Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - keijis

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Aasia / Vs: Bangladesh - Tuo jääkarhujen maa
« : 23.01.2014, 13:16:32 »
Jaa jaa, kiitoksia tiedosta. Sehän on jees jos noin lunkisti menee - pelkäsin että voivat olla hyvinkin tarkkoja kaikenlaisista jutuista. (Toivottavasti eivät ole alkaneet niuhoilla viisumiasioissa viimeaikaisen poliittisen tilanteen kiristyessä...)

2
Aasia / Vs: Bangladesh - Tuo jääkarhujen maa
« : 23.01.2014, 10:32:59 »
Hei Dhakan lentokentältä viisumin hommanneet! Oon yrittänyt hakea netistä erinäisiltä sivustoilta (ml. Bangladeshin Tukholman lähetystö) tietoa siitä mitä kaikkea viisumia varten tarvitaan, ja vaatimukset tuntuu olevan jokseenkin eri joka paikassa. Osaisiko joku vastailla näihin:
Kuinka pitkään passin pitää olla voimassa matkan jälkeen?
Onko passikuvien koon oltava 37mmx37mm vai kelpaako standardi suomalainen passikuva?
Mitä kaikkia papereita ym. täytyy olla messissä? (tiedot hotellista, paluulennosta, kutsukirje, joku summa rahaa/tiliote...?)

3
Afrikka / Vs: Senegal vinkkejä?
« : 08.11.2011, 09:51:47 »
Senegalissa hieman pidempään olleen työkaverini arvion mukaan lämpötila voisi olla siinä parinkymmenen asteen paikkeilla. Alkaa kuulemma olla kylmimmillään tuossa vuodenvaihteessa.

4
Yleinen / Vs: Maailman kaunein kaupunki?
« : 17.10.2011, 21:28:14 »
Annecy Ranskassa ja Montreux Sveitsissä ovat omia suosikkejani. Idyllisiä, pienehköjä paikkoja kumpikin...

5
Yleinen / Vs: Sijaintisi NYT?
« : 17.10.2011, 21:26:03 »
Mbour, Senegal. On helvetin kuuma!

6
Afrikka / Vs: Senegal vinkkejä?
« : 10.10.2011, 23:37:36 »
Olen itse ollut nyt lokakuun alusta asti Senegalissa työharjoittelussa, joka kestää reilut kaksi kuukautta. Kaikki on siis vielä suhteellisen uutta, enkä ole aiemmin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa käynyt, eli kokemukseni ovat juurikin niitä tuoreita :)

Dakarissa vietin vain yhden yön (työnantajan vierasasunnolla) ja aamupäivän, joten siitä en vielä osaa sen kummoisempia kokemuksia jakaa. Tarkoitus olisi kyllä vielä mennä sielläkin käymään, ja ainakin tuo aiemminkin mainittu Goréen saari on suunnitelmissa katsastaa.

Asun Mbourissa, joka on muistaaksein noin 80 km Dakarista merenrantaa etelään. Tässä lähistöllä on myös Salyn hotellialue, joka pursuaa siistejä ravintoloita sekä eurooppalaisia (lähinnä ranskalaisia) turisteja.
Itselleni Mbour oli aikamoinen yllätys, sillä olin kuvitellut kaupungin olevan jokseenkin paljon isompi ja infrastruktuuriltaan hieman kehittyneempi. Nyt olen kuitenkin jo tottunut siihen, että koko kaupungissa menee kaksi tai kolme päällystettyä tietä, loput ovat pelkkää hiekkaa, ja että muun liikenteen seassa kulkee sujuvasti paikallisia aasitakseja, eli aasin perässä kaksipyöräinen kärry. Vuohia kulkee myös ihan joka paikassa. Dakar ei siis todellakaan anna kuvaa "oikeasta" Senegalista...

Täällä Mbourissa on kaunis hiekkaranta, jolla ei kuitenkaan juuri uimareita näy. Paikalliset urheilijapojat kyllä kerääntyvät treenaamaan rannalle aina aamuisin ja iltaisin. Kaupunki on oikeestaan aika leppoisa, nyt kun menoon on jo hieman tottunut :) Olen myös pikaisesti käynyt kääntymässä Fatickissa, joka muistutti jonkin verran Mbouria, paitsi että siellä ei tietenkään ole merenrantaa.

Olen myös työharjoitteluni puitteissa päässyt käymään "puskassa", eli syrjäisemmissä kylissä, missä on sitten niitä ihan perinteisiä olkikattoisia majoja. Kylät ovat näyttäneet mielestäni idyllisiltä, ja ihmiset ovat olleet todella mukavia, vaikka en itse yhtään paikallisia kieliä puhukaan.

Epätoivottua seuraa saattaa kyllä etenkin naisille tuppautua kaduilla tai rannalla kulkiessa. Itselläni on vielä vähän vaikeuksia tämän kanssa kun en haluaisi vaikuttaa ylimieliseltä valkoiselta joka ei vilkaisekaan paikallisten suuntaan, mutta sitten jos vastaa tervehdyksiin ja jää juttelemaan, onkin vaikea päästä eroon. Lapset jonkin verran huutelevat "toubab!" perääni, ja joskus kyselevät rahaa tai sitten vain kikattelevat keskenään ja tuijottavat. Toubab on siis paikallinen nimitys kaikille valkoihoisille.

Senegalilaista ruokaa kannattaa ehdottomasti maistaa, ainakin jos tykkää mausteisesta ruoasta. Yassa poulet on kanaa mausteisen sipulikastikkeen kanssa, itse ainakin tykkäsin. Riisiä tietenkin lisukkeena, kuten suunnilleen kaikissa senegalilaisissa ruoissa. Thieboudienne (tällä on monta kirjoitusasua, ja sanan loppu riippuu siitä onko ruoassa lihaa vai kalaa) on risoton tapainen ruoka, missä on sitten lihaa tai kalaa sekä esim porkkanaa ja sipulia seassa, ja mukavan mausteista on sekin. Paikalliset oluet Flag ja Gazelle ovat hyviä! (Gazelle on aina 63 cl pulloissa, Flag pienemmässä, mutta se on hieman vahvempaa.)
Täällä Mbourissa ravintoloissa aterian hinnat niissä paikoissa missä itse olen käynyt, ovat vaihdelleet 800-5500 CFA välillä. (800 CFA = n. 1,2 e ja 5500 CFA = n. 8,4 e) Hieman nuhjuisemmassa, paikallisten suosimassa ravintolassa senegalilaisen aterian (usein plat du jour) voi saada alle 1000 CFA:n, ja sitten turistien suosimissa paikoissa hinnat voivat olla lähempänä 5000 CFA:aa. Täällä olen käynyt syömässä esim ihan mukavan pikkuhotellin ravintolassa, missä päivän menun (alkuruoka+pääruoka+jälkiruoka) saa tuolla 5500 CFA:lla. Ruoka on ihan suht tasokasta, eli suomalaisittain ei paha hinta.

Ranskan kielellä pärjää kaupungeissa hyvin, englantiakin olen kuullut muutaman nuoren puhuvan. Tähän aikaan vuodesta maisemat ovat todella kauniit, sillä sadekausi on juuri lopuillaan. Esimerkiksi koko ajomatkan Dakarista Mbouriin tuijotin vain ikkunasta ulos. Nyt on todella vehreää ja baobabit ovat komean näköisiä. Parin kuukauden päästä kuitenkin maisema on jo kuulemma ihan erilainen, kun kuiva kausi alkaa. Joulun tienoilla siis tuskin enää yhtä hienoa vehreyttä pääset ihastelemaan, mutta baobabit ovat toki komeita varmasti edelleen :)

Taksit eivät täällä suomalaiseen hintatasoon verrattuna ole kalliita (hinta kannattaa sopia etukäteen), mutta halvemmalla pääsee paikallisten suosimilla minibusseilla tai "sept-placeilla", jotka siis ovat farmariautoja mihin on tehty kolmas penkkirivi ja siellä on nimensä mukaan 7 paikkaa matkustajille. Auto lähtee tietääkseni sitten, kun kaikki paikat ovat täynnä. Kiireinen voi myös maksaa kahdesta paikasta. Hikistä kyytiä todennäköisesti luvassa jos näillä puskatakseilla kulkee!

Vinkkinä voisin antaa pukeutumisen suhteen (ainakin jos Dakarin ulkopuolelle suuntaa), että kannattaa pitää aina suht pitkiä hameita tai housuja. Paikalliset naisethan voivat pukeutua vaikka kuinka tiukkoihin ja paljastaviinkin vaatteisiin, ja ovat usein todella tyylikkään näköisiä, mutta polvet ovat aina peitossa. En ole sitten itsekään lyhyempiä hameita tai shortseja pitänyt, kun se todennäköisesti herättäisi melkoisesti huomiota. Caprihousut ovat olleet lyhyimmät, mitä itse olen päälleni laittanut. Olen usein miettinyt, kuinka rähjäiseltä mahdan itse näyttää paikallisten naisten silmissä, kun he ovat yleensä niin viimeisen päälle elegantisti pukeutuneita, oli heillä sitten päällään farkut ja tiukka toppi tai perinteinen asu värikkäästä kankaasta ja asuun sopiva huivi tyylikkäästi sidottuna päähän...

Voin suositella Mbouria yhdeksi kohteeksi, mikäli haluat nähdä vähän "aidompaa" Senegalia kuin Dakarin suurkaupunki, mutta kuitenkin pysytellä kaupungissa. Merenranta on täällä myös aika iso plussa! Täällä on myös kaikin puolin turvallista kulkea. Ihan keskustan syrjäkujille en pimeällä yksin lähtisi, mutta muuten olen kyllä yksinkin iltasella kotiin kävellyt ilman mitään ongelmia.
Itse olen tällä hetkellä hyvin positiivisin mielin, ja alan pikkuhiljaa ihastua Senegaliin... Tämä on suurimmaksi osaksi kauniiden maisemien ja todella mukavien ihmisten ansiota. Miinusta tosiaan ovat sitten ne väärällä tavalla mukavat ihmiset. Ja tähän aikaan vuodesta on jopa paikallisten mielestä kuuma, joten itsellänihän hiki virtaa ihan jatkuvasti... Joulukuussa pitäisi kuitenkin jo olla siedettävämpi lämpötila!

Jos Mbouriin päätät reissun aikana pistäytyä, voin toki sitten suositella tarkemminkin joitain paikkoja! :)
Dakarissakin varmaan käyn viimeistään marraskuun puolivälissä, eli sitten voin kirjoitella kokemuksia sieltä.


7
mutta siis kun ranskaan tehdään oma tili niin saako siinä samassa oman pankkikortin jota voi sitten huoletta käyttää joka kaupassa oman visa electronin sijaan? vai pitääkö joka kerta mennä pankkiin nostamaan rahaa siltä ranskalaiselta tililtä?

ja miten puhelimien kanssa. pitäisikö hankkia joku ranskalainen prepaid vai tuleekohan kännykkää edes paljoa käytettyä? tai mahtaakohan se edes toimia.. minullakaan ei ole läppäriä, joten jollain sitä yhteyttä olisi mukava kavereihin ja kotiinkin pitää.

Mä sain ainakin ranskalaisen visa electronin kun pari vuotta sitten avasin tilin Banque Populaire -nimisessä pankissa. Maksoin sillä kaupoissa ja nostin myös käteistä automaateista, suomalaisella kortilla käteisnostot kun olivat maksullisia. Muistaakseni kortti tuli postissa vähän sen jälkeen kun olin avannut tilin. Vai oliko se niin että ensin tuli tunnusluku postissa ja sitten piti hakea kortti pankista... No mutta kuitenkin, jotain sinne päin.

Itsekin mietin tuota kännykkäliittymää, mulla on aikaisemmilla Ranskan-reissulla ollut ranskalainen liittymä, mutta en tiedä kannattaako parin kuukauden takia sitä ottaa. Sim-kortin saaminen muistaakseni maksoi jonkun verran (en muista tarkalleen mutta pidin sitä aika hintavana) mutta en tiedä onko eri operaattoreilla eri käytännöt. Mulla on ollut joskus käytössä Bouguyes ja viimeksi SFR, joka taitaa olla kaikista kallein... Kuulemma Virginiltä ois saanut halvimmat, sanoi muut vaihtarit aikoinaan.
Kioskeilta (tai siis tabaceista) sitten ostettiin latauskortteja. Viestit ja puhelut tais olla kalliimpia kun Suomessa yleensä, ja puheaikaa täytyi latailla aika tiuhaan... Mutta ulkomaanpuhelut on varmaan joka tapauksessa yhtä kalliita kun jos soittaisi suomalaisesta liittymästä, joten hyötyä siitä ranskalaisesta liittymästä taitaa olla vain kun pitää yhteyttä Ranskassa asuviin kavereihin.

Ajattelin kysäistä parista paikasta, paljonko liittymän avaus maksaa ja miettiä sitten, kannattaako ottaa vain parin kuukauden ajaksi.

8
Mä en nyt oikein tajunnut tuota etukäteen kirjoitetun blogin ideaa. Mutta ehkä mun ei tarviikaan :)

Pidin joskus aikoinaan vaihtovuoden aikana blogia, joka sittemmin jäi päivittämättä. (Eikä kyllä ulkomailla ollessakaan kovin ahkerasti tullut päivitettyä...) Aikomuksena olisi jatkaa taas sitä, se on ihan kätevää kun ei tarvitse kaikille erikseen selittää samoja kuulumisia vaan voi antaa blogin osoitteen ja ihmiset voi käydä sieltä lukemassa, mitä kaikkea on tapahtunut ja muuta. Kuviakin saa kivasti Facebookissa näkyville.
Aion kyllä ottaa läppärin mukaan ja toivon syvästi että joku langaton verkko jonkun huoneesta löytyis, tai että vaikka kämppiksen kanssa voisi sellaisen ottaa...

Mua alkoi nyt vähän valmiiksi ketuttaa se, että viimeinen palkka + vuokravakuus ja varmaankin myös matkakorvaus maksetaan kaiketi sitten shekillä, ainakin jos ranskalaisen tilin ehtii sulkea ennen sitä. Ainakin mikäli oikein ymmärsin. Kerran tosiaan menin ranskalaista shekkiä vaihtamaan Nordeassa, ja olivat vähän ihmeissään siitä, ja sitten muutaman kympin summasta meni joku melkein kymppi kuluihin, että sain rahan tilille. En tajua mikä siinä on ettei ranskalaiset laita rahaa ulkomaalaiselle tilille... Tavallaan vielä toivon että sujuis tällä kertaa jotenkin helpommin.

9
Ranskalaiset eivät tosiaan noita tiskiharjoja käytä, ja ainakin itse olen nähnyt heidän tiskaavan vain juoksevan veden alla, mihin se karhea sieni onkin itse asiassa kätevämpi. Tämä taitaa koskea monia muitakin eurooppalaisia... Kyllä niitä tiskiharjoja silti Ranskassakin kaupoista saa, joskaan ne ei ole ihan yhtä yleisiä kuin Suomessa. Itse en ainakaan ajatellut raahata sellaista Suomesta mukaan! :D Kaiken lisäksi tiskaus onnistuu ihan hyvin sienelläkin.

3 euroa päivässä lämpimään ateriaan ei ole mielestäni kovin paljoa, itse syön Suomessa lähes joka päivä opiskelijaravintolassa reilun 2 euron hintaisen aterian ja siinä säästää aika paljon siihen nähden, jos aina laittaisi yhtä monipuolisen ruoan kotona. Ei se ruoka kotonakaan nääs ilmaista ole...

Vaihdossa ollessani laitoimme usein muiden vaihtareiden kanssa ruokaa iltaisin yhdessä, mikä tosin käytännössä tarkoitti sitä, että italialaiset kokkasivat ja me suomalaiset täytimme viinilaseja ja autoimme tiskauksessa! :D

Eiköhän tällaiset hommat ja se pyykinpesukin tule sujumaan ilman sen suurempia panikointeja etukäteen. Vaikka sitten kantapään kautta! Ainakin ranskalaisen opiskelija-asuntolan kolikoilla toimivat pesukoneet olivat helppokäyttöisiä, mutta ne olivat yleensä aina varattuja ja itselläni taisi käydä pari kertaa todella huono tuuri tai sitten en vain osannut; kerran pyykit olivat pesun jäljiltä tippuvan märkiä ja kerran ohjelma pysähtyi ja soitin huoltomiehelle joka löysi jostain putkesta kymmensenttisen... Kyllä niistä kommelluksistakin selviää :)

10
Mäkään en ole oikein noihin vakuutus- ja sosiaaliturva-asioihin perehtynyt kun ajattelin että paikan päällä varmaan selkiää paremmin kuin täällä kotona pähkäillessä.

Mun matkavakuutukseni ainakin kattaa alle 3 kk reissut, mutta en usko suomalaisista vakuutuksista olevan juurikaan hyötyä sitä ajatellen, että ne ranskalaisille riittäisivät jos siellä täytyy joku vakuutus ottaa. Vakuutus on tietty hyvä olla sitä varten, jos tavaroille käy jotain. (nimim. lompakko varastettu ja kamera hajonnut ulkomailla)

Vaihtovuoden aikana kuitenkin huomasin, että oma vakuutukseni ei ranskalaisille riittänyt, kun yliopistoon kirjauduttaessa oli oltava sellainen civile francaise -vakuutuspaperi. Vaikka yritin selittää oman vakuutukseni kattavan saman asian, jouduin ottamaan paikan päällä ko vakuutuksen. Sen jälkeen asuntolan vaksi vaati, että huoneelle on otettava vakuutus. Jälleen kerran suomalainen vakuutukseni olisi pätenyt vain, jos siitä olisi ollut ranskankielinen todistus. Otin sitten tämän vakuutuksen ranskalaisesta pankistani, ja yllärinä ne eivät antaneet tätä vakuutusta pelkästään, vaan lisäksi oli otettava civile francaise -vakuutus, jonka siis olin jo ottanut...
Ja voilà, minulla oli 4 vakuutusta + eurooppalainen sairaanhoitokortti joka oli kaikille Erasmus-vaihtareille pakollinen!

