Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Kauko100

Sivuja: [1]
1
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 06.09.2019, 16:36:05 »
Reissu takana ja voin omalta osaltani vähän päivittää tarvittavia tietoja.

Lennot: Otimme lennot Air Balticilla Riian kautta matkalaukuillla ja hintaa kertyi 440e per naama.

Taksit/Yandex/Prepaid: Suosittelen ensimmäisenä tekona hankkimaan paikallisen mobiilinetin puhelimeen. Almatyn lentokentällä oli ainakin Beelinen kioski, mikä löytyy heti vasemmalta kun saapuu vastaantuloaulaan. Itse otimme ensin virallisen taksin keskustaan mikä olikin reissun kallein 5000 T:tä eli 11,5e. Yandexilla sama matka on 2500-3000 tenkulaa eli 6-7e. Itse nappasin keskustasta K-Cellin (aka. Telia) liittymän 14GB datapaketilla, SIM:istä joutui 250 tenkulaa maksamaan ja itse netistä 2000 T:tä. Homma toimi kuin rasvattu, kysyin venäjäksi puhutteko englantia ja heti löytyi kiva mimmi auttamaan hyvällä lontoolla. Onnistuu myös käsimerkein, ei ongelmaa, testattu on. Passista haluavat kuitenkin kopion.

Yandexilla suhaaminen olikin sitten kaikkein kivuttominta, menimme sillä kaikkialle ja hinnat pääsääntöisesti 600-1200 tenkulan välillä vaikka menisi kaupungin laidalta toiselle. Kokeiltiin myös paikallisten suosimaa käden heiluttelua ja toimi sekin, hinta tosin tulee sopia luonnollisesti ennakkoon. Riippui minne meni, välillä vasta kolmasauto suostui ottamaan kyytiin.

Auton vuokraaminen: Vuokrasimme automme paikasta nimeltä “Ak Zhol car rentals”. Kulkupelimme oli vuoden 2013 Hyundain Santa Fe, 2,4l. Hintaa vuorokaudelle ja oikeudelle ajaa erämaahan kertyi 27000 tenkulaa vuorokaudelta. Alkuun pelotti liikenne, mutta kuskimme tottui jo tunnin jälkeen menoon. Haastellisinta kaupungissa oli vasemmalle kääntyminen ja yksisuuntaiset kadut mitä google ei aina osannut neuvoa.  Bensalitra irtosi 175 T:llä eli 0,4e/l (!!!). Auto kuvattiin heidän toimesta huolellisesti, samoin palautuksen yhteydessä, kaikki meni kivuttomasti. Auton vuokraaminen ei ole välttämätöntä, mutta se antaa oman vapauden mitä me arvostimme. Etenkin minä herkkävatsaisena.

Almaty: Yllätti allekirjoittaneen täysin puhtaudellaan ja ystävällisyydellään. Vaikea uskoa entiseksi neuvostotasavallaksi, huomaa kuinka aasialainen kulttuuri on antanut ystävällisen twistin paikkaan. Kaupunki on niin suuri että jokainen varmasti löytää mieleistä tekemistä. Kävimme Kok Toben turistirysässä köysirataa pitkin, no sai ainakin valokuvat kaupungista. Nautimme myös reissun kalleimmat kaljat 8,5e näköalaterassilla. Kävimme myös katsomassa paikallisen joukkueen lätkää ja eksyimme kanssa olutfestareille yhtenä iltana. Eniten harmittaa että Arasanin kylpylä ja paikallisen fudisjoukkueen Kairatin peli jäi näkemättä (kaulahuivit käytiin sentään ostamassa). Olimme iltaisin niin loppu (tai kaljan himoissa) ettei kaikkeen yksinkertaisesti jaksanut. Ravintoloita löytyy kanssa jokaisen makuun, itse pidimme Kazakkien, Uzbekkien (suurin osa halal = ei alkoholia) ja tietenkin Georgialaisten ravinteleista (jälkimmäisessä söin elämäni parhaan hatsapurin).

