallessa siinä majoituksen lockerissa. Itse olen sen verran paranoidi jättämään kamojani edes hotellihenkilökunnan armoille (kyllähän esim. hotellien safety bokseissa on tietty peruskoodi jolla henkilökunta saa sen auki), niin sen seurauksena esim. Bogotassa päiväsaikaan tyypillisesti hengailin miljoonan peson ja parin luottokortin kanssa ja öisin klubeille lähtiessä jätin noin puolet (= toinen luottokortti, ~puolet käteisestä) safety boxiin kun silloin puntaroin todennäköisyydet niin päin. Mutta tosiaan ennemmin pidän asiat ikäänkuin "itsestä kiinni" vaikka se ei aina olisikaan kovin tervettä. Mutta onko tuohon edes mitään kovin helppoa ratkaisua? Tietysti asiat on helppoja jos on joku paikallinen tuttu jolle voi vaikka tyrkätä back-upit, mutta jos sitä ei ole...tai miten hoitelee samat asiat jos vaikka lähtee jonnekin muutaman päivän viidakkoreissulle?

  
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Viajar - 31.07.2012, 10:45:37
En ole wilhelm, mutta kommentoin kuitenkin. Itse kuljetan mieluiten sitä luottokorttia aina mukanani. Vaatteiden alla oleva litteä, napakka vyökukkaro on toki hiostava ja ryöstötilanteessa kaikkea muuta kuin luotettava, mutta tiedänpähän ainakin ajantasaisesti milloin on kiire kuolettaa kortti. Tämä yhdistettynä ei-ihan-niin-vauraaseen ulkonäköön on ollut aika toimiva resepti. Joskus huolestuttaa juuri nämä viidakkoreissut ym. automaatittomat pisteet, joihin on pakko ottaa isompi nippu käteistä mukaan, mutta toistaiseksi niistäkin on selvitty.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 31.07.2012, 11:42:17
Ehka hiukan eri mielta muiden kirjoittajien kanssa- pidan mielummin suurimman osan rahoista majapaikassa, piilotettuna eri paikkoihin (hostellin respaan, omaan lukolliseen kaappiin, rinkkaan...) kun mukana. Tama perustuen ihan kokemuksen otantaan- ryostetty kaksi kertaa kadulla ja lukemattomat kadet ovat vierailleet taskuissa ihmistungoksessa (mitaan ei kuitenkaan kadonnut, taskut on olleet tyhjat). Hostellissa rahaa on havinnyt kerran, ja sekin oli aikalailla omaa tyhmyytta. Paras tapa on kuitenkin nostaa kateista kohtalaisen pienia summia, ja hajauttaa ne eri paikkoihin. Korttejakin on viisi, kaikki eri paikaissa, joten yhden tai kahden menettaminen ei haittaa. Jos matkustan erityisen kiireisissa paikoissa tai myohaan yolla, saatan kayttaa rahavyota, mutta vaikkapa puolen vuoden matkalla en todellakaan kayta vaatteiden alla rahavyota jatkuvasti.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: wilhelm- - 31.07.2012, 17:57:33

Valoitatko vielä et mistä tunnistaa virallisen taksin? Pitääks se aina soittaa jostain keskuksesta?

Kieltämättä tuo virallisen taksin tunnistaminen ei aina ole niin yksinkertaista. Nimittäin feikkitaksit voivat näyttää kyllä aivan samalta kuin aidotkin. Joten se, että on taksi-kyltti katolla ja joku numero siinä ja kuljettajalla vieläpä virallinen todistus asiasta, ei välttämättä vielä tarkoita mitään. Onhan nämä helppo feikata.

Tuntuman mukaan pitää mennä ja itse luotin vain omaan intuitiooni taksikuskin lärviä katsoessani ja toki se vaikuttaa, mistä sen taksin ottaa. Lentokentiltä saa aina niitä virallisia takseja, usein näitä pre-paid versioita. Kolumbiassa ainakin Bogotássa bussiasemalla oli myös pre-paid taksit. Voivat olla asteen kalliimpia, mutta ainakin turvallisia. Limaan tultuani yhdeksältä illalla jopa bussiyhtiöllä oli omat luotettavat taksikuskinsa joita saattoi käyttää. Usein bussiasemien edustoilla oli näitä taksitolppia ja vaikka juuri näissä paikoissa ne feikkikuskitkin saattaisivat pyöriä, niin itse ainakin koin turvalliseksi ottaa taksi bussiasemalta tolpalta, yleensä siinä oli jotain poliiseja tai vartiohenkilökuntaa paikalla. Ja aina voi kysyä henkilökunnalta mikä on turvallisin tapa toimia. Muutoin voi pyytää hostelleja, ravintolaa tms. soittamaan taksin luotettavalta yhtiöltä.

