Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - eksynyt

Sivuja: [1] 2 3 ... 6
1
Eurooppa / Vs: Istanbul+muu Turkki :)
« : 19.04.2014, 11:30:08 »
En oikein tiedä Turkin hintatasoa. Varmaankin tuolla idässä edullisempaa kuin turistien paikoissa? Ja persauki-budjetilla tarkotan asumista maks. 10 euroa yöltä. Tai päiväbudjetiksi maks. 20 euroa. Ei saa sisällytettyä siirtymisiä tollanen budu, mutta muuten jos sais tuohon haitariin.

Turkki, etenkin Länsi-Turkki, ei ole mitenkään huikean halpa maa. Itä-Turkissa kuitenkin halvempaa, ja noin 10eurolla per nuppi kyllä pitäisi löytyä majoitusta. Itse välttelen halvimpia paikkoja (koska on varaa parempaan). Kackar-vuorilla on hyvat patikkamaastot ja teltta vois olla hyva idis. Siella on myos tarjolla kohtuullisen siisteja majataloja hyvaan hintaan. Kaakkois-Turkissa en ehka niihin kaikkein halvimpiin paikkoihin majoittuisi. Siella telttakaan ei liene paras vaihtoehto - ainakaan kaupungeissa. Liftaus on helppoa Itä-Turkissa varsinkin pikkupaikkoihin mentäessä. Suosittelen. Ja ruoka on herkullista halvoissakin paikoissa!

2
Eurooppa / Vs: Istanbul+muu Turkki :)
« : 18.04.2014, 21:20:40 »
Onko kukaan käynyt Turkin Kurdistanissa, Georgian vastaisella rajalla tai mennyt Irakin Kurdistaniin Turkista? Onko yhteydet hyvät, ja minkä hintaista asumista. Persauki-budjetilla mielellään.

Paljonkohan se persaukibudjetti on noin suunnilleen esim. hotelliyötä kohden? Itse ymmärrän persaukisuuden rahattomuutena, ja silloin ei kannattane yrittää hotelliin vaan tutustua ihmisiin ja saada kutsu yökylään. Suosittelen koko Itä-Turkkia. Hieno paikka.

3
Eurooppa / Vs: Kokemuksia Istanbulista?
« : 07.04.2014, 20:48:52 »
Mielenosoituksiin on Istanbulissa helppo törmätä. Jos se kuitenkin yltyy mellakaksi (poliisi käy kimppuun) suosittelen kyllä pysymään poissa. Kyynelkaasupanokset, pippurisumute ja vesitykit kun eivät erottele turisteja mielenosoittajista. Mutta kaupunki on tosiaan niin valtava, ettei normaali mellakka vaikuta muissa kaupunginosissa.

Massat voi ehkä välttää reissaamalla kesän sesonkinhuipun ulkopuolella, mutta valitettavasti turisteja on nykyään paljon ihan ympäri vuoden. Mutta niin kai se on kaikissa suurkaupungeissa. Hieno kaupunki, suosittelen!

4
Aasia / Vs: Armenia
« : 07.04.2014, 20:36:38 »

Vai onko tämä koko tripletti paska paikka ja käyttäisin aikani ja rahani paremmin ottamalla lennon Bakusta vaikka Odessaan, Ukrainaan? Auttakaapa viisaammat. :) Historia ei sinänsä kiinnosta, mutta hienot vuoristomaisemat ja sitten taas yöelämä ja hienot rannat yms kiinnostaa. Katselin matkapassin Georgia Armenia jakson ja tuolta Georgian rannikolta pohjoiseen vuorille näytti kyllä sen verran hard core meiningiltä ja aikaa vievältä etenemiseltä, että en varmaan sinne viitsi itsekseni lähteä. Olisko fiksumpaa suunnata vuorille suoraan Tbilisistä pohjoiseen? Onnistuuko päiväreissuna jne jne...

Kannattaa tsekata koko kolmikko. Jerevan on helppo kohde, ja siellä homma toimii ja ruoka on alueen parasta (jeps, makuasia). Tbilisi puolestaan hieman hankalammin lähestyttävä ja liikenne aivan hanurista. Tbilisistä voi kuitenkin tehdä päiväreissuja mm. Sighnaghiin (Kakhetin viinialuetta) tai, jos vuoret vetävät puoleensa, Kazbegiin/Stepantsmindaan. Tosin jäkimmäinen kannattanee tehdä niin, että viettää siellä yön (Rooms-hotellia suosittelen). On noita kohteita muitakin, mutta nuo nyt päällimmäisenä. Hyviä (hiekka)rantoja ei Georgiasta löydy, joten jos niitä etsit, niin suunta Välimerelle. Kaspianmeressä uiminen Bakun pohjoispuolella ei houkuttele kiitos öljyteollisuuden.

5
Lähi-itä / Vs: Kurdistan
« : 25.10.2013, 16:16:47 »
Kurdistanin rajathan tuppaavat kulkemaan vähän siellä missä sattuu, rajanvetäjästä riippuen, mutta Erzurumista en kyllä kurdikaupunkia saa oikein tekemälläkään.

En tiedä, oliko tämän tarkoitus olla jonkinlainen kuitti minulle vai ei, mutta vastaan silti. :) Mutta saatat tosiaan olla oikeassa, ehkä Erzurum jää jo täpärästi varsinaisen Kurdistanin ulkopuolelle, vaikka toki sielläkin asuu kurdeja.

Tarkoitus ei olut kuittailla vaan ihan vain selventää. Koska Kurdistanilla ei ole hallinnollisia rajoja (pl. Pohjois-Irakin itsehallintoalue ja Kurdistanin maakunta Iranissa), niitä tupataan vetelemään vähän miten sattuu - usein poliittisia päämääriä tukemaan. Erzurum on Itä-Turkissa, joten toki siellä asuu kurdeja - mutta niin asuu Adanassa, Hatayssa, Ankarassa ja Istanbulissakin.

Itä-Turkki on kaikin puolin mielenkiintoinen alue historiansa suhteen. Siellä on asunut sikinsokin turkkilaisia, kurdeja, arabeja, armenialaisia, assyrialaisia, azereita, georgialaisia jne. Etenkin 1900-luvun alun armenialaisten kansanmurhan jälkeen kurdit ovat olleet selkeänä enemmistönä monilla alueilla. Silti yhä esim. Mardin ja Urfa ovat monietnisiä kaupunkeja, joissa puhutaan turkkia, kurmandzhia, arabiaa, syyriaa, persiaa jne.

Niin, ja jos "kuivat" kaupungit ja huivit kiinnostavat, kokeilkaa Vania tai Batmania.

6
Lähi-itä / Vs: Kurdistan
« : 13.10.2013, 21:18:45 »
Turkin ja Iranin rajat ihan normaaleja. Ei mitään erityistä. Pohjois-Irak lienee hiemn poikkeava, koska käytännöt taitavat poiketa maan yleisestä linjasta (en ole käynyt, joten omakohtainen kokemus puuttuu).

Ja jos erilainen "Kurdistan" kiinnostaa, niin kokeile Kulua Ankaran ja Konyan välillä. Parisataavuotinen kurdikeskittymä kaukaa kotoa. Istanbulissa myös varsin kattava tarjonta kurdikulttuuria. Itä-Turkista nostaisin Mardinin, Diyarbakirin ja Urfan. Vanissa järvi ja linna, mutta vähän mitään muuta.

Kurdistanin rajathan tuppaavat kulkemaan vähän siellä missä sattuu, rajanvetäjästä riippuen, mutta Erzurumista en kyllä kurdikaupunkia saa oikein tekemälläkään.

7
Balkanin maat / Vs: Reissaamaan Balkanin tienoolle
« : 03.09.2013, 17:40:05 »
Ajankohtaiset tiedot on aina paikallaan, joten pistänpä suoraan pari kysymystä  :D
- Paljonko maksoi Skopje-Pristina ja Pristina-Tirana väleistä? Kuinka kauan matkat kestivät, monelta lähdit? Netistä löytyy aika sekalaista tietoa...

Itse maksoin Skopje-Pristina välistä 8 euroa, eli halpaa on. Matka-aikakin oli todella lyhyt (2,5 tuntia tais olla, josta suurin osa rajalla). Busseja menee tiuhaan tahtiin, mutta viimeinen taitaa olla kuudelta.

No niin, eli hinnat ovat ennallaan. Unohdin aiemmassa viestissäni linkata Skopjen bussiasemalle http://www.sas.com.mk/ Ainakin ennen ollut luotettava aikataulujen suhteen. Siitä vaan tavaamaan kyrillisiä (ei ole vaikeata).

8
Eurooppa / Vs: Euroopan top/bottom pääkaupungit
« : 01.09.2013, 22:12:10 »
Ja pitkästä aikaa päivitys

Tämä siis matkailijan näkökulmasta. Asuminen on sitten aina eri asia...

* Amsterdam 3 (Den Haag 3)
* Ankara 2
* Belgrad 3
* Berliini 3 (Bonn 2)
* Bratislava 2
* Bryssel 4
* Budapest 3
* Helsinki 3
* Jerevan 3
* Kööpenhamina 5
* Lissabon 5
* Ljubljana 3
* Lontoo 2
* Praha 4
* Pristina 1
* Riika 4
* Sarajevo 4
* Skopje 2
* Sofia 3
* Tallinna 2
* Tbilisi 2
* Tirana 3
* Tukholma 3
* Varsova 2
* Vilna 3
* Wien 4
* Zagreb 3

Päivitetty versio

Viimeisin päivitys

9
Balkanin maat / Vs: Reissaamaan Balkanin tienoolle
« : 01.09.2013, 21:56:55 »
Otan vinkkejä vastaan mielelläni.
1.10-6.10 Budapest  (päiväretki Komaromin ja Komarnan linnoituksille) --> lento Wizzairilla Istanbuliin 12e
6.10-10.10 Istanbul (päiväretki Gallipolin laivataistelun paikalle)
10.10-12.10 Thessaloniki
12.10-14.10 Sofia
15.10 Skopje
16.10 Pristina
17.10 Tirana
18.10 Durres (chillailua)
19.10 Shkodra (lähinnä välietappi)
20.10 Budva (chillailua)
21.10 Kotor
22.10-23.10 Dubrovnik
24.10-25.10 Mostar
26.10-28.10 Sarajevo (päiväretki Srebrenicaan)
29.10-30.10 Belgrad
31.10 Novi Sad
1.11-2.11 Zagreb (matkalla pysähdys Vukovarin kansanmurhan tapahtumapaikalle)
3.11 Maribor
4.11 Ljubljana
6.11 lento Lontooseen (päiväretki Portsmouthin laivastomuseoon)
7.11 Helsinki (iltalento)
Jos tekee mieli jäädä jonnekkin kohteeseen, niin reissun loppupäässä on muutama päivä ilmaa (Mariborin voi skipata, Ljubljanassa riittää yksi päivä). Haaveissa olisi vielä löytää muutamia kiinnostavia kohteita, mm. Titon bunkkeri voisi olla mahdollinen.

Oma vaatimaton mielipiteeni:
Jätä väliin Gallipoli (ne haudat ja maihinnousun taistelupaikat ei kyllä ainakaan minulle auenneet - paska paikka). Sen sijaan pysähdy vaikka Edirnessä ennen menoa Kreikkaan. Ja syö ihmeessä maksaa, josta kaupunki on kuuluisa.
Jätä väliin Durrës - täyteen rakennettu albaanien rantakohde, joka on ruma. Sen sijaan voisit käväistä esim. Beratissa, joka on mielestäni Albanian hienoin kohde (makuasia, mutta niistä voi kiistellä). Ja oma kuriositeettinsa on Fierin öljynporausalueet matkalla Tiranasta Beratiin.
Budvassa lähinnä venäläisiä, mutta lokakuussa lienee hiljaista. Ruma paikka vanhaa kaupunkia lukuunottamatta. Kotor paljon parempi.
Jos aikaa Kroatiassa muuhunkin kuin Zagrebiin & Dubrovnikiin, käväise esim. Rovinjissa. Dubrovnikin ympäristössä oli ainakin ennen vanhaan lukuisia Ante Gotovinaa ihailevia plakaatteja teiden varsilla, jos Jugoslavian hajoamista seuranneet sodat kiinnostavat. Samaa paskaa näki pari vuotta sitten myös Trogirissa ja Splitissä. Kroatia onnistui erinomaisesti mediasodassa 1990-luvulla, missä osaltaan auttoi brittiläiseltä pr-toimistolta ostettu mittava tuki - asia jota ei mainita Dubrovnikin sotamuseossa.

Sofiasta voi tehdä päiväreissun Rilan luostariin, jossa voi myös yöpyä edullisesti.

e. meinas unohtua: vielä 2010 Skopjesta pääsi Pristinaan 10 eurolla, joten on vissiin hinnat nousseet aika rajusti, jos tuo 20-30 euroa pitää kutinsa...

10
Balkanin maat / Vs: Reissaamaan Balkanin tienoolle
« : 31.07.2013, 19:05:40 »
Uteliaisuuttani kysyn, miten ihmeessä Shtimë/Stimlje ja Lip(l)jan ovat päätyneet ohjelmaan??

Matkaseura on aikoinaan ollut rauhanturvaajana noilla kulmilla.

Ok. Hyvä syy. Jos siis menette Kosovoon (ja aikaa säästääksenne skippaatte Belgradin), käykää ihmeessä Prizrenissä, joka on mielestäni Kosovon suurin nähtävyys (eikä sekään kovin suuri ole). Prizrenistä päässee julkisilla vuorten yli Tetovoon, jossa mm. yksi Balkanin hienoimmista moskeijoista. Mutta aivan varma en siis tuosta yhteydestä ole.

11
Balkanin maat / Vs: Reissaamaan Balkanin tienoolle
« : 28.07.2013, 16:49:30 »
Montenegrossa Durmitor ja Zabljak ehdottomasti visiitin arvoisia. Budva on ylikasvanut venäläisten täyttämä turistirysä, jossa tosin ihan ok vanhakaupunki. Kotor on huomattavasti parempi paikka yöpyä, mikäli rannalla makaaminen ei ole niin tärkeää.

Ensi kesän reissu on jo suunnitteilla, kun tämän kesän osalta reissut jäivät reissaamatta. Suunnitelmissa olisi kolmen-neljän viikon Balkanin pyörähdys ja erittäin raakilesuunnitelma olisi Dubrovnik-Mostar-Sarajevo-Belgrad-Pristina (Stimlje-Lipljan) Skopje-Ohrid-Tirana-Bar-Podgorica-Dubrovnik.

Uteliaisuuttani kysyn, miten ihmeessä Shtimë/Stimlje ja Lip(l)jan ovat päätyneet ohjelmaan??

Sarajevosta on suora bussi (tai vaihdolla Novi Pazarista) Pristinaan, mutta mielestäni Belgrad on parempi, mistä puolestaan on hyvät yhteydet Skopjeen. Mutta nämä ovat makuasioita, joista ei voi muuta kuin kiistellä.

12
Balkanin maat / Vs: Reissaamaan Balkanin tienoolle
« : 08.05.2013, 17:40:20 »
Tuohon päälle sitten joko Kosovo tai lisää Montenegroa. Kosovo kiinnostaisi, mutta mitä olen lukenut niin paluu Serbiaan tuon jälkeen voi osoittautua vaikeaksi. Eivät päästä rajalta sisään jos on Kosovon leima passissa jne. Eli kuumotusta luvassa. Onko kellään kokemusta ko.rajasta. Käytännössä saan Serbian leiman passiin kun saavun koneella, poistun Bosnian kautta maasta(leimataan ulos). Kosovon kautta takaisin ja koneella pois Serbiasta.