Big Almaty Lake: Omalla autolla oli helppo mennä ja oli kyllä vaivan arvoinen kaunis paikka maisemineen. Ehkä allekirjoittanutta vähän pelotti kapeat ja huonokuntoiset vuoristotiet, mutta hengissä selvittiin. Paikkaan pääsee myös Yandexilla, sanoo kuskille että saa 1000T:tä ylimääräistä jos odottaa hetken ja heittää takaisin (näin ainakin eräs britti oli toiminut). Busseja ja marsuja (marshrutkia) ei näkynyt, mutta ilmeisesti sellaisillakin paikalle pääsee huokeeseen hintaaan. Yleisesti ottaen varmaan Almatyn lähistön suurin turistirysä.

Charynin kanjoni: Tännekkin oli helppo mennä omalla autolla kun vaan keskustasta pääsi eroon. Liikenne soljui onneksi juuri väärään suuntaan, eli aamulla keskustaan ja illalla pois keskustasta. Suurin osa pätkästä oli uutta moottoritietä Shelekin kaupunkiin saakka, tulli maksu maksetaan vasta takaisin tullessa ja se oli 1400T:tä. Shelekistä matka jatkui kylien läpi pienempää tietä ja Kokpek nimisen kylän jälkeen tie muuttui asfaltoiduksi kinttupoluksi, rajoituksen silti ollessa 80 km/h. Teiden varsilla oli varsin kattavasti tarjolla saslikkia ja arbuuseja (vesimelooni muuten maistui taivaalliselta kun oli könynnyt laaksoon ja takaisin ylös). Charyn on ehdottomasti käymisen arvoinen, suurin osa kävijöistä oli tullut pikkubusseilla. Kävely rotkon pohjalle kannattaa mutta ylösnousu +34C helteessä oli ainakin allekirjoittaneelle tuskallinen. Pääsymaksu oli 750T:tä per naama. Netissä paljon peloteltuja korruptoituneita liikennemiliisejä emme nähneet kuin kerran, ajoimme rajoitusten mukaan joten ei tullut 5000 tenkulan ylimääräistä lahjuslovia lompuukiin.

Qapshaqain tekoallas: Tämä olikin sitten erikoinen paikka. Halusimme vähän rantalomaa ja kyllä sekin onnistui uimisineen. Paikka oli täysin aavekaupunki, ilmeisesti kaikki elävät olivat Almatyssa päivisin töissä. Vuokrasimme rantapaviljongin hintaan 3000 T:tä ja rannalla oli lisäksemme muutama ihminen. Kaikki rantakojut ja kuppilat olivat kuitenkin kiinni päivällä. Paikka on noin 75 km Almatysta pohjoiseen. Jos uimisesta pitää niin kannattaa käydä, itse en ehkä uudelleen menisi kuitenkaan.

Hintoja: Tämä kun kiinnostaa aina kaikkia niin laitan muutaman esimerkin. Kaupassa olut 0,3-05.e, hyvä vodka 6,5e, tupakit 1e. Ravintolassa olut 1,5-3e, hyvä viinilasi 2-3e, vodka 1-2e. Meitä kun oli kolme niin tilasimme aina neljä ruokalajia jaettavaksi, siihen päälle kaljat ja vodkat niin hintaa kertyi 5-9e per naama. Suosimme tavallisia perusravintoloita, ei mitään katukeittiöitä mutta ei myöskään michelineitä

Summa sumarum: Menisinkö uudelleen? Ehdottomasti, yllätti niin positiivisesti Siperian, Valko-Venäjän ja Ukrainan jälkeen, Mongolian kanssa aika tasoissa. Varmaan ehkä kiinnostaisi muutkin keski-aasian tasavallat tulevaisuudeessa, mutta islamilainen konservatiivisuus ja alkoholivastaisuus ei niinkään. Kazakstan kun lukemani perusteella on staneista se kaikkein vaurain ja liberaalein (jos Nursultanin dynastiaa ei mukaan lasketa).  Ravintoloissa ja kaupoissa löytyi aina joku joka puhuu edes auttavasti englantia, muuten kannattaa opetella se 50-100 sanaa venättä, sillä pärjää loistavasti.

