Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Bird

Sivuja: [1] 2 3 ... 7
1
Lähi-itä / Vs: Libanonista
« : 29.10.2017, 05:13:07 »
UM pelottelee tähän malliin nyt:

Lainaus
Matkustusturvallisuudessa Libanonissa on suuria alueellisia eroja ja maan turvallisuustilanne on hauras ja voi muuttua nopeasti. Syyrian konflikti heikentää yhä enemmän Libanonin turvallisuustilannetta. Ennakoimattomien pommi-iskujen tai muiden terroritekojen riski on koko maassa korkea. Terroritekoja voidaan kohdistaa myös länsimaalaisia henkilöitä tai heidän suosimiaan kohteita vastaan.

Jotta mikähän mahtaa olla se todellisuus sitten? Kyproksella pitäisi mahdollisesti lähteä käymään, ja logistisesti Libanon olisi hyvin siihen yhdistettävissä - ehkä jopa niin päin, että ottaisi lennot suoraan Beirutiin.

2
Lähi-itä / Vs: Iraniin saapuminen maitse
« : 29.10.2017, 04:49:37 »
Jos asut Etelä-Suomessa (tai ehkä muutenkin), niin helpoin ja ennen kaikkea varmin tapa lienee hankkia Iranin visa ihan Suomesta käsin. Kirjoittelin keväällä toisaalle Iran-ketjuun omista kokemuksista viisumin hankkimiseen liittyen. Ehkä hivenen työlästä, mutta kuitenkin lopulta toimi.

Tuhansia kilometrejä tuli viime keväänä Iranissa auton (eli yleensä aina Peugeot 405:n :D) kyydissä istuttua ja kaikenlaista nähtyä. En itse ajanut metriäkään, mutta sen uskaltaisin sanoa, että maan liikennevakuutussysteemi on todella hämärä. Autoa ajanut kaveri joutui nimittäin usein ostamaan jonkinlaisen lisävakuutuksen oman kotiprovinssin alueelta poistuessaan. Näiden hinnat sitten vaihtelivat myös paljon alueittain, ja toisinaan maanteillä oli myös tarkastuspisteitä, joissa paperit katsottiin.

Noin muutenhan Iran on autoilijalle hieno maa. Komeat moottoritiet halkovat autioimaita, ja parhaimmillaan tiet ovat kuusikaistaisia ja valaistuja, vaikka liikennemäärät ovat vähäisiä. Ja bensa maksaa hupaisat 10 000 rialia per litra eli nykykurssilla kait noin 0,20 €/l.

3
Aasia / Vs: Azerbaidzan, Baku
« : 10.03.2017, 18:47:11 »
https://evisa.gov.az/en/

Täältä pääsisi nyt klikkailemaan azerivisan itelleen $20 hintaan Finlandiya Respublikası -passin haltijana. Onko tää nykyisin näin helppoa vai kuvittelenko vaan?

Ei ollut vain kuvittelua homman helppous. Tiistai-iltana viisumi tilaukseen ja $24 maksu (ton kahdenkympin päälle tuli vielä neljä taalaa jotain käsittely/maksukuluja), ja torstaina päivällä hyväksytty viisumi odotti sähköpostissa. Toukokuussa sitten mennään! :)

Niin, ja tuohon kohtaan "Residence address" voi ilmeisesti laittaa mitä vaan. Nakkasin siihen jonkun Booking.comista löytyneen Bakussa sijaitsevan keskitason hotellin tiedot, vaikka mitään varauksia ei toki ole vielä tehtynä. Eivät siis näytä tarkistelevan asiaa mitenkään.

4
Lähi-itä / Vs: Iranin viisumin vaatimukset?
« : 07.03.2017, 18:12:25 »
Passit olivat sitten jo tänään noudettavissa postista Iranin viisumien kera eli ei voi ainakaan hitaaksi toimintaa moittia, kun alle viikossa saapuivat takaisin!

Sen sijaan vaimon viisumiin oli lähetystössä jostain käsittämättömästä syystä laitettu vanha tyttönimi. Passi on tietysti nykyisellä sukunimellä, joten ei kyllä nyt käy järkeen ollenkaan. Lisäksi etunimessäkin oli yhden kirjaimen virhe, joten homma ei valitettavasti tainnut sitten vieläkään olla tässä.

En edes Googlella onnistunut löytämään tietoja vastaavista ongelmista, mutta pitäähän asiaa joka tapauksessa alkaa nopeasti selvittämään. Vaikka passin numero ja syntymäaika ovat viisumissa oikein, niin saattaisihan tuosta silti ongelmia tulla matkalla. >:(

5
Lähi-itä / Vs: Iranin viisumin vaatimukset?
« : 05.03.2017, 02:03:10 »
Ja sitten tuoretta faktatietoa asiasta. Vähän kuin itse itselleni vastaten, kun aihe ei kovin paljoa taida foorumin lukijakuntaa kiinnostaa. Mutta toivottavasti kirjoituksestani olisi silti hyötyä edes jollekin. :)

Eli Iranin viisumia ei enää nykyisin saa Suomesta tuolla passi + paperit postiin -menetelmällä, joka toimi siis ainakin vielä vuonna 2012 hyvin. Iranin Helsingin lähetystössä on porukka vaihtunut, ja sitä myöten linja on kuulemma tiukentunut.

Olin puhelimitse lähetystöön yhteydessä, ja sieltä pyydettiin saapumaan paikan päälle haastatteluun. Mitään ei siis pitänyt lähettää sinne etukäteen, toisin kuin lähetystön sivuilla ohjeistavat. Eli passi ja muut dokumentit sitten vasta paikan päällä.

Ja tässä vielä listattuna nuo asiat, mitä pitää olla mukana turistiviisumia varten:

- passi, joka on voimassa vähintään 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen
- viisumihakemus täytettynä
- kaksi värillistä passikuvaa
- todistus matkavakuutuksesta, joka on voimassa 90 päivää matkan alusta

Hotellivarauksia tai matkalippuja ei tarvita. Mutta matkavakuutuksen on oltava ehdottomasti 90-päiväistä sorttia. Eli se tavallisempi 45-päiväinen ei kelpaa -> piti itekin sitten hommata tätä varten uusi vakuutus.

Ja sitten vielä mainittakoon se, että viisumi annetaan 90 päiväksi myöntämispäivästä eteenpäin. Eli viisumi pitää siis hakea korkeintaan pari kolme kuukautta ennen reissua tai muuten se ehtii mennä vanhaksi ennen matkaa!

Viisumihaastatteluun lähetystössä ei tarvitse varata aikaa, mutta konsulaattipuoli on siellä auki vain kello 9.00-12.30 ja torstaisin ei ollenkaan. Näinpä sitten piti lähteä reissuun keskiviikkona aamuyöllä kello 3.30, jotta ehti ajella Joensuusta aamuksi perille... 

