Pallontallaajat.net

Maapallo on pyöreä => Eurooppa => Espanja => Aiheen aloitti: Illusion - 10.10.2005, 11:39:47

Otsikko: Camino de Santiago
Kirjoitti: Illusion - 10.10.2005, 11:39:47
Onko kukaan patikoinut Espanjan pohjois-osissa kulkevaan vanhaa pyhiinvaellusreittia Camino de Santiagoa eli Pyhän Jaakobin tietä? Olisi mukavaa kuulla kokemuksia!
Otsikko: Camino de Santiago
Kirjoitti: Roosa - 10.10.2005, 17:03:41
Työkaveri on parisen kertaa, viimeisin viime kuussa 60-vuotiaana. Kova äijä! Tällä kertaa kuukauden reissu osottautui liian kovaksi palaksi, sillä jalka alkoi mätänemään... uhh. Olen saanut kuulla mielenkiintoisia tarinoita näistä vaelluksista. Viimeksi hehkutti kuinka jonkun luostarin seinästä sai ilmaiseksi punaviintä  :D
Elokuu on tietenkin huonoin ajankohta mennä, koska kaikki paikat ovat tukossa. Suosittelikin kevättä, jolloin ei ole liian kuumakaan.

Camino de Santiago eli ole vain siirtymistä paikasta A paikkaan B, vaan pitkä matka omaan itseensä. Tässä otteita ensimmäisestä postikortista, jonka sain työkaveriltani;

"Yhdeksäs vaelluspäivä. Ensimmäisen viikon helle vei hengen, iltapäivän kävely oli hoipertelua, hiki valui tippumalla, rakot ja lihaskivut iski täysillä. Nyt on paremmin, on viileämpää, jopa +16, haavat paranee, äijä kohenee. Camino on oma maailmansa, vain perusasiat merkitsee jotain, ruoka, juoma, jaksaminen, puhtaus, lepo. Kaukana pinnallinen maailma."
Otsikko: Camino de Santiago
Kirjoitti: nl - 11.10.2005, 13:24:06
Olen vaeltanut reittiä vain yhden päiväetapin ja senkin väärään suuntaan. Se tosin oli yksi caminon hienoimmista osuuksista Roncesvallesista St-Jean-Pied-de-Portiin (normaalisti reitti siis kulkee toiseen suuntaan). Muutamia kuvia vaellukselta:
http://www.domnik.net/topoi/fi/04fr4.shtml

Siskoni vaelsi reittiä pidemmänkin matkan ja jäi sen jälkeen yhteen majataloon töihin. Hänen mielestään reitti on yliarvostettu: vaellusnäkökulmasta paljon hienompiakin reittejä löytyy paljon. Tuolla reitillä on tietysti paljon vaeltajia ja siksi palvelut pelaavat. Hostelleja ja refugioita riittää ja kirkoista saa sielunravintoa. Suurin osa matkasta on kuitenkin sinänsä melko tylsää maantienvartta. Mutta ehkä se juuri onkin kasvattavaa, jos on nimenomaan pyhiinvaeltamassa.
Otsikko: Re: Camino de Santiago
Kirjoitti: illusia - 11.10.2005, 14:07:06
Lainaus käyttäjältä: "Illusion"
Onko kukaan patikoinut Espanjan pohjois-osissa kulkevaan vanhaa pyhiinvaellusreittia Camino de Santiagoa eli Pyhän Jaakobin tietä? Olisi mukavaa kuulla kokemuksia!


Luepa Susanna Linnan mainio kirja "Simpukankuorelta kotiin - matkani Santiago de Compostelaan".
Otsikko: Camino de Santiago
Kirjoitti: Illusion - 12.10.2005, 08:53:25
Kiitos kaikille vastauksista! Ja enhän minä sinne uskonnollisessa mielessä, kunhan vain kiinnostuin reitistä muuten, patikoinnin ja luonnon vuoksi.
Tuleeko kellekään mieleen muita vastaavia reitistöjä Euroopassa, sellaisia, joiden varressa on mahdollista majoittua halvalla ja joissa maisemat ovat hienoja ja luonto kaunista? Suomen Lappi tietysti, mutta sinnehän maksaa lennot monta kertaa enemmän kuin moneen Euroopan maahan.. Ja siellä olen jo käynyt.