Uskon että Disneylandissa hommat sujuu vähän helpommin, mutta suomalainen matkavakuutus ei siis välttämättä tarkoita sitä, että ei joutuisi Ranskassa jotakin pakollista vakuutusta ottamaan... :)

11
Ranska / Vs: Päiväretki Pariisista - Rouen vai Dijon?
« : 27.04.2010, 12:45:35 »
En osaa suoraan suositella jompaa kumpaa, Dijonissa olin pari vuotta sitten vaihto-opiskelijana 5 kuukautta ja Roueniin olen tehnyt nopean muutaman tunnin tutustumisreissun.

Rouenista näin siis vain vanhan keskustan, ja päällimmäisenä jäi mieleen että kaupunkiin on päästävä vielä uudestaan. Itse tykkäsin todella paljon pienistä kävelykaduista ja niiden varrella olevista putiikeista ja kahviloista, ja katedraali on myös aika vaikuttava. Ainakin ensinäkemältä siis ihastuin Roueniin, mutta sen tarkemmin en ehtinyt kaupunkia koluta...

Dijon voisi olla hyvä vaihtoehto ainakin sikäli, että kaupunkihan sijaitsee lähellä Bourgognen viinialueita ja Dijonin laidalla on viinitila (Chateau de Marsannay) jonne pääsee helposti kaupungin joukkoliikenteen bussilla.
Dijonin keskustan saa hyvin haltuun yhdessä päivässä, tietty jos tuonne Marsannayhin lähtee tai tutustuu vaikkapa johonkin museoon, voi aika käydä tiukaksi. Tykkäsin Dijonista, koska se oli ranskalaiseksi kaupungiksi pieni mutta kuitenkin tarpeeksi iso, että tekemistä löytyi. Kaupungin keskusta on mukava, mutta viehättävämpiäkin kyliä Ranskasta kyllä löytyy.
Keskustassa on vanha herttuoiden palatsi, jonka edessä on paikallinen keskustori. Palatsin torniin (Tour Philippe le Bon) kannattaa kiivetä, jos haluaa nähdä maiseman kaupungin yli.
Dijonin liepeillä on myös pieni järvi (Lac Kir), jonne paikalliset tekevät sunnuntaikävelyitä ja josta löytyy pienet hiekkarannat ja paljon nurmialueita. Todella kiva ja kaunis paikka! Sinnekin pääsee paikallisbussilla.

12
Père Lachaisen hautausmaa on kyllä tosi vaikuttava paikka, suosittelen. Kannattaa tosin hankkia alueen kartta, meillä meni kaverin kanssa hiukan pitkään kun yritettiin etsiä Oscar Wilden hautaa ja alue olikin yllättäen paljon isompi kuin kuviteltiin... No tämähän ei taas liittynyt aiheeseen :)

Musta alkaa tuntua, että tarvii varmaan yrittää vältellä koko kauppakeskusta, kun tarkoitus olisi kesältä saada rahaa säästöön että ois syksyllä jotain muutakin kun opintotuki! Työnteko opiskelun ohessakin on kyllä tullut jo tutuksi, mutta välillä olisi kiva keskittyä ihan vaan opiskeluun... Vähän harmitti ettei Disneyltä saanut pidempää työsopimusta, tuo kahden kuukauden palkka ei kovin pitkälle opiskelijaa elätä...

13
Noista raha-asioista voisin kommentoida sen verran, että jouduin 5 kk vaihto-opiskelun ajaksi avaamaan Ranskassa pankkitilin pari vuotta sitten. Pankkivirkailija oli onneksi super mukava ja avulias jne, mutta tilin avaamiseen vaadittiin muistaakseni 12 allekirjoitusta ja paperia ainakin pienen sademetsän verran. Allekirjoitukset piti varustaa joko "lu et approuvé" -merkinnällä tai sitten jossain tapauksessa vielä pidemmällä läpäläpäläällä... Virkailija otti myös kopion passistani ja paikallisesta opiskelijakortistani, ja nämäkin kopiot minun piti allekirjoittaa merkiksi, että se todella on minun passistani... Koko homma sujui kaiken kaikkiaan naurettavan byrokraattisesti, mutta c'est la France. Ehkä Disneyssä sujuu asiat vähän yksinkertaisemmin kun siellä on kuitenkin varauduttu siihen että tulee paljon ulkomaalaisia työntekijöitä.