Ja vielä kerran (jos tilanne ei viime kuukausina ole muuttunut):
Serbian mukaan Kosovo on osa Serbiaa -> jos tulet maahan Kosovon viranomaisten valvoman rajapisteen kautta, saavut maahan (Serbiaan) laittomasti. Eli on ihan ok käydä Serbiasta Kosovossa, mutta Kosovon kautta Serbiaan tulo on laitonta. Kosovn leimat passissa ei muuten ole mikään este Serbiaan saavuttaessa, kunhan Serbiaan tulee laillisen rajanylityspaikan kautta.

Niin, ja Budvan voi skipata huoletta. Kotor on kiva, samoin Zabljak.

13
Balkanin maat / Vs: Reissaamaan Balkanin tienoolle
« : 09.04.2013, 11:17:19 »
Jonkinlainen Balkanin-reissu (tai lähiseudun) suunnitteilla, mutta vasta hyvin alkuvaihessa. Pari kysymystä kokeneemmille:

1) Ulkoministeriö varoittaa Albanian ja Kosovon välisestä rajasta. Osaako kukaan sanoa, mikä siellä tarkalleen ottaen on ongelmana? Ryöstelyä, miinoja, mitä?
2) Jos bussilla liikkuu, niin kuinka hirveitä tiet tuolla suunnalla ovat? Olen busseillut aiemmin Kroatiassa, Bosniassa ja Montenegrossa, onko samantyylistä vai pahempaa?
3) Millaisia bussit ylipäätään ovat, onko matkalaukun kanssa liikkuminen hankalaa vai löytyykö tavaratilaa?
4) Minkälainen kaupunki on Sofia, kannattaako käydä?

Yritän vastailla:
1) Ennen siellä oli miinoja (kuten Makedoniankin vastaisella rajalla). En ole muita ongelmia siellä nähnyt/kokenut. Ja muistutukseksi vielä, että jos tulet Kosovoon Albaniasta, et voi jatkaa Kosovosta Serbiaan ja eteenpäin.
2) Tiet on pääosin ihan ok - tosin mutkaisia, mutta minkäs vuoristoille voi. Olen ajellut siellä erilaisilla autoilla (omilla, vuokratuilla ja bussin matkassa) ja aina pärjännyt. Eniten kuoppia on Kosovossa.
3) Busseilla kyllä pääsee. Tosin voivat joskus olla vähän sottaisia Kosovossa ja Albaniassa. Paremmilla yhtiöillä kuitenkin ihan ok-kalusto. Ja kyllä normibusseissa on se tavaratila. Pikkubusseissa kuitenkin rajatummin tilaa laukuille.
4) Sofia on omasta mielestäni ihan kiva. Mutta on Bulgariassa parempiakin kaupunkeja.

14
Balkanin maat / Vs: Reissaamaan Balkanin tienoolle
« : 27.01.2013, 11:58:59 »
Serbiasta Kosovon läpi Albaniaan meneminen ei ilmeisestikään ole mikään ongelma, mutta onko nyt niin, ettei sieltä voi enää palata Kosovon läpi takaisin Serbiaan vaan pitää koukata toista (esim. Montenegron) kautta? Se on ihan selvillä, että jos esim. lentomme olisi Albaniaan ja sieltä pyrkisimme Kosovon läpi Serbiaan ensimmäistä kertaa niin voisi tulla ongelmia, mutta onko todella sama meininki jos on alunperin jo tultu Serbiasta?

Jos maailma ei ole hirveästi muuttunut, niin teillä ei pitäisi olla mitään ongelmia, jos ette saa passiinne leimoja Kosovosta tai Albaniasta. Mutta jos niin käy, ei auta kuin mennä takaisin Serbiaan joko Montenegron tai Makedonian kautta (lyhimmät reitit Albaniasta). Leimattomuus onnistuu yleensä Kosovon rajoilla, mutta Albania on hieman epävarmempi tapaus. Tosin joskus serbejä ei ole kinnostanut lainkaan, mitä passissa on, mutta en laskisi sen varaan.

Serbia siis pitää Kosovon rajaviranomaisia epävirallisina ja siten maahantulo Kosovon kautta on laiton. Jostain syystä on kuitenkin ihan ok poistua maasta Kosovon kautta ja sitten palata Serbiaan virallisen rajanylityspisteen kautta (ts. esim. Montenegrosta Serbiaan).

