Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - UsvaAuer

Sivuja: 1 [2] 3
21
Yleinen / Missä sijaitsee lempipuistosi?
« : 10.05.2012, 01:51:32 »
Moni matkaaja viettää mielellään aikaa kaupunkien puistoissa. Mikä puistoista on parhaiten jäänyt mieleesi ja miksi?

Omissa muistoissani Varsovan Łazienki-puistolla on erityinen paikka. Muistan juuri tämän saman vuodenajan pari vuotta sitten. Silloin vietin Varsovassa pari viikkoa. Asuin puiston lähellä ja kävin siellä päivittäin. Se hetki, kun astui puistoon, oli aina taianomainen, kuin olisi sukeltanut johonkin suureen, kosteaan metsään.

Ilmeisesti Łazienki-puiston puusto on sen verran tiheä, että puisto tosiaan kerää itseensä kosteuden. Tai ehkä kyseessä oli humalluttava alkukesän räjähdys, kun puut ja nurmet ja kukkapenkit heräävät eloon.

Puistossa oli lisäksi paljon riikinkukkoja, vesialtaita ja historiallisia rakennuksia. Kokonaisuutena puisto oli hyvin kaunis. Ei pelkkä hahmoton, lattea metsikkö niin kuin liian moni puisto on.

22
Yleinen / Hullunhauskat hostellien nimet
« : 07.03.2012, 21:46:53 »
Hostellien omistajat ovat sen keskineet: Hauska syntyy siitä, kun yhdistää eläimeen jonkun epätyypillisen laatusanan. Siitä syntyy mm.

Alaston Tiikeri
Parrakas Apina
Laiska Iguaana

(näitä iguaanoja etenkin vilisee maailmalla)

Hupihauska syntyy yhdistelmästä kasvi ja outo laatusana.

Karvainen Sitruuna

Näitä sitruunan mutaatioita löytyy kaksikin maailmalta. Yksi Belizestä ja toinen Ugandasta.

23
Pikkuhiljaa alan potemaan matkakuumetta. Matka alkaa Cancúnista, Meksikosta marraskuussa ja päättyy maaliskuussa Panamaan. Aikaa on siis neljä ja puoli kuukautta.

Osan matkaa haluan viettää rauhassa yhdessä paikassa, vuokrata asunnon. Tämän hetkinen suunnitelma on kuukausi Lago de Attílanilla.

Muuten haluan nähdä asioita monipuolisesti, mutta ei kaikkea ahnehtien. Mieluummin valikoiden ja keskittyneesti. Joku rantakohde, joku rauniokohde, joku vaelluskohde, joku kolonialistinen kaupunki ja joku suurkaupunki. Jne.

Millainen olisi sinun ideaali reittisi Väli-Amerikkaan? Mikä maa sinusta ansaitsee suurimman huomion?

Täsmennykseksi sanottakoon, että Meksikossa tarkoitus on kiertää Oaxacan kautta.

Alunperin mietin myös pientä syrjähyppyä Karibialle, mutta enää se ei tunnu olennaiselta. Jos näin kuitenkin tekisin, mikä kohde ja mistä lentäen olisi edullisin?

24
Yleinen / Eri maiden matkailunedistämiskampanjat
« : 02.02.2011, 00:09:48 »
Minkä maiden matkailunedistämiskampanjat ovat jääneet mieleen?

Kaksi, joita ei kerta kaikkiaan voi unohtaa, ovat Intian ja Malesian kampanjat. Incredible India ja Malesia - truly Asia pyörivät siihen tahtiin eri uutiskanavilla, että niitä ei voinut olla noteeraamatta. Intian kampanja jäi mieleen siksikin, että sen Intia oli jotain aivan muuta, millaiseksi maan itse muistin. Rita Tainola väitti kolumnissaan kampanjaa suoranaiseksi valheeksi.

Tällä hetkellä pyörivistä kampanjoista kaksi hämmentää. Jollain uutiskanavalla pyörii Orissan mainos; maa on vaan unohdettu mainoksessa mainita. Kypros koittaa kovasti  suomenkielisellä kampanjallaan, mutta lattealla äänellä lausuttu "Kypros - Sydämesi valinta" ei vakuuta. Remarkable Indonesia on taas turhinta tuubaa mainostauolla. Loputon ja tylsistyttävän hidas. Pitääkö indonesialaisille opettaa säveltämisentaitokin?

Itse asiassa kampanjaa, joka olisi jäänyt mieleen ilahduttavana ja inspiroivana... sellaista en muista!

25
Onko joku pyyhkinyt lentokoneen vessassa käsienpesuallasta?  ;D

Toinen omituinen käytäntö on vuoteiden petaus hotelleissa. Miksi peiton reunat pitää tunkea patjan alle? Kun peiton ottaa käyttöön, lakanat lähtee mukaan.