Siirsin suomalaiselta tililtäni rahaa ranskalaiselle ja käytin paikallista Visa electron -korttiani, koska suomalaisella, Nordean electronilla meni jotain lisäkuluja automaatilta rahaa nostaessa. Kortilla maksaessa ei kuitenkaan mennyt kuluja. (Jostain syystä ystävälläni, jolla oli Sampo pankin electron, ei mennyt missään vaiheessa nostokuluja.)
Sitten ennen lähtöä kävin pankissa sulkemassa tilini, ja siirsin jäljelle jääneet roposet suomalaiselle tililleni.

Hauskin juttu liittyi siihen, että olin ottanut pankista myös huoneelleni vakuutuksen. (Tämä oli vahtimestarin mukaan pakollista, vaikka suomalainen vakuutukseni kattoikin saman asian - siitä olisi pitänyt olla ranskankielinen paperi.) Vakuutus myönnettiin vuodeksi kerrallaan, ja koska olin Ranskassa vain 5 kk, sain ylijääneen osan takautuvasti takaisin. Pankki ei suinkaan maksanut sitä suoraan suomalaiselle tililleni, vaikka erikseen tätä pyysin ja annoin tilini tiedot, vaan sain postissa Suomeen shekin, jota Nordeassa ihmeteltiin kovasti... Lähettivät sen sitten takaisin Ranskaan lunastettavaksi, ja kun lopulta sain rahat tilille, oli summasta mennyt puolet shekin käsittelykuluihin. Ah, ranskalainen byrokratia! :D

14
jens ja amel1: Aloitan itsekin 26.6. Varasin lennon Helsingistä 25.6. Päädyin ottamaan lennon AirFrancelta (Finnairin kone kuitenkin) hintaan 170e koska halvemmat lennot (Blue1, Easyjet, KLM, AirBaltic) ois olleet niin myöhään että täytyis yöpyä Pariisissa, tai sitten olisivat lähteneet tosi aikaisin (lähden Tampereelta) ja olis pitänyt vaihtaa. Sitä on tullut mukavuudenhaluiseksi :)
Olen Pariisissa muistaakseni 11-12 aikaan, mikäli joku haluaa silloin seuraan liittyä.

Matkatavaroista en olisi menomatkalla kovin huolissani, sillä 2 kuukautta on todella lyhyt aika. Kun kyse on kaiken lisäksi kesästä, voi enemmän tilaa vievät talvivaatteet ja -kengät jättää kotiin. Olen aikaisemmin viettänyt Ranskassa 10 kk au pairina ja myöhemmin 5 kk vaihtarina, ja ongelmia tavaroiden kanssa on tullut vasta kotiin lähtiessä, kun jostain syystä tavaramäärä on tuplaantunut... Usein virkailijat lentokentällä katsovat kilomääräyksiä hiukan läpi sormien, mutta voi tietty kohdalle joku tiukkiskin osua. Vaihtovuoden jälkeen 8 kiloa ylimääräistä ja kaverilla 13, mitään ei jouduttu maksamaan. Käsimatkatavaroihin kannattaa myös pakata paljon ja näyttää vaan siltä että on tosi kevyt kantaa... Ei ne niitä yleensä punnitse.

Ainakin vaihtoon lähtiessäni otin mukaan mahdollisimman vähän tavaraa, ostin sitten paikan päältä esim shampoot ja muut. Otin siis mukaan vain pieniä matkaputeleita niin, että pari ekaa päivää pärjäsi niillä. Myös vaihtopyyhkeen ja muuta tarpeellista ostin Ranskasta. Au pair -vuoteni päätteeksi päädyin postittamaan osan tavaroistani muutamassa eri lähetyksessä Suomeen ja se tuli kalliiksi. Jouduin kuitenkin vielä maksamaan lentokentälläkin ylimääräisistä kiloista, vaikka virkailija viitisen kiloa antoikin anteeksi. Mutta menomatkalla kannattaa kyllä harkita pitkään että mitä ottaa mukaan, aika vähälläkin pärjää 2 kk kun jotain tulee kuitenkin ostettua!

15
Elikkä ilmeisesti voin melko huoletta mennä pari vuotta vanhan syntymätodistuksen (tai väestörekisteriote se kaiketi täällä päässä oikeasti on) kanssa vaikka siinä on vanha osoite... Toisaalta kokemukseni ranskalaisesta byrokratiasta eivät ole mitenkään ruusuisia, joten en yllättyisi vaikka siitäkin jotain ongelmia tulisi.

