Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Urho_Kekkonen

Sivuja: [1] 2 3 ... 28
1
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: Grand Canyon - mistä kohtaa
« : 18.10.2018, 23:29:43 »
Meillä olisi useampi kansallispuisto listalla marraskuun retkellämme. Onko päivittynyttä tietoa tuosta vuosipassin hankinnasta? Mistä sen saisi hankittua?

Tässä ajantasainen lista, osavaltioittain aakkosjärjestyksessä. Eli sen saa hankittua melkein jokaisen kansallispuiston portilta ja hyvin monesta muustakin paikasta.

2
Reilu kolme vuotta sitten ei erillisiä pysäköintimaksuja  peritty Yosemiten, Death Valleyn, Zionin, Petrified Forestin eikä Grand Canyonin kansallispuistoissa. Puistoja on eri kokoisia, mutta nuo ovat kaikki niin isoja että ainakin pääosa liikkumisesta tapahtuu autolla ellette sitten jotain koko päivän tai useamman päivän vaelluksia suunnittele.

Noista mainituista Yosemitessa on ilmainen (ts. pääsymaksuun kuuluva) bussikuljetus Yosemite Valleyn alueella: se on siis vain pieni osa itse Yosemiten kansallispuistosta mutta kaikkein eniten kävijöitä vetävä (eikä ihme, se on hillittömän upea). Sillä pääsee lähinnä lyhyiden kävely- ja vaelluspolkujen alkupisteisiin ja niitä polkuja pitkin sitten näköalapaikoille, joista suurimmalle osalle siis on joka tapauksessa käveltävä, ei pääse autolla. Vernal Fallsin polun ainakin jaksaa kaltaiseni lievästi ylipainoinen sohvaperunakin.

Grand Canyonilla tosiaan on joku vastaavan tapainen eteläreunalla, mutta en tiedä siitä tarkemmin koska itse olen käynyt vain pohjoisreunalla. Ison Kanjonin kävijöistä muuten n. 90% käy eteläpuolella, joten pohjoisessa on paljon väljempää.

Majoitusvinkkejä kun kysyttiin niin Yosemite Bug oli kiva, se tosin on itse puiston ulkopuolella. Oltiin liikkeellä kesäkuussa jolloin puistojen akueella olevat majapaikat olivat täynnä, sikakalliita tai molempia. Marraskuu oletettavasti on siinä suhteessa parempi aika.

3
Eteläisemmän varrella ei  mitään aivan ihmeellistä nähtävää tietääkseni ole, mutta jos ankeampi historia kiinnostaa, voi käydä Manzanarissa. Siitä kyllä tulee pieni lenkki ajettavaksi.

Ihan Yosemite Valleyssa ja sen välittömässä läheisyydessä on sen verran paljon nähtävää ettei minusta kaksi yötä siellä ole yhtään liioittelua. En tosin tiedä millaisia ilmoja siellä marraskuussa pitelee, kesäkuussa oli vähintään tarpeeksi lämmin. Death Valleyssa nyt ainakaan ei pitäisi palella - se oli itse asiassa kesäkuussa ihan kamala paikka, varjolämpötila +45 mutta sitä varjoa ei ole missään. Vaikuttavat maisemat toki.

Ehkä tiedättekin tämän, mutta kun tuossa tulee ainakin kolme kansallispuistoa (Yosemite, Death Valley ja Grand Canyon) niin voi olla että teidän kannatta ostaa kansallispuistojen vuosipassi, mainittujen lisäksihän tuossa reitin liepeillä on ainakin Joshua Treen kansallispuisto ja lisäksi sillä pääsee myös esim. San Franciscon merimuseoon, jota suosittelen.

Jos kiinnostaa, tuolta löytyy paljon juttua kolmen vuoden takaa juuri noille seuduille tehdylta roadtripiltä ja pari hajakirjoitusta vuoden takaa muualta Yhdysvalloista.

4
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: Autonvuokraus USA:ssa
« : 02.07.2018, 20:35:39 »
Olen kahdesti vuokrannut auton Yhdysvalloissa, kummallakin kerralla Budgetilta, se kun on sattunut olemaan sopivin ja edullisin. Molemmilla kerroilla valitsin autoluokaksi "Compactin", varausvahvistuksessa luki muistaakseni kummallakin kerralla "Ford Focus tai vastaava".

Kolme vuotta sitten Kaliforniassa saatiin Hyundai Elantra, joka oli just sopiva kahdelle yli 180-senttiselle suomalaiselle + matkatavaroille, enkä keksi mihin olisimme isompaa autoa saati maasturia tarvinneet, ja olisi sitä pienemmälläkin uskaltanut ajaa. Vuoristoteilläkään ei ollut ongelmia.

