Pallontallaajat.net

Maapallo on pyöreä => Eurooppa => Balkanin maat => Aiheen aloitti: kaj - 15.08.2005, 10:07:40

Otsikko: Albania
Kirjoitti: kaj - 15.08.2005, 10:07:40
Hei!

Onko kukaan käynyt Albaniassa ylittämällä maarajaa? Mites pääsee helpoiten junalla vai bussilla? Onko Kreikan kautta helpompi mennä kuin esim. Makedonian? Infoa tarvitaan, kiitos vastauksista etukäteen.

t, Kaj
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: vompatti - 15.08.2005, 11:04:26
Junalla ei pääse. Albania on rautateitse yhteydessä vain Montenegroon, ja sillä radalla kulkee vain tavarajunia. Rautatiet Kosovoon, Makedoniaan ja Kreikkaan ovat olleet suunnitteilla pitkään. Mene siis bussilla.
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: LateX - 15.08.2005, 13:15:53
Itse menin autolla Podgoricasta (Montenegro)
Tiet oli siinä kunnossa että maasturi olisi saanut
olla alla. Tieviitoista ei mitään tietoa mutta seurasin
katkeamatonta Mersujen virtaa niin kyllähän se
Albania sitten löytyi.

Pohjoisosista kyllä varoitetaan että siellä on
maantierosvouksen sekä autokaappauksen vaara.

Albanianhan matkailumainos Saksassa kuuluu:
"Tule tänne, Mersusi on jo täällä"  :D
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: RT - 15.08.2005, 18:30:38
Ite menin jaetulla taksilla/minibussilla Montenegron Ulcinjistä Albanian Skodraan, hintaa 5 euroa. Minibussit lähtee aamukuudelta ja klo 14, näin siis ainakin toukokuussa. Rajalla joutuu maksamaan 10 euroa "sisääntulomaksua" tai miksi sitä sitten kutsutaankin. Varasin paikan minibussista hotelli Londonin yhteydessä olevasta matkatoimistosta, minkä eteen bussit Ulcinjiin pysähtyvät.

  Tiranasta pääsee yöbusseilla ainakin Makedonian Skonteen ja johonkin Kreikan kaupunkiin. Itse lähdin yöbussilla Tiranasta Phristinaan Kosovoon, hintaa matkalle tuli 20 euroa. Oikeita bussipysäkkejä voi olla vaikeaa löytää Tiranasta, koska kaupungissa ei ole kunnon bussiasemaa, vaan minibussit/bussit eri suuntiin lähtevät eri paikoista. Lonely Planetin opas ja vastaantulijoilta kysely on avuksi. Mitään kunnon turisti-infoja ei siis ole.

  Albaniasta voin suositella etenkin Dhermiä ja rannikko muutenkin on upeaa. Kannattaa siis ehdottomasti käydä muuallakin kuin Tiranassa, vaikka liikkumiseen saattaakin kulua yllättävän paljon aikaa. Ne tiet ei meinaan oo aina ihan parhaassa kunnossa...
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: juspu - 16.08.2005, 01:43:19
Itse menin pari vuotta sitten bussilla Ateenasta tiranaan. Bussi lähti illalla Ateenasta ja oli aamulla perillä Tiranassa. Rajanylitys oli melkoinen härdelli, onneksi bussissa olleet ihmiset olivat tukena ja auttamassa, muuten olisi ollut entistä enemmän ihmettelemistä. Lähinnä tosiaan se "sisäänpääsymaksun" maksaminen, mentiin johonkin koppiin ja sinne seteli sujahti pöydän lipastoon.

Makedonian puolelta kulkee hieman enemmän busseja/minibusseja sekä Montenegron ja Kosovon rajan lähellä kulkee minibusseja mitkä ajavat rajalle, rajan toiselta puolelta voi ottaa taas toisen kyydin. Mitään pysäkeitä ei ole vaan pakut seisoskelevat jossain ja ottavat matkustajat kyytiin ja kun auto on täynnä lähdetään liikkelle.
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: kaj - 16.11.2005, 15:58:32
Hei!

Onko kukaan mennyt bussilla Tiranasta Ateenaan, jos on olisin kiitollinen tiedoista mm. mistä lipun sai helpoiten esim. joku hotelli tmv. ja mistä bussi lähti.  Paljonko lippu maksoi jne kaikkea tietoa otetaan vastaan
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: juspu - 18.11.2005, 00:22:14
En tiedä onko tästä apua mutta kerronpa kuitenkin.
Ateenan bussi ainakin tuli jollekin bussiasemalle, ei ollut ihan keskustassa, autolla joku 5-10 min matka.
Keskustassa on matkatoimistoja mistä luultavasti voi ostaa lipun. Ainakin Makedonian puolelle sai ostettua lipun. Tai osaavat ainakin neuvoa eteenpäin mistä lipun saisi.
Ateena Tirana ainakin oli minulle mielenkiintoisin bussimatka ikinä ;)
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Apamobil - 15.12.2005, 23:38:37
Kesällä kävin Makedoniassa ja sieltä ainakin olisi mennyt kyytejä Albaniaan.
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: juspu - 17.12.2005, 21:33:59
Lainaus käyttäjältä: "juspu"
Ateena Tirana ainakin oli minulle mielenkiintoisin bussimatka ikinä ;)

Ihan lisäyksenä vielä, että ihan positiivisessa hengessä mielenkiintoisin. Albaanit oli ystävällisiä vaikka eivät englantia osanneetkaan. Tarjosivat jopa oluen yhdellä huoltsikalla, ja olivat kiinnostuneita miksi meikäläinen Albaniaan haluaa :)
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: kaj - 08.02.2006, 14:54:53
Hei!

Suunnitelmat senkun muuttuu, yritin kaivella netistä, mutta ei tärpännyt, mutta ehkä jollakin täällä on tietoa. Eli onko kukaan mennyt Macedonian Ohridista bussilla Tiranaan? Tai tietääkö joku onko tämä mahdollista? Tiedän kyllä, että Skopjesta pääsis, mutta jos menee Skopjesta Ohridiin, niin ei viittis enää takasin Skopjeen mennä päästäkseen Tiranaan.

t, kaj
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: juspu - 09.02.2006, 01:51:08
Itse menin Tiranasta Ohridiin, ja toiseen suuntaan oli myös liikennettä. Tämä tosin jo pari vuotta sitten. Bussi ei kyllä mennyt ihan Ohridiin asti vaan jätti läheiseen kylään, mistä otin taksin Ohridiin. Joten jos ei suoraan Ohridista kulje (mitä epäilen) niin taksilla pääsee ainakin halvalla lähikylään mistä bussi kulkee. Bussi oli melko uusi ja samanlaisilla on tullut Suomessakin matkusteltua.
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Luchsin - 08.08.2006, 18:35:01
Lainaus
Bussi ei kyllä mennyt ihan Ohridiin asti vaan jätti läheiseen kylään, mistä otin taksin Ohridiin.


Satutko Juspu muistamaan, mikä oli tuon kylän nimi? Tarkoitus olisi matkata Ohridista Tiranan suuntaan.

Lainaus
Ite menin jaetulla taksilla/minibussilla Montenegron Ulcinjistä Albanian Skodraan, hintaa 5 euroa.


Mihinköhän Shkodrassa nämä taksit/minibussit jättävät, loogisesti bussiasemalle? Vai löytyykö kaupungista varsinaista? Lippuja löytynee varmaan samasta paikasta tai kuskilta?
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Kexie - 08.08.2006, 21:11:46
Meni vähän aikaa sitten Tiranasta Makedoniaan Skopjeen ja ainakin se Bussi meni Ohrid järven reunaa pitkin. Pysähtyi jossain mutta ei hajua missä. Jos en väärin muista Tiranasta saattoi mennä busseja ihan Ohridiinkin? Eiköhän selviä paikanpäällä. Albaniasta asiallinen juttu Uudessa City lehdessä 15/2006.

Skondra ei taida olla kauheen iso paikka. Ainakin Montenegrossa Podgoricosta Taksi raja(20e)- raja Skondra (15e) tullessa eka oli bussi asema ja sitten myöhemmin paikka josta lähti minibussit eli Furgonit. Bussi 200LEK ja Furgon 300LEK. Tarinaa Albaniasta http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/viewtopic.php?t=11302 tässä topicissa lisää.
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Parvati - 10.08.2006, 05:35:06
No onkos kellän tietoa pääseekö Sarajevosta suoraan bussilla Tiranaan????
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Kexie - 10.08.2006, 08:02:24
Katso toinen topiikki Serbia, Montenegro, Bosnia & Hertsegovina ja Kosovo. Sarajevosta pääsee Montenegron Pääkaupunkiin Podgoricaan ja sieltä Albaniaan joku Uljinc nimisen paikan kautta tai taksilla (tai bussilla lähemmäksi rajaa-sitten taksi) Albanian rajalle. Toki myös Kosovon kautta päässee mutta tämä lieneen se parempi.

Saisikohan/kannattaisikohan tätä ja tota toista edellämainittua topiikkia yhdistää? Ei menisi kysymykset/vastaukset ristiin?
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: kaj - 10.08.2006, 08:39:57
Hei!

Makedonian Skopjesta menee bussi Tiranaan, 2 bussia päivässä. Itse menin taksilla Ohridista kaupungiin nimeltä Struga, jossa tuo bussi pysähtyy Strugan bussiasemalla, joka on pari kilometriä kaupungin ulkopuolella. Bussit pysähtyvät Strugassa klo. 12:30 ja 23:30, lippu Tiranaan 10 euroa + 20 dinaaria. Eli tää Struga on nyt se kaupunki mikä on Ohrid järven rannalla ihan Albanian rajalla

t, Kaj
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Luchsin - 10.08.2006, 19:28:12
Aivan loistavaa, kiitos paljon vastauksista 8).

Eli se olis sitten meno Ohridista taksilla Strugaan, joka näemmä esiintyykin esim. LP:n Eastern Europen kartoissa, matkaa Ohridista n. 15km, ja sieltä sitten bussilla Tiranaan.  Ei tarvitse mennä takaisin Skopjeen, kun sinne luultavasti joka tapauksessa joutuu menemään saapuessa Ohridiin Bulgarian suunnasta, ja käsittääkseni kaupunkia tulee nähtyä yhdellä kerralla riittämiin.

Viestien päivämääristä päätellen Kaj on tainnut olla alueella ihan lähiaikoina, joten tiedotkin ovat tuoreita? Kuinka kauan tuolla bussimatkalla Strugasta Tiranaan kului aikaa noin suunnilleen?

Lainaus
lippu Tiranaan 10 euroa + 20 dinaaria.

Onko tuo 20 dinaaria (eli ~  50 snt ?) minkä hinta? Kaipa se taksi Ohridista Strugaan maksaa enemmän?
Otsikko: liftaa se on pop
Kirjoitti: artsibal.amore - 10.08.2006, 20:20:55
toissa keväänä liftailin rajan yli jostain makedoniasta. Oli jees kokemus  albaanit oli todella ystävällisiä ja jopa aidosti huolissaan minusta. Heti rajalla joku kristillenen työntekijä löy 20 ekee kätiin kun kysyin siltä kyytiä. oli huolissaan turvallisuudestani. Samaan syssyyn joku albaani adoptoi minut ja järkkäs mulle kyydit majoitukset yms tiraneen. liftarit.org on tietoa jollain albaniasta. siisti maa suosittelen. Mutta maa on turvallinen ja reppumatkailu on pop liftaten saa varmasti huomiota ja kavereita, ystavällisyyttä ja ilmasta apua. varsinkin jos on perseauki, kuten minulla...
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: kaj - 11.08.2006, 09:37:54
Hei!

Olin 6 viikkoa sitten Albaniassa, joo tosiaan taksilla Ohridista Strugaan (en kyllä muista paljonko taksi maksoi varmaankin jotain 100 dinaaria). Tuo bussilippu maksaa 10 euroa + 20 dinaaria, itse maksoin dinaareissa tais olla noin 660 dinaaria. Bussi menee Durresin kautta Tiranaan eli pientä kiertoa tulee, itse jäinkin Durresiin lopulta ja menin seuraavana päivänä minibussilla Tiranaan. Strugan bussiasema on vuosi sitten ollut kaupungin keskustassa, mutta nykyään tosiaan sijaitsee 2 kilometriä kaupungin ulkopuolella, mut taksikuski jätti tuolle "vanhalle bussiasemalle", joka nykyään teleoperaattori rakennus, jos sullakin käy samalla lailla kysele paikallisilta missä bussiasema sijaitsee ja kävele sinne.

t, Kaj
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: kaj - 11.08.2006, 15:59:36
Hei!

Vielä unohtui sanoa tuo bussimatkan aika eli itsellä meni Strugasta Durresiin bussilla 5,5 tuntia, siitä varmaankin noin 0,5-1 tuntia Tiranaan. Tähän vaikuttaa kuiteskin esim. rajamuodollisuudet.

t, Kaj
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Anniina - 20.10.2006, 21:03:31
Vähän aiheen vierestä, mutta kuinka pitkä matka on Tiranasta Durresiin tai muihin rantakaupunkeihin? Viikon rantaloma Albaniassa voisi kovasti houkuttaa ensi kesänä  :).
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: aahoo - 20.10.2006, 21:11:42
Lainaus käyttäjältä: "Anniina"
Vähän aiheen vierestä, mutta kuinka pitkä matka on Tiranasta Durresiin tai muihin rantakaupunkeihin? Viikon rantaloma Albaniassa voisi kovasti houkuttaa ensi kesänä  :).


No Durresiin taitaa olla about tunnin matka. Tiranasta käsin on ihan hyvä tehdä esim. päiväreissuja eri puolille Albaniaa. Tosin on niitä yöpaikkoja Durresissakin jne. Mut siis aika nopeeta pääsee eripuolille Albaniaa Tiranasta, jos kyydit vaa natsaa..
Ja liikkuminenhan on halpaa siel..
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Anniina - 20.10.2006, 21:42:14
Lainaus käyttäjältä: "aahoo"
Lainaus käyttäjältä: "Anniina"
Vähän aiheen vierestä, mutta kuinka pitkä matka on Tiranasta Durresiin tai muihin rantakaupunkeihin? Viikon rantaloma Albaniassa voisi kovasti houkuttaa ensi kesänä  :).


No Durresiin taitaa olla about tunnin matka.


Hei, kiitos nopeasta vastauksesta  :D. Suunnittelin, että suoraan lentokentältä olisi lähtenyt Durresiin. Varmaan taksikaan ei ole poskettoman hintainen tuolle matkalle?
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: aahoo - 20.10.2006, 22:03:21
Lainaus käyttäjältä: "Anniina"


Hei, kiitos nopeasta vastauksesta  :D. Suunnittelin, että suoraan lentokentältä olisi lähtenyt Durresiin. Varmaan taksikaan ei ole poskettoman hintainen tuolle matkalle?


Niin no lentokentältä on Tiranaan melkein yhtä pitkä matka kuin Durresiin. Julkista liikennettä ei vissiin lentokentältä lähde, joten taksilla sieltä pitää jokatapauksessa pois lähteä. Omaa kokemusta taksi matkasta ei ole, mutta olen lukenut taksireissun maksavan noin 30e lentokentältä Tiranaan. Toi välihän on jotain vajaa 30 km kait. En sit tiedä paljo maksais taksi suoraan Durresiin.
Tiranasta minibussi tai juna Durresiin maksaa pari egee tai jotain tollast..

edit--- Löysin tollasen saitin http://www.tirana-airport.com/
Ton mukaan taksi lentokentältä Tiranaan maksaa 25egee...
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Anniina - 20.10.2006, 22:55:11
Kiitos taas aahoo  :) . esim 3 yötä Tiranassa 6 yötä Durresissa tms voisi olla hyvä reissu. Mitä kautta olette varanneet majoituksen Albaniassa?
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: LateX - 24.10.2006, 05:02:04
Kotisatama-ohjelmassa olleella Leila Farinilla näkyy olevan nettisivut:
http://www.albaniaan.fi

Järkkää mm. majoituksia Albaniassa.
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: Kexie - 24.10.2006, 07:07:33
Lainaus käyttäjältä: "Anniina"
Kiitos taas aahoo  :) . esim 3 yötä Tiranassa 6 yötä Durresissa tms voisi olla hyvä reissu. Mitä kautta olette varanneet majoituksen Albaniassa?