Kello 9.15 olin sitten lähetystössä Kulosaaressa odottamassa omaa vuoroani. Hommat toimivat joutuisasti, ja kymmenen pintaan oltiin jo paikasta ulkona.

Viisumihaastattelua varten ohjattiin pieneen sivuhuoneeseen. Siellä sitten sinällään ihan ystävällinen kaveri kyseli useampaan kertaan, että miksi ihmeessä halutaan matkustaa Iraniin, kun maailmassa on niin paljon muitakin paikkoja jne. :D Ja että onko tämä nyt varmasti vain turistimatka jne.

Selkeäsanaista infoa tuli siitä, että jos on maassa muilla kuin turistiasioilla, niin pitää hakea sitten muunlainen viisumi. Ja tästä sitten vannotettiin useamman kerran, että onko ihan varmasti vain turistimatka eikä mitään muuta. Noh, kyllähän se sitä nyt tosiaan on, vaikka sekä minun että vaimoni ammateilla voisi kieltämättä Iranissa olla työmatkallakin. Eli saattaa olla, ettei kaikille tule tällaista tenttaamista matkan motiiveista kuin meille.

Haastattelun jälkeen sitten palattiin takaisin konsulaatin aulaan. Kortilla maksu viisumihakemuksista, ja sitten selvisi, ettei viisumeja saakaan heti sieltä, toisin kuin puhelimessa kertoivat. Yhdeksän euron lisähintaan sai kuitenkin kätevästi ostaa siitä kirjatun kirjeen kuoren ja raapustaa päälle oman osoitteensa.

Parin viikon sisällä lupasivat lähetellä passit takaisin. Näin ainakin käsitin, että myöntävä viisumipäätös olisi odotettavissa. Tosin en kyllä viitsi vielä lähteä Tehranin-lentoja varaamaan ennen kuin ne tarrat on satavarmasti passeissa.

PS. Niin, ja naisille sitten huivi pään ympärille viisumikuvaan ja myös haastatteluun Iranin lähetystössä. Ei tämä ehkä pakollista ole (ainakaan se huivi lähetystössä), mutta ainakin tuntuvat aidosti arvostavan sitä. Ja sama kait se jo Suomessa harjoitella näitä, kun perillä mennään sitten joka tapauksessa maassa maan tavalla. :)

6
Lähi-itä / Vs: Iranin viisumin vaatimukset?
« : 22.01.2017, 21:55:28 »
Onkosta tästä Iranin E-visastysteemistä nyt kellään suht tuoreita kokemuksia?

Itseäni jäi mietityttämään erityisesti tämä kohta:

Lainaus
Electronically submitting your online application is only the first step in the visa application process. Once you have electronically submitted your online visa application, you must contact the embassy or consulate at which you wish to apply to confirm whether you need to be interviewed by a consular officer, and to schedule an interview. You can find a list of Islamic Republic of IRAN embassies and consulates on minstry of foreign affairs website. If the embassy or consulate at which you apply informs that you must have a visa interview, the visa application process cannot be completed until you appear for an interview with a consular officer.

Eli saattavat vaatia saapumaan haastatteluun suurlähetystöön tai sitten eivät. Mikä mahtaa olla linja käytännössä? Näin runsaan 400 kilometrin päässä Helsingistä asuvana tällä on aika oleellinen merkitys siihen, kuinka vaivatonta homma on tai ei ole.

Vuonna 2012 kävin Iranissa, ja silloin kaikki hoitui lopulta aika mutkattomasti: passi ja tarvittavat paperit postissa Helsinkiin, eikä mennyt muistaakseni kovinkaan pitkään, kun passi tuli postissa takaisin viisumitarran kera. Mutta nykyisin ei sitten ilmeisesti tämä enää välttämättä onnistu?

7
Aasia / Vs: Azerbaidzan, Baku
« : 06.01.2017, 04:32:28 »
https://evisa.gov.az/en/

Täältä pääsisi nyt klikkailemaan azerivisan itelleen $20 hintaan Finlandiya Respublikası -passin haltijana. Onko tää nykyisin näin helppoa vai kuvittelenko vaan?

8
Aasia / Vs: Pohjois-Koreassa käyneita
« : 20.02.2016, 06:11:00 »
Olin itse ryhmämatkalla Young Pioneer Toursin kautta, heillä on Koryo Toursia halvemmat hinnat ja porukka keskimäärin enemmän reppumatkahenkistä. Hintavertailussa kannattaa huomioida myös se, mitä hintaan sisältyy. Ainakin YPT:n hintoihin sisältyy junamatka Kiinasta (lennot maksavat vähän ekstraa), kun taas noissa "omatoimimatkoissa" myös junaliput näyttävät maksavan ekstraa.

Jos budjetti on tiukka, suosittelisin siis YPT:tä. Kaikkein halvimmalla pääsisi tietysti jonkun kiinalaisen matkanjärjestäjän kautta. Sitten joutuu tosin kiinalaisen ryhmän mukaan, mikä voi olla hankalaa, ellei osaa kiinaa.

Kiitoksia sinulle ja myös kaikille muille vastauksista!

Olihan tuo YPT myös tiedossa etukäteen, mutta jotenkin olin sen vain sivuttanut. Mutta kun firman tunnuslauseena on We do group tours for people who hate group tours, niin eihän tuo kovin pahalta vaikuta. :)

Mitään budjettireissujahan nämä Pohjois-Korean-keikat eivät taida koskaan olla. Viime keväänä saatiin noin 1 500 eurolla mukava viikon Etelä-Karibian-risteily kahdelle tuolla summalla, vieläpä yläkansihytillä ja omalla parvekkeella. Nyt sitten jo yhdeltä saman verran viikon keikasta luultavasti maailman sulkeutuneimpaan valtioon. Joku voisi sanoa, että elämä on valintoja täynnä. :D

Mutta näinhän se menee. Aina ei voi valita, mutta joskus taas jopa kahteen kertaan. Eli tämän kevään reissun kohde saa nyt olla sitten Pohjois-Korea – ja toki Kiina siinä sivussa.

Tuo YPT vaikuttaa joka tapauksessa sen verran asialliselta lafkalta, että eiköhän sitä sen kautta sitten mennä Suuren Seuraajan ja Loistavan Toverin valtakuntaa ihastelemaan.

Muutaman vuoden vanhasta digipokkaristani rapsuttelin jo GPS-merkinnän pois. Mitäs kaikkea muuta pitäisi ymmärtää tehdä ennen reissua?

Ja ihan kaikenlaiset vinkit kelpaisivat ylipäätään! Mitä tuolla olisi hyvä tietää ja ymmärtää, siis niiden virallisten ohjeiden sun muiden takaa? Mikä oli suurin yllätys ja mitä tekisit jälkikäteen toisin?

