Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - AnniinaH

Sivuja: [1] 2 3 ... 7
1
Meksiko / Vs: Mexico, kommunikointi, puhelimet, jne..
« : 18.02.2020, 23:38:01 »
Vähän myöhässä vastaus, mutta ehkä jotain auttaa.

Ei mielestäni siinä ole mitään säätöä, minä olin vain kuukauden siellä ja hankin heti elämä päivänä SIM kortin. Esim. Mistä tahansa puhelin myymälästä tämän voi hankkia passilla pre paidina. Voi ostaa viikon, kolmen viikon tai kuukauden paketti muistaakseni, olisikohan firma ollut mulla Telcel. Nopea ja kivuton toimitus. Hintaa oli ehkä n. 15 euroa kuukausi, siinä joku 5GB nettiä, ja kotimaan puhelut.

Meksikossa ollaan ehkä vähän tarkempia, mutta kyllä sieltäkin voi turistialueilta saada töitä esim. Baareista ja hostelleista ilman viisumia. Guatemalassa enemmänkin. Mutta espanjaa kyllä kannattaa osata, muuten ei ehkä saa kun vapaaehtoistyötä. Ja palkat on tosiaan tosi ala-arvoisia, Guatemalassa ehkä 300-500e/kk ettei kannata luulla että laittomalla työllä rikastuu, mutta on sekin jollain elämänsä täyttämistä ja just ja just kattaa kulut. Meksikossa varmaan vähän enemmän. Muttei mielestäni ole kovin eettistä ottaa paikallisten töitä sen takia, että sen voi tehdä halvemmalla tai ilmaiseksi, ellei oikeasti ole puuttuvaa osaamista.

Nimim. 1,5v Guatemalassa viisumitta töissä... toivottavasti paikkaamassa puuttuvaa paikallista osaamista. 

2
Moi!

Vastaus saattaa tulla hippusen myöhässä mutta tulee kuitenkin. Olen asunut Guatemalassa 1,5 vuotta ja matkustanut melkein kaikissa maakunnissa.

Jos haluaa nähdä viidakkoa helposti, sitä näkee millä tahansa raunioilla. Opas kannattaa hommata vasta paikanpäällä, tulee halvemmaksi. Petenissä esim. Yaxha tai Uaxactun ovat villimpiä kuin Tikal, vaikka Tikalkin on aika kaukana sivistyksestä. Yksi upea vaihtoehto on Laguna Lachuá mutta se on vähän kaukana turistireiteiltä. Todella hyvin suojeltu järvi keskellä viidakkoa.

Tässä vähän infoa jota ei edellinen kysyny, mutta ehkä jotain seikkailijaa kiinnostaa.

Viidakkovaelluksista: vaihtoehtoja on useampiakin, useammalle suosittelen opasta eikä oikeastaan saakaan mennä ilman opasta. Suosituin pitempi vaihtoehto on El Mirador vaellus joka on 5 päivän mittainen. Tietojeni mukaan enää ei päästetä reitille ilman opasta mutten tiedä onko se totta. Reitti on hyvin kuljettu ja kuivana aikana (marras-touko) helppo seurata. Lyhyempi vaihtoehto on El Zotz - Tikal reitti, joka on yleensä kolme päivää. Tännekin pitäisi olla opas. Itse kuljin tämän kahden kaverin kanssa ilman opasta ja meille sanottiin "omalla vastuulla". Tikaliin saapuessa oli ongelmia koska ei oli lippua mutta mut vietiin 17km päähän moottoripyörällä ostamaan lipun. Sen voi ostaa etukäteen Tikalista ja suosittelen tätä. Matkan varrella on kaksi leirintäaluetta joista toisella on jatkuvasti puistonvartija,  muodollista maksua vastaan sää käyttää keittiötä. Molemmissa on sadevesisäiliöt joista voi esim. Life Straw llä juoda vettä. Oltiin nyt joulukuussa ja säät oli mainiot eikä liian kuuma, vaikka hikoili kyllä paljon. Hyttysiä on paljon eikä tunnu auttavan myrkyt. Itselläni ei ollut malaria lääkitystä. Molemmat reitit on todella syrjäisiä ja tuo Ei Zotz reitti on paikoin vaikeakulkuinen - kapealle polulle on kaatunut paljon puita.  Suurin riski on käärmeet "viboras". Myrkyllisimmät voi tappaa nopeasti. Ainoa keino välttää on olla kulkematta pimeällä ja olla poistumatta reititä, ja kopistella sitä vaikka vaellussaualla. Näimme kaksi käärmettä polulla. Ilman opasta muita mahdollisia vaaroja ovat myös salametsästäjät ja eksyminen. Käytimme maps.me sovellusta Ei Zotz Tikal reitillä joka toimi hyvin. Muita eläimiä näimme tayran ja paljon hämähäkkiapinoita ja mölyapinoita, sekä koateja. Kun yövyimme vartioimattomalla paikalla yö oli täynnä ääniä. Todella vaikuttava kokemus! El Zotz reitillä ei todennäköisesti tule muita vastaan ja siellä on yksi upea kallioinen näköalapaikka.

Näiden lisäksi on lukemattomia muita vaihtoehtoja tuntemattomampiin raunioihin joihin voi järjestää retken oman porukkansa kanssa. En välttämättä suosittele tekemään kuten me ilman opasta, mutta jos tuntee olevana oman elämän Indiana Jones niin miksi ei. Itse olin yöpynyt aiemmin usein viidakossa ja tunnen sen eläimistön.

Pilvimetsävaellukseen ei ole mitään hyviä pitempiä vaihtoehtoja. Mutta useat nousut tulivuorelle kulkevat pilvimetsän läpi.  Erityisesti suosittelen Cerro Pecul eli Santo Tomas tulivuorta, jonka yhteydessä on myös Zunil tulivuori ja Fuentes Georginas kuumat lähteet. Se on kahden päivän ja yhden yön reissu. Summit Post sivuilta löytyy kartta jonka avulla on mahdollista suunnistaa, mutta voin myös suositella opasta, sillä se ei ole merkitty,  tie haarautuu usein ja yksi jos toinenkin on eksynyt siellä. Myös me eksyimme mutta löysimme takasin reitille kahden tunnin harhailun ja 100 takiaisen jälkeen. Myös Tacana tulivuorelle noustessa on upeaa pilvimetsää, se on myös kahden päivän reissu ja suosittelen niinikään opasta Guatemalan puolelta, Meksikosta se on helpohko. Yläpäässä se on havumetsää mutta alkupuolella sumumetsää. Ehkä Alta Verapazissa on muita vaihtoehtoja? Ei ole tullut minulle vastaan!

Toivottavasti tästä on apua!


3
Aasia / Vs: Georgia
« : 10.05.2019, 00:19:37 »
Moi!

En tehnyt itse tätä reittiä, sillä loppui aika kesken, mutta ymmärtääkseni Jutasta menee päiväreitti toiseen kylään, jota en kirveelläkään nyt muista. Löytyy mahtavalta sivustolta https://www.caucasus-trekking.com/ jossa on niin paljon muitakin vinkkejä. Halusin Tushetiinkin lähteä vaeltamaan, muttei siihenkään riittänyt aika kun tuo Kazbegi vaellus vei viikon reissustani. Siellä tosin ymmärtääkseni menee osittain telttahommiksi.

4
Etelä-Amerikka / Vs: Maahantulosäännöt
« : 22.02.2019, 21:01:56 »
Täähän on hyvä ketju mun kysellä.

Mulla on nyt sellainen tilanne, että olen jonkin aikaa fiilistellyt, että seuraava pidempi reissu voisi kohdistua uudelle mantereelle, ja tällä kertaa E-Amerikkaan. Eli baby’s first time in SA kyseessä. Kuukauden päästä helmikuun lopussa olisin heti valmis lähtemään, ja reissussa voisin olla 2-3kk. Ennakkovalmisteluita olen tehnyt: keltakuume- ja lavantautirokotukset otettu ja olen ostanut LP:n ”South America on a Shoestring” -kirjan 😃 Lippuja tai mitään viisumeita ei ole.

Tätä ketjua lukiessa tulee vähän ristiriitaisia tunteita, kun jengi lentelee sinne ilman paluulippuja ja kaikkea muuta jännää. Onko näitä viisumisäädöksiä suomalaisia kohtaan kerätty mihkään pakettiin, vai katseletteko aina yksittäin suurlähetystöjen tms. sivuilta? Mitä suosittelisitte EA:n noviisille?

Tarkoitus olisi surffailla, parantaa espanjaa (hatara B1), hengailla ja bailata kaupungeis ja kattoo vähän must nähtävyyksiä. Portugalin kieli kiinnostaa jossain määrin.

Olisiko siis järkevintä ottaa menolippu esim. Rio tai BA, ja sieltä jatkaa dösällä johonkin? Saako / kelpaako dösälippu yleisesti pois maasta todistukseksi yms. Jotenkin ei yhtään fiilistä ottaa jo valmiiksi meno-paluuta EA - Helsinki, koska en tykkää liiasta suunnittelusta.

Älä ihmeessä osta edestakaista lippua - paitsi joskus ei ole paljoa hintaeroa yhdensuuntaiseen ja edestakaisen lentolipun välillä. Jos sulla on aikaa, niin hyvin siellä pystyy busseilla päästämään mannerta päästä päähän, ja bussit on usein parempia kun Euroopassa. Joku nopea ratkaisu siihen tilanteeseen, että kysytään lippua, on hyvä olla! Kaikki meni taas hyvin  lentäessäni tänne nyt Orlandosta El Salvadoriin, sitä tyttöä ei tuntunut edes kiinnostavan vilkaista mun passia. Lentoyhtiö oli Spirit.

Kesällä lennän edestakasin täältä Suomeen ja takas, tällä kertaa Iberialla, eli sitten taas jännäämään miten käy 😂

5
Matkaseuraa / Vs: Latinalainen Amerikka, kevät 2019
« : 04.11.2018, 17:56:56 »
Moi!

Asun itse Guatemalassa El Paredon nimisessä paikassa Tyynen meren rannalla ja olen siellä varmasti myös keväällä, eli tervetuloa visiitille!

Muuten Guatemalassa etenkin jos biletys ei ole enää sun pääfokus, suosittelen järvellä ihan muita kohteita kuin San Pedro ja Panajachel. Mukavampia kyliä esim. San Juan, San Marcos, Santa Cruz ja Santa Catarina Palopo. Oikeastaan mikä tahansa paitsi San Pedro tai Panajachel...

6
Etelä-Amerikka / Vs: Maahantulosäännöt
« : 11.10.2018, 21:51:19 »
Minä puolestani lensin ongelmitta Bogota - Lima -välin ilman oikeaa paluulippua Viva Colombialla - kuvakaappaus bussin paikkavarauksesta välille Lima - Guayaquil kelpasi - joskaan kuvasta ei näkynyt, onko lippua maksettu, mutta tarkkaan sitä syynättiin. Sama temppu ei onnistunutkaan välillä Lima - Mexico City, sillä kuvakaappauksesta (bussi Cancun - Belize) näkyi, ettei varausta ole vielä maksettu (luonnollisesti eri bussiyhtiö kuin aiemmalla lennolla). LATAM Airlinesin Check In -tiskin virkailija vaati minua näyttämään maksetun reitin ulos Meksikosta, jolloin ajattelin ottavani vaihtoehto B:n käyttöön. Käytännössä minulla oli lentoyhtiötiskin paska langaton yhteys, joka toimi tasan 5 metrin päähän joten kuten.

Kuitenkin myös vaihtoehto B meni mönkään, sillä JetBluen lentohakukone ei sillä hetkellä toiminut, enkä siis saanut ostettua sieltä lippua mihinkään. Olisin pystynyt peruuttamaan lipun 24 tunnin sisällä ja katevaraus ei olisi veloittunut kortilta. Tämä jätti minulle 20 minuuttia aikaa ennen Check Inin sulkeutumista ostaa minkä tahansa lipun mihin vaan Meksikosta, enkä siinä ajassa ja sillä yhteydellä onnistunut löytämään 160 euroa halvempaa lippua - ajan vähyys kuumotti, sillä lippu piti löytämisen lisäksi vielä maksaa, eli sivuston oli hyväksyttävä luottokorttini (mikä ei ole Latinalaisen Amerikan maissa itsestäänselvyys) ja minun oli saatava varausvahvistus myös käytännössä heti sähköpostiini (tämäkään ei ole itsestäänselvyys aina). Lopulta ostamani lippu oli n. 85 päivän päähän ja jäi käyttämättä. Ehdin toki ennen Check Inin sulkeutumista Mexico Cityn lennolleni, mutta kyllä vitutti. Mexico City - San Jose (CR) -välin lensin Interjetillä ja sielläkin muistaakseni kysyttiin paluulippua. Tällöin minulla kuitenkin oli JetBlue-suunnitelma jo käytössä.

Ai hitsi, taitaapa olla tiukentaneet noita. Meitä on kaksi lentämässä nyt San Salvadoriin ilman paluulippua mistään, yhdellä meistä on paluu Guatemalasta, mutten tiedä, hyväksytäänkö sitä. Täytyypä varmistaa, että Orlandon kentällä toimii netti ja kaikki sivut on valmiina auki jos joutuu tähän turvautumaan.. Mulla ei ole ikinä ollut yhtään mitään lippuja pois.

7
Etelä-Amerikka / Vs: Maahantulosäännöt
« : 08.10.2018, 16:45:52 »
Kuten ylempänä mainittiin, voi olla tai voi olla että ei ole. Todennäköisesti mitään ongelmaa ei ole, mutta on hyvä olla Plan B jos tämä meneekin mönkään. Lentäessäsi New Yorkista Peruun varmista, että sinulla on puhelin, wifi- yhteys ja pankkikortti käsillä varataksesi halvimman mahdollisimman lennon pois Perusta kolmen kuukauden sisällä. Tai sitten joku, jonka voi perua myöhemmin.

Olen lentänyt kaksi kertaa Lattareihin yhdensuuntaisella lipulla (2014 ja 2016) ja kummallakin kerralla selvisn ongelmatta. Viimeksi lensin Miamista Guatemala Cityyn ja silloin minut kuulutettiin siihen lähtötiskille. Minulta kysyttiin, että onko minulla esittää viisumia. Kerroin, että olen EU:sta, eli en tarvitse viisumia. Alkoi kuumottamaan aika paljon, kun kaikki matkustajat olivat jo koneessa. Poika selasi vähän koneellaan ja katseli hämmentyneenä ympärilleen, kunnes lopulta sanoi, että kaikki on OK. Voipi olla, ettei tiennyt,  missä Suomi on, ja mikäli suomalainen tarvitsee viisumia ensinkään Guatemalassa vierailuun. Lensin silloin American Airlinesilla. Nyt lennän kuukauden päästä Spirit Airlinesilla San Salvadoriin Orlandosta eikä ole taaskaan paluulippua, eli toivotaan taas parasta.. Eli sinänsä en ole varma, onko siinä vaiheessa enää edes aikaa alkaa ostamaan lippua pois maasta. Esim. mulla maksaisi satasen lippu Costa Ricaan joka nyt ei ihan kamala sakko ole siihen paikkaan.

8
Väli-Amerikka ja Karibia / Vs: Guatemala
« : 04.10.2018, 22:45:27 »
Palaan tähän ketjuun johon näköjään kirjoitin joskus - olimpa siellä puoli vuotta ja nyt menossa taas vuodeksi töihin. Ah ihanaa!

Yllä olevalle, en ole ikinä kerennyt käydä tuolla Karibian puoleisilla paikoilla, esim. Tikal, Rio Dulce ja Semuc Champey, mutta sen sijaan olen käynyt jälkeisissä sekä myös Copanissa. Itse tykkäsin tosi paljon Copanista, ja siellä on kuulemma huomattavasti vähemmän turisteja kuin esim. Tikalissa, jolloin voi ihan hyvin yksin tutustua raunioihin. Mutten ole varma onko Copan tuon lenkin arvoinen jos on käynyt Floresissa ja Tikalissa, paitsi että siellä on tosi rento meininki ilman liikaa turisteja, toisin kuin Floresissa.

Suosituksista riippuu, miten paljon on aikaa. Jos haluaisin mahduttaa Copanin tuohon, menisin Tikalista ensin Semuc Champeyhyn ja sieltä Rio Dulceen, josta Copaniin Zacapan kautta. Ei tarvitse poiketa mihinkään pelottavaan kaupunkiin Hondurasissa ja tuo rajanylitys on tosi näppärä ja turvallinen, olin silloin yksin liikenteessä. Täältä Guate Cityn kautta Antiguaan, Lago Atitlan ja Xela. Copanista on myös suoria turistibusseja Antiguaan jos valuaa investoida vähän enemmän, muistaakseni 20 dollaria.  Suosittelen Lago Atitlanilla ehdottomasti San Juan La Laguna- nimistä kylää - huomattavasti vähemmän turisteja, autenttisempi tunnelma, ihania ihmisiä ja superturvallista. Xelasta kannattaa tehdä retkiä lähikyliin, joissa on kaikissa oma tunnelmansa.

Ehdottaisin myös vaihtoehtoista reittiä Semuc Champeyltä Huehuetenangoon ja sieltä Cuchumatanes- vuoristoon, jossa voi yöpyä eri kylissä, esim. Todos Santos Cuchumatanes. Cuchumatanes- vuorilla on ihan oma tunnelmansa ja kivoja lyhyitäkin vaellusreittejä, mahtavat maisemat. Huehuetenangosta voit jatkaa Xelaan, josta taas Atitlanille ja sieltä Antiguaan. Riippuu tosin, paljonko sinulla on aikaa, ja miten haluat liikkua paikasta toiseen. Tuo tie Cobanista Huehuetenangoon on vähän hurjaa kyytiä. Siellä on matkalla myös monia muita mielenkiintoisia kohteita, kuten Nebaj. Oma ehdoton suosikkini koko Guatemalassa on Huehuetenangon "lääni", mutta kaikki ovat tietenkin makuaisoita, kuka tykkää vuorista ja kuka rannoista.

9
Kiitos paljon vastauksesta! Tulevassa työpaikassani sanoivat, että heillä on julkinen matkaviisumi Briteistä 300 punnalla, mutta kai heillä on sitten eri säännöt siitä, milloin julkisia vakuutuksia saa ostaa, koska Suomesta minulla lähti sosiaaliturva vuoden poissaolon jälkeen. Elikkä taidampa ostaa tältä tanskalaiselta Gouda- firmalta taas vakuutuksen, sillä se on täällä hyvin suosittu ja tiettävästi halvin, itseasiassa saan sen noin 800 euroon jos laitan 150 euron omavastuun. Minulla on Guatemalassa paikallisen tasoinen palkka, jolloin tuo matkavakuutus nielee parin kuun palkan, mutta onneksi olen ollut pitempään töissä Tanskassa jolloin ei tarvitse itse ryömiä sieltä vuorelta alas jos jalka menee poikki.  ;D Juuri ollessani kiipeilemässä Kazbegilla Georgiassa muistin, että olin unohtanut ostaa matkavakuutuksen, jolloin tuli sen jälkeen otettua aika varovia askeleita. Ihan vitsillä siis sanoin, uskon että on rahan arvoista vakuuttaa itensä. 

