Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tirppa

Sivuja: [1] 2 3 ... 34
1
Miksi bloggerin värikartta näyttää erilaiselta photarissa? Vaikka värin numerosarja on täysin sama?

2
Iso-Britannia / Vs: Skotlantiin
« : 26.03.2008, 13:45:08 »
Skotlantiin matkaajille suosittelen myös Obanista tehtävää päivän lauttamatkaa kolmelle saarelle Mull, Iona (rauhallinen tunnelmallinen pieni luostarisaari) ja Staffa (luonnonihme Fingal's Cave).

Samoin, maisemat pesivät Skyen saaren sata-nolla.

3
Mutta Englannissakin on EU-maista tuleville halvemmat hinnat kuin EU:n ulkopuolelta tuleville. Ainakin silloin kun itse tein maisterin (SOAS 2003-2004) niin kaikkien yliopistojen maisteriohjelmien hinta EU-kansalaisille oli n. 3000 puntaa. SOAS:ista EU:n ulkopuolelta tulevat saivatkin sitten pulittaa n. 12 000 puntaa ja muistaakseni summa oli sama myös LSE:ssä.

Totta kai on. EU opiskelijat rinnastetaan saarelaisiin. Eli suomalaiset ja britit maksavat samat lukukausimaksut niin kandissa kuin maisterissakin. Mutta kaikkien maisteriohjelmien hinta ei ole sama. Se riippuu _edelleen_ yliopistosta ja alasta. Kauppatieteen maisterit (tai MBA:t) tapaavat olla kalleimpia ja humanistiaineiden tutkinnot halvimpia, nimekkäämmät yliopistot voivat vaatia enemmän hintaa jne. Lisäksi hinnat nousevat lähes vuosittain. Esim. ensimmäinen maisterini maksoi viime vuonna 3,500 puntaa, kun nykyinen maisteritutkintoni maksoi tänä vuonna 13,000 puntaa. Molempien hinnat nousivat 500-1000 puntaa edellisestä vuodesta. Eikä tämä nykyinen tutkintoni ole edes saaren kallein maisterihinta EU/kotiopiskelijalle.

EU:n ulkopuolelta tuleville samat maisterikurssit maksavat tosiaan lähes aina enemmän.

4
Iso-Britannia / Vs: Skotlantiin
« : 22.03.2008, 20:23:32 »
Kiitoksia vinkeistä! Mulla lähtee myös mukaan mies ja 1-vuotias lapsukainen, joten olemme ajatelleet vuokrata auton ainakin yhdeksi päiväksi. Varmaan tuo Stonehaven vois olla yksi autoilukohde.

Linnaan johtavat tosi jyrkät kiviraput ja myös sisällä on paljon rappuja. Eli lasten kanssa pitää kyllä olla erittäin varovainen.

5
Iso-Britannia / Vs: Skotlantiin
« : 21.03.2008, 20:07:22 »
Matkustan työasioissa Aberdeeniin syksyllä ja kiinnostaisi kuulla, millaisia vapaa-ajan aktiviteetteja olette siellä kokeneet? Yöelämä ei niinkään kiinnosta vaan haluaisin ripauksen aitoa Skotlantia, esim. linnoja yms. Olisko vinkkiä?

Noin puolen tunnin matkan päässä Stonehavenissa (kaunis pikku kylä) on Dunnotar Castle. Maksullinen, mutta suosittelen lämpimästi. Osin raunioitunut, osin museoitu. Ja maisemat ovat huikeat.

Vielä lähempänä Peterheadissä sijaitsee Slains Castle, kummitustarinoiden kehto ja kuulemma Draculan alkulähde. En tosin tiedä miten sitä pääsee nykyään enää ihailemaan.
Ja vaikka et yöelämästä välitä, kannattaa käydä tuopposella saman nimisessä baarissa Aberdeenin keskustassa. Kokemus sisänänsä.

6
Itseasiassa jos olen asian nyt ihan oikein ymmärtänyt on britanniassa(tai ainakin englannissa) asetettu raja sille mitä lukukausi saa maksaam EU-alueelta tulevalle opiskelijalle ja se on muutaman punnan yli kolmetuhatta.

Lukuvuosimaksukatto (Englannissa ja Walesissa) koskee kanditutkintoja ja pätee sekä paikallisiin että EU-opiskelijoihin. Maisteritutkintojen lukuvuosimaksut ovat jokaisen yliopiston omassa harkinnassa ja vaihtelevat yliopistosta ja alasta riippuen noin 2,500-20,000 punnan välillä.