Minne tahansa matkani sitten mahdollisesti suuntaankaan, olisi kai ensimmäiseksi kohotettava hieman kuntoa ja harjoiteltava pidempien matkojen käppäilyä ihan vain lähimaastossa. Mahtaakohan tulla mitään! :)

Ai niin, kiitos nl linkistä, varsin hyviä otoksia!
Otsikko: Irlantiin patikoimaan
Kirjoitti: illusia - 12.10.2005, 13:53:56
Irlanti tulee ensimmäiseksi mieleen. Ei niin halpa maa, mutta mahtavat maisemat ja b&b majoitusta löytyy reitin kuin reitin varrelta, samoin rinkan kuljetus tarvittaessa seuraavaan etappiin järjestyy. Itse patikoin Dinglen niemimaata pienessä porukassa pari vuotta sitten toukokuussa. Kosteita kelejä piisasi, mutta myös hienoa luontoa, ystävällisiä ihmisiä ja mukavia majapaikkoja. Pubeja unohtamatta.
Otsikko: Camino de Santiago
Kirjoitti: nl - 12.10.2005, 14:55:16
Korsikalla on upeat maisemat ja paljon hienoja vaellusreittejä. Sieltäkin omat kokemukseni rajoittuvat vain varsin lyhyisiin taipaleisiin, mutta mieleeni jäi, että uudestaankin voisi mennä. Korsikan poikki menee maisemistaan ja myös rankkuudestaan tunnettu reitti, jonka marssiminen kuuluu muun muassa muukalaislegioonalaisten koulutukseen.

Mikään halpakohde Korsikakaan ei tosin ole.
Otsikko: Camino de Santiago
Kirjoitti: Dimangi - 12.10.2005, 23:02:01
Ensinnäkin: Entinen duunikaveri on ainakin muutaman kerran viettänyt kesälomansa "caminolla" ja tykännyt todella paljon. Varmasti vetää turisteja, varsinkin huippuaikaan, mutta kyllä sieltä kokemuksiakin löytyy. Ainakin näin olen päätellyt ex-duunikaverin kertomuksista ja upeista, upeista valokuvista.

Toiseksi: Voisin suosittella patikointikohteeksi Skotlantia. Vaikken itse ole vielä kauhean pitkälle Edinburghista päässyt (ennätyksenä roikkuu viime sunnuntain käväisy Petland Hillsillä), niin uskon, että täältä löytyy paljon nähtävää, koettavaa ja ihanaa skotlantilaista säätä. Nyt menee maine, jos olen väärässä, mutta "Humiseva harju" kuvaa hyvin maisemaa, jopa romantisoiden. :) Odotan jo innolla kuun lopussa olevaa 2 päivän taukoa luennoista, että pääsen johonkin kauemmas.
Otsikko: Camino de Santiago
Kirjoitti: juspu - 14.10.2005, 23:59:19
No Alpeilla nyt ainakin on mukava tallustella. Ja majoja löytyy joka kylästä ja mäkien päältä ja notkoista.
Myös Bulgariassa oli ilahduttavan paljon retkeilymajoja vuoristossa, ainakin Rila vuorilla. Ja kaunista seutua.
Otsikko: Re: Camino de Santiago
Kirjoitti: Roosa - 15.10.2005, 09:52:24
Lainaus käyttäjältä: "illusia"

Luepa Susanna Linnan mainio kirja "Simpukankuorelta kotiin - matkani Santiago de Compostelaan".


Aloin itsekin lukemaan tätä kirjaa ja vaikuttaa vallan mainiolta matkakertomukselta, vaikka vielä aika alussa olen. Kyseinen duunikaveri kun kirjan minulle toi. Suosittelen lukemaan kirjan!
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: oukau - 20.03.2008, 10:06:14
Kävelin viime elokuussa kesällä 2007 Pamplonasta Santiago de Compostelaan ja siitä edelleen maailman loppuun, eli Finisterraan. Huippu reissu, 800 kilometriä. Kevyesti voi kävellä kohtuullisella kunnolla kuukaudessa ton 800 kilometriä. Elokuussa sää oli sopiva ja vaihteli sateesta auringonpaisteeseen. Camino frances on reiteistä tunnetuin ja kuljetuin, mutta Santiagoon pääsee myös muita reittejä: mm. pohjoisreittiä ja "via de la plata" reittiä pitkin. Ranskan puolelta Le Puy -kaupungista voi myös lähteä kulkemaan. Reitit ovat hyvin varusteltuja ja vähemmän ruuhkaisia, kuin Camino frances. Ja jotkut lähtee kotioveltaan. En voisi kuvitella tuon reissun jälkeen mitään perinteistä rantalomaa, varmaan tylsistyisin parissa päivässä.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Sirri - 18.11.2008, 01:02:37
Hyviä uutisia Caminolle suuntaaville: Blue1 aloittaa kesällä suorat lennot Helsingistä Biarritziin. Säästää paljon aikaa Raikulla kikkailuun verrattuna, eikä hintakaan ole välttämättä kalliimpi.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: ironchef - 06.02.2009, 21:06:17
Kävelin viime elokuussa kesällä 2007 Pamplonasta Santiago de Compostelaan ja siitä edelleen maailman loppuun, eli Finisterraan. Huippu reissu, 800 kilometriä. Kevyesti voi kävellä kohtuullisella kunnolla kuukaudessa ton 800 kilometriä.

Voisin kuvitella että kohtuullisella kunnolla selviää kuukaudessa jos äitini selvisi muutama vuosi sitten 16 päivässä.  :)

Yksi varteenotettava vaelluskohde on Mont Blancin kierros, jos haluaa hulppeita maisemia.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Roopatra - 07.02.2009, 10:50:46
No kyllä kovakuntoisia ihmisiä näköjään on kun kuukaudessa tuo 800km tekis 27km päivä ilman yhtään lepopäivää. Ja 16 päivässä 800km tekee jo 50km/pvä ilman lepopäiviä. Mahtaa ironchefin äitikin olla rautaa kun tuollaisia päivämatkoja painelee ihan jalkapatikassa!

Kyllä tää Camino de Santiago muakin kiinnostaa, nappasin matkamessuilta mukaani todella hyviä esitteitä. Pikkuhiljaa kehittyy suunnitelmia päässä vaikka voi olla että Camino odottaa vuoroaan vielä vuosia.  :)
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: SanJago - 07.02.2009, 11:24:13
Suosittelen jokaiselle! Olipa syy sitten usko, uskonnollisuus tai jokin muu, niin matkaan vain.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Kalendulo - 11.02.2009, 11:11:15
"Pyhä vaellus" Espanjassa kiinnostaa - unelmoin matkasta vuoden 2010 toukokuun alusta kesäkuun ensimmäiselle viikolle. Kertokaa kokemuksistanne, jos olette vaeltaneen tänä aikana Espanjassa.  Aloituspistettä en vielä tiedä, sillä olen tällä hetkellä tutustumassa netissä ja kirjojen välityksellä aiheeseen.  Lisäksi haluaisin välttää lentomatkaa. Haluan tehdä vaelluksen "kiitoksena elämälle" - nauttien kiireettömästi luonnosta ja maisemista, ikuistaa retken valokuvin ja videoin jälkipolvilleni muistoksi. Matkaseurastakaan en vielä tiedä, mutta yksinkään en pelkää vaeltaa!
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: hammaskeiju - 11.02.2009, 13:10:43
Vaelsin vain reilun viikon verran Caminolla viime elokuussa, ja voin kyllä suositella matkaa kaikille! Kuljin Camino francesia Roncesvallesista Logronoon asti, ja suunnitelmissa on joskus vielä tehdä matka loppuun asti. Monet itseasiassa (ainakin  lähellä asuvat espanjalaiset ja lapsiperheet) tekevät vaelluksen osissa ja jakavat vaelluksen useammalle vuodelle. Elokuussa oli todella kuuma mutta kun lähti matkaan muiden mukana aamunkoitossa, vältti melko hyvin tukalimman iltapäiväauringon. Tavaraa kannattaa ottaa mukaan vain vähän, jostain matkakertomuksesta löysin hyvän neuvon, eli rinkka saisi painaa vain kymmenesosan omasta painosta. Tämä neuvo toimi kyllä tosi hyvin, ilman sitä olisin varmaan ottanut mukaan kaikkea "kaiken varalta", enkä olisi jaksanut kävellä niin pitkiä matkoja. Rinkka on selässä noin kahdeksan tuntia päivässä joten kannattaa miettiä tarkkaan mitä ottaa mukaan. Camino myös kulkee kaupunkien ja kylien läpi joten aina voi ostaa jotain jos tarvitsee. Caminolle voi hyvin lähteä yksinkin, siellä ujompikin tutustuu helposti uusiin ihmisiin. Ennen matkaa kannattaa varmaan myös opetella hieman espanjaa, Espanjassa puhutaan aika huonosti englantia. Ei myöskään tarvitse olla mikään kovakuntoinen, siellä oli kaikenlaista tallaajaa ja halutessaan voi tehdä lyhyempääkin päivämatkaa, majapaikkoja on sen verran usein. Itse olen ihan normaalikuntoinen ja kävelin noin 20 kilometriä päivässä, mutta kylmempänä vuodenaikana jaksaa varmasti enemmän. Hyvää matkaa! 
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: sissy - 11.02.2009, 13:25:33
Miekin kuulen Caminon kutsun :D. Luin juuri Susanna Linnan kirjan Simpukankuorelta kotiin ja olen seurannut Ylen Löytöretki- sarjaa.

Olen kyl tosin niin sohvaperuna, et toi yli 20km päivässä on mulle aivan mahdoton urakka. Mut eihän se Camino mikään kilpailu ole, tietä riittää myös hitaammin eteneville.

Oon ajatellut tekeväni Caminon keväällä, kun on vielä viilempää ja maastossa näkee välillä jopa jotain vihreää.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Pellegrina - 13.02.2009, 16:16:42
Olen kävellyt camino de santiagolla kolmeen otteeseen, kolmea eri reittiä, yhteensä reilut 1000 km. En suosittele kenellekään. Se olisi väärin. Mutta rohkaisen: jos tunnet sisimmässäsi kutsun, jota et voi vastustaa, vastaa siihen!

Väkeä tuolla pääreitillä on vuosi vuodelta enemmän, niin että jos haluaa rauhaa eikä taistelua yöpaikasta, kannattaa valita jokin muu reitti kuin camino frances tai kävellä muulloin kuin touko-lokakuussa.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Atte P. - 17.02.2009, 21:57:38
Olen vaimoni kanssa tehnyt pari vaellusta, ensimmäinen oli "aito ja alkuperäinen" eli Camino Primitivo, jonka pituus on n. 320 km. Reitti alkaa Oviedosta. Teimme tuon vaelluksen alkukesällä -06. Seuraavana vuonna, myös alkukesällä, vaelsimme rannikkoa pitkin eli Camino del Norten lähtöpaikkana jälleen Oviedo, josta vaelsimme suoraan rannikolle Avilesiin ja sieltä edelleen. Matkaa kertyi n. 340 km. Mikäli aika, jonka voi varata vaellukseen, on rajoitettu, niin nämä ovat hyvät reitit noin parin viikon vaellukseen. Primitivo on vaativa, mutta ei mahdoton jos kunto on kohtuullinen.Norte on huomattavasti "löysempi", mutta kyllä silläkin hiki tulee vaikka vettä sataisi.
Olemme reilusti yli 6 -kymppisiä, mutta harrastaneet liikkumista melkoisesti eri muodoissa. Vuosi -08 jäi väliin, mutta ensi syksynä on vuorossa Camino Portugues, lyhyt, noin 250 km Portosta Santiagoon.
Sekä Primitivolla että Nortella on kuitenkin se pieni ongelma, että jos ei osa espanjaa tai puhu hyvin käsillä ja sanakirjalla, niin saatta tulla ongelmia. Noilla reiteillä on paikkoja, joissa on vaikea löytää muita, kuin espanjan taitoisia ja lisäksi saattavat puhua vain paikallista murretta. Vaan eipähän noilla reiteillä ole tungosta!
Eikun matkaan vain rohkeasti!
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: naturfocus - 02.03.2009, 14:28:10
Tuleeko kellekään mieleen muita vastaavia reitistöjä Euroopassa, sellaisia, joiden varressa on mahdollista majoittua halvalla ja joissa maisemat ovat hienoja ja luonto kaunista?
Espanjan keskeisistä kävelyreittikeskuksista on tehty suomenkielinen nettiopas www.topwalks.net (http://www.topwalks.net) Sivusto esittelee päiväkävelyitä, mutta sen runsaan kuvituksen ansiosta voit ainakin tutustua maisemiin.
Pidemmillä vaelluksilla voi majoittua refugioissa, joita löytyy ainakin Picos de Europan vuoristosta (Asturia, Kantabria), Pyreneiden vuoristosta (Aragonia) ja Sierra Nevadan kansallispuiston alueelta (Andalusia).
Omien kokemusteni perusteella suosittelen yllämainittuja Espanjan patikointi- ja vaelluskohteita.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Generig - 02.03.2009, 18:17:17
Ellei ole YLE Teemalta tullut silmään niin siellä menee Löytöretki niminen sarja jossa muutama hlö tallaa sen noin 800km kuukauden aikana.