Nyrkkisääntö Ranskaan lähtiessä on, että kaikista mahdollisista papereista kasa kopioita mukaan ja vielä muutama ylimääräinen passikuvakin. Vaihtovuoden alussa näitä sai jaella joka suuntaan ja täytellä kaiken maailman lomakkeita ja pelkkään pankktilin avaamiseenkiin tarvittiin 11 allekirjoitusta. Noh, toivottavasti Disneyn kanssa sujuu asiat hiukan jouhevammin!

Onko kellään tietoa, miten internet-yhteyden ottaminen huoneeseen onnistuu ja tuleeko se kalliiksi?
Infoissa mainittiin, että asuntolan huoneisiin saa netin jos tekee sopimuksen erikseen jonkun telefirman kanssa. Itselläni on lähinnä huonoja kokemuksia ranskalaisesta mokkulayhteydestä, jonka jouduin aikoinaan hankkimaan kun opiskelija-asuntolaan ei saanut nettiyhteyttä. Ajattelin että josko Disneyn asuntoloissa olisi systeemit niin että voi vaan tehdä sen sopimuksen ja netti toimii. Olisi kiva ottaa oma läppäri mukaan. Vaikka eipä sinne kaiketi tietokoneella istumaan mennä...

16

Mutta.
1. Mistä saan ranskankielisen syntymätodistuksen?


Jouduin pari vuotta sitten lähtiessäni Ranskaan vaihtoon hommaamaan tuon ranskankielisen syntymätodistuksen. Tämä hoitui tilaamalla Helsingin maistraatista (olen itse tamperelainen, mutta ilmeisesti Helsinki on ainoa paikka mistä tämän saa) ranskankielisen väestörekisteriotteen tms. Maksoi ainakin vuonna 2008 16 euroa.

En ole minäkään saanut vielä mitään infopaketteja, työtarjous tuli "animateur attraction Phantom Manor" ajalle 26.6.-29.8.

17
Italia / Vs: Sisilia/ Taormina
« : 17.03.2010, 18:21:50 »
Kiitoksia vinkeistä. Lo Zingaro ainakin vaikuttaa niin hienolta paikalta että sinne taitaa olla pakko mennä! Ericessä tulee varmaankin poikettua myös. Vallei di Templi kiinnostaisi myös kovasti, mutta voi olla että sinne suunnalle ei ehditä poiketa.

18
Italia / Vs: Sisilia/ Taormina
« : 28.02.2010, 13:33:17 »
Olen näillä näkymin lähdössä 1-2 viikon reissulle Sisiliaan touko-kesäkuussa. Matka suuntautuu todennäköisesti Ryanairin edullisten Trapanin-lentojen vuoksi saaren länsipäähän, ja Palermossa voisi myös käväistä.

Kiinnostaisi kuitenkin tehdä lyhyehköjä patikointireissuja ja viettää aikaa enemmän luonnossa kuin rannoilla maaten tai turistien keskellä. Onko kellään suositella Palermon tai Trapanin läheltä paikkoja, joista löytyisi kaunista luontoa ja mahdollisimman vähän turisteja, ja jonne pääsisi suht helposti? (Voi olla että reissusta ei lopulta tule kovinkaan pitkää, joten kovin kaukana oleviin paikkoihin tuskin riittää aikaa...)

19
Olin itse vuoden au pairina Ranskassa lukion jälkeen, ja vaihtoon olen lähdössä heti kun opinnot sallivat.

Uskon että vaihtarivuosi olisi ainakin mulle ollut paljon "kivempi" kokemus, ja todennäköisesti olisin tutustunut useampiin ihmisiin.

Se millanen au pair -vuodesta sit tulee riippuu tietty tosi paljon perheestä, paikasta sun muista olosuhteista. Mikäli kielen oppiminen on tärkeää niin suosittelen että valitset ihan paikallisen perheen eikä mitään puoliksi tai kokonaan suomalaista.

Mä kyllä tiesin jo ennen lähtöä että opiskelu ulkomailla on enemmän mun juttu kun au pairin homma, kun en oo ikinä mikään kodin hengetär ollut... Halusin kuitenkin lähteä koska halusin ehdottomasti vuodeksi Ranskaan heti lukion jälkeen, jotta oppisin kielen. Olin lukenut sitä kolme vuotta eli kielitaito ei ollut alussa missään nimessä sujuva. Ajattelin vaan et tuli mitä tuli niin minähän lähden.
Löysin perheen yhden nettisivuston kautta, sivusto löytyi muistaakseni googlettamalla :D Päädyin sit sellaseen pikkukylään meren rannalle Normandiaan. En halunnut mennä minkään järjestön kautta ettei tarvinnut maksaa mitään ylimääräsiä maksuja.

