Uusi-seelanti?

 (Luettu 257053 kertaa)

Weowie

 • Reissaaja
 • Viestejä: 27
  • Profiili
Vs: Uusi-seelanti?
« Vastaus #400 : 22.01.2019, 18:20:54 »
Itsellä ei kokemuksia Uuden-Seelannin talvesta, mutta tässä suositukset kesäajan kokemuksiin pohjautuen:

Eteläsaari:
Aoraki/Mount Cook National Park - Mueller Hut taisi tosin olla talvisin suljettu.
Franz Josef - Helikopterilla
Wanaka - Roys Peak, Blue Pools
Queenstown - Nevis Bungy, Fergburger
Fiordland

Pohjoissaari:
Tongariro - Tämä nousi itsellä ykköseksi kaikista. Alpine Crossing turisteja täyteen ammuttu, mutta Northern Circuitin muut osat lähes autioita (kuljin koko Circuitin yhden päivän aikana ilman majoituksia).
Rotorua - Wai-O-Tapu, Waikite Valley, koskenlasku
Hobbiton - En välitä ko. elokuvista liiemmin, mutta paikkana tämä oli mahtava.

Suurimmissa kaupungeissa en kokenut näkeväni mitään erityisen mielenkiintoista. Ja kannattaa tarkistaa aktiviteettien hinnat aina bookme.co.nz -sivulta. Toisinaan esim. päivän aikaisimmat vuorot jopa puoleen hintaan.

E. Ja jos nautitte ulkoilmasta niin mielestäni juuri Great Walksit ovat se Uuden-Seelannin juttu.

Kiitos, aika paljon näistä olikin jo listassa mutta jotain uuttakin löytyi! Kuulemma aika monia vaellusreittejä ja alueita suljetaan hyvin herkästi huonon sään takia, eli talvella käytännössä aina. :D Mutta muutamia erityisesti talvireiteiksi kehuttuja ollaan nyt löydetty, mm. Franz Josef glacier on talvella jopa suositellumpi. Mitenhän paljon siellä sitten lienee niitä kanssamatkailijoita..

Tulivuoret on myös mun suuri intohimo, White Islandia ajateltiin mennä paatilla katsomaan, kuulemma ihan hintansa arvoinen vaikkei pääsisikään saarelle asti tepastelemaan. Mielipiteitä ja suosituksia otetaan kyllä vastaan! Haluaisin myös päästä jollekin tulivuorelle kiipeilemään, mutta tosiaan talvella on näköjään aika monikin niistä suljettu.
Pikkunen seikkailija, kengät hukassa ja pupu taskussa.

TheSavageSam

 • Aloittelija
 • Viestejä: 19
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Uusi-seelanti?
« Vastaus #401 : 15.05.2019, 15:57:30 »
Heissan!
Reissaan Seelannissa suunnilleen 6.6.-14.7. välisen ajan tyttöystävän kanssa, joka on Aucklandissa au pairina tuohon kesäkuun alkuun saakka. Lähtö- ja päätepisteenä toimii siis Auckland ihan käytännön syistä.
Mitä Seelannissa kannattaisi siis reilussa kuukaudessa kokea? Ollaan tässä keräilty ajan mittaan kiinnostavia juttuja, mