Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - smee

Sivuja: [1] 2 3 ... 71
1
Finnairin lennolla touchdownista aseman laiturille 29 minuuttia ruumalaukun kanssa. Sisältää siis rullauksen, jonotuksen ulos koneesta, matkalaukkujen hyvin lyhyen odotuksen ja reippaan kävelyn laiturille. Sattui olemaan viimeinen juna ja lentokin vielä 10 minuuttua etuajassa ja aikaa jäi pari minuuttia. Olin jo varautunut maksamaan taksimatkasta, mutta joskus käy noinkin. Toinen ääripää on odotella aamuyöllä pahasti myöhässä olleen Lufthansan lennon jälkeen matkatavaroita yli tunnin verran kun ilmeisesti maapalveluyhtiön matkatavaroiden käsittelijät olivat jo kotona nukkumassa. Tyypillinen tapaus on jostain tuolta väliltä, mutta harvemmin sitä niin hirveä hoppu on ellei ihan viimeisiin juniin tarvitse ehtiä.

2
Yleinen / Vs: Mistä tiedot juhlapyhistä yms. jutuista
« : 01.01.2020, 23:30:56 »
Golden Weekin tapaiset toistuvat sesongit löytyvät kokemuksieni mukaan kyllä aika hyvin kaikenlaisista oppaista ja Wikivoyage/Wikitravelista mutta tietenkin vain erikseen kohdealueen kuvauksissa, ei kootusti. Ikävämpiä yllätyksiä mielestäni ovat yksittäiset tapahtumat, ja niistä ikävimpiä joidenkin kapeiden erityisalojen kansainväliset messut ja konfrenssit, jotka saattavat kerätä viisinumeroisen määrän vierailijoita yhteen kaupunkiin varaamaan kaikki mahdolliset majoitukset, mutta joista ei juuri kukaan alan ulkopuolelta tiedä mitään etukäteen. Sellaiset onneksi rajoittuvat yksittäisiin kaupunkeihin, mutta hankalia huomata ennen kuin alkaa selvittelemään majoitushintoja juuri kyseisille päiville.

3
ESTA on sähköinen, sen tiesin. Samalla se tarkoittaa sitä, että tiedot ovat mahdollisesti myös venäjän viranomaisten saavutettavissa. Toisaalta en ole koskaan ESTAA hakenut, joten en tiedä tarvitseeko siihen syöttää passin tietoja, esim. siinä olevia viisumeita?

Teoriassa on mahdollista, että FSB/GRu saa käsiinsä sähköisen ESTA-hakemuksen, tai on murtautunut USA:n viranomaisten tai lentoyhtiöiden järjestelmiin ja saa tiedon sieltä, mutta aika turvallisesti voi sanoa, että eivät käytä moista kykyä yksittäisen matkailijan viisumihakemuksen käsittelyyn. Tai jos epäilet että kiinnostat niin paljon, suosittelsin jättämään Venäjän väliin kokonaan. Jenkkejä kiinnostavat käynnit eräissä Lähi-Idän ja Afrikan maissa, mutta Venäjästä eivät välitä sen enempää.

Lainaus
Visa waiver RIIPPUU myös lentoyhtiöstä. Sen lisäksi, että pitää olla tietyn maan kansalainen, maahan pitää saapua myös ennalta määritellyllä lentoyhtiöllä. Joita nyt onneksi näytti olevan helvetin pitkä lista. Mutta sitä listan pituutta en tiennyt, ennen kuin selvitin asian.

Uskallan tarkistamatta sanoa, että jokainen säännöllistä reittilentoliikennettä Yhdysvaltoihin harjoittava lentoyhtiö löytyy VWP-hyväksyttyjen lentoyhtiöiden listalta. Jos meinaat vuokrata yksityiskoneen, kannattaa tarkistaa kyseisen charter-yhtiön tilanne.

4
Kun käy otattamassa sen kuvan verkkokauppa.com:n myymälässä kameraosastolla arkisin 9-13 välillä, pelkän digitaalisen passikuvan saa eurolla. Testattu ja toimii.