Ainoa mistä huolehtisin on, että ei ota mitä tahansa kyytiä kadulta lennosta. Vaikka tämän sanottuani kyllä itse ainakin otin niitä kyytejä lopulta paljon suoraan lennostakin, vaikka ennen reissua ajattelin että en ottaisi. Ja tällöin luotin vain omaan intuitiooni kuskin valinnassa (mikä ei tietenkään takaa mitään). Mutta taksienkin kanssa pärjää, kun toimii kuten yllä kirjoitin.

Vandit: Mulla oli kannossa kaikki kamat ja arvotavarat vain kun siirryin paikasta toiseen. Silloin saapuessani perille (bussi, lento tai laiva) otin samantien taksin ja suorinta tietä majapaikkaan. Luottokortit, passin ja rahat jätin aina joko hostellin lukittuihin lokeroihin tai jos niitä ei ollut, henkilökunnalle tiskin taakse. Uskon itse siihen, että henkilökunta ei halua "kusta omiin muroihinsa". En usko, että haluavat riskeerata hostellinsa toiminnan minun ryöstämiseni takia. Paikalle tulisi poliiseja ja kirjoittaisin heistä huonoja arvosteluja. Ei hyvää liiketoimintaa. Luotin kyllä näihin "tunnettuihin" hostelleihin, esim. hosteworld.com tai hostelbookers.com mainitut joilla oli hyvät arvostelut. Ehkä enemmänkin arveluttavia voivat olla pienet majatalot, mutta niissäkin jätin kamat huoneeseen tai tiskin taakse respaan, joskus piilottelin niitä vähän mutta koskaan en kanniskellut mukanani kadulla kuin päiväksi tarvitsemiani rahoja. Silloin kun kävin nostamassa rahaa ja jouduin ottamaan kortin mukaan, palasin heti nostotoimenpiteen jälkeen majapaikkaan, minkä jälkeen vasta jatkoin päivääni. Tunnen oloni turvalliseksi kun en kanna mukanani mitään ylimääräistä.

Tuo mitä Strange Little Girl kertoi viidestä luotto/pankkikortista on hyvä. Itselläni ei tosin sentään ihan noin montaa ollut, mutta kolme kuitenkin ja kaikki eri paikoissa. Erittäin hyvä tapa. Eli sanoisin että vähintään kaksi luotto/pankkikorttia reissulla on ehdoton.

Tuli vielä mieleeni, että jopa retkien ajaksi jätin kamani jonnekin säilöön. Kun tein kolmen päivän viidakkoreissun Amazonilla, suurin osa kamoistani oli reissun järjestäneen matkatoimiston takahuoneessa (läppäri, rahavyö..) koska en halunnut pilata niitä viidakon kosteusprosentilla. Oli mulla yksi luottokorteista mukana viidakossa repussakin ja passi. Kolmen päivän trekkausreissulla Boliviassa toimin samoin, suurin osa tavaroista jäi hostelliin, myös arvotavaroista ja vain yksi kortti ja passi kulki mukana. Uskalsin tehdä näin, koska luotin taas intuitiooni ihmistuntemuksen osalta, heh.

Eniten pelkäsin kaikista arvokkaimpien asian, eli valokuvien, puolesta. Sitä varten mulla oli pari niitä 16gb:n erittäin ohuita muistitikkuja, jotka mahtuivat hyvin salavyön sisälle (ei siis rahavyö, vaan tavallinen vyö jonka sisäpuolella on vetoketju). En koskaan kulkenut kameran kanssa kadulla siten, että muistikortilla oli kuvia (kerran kamera varastettu ja arvokkaita kuvia meni paljon..), vaan kuvat olivat aina noilla tikuilla salavyössäni. Joten vaikka olisivat vieneet rahavyöt ja kaiken muun, niin toivoin, että tätä aivan tavallisen näköistä vyötä ja siten kuviani eivät osaisi varastaa.. :)