15
Eurooppa / Vs: Kokemuksia Istanbulista?
« : 02.11.2012, 12:14:06 »

sekä jonku pohjoismaalaiseen ruokaan tottuneelle jonkun shokkielämyksen, jota pitäisi kokeilla.


Hyviä ruokia ovat kokoreç (lampaansuolivarras) ja işkembe çorbası (sisäelinkeitto). Kelle paça ei sitten enää olekaan makuuni - enkä erityisemmin pidä sopassa lilluvista silmistä... Mutta sopii maistaa itse ja löytää oma suosikkinsa.

Afiyet olsun!

Mistäs näitä herkkuja löytyy parhaiten? Katusafkapaikoista?

Kokoreçia suosittelen kokeilemaan Bambissa (pikaruokaketju), missä itse syön yleensä kaşarlı kokoreçin (juustolla siis). Toinen suosittu paikka on Şampiyon kokoreç, joka löytyy ainakin kalabasaarista siitä Nevizaden kulmilta. Molemmat siis Beyoğlussa (alue Taksimin lähellä, istiklal-kadun molemmin puolin).

işkembe çorbasıa kannattaa kysellä paikoista, joissa on tarjolla valmiita ruokia ja muita keittoja. Sanotaan, että kun işkembe çorbasın vetää kostean illan päätteeksi, aamulla ei ole krapulaa - ei pidä paikkaansa ainakaan oman kokemukseni mukaan. Kelle paça on vähän harvinaisempi herkku. Kyselkää hotellista, kyllä niiden pitäisi tietää.

Ruokapaikkojen suhteen suosittelen välttämään Sultanahmetia, jonka palvelutaso on kaikinpuolin kehno (toki poikkeuksia varmasti löytyy).

16
Eurooppa / Vs: Kokemuksia Istanbulista?
« : 02.11.2012, 12:07:37 »
Suosittelen käymään kävelyllä sellaisissa kaupunginosissa kuin Fener, Çarşamba, Balat, Draman ja Sulukule, jotka löytyy Sultanahmetista muutaman kilometrin länteen. Aika erilaista menoa verrattuna muuhun Istanbuliin, Lähi-itä tulee mieleen. Valtio on siistimässä näitä alueita ja isoja osia on jo tuhottu ja uutta ollaan jo rakentamassa, joten suosittelen käymään nyt ennen kuin katoavat! Erittäin mielenkiintoinen paikka on myös Tarlabaşı Taksimin lähellä, mutta sinne ei kannata turistina mennä yksin, koska siellä voi olla oikeasti vaarallista. Itse olin turkkilaisen kaverin kanssa, joku pikkupoika onnistui nappaaman kännykän taskustani, onneksi oli halpa 30 liiran nokialainen.

Aasian puolelta upea rantapuisto alue löytyy Caddebostanin alueelta, joka kuuluisan Bağdat Caddesin (Bagdad-kadun) lähellä.

Tuonne Fatihiin (Fener, Çarşamba jne.) menijöille suosittelen hieman konservatiivisempaa pukeutumista. Tähän aikaan vuodesta se ei liene ongelma, mutta kesäaikaan ei kuitenkaan kannata mennä sinne pikkuhamosissa ja -topeissa. Mutta muuten ehdottoman sama. Mielenkiintoista aluetta, jossa jonkin verran nähtävyyksiäkin (mm. Selimiyye camii, Kariyen kirkko jne.).

Istanbulin lähiöt ovat... kuin lähiöt yleensä. Kyllähän siellä on sitä "oikeaa elämää", mutta en kyllä oikein jaksa innostua niistä. Ja kauppakeskuskset ovat kaikkialla samanlaisia.

Bağdat Caddesi on tosiaan visiitin arvoinen, jos haluaa nähdä miten Istanbulin kauniit ja rikkaat viettävät aikaansa. Ei omaan makuuni :)

17
Eurooppa / Vs: Kokemuksia Istanbulista?
« : 24.10.2012, 15:24:28 »

sekä jonku pohjoismaalaiseen ruokaan tottuneelle jonkun shokkielämyksen, jota pitäisi kokeilla.