http://areena.yle.fi/hae?keyword=l%C3%B6yt%C3%B6retki

Videot löytynee tuolta. Ainakin tämä sarja on hieman ristiin päin kallellaan vaikka se ei välttämättä pointtina matkalla olekkaan.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Atte P. - 11.03.2009, 13:19:21
Mielestäni tuo Löytöretki oli todella vaisu. Ihmetellä täytyy, ettei aiheesta saatu tuon enempää irti. Ei siitä välittynyt vaelluksen kokonaisuus millään lailla. Mielestäni tekijöiden olisi kannattanut pistää kuvaaja ja äänittäjä vaeltamaan ilman muita kamoja kävelijöiden mukana. Olisivat pystyneet varmastikin antamaan parempaa tuntua varsinaisesti lopullisen ohjelman tekijöille. Tässä ohjelmassa ilmeisesti kuvaajat ajoivat autolla pisteestä A pisteeseen B ja sitten kuvattiin! Majoitukset olivat ilmeisesti ennakkoon valikoituja ja varattuja "luksuspaikkoja". Oleskelut ja keskustelut majapaikoissa olivat äärimmäisen teennäisiä, mikä ei kylläkään ollut vaeltajien vika, vaan lähinnä ohjelman tekijöiden. Veikkaanpa, että se, joka lähtee tuon ohjelman pohjalta Caminoille, joutuu todella koville, ellei ota paremmin selvää asiasta.
Mielestäni hyvä aihe pilattiin huonolla toteutuksella!
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Alppimurmeli - 12.03.2009, 13:33:40
Alpeilla riittää vaellusreittejä päiväretkistä usean viikon mittaisiin patikoihin. Itse olen tehnyt molempia ja jotain siltä väliltäkin. Ikimuistoisin vaellus oli viisi viikkoa kestänyt koko Alppien ylitys jalkapatikassa Münchenistä Venetsiaan :) Jotain vastaavaa haluaisin tehdä uudestaankin, kunhan aikaa ja matkaseuraa löytyy...
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Atte P. - 19.11.2009, 13:37:23
Tervehdys jälleen!
Kävimme alkusyksyllä kävelemässä seuravan reittimme, eli Camino Portuguesin.
Varsin mukava reitti tämäkin. Tuo noin 250 km taittuu mukavasti 10 päivässä. Ikävin osuus on alun n. 1,5 päivää, jolloin joutuu kulkemaan pääsääntöisesti kivettyjä teitä ja katuja. Sen jälkeen pääseekin varsin mukaviin maisemiin. Kyllä tälläkin reitillä on tylsiäkin kohtia, vaan missäpä niitä ei olisi. Galiciassa on tämän vuoden alussa vaellusmajapaikoissa, albergeissa, siirrytty yhtenäiseen käytäntöön. Majapaikat aukeavat klo 13, yöpymismaksu on 3€/nuppi, johon hintaan sisältyy kertakäyttöiset aluslakana sekä tyynyliina. Sinänsä tällä reitillä on varsin mukavat majoituspaikat lukuunottamatta ensimmäistä paikka, eli Vilarinhoa.  Parissa paikassa on kylläkin yövyttävä hotellissa, Portugalin puolella Barceloksessa sekä Espanjan puolelle Palas de Reissä. Vaan eipä noissa paikoissa hotellihuoneella ole paljoakaan hintaa. Vaelluksen ehkä pahin paikka on n, 4 km:n nousu neljäntenä vaelluspäivänä Ponte de Liman ja Rubiaesin välillä. Eikä sekään ole hankala verrattuna Camino Primitivon vuoristoalueisiin.  Camino Portugues on sikälikin mukava reitti, että samalla voi tutustua Porton kaupunkiin, jos palaa sinne vaelluksen jälkeen. Oltuamme pari päivää jälleen Santiagossa, ajoimme bussilla Santiagosta Portoon, eli ensin 10 päivää vaellusta ja sitten 3 tuntia 45 minuuttia bussilla takaisin!
Kokonaisuudessaan tämä vaellus on sen verran helppo, että hyvinkin kannattaa ja jaksaa patikoita Porton jyrkkiä katuja muutamia päiviä. ;D
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Lemierre - 20.11.2009, 16:41:09
Itse olen suunnittelemassa vähän kevyempää matkaa. Onko matkatoimistoilla mitään helppoa vaihtoehtoa? Itse löysin melkein luksusmatkan Pyhän Jaakon kintereille.

www.pyhajaakko.net (http://www.pyhajaakko.net)
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: talvicamino - 27.06.2010, 11:53:22
"Itse olen suunnittelemassa vähän kevyempää matkaa."