Lisätietoja Briteissä opiskelusta: www.isory.org

7
Humanistimaisteritutkintojen lukuvuosimaksut on kai yleisesti noin 3000-4000 puntaa. Parhaita ja vanhimpia yliopistoja etenkin Edinburgh ja St. Andrews, mutta myös Glasgow ja Aberdeen. Pääsykokeita ei järjestetä. Hakeminen tapahtuu kandin tutkinnolla, suosituksilla ja motivaatiokirjeellä. Hakuaika alkaa syksyllä ja jatkuu kunnes paikat ovat täynnä. Hakijan ei tarvitse vielä olla valmistunut kandi, mutta saada paperit ennen maisteriohjelman alkua.

8
Asian vierestä ja vieläkin kauempaa / Paras blogi
« : 02.03.2008, 00:35:17 »
Paljonko bloggerissa on tilaa kuville?

9
Etujen tulevaisuudesta on tehty eduskuntakysely:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_575_2007_p.shtml

Opiskelijajärjestöt tapaavat ministerin muutaman viikon kuluttua.

10
Lainaus käyttäjältä: "hammaskeiju"
ainakin Skotlannissa ja Walesissa on kuulemma mahdollista selvitä pienemmillä lukukausimaksuilla kuin Englannissa, joten sieltä kannattaisi ehkä tarkistaa. Luennot sillä paksulla skotlannin murteella on tietysti oma juttunsa, mutta kai siihenkin tottuu :).


Kanditutkinnot ovat Skotlannissa ja (tällä hetkellä) Walesissa halvempia kuin Englannissa. Maisteritutkinnot ovat saman hintatasoisia. Erot johtuvat enemmän yliopistoiden nimestä ja alasta kuin maasta.

Lisäksi oman kokemukseni mukaan skottiyliopistoissa puhutaan luennoilla aikalailla yleisenglantia eikä itselläni koskaan ollut ongelmia aksentin kanssa yliopistomaailmassa. Noissa murteiden paksuuksissa kun Britanniassa näkyy myös aika selvästi luokkaerot.

11
Ulkomailla asuminen ja työskentely / east sussex?
« : 31.12.2007, 17:38:01 »
Hei,

Jos haluat liittyä opiskelijarientoihin, kannattaa kavereita etsiä suomalaisista opiskelijoista. www.isory.org

12
Lainaus käyttäjältä: "Junantuoma"
Ulkomailla opiskeleva ei välttämättä ole ulkosuomalainen...


Ulkomailla opiskelujen vuoksi asuva on ulkosuomalainen. Etenkin, jos on oikeutettu Kelan tukiin. Esimerkiksi ulkomailla syntynyttä, mutta vaikka toisen vanhempansa kautta kansalaisuuden saanutta kutsutaan ulkokansalaiseksi, vaikka hän ei olisi koskaan asunut Suomessa.

13
Osa teistäkin on saattanut huomata, että VR ei enää myönnä opiskelijakortteja päätoimisesti ulkomailla opiskeleville suomalaisille. Epäkohta on huomattu useissa opiskelijajärjestöissä esimerkiksi Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Virossa. Ulkosuomalaiset opiskelijat ovat myös saaneet tukea eduskunnasta ja toivomme, että yhteistyöllä ja median avulla saamme vielä meille kuuluvan etumme takaisin.

Olisi hienoa, jos kaikki ulkosuomalaiset ja heitä tukevat ottavat myös itsenäisesti kantaa tähän epäoikeudenmukaisuuteen. Esimerkiksi allekirjoittamalla adressin, lähettämällä kannanoton VR:lle tai kirjoittamalla lehtien yleisönosastolle. Jokaisen panos on tärkeä.

14
Älä nyt vaan jätä näitä mahdollisuuksia käyttämättä sen takia, että et halua ottaa lainaa.

Kuten sanottua, vaihtoihin saa ainakin yliopistotasolla apurahaa. Lisäksi vaihtomaa ja -kaupunki vaikuttaa paljon siihen miten rahat riittävät. Lontoo tai Pariisi eivät ehkä ole suositeltavia vaihtoehtoja, mutta moni muu maa ja kaupunki on paljon halvempia vaihtoehtoja. Ja löytyyhän Euroopasta maita, joiden hintataso on Suomea huomattavasti halvempi.

En oikein purematta niele tuota lainapelon syytä. Vaihtohan on myös ulkomaan matka, joka myös kartuttaa CeeVeetä ja kielitaitoa. Vaihto on loistava kokemus ja sen aikana kannattaa myös matkustella ja tutustua kulttuuriin. Rahaa voi sitten tienata ja säästää myöhemmin.

15
Manchesterissä on esim. suomalaisia opiskelijoita, jotka järjestävät pubi-iltoja ja tapaamisia yhdessä Suomi-koulun väen kanssa.
Lisätietoja esim. Mariannalta tai Suomi-koululta.

16
Lainaus käyttäjältä: "sallass"
Tämä on varmaan aika ala- ja koulukohtaista, mutta millaisella todistuksella voisi realistisesti kuvitella saavansa opiskelupaikan?