26
Yleinen / Noloimmat säästövinkit matkalla
« : 09.01.2011, 21:02:08 »
Noloimmat säästövinkit matkalla voi jakaa tässä ketjussa.Kuala Lumpurissa keksin, miten juomavedessä voi säästää. Edessä oli Air Asian lähes kuuden tunnin lento Intiaan ja koska Air Asia on nuuka yhtio (ei tarjoa edes juomavettä asiakkailleen), päätin olla minäkin nuuka.

Vinkki:

Jos olet lentämässä maasta, missä hanavesi ei ole juomakelpoista, ennen pitkää lentoa voi juoda vettä varastoon seuraavasti: turvatarkastuksen kohdalla on aina matkustajien jättämiä juomapulloja. Juomapulloissa on poikkeuksetta jaljellä vettä. Jonottaessa kannattaa hyödyntää tilanne ja juoda pullo sun toinenkin tyhjäksi. Toisten jonottajien kummeksuvista katseista ei kannata piitata.27
Intia / P-Intiassa kylmin talvi vuosiin: Kuinka selvitä?
« : 09.01.2011, 20:44:22 »
Uttar Pradeshissa lämpötila on laskenut viime viikkoina nollan tuntumaan ja myös pääkaupungissa on paleltu. Suurimmat kärsijät ovat kodittomat, joita tänäkin talvena on kuollut kaduille, mutta myös maassa vierailevilla ulkomaalaisilla kultalusikoilla ja kermaperseillä on kovat oltavat.

Pohjois-Intian kylmyys eroaa Suomen kylmyydestä yhdellä tapaa: Intiassa lämmitetyt sisätilat ovat luksusta ja täten harvassa. Käytännossa pienellä budjetilla matkaava viettää koko aikansa ulkotiloissa - lämpötilojen puolesta. Jos ulkona lämpötila on neljä astetta, hotellihuoneessa se on kahdeksan astetta. Intiassa suositut rakennusmateriaalit (kaakelia lattioissa ja jopa seinissä) pitävät huolen huoneen pysymisestä maksimaalisen kylmänä.

Seuraavassa vinkkejä, miten selvitä Intian talven ääriolosuhteissa:


Peseytyminen

Vältä kokovartalopesua, pelkkä hikoilevien vartalonosien pesu riittää. Kokovartalopesu vaatii riisuutumista ja riisuutuminen tarkoittaa kylmyydelle altistumista. Vaikka suihkuvesi olisi lämmin, suihkun jälkeen on iskevä kylmyys - entistä ankarampana!

Jos kokovartalopesu on välttämäton, suorita se silloin kun on vähiten kylmää eli keskellä päivää.

Hiusten pesemistä erityisesti tulee välttää, etenkin pitkien hiusten. Liinaharjan kuivuminen voi kestää tunninkin ja kuka haluaa palella niin kauan? Hiusten vesipesun voi korvata kuivashampoolla - jos sellaisen on tajunnut ostaa jo Suomesta. Kuivapesulla pärjää jopa kymmenen, kaksitoista päivää. Muussa tapauksessa on tyydyttävä piilottamaan lemuava kuontalo pipon alle.


Vaatteiden peseminen

Vaatteiden pesemistä on vältettävä, koska vaatteet eivät tahdo kuivua. Jokainen Pohjois-Intiassa talven viettänyt tietää tämän jo hotellien pyyhkeistä. Talvella hotellien  pyyhkeet eivät ole koskaan kuivia, vaan nihkeitä nuhjuja. Vaatteiden peseminen on toisaalta turhaa, koska etenkin Delhissa saateet pitävät huolen siitä, että lemuat 24/7 pakokaasulle, kivihiilelle yms. Pikkuhiki ei lemupilvessä paljon paina!

Jos vaatteita on pakko pestä, seuravassa kolme vinkkia.

Ensimmäinen ratkaisu on hiustenkuivaaja. Hiustenkuivaajalla sukat ja alusvaatteet kuivuvat minuuteissa. Suuremmat vaatekappaleet voi kuivata niin, etta laittaa ne muovipussiin ja sulkee muovipussin suun hiustenkuivaajan ympärille. Vaatteita tulee kuohentaa muutaman minuutin välien vaatteiden tasaisen kuivumisen takaamiseksi.

Fania voi myos käyttää kuivaamiseen. Jos kylpyhuoneessa on fan, fan laitetaan täysille ja ovi kiinni: keinokuituvaatteet saattavat kuivua päivässä.

Ennen edella kuvattuja toimenpiteita vaatteista imetään ylimääräinen kosteus käärimällä ne pyyhkeen sisään ja tallomalla ylimääräinen kosteus pyykeeseen.

