Pallontallaajat.net

Maapallo on pyöreä => Eurooppa => Aiheen aloitti: rinja - 08.01.2006, 00:19:27

Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: rinja - 08.01.2006, 00:19:27
Heipä hei taas!
Missä Euroopassa on parhaat patikointireitit teidän mielestänne? Kansallispuistoalueet ja vähän pienemmätkin rykäisyt kiinnostavat, kunhan on hienot maisemat ja paljon raitista ilmaa  :D Tietty voi suositella vaellusreittejä täältä koto-Suomestakin! :)


P.S. Jos aikaisempi topic tästä aiheesta on, niin saa siirtää sinne - en löytänyt tosin vaik yritin etsiä.
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: tirmo - 08.01.2006, 00:41:38
minua kiinnostaisi hadrians wall ja camino, sillä kun voi valita useammasta reitistä, jos vaan jaksaa kävellä. ja maisemat on taatusti upeita atlantin rannikolla.  :D

oletko lukenut kirjan jalan halki ranskan? hauska tarina oman reitin toteuttamisesta, vaikka muut hulluna pitäisivätkin.
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Neiti Q - 08.01.2006, 11:59:48
Veikkaan, että suomalaiseen makuun rauhallisimmat reitit löytyvät kotoisesta Lapistamme. Siellähän voi kulkea ihan omia polkujaankin, mikä ei kai muualla Euroopassa ole aina mahdollista/sallittua. Oma kokemukseni rajoittuu Kevon kanjoniin, ja sitä voin kyllä maisemien puolesta suositella. Sopii hyvin aloittelijallekin, yöpymispaikkoja on tiuhassa ja maasto vaihtelevaa, reitti kulkee pääosin veden äärellä. (Näistä kotimaisista vaellusreiteistä on keskusteltu aiemmin Pohjoismaat-osiossa, muistelen!)

Ulkomailta itselläni on patikointikokemusta lähinnä Kroatiasta. Muutaman vuoden takaisella lomallamme tähtäsimme moniinkin kansallispuistoihin, mutta useimmat niistä osoittautuivat hyvin kansoitetuiksi ja palveluilla kyllästetyiksi teemapuistoisi. Paklenica oli poikkeus, siellä pääsi erämaatunnelmaan puolen päivän patikoinnin jälkeen. Aloitimme retkemme kansallispuiston pääportilta, mutta muutaman kilometrin "valtatien" jälkeen polku muuttui kapoisemmaksi hävitäkseen sitten syvemmällä metsäisessä vuoristossa paikoin täysin. Palveluita oli niukasti: yksi kahvila, josta sai makkaraleipiä iltaviiteen asti, ja yksi majatalo, josta sai yösijan ja juomaa. Alueella olisi voinut viettää useita päiviä retkeillen ja erikorkuisia vuorenkärkiä huiputtaen, mutta meille riitti yksi yö majatalossa ja paluu seuraavana päivänä toista kautta. Tästä yllättävän raskaaksi käyneestä Crny Vrchin (alle kilsan korkuinen) huiputtamisesta ja Male Paklenican patikoinnista olen (kai) kirjoittanut aiemmin Kroatia-aiheisiin ketjuihin. Anyway: meitä kohtasi yksi iso ongelma; reitit oli arvioitu nopeille kulkijoille, ei reppu selässä helteessä rahjustaville. Mistä seurasi toinen ongelma, juomaveden loppuminen kesken reissun. Lähteitä ei ollut majatalon lisäksi. Patikoinnin venyminen oli koitua kohtalokkaaksi myös siksi, ettemme olleet varanneet evästä - kyllähän sitä nyt kaurapuuron voimin viisi tuntia kävelee! Ehkä normaali ihminen pärjäisikin rasituksessa ilman ravintoa, mutta kun diabeetikkomieheni alkoi hoippua, tiesin, että enää ei olla normaalin rajoilla.. Ystävällisten vastaantulijoiden eväsleipien ansiosta selvisimme ennen pimeän tuloa ihmisten ilmoille. Se pitää vielä kertoa Paklenican eduksi, että alue on ihan merenrannassa, joten korkeimmilta huipuilta näkee aina edustan saaret ja veden, tosi kaunista!