Loppukliimaksina, mikä ei Kazakstanilta mitään pois vienyt oli että aamulentomme peruttiin konevian takia. Paikallinen yhteistyökumppani alkoi selvittämää jatkolentoja, vielä viidenkään tunnin päästä ei ollut tietoa. Soitin itse Riikaan ja kolme minuuttia oli seuraavalle päivälle lennot Istanbulin kautta Turkish Airlinesillä. Sitten heillä meni vielä kaksi tuntia järjestää hotelli meille (aito neljän tähden neuvostoläävä). Katastrofaalista toimintaa, mutta siitä syytän lentokenttähenkilökunnan epäpätevyyttä, en Kazakstania. Suosittelen kaikille Almatya!

2
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 15.06.2019, 16:31:34 »
Kiitos vinkeistä. Elokuun lopulla mennään ja lentopiletit AirBalticalla oli 360e per naamari (jos jotain kiinnostaa). Ollaan ajeltu Siperiassa ja Mongoliassa, joten eiköhän tämäkin maa mene siinä sivussa. Ja kyllä, omaa rauhaa halutaan.

Mitään hyviä ruokapaikkoja, mistä saa Keski-Aasialaista ruokaa sopuhintaan? Venäläinen tai kiinalainen ruoka ei kiinnosta, hevosta ja kamelia mielummin! Kamelin maitokilju kiinnostaa, kuullostaa hyvältä dagen efter juomalta kuten ayran.

Edit: Vai se Kok Tobe on enemmän lapsille? Jotenkin jäi kuva että siellä on ravintoloita ja baareja varttuneemalle väelle, missä voi "hurvitella".

3
Aasia / Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« : 14.06.2019, 11:13:40 »
Olisiko kenelläkään pientä viimekäden referaattia Almatysta ja lähinähtävyyksistä? Ravintoloista, erikoisemmista paikoista, kaljoittelusta, hintatasosta yms? Myöskin auton vuokranneilta kiinnostaisi kuulla kokemuksia.

Ainakin Arasanin kylpylä ja Kok Toben "hurvittelualue" kiinnostaa. Auton vuokraaminen kuulemma helppoa, mutta lähinähtävyyksiin (Big Almaty järvi, Charyn kanjoni, Kapshaganin tekoallas...)  liikuttaessa kylien rajamailla paikallinen miliisi vaanii keltakilpisiä (vuokra-autoja) ja vaatii herkästi lahjuksia ilman mitään rikettä. Varmaan nelivedon vuokraaminen on tarpeellinen.

4
Eurooppa / Vs: Romania...
« : 09.09.2017, 15:00:14 »
Voin päivittää omalta osaltani hiukan Romaniaa siitä kiinnostuneille, etenkin Bukarestin ja Constantan osalta.

Matkustusajankohta oli 1.9-8.9.

Lennot 165e romanialaisella halpalentoyhtiö Blue Airilla Helsinki-Bukarest-Helsinki.
Junalippu ensimmäisessä luokassa Bukarest-Constanta-Bukarest 32e.

Bukarest:

Kaupunki yllätti allekirjoittaneen täysin. Omat ennakkoluulot murtuivat kuin pato jo ensimmäisen illan aikana. Ihmiset olivat äärettömän mukavia ja uteliaita kun kuulivat suomen kieltä. Myös paikallisten hyvä englannin kielen taito yllätti. Kaupunkina aika perinteinen itä-eurooppalainen metropoli, uutta ja vanhaa neuvostoarkkitehtuuria sopivasti sekaisin. Paljon mukavia puistoja ja terasseja joissa hintataso huokea (olut 0,5l. 1,5-2e, kahvi 1e, lasi viiniä 1,5e, Gintonic 3,5e). Ravintolat olivat siistejä ja annokset erittäin isoja. Ruoka pääsääntöisesti lihapainotteista, mutta myös raikkaita salaatteja oli tarjolla. Karkeasti sanottakoon että pääruoka alkupaloineen ja juomineen n.15e. Bukarestin vanhakaupunki oli hieno, mutta aika pieni, voisi ehkä verrata Tallinnaan. Julkinen liikenne erittäin hyvä vaihtoehto taksimafialle, jotka vetävät linssiin turistia täysin summitta. Metrot sekä niiden asemat olivat siistejä ja helpoin tapa matkustaa kaupungissa.  Lentokentältä tai sinne matkustaessa kannattaa ottaa bussi 783, hinta edestakaisella lipulla 1,5e. Lähtee heti terminaalin edestä.