Tähän on erittäin vaikea vastata ilman, että tietää mitä alaa haluat opiskella. Edinburgh ja St Andrews vaativat kovempia arvosanoja. Käytännössä vähintään ämmän papereita, mutta usein jopa Een tai Ällän papereita. Glasgowhun ja Aberdeeniin on mahdollista päästä ämmän tai jopa Ceen papereilla, alasta riippuen. Tietyille aloille kuten esim. oikis ja lääkis vaaditaan lähes aina vähintään Een papereita. Muiden yliopistojen vaatimukset vaihtelevat hyvin paljon.

Summa summarum: joihinkin Skotlannin yliopistoihin pääsee jopa Aan-Been papereilla, mutta on eri asia kannattaako niissä todellisuudessa opiskella.

Lisätietoja www.isory.org
Suomalaisten yo-arvosanojen vertailuasteikko löytyy UKK-dokumentista sivulta 6. Eri yliopistojen ja alojen sisäänpääsyvaatimukset löytyvät yliopistojen sivuilta sekä sivulta www.ucas.co.uk

17
Lainaus käyttäjältä: "Jeda"
Ikähaarukka on 16-21 vuotta. Kaikki sitä vanhemmat ovat joko jatko-opiskelijoita, vaihtareita tai henkilökuntaa. Opiskelu aloitetaan 16 tai 17 vee ja se on pakkotahtinen 3 tai 4 vuotta.


No ei sentään. Kyllä skotitkin ovat täyttäneet tai ainakin ovat juuri täyttämässä 18 ennen opintojen alkua. Skotit ovat pääsääntöisesti hiukan suomalaisia nuorempia, koska kirjoittavat vuotta aikaisemmin. Mutta suurissa yliopistoissa on todellakin paljon eri ikäisiä opiskelijoita. Pari vuotta sinne tänne ei merkitse mitään.

Lainaus käyttäjältä: "Jeda"
Mun tiedot on yli kymmenen vuotta  vanhoja, mutta 90-luvulla oli yksin Glasgow´n yliopistossa oli yli 3.000 norjalaista vaihtaria.


En usko, että heitä on ainakaan enää noin paljon. Vaihtareita on kuitenkin paljon, eli tunnelma on hyvin kansainvälinen.

Lisätietoja opiskelusta Britanniassa löydät sivuilta www.isory.org

18
Ulkomailla asuminen ja työskentely / Lontoo
« : 17.09.2007, 20:08:06 »
Lontoon suomalaisia opiskelijoita löydät Iso ry:n foorumilta. www.isory.org

19
Lainaus käyttäjältä: "cittadina"
Olen onnellinen, koska luen "10000 syytä olla onnellinen"-kirjaa. Aivan huippu  :!:


Voitko antaa vähän enemmän tietoja kirjasta (kääntäjä, kustantaja jne.). Kirjailija on ilmeisesti David Baird, mutta en löydä mistään (netistä) suomalaista käännöstä.
Olisi loistava lahjaidea.

20
Ulkomailla asuminen ja työskentely / Opiskelu Irlannissa
« : 27.08.2007, 14:42:41 »
Lainaus käyttäjältä: "Hennelina"
Voikohan siitä jopa olla haittaa, eli voidaankohan tuet evätä jos joku siellä mielivaltaisesti päättää, että kytkökseni Suomeen eivät ole riittävät?


Kela sanoo, että ulkomailla koko tutkintoa suorittava saa tuet

Lainaus
Jos hänellä on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan opintojen alkamista edeltävän viiden vuoden aikana ja
jos hänen oleskeluaan ulkomailla voidaan pitää tilapäisenä.

Ennen opintojen alkua enintään kolmen vuoden asuminen ulkomailla työnteon, perhesyiden tai muun syyn vuoksi ei estä opintotuen saamista, jollei opiskelijalla ole oikeutta opintotukeen muusta maasta.

Ulkomailla asumista ei pidetä tilapäisenä, jos ulkomailla asuminen on kestänyt yli kolme vuotta, vaikka opiskelijalla olisi ollut kotikunta Suomessa. Poikkeus tästä säännöstä voi olla esimerkiksi lähetetyt työntekijät ja heidän perheenjäsenensä, jos heillä on edelleen kotikunta Suomessa.

Opiskelijan oikeus opintotukeen selvitetään silloin, kun tukea haetaan ensimmäisen kerran kyseessä oleviin opintoihin. Jos opiskelijalla ei ole enää ulkomaille muutettuaan kotikuntaa Suomessa, oikeus opintotukeen säilyy siihen asti kun hän on suorittanut tutkintonsa loppuun.


Sosiaaliturvaan kuulumista kannattaa tietenkin hakea muiden syiden vuoksi, mutta Kelan tukien kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Jos muutat nyt ensimmäistä kertaa ulkomaille, on sosiaaliturvahakemuskin ihan läpihuutojuttu. Itse olen laittanut syiksi perhesuhteet ja loma-ajat Suomessa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 34