Patikoinnin mekasta Sveitsistä vielä sen verran, että siellä sinänsä komeat alppimaisemat ovat niin suosittuja, että joka huipulla on ruuhkainen ravintola.. Emme yrittäneet varsinaisesti patikoida, kunhan kuljeskelimme hieman joillain korkeilla paikoilla. Siitä jäi vähän hassu fiilis, kun alppipolut olivat suomalaisen kylätien tasoisia väyliä. Patikointi taitaa sveitsiläisille olla myös jonkin sortin puhdistautumisriitti, sen verran tiuhaan poluilla näkyi keppien kanssa nilkuttavia kulkijoita (oma polvivamma alkoi tuntua mitättömältä, enhän tarvinut edes tukisidettä..). Maisemat ovat toki omaa luokkaansa, jos vehreys ja kaukana siintävät aurinkoiset lumihuiput sattuvat miellyttämään silmää ;)
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: tzt - 09.01.2006, 16:16:59
Chamonixissa on paljon kivoja reittejä, jotka tosin ovat ajoittain hieman ruuhkaisia. Samoin Meri-Alpeilla Mercantourin kansallispuistossa on aika hauskoja reittejä hulppeiden näkymien kera.
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: juspu - 09.01.2006, 23:40:43
Itse olin jokunen vuosi sitten Bulgariassa Rila-vuorilla vaeltamassa. Oli hienoa ja upeat maisemat. Reitti kulki melko ylhäällä, ja jos en väärin muista niin kovin kaukana 2000 metristä ei käyty, ellei jopa mennyt yli. Voin kyllä muistaa täysin väärin. Lunta sieltä kuitenkin löytyi ;) Reitti oli mäkistä. Vähän tekstiä ja pari kuvaa. (http://jussi.verkkonen.net/balkan2002/0705.html)
Retkeilymajoja siellä tuntui olevan melko tiheään. Me käppäiltiin pienillä repuilla, shortseilla selvisi koko matkan, välillä pitkä paita oli ihan mukava päällä. Makuupussiakaan ei ollut mukana. Paikalliset retkeilivätkin omat eväät mukanaan, viinipullot ja muut herkut.
Meidän kulkema reitti oli ainakin helppo, ei siinä voi eksyä jos vähänkää osaa lukea karttaa ja ottaa summittaista suuntaa. Kartta ja kompassi oli kuitenkin hyvä olla mukana, vaikka oli siellä reitit merkattu aika hyvin, mutta kun reittejä kulki aika monta ja välillä ristiin, niin oli mukavempaa tarkistaa suunta.
Otsikko: Re: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: illusia - 10.01.2006, 12:08:40
Euroopassa olen patikoinut Irlannissa, Kroatiassa ja viimeksi Azoreilla (Sao Miguel). Irlanti on varsinainen patikkamaa, majoitus löytyy helposti reitin varrelta ja rinkkojen kuljetuskin järjestyy majapaikan puolesta, mikäli et halua koko varustusta kantaa selässäsi. Suosittelen Dinglen niemimaata! Jos reissupäiväkirja kiinnostaa, ota yhteyttä
[email protected]
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Tunkki - 05.02.2006, 23:55:22
Evo Lammilla on aika kaunis ja helppo. Lapissa, mm. Saariselällä löytyy monenlaista.

Jos extremeä haluat, kävele HKI-Heinola moottoritien vartta juhannusaattona.
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: olivia - 07.03.2006, 17:07:14
Viime kesänä talsimani camino de Santiago eli pyhiinvaellus Espanjan Santiago de Compostelaan on ylivoimaisesti parhain ulkomaanreissuni jonka olen tehnyt (lähes vuosittain kuitenkin jossain ollut - tosin olen vielä nuori :) ). Täällä taisi joku vanha keskustelu caminosta ollakin. Pointtina siis kävellä ikivanhaa pyhiinvaellustietä läpi pikkukylien ja uskomattoman kauniiden maisemien. Ilmapiiri caminolla on ihan mielettömän hyvä, jokaisella vaeltajalla kun on sama päämäärä, niin avuliaisuus ja yhteenkuuluvaisuus on ihan omaa luokkaansa. Majoitus on halpaa ja askeettista ja aamulla herätessä ennen auringonnousua ei ikinä tiedä missä seuraavan kerran päänsä painaa tyynyyn.

Jotkut ihmiset kyllä tapaavat ottaa loukkauksena sen että ei-katoliset kävelevät pyhiinvaellusreittiä ja pitävät sitä liikuntana/huvina/tavallisena vaelluksena, toivottavasti täällä ei tarvitse sotia tästä.
Otsikko: Madeiran levadat
Kirjoitti: Ready - 30.04.2006, 14:39:53
Jäimme ihan koukkuun maaliskuisella Madeiran reissulla patikointiin sikäläisten kastelukanavien, levadoiden varsilla. Näitä levadoita on satoja kilometrejä sinänsä pienellä ja jyrkällä saarella. Niiden avulla siirretään vettä sateisemmasta saaren pohjoisosasta kuivemmille etelä- ja itärinteille jotta viljely onnistuu sielläkin ympäri vuoden.

Eihän näitä alunperin patikointiin ole tarkoitettu mutta kastelukanavien varsilla kulkee huoltopolut ja usein jopa betonireunus jota pitkin voi kulkea pitkiäkin matkoja asumattomille seuduille, rotkojen rinteille, upean vehreän luonnon keskelle missä vesiputoukset kohisevat ja eukalyptusmetsät tuoksuvat. Reitit siis itsessään ovat tasaisia mutta nousu tai laskeutuminen reitille voi olla jyrkkä, levadoiden reunukset ovat välillä hyvinkin jyrkkiä ja kapeita ja voivat olla vailla suojakaiteita, eli haasteitakin riittää. Välillä levadat menevät myös tunneleihin joten taskulamppu voi olla tarpeen. Sää saattaa olla keskitalven sateilla vähän ongelma, sateet voivat huuhtoa turvarakenteita mennessään ja polut olla huonossa kunnossa.  Levadoita on helppo seurata, vain kylissä ne on valillä katettu betonilla mutta opasteviittoja tuntuu kyllä löytyvän melko hyvin ,sekä paikalliset tai muut patikoijat neuvovat aina mistä reitti jatkuu. Usein paikallisiin taloihinkin pääsee vain levadaa pitkin, ei siis minkäänlaista autotietä perille. Uskomatonta miten ovat saaneet talonsa ko. syrjäseuduille jyrkkiin rinteisiin rakennettua. (Yhdessä paikassa näimme tätä tekniikkaa kun tiputtivat tiiliä ränniä pitkin alarinteessä olevaan hiekkakasaan.) Osin syrjemmillä seuduilla on myös talot autioituneet ja jopa kokonaisia hylättyjä kyliä, varmasti kulkuyhteyksien huonouden vuoksi.

