Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - arkienkeli

Sivuja: [1] 2 3 ... 6
1
Tämäntyyppiset keskustelupalstat eilivät oman elämänsä viimeisten 20 vuoden ajan, mutta kyllä sitä reppumatkailtiin sekä ennen sitä että tämän jälkeenkin. Me teimme ekat pitkät matkat (interrail 1976, USA 1982, Aasia 7kk 1984-85) ennen internettiä ja hyvin onnistuivat. Jollain tapaa olivat ehkä mieleenpainuvampia ja suurempia "saavutuksia" kun nykyaikana, kun kännykkä kertoo kaiken valmiiksi paikannuksen avulla ja kääntää kiinat ja muut."Tutkimusmatkailu" oli kiinnostavampaa. Tietysti sekin vaikutti, että esimerkiksi Kiinassa/Tiibetissä ei tavannut muita ulkomaalaisia moneen viikkoon. Eikä tapaa edelleenkään kun menee oikeisiin paikkoihin.

Face ja Insta eivät toimi tiedohankintavälineenä läheskään yhtä hyvin kuin kyselypalsta, jossa tieto (sitäkin on) säilyy ja on haettavissa. Lonely Planetin Thorn Tree on kiinni, Tripadvisor sentään vielä toimii, vaikka siellä on paljon tarpeetonta tauhkaa.

Over and out.

2
Yleinen / Vs: Matkailuvuoteni 2020
« : 08.01.2021, 00:19:29 »
Toteutuneet ennakkosuunitelmat:

- Aconcagua, Argentina helmikuussa. Just kerkesi ulos viikkoa ennen maan sulkeutumista.

Peruuntuneet ennakkosuunnitelmat:

- Viro Saarenmaa yms maaliskuussa
- 5 viikon Islannin kiertoajelu omalla maasturilla heinä-elokuussa

Paikkoja (siis ei lokaatiota, vaan korvaavia matkoja):

- Mökki Snappertunnassa
- 10 päivän vaellus Koilliskairassa syyskuussa
- viikko Lieksa - Ilomantsi erämaissa (Patvinsuo - Yläkoita) syys-lokakuussa

Kyllä tämä tästä, onneksi on jo tullut käytyä siellä täällä. Suunnitelmat jäissä varmaan pari vuotta tätä menoa.

3
Yleinen / Vs: Reissut/Matkat, jonne ette mene?
« : 13.12.2020, 10:16:37 »
Tosin vuosi oli 1984-5.


Luulin itseäni vanhaksi täällä. Erehdyin.  :D


Niinpä, helposti tulee ajatus että matkustaminen ei ollut mahdollista ennen instaa ja internettiä. Sitäpaitti tuolloin olin jo neljännelläkymmentä.

4
Yleinen / Vs: Reissut/Matkat, jonne ette mene?
« : 09.12.2020, 18:04:17 »
Minusta Kamputsea on blokkauslistalla hieman outo, koska maa on varsin viihtyisä, väki ystävällistä ja kulttuuria on runsas pläjäys (Angkor siis etenkin, ja alue on niin laaja että sinne mahtuu suorastaan eksymään toisista turismoista). Kuljeskelimme vaimon kanssa kuukauden verran Laosissa ja Kamputseassa jokunen vuosi sitten, ja reissu oli loistava. Hommat toimivat, hinnat ovat sopivat, turisteja ei ollut haitaksi asti edes Angkorissa, ajelimme Mekongia pikaveneillä natiivien kanssa, ruoka oli hyvää etenkin Laosissa jne jne.

Mitä Hong Kongiin tulee, niin sieltähän löytyy niin syrjäisiä saaria ja kyliä että jotkut hongkongilaiset eivät ole edes olleet koskaan auton kyydissä. Ei ole pakko kävellä vain ostarista toiseen Kowloonissa. Asuminen Chungking Mansionsissa pariin otteeseen oli kyllä kokemus sinänsä ja sitähän se HK toki lähinnä edustaa. Tosin vuosi oli 1984-5.