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/18751/kgmkq/Digitaalinen-passikuva-myymalan-kameraosastolla

5
Blast from the past. Mikä on suhtautuminen tänään hiilidioksidipäästöjen neutralisointiin nyt kun Compensate on lanseerattu ja muutenkin vettä on virrannut kosolti Vantaan joessa?

Saman verran se lento päästöjä tuottaa, kompensoi sitä tai ei. Rahan kerääminen ja lahjoittaminen (rehelliseen) päästöjä ja ilmastonmuutosta hillitsevään työhön on ihan hyvä asia, ja jos kompensointiin vetoamalla sitä saa markkinoitua, niin ei minulla mitään sitä vastaan ole. Mutta henkilökohtaisessa ajatusmaailmassani tuollainen ilmastoanekauppa tuntuu vähän tekopyhältä.

6
Tyhmät kysymykset / Vs: Ekaa kertaa busineksessa
« : 31.03.2019, 21:13:11 »
Puhtaat normaalit vaatteet toimivat ihan hyvin. Joissain loungeissa on ainakin paperilla smart casual tason dress code joka käytännössä tarkoittaa että shortseissa, verkkareissa tai sandaaleissa tai vastaavassa saapuvat saatetaan käännyttää. Jos ihan varman päälle haluaa pelata, niin miehellä jonkunlainen kauluspaita voi olla hyvä valinta. Itse lennän yleensä kaikissa luokissa pitkähihaisessa kauluspaidassa ja pitkissä housuissa, koska sellainen sattuu olemaan mukava yhdistelmä kabiinin ilmastossa. On siellä koneen etuosassa ja loungessa pukumiesten osuus ehkä vähän korkeampi kuin muualla, mutta iso osa premium-matkustajistakin panostaa lähinnä mukavuuteen pukeutumisessa.

Reppu toimii busineksessa ihan siinä missä economyssäkin. Suuremmat rajat sekä käsimatkatavaroiden, että ruumaan menevien kanssa voivat tietenkin mahdollistaa jonkun muun matkatavarasetin kuin mitä muuten käyttäisi.

Rentoudu ja nauti tarjoiluista, ei siellä pahasti mokaamaan pysty ellei yritä. Jos olet sellaisella Lufthansan lennolla, jossa on myös ykkösluokka, ei pääse edes kusi nousemaan liikaa päähän, kun on silti vasta toisen luokan matkustaja. Münchenissa tai Frankfurtissa tavallinen business-luokan matkustaja ilman tasokorttia pääsee vasta kolmannen tason Business Loungeen, kun yläpuolella on Senator Lounge kultakorttilaisille ja First Class Lounge (ja terminaali) kovimmalle eliitille. Muutenkaan Lufthansan busineksessa ei mitään ylimääräisiä pokkurointeja juuri harrasteta, mikä on vain hyvä asia, jos hermoilee yhtään sitä osaako itse käyttäytyä.

Kannattaa hieman miettiä mihin Star Alliancen kantakorttiohjelmaan laittaa tuosta reissusta tulevat lentomailit. Niitä kertynee kuitenkin sellainen kasa, että niillä jo yksistään saa hankittua jotain.

7
Italia / Vs: Modenasta päiväreissu Maranelloon
« : 14.02.2019, 20:24:37 »
Bussilla pääsi ainakin joitain vuosia sitten ihan näppärästi Modenan linja-autoasemalta ja niitä kulki kohtuullisen usein. Autolla pääsee tietenkin vielä kätevämmin, mutta ei sellaista pelkkää Maranellon reissua varten kannata vuokrata.

8
Japani / Vs: Japaniin ensimmäistä kertaa!
« : 29.01.2019, 07:40:25 »
Break-even on jo kahdessa matkassa.

Tuo tietenkin riippuu matkojen pituudesta ja passin voimassaoloajasta, mutta yleinen nyrkkisääntö on, että jos tekee Tokion ja Osakan välillä edestakaisen matkan, viikon passi alkaa kannattamaan. Siinäkin pelkät pitkät matkat jäävät vielä hieman alle passin hinnasta, mutta yleensä sen verran tulee matkoja vähintään paikallisjunilla, että se menee siitä yli. Mutta helppo se on laskea kannattaako, koska junalippujen hinnat ovat aina samat.