Itse kävimme reissullamme viidellä eri levadalla. Otimme aloittelijoina rauhallisesti, teimme noin 10 kilometrin päivätaipaleita ja pidimme paljon eväs- ja maisemankatselutaukoja. Hienointa on että monelle reitille pääsee Funchalin kaupungista kätevästi suoraan paikallisbussilla ja ihan kaupungin kupeesta suurimmalta ostoskeskukselta pääsee suoraan miltei erämaareitille. Ehdottomasti lähdemme uudelleen Madeiralle patikoimaan!
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Bahiya - 30.04.2006, 14:54:12
Tosiaankin nuo Madeiran levadat ovat vertaansa vailla. :) Joistain kohdista on huikeat näkymät merelle tai alas rotkoon. Kannattaa varata kunnon kengät mukaan, että niillä pystyy kävelemään kapeitakin reunoja pitkin.
Tulee ihan mieleen miten tuli käveltyä levadoja aurinko paistoi ja oli niin ihana kävellä kun vesi solisi jalkojen alla. Voisin lähteä heti uudestaan.  :P
Otsikko: North Sea Trail
Kirjoitti: tirmo - 06.07.2006, 17:20:17
Tämän päivän HBL:n innoittamana: North Sea Trail (http://www.northseatrail.org/) vaikuttaa aika kunnianhimoiselta, jos koko matkan, 6000km, köppöstelee. Lyhyempinä pätkinä useassa maassa ja hienoja maisemia matkan varrella katsellessa voisi olla ihan hauska osa reissua!  :D
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: aada - 13.07.2006, 12:36:09
Jos Etelä-Puolassa liikutte ja patikoiminen kiinnostaa, niin kannattaa käydä tsekkaamassa Morskie Oko niminen vuoristojärvi. Sinne pääsee helposti bussilla parilla vaihdolla. Ensin täytyy ottaa bussi esim. Krakovan pääasemalta Zakopaneen (busseja lähtee pari tunnissa) ja varata aikaa n. 2 tuntia. Sitten Zakopanen keskustasta hypätään minibussiin, joka vie ylemmäs vuorille. Sen jälkeen alkaa 9km taivallus Morskie Okolle. Kannattaa varata retkeen koko päivä aikaa ja lähteä jo aikaisin Krakovasta, nimittäin viimeinen bussi Zakopanesta Krakovaan lähtee klo 20.00. Me oltiin laiskoja heräämään aamulla ja siksi meinattiin myöhästyä bussista. :oops:

PS. Jos jalat eivät kanna enää vuoristojärveltä takaisin bussille, on mahdollisuus ostaa paikka hevoskärryistä n. 5e hintaan. Kannattaa tinkiä!  8)
Otsikko: Madeira
Kirjoitti: purhonev - 13.07.2006, 18:35:10
Yksi ääni täältäkin Madeiran levadoille. Kaikki olennainen tulikin tuossa jo sanottua näistä, tässä pari matkakuvaa.

Madeiran matka (http://www.pallontallaajat.net/pt2/matkakuvat.php?id=18)
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: illusia - 14.07.2006, 09:48:26
Madeiran levadat ovat tosiaan mainioita patikoimiseen. Tuo Santiago de Compostela on yksi minun (monista) haaveistani. Sitä odotellessa voi lukea vaikka Susanna Linnan kirjaa "Simpukankuorelta kotiin".

Lähden elokuussa patikoimaan Tsekin Trutnoviin. Onko kenelläkään kokemuksia kyseisestä alueesta?
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Ready - 18.07.2006, 12:03:00
Sveitsin lomalta palattuamme: Upeamaisemaisia patikkareittejä löysimme Interlakenin seudulta Bernin Alpeilta, joiden komeimmat huiput ovat Jungfrau, Eiger ja Mönch, yli 4000 metrisiä.
Meille sattui aika helteiset säät joten sinänsä ei suosinut patikointia, mutta paria helppoa (ei niin paljon nousua) reittiä kokeiltiin. Sinänsä ei olla kokeneita patikoijia, joten tuskin oltaisiin viileämmälläkään säällä kokeiltu suuria korkeuseroja sisältäviä reittejä. Mm. nousemalla Lauterbrunnenista Mürrenin ylhäällä sijaitsevaan kylään löytyy paljon vaihtoehtoja. Tosin tänä kesänä halvin rinnejuna Lauterbrunnen-Grutschalp välillä on remontissa ja joutuu käyttämään kalliimpaa köysirataa. Ihanaa oli tallustella kukkivien alppiniittyjen keskellä lehmänkellojen kilinässä ja edessä mahtava edessä aukeava lumihuippuisten vuorien panoraama!
Toinen hieno reittien aloituspaikka on Grindelvaldin kylästä köysiradalla Firstille. (tuo köysirata on n. 5000 metriä pitkä ja maisemat ovat hienot koko parikymmenminuttisen matkan) ja sieltä pääsee moneen suuntaan.

