Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - rommitommi

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 24
41
Terveys ja turvallisuus / Vs: Ryöstely reissuilla
« : 28.12.2011, 17:00:35 »
^^ mihin tarvitset aseistettua vartijaa Brasiliassa  ??? Brasilialaisethan ovat mitä mukavinta porukkaa  :)

Itse olin 5 tähden hotellissa Brasseissa, joka oli rannalla vähän syrjässä kaupungista. Sieltä eivät antaneet lähteä kävelemään rannalle tai pimeälle rantakadulle yöllä ilman vartijoita.
Oli pari saksalaista tapettu kyseisellä rannalla edeltävällä viikolla tms.

Toi oli mun mielestä sellanen miinuspuoli koko Brasseissa, ettei tee mieli mennä sinne uudestaan. Jos johonkin menee lomalle, niin vähimmäisvaatimus on se, että pystyy kohtuullisen turvallisesti liikkumaan ympäriinsä kävellen, niin yöllä kuin päivällä.

 

42
https://www.121carhire.com/
https://www.arguscarhire.com

Tuolta voit vuokrata auton, mutta ota huomioon, että tulee ylimäärästä maksettavaa 40e/päivä. (joka maksetaan sitten autoa haettaessa kentältä tms toimipisteestä)

hintoja pääset vertailemaan tuolla(EI sisällä tota 40e/päivä)

http://www.comparecarrentals.com

43
Lentomatkustus / Vs: Turkish Airlines
« : 28.12.2011, 14:26:25 »
Saako näillä varattua istumapaikat etukäteen kaukolennolta, kun tekee online check inin?

En nyt ole täysin varma, haluatko viinapulloille vai ihmisille istumapaikat varata, mutta ainakin jälkimmäisille varasin itse istumapaikat Turkishin asiakaspalvelusta sähköpostilla. Sieltä myös vastasivat, että paikat on varattu.
Mutta ihan eri paikathan sitä sitten oli lentokoneessa, joten aika +-0 oli koko touhu.

Jos olet lennot Turkishin kautta varannut, niin enpä tiedä miten lähtöselvitys sitä kautta toimii.


44
Kiina / Vs: Hong Kong
« : 26.12.2011, 23:00:29 »
Terve!

Mikäs meininki tuolla Chungking Mansioneilla on kun lähdössä reissuun perjantaina ja oon HK 31.12 ja kaikki netissä varattavat mestat buukattu täyteen.. Pitäis saada joku luukku muutamaks yöks, mielellään alle 40e/yö. Aattelin että Mansioneilla on varmaan paljon paikkoja mitä ei netissä ole..
Oon kattonu ainakin Hostels.comin, Hostelworldin, ja Hostelbookersin mut lauantai täyttä täyttä.. Olisko kellään ideoita mistä sais majapaikkaa tohon ajankohtaan, tai mistä kannattaa etsiä?
2.2 lento Manilaan eli pari yötä..

Voisin väittää, että 99% varmasti löytyy majoitusta, sun majottamisesta suorastaan tapellaan, kun reppu selässä menet Chungkingin eteen, sisäänheittäjiä riittää..Siellä on niin hemmetisti niitä paikkoja, että aivan varmasti jostain löytyy peti, ja onhan vieressä vielä vastaava Mirador Mansion.

Itse olin siellä viime vuonna jouluna, eikä ollut pienintäkään ongelmaa löytää paikkaa. Maksoin yhden hengen huoneesta (tosi basic, mutta puhdas, ei omaa vessaa) reilun kympin yöltä.

45
Lentomatkustus / Vs: Ryanair
« : 20.12.2011, 16:58:57 »
Rynkyn sivuille on muuten tungettu nyt vielä Captcha-varmennus hakukoneeseen.  ::)

On muuten hattumaisin uudistus koskaan, pahemmin jaksa enää edes lentoja selailla, kun saa tuota turvakoodia näpytellä koko ajan.  >:(

46
Ihmetytti toi matkahaku.. osotteessa http://www.airfasttickets.com/fi/groupon.fi/ lähtöpaikaksi löytyy HEL (Helsinki-Vantaa) mutta kun menee normaaliin osoitteeseen http://www.airfasttickets.com niin Helsinki-Vantaan sijaan löytyy listalta VAIN Malmin lentoasema..  ::)

Löytyy sieltä Helsinki-Vantaa myös, mutta sen löytämiseksi pitää kirjoittaa ensiksi Vantaa  ;D


47
http://www.citydeal.fi/deals/travel/airfasttickets/2125537?nlp=&CID=FI_CRM_1_0_0_348&a=2521

"Lahjakortilla lennot Helsingistä Euroopan ykköskaupunkeihin: Valitse 100 eri lentoyhtiön joukosta ja lennä koska tahansa seuraavan 12 kuukauden aikana Roomaan, Prahaan, Barcelonaan ja moniin muihin kohteisiin"

Jotenkin alkoi epäilyttää, kun kävi lafkan kotisivuilla, niin kuvaus yrityksestä on mielestäni melko epämääräinen. Otin sitten vähän enemmän selvää, ja kyseinen lafka on jossai Camdenin kerrostalossa Lontoossa, perustettu 6kk sitten ja alkupääomaa se perus 2 000£....Käsitin, että kyseessä ois alunperinperin kreikkalainen firma, mutta eipä löydy sieltäkään sivuilta sen enempiä tietoja.

http://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/air-fast-tickets

Prove me wrong, niin pääsee halvalla Eurooppaan :)

48
Lentomatkustus / Vs: Ajankohtaiset tarjoukset
« : 01.12.2011, 18:33:45 »
Luffelta 48h tarjouksia, ei mitään värisyttävää tällä kertaa......


 * Abu Dhabifrom399 €*
    * Beijingfrom499 €*
    * Bostonfrom429 €*
    * Cairofrom329 €*
    * Calgaryfrom549 €*
    * Charlottefrom499 €*
    * Chennai/Madrasfrom549 €*
    * Dallas/Fort Worthfrom529 €*
    * Denverfrom599 €*
    * Dohafrom449 €*
    * Dubaifrom399 €*
    * Fort Lauderdalefrom599 €*
    * Hong Kongfrom499 €*
    * Houstonfrom549 €*
    * Johannesburgfrom579 €*
    * Las Vegasfrom599 €*
    * Montrealfrom449 €*
    * Mumbai/Bombayfrom499 €*
    * Ottawafrom499 €*
    * Philadelphiafrom449 €*
    * San Diegofrom599 €*
    * Seoulfrom599 €*
    * Singaporefrom599 €*
    * Tel Avivfrom329 €*
    * Torontofrom449 €*
    * Vancouverfrom599 €*
    * Washingtonfrom499 €*

49
Missä mielessä joudut opiskelemaan, onko kyseeessä joku työhön liittyvä homma, vai kurssi opintoja varten tms?

Jos kyseessä on koulunkäyntiä varten opiskeltava kurssi, niin eiköhän noista kannata/voi ottaa sen, kumpi vaan tuntuu kiinnostavammalta.
Jos taas työtä varten opiskelet, niin itse varmaan opiskelisin kiinaa, sillä itse uskon kiinalla olevan japania kovempaa kysyntää tulevaisuudessa, vaikka ei japanikaan varmastikaan käyttämättä jää.

Itse olen opiskellut kiinaa pariin eri otteeseen Shanghaissa, sellasia 4-5kk jaksoja. Kiinassa kielioppi on naurettavan helppoa, ja luentun ymmärtäminen pinyinin kanssa on kohtuullisen helppoa, mutta siihen se helppous sitten loppuu.
Ääntäminen on aivan pirun vaikeeta johtuen tooneista, ja tämä tietysti pätee siihen, että kuullun ymmärtäminen on myös vaikeaa. Merkkien vaikeudesta ei varmaan edes tarvitse erikseen mainita.....
Itse olen ihan varma, että jos olisin koskaan panostanut vaikkapa espanjaan niin paljon kuin olen kiinaan panostanut, puhuisin espanjaa ihan sujuvasti, sitä kun osaa nytkin huomattavasti paremmin kuin kiinaa, vaikka espanjaa tuli lukiossa kymmenisen vuotta sitten luettua vain jokunen kurssi. Eli kiina ei mielestäni todellakaan ole sieltä helpoimmasta päästä.

Olen antanut jostain itselleni käsittää, että japani olisi ääntämiseltään enemmän Suomen kaltaista, mutta en ole koskaan opiskellut japania, joten en tiedä onko se oikeasti. Ehkäpä se on jäänyt mieleen siitä, että kiinassa tultiin pariinkin otteeseen kysymään puhutaanko japania, kun suomea solkattiin... :P

50
Kiina / Vs: Kiina
« : 28.11.2011, 22:07:27 »
Mistä löytäisin listauksen kiinasta lentävistä halpalentoyhtiöistä? Whichbudget.com ei näytä Kiinan osalta mitään  ???