9
Japani / Vs: Japaniin ensimmäistä kertaa!
« : 28.01.2019, 05:44:20 »
Aivan ehdoton sivusto matkan suunnitteluun ja matkan aikana on https://www.japan-guide.com/ Sieltä löytyy paljon tietoa kohteista ja käytännön asioista sekä erilaisia ideoita. Siellä on myös karkea työkalu jolla voi suunnilleen laskea pitkien siirtymien mukaan kannattaako Japan Rail Pass. Hyperdiasta voi laskea tarkemmin, jos jaksaa syöttää kaikki junamatkat. Kun edempänä mainittiin että ilman paikkalippua säästää vähän, huomautan että Hyperdiassa näkyvä "Seat fee" ei ole vapaaehtoisen paikkalipun hinta, vaan pikajunien lisämaksu. Matkan hinta näkyy aina vain "Total" kohdassa ja paikkalipun tai matkustusluokan voi valita valikosta. Siinä on oletuksena normaaliluokan paikka varattuna ja omasta mielestäni se paikkalippu on aika pieni erä pidemmän matkan junalipuissa. Erilliset liput ovat kyllä varsin helppo ostaa, kun katsoo Hyperdiasta tarkkaan mihin juniin liput tarvitsee ja kertoo lippuluukulla. Sujuu helposti vaikka näyttämällä suoraan kännykän tai tabletin ruudulta.

Englannilla pärjää riittävän hyvin, varsinkin jos huomaa ja osaa itse lukea eritasoisella englannilla kirjoitetut kyltit ja muut ohjeet. Wifejä löytyy kohtalaisen hyvin, tosin oma nettiyhteys voi olla mukavampi. Löytyy sekä prepaid data-simejä että vielä helpompia tasku-4g-reitittimiä, joita voi vuokrata. Paperikartoilla pääsee paremmin entisaikojen turistien nostalgiaan välillä vähän eksymällä, mutta niilläkin pärjää. Jos et ota nettiä, Google Mapsin, samoin kuin muidenkin isojen karttasovellusten kanssa on sellainen ongelma, että ilmeisesti joku laki tai lisenssiehto kieltää näitä tarjoamasta varsinaisia offline-karttoja Japanin alueelta. Google kyllä pitää välimuistissa alueet, joita on katsonut, mutta ainakaan viimeksi kun yritin, varsinainen offline-kartta toiminto ei toiminut. OpenStreetMap-projektia käyttävät sovellusket, kuten esimerkiksi MAPS.ME toimivat offlinenakin.

Yksi juuri tuohon ajankohtaan liittyvä huomio on, että juurikin syys-lokakuussa pelataan ympäri Japania Rugbyn MM-kisat ja sen odotetaan houkuttelevan merkittävän määrän turisteja maista, joissa laji on tunnettu. Pelejä pelataan ympäri maata, ja se voi kyllä näkyä ainakin vähemmän suurten pelipaikkakuntien majoituksen saatavuudessa. Kannattaa googlailla sen ohjelmaa samalla kun suunnittelee omaa ohjelmaansa. Ja itse ainakin suosittelen ohjelmaan jotain muutakin kuin ihan pelkkiä miljoonakaupunkeja, esimerkiksi japan-guidesta löytyy varmasti ideoita.

10
Balkanin maat / Vs: Roadtrip Balkanilla
« : 21.01.2019, 19:16:57 »
Tuo olisi todella kunnianhimoinen ajosuunnitelma, vaikka Googlen matka-aika lupauksiin voisi luottaa, kun siihen lisää rajanylitykset ja kaupungeissa ja muissa nähtävyyksissä ajelut. Lisäksi tuossa reitillä on sen verran pieniä teitä, että omien balkanin kokemusten perusteella saat lisätä Googlen arvioon ihan reilusti. Esimerkiksi tuo Albanian pätkä on isoin osin melkoista kärrypolkua vuoristossa. Street View näkymät tuolta SH30:lla Pukasta etelään ovat aika karuja. Tuurilla voi olla, että jollain pätkällä vanha reikäinen asfaltti on korjattu Googlen auton käynnin jälkeen, mutta leveämmäksi se tie ei siitä muutu. Ja tuo ei ole edes pahinta mitä Albanian tiestö tarjoaa.