Majoitusmahdollisuuksia on (Ranskan reitillä) kymmenen kilometrin välein, joten päivämatkan voi valita mieleisekseen. Lisäksi kun pakkaa kevyesti ja varustaa itsensä hyvillä kengillä, eivät päivämatkat välttämättä ole raskaita. Itselläni on ollut viiden kilometrin vaelluspäiviä.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: pirkkohelinä - 23.03.2011, 09:19:51
Heippa Tallaajat!
Onkos kukaan lähdössä syksyllä 2011  Caminolle??
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: vaeltaja2011 - 04.05.2011, 22:09:31
Miten ruuhkaiseksi koitte Camino Francésin? Katsoin tilastoja viime vuodelta ja siellä oli vaeltajia ollut miltei 190.000! Vaikka tuon jakaa 365 päivälle niin vaeltajia tuntuu liikkuvan paljon reitillä.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: talvicamino - 13.11.2011, 13:37:32
Miten ruuhkaiseksi koitte Camino Francésin? Katsoin tilastoja viime vuodelta ja siellä oli vaeltajia ollut miltei 190.000! Vaikka tuon jakaa 365 päivälle niin vaeltajia tuntuu liikkuvan paljon reitillä.

Kävijämäärät ovat lisääntyneet Camino Francésilla aivan huikeasti. Kuten tuossa aiemmin kirjoitettiin, toukokuusta lokakuulle on tungosta. 2010 oli ruuhkainen pyhä vuosi, joten silloin monet kulkivat teltan kanssa, vaikka sitä yleensä ei tarvita.

Talvisin on rauhallisempaa, joulukuussa 2009 (Burgos – Santiago) sain välillä olla (/jouduin välillä olemaan) montakin päivää aivan yksin. Jos haluat lukea kokemuksistani, silloinen blogini alkaa sivulta:
http://talvicamino.wordpress.com/2009/11/
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: talvicamino - 09.12.2012, 14:42:27
Buen camino,
nyt kannattaa seurata Minnankengissä-blogia, jonka kirjoittaja saapuu tänään Leoniin:
http://minnankengissa.blogspot.fi/
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Camino - 23.06.2015, 23:14:19
Hei, muakin kiinnostaisi loka- tai syyskuussa lähteä vaeltamaan St jean de portilta Santiago de compostelaan ja sieltä vielä "maailman laidalle" (eli ilmeisesti Finisterreen).  Onko kukaan käynyt tuolla meren rajalla? Ja miten olette kulkeneet Suomesta vaellusreitille ja takaisin? Paljonko mennyt rahaa ja paljonko yöpyminen maksaa nuossa vaeltajille tarkoitetuissa paikoissa? Joissakin matkaoppaissa lukee jopa että ne olisi ilmaisia mutta kaikissa matkapäiväkirjoissa kyllä on aina maksanut jotakin...?
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Vampa - 09.10.2015, 18:36:19
Olen myös alkanut suunnitelemaan reissua Santiagoon ensi keväälle. Mahdollisesti toukokuun alkupuolella olisi tarkoitus lähteä. Vielä en ole tehnyt tarkkoja laskelmia, mutta kiinnostaisi kovasti kulkea pohjoinen reitti ja koukata primitivon kautta. Lähtöpaikka riippuu pitkälti siitä paljonko saan kesälomaa järjestymään. Onko kenelläkään kokemuksia tuosta reitistä paljonko aikaa kannattaisi varata, jos haluaisi Irunista lähteä liikkeelle, jos kunto on normaali?
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Nanumea - 18.10.2015, 13:13:36
Minäkin suunnittelen kevätcaminoa 2016! Tosin huhti-toukokuulle ja reittinä on perinteinen Camino Frances. Aikaisemmin olen vaeltanut puolet Francesista (400km välillä St. Jean - Carrion de los condes). Tuolloin oli tarkoitus vaeltaa koko camino, mutta reissu keskeytyi yllättäen. Keväällä sitten aloitan uudestaan St. Jeanista ja kävelen aina Santiagoon saakka, ehkä jopa Finisterreen.

