Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - FVM

Sivuja: [1]
1
Matkapäiväkirjat / Vs: Serranon perheen jäljissä (sk)
« : 27.06.2013, 22:15:35 »
Tämä taitaa olla jo nyt vähän myöhäistä, mutta syömisestä: hyödyntäkää ihmeessä ravintoloiden lounasdiilit! Lounasaikaan melkein joka ravintolassa on tarjolla "menú del día" 8-10 euron hintaan, ja se sisältää kolme ruokalajia, leivän ja talon viininkin yleensä. Itse olen ainakin syönyt itseni ähkyyn aina noilla päivän menuilla Espanjassa. Lounasaika on siellä yleensä klo 13-15 mikä täytyy pitää mielessä.

2
Yleinen / Vs: Lapsettomuus ja matkailu
« : 26.06.2013, 17:55:45 »
Niin, voisikohan olla, että vuonna 1906 ei niin vain pakattu mukuloita asuntoautoon/vaunuun ja ajeltu viikonlopuksi suviseuroihin. Mutta Hypatialla on tuossa pointti: lestadiolaisten määrä ei ole kasvanut kuten voisi olettaa. Seuraavassa linkissä hieman aiheesta:

http://kolhi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114960-muslimit-lestadiolaiset-ja-v%C3%A4est%C3%B6kehitys-suomessa

Kyllä, olen samaa mieltä ettei määrä ole kasvanut niin nopeasti kuin voisi olettaa (eksponentiaalisesti). Mutta se kohta johon tartuin oli "ettei vanhoillislestadiolaisten määrä kasva suurista lapsiluvuista huolimatta" - tämähän ei pidä ollenkaan paikkaansa. Kyllä se määrä kasvaa, kasvuvauhti vaan on hitaampaa koska nuoret monesti jättävät liikkeen. Eräällä tuntemallani perheellä tosin on 18 lasta joten vaikka siinä osa lapsista luopuisi uskostaan (ja tulisi samalla perheensä hylkäämiksi) niin ainakin he lisäävät kyllä liikkeensä väkilukua varsin kiitettävästi.

3
Yleinen / Vs: Lapsettomuus ja matkailu
« : 26.06.2013, 16:32:20 »
Valtaosa matkailun harrastajista on valveutunutta, älykästä ja pystyvää väkeä. On sääli, jos sellaiset eivät lisäänny vaan kyseinen tehtävä jää yhä enemmässä määrin (esimerkiksi) erään ahdasmielisen ja nurkkakuntaisen herätysliikkeen, jossa hankitaan 10 lasta per nainen, piiriin, tai nippanappa peruskoulun suorittaneiden yh-äippien hommaksi tyyliin viisi lasta ja jokaisella eri isi.
Valveutunut ja älykäs varmaankin tietää, ettei vanhoillislestadiolaisten määrä kasva suurista lapsiluvuista huolimatta, joten kommentin rodunjalostukselta lievästi lemahtava huoli on pitkälti pohjaa vailla.

En halua jatkaa offtopiccia, mutta tähän kyllä kaipaan perusteluja. Ihan ilman mitään rodunjalostuksellisia tausta-ajatuksia. Sillä ensimmäisillä suviseuroilla 1906 oli noin 90 saarnaajaa ja 2000 juhlavierasta, kun taas viime kesänä Lopella oli ainakin 76 000 vanhoillislestadiolaista.

4
Matkapäiväkirjat / Vs: Serranon perheen jäljissä (sk)
« : 17.06.2013, 01:20:40 »
Tätä on mukava lukea, kirjoitat kivan arkisella otteella reissustanne. Ihmettelit tuossa aiemmin espanjalaisten kielitaidon puutetta. Omien kokemusteni mukaan espanjalaiset elävät isossa espanjankielisessä kuplassa: kaikki mitä televisiossa näytetään on dubattu espanjaksi, mainoksista lähtien. Sama elokuvateatterissa, tietokonepeleissä ja niin edelleen. Näin kielitaito jää kouluopetuksen varaan, eikä sielläkään juuri välitetä kielen puhumisesta tai kuullunymmärtämisestä. Siksi nuoretkin espanjalaiset ovat usein täysin avuttomia jos joutuvat englanniksi kommunikoimaan.

5
Yleinen / Vs: Lapsettomuus ja matkailu
« : 16.06.2013, 20:27:26 »
(koko viesti)

Upea viesti, suorastaan hätkähdyttävä tällaisella keskustelufoorumilla. Allekirjoitan koko kirjoituksen. Juuri tästä on kysymys.

6
Henkilökohtaisesti minut yllätti eniten Slovenia ja Ljubljana, joka nousi kertaheitolla yhdeksi lempikaupungeistani. Omat ajatukseni maasta olivat valitettavan ennakkoluuloisia, jotenkin kuvittelin maan olevan vielä todella takapajuinen ja esimerkiksi Venäjän tasolla ulkonäön, toimivuuden ja yleisilmeen osalta. Kuinka sainkaan yllättyä paikan päälle matkustettuani!