Reilu vuosi sitten Dullesin lentokentällä (Washington DC) taisi olla compactit loppu, koska antoivat meille samaan hintaan Ford Escape -mallisen maantielaivan. Ihan hyvä sillä oli ajaa mutta mieluummin olisin ottanut vaikka Elantran ja säästänyt bensakuluissa. Peruutuskamera oli kyllä kiva, sitä ei Hyundaissa ollut.

5
Yosemite on todella hillittömän upea, sitä ei pidä jättää väliin (Las Vegas sen sijaan... no, ymmärrän että sillä on monille viehätyksensä, mutta mulle riitti mainiosti 24 tuntia loppuiäksi). Yosemitesta (Yosemite Valley) Kuolemanlaakson kautta Vegasiin on reilut 700km, mikä on täysin ajettavissa yhdessä päivässä mutta ainakin Death Valley menee sillä aikataululla kyllä aika läpiajamiseksi.

Minä + rouva ajoimme pari vuotta sitten suhteellisen helposti yhdessä päivässä reitin Bakersfield - Manzanar - Death Valley - Las Vegas, joka on maileissa samaa luokkaa kuin Yosemitesta lähtien, mutta vähemmän vuoristotietä ja siten ehkä hiukan nopeampi). Death Valleyssa ei ehditty tekemään kuin pari valokuvapysäystä, mutta ei muuta olisi kyllä lämpötilankaan takia oikein pystynyt (yli +40 astetta varjossa, mutta ei varjoa missään). Se oli tosin kesäkuuta, lokakuussa ei kai ole ihan niin kuuma.

Jos ehtii ja jos sellainen kiinnostaa, matkan varrella Manzanarissa voi käydä miettimässä ikäviä asioita.

6
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: Majoitus San franciscossa
« : 02.08.2017, 21:16:54 »
San Francisco on tosiaan hyvin kallis, mutta BART kyllä kuljettaa, itse majoituin pari vuotta sitten viikon verran Oaklandissa asti enkä kokenut ollenkaan hankalaksi kulkea sieltä. Sitä paitsi Oaklandissakin on kaikkea kivaa kuten Museum of California.

Olen smeen kanssa samaa mieltä siitä että 10 päivää on enemmän kuin tarpeeksi San Franciscossa, jos ei teillä ole jotain ihan erityistä ohjelmaa siellä. Siinä ehtisi heittää vaikka 2-3 päivän reissun Yosemiteen, joka on aivan tolkuttoman upea ja jonne myös pääsee San Franciscosta helposti julkisilla mikä ei Yhdysvalloissa ole itsestään selvää.

7
Yosemite on ihan hemmetin upea joskin saattaa olla myös todella täynnä. Kannattaa sinne silti mennä.  Jos puiston majapaikat ovat täynnä, suosittelen Yosemite Bugia, teltassakin tarkenee Kalifornian kesässä oikein hyvin.

Minäkin suosittelisin San Franciscon ja Los Angelesin välille tuota rannikkotietä (Highway 1) mutta tosiaan jos siellä on tie poikki ja/tai korjaustöitä meneillään, kannattaa harkita tarkkaan. Vaihtoehtona voisi olla ajaa Yosemiten läpi Sierra Nevadan toiselle puolelle ja sitten Owens Valleya pitkin etelään kohti Los Angelesia.  Aavikkomaisemat meinaan ovat sielläkin sellaisia ettei Suomessa näe.

San Franciscoonkin kannattaa tietysti muutama päivä varata, eli neuvoisin ettei kannata yrittää nähdä ihan kaikkea mahdollista.

8
Juuri viime kuussa olin vaimon kanssa Austinissa ja New Orleansissa, ja molemmissa paikoissa on myös paikalliskontakteja.
 Jos Lockhartiin olette menossa, tiedättekin varmaan että siellä syödään grillattua lihaa. Paikallisoppaamme neuvoi syömään joko Kreuzilla tai Smitty'sissa lihat ja Blacksissa jälkiruuan. Näin teimme. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi, eikä se edes ollut sikakallista.

Austinissa kannattaa ainakin käydä katsomassa lepakoiden lentoonlähtöä Congress Avenue Bridgen alta. Museum of the Weird on ihan hauska myös, jos sellaisesta tykkää, joskin hieman hintavan puoleinen kokoonsa nähden.