Itse satuimme sunnuntaina Izvorin puiston ”kyläjuhlille” jossa oli erittäin rento meno ja hieno tilaisuus jututtaa paikallisia. Ceaucescusta puhuminen onnistuu kipeistä haavoista huolimatta, jotkut jopa glorifioivat Nicoa ajan parannettua pahimmat haavat. Paikallinen ruokarekkayrittäjä innostui uteliaista suomalaisista sen verran että tarjoili täytettyjä leipiä ilmaiseksi (huonoa bisnestä) ja kertoili romanialaisista. Eräskin pariskunta istui kanssamme neljä tuntia, vuorotellen juomakierroksia tarjoten vaikka yhteinen kieli oli italian-ranskan-englannin ja venäjän sekoitusta. Selväksi tuli ainakin että mustalaiset ovat roskasakkia jotka ovat pilanneet ”oikeiden” romanialaisten maineen ja moneen otteeseen pyytelivät anteeksi Suomen kerjäläistilannetta.

Ostosmahdollisuudet ovat kohtalaiset, vaikka se ei allekirjoittanutta hirveästi kiinnosta. Isoja keskuksia merkkiliikkeineen löytyy paljon. Meille sunnuntain kirpputori (Parcul Carol) oli menestyksekäs löytö (iskemätön Nirvanan Nevermind LP 14e). Krääsää oli paljon tarjolla, mutta myös antiikkia ja todellisia löytöjä.

Constanta:

Syyskuun alussa pahin turistiryysis oli ohi, eli kaupungissa oli tilaa liikkua (suurimmat massat tulevat omasta maasta ja entisistä itäblokin satelliiteista, etenkin Puolasta) .Rannat olivat erittäin upeita ja siistejä. Rantatuolin sai 3e, ison oluen siihen tarjoiltuna 1,5e. Merivesi oli ainakin silmään puhdasta ja sopivan lämmintä +23. Rantoja löytyy vaikka kuinka paljon keskustan liepeiltä ja niitä paikalliset suosivatkin. Mamaian turistirysää kehotettiin välttämään ja niin teimmekin, eli siitä paikasta en osaa antaa mielipidettä. Hintataso Constantassa oli pääkaupunkia edullisempi ja sanottakoon että ruoka maukkaampaa (enemmän tuoreita tuotteita, kala, vihannekset yms..). Ravintolatarjonta oli erinomainen, oli kreikkalaista, italialaista, ranskalaista ja libanonilaista ravintolaa.

Summa summarum:

Romania on hieno maa hienoineen ihmisineen vielä ennen massaturismin saapumista (jota paikka paikoin alkoi näkemään). Suomalaiselle erittäin edullinen kohde. Missään tai mihinkään kellonaikaan ei tarvinnut pelätä turvallisuutensa puolesta. Jos jotain pahaa haluaa sanoa, niin paikallinen viini oli paikka paikoin kelvotonta ja Bukarestin tuskallinen +37C ilman tuulta oli erittäin tuskallista. Mustalaiset ovat paikallisten mukaan ajettu pois kaikista suurimpien kaupunkien keskustoista ja näin tosiaan olikin. Voisin ehdottomasti matkustaa uudelleen, etenkin paikallisten suosittelemiin Transilvaniaan ja Brasoviin (jossa jälkimmäisessä alkoi eilen itä-euroopan suurin Oktoberfest!).
5
Tyhmät kysymykset / Meno-paluu lennoilla pelaaminen
« : 28.09.2016, 14:04:56 »
Terve,

kysytään vähän hölmöjä:

Tarkoituksenani olisi lentää Souliin ja jatkaa sieltä samana päivänä toisen yhtiön lennolla Osakaan. Osakasta palaisin takaisin Souliin jossa viettäisin hetken. Luonnollisesti edullisimmat lentoliput saa ottamalla finnairin Helsinki-Soul-Helsinki ja japanilaisen Soul-Osaka-Soul. Kysymys kuuluu että miten, tässä tapauksessa Etelä-Korean, maahantuloviranomaiset suhtautuvat kun tulen passintarkastuksesta maahan, poimin matkalaukun ja menen saman tien lähtöselvitykseen seuraavalla lennolle Japaniin ja poistun maasta? Vai suhtautuvatko mitenkään?