Kyselen ehkä nyt paljon, mutta ehkäpä olen sitten jo ensi kesänä omalla vuorollani vastaamassa muiden Pohjois-Koreaan vielä matkaa suunnittelevien kysymyksiin. Täähän se kait just näiden foorumeiden idea onkin.

9
Kiina / Vs: Reittivinkkejä Kiinaan?
« : 20.02.2016, 05:32:10 »
Kolmisen viikkoa olisi aikaa keväällä Kiinassa. Meno on joka tapauksessa Pekingiin, ja takaisin Suomeen voisi lentää sitten vaikkapa Shanghaista.

Totta kai muutakin pitää nähdä kuin nuo kaksi suurta kaupunkia ympäristöineen. Tämä vaikuttaa silti niin kaaoottisen suurelta maalta, että vaikea ottaa mistään mitään selvää, joten täältä saa varmaan viisaammilta vinkkejä. :)

Eli mikä tai mitä kaupunkeja tuohon väliin kannattaisi ottaa kohteiksi?

Olisiko vaikka Xi’an fiksu vaihtoehto? Ja pääsisikö sieltä jotenkin järkeävästi näkemään Zhongyuanin suuri buddha-patsaan? Paljoakaan en Kiinasta tiedä, mutta kun noita jättipatsaita on tullut bongattua välillä melkein asiakseen entisen Neuvostoliiton maissa, niin tämähän olisi ihan must-kohde ainakin. :)

Ja mitään ultimate-reppureissua ei ole tällä kertaa suunnitteilla. Jotain välejä voisi siis maassa lennelläkin, varsinkin kun se näyttäisi tähänastisten hakujen perusteella ihan kustannustehokkaalta vaihtoehdolta, kun ne Air Chinat saisi ympättyä samaan varaukseen Suomi-Kiina-Suomi-lentojen kanssa.

Kiitoksia jo etukäteen, jos ja kun joku kokenut Kiinan-kävijä osaa kommentoida jotakin!

10
Aasia / Vs: Pohjois-Koreassa käyneita
« : 10.02.2016, 23:50:32 »
Onkos kellään muuten kokemusta näistä suomalaisen Traveller-matkatoimiston välittämistä Pohjois-Korean "omatoimimatkoista"?

Mitä nyt hintoja tutkin, niin saattaisi mennä kahdelta hengeltä suht samaan luokkaan kuin Koryo Toursin ryhmämatkat, jotka tosiaan ovat ilmeisen hyviä mutta myös aika suolaisia hinnoiltaan.

Olen tuonne Travelleriin toki jo ollutkin asiasta yhteydessä, ja mitään aitoja omatoimimatkojahan nämä eivät tietenkään ole. Mutta joka tapauksessa maata pääsisi tuolloin kiertämään vain kuskin ja "oppaan" kera. Ja ilmeisesti myös reissukohteita saisi samalla hieman toivoa itse, joskin toki mitään takuuta toiveiden toteutumisesta ei ole. Erityisesti Pjongjangissa sijaitseva maailman suurin stadion olisi itselleni urheiluihmisenä aika must-juttu, mutta sitä ei taida Koryo Tours tarjota kohteena ainakaan tällä omaan matka-ajankohtaani sopivalla tourilla. Lisäksi myös päivämäärissä olisi huomattavasti enemmän valinnanvaraa, mikäli ottaisi "omatoimimatkan" Travellerin kautta.

Joka tapauksessa tämä vaihtoehto kierrellä maassa edes näennäisesti hieman vapaammin kuin osana suurta turistilaumaa kiinnostaisi suuresti. Rahaa viikon reissuun mennee joka tapauksessa noin 2 000 euroa eli huomattavan paljon, joten reissu Travellerin kautta kieltämättä houkuttaisi.

11
Aasia / Vs: Pohjois-Koreassa käyneita
« : 31.12.2015, 05:27:12 »
Mikäs se mahtaa olla tilanne tällä hetkellä noiden GPS-laitteiden suhteen?

Suomen ulkoministeriöhän kertoilee matkustustiedotteessaan seuraavaa:
Lainaus
Helmikuusta 2013 alkaen matkailijat ovat voineet tuoda matkapuhelimensa maahan. Matkapuhelimet tulee rekisteröidä tullissa saapumisen yhteydessä. Ulkomaiset matkapuhelimet eivät toimi Pohjois-Koreassa, joten käyttöä varten niihin tulee ostaa pohjoiskorealainen sim-kortti. GPS-välineet on jätettävä Pohjois-Korean tulliin maahan tultaessa, josta ne on lunastettava maasta lähdettäessä.

Näiden totuusarvohan saattaa olla aivan mitä tahansa, joten miten sitten asia lienee käytännössä? Tarkoittaako tämä sitä, että maahan ei ole asiaa kera älypuhelimen tahi edes nykyaikaisen pikkupokkarin, jossa on on/off-kytkettävä GPS-ominaisuus?

Lähinnä siis meinaan sitä, että jos vaikkapa Kiinan-reissuun yhdistäisi Koryo Toursin järjestämän vierailun tähän kiehtovaan maahan, niin pitäisikö sitä varten kaivaa varastoista myös vanha kamera käyttöön? Ilman kännykkää nyt eläisi helposti viikon, mutta se olisi jo todella paha takaisku, jos edes kameraa ei saisi Suuren Johtajan valtakuntaan viedä. :)

12
Auto- ja moottoripyörämatkailu / Vs: Road Trip 2014
« : 28.05.2014, 04:14:33 »
Suosittelen hankkimaan Autoliiton kirjan Autoillen Euroopassa, siinä on paljon hyödyllistä tietoa esim liikennesäännöistä

Tätä kirjaa voin todellakin suositella jokaiselle autoreissua Suomesta kauemmas Eurooppaan suunnittelevalle. Siinä on aika hyvin tiivistetty kaikki oleellisimmat jutut selkeäksi paketiksi.

Via Baltican läpiajo Baltian maissa ei nyt eroa juurikaan autoilusta Suomessa. Tietkin ovat pääosin oikein hyvässä kunnossa, pahimmat päällystevauriot taitavat olla Suomesta tultaessa heti Viron ja Latvian rajan jälkeen. Liikennemäärätkin ovat lopulta isojen kaupunkien lähistöjä lukuun ottamatta melko vähäiset. Nopeusrajoituksia kannattaa tosin noudattaa kuuliaisesti - paikallinen poliisi tutkailee varsinkin Virossa paljon aktiivisemmin kuin Suomessa.