New Orleansissa suosittelen hautausmaakierrosta jos sellainen ollenkaan kiinnostaa. Meidän opas oli todella hyvä ja siinä sai kuulla paljon kaupungista ja sen ihmisistä. Kaikkihan siellä menee Bourbon Streetille juopottelemaan, mutta paikallisvhjeen johdosta me kävimme myös kuuntelemassa Jazzia Frenchmen Streetilla. Kannatti.

9
Kaksi vuotta sitten kävimme noista mainituista Yosemitessa, Grand Canyonissa, Zionissa ja Antelope Canyonissa (linkit asiaa koskeviin blogikirjoituksiin). Ne on kaikki ihan törkeän hienoja ja suosittelen fanaattisesti jokaista, vaikka me emme tosiaankaan ole mitään Suuria Ulkoilmaseikkailijoita.

Majapaikoistamme ainakin Yosemite Bugia voi suositella, matkaa itse Yosemiteen on jonkun verran mutta ihan vierestä menee edullinen bussi. Yosemite lienee noista ainoa jossa voi jotenkin sujuvasti hoitaa liikkumisen julkisilla kulkuneuvoilla. Grand Canyonilla kävimme pohjoisreunalla, jossa käy noin kymmenesosa siitä turistimäärästä kuin eteläpuolella - ja sielläkin oli ihan kunnon ruuhkat. Maisemia väittävät molemmilla reunoilla käyneet ihan yhtä hienoksi mutta eteläreunalle on vaan paremmat yhteydet.

Ainakin Yosemitessa ja Grand Canyonilla voi telttailla ja mökkimajoittua myös itse puistossa, mutta varaukset kannattaa varmaan tehdä nyt heti, tai ehkä syys-lokakuussa on paremmin tilaa kuin kesäkuussa. Itse yritin varata Grand Canyonin kansallispuistoalueelta mökkiä viisi kuukautta etukäteen, ei ollut tilaa.

10
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: Autonvuokraus USA:ssa
« : 14.10.2016, 18:31:26 »
Itse asiassa hyvin usein yhdensuuntaiset vuokraukset saman osavaltion sisällä ovat lisämaksuttomia (esim. Los Angeles - San Francisco, molemmat Kaliforniassa). Mutta tämäkään ei ole mikään laki tai automaattinen käytäntö.

Los Angeles ja Las Vegas toki ovat eri osavaltioissa.

11
Olettekos kuulleet... / Vs: Bosnian pyramidit
« : 06.09.2016, 21:50:36 »
Bosniasta ei ole löydetty todisteita hmisen rakentamista pyramideista. Päin vastoin kuin "pyramidien" löytäjä Semir Osmanagic ja hänen perässäjuoksijansa mielellään väittävät, monet  vakavasti otettavat geologit ja arkeologit ovat tutustuneet alueeseen. Kaikki ovat pitäneet Visokon vuoria luonnonmuodostelmina. Jos kiinnostaa perehtyä asiaan syvemmin, se kannattaa tehdä esim. täällä

Asialla on väliä mm. siksi, että
- Visokossa olisi ihan oikeitakin varteenotettavia muinaisjäännöksiä joita pyramdistien ammattitaidottomasti tehdyillä kaivauksilla on jo vahingoitettu
- Bosniassa ja Hertsegovinassa on tieteellisesti ja ammattitaitoisesti hoidetuilla musoilla ja tutkimuslaitoksilla todella vakavia resurssiongelmia, mm.  Kansallismuseo ona ajoittain ollut kokonaan suljettuna, eikä resurssien tuhlaaminen olemattomien pyramidien "tutkimiseen" auta asiaa.
- Maa on puolillaan tutkimattomia tai huonosti tutkittuja oikeita historiallisia kohteita joiden todelliset tarinat olisivat yhtä kiehtovia kuin "pyramidien" sepitetty legenda. Ne kuitenkin jäävät tutkimatta tai huonosti tutkituiksi edellä mainitun resurssipulan vuoksi.

 Olin pitkään valmis pitämään Osmanagicia hyvää tarkoittavana, mutta harhautuneena, asiaansa oikeasti uskovana eksentrikkona. Seurattuani asioita pian vuosikymmenen ajan uskon, että hän on kyyninen huijari joka käyttää hyväkseen hyvää tarkoittavia, mutta harhautuneita eksentrikkoja.