Kukin tyylillään. Pääasia että jää yksi luottokortti eikä passi huku. Kerran jouduin tilanteeseen, jossa lähti molemmat luottokortit, kun kamat varastettiin Kuala Lumpurin lentokentällä. Siinä vaiheessa oli vähän ihmettelemistä, että mistäs nyt rahaa, kun käteistäkään ei ollut paljoa yhtään.. Onneksi silloin oli kaveri matkassa. Tällä viimeisimmällä reissulla ei ollut. Eli vaikka kaikki muut kamat lähtisivät, kun jää vaan edes yksi luottokortti tai käteistä, jotta pääsee sinne western unionin toimipisteeseen tai muualle saamaan lisärahoitusta läheisiltä.. :) Joten varallisuuden hajautus ennen kaikkea!

Nyt kun paljastin kaiken, toivon, että ryöstäjät eivät osaa suomea :D
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: valkohai - 01.08.2012, 13:50:20
Itselläni on kokemuksia vain Brasiliasta (Sao Paulon ympäristö), mutta kun kyseinen maakin näytti olevan kartin matkasuunnitelmassa niin kerron vähän omia kokemuksia turvallisuudesta. Majailin pari viikkoa paikallisen kaverin ja hänen perheensä luona, ja liikuin aina heidän seurassaan. Emme pyörineet millään slummialueilla, mutta sekä keskustassa että ns. "normilähiöalueilla" (ei rikkaiden aidatuilla mestoilla, mutta ei myöskään slummeissakaan).

Mitään ei tapahtunut itselleni, pienillä extravarotoimilla pärjää hyvin. Auton ovet lukittiin aina liikennevaloissa, ettei kukaan yritä sisään, ja kaupassa käydessä vaihtorahat oli syytä laittaa heti lompsaan, en käyttänyt mitään arvokoruja jne. Itse käytin ihan tavallista käsilaukkua. Toki olin aina ystäväni/hänen perheensä seurassa, yksin matkustaessa laittaisin varmasti rahavyön, tunkisin osan kenkään ja muutenkin hajauttaisin varat; ryöstäjä kyllä osaa myös etsiä rahavyötä jos niin ikävästi sattuisi kohdalle, joten sinne en ihan kaikkea tunkisi.

Paikalliselta ystävältä on hänen elämänsä aikana (josta kaikki reilut 20 vuotta asunut siis Sampassa) kerran viety kamera, ja sitäkään ei aseellisesti. Toisaalta taas kävi niin ikävästi, että eräs hänen sukulaisistaan ammuttiin, mutta tämä oli vain äärimmäistä epäonnea; naapurusto oli turvallisena pidetty, mutta sinne oli vain eksynyt sekaisin oleva huumeidenkäyttäjä. Ja näinhän voisi tapahtua periaatteessa ihan missä päin maailmaa tahansa.

Kuitenkin maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Henkensä puolesta ei tarvitse mielestäni pelätä, sillä poliisit tutkivat paljon tarkemmin ulkomaalaisia koskevat (erittäin epätodennäköiset) henkirikokset jo suuren mediahuomionkin takia. Jos jotain sattuisi, olisi se vain äärimmäisen huonoa tuuria, väärässä paikassa väärään aikaan. Kunhan pitää mukana yleensä vain sen verran mitä päivällä tarttee, ja paikasta toiseen siirtyessä hajauttaa varat, niin tuskin tulee ongelmia!Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 01.08.2012, 15:03:17
Mielestäni on ihan hyvä, että varoitetaan. Jos parikin prosenttia matkaajista joutuu ongelmiin, ja heistäkin iso osa ainakin osittain omaa syytään, se on silti paljon vaikka yli 90% selviääkin ilman ongelmia. Onpahan hyvä muistutus siitä että pitää sitä kuuluisaa perusvarovaisuutta yllä. Ja kaikki matkaajat eivät ole niin kokeneita pallontallaajia, että osaavat tunnistaa riskitilanteet vaikka kolmen promillen humalassa. Turha silti mitään paniikkia ottaa, se on vain selvää että parempi että varoitetaan liikaa kuin liian vähän.