Vähän paremmillakin teillä eri Balkanin maissa saattaa juuttua jonkun traktorin perään pitkiksi aikoja ja muutenkaan ei kannata unelmoida ylläpitävänsä nopeusrajoituksen mukaista vauhtia joka paikassa.

11
Aika paljon kysymyksiä, mutta tässä muutama vastaus. Vuokra-autossa on navigaattori jos selainen on luvattu, muuten ei kannata laskea sen varaan. Yleensä vuokraamolta voi sellaisen lisähintaan vuokrata, mutta kannattaa tarkistaa hinta. Oman kuljettamisessa lentokoneessa ei ole mitään ongelmaa, mutta kannattaa tietenkin tarkistaa että siinä on Espanjan kartat. Takuusummalle tehdään kortilta varaus, mutta korttia ei tarvitse jättää.

FC Barcelonan stadionille Camp Noulle ja sieltä pois liikutaan useimmin metroilla. En osaa sanoa minkälainen ruuhka ja kuinka paljon parkkeeraus maksaa jos autolla menee, mutta yleinen elämänkokemus eurooppalaisista suurkaupungeista ja niiden jalkapallostadioneista sanoo, että ei kannata ainakaan jos ei tiedä tarkkaan mitä tekee. Varsinkin matsin jälkeen metroihin voi olla aikamoinen ryysis kun kymmenet tuhannet lähtevät suunnilleen samaan aikaan pois. Kärsivällisyys pois lähtiessä on siis hyvä idea. Taskuvarkaiden riski on tietenkin aina olemassa kun on paljon porukkaa. Ei niitä liikaa kannata stressata mutta kannattaa miettiä missä pitää arvokasta omaisuutta eikä pidä kaikkea samassa paikassa. Eiköhän paikatkin järjesty vierekkäin, koska ei kai sillä väliin jäävällä ole mitään erityistä syytä kieltäytyä. Lisäksi on mahdollista, että katsomolohkossa on kuitenkin tyhjiksi jääviä paikkoja joille voi mennä, vaikka nyt näyttäisikin täydeltä. Monet kausikorttilaiset päättävät vasta viime hetkellä menevätkö matsiin ja vähänkin huonommassa säässä voi nimellisesti loppuunmyydyssä pelissä olla tyhjää katsomossa vaikka kuinka paljon. Sää kannattaa itsekin huomioida, koska helmikuinen ilta betonisella stadionilla voi olla aika kylmä.

Adapteria ei sähköä varten tarvitse.

12
Japani / Vs: Tokio vai Hong Kong heinäkuussa?
« : 03.12.2018, 19:37:25 »
Onko Osakan alueella parempi (kuivempi) sää kuin Tokiossa heinäkuussa?

Tilastollisesti Osakan seutu on heinäkuussa jonkun verran Tokiota sateisempaa. Tokio taitaa itse asiassa olla Japanin skaalalla kuivemmasta päästä juuri heinäkuussa. Miellyttävämpää kesäilmastoa Japanissa löytää Hokkaidolta. Etelämpänä vuorilla voi olla myös ihan ok.

Tuuristahan tuo on myös kiinni eikä siellä joka päivä sada, mutta siihen kannattaa vain varautua että joinain päivinä kastuu. Ja joinain toisina taas tuntuu läkähdyttävältä.