Kyllähän se ainakin itselleni näyttää, mutta Kiinaan ei hirveästi lennä halpiksia.

Airasia, Jetstar ja Tiger Airways.

Noi kolme tulee mieleen näin nopeasti, Kiinan sisäisessä liikenteessä ei halpiksia juuri ole, mutta paikallisten lentoyhtiöiden hinnoittelu on joidenkin kohteiden osalta melkeen (Euroopan sisäisten) halpisten tasolla.

E: heti tuli yksi lisää mieleen, eli Cebu Pacific


51
No itse asiassa dollari kellui erittäin heikoissa lukemissa myös 1979-80, mutta muutenkin joudun olemaan eri mieltä tuontitavaroiden vaikutuksesta amerikkalaisen hintatason nousuun tuolla aikavälillä. Kiinassa valmistettu elektroniikka ja vaatetus on tänä aikana yleisesti ottaen pikemminkin halventunut kuin kallistunut. Energian ja elintarvikkeiden suhteen USA on lähes omavarainen, joten öljyn ja maataloustuotteiden hinnannousun pitäisi päätyä tavalla tai toisella omaan pussiin. Ylivoimaisesti suurimmat hintanousut kolmenkymmenen vuoden ajanjaksolla USA on kokenut palveluiden, erityisesti koulutuksen, ja (ainakin vuoteen 2006 asti) asumisen hinnoissa, eli täydellisesti kotimarkkinoilla.

Tämä kuulostaa hyvin järkevältä.


Erittäin tärkeä huomio. Aiemmin postaamassasi graafissa (alla) näkyy kuinka nykytilanteeseen verrattavan epätasainen tulonjako päättyi kahteen mullistukseen: 30-luvun lamaan ja toiseen maailmansotaan. Maailmansodan loputtua koitti pitkäaikainen tasaisehkon tulonjaon kausi, jolloin tuloluokan ylin kärki teki aivan mukavasti tuohta, mutta ei kuitenkaan ulosmitannut aivan kaikkia tehostuvan talouden profitteja itselleen, vaan siitä riitti muillekin. Viime vuosina USAssa on enenevässä määrin oltu palaamassa tilanteeseen, jossa kasvavasta hyvinvoinnista riittää vain niille johtajille, eikä enää rippuakaan muille. Investointipankit, jotka maksavat hyvinä vuosina sata prosenttia voitosta johdolle ja huonoina vuosina vaativat veronmaksajia kustantamaan tappiot, ovat tästä kuviosta vain jäävuoren huippu.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/0f/Share_top_1_percent.jpg

Pointtisi siitä että tätä nykyä se hyvinvoinniltaan kasvava työväestö löytyykin Intiasta tai Kiinasta on aivan paikkansapitävä, mutta se ei muuta amerikkalaisen duunarin tai keskiluokan fiiliksiä siitä, ettei heillä itsellään ole mitään syytä olettaa elintason nousua koko loppuelämänsä aikana, kun taas eliitti voi jatkossa ostaa itselleen yhä useampia suihkulentokoneita vuosittain. Kyllä mä näen että jenkeissä kytee potentiaalia oikeaan kansannousuun. Ehkä se ei lähde tästä. Mutta ehkä se lähtee.

Tästäkin tietyin varauksin samaa mieltä.

52

Yrittäisit edes ymmärtää lukemaasi. On tietysti Keynesin mallien mukaista maksaa ihmisille työttömyyskorvausta, mutta luulisin, että keynesiläisyyden sijaan sitä tehdään ihan muista syistä, kuten köyhyyden vähentämiseksi. Lama tiputtaa tuloja ja kasvattaa menoja, eli Yhdysvalloissa ei oikeasti ole kyseessä mikään julkisen talouden holtiton kasvu. Sitä paitsi tällä hetkellä Yhdysvallat saa lainaa niin halvalla, että totta kai kannattaisi elvyttää lisää ja mm. korjata teitä ja parantaa infrastruktuuria muutenkin.