Jotkut varoitukset oppaissa vanhenevat myös. Muutama vuosi sitten ehkä peruskapulaa ihmeellisempi kännykkä tai ipod oli Etelä-Amerikassa niin harvinainen näky, että sellaisten käyttäminen avoimesti teki jotenkin automaattisesti kohteen. Nykyään sellaisia näkee jo niin paljon, että enpä nyt niin hirveästi pelkäisi. Toki varmasti sellaiset yhä narkkareille kelpaavat. Mutta kyllä sen huomaa ihan paikallisistakin, että tiettyä perusvarovaisuutta noudatetaan, eikä mahdollista varakkuutta pahemmin esitellä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: wilhelm- - 03.08.2012, 13:10:37
Mielestäni on ihan hyvä, että varoitetaan. Jos parikin prosenttia matkaajista joutuu ongelmiin, ja heistäkin iso osa ainakin osittain omaa syytään, se on silti paljon vaikka yli 90% selviääkin ilman ongelmia. Onpahan hyvä muistutus siitä että pitää sitä kuuluisaa perusvarovaisuutta yllä. Ja kaikki matkaajat eivät ole niin kokeneita pallontallaajia, että osaavat tunnistaa riskitilanteet vaikka kolmen promillen humalassa. Turha silti mitään paniikkia ottaa, se on vain selvää että parempi että varoitetaan liikaa kuin liian vähän.

Olen toki samaa mieltä. Hyvä, että varoitetaan, kerrotaan alueista, joita kannattaa välttää ja annetaan vinkkejä muutenkin kuinka kannattaa toimia. Yleensähän ne varoitukset perustuvat niihin juttuihin, mitä on oikeasti sattunut, joten syytäkin on varoitella. Pelon lietsominen sen sijaan on eri asia. Esim. Ulkoministeriö varmasti tarkoittaa hyvää, mutta ainakin aiemmin, kun itselläni ei ollut matkakokemusta, ne jutut kyllä vähän hirvittivät. Nykyään on toinen juttu, kun niitä tiedotteita osaa lukea valikoivasti ja olennaisen poimien ja muistaa, että vaikka varoitellaan, se ei tarkoita, että ne jutut olisivat välttämättä mitenkään yleisiä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: karti - 03.08.2012, 19:26:08
Kiitos kaikille vastanneille. Paino alkaa kadota rintakehän yltä, ja saan ehkä yöni nukutuksi mitä nyt haaveilultani kykenen ;D Intuitiota, maalaisjärkeä ja pikkusen onnea(ettei ole väärässä paikassa väärään aikaan) niin varmasti pärjätään. Eikä enää matkustustiedotteita...

P.s. wilhelm-, sun blogi on mahtava!

Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: BatManning - 31.10.2012, 17:21:20
Hei!

Olemme lähdössä tammi-helmikuuksi Etelä-Amerikkaan, mutta emme ole vielä sen tarkemmin suunnitelleet (lentoja katsoin Buenos Airesiin ja Limaan) reittiä. Siksi ajattelinkin kysäistä täältä, että minne alueille kannattaa suunnata, jos ei osaa espanjaa kuin välttävästi? (vielä ehtii opetella perussanastoa!)
Onko ideoita, kokemuksia siitä, missä pärjää englannilla ja missä taas ei? Kannattaako reissuun ylipäätään lähteä, jos kieli ei ole hallussa...
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: london86 - 31.10.2012, 17:50:14
Etelä-Amerikassa, ei puhuta yleisesti kovinkaan paljon englantia, omat kokemukset  Argentiinasta,Brasiliasta ja Boliviasta. hotelleissa/hostelleissa yleensä henkilökunta osaa englantia, mutta kyllä espanjasta olisi hyvä opetella perusteet, helpottaa huomattavasti reissaamista. Ja niin tottakai kannattaa lähteä, vaikka ei sitä espanjaa osaisikaan. Mikäli aiotte olla pidempään, suosittelisin käymään jonkun kielikurssin paikanpäällä, tai etukäteen suomessa, jos mahdollista.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Strange Little Girl - 31.10.2012, 18:22:24
Kannattaako reissuun ylipäätään lähteä, jos kieli ei ole hallussa...