Vastaus viimeiseen kysymykseen: Tein videoita kun olin työtön kuukauden, sitten kun aloitin työt niin ei ollut aikaa. Huomasin, että mulla on kuitenkin aika monta valmiina mutten ole julkaissut. Täytyypä ladata ne. :D Mun blogissa on kirjoitettuna versiona vähän lisää Keski-Aasiasta, mutten ole kirjoittanut paljaokaan Tadzikistanista.

10
Vanha keskustelu, mutten mistään nyt löydä mitään järkevää vastausta tähän kysymkseeni, joten ehkä tuoreemmin jollakin on minulle vastaus.

En ole asunut Suomessa viiteen vuoteen, eli minulla ei ole enää oikeutta if- tyylisiin vakuutuksiin, johon tarvitsen suomalaisen kelakortin. Olen asunut osan tuosta ajasta Tanskassa, jossa minulla on paikallinen kelakortti, mutta nyt lähden Latinalaiseen Amerikkaan yli vuodeksi töihin, joten en tiedä mitä tehdä, koska sitten minulla ei ole suomalaista eikä tanskalaista kelakorttia.

Mistä ihmeestä minun kannattaisi ottaa matkavakuutus? Tulen oikeastaan koko ajan oleskelemaan Guatemalassa, jossa olen töissä. Aiemmin kun olin Guatemalassa töissä, otin Tanskasta yksityisen nuorisomatkavakuutuksen 1000€/vuosi. Tämä kuitenkin vaikuttaa minusta aika suolaiselta hinnalta. En voi paikallistakaan vakuutusta Guatemalassa hankkia, sillä minulla ei ole siellä paikallista henkilökorttia. Joskus hankin vastaavan Argentiinassa joka oli ulkomaalaisille suunnattu, ja se oli muistaakseni myös luokkaa 1000€/vuosi. Ovatko nämä siis vain yksinkertaisesti hintoja, joista puhutaan vakuutuksesta ulkomailla?

Onko täällä siis muita, jotka ovat jääneet pitemmäksi aikaa ei-EU-maahan töihin, ja haluavat jonkunlaista turvaa päänsä päälle? En ole kyllä joutunut käymään lääkärillä neljään vuoteen, ja silloinkin Perussa selvisin 100 euron laskulla, josta vakuutus korvasi 40€ (60€ omavastuu  ;D).

11
Aasia / Vs: Georgia
« : 27.08.2018, 23:15:26 »
Tuli käytyä Georgiaa kiertämässä kuukauden päivät pääinteressinä vaeltaminen, ja täytyy sanoa että Georgia kilpailee ehkä upeimpien vallusmaiden joukossa heti Kirgiisian kanssa, missä olen ikinä vaeltanut! Tässä pari vinkki, joista osa on varmasti jo tiedossakin monelle:

>> Mestia-Ushguli vaellus, aivan ehdoton helppo neljän päivän vaellus! Itse nukuin osan matkasta teltassa ja osan paikallisessa talossa, jonka sai kätevästi hommattua paikanpäällä ilman varailua etukäteen. (hinnaksi myös ilmoitettiin siellä "niin paljon kuin vaan pystyt maksamaan"). Jos he näkevät, että on telttailukamat mukana, lähtee hinnasta yhtäkkiä puolet pois, sillä he tietävät, että jos hinta on liian korkea, yövyn teltassa. Tein reissun yksin joka ei ole mikään ongelma sesonkiaikana.

>> Tobavarchkili vaellus, viisi päivää asumatonta vuoristoa Svanetian eteläpuolella. Aika raskas reissu enkä ystäväni kanssa nähnyt siellä ketään muita, siellä ei myöskään ole kyliä eikä asutusta. Paljon lumisia ja jyrkkiä solia, mutta kaiken sen vaivan arvoista. Hyvin merkitty reitti, jolloin ilman opasta pärjää hyvin kartan ja esim. maps.me sovelluksen kanssa.

>> Abkhazia, mielenkiirtoinen reissu jos haluaa tehdä aikamatkan Neuvostoliittoon, suosittelen venäjää osaaville. Telttailin Shlypra- nimisessä paratiisissa, jossa oli vain venäläisiä turisteja.

>> Kazbek, neljän-viiden päivän reissu yhdelle Georgian korkeimmista huipuista, yksi helpoimmista yli 5000m huipuista Euroopassa, jossa on myös hyvä harjoitella jääkenkien ja jäähakun käyttöä, sekä miten korkeus vaikuttaa omaan kehoon. Ehkä yksi mielettömimmistä vaelluksista, jonka olin tehnyt. Tein tämän venäläisten vaelluskavereiden kanssa ilman opasta.

