Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - GiaFH

Sivuja: [1]
1
Matkapäiväkirjat / Filippiinit - Hong Kong - Macau (SK)
« : 25.01.2012, 16:14:26 »
Helsinki - Boracay - Port Barton - El Nido - Manila - Hong Kong - Macau - Helsinki

Vihdoin takaisin Suomessa, neljä luettua kirjaa ja monta kaapattua auringonsädettä myöhemmin. Anopin mehevien lihapatojenkin ääressä on ehditty vierailemaan. Ihan kärkeen täytyy todeta että matka oli aivan törkeän hyvä keikka. Jos siis Filippiineille mielii mennä, niin se on Aasian suunnalla ehdottomasti paras kohde missä minä tai puoliskokaan on koskaan käynyt. Kannattaa siis. Seikkailuhenkeä saatetaan vähän tarvita, sillä etenkin Palawanilla infra ei ole paras mahdollinen. Samoin hyviä hermoja peräänkuulutetaan, sillä aasialaiseen tapaan kaikki tapahtuu hieman "mañana". Jos bussin on ilmoitettu lähtevän klo 07, voi olla että aina yhdeksään asti odotellaan matkustajia tulevaksi. Filippiineiltä löytyy kuitenkin vielä paikkoja, joita turismi ja markkinavoimat ei ole täysin vielä pilanneet, mutta kiire on, sillä merkit ovat ilmassa. Go before it's too late.

Lennot Hong Kongin kautta, siitä eteenpäin Cebulla Manilaan ja siitä ensimmäinen kohde oli tuo varsin turistoitunut Boracay. Ranta siellä oli kuitenkin aivan upea, ja kun valitsee majoituksen station 3:n suunnilta, välttyy pahimmalta ryysikseltä. Ykkösen ja kakkosen suunnilla on varsin reippaasti kiinalaisia ja korealaisia turisteja, joskin siellä on myös runsaampi ravintola- ja palvelutarjonta. Paikka nyt ei kuitenkaan ole niin suuri etteikö kaikkialle kävele. Boracaylla pystyy puuhailemaan vähän kaikkea veteen liittyvää. Sukellukset ei ole kummoiset ja koralleja on tietysti ehditty jo turistiparatiisissa tuhoamaan. Yhtenä päivänä kävimme purjehtimassa trimaraanilla, ja se kokemus oli aivan huippu. Vedet on tajuttoman kirkkaat ja aurinko paistoi taivaan täydeltä. Pyydettyä hintaa purjehduksesta saa hilattua ainakin puoleen kunhan vaan jaksaa neuvotella. Kiteboardingia olis himottanut kokeilla, mutta se jäi lomalaiskottelussa kokeilematta. Vedet on siihen kuitenkin mitä parhaimmat. Kannattaa ehdottomasti siirtyä päärannalta jonain päivänä pohjoisessa olevalle Puka Beachille, joka on asumaton, ja jossa on murto-osa ihmisiä siitä mitä White Beachilla on. Hiekka on yhtä valkoista ja vedet vieläkin kauniimmat ja kirkkaammat. Pukalla ei sitten ole mitään palveluita, joten kaikki tarpeellinen mukaan majapaikasta. Kaikesta turismistaan huolimatta, Boracay on näkemisen arvoinen paikka, onhan se monasti äänestetty yhdeksi maailman kauneimmista rannoista, eikä syyttä.

Boracayn jälkeen suuntana oli Palawan. Saari on aivan upea, samanlaisia näkymiä ei ole tullut vastaan missään, samaa nyökkäilee tuo puoliskokin tuossa vieressä. Ensimmäinen pysähdys oli noin puolivälissä El Nidoon oleva San Vicente, tai oikeammin sen ulkopuolella oleva saari ja Coconut Garden Resort. Mielettömän kaunis paikka, joskin down-side oli hävyttömän pienet bungalowit ja ranta, johon aurinkoi paistoi vain iltapäivä kolmeen saakka. Auringonlaskut jää siis täällä näkemättä. Vastapainona en tosin koskaan ole nähnyt yhtä hienoa kuunnousua. Täällä ei juurikaan ole tekemistä, mutta hengailuun se on hyvä vaihtoehto. Täältä pystyy tekemään päiväsukelluksia halutessaan. Coconut Gardenista vaihdettiin lähellä olevaan Secret Paradise Islandiin, bangkalla menee noin 10 minuuttia. Vietimme täällä paitsi joulun, myös hääpäivän ja oman syntymäpäiväni. Täytyy sanoa ettei paljoa paremmin olisi voinut valita. Hääpäivälle järkkäsivät meille myöhäisen illallisen rannalle kokkoineen, jossa saatiin keskenään fiilistellä kuutamossa.