En tiedä minkä tyylistö majoitusta etsit, mutta jos kelpaa hostelli: [email protected]
http://www.inyourpocket.com/albania/tirana/en/venue?id=ALTIENX0003

En tiedä olisinko huolissaan majoituksen suhteen Albaniassa, ainakaan toistaiseksi. Vaikka tosin kyllä ne Durresin rannat ainakin heinäkuussa olivat mustinaan ihmisiä. Durressiin taisi bussi maksaa alle Euron?!
Otsikko: Albania
Kirjoitti: Vekke - 05.11.2006, 12:51:43
Tarkoitus on suunnata helmi-maaliskuussa Albaniaan, josta omat käsitykseni ovat toistaiseksi aika hatarat.

Eli Albanian kävijöiltä tarvitsen nyt tietoa, ainakin mielellään seuraavista asioista:
- menovinkkejä Tiranan ja Durresin lisäksi?
- säät: onko rannalle asiaahelmi-maaliskuussa?
- hintataso: mitä maksaa yöpymiset, juopumiset ja ruoat?
- majoitusvinkkejä Tirana / Durres
- millä mallilla yleinen turvallisuus on maassa?
Otsikko: Albania
Kirjoitti: Thym - 05.11.2006, 13:42:17
http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/viewtopic.php?t=11302

Kokeilepa lukea tuolta vähän, ainakin Kexiellä näkyy olevan paljon tietoa ja vinkkejä Albaniasta.
Otsikko: Albaniaan
Kirjoitti: kopiaste - 15.03.2007, 19:56:23
Albania
Tietoni ovat vuodelta 1999, joten voi olla takistettavaa.
Olin tuolloin puolen vuoden ajan kouluttamassa paikallista" poliisia ja rajamiehiä."

--Luulisin kehityksen menneen (saamani tietojenmukaan paikanpäältä) eteenpäin.
Helppo reitti on mennä Albaniaan Italiasta Barista tai Brindisistä. Sieltä oli lauttayhteys Albanian rannikkokaupunkiin Durresiin. Durresista taksilla tai jollakin yhteiskulkuneuvolla tai "jonkun hyväkkään kyydissä pääkaupunki Tiranaan". Eivät maksa paljon mitään. Tosin 100 dollariakin pyydetään, ei kannata maksaa.
 Tiranan keskustassa kyselemällä löytää  ns lipputoimistoja, joista saa kyydin/lipun  (Ford transit tms autolla penkeillä) minnepäin vain. Esimerkiksi Korcaan, jossa voi vaihtaa ns limousine bussiin, jolla pääsee esimerkiksi Thessalonikiin. Bussi oli tuolloin Kreikkalaisten. Ei kallista. Tiranasta  pääsee myös linja-autokyydillä myös Sarandan suuntaan. Tiet ovat huonoja (ette usko ennenkuin näette mm.  tuolloin n 200 kilometrin matka Kukesin rajakaupungista Tiranaan kesti 9 tuntia, helikopterilla 30 minuuttia---no..kehitystä)
Mersujutut pitänevät vieläkin paikkansa ?  2006 Albania oli ainoa maa euroopassa, jossa ei ollut  sopimusta varastettujen autojen palauttamisesta takaisin.
Edelleen tuolloin 1999 suoraan saksasta ajetuilla varastetuilla rekisterikilvillä  ja autoilla ajettiin massa. Kuka välitti- ei kukaan. Vannovat  em jälkeen kehitystä tapahtuneen.
Maa on täynnä aseita. Jokaisessa itseään kunnioittavassa Albaanimaatalossa on kiinalainen AK 47 ja muita aseita, käsikranaateista panssarimiinoihin. Poliisit, joilla ei ole kaula notkolla kultaa ja sormissa, ovat todennäköisesti "hyviä". Kyllä kultamieskin on.
Maa on erittäin kaunista ja ihmiset pääasissa erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Erinäisissä muissa nettipalstoilla haetaan Albaniassa kadonneita nuoria.(huonoa tuuria). Voit myös törmätä sellaisiin ihmisiin, jotka pitävät perheenjäsenenä. Eivät vaihda "turistiruokalistoja ja hintoja"
Ota yhteyttä, jos halutat jotakin ajankohtaista, voin kysyä tutultani paikanpäällä.
Tässä pätee varovaisuuden osalta se, että "mitä ei tiedä ei, pelkää". Tarkoittaa sitä, että "joikainen kävelee lankkua pitkin, kun se on maankamaralla, mutta harva enää kun se on 10 metrin korkeudella".

terveisin
K
Otsikko: Tiedonmurusia Albaniasta
Kirjoitti: aiku - 08.09.2007, 23:49:37
Kävimme Albaniassa heinäkuussa -07 ja tässä tosiaan ihan sälätietoa, pääasiassa hintoja.

- Jos aiot lentää Belle Airilla, varmista aikataulu ennen lentoa! Me huomattiin vasta kentällä, että lentoa olikin siirretty pari tuntia aikaisemmaksi. Juna Roomasta Brindisiin kesti periaatteessa 6 tuntia, mutta oli puoli tuntia myöhässä. Juna-asemalta ennättää vajaassa tunnissa kyllä Vloraan menevään laivaan, joka lähti klo 23 (perillä klo 7). Lippu kannattaa ostaa pääkadun varrelta, antavat myös kartan jotta satamaan löytää. Juna Rooma-Brindisi 47 eur, laiva Brindisi-Vlora 45 eur.
- Vlora: paikallisbussi 20 lekeä = 16 senttiä, sama matka taksilla (5 km) 300 = 2,40 eur
- Taksi Vlora - Dhermi 30 eur. Kesti 1,5 tuntia.
- Dhermissä ei tosiaan ole kauheesti muuta kuin ranta. Ruokaa saa hotellien (muutama) baareista, mutta ei päivällä...pikku kauppa on, ja sieltä sai banaania ja sipsiä. Illalla on hiljasta. Varsinainen kylä on ylhäällä jyrkän mäen päällä, minne rantsusta on ainakin 2 kilsaa, mutta ei siellä(kään) näkynyt paljon toimintaa. Mutta ranta on kaunis, ja tilaa riittää!
- Dhermin bussit pysähtyvät risteyksessä mistä lähtee tie alas rannalle. Vlorasta 7:ltä lähtevä furgon (minibussi) on Dhermin kieppeillä noin klo 9...Odotimme itse tienpenkalla 2,5 tuntia, ja hypättiin paikallisen kyytiin kun bussia ei kuulunut. "Taksi" Dhermi- Himara 1500 lekeä =  12 eur. Matka kesti tunnin.
- Furgon Himara-Saranda 300 lekeä = 2.40 eur. Matka kesti 2,5 tuntia. (sama auto mikä lähti Vlorasta oli Himarassa vähän kymmenen jälkeen). Bussit Himarassa lähtevät rantakadun eteläpäästä, "liikenneympyrästä". Älä usko, jos taksimiehet väittävät ettei bussia tule.
- Saranda on Albanian "turistikaupunki". Tämä ei välttämättä ole kielteinen asia...Baarejakin on muutama. Baareissa tosin on aika kallis hintataso...esim. olutpullo melkeen 4 euroa, ja tästä johtuen paikallisia ei kauheesti baareissä näykään...Bussi Saranda- Butrint 100 lekeä = 85 senttiä, sisäänpääsy (tinkien opiskelija ja muilla korteilla) 500 lekeä = 4 eur.
- Sarandasta lähtevät bussit: Tiranaan 5.00, 6.30, 8.30, 9.30, 10.30. Durresiin 7.30. Fieriin 5.30. Gjirokastraan 6.00, 8.15. Tepeleneen 9.00. Saranda-Gjirokastra bussi 200 lekeä = 1,60 eur. Kesto noin kaksi tuntia.
- Bussiasema Gjirokastrassa on alhaalla uuden kaupungin puolella. Taksi ylös vanhaan kaupunkiin 300 lekeä = 2,40 eur. Matkaa ei kävele rinkan kanssa mielellään (ainakin 2 km ylämäkeen)... Gjirokastran vanha kaupunki on kaunis ja taas illalla hiljainen. Yksi päivä riittää hyvin. Ravintolassa iso tuoppi 1,20 eur.
- Bussi Gjirokastra-Korca maksoi 800 lekeä = 6,50 eur, klo 7.00-13.30.
- Korca oli mukava peruskaupunki. Ei mitään "erityisiä" nähtävyyksiä, mutta varmaan puhtain kaupunki Albaniassa, missä käytiin. Siellä voi hengata parikin päivää, mutta majoituksia ei löydetty kuin tosi kalliita hotelleja tai halpa ja liiankin vaatimaton Han i Elbasanit. Furgon Korca-Pogradec 150 lekeä = 1,20 eur.

Yleisesti:
- Albaniassa ei vielä nyt löytynyt yksityismajoituksia, muualta kuin Sarandasta. Eli vaihtoehdoksi jäi olla hotelleissa... Laitetaan majoitukset tietokantaan.
- Röökiaski maksaa 80 senttiä, pizza oluen ja tippien kanssa 5-6 eur,   pita 1,80 eur, kokis baarissa 0,80-1,20 eur, olut baarissa 1,20-4 eur, pesula (mekon pesu) 1,60 eur.
- Albaniassa on ystävällistä porukkaa ja toisin kuin matkaoppaista luettiin, ihmiset puhuvat englantia. Ja josseivät puhu, huikkaavat kaverin paikalle, joka puhuu. Kaikki olivat kiinnostuneita, mistä ollaan. Ylipäätään ajateltiin, että matkanteko Albaniassa olisi hankalampaa, mutta se oli yllättävän helppoa. Koko matkalla oli esim. vain kaksi sähkökatkosta ja suihkuun pääsi joka kämpässä. Ainoa huono puoli oli, että roskapusseja on joka puolella. Jätehuollossa on parantamisen varaa...
- Albaniaa ei ihan kaikille voi suositella, mutta ehkä kaikille pallontallaajille kuitenkin. Maa ja ihmiset ovat käymisen arvoisia.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: pää pilvissä - 22.05.2008, 19:31:47
Mitähän kautta ja millä pelillä kannattaa albaniaan matkustaa, mikäli aikaa on himpun yli viikko (pe/la - su) ja matkantekoon ei haluaisi suhteettomasti kuluttaa aikaa? Toivoisin kuitenkin pääseväni halvemmalla mitä lentäen, jolla löytyy halvimmillaan vähän vajaan 400€. Yksi vaihtoehto tietty italiaan, josta paatilla jatkaen, mutta näköjään paatteja ei kulje viikonloppuisin. En kyllä edes tiedä mitä ne kustantavat, matka-aikakin olisi venynyt hieman pitkäksi. Ryanair lentäisi tampereelta milanoon, mutta millä siitä pääsisi jatkaen ja edullisesti? Ryanin hinnat sen sijaan Kroatiaan olivat yllättävänkin tyyriitä puljun normaalin hintatason huomioiden. Vaihtoehto olisi tietysti lennellä Ateenaan vaikkapa Blue1:llä, mutta mistähän löytäisin lentojen tai bussien aikatauluja ja hintatietoja välille Ateena - Tirana? Paatissa olisi tietty se hyvä puoli, että jo matka olisi hieman elämyksellinen eikä vain istumista ahtaassa bussissa. Saisi ainakin nähdä merta.

Mitä muita maita kannattaa tuolta itäeuroopasta katsastaa jonne menisi halpalentoja ja josta pääsisi fiksussa ajassa Albaniaan?

Ollaan lähdössä matkaan syyskuussa vasta, tarkempaa aikataulua ei tiedossa mutta lomat osuu nyt näin. Hotellien hinnat hotels.comista katsoen näytti aika järkyttäviltä, joten voiko odottaa löytävänsä järkihintaisen hostellin paikan päältä vasta?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: thautal - 22.05.2008, 20:37:43
Itse lentäisin kyllä Ateenaan ja matkustaisin sitten bussilla Albaniaan. Bussimatkan hinta on kuulemma jotain 30 euron luokkaa ja aikaa kuluu reilut 12 tuntia. Voihan siinä yrittää kikkailla myös junan kanssa ja vaihtaa bussiin, mutta ei taida paljon olla eroa matkassa/hinnassa.

Itseäni kiinnostaisi yhteydet Albanian eteläosista (Sarandë) Korfulle ja siitä eteenpäin Italiaan. Kulkeeko ja paljonko maksaa?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 22.05.2008, 22:35:15
Itse lentäisin kyllä Ateenaan ja matkustaisin sitten bussilla Albaniaan. Bussimatkan hinta on kuulemma jotain 30 euron luokkaa ja aikaa kuluu reilut 12 tuntia.

Tämä reissu tehty toiseen suuntaan puolitoista kuukautta sitten. Korcësta Ateenaan kesti joku 11 tuntia ja maksoi vähän päälle 30€. Matkan aikana kaksi pysähdystä sponsoriravintoloiden kohdalla.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: UsvaAuer - 26.05.2008, 21:51:11
Mitähän kautta ja millä pelillä kannattaa albaniaan matkustaa, mikäli aikaa on himpun yli viikko (pe/la - su) ja matkantekoon ei haluaisi suhteettomasti kuluttaa aikaa? Toivoisin kuitenkin pääseväni halvemmalla mitä lentäen, jolla löytyy halvimmillaan vähän vajaan 400€.

Ollaan lähdössä matkaan syyskuussa vasta, tarkempaa aikataulua ei tiedossa mutta lomat osuu nyt näin. Hotellien hinnat hotels.comista katsoen näytti aika järkyttäviltä, joten voiko odottaa löytävänsä järkihintaisen hostellin paikan päältä vasta?

Jotkut ovat lentäneet halvalla Krotian Dubrovnikiin Tallinnasta Estonian Airilla. Matkalla Dubrovnikista Albaniaan joutuu yöpymään Montenegrossa. Berlin airilla puolestaan pääsee joskus halvalla Saksasta Italian Bariin, toiselle puolen lahtea.

Ryan airin hinnat saattaa vielä hyvinkin laskea ennen syyskuuta.

Albaniassa hotellit ovat halpoja ja tosi hyvätasoisia. Tietenkin hostelworldissa on törkyhinnat, mutta paikan päältä hotellihuone irtoaa 20-25 euroa yö. Ja halvemmallakin riippuen vuodenajasta ja paikkakunnasta ja huoneesta.

Korfulle on Sarandasta vilkasta laivaliikennettä vuoden ympäri. Hintaa  en muista, mutta ei se kallis ollut. Tosin Korfun kautta koukkaaminen tulee kalliiksi Korfun hintatason takia. Italian hintataso!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Curtis - 07.06.2008, 18:37:10
Tietaako joku onko Korfulta mahdollista menna lautalla auton kanssa albanian puolelle Butrintiin? Loysin netista vain pienia matkustajalauttoja, joihin ei tiettavasti autoa saa.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: chilipippu - 15.06.2008, 03:43:12
Hei, minne Albaniassa kannattaisi mennä, jos on tarkotuksena mennä käymään Ateenasta Albaniassa noin neljän päivän reissulle ja sitten takas Kreikkaan? Tiranaan, jonnekin muualle? Mitä tehdä? Ja matka olis tiedossa joskus loka-marraskuun vaihteessa/marraskuun alussa niin millainen mahtaa olla sää silloin Albanian suunnalla? Kova into päästä käymään Albaniassa, olen viehättynyt jotenkin siitä kovasti ja nyt olis hyvä mahdollisuus päästä vähän nuuskimaan sinne päin fiiliksiä ja meininkiä ennen mahdollisesti pidempää reissua samalle suunnalle. :)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: UsvaAuer - 16.06.2008, 01:56:05
Gjirokastran kaupunki linnoituksineen ei ole kaukana Kreikan rajasta ja on yksi maan historiallisista kohteista merkittävin (Beratin ohella). Siellä on joku makea etnohotellikin (LP:ssa mainittu). GK:sta voi vielä poiketa rannikolle Sarandaan, jos haluaa nähdä, millaista on paikallinen turismi. Tosin loka-marraskuussa siellä on lähes kuollutta, mutta viime vuonna juuri tuohon aikaan sain hotellihuoneen rantabulevardilta merinäköalalla ja parvekkeella kymmenellä eurolla!