Reitit on hyvin viitoitettu, jos tietää päämääränsä on vaikea eksyä.
Seutu mukaanlukien Interlakenin molemmilla puolilla olevat Briexersee ja Thunersee on niin kuvankaunista että tuonne täytyy ehdottomasti päästä uudelleen!
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: PetraJii - 18.07.2006, 12:20:13
Eikö Skotlantia suosittele kukaan vai onko se niin itsestäänselvyys patikointikohteena? Sinne päin suuntaamassa vajaan kahden viikon päästä.
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Pipru - 18.07.2006, 13:50:59
Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Veikkaan, että suomalaiseen makuun rauhallisimmat reitit löytyvät kotoisesta Lapistamme. Siellähän voi kulkea ihan omia polkujaankin, mikä ei kai muualla Euroopassa ole aina mahdollista/sallittua. Oma kokemukseni rajoittuu Kevon kanjoniin, ja sitä voin kyllä maisemien puolesta suositella. Sopii hyvin aloittelijallekin, yöpymispaikkoja on tiuhassa ja maasto vaihtelevaa, reitti kulkee pääosin veden äärellä


Kovasti muistelisin, että Kevo on kansallispuistoaluetta, eikä siellä saa kulkea kuin merkittyjä reittejä! Ja näin vois myös päätellä, että yöpyminenkin on sallittua vaan varsinaisilla yöpymispaikoilla...?? Maisemien puolesta suosittelen myös minä Kevoa, vaikka porukkaa sielä kyllä kulkee melkolailla! Jos ei halua törmätä muihin vaeltajiin (ainakaan kovin suurella todennäköisyydellä) suosittelen vieressä olevaa Muotka tunturia. Koska valmiita polkuja ei oo kun pätkä vanhaa postipolkua ei muita koko viikkoon näkyny. Maisemat kans luonnollisesti tosi upeet!!


Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Patikoinnin mekasta Sveitsistä vielä sen verran, että siellä sinänsä komeat alppimaisemat ovat niin suosittuja, että joka huipulla on ruuhkainen ravintola.. Emme yrittäneet varsinaisesti patikoida, kunhan kuljeskelimme hieman joillain korkeilla paikoilla. Siitä jäi vähän hassu fiilis, kun alppipolut olivat suomalaisen kylätien tasoisia väyliä.


Riippuu mitä huiputtaa. Nämä vuoret mihin pääsee vähintään pururataa vastaavaa tietä ylös asti on just näitä "turistikohteita", jotka ei sitten niin kovin ylhäällä sijaitsekkaan. Maisemia kyllä todellakin niilläkin korkeuksilla jo riittää!! Jos vaan kunto ja edellytykset riittää suositten ns. "ihan oikeaa vuoren vallotusta". Korkealla, vaikeakulkuisessa maastossa ei liikennettä taikka ravintoloita kyllä paljoakaan näe. Meidän huiputtaman vuoren huipulle ei millään olis voinu pystyttää edes pientä mökkiä, saati sitten ravintolaa :) Toki vuoren alarinteillä sitten oli tällanen perinteinen maatalo, joka toimi myös "ravintolana". Kuulemma sen pyörittäminen oli lähinnä harrastus, koska asiakkaita kävi suht harvaan. Mutta näin siis mun kokemuksella Kanderstegissa...maalaisjärjelläni kuvittelisin että sama pätis aika pitkälti muuallaki :wink:
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: menninkäinen - 18.07.2006, 14:49:30
Italiassa lähellä Genovaa oleva Cinque Terren patikointipolku on ihastuttava vuoristoinen kalastajakylästä toiseen luikerteleva reitti. Voipi tosin olla aika turistintäytteinen pahimpaan loma-aikaan, mutta muuten upea ja rauhallinen.

Kroatiassa olen myös tepastellut kauniissa luonnonpuistoissa, jotka ovat olleet keskenään hyvinkin erilaisia, mutta lumoavia esim. Plitvice ja Mljet.

Korsika olisi varmaan myös ollut upea patikointikohde, mutta käyntini aikana koko saari oli aivan sumussa monta päivää. Ehkä sinne pitäisi uskaltautua joskus uudelleen.
Otsikko: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Neiti Q - 21.07.2006, 09:34:30
Lainaus käyttäjältä: "Pipru"
Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Oma kokemukseni rajoittuu Kevon kanjoniin, ja sitä voin kyllä maisemien puolesta suositella. Sopii hyvin aloittelijallekin, yöpymispaikkoja on tiuhassa ja maasto vaihtelevaa, reitti kulkee pääosin veden äärellä