Puolan liikennekulttuuri on tosiaan aika sieltä ja syvältä, kuten ylläkin jo todettiin. Kovin tyypillistä on se, että kun yrittää vaikka vähän turvaväliä pitää, niin eiköhän sieltä joku sankari kiilaa eteen - ja sitten jarrutetaan hetken päästä lujaa, kun ei se autojono sen kovempaa edennytkään. Ratissa kannattaa olla siis normaaliakin tarkkaavaisempana! Osa Puolan valtateistä on myös melkoisen kuoppaisia kinttupolkuja eli keskinopeudet jäävät helposti todella alas. Olen kahdesti ajanut Puolan läpi autolla, ja molemmilla kerroilla matkat ovat tainneet viedä selvästi enemmän aikaa kuin äkkiseltään olisi voinut olettaa.

Ja Green card pitää toki hankkia vakuutusyhtiöltä ennen reissua. Eihän sitä EU-maissa varmaan tarvitse kuin onnettomuustilanteissa, mutta ei ole mitään syytä olla sitä hankkimatta, koska sen saa maksutta, kun vain viitsii pyytää.

Ja ylipäätään mitä vakuutusyhtiöihin tulee, niin varsinkin jos on tarkoitus säännöllisemmin automatkailla Suomen ulkopuolella, niin vertailu on entistäkin hyödyllisempää. Nää ovat toki just niitä ns. pienellä präntättyjä ehtoja, mutta autovakuutusten (kasko) omavastuissa on valtavia eroja silloin, jos vahinko tapahtuu Suomen ulkopuolella.

Varmasti seuraavakin reissuni alkaa samalla tavalla, koska laivayhteys Saksaan on nykyään niin tolkuttoman kallis. Finnlines on monopoliasemassa hinnoitellut sen pilviin.

Joo, perushinnat ovat melko kalliita. Mutta sitten vastapainoksi tarjoukset ovat välillä varsin hyviä. Piti ihan tarkistaa, niin vuosi sitten keväällä maksoin 327 euroa Travemünde-Helsinki-välin matkasta (2 aikuista + hytti + henkilöauto). Tällä hinnalla ei olisi kyllä ollut enää mitään ideaa lähteä ajelemaan takaisinpäin Via Baltican kautta, varsinkin kuin Saksasta palatessa aikataulu on paljon kätevämpi (lähtö Travemündesta yöllä klo 03 maissa ja runsaan vuorokauden kuluttua aamulla perillä Helsingissä) kuin toiseen suuntaan.

13
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 28.05.2014, 02:53:59 »
Taksikuskit nyt toki koittavat jekuttaa mutta se on sitä perinteistä.

Tästä olen muuten kovasti eri mieltä, ja saman voi yleistää reissuni perusteella myös muihin kaupunkeihin ja maihin Keski-Aasiassa. Taksikuskien kanssa oli nimittäin lopulta kovin vähän ongelmia, verrattuna esimerkiksi kokemuksiini joissakin Itä-Euroopan maissa.

Ainoa todella härski kusetusyritys tuli vastaan heti Dušanben kentällä, kun suhari kehtasi vaatia 20 taalaa/euroa vajaan viiden kilsan matkasta hotellille. Noh, tääkin hoitui sit lopulta kuudella dollarilla - toki siinäkin oli selvää ylihintaa, mutta yölennon ja viisumiodottelujen jälkeen rättiväsyneenä ei vaan jaksanut vääntää sen enempää.

Ja mitä erityisesti Kazakstaniin tulee, niin sehän on maa, missä kannattanee lähinnä matkustaa ns. kansantaksilla. Eli peukkua vaan pystyyn, niin yleensä minuutin tai parin sisällä joku auto jo pysähtyy. Sitten vain katsot, ettei autossa ole kuskin lisäksi ketään ulkopuolisia, ilmoitat määränpääsi ja kysyt hinnan. Hyvin usein se kuskin tarjoama hinta oli heti ns. oikea eli muutaman kilometrin kaupunkimatkoissa tyypillisesti noin 500 tengeä (noin 2 euroa) eli ei tarvinnut edes yrittää tinkiä.

Pidemmissä matkoissa toki oli aina sitten vähän enemmän tinkimistä. Näin länkkärimatkailijan kannalta tiukimpia paikkoja olivat nuo erilaiset asemat/rajanylityspaikat, missä lauma suhareita hyökkäsi kimppuun kuin hyeenat. Tyypillisesti hinta putosi kuitenkin noin puoleen, kun jaksoi edes kymmenen minuuttia esittää täydellisen välinpitämätöntä. Eikä ollut muuten edes vain yksi kerta, kun huomasin taksijanareiden jäävän lopulta kinastelemaan keskenään, kun joku suostui lähtemään kuskiksi kait niiden ennakolta päättämää alinta mahdollista hintaa halvemmalla. :D

Sen verran vielä noista pitkistä taksimatkoista Keski-Aasiassa, että ihan yleinen käytäntö oli se, että matkan alussa ajettiin sitten huoltoasemalle tankkamaan bensaa/dieseliä/kaasua autoon. Ja tässä tilanteessa kuski halusi tyypillisesti etumaksuna puolet matkasta. Alkuun tää vähän arvellutti, mutta kaikki toimi aina hyvin. Tankkihan oli autoissa melkein aina lähtiessä liki tyhjä (esim. bensa maksaa tuolla suunnalla tyypillisesti ehkä noin 0,70 euroa litra eli suomalaisittain todella halpaa, mutta paikalliseen elintasoon nähden jopa hävyttömän kallista!), joten tämä oli täysin ymmärrettävää. Ja sitten perillä maksettiin loppusumma, ei mitään ongelmia tässä koskaan.

Ylipäätään ihmiset tuntuivat tuolla Keski-Aasiassa(kin) olevan varsin rehellisiä. Sitten jos jossain mahdollisesti jekutettiinkin tietämättäni, niin se oli luultavasti niin pientä, ettei sillä mitään todellista merkitystä keskiluokkaiselle suomalaiselle ollut. Hintatasohan kun tuolla nyt oli vaan yleisesti keskimäärin todella halpa.

14
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 26.05.2014, 03:08:40 »
Reissu on nyt sitten heitetty. Kiitoksia vielä kerran kaikille, jotka jaksoivat kyselyihini jotain aiemmin talvella ja keväällä vastata. :)

Runsaan kuukauden matkalta olisi nyt aika työlästä lähteä kattavaa raporttia kirjoittamaan, mutta laitetaan jotain pointteja eri maittain. Ehkä osin kuin vastauksia omiin kysymyksiini.