Totuuden nimissä Albaniassa ei ole valtavasti nähtävyyksiä tai mielenkiintoisia kaupunkeja, mutta maa on ainutlaatuinen elämänmenonsa ja takapajuisuutensa ansioista.
Otsikko: Vs: Tiedonmurusia Albaniasta
Kirjoitti: Loordi - 11.08.2008, 21:21:48
- Jos aiot lentää Belle Airilla, varmista aikataulu ennen lentoa! Me huomattiin vasta kentällä, että lentoa olikin siirretty pari tuntia aikaisemmaksi.

Katsoin Tirana International Airportin sivuilla olevaa aikataulua ja vertasin sitä omaan lippuuni. Lähtöajoissa on 40 minuutin ero. Eihän tuo nyt paha ole, menee varmuudeksi aikaisemman mukaan, mutta toivottavasti koko lentoa edes on olemassa, heh.

Jotenkin sitä voisi kuvitella, että varausvahvistuksessa oleva aika on oikea, mutta ei kai se aivan varmaa ole. Lentokentän sivuilla olevassa aikataulussa on päivämäärät eli se(kin) on tuore.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: jannekoo - 13.08.2008, 22:46:41
tietääkö muuten joku kulkeeko tiranasta suoraan busseja kreikan puolelle?
thessalonikiin tekisi mieleni päästä
t.janne
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 19.08.2008, 01:59:37
Pitäisi kulkea Thessalonikiin Tiranasta, mutta vannomaan en mene. Ainakin Korcën kautta voi mennä, jos ei muuten.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Meba - 23.08.2008, 19:53:25
Tulee Anniinalle vähän myöhässä (no, vain kaksi vuotta...), mutta kaikille muille Durresiin reissua suunnitteleville varoituksen sana. Ok, sinne on lyhyt matka Tiranasta, mutta omasta mielestä se ei mikään unelmien rantalomakohde ole. Parempiakin löytyy! Sikäli mikäli on aikaa/rahaa/mahdollisuuksia parempia paikkoja metsästää.

Durres on täynnä turisteja, siis lähinnä tietysti albanialaisia sekä kosovolaisia, ranta ei omasta mielestäni ollut erityisen viihtyisä ja vesi oli sameaa ja likaista.
Mutta ehkäpä siellä muutaman päivän viihtyy.  :o
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: iko - 25.08.2008, 08:31:19
Samaa mieltä Durresista! Parempiakin paikkoja löytyy jopa Albaniasta. Ítse en jaksanut olla siellä kuin yhden yön. Tosin jos Tirana pölyisyys rupeaa ahdistamaan ja uimaan on päästävä, lienee Durres ihan jees päiväretken kohde.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: chilipippu - 25.08.2008, 09:09:22
Onkos kellään tietoa tommosesta bussista, joka menee Ateenasta Tiranaan, että mitä kautta se kulkee ja onko mahdollista jäädä jossain muualla päin Albaniaa pois bussista? Tai miten helpoiten pääsisi Sarandaan Albaniaan, lähtöpaikkana kun on Ateena? Marraskuussa ois tarkotus tuolla reissata, aikaa ei oo mitenkään ihan hirveesti (koko reissuun 12 päivää) ja tarkotus ois Ateenassa ehtiä olla myös jonkun verran, kenties ehtiä myös Makedonian puolelle.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: thautal - 25.08.2008, 13:44:43
Onkos kellään tietoa tommosesta bussista, joka menee Ateenasta Tiranaan, että mitä kautta se kulkee ja onko mahdollista jäädä jossain muualla päin Albaniaa pois bussista? Tai miten helpoiten pääsisi Sarandaan Albaniaan, lähtöpaikkana kun on Ateena? Marraskuussa ois tarkotus tuolla reissata, aikaa ei oo mitenkään ihan hirveesti (koko reissuun 12 päivää) ja tarkotus ois Ateenassa ehtiä olla myös jonkun verran, kenties ehtiä myös Makedonian puolelle.
Ateenan ja Sarandan välillä on suora bussi ainakin kesällä. Hinta on 26€ suuntaan ja toimiston nimi oli Parma-Saralb. En tiedä mistä bussi lähtee Ateenan päässä, mutta se heitti meidät Metaxourgion metroaseman viereiselle liikenneympyrälle. Kannattaa varmaan googlailla tai sitten kysellä eri matkatoimistoilta.

Jos rantaa etsitte Albaniasta niin suosittelisin Dhermiä. Hotelleja on koko rannalla vain muutamia ja avointa, lähes koskematonta rantaa löytyy kilometrikaupalla kunhan jaksaa hieman kävellä. Sarandan ja Vloran välillä kulkevat bussit voivat pysähtyä kylän kohdalla.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Curtis - 25.08.2008, 14:13:26
Ihan vain lisainfona mainittakoon kun tuli juuri itse testattua:

Korfu-Saranda-lautta kestaa noin 30 minsaa ja menopaluu maksaa 30 euroa. (tama oli kylla jokin supernopea erikoisalus, voi olla etta siella on myos hitaampi peruslautta, joka maksaa vahemman)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: chilipippu - 25.08.2008, 18:06:31
Korfu-Saranda-lautta kestaa noin 30 minsaa ja menopaluu maksaa 30 euroa. (tama oli kylla jokin supernopea erikoisalus, voi olla etta siella on myos hitaampi peruslautta, joka maksaa vahemman)

Jos oot Sarandassa käynyt niin mimmonen mesta se oli? Löytyykö sieltä mitään rantoja? Itse kaipaisin vaan edes vähän merta ja rantaa, en mitenkään tarkoituksella löhöillä siellä (marraskuussa tuskin enää on ees niin lämmintä... :) ) Dhermi kuulostaa joo loistavalta kohteelta ja jos vaan aikaa on niin eiköhän sinnekin vois koittaa eksyä. Kuitenkin toi vajaa viikko Albanian ja Makedonian kiertämiseen on aika lyhyt aika...
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: thautal - 25.08.2008, 20:49:33
Saranda on ihan OK. Ei mikään ihmeellinen paikka, mutta ei mikään kammottavakaan. Kesäkuussa kaupungissa ei hirveästi turisteja näkynyt, saati sitten marraskuussa. Saat olla siis aika rauhassa. Hotellihuoneet, ravintolat ja kaupat ovat ihanan halpoja ja ihmiset todella ystävällisiä. Itse kaupungissa ei hirveästi ole nähtävää ja parhaat nähtävyydet löytyvätkin sen ulkopuolelta.

Sarandassa ei mitään upeita hiekkarantoja ole, mutta ihan kelvollisia. Läheisessä Ksamilin kylässä on kuulemma mukavia biitsejä, tosin bussin ikkunasta näytti aika myllätyltä. Butrintin raunoille kannattaa ehdottomasti mennä, todella upea paikka. Alueella on säilynyt vanhaa metsää (jossa on törkeän kokoisia hämähäkkejä, huih) ja muutenkin paikka on todella upea niin menneisyyden (historiafriikki, tunnustan), kulttuurin ja luonnonkin puolesta. Suosittelen!

Sarandasta voisit jatkaa tai tehdä päiväretken Gjirokasteriin. Itse en harmikseni ehtinyt käydä kaupungissa, mutta jälleen kerran kuulopuheiden mukaan ihan jännä paikka. Pakko päästä takaisin Albaniaan! ;D
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: chilipippu - 25.08.2008, 21:34:06
Gjirokasterista oon mäkin lukenut ja se ois tarkotuksena päästä edes tsekkaamaan läpi, varmaankin jonkinlainen päiväreissu siellä riittänee. Tiranakin toki ois mukava nähdä edes vähän päällisin puolin mutta en usko, että sinne pidemmäksi aikaa taaskaan on mahdollisuutta jäädä. Tän on tarkotus olla tommonen nuuskinta reissu ja jos tykkään niin lähden joskus uudestaan kiertelemään siellä niin, että pääsee käymään kaikki mahdolliset kiinnostavat paikat läpi! Alkaa tosin tuo Dhermi houkuttaa yhä enemmän... :D
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Meba - 25.08.2008, 21:39:32
Joo, Dhermi on hieno! Jaa, että ei ollut Sarandassa turisteja kesäkuussa?  :o ??? Mielenkiintoista.. Heinäkuussa ainakin oli.  ;)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Curtis - 26.08.2008, 12:14:06
Joo, yhdyn edellisiin sen suhteen etta Saranda ei ollut kummoinen, mutta ihmiset ystavallisia. Sarandan keskustassa on jo rantaa, mutta se oli aika taynna roskia ainakin nyt elokuussa. Me teimme paivaretken butrintiin, ja sen suunnassa on eli Sarandasta etelaan on hienoja uimapaikkoja. Ainakin paikalliset nayttivat suosivan niita. Bussimatka kestaa noin 45 minsaa ja makso pari euroa. Jarkyttavaa oli kuitenkin nahda miten koyhia ne kylat Sarandasta etelaan ovat. Albanialaiset heittavat roskat tienvarteen, josta lehmat niita syovat.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: t0001 - 26.08.2008, 13:45:43
Jos tulee kreikan suunnasta ei kannata jäädä Sarandaan vaan jatkaa suoraan hieman pohjoisemmaksi Himaraan. Sympaattinen 2000 ihmisen kaupunki ja aivan mahtavia snorklauspaikkoja lähistöllä. Sarandasta kait 2 bussia päivässä ja Tiranasta yksi, firma nimeltään riviera tours kulkee. Halpaa majoitusta saa yksityisiltä useimmista paikoista, mahdollisuus myös käydä päiväseltään Dhermissä.
Mahtava paikkahan tuo Albania on, ainakin itselle 5 viikkoisen balkkanin kiertueen ykkösmesta. Jos jotain kysyttävää on niin nyt löytyy parin viikon takaista tietoa. Mentiin reittiä Kafasan-Rrogozhra-Elbasan-Himara-Tirana-Skhodra.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Loordi - 31.08.2008, 10:37:14
Jopas on, alle viikon päästä reissuun ja luulin olevani jo täysin valmistautunut. Sitten törmään tälläiseen vuodelta 2006 ja missään ei ole asiasta ollut mainintaa:

"When using Albanian currency ask the seller whether the price is in NEW Leks or OLD Leks. The difference can be substantial. The amount shown on the banknotes in reality bears a value which is one ZERO greater. For instance, 1000 lek bank note has a value of 10,000 leks (nearly 7 euros); 5000 lek bank note has a value of 50,000 leks. So, if I say 1000 old leks, then the amount remains 1000. If I say 1000 new leks then the amount will be 10,000."

Asiaa on vielä selitetty näin:

"But if you go to a a bread store and ask to by some bread, the seller will ask you to pay 300 leks. In this case, for a foreigner who is not familiar with prices, you'd probably give to the seller three 100 banknotes which in fact total up to approximatly 2.80 euros. But in fact the bread only costs 300 old leks, which is more like .20 cents."

Noin sinänsähän tuossa ei muka ole mitään epäselvää. Onko tuo enää edes voimassa? Tuskin tarvitsee montaa tuoppia ottaa, niin kaikki hinnat ovatkin yhtäkkiä kymmenkertaiset. Alkuun on varmaan hankalaa pelkän turkkilaisen kahvinkin voimalla.

Joku tuossa on mitä en nyt oikein hahmota, juttelin erään suomalaisen juuri keväällä maassa olleen kanssa ja hän ei mitään tuosta puhunut. Liekö tuo sitten vain jonkun siirtymävaiheen juttuja? Eihän siitäkään kauaa ole, kun meillä oli kaksi valuuttaa rinnakkain käytössä.

EDIT:

No joo, toiselta saitilta minne tuo teksti on kopioitu löysin tämmöisen lisäyksen:

"Note: in the previous two points, Eneid regards the old lek as the "real" value. This evidently represents the Albanian viewpoint, as they commonly quote prices in old lek. However as a foreigner, I find it more natural to think of the new lek, the one I see on banknotes, as the "real" lek. This is just a matter of semantics and the result is the same: if I am asked for 1000 old leks, a 100 lek banknote is required; if asked for 1000 new leks, I need to present a 1000 lek note."

Tuo viimeinen virke oikeastaan kertoo koko asian, eipä tuossa sitten taidakaan mitään olla.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Olly - 31.08.2008, 11:38:22
Viime huhtikuussa hinnat ilmoitettiin pääsääntöisesti uusina lekeinä, vain muutaman kerran tuli törmättyä noihin vanhoihin nolliin, silloinkin taisi olla aina kyseessä ns. vanhempi henkilö jossain kaupan tiskin toisella puolen.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 31.08.2008, 20:59:49
Viime huhtikuussa hinnat ilmoitettiin pääsääntöisesti uusina lekeinä.

Sama. Itse asiassa itse en edes törmännyt vanhoihin hintoihin kertaakaan.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Loordi - 10.09.2008, 16:16:43
Onko Tirana Zoohon pienintakaan jarkea menna, jos on lukenut asken kirjoittamani viesten Skopjesta?

Olen sita tassa miettinyt ja voisi hyvin kuvitella, etta ei.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: chilipippu - 24.10.2008, 19:29:53
Reissu lähenee vihdoinkin kovaa vauhtia mutta! Onko siis niin, että Albanian lekejä ei saa vaihdettua muualla kuin Albaniassa pankeissa? Minkä verran rahaa on mennyt Albaniassa oleskeluun ja elämiseen esim. viikossa?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Mitjo - 25.10.2008, 02:26:17
En ole varma tuosta valuutanvaihdosta, mutta pitäisin sitä suhteellisen varmana ettei lekejä voi maan ulkopuolella juurikaan vaihtaa. Onneksi ei oikeastaan ole syytäkään, sillä pankkiautomaatteja on pitkin katuja pienemmissäkin kaupungeissa. Kannattaa varmistaa omalta pankiltasi mitä ne veloittavat automaattinostoista, vai veloittavatko ollenkaan.

Eläminenhän Albaniassa on todella halpaa. Majoitusta löytyy näin sesongin ulkopuolelta järkevään hintaan sekä rantakohteista että sisämaan kaupungeista. Pienemmissä hotelleissa voi neuvotella hinnasta ja pyytää alennuksia.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: chilipippu - 25.10.2008, 03:24:22
Siis, saakos siellä pankkikortilla (ei visa electron eikä visa) nostettua rahaa? Entäpä vaihtaminen käteisestä, löytyykö sieltä jotain valuutanvaihtopisteitä vaiko vaan pankissa valuutanvaihto?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Olly - 25.10.2008, 12:42:43
Valuutanvaihtopisteitä löytyy kyllä, ei ole mikään pakko käydä pankissa
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 25.10.2008, 13:28:53
En ole varma tuosta valuutanvaihdosta, mutta pitäisin sitä suhteellisen varmana ettei lekejä voi maan ulkopuolella juurikaan vaihtaa.

Onnistuu Ateenassa ainakin.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Mitjo - 25.10.2008, 16:23:21
Tosissaan, Kreikassa valuutanvaihto varmasti onnistuu. Todella monet albaanit työskentelevät Kreikan puolella.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: chilipippu - 17.11.2008, 02:50:57
No niin, reissu on tehty ja lähinnä aikataulun mukaan mentiin kun aikaa ei paljoa ollut missään ihmetellä. Vähän infoan tännekin ketjuun näistä...

Ateena-Sarande bussi lähtee illalla 20:30 Ateenan Larissa Stationilta päivittäin ja on aamulla paikallista aikaa 5:30 (jos rajanylitys menee ok, bussi oli täynnä) Sarandessa, hinta 26€. Oli todella mielenkiintonen matka tämä kyseinen bussimatka, huutoinen, oksenteluineen ja salmiakin hajuisine viinoineen...  ::) Bussi on iso ja hyväkuntoinen ja reittiä pitää yllä OSE.

Sarande-Berati (nykyään ainakin meni suora minibussiyhteys tuolla välillä kerran päivässä) lähti Sarandesta 8:00 ja on Beratissa noin klo 14, hinta 1000 lekiä. Matkalla tuli tutuksia albanialaisen musiikin tämän hetken hitit, C-kasetille nauhotettuina tottakai! :)

Berati-Tirana maksoi isossa bussissa 400 lekiä, aikaa pitäisi kulua vajaa kolme tuntia mutta me jouduttiin vaihtamaan bussia tällä lyhyellä välillä yhteensä kolme kertaa kun esim. kesken matkan käännettiin bussissa kylttiä ja käskettiin kaikki ulos ja takana tulevaan bussiin. Aikaa siis meni runsaasti enemmän.