12
Matkapäiväkirjat / Vs: Pallontallaajien reissublogit
« : 17.04.2016, 16:00:20 »
Yllytettynä perustin blogin joku aika sitten. Tähän mennessä olen kirjoittanut aika monta juttua Amerikan roadtripista ja yhden Tšernobylista. Jatkoakin varmaan seuraa aina kun saan aikaiseksi.

http://ihmeellisiaasioita.blogspot.fi/

13
Eurooppa / Vs: Puola, tuo ihanien elämysten maa?
« : 05.08.2015, 07:49:42 »
Onko Malborkin linna niin nakemisen arvoinen, etta kannattaa tehda paivaretki? Aikaa pikkureissulla on vain kolme paivaa, joten en ole varma haluanko/jaksanko/viitsinko lahtea sita katsomaan. Mielipiteita?
Sen verran varmaan minua tunnet, ettet ylläty kun suosittelen Malborkia fanaattisesti, ja tiedät millaisilla varauksilla sinun kannattaa minun suosituksiini suhtautua.

Malbork on kaikkien keskiaikaisten linnojen äiti, josta käsin saksalainen ritarikunta pahimmillaan sorti puolta Itä-Eurooppaa. Se on erittäin vaikuttava, jos eläessään käy vain yhdessä keskiaikaisessa linnassa niin kannattaa käydä Malborkissa. Linna on myös todella, todella iso joten siellä sitten menee ihan koko päivä. Gdanskista käsinkö olisit menossa?

Suosittelen audioguidea, ainakin 5 vuotta sitten se oli hyvä ja toimiva ja vähemmän mielenkiintoiset osat oli helppo ohittaa (näin kuulin joidenkin tehneen: minulle kaikki oli äärimmäisen mielenkiintoista).

Elokuussa siellä on aika monta muutakin, mutta linna on kyllä niin iso että sinne myös mahtuu. Tietenkin muutamassa huoneessa ja käytävällä voi vähän ruuhkaantua. Liput voi nykyään ostaa etukäteen verkkokaupasta, mikä saattaa olla hyvä idea. Itse seisoskelin lippujonossa ainakin puoli tuntia.

14
Yksi yli muiden on maapallon kiertäminen käyttämättä lentokonetta. Muitakin on mutta ne vaihtelevat.

15
Montako päivää suosittelisitte että tuolla SFO:ssa viettäis?
ON niin kalliita hotelleja..
San Francisco taitaa tosiaan olla USA:n kallein suurkaupunki majoituksen suhteen, jopa pahempi kuin New York. Mutta kuten smee ylle kirjoitti, siellä voi aika hyvin majoittua keskustan tai itse San Franciscon ulkopuolellakin. Oleellista on selvittää julkisen liikenteen yhteydet. Itse olin Oaklandin puolella, josta pääsi BART-junalla 10 minuutissa San Franciscon keskustaan.  Hotellien ja hostellien lisäksi kannattaa katsoa myös airbnb, tarjontaa on tosi paljon.

Toisille on aina vähän vaikea antaa suosituksia matkan pituudesta, kun asia riippuu niin paljon yksilöllisistä kiinnostuksen kohteista. Itse vietin San Francisossa juuri viikon verran osana pitempää Yhdysvaltain matkaa, ja se tuntui minulle ja seuralaiselleni juuri sopivalta ajalta. Meidän tahtimme ehkä on vähän rauhallisempi kuin monilla tänne kirjoittavilla salamasotamatkailijoilla. Tietenkään kaikkea mielenkiintoista ei ehtinyt näkemään, mutta tuntui että kaupungista sai aika hyvän kokonaiskuvan.

16
Kun tässä ketjussa on aiemmin ollut juttua Muir Woodsista ja sinne julkisilla kulkuneuvoilla matkustamisen monimutkaisuudesta, kerrottakoon iloinen uutinen: ainakin tänä kesänä sinne pääsee bussilla päivittäin hyvinkin näppärästi joskaan ei nopeasti. Tuli maanantaina testattua, ja vaikka matka San Franciscon keskustasta voi hyvinkin viedä sen 2 tuntia / suunta, suosittelen.  San Franciscon keskustasta lähtien homma toimii siten, että otetaan Golden Gate Transportin bussi (esim. linja 70) Sausalitoon tai Marin Cityyn, josta bussi 66F Muir Woodsiin. Perillä pääsee näkemään paitsi punapuita, myös suuren joukon yhdysvaltalaisia kotimaanmatkailijoita ja heidän hengenvaarallisesti vuoristotien varteen pysäköityjä autojaan, ainakin näin kesälomasesongin aikaan. Juuri tästä syystä Muir Woodsissa uskoakseni kannattaa käydä mieluummin arkipäivänä kuin viikonloppuna, jos valinnanvaraa on.