5
Pohjoismaat / Vs: Islanti autovuokraus
« : 15.11.2020, 18:06:37 »
Yhden kerran olen vuokrannut 4-vetoisen Suzuki Vitaran kun työreissulla oli hieman aikaa kierrellä sisämaassa(kin). Kuten sanottu, rengastien ja reitit muutamiin päänähtävyyksiin pääsee kyllä tavallisellakin autolla, mutta hienoimmat sisämaan paikat jäävät niillä käymättä. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että autovuokrausehdoissa kielletään kahlaaminen, mutta käytännössä esimerkiksi Landmannalaugariin ei pääse mistään suunnasta joutumatta ajamaan jokien poikki. Jonnekin Askjalle mennessä esimerkiksi pohjoisesta tuleva reitti ylittää noin puoli metriä syvän joen (keula-aalto tuli Defenderin konepellille), joten siihen en sukeltaisi millään Ford Focuksella.

Useimmille sisämaan teille on turha yrittää loka-kesäkuu  välisenä aikana. Kun olimme menossa Askjalle heinäkuun 24 päivä oli tie puskettu auki tiekarhulla edellisenä päivänä ja paikoitellen lumivallit olivat 2 metriä korkeat. Siis HEINÄKUUN lopulla. Sisämaan autoilukausi on todella lyhyt, koska jotkut tiet ovat todella korkealla, yli 1000m.

Vuonna 2001 ajelimme 3 viikkoa ympäri maata Defender 110 maasturilla, vanhemmat + 6 lasta. Toimme auton lautalla Bergenistä. Siihen aikaan leirintä oli vielä vapaata. Nyt suuressa ellei suurimmassa osassa maata on maastoleiriytyminen kielletty (liikaa roskaavia turisteja, siis oli), ja asuntoautoilla maastossa yöpyminen on kielletty koko maassa. On pakko mennä leirintäalueelle, samoin myös tavallisella autolla liikkuvan jos leirintäalue on "kohtuulisen matkan päässä", miten se nyt sitten määritelläänkin. Leiriintymiskiellot ovat pitäjäkohtaisia ja mistä hitosta niistä sitten ottaa selvää, ja missä rajat kulkevat?

Meillä oli puolison kanssa tarkoitus lähteä viime kesänä kahdestaan jälleen Islantiin verestämään muistoja, nyt lautta olisi mennyt Tanskan kautta. Liput olivat valmiina, 3 viikkoa perillä. Viime kerrasta viisastuneina laitatimme Land Cruiseriimme snorkelin kahlauksia vartan. Menemättä jäi, rahat saatiin melkein kaikki takaisin, ehkä 2022 uusi yritys tai jotain ... Snorkeli herättää kyllä kotosuomessa hieman kummastusta.


6
Yleinen / Vs: Muistellaan menneitä matkoja
« : 04.11.2020, 11:42:41 »
Myöhäistä nyt, mutta 7 kuukautta Aasiassa 1984-85:

Kiinan Datongissa törmättiin hotellin kokoushuoneeseen, jossa istui Deng Xiaoping.
Lhasassa tiibettiläisrouva antoi almun kun pyörittelimme rukousmyllyjä.
Seran luostarin takana osallistuimme taivahautajaisiin, jossa vainaja pilkotaan ja syötetään korppikotkille. Tämä on tullut nähtyä kahdesti myöhemminkin.
Nepalissa pääsin kiipeämään jenkkiretikikunnan kanssa Everestin ykkösleiriin ilman lupia. Kannoin sinne 10 kg makaroonia.
Chitwanin kansallispuistossa sarvikuono ajoi meidät puuhun. Vajaa tunti myöhemmin törmäsimme tiikeriin.

Pohjois-Jemen 1986 (täysin suljettu maa siihen aikaan): Jouduin osallistumaan beduiinien kanssa ampumakilpailuun, ennen kuin porukkamme hyväksyttiin telttaan teelle. Siis voitin kisan.

1997 Namibia: päädyin matkatoverini kanssa Sam Nujoman äidin talolle iltakaljalle, Sam -poika istuskeli siinä porukassa mukana.