Paikalla on kolme omaa rantaa ja kuitenkin vain kolme privaattimökkiä, jotka sijaitsevat yhdellä näistä rannoista. Päärakennuksen yhteydessä on dormi ja yksi pieni standardhuone. Mikä tahansa mökeistä on hyvä valinta. Mökeissä on sisäpuhelimet josta voi tilata huonepalvelulla ruokaa jos ei jaksa kävellä päärakennukselle. Voihan se siinä kuumuudessa olla tuskaista. ;) Meillä kävi suhteellisen hyvä mäihä sillä olimme useampia päiviä täällä ainoat asukkaat ja saimme pitää koko sen kauneuden itsellämme. Eipä niin että siellä mikään tungos muutenkaan olisi ollut. Paikka on todella suojaisa, joten siellä on lähestulkoon aina hyvät snorklailuvedet suoraan rannalta. Saattaapa vedessä nähdä kilpikonniakin. Ja se vesi! Se on valosta riippuen aivan smaragdinvihreää tai turkoosia. Näkymät ovat superhienot, ja heti herätessä saa suoraan sängystä katsella niitä ja aloittaa aamun rauhallisesti. Tuolla voi myös kajakoida ja tekevät island hoppingeja ja kalastelureissujakin. Jouluaattona käytiin island hoppaamassa lähisaarilla ja tehtiin pikainen pyrähdys myös Port Bartoniin. Hienoja maisemia ja mukavia ihmisiä. Täällä toimii palvelu ihan kohtalaisesti, joskin saarella kun ollaan, ruokatarjonta saattaa olla rajoittunutta riippuen miten kuljetukset toimivat. Noin ylipäänsä Filippiineillä on turha odottaa mitään täydellistä palvelua missään, ja sama toistuu ihan jokaisessa paikassa. Aasiassa matkanneille se tuskin on mikään uutinen. Lisää Secret Paradisesta voi lukea vaikka Tripadvisorista ja tietty heidän sivuiltaan. Jokaisen ihmisen pitäisi käydä tuolla tai tuollaisessa paikassa ainakin kerran elämässään.

Täältä jatkoimme Sabangin kautta El Nidoon. Kelit eivät olleet meidän puolella, merenkäynti oli niin kovaa ettei päästy katsomaan maanalaista jokea. Useampi matkalla tosin lohdutteli ettei se nyt niin maata mullistava kokemus ollut kun annetaan ymmärtää. Jos sen kuitenkin haluaa nähdä, kannattaa varata muutama päivä ja ehkä ostaa valmis paketti joltain retkeä tarjoavalta. Tuolla joutuu muuten jonottamaan pääsylupaa hyvän aikaa, eikä sitä välttämättä edes samalle päivälle saa. Vinkki viitonen on muuten käydä Daluyonin aamiasbuffassa vaikkei siellä olisi varaa yöpyä tai löydy tilaa, kuten meille kävi. 300 pesolla saa syödä erinomaisen hyvän aamiaisen, ja jos suuntaat El Nidoon, tuskin saat yhtä hyvää aamiasta missään.