Kts. linjojen 66 ja 66F aikataulut. Huomatkaa, että 66 liikennöi vain viikonloppuisin ja juhlapäivinä, mutta 66F siis keäkaudella päivittäin.

17
- viikonloppuna oli aikaa niin mentiin käymään maakuntakaupungissa X
- varattiin ketjuhotelli ja saatiin upgrade ja late checkout
- siellä oli hieno design ja ihanat valkoiset lakanat ja rentouttava sauna ja aamiaisella raikkaita hedelmiä
- menisin uudestaan jos menisin käymään maakuntakaupungissa X ja suosittelen kaikille
- p.s. tätä postausta sponsoroi ketjuhotelli
Erinomainen kiteytys ns. yhteistyöpostausten ongelmista, niillä on taipumus muuttua tyhjänpäiväisiksi mainoksiksi (koskee muidenkin kuin hotelliketjujen maksamia postauksia).

Ongelma ei ole se, että bloggaaja hyötyy. Ongelma ei edes ole se, ettei bloggaaja välttämättä olisi omalla rahalla käynyt ko. paikkakunnalla. Ongelma on, ettei postauksessa ole mitään muuta kuin mainossisältöä. Hotelliarvion yhteydessä voisi vaikka kertoa maakuntakaupungin kohteista siellä hotellin ulkopuolella, tapahtumista, museoista, puistoista tms. Lieneekö sitten niin että liian harvat nykyään jaksavat lukea mitään yli 140 merkin pituisia tekstejä, saati kirjoittaa sellaisia.

Olen kyllä lukenut blogeista hyviäkin maksettuja kirjoituksia, niin matkakohteista kuin esim. kameroistakin, mutta enemmistö niistä on varsin kamalaa huttua joka ei vahvista luottamusta blogin kirjoittajan näkemyksiin.


18
Yleisesti ottaen majoittaja huolehtii rekisteröinnin. Itse olen ollut BiH:ssa kahdesti ja jokaisessa majapaikassa majoittaja on hoitanut homman, käytännössä katsomalla nimeni ja passini numeron passista ja soittamalla paikalliselle poliisiasemalle.

Vastuu asiasta kai periaatteessa on sinulla, eli jos majoittajasi ei hoida asiaa voit joutua itse käymään poliisiasemalla, tai jos et käy, on olemassa pieni mahdollisuus että joudut maasta poistuessasi ongelmiin. Yleisesti ottaen neuvoisin välttämään kosketusta Bosnian ja Hertsegovinan poliisivoimien kanssa, jos ei ole aivan pakko: mikäli majoittajasi ei oma-aloitteisesti hoida rekisteröintiä, voit pyytää sitä häneltä, tai kysyä häneltä miten voit itse sen tehdä.

Bosniassa ja Hertsegovinassa käy kyllä aika paljonkin matkailijoita, mutta turismi keskittyy lähes täysin Sarajevoon ja Mostariin. Yleisesti suhtautuminen ainakin minuun on ollut oikeinkin lämmin ja ystävällinen.

Ainakin Mostarissa ja Sarajevossa majoitustarjonta on runsas, hintataso edullinen ja hinta-laatusuhde erinomainen. Ennakkoon varaaminen tuskin on välttämätöntä, rautatie- ja bussiasemilla on usein mummoja "pyydystämässä" turisteja. Edellistä Sarajevon majapaikkaani voin lämpimästi suositella.

19
Pohjoismaat / Vs: Pohjois-Norjan kylät yms
« : 30.11.2012, 07:16:31 »
Makuasia, sanoisin.

Kirkenes on noista isoin (vähiten pieni) joten siellä on maisemien lisäksi enemmän muuta näkemistä.

Bugøynesissä kävin joskus 1900-luvulla, se on matkan varrella Kirkenesiin, pieni ja söpö.

Skoganvarressa en ole käynyt, mutta itse pysyttelisin mahdollisimman paljon rannikolla jos Pohjois-Norjaan menisin. Makuasia toki sekin.

20
Pohjoismaat / Vs: Pohjois-Norjan kylät yms
« : 27.11.2012, 19:45:24 »
Vadsö-Kirkenes on Hurtigruten viimeinen pätkä Kirkenesiin mennessä. Suosittelen, itse osui yli kymmenen! vuotta sitten viimeiseen 1960-luvun laivaan, joka ei tietenkään enää ole liikenteessä.

Pohjoisen Norjan kylistä suosikkini on entinen kummituskylä Nyksund, jonne pääseminen voi kyllä olla kovasti haastavaa ilman omaa kulkuneuvoa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 28