Minut otti vastaan maa, jossa englannin puhuminen ja sen ymmärtäminen ei ollut minkäänlainen ongelma - bussien sisällä olevat opasteetkin löytyivät englanniksi. Kaupunki oli ihastuttava sekoitus vanhaa ja uutta - kaupungilla ja pikkukujilla seikkaillessaan sai nauttia hienosta arkkitehtuurista, kauniista maisemista ja mahtavasta tunnelmasta, kun taas bussilla hetken aikaa matkattuaan oli saapunut ostoskeskusalueeseen, joka kattoi käytännössä kokonaisen kaupunginosan: valtava elokuvateatteri, kasino, huvipuisto ja luonnollisesti huikea määrä kauppoja sai vierailijan tuntemaan itsensä hyvinkin urbaaniksi. Hintataso oli korkeampi kuin mitä kaupungissa asuvilta ystäviltäni olin ymmärtänyt, mutta suomalaisen silmissä kaikki oli kovin edullista. Kaupungissa on vain muutama satatuhatta asukasta, mutta se on täydellisen kokoinen ja suuren opiskelijamääränsä vuoksi etenkin yöelämä on todella aktiivista. Taksilla matkustaminen kannattaa myös, aloitushinta on alle euron !

Kaupunki ja maa, jota suosittelen enemmän kuin mielelläni kaikille !

Tästä ehdottomasti samaa mieltä. Ljubljana yllätti minutkin täysin aikanaan reilireissullani ja se on edelleen yksi lempikaupungeistani. Nyt tekisikin jo mieli piipahtaa uudestaan. Tuli maistettua hevosenlihaburgeriakin (hyvää) ja omenateetä hörpittyä (hyvää tämäkin). Kaupunki on myös todella vehreä ja raikas kesällä, kontrasti edeltävään karrelle palaneeseen, likaiseen ja meluisaan Roomaan ei olisi voinut olla isompi. Rooma toki myös huikea omalla ainutlaatuisella tavallaan.

7
St. Feuillien Cuvée de Pâques. Oikein mainio pääsiäisolut, sopivan makea ja yrttinen. Tämä menisi varmaan hienosti lampaan kanssa jos vain moista olisi käsillä. Snif.

8
1. Englanti - tämän päivän lingua franca, todellinen maailmankieli.

2. Espanja - valtava kielialue ja kaunis kieli. Myös erään tärkeän ihmisen takia haluan oppia tämän kunnolla.

3. Ranska - niinikään iso kielialue. Oma viehätysvoimansa vaikka en mikään frankofiili olekaan.

4. Saksa - paljon puhujia Keski-Euroopassa.

5. Arabia - arabimaailman yleiskieli. Varsinkin kirjoitettuna kaunista.


Muita jotka haluaisin oppia: japani ja islanti ihan niiden kauneuden takia. Kiina olisi varmasti hyödyllinen kieli mutta rumalta se kuulostaa. Venäjälle olisi käyttöä, ei pelkästään naapurimaan väkiluvun ansiosta vaan lukisin mielelläni myös Dostojevskiä ja Tolstoita alkuperäisversioina. Muutenkin maasta on tullut uskomaton määrä taiteen helmiä jotka ovat itselleni rakkaita.

9
1. Minkä ikäinen olet?
26

2. Sukupuoli?
mies

3. Mitä teet työksesi/opiskelet? 
Opiskelen yliopistossa, pääaineena kulttuurimaantiedettä.

4. Missä asut? 
Helsingissä

5. Mistä olet lähtöisin?
Etelä-Pohjanmaalta

6. Uskonto?
Sekulaari humanisti, eronnut kirkosta.

7. Juotko/poltatko?
Juon silloin tällöin, tupakkaa en harrasta.

8. Muuta?
Olen aina haaveillut matkustamisesta ja vuonna 2009 tehty interrail hyvän ystävän kanssa räjäytti matkakuumeen lopullisesti hallinnasta.

10
Ah, tämähän on kuin kysyisi kuka on maailman kaunein nainen. Heitä on paljon ja kaikki eri tavalla kauniita!

Japani on aina kuulostanut runolliselta korviini. Kauniit äänteet ja sopivan pieni äänenkorkeuden vaihtelu. En pidä kiekumisesta (kyllä, katson sinuun, rakas länsinaapuri). Juuri tämän takia myöskään kiina ei järin esteettistä ole.

Tanskan tai hollannin kieli se ei varmasti ole. Kamalia kurkkuäänteitä molemmissa. Tanska on raiskattua ruotsia ja hollanti pahoinpideltyä saksaa. En oikein pidä yhtäkään germaanista kieltä varsinaisesti kauniina, vaikka saksassa onkin oma huolellisesti artikuloitu viehätyksensä. Siinä on voimaa. No, islanti on oikeastaan esteettisesti miellyttävä kieli. Kuulas ja ääntämys on sympaattista.