El Nidoon matka on vähän tuskainen, kuten muutenkin liikkuminen Palawanilla. Tiet on huonossa kunnossa heti kun käännytään päätieltä mihinkään, kuskit ajavat rallia vastaantulevien kaistalla mutkaisia ja kapeita teitä, eläimiä ei kunnioiteta vaan niiden päälle ajetaan jos eivät tajua itse väistää ja läheltä piti -tilanteita on ihan liikaa. Penkit on erittäin epämukavia näissä henkilökuljetukseen muokatuissa pakettiautoissa. Veneellä liikkuminen on hyvä vaihtoehto jos vaan merenkäynti sallii sen. Kovassa aallokossa bangkan kyydissä oleminen ei ole kovinkaan herkkua, sekin tuli kokeiltua. Aikataulut on suuntaa antavia. Jos muuten pitää valita meneekö Port Bartoniin vai San Vicenteen, tien puolesta suosittelen Port Bartonia. Vaikka tie on huonommassa kunnossa, on se huono osuus lyhyempi kuin matkalla San Vicenteen. Meillä hajosi auto myös keskelle viidakkoa kun tuonne San Vicenteen oltiin matkalla, mutta näppäränä miehenä apukuski hyppäsi työkalujensa kanssa auton alle ja korjasi roskan viidessätoista minuutissa. Tämä lie jokseenkin normaalia, ottaen huomioon millaisessa kunnossa auto ja tiet ovat. Port Bartonista lähdettäessä nelivetopaku juuttui mutaan kiinni, ja siellä sitä sitten keskellä viidakkotietä työnneltiin irti jalat polvia myöten mudassa. =) Silti mukavampaa matkustaa tuossa pakettiautossa kun paikallisten suosimassa jeepneyssä (värikkäämpi ja ikkunattomampi versio jenkkien koulubusseista), jotka pakataan niin täyteen että viimeiset saavat istua joko katolla (ei hyvä idea niillä viidakkoteillä) tai roikkua bussin takana. Hyvin yleinen liikkumisvälinen lyhyille matkoille on tricyclet, eli (yleensä vanhat) moottoripyörät, johon on tuunattu sivulle parin henkilön istuttava vaunu. Näitä käytetään myös minkä tahansa muun kuljettamiseen, esim. lehmää on ihan hyvä kärräillä tällaisella. Yöpymisiä löytyy vähän laidasta laitaan. Halvin majoitus maksoi 6 euroa yöltä ja kallein satasen luokkaa. Kuudella eurolla ei tosin voi sitten odottaa saavansa kovinkaan kummoista majapaikkaa, mutta jokaiselle löytyy jotakin, poikkeuksena Hong Kong, jossa yöpymisistä, hyvästä tai huonosta, joutuu maksamaan vähintään useamman kympin.

El Nidon pieni kylä on varsin sympaattinen, ja siellä on sitten taas elämää ihan toisella tavalla kun näissä edellä mainituissa resorteissa tai vaikka edes Port Bartonissa. Yövyttiin ensimmäiset yöt vähän kylän ulkopuolella, jossa ranta ja auringonlaskut oli huomattavasti hienompia, mutta loppupäähän haluttiin vähän enemmän luksusta ja otettiin huone parhaaseen, mutta tietysti myös kalleimpaan hotelliin, El Nido Garden Beach Resortiin. Tämä oli myös ainoa paikka jossa oli uima-allas, ja täytyy sanoa että oli se jokaisen peson arvoista hengailla tuolla rauhassa. Poolilla ei todella ollut tungosta, yleensä olimme siellä kolmestaan, ja kaikki palvelut ja ravintolat on lähellä. Hotelli on hyvin hoidettu, suihkut on ihan oikeasti säädettäviä lämminvesisuihkuja ja sängyt mukavat ja isot.

El Nidon tarjoamat maisemat island hoppingeilla on jotain sanoinkuvaamatonta. Vuoret nousevat pystysuoraan merestä ja pieniä laguuneja ja salaisia rantoja kehkeytyy mustien vuorten sisälle. Joihinkin pääsee vain uimalla tai pienen aukon kautta rannalta. Island hoppingeja kannattaa tuolla harrastaa, me tehtiin kaksi päivän reissua ja koska hintaero loppupeleissä oli euroissa niin pieni, päädyttiin ottamaan privavene jossa saatiin itse sitten määrätä tahti. Mukavampaa niin kun olla kymmenen kirkuvan korealaisen kanssa samassa ryhmässä. Koralleja on tuollakin tuhottu jo paljon, mutta paikoittain löytyy hienojakin vedenalaisia näkymiä. Muut maisemat vie niistä kuitenkin voiton. Silti on supersiistiä käydä small lagoonissa tai big lagoonissa snorklailemassa kirkkaissa ja ihanan värisissä vesissä. Muuten El Nidossa voi viettää aika rentoa hengailua, ja esimerkiksi reppumatkaajien charterkohteeseen, Thaimaan Koh Taoon verrattuna, täällä on jotenkin letkeämpi fiilis, aidompaa ja rennompaa, vaikka porukka on jokseenkin samanlaista.