Kovasti muistelisin, että Kevo on kansallispuistoaluetta, eikä siellä saa kulkea kuin merkittyjä reittejä! Ja näin vois myös päätellä, että yöpyminenkin on sallittua vaan varsinaisilla yöpymispaikoilla...??Ihan oikein. Kevon kanjonissa on tosi tarkkaa seka kulkemisen etta yopymisen ja tulenteon kanssa, mutta telttapaikkoja on aika tiuhaan. Kevo ei ollut mikaan hyva esimerkki vapaasta kulkemisesta, mutta kansallis|luonnonpuistojen ulkopuolellahan Suomessa on meininki vapaa.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Matkaajanainen - 01.07.2008, 14:06:06
Olisiko tuoreempia kokemuksia patikoinnista? Itse olen miettinyt yhtenä vaihtoehtona syys-lokakuussa 4 yötä jossain kivassa vuoristomaisemassa jossa voisi vähän patikoidakin... max 20km päivässä ja yöksi takaisin hotellille. Ja kohde jossa pärjää englannilla ja muutamalla saksan sanalla ja pystyy kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä! Hakusessa siis kohde Suomen ulkopuolelta.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: aaro - 01.07.2008, 14:17:33
Olisiko tuoreempia kokemuksia patikoinnista? Itse olen miettinyt yhtenä vaihtoehtona syys-lokakuussa 4 yötä jossain kivassa vuoristomaisemassa jossa voisi vähän patikoidakin... max 20km päivässä ja yöksi takaisin hotellille. Ja kohde jossa pärjää englannilla ja muutamalla saksan sanalla ja pystyy kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä! Hakusessa siis kohde Suomen ulkopuolelta.
Ainakin Popradin seutu Slovakiassa sopii kuvaukseen. Saksaa tosin taidetaan siellä puhua paremmin kuin Englantia. Joka tapauksessa julkinen liikenne (vuorikyliin pääsee Sporalla!) toimii ja patikkareitit on kunnossa. Olin siellä kesäkuussa 2006 vaeltamassa ja hyvät muistot jäi. Juuri tuollaisia 10-20 km:n päiväretkiä pystyi tekemään ja sitten hotellille palaamaan illaksi. Syys-lokakuun ilmoista tuolla en ole rehellisesti sanoen varma, luulisin syyskuun ainakin olevan vielä ihan siedettävä ulkoilun kannalta.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: funk - 01.07.2008, 15:08:04
Pyreneiltä löytyy reittejä muutaman päivän vedoista useamman kuukauden reissuihin. Varmaan ihan päiväretkiäkin. Aiheesta löytyy myös loistava Trailblazerin opaskirja Trekking in the Pyrenees. Tästä näyttää ilmestyneen myös uusi painos tänä vuonna, ks. vaikka amazon.co.uk.

Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Curtis - 01.07.2008, 16:26:33
Itse olen tutustunut patikointiin Apenniineilla ja Alppien etelaisimmilla vuorilla. Reitteja on valtavasti, joskin itse kutsun tuota meidan patikointia vuorikiipeilyksi. Ideana on kavuta sellaisille vuorille, joille paasee trekkaamalla ylos asti. Eli ei mitaan koysia tai muuta minulle "extreme"-varustusta. Apenniineilla paasee monessa paikassa noin 2500 metrin korkeuteen ilman sen suurempaa voimainkoitosta (itsellani on normaali kunto, en talla hetkella harrasta muuta kuin kapuan noin kerran viikossa vuorelle). Maisemat ovat mielettoman kauniita. Viime viikonloppuna testasimme Adamellon, joka on Brescian ja Lago d'Iseon pohjoispuolella. Siella on mahdollista kavuta jaatikolle asti, joka on noin 3000 metrissa.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Matkaajanainen - 01.07.2008, 18:36:53
Tuo Poprad on aikaisemminkin kiinnostanut, pitääkin selvittää sitä vähän tarkemmin... Mihin siinä lähistöllä lentäisi edullisimmin? Onko Wieniin lentäminen lähimpänä?
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Boheemi - 01.07.2008, 19:16:23
Tuo Poprad on aikaisemminkin kiinnostanut, pitääkin selvittää sitä vähän tarkemmin... Mihin siinä lähistöllä lentäisi edullisimmin? Onko Wieniin lentäminen lähimpänä?

CSA:lla pääsee Popradiin asti (esim. HEL-PRG- Kosice - Poprad, viimeinen väli järjestetty bussilla).
Halvimmillaan pari sataa m/p.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Itärajan Ilpo - 07.01.2009, 10:57:41
Oon Skotlantiin lähdössä toukokuun puolivälin paikkeilla trekkaamaan ja reittisuunnitelmat hieman vielä avoinna. Siksi kaipaisinkin kokeneemmilta Skotlannin matkaajilta vinkkiä reiteistä jne.
Tarkoituksena on heittää 3-5 päivän vaellus niin, että yöt nukuttaisiin pubeissa/majataloissa ja reitti saisi kulkea kylästä kylään. Emme siis haluaisi tehdä ainoastaan päiväretkiä yhdestä ja samasta majapaikasta.
Toisaalta olen kuullut, että nykyään Skotlannissa saisi teltankin pystyttää suht. vapaasti, joten teltassakin yöpyminen reitin varrella voisi tulla kyseeseen.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Aquarian - 12.01.2009, 17:11:36
Oon Skotlantiin lähdössä toukokuun puolivälin paikkeilla trekkaamaan ja reittisuunnitelmat hieman vielä avoinna.
...
Tarkoituksena on heittää 3-5 päivän vaellus niin, että yöt nukuttaisiin pubeissa/majataloissa ja reitti saisi kulkea kylästä kylään.

Yksi klassikko on West Highland Way (http://www.west-highland-way.co.uk/).

Koko reitti on aika pitkä, mutta siitähän voi kulkea vain jonkun osan. En osaa sanoa millainen tuo on patikoida kun menin vain junalla :) rautatie kulkee siis osin samoja laaksoja. Muistaakseni junan ikkunasta parhaat (ja karuimmat) maisemat alkoivat Bridge of Orchyn jälkeen.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Minskiss - 23.04.2009, 15:03:18
Onko jollain kokemusta ihan etelä-Ranskan patikkapoluista? Nizzan on suuntima kesällä ja luin jostain koko rannikon pituisesta "polusta". Myös Nizzasta pohjoiseen taisi olla joku luonnonpuisto jossa voi pistää jalkaa toisen eteen? Paikallisessa kirjastossani oli vain Monika Björkin "Elämyksiä ja kävelyretkiä" kirja aiheeseen liittyen.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: kalabaliikki - 23.04.2009, 22:00:29
Voi kyllä, ne Madeiran levadat!