Aina kannattaa lahtea. Suosittelisin kuitenkin lampimasti hiomaan espanjan taitoja ennen matkustusta; jos osaa kysella ihan perusjuttuja kuten "moneltako bussi lahtee?" "missa on paikka x?" "kiitos paljon avusta" elama helpottuu huomattavasti. Ihmisilla on myos pitka pinna, ja useimmat haluavat auttaa, joten tonkkoespanjallakin paasee jo pitkalle.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 31.10.2012, 18:28:15
Nyrkkisääntönä parhaiten englannilla pärjää turistirysissä ja seuraavaksi parhaiten isommissa taloudellisessa keskuksissa. Muualla sitten aika vaihtelevasti mutta yleensä aina joku löytyy joka voi auttaa ja elekieli hoitaa loput. Muutaman sanan ja fraasin opettelu auttaa jo paljon ja numerot kannattaa opetella niin pitkälle että pystyy sujuvasti puhumaan paikallisen rahayksikön mukaisesti tarpeeksi isoilla luvuilla tehdäkseen ostokset. Ja ainahan paremmin pärjää mitä paremmin osaa, mutta en nyt kielitaidon takia jättäisi reissua tekemättäkään. Itse lähes ummikkona pikapänttäsin sekä espanjaa ja portugalia, ja muutama huvittava tilanne tuli kun käytin väärää kieltä tai jopa sekaisin molempia. Tosin ne oli sen tason fraaseja, että varmasti tuli paikallisilta silti ymmärrettyä, jos ääntäminen meni suht oikein. Mutta varmaan kannattaa tosiaan ensin ainakin totutella noissa mainitsemissani paikoissa ennen kuin säntää mihinkään keskellä ei mitään olevaan maalaiskylään.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: trilobiitti - 07.11.2012, 17:37:27
Komppaan ylläolevia - totta kai kannattaa lähteä, asioilla on tapana suttaantua. Ekan Väli-Amerikan reissun heitin pitkälti fraasisanakirjan voimin, ei ongelmia, vaikka englannin puhujat olivat todella harvassa. Tarvittaessa avuksi otetaan sitten kynä ja paperi, elekieli (ette halua tietää, miten San Pedro Sulassa respavirkailija kysyi, haluammeko ns. matrimonial bedin vai kaksi erillistä sänkyä... no, asia tuli selväksi ;)) jne.

Toisekseen, teillähän on tässä vielä pari kuukautta peliaikaa ennen reissua - siinä ehtii vallan mainiosti oppia ne tarpeellisimmat fraasit. Suosittelen jotain mp3:een lykättävää kielikurssia, jota voi kuunnella jo hyvissä ajoin ennen reissua (eli meidän tapauksessa siinä menolennolla ;)). Viikossa - parissa myös korva alkaa harjaantua kuullunymmärtämiseen varsin mukavasti. Matkailijan perustarpeet on yleensä varsin simppelisti selvitetty, mutta toki vähäinenkin kielitaito on aina plussaa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: JohnOfTheJungle - 23.03.2013, 12:31:24
Kysytään nyt vaikka täältä. onko kellään viime käden tietoa hintatasosta etelä-amerikassa? Kaveri sytytti pienen kipinän ja haaveissa olisi kolumbia,brasilia,argentiina, peru ja bolivia. Onko noissa paljoa eroa päiväbudjetin suuruudessa?
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Viajar - 23.03.2013, 14:11:56
Brasilia kallein ja Bolivia halvin, näin väittäisin. Peru ja Kolumbia kohtuu halpoja myös, Argentiinaan en oikein osaa ottaa kantaa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: Vandit - 23.03.2013, 18:04:56
Brasilia kallein ja Bolivia halvin, näin väittäisin. Peru ja Kolumbia kohtuu halpoja myös, Argentiinaan en oikein osaa ottaa kantaa.

