Egypti

 (Luettu 173063 kertaa)

LateX

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 465
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #60 : 27.11.2005, 03:34:12 »
Lainaus käyttäjältä: "Saturnus"
:roll: Jaahas, no ihan sitten selvisi itse matkanjärjestäjien sivuilta eli Top Matkat: EuroCypria ja Matka-Monte sama juttu. Air Finland tarttui silmään jostain kohdin, mutta tarkempi tutkiminen kertoikin toista.

Lentojen piti alunperin olla Air Finlandilla
mutta muuttui sittemmin Luxor Airiksi.

Koneena toki on Eurocyprian B737 mutta
lennoista vastaa egyptiläinen Luxor Air
(lentojen tunnus LXO) joka sai lentokiellon
ainakin Hollantiin, Belgiaan, Ranskaan,
Sveitsiin ja Italiaan. Omia koneita
niillä ei taida enää olla kun viimeisenkin velkojat
takavarikoi Pariisissa.

Nantesin kentälle olivat rysäyttää viime talvena
koneensa mutta siitä selvittiin säikähdyksellä.

Luulisi että lennot Eurocyprian koneella on kuitenkin turvallisia.

Saturnus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 176
  • Profiili
  • Luxor-info.net
Egypti
« Vastaus #61 : 27.11.2005, 22:38:08 »
Lainaus käyttäjältä: "LateX"

Luulisi että lennot Eurocyprian koneella on kuitenkin turvallisia.

:lol: Eipä järin helpottava tieto, mutta toisaalta hinku Egyptiin lienee tällä kertaa kovempi.

tiinap

 • Aloittelija
 • Viestejä: 18
  • Profiili
Shoppailua ja sukellusta Egyptissä
« Vastaus #62 : 05.12.2005, 12:47:35 »
Jos haluatte shoppailla muuta kuin vesipiippuja ja papyrusta Egytissä, menkää Alexandrian ja Kairon ostoskeskuksiin. Esimerkiksi Arkadia tai City Stars Kairossa tai Green Plaza tai Carrefour Alexandriassa.

Siellä on normaaleja kauppoja ja merkkituotteita.  Esimerkiksi egyptissä valmistettuja Benettonin ja Pringlen vaatteita saa todella halvalla. Egyptiläiset kengät ja käsilaukut ovat myös todella halpoja ja siistejä. Ulkomailta tuodut tavarat veroitetaan melko kovin, joten ne ovat hintavampia mutt löytyy niitäkin.

Ostoskeskuksissa ei tarvitse tinkiä, tavaroissa on hinnat valmiina.

Alexandriassa taksi maksaa 5 - 25 egyptin puntaan matkasta riippuen. Esim. matka keskustasta Green Plazaan tai Carrefouriin kestää noin 20 minuuttia eikä siitä tarvitse maksaa 20, 25 puntaa enemmän.

Kairossa taksin ei pitäisi maksaa enemmän, joten älä kysy. Anna vain seteli. Yleensä se toimii... jos ei ole matkalla pyramideille, Khan el Kaliliille tai muihin turistikohteisiin. 150 - 200 egyptin punnalla saa kuskin ja auton päiväksi, joten älä maksa liikaa. Jos otat auton päiväksi, älä maksa heti tai ota taksin numero ja kusin puhelinnumero talteen.

Hurghadassa ja Sharmissa minibussit toimivat ihan eri hinnoilla, koska siellä eläminen on kalliimpaa - myös siellä työskenteleville egyptiläisille.  Hurghadassa minibussi jossa on muita matkustajaa maksaa 0,50 - 5 puntaa matkasta riippuen. 5 puntaa minibussista  on kaupungin laidasta laitaan. Taxi tai chartrattu minibussi maksaa 10 - 30 puntaa.

Kaupassa puolentoista litran vesipullon pitäisi maksaa 1,50 egyptin puntaa, ravintoloissa enemmän.