Kolmas ratkaisu on vaatteiden freesaus. Sukat freesataan kääntämällä (hionnut) kantaosa jalkapöydän päälle. Kuin pesty sukka! Paita freesaantuu taas  kääntämällä sen nurinpäin.Kylmyysongelmiin on olemassa myos yksi helppo ratkaisu: lämmitetty hotellihuone. Jos huoneessa on keskuslämmitys tai lämmitin, ongelmatilanteita ei synny ja loma sujuu jouhevasti. Delhissä halvin loytämäni keskuslämmitetty huone yhdelle hengelle maksoi 2000 rupeeta, kun taas huoneen lämmittimellä saa jo 1000 rupeella - jos vain löytää. Lämmittimen tarjoavia hotelleja on hyvin harvassa, joten kannattaa kirjata nimi ylos: Hotel Sterling Main Bazaarin takana kulkevalla kujalla. Käynti kujalle Main Bazaarin aluosasta.28
Intia / Delhi Belly!
« : 02.01.2011, 15:16:36 »
Eilen suunnittelin ketjua Delhin parhaimmasta thalista. Olin loytanyt ihanan pikkuravintolan, missa thali oli mita herkullisinta.

Yon aikana suunnitelmani kuitenkin muuttui. Vessan ponton posliini soi pitkin yota ja viela tanaan on heikko olo?

Onko kukaan selvinnyt Pohjois-Intiasta ilman Delhi Bellya?

Itsellani meni vain kolme paivaa, kun vitsaus jo iski. Myos Kathmandussa olen sairastanut hirvean ruokamyrkytyksen (seuraavana paivana kivasti lento...). Etela-Intiassa kolmessa kuukaudessa sen sijaan ei ollut mitaan ongelmia.

Itse suosittelen reipasta oksentelua, jos tauti iskee. Litra vetta alas, pieni tauko ja sitten vaan sormet kurkkuun. Oma kokemukseni on se, etta vain oksentaminen auttaa, joten ei kannata vitkutella ja odottaa, etta vatsanvaanteet ja ripulikohtaukset menisivat ohi itsestaan.

Mita muita vinkkeja taudin iskiessa?

29
Matkustaessa ympäri maailmaa tulee todistaneeksi kummallisia ilmiöitä. Yksi näistä matkailun ihmeistä on kielitaidon puute Kaakkois-Aasiassa.

Kaakkois-Aasia on matkailu suurmahti, mutta kaakkois-aasialaisten kielitaito on vaatimaton, suorastaan heikko. Mm. matkailusta täysin riippuvaisella Balilla englantia ei osata yksittäisiä sanoja tai kieliopillisesti virheellisiä lauseita lukuunottamatta, ei edes turistipalveluissa. Kun balilalinen hotelli haluaa kertoa turistille, että hotelli on täynnä, vastaanottoon laitetaan kyltti: Room full. Kun balilainen galleria pyytää asiakasta piipahtamaan taulujen äärellä ilmaiseksi, kyltti sanoo: Free charge.

Thaimaassa tilanne on hieman parempi, mutta kuka voi väittää käyneensä keskustelua englanniksi thaimaalaisen kanssa? Siis keskustelua, ei turismin small talkia. Entä onko kukaan koskaan tavannut ranskaa, espanjaa tai venäjää opetelleen asiakaspalvelijan Thaimaassa?

Kaakkois-Aasiaa leimaava kielitaidon puute tuntuu entistä erikoisemmalta, kun miettii, miten muissa, vähemmän turisteja vastaanottavissa maissa osataan kieliä. Suomessa yhteenkään hotelliin ei palkata kieliä osaamatonta. Tunisiassa matkailualalla työskentelevät osaavat sekä sujuvaa ranskaa että englantia. Turkin rantakohteissa jokainen myyjä osaa muutaman fraasin kaikkia eurooppalaisia kieliä: "Stockmann-laatu – Anttila-hinta". Iranissa, Isfahanin basaarissa, olen käynyt keskustelua yhden myyjän kanssa kolmella eurooppalaisella kielellä. Malissa kouluja käymättömät, hädin tuskin aikuiset oppaat oppivat ranskan kielen työssään.

Malin turistimäärä on 1% Thaimaan turistimäärästä. Miksi Malissa opitaan kieliä, mutta ei  Thaimaassa, ei edes satakertaisella kontaktimäärällä Maliin verrattuna?

Mahdollisia selityksiä on useita. Helpoin vastaus on se, että kaakkois-aasialaiset ovat tyhmempiä kuin muut ihmiset. En haluaisi uskoa tähän selitykseen. Mitä muita selityksiä voisi olla olemassa?

Mielestäni tämä kysymys on sekä mielenkiintoinen että olennainen. Kun löydämme vastauksen kysymykseen, ymmärrämme paremmin kaakkois-aasialaista ihmistä ja kaakkois-aasialaista turismia. Sillä jostain kielitaidottomuus ilman muuta kertoo.