Tadžikistan
Dušanbe ei ollut kaupunkina ollenkaan niin syvältä, kuin olisin voinut tämän ketjun perusteella kuvitella. Kyllä siellä hyvin muutama päivä meni, ja esimerkiksi puistoalue jättilipputangon lähellä oli suorastaan viihtyisä. Ennen matkaa kyselin täällä kohtuuhintaisen majapaikan perään, kun nettihaut tarjosivat lähinnä bisnesmatkaajien vaihtoehtoja. Hotel Vakhsh aivan kaupungin keskustassa osoittautui lopulta hyväksi valinnaksi: todella suuri 2hh oli 220 TJS (noin 30 euroa) yöltä. Ihan ehta Soviet-ajan paikka, tapetit vähän vinksallaan ja sänky kova, mutta kuitenkin vältti. Hotellilla on myös englanninkieliset nettisivut, mutta ei siellä kukaan kieltä osaa tai sähköposteihin vastannut. Mutta soittamalla ja venäjää puhumalla asiat järjestyivät. Saapuminen kaupunkiin oli aamulla noin kello 6, mutta eka veloitus meni vasta seuraavalta yöltä eli toimii oikein hyvin. Lentoajathan Tadžikistaniin ovat Euroopan suunnalta usein juuri tuota yöhommaa.

Niin, ja sen visan sai siis Dušanben kentältä tunnin parin odottelulla. LOI toki vaadittiin, mutta hinta oli sitten vain 34 USD muistaakseni. Euroillakin olisi voinut maksaa. Joka tapauksessa tajikkivisan saa siis kentältäkin, vaikka lento olisi perillä aamuyöllä.

Kaipaamani reissu Fann-vuorille onnistui myös yllättävän helposti. Dušanben kaupungin pohjoispuolella, mutta aivan pääkatu Rudakin lähellä on ns. Sementtitehtaan asema, mistä pääsi eteenpäin. Meininki tuolla oli toki täyttä kehitysmaasekoilua ja kunnon torikokouksia. Aikansa kun tuota härdelliä jaksoi ja venäjäksi tinki, niin sai auton ja kuskin koko päiväksi 600 somonilla eli noin 85 eurolla. Iskanderkul-järvellä asti tuli käytyä, ja jotenkin siellä pärjäsi ilman maastoautoakin, vaikka melkoista hiekkapolkua loppumatkan tiet olivatkin.

Ja kun hyvä kuski oli löytynyt, niin samaa kaveria käytettiin sitten seuraavinakin päivinä. Nurekin jättipato oli vaikka ihan kiinnostava kohde, joskin vielä huhtikuulla yhtään vettä ei vielä laskettu läpi putouksen. Ylipäätään Tadžikistaninssa näyttää olevan hyvä vesivuosi menossa - sähkökatkoja ei ilmennyt, ja jo lentokoneesta yöllä nähtynä yllätti, miten valoisa kaupunki Dušanbe oli.

Uzbekistan
Rajanylitys maahan kävellen Tursunzodan puolelta Tadžikistanista. Uzbekin systeemit oli odotetun tiukat. Ensin joku hassu lääkäritakkinen setä tarkisti passit, ja sitten pääsi tullikoppiin. Erillisellä tullikaavakkeella (täytettävä kaksi kappaletta) piti tehdä kaikki selvitys käteisvaroista ja muista arvotavaroista. Sen jälkeen sitten tarkastukseen. EU-passi oli näköjään valttia: ohjattiin jonojen ohi, ja itse tavaroiden tarkastuskin oli aika löysä. Paikallisilta mummoilta laskettiin suunnilleen jokainen leipäkin tarkasti, mutta suomalaiselle riitti vain laukun avaus.

Heti rajan takana odotti tietysti sitten lauma taksikuskeja. Ensin esität täysin välinpitämätöntä niistä jne. Kyllähän tämän homman oppi. 90 dollaria oli sitten lopulta hinta noin 400 kilometrin matkasta Samarkandiin. Lonely Planetin (ainakin tää Central Asian painos vuodelta 2010) ilmoitukset matka-ajoista olivat kyllä ihan väärin: noin kuuden tunnin sijaan matka kesti 8-9 tuntia, vaikka yhtään pidempää taukoa ei pidetty. Tiet olivat pääosin aivan järkyttävässä kunnossa - ja sitten harvoin kun jossain tasangoilla ei ollut tiessä kuoppia, niin vanhalla Daewoo Nexialla painettiin 150 km/h tai ylikin vauhtia. Ja voin muuten kertoa, että nämä olivat koko reissussa niitä pelottavimpia hetkiä, kun eihän noissa autonrämissä edes mitään turvavöitä ollut.

Uzbekistanin sisällä suurimpien kaupunkien välillä pääsi sitten ihan hyvin liikkumaan junillakin. Tosin 8 tunnin matka Buhara-Tashkent-välillä olisi mennyt yli 30 asteen helteessä varmaan mukavammin ykkösluokassa. Kakkosluokassa ei ollut minkäänlaista ilmastointia, eikä ikkunoitakaan oikein saanut auki - tuskaista se näytti monille lokaaleillekin olevan. Tuo matka maksoi muistaakseni noin 45 000 sumia eli 12 euroa. Jos olisi tämän asian tajunnut etukäteen, niin olisin ostanut 1,5 kertaa kalliimman ykkösluokan lipun eli lyönyt paikallisen VR:n lipputoimiston tiskiin vielä vähän isomman kasan paikallista "leikkirahaa".

Itse Tashkent oli sitten todella ankea mesta. Koko Keski-Aasian suurin kaupunki yli 2 miljoonalla asukkaallaan, mutta siellä vaan ei ollut sitten yhtään mitään mielenkiintoista kaupunkina. Uzbekistanin valtionsirkuksen näytäntöjä toki voin suositella kenelle tahansa (pääsyliput 10 000–50 000 UZS), ja urheilun ystävät voivat bongata paikallisia futismatseja (2 000 UZS). Ja iltaelämäkin täysin kuollutta: kun lähdit ulos keskustaan klo 22, niin avoinna oli enää joku satunnainen pikaruokalafka. Eihän näistä Keski-Aasian kaupungeista yksikään mikään menomesta toki ole, mutta tämä oli ihan selkeästi kuollein paikka - varsinkin kun suhteuttaa asukaslukuun.

Noh, Tashkentista jatkui sitten matka tuonne Suomen UM:nkin pelottelemaan Ferganan laaksoon, jonne ei kuulemma tulisi matkustaa. Mutta eihän siellä mitään pelättävää ollut. Ongelmia aiheutti vain se, että kuskin 440k ajetulle Daewoo Nexialle matkan vuoristot olivat vähän liikaa. Kone alkoi siis ns. keittää matkalla, ensin kaadettiin vesipulloista ja sitten vuoripuroista vettä jäähdyttimelle. Yhteistyö toimi kuitenkin mukavasti, vaikka mitään yhteistä kieltä ei ollutkaan - tää renki ei siis osannut edes venäjää, mutta edes jotain autoista ymmärtävänä tajusin kyllä, mikä oli ongelmana ja jeesasin parhaani mukaan. :)   

Kirgisia
Oli kovin epäselvyyttä, miten tänne maahan edes pääsee Uzbekistanista. Lonely Planetin (yhä lähteenä toi vuoden 2010 painos, uusi kait ilmestyy ihan hiljattain) mainitsema raja-asema ei ollut toiminnassa, ja Googlekaan ei tiennyt mitään oikein. Onneksi paikallinen taksikuski tiesi jotenkin hommat ja heitti 40 000 somilla Andijanista jollekin toimivalle raja-asemalle. Hinta meni kyllä aika yläkanttiin (noin 10 e), vaikka pieni kaupunkikierros kuuluikin hintaan.