Olutta ja muita alkoholipitoisia juomia saa baareista ja monista ravintoloista turistialueilta. Sieltä voi myös ostaa mukanotettavaa. Tuontiviinat maksavat, paikalliset ovat halvat.

Jos haluatte halpaa syötävää, kokeilkaa kosharia. Makarooneja, linssejä, kikpapua ja riisiä. Päälle tomattikeittoa, "hot" kastiketta (joka on myös hot, joten lusikoi sitä ruuan päälle varovaisesti!) ja valkosipulikastiketta. Hurghadassa annos maksaa 2- 4 egyptin puntaa, Kairossa jopa vähemmän.

Turistikohteissa, eteenkin Luxorissa, Kairossa ja Hurghadassa basaarialueella on kauheasti kaupittelijoita. Hintalappuja on harvoissa paikoissa ja naiset voivat joskus joutua häirinnän kohteeksi. Saa sanoa ei ja ei kiitos. Jos sinua ei kunnioteta sinunkaan ei tavitse olla kohtelias. Joskus sinua kopeloidaan tai kohtaat muuta todella asiatonta käytöstä - uhkaa poliisilla. Egypti on poliisivaltio ja turismi yksi Egyptin tärkeimmistä tulonlähteistä. Turistin tekemät valitukset otetaan todella vakavsti, joten muutaman päivän putkareissu kopeloinnista tai huijauksesta ei ole ennenkuulematonta.

Egypti on suhteellisen turvallinen maa. Huijatuksi tulee ja joskus useinkin. Ryöstöä tai raiskausta ei tarvitse pelätä niin kauan kun ei hillu hiltittömässä humalassa takakaduilla tai lähde jatkoille epäilyttävässä seurassa.

Egyptissä ollessa, älkää jättäkö sukeltamisen tai snorklaamisen väliin! Punainen meri on ihana, mutta menkää kunnolliseen sukelluskeskukseen. Sukellusta ja retkiä saa varattua melkein mistä tahansa Hurghadassa, mutta laatu voi olla mikä vain.
Halvimmat venäläiä palvelevat paikat maksavat USD 20, mutta varusteet ja sukellusoppaat ovat mitä ovat. Eivät ainakaan koulutettuja sukellusopettajia tai divemastereita, vaikka niin väittäisivätkin.

Menkää sukelluskeskukseen (ethän ostaisi sukelluskurssia Suomessakaan kenkäkaupasta tai kadulta, joten miksi Egyptissä) ja tarkistakaa että varusteet ovat kunnolliset ja että sukellusoppaalla tai -kouluttajalla on PADIn kortti ja että sekä kouluttaja ja keskus vaikuttaa aisalliselta. Euroopassa kortitettu CIMAS kouluttaja on myös ok. CIMAS on erinomainen organisaatio Euroopassa, mutta Egyptissä jopa CIMASin **kouluttajapapereita saa rahalla, kurssin kurssia tekemättä. (Huom! Myös venäläiset ja jotkut saksalaiset ostavat näitä, joten valkonaama ei välttämättä ole turvallisempi kuin paikallinen).

Eteenkin Hurghadassa ja Dahabissa kannattaa olla varuillaan. Siellä on monta erinomaista sukelluskeskuskta, mutta surkeitakin löytyy.

PADI open water kurssi maksaa 220 - 360 euroon. Hurghadassa ainakin Colonassa ja Prince Diving Centerissä kursseja voi tehdä suomeksi ja kouluttajat ovat hyvät.

jaaba

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #63 : 01.01.2006, 14:33:54 »
Lainaus käyttäjältä: "apee3"

7. Osta tarvitsemasi viinat lentokentältä heti tullessasi, jos epäilet ettet löydä kohdekaupunkisi duty-free kaupaa 24h sisällä. Todella helpoin tapa saada tämä asia pois päiväjärjestyksestä. Muutoin alkoholilliset juomat voi nauttia kalliilla hotellien baareissa....
Pakettimatkojen järjestäjät kusettavat tässä, eli joudut maksamaan heidän jäjestämästä viinanhakumatkasta, asia on naamoitu "tutustumme yhdessä kohdekaupunkiin"-otsikon alle.

-apee- :roll:


Itse kävin Matka-Monten kautta, ja meillä ainakin oli ilmainen opastettu kävelyretki Luxorin keskustassa.

Joku kysyi lentoyhtiötä, niin lensimme silloin (viime keväänä) AirFinlandilla, ellen nyt aivan väärin muista.

Saturnus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 176
  • Profiili
  • Luxor-info.net
Egypti
« Vastaus #64 : 01.01.2006, 19:52:57 »
Tuli oltua sitten ensimmäistä kertaa Egyptissä (Luxor) ja paikka on aivan mahtava...matkamasennus kotiin palattua on kamala :? Pääasiassa tuli heiluttua West Bankin puolella, söimme useasti paikallisten kotona sekä oli mielenkiintoinen tilaisuus nukkua myös paikallisen kodissa.  Alkeellistahan se oli, mutta hyvin sitä yönsä nukkui.

Itse olin kyllä yllättynyt paikallisten suunnattomasta kaljanjuonnista :shock: Iltaisin tuli viihdyttyä sitten baareissa sekä mm. egyptiläisissä häissä. Olo oli kyllä turvallinen, vaikka liikkui aamuhämäriin asti siellä maaseudulla sekä vähän Luxorin puolellakin eli Niilin itäpuolella. Hotelli sattui olemaan Luxorin puolella, mutta suurin osa ajasta viihdyttiin kuitenkin länsipuolella.

Hirveä ikävä jäi tutustumiini ihmisiin, koko kotimatka oli yhtä nenäliinan kaivamista, lapset olivat kertakaikkiaan hurmaavia ja on pakko päästä äkkiä uudelleen! Matka oli tällä kertaa niin lyhyt, että seuraavalla kerralla on myös piipahdettava Kairossa katsastamassa ainakin pyramidit sekä Kairon museo.

Tinja

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 437
  • Profiili
  • Tintin oma hostelli
Egypti
« Vastaus #65 : 01.01.2006, 20:23:26 »
Kerroppa Saturnus hieman enemmän maaseutu -kokemuksistasi, viehättävistä paikoista, joissa kävit. En tiedä eroista itä- ja länsipuolilla, onko niitä edes? Kiinnostavaa kuulla hiukan isojen kaupunkien ulkopuolisesta elämästä. Paikalliseen elämänmenoon tutustuminen houkuttelee enemmän!

LM

 • Reissaaja
 • Viestejä: 30
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #66 : 02.01.2006, 14:33:05 »
Lainaus käyttäjältä: "apee3"

7. Osta tarvitsemasi viinat lentokentältä heti tullessasi, jos epäilet ettet löydä kohdekaupunkisi duty-free kaupaa 24h sisällä. Todella helpoin tapa saada tämä asia pois päiväjärjestyksestä.


Meillekin väitettiin ettei 24 tunnin jälkeen maahan saapumisesta saa enää ostaa viinaa ja ettei mistään saa kuin paikallisia sotkuja. Mutta ainakin Hurghadasta sai ostaa viinaa milloin vain. Emme tosin nähneet kuin sen yhden viinakaupan mutta siellä oli myös ulkolaisia tuotteita (rajoitetusti ja osa oli loppu) ja hinnat oli tosi edulliset. Olutta taidettiin vaan ostaa ihan janojuomaks :D  ja yks pullo paikallista "viskiä" joka oli niin pahaa ettei voinu todellakaan juoda. Naapurihuoneen väki oli ostanu giniä ja se oli kuulemma jopa ihan ginin makuista, vaikkakin halvan sellaisen. Mut halpaahan se olikin.

Saturnus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 176
  • Profiili
  • Luxor-info.net
Egypti
« Vastaus #67 : 02.01.2006, 21:48:48 »
Saamissamme lapuissa luki, että tax freestä saa viinaa 48 tunnin kuluessa saapumisesta. Piti ensin käydä, mutta paikalliset sanoivat, että sieltä saa ostaa kalliilla, meininki turisteilta rahat pois. En sitten yhtään tiedä pitääkö paikkaansa ja olisiko näitä muka saanut jostain edullisemmin - siis muitakin kuin niitä paikallisia hauskuuksia (Fineland Vodka tutunnäköisellä etiketillä) vai tarkoittivatko sitä, että kun mennään matkaoppaan johdolla sisään, niin hinta nousee...en kysynyt kun ei niin kiinnostanut.

Joitain juomia maisteltiin (brandy, vodka ja viski) ja ei ollut kyllä mitään valittamista, tosin viskistä en tiedä oliko paikallista sotkua, hyvää ja pehmeää oli. Itse en vain sitä viinaa siellä kaivannut kun se Stella-olutkin maistui hyvälle, joten tax free jäi väliin.

Palaan noihin maaseutu- ym. kokemuksiini vähän myöhemmin kun selviän tästä pimeän ja harmaan arjen alkamisesta.

phanatic

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 056
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #68 : 02.01.2006, 21:59:49 »
Rokote.fi-sivulla luki että Egyptissä kannattaisi olla a-hepatiitti- ja meningokokkirokotukset sekä malarian estolääkitykset kunnossa. Havrixiin on jo resepti mutta oletteko ottaneet tuota meningokokkirokotusta tai malarialääkkeitä? Kuulemani ja lukemani mukaan nuo malarian estolääkkeet ovat aika tujua tavaraa joten ei niitä huvittaisi huvikseen syödä. Entä meningokokkirokotteen ja malarianestolääkkeiden hinta? Havrix ainakin näyttää olevan aika suolaisen hintaista, n.50e + 50e vahvistuslaaki sitten myöhemmin.

Tinja

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 437
  • Profiili
  • Tintin oma hostelli
Egypti
« Vastaus #69 : 02.01.2006, 23:14:08 »
Hmm... olenpas näköjään totaalisesti unohtanut ottaa selvää millaisia rokotteita ym sinne tarvitsisi ottaa... Halpojen lentojen etsiminen matkaseuralaisilleni vie kaikki ajatukset (oikeesti, jetairfly.com löysi tänään samoille päiville lennot Brysselistä n. 350e kahdelle henkilölle edes-takas; ehkä katoin väärin...!!!, joille viimeksi näytti täyttä. Onneksi on vielä se 2kk aikaa. Onko pakko ottaa jos ei taho?  :D

phanatic

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 056
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #70 : 03.01.2006, 00:40:10 »
Mitenköhän Luxorista pääsisi kätevimmin kohtuuhinnalla Dahabiin ja sieltä mieluusti Kairoon?

G A Wallin

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 84
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #71 : 03.01.2006, 08:51:45 »
Luxor sijaitsee autiomaan keskellä eikä minun tietojen mukaan ole malaria-aluetta. Luxor on kyllä niin Egyptiläinen kaupunki, että paikallista meininkiä löytyy ihan kaupungistakin, eipä sieltä juuri muuta löydykään kuin paikallista meininkiä. Varsinaisesti maaseudulle ei tarvitse lähteä kauas, sillä "maaseutu" alkaa kilometrin-parin päästä keskustasta (riippuu vähän mihin suuntaan keskusta-alueelta lähtee, mutta jos ylittää esim. Niilin eli menee länsipuolella, on jo lähes maaseudulla). Kyllähän niitä savimajoja tosiaan siellä länsipuolella on. Karua "slummia" ja paskaista ja paskaisia ihmisiä/lapsia - siis likaisia - siellä juoksentelee. Uskomattoman köyhiä ihmisiä löytyy kyllä Egyptistäkin vielä.

Miksi ottaa lentoja joltain halpalentoyhtiöltä Egyptiin/Luxoriin kun Matkamontella lennot maksavat Helsinki-Luxor-Helsinki 570 €. Ai niin, ja tuohon Matkamonten lentoon ja hintaan sisältyy myös hotellimajoitus 2 viikoksi.