30
Yleinen / Valuuttakeinottelua
« : 12.06.2010, 22:29:37 »
Euron kurssin syöskyslaskua katsellessa on tullut mieleen: kannattaisiko paljon euroalueen ulkopuolella matkustelevan vaihtaa eurot dollareihin ennen lopullista romahdusta?

Marraskuussa 2009 euron suhde dollariin oli 1.49. Nyt, rielut puoli vuotta myöhemmin, euro on laskenut 1.21:een. Marraskuusta euro on laskenut joka kuukausi.

Euro on siis menettänyt arvostaan viidenneksen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maissa, joissa läytetään dollaria (USA, Ecuador...) tai paikallinen valuutta sidotaan dollariin, matkustaminen on kallistunut viidenneksen. Mm. Kanadan dollari on kallistunut US-dollarin tahtiin. Japanin jeni on kallistunut sitten lokakuun 15%.

Euron tulevaisuus on spekulaation aihe. Eilen satuin kuulemaan erään suomalaisen kansantaloustieteilijän arvion, jonka mukaan euron kriisi ei ole ohi, päinvastoin. Alamäki jatkuu, jatkuu, jatkuu...

Eräällä matkalla tapasin japanilaisen matkaajan, joka seurasi yhtenään valuuttakursseja ja teki valuuttaostoksia niiden perusteella.

Kuinka moni on shoppaillut dollareita tai sitä suunnitellut?

31
Aasia / Afganistan
« : 13.11.2008, 17:15:45 »
Afganistanista ei olekaan viela ketjua, joten laitetaanpa sellainen pystyyn, kun kerran Afganistanissa ollaan!

Nettifoorumeilla kaikki pitaa Afganistaniin matkaajia uhkarohkeina hulluina ja kaikki maassa joskus aikoinaan kayneet neuvovat muita valttamaan maata talla hekella. Turvallisuustilanne maassa onkin heikentynyt nopeasti (Kabulissa lokakuussa yksi lansimaalainen tapettiin ja kolme kidnapattiin) ja toisaalta reppureissaajien suosima tie Pakistanin Peshawarista Kabuliin on ulkomaalaisilta suljettu.

Silti Afganistaniin saapuu edelleen turisteja pienessa maarin (enemman kuin turvallisempaan Pohjois-Irakiin koskaan). Kirgisiassa tapasin italialaisturistin, joka oli kierrellyt Tajikistanin rajan puoleista Afganistanistania, Tajikistanissa taas saksalaisparin, joka oli tullut Iranin kautta Afganistaniin. Kabulissa en juurikaan tavannut toisia matkaajia: omassa hotellissani oli lisakseni vain toinen turisti.

Kaytannossa ainoat vaihtoehdot matkustaa Afganistaniin talla hetkella ovat joko lentaen tai maitse Iranin, Uzbekistanin tai Tajikistanin kautta. 

Uzbekistanista rajan ylittaa vaivatta ja ilman kummempia muodollisuuksia. Termizista, rajan laheisesta uzbekkikaupungista, kulkee minibusseja rajalle ja rajan toiselta puolen, pikkukylasta paasee taksilla Mazar-e-Sharifiin, pohjois-Afganistanin suurimpaan kaupunkiin. 50 kilometrin matka maksaa 14 USD/taksi. Jos haluaa saastaa, taksin voi jakaa paikallisten kanssa


Mazar-e-Sharifin ja Kabulin valinen tie on turvallinen matkustaa. Jaetussa taksissa hinta on 19 USD ja bussissa 8 USD. Taksilla matkustusaika on 6-7 tuntia.

Mazar-e-Sharifista Maimanan (suomalaisten tukikohta) ja Heratin kautta Iraniin kulkevaa vuoristotieta ei suositella matkustettavaksi, vaikka silloin talloin kuulee joistain tieta kulkeneista uskaliaista. Eras kanadalais-intialainen tyyppi oli tullut tieta Heratiin pari paivaa sitten, mutta hotellini omistajan mukaan se oli mahdollista ainoastaan siksi, etta han naytti afgaanilta pukeutumistaan myoten ja matkusti jossain rekkojen tapaisissa.

Maimana itsessaan on turvallisen matkan paassa Mazarista (n. 3h).

Heratista Mazar-e-Sharifiin matka ei lansimaalaisilta onnistu: yksikaan kuski ei suostu lansimaalaisia ottamaan kyytiin.

Mazar-e-Sharifista paasee lentaen Heratiin, mutta lentoja on tata nykya vain joka toinen sunnuntai (seuraava lento 16.11.). Kabulista Heratiin lentoja on lahes joka paiva (ei perjantaisin). Lento maksaa 90 USD. Nama lennot ovat KamAirin lentoja; Arianan lennot ovat usein peruttuja tai lahtevat milloin sattuvat.

Kabul kaupunkina on huomattavasti mielenkiintoisempi kuin Mazar tai Herat. Tosin myos turvattomampi ja saasteisempi. Mazar ja Herat ovat luonteeltaan kuin mita tahansa arabikaupunkeja, joissa on basaari ja moskeija eika juuri mitaan muuta. (Tosin mainittakoon, etta Mazarin moskeija on upea!) Kabul on taas luonteeltaan lahella pakistanistanistalaista tai pohjois-intialaista kaupunkia, jossa vallitsee kaaos, ihmispaljous, hygienian puute ja koyhyys.

Verratuna muihin Keski-Aasian valtiohin Afganistan on majoitukseltaan kalliimpi. Majoitusta kaupungeissa saa alkaen 20 USD. Hotellien taso tosin on hyva, vaikkakin kylpparin joutuu yleensa jakamaan muiden kanssa ja televisiota ei huoneessa ole.

Turvallisuustilanteesta muuta sana. Yllattaen kukaan afgaani Kabulissa ei ihmetellyt maassa oloani eika kukaan kysellyt, enko pelkaa olla maassa/kaupungissa. Hotellini omistajan mukaan iltasella turistien suosimissa ravintoloissa on 10% kidnappausriski, mutta toisaalta ei hankaan vahtinut liikkumisiani. Sen sijaan Mazarissa ja Heratissa hotellin henkilokunta ei laske minua kaupungille pimean tullen.

Kabulissa, enka missaan muuaallakaan, ole kokenut oloani turvattomaksi. Kabulissa pyssymiehien (poliisi) lasnaolo kaikkialla uudessa kaupungissa oli hieman vaivaannuttavaa, koska se muistutti vakivallan mahdollisuudesta. Vanhan kaupungin basaarit ihmisvilskeineen tunsinkin "turvallisemmiksi" vaikka vanhakaupunki onkin  kulttuurishokki.

Paljoa en ole Afganistaniin ehtinyt tutustua, mm. kaikki maan kauneimmat paikat ovat jaaneet nakematta. En voi sanoa, etta olisin varsinaisesti ihastunut maahan tai etta Afganistanistaniin olisi syttynyt kipina tullut uudestaan. Olen silti tyytyvainen tahan vahankiin: siihen, etta olen saanut nahda,  miten tama kovia kokenut kansa elaa kaiken taman epavarmuuden keskella.

32
Onko sinulla asunto vapaana tai oletko kenties lähdössä reissuun ja tarvitset asuntoosi lomittajan?

Itselläni on matka suunnitteilla syyskuusta eteen päin ja tarvitsen siihen asti jonkun majapaikan. Voin vuokrata/lomittaa asuntoa myös syyskuutakin.

33
Matkaseuraa / Onko kukaan saanut matkaseuraa?
« : 07.04.2008, 15:45:34 »
Ihmisillä tuntuu olevan kova tarve löytää matkaseuraa, sen verran paljon viestejä tässä osiossa on. Itse kaikki reissut yksin tehneenä ihmettelen, mikseivät ihmiset matkusta yksin. Onko muka kivempi matkustaa jonkun tuntemattoman kanssa?

Ovatko ihmiset löytäneet matkaseuraa tältä tai vastaavilta palstoilta? Miten solmitun tuttavuuden kanssa matka on sujunut?

34
Eurooppa / Mistä maasta on helppo vuokrata asunto?
« : 04.07.2007, 01:05:57 »
Suunnittelen asettautumista johonkin Euroopan maahan kuukaudeksi tai pariksi. Mistä maasta on helppo saada vuokra-asunto? Käytännössä siis:

- Missä maassa on tarjolla asuntoja lyhytaikaisiin vuokrasuhteisiin?
- Missä maassa vuokra-asuntokilpailu ei ole vielä kovaa?
- Missä maassa asunnonvuokraamiselle ei ole sellaisia esteitä kuin työpaikkapakko (kuten mm. Suomessa)?

En etsi huonetta kommuunista, vaan omaa yksiötä. Mieluummin ns. vanhoista EU-maista. Kaupungeista kiinnostavat eniten Pariisi, Nizza, Berliini, Ateena, Bryssel, Amsterdam, Zurich, Kööpenhamina mutta myös Brittein saarten kaupungit ovat mahdollisia (ja miksei muutkin). Hätätapauksessa käy jopa Itä-Eurooppa Romaniaa ja Bulgariaa lukuunottamatta.

Hintaesimerkit ilahduttavat!

35
Afrikka / Nigeria: Afrikan helmi vai hirviö?
« : 29.06.2007, 00:36:49 »
Nigeria usein mainitaan maana, jonne turistilla ei ole asiaa, pääkaupunki Lagos yhtenä maailman kammottavimpina paikkoina. Nigeria muistetaan kaaoksesta ja rikollisuudesta kertovista uutisraporteista: sekasortoiset vaalit, kristittyjen ja muslimien kahinat, öljynporaukseen liittyvät epäkohdat ja kidnappaukset, netin levittämät huijausmeilit.