Mutta siitä sitten kunnon helteessä vaan parakkimaiselle raja-asemalle. Uzbekistanin tulli halusi tutkia digikamerani ja tietokoneeni. Käytiin sitten kuvia ihan kohtuullisessa yhteisymmärryksessä läpi. Tullijanareihin tuntui tekevän suuren vaikutuksen se, että olin käynyt katsomassa Tashkentissa maan paikallisen futisliigan kärkipelin ja paikallismatsin Pakhtakor-Lokomotiv. Sitten jo tavattiinkin Hyypiän ja Litmasen nimiä. :) Tosin vielä kerran sai säpsähtää: kun kaikki oli jo muuten ok, niin pyydettiin Euroja nähtäväksi. Ajattelin, että nytkö sitten ruvetaan laskemaan rahoja, mutta ei sentään: kolme tullivirkailijaa vaan halusi nähdä, millaisia ovat eurosetelit!

Kirigisan puolelle saavuttiin sitten johonkin karseaan pikkukylään, ja keskipäivän rukouskutsu kuului minareetista. Perussekoilua ja toki taas kerran tiukkaa tinkimistä. 20 taalaa ja noin sadan kilometrin matka lähimpään kaupunkiin Jalal-Abadiin. Yöksi ehtaan neukkuajan hotelliin, ja sitten miettimään jatkoa eteenpäin.

Ja niinhän siinä siten kävi, että suunnittelemani maisemareitti Narynin kautta kohti Issyk Kul -järveä ei toiminut. Yritin jo Uzbekistanissa ollessani asiaa selvittää, mutta ihan väärää tietoa tuli. Karu fakta oli se, että tie oli vielä toukokuun alussa lumivyöryjen takia suljettu. Näinpä piti ottaa plan b käyttöön ja suunnata kohti maan pääkaupunkia Bishkekiä.

Kirgisiassa ei ole maan etelä- ja pohjoisosien välillä mitään muuta ns. formaalia joukkoliikennettä kuin lennot. Eli taksihommiksi meni jälleen. Koko päivähän siinä meni taas, mutta 4 000 somia (noin 55 euroa) oli oikein hyvä diili liki 600 kilometrin matkasta, kun autonakin oli jopa niinkin hieno peli kuin 2000-luvun alun mallia ollut Toyota Avensis! Vanha diesel-Toyota jaksoi uskollisesti punnertaa vuoristoon 3 000 metrin tuntumaan, mutta kuski meinasi välillä hyytyä. Kaivettiin sitten matkatavaroista kuskille vähän Finrexiniä ja Mynthon-pastilleja, niin taas matka jatkui. :)

Bishek oli alkujaan niitä kaupunkeja, mille en jaksanut edes ajatusta uhrata. Ja koska Kirgisiaan ei tarvittu edes viisumia, niin ei ollut mitään pakkoa edes majoituksia tutkia etukäteen. Mutta tuolla meni nyt pari päivää ihan kivasti, Voitonpäivän viettokin osui vielä samaan, se tuli seurattua tarkasti.

Jos Kirgisian etelä- ja pohjoisosien välillä ei joukkoliikennettä olekaan, niin Issyk Kul -järvelle pääsi sen sijaan Bishkekistä kätevästi. Kaupungin länsilaidan (Zapadny) asemalta pääsi hyvin eteenpäin. 400 kilometrin matka Karakoliin maksoi vain 300 somia eli noin 4 euroa, eikä "marsujen" täyteenkeräilyä tarvinnut odottaa pitkään, koska matkustajia oli paljon. Vain noin kuusi tuntia kestäneellä matkalla oli vieläpä molempiin suuntiin tauko, minkä aikana ehti käydä syömässä "paikallisen ABC:n" sapuskat. 

Bishkekistä pääsi myös Kazakstanin Almatyn suuntaan ihan ok, joskin pikkubussin matkustajien keräily vei aikansa. Ja rajalla sitten mennään tosiaan ihan hitaimpien mukaan, ja vauhti on muutenkin hidasta. Ehkä kirgiisit pelkää kazakkipoliisin sakkoja, tiedä häntä. Eli jos on tarvetta tällä välillä säästää muutama tunti aikaa, niin taksi lienee ihan ok vaihtoehto, vaikka toki maksaakin selvästi marsua enemmän.

Kazakstan
Kazaktanista voisi nyt yleisesti sanoa sen, että se on ihan väärässä joukossa, jos puhutaan yleisesti Keski-Aasian maista. Maahan on jo asukaskohtaisilla BKT-luvuilla katsottuna noin 10x vauraampi kuin eteläiset kaverinsa. Ja se kyllä näkyi: kadut ja tiet olivat jotenkin kunnossa, sähkökatkoja ei juurikaan ollut, katuvaloja paloi muuallakin kuin pääkaduilla jne.

Itse harkitsin Almatyn ja Astanan välillä (matka maitse noin 1 200 kilometriä) yöjunaa. Nopealla yöjunalla matka olisi kestänyt vain noin 13 tuntia, mutta Astanan majapaikkani olisi vaatinut täyden hinnan jo edellisestä yöstä, jos/kun olisin halunnut tulla sinne aamukasin maissa. Noin 90 euroa maksanut Air Astanan (ainoa ei EU-bannattu firma tuolla main) lento oli siis oikein hyvä vaihtoehto. Ja nyt tärkeä pointti: ainakaan omaan ajankohtaani näitä halvimpia lentoja ei löytynyt hakukoneista vaan suoraan yhtiön omilta sivuilta! Air Astanan nettisivut toimivat kazakin/venäjän kielen lisäksi myös englanniksi, ja maksu onnistuu suomalaisella(kin) Visa-kortilla.

No niin. Tulihan noin 10 000 merkin edestä tavaraa, vaikka vain oli ajatus vastata niihin päällimmäisiin kysymyksiin, jotka itseäni ennen matkaa askarruttivat. :)

Keski-Aasia ei ole kovin suosittu tai millään tapaa muodikas matkakohde. Mutta ehkä juuri siksi siellä on hienoa matkustella. Valtaosa alueen valtioista on todella köyhiä kehitysmaita, ja miliisiä pitää ehkä hieman jopa pelätä. Mutta oman reissuni perusteella tuolla kyllä pärjää - tosin venäjää on syytä osata edes vähän (ns. kakkoskieli kaikissa alueen maissa, englantia ei juurikaan puhuta).