Jos rahat riittää, kannattaa lentää El Nidosta suoraan takaisin Manilaan. Paikan "international airport" on yksi hiekkainen kiitorata ja bamburakennus. Turvatarkastus tehdään penkomalla kassit. Kone on 19-paikkainen pienkone, ja lennot on kysyttyjä, joten ne kannattaa buukata ajoissa. El Nidon ulkopuolella olevien saarten luksusresorttien asukkaat ovat etusijalla näitä lentoja varatessa. El Nido Art Café:n kautta saa liput hommattua jos paikkoja vaan löytyy. Maksavat toki enemmän kuin lennot Puerto Princessasta, mutta toisaalta, säästyy kokonainen päivä ja omat hermot kun ei tarvitse istua niillä teillä ja niissä autoissa kahdeksaa tuntia.

Palawania ja Filippiinejä voisi koluta kuukausitolkulla, meillä aikaa oli viisi viikkoa. Tuonakin aikana ehti nähdä ja kokea paljon upeita maisemia ja hienoja hetkiä, nauttia auringosta ja siitä luonnosta mitä maalla on tarjota. Mangoa on tällaiselle mangomaanikolle tarjolla yllin kyllin kaikessa muodossa, ja ainakin mangoshakejen lisäksi kannattaa ostaa kuivattuja mangoja, viimeeksi mainittuja myös kotiin. Voi sitten omalla sohvalla fiilistellä matkaansa niillä herkutellen ja palata hetkeksi taas näihin maisemiin auringon alle. =)

Vietimme tämän lisäksi vielä reilu viikon Manilassa, Hong Kongissa ja Macaussa. Manilassa kannattaa valita huolella yöpymispaikka. Pääasiallinen juttu siellä on ostosten tekeminen, mitään historiallista näkemistä ei hirveästi ole. Parhaat shoppailualueet on tietysti Greenbeltin ostoskeskuskompleksi, mutta halvimmat paikat löytyvät vähän Makatin ulkopuolelta, mm. Greenhillistä. Paikallisiin slummeihin voi tietysti mennä tutustumaan se ken uskaltaa. Hong Kong sen sijan on ehkä paras näistä Aasian suuremmista kaupungeista missä on tullut käytyä. Suuresta koostaan huolimatta se tuntuu turvalliselta ja kotoisalta. Tekemistä ja nähtävää riittää yllin kyllin, ja dim sumeja on ehdottomasti pakko kokeilla! Ne todella vievät kielen mennessään. Macauun riittää päivämatka toteamaan mikä kasinomekka paikka onkaan. Kaupunki on hyvin ristiriitainen portugalilaisen siirtomaataustansa takia, ja vierekkäin ovat ränsistyneet hökkelit ja kullatut, peililasilliset pilvenpiirtäjät. Kannattaa harkita yöreissua jos Circue de soleil kiinnostaa. Hong Kongiin olisi saanut uppoamaan reippaasti pidemmän ajan kuin sen viikon mikä meillä oli. Sinne voisi hyvin mennä takaisin, tai jopa asumaan. Nähty on kuitenkin Big Buddha, Victorias Peak, Symphony of Lights, Tshim Sha Tsuin öinen valomeri, Star ferryllä ajeltu, ja Peak tramilla menty katsomaan maisemia.

Takaisin tullessa rinkka oli täynnä paitsi kenkiä ja ostoksia, muistoja kauniista maisemista ja hetkistä, ajatuksia keskusteluista uusien ja mielenkiintoisten ihmisten kanssa ja roppakaupalla kokemuksia ihan uudenlaisista asioista. Ihanaa kuitenkin nukkua taas pitkästä aikaa omassa sängyssä ja käpertyä kainaloon omalle sohvalle niitä mangoja mutustellen.

Matka tehtiin muuten puolitoistavuotiaan pienen ja reippaan travellerin kanssa. Jos kaipaat lisätietoja lapsen kanssa matkaamisesta näillä suunnilla tai ylipäänsä muuten heräsi kysymyksiä, ota yhteyttä.

Hyvää matkaa!

Muutamia kuvia matkalta löytyy täältä:
http://flic.kr/s/aHsjyhNPL6


Sivuja: [1]