Vai pystyykö tämän jo Helsingistä lähtiessä organisoimaan siten että laukkuni ohjataan suoraan toisen yhtiön lennolle? Toisaalta pitäähän sen toisen lennon liput lunastaa joltain tiskiltä.

Kiitos jo etukäteen.

- Kake

6
Eurooppa / Vs: Kaukasus
« : 09.10.2015, 09:52:57 »
Voisin vähän päivittää omalta osaltani tietoutta eteläisestä Kaukasiasta.

Meidän reittimme kulki Jerevanista Sevanille, sieltä Tbilisiin ja lopuksi vielä Batumiin ja takaisin. Lennot Moskovan kautta Jerevaniin oli n.200 euroa ja paluu Tbilisistä Riikan kautta 170 euroa.

Jerevan: Kaupunki on kompaktin kokoinen ja kuten Toni yllä kirjoitti on se muutamassa päivässä nähty. Me kun olimme lomalla, emmekä suoriutumassa nähtävyykistä ahdistavaan reppureissajatyyliin, niin nautimme neljä päivää ravintola- ja baarikulttuurista. Jerevanissa viinin, oluen tai väkevien nauttiminen oli erittäin edullista. Laadukkaita baareja ja ravintoloita löytyy keskustan alueelta vaikka kuinka paljon. Juomat olivat n. 1-3 euron väliltä. Kaukasialaisen illallisen alkupaloineen ja jälkiruokineen, sekä kunnon juomineen saa 10 eurolla per naama. Kaupasta laadukkaan votukka tai brandypullon saa 5 eurolla ja paikalliset olutputelit irtoavat 0,8 eurolla. Tupakki oli melkein ilmaista, paikalliset merkit maksoivat 0,6e ja kansainväliset euron aski. Majoitusta oli runsaasti tarjolla, mutta me vuokrasimme oman ison kaksion. Hintaa kertyi 10 euroa yötä kohden. Katukuvassa ainoat turistit olivat iranilaisia ja venäläisiä, joista ensimmäiset tulevat puhtaasti nauttimaan turvallisesti alkoholia oman kotimaan säännöistä johtuen. Eli tältä osin oli erittäin mukava liikkua Jerevanissa. Syyskuussa lämmintä oli mukavat 34 celsiusta ja aurinko paistoi joka päivä. Nähtävyyksiä on jonkin verran tarjolla, näistä mainitsemisen arvoisia on kansanmurhamuseo, neukkuhuvipuisto, neukkumetro ja rakastavaisten puisto jossa on mukava illalla siemailla virvoitusjuomia ja seurata paikallisten elämää.

Sevan: Matka Sevanjärvelle kestää autolla n.30-45 minuuttia. Me vuokrasimme oman kuljettajan ajamaan meidät Tbilisiin ja kysyimme josko voisimme matkalla poiketa Sevanilla. Itse Sevanin niemimaa oli kamala kokemus, vaikkakin näkymät olivat upeat. Paikasta oli nimittäin leivottu täydellinen turistirysä krääsäkauppoineen ja ylihinnoiteltuineen ravintoloineen. Kuski sanoikin että ”suksitaan helvettiin täältä, hän tietää hyvän kalaravintolan jota pyörittää mukava perhe”. No se kalaravintola oli sitten kyllä erinomainen ja yksi matkan parhaista. Söimme Sevanista pyydettyä grillattua taimenta ja hintaa kertyi oluineen, salaatteineen ja lisukkeineen huimat 6 euroa per naama.  Pyysimme kuljettajaamme ajamaan Tbilisiin Azerbaidzanin rajaa pitkin, jolloin matkaa kertyi enemmän kuin suorinta reittiä, mutta olimme kuulleet että maisemat ovat äärettömän kauniita tuolla rajaseudulla. Ja niin ne kyllä olivatkin, suosittelen ehdottomasti. Kyyti Jerevanista Tbilisiin englantia puhuvan kuljettajan ja ison ilmastoidun auton kanssa maksoi 27 euroa henkilöä kohden. Paikallisen taksin olisi saanut puolet halvemmalla, mutta me halusimme lomalla vähän luksusta.