2008 Irak: asustelin Mosulissa Husseinin pojan huvilassa Eufratin rannalla. Komea talo, mutta aika huonoa työtä.

Onhan näitä.

 

7
Thaimaa / Vs: Thaimaa aukeaa koronalukosta - liveseuranta
« : 23.10.2020, 19:44:24 »
Vain aito turisti makuuttaa 15 000€ tilillään 6 kuukauden ajan Thaimaan reissua odotellessa.

Tämä sääntö suodattaa mukavasti tyhjätaskuiset säännöistä piittaamattomat huumehörhöt ja bilettäjät tulijoitten joukosta. Vain asiallisesti elävät kohtuullisen vauraat turisti ovat tervetulleita.

Mutta kenellä on maahan niin kova hinku, että viitsii tanssia koko sottiisin läpi maahan päästäkseen?

8
Eurooppa / Vs: Road trip koronan aikana?
« : 03.10.2020, 11:08:59 »
Sori nyt vaan mpala ja muut korona-kauhistelijat, mutta minun mielestäni koko korona on edelleenkin täyttä ylireagointia. Ei se ole flunssaa kummempi tauti  perusterveelle ihmiselle

Tässä asiassa olet perusteellisesti väärässä. Koronaan liittyy mitä moninaisimpia terveydellisiä sivuilmiöitä ja vähintään kolmannes sen sairastaneista ei palaudu entiselleen. Ilmeisesti myöskään resistenssiä ei synny kuten tavalliseen flunssaan.

Se, että tauti- ja kuolemantapauksia on Suomessa toistaiseksi niinkin vähän johtuu tehokkaista rajoitustoimenpiteistä, jotka ovat muuten romahduttaneet kausiflussatapauksetkin ennennäkemättömän alas. Jos olisi menty täysin ilman rajoituksia tilanne olisi täysin toinen. Ruotsissa mentiin löysemmällä kontrollilla, siellä taitaa kuolleisuus olla kymmenkertainen. Sielläkin rajoitettiin, mikä olisi kuolleisuus jos mitään ei tehtäisi, tätä kokeillaan käytännössä monessa kehitysmaassa, tulokset selviävät talven mittaan.

9
Paikkakunnan kertominen jo helpottaisi neuvojia.

10
Pohjoismaat / Vs: Islanti
« : 01.07.2020, 23:23:13 »
Meillä oli liput varattuna lauttamatkalle Tanskasta ja autoon snorkeli asennettuna, mutta oli pakko perua tältä kesältä, kun ei tiennyt juuttuuko jollekin rajalle mennen tahi tullen, tai muuta hämminkiä. Onneksi tappiot vain 126€.

Vuonna 2001 pyörittiin maassa omalla maasturilla ja 6 lapsen kanssa kolme viikkoa (matkat silloin Bergeniin, odottelu Färsaarilla jne yht. 5 viikkoa), ja paljon nähnyt esikoinen on edelleen sitä mieltä, että paras matka ikinä. Vuonna 1980 paistettiin makkaraa Heklassa...

Siis aivan ihmeellinen maa, maisemiltaan. Ehkä ensi kesänä onnistuu...


11
Yleinen / Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
« : 14.05.2020, 21:23:45 »
Tuosta lippurahojen tai pakettimatkojen rahojen palautuksesta sen verran, että ihmiset tuntuva olevan vauhkoina kun 14 päivän palautusaikarajaa ei noudeteta. Kylmä totuus on se, että käytännössä kaikki matkatoimistot ja lentoyhtiöt toimivat paljolti kädestä suuhun -periaatteella, eli maksetut rahat lähtevät melkoisen pian eteenpäin. Kenelläkään ei ole suunnilleen puolen vuoden liikevaihdon verran likvidiä rahaa kassassa, josta sitä voitaisiin palautella maksaneille asiakkaille. Laki vaatii kyllä juu, mutta kun rahaa ei yksinkertaisesti ole eikä kukaan sitä riittäviä määriä halua lainata tai edes valtiot antaa.

Muuan tuttu matkatoimiston johtaja-omistaja kertoi, että vaikka heillä on talous AAA-luokkaa eikä yhtään laskua maksamatta, eivät he voi mistään polkaista asiakkaitten vaatimia rahoja, kun ne ovat jo suurimmaksi osaksi menneet lentoyhtiöille ja matkakohteitten operaattoreille. Lentoyhtiöt tarjoavat vain vouchereita (laitonta, kyllä), ja kaukomaitten liikekumppanit eivät joko pysty tai eivät halua maksaa ennakkoja takaisin. Toisin sanoen tässä tilanteessa lain mukainen 14 päivän maksujen palautusvaatimus on mahdoton yhtälö sekä pienille että isoille firmoille. Paitsi rahan puutteen takia, myös kertakaikkiaan satakertaisen ruuhkan takia. Tätä eivät tuohtuneet asiakkaat tunnu ymmärtävän.

Meillä on erässä matkassa sisällä noin 800€ ennakoita, ja olemme tyytyneet siihen, että rahat on menetetty. Joskin yritämme saada ne takaisin, mutta realisti pitää olla. Tässä tilanteessa on vain häviäjiä, sekä me pienet matkustelijat, että isot lento & matkayhtiöt & majoitusliikkeet & niitten omistajat & työntekijät & kaikki oheispalveluitten tuottajat. Meidän taloudessamme 800€ lovi on pienempi kuin jonkun aasialaisen yrittäjän talouden nollaantuminen pariksi vuodeksi, tai TUI:n potkut 8000 ihmiselle, joten antaa olla. Eikä tämä ole kenenkään yksittäisen toimijan vika.

12
Matkaseuraa / Vs: Matkaseuraa Nepaliin 2020 - 2021
« : 12.05.2020, 13:25:33 »
Olen käynyt Nepalissa 11 kertaa vuoden 1984 jälkeen, viimeksi 2017 ja -18. Trekkausta yli 9 kuukautta kaiken kaikkiaan.

Jos tarvitsette vinkkejä yms. niin ottakaa yhteyttä gmailin kautta arkienkeliin.

13
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: New York kirjallisuus
« : 29.01.2020, 13:21:58 »
Ainakin omasta mielestani ovat aika vaikuttavia tapaamisia. Kiitos, kun jaoit!

Jutut Suomen Kuvalehdessä:

Auster 14/2005
Irving 15/2006
Proulx 12/2007

Jos nimittäin pääsee katsomaan digiarkistoa. Miten lienee kirjastoissa?

14
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: New York kirjallisuus
« : 28.01.2020, 15:37:17 »
 
ja arkienkeli, vau!

No jaa, seuraavana vuonna kahviteltiin John Irving tykönä New Hampsheressä (hieman omahyväisen oloinen, oli oma painisali uudessa talossa) ja kirsikkanana pohjalla sitä seuraavana Annie Proulxin uudessa preeriatalossa Wyomingin Saratogassa. Parasta kaikessa tietysti se, että hommasta vielä maksettiinkin. Harmi vain, että tulli takavarikoi Annielle menossa olleet karhunlihasäilykkeet.

15
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: New York kirjallisuus
« : 27.01.2020, 15:19:21 »
Paul Austerin monet romaanit sijoittuvat New Yorkiin, taitaa itsekin asustella Brooklynissa.

Piipahdin Austereilla kahvilla, olisikohan ollut vuonna 2005 tai 2006 tai silleen. Normaali iso Booklyniläinen "rivitalo" joita näkee kaikissa leffoissa ja TV-sarjoissa (siis toisiinsa kiinni rakennettuja yksittäisiä taloja, jolla pieni takapiha). Soma ja monitaiteellinen tytärkin sillä oli kotosalla, Sophie.

Joitakin hyviä kirjoja ja leffakäsikirjoituksia, mutta myöhemmät jotkut hieman raskaita lukea.

16
Aasia / Vs: Minne reppureissulle kuukaudeksi?
« : 22.01.2020, 20:31:52 »
nenän pää punasena saari elämästä.

Sepä se.