Joku jo mainitsikin Puolan ja Zakopanen seudun. Tatra-vuoristo Puolan ja Slovakian rajamailla tarjoaa paljon eri tasoisia paitikointimahdollisuuksia. Toisiin kohteisiin pääsee ylös hissillä ja voi kävellä alas jalan (esim. Lomnický štít Slovakiassa) ja toisiin pääsee vain jalan (esim. Rysy, vissiin Puolan korkein huippu). Vaikka ei olisikaan mikään vuorikiipeilijä, vaan pikemminkin peruspatikoija, Tatran maisemissa pärjää hyvin myös vähän vaativammiksikin merkittyjä reittejä. Eväät ja kartta vaan messiin!

Popradia en tosin neuvoisi pitämään tukikohtana, vaan mieluummin jotain pikkukylää jonkun halutun vuorirykelmän juurella. Itse olen ollut Popradissa kaksi kertaa, tylsä ja hiljainen pikkukaupunki. Lisäksi vanhaa keskustaa ei juurikaan näy, vaan paikat on siistitty (lue: talot maalattu äklömakeilla pastellisävyillä) turisteja silmällä pitäen.

Lisäksi mieleen tulivat Pohjois-Italian Dolomiitit. Ko. alueella riittää patikointireittejä (yleensä kulkevat huipulta toiselle tai sitten voi tehdä päiväretken jollekin huipulle) ja maisemia! Dolomiti d'oltre Piaven alueella tsekattiin joitakin vuosia sitten Montanel- huippu. Jossain samoilla suunnilla on myös kuuluisampi vuori, Marmolada ja monia muita. Osaan noistakin paikoista/huipun ravintoloihin pääsee korihissillä, mikäli sellaista haluaa harrastaa..
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: -sissi- - 24.04.2009, 08:15:54
Vielä yksi ääni Madeiran levadoille!

Aivan mielettömät maisemat, ei juuri vaaraa eksymisestä ja kaikille käärmekammoisille vielä bonuksena se, että Madeiralla ei ole lainkaan käärmeitä.

Reittejä löytyy tosiaan monentasoisia, osa on todella vaativia jyrkkine reunoineen.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: ihmeseikkailija - 24.04.2009, 13:07:33
Itse on tullut käytyä lähinnä lapissa niin Suomen kuin Ruotsinkin puolella.
Vaeltaminen Keski-Euroopassa on hieman toisenlaista kuin pohjolassa. Molemmissa omat hienot puolensa.

Itsellä kokemuksia lapin lisäksi, Unkarista, Slovakiasta, Puolasta, Romaniasta, Bulgariasta ja Sloveniasta.

Unkarissa aika vaisuja paikkoja mutta ok.
Slovakian/Puolan high tatralla on reittejä ja mökkejä. Ihan kiva paikka. Uudestaankin sinne menisin kuin myös Romanian Karpaateille.
Eniten olen kuitenkin tykästynyt Julianin alppeihin Sloveniassa. Tullut jo pariin otteeseen käytyä. Ihmiset osaavat englantia ja muutenkin ovat mukavaa sakkia. Lisäksi reittejä on monentasoisia ja ympärillä avautuu vuoristomaisemaa joka suuntaan. Siellä olisi hyvä olla mukana valjaat ja varmistusvälineet, että voi joillakin pätkillä itsensä kiinteisiin köysiin pistää kiinni. Googlettamalla löytyy hyvää inffoa...
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: heinäneito - 26.04.2009, 12:18:38
Pakko tänne mainita Itävalta, vaikken mikään kovin kokenut patikoija olekaan. Taitaa olla jo niin itsestään selvä kohde, ettei tarvitse nimeltä mainita, mutta me olimme valmismatkalla Zell am Seessa ja sieltä käsin pääsi niin opastettuna kuin itsekseenkin eri mittaisille patikkareiteille.

Me menimme ensin oppaan mukana pienen reitin ja sen jälkeen uskaltauduimme itseksemme reittikartan avulla päivän patikkaretkelle. Reitti oli tosi rauhallinen kesäkuun puolessa välissä. Ketään ei juurikaan tullut reitillä vastaan ja ihania alppimajoja tuolta löytyi! Ja pärjäsi englannin ja auttavan saksan kanssa hyvin.

Muualla euroopassa en ole pahemmin vaeltanut, mutta kyllä tuosta reissusta sen verran kipinää jäi, että varmasti muitakin paikkoja tulen kokeilemaan!
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Nakkis - 26.05.2009, 13:17:52
Itävallassa Seefeld ja Zell am See varmastikin, ja Skotlanti on hieno myös. Itse mielin Islantiin.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: hierro - 28.05.2009, 20:42:30
Stubai Höhenweg Itävallassa:
http://www.stubai.at/xxl/_lang/en/_season/at1/_area/sommer/_subArea/743951/_articleId/747243/index.html
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Hermes Trismegistus - 04.09.2009, 19:22:03
Turkissa pääsee Fethiyestä Lycian Waylle, joka oli jossain lehdessä valittu top 10 patikointireitiksi. Reitillä on hyvät opastemerkit ja suurimman osan ajasta seuraa vanhaa muulipolkua vuorilla lähellä merta. Ensimmäiset 2-3 päivää ovat melko helppoja ja öiksi löytyy majapaikkoja, kävelin Lonely Planetin neuvojen mukaisesti tuon alkupään reitin "takaperin" Alincasta Ovacikiin. Yöt olin bungaloweissa Olive Gardenissa ja George Housessa, molemmat paikat olivat todella hyviä, hinta noin 15 euroa sisältäen aamupalan ja lounaan. Kabakissa on myös ranta, joissa on vähemmän turisteja kuin monessa muussa paikassa tuolla seudulla ja Kabakista pääsi veneellä vielä eristyneemmälle rannalle (Paradise Beach), jossa asui paikallisia "hippejä"...