Tbilisi: Osoittautui todella kauniiksi kaupungiksi, jossa elämä kadulla oli erittäin vilkasta, niin hyvässä kuin pahassa. Ravintola ja baarikulttuuri oli kyllä viety ihan tappiin ja kaupungista löytyy jokaiselle jotakin oman maun mukaan. Huonoina puolina voisi pitää lukematonta ärsyttävien turistien ja kerjäläisten määrää. Hintataso oli hiukan korkeampi kuin Armeniassa, mutta edullista kuitenkin. Olut irtosi 1,5 eurolla ja lasi viiniä eurolla. Ruoka oli aavistuksen kalliimpaa kuin Jerevanissa, mutta huomattavasti monipuolisempaa ja parempaa. Georgialaista keittiötä ei ole turhaan kehuttu, hatshapurit , khinkalit, saslikit ja tuoreet salaatit tekivät erittäin suuren vaikutuksen. Ja ne punaviinit…aah!  Halvimmillaan litran leilin talonpunaviiniä sai pöytään 1,75 eurolla! Takseilla matkustaminen näissä kummasakin maassa oli edullista, JOS hinnan sopi ennakkoon. Kuskit yrittivät JOKA kerta viilata linssiin mikä teki niillä matkustamisesta erittäin ärsyttävää. Näin ollen siirryimme suoraan julkisia käyttämään. Nähtävää on paljon, joten jokainen valitkoon oman maun mukaan. Minun mielestä turkkilaiset rikkikylpylät olivat mahtava kokemus. Oma yksityinen ”kylpemishuone” lämmin- ja kylmävesialtaineen, sekä omalla saunalla kustansi 10e/tunti per naama. Huoneeseen sai alkoholijuomia aina ovikelloa soittamalla mikä olikin äärettömän kätevää.

Batumi: Oli ehdottomasti koko kahdenviikon reissun kohokohta. Mustanmeren rannalle oli hyvä päättää loma. Junalippu business-luokassa meno/paluu kustansi Tbilisistä 22 euroa. Batumissa rantaa riitti kilometri tolkulla, mutta kuten Tonikin sanoi, kiviset rannat olivat haasteellisia uimaan mennessä. Sandaalit ovat tarpeelliset. Merivesi vielä syyskuun lopulla oli 26 celsiusasteista, joten rantatuolilla makaaminen, uiminen ja oluen lipittely oli täydellistä. Batumissa hinnat olivat samalla tasolla kuin pääkaupungissakin. Batumi oli myös koko reissun siistein kaupunki, eikä roskia tai kerjäläisiä näkynyt missään. Kaikesta huomasi että tähän kaupunkiin oli panostettu. Turistit olivat suurimmalta osalta venäjänkielisistä maista, kuten itse Venäjältä, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Eli ärsyttävistä Länsi-Eurooppalaisista ei ollut tietoakaan. Batumi on loistava vaihtoehto rantalomalle, mikäli haluaa nähdä ja kuulla muutakin kuin kaljavatsaisia saksalaisia tai huutavia brittejä tai vaikka syödä jotain muuta kuin suomalaisia lihapullia. Batumissa vuokrasimme 120 neliön huoneiston, joka oli täysin uusi. Rannalle oli matkaa n.5 minuutin verran ja lähellä oli ravintoloita pilvin pimein. Asunto oli koko matkan kallein, mutta ylivoimaisesti parhain. Se maksoi 25e/yö per yöpyjä, eli erittäin edullista ja loistava vaihtoehto Hiltoneille ja Sheratoneille.

Kaukasukselle meneville suosittelen opettelemaan venäjän kieltä, sillä englantia ei juuri kukaan puhu. Meillä oli onneksi ensn mainittua kieltä osaavia joten kaikki oli kohtalaisen mutkatonta ja oli mukava jutella paikallisten kanssa.  Takseja suosittelen välttämään, hinnasta kiistelyä ei yksinkertaisesti jaksa! Kyseisiä maita suosittelen kyllä kaikille.

Sivuja: [1]