17
Aasia / Vs: Minne reppureissulle kuukaudeksi?
« : 22.01.2020, 11:43:40 »
Viikko per maa on aika haipakkaa ja pitää mennä aikataulutettuna. Japani on hieman loitolla muista mukavista (ja halvoista) reissumaista, joten ehdotan Kaakkois-Aasiaa, lähinnä Laos ja Kambodža. Ehkä Burma heitettynä sekaan, lähtö/paluupisteenä Bangkok (Thaimaassa ei tarvitse sen enempää viipyillä).

18
Aasia / Vs: Nepal
« : 22.01.2020, 11:19:11 »
Taustaa: Olen käynyt Nepalissa 11 kertaa alkaen vuodesta 1984 (85, 86, 98, 00, 06, 07, 09, 13, 17, 18) ja viettänyt sillä aikaa noin 11 kuukautta, josta poluilla yli 9 kuukautta. Tutut trekkialueet: Annapurnan alue 4 kertaa, ml, Naar-Pho, Tilicho, pyhtättö (3 kertaa). Manaslu, Khumbu ja lähestymisreitit Jiri ja Pikey Peak 5 kertaa, GHT korkea reitti Lumbasamba La:n pätkä Taplejung - Ghunsa -  Tumlingtar. Lisäksi vähän oudompia polkuja kuten Amphu Labtsa - Mera - Lukla ja "Yak Butter Trail" Dudh Kund - Ghat (Lukla) jonka on kulkenut vain 3 ulkomaalaista.

Muutamia juttuja edellisiin postauksiin liittyen:

Nepalissa ei kysellä poistumislentoja, koska perinteisesti porukat lähtevät minne sattuu milloin sattuu, myös maarajojen yli Tiibetiin ja etenkin Intiaan.

Thamelissa on ainakin sata trekkikauppaa, josta saa halvalla paikallisti pusattuja varusteita, jotka saattavat kestää kohtuullisesti tahi ei. Materiaalit ja työn laatu on mitä on, mutta fleecen voi saada 8 eurolla. Sitten on pari asiallista paikallista merkkiä Sherpa ja Hi-HImal, joista ainakin Sherpa tekee paremman laadun takia (saumateippaukset jne) vaatteensa ulkomailla. Nykyään usealla firmalla on merkkiliike 100 metriä Thamelista palatsille päin, TNF, Mountain Hardwear, Saleva, Marmot (?), joku korealainen ja venäläinen myös. Niistä saa myös icebreaker merinoa jne laatutavaraa, mutta hinnat ovat melkein Suomen tasoa. Joskus löytyy noin puoleen hintaan. Samassa rivissä ainakin oli myös väärännetyn Arc'teryxin puoti. Sherpan liike on noin 200m etelään Kathmandu Guest housen portista, vasemmalla puolella. Pääliike on kuninkaan palatsin jälkeen okealla puolella samaa katua joka menee edellämainittujen merkkiliikkeitten editse.

Maanjäristys ei enää vaikuta trekkireitteillä, joskin Langtangin kylää ei samalla tavalla ole enää olemassa. Katmandun laaksossa temppeleitä on vielä remontissa ja tukipölkkyjen varassa.

Annapurna suojelualueen etelälaitaan on syntynyt pari uutta melko suosittua reilun viikon reittiä (Pyhättö on sesonkina ihan tukossa), Mardi Himal ja Khopra Danda. Näissä lähtöpiste Pokhara.

Trekille ei kannata ottaa "pakettia" joka sisältää majoituksen ja muonat, ainakaan jos palkkaa yksityisen oppaan (mieluumin kantaja-opas, joka myös kantaa kamat jopa kahdelle). Tämä siksi, että silloin säilyttää vapauden itse päättää missä bunkkaa ja syö (kuitenkin pitää olla sama majoitusliike). Opas vie sinne, mistä saa parhaat provikat. Pelkän palvelun ja matkat sisätävä paketti on tavallisesti myös halvempi eikä tule kinaa siitä, mitä saa tilata.

Everestin alue on etenkin loka-marraskuussa aivan nuijalla lyöty, jos sinne menee, niin marraskuun puolivälin jälkeen mieluummin.