Tuon alkupään jälkeen Lycian Way muuttuu hankalammaksi eikä öiksi löydy majapaikkaa kuin korkeintaan joistain pikkukylän talosta, eli omat romppeet yöpymiseen pitää ottaa mukaan.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: tintin - 04.09.2009, 23:21:32
Kevon kanjoni Utsjoella. Ihan huippuluokkaa ja ihan kotimaassa. Aina ei tarvitse lähteä ulkomaille...
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: ihmeseikkailija - 05.09.2009, 15:45:21
Täytynee mainita myös Suomen käsivarsi, varsinkin palikkapolun (kalottireitin) ulkopuolelta löytyy rauhaa ja kivoja paikkoja/haastavia reittejä.

Nimimerkillä kahdesti siellä jo tälle kesälle vaellellut, yhteensä 24 päivää...  ;D
Saattoi mennä kolmekkin päivää, ettei muita kulkijoita näkynyt.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: aaro - 07.09.2009, 11:06:43
Mitenkäs Korsika? Jollain nettisivulla (en tähän hätää jaksa kaivaa osoitetta) oli noista puhetta ja pidempiäkin vaelluksia voi tehdä. Telttaa tai muuta ei tarvitse kantaa mukana sillä mökkejä on aina muutman kilometrin välein. Voisin joku kesä lähteä tuonne vaeltamaan, matkustaminenhan tuonne on kohtuuhintaista. Easyjet ja AirFrance kilpailevat Manner-Ranskasta Korsikalle menevillä lennoilla.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: naturfocus - 09.09.2009, 14:11:43
Vaimon kanssa olemme patikoineet Madeiralla, Azoreilla, Brittein saarilla, Italiassa ja viime vuodet erityisen ahkerasti Iberian niemimaalla (Espanja, Andorra, Portugali). Nykyinen suosikkikohde on Espanja. Espanjan reiteistä löytyy myös erinomainen opastus ja vielä suomeksi: www.topwalks.net/fi/index.htm (http://www.topwalks.net/fi/index.htm)
Olemme käyneet läpi sekä Andalusian, Valencian seudun ja Espanjan pohjoisosien reittejä. Kannustan tutustumaan erityisesti Picos de Europan kansallispuistoon (Asturia, Kantabria) ja Pyreneiden reitteihin (Huesca, Aragonia).
Pohjois-Espanjan reitit tarjoavat mahtavia maisemia ja monipuolisesti upeita reittejä. Ja sää on tosiaan otollinen patikointiin. Kesällä kannattaa liikkua korkeammalla, yli 2000 metrissä. Talvella voi kävellä rantareittejä (Asturia, Kantabria) ja laaksojen alarinteillä.
Pyreneiden sesonkin on lyhempi kuin Picos de Europalla. Pyreneiden vuoristo on parhaimmillaan toukokuusta lokakuun loppuun. Erityisesti syys-lokakuun ruska-aika Chistaun ja Ordesan laaksoissa on suorastaan huumaavan upea!
Picos de Europan kansallispuisto on upeimmillaan toukokuusta lokakuun loppuun. Liebanan laaksossa ja varsinkin Kantabrian ja Asturian rannikolla on hienot patikointimahdollisuudet jopa joulu- ja tammikuussa. Liebanan laakson (Kantabria) ja Covadongan järvialueen (Asturia) ruska on yhtä hieno kuin Pyreneillä.
Yllä mainitusta nettioppaasta löytyy kaikki tarpeellinen: reittiselostukset, kartat, GPS-välipisteet, ajo-ohjeet, slideshow-esitykset ja valtavasti laadukkaita kuvia. Hyvä opas takaa onnistuneen patikointiloman. Kannattaa käydä vilkaisemassa kuvia Espanjan pohjoisosien maisemista.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Caitlin - 04.01.2010, 17:47:45
Oon Skotlantiin lähdössä toukokuun puolivälin paikkeilla trekkaamaan ja reittisuunnitelmat hieman vielä avoinna.
...
Tarkoituksena on heittää 3-5 päivän vaellus niin, että yöt nukuttaisiin pubeissa/majataloissa ja reitti saisi kulkea kylästä kylään.

Yksi klassikko on West Highland Way (http://www.west-highland-way.co.uk/).

Koko reitti on aika pitkä, mutta siitähän voi kulkea vain jonkun osan. En osaa sanoa millainen tuo on patikoida kun menin vain junalla :) rautatie kulkee siis osin samoja laaksoja. Muistaakseni junan ikkunasta parhaat (ja karuimmat) maisemat alkoivat Bridge of Orchyn jälkeen.