Minkälaisen vatsataudin sinä satuit saamaan Saturnus? ;)

Saturnus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 176
  • Profiili
  • Luxor-info.net
Egypti
« Vastaus #72 : 03.01.2006, 13:04:28 »
Lainaus käyttäjältä: "G A Wallin"
Luxor sijaitsee autiomaan keskellä eikä minun tietojen mukaan ole malaria-aluetta.

Näin minuakin valistettiin kun kävin muita rokotuksia päivittämässä. Mutta Egypti lienee ainoita ellei ainoa maa, johon olisi syytä olla taas poliorokotus. Nuo malariarokotukset ym. mitä listoissa mainitaan ovat sellaisia pidempiä matkoja varten, jossa todella rämmit mitä mielenkiintoisimmissa paikoissa. Luxor on likaisuudestaan huolimatta turistialuetta.

Lainaus
Minkälaisen vatsataudin sinä satuit saamaan Saturnus? ;)

Ei ollut sitten mitään vatsanväännettä, vaikka ei niitä käsiäkään jaksanut hinkata joka välissä sillä bakteereja tappavalla aineella. Lähinnä sitä tuli käytettyä ennen ruokaa (jos muisti) sekä eksoottisen vessareissun jälkeen :shock:

Ja onhan se niin, että ei se maaseutu todellakaan kaukana ole ja kaupungin puoli ylipäätään on pieni, eihän siellä ole suurkaupungillista ihmisiä. Maisemat ovat hieman erilaiset ja on itäpuolellakin sitä maaseutua, kun kipittää jo vähän kauemmas. Mutta itäpuolella on äänekästä (autot!) ja länsipuolella on ihanan hiljaista, itse en ainakaan kovasti viihtynyt siinä hotellissa meluisan tien varrella. En osaa sanoa paremmista hotelleista, mutta tässä ainakin tuntui kuin ei olisi sitä kadunpuoleista seinää ollutkaan ja ikkunalasi olisi varmaan työntämällä tipahtanut alas. Ensimmäisenä yönä en tainnut nukkua yhtään.

phanatic

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 056
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #73 : 03.01.2006, 20:28:40 »
No niin nyt on rokotukset otettu (a-hepatiitti ja polio, meningokokista ja malariasta ei kuulemma tarvitse huolehtia valitsemissamme kohteissa) ja alkoi noita Egyptin sisäisen liikenteen yhteyksiäkin netistä löytymään. Suunnitelmissa on hengata pari päivää Kairossa katsastaen ainakin pyramidit ja egyptiläisen museon, sieltä junalla pariksi päiväksi Luxoriin temppeleitä ihastelemaan, josta bussi-lautta-bussi-yhdistelmällä Hurghadan ja Sharmin kautta Dahabiin löhöilemään n. viikoksi. Dahabista sitten (ilmeisesti Sharmin kautta) bussilla Kairoon ja sieltä jo kotia kohti. Vähän kiireinen kierros tulee mutta ei anna tällä kertaa aikataulu oikein muulle periksi.

Hurghada-Sharm el Sheikh-lautat näyttivät riistohintaisilta (30-40USD/suunta/lärvi), en löytänyt kuin muutaman "superfast"-laivan aikataulut ja hinnat. Olisikohan tuosta lahdenylityksestä mahdollista selvitä halvemmalla?

G A Wallin

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 84
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #74 : 05.01.2006, 09:19:58 »
Pikkuisen kiireiseltä tosiaan vaikutta tuo suunnitelmasi. Itse käytin viikon Luxoriin. Pohdin kyllä että pitäisikö käydä katsomassa ko. 7 päivän sisällä ne pyrämidit Kairossa, mutta päätin että en käy. Jälkeen päi ei harmita yhtään. Nippa nappa ehti viikossa katsoa edes ne tärkeimmät jutut Luxorissa. Mitä siitä, vaikka ei pääsekään kavereille kertomaan että on nähnyt pyramidit..