Hassua, että Keynesin malli toimii kuitenkin käytännössä niin hyvin, kuten Krugman on osoittanut. IS-LM on tietysti yksinkertaistus, mutta pääsääntöisesti varsin toimiva sellainen. Lisäksi 70-luvun jälkeen on tullut tuohon kritiikkiin vastannut uuskeynesläinen taloustiede. Joka tapauksessa minusta vaikuttaa siltä, ettet itse tukeudu mihinkään taloustieteen malliin vaan toistelet oikeiston iskulauseita, joilla ei ole mitään taloustiedettä tukenaan.

Jaa, minäkö se olen joka ei ymmärrä? Enemmänkin tuntu siltä, että puhutaan vähän eri asioista tällä hetkellä. Missä vaiheessa minä olen kritisoinut työttömyyskorvausta? Tai oikeastaan sitä voi kyllä kritisoida, enemmän itse kannatan "kansalaispalkkaa".

Siitäkin voidaan olla montaa mieltä, onko maailman suurimman talouden kulutuksen n. 10%yksikön tai n. reilun 20 % nousu parissa vuodessa suuri vaiko ei. Mielestäni se on ihan käsittämätön korotus.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d9/Us_gov_spending_history_1902_2010.png

Siitä olen samaa mieltä, että nyt kannattaa rakentaa ja korjata jo osittain rapistunuttakin infraa, kun se on halpaa ja työvoimaa on saatavilla, mutta kuten itsekkin ymmärrät, ei valtio voi loputtomiin elvyttää; yksityiselle sektorille on pakko onnistua luomaan uusia työpaikkoja. Nythän korjataan sellaisella rahalla, jota ei ole edes koskaan ollut olemassa. Sinäänsähän se ei USA:n kaltaiselle valtiolle ole ongelma, koska velkoja ei koskaan ole tarkoituskaan maksaa.

En tosiaan tukeudu mihinkään yksittäiseen malliin, vaan sinäänsä toivon, että kaikista malleista osattaisiin ottaa parhaat palat päältä. Jos jotain yksittäistä ajatusta pitäisi tukea, se oli luultavasti monetarismi.

53
Joudun toistamaan itseäni - pahoitteluni. Keskituloisten ja pienituloisten amerikkalaisten tulotaso on laskenut vuodesta 1999 ja polkee kolmenkymmenen vuoden skaalalla paikoillaan (varsinkin kun huomioidaan hinnannousut amerikkaisperheiden suurimmissa menoerissä eli asuminen ja maksulliset korkeakoulut). Toisaalta top 1% tulotaso on ollut läpi koko seurantajakson rajussa kasvutrendissä. Selittäisitkö ystävällisesti sen, miten hyvin tämä tukee seuraavaa väitettäsi:

No väännetään nyt ihan vääntämisen ilosta...

Voidaan verrata vaikka 30-vuoden takaiseen nykyistä tilannetta. Yhdysvallat on kelluttanut dollarinsa alemmas kuin pitkiin aikoihin, joten on täysin luonnollista, että tuontivetoisessa Amerikassa reaalinen ostovoima on alentunut jonkin verran 30-vuoden ajanjaksolla. Suurin vaikutin tähän on edelleen se, että nyt eletään yhtää viimeisen parin vuosisadan pahimmista lamoista. Jos puhun työnväestöstä, niin käsittelen sillä muitakin kuin köyhimmässä loukossa eläviä, vaan myös keskiluokasta, joka muodostaa suurimman massan Yhdysvalloissa.

Rikkaat ovat aina olleet rikkaita, jos pidemmällä aikavälillä katsotaan, ökyrikkaiden prosentuaalinen osuus kaikista tuloista on esim. viime vuosisadan alussa ollut huomattavasti suurempi. Tämä osuus on jakaantunut melko hyvin työtätekevien kesken. Täytyy kanssa muistaa, että jo 70-luvulta alkaen amerikkalainen työntekijä on ollut yksin maailman kalleimmista, joten siltäkään pohjalta nousuvaraa ei tietysti hirveästi löydy, varsinkaan sen jälkeen, kun tuotantoa alettiin suurimmissa määrin globalisoimaan.  Globalisaation myötä se elintason nousu on saanut nostetta muualla.

Lienee myös syytä muistaa se, että suurinosa niistä, jotka olivat 30-vuotta sitten alinta kymmenystä, eivät luultavasti suurelta osin ole sitä enää nykyään. En saa päähäni mikä tutkimus oli kyseessä, mutta muistelen, että alle 10-vuotta maassa olleet muuttajat kuuluivat suurelta osin tähän "working poor"-luokkaan, mutta nousevat sieltä melko nopeasti, joten sitäkin taustaa vasten on helppo uskoa, että palkat eivät reaalisesti ole kauheasti nousseet. 