Että ei kun vaan kohti Keski-Aasiaa! Ja nyt kun tuolla itse pyörin runsaan kuukauden ajan, niin vastaan toki tässä ketjussa tai yv:llä parhaani mukaan kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, mitä matkaa alueelle suunnitelevat miettivät, jos vaan voin olla avuksi. Täähän on just se näiden palstojen idea.

15
Aasia / Vs: Armenia
« : 11.03.2014, 10:20:40 »
Onko kellaan lahiaikoina kokemusta Armeniasta Iraniin menemisesta? Josko matkareitikseni muodostusi Georgia-Azerbaijan-Armenia-Iran......, kuulisin vinkkeja mielellani.

Toukokuussa 2012 toimi ainakin oikein hyvin matkustaa ensin marsulla Jerevanista aivan maan eteläosissa sijaitsevaan Kapanin kaupunkiin. Itse kaupungissa nyt ei ollut oikeastaan mitään kiinnostavaa, mutta olihan vain kätevä paikka viettää yksi yö ajallisesti melko pitkällä matkalla. Seuraavana aamupäivänä sitten taksilla vielä viimeisen vuoriston yli Iranin rajalle Agarakiin.

Rajahässäköissä meni sitten aikansa ja vähän tyhmiäkin kyseltiin, mutta lopulta matka jatkui toisella taksilla Tabriziin illaksi. Saattaa kuulostaa hieman säätämiseltä, mutta lopulta toimi oikein hyvin näin, eikä todellakaan maksanut euroissa kuin muutamia kymppejä, vaikka takseilla tulikin ajettua useamman sataa kilometriä.

16
Aasia / Vs: Azerbaidzan, Baku
« : 11.03.2014, 10:05:04 »
Matkareittihahmotelmani on Georgia-Azerbaijan-Armenia-Iran......Jos jollakulla on tuohon jotain kommentoitavaa, antaa kuulua, kiitos!

Azerbaidzhanin ja Armenian raja on kait edelleen täysin suljettu, joten tämä ei kuulosta erityisen toimivalta reittisuunnitelmalta. Kannattanee siis aloittaa reissu joko Azerbaidzhanista tai Armeniasta, jos et halua edestakaisin reissailla. Huono puoli tässä tosin voi olla se, että lennot Tbilisiin lienevät edullisempia kuin Jerevaniin tai Bakuun. Näin oli ainakin vajaat pari vuotta sitten, kun itse tuolla liikuin.

17
Kerran olen UIA:lla lentänyt Kiovaan ja takaisin ilman ongelmia, mutta nyt sitten juuri tänään tuli vastaan aika paljon huonompia kokemuksia.

Olen varannut yhtiöltä lennot HEL-KBP-DYU / TSE-KBP-HEL, ja eilen illalla sitten huomasinkin sattumalta, että molemmat lennot Helsingin ja Kiovan välillä on peruttu. Mitään ei toki minulle ole asiasta ilmoitettu, mutta niin vain UIA ei enää aiokaan sitten keväällä lennellä tiistaisin tuota väliä.

Nokkelasti ovat sitten näköjään siirtäneet menolennon Helsingistä Kiovaan keskiviikolle, mutta Kiovasta Dušanbeen lento on edelleen tiistaina. ::) Nyt kun sitten tänään on oltu yhtiöön useampaan kertaan yhteydessä, niin mitään pahoittelua ei ole edes kuulunut, mutta tarjoavat mahdollisuutta siirtää lentoja +/- 2 päivällä tai rahat takaisin. Lentojen siirtokaan ei valitettavasti oikein toimi, kun Dušanbeen eivät lennä kuin kahdesti viikossa ja mitkään stopoverit Kiovassa ei nyt taida jaksaa kiinnostaa. Uudelleenreitityksiin samoilla päivämäärillä eivät suostu.

Onneksi tämä UIA:n perseily tuli huomattua juuri ennen, kun tässä oli tarkoitus alkaa järjestellä Kazakstanin ja Tadzikistanin viisumeja. Siinäpä vasta olisikin sitten ollut sotku, kun viisumeissa ois ollut mahdollisesti väärät päivät...

Joka tapauksessa näyttää nyt siltä, ettei tässä ole mitään muuta järkevää vaihtoehtoa kuin ottaa UIA:lta rahat takaisin ja yrittää sitten lentää perille Istanbulin kautta THY:lla hieman eri päivillä, kun samoja ei ole mistään muualtakaan saatavilla järkevään hintaan. Ja kaikkein käsittämättömintä tässä hommassa on siis se, että asiakkaalle näistä lentojen perumisista ei tosiaan ole vaivauduttu ilmoittamaan millään tavalla. Onneksi tästä kaikesta nyt ehkä selvitään vain jonkinmoisella vitutuksella, turhalla työllä ja eri lipulle hankittujen Joensuu-Helsinki-Joensuu-lentojen menetyksellä. :P

18
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 05.03.2014, 11:41:28 »
No niin, Riiastahan tuli sitten uzbekkivisa haettua viime perjantaina käymällä itse paikan päällä. Lopulta siis kun saatiin lähetystöltä selkeä vastaus asiaan, niin tieto oli se, että postitus ei onnistu ja piste. Pitää kuulemma heidän varmistua siitä, että hakijat todella ovat passien oikeat omistajat. ::) Siinä vaiheessa paperit olivat odottaneet lähetystössä jo parisen viikkoa.

Toinen vaihtoehto olisi tosiaan ollut käyttää sitten Travelleria apuna. Tästä olisi kuitenkin tullut lisäkuluja noin 200 euroa, ja lisäksi homma olisi todennäköisesti kestänyt vielä pari viikkoa pidempään. Näin ollen oli jo ihan kätevä vaihtoehto käydä Riiassa, varsinkin kun työvuorojen vaihdot sun muut kuviot järjestyivät lopulta mainiosti ja tuosta sai ihan mukavan pidennetyn viikonloppureissun.

Uzbekistanin Riian-lähetystö on avoinna vain maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 15-17. Olimme perjantaina paikalla heti muutamaa minuuttia avaamisajan jälkeen, mutta alkuun ei päästykään edes ovelle. Tiukkailmeinen poliisi käännytti ulos kerrostalon alaovelta ja ilmoitti, että kolme ihmistä on jo jonossa ennen meitä. Siinä kun oli joku puoli tuntia sitten odoteltu kadulla, niin alkoi jo hieman pelottaa, että näinköhän homma voi vielä kosahtaa ihan kalkkiviivoille. Noh, lopulta kyttä sitten vinkkasi rappukäytävään odottelemaan, ja siitä kun päästiin itse lähetystöön, niin homma etenikin jo oikein sujuvasti. Ehkä vartin odottelu siellä jossain pienessä huoneessa, ei mitään ihmeellisiä kysymyksiä tai muuta turhaa säätöä, vaan viisumit passiin nopeasti ja hyvän reissun toivotukset.