Ikävä kyllä aika loppui kesken Tushetin ja Kakhetin valloittamiseen, sinne sitten ensi kerralla! Tuolla voisi ihan hyvin vaeltaa kuukausikaupalla. Puhdasta vettä on jatkuvasti saatavilla. Mitään infrastruktuuria ei tuon Mestia-Ushguli- reitin lisäksi ollut, eli ruokaa saa kantaa koko reissujen ajaksi, ja yöpyminen pääasiassa vain teltassa, ellei satunnaiset paimenet kutsu telttaansa yöksi!

Ainoa haittapuoli siellä on se, että reissasin pääasiassa yksin naisena, jolloin minuun kohdistui enemmän seksuaalista häirintää kuin missään muualla maailmakolkassa. Olen matkustanut noin 50 maassa ja pääasiassa yksin, eli jonkun verran referenssia on. Joskus minusta tuntui, että he näkivät minut kuin prostituoituna, koska olin yksin matkustava nainen.  Vaikka selitin olevani naimisissa ja pukeuduin pääasiassa vaellusvaatteisiin, kohtasin esimerkiksi a) miehen, joka otti kalunsa esille ja ehdotti seksiä pakettiautossaan, b) autokuskin, joka yritti väkisin suudella minua sekä c) miehen, joka seurasi minua ja ystävääni ehdotellen vaikka mitä, vaikka uhkasin kutsua poliisin. Eli siis naiset olkaa varovaisia älkääkä olko liian ystävällisiä miehille. Kaikesta onneksi selvittiin enkä ole itse mitenkään herkkää sorttia, joten annoin kaiken mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mutta antaahan se matkalle vähän ikävän vaikutelman.

12
Etelä-Amerikka / Vs: Etelä-Amerikka - turvallisuus?
« : 05.08.2018, 22:48:35 »
Seuraavaksi olisi kuitenkin ohjelmassa kahdeksan viikon retki Pohjois-Chilestä Bolivian ja Perun kautta mahdollisesti Ecuadoriin tai Kolumbiaan asti. Omien kokemusten perusteella Chile ja Argentiina ovat melko turvallisia maita kaikista pelotteluista huolimatta. (Eniten täällä ollessani olen pelännyt 7 richterin maanjäristyksessä tsunamivaroituksen soidessa :D) Saattaahan kaikki olla hyvää tuuria, tai järkevän käytöksen tulosta. Vähän kuitenkin alkanut huolestuttaa, että olen naiivina optimistina mennyt tottumaan tähän turvallisuudentunteeseen. Aika shokeeraavalta nimittäin tuntuu esimerkiksi tuo ajatus ryöstetyksi tulemisesta yöbussissa, joilla olen Argentiinassa ja Chilessä matkustanut ihan paljonkin. (Eihän sitä nyt päiviä haluaisi tuhlata bussissa istumiseen, kun aika on rajallista.. Heh.) Aasiassakin selvittiin vailla minkäänlaisia harmittavia välikohtauksia. Mutta eihän sitä tarvita kuin se yksi kerta huonoa tuuria, ja sitten harmittaa.

Oon talla hetkella Santiagossa toissa ja ajatuksena on syksylla toteuttaa juuri tuo sama reitti Pohjois-Chileen, Boliviaan ja Peruun, seka mahdollisesti jatko Ecuadoriin ja Kolumbiaan 2kk aikana. Chilessa ja Argentiinassa on ollut tosi turvallinen olo (mutta heti kun tarkkaavaisuudesta lepsui niin puhelin vietiinkin metrossa matkalla toihin). Mutta mihin kannattaa varautua muualle Etela-Amerikkaan matkatessa? Miten lilon matka meni ja onko jotain tiettyja maita mita valttaisit tai suosittelisit?

Vietin ensin 7 kuukautta Argentiina-Chile- akselilla, jonka jälkeen juurikin matkustin Kolumbiaan viiden kuukauden aikana, ja minusta suurin ero on suurkaupungien turvallisuudessa. Yöllisiä bussiryöstöjä ei Etelä-Amerikassa juurikaan ilmeisesti enää tapahdu - matkustin itse yöbusseilla jopa pahamaineisilla alueilla kuten Tingo María - Tarapoto reitti, joka on ns. kokaiinialueita ja siellä ennen ei suositeltu matkustamista edes päiväsaikaan, mutta paikalliset sanoivat, että se on nykyään ihan turvallista, bussit lähtevät aamuyöstä kovan helteen takia (omani lähti kello 3). Ainoastaan siellä välissä olevia kyliä kannattaa välttää, ettei jää sinne hortoilemaan. Matkalla oli paljon vapaaehtoisia turvallisuusjoukkoja "junta vecinal", jotka pitävät huolta tien turvallisuudesta. Myöskin ylitin Ecuador-Kolumbia- rajan yöllä. Tämä 2016. Mutta kuten mainitsin, esim. Quiton tai Guyaquilin turvallisuus on ihan toista luokkaa Buenos Airesiin tai Santiagoon verrattuna - siellä ei missään nimessä tulisi kävellä pimeän aikaan (eli kello 8 jälkeen) juuri missään baari/ravintolakatujen ulkopuolella, ei mielellään edes porukalla. Asuin Quitossa 3kk vanhassa kaupungissa, missä en uskaltanut lähteä edes kioskiin kahdeksan jälkeen illalla, ja suurin osa kavereistani ryöstettiin siellä ollessa esim. seitsemältä aamulla työmatkalla. Tämä on siis mielestäni suuri ero esim. Buenos Airesiin, missä asuin 6kk, enkä tunne juuri ketään, jota olisi ryöstetty, ja itse kävelin aika rauhassa omassa Chacaritan lähiössäni vielä yksin kello 11 illalla. Ecuadorissa tai Perussa ei välttämättä huomaa, jos vahingossa kävelee kaupungissa alueelle, jossa on vaarallista päiväsaikaankin. Tämä on tosin tuttua myös Esim. Valparaisossa (jossa onneksi poliisit huikkaa useimmiten, että älä mene sinne).