En siis missään tapauksessa vedä takaisin väitettä, etteikö markkinatalous olisi parasta köyhäinapua, ja etteikö siitä köyhimmät olisi eniten hyötyneet, absoluuttisesti. Prosentuaalisesti rikkain kymmenys tai prosentti varmasti saa suurimmat tulot ja pystyy suojaamaan omaisuuttaan parhaiten, absoluuttinen nousu elintasossa työntekijöille on ollut markkinatalouden myötä aivan älytön, voit vaikka kysyä niiltä miljoonilta intialaisilta tai kiinalaisilta.

54
Hanki ittelles joku taito, jolla elätät ittes ja perhees... Lapset kouluun ja ehkäisyasiat kuntoon. No mut hei kiitti neuvoista, nyt uskon, että täs ei sit muuta ongelmaa enää ookaan, ootte just ratkaissu kehitysmaiden ongelmat.  ;D

No eihän sille mitään voi, jos oma idelogia kieltää totuuden. Kerro ihmeessä mistä se hyvinvointi tulee, eurooppalaisten maksamista kehitysavuista vai?

Tässä muuten hyvä graafi siitä, miten slummien suhteelliset asukasmäärät on kehittyneet. Kokonaisuudessaan slummeissa asuva väestö kasvaa, mutta kuitenkin hitaammin kuin vaurastuva väestö.

http://www.economist.com/node/15766578

Esim. vielä 1990 joka toinen intialainen asui slummeissa, nykyään enää alle joka kolmas. Vaikka slummien asukasmäärä on noussut, niin samalla voi miettiä kuinka monta sataa miljoonaa talouskasvu on nostanut köyhyydestä jo pelkästään Intiassa. Tämä ei liene sattumaa sen kanssa, että samaan aikaan Intian taloutta on uudistettu ja vapautettu historiallisen nopeasti.

Talouskasvun ja hyvinvoinnin kasvun korrelaatioa näkyy myös hyvin Irakin ja Zimbabwen kohdalla. Toisessa länsimainen öljynhimo on vienyt käytännössä koko mahdollisuuden normaaliin kaupankäytiin, toisessa tapauksessa taas äärimmäinen korruptio, vallan väärinkäyttö ja kaupankäynnin rajoitukset ovat vieneet toiminnallisuuden koko taloudelta. 

Inhimillisesti maailma ei koskaan tule olemaan valmis, mutta koskaan se ei ole ollut valmiimpi kuin missä me nyt saamme elää.

55
Kerropa mulle nyt ihan pieni käytännön esimerkki siitä, että miten tää elintason nousu nyt sit tapahtuu esim. intialaiselle miehelle, jolla vaimo ja seittemän lasta. Asuu slummissa, eikä omista mitään. Kerro, miten nyt sitten käytännössä se lähteekään siitä elintasoon nostamaan. Tai sen lapset? Vai ihanko vaan laiskuuttaan jatkaa slummissa elelyä?

No eihän siihen nyt tarvita juuri muuta kuin se, että lapset käyvät koulua niin paljon kuin pystyvät ja isä löytää itselleen homman, jossa on tarpeeksi hyvä, että hänelle ollaan siitä valmiita maksamaan. Kulttuurisidonnaisista syistä Intiassa nainen voi joutua olemaan kotona.
Jos lapset eivät pysty käymään koulua, pystyvät luultavasti kuitenkin töissään oppimaan taidon, jolla pystyvät itsensä ja perheensä elättämään.
Ei muutos yhden sukupolven aikana tapahdu, siihen luultavasti tarvitaan aika monta sukupolvea. Jos katsellaan tätä vaikkapa seuraavan kerran vuonna 2050, ja sitten katsellaan millainen suhteellinen osuus intialaisista asuu slummeissa.

56
Kiina / Vs: Peking
« : 18.11.2011, 10:40:13 »
Lentääkö Pekingistä halpalentoyhtiöitä?
Mitä viikonloppukohteita suosittelette Pekingistä muuten junalla/bussilla/lentäen? Tarkoitus asua Pekingissä helmi-huhtikuu. ;D

Tianjinista lentää AirAsia ainakin Kuala Lumpuriin.