Hyviä ruokia ovat kokoreç (lampaansuolivarras) ja işkembe çorbası (sisäelinkeitto). Kelle paça ei sitten enää olekaan makuuni - enkä erityisemmin pidä sopassa lilluvista silmistä... Mutta sopii maistaa itse ja löytää oma suosikkinsa.

Afiyet olsun!

18
Eurooppa / Vs: Kokemuksia Istanbulista?
« : 12.07.2012, 11:02:12 »
Edelleenkään siellä ei ole varsinkaan mulle mitään nähtävää. Samaa savitaloa toisen jälkeen ja moskeijoita toisen jälkeen.
 - "miksi juuri Deniz pankista" no ei juuri siitä tarvitse mutta se on ainoa luotettava jonka itse tiedän.

Mieti nyt uudestaan kun tulet seuraavan kerran häiriköimään/pätemään.

Aasian puolella pääosin ihmiset eivät puhu englantia varsinkaan sataman ja muiden turisti alueiden ulkopuolella.

Millaiseksi itse sitten paikan koit? Ihmiset katsos kokevat ja tykkäävät eri asioista. "et omaa istanbulia tunnistanut" niimpä. Mutta kuvailemani faktat kuten meluisuus ja turkkilaisten paljous jne varmasti pitävät paikkansa.

En tullut pätemään tai häiriköimään. Ihmettelen vain, mikä sinua kaivertaa, kun et löytänyt mitään myönteistä ja kerroit, että Turkissa ihmisille pitää huutaa. Kovin oli asenteellista tekstiä, jota et juurikaan vaivautunut perustelemaan.

Ja epäilemättä turkkilaisten paljous on totta turkkilaisessa suurkaupungissa. Meluisuuskin on totta tavalla, joka pätee varsin moneen suureen kaupunkiin Välimeren piirissä.

On itsestään selvää, että ihmiset pitävät eri asioista, ja ikävää, ettet löytänyt Istanbulista nähtävää. Itse olen nauttinut siellä ruoasta, historiasta, nykyisyydestä, kirkoista, moskeijoista, taiteesta (myös vaihtoehtoisesta), elokuvista, jalkapallosta jne. Suosittelisin Istanbulin-kävijöille mm. seuraavia paikkoja/alueita:
- moskeija: Süleimaniyye
- uskonnollinen alue: Eyüp (hautausmaita, moskeijoita)
- kirkko: Aya Triyada (Taksim-aukion reunalla)
- taidekeskus: Santral Istanbul
- shoppailu: Kanyon-kauppakeskus (ei ne kaupat, mutta ostari itsessään on tosi hieno)
- yöelämä: Taksim
- jalkapallo: Besiktas!
- syöminen: Samatya (pieni aukio lähellä Marmaranmerta, jossa useampi meze/kalaravintola), Bambi (pikaruokaa, etenkin kasarli kokorec - suolivarras juustolla), Canim Cigerim (maksa-, kana- ja lammasvartaita), Inci (profiterol)

Ja toki siellä on monia asioita, jotka ottavat aivoon, kuten ruuhkat, kesän kuumuus (ja kosteus) ja talven koleus (ja kosteus), Sultanahmetin huutelevat kauppiaat, vanhojen rakennusten tuhoamisvimma (kuin Turun tauti), huonot hamamit (hyviäkin on), ruuhkat, hotellien hinnat jne.

19
Eurooppa / Vs: Kokemuksia Istanbulista?
« : 25.06.2012, 12:03:43 »
Neuvoja Istanbuliin matkaaville:

Ensinnä yöpymiseen liittyviä neuvoja:

- Taxim, itse yövyin siellä, paikka on täynnä turkkilaisia ja hirveän meluisa, hintataso vähän alle suomen. En tykännyt. Joka paikassa aivan hirvittävä melu ja ihmisiin ei ole helppo ottaa kontaktia. Ja jos kontakti syntyy puhuminen on hyvin yksinkertaista eikä antoisaa, samoja kliseitä ne toistelee aina.
- Sultanahmed eli vanha kaupunki missä nähtävyydet ovat: kaikki aasialaiset ja eurooppalaiset ovat täällä. Oisimpa itsekkin ollut :( Ruoka ravintolassa maksaa yleensä noin 10 euroa, pienen pita leivän kebabilla saa 3 eurolla.