Saturnus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 176
  • Profiili
  • Luxor-info.net
Egypti
« Vastaus #75 : 05.01.2006, 11:00:39 »
Samaa mieltä G A Wallinin kanssa. Viikko Luxorissa itsessään oli aivan liian lyhyt. Mutta toisaalta sitähän se on aika monessa paikassa, vaikka olisi vähemmänkin nähtävää!

Onko kenelläkään omakohtaisia kokemuksia kesällä lomailusta esim. Kairossa? Harmittelin siellä, että täällä Suomessa kun on mahdollisuus monen viikon kesälomaan kesä-heinäkuussa (vaikea itselläni siirtää syksyyn, kun olemme kaikki työntekijät kerralla lomalla), niin Luxorissa on törkeä helle. Joku mainitsi, että Kairossa olisi siedettävää. Sittenhän näkisi niitä pyramidejakin.

juhok

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 485
  • Profiili
  • http://www.resedagboken.com/person.asp?id=21399
  • Sähköposti
Egypti
« Vastaus #76 : 08.01.2006, 02:57:25 »
Lainaus käyttäjältä: "phanatic"

Hurghada-Sharm el Sheikh-lautat näyttivät riistohintaisilta (30-40USD/suunta/lärvi), en löytänyt kuin muutaman "superfast"-laivan aikataulut ja hinnat. Olisikohan tuosta lahdenylityksestä mahdollista selvitä halvemmalla?

Ylitykset taitaa olla jarjestaen kalliimpia. Jos halvallaa haluaa ja persaus kestaa niin bussilla paasee halvemmalla.
Me otettiin dahabista-hurghadaan yo-bussi. Varmaan jotain puolet tosta lautan hinnasta.
yynnissä Lonely Planet, New York City. Kts. Osta ja myy osasta!

phanatic

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 056
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #77 : 09.01.2006, 18:06:04 »
Lainaus käyttäjältä: "juhok"

Ylitykset taitaa olla jarjestaen kalliimpia. Jos halvallaa haluaa ja persaus kestaa niin bussilla paasee halvemmalla.
Me otettiin dahabista-hurghadaan yo-bussi. Varmaan jotain puolet tosta lautan hinnasta.


Joo no toi bussiajelu ei kyllä tule kysymykseen koska olemme Egyptissä vain kaksi viikkoa. Eipä tuo muutama kymppi nyt niin älyttömästi kirpaise loppupeleissä.

G A Wallin

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 84
  • Profiili
Egypti
« Vastaus #78 : 11.01.2006, 10:47:36 »
Yli +30 paukkuu kesällä joka päivä Kairossakin. Ei ole minun makuun mutta kyllähän siellä turisteja silloinkin vilisee.

Saturnus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 176
  • Profiili
  • Luxor-info.net
Egypti
« Vastaus #79 : 13.01.2006, 15:45:02 »
Lainaus käyttäjältä: "Tinja"
Kerroppa Saturnus hieman enemmän maaseutu -kokemuksistasi, viehättävistä paikoista, joissa kävit. En tiedä eroista itä- ja länsipuolilla, onko niitä edes? Kiinnostavaa kuulla hiukan isojen kaupunkien ulkopuolisesta elämästä. Paikalliseen elämänmenoon tutustuminen houkuttelee enemmän!

Niin, niistä viehättävistä maisemista voidaan olla monta mieltä, kuten seuraavasta käy ilmi :lol:

Ihan hassua miten olen tässä miettinyt pääni puhki, että mitä siitä maaseudusta kirjoittaisin. Johtunee hyvin pitkälti siitä, että en ainakaan itse ollut kovinkaan yllättynyt maisemista vaikka ekaa kertaa siellä olinkin (Luxor). Netin kautta kuviakin tuli katseltua lähinnä historiallisista nähtävyyksistä.