13
Japani / Vs: Tokio vai Hong Kong heinäkuussa?
« : 27.11.2018, 23:04:50 »
En ole Hong Kongissa kesällä käynyt, mutta tilastojen perusteella siellä on heinäkuussa yhtä kuumaa ja kosteaa kuin Tokiossa, paitsi että sataa vielä tuplasti enemmän. Tokiossa keskikesällä kyllä voi sataa ihan riittävästi, mutta ihan monsuunisateita ei pitäisi tulla. Kuuma ja kostea kesäsää voi olla aika epämiellyttävää, mutta kaupungeissa pääsee hyvin ilmastoituihin tiloihin säitä karkuun. Tokiosta käsin on myös enemmän mahdollisia paikkoja, mistä valita jos haluaa lähteä kaupungin säätilaa pakoon. Hong Kongissa rajoittuu aika pienelle alueelle, jos ei halua lähteä manner-Kiinan puolelle seikkailemaan, vaikka sieltäkin toki rantoja, saaria ja kukkuloita löytyy.

Joku muu paikka voi olla ihan varteenotettava valinta, mutta ei minulle Tokion ja muun Japanin kesä ole mitään tuskia aiheuttanut.

14
Olettekos kuulleet... / Vs: Muutos Thaimaan viisumiin
« : 20.10.2018, 23:15:23 »
Siis ei tarvitse tienata kuutta tonnia kuussa, mutta joka kuukausi pitää olla kuun lopussa vähintään se kuusi tonnia tilillä...

On se aika kova vaatimus. Hyvätuloisetkaan eivät usein makuuta suuria summia pankkitileillä vaan sijoittavat ylimääräiset tuottoisammin. Ei se tietenkään mikään ongelma ole, jos asiasta tietää etukäteen, mutta eipä tulisi mieleenikään puolta vuotta etukäteen alkaa pankkitilin saldoista pitämään huolta jotain reissua varten. Pitääkö tuon saldon löytyä vielä yhdeltä tililtä?

15
Yhden matkaseurueeseemme kuuluneen työpaikka vaihtuu Estan hakemisen jälkeen. Tuleeko tästä ongelmia tai pitääkö tiedot käydä korjaamassa Estaan?

Ei tarvitse tai ei edes voi korjata. Jos rajalla tai mahdollisesti matkustajatiedoissa kysyvät, ilmoittaa silloin sen hetkisen työnantajan.

16
Miten nää puistot toimii, ajetaan autolla teitä myöten ja pysähdellään ottaa kuvia? Onko siellä jotain parkkista mistä lähteä patikoimaan?

Kannattaa aloittaa puistojen www-sivuilta. Tai jos on jo paikan päällä, puistoissa on yleensä hyvät informaatiopisteet ja niissä avuliasta henkilökuntaa. Yleensä homma toimii niin, että puistojen rajalla maksetaan pysäköinnistä ja sisältä löytyy parkkipaikkoja. Joissain puistoissa busseja käyttämällä voi säästää pysäköinnistä ja ruuhkista, mutta marraskuussa tuskin ruuhkat ovat ongelma. Pysäköinti voi olla aika hintavaa ja jo muutaman kansallispuiston kiertävällä reissulla vuoden voimassa oleva passi saattaa kannattaa.

https://www.nps.gov/planyourvisit/passes.htm

17
Tyhmät kysymykset / Vs: Esta-hakemus
« : 17.09.2018, 18:32:17 »
Olen lähdössä ensimmäistä kertaa USA:han ja pitäisi tehdä ESTA-hakemus, homma jäi kesken heti alussa. Eli hakemukseen tulee laittaa passin numero kuten passin konekielisessä osassa. Passin alalaidassa olevassa kentässä on 1 numero enemmän kuin ylhäällä kohdassa passin numero. Kumpi näistä on oikea passin numero?

Passin "numero" on yhdeksän merkkiä pitkä merkkijono passin kohdassa passin numero ja jokaisella sivulla. Kymmenes merkki koneluettavassa osuudessa on tarkistussumma, joka ei kuulu varsinaiseen passin numeroon.

18
Japaniin menossa 2019 tai 2020. Maaseutua tekisi mieli katsella, mihin suuntaisi? Aiemmin nähtyä Tokio-Kagoshima-Nagasaki-Hiroshima-Miyajima-Kioto-Himeji-Nara.