Kaikista ystävällisin ja kielitaitoisin henkilö on POLIIIIISI. Muuten englantia puhuu turistialueilla asiakaspalvelu henkilöt aina pikkuisen. Aasian puolella ei oikein kukaan.

Loppuen lopuksi Istanbul on pelkkä muurahaiskeko vain jossa on pari nähtävyyttä joihin kaikkiin maksaa sisään reilu 10 euroa.

Rahapolittiikka:
Jos käy niin onnettomasti että euro-seteleitä ei tullut mukaan suosittelen nostamaan valuutan Deniz bankista (muitakin hyviä on varmaan) Nostin 800 liiraa ja siitä veloitettiin jotain 353 eli 3 euroa jäin vain häviölle. Myös euroja voi nostaa joistain kyseisistä automaateista. Tinkiminen onnistuu useinmissa paikoissa, koska ne pyytää samoja hintoja melkein mitä suomalaiset on. Liian ystävällinen ei pidä olla, turkkilaisille pitää huutaa! Turkkilaiset on kilttejä kuin pienet koirat, johtuen uskonnosta vai tiukoista rangaistuksista? Mutta yrittävät pientä vilppiä kokoajan, siksi kannattaa aina kysyä hinta etukäteen.


Hmm... ollaankohan lainkaan käyty samassa kaupungissa, kun en omaa Istanbuliani kuvauksestasi tunnistanut? Pitänee mennä uudestaan käymään :)

Melkoisia yleistyksiä kuitenkin teit. Miksi ihmeessä rahaa pitäisi nostaa juuri Deniz-pankista?? Miksei esim. Garanti-pankista, joka on Turkissa asuvien ulkomaalaisten suosikki? Ja kyllä sitä rahaa (=Turkin liiroja) saa pankin kuin pankin automaatilta, jos vain omaa kansainvälisesti tunnetun luotto-/debitkortin.

Tinkiminen sopii Turkissa turistien suosimiin basaareihin ja matkamuistomyymälöihin sekä toreille (lisäksi esim. räätälit yms. käsityöläiset). Kaupoissa on kiinteät hinnat, kuten Suomessakin. Kyllä Aasian puolellakin pärjää englanniksi - ainakin yhtä hyvin kuin Euroopan puolella. Toki Sultanahmetissa ja Taksimin ympäristössä helpompaa, koska tuhansia turisteja.

Istanbulissa on todella paljon nähtävää, joten suosittelen käymään uudestaan. Ota mukaasi vaikkapa Mondon opaskirja, niin nähtävyydet on helpompi löytää. Ja polkupyörää en suosittele, koska kaupungissa on liikaa mäkiä ja autoja.

Miksi turkkilaiselle pitäisi huutaa???

Po. Taksim, Sultanahmet - lisäksi hirmuisesti yhdyssanavirheitä...

20
Balkanin maat / Vs: Albaniaan
« : 13.06.2012, 15:27:33 »
Heippa! Kukaan mennyt Korfulta suoraan Albaniaan lautalla? Miten näissä tapauksissa passintarkastus? Onko pitkiä jonoja? Oltaisiin menossa 3 ja 7 vuotiaiden lasten kanssa eikä passintarkastusjono kauheasti kiinnosta joten olisin erittäin kiitollinen tiedoista!

Lautta on melko pieni, joten passintarkatuksesta tuskin muodostuu ongelmaa. Sarandassa (Albanian päässä) lautta odotteli kaikessa rauhassa kahta matkustajaa, kun tulimme paikalle viime tingassa ja saimme rauhassa ostaa liput ja mennä läpi passintarkastuksen.

Saranda on aika tyypillinen rantalomakeskus eikä siellä ole paljoa nähtävää. Kannattaa siis vaikka vuokrata auto ja kierrellä kaupungin ulkopuolella.

Sivuja: [1] 2 3 ... 6