Itse jos olisin Pekingissä käväsisin varmaan ainakin Xianissa. Pekingistä myös sai ainakin viime vuonna halpoja lentoja Qingdaoon ja takasin, voit käydä tutustumassa kiinalaiseen rantakulttuuriin, tai säästä riippuen ainakin ihastella ympäri kaupunkia olevia saksalaistyylisiä rakennuksia, jos alkaa tulemaan ikävä Eurooppaan  ;)

En nyt näin äkkiseltään muista mitä (turistirysä)vuoria on Pekingin lähistöllä, mutta itse kävin 2007 Huangshan:lla, ja oli kyllä todella kokemisen arvoinen juttu! 
Jos luonto muutenkin kiinnostaa, niin Jiuzhaigou vois olla kanssa yksi kohde(kannattaa googlettaa kuvia), mitä sinne nyt on joko kallista(suora lento) tai hidasta päästä(bussi Chengdu:sta 10h+). 

Itse olen muistaakseni varannut kaikki Kiinan sisäiset lennot elongin kautta, ja hyvin on homma toiminut.

57
Suurin paha lienee se, että ihmiset hyväksyy asiat, että ne vaan menee näin. Näin ne nyt ei vaan voi mennä. Maailman köyhä vähemmistö kun ei vaan loputtomiin tule hyväksymään sitä, että marginaalinen eliitti käärii kaikki rahat ja suurin osa ihmisistä kärvistelee nälässä. Maailma tulee muuttumaan, eikä se tuu olemaan kaunis näky.

Ja tietty ihan perus-kehitysmaalaisilla ihmisillähän on samat mahdollisuudet, mitä suomalaisilla on ollut. Onhan?

No ei tietenkään ole, ei ollut sun isoisoisoisovanhemmillasikaan. Kun Suomessa oli suo, kuokka ja Jussi, Jenkeissä oli jo valmiiksi viipaloitua leipää jokaisessa lähikaupassa, auto pihassa ja telkkariohjelmat pyöri iltaisin.

Siitähän koko taloudellinen kehitys(tätä myötä myös tieteellinen) johtuu, etteivät ihmiset ole tyytyneet omaan kohtaloonsa, vaan pyrkineet kohti parempaa.

58
Ja kun tämä ketju nyt ilmeisesti kuitenkin oli jostakin muusta kuin perussuomalaisista, niin tahtoisin vielä sanoa, että tosi asiassa vapaa markkinatalous on aivan samanlainen utopia kuin sosialismikin. Ihmisoikeuksia ei yksikään talousjärjestelmä pysty takaamaan ja siitä syystä mitättömät yksilönoikeudet ja -vapaudet takaavat maat hyötyvät nykyisestä järjestelmästä suhteettomasti. Kilpailuvalttina ilmainen tai lähes ilmainen työvoima, jonka voi aina viedä tehtaan taakse niskuroinnin seurauksena (esim. Kiina -siinä suhteessahan me länsimaat olemme ampuneet itseämme jalkaan siirtämällä niin suuren määrän tuotantoa näihin, yleisesti viljeltyä eufemisimia käyttääkseni, "halvempien tuotantokustannusten maihin"). Tosin demokratian toimivuudesta jälleen kertoo se, että meillä länsimaalaisilla ei ole ollut pienintäkään sanan sijaa siihen, mihin suuntaan maailmaa ne työpaikat täältä viedään. Ja nykyään mahdollisuus vaikuttaa näillä autuaallisen kapitalismin mahdostamilla ostopäätöksilläkin on vähäinen, sillä kaikilla on rima yhtä alhaalla. Männä kesänä esim. yritin löytää lenkkareita, joita ei olisi tehty Kiinassa tms. maassa. Ei löytynyt.  

Saman kritiikin voi ulottaa myös veroparatiisien olemassaoloon. Puhumattakaan kartelleista tai suojatulleista: käsittääkseni vapaan markkinatalouden voimakkain propagoija USA on suhteellisen ansiokkaasti kunnostautunut myös tällä viimeksi mainitulla alalla. Do as we say, not as we do...