Varmaan jotain vuoristoisempaa aluetta kannattaisi harkita. Suosittuja helppoja ja helposti saavutettavia paikkoja on esimerkiksi Takayama, Nikko ja Hakone (+Fujin seutu) mutta karttaa ja oppaita katselemalla löytää vaikka mitä.

Vähemmän vuoristoista (ainakin suhteellisesti) maasueutua voisi löytää vaikka ottamalla hyvin kulkuyhteyksien risteyksessä olevan Okayaman tukikohdaksi ja tutkimalla sieltä käsin lähiseutuja ehkä Shikokua, jonne menee silta juuri siitä kohdalta. Tohokun alue Honshun pohjoisosissa ja Hokkaido ovat suureksi osaksi maaseutua Omia kokemuksia ei sieltä suunnalta (vielä) ole, mutta melkein suosittelisin sitä suuntaa jo sen takia, että et ole Tokion pohjoispuolella käynyt. Tosin Japanin läpi junaillessa yleensä jää paikkoja väliin sen verran paljon, että helposti menee lähes samaa reittiä uudestaan ja käy vain uusissa paikoissa.

19
Tyhmät kysymykset / Vs: Luottokortin hyödyt
« : 24.08.2018, 17:16:55 »
Kiitos vastauksesta, ilmeisesti norskin kortti on tässä tapauksessa edullisin.
Millaisia kuluja paikalliset pankit perivät noista automaattinostoista?

Joskus taannoin Seven Bank lisäsi jonkun noin 100 jenin kulun ulkomaisiin automaattinostoihin, mutta sekin on jo poistettu. Kaikki kulut tulevat siis oman kortin myöntäjän puolelta.


20
Tyhmät kysymykset / Vs: Luottokortin hyödyt
« : 23.08.2018, 23:39:29 »
Reissu edessä Japaniin. Olen aiemmilla reissuilla käyttänyt pelkästään käteistä, mutta nyt aloin pohtia, että kannattaisiko ainakin puolet reissun menoista maksella kortilla?

Käteistä vaihtaessa (pankissa) kurssi on tätä kirjoittaessa 119.5 kun taas esim. Norski näyttää veloittavan ulkomaan maksusta (valuutanmuunnos) 1.75% ja OP (Visa) snadisti enemmän. Tuleeko noihin muita kuluja päälle vai onko kortti todellakin noin paljon edullisempi vaihtoehto kuin käteinen?

Valuutan vaihto Suomessa on melkein joka maahan kallein tai kalliimmasta päästä oleva vaihtoehto. Japaninkin tapauksessa saat halvemmalla käteistä kun nostat paikan päältä automaatista, mutta koska ulkomaan automaattinostossakin on useimmilla korteilla kulunsa, maksaminen kortilla tulee vielä edullisemmaksi. Muista vain aina kieltäytyä tarjouksesta että veloitus tehdään euroissa, jos sellainen tulee, koska poikkeuksetta on halvempaa maksaa paikallisessa valuutassa ja antaa korttiyhtiön tehdä muunnos, vaikka siinä olisi noin kahden prosentin provikka.

Japanissa käteistä tarvitsee aika monessa paikassa, mutta yleensä kalliimmat maksut saa aika hyvin hoidettua kortillakin. Tuolla 119 jenin kurssilla (keskikurssi nyt 128,41) en vaihtaisi jeniäkään vaan hankkisin paikan päältä. Kannattaa toki varmistaa ettei kortissa ole mitään ulkomaan estoja, ja ottaa mukaan myös euroja, jotka voi sitten hätätilanteessa vaihtaa jos kortti ei toimi.

Edit: lisätään vielä, että Japanissa kaikki pankkiautomaatit eivät hyväksy ulkomaisia kortteja, vaikka niissä lukisikin Visaa ja Mastercardia kyljessä. Varmasti toimivat postien ja Seven Bankin (7-11 kaupoissa) automaatit. Nyttemmin jotkut muutkin, mutta nuo on ainakin helppo muistaa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 71