Jokaisessa talossa näkyi olevan pari aasia, hevonen ja vesipuhveli, tämä tuollainen vakiokokoonpano mitä itse laitoin merkille. Käymissämme taloissa kanat ja muut linnut olivat sisätiloissa (siis eivät tietenkään asumuksissa). Kissoja ja koiria näkyi juoksentelevan siellä täällä. Aika pitkälti monet eläimet juoksentelivat vapaana, lähinnä vain aasit sattuivat joskus loikkimaan keskellä tietä. Lampaita näkyi hauskasti ihan keskustamaisemissakin, missä vain oli pieni pläntti vihreää. Erään vilkkaan tien laidalla (menee sillalle päin) ihmetytti, että eivätkö ne jää autojen alle?

Sokeriruokopeltoja on paljon ja niitä kuormia siellä liikkui paljon aasien ja kamelien selässä ja päällimmäisenä keikkui yleensä pieni poika tai pojat. Sokeriruoko oli myös näemmä herkkua, kun sitä yksi ja toinen siellä pureskeli.

Taloissa on tietysti aina maittain selkeä tunnistettava rakennustyyli, niin täälläkin, ja West Bankin  löytyy sekä köyhiä että rikkaita taloja. Ihan laidasta laitaan. East Bankin puolella olen viihtynyt vain hyvin pikaisesti, mutta aika samaltahan siellä näytti kun mennään keskusta-alueen ulkopuolelle. Köyhimmät talot näyttivät lähinnä savimajoilta, joissa oli risu-, pahvi- tai sokeriruokokatto. Näissä ei käyty sisällä, mutta uskoisin, että tilaa oli paljonkin vähemmän mitä keskimäärin egyptiläisissä taloissa. Kun kerran puoli sukua asuu saman katon alla! Ja suurin osa taloista tietenkin keskeneräisiä. Hotellin katolta (East Bankin puolella) näkyi karut maisemat, kun keskeneräisten kattojen päällä oli varmasti vuosikausien romut ja roskat.

Vierailemaani taloon meni juuri ja juuri autolla kuljettava tie/polku ja se oli aivan täynnä kaikkea suurta ja pientä jätettä! Jo päiväsaikaan oli vaikeuksia kulkea sitä puhumattakaan, että piti kerran päästä sitä pitkin päätielle pimeässä illassa – niin, sieltä on turha mitään katuvaloja etsiä.

Karun näköistähän siellä on!

Muutoinkin koko paikka oli todella likainen…West Bankissa pienen joenuoman penkalla kärysi milloin missäkin kohtaa (en tiedä mitä polttivat, kamala haju ainakin tuli) ja roskia on joka paikassa, ei siellä juuri roskiksilla ole mitään käyttöä. Heppakuskimme heitti kaljapullot sitä mukaa maahan, kun niitä tyhjeni.

Rakennustekniikka oli varsin mielenkiintoisen näköistä, sikäli kun siitä mitään tietämättömänä tajuan ylipäätään. Käytiin tuossa ko. talossa katsomassa valmisteilla olevaa toista kerrosta. Jo tiilet saattoivat olla seinässä vähän sikin sokin, puhumattakaan muista jutuista, sähkö- ja vesityöt jne.

Asuntojen varustetaso ei varmastikaan riipu siitä kummalla puolella Niiliä ollaan, sattumalta vain tässä West Bankin ”maalaistalossa” oli hyvin vaatimaton taso ja vain pakolliset huonekalut. Talossa oli vain yksi sänky, muut nukkuivat penkeillä, jotka muistuttivat lähinnä kotoista saunanlaudetta. East Bankin talossa oli taas oikein kaunista, sohvia, sänkyjä ja meille tuttua wc:tä myöden. Sielläkin oli mielenkiintoinen pointti, että eteisestä mentiin avoimeen tilaan, jossa oli eläimiä. Tämä siis ihan keskusta-alueella.

Nämä ovat ihan omia merkille panemiani asioita, eihän viikon matkalla näe kuin pintaraapaisun paikallisesta elämästä! Mutta mikäli tässä hommat menee putkeen, niin lähden perehtymään paikkaan vielä toisenkin kerran - pian.
[/i]