Tästä tekstistä olen samaa mieltä sillä poikkeuksella, että jokaisella meillä on ollut paljon huomattavan paljon vaikutusvaltaa siihen, mitä tehdään, missä tehdään ja mitä maksaa. Jos eurooppalainen kuluttaja olisi halunnut euroopassa tehtyjä kenkiä, sen olisi pitänyt olla valmis maksamaan niistä se hinta, jonka niiden tekeminen täällä vaatii.
Kuitenkin suurimmalle osalle ne kiinalaiset kengät alle puoleen hintaan ovat olleet kuitenkin vetovoimaisemmat. Sama trendi on nähtävissä myös muualla, jos haastetallaan kadulla vastaan tulevia ihmisiä, niin moni vakuuttaa suosivansa suomalaisia elintarvikkeita, mutta kaupassa ostopäätös saattaa helposti kääntyä espanjalaiseen kurkkuun, se kun on niin paljon halvempi.

Eikä myöskään mikään valtio pysty käyttämään ihmisiä loputtomasti hyväkseen. Esim. Kiina on viime vuosina kehittynyt huimasti myös kansalaisyhteiskunnan osilta; on tullut eläintensuojelujärjestöjä, erilaisia luonnonsuojelujärjestöjä jne. Sekin johtuu ihan siitä, että miljoonien kiinalaisten ei tarvitse enää keskittyä siihen, mistä saadaan päivittäinen riisikuppi, vaan ehditään kiinnittämään oikeasti huomiota siihenkin, mitä ympärillä tapahtuu.

E: ja tuohon toiseen viestiin:
Lehdistö on pääosissaan Suomessa hyvin asiallista, en minä siellä näe suurempia mörköjä. Nämä taiteilijaprofessorit olivat sinäänsä itseltäni huono yleistys, lähinnä vaan ensimmäisenä tukijoina tuli mieleen hesarin artikkeli, jossa joku teologian/taiteen professori sanoi tukevansa mielenosoituksia. Kuten teksteistäni on varmaan huomannut ( ;D), kannatan suhteellisen vapaata markkinataloutta monelta osin, ja yleensä monet vasemmistolaiset "taiteilijat" tuntuvat taloudesta esittävän oman näkemykseni vastakohtia, että mahdollisesti tulee hyökättyä liiankin helposti "taiteilijoita" vastaan.

Ja ei, minä en äänestänyt Perussuomalaisia, enkä tule koskaan äänestämään, mutta toivotan sen tervetulleena, että Persujen myötä nämä vanhat puolueet joutuvat oikeasti miettimään sitä, että onko tavallista ihmistä kuunneltu poliittisesta päätöksenteossa tarpeeksi, eli toisinsanoen puoluejohtajien päässäkin saattaa vilahdella ajatus siitä, että jotain asialle varmaan tartteis tehdä. Vaikka itse kannatankin EU:ta lähes kaikissa muodoissaan, toivotan myös Persujen EU-kriittisyyden tervetulleeksi, kunhan sekin vaan perustuis tosiasioille.


59
Väitteesi oli totta pitkään toisen maailmansodan jälkeen, mutta lakkasi pitämästä paikkaansa yli kymmenen vuotta sitten. "Nykyisenkaltainen vapaus ja kapitalismi" nostivat kyllä amerikkalaisen työväestön elintasoa huomattavasti n. 1950-1970, ja jonkin verran 1970-1999. Kuitenkin viimeiset kaksitoista vuotta _kaikkien_ amerikkalaisten tuloluokkien tulotaso on ollut laskutrendissä, paitsi tuon surullisenkuuluisan yhden prosentin. Vilkaise myös allaoleva Congressional Budget Officen tilasto: liki kolmessakymmenessä vuodessa duunareiden tulot ovat nousseet +20% ja asiantuntijoiden tulot +50%...mutta huippurikkaiden tulot +275%.

Se nyt ei ole kovin kummoinen fakta, että palkat ovat Yhdysvalloissa tippuneet, jos verrataan vuoden 1999 tasoon, jolloin teknokupla oli suurimmillaan, ja kun kuplat ovat puhkeamaisillaan, niin palkatkin ovat yleensä huipussaan. Suomessa duunaritasolla tuntematon palkkajousto kun toimii Yhdysvalloissa edes jollain tavalla. (Suomessa vain "hyvätuloisten" palkka joustaa, duunareilla tästä syystä "joustaa" työpaikat) Se on markkinataloutta parhaimmillaan, ja niin sen kuuluukin olla. Kunhan ollaan taas seuraavan kuplan huipulla, niin vertaillaan sitten vuoden 1999 tasoon.