Voisiko mantereen väkirikkain maa olla väärinymmärretty, voisiko Nigeriassa sittenkin olla jotakin positiivista?

Ehkäpä. Itse törmäsin pariin Afrikka-blogiin, jossa Nigeria on nostettu jopa mantereen parhaimmaksi maaksi. Vieraanvaraisuutta ylistetään, maan monipuolisuutta kiitellään, Lagosia kutsutaan Afrikan Barcelonaksi: dynamiseksi bailukaupungiksi.


http://www.travelblog.org/Africa/Togo/blog-94830.html

http://www.travelblog.org/Africa/Cameroon/blog-91105.html


Dubaissa Irakin lentoa odotellessani totesin nigerialaiselle matkaajalle, että enemmän pelkäisin, jos olin matkalla Nigeriaan. Nyt Nigeria on kuitenkin alkanut kummittelemaan mielessäni. Maa, johon on suorastaan velvollisuus matkustaa ottamaan selvää, mistä maassa on kyse.

Kertokaa maassa käyneet, mitä Nigeriasta jäi mieleenne!

36
JOHDANTOLonely Planetin vuosi sitten julkaistu Lähi-Idän opas kirjoittaa näin Irakissa yksin matkustamisesta: ''Oletko hullu? Alä edes harkitse!'' Suomen ulkoministeriö kırjoittaa Irakissa matkustamisesta hyvin lyhesti: ''Vallitsevassa tilanteessa Irakiin ei pidä matkustaa. Maassa olevia suomalaisia kehotetaan poistumaan.''

Itse olen juuri viettänyt kaksitoista päivää Irakin Kurdistanissa. Kokemukseni perusteella Irakissa matkustaminen on hyvinkin mahdollista. Mahdollista, hauskaa ja jopa turvallista, tietyin varauksin.

Kurdistanilla on kaikki mahdollisuudet kehittyä turistikohteeksi.
Kurdistanin historia, niin muinais- kuin lähihistoriakin, on mielenkiintoinen. Maassa voi tutustua Saddam Husseinin diktatuurin kauhuuksiin ja kurdien asemaan. Kurdit on suurin etninen ryhmä, jolla ei ole omaa itsenäistä valtiota. Irakissa heillä on autonomian ansioista mahdollisuus elää kulttuurinsa mukaan, mm. puhua kieltään ja saada opetusta kielellellään. Itse asiassa Kurdistan nauttii jo nyt turismista: naapurimaiden Iranin, Syyrian ja Turkin kurdien keskuudessa Kurdistan on suosittu lomakohde.
Luonnollisesti Kurdistan tarjoaa myös mahdollisuuden lähempään näkökulmaan Irakin sotaan.

Luontomatkailijalle Kurdistan tarjoaa jylhiä vuoristomaisemia ja kumpuilevia kukkuloita, historiasta kiinnostuneille historiallisia muistomerkejä vuosituhanten takaa. Kurdistanin historialliset nähtävyydet eivät ehkä ole yhta lukuisia ja vaikuttavia kuin naapurimaissa, eikä Kurdistanin luontonähtävyydet poikkeuksellisia alueella, mutta Kurdistanilla on monta muuta etua naapurimaihinsa nähden. Hintataso on halvempi,  vieraanvaraisuus, jolla harvat maahan uskaltautuvat länsimaalaiset otetaan vastaan, ruhtinaallinen. Kurdistanista puuttuvat myos monet turismiin liittyvat negatiiviset lieveilmiöt. Kurdistanissa ei tarvitse tarkastaa ravintolalaskua - kuten Syyriassa. Kurdıstanissa eivät katulapset ryöstele turisteja - kuten Turkin puoleisessa Kurdistanissa. Kurdistanissa  eivät lapset huutele "I f*ck you!" -kuten Turkissa. Kurdistanissa ei jokaisesta tavarasta tai palvelusta kiskota turistilta ylihintaa - kuten Turkissa.  Päinvastoin: Kudistanissa turistille usien tarjotaan ilmaisia aterioita tai pikkuostoksia. "For your free" tai "No money" tulevat turistille tutuksi Kurdistanissa vietetyn loman aikana.

Tämän raportin on tarkoitus antaa käytännön tietoa Irakissa matkustamısesta. Aiheesta ei tietääkseni ole tarjolla opaskirjoja. Lonely Planetin Lähi-Itä -opas kartoittaa maan kaupungit ja nähtävyydet, mutta Irak-osuutta ei ole päivitetty eli se ei sisällä mitään käytännön tietoa (majoitus, paikasta toiseen liikkuminen   jne) maassa matkustamisesta.
VIISUMI

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Irakin Kurdistaniin. Miten on matkustettaessa maan muissa osissa, en ole varma, mutta Baghadissa asuvat paikalliset toimittavat väittivät, etta Irakin muissakin osissa voi matkustaa viisumitta.