Jos jollakulla on kysymyksiä tuosta kävelemästäni alkupuoliskosta, vastailen mieluusti. Ja Finisterren vinkkejä otetaan vastaan! Erityisesti bussikyydit Finisterrestä takaisin Santiagoon mietityttävät. Samoin huhti-toukokuun sää koko Camino Francesilla. Edellinen caminoni sijoittui kesä-heinäkuun helteisiin ja keväisin täytyy käsittääkseni varautua sateeseen ja kylmyyteen?
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Vampa - 25.10.2015, 10:26:05
Ensimmäinen asia, mitä oon selvitellyt, on kengät. Omistan yhdet Hanwagin Banksit leveällä lestillä, jotka kokonsa ja tuntumansa puolesta voisivat olla hyvät. Ostin tuossa loppukesästä, ja olen ollut tyytyväinen yleisesti. Ovat siis sopineet omaan jalkaan hyvin. Joitakin pitempiä matkoja kerennyt niillä jo kävelemään. Mutta ovatko tuollaiset gore-tex retkikengät liian tukalat? Osa porukkaa ilmeisesti käyttää keveämpiäkin kenkiä. Ja touko-kesäkuu oli siis reissun ajankohta.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Nanumea - 26.10.2015, 19:49:29
Ensimmäinen asia, mitä oon selvitellyt, on kengät. Omistan yhdet Hanwagin Banksit leveällä lestillä, jotka kokonsa ja tuntumansa puolesta voisivat olla hyvät. Ostin tuossa loppukesästä, ja olen ollut tyytyväinen yleisesti. Ovat siis sopineet omaan jalkaan hyvin. Joitakin pitempiä matkoja kerennyt niillä jo kävelemään. Mutta ovatko tuollaiset gore-tex retkikengät liian tukalat? Osa porukkaa ilmeisesti käyttää keveämpiäkin kenkiä. Ja touko-kesäkuu oli siis reissun ajankohta.

Minulla oli juuri tuollaiset gore-tex vaelluskengät kesäkuun caminollani, ja olivat aivan liian tukalat. :D Toisaalta reittini oli Camino Frances joka on huomattavasti lämpimämpi kuin Norte (jota käsittääkseni suunnittelet?) ja ajankohtakin oli myöhäisempi kesä. Veikkaan että pohjoisemmalle reitille alkukesään tuollaiset kengät sopisivat hyvin. Kunnon vaelluskengissä on myös se hyvä puoli, että niistä tulee vähemmän rakkoja kuin lenkkareista ym. "pehmeämmistä" kengistä. Vaikka kirosinkin kömpelöitä ja painavia kenkäni kävellessä, olin loppujen lopuksi iloinen siitä, että sain vähemmän rakkoja kuin monet kanssavaeltajat. Sateella on myös luksusta, jos kenkä pitää vettä!
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: cintaku - 10.01.2017, 23:03:05
Suunnitelmissa olisi tehdä pohjoinen reitti (camino del norte) sen tunnetuimman ja "perinteisimmän" reitin sijaan. Kuulemma se on kaikista kaunein.

Onko kenelläkään kertoa kyseisestä reitistä enemmän tietoa? Aikaa ja reitin maastoa-vaikeustasoa. Vai olisiko sittenkin fiksumpaa tehdä se camino Frances?

Luultavasti saan lomia sen 3-4vkoa. en ole kokenut vaeltaja, mutta ihan kevyesti on tullut käveltyä esim Thaimaassa se 20km pvä. (Ja nyt en tarkoita bangkokissa shoppailua 😂)
Ajankohta olisi varmaankin jossain heinäkuun lopun ja syyskuun alun välissä.

Ja varustus. On kehuttu vaelluskenkiä sekä kevyitä lenkkareita. Itsellä ei nilkat mitenkään muljahdus herkät ole joten suurta tulea en koe tarpeelliseksi. Olen tehnyt aasiassa muutaman päivän mittaisia vaelluksia lenkkarit jalassa. Mutta sehän on tietenkin eri juttu kun kuukausi.

Makuupussi ja alusta?

Kiitos!
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Kettu2017 - 01.02.2017, 16:31:14
Hiphei! Olisi tarkoitus lähteä vaellukselle ensi syyskuussa (2017) ja aikaa on vain viikko, joten olemme miettineet mieheni kanssa, että vaellamme vai noin 120km eli Sierrasta Santiagoon. Onko meillä järkevää lentää Barcelonaan ja mennä junalla Sierraan vai miten ihmeessä meidän kannattaisi suunnitella matkareittimme? Oisko täällä ketään viisasta kuka osaisi auttaa.... :). Millaisia on espanjalaiset junat?Hintataso? Onko Espanjassa eri junayhtiöitä joista on vara valita? Entäs sisäisiä lentoja? Pääsisiköhän Barcasta lentämään Sierraan? Apua apua auttakaa :)!
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: Zambba - 01.02.2017, 19:05:18
Hiphei! Olisi tarkoitus lähteä vaellukselle ensi syyskuussa (2017) ja aikaa on vain viikko, joten olemme miettineet mieheni kanssa, että vaellamme vai noin 120km eli Sierrasta Santiagoon. Onko meillä järkevää lentää Barcelonaan ja mennä junalla Sierraan vai miten ihmeessä meidän kannattaisi suunnitella matkareittimme? Oisko täällä ketään viisasta kuka osaisi auttaa.... :). Millaisia on espanjalaiset junat?Hintataso? Onko Espanjassa eri junayhtiöitä joista on vara valita? Entäs sisäisiä lentoja? Pääsisiköhän Barcasta lentämään Sierraan? Apua apua auttakaa :)!