http://www.census.gov/prod/2011pubs/p60-239.pdf Tuolta voi katsella vaikkapa table2:sen, josta näkyy palkkajousto selvästi.
Sama trendi on myös havaittavissa Krugmanin NYT:in blogin kuvissa, jossa vertaillaan bruttokansantuotteen potentiaalia.

http://www.cbpp.org/cms/?fa=view&id=3220 Täältä taas table 2, jossa näkyy selvästi palkkojen nousu, vielä kun elettiin "lihavia" vuosia.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/0f/Share_top_1_percent.jpg


Akk:

Tottakai menot kasvavat laman yhteydessä niin kauan kuin luotetaan Keynesiläisen talouspolitiikkaan. Harmi vaan, että jo 70-luvulla pystyttiin Keynesin teoriat kumoamaan tietyiltä osin, mutta poliitikot pitävät sitkeästi kiinni valtion roolista talouden ohjailussa. Euroalueella se sinäänsä on ymmärrettävää, ja varsinkin Suomen kohdalla, koska meillä ei omaa rahapolitiikkaa enää olekaan, kun taas isommat valtiot pystyvät enemmän vaikuttamaan rahapolitiikkaan. Elvytyksellä vaan monesti saadaan niitä julkisen sektorin työpaikkoja, jotka loppujen lopuksi rahoitetaan yksityiseltä puolelta saatavilla tuloilla (verot+muut). Muutenhan ratkaisu on ihan hyvä, näitä kuvioita kun vaan harvemmin pystytään purkamaan laman loputtua.

Kallka:lle vielä sen verran, että niin se vaan menee, ja tulee aina menemään. Ei täällä Suomessakaan hyvinvointi ole tyhjästä tullut. Aiemmat sukupolvet on tehneet helvetisti työtä ja kärsineet hikipajoissa, heidän kovan työnsä ansiosta saadaan nykyään Suomessakin nauttia huikeasta elintasosta.

60
Protestit ovat saaneet maineikkaita tukijoita, kuten vaikkapa taloustieteen nobelin saaneen Paul Krugmanin. Yhdysvaltain oikeisto tietysti demonisoi Krugmania, mutta heidän kannaltaan valitettavasti tähän saakka Krugman on ollut talousennustuksissaan oikeassa - toisin kuin republikaanien huuhaa-ekonomistit. Kannattaa tutustua esim. siihen, miten tulonjako Yhdysvalloissa on muuttunut, eikä vain mutuilla. Suomessa tilanne on toki toinen, enkä vetäisi ihan samanlaisia johtopäätöksiä kuin enkuli. Varoittavana esimerkkinä Yhdysvaltoja voi silti pitää ja huolehtia siitä, että Suomessa ei mennä samaan.

Se mitä itse olen lukenut Krugmanin sanoneen protesteista on sinäänsä ihan fiksua, vaikka en Krugmanin kanssa monesta asiasta olekaan samaa mieltä. En itse saa sitä kuvaa, että hän käytännössä kannattaisi suurta osaa protestoijista (anarkiaan päin kallellaan olevia), vaan lähinnä haluaa myös insitituonaalisille sijoittajille vastuuta Yhdysvaltain nykyisestä kriisistä, jossa sinäänsä ei mielestäni ole mitään väärää.

Voi olla, että olen itse ymmärtänyt koko mielenilmauksen väärin, mutta se mitä itse näin esim. Brysselissä noita mielenilmauksia, niin lähinnä ne oli pienen marginaaliporukan ryyppäystä keskellä kaupunkia, ja samaa vasemmistoanarkista höpinää julistettiin kuin raamattua.

Tosin tässäkin tapauksessa hyväntahtoiset poliitikot ovat ainoita syypäitä, tukipaketeilla ja muulla valtion sekaantumisella vältettiin pankkien kaatuminen, ja samalla pelastettiin kaikkein rikkaimmat, samalla kun köyhimmät(ja jopa keskiluokka) saivat kärsiä. Toisaalta myös amerikkalainen kuluttaja voi katsoa peiliin tapahtunutta; ei velaksi voi elää loputtomiin.

Siitäkin olen samaa mieltä, ettei Yhdysvaltain mallista ole hirveästi kopioitavaa, siellähän on ihan samanlainen ongelma kuin muissakin länsimaissa; velkaa on helvetisti ja julkinen sektori(=tuottamaton) kasvaa samaan aikaan kuin pullataikina.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 24