Maassa voi oleskella 10 päivää ilman erikoistoimenpiteitä. Jos oleskelu kestää pitempään, tulee rekisteröityä ''recidence office'':ssa. Toimistossa passiin lyödään leima.

Itse en saanut Suleimanyassa leimaa, jonka takia maasta poistuessani rajaviranomaisten kanssa oli vaikeuksia. Jos passissa ei ole kyseistä leimaa, joutuu periaatteessa maksamaan sakon. Itse sain kuitenkin puhuttua itselleni vapautuksen.

Suleimanyan ''recidence officessa'' minulle annattiin 18 lisäpäivää Irakiin.
MITEN IRAKIIN PääSEE?


Lentäen.

Kurdistanin pääkaupunkiin, Erbiliin, on Euroopasta suoria lentoja Tukholmasta (Atrosh Air), Lontoosta (Iraqi Airways), Wienistä (Austrian Airlines), Frankfurtista, Munchenista, Amsterdamista ja Istanbulista. Lähi-Idässä lentoja on Dubaista (Kurdistan Air, yhdensuuntainen 300-350 USD, meno-paluu 450-500), Ammanista (Royal Jordanian ja Iraqi Airways) ja Teheranista. Lennot Erbiliin ovat poikkeuksetta kalliita.

Myös maan kakkoskaupunkiin, Sulaymanyaan, voi lentää ulkomailta. Azmar Air lentää Istanbulista kerran viikossa ( yhdensuuntainen 450 USD, meno-paluu 670 USD) kuten Dubaistakin (yhdensuuntainen 300 USD, meno-paluu  550 USD). Azmar Air on jokseenkin epäluotettava lentoyhtiö; matkatoimistosta kerrottiin, että lennot ovat usein myöhässä tai jopa peruutettu.


Maitse Turkista/Turkkiin

Turkin ja Irakin välillä on yksi raja-asema ja se on käytännössä vaivattomin paikka ylittää Irakin maaraja. Irakin puoleinen raja-asema on nimeltään Ibrahim Kalil ja lähin Irakin puoleinen kaupunki on Zakho, noin kymmenen kilometrin päässä rajalta. Turkin puolella lähin kaupunki on niin ikään kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Silopi.

Zakhosta Ibrahim Kaliliin maksaa jaetussa taksissa 5000 dinaria* tai paikallisen yksityisautoilijan kyydissä 3000 dinaria*. Busseista rajalle (500 dinaria*) ei ole varmaa tietoa. Joidenkin paikallisten mukaan busseja kulkee, mutta itse en onnistunut sellaista löytämään.

Irakista tullessa Irakin muodollisuudet ovat vaivattomat ja nopeat. Suurin ongelma on Turkin viranomaisten perusteelliset  turvallisuustarkastukset, jotka tarkoittavat pitkiä jonoja Turkin puolelle.

Ibrahim Kalilissa odottaa joukko taksikuskeja, jotka kyyditsevät matkaajia Silopiin. 10 dollaria on hinta yhdestä istuimesta taksissa; ''special'' eli koko taksin vuokraaminen maksaa 30-40 USD. Tarvittaessa taksi vie aina Diyarbakiriin asti (100 USD). Busseja ei kulje rajalta Silopiin, Silopista eteen päin kaikkialle Turkkiin kylläkin.

Taksia ei kuitenkaan kannata ottaa Ibrahim Kalilista. Hiljaisina aikoina (keski-päivällä ja pyhäpäivinä) taksin täyttymiseen saattaa kulua tuntikın ja rajalla jonottamiseen toinen tunti, kaksikin. Kannattaa kävellä läpi Irakin rajapisteet (kaksi) ja Turkin turvallisuustarkastus. Vasta tämän jälkeen kannattaa alkaa katsella kyytiä. Turkin rajapistettä ei saa ylittää jalan, ainoastaan kulkuneuvossa. Paikallisilta saattaa saada kyydin ilmaiseksi Silopiin tai viimeistään jostain lukuisista takseista.

Turkin rajatarkastus on hyvin yksityiskohtainen: kaikki matkatavarat käydään läpi ja kaikki Kurdistan-aiheinen materiaali takavarikoidaan. Tarkastus sujuu kuitenkin ystävällisesti.


Maitse Iranista/Iraniin

Irakin Kurdistanin (Bashmak) ja Iranin (Haj Omran) välinen rajapiste virallistettiin vajaa vuosi sitten. Toisinaan raja on auki ulkomaalaisille, toisinaan suljettu. Joiltain ulkomaalaisilta on vaadittu Iranin viranomaisten myöntämää lupakirjaa.