Nepalissa riehuu helikopteripelastushuijaus, jota hallitus ei edes yritä hillitä kun rahaa virtaa kaikille. Viimeksi paikallinen kunta kielsi vapaaehtoiskliniikat Machermosta ja Gokyosta, jotka olivat ilmaiseksi hoitaneet kantajia trekkajilta perityillä maksuilla. Näitten rehtien kliniikoitten korvaajiksi on tullut helikopteri/sairaalayhtiön kaupalliset kliniikat, jotka lähettävät 50% potilaista helikopterilla Katmanduun $1000/yö sairaaloihin makaamaan tarpeettomasti päiväkausiksi (vapaaehtoiskliniikka 5%). Aihe on liian laaja tässä puitavaksi, mutta helikopteripelastusten määrä on 50-kertaistunut per trekkaajamäärä yhdeksänkymmentäluvun alun jälkeen. Niistä suurin osa on vakuutuspetoksia, joihin trekkaajat joutuvat joko tahtomattaan (sairastutetaan AMS tai ruokamyrkytys, tai pelotellaan) tai sitten ovat mukana petoksessa ilmaisen paluukyydin vuoksi, ja joskus saavat osan oppaan provikasta. Jotkut oppaat ovat kerskuneet tienanneensa $30000 vuodessa provikoita ja vähitään yhden "pelastetun" joka ryhmästä. $30000 on kolmenkymmenen vuoden keskiansio Nepalissa.

Tästä aiheesta: https://www.markhorrell.com/blog/2018/the-great-nepal-helicopter-rescue-fraud-an-introduction/
https://www.tifj.org/post/named-the-people-and-companies-behind-nepal-s-multimillion-dollar-insurance-fraud-scam

Jos haluaa spesifiä lisätietoa tai opaskontaktin, niin s-postia arkienkelille gmailiin.


19
Etelä-Amerikka / Vs: Aconcagua-vuori
« : 15.01.2020, 16:03:04 »
Kysymys ei oltu suunnattu minulle, mutta aatoksia kuitenkin.

6400+ viittaa Meraan, jonka tavallisimmin noustu keskihuippu on suunnilleen 6460m. Kysessä siis käveltävä "trekking peak". Pari muutakin on saman korkuisia mutta harvemmin noustuja (Chulu West ja East Annapurnia vastapäätä Manangin laaksossa).

Thorung La:ta mainostetaan korkeimpana trekkisolana, ja se on sitä vain kun puhutaan vain suosituimmista reiteistä, siis katteetonta mainostusta. Khumbussa on heti useitakin korkeampia mutta harvemmin ylitettyjä solia, kuten Trashi Labtsa Rolwalingin suuntaan 5700m+, Amphu Labtsa (kiipeilyä) Everestin suunnalta Meralle (tavallisesti toiseen suuntaan) 5800m+ ja Shepani Col/West Col Makalun ja Everestin välisellä reitillä 6000m+ (paha paha, vaatii kiipeilyä).

Vuonna 1985 hilpaisin kahden šerpan kanssa Chukkhungista Amphu Labtsan yli Mera La:n solaan, siitä teltasta huipulle 4 tuntia ja toiset 4 alas Thagnakin. Sitten 2 päivää Zartwa Lan yli Luklaan, kokonaisaika siis 6 päivää. Nyt ei enää onnistuisi: ikä, Amphu Labtsan jäät ja lumet ovat sulaneet enkä voisi nousta kiviseinää, alueella on aivan liikaa väkeä lupia kyselemässä. 35 vuotta sitten oli hiljaisempaa, kävin muun muassa Lho Lan solassa 6000m korkeudessa, aivan varmasti ainoa trekkaaja siellä ikinä (siis sen pystyseinän päällä reitti Tiibetiin Everestin perusleirin takana). Kävin viemässä 10 kg makaroonia jenkkien länsiharjanneretkikunnan ykkösleiriin.

20
Etelä-Amerikka / Vs: Aconcagua-vuori
« : 14.01.2020, 13:24:27 »
No mitenkäs se reissu sitten meni, vai manikö mitenkään?

Sivuja: [1] 2 3 ... 6