Tämän perusteella uskallan siis suositella Uzbekistanin viisumia tarvitseville myös tätä vaihtoehtoa, että käy itse hakemassa sen Riiasta. Varsinkin jos asuisi vielä esim. pääkaupunkiseudulla, niin tuollainen reissu hoitunee tarvittaessa hyvin nopeasti ja silti melko pienillä kustannuksilla.

19
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 06.02.2014, 21:27:43 »
Kiitoksia taas kommenteista!

Alustava suunnitelma on tosiaan nyt neljä yötä (eli kolme täyttä päivää) Dushanbessa. Kaipa tuollakin tosiaan päivä pari menee ihan ok vain ihmetellessä, vaikkei kaupungissa tosiaan ihmeellisiä nähtävyyksiä lienekään. Sitten vaikka yhtenä päivänä kuskin ja maastoauton kera tour Fan-vuorille, ehkä siinäkin nyt jotain tuntumaa saa asiaan? Ja lisää korkeita vuoriahan sitten nähdään reissulla joka tapauksessa viikkoa paria myöhemmin Kirgisiassa.

Majoitusten suhteen tuo Dushanbe näyttää hieman haasteelliselta paikalta, kun netistä löytyy lähinnä liikematkustajille suunnattua tarjontaa älyttömine hintoineen... Jos joku osaa suositella jotain hyväksi todettua kohtuuhintaista paikkaa, jonka saisi varattua etukäteen lentokenttäkuljetuksen kera (varhain aamuyöstähän tuonne siis saavutaan), niin kertokoon ihmeessä!

Mitä sitten Uzbekistaniin tulee, niin LOI-hommat on nyt vetämässä Stantoursin kautta. Ainakin tähänastisen toiminnan perusteella tuosta firmasta on saanut todella hyvän kuvan; aina seuraavana aamuna on odottanut täsmällinen vastaus sähköpostissa, kun jotain on edellisenä iltana kysynyt.

Sen sijaan uzbekkivisan saaminen Riian-lähetystöstä uhkaa mennä hieman hankalaksi. Passien postittaminenhan sinne onnistuisi ihan helposti kirjattuna kirjeenä saantitodistuksen kera, mutta nouto tuntuu nyt ongelmalta. He haluavat valmiin vastauskuoren jne, mutta ainakaan Suomen postilla ei ole ilmeisesti tarjota kuin kansainvälinen vastauskuponki, joka siis kattaa vain peruslähetyksen. Ja Latvian postiin en kyllä niin paljoa luota, että tuollaisen varaan viitsisi lähteä. Pitäisi siis saada passit takaisin kirjattuna kirjeenä tai jotenkin muuten turvattuna lähetyksenä. Eli onko jollakin kokemusta siitä, kuinka Uzbekistanin visa kotiutetaan Riiasta onnistuneesti postitse?

Nyt ihan viimeksi kysyttäessä tuolta lähetystöstä vastattiin, että paras tapa olisi lähettää tarvittavat asiakirjat etukäteen Riikaan ja tulla sitten itse passien kera lähetystöstä hakemaan viisumit. :P Noh, tietysti päivässä tuon välin vaikka ajaa suuntaansa Joensuustakin käsin, perillä pari yötä, Dinamon KHL-matsi siihen väliin vielä ja paluumatkalla auto täyteen hyviä latvialaisia sekä virolaisia oluita, niin ei lopulta mitenkään kammottava rasti edes olisi. :)

20
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 31.01.2014, 01:57:57 »
No niin, lennot on varattu, ja tasan neljän viikon mittainen seikkailu Keski-Aasiassa odottaa sitten keväällä minua ja avovaimoani. Tämähän on aina lopulta se minkä tahansa matkan suunnittelussa keskeisin juttu. Nyt ei enää tarvitse jahkailla, että mennäkö vai ei. :)

Reissun lähtöpisteenä on siis Dušanbe Tadžikistanissa, kun maan Berliinin lähetystöstä saatiin varmistus, että myöntävät siellä viisumeja myös yölennoilla saapuville, kunhan kutsu on hommattuna. Tämä taas hoitunee Stantoursilta, kuten myös uzbekkivisaan vaadittava kutsu. Ja kotiin sitten Astanasta Kazakstanista. Ehkä tämä on ihan kiva matkan rakenne: alkuun yksi maailman köyhimmistä maista upeine vuoristomaisemineen (vaikka se Pamir nyt jääneekin väliin), ja sitten kun saattaa jo hieman reissuväsy iskeä, niin lopussa ihmetellään sitä, kuinka rakentaminen voidaan vetää öljyrahoilla vähän överiksi. :)

Pikkuhiljaa pitäisi siis valmistautua viisumisotaan, ja Keski-Aasiassa liikuttaessahan se tarkoittaa sitä, että jonkinlaista matkasuunnitelmaa pitäisi olla olemassa etukäteen. Lonely Planet Cental Asia (vuodelta 2010 eli lienee osin jo vähän vanhaa tietoa, uusi versio ilmestyy kait ensi kesänä) ja muutamia muita matkaoppaita on lainattu kirjastosta, mutta niihin en ole vielä tutustunut kuin aivan pintapuolisesti. En siis todellakaan ole vielä edes yrittänyt kummemmin selvittää yhteyksiä eri kaupunkien välillä tms.

Mutta kaipa täältä voi silti aina kysyä. Entisenä suunnistusharrastajana on aina kivaa vaan tutkia karttoja ja plottailla reittiä kartalle, ja erittäin pikaisesti suunniteltuna neljän viikon matka Keski-Aasiassa voisi kulkea vaikkapa jotenkin tähän malliin: http://goo.gl/maps/ykaXT

Olisikos tässä nyt hyvinkin ideaa? Tai kenties jossain jotain suurempaa vikaa? Kaikki mahdolliset kommentit ovat erittäin tervetulleita, viisumisota alkaa joka tapauksessa pian.

EDIT: UM:n Kirgisiaa koskevasta matkustustiedotteesta pisti silmään seuraava kohta: Matkailijoita kehotetaan välttämään matkustamista Etelä-Kirgisiaan, ennen kaikkea Ferganan laakson alueelle. Osaako joku sanoa, onko tuolla Ošin kaupungin suunnalla edelleen jotain todellista varottavaa vai pelotteleeko UM vain vielä vuoden 2010 levottomuuksien varjolla?

Sivuja: [1] 2 3 ... 7