Missään vaiheessa en katunut että lähdin, mutta täytyy sanoa että uudelleen en haluaisi koko vuotta käydä läpi.
Jäi ehdottomasti hyvät muistot mutta rankkaa oli. Mulla kävi ihan hyvä säkä perheen suhteen, olen kyllä kuullut aikamoisia tarinoita erityisesti ranskasta missä on mennyt sukset ihan totaalisesti ristiin. Perheen äidillä oli aina välillä vähän kummallisia tapoja tehdä asioista ongelmia ja joskus oli hieman viileät välit, mutta kokonaisuudessa perheen kanssa meni ihan hyvin, kävinpä tuossa muutama viikko sitten heitä tapaamassakin ja yövyin siellä.

Ois varmastikin ollut ihan erilaista jos oisin ollut jossain isossa kaupungissa missä on paljon kaikennäköstä toimintaa ja tekemistä. Olin kuitenkin pikkukylässä, lähimpään isompaan kaupunkiin meni vajaa tunti bussilla. Iltaisin niitä ei kulkenut kovin myöhään. Kaiken lisäksi asuttiin kylän laitamilla sellasen mäen rinteessä, ja mulla ei ollut autoa käytössä eli liikuin aina kävellen. Jos kävin esim leffassa illalla, jouduin kävelemään vartin kotiin, viimeinen pätkä säkkipimeässä autotien reunaa pitkin ja sitten mutaista kärrypolkua ylös.
Oli vähän vaikeaa tutustua kehenkään paikallisiin nuoriin, enkä käynyt missään kielikurssilla. Poikaystävän löysin naapurikylästä ja sen kautta sit tutustuin ihmisiin. Usein tosin jouduin kävelemään jos halusin käydä siellä naapurikylässä, kesti nelisenkymmentä minuuttia. Siellä kuitenkin tapahtui edes joskus jotain joten minähän kävelin. Poikaystäväni vietti koko talven Alpeilla töissä joten olin taas paljon yksin. Silloin tällöin näin niitä sen kavereita.

Kaiken kaikkiaan olin aika jumissa kotona, vietin paljon aikaa yksikseni omassa huoneessani. Sinänsä vuosi oli todella rankka.
Kielen oppimisen kannalta olen todella tyytyväinen. Eräs kaverini oli samaan aikaan Ranskassa aupairina, mutta suomalais-ranskalaisessa perheessä. Huomasin että puhuin ranskaa huomattavasti paremmin, vaikka en ollut käynyt kursseilla niin kun kaverini.
Aluksi vähän takkusi, perheen lapsetkin olivat niin pieniä (2v ja 8kk) et oli vähän kommunikaatiovaikeuksia, mutta kun oli pakko oppia niin siinähän oppi.

Tuli vähän pitkä selostus, enkä tiedä auttaako mitään. Toi on todellakin niin siitä kiinni et millaseen paikkaan sitä päätyy.
Olen aika itsenäinen tyyppi ja otti kyllä koville kun koko ajan piti elää jonkun muun ehdoilla ja jonkun muun elämänrytmin mukaan. Eli tarkotan ihan tällasia pikkuasioita et kun ei voi ite päättää millon tahtoo syödä tai mitä katsoo teeveestä jne. No joo riippuu taas perheestä missä on ja millaset tavat on...
Täytyy sanoa et odotan innolla sitä et pääsen viettämään vaihtarivuotta... Varmasti helpompi tutustua ihmisiin ja aina löytyy tekemistä.
Mutta en kyllä uskalla vastata että kumpi mieluummin, au pairiksi vai vaihtoon. Se taas riippuu ihan itsestäsi ja siitä mitä hakee! Mä tiesin jo lähtiessä et vaihdossa ois varmaan hauskempaa, mutta sain mitä halusin, eli suht sujuvan kielitaidon ja sellaisen tunteen, että nyt selviän mistä vain  :)

20
Ranska / Pohjois-Ranskaan!
« : 19.10.2006, 17:12:49 »
Vietin kymmenisen kuukautta pienessä kylässä meren rannalla Normandiassa. Mukavaa seutua, suosittelen.
Esimerkiksi Trouville on ihan näkemisen arvoinen kaupunki, ja uskoakseni myös Honfleur. Siellä en itse loppujen lopuksi ehtinyt käymään, mutta kovasti kaikki suosittelivat...
Ja sitten vielä pohjoisemmassa Lille oli positiivinen yllätys!

Sivuja: [1] 2 3 4