Skotlannin kuuluisimmat patikkareitit on mulla vielä kokematta, mutta oon kuullut tosi paljon hyvää West Highland Waysta, vaikka jos haluaa pos massoista niin tämä Skotlannin suosituin vaellusreitti WHW ei ole varmaankaan oikea valinta toukokuussa, milloin siellä on suurin sesonkiaika. Toukokuu on kuitenkin yleensä ottaen varmasti todella hyvää aikaa vaeltaa Skotlannissa, sillä on jo melkein kesä mutta hyttysuhkaa ei vielä ole.
Niistä osista Skotlantia, joita olen kolunnut patikoiden, voin suositella Glencoen ympäristöä (=mahtavat vuorimaisemat, löytyy West Highland Wayn varrelta), Ullapoolin aluetta (mahtavia vuorimaisemia, esim. An Tellachin huipulta näköalat on huumaavat!, mutta huonojen julkisten yhteyksien päässä) tai Isle of Skyeta (my favourite, ihana saari missä ihania ihmisiä ja upeat meri- ja vuorimaisemat :)
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: koko ceellä - 11.01.2010, 04:03:51
Mitenkäs Korsika? Jollain nettisivulla (en tähän hätää jaksa kaivaa osoitetta) oli noista puhetta ja pidempiäkin vaelluksia voi tehdä. Telttaa tai muuta ei tarvitse kantaa mukana sillä mökkejä on aina muutman kilometrin välein. Voisin joku kesä lähteä tuonne vaeltamaan, matkustaminenhan tuonne on kohtuuhintaista. Easyjet ja AirFrance kilpailevat Manner-Ranskasta Korsikalle menevillä lennoilla.

En oo käyny ja kun sinnepäin ois tarkotus nyt huhtikuun puolivälissä mennä, niin taitaa vielä valit.sti olla liian kylmää eli lumista/jäistä ainakin niillä komeimmilla mestoilla saaren pohjoispäässä. Mikä tilanne ois tosin tarkotus mennä viä konkreettisesti tsekkaan Haut-Ascon laskettelukeskuksessa - mikä siis on Korsikan korkeimpia vuoria (2,5+ km) lähinnä oleva paikka minne autolla pääsee (toivottavasti huhtiqssakin) ajaan ja mitä kautta se Korsikaa pohjois-etelä suunnassa halkova GR20-vaellusreittikin kulkee.

Mut sen verran kommentoisin sinne menoihin, että Ryanillahan on pari kertaa viikossa todella halpoja eestaaslentoja Sardinian puolelle Algheroon "Tukholman" Skavstan kentältä  - meillä makso ne h.kuun menopaluut sinne vain 55 euroa (ke.lennot eli vko perillä mistä hyvin todnäk. isoin osa ajasta Korsin puolella). Mistä Pohjois-Sardista ei oo niiin pitkä eikä kalliskaan (lautta)matka K.n puolelle ja auton vkra viikoks ei maksanu muistaakseni Allen kentältä kun noin 150€ - näin siis Hertziltä Ryanin sivujen kautta otettuna (tosin jos autolla on liikkeellä, niin pitänee kävellä öbaut ympärilenkki tai ainakin sellane mistä lopetuspisteestä helpohkosti pääsee takas sinne alkuun - siis oikeesti näin!  :) ).  

Tässä vielä pari linkkiä, mistä loistavaa lisäinfoa Korsikan vaellusreiteistä (jos ei sulla viä ollut).
http://corsica.forhikers.com/
http://www.summitpost.org/area/range/180735/corsica-corse.html

Jos ja kun hienolta näyttää maisemat yms., niin vois itekin vaiks vuonna 2011 tuonne myöhempänä ajankohtana suunnata käveleskeleen.
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: Fiasko - 08.03.2018, 12:30:30
Kaivan tämän keskustelun esille pari kertaa vuodessa,  joten nostettakoon tämä inspiroiva ja informatiivinen ketju päivänvaloon.

Jotta ei jäisi vain nostoksi,  jaettakoon neljä omaa suositusta:

-Päiväpatikka: Penzance-Land's end Cornwallissa  (takaisin pääsee bussilla). Rantareittien helmi.
-Laajennettu Eurooppa - Yhden yön vaellus Georgiassa: Stapatsminda-Betlemi hut/Meteo station, jossa voi  yöpyä joko sisätiloissa tai ulkona teltassa. Korkeuseroa on sen verran paljon, että osa käyttää nousuun  kaksi päivää.
-Noin viikon reissu: Skye Trail Skotlannissa (Skotlantiin-ketjussa on aika yksityiskohtainen raporttini).
-Jos käytettävissä on pari viikkoa: GR20 Korsikalla. Raskas vaellus, mutta tehtävissä ja ehdottomasti sen väärti. Tästä voin yrittää koota tarkemmankin selostuksen, jos joku  kyseiselle reitille lähtemistä miettii.   
Otsikko: Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
Kirjoitti: illusia - 10.03.2018, 08:45:40
Edellisen postaukseni (tähän ketjuun) jälkeen olen patikoinut Italian Cinque Terren, pari kertaa Puolan Tatralla ja Camino de Santiago de Compostelaa Pamplonasta Leóniin. Tämän vuoden suunnitelmissa on jatkaa keväällä Leónista Santiagoon saakka, käydä kesällä Tatralla Zakopanesta käsin ja vaeltaa Moselin viinilaaksojen reittejä n. 100 km Bernkastel-Kuesista Koblenziin. Reissuja voi seurata blogistani.