Hotelleja/hostelleja sai paikasta kun paikasta tähän aikaan ainakin noin 10€/yö, osa sisältäen aamupalan ja osa ei. Matka oli mielenkiintoinen kaikin puolin... Ja todella odotettu.

Onko muilla ollut Albaniassa ongelmia kielen suhteen? Reissulla ei törmätty kuin muutamaan albaniin, jotka osasi englantia edes jotenkin. Hotellien/hostellien henkilökunta yleensä osasi ainakin kohtuullisesti englantia muttei todellakaan kaikki, saati sitten muut ihmiset (bussikuskit, kaupoissa myyjät jne.)

Entä onko muut olleet pelkästään naisporukalla (pienellä tai isolla) liikenteessä? Miten teihin on suhtauduttu Albaniassa? Me (kaksi nuorehkoa naista) ainakin saatiin paljon katseita, puhetta, huuteluja ym. kun kuljettiin kahdestaan esim. Sarandessa, missä ei näkynyt juurikaan muita naisia missään!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Anreea - 17.11.2008, 12:43:40
Entä onko muut olleet pelkästään naisporukalla (pienellä tai isolla) liikenteessä? Miten teihin on suhtauduttu Albaniassa? Me (kaksi nuorehkoa naista) ainakin saatiin paljon katseita, puhetta, huuteluja ym. kun kuljettiin kahdestaan esim. Sarandessa, missä ei näkynyt juurikaan muita naisia missään!

Meitä oli kolme, ja ainakaan minä en  huomannut mitään pitkiä katseita. Tai huomasin, mutta kuvittelin että ne johtuivat siitä selvästi kiukkuisen kuuloisesta puheesta ja isoista rinkoista :D Me emme liikkuneet muualla kuin Tiranassa, joten paikallakin varmasti on vaikutusta.

Niin ja matkalla Montenegron Ulcinjista Albanian Shkodraan keräsimme katseita, kun paikalliset yrittivät keksiä mistä olimme kotoisin (kaksi tummempaa (toinen iholtaan vaalea) ja yksi punapää). Luulivat että olemme Italiasta :D Bussissa tapasimme tytön joka opiskeli käsittääkseni arkkitehtuuria Tiranassa, ja hän sitten tulkkasi meille (ja kertoi muille mistä olimme), ja opasti myös liikkumisessa. Muutoin englantia osattiin melko heikosti, paperilla ja kynällä tuli kommunikoitua esim. "bussiasemalla".
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: chilipippu - 17.11.2008, 15:57:47
[Meitä oli kolme, ja ainakaan minä en  huomannut mitään pitkiä katseita. Tai huomasin, mutta kuvittelin että ne johtuivat siitä selvästi kiukkuisen kuuloisesta puheesta ja isoista rinkoista :D Me emme liikkuneet muualla kuin Tiranassa, joten paikallakin varmasti on vaikutusta.


Joo, Tiranassa tilanne oli todella paljon helpompi naisina liikkua kaduilla hämärälläkin... :) Mutta esim. Sarandessa tilanne oli melko kauhistuttava heti alusta alkaen: bussista aamuyöllä viiden jälkeen ulos miesten sekaan, jotka ihmettelivät meitä paljon. Kahvilassa, johon menimme lähinnä lämpimän sisätilan toivossa, oli pelkästään miehiä ja meidätkin ohjattiin jonnekin nurkan taakse sivupöytään! Ehkä aloitimme vähän väärästä päästä Albanian reissumme... Silti jollain tasolla pidin maasta ja aion mennä vielä joskus takasinkin sinne... ;)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 17.11.2008, 16:52:27
Itselläni ei itse asiassa ollut suurempia ongelmia kielen kanssa. Kaikki, jotka osasivat englantia tulivat tietysti heti juttusille ja monien kanssa pärjäsi myös saksan kielellä. Baareissa, ravintoissa ja hotelleissa osasivat ihan riittävästi. Niissä harvoissa tapauksissa, joissa yhteistä kieltä ei ollut, pärjäsi hyvin viittomalla.

Tämä kokemus siis Korcësta.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: chilipippu - 17.11.2008, 21:07:21
Joo, kartan, paperin, kynän ja viittomakielen kanssa tuli toimeen mutta ihmettelin vaan, että juurikaan missään ei ainakaan itse törmätty englantia puhuviin ihmisiin... Osa kyseli saksaa, varsinkin vanhemmat ihmiset, mutta kun itse en ole koskaan tuntiakaan saksaa opiskellut niin se ei juurikaan auttanut... Olin saanut käsityksen aikaisemmin, että toimeen tulee englannilla helposti. Tätä en ihan allekirjottaisi itse.  ::)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Meba - 09.03.2009, 23:42:15
OT mutta pakko mainita, näin sanotaan albaniaan.fi - sivustolla: "Vesijohtovesi on juomakelpoista; itse olen sitä juonut saamatta vatsanväänteitä. Jos vesi haisee tai maistuu pahalle, tai muuten epäilyttää, niin älä juo sitä." En suosittele sen juomista muutenkaan, muun muassa viimeksi pari vuotta sitten Tiranassa ollessani siellä levisi A-hepatiitti epidemia kraanaveden välityksellä.. Että näin :)

Ja mitä naisten saamiin pitkiin katseisiin tulee, itsekin niitä keräsin vaaleana naisena, ja paikallista kieltä taitavan ystävän suomennokset perässäni mutistuista lauseista eivät olleet mitään kauneinta kuultavaa..  ::) Että normaalia varovaisuutta kehiin!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: vajaassa - 04.04.2009, 20:05:16
Onko muilla ollut Albaniassa ongelmia kielen suhteen? Reissulla ei törmätty kuin muutamaan albaniin, jotka osasi englantia edes jotenkin. Hotellien/hostellien henkilökunta yleensä osasi ainakin kohtuullisesti englantia muttei todellakaan kaikki, saati sitten muut ihmiset (bussikuskit, kaupoissa myyjät jne.)

Jonkin verran oli ihmisiä jotka eivät puhuneet englantia ja osa oli sen ikäisiä että olivat jo koulussa ainakin jotain kieltä opiskelleet. Varsinaisia kieliongelmia ei matkalla kuitenkaan ollut.

En joutunut myöskään maksamaan mitään maahantulo maksua, tuokin tuntui olevan vähän satunnaista. Osa tapaamistani turisteista oli maksun maksanut, osa taas ei.

Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 07.04.2009, 14:52:19
En joutunut myöskään maksamaan mitään maahantulo maksua, tuokin tuntui olevan vähän satunnaista. Osa tapaamistani turisteista oli maksun maksanut, osa taas ei.

Itse maksoin, mutta vain euron, joka itse asiassa sekin pyydettiin matkakumppanina toimineen naisen lompakosta jostain syystä. Kun yritin maksaa oman euroni, viittoilivat vain, että ei hätää, nainen on sinunkin syntisi jo lunastanut. ???
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Loordi - 10.04.2009, 23:25:26
Itse maksoin, mutta vain euron

Minäkin maksoin yhden euron viime syyskuussa Makedonian maarajalla. Huhujen mukaan se olisi ollut 10 euroa, mutta ainakaan tuolla ei ollut.

Pari setää siinä poltteli tupakkaa ja katsoi telkkarista koripalloa. Kaikin puolin kivuton maahanpääsy, jotain papereita siinä oli, mutta montaa minuuttia ei mennyt.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 11.04.2009, 04:00:44
Minäkin maksoin yhden euron viime syyskuussa Makedonian maarajalla. Huhujen mukaan se olisi ollut 10 euroa, mutta ainakaan tuolla ei ollut.

Samalla rajalla olin itsekin Ohridin ja Pogradecin välissä.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: mattila - 03.02.2010, 18:47:20
Dhermi vai Himara?

Överipitkän ja raastavan (no ei nyt aiva ;) opiskelu- ja duuniputken jälkeen haluttais rentoutumaan. Lento on toukokuun lopulla Tiranaan ja Albaniassa olis sellane puoltoista viikkoa aikaa. Rannalle tekee mieli ja tällä kertaa (niinku yleensä joka kerta) johonki todella rauhalliseen paikkaan. Olen lukenu, että Dhermi on tohon suuntaan, mutta jos Himara on jopa vielä uneliaampi, niin sinne todellakin. Ainut vaan, että koska ei ole sesonkiaika, niin onko mitään mahiksia yksityismajoitukseen tai halpaan hostellityyppiseen tai johonki majataloon, ettei tarvitsisi kalliita hotellihintoja maksaa. Dhermissä tai Himarassa siis.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: kopiaste - 03.02.2010, 21:10:47
Onnea matkaan. Halpispaikalla tai viimetken lennolla  #jonnekin# nauttisit matkasta.
Albania on seikkailua. :)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: mattila - 03.02.2010, 21:44:08
Onnea matkaan. Halpispaikalla tai viimetken lennolla  #jonnekin# nauttisit matkasta.
Albania on seikkailua.LOL. :)

Tää autto kyl tosi paljo. En tajunnu mitää
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: thautal - 03.02.2010, 22:00:47
Dhermi vai Himara?

Överipitkän ja raastavan (no ei nyt aiva ;) opiskelu- ja duuniputken jälkeen haluttais rentoutumaan. Lento on toukokuun lopulla Tiranaan ja Albaniassa olis sellane puoltoista viikkoa aikaa. Rannalle tekee mieli ja tällä kertaa (niinku yleensä joka kerta) johonki todella rauhalliseen paikkaan. Olen lukenu, että Dhermi on tohon suuntaan, mutta jos Himara on jopa vielä uneliaampi, niin sinne todellakin. Ainut vaan, että koska ei ole sesonkiaika, niin onko mitään mahiksia yksityismajoitukseen tai halpaan hostellityyppiseen tai johonki majataloon, ettei tarvitsisi kalliita hotellihintoja maksaa. Dhermissä tai Himarassa siis.

Dhermi on pieni kylä ja Himara on pieni kaupunki. Jos siis rauhallista pientä paikkaa etsin niin Dhermi on valintasi. En itse ainakaan löytänyt Dhermistä minkäänlaista yksityismajoitusta kesäkuussa, en tosin sitä mitenkään kattavasti etsinytkään. Hotelleja ja leirintäalueita on muutama, ja rannallekin voi pystyttää teltan.

Dhermistä pohjoiseen on sitten todella tyhjää rantaa paljon joten jos haluaa Robinson Crusoe -fiiliksiä niin sinne vain.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: BlackAdder - 03.02.2010, 22:13:39
Rannalle tekee mieli ja tällä kertaa (niinku yleensä joka kerta) johonki todella rauhalliseen paikkaan. Olen lukenu, että Dhermi on tohon suuntaan, mutta jos Himara on jopa vielä uneliaampi, niin sinne todellakin. Ainut vaan, että koska ei ole sesonkiaika, niin onko mitään mahiksia yksityismajoitukseen tai halpaan hostellityyppiseen tai johonki majataloon, ettei tarvitsisi kalliita hotellihintoja maksaa. Dhermissä tai Himarassa siis.

Viime kesän reissun perusteella Dhermi oli se rauhallisempi paikka, ranta oli kesäkuisena päivänä koko pituudeltaan omassa käytössä. Tosin hotellien määrän perusteella kapasiteettia tuntuisi olevan isommallekin porukalle, joten ehkä osuin paikalle vaan sopivaan saumaan. Dhermistä pitäisi olla noin tunnin kävelymatkan päässä joku vielä syrjäisempi ja rauhallisempi ranta, mutta sopivasti ajoitettu ukkoskuuro torpedoi tutkimusmatkan sinne. Himarassa oli enemmän ihmisiä, muttei missään nimessä liikaa. Muutenkin se oli isompi paikka. Ainakaan hostelleja ei kummassakaan ole, mutta hiukan kiertelemällä ja kyselemällä löysin parilla kympillä hotellihuoneet molemmista.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: kissankoipi - 18.02.2010, 11:50:17
Onkos kellään vinkkejä halvoista lennoista Albaniaan, tai mitä muuta kautta sinne kannattais matkustella..Kreikan puolelta? Huhti-toukokuussa ois suunnitelmana viikon verran pyöriä siellä päin..ehkä..:)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Loordi - 18.02.2010, 12:11:48
Onkos kellään vinkkejä halvoista lennoista Albaniaan, tai mitä muuta kautta sinne kannattais matkustella..Kreikan puolelta? Huhti-toukokuussa ois suunnitelmana viikon verran pyöriä siellä päin..ehkä..:)

Italiasta lennot, itse menin Belle Airilla.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 18.02.2010, 15:22:24
Yksi vaihtoehto on ottaa lautta esimerkiksi Riministä Kreikkaan ja jatkaa busseilla ja takseilla rajan yli.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: vajaassa - 18.02.2010, 17:54:50
Onkos kellään vinkkejä halvoista lennoista Albaniaan, tai mitä muuta kautta sinne kannattais matkustella..Kreikan puolelta? Huhti-toukokuussa ois suunnitelmana viikon verran pyöriä siellä päin..ehkä..:)

Itse bongasin satasella suoran lennon HKI-Dubrovnik, eli siitä Montenegron kautta sitten eteenpäin.

Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: kissankoipi - 27.02.2010, 09:53:37
No, päädyttin ottamaan meno-paluu Malevilta, n. 200 € / nuppi. Paluuta ei kyllä käytetä, koska lennetään Ljubljanasta takaisin :) Mutta siis toi oli paljon halvempi kuin että olis ottanu vaan menon!
Reissusuunnitelmana olis Albania-Montenegro-(Kroatia)-Ljubljana..Albaniassa kiinnostais Tirana ja Theti..muuta en oo viä keksiny :) Montenegrossa vois yöpyä Sveti Stefanissa..Lisää vinkkejä otetaan vastaan :)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: vajaassa - 27.02.2010, 22:20:03
Varmasti hauska reissu tiedossa. Tiranan lentokentältä suosittelisin ottamaan bussin taksin sijaan. Taksikuskit ovat kyllä kimpussa kuin herhiläiset mutta lentokenttäbussi on ihan ok ja erittäin edullinen vaihtoehto keskustaan pääsemisessä.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: eakin - 21.03.2010, 14:42:34
Alkoi kiinnostaa matka Albaniaan. Onko porukka vuokrannut autoa tuolla tai liikkunut autolla muuten Albaniassa? Onko tiet millaisessa kunnossa ja onko turvallista vuokra-autolla liikkua? Vuokrat näyttää olevan suht kalliita esim. Kroatiaan verrattuna, mutta todennäköisesti ei ilman kalliita lisävakuutuksia saa Kroatian puolelle ajaa.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Meba - 21.03.2010, 22:57:45
Mun (ei kovin laajan mutta jonkunmoisen) kokemuksen mukaan tiet vaihtelevassa kunnossa, yleensä ihan ok. Liikennekulttuuri sitten on mitä on... Ja kannattaa varautua kaikenlaisiin ylläreihin, meillä esim. meinasi kerran käydä huonosti, kun paikalliset kaverukset olivat raahanneet jaloista amputoidun ystävänsä (?) kaksikaistaiselle vuoristotielle mutkaan kerjäämään rahaa.. Siinä se kökötti ja autot väisteli minkä pystyi.

Ja tietysti kuulemma jonkun verran maantierosvoja (vai miksikä niitä kutsutaan) on sitten tuolla, eli jollain tekosyyllä pysäyttävät auton ja sitten lopun voi arvata.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Loordi - 24.03.2010, 13:06:34
Albaniassa kiinnostais Tirana ja Theti..muuta en oo viä keksiny

Jos haluaa päiväreissun tehdä Tiranasta, niin tunnin junamatka rannikolle Durresiin oli ihan mielenkiintoinen kokemus. Eikä itse kaupungissakaan mitään vikaa ollut.

Sinne aloitettiin jokin aika sitten Suomestakin pakettimatkat eli tiedä sitten minkälaista tahtia muuttuu.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: nansikka - 28.06.2011, 13:21:32
Millainen on nykypäivän Albania? Oon muuttamassa Sloveniaan ens keväänä ja haaveilen jo reissailusta Balkanilla.. Albania alkoi kummalla tavalla kiehtoa sen jälkeen, kun luin yhden maahan sijoittuvan kirjan.

Onko naisena turvallista reissata yksin? Millainen hintataso? Mitä kannattaa nähdä? Millainen kulttuuri ylipäätään on? jne..  :D
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Ikiliikkuja - 28.06.2011, 18:48:51
Albania alkoi kummalla tavalla kiehtoa sen jälkeen, kun luin yhden maahan sijoittuvan kirjan.

Millainen hintataso?

Hintataso ainakaan ei kovin kallis ole, juuri oli sattumalta tilastokeskuksen
hintavertailu auki ja näyttäisi olevan puolet koko Euroopan keskihintaa
halvempi, ainoastaan Makedoniassa on halvempaa. Itseäkin himottaisi
lähteä kun Malevilla oli just 210 euroa eestaas hki-tirana-hki syksyllä..

http://www.stat.fi/til/kvhv/2010/kvhv_2010_2011-06-28_tie_001_fi.html

Edit. Siis puolet halvempi kuin EU:n maitten keskihintataso. Kuitenkin...
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Bird - 29.06.2011, 02:29:44
Millainen on nykypäivän Albania? - - - Mitä kannattaa nähdä? Millainen kulttuuri ylipäätään on? jne..  :D

Melkoisen laajoja kysymyksiä... Kannattaa varmaan selailla tätä ketjua taaksepäin sekä tsekkailla myös muita foorumin Balkan-aiheisia viestiketjuja. Albaniasta on väliin juttua niissäkin.

Albaniasta on myös kirjoitettu ihan selvällä suomenkielellä ainakin yksi hyvä ja melko tuorekin (2008) kirja: Arja Kinnunen : Albania - Kotkien maa. Kannattaa vähintäänkin hakea se kirjastosta lainaan, jos maa kiinnostaa. Luulisin, että tuon lukaistuasi osaat jo esittää hieman tarkempia kysymyksiä, joihin sitten voit yrittää saada tältä foorumilta vastauksia.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: nansikka - 29.06.2011, 09:10:44
No kulttuurikysymyksiin varmaan voinee löytää vastauksia kirjoista joo, mutta vastauksia kysymyksiin hintatasosta, naisena yksin reissaamisesta ja hyvistä nähtävyyksistä haen mieluiten täältä.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: muuvaara - 29.06.2011, 16:37:25
Edit. Siis puolet halvempi kuin EU:n maitten keskihintataso. Kuitenkin...

Korjaus: jos olet turisti, maksat Albaniassa puolet siitä mitä muualla Euroopassa. Jos olet albanialainen, maksat Albaniassa korkeintaan kymmenesosan siitä mitä muualla Euroopassa.

Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Strange Little Girl - 30.06.2011, 15:22:56
Onko naisena turvallista reissata yksin? Millainen hintataso?

Ainakin mina tunsin oloni taysin turvalliseksi. Pikkuvarkauksia esiintyy,ja hostellissakin kannattaa pitaa tavarat piilossa/lukittuna. Yleensa ottaen koin, etta albanialaiset olivat sydamellisia ja hauskoja tyyppeja. Saavuin bussilla klo 4 aamuyosta, ja vaikka Tirana oli pimea ja autio, en kokenut oloani turvattomaksi. Nuori opiskelija samasta bussista ohjasi oikeaan suuntaan hostellia kohti. Monet katsoo, mutta hymyillen ja uteliaasti. Tuntuu, etta moni albanialainen yllattyy aidon iloisesti siita, etta olet tullut heidan maahansa!

Hinnat museoihin yms ovat halvat, euro/pari- lisaksi ostin albanialaiselle ystavalle kirjan, joka maksoi noin 3 euroa. Trendikkaat kahvilat, joita on alkanut ilmestyyn yha enemman, on etela-Euroopan hinnoissa. Olut pienissa paikoissa on noin euron, keskustassa heti enemman.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Bird - 30.06.2011, 16:43:04
Tuntuu, etta moni albanialainen yllattyy aidon iloisesti siita, etta olet tullut heidan maahansa!

Tämä on muuten täysin totta, sen voin vahvistaa näin miespuolisenakin. Missään muualla Euroopassa kuin Albaniassa (ja Kosovossa) en ole törmännyt siihen, että paikalliset vilpittömän iloisesti ihmettelevät, miksi olen halunnut heidän maahansa matkustaa ja mitä siitä olen pitänyt yms. Paikalliset ihmiset ovat kaikkiaan todella ystävällisiä ja avuliaita, eikä minkäänlaista kusetusmeininkiä ilmennyt missään.

Hintataso oli ainakin vuonna 2008 Albaniassa todella halpa. Taksimatka Rinasin kentältä Tiranaan oli standardihinnoiteltu johonkin noin 15 euroon ja ydinkeskustan hotellissa 2 hh maksoi muistaakseni 35e/yö, mutta muuten Albaniassa oli kaikki lähes ilmaista. Tiranan keskustan baareissakin tuli kerran vedettyä melkoiset tumut jollain 1000 lekellä eli vajaalla kymmenellä eurolla. :)

Joka tapauksessa ainutlaatuisen kiinnostava maa on kyseessä. Pitää kyllä vielä joskus käydä uudestaan tsekkaamassa, että onko minkäänlaista kehitystä tapahtunut. Vähän kyllä epäilen, sen verran takapajuista härömeininkiä siellä toisaalta välillä oli. :D
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: muuvaara - 30.06.2011, 18:46:01
...eikä minkäänlaista kusetusmeininkiä ilmennyt missään.

Hintataso oli ainakin vuonna 2008 Albaniassa todella halpa. Taksimatka Rinasin kentältä Tiranaan oli standardihinnoiteltu johonkin noin 15 euroon ja ydinkeskustan hotellissa 2 hh maksoi muistaakseni 35e/yö, mutta muuten Albaniassa oli kaikki lähes ilmaista. Tiranan keskustan baareissakin tuli kerran vedettyä melkoiset tumut jollain 1000 lekellä eli vajaalla kymmenellä eurolla. :)

Joudun toistamaan: maksoit turistihintoja. Katselin vierestä pari kuukautta sitten kun albanialainen professori, joka oli tarjonnut koko seurueelle viisi padallista ruokaa ja kuusi kannua rakia, latoi kansanpubissa Tiranan ydinkeskustassa pöytään neljäsataa lekiä eli kolmisen euroa.

Siitä olen kyllä samaa mieltä että albanialaiset ja kosovolaiset ovat molemmat huippukansoja.

Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Bird - 30.06.2011, 19:08:24
Joudun toistamaan: maksoit turistihintoja. Katselin vierestä pari kuukautta sitten kun albanialainen professori, joka oli tarjonnut koko seurueelle viisi padallista ruokaa ja kuusi kannua rakia, latoi kansanpubissa Tiranan ydinkeskustassa pöytään neljäsataa lekiä eli kolmisen euroa.

Maksoin ihan niitä hintoja, mitä esim. seinällä luki. Jos myyvät paikallisille sitten vieläkin halvemmalla, ei se ole minulta pois.

Tosin tuohon nyt tuskin uskot itsekään, että iso seurue syö ja vetää tuhdit kännit (kuusi kannua rakia tuskin on mitään muuta) yhteensä vain 400 lekellä. Eiköhän siitä ole maksettu jotenkin muutenkin. Vaikka Albania onkin todella halpa maa, niin ei se ruoka ja juoma sentään niillekään aivan täysin ilmaista voi olla.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: muuvaara - 30.06.2011, 19:29:58
Tosin tuohon nyt tuskin uskot itsekään, että iso seurue syö ja vetää tuhdit kännit (kuusi kannua rakia tuskin on mitään muuta) yhteensä vain 400 lekellä. Eiköhän siitä ole maksettu jotenkin muutenkin. Vaikka Albania onkin todella halpa maa, niin ei se ruoka ja juoma sentään niillekään aivan täysin ilmaista voi olla.

En nyt tiedä millä vuosikymmenellä olet syntynyt, mutta vielä 90-luvun lopussa Helsingissä pystyi samankokoinen seurue syömään vatsansa täyteen samaan hintaan (toki tuolla budjetilla piti juomapuolella pitäytyä alkoholittomissa, mutta sen varmasti tiedät että raki on Albaniassa pulloveden hinnoissa, vaikka se Suomessa onkin aina ollut kallista), kunhan tiesi oikean kansankuppilan mihin mennä. Silti nuo helsinkiläiset kansankuppilat eivät menneet konkurssiin, vaan menestyivät vuosia ja katosivat sitä mukaa kun omistajat siirtyivät eläkkeelle. Mitä itse veikkaisit: onko Albania markkinatalousmaana lähempänä 90-luvun Suomea vai 2010-luvun Suomea?

(Huom. en missään nimessä oleta, että sinne Tiranan pääkadun trendikahvilaan voi mennä tinkimään hinnoista kunhan vilauttaa Albanian passia. Haitari on iso ja turisteille tarjotaan sitä serviisiä mitä he haluavat, siihen hintaan mitä he ovat valmiita maksamaan.)

Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: eeppos - 30.06.2011, 21:01:51
Tosin tuohon nyt tuskin uskot itsekään, että iso seurue syö ja vetää tuhdit kännit (kuusi kannua rakia tuskin on mitään muuta) yhteensä vain 400 lekellä. Eiköhän siitä ole maksettu jotenkin muutenkin. Vaikka Albania onkin todella halpa maa, niin ei se ruoka ja juoma sentään niillekään aivan täysin ilmaista voi olla.

En nyt tiedä millä vuosikymmenellä olet syntynyt, mutta vielä 90-luvun lopussa Helsingissä pystyi samankokoinen seurue syömään vatsansa täyteen samaan hintaan (toki tuolla budjetilla piti juomapuolella pitäytyä alkoholittomissa, mutta sen varmasti tiedät että raki on Albaniassa pulloveden hinnoissa, vaikka se Suomessa onkin aina ollut kallista), kunhan tiesi oikean kansankuppilan mihin mennä.

1990-luvun lopussa minä sain 18 markalla Helsingistä kerroshampurilaisen ja sillä ei kyllä kovin suurta seuruetta saa ähkyyn.

Albania vaikuttaa ympäristöönsä verrattuna aluksi kaaokselta, mutta kyllä sieltä taustalta logiikka löytyy. Minibussimatkustaminen on lopulta jopa varsin joustavaa. Ja halpaa ennen kaikkea. Missään muualla Euroopassa en ole muuten nähnyt lihanmyyntikojuja, joissa ruhot roikkuvat tien varressa paljaan auringon alla. Paskinta koko maassa on mielestäni Tiranan keskustan liikenne.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: muuvaara - 30.06.2011, 22:59:16
vielä 90-luvun lopussa Helsingissä pystyi samankokoinen seurue syömään vatsansa täyteen samaan hintaan -- -- kunhan tiesi oikean kansankuppilan mihin mennä.

1990-luvun lopussa minä sain 18 markalla Helsingistä kerroshampurilaisen ja sillä ei kyllä kovin suurta seuruetta saa ähkyyn.

...kun taas vaikkapa Naapurin Basaarissa Hakaniemessä sillä sai monta lautasellista herkullista mättöä. -Joojoo, sori keuhkoaminen, ahistaa vain se että suomalaiset suostuvat maksamaan kotimaassaan ulkona syömisestä niin poskettomia summia, että ulkomailla turistihinnatkin vaikuttavat järkkyedullisilta. Ei edes tarvitse mennä Albaniaan asti saadakseen samalle rahalle moninkertaisesti vastinetta; riittää kun menee Saksaan. No niin, nyt suljen suuni, ja heitän näppikseni ojaan. Over and out.


Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: nansikka - 22.08.2011, 08:59:20
Kiitos vastauksista! Albania kutsuu sitten ensi keväänä ;)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: sannannaa - 15.02.2012, 16:10:53
Mulla olisi tarkoituksena päästä Prevezasta tai Pargasta Sarandaan ja siitä jatkaa eteenpäin rannikkoa pitkin (tai toisinpäin eli Sarandasta tuonne Kreikan puolelle). Onko kellään kokemusta tällaisesta siirtymisestä, ei tunnu millään löytyvän infoa esim. busseista?

Ja onko suosituksia välipysähdyksestä jos siirtyy Sarandasta Montenegron puolelle, ilmeisesti Tiranan ja Shkodran kautta täytyy mennä. Sarandasta kuitenkin on se 8h matkaa Tiranaan ja olisi kiva yöpyä jossain kivassa kohteessa matkan varrella.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: eksynyt - 16.02.2012, 12:29:41
Mulla olisi tarkoituksena päästä Prevezasta tai Pargasta Sarandaan ja siitä jatkaa eteenpäin rannikkoa pitkin (tai toisinpäin eli Sarandasta tuonne Kreikan puolelle). Onko kellään kokemusta tällaisesta siirtymisestä, ei tunnu millään löytyvän infoa esim. busseista?

Ja onko suosituksia välipysähdyksestä jos siirtyy Sarandasta Montenegron puolelle, ilmeisesti Tiranan ja Shkodran kautta täytyy mennä. Sarandasta kuitenkin on se 8h matkaa Tiranaan ja olisi kiva yöpyä jossain kivassa kohteessa matkan varrella.

Eteläisestä Albaniasta on useita busseja Kreikkaan, mutta parhaiten niistä saa tietoa paikan päältä. Tosin Kreikan kriisi on johtanut siihen, että moni albaani on muuttanut takaisin Albaniaan, mikä voi vaikuttaa bussien kulkuun (vähemmän kysyntää). Lisäksi ainakin kesäaikaan Sarandasta kulkee lautta Kerkyraan, jos olet ajatellut käydä Korfulla.

Gjirokastra/Gjirokastër on omia lempipaikkojani Albaniassa. Kannattaa tsekata. Myös Berat on hieno ja Fierin öljynporausalue on hauska kuriositeetti, jota voi ihailla bussin ikkunasta.

Vlorë on kuulemma hieno, mutta omaa kokemusta minulla ei siitä ole.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: jontikka - 16.02.2012, 13:51:20

Vlorë on kuulemma hieno, mutta omaa kokemusta minulla ei siitä ole.

Mä en tykännyt Vloresta. Tuli jotenkin Durres mieleen, mikä kertookin jo aika paljon. Ruma ja turistoitunut rantakaupunki siis.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: mattila - 16.02.2012, 18:27:00
Olen varmaan liekittänyt ennenkin, mut tsiigatkaa nyt ihmeessä joku pieni rantakylä Joonianmeren rannalta, Sarandasta pohjoiseen ainakin Dhermi, mut olen kuullut että pienemmät ja tuntemattomammat miellyttävämpiä (Drymades, Jat, en tiedä noista, mutta kertokaa, jos on kokemusta). Omaa biitsiä silmänkantamattomiin ja majotus alle kympin. Itse menen varmaan taas toukokuussa tonne lataamaan. Silloin aion selvittää myös Gjirokastran ja pohjosessa Velipojen rannan. Myöskään Thethiä en aio jättää väliin, siellä se vasta sielu lepää. Voisinkin olla koko kolme viikkoa pelkästään Albaniassa, Euroopan miellyttävimmässä maassa.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Puuuhis - 17.02.2012, 14:32:41
Mulla olisi tarkoituksena päästä Prevezasta tai Pargasta Sarandaan ja siitä jatkaa eteenpäin rannikkoa pitkin (tai toisinpäin eli Sarandasta tuonne Kreikan puolelle). Onko kellään kokemusta tällaisesta siirtymisestä, ei tunnu millään löytyvän infoa esim. busseista?

Ja onko suosituksia välipysähdyksestä jos siirtyy Sarandasta Montenegron puolelle, ilmeisesti Tiranan ja Shkodran kautta täytyy mennä. Sarandasta kuitenkin on se 8h matkaa Tiranaan ja olisi kiva yöpyä jossain kivassa kohteessa matkan varrella.

Matkustin viime elokuussa Saranadasta Ateenaan yöbussilla. Bussi lähti alkuillasta ja oli perillä aamulla seitsemän aikaan. Lippu ostettiin Sarandasta paikallisesta matkatoimistosta, joita on kaupungissa useita. Lippu maksoi 25€. Albanian ja Kreikan rajalla odoteltiin n. 5 tuntia rajatarkastukseen, joten tämä kannattaa ottaa huomioon jos olet Kreikkaan menossa. Reitillä Saranda -Tirana suosittelen yöpymispaikaksi Beratia, josta löytyy Backpacker Hostelli, joka on yksi top 10 hostelleista, joissa olen käynyt.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: MaareL - 29.05.2012, 11:00:46
Heippa! Kukaan mennyt Korfulta suoraan Albaniaan lautalla? Miten näissä tapauksissa passintarkastus? Onko pitkiä jonoja? Oltaisiin menossa 3 ja 7 vuotiaiden lasten kanssa eikä passintarkastusjono kauheasti kiinnosta joten olisin erittäin kiitollinen tiedoista!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: nansikka - 05.06.2012, 03:21:56
Juhuu, kauan haaveiltu Albanian reissu toteutuu ensi viikolla! :) Osaako joku sanoa, miten Albaniasta pääsisi jatkamaan kohti Kreikan Thessalonikia? Mistä kaupungeista kannattaa yrittää ja kuinka usein busseja suunnilleen menee ja paljon ne maksavat?
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: smart - 07.06.2012, 09:27:22
Onko vinkkejä lyhyelle stopille Tiranaan. Mitä puolessa päivässä kannattaa käydä katsomassa? Mikä on kaupungin hintataso noin ulkona syömiselle ja ostoksille?
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: Strange Little Girl - 07.06.2012, 12:17:18
Mitä puolessa päivässä kannattaa käydä katsomassa?

Puolessa paivassa ei paljon ehdi. Ehkapa kannattaa vain suunnata suoraan Skanderberg Squarelle ja ihailla lahiston maisemia. Skanderbergilta lanteen on markkina-alue, joka pujottelee monen korttelin lapi. Etelassa taas on trendikkaampi kahvila-alue, jossa on Albanian kalleinta kahvia ja olutta, mutta tunnelma myos kiva, ja ihmisten bongailu hauskaa.
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: smee - 07.06.2012, 14:27:23
Etelassa taas on trendikkaampi kahvila-alue, jossa on Albanian kalleinta kahvia ja olutta, mutta tunnelma myos kiva, ja ihmisten bongailu hauskaa.

Paljonko suunnilleen maksaa Albanian kallein kahvi ja olut?
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: Strange Little Girl - 07.06.2012, 15:25:44

Paljonko suunnilleen maksaa Albanian kallein kahvi ja olut?

Olisikohan ollut hiukan yli kaksi euroa? Muistelisin, etta laskin sen olevan £2 (tama vuonna 2010). Kuitenkin, niin kallis albanialaisessa mittakaavassa etta hetken kakelsin, reilusti kolminkertainen siihen nahden, mita olin maksanut aiemmin. Ravintola oli kovin trendikas katukahvila, ja meinasin jo kaantya kannoillani, kunnes muistin etta olinhan ekaa kertaa elaissani palkallisella lomalla  ;D

OT: Olen muuten useasti ajatellut, etta pitaisi pitaa pienta vihkosta mukana johon kirjoittelisi kivat paikat/ hinnat ynna muut, kun niita aina kysellaan jalkeenpain. Hinnat varsinkin unohtuvat heti, varsinkin jos kyseessa oli jokin "kallis" paikka/ostos!
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: kaukomatkailija - 09.06.2012, 20:02:36

Paljonko suunnilleen maksaa Albanian kallein kahvi ja olut?

No, joissakin paikoissa ihan Suomen hinnoissa sekä Tiranassa että Durresissa. Harvassa paikassa olut kuitenkaan yli euroa maksaa.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: eksynyt - 13.06.2012, 15:27:33
Heippa! Kukaan mennyt Korfulta suoraan Albaniaan lautalla? Miten näissä tapauksissa passintarkastus? Onko pitkiä jonoja? Oltaisiin menossa 3 ja 7 vuotiaiden lasten kanssa eikä passintarkastusjono kauheasti kiinnosta joten olisin erittäin kiitollinen tiedoista!

Lautta on melko pieni, joten passintarkatuksesta tuskin muodostuu ongelmaa. Sarandassa (Albanian päässä) lautta odotteli kaikessa rauhassa kahta matkustajaa, kun tulimme paikalle viime tingassa ja saimme rauhassa ostaa liput ja mennä läpi passintarkastuksen.

Saranda on aika tyypillinen rantalomakeskus eikä siellä ole paljoa nähtävää. Kannattaa siis vaikka vuokrata auto ja kierrellä kaupungin ulkopuolella.
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: Babyjane - 21.08.2012, 12:36:14
Olemme lähdössä syyskuun 12.9. Albaniaan ja kysynkin löytyykö sieltä kohtuuhintaisia ruokapaikkoja hotellialueiden ulkopuolella vai onko niin että rantahotellit haluava että lomailijat syövät heidän ravintoloissaan? Onko hintataso ylipäänsä Suomen hintoja alempi?
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: Porro - 24.08.2012, 00:35:46
Paljonko suunnilleen maksaa Albanian kallein kahvi ja olut?

Taisin lahtiessani maksaa lentokentalla 2,5e kahvista, se oli kallista.

Olemme lähdössä syyskuun 12.9. Albaniaan ja kysynkin löytyykö sieltä kohtuuhintaisia ruokapaikkoja hotellialueiden ulkopuolella vai onko niin että rantahotellit haluava että lomailijat syövät heidän ravintoloissaan? Onko hintataso ylipäänsä Suomen hintoja alempi?

Dhermin suunnalla ainakin joka kylassa loytyi jonkinlainen ruokapaikka. Rannoilla ja hotellien alueiilla tarjonta oli tosi ravintolamaista (eli ei mitaan halvinta), mut rannalta seuraavaan kylaan voi olla matkaa, jolloin valinnat on vahissa. Riippuu paikasta, Dhermi on melko syrjassa. Vloressa ta Durresissa tilanne on varmaankin toinen. Hintataso viela vuosi sitten oli huomattavasti suomen hintoja matalempi, tassakin tietty ratkaisee mita tekee ja missa.
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: servechilled - 25.08.2012, 21:21:42
Olemme lähdössä syyskuun 12.9. Albaniaan ja kysynkin löytyykö sieltä kohtuuhintaisia ruokapaikkoja hotellialueiden ulkopuolella vai onko niin että rantahotellit haluava että lomailijat syövät heidän ravintoloissaan? Onko hintataso ylipäänsä Suomen hintoja alempi?

itse vietin viikon Albaniassa vuonna 2007. ravintoloita löytyy joka lähtöön kebab-kuppilasta fiinimpiin paikkoihin ja hintataso on eurooppalaisella skaalalla alhainen. myös rantakohteissa (esim. Vlores) löytyy kaikenlaista yrittäjää joten ei kannata jumittaa hotellissa. hieno maa kaiken kaikkiaan mutta oli selkeästi länsimaistumassa koko ajan...
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: MaareL - 02.01.2013, 13:19:40
Myöhästynyt kiitos vastauksestasi! Ei olla vielä Albaniaan edistytty mutta ajatus kytee edelleen mielessä. Ajatuksena mennä juuri tuolta Korfun saarelta Sarandan lähistölle pariksi päiväksi  :) Nythän Norwegian lentää näköjään suoria lentoja kesällä Korfulle joten siksi houkuttelee.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: hanna71 - 04.01.2013, 22:26:02
Thessalonikissa suunnittelen matkaani, ja sain idean menna Albaniaan :) Alustava suunnitelma olisi matkustaa Kreikasta Patrasta Gjirokastraan reilun viikon kuluttua. Onkohan kenellakaan tietoa, onko tuolle valille olemassa suoraa bussia, vai pitaako vaihtaa esim. Ioanninassa? Kaikki tieto kulkuvalineista on tervetullutta!

Pidan kovasti arkeologiasta ja historiasta, ja ajattelin vierailla ainakin Butrintissa, Beratissa ja Apolloniassa. Jos joku nuista paikoista on tuttu, kerrothan mielipiteesi. Jos tiedat muita arkeologisia paikkoja Albaniassa, kuuntelen mielellani.

Ja viela yksi kysymys liikkimiseen: onko Gjirokastrasta suoraa yhteytta Thessalonikiin, vaiko taas Ioanninan kautta?

Kiitos kaikista vinkeista!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 03.02.2013, 03:02:29
Gjirokasterista Ateenaan olisin matkaamassa. Matkatoimistosta saa bussiliput ilmeisesti ja hintaa tulisi joku parikymmentä euroa?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Fiasko - 03.02.2013, 15:06:17
Gjirokasterista Ateenaan olisin matkaamassa. Matkatoimistosta saa bussiliput ilmeisesti ja hintaa tulisi joku parikymmentä euroa?

Gjirokasterista en osaa varmaksi sanoa, mutta ainakin Saranda-Ateena busseja mainostettiin syksyllä tuontyyppiseen hintaan, lippuja sai juurikin matkatoimistoista. Sarandasta Ateenaan matkaavat bussit kulkenevat kaikki Gjirokastren kautta, joten ihan oikealta nuo tiedot minusta kuulostavat  :)

Tulee hanna71:lle vähän myöhässä, mutta jospa näistä kommenteista olisi jollekin muulle vielä iloa:

-Butrint: Albanian mittapuulla kalliihko sisäänpääsy (tyyliin 700lek), mutta arkeologiasta kiinnostunut viettää siellä helposti koko päivän. Alue on isohko, mutta opastetaulut ym. ovat aika vähissä, joten ei "museotyypin" unelmapaikka. Pikkuinen museokin siellä kyllä on. Butrintista itselleni jäivät kuitenkin parhaiten mieleen amfiteatterin suloiset kilpikonnat  :)
-Berat: ihana, ainakin off-seasonina. Linna-alue on käymisen arvoinen, sisäänpääsy 90lek. Kirkkoja ja moskeijoita riittää, etnografisessa museossa pääsee vierailemaan puoli-ilmaisiksi, suosittelen! Majoitusvinkki: Berat Backpackers.
-Gjirokastra: samaa henkeä kuin Beratissa, linna-alueen sisäänpääsy samaa luokkaa kuin edellisessä. Itse tykkäsin Beratista jollain tavalla enemmän, mutta taisi olla puhtaasti fiilis- ja maksuasia  :) Kaupungissa yöpyneet kehuivat Kotoni Housea.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: MaareL - 18.02.2013, 17:50:19
Jes, nyt on lennot varattu Korfulle elokuussa ja sieltä suunnataan Sarandaan. Otettiin hotelli ihan siitä Sarandasta ja sitten käydään siitä käsin tutkailemassa Albaniaa.  Meillä on lapsia mukana joten ei viitsitä ihan randomina mennä mutta eiköhän sieltä löydy vaikka mitä :) Can't wait!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: hittilitti - 13.05.2013, 12:00:14
Hei! Seuraavanlainen reissu on tiedossa kesäkuussa; 12.pvä lento Dubrovnikiin ja 23.pvä poislento Korfulta. Eli 12 kokonaista päivää aikaa mennä kiertää ja matkustaa Montenegron ja Albanian läpi Kreikkaan. Mitä ootte mieltä, kannattaako varata majoitusta etukäteen vai saako paikanpäältä hyvin vielä nukkumapaikan? Voihan siellä olla jo jonkun verran turisteja tuohon aikaan, muttei ehkä vielä pahin ruuhka. Kiitos!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Nienna - 18.05.2013, 17:15:30
Onko kukaan käynyt Tiranan-reissullaan Dajt-vuorella? Luin, että sinne menee köysirata (jokaisessa oppaassa muistetaan kertoa, että se on ITÄVALTALAISrakenteinen), mutta missä asema tarkalleen ottaen on, Tiranan päässä siis?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Super_Esa - 13.06.2013, 21:34:46
Tervehdykseni,
Suunnitteella seuraavanlainen reissu. Lento Dubronvikiin, josta ehken Tiranaan ja takaisin Suomeen. Miten tuo Dubronvikin ja Tiranan välinen matkailu olisi järkevin suorittaa? Tarvitsen myös perusteluja matkakummppaneille miksi kannataa Tiranaan ja Albaniaan ylipäätänsä suunnata.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: mattila - 14.06.2013, 17:31:45
Ai miksi kannattaa Albaniaan mennä? Itse olen pyörinyt aika monessa Balkanin maassa (Albania, Makedonia, Kosovo, Montenegro, Bosnia-Hertsegovina ja Serbia). Näistä ehdottomasti kovimmat vibat on tarjonnut Albania. Sen takia menenkin sinne parin viikon päästä kolmannen kerran. Ensimmäisellä kerralla olin vain 2 päivää, toisella kerralla muistaakseni 9 päivää ja nyt aion viettää siellä kolmen viikon reissustani ainakin puolet. Miksi sitten Albania? Likainen, köyhä, huonon infrastruktuurin omaava Albania? Ensinnäkin albanialaiset ovat ystävällisintä porukkaa Euroopan maaperällä. Toiseksi, Albaniassa on luonto ja historialliset kaupungit kivenheiton päässä toisistaan. Vuoristo, meri ja linnat. Turismin alkeellisuuden vuoksi albaanit eivät tule tyrkyttämään matkamuistoja heti bussin ovelta eikä massahotelleita ole meren rannalle noussut (vielä), eli kannattaa mennä nyt, kun Albania on vielä suht originaali. Dubrovnikissa en toki ole itse käynyt, mutta olen melko varma siitä, että viettäisin aikani mieluummin Albaniassa. Minun Albanian top3: Joonianmeren rannat (Himarasta pohjoiseen), Albanian alpit, Berat (Berat backpackers). Tällaisia kokemuksia olen kuullut myös muilta reppumatkaajilta, jotka ovat uskaltaneet ylittää Albanian rajan.

Albaniassa pärjää noin 20 eurolla päivä, jos ei paljoa ota virvokkeita, mutta eipä tuo Birra Tirana tai Korca-olut euroa enempää tainnut monessakaan paikassa maksaa.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: misja - 01.07.2013, 18:36:47
Albaniaan olisi suunnitteilla reissu. Kiinnostavia paikkoja tuntuvat olevan Tirana, Berat, Gjirokaster ja Ohrid. 
Kaipailisin kokemuksia bussiyhteyksistä noiden välillä. Kauan kestää ja millä väleillä toimivat? Kulkeeko esim. Beratin ja Gjirokasterin välillä suoria busseja, vai pitääkö jossain vaihtaa ja mahdollisesti olla yötä?

Kokemuksia, kuinka paljon noihin paikkoihin kannattaa varata aikaa?
Onko muita must see -paikkoja? Kannattaako Makedonian puolella piipahtaa Bitolassa?
Aikaa olisi suunnitteen viikon verran, joten ihan kaikkea ei valitettavasti ehdi nähdä...
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: mr_sinkki - 06.07.2013, 20:33:03
Suosittelisin kiertää matkan Tirana-Pristina-Skopje-Ohrid-Tirana! Esim. Tiranasta uus moottoritie suoraan Pristiinaan, Kosovoon!

Pristiina-Skopje kestää 2h, Skopje-Ohrid kestää 3.5h ja Ohrid-Tirana 5h...
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Nienna - 06.07.2013, 23:09:33
Millä keinoilla te Albanian-kävijät olette onkineet tietoonne, milloin mikäkin bussi lähtee minnekin? Selviääkö yleensä vasta paikan päällä, puhuvatko bussiasemien ihmiset englantia vai kannattaako kysellä omasta hotellista? Itseäni kiinnostaa lähinnä päiväreissu Tiranasta sinne vuorelle (köysiratasmatka), päivämatka Beratiin sekä matka Makedonian rajalle Strugaan. Netti-infon ja matkaoppaiden tietojen epämääräisyys vetää vertoja jopa Romanialle ja Moldovalle. Ilmeisesti asioita ei kannata liikaa yrittääkään selvittää etukäteen, vai?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: mr_sinkki - 07.07.2013, 10:08:21
Paikallisista matkatoimistoista saa halpoja lippuja minne vaan! Tiranassa ei varsinaisesti ole mitään bussiasemaa, vaan siellä joku huutaa kohteen nimeä bussin vieressä ja sit ku bussi on täynnä, se lähtee. Tai se "bussiasema" on tarkoitettu sisäisiin linjoihin!

Mene samantien Ohridiin, jos Macedoniaan aiot mennä! Strugasta on 30min matka Ohridiin!

Laitoin hintoja ja aikatauluja osioon hintoja ja aikoja!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Nienna - 07.07.2013, 10:39:56
Paikallisista matkatoimistoista saa halpoja lippuja minne vaan! Tiranassa ei varsinaisesti ole mitään bussiasemaa, vaan siellä joku huutaa kohteen nimeä bussin vieressä ja sit ku bussi on täynnä, se lähtee. Tai se "bussiasema" on tarkoitettu sisäisiin linjoihin!

Mene samantien Ohridiin, jos Macedoniaan aiot mennä! Strugasta on 30min matka Ohridiin!

Laitoin hintoja ja aikatauluja osioon hintoja ja aikoja!

Missä tuo huutelu Tiranassa sitten tapahtuu? Ohridiin on tarkoitus joo mennä ja sitten Pristinaan.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Trivandrum - 09.07.2013, 07:04:20
Laitanpa tämän varoituksen sanan tännekin. Samalla olen vakuuttunut siitä, että keskivertomatkaajalle tuskin tulee Albaniassa ongelmia. Keskivertomatkaaja kun oikeastaan kulkee turistikohteesta toiseen, bussilla tai junalla.

Pyöräilin yksinäni halki Albanian. Olen pyöräillyt noin 25 Euroopan maassa ja kuudessa Aasian maassa eli kokemusta riittää. Lonely Planet kehottaa varomaan Albanian nuoria katupoikia, joiden reviirille on eksynyt. Kehoitus on mieto. Yksinäiselle, telttaan tienposkessa yöpyvälle pyöräilijälle Albanian maaseutu on vaarallinen. Se on noita aggressiivisia huutelijoita täynnä, kahdesti minut yritettiin ryöstää mitä ei ole ennen matkoillani tapahtunut.

Jos liikut yksin, älä etene Albanian maaseudulle pyöräillen. Mikäpä siellä on kulkiessa, jos bussilla tai minibussilla liikkuu. Ihmisjoukossa  on turvassa, pienissä kylissä tai peltoaukeilla/vuoristossa yksin et niinkään.

Albania ei poikkea edukseen esimerkiksi Makedoniasta. Albaniassa tunsin, että ihmiset eivät juuri hymyilleet vaan olivat yrmeitä. Sitä vastoin kun saavuin Makedoniaan, kirjoitin sieltä ystävävälleni korttiin "Täällä ihmiset hymyilevät, ihanaa".
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Keke Rosbergin veli - 15.07.2013, 21:04:40
Millä keinoilla te Albanian-kävijät olette onkineet tietoonne, milloin mikäkin bussi lähtee minnekin? Selviääkö yleensä vasta paikan päällä, puhuvatko bussiasemien ihmiset englantia vai kannattaako kysellä omasta hotellista? Itseäni kiinnostaa lähinnä päiväreissu Tiranasta sinne vuorelle (köysiratasmatka), päivämatka Beratiin sekä matka Makedonian rajalle Strugaan. Netti-infon ja matkaoppaiden tietojen epämääräisyys vetää vertoja jopa Romanialle ja Moldovalle. Ilmeisesti asioita ei kannata liikaa yrittääkään selvittää etukäteen, vai?

Missä tuo huutelu Tiranassa sitten tapahtuu? Ohridiin on tarkoitus joo mennä ja sitten Pristinaan.

Itse olen Albaniassa (ja muualla Balkanilla) kysynyt aina majapaikasta aikatauluja ja lähtöpaikkaa, hyvin on toiminut. Netti- ja kirja-aikatauluihin ei Balkanilla kannata hirveästi luottaa... Tiranassa kysyin majapaikasta aikatauluja ja Sarandan bussien lähtöpaikkaa. Majapaikan emäntä piirsi Tiranan karttaan noin pari sataa metriä halkaisijaltaan olevan ympyrän ja sanoi bussin lähtevän jostain tältä alueelta. En halunnut säätää hirveästi aikaisin aamulla, joten hyppäsin aamulla taksiin ja sanoin kuskille albaniaksi: Linja-auto Sarandaan, kiitos. Kuski lähti ajamaan ja kyseli matkalla toiselta taksikuskilta varmistusta, ilman kiertoteitä päädyimme majapaikan emännän piirtämässä ympyrässä pienen kadun varressa olevalle hylätylle sisäpihalle, jossa oli vajaa kymmenen bussia rivissä. Kuski pysäköi bussin eteen, jonka ikkunassa luki Sarande ja bussin vierestä tulikin mukava englantia taitamaton vanhempi herra kysymään, olenko Sarandaan menossa. Elekieltä käyttämällä selvisi bussin lähtöaikakin ja herra kävi vielä tilaamassa mulle aamuespressot lähikahvilasta ennen bussin lähtöä. Tiranassa suosittelen taksia bussin metsästykseen.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: tonppa - 16.07.2013, 22:53:15
Juuri palasin ja on kyllä upea maa! Todella ystävällistä porukkaa ja upeita rantoja. Dhermin rannat oli melkein tyhjiä nyt heinäkuun toisella viikolla, koska paikallisten lomat alkavat vasta nyt heinäkuun loppupuolella. Hauskan näköistä kun kaikki rantaklubit ja diskot oli myös arkena täysin autioita, siellä ei tosiaan muun euroopan turreja ollut oluiden äärellä. Oli muuten tyylikkään näköisiä mestoja nuo rantaklubit, täysin ibizan veroisia. Elokuussa siellä pyörii soittamassa kaikki kovat dj-nimet myös. Yksi litra viiniä rantabaarissa maksoi muuten huikeat 7€ ja yhden tunnin pro-hieronta rannalla 20€. Albaniassa näkyi olevan myös tosi paljon leirintäalueita, eli teltat messiin! Kokeilin myös elämäni ekaa kertaa liftausta ja se toimi Albaniassa moitteetomasti.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Haroosh - 17.07.2013, 16:12:04
Toissapäivänä tulin Tiranasta Strugaan. Kyselin eri matkatoimista bussilippuja. Lähtöjä oli ainakin 09:00, 14:00, 16:30 ja joku vieläkin myöhäisempi. Hinnat oli 10 ja 13 euron välillä. Otin ysin lähdön, 13€. Matkan piti kestää 4,5h mutta bussi levisi heti alkumatkasta ja matkan kesto olikin sitten 6h.
Toimisto oli Agjencia Pollogu Tirane. Osoite Blvd Zog i I. Juna-asemalta ehkä sata metriä Scanderbecin aukiolle oikeella puolella, toinen kerros. Virkailija vei suoraan bussille.
Kannattaa muuten uhrata hetki Strugalle. Ihan miellyttävä kaupunki. Taksi Strugasta Ohridiin maksoi 350 Makedonian rahaa.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Nienna - 20.07.2013, 14:01:51
Kiitoksia vastauksista! Nyt jo vähän valkenee. Paljonko olette maksaneet Balkanilla/Albaniassa tuollaisista muutaman kilometrin taksimatkoista hotellilta bussin lähtöpaikalle tms.?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: tonppa - 20.07.2013, 20:52:19
Kiitoksia vastauksista! Nyt jo vähän valkenee. Paljonko olette maksaneet Balkanilla/Albaniassa tuollaisista muutaman kilometrin taksimatkoista hotellilta bussin lähtöpaikalle tms.?

Albaniassa varsinkin rantakohteiden ja muiden suosituimpien kohteiden taksikuskit yrittävät kyllä usein pyytää mahdottomia (esim. 3km matkasta 10€), joten neuvottelutaidot haltuun hyvissä ajoin:) Yleensä päästiin kuitenkin aina molempia osapuolia miellyttäneeseen lopputulokseen.  Maksoin  itse paluumatkalla taksista Shkoderista rajan yli Ulcijniin Montenegroon 20€ (45min matka). Bensa on Albaniassa yllättävän kallista, joten taksimatkat eivät ole mitään supersuperhalpoja.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: RT - 29.07.2013, 10:35:27
Lainaus
Dhermin rannat oli melkein tyhjiä nyt heinäkuun toisella viikolla, koska paikallisten lomat alkavat vasta nyt heinäkuun loppupuolella. Hauskan näköistä kun kaikki rantaklubit ja diskot oli myös arkena täysin autioita, siellä ei tosiaan muun euroopan turreja ollut oluiden äärellä. Oli muuten tyylikkään näköisiä mestoja nuo rantaklubit, täysin ibizan veroisia. Elokuussa siellä pyörii soittamassa kaikki kovat dj-nimet myös.

Jaahas, niin se maailma muuttuu, 2005 alkukesästä tuolla ei ollut kuin jonkin verran majapaikkoja, upeat autiot rannat ja yksi kyläkauppa liftaten siellä ylhäällä mäen päällä...ja tietty niitä bunkkereita vieri vieressä.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Loordi - 29.07.2013, 12:37:35
Bensa on Albaniassa yllättävän kallista, joten taksimatkat eivät ole mitään supersuperhalpoja.

Kuinka paljon se sitten maksaa, ei mitään mielikuvaa? Taksit tosiaan olivat aika kalliita, mutta eihän tuolla ainakaan 2009 vielä turisteja sinänsä kusetettu. Neuvotella piti toki ja sekin kai muuttuu koko ajan ja liian kovaa vauhtia?

Sen verran taksikuski vedätti, että lähes pakotti ostamaan hänelle tuopin. Myönnyin sitten, kun hän kuitenkin oli minua odotellut.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: reunalla - 28.02.2014, 15:40:27
Tähän pitkään ketjuun Albaniasta on ihan pakko vastata: joku suositteli Kinnusen kirjaa vuodelta 2008, mutta nykytodellisuudesta suomalisin silmin on ilmestynyt puoli vuotta sitten kirja Matkustin Albaniaan. Siellä on just epävirallista "hiljaista" tietoa, miten asiat oikeasti sujuvat tässä maassa. Kirjoittaja kertoo jopa, miten onnistui asunnon ostaminen ja auton rekisteröinti. Kirja on verkkokaupassa http://reunalla.fi.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: illusia - 01.03.2014, 09:12:27
Tähän pitkään ketjuun Albaniasta on ihan pakko vastata: joku suositteli Kinnusen kirjaa vuodelta 2008, mutta nykytodellisuudesta suomalisin silmin on ilmestynyt puoli vuotta sitten kirja Matkustin Albaniaan. Siellä on just epävirallista "hiljaista" tietoa, miten asiat oikeasti sujuvat tässä maassa. Kirjoittaja kertoo jopa, miten onnistui asunnon ostaminen ja auton rekisteröinti. Kirja on verkkokaupassa http://reunalla.fi.

Pirjo Mellasen kirjat löytyvät myös kirjastosta (ainakin pääkaupunkiseudulla). Pitääpä laittaa varaukseen!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: hanna71 - 27.03.2014, 12:28:30
Ylihuomenna olisi meininkin siirtya Ohridista Tiranaan, ja sen jalkeen muutaman paivan paasta Prizreniin. Oletan etta bussilla paasee Prizreniin, niinhan?

Olisiko suositella jotain kivaa pikkupaikkaa jossa viettaa yo tai kaksi Albanian puolella em. reitin lahella. Useamman tunnin bussimatkaa en ole halukas matkustamaan kun on jo hienoista bussissaistumis-vasymista havaittavissa  ::)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: illusia - 27.03.2014, 13:03:42
Kevään Balkanin kierros lähenee ja Albania on viidestä maasta ainoa entuudestaan minulle tuntematon. Olen varannut maalle aikaa noin viikon verran. Tarkoitus on mennä Kotorista järjestetyllä kyydillä Tiranaan. Entä sen jälkeen? Itse olen miettinyt Beratia ja Shkodraa (josta paluu takaisin Montenegroon). Onko parempia suosituksia?

Pirjo Mellasen kirja Matkustin Albaniaan on työn alla, mutta siitä ei ole matkan suunnitteluun paljon hyötyä, koska pariskunta liikkuu maassa omalla autolla. Muuten kirja antaa hyvän yleiskuvan Albaniasta ja sen asukkaista.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: mattila - 27.03.2014, 17:55:34
Minun mielestä Beratissa ja Shkodrassa molemmissa on siisti pikkukaupungin tunnelma. Berat on nätti iltavalaistuksessa ja Shkodrassa on helposti upein kävelykeskusta koko Albaniassa. Ja Albaniassa kuuluu kävellä (paitsi Shkodrassa myös polkupyöräillään). Beratissa Scotin backpackerhostelli järjestää jos jonkinlaisia päiväreissuja mm. vesiputouksille rakia ryyppäämään plus muuta kivaa, ja Scotin paikka on upeessa paikassa ja häneltä saa aamupalaa. Shkodrassa Florian antaa pyöriä lainaks. Hänen paikka on 10 minuutin pyörämatkan päässä keskustasta. Florianin hintaan sisältyy päivällinen joka päivä eikä pyörä maksa mitään. Bussiaukiolla hengaavat taksikuskit varmasti tietävät Florianin Guesthousen. Maksaa femman verran keskustasta taksilla. Berat Backpackers löytyy ihan kävelemällä Palma Hotellin sillan yli menemällä ylämäkeen oikealle.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: tonppa - 27.03.2014, 22:11:16
Dhermin kylä oli kauneinta rannikkoa ja upeat vuoret serpentiiniteineen siinä lähellä. Suosittelen!
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Tokos - 08.05.2014, 14:23:02
Kesällä menossa kiertämään Balkanin rannikolle ja haluaisin Albanian suunnalta suosituksia/kommentteja etenkin Vloresta ja Dhermistä. Kumpaa enemmän te jo alueilla käyneet suosittelette? Tarkoitus olisi jommassa kummassa kohteessa 2-3pvää rauhassa viettää.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: huumoribmt - 27.05.2014, 15:27:55
Onko kukaan mennyt Durresista Sarandaan? Miten pääsee kätevämmin? Durresissa nyt ja siirtyminen 29.5.2014
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Fiasko - 27.05.2014, 17:28:10
Onko kukaan mennyt Durresista Sarandaan? Miten pääsee kätevämmin? Durresissa nyt ja siirtyminen 29.5.2014

Lokakuussa 2012  tuon välin pääsi ainakin kolmesti päivässä Tirana-Saranda bussilla, maksoi kymmenisen euroa ja aikaa meni seitsemisen tuntia. Koita kysellä paikallisilta tai vaikka majapaikastasi, tietänevät nykytilanteen parhaiten  :)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Karoliinar - 11.06.2014, 22:54:15
Menossa syyskuussa Albaniaan ja kysymys kuuluukin Gjirokaster vai Berat. Vain toiseen on aikaa mennä ja reitti kulkee Sarandesta GK:iin tai Beratiin ja sieltä sitten Tiranaan. Ehdotuksia, ideoita?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: mattila - 11.06.2014, 23:19:58
No ainaki itselle on toi Berat ollu Albanian ihan kohokohta. Illalla tosi nätti ja Berat Backpackers ehkä Albanian paras hostelli. Girokastrassa en oo käyny, ni en voi verrata, mutta liputan Beratin puolesta silti.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: illusia - 12.06.2014, 09:37:45
Albania kokonaisuudessaan yllätti todella positiivisesti! Kaunis luonto, upeat maisemat ja erittäin ystävälliset asukkaat. Ja käsittämättömän halpa maa. Me ehdimme reilussa viikossa käydä Tiranassa, Himarëssa ja Beratissa. Tirana oli kaoottinen, roskainen ja vilkas suurkaupunki, Himarë mukava kreikkalainen rantakylä ja Berat varsin viehättävä. Enemmänkin olisi saanut maahan aikaa kulutettua, joten sinne on palattava uudelleen, varsinkin Dhermin väliin jääminen jäi harmittamaan.
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Quaker - 25.06.2014, 09:34:57
Löytyykö palstaveljiltä tietoa löytyisikö Tallinnasta / Tukholmasta edullisia lentoja Albaniaan / naapurimaihin vai miten olette edullisimmin päässeet eteläiselle Balkanille?
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Edmundo - 25.06.2014, 12:12:17
Löytyykö palstaveljiltä tietoa löytyisikö Tallinnasta / Tukholmasta edullisia lentoja Albaniaan / naapurimaihin vai miten olette edullisimmin päässeet eteläiselle Balkanille?

Albanian lennoista en tiedä, mutta Suomesta pääsee ainakin Kreikkaan sopuhintaan. Itse olen myös kerran kiertänyt halpalentoyhtiöitä käyttäen Lutonin kautta Skopjeen. Skavstalta taitaa Wizzair lentää sinne myös. Budapestin kautta Thessalonikiin taitaa myös päästä halpiksilla.

Noin nopeasti ajateltuna.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Haroosh - 25.06.2014, 12:13:25
En tiedä nykytilanteesta, mutta löysin aikoinaan halvat lennot Helsingistä Italian Bariin, josta menin lautalla Albaniaan. Lautta maksoi luokasta riippuen jotain 55- 90 Euron välillä.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: smee - 25.06.2014, 13:53:47
Löytyykö palstaveljiltä tietoa löytyisikö Tallinnasta / Tukholmasta edullisia lentoja Albaniaan / naapurimaihin vai miten olette edullisimmin päässeet eteläiselle Balkanille?

Kummastakaan ei ole suoria yhteyksiä, joten ei mitään erityistä syytä että löytyisi sen kummemmin kuin Helsingistäkään, mutta ainahan voi olla joku tarjous muualta päällä. Italiasta on aika monestakin kaupungista haplalentoja, eli sitä kautta voi olla kikkailtavissa. Balkanilla ihan Albanian lähiseutujen lentokentät eivät ole sellaisia, että niihin olisi sen kummemmin tarjouksia kuin Tiranaankaan, ehkä Dubrovnik poislukien. Korfulta pääsee lyhyellä lauttamatkalla jos sinne sattuu esim jonkun halvan pakettiloman saamaan. Itse lensin Tiranaan Turkishilla Istanbulin kautta, mutta se ei mikään erityisen halpa ollut, joskaan ei nyt mikään ihan riistohintainenkaan.

Eli mitään vakiokikkaa ei taida olla, vaan tapauskohtaisesti pitää käyttää mielikuvitusta jos haluaa halvemmalla kuin mitä normaalit lentoyhteydet maksavat.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: eeela - 17.07.2014, 10:18:13
Hei, kenelläkään tuoreita kokemuksia reissaamisesta Tiranasta Podgoricaan ilman omaa autoa? Mietin, lennänkö mieluummin kotiin Tiranasta vähän hankalammin ja kalliimmalla vai koetanko palata Podgoricaan, josta saisi halvemmat lennot. Kuinka monella bussilla joutuu menemään? Taksia ei varmaan yksin kannata ottaa. Mikä on teiden kunto tuolla välillä?

Tarkoituksena reissata viikon aikana Podgoricasta Montenegroa kiertäen Shkodraan ja sieltä lopulta Tiranaan, josta paluuta tässä nyt mietitään.. Täällä paljon hehkutettuun Etelä-Albaniaan ei tällä reissulla harmi kyllä taida ehtiä..
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: smee - 17.07.2014, 11:48:08
En ole tuota väliä kokonaan mennyt, mutta tutkinut niitäkin mahdollisuuksia.

Ymmärtääkseni jos haluat maitse Tiransata Podgoricaan, joudut yhä ensin menemään Shkodraan ja sieltä Tuzin tai Ulcinjin kautta Podgoricaan ja joka paikassa on vaihto. Tuzin reittiä joudut vielä ylittämään rajan ja siirtymään Tuziin erikseen. Eli käytännössä Tiranasta takaisin samalla tavalla kuin sinne on päässytkin. Tiet ovat noilla reiteillä ihan kelvollisessa kunnossa, mutta se miten aikataulut natsaavat koko reitille on jo toinen juttu. Shkodrassa näkyi kyllä useitakin montenegrolaisia turistibusseja, mutta en tiedä saako niistä pummittua kyytiä.

Yleisesti Albaniassa kyllä pystyy liikkumaan ilman omaa autoa tai yksityistä taksiakin, mutta kannattaa varata riittävästi aikaa ja varmaan varautua hieman yllätyksiinkin. Ja oikeastaan sama pätee Montenegroonkin varsinkin kauempana rannikosta. Tasaisessa maastossa päätiet ovat yleensä ihan kelvollisia ja nopeita, vuoristossa voi tien kunto ja edessä oleva hidas liikenne josta ei pääse ohi aiheuttaa joissain paikoissa yllätyksiä.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: eeela - 17.07.2014, 15:05:46
Kiitos vastauksesta, tuo vahvisti aika lailla sen, mitä jo epäilinkin, siis että ei ehkä ole hyvä idea koettaa paahtaa väliä mahdollisimman nopeasti - lennoltamyöhästymisriskillä vielä. Toiseen suuntaan mennessä onkin aikaa ja tarkoituskin tehdä matkaa rauhassa..
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Anzguliini - 18.08.2014, 22:17:53
Viime toukokuussa matkustettiin Budvasta hostellin järjestämällä kyydillä Tiranaan. Kyyti meni päivättäin tota väliä Budva-Tirana-Budva.
Rajaylitys sujui todella nopeesti, kun oli paikallinen kuski ajamassa (Montenegrolla ja Albanialla on yhteinen rajavartiosto). Päästiin nopeesti rajan yli, kun maksettiin pari euroa jottei jouduttu tsekkaukseen.

Tiranasta puolestaan mentiin bussilla Pristinaan (~10€), joka kulkee myös myös päivittäin...

(Albaniassa englantia puhuvan löytäminen on mukavaa puuhaa päivään. Tiranassa ei ole ns. bussiasemaa tms. joten maan sisäisten bussien löytäminen on myös melko haastavaa/välillä tuntui että mahdotonta. Paikalliset auttoivat kyllä mielellään vaikkei puhuneet sanaakaan englantia tai puhuivat ne pari sanaa. Neuvoivat myös mielellään elekielellä ja jopa paikallisbusseihin asti. Tosin  välillä niinkin innokkaasti, että jokainen neuvoja neuvoi eri suuntiin. :DDD
Bussiliput maksoi onneksi vain parikymmentä senttiä, joten matkabudjetin kaataminen Albanian joukkoliikenteessä voi olla jo melkoinen saavutus. :D
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: iikka1 - 05.01.2015, 12:42:52
Albaniasta oppittua on kyllä se, ettei juuri mihinkään voinut luottaa. Ainut meidän reissulla oikeasti toiminut liikenne oli bussimatka Ateenaan. Kun tultiin Montenegron puolelta, oli onni, että bussi Albaniaan ylipäänsä sattui lähtemään suunnilleen kuin piti. Jossain pikkukylässä kuski heitti meidät pois bussista ja viittoi vuoden yks ja kaks mersua meille jatkokyydiksi ja hoki "tirana, tirana". Ei siinä, kyytiin vaan ja oli kyllä hauska kokemus. Ihmiset vaan seisoivat valtatien Tiranassa tämä kuski tosiaan dumppas meidät keskelle ei mitään josta sitten alkoikin se seikkailu. Mietittiin montenegrossa, että oltais otettu toi hostellin järjestämä kyyti mutta todettiin sen olevan liian kallis meille :D Matkailu avartaa ja niin myös tuolloin.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Alannainen - 06.05.2015, 22:41:32
Olipa aikamoinen show metsästää järkeviä lentolippuja kesäkuulle Albaniaan - etenkin, kun aikaa on vain viikko, emmekä halua törsätä sitä Tiranassa vaan nauttia rantalomasta etelämmässä. Nyt sitten lennämme kaverin kanssa Kreikan Pargaan Tjäreborgin lomalennolla (750 euroa per 2 hlöä sisältäen hotellin - no ainakin yhdeksi yöksi!)  ja otamme Pargasta bussin Sarandeen. Sarandesta ajattelimme vuokrata auton ja suunnata Himareen, Dhermiin ja ehkä Beratiin.  Millaisia autonvuokrauskokemuksia teillä on? Mitä maksaa, millaiset tiet - vai oisko parempi mennä bussilla?

Ja jos on (lisää) vinkkejä ihanista rannoista tai muista rivieran helmistä, niin ilomielin otan vastaan. :)
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: ege - 07.05.2015, 09:30:05
Millaisia autonvuokrauskokemuksia teillä on? Mitä maksaa, millaiset tiet - vai oisko parempi mennä bussilla?

Autonvuokrauskokemusta ei ole, koska pienemmistä kaupungeista (Berat, Gjirokaster) ei löytynyt ketjuautovuokraamoa, jossa menopelin olisi saanut jättää toiseen kaupunkiin. Albaniaa halkova päätie on hyvässä kunnossa ainakin välillä Ioannina (Kreikka) - Gjirokaster - Tirana. Beratiin menevät pikkutiet ovatkin sitten melko kuoppaisia, enkä itse lähtisi niille kurvailemaan ilman maasturia. Esimerkiksi bussit ajoivat välillä jalkakäytävillä, kun oikeaa tietä pitkin ei olisi päässyt.

Myös hinta kannusti ottamaan minibussin. Bussimatkat Albaniassa maksaa n. euron/tunti; neljän tunnin matka 4€ jne, eli vuokraamalla autoa ei todellakaan voi säästää rahaa. Minibussit ovat myös todella hyväkuntoisia, nopeita, ja pysyvät hyvin aikataulussa.

Kuulin kuitenkin, että rannikolla julkinen liikenne on melko olematonta, ja upeimmat rannat ovat vaikeammin saavutettavissa. Eli auton vuokraaminen ainakin osalle matkaa voisi helpottaa elämää kummasti, kun teilläkään ei matka-aikaa ihan hirveän montaa päivää ole.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Alannainen - 07.05.2015, 20:02:07
Kiitos Ege! Ai että maasturi... Okei! :) Ehkä me mennään bussilla. Tai aasilla...  ::)

Tällaisen muuten löysin, tässä on muitakin kaupunkeja valittavana kuin Tirana. http://www.albania-holidays.com/rent-car-in-albania
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: petrjarv - 15.06.2015, 21:58:28
Laitoin touko-kesäkuun reissulta ylijääneistä Albanian lekeistä ilmoituksen myyntipuolelle. Jos joku haluaa lekejä mukaan jo Suomesta niin nyt saa edulliseen hintaan.

Itse saavuin Tiranaan Kosovon Prizrenistä ja jatkoin matkaa Saranden kautta Kreikan Paxokselle. Albaniaa ja Kosovoa voin suositella lämpimästi kaikille.
Otsikko: Vs: Albaniaan
Kirjoitti: Milma - 26.06.2015, 13:33:57
  Millaisia autonvuokrauskokemuksia teillä on? Mitä maksaa, millaiset tiet - vai oisko parempi mennä bussilla?

Ja jos on (lisää) vinkkejä ihanista rannoista tai muista rivieran helmistä, niin ilomielin otan vastaan. :)

Me vuokrattiin Sarandesta auto yhdeksi päiväksi ja hinta oli 35€ (Mersu). Jeeppi olisi ollut 40€. Jälkikäteen ajatellen se olisi ollut parempi Blue Laguunille matkattaessa, sillä loppuosa tiestä (n. 1 km) oli aivan karseaa perunapeltoa.

Muuten ajamamme tiet olivat yllättävän hyväkuntoisia, mutta melko mutkaisia. Joten aikaa siirtymiin kannattaa varata reilusti. Ajokulttuuri saattaa hieman poiketa totutusta... Auton jättö toiseen paikkaan (Tiranaan) olisi maksanut noin 80€.

Ksamilissa kannattaa käydä tutustumassa rantoihin.
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: Alannainen - 26.06.2015, 18:38:03
Kiitos vinkeistä. Meillä oli mainio viikko Albaniassa! Menimme Korfun kautta Himareen ja sitten Ksamiliin. Ja autokin jäi lopulta vuokraamatta, taksilla päästiin. :)
Blogissa kokemuksia ja vinkkejä rivieralle + pari postausta Ksamilin ja Himaren fiiliksistä. http://alannainen.blogspot.fi/2015/06/albania-kokemuksia-ja-matkavinkkeja.html
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: SunRiseGirl - 12.07.2017, 17:54:19
Kiitos vinkeistä. Meillä oli mainio viikko Albaniassa! Menimme Korfun kautta Himareen ja sitten Ksamiliin. Ja autokin jäi lopulta vuokraamatta, taksilla päästiin. :)
Blogissa kokemuksia ja vinkkejä rivieralle + pari postausta Ksamilin ja Himaren fiiliksistä. http://alannainen.blogspot.fi/2015/06/albania-kokemuksia-ja-matkavinkkeja.html

Kiitos hyvistä vinkeistä. Korfun kautta ajattelin itsekin mennä, kun Finskiltä sai mun ajankohtaan suorat lennot alle kolmeensataan ja Korfulta lautta 30 -70 min Albanian Sarandeen.
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: illusia - 12.07.2017, 19:38:19
Vietimme viime syksynä pari viikkoa Albaniassa Balkanin reissullamme. Sarandë ei aivan täyttänyt odotuksiamme, etukäteen olimme jopa ajatelleet katsoa sieltä (tulevaisuutta varten) myytäviä asuntoja. Enemmän pidimme pikkupaikoista, kuten Himarë ja vuoristokaupunki Gjirokastër. Mutta kaiken kaikkiaan Albania on hieno maa ja siellä viihtyy pidempäänkin. Syksy on parasta aikaa, kun hedelmät, marjat ja kasvikset ovat kypsyneet ja merivesi lämmintä, jos matka osuu rannikolle. Tästä lähtee reissumme Albania-osuus (klikkaa alhaalla vasemmalla "Uudempi teksti"):
http://illusiafinland.blogspot.fi/2016/09/albania.html
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: starman - 25.01.2019, 14:41:40
Albanian rivieran rantapaikkoja heinäkuulle olen tutkinut, mutta en ole vielä saanut tehtyä päästöstä eri paikkojen väliltä. Tällä hetkellä pyörittelen kohteita: Dhermi, Himare, Sarande ja Ksamil. Osaako joku neuvoa ja onko parempaa tietoa ko. kohteista. Rantapaikkojahan kaikki ovat, mutta erottuuko jokin em. kohteista selkeästi jostain syystä?
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: starman - 05.02.2019, 09:32:37
Ilmeisesti Ksamilissa olisi hienoa hiekkaa, mutta se onkin sitten yleensä tupaten täynnä - ainakin parin blogin mukaan.

Muuten en Albanian Rivieran rannoista ole paljoakaan infoa löytänyt. Kiinnostaisi esim. mitkä rannat olisivat parhaita uimiseen ja snorklaamiseen tai onko jossain muualla hiekkarantoja kuin Ksamilissa? Ovatko Sarande ja Ksamil pahimpia turisti-rysiä, joissa ei mitään muuta olekaan kuin turisti-krääsää?

Ja jos ovat liian Tyhmiä kysymyksiä, niin voi hyvin sitten siirtää tuonne Tyhmät Kysymykset -osoioon :D
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: mazak - 08.02.2019, 22:57:52
Hieno hiekka tarkottaa ksamilissa vähän likasempaa vettä. Sarandesta voi hoitaa ksamilin bussilla, mut kannattaa lähtä heti aamulla ja mielellään päättäriltä. On ruuhkaa. Itte tykkäsin dhermistä ja himaresta,mut siellä rannat pikkukivee, mutta vesi todella kirkasta. Nämä tosin kahden vuoden takaa ja se maa muuttuu nyt äkkiä.
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: starman - 11.02.2019, 16:05:09
Okei, kirkkaampi vesi kiinnostaa myös, sillä tarkoitus on myös snorklailla. Joten enköhän minäkin tuonne Dhermin suuntaan lähde.

Löytyykö pallontallaajilla kokemusta autoilusta Albaniassa? Olen tähän mennessä lueskellut about kymmenen blogia ja lähes tulkoon jokaisessa suositus oli, ettei autoa kannata vuokrata, koska liikenne-kulttuuri on niin kamala sekä tiet kapeita/huonossa kunnossa, mm Llogara Pass:sta olen lukenut kauhutarinoita. Onko täällä kellään yhtään rohkaisevaa mielipidettä vai ollaanko samaa mieltä, että bussilla ja taksilla kannattaisi siirtymiset tehdä?
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: mazak - 11.02.2019, 20:04:42
Bussilla pääsee kyllä hyvin liikkumaan. Itse ajanut prätkällä ja autolla, eikä kyllä mitään ongelmia, ellei saranden ruuhkia laske. Eli jos on autolla ajanut muuallakin, kuin saksan baanoilla, niin auto vaan alle. Pass kannattaa ajella molempiin suuntiin.
Otsikko: Vs: Albania
Kirjoitti: starman - 25.06.2019, 09:47:57
Osaako joku kertoa tarkemmin kauppojen aukioloajoista viikonloppuisin Albaniassa(Gjirokaister, Himare)?