13
Hei!

Olin Guatemalassa heinäkuusta tammikuuhun 2016 ja etenkin juuri tuolloin elo-syyskuussa ilmasto on kutakuinkin sellainen, että joka päivä alkoi aurinkoisena, mutta useimmiten noin kello neljän aikaan alkoi satamaan vettä. Olin siellä töissä, eli juuri koskaan en muistanut ottaa sateenvarjoa, koska oli hyvä keli, mutta aina sai kävellä läpimärkänä kotiin.  ;D Muttei se mitään kamalaa jatkuvaa sadetta ole, eikä välttämättä edes joka päivänä - lähinnä kuuroja, jotka tulivat juurikin tuolloin iltapäivällä, ja saattoivat joskus jatkua iltaan asti. Näin siis Quetzaltenangossa. Itse syyskuussa sekä vaeltamassa tulivuoria että rannalla, mutta ainakin se Tyynen valtameren rannalla ei ollut kyllä yhtään ketään silloin, ja jatkuvasti oli aika paljon tuulta ja sadetta (hurrikaanikausi). En siis pelkäisi liikaa tuota ajankohtaa.

Anniina

14
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 06.02.2018, 23:26:17 »
Istanbulista pääsi viime kesänä 100€/suunta Pegasuksella Bishkekiin, eli jos pääset jollain halvalla Istanbuliin, niin se voi olla halpa reitti. Itse maksoin 150€ yhdensuuntaisesta lipusta Kööpenhamina-Istanbul-Bishkek.  Lensin pois Dushanbesta, mistä on vähän hankala löytää kohtuullisia hintoja mihinkään (ja Venäjällä tarvitsee viisumin jos sitä kautta lentää), maksoin Air Astanalla Istanbuliin 250€/suunta.

15
Kiitos palautteesta! :)

Tässäpä siis jatkoa - tällä kertaa junalla Issyk Kul järvelle, ja lisää patikointia!
Päivä 4-5 Do you eat meat? Maisemina Bishkek, juna Balykchyyn, Karakol ja taivallus Altyn Arashaniin.

Voin paljastaa, että noiden 50 päivän aikana putosi viitisen kiloa molemmilta, eikä lähtiessäkään oltu kovin tukevassa kunnossa  ;D Liekö ihme, vaikka välillä tulikin santsattua runsaita annoksia, kuten kuvasta näkyy.

16
Amatöörimäinen videoblogimme viestittää terveisiä Kirgisiasta ja Tadzikistanista, joissa kaksi hieman seikkailumielistä blondia viilettävät kuusi viikkoa. Meille aina sattuu ja tapahtuu, joka heijastuu myös meidän Keski-Aasian matkassamme! Ensimmäisenä päivänä meillä oli plääni, mutta sen jälkeen heitimme kaikki suunnitelmat ojaan, ja menimme päivä kerrallaan minne tuuli vie, sillä huomasimme, että suunnitelmat aiheuttavat lähinnä mielipahaa Keski-Aasiassa.

Päivä 1: The Sheikh of Bishkek and the Escape - Matkustettuamme kaksi vuorokautta putkeen olimme hukassa Bishkekissä yrittäen etsiä couchsurfing- majoittajamme veljen asuntoa pähkähullun kirgiisin ajaessa meitä pitkin kaupunkia yrittäessä auttaa. Saman ihmisin vuoksi lopulta pakenimme nukkumaan vuorille Bishkekin ulkopuolelle. Bishkek ja Ala-Archan luonnonpuisto.

Päivä 2: High mountains or cocktails? Ideamme oli palata Bishkekiin aamupalan jälkeen ja viimein nukkua sisällä. Päädyimme kuitenkin lähtemään kahden päivän vaellukselle 4500 metrin korkeuteen ilman varusteita, ruokaa tai paikallista valuuttaa. Ala-Archan luonnonpuisto.

