36
« : 09.03.2007, 23:32:29 »
JOHDANTO
Lonely Planetin vuosi sitten julkaistu Lähi-Idän opas kirjoittaa näin Irakissa yksin matkustamisesta: ''Oletko hullu? Alä edes harkitse!'' Suomen ulkoministeriö kırjoittaa Irakissa matkustamisesta hyvin lyhesti: ''Vallitsevassa tilanteessa Irakiin ei pidä matkustaa. Maassa olevia suomalaisia kehotetaan poistumaan.''
Itse olen juuri viettänyt kaksitoista päivää Irakin Kurdistanissa. Kokemukseni perusteella Irakissa matkustaminen on hyvinkin mahdollista. Mahdollista, hauskaa ja jopa turvallista, tietyin varauksin.
Kurdistanilla on kaikki mahdollisuudet kehittyä turistikohteeksi.
Kurdistanin historia, niin muinais- kuin lähihistoriakin, on mielenkiintoinen. Maassa voi tutustua Saddam Husseinin diktatuurin kauhuuksiin ja kurdien asemaan. Kurdit on suurin etninen ryhmä, jolla ei ole omaa itsenäistä valtiota. Irakissa heillä on autonomian ansioista mahdollisuus elää kulttuurinsa mukaan, mm. puhua kieltään ja saada opetusta kielellellään. Itse asiassa Kurdistan nauttii jo nyt turismista: naapurimaiden Iranin, Syyrian ja Turkin kurdien keskuudessa Kurdistan on suosittu lomakohde.
Luonnollisesti Kurdistan tarjoaa myös mahdollisuuden lähempään näkökulmaan Irakin sotaan.
Luontomatkailijalle Kurdistan tarjoaa jylhiä vuoristomaisemia ja kumpuilevia kukkuloita, historiasta kiinnostuneille historiallisia muistomerkejä vuosituhanten takaa. Kurdistanin historialliset nähtävyydet eivät ehkä ole yhta lukuisia ja vaikuttavia kuin naapurimaissa, eikä Kurdistanin luontonähtävyydet poikkeuksellisia alueella, mutta Kurdistanilla on monta muuta etua naapurimaihinsa nähden. Hintataso on halvempi, vieraanvaraisuus, jolla harvat maahan uskaltautuvat länsimaalaiset otetaan vastaan, ruhtinaallinen. Kurdistanista puuttuvat myos monet turismiin liittyvat negatiiviset lieveilmiöt. Kurdistanissa ei tarvitse tarkastaa ravintolalaskua - kuten Syyriassa. Kurdıstanissa eivät katulapset ryöstele turisteja - kuten Turkin puoleisessa Kurdistanissa. Kurdistanissa eivät lapset huutele "I f*ck you!" -kuten Turkissa. Kurdistanissa ei jokaisesta tavarasta tai palvelusta kiskota turistilta ylihintaa - kuten Turkissa. Päinvastoin: Kudistanissa turistille usien tarjotaan ilmaisia aterioita tai pikkuostoksia. "For your free" tai "No money" tulevat turistille tutuksi Kurdistanissa vietetyn loman aikana.
Tämän raportin on tarkoitus antaa käytännön tietoa Irakissa matkustamısesta. Aiheesta ei tietääkseni ole tarjolla opaskirjoja. Lonely Planetin Lähi-Itä -opas kartoittaa maan kaupungit ja nähtävyydet, mutta Irak-osuutta ei ole päivitetty eli se ei sisällä mitään käytännön tietoa (majoitus, paikasta toiseen liikkuminen jne) maassa matkustamisesta.
VIISUMI
Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Irakin Kurdistaniin. Miten on matkustettaessa maan muissa osissa, en ole varma, mutta Baghadissa asuvat paikalliset toimittavat väittivät, etta Irakin muissakin osissa voi matkustaa viisumitta.
Maassa voi oleskella 10 päivää ilman erikoistoimenpiteitä. Jos oleskelu kestää pitempään, tulee rekisteröityä ''recidence office'':ssa. Toimistossa passiin lyödään leima.
Itse en saanut Suleimanyassa leimaa, jonka takia maasta poistuessani rajaviranomaisten kanssa oli vaikeuksia. Jos passissa ei ole kyseistä leimaa, joutuu periaatteessa maksamaan sakon. Itse sain kuitenkin puhuttua itselleni vapautuksen.
Suleimanyan ''recidence officessa'' minulle annattiin 18 lisäpäivää Irakiin.
MITEN IRAKIIN PääSEE?
Lentäen.
Kurdistanin pääkaupunkiin, Erbiliin, on Euroopasta suoria lentoja Tukholmasta (Atrosh Air), Lontoosta (Iraqi Airways), Wienistä (Austrian Airlines), Frankfurtista, Munchenista, Amsterdamista ja Istanbulista. Lähi-Idässä lentoja on Dubaista (Kurdistan Air, yhdensuuntainen 300-350 USD, meno-paluu 450-500), Ammanista (Royal Jordanian ja Iraqi Airways) ja Teheranista. Lennot Erbiliin ovat poikkeuksetta kalliita.
Myös maan kakkoskaupunkiin, Sulaymanyaan, voi lentää ulkomailta. Azmar Air lentää Istanbulista kerran viikossa ( yhdensuuntainen 450 USD, meno-paluu 670 USD) kuten Dubaistakin (yhdensuuntainen 300 USD, meno-paluu 550 USD). Azmar Air on jokseenkin epäluotettava lentoyhtiö; matkatoimistosta kerrottiin, että lennot ovat usein myöhässä tai jopa peruutettu.
Maitse Turkista/Turkkiin
Turkin ja Irakin välillä on yksi raja-asema ja se on käytännössä vaivattomin paikka ylittää Irakin maaraja. Irakin puoleinen raja-asema on nimeltään Ibrahim Kalil ja lähin Irakin puoleinen kaupunki on Zakho, noin kymmenen kilometrin päässä rajalta. Turkin puolella lähin kaupunki on niin ikään kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Silopi.
Zakhosta Ibrahim Kaliliin maksaa jaetussa taksissa 5000 dinaria* tai paikallisen yksityisautoilijan kyydissä 3000 dinaria*. Busseista rajalle (500 dinaria*) ei ole varmaa tietoa. Joidenkin paikallisten mukaan busseja kulkee, mutta itse en onnistunut sellaista löytämään.
Irakista tullessa Irakin muodollisuudet ovat vaivattomat ja nopeat. Suurin ongelma on Turkin viranomaisten perusteelliset turvallisuustarkastukset, jotka tarkoittavat pitkiä jonoja Turkin puolelle.
Ibrahim Kalilissa odottaa joukko taksikuskeja, jotka kyyditsevät matkaajia Silopiin. 10 dollaria on hinta yhdestä istuimesta taksissa; ''special'' eli koko taksin vuokraaminen maksaa 30-40 USD. Tarvittaessa taksi vie aina Diyarbakiriin asti (100 USD). Busseja ei kulje rajalta Silopiin, Silopista eteen päin kaikkialle Turkkiin kylläkin.
Taksia ei kuitenkaan kannata ottaa Ibrahim Kalilista. Hiljaisina aikoina (keski-päivällä ja pyhäpäivinä) taksin täyttymiseen saattaa kulua tuntikın ja rajalla jonottamiseen toinen tunti, kaksikin. Kannattaa kävellä läpi Irakin rajapisteet (kaksi) ja Turkin turvallisuustarkastus. Vasta tämän jälkeen kannattaa alkaa katsella kyytiä. Turkin rajapistettä ei saa ylittää jalan, ainoastaan kulkuneuvossa. Paikallisilta saattaa saada kyydin ilmaiseksi Silopiin tai viimeistään jostain lukuisista takseista.
Turkin rajatarkastus on hyvin yksityiskohtainen: kaikki matkatavarat käydään läpi ja kaikki Kurdistan-aiheinen materiaali takavarikoidaan. Tarkastus sujuu kuitenkin ystävällisesti.
Maitse Iranista/Iraniin
Irakin Kurdistanin (Bashmak) ja Iranin (Haj Omran) välinen rajapiste virallistettiin vajaa vuosi sitten. Toisinaan raja on auki ulkomaalaisille, toisinaan suljettu. Joiltain ulkomaalaisilta on vaadittu Iranin viranomaisten myöntämää lupakirjaa.
Maitse Syyriasta/Syyriaan
Joitain harvoja raportteja ulkomaalaisten saapumisesta Irakiin tätä kautta on netissä, mutta turvallisuustilanne Syyrian vastaisessa Kurdistanissa on epävakaa, joten tämän rajan ylittämistä kannattaa välttää.
Irakin arabialueiden maarajat (Syyriaan, Jordaniaan, Kuwaitiin, Saudi-Arabiaan ja Iraniin) eivät ole auki ulkomaalaisille.
*1 USD = 1300 Irakin dinaaria