Suomen kieli on kaunis. Kauniit äänteet, paljon vokaaleja ja sanasto viehättää minua. Saamen kielessä on jotain kiehtovaa: äänteet ja rytmi kuulostavat tutulta mutta sanaakaan ei ymmärrä. Tältä varmaan suomi kuulostaisi jos menettäisi kyvyn ymmärtää puhetta. Viro taas on vähän töksähtelevää pulputusta omaan makuuni.

Romaaniset kielet ovat kaikki kauniita erityisesti laulettuna. Eniten pidän ehkä italiasta ja portugalista. Portugali on vallan hurmaavaa: kuplivaa, soinnikasta ja makeaa.

Venäjän kieli on parhaimmillaan todella pehmeää ja sointuvaa kaikkine s-äänteineen mutta kuulostaa pahimmillaan ärsyttävältä molotukselta. Tämä toki pätee useimpiin kieliin mutta jotenkin korostuu venäjän kohdalla. Englanti taas on yleiskielenä jotenkin neutraali mutta kauniisti äännetty Queen's English on vastustamatonta. Siinä on sellaista vanhan maailman charmia ja sivistystä.

11
Ilmastoa: toukokuusta syyskuuhun on miellyttävää, muulloin enemmän tai vähemmän masentavaa. Talvi on liian pitkä ja pimeä.

Tunteiden piilottamista ja henkistä etäisyyttä ihmisten välillä. Suomi on kellopeli joka toimii täsmällisesti ja luotettavasti ilman häiritseviä tunteenpurkauksia tai läheisyyden osoituksia.

Jäykkää sääntöjen noudattamista. Täällä ihmiset usein jättävät kokonaan ajattelematta omilla aivoillaan kun on valmiit säännöt joita noudattaa joka tilanteessa. Spontaanius ja joustavuus puuttuvat. Tämä johtaa myös pahimmillaan raivostuttavan epäinhimilliseen käytökseen.

Kalliita hintoja ja holhoavaa alkoholipolitiikkaa. Haluan ostaa viinini ja vahvat olueni ruokakaupasta silloin ku kauppa on muutenkin auki. Nyt alkoholin ostamisessa on edelleen tietty synnin maku.

Mielestäni suomalaiset (ainakin Helsingissä) ovat kohteliata. Etenkin kaupoissa saa todella hyvää palvelua ja tuntuu kuin kohteliaisuudessa lähes jo kilpailtaisiin. Viime kesänä esim. lähikaupassani myyjät tervehtivät asiakasta jo tämän astuessa sisään kauppaan.

Kaupankassoilla saa myös aina hymyilevää palvelua. (Toisin on siellä kohteliaitten ihmisten Ranskassa...)

Kaupankassat ovat itse asiassa vaikuttaneet myös suomen kielen muuttumiseen kohteliaammaksi. Juuri he ovat luoneet suomen kieleen please-muodon kiitos-sanasta, jota vielä 90-luvulla käytettiin puhtaasti kiitoksena.

Tästä olen samaa mieltä. Esimerkiksi Espanjassa kaupankassat ovat usein kuin sitruunan nielleitä. Suomessa saa nykyään kaupassa ystävällistä palvelua hymyn kera.

...muutenkin Suomi on lopulta helppo maa elää. Täällä ollessa on turvallinen tunne - ei pelkästään vähäisen rikollisuuden takia vaan myös toimivan yhteiskunnan ja viranomaisten ansiosta. Voi luottaa että asiat toimivat niin kuin niiden pitää ja ihmiset ovat rehellisiä.

12
Lentomatkustus / Vs: Millä yhtiöillä olet lentänyt?
« : 07.02.2011, 17:10:56 »
Omaksi huviksi listaa, lyhyt on vielä:

Ryanair
Blue1
SAS
Easyjet
Spanair

...noista Ryanair ollut selvästi kovimmassa käytössä.

13
Eurooppa / Vs: Euroopan top/bottom pääkaupungit
« : 10.01.2010, 23:54:16 »
Helsinki 3
Riika 4
Tukholma 3
Kööpenhamina 4
Amsterdam 4
Pariisi 3
Rooma 3
Ljubljana 4
Bratislava 2
Praha 4
Berliini 4

14
Yleinen / Vs: UNESCO:n maailmanperintökohteet
« : 11.07.2009, 23:37:39 »
15. Paljon on näkemättä vielä, mutta sen parempi vaan. Suurin osa noista tuli nyt kuukauden Euroopan reissulla nähtyä.

15
Onko joku ottanut Baltiassa liftaajia kyytiin? Eikös sielläpäin ole aika tavallista, ainakin maaseudulla, että porukkaa likkuu liftaamalla?

Eipä ole omia kokemuksia liftarien kyyditsemisestä, mutta ainakin latvialainen kaverini usein liikkuu liftaamalla kaupungista toiseen. 20-vuotias tyttö kyseessä, eli ei kai se kovin turvatonta puuhaa Baltian maissakaan ole, tai sitten hänellä vaan on ollut tuuria mukana...

Sivuja: [1]