Päivä 3: From snow storm to birthday party - Koska sää muuttui todella huonoksi (kova lumisade koko päivän), lähdimme paluumatkalle ilman 4500m huiputusta. Meidät kutsuttuun spontaanisti jurttaan 1- vuotis syntymäpäiville, ja lopulta pääsimme paikallisen Tatyanan kotiin yöksi, sillä emme löytäneet hostellia. Ala-Archan luonnonpuisto ja Bishkek.

Jatkoa tulee! :) Matkan kesto on n. 50 päivää.

17
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 12.10.2017, 12:02:43 »
Palasin aivan mahtavalta kuuden viikon matkalta Keski-Aasiassa - kolme viikkoa Kirgisiassa ja kolme viikkoa Tadzikistanissa. Ehkä elämäni upein reissu!  Tuli kierrettyä kaikki omin päin ja pääasiassa liftaamalla, eli ei ole sielläkään tarvetta palkata mitään kuskeja ellei halua. ;) Kiersin Kirgisiassa Bishkek->Ala-Archa->Karakol->Ala-kol->Kajy-Say->Naryn->Song-Kul->Kyzyl-Oi->Suusamyr->Osh->Sary Moghul->Lenin Base Camp->Sary Tash->Karakok->Murghab->Alichor->Khorog->Ishkashim->Wakhan Corridor (ei kokonaan)->Dushanbe->Fann vuoret. Jos joku haluaa tarkempia tietoja, voipi kysyä :) Paljon jäi vielä paikkoja näkemättä, eli takaisin halajan! Halpaa on, rahaa meni koko reissulla noin 450 euroa. Liftasimme kyllä paljon, mutta usein maksoimme kuskeille, eli ei sekään mitään ilmaista lystiä ole. Teltassa nukuin puolet reissusta. Maps.me oli ihan mahtava sovellus - tein kaikki vaellukset sen avulla ilman opasta.

18
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 16.06.2017, 14:31:31 »
Nyt meinaa vähän kuumottaa, kun Tajikistanista tulee tämmösiä uutisia.. Tarkotuksena oli juurikin matkustaa sieltä Afghanistanin rajaa pitkin, ja viipyä ainakin viikon tuolla Afgnanistanin rajalla Wakhan laaksossa. Lähetin sinne viestiä paikkaan, missä olleen sovittu Workaway. Pitääpä seurata tilannetta sitten kun oon siellä, lennot on ostettu jo kuukausi sitten. Jos nimittäin Tajikistanista kuuluu jo pommien ja tulituksen ääniä rajan takaa, ei oikein hyvältä kuulosta, mutta matkaa en peru vaikka sota alkaisi ;D Ja siitä kaupungista, missä meillä on tarkoituksena olla vapaaehtoistöissä, on periaatteessa sota 40 kilometrin päässä.

19
Etelä-Amerikka / Vs: halvalla etelä-amerikkaan
« : 16.06.2017, 14:20:26 »
Olen aiemmin lentänyt halvalla samalla tavalla pariin kertaan, jonka jo aiemmin esitin, eli jollain halpalentoyhtiöllä (WOW, Norwegian) Jenkkeihin, ja sieltä matka jatkuu esim. Spiritillä. Asun itse Köpiksessä, ja täältä pääsee alle 200 eurolla Yhdysvaltoihin, mistä taas pääsee reilulla sadalla eurolla eri paikkoihin Väli-Amerikassa ja myös esim. Kolumbiassa, mutta ainakin Argentiinaan taitaa olla ihan pirun kallis lentää. Lensin sinne aikoinaan 700 euroa yhdensuuntaisella lennolla. Brasseihin pääsee ainakin täältä köpiksestä reilu 600 eurolla ees-taas, mutta maksaahan se vähän lentää tänne. Ne on Turkish Airlinesilla, vaihto Istanbulissa (todella käytännöllistä...).

20
Etelä-Amerikka / Vs: Espanjaa Etelä-Amerikassa
« : 31.05.2017, 10:45:17 »
Riippuu minkä tason espanjan haluat oppia: sujuvaa vai pelkästään välttämättömän kommunikoinnin. Peruskommunikointiin et todellakaan tarvi kouluja, ja sen oppii esimerkiksi Duolingon avulla, mutta mielestäni esim. kielioppia on vähän hankala sisäistää jos ei sitä jostain opi. Duolingossa on tosin aika hyvät paketit kielioppiakin, eli sitten se on itsekurista kiinni. Sitä voisin siis lämpimästi suositella. Itse opiskelin yliopistossa espanjaa kaksi vuotta aika löyhästi pari tuntia viikossa, ja parin kuukauden reissailun jälkeen Argentiinassa ja Chilessä mun espanjantaito oli sitä luokaa, että pystyin opiskelemaan yliopistossa espanjaksi, enkä siten ikinä ottanut siellä mitään kursseja. Silloin olin tosin hyvn tiukka itselle, etten hengaile turistien kanssa, jotka puhuu englantia. Sohvasurffauksesta etsimään semmosia profiileja, jotka ei puhu englantia ;)

Sivuja: [1] 2 3 ... 7