Maitse Syyriasta/Syyriaan

Joitain harvoja raportteja ulkomaalaisten saapumisesta Irakiin tätä kautta on netissä, mutta turvallisuustilanne Syyrian vastaisessa Kurdistanissa on epävakaa, joten tämän rajan ylittämistä kannattaa välttää.


Irakin arabialueiden maarajat (Syyriaan, Jordaniaan, Kuwaitiin, Saudi-Arabiaan ja Iraniin) eivät ole auki ulkomaalaisille.
*1 USD = 1300 Irakin dinaaria

37
Onko olemassa mitaan suomalaista sivustoa, jolle on koottu kaikki maailman maat ja mita viisumeja/milla ehdoin/milla hinnoin  kyseisiin maihin tarvitaan?

38
Afrikkaan suuntautuvia halpalentoyhtiöitä ei ole monia, joten riemu oli melkoinen, kun löysin netistä tämän yhtiön. Kyseessä on saksalainen LTU ja sivut löytyvät osoitteesta:
http://www.ltu.com/world/

Afrikan valikoimassa ovat Mombasa, Mauritius, Windhoek (Namibia) ja Kapkaupunki. Miltä kuulostaisi mm. lennot Dusseldorfista Mombasaan ensi kuussa 400 eurolla?

Mikä hassuinta, varausohjelmasta näyttää voivan ostaa myös yhdensuuntaisia lentoja. Katselin pikaisesti säännöstöä, ovatko yhdensuuntaiset lennot Afrikkaa todellakin ostettavissa, mutten löytänyt vastausta. Yhdensuuntainen Kapkaupunkiin irtoaa ensi kuussa 230 eurolla!

Muusta valikoimasta miellyttää mm. melko harvinainen budjettilentokohde Beirut. Myös Thaimaa, Sri Lanka, Kuuba, Jamaica, Dominikaaninen, Malediivit ja Meksiko näyttävät olevan valikoimissa.

Ja hinnat ovat halvemmat kuin Condorilla!

39
Lentomatkustus / Pelkkä menolippu kaukomaille?
« : 08.08.2005, 19:08:26 »
Olen tutkiskellut asioita. Lattareihin saisi halpoja menolippuja Air Madridilta, mutta hepä eivät niitä mielellään myy.  :evil:

Pelkän menolipun saadakseen pitäisi olla kohdemaan kansalainen tai omistaa jatkolippu toiseen maahaan.

Tästä tulikin mieleen, että riittääkö jatkolipuksi esimerkki bussilippu naapurimaahan?

Kysymys vaikuttaa vaatimattomalta, mutta on ratkaiseva. Pelkkä menolippu tarkoittaisi satojen eurojen säästöjä ja mahdollisuutta vapaaseen aikataulusuunnitteluun.

40
Thaimaa / Onko se Thaimaa niin kummoinen?
« : 22.07.2005, 13:54:36 »
Mietin parhaillani seuraavaa matkakohdetta. Yksi vaihtoehto on maailman ympäri ja stoppi Bangkokissa. Kaverini, jotka tosin eivät ole matkustaneet ilmeisesti muualla kolmannessa maailmassa, kehuvat Thaimaata. Ihanat ihmiset, mahtava ruoka ja suvaitsevainen, rento ilmapiiri. Helppoa ja hauskaa. Yllättäen myös moni enemmänkin maailmaa nähnyt tuntuu arvostavan Thaimaata matkailumaana.

Mutta.

Eilen satuin vilkaisemaan Aurinkomatkojen talviesitettä. Sama vanha ahdistus tuli pintaan: Thaimaa on Aasian Kanaria!

Juttu on nimittäin se, että en kauheasti tykkää hengata muiden matkaajien kanssa. Lähi-Idässä ja Intiassa matkustellessani olen aina tutustunut paikallisiin ja heidän kanssaan hauskaa pitänyt. Länsimaalaisuus ja länsimaalaiset ihmiset itsessään ei ole paha juttu ja välillä on kiva kaukomaillakin rentoutua tutussa ilmapiirissä.
Mutta paikallinen kulttuuri ja ihmiset on se, mitä etsin ja kaipaan.

Toinen on ilmasto. Todennäköisesti olisin Thaimaassa helmi-, maaliskuussa. Onko silloin jo liian tukalaa? Keralassa viime talvena 33 astetta ja korkea kosteus oli aika väsyttävää.

Onko Thaimaa kuin jättikokoinen Goa? Jos on, en ehkä ole kovin kiinnostunut. Angkor Wat Kamputseassa on lähinnä se, miksi halausin pysähdyksen Bangkokiin. Eikä edullisuuskaan ole miinus. Ja hyvä ruoka!

Joten haukkuja ja kehuja kilvan tähän ketjuun!

Sivuja: 1 [2] 3