Argentiina on kutakuinkin Kolumbian tasolla periaatteella "ei halpa, ei kallis". Olettaen että hommaa rahaa epävirallisella kurssilla.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: smee - 24.03.2013, 01:43:34
Vaihtelua tulee myös maiden sisällä periaatteellaa suurkaupungeissa tai muuten turistien suosimissa paikoissa kalliimpaa ja muualla halvempaa. Periaatteessa suurkaupungeissakin pystyy elämään hyvinkin halvalla, mutta se vaatii sitten asioista tinkimistä, vaivannäköä ja itsekuria. Turistityylillä hotelleissa asumalla, hyvillä paikoilla sijaitsevissa ravintoloissa syömällä jne esimerkiksi Rio de Janeiro oli jonkun tuoreehkon vertailun, jonka joku aika sitten luin, mukaan maailman kallein kaupunki. Ja vaikka pienelläkin järjenkäytöllä rahanmenon sielläkin saa tavallisten suurkaupunkien tasolle, niin travellerinkin kannattaa sinne vähän ylimääräistä muuhun Brasiliaan nähden varata. Ja kyllä samaa voi vähän pienemmässä mittakaavassa sanoa muistakin mantereen isoimmista kaupungeista.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: JohnOfTheJungle - 24.03.2013, 10:07:49
Oolsprait. Eli mitä tämä kaikki tarkoittaa esim. kaakkoisaasiaan verrattuna? Oli kyllä hurjaa huomata että esim. sumatralla oli hinnat tuplaantunu kolmessa vuodessa. Mutta siellä suunnalla pärjää kuitenkin vielä parilla kymmenellä eurolla päivän.
Otsikko: Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
Kirjoitti: wilhelm- - 24.03.2013, 11:42:58
Oolsprait. Eli mitä tämä kaikki tarkoittaa esim. kaakkoisaasiaan verrattuna? Oli kyllä hurjaa huomata että esim. sumatralla oli hinnat tuplaantunu kolmessa vuodessa. Mutta siellä suunnalla pärjää kuitenkin vielä parilla kymmenellä eurolla päivän.

Kyllähän Etelä-Amerikka on Kaakkois-Aasiaa kalliimpi manner matkailua ajatellen. Tosin esim. Bolivian ja Paraguayn hintatasoa voi verrata K-Aasiaan, eikä Peru ja Ecuadorkaan paljoa kalliimpia ole, ehkä hitusen kuitenkin. Mutta riippuu tietysti kulutustottumuksista ja myös esim. suurkaupunki/maaseutu -akselista. Aktiviteetit nostavat aina päiväbudjettia, kuten etenkin Amazonin viidakkoretki ja Galápagossaaret. Kolumbia ja Argentiina ovat aiemmin mainitsemieni maiden välissä hintatasoltaan, kun taas Chilessä ja Brasiliassa voi palaa rahaa reilustikin eikä niitä voi millään tapaa verrata K-Aasiaan.

Eli halvimmat Bolivia, Peru, Ecuador ja Paraguay joissa voi päästä siihen klassiseen noin 20 euron päiväbudjettiin jos ei tee mitään ihmeellistä, ei liiku paljoa ja viettää enemmän aikaa maaseudulla, keskihintaisia Kolumbia ja kalliimpia Argentiina, Chile ja Brasilia. Samaa mieltä olen suurkaupunkien kalleudesta, esim. Rio ja Buenos Aires.

E-Amerikassa esim. majoitus on usein kalliimpaa kuin K-Aasiassa, vaikka ruokaa voikin kadulta tai lounasravintoloista saada samaan tai lähes samaan hintaan. Majoitus on usein hostellityyppistä, itseasiassa vain Perussa, Boliviassa ja Ecuadorissa majoituin yksityishuoneissa silloin tällöin, muissa en koskaan. Sellaisia Kambodzan tyyppisiä viiden dollarin kämppiä ei oikein Boliviaa lukuunottamatta ole, toki maaseudulla ja keskisuurissa kaupungissa on halvempaa.

Summa summarum. Itse käytin keskimäärin 1000 e / kuukaudessa Etelä-Amerikassa, mutta Chilessä ja Brasiliassa jopa enemmän. Halvemmallakin olisi voinut sitkutella, mutta itse tykkäsin ottaa välillä paremman bussin ja tehdä paljon aktiviteetteja enkä niin tarkasti pennejä laskeskellut. Suosittelen kuitenkin lähtemään tuolla noin 1000 e:n kuukausibudjetilla ja sellaiset 600 e / kk K-Aasiamaiset budjetit kannattaa unohtaa. Mutta kuten sanottua, kaikilla meillä on erilaiset kulutustottumukset. Oman blogini laskelmat seitsemän kuukauden E-Amerikan reissun maakohtaisesta kulutuksesta: http://www.villek.blogspot.fi/p/budjetti.html