Espanjalaiset kaukojunat ovat melko uusia, kulkevat isoilta osin uudella suurnopeusverkolla, ja niillä matkustaminen muistuttaa lentomatkustamista monin tavoin. Asemille on vähän hankala päästä, ennakkovaraukset ovat käytännössä välttämättömiä, ja turvatarkastuksissa kuluu aikaa. Tosin sitten yleisesti junat ovat asemien välillä nopeita. Vapaasti kilpailtua kaukoliikennettä ei ole, ja pitkän matkan junien aikataulut löytyvät osoitteesta http://www.renfe.com Lisäksi maassa on lyhyemmän matkan liikennettä.

Pohjois-Espanja tosin on hieman periferiaa, eivätkä siellä junat kulje tiheästi tai kovinkaan nopeasti. Lisäksi Espanja on pinta-alaltaan laaja, ja matkaa Barcelonasta Sarriaan tulee reilu 1000 kilometria.

Tässä kuussa tuolla välillä näyttää kulkevan päiväyhteys 10 tunnissa (AVE-suurnopeusjunalla Madridiin, siellä aseman vaihto lähiliikenteellä ja nopeahko juna perille) sekä hotellijuna, joka on lähdettyään 20.20 perillä 9.00.

Jos ette aio mennä erityisesti Barcelonaan, käyttökelposin lentokenttä on varmaankin Santiagossa. Myös Portugalin Porto voi olla vaihtoehto halvemmalla ja tiheämmällä liikenteellä, vaikkakin sieltä menee jokunen tunti Santiagoon sekä Sarriaan.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: KaisaN - 01.03.2019, 06:18:10
Niin täällä oli tällainenkin ketju...

Viime kesänä (2018) kävin kaverin kanssa tuon Camino Francesin tarpomassa Saint-Jean-pied-de-portista Finisterreen eli noin 870 km(?). Matkat sinne menimme maa- ja meriteitse, ruotsinlaivalla ja sellaisilla halpisbusseilla kuin Flixbus. Firmalla oli muuten ainakin silloin vielä sarjakortti Interflix, jolla sai 5 matkaa Euroopassa sadalla eurolla. Toteutettiin noilla viidellä koko reissu Tukholmasta alkaen, lukuun ottamatta väliä Pariisista lähtöpisteeseen, joka sekin oli vain muutaman kympin.

Ei kannata noita ruuhkia ihan liikaa pelätä. Meillä oli tasan yhtenä iltana vaikeuksia löytää yöpaikkaa, ja silloinkin neljäs paikka tärppäsi. Sentään oltiin seitsemän viikkoa tien päällä. Meillä oli päivämatka keskimäärin 18 km (0-31 km) ja se riitti kiitos meille oikein hyvin. Mikä kiire ihmisillä on... Siellä oli aika paljon väkeä, joilla homma näytti menevän suorittamiseksi, kun oli "pitäisi" olla perillä silloin ja silloin. Tuntui hyvältä idealta, että varasimme paljon aikaa. Siellähän voi tulla flunssaa, rasitusvammaa ja kaikenlaista, meillekin tuli.

Facebookissa on ryhmä Pyhiinvaellus, missä puhutaan paljon näistä reiteistä.
Otsikko: Vs: Camino de Santiago
Kirjoitti: illusia - 01.03.2019, 07:44:55
Vuoden 2017 keväällä kävelin Camino Francésia Pamplonasta Leóniin
https://illusiafinland.blogspot.com/2017/04/pamplona-uterga-14-km.html

Viime keväänä jatkoin Leónista Santiagoon (ja vielä vähän eteenpäin)
https://illusiafinland.blogspot.com/2018/04/leon-villadangos-del-paramo-22-km.html

Tästäkin vuodesta on tulossa vaellusvuosi ja lähden keväällä vaeltamaan Camino Portuguésia. Taidan tälläkin kerralla jakaa matkan kahdelle vuodelle ja tavoitteeni on kävellä Lissabonista Portoon ja siitä jonkin verran kohti Espanjaa rannikkoreittiä pitkin. Periaatteessa ehtisin kävellä Santiagoon saakka, mutta haluan välillä pysähdellä Portugalin ihastuttaviin kaupunkeihin/kyliin. Ja kuten yllä todettiin, aina saattaa tulla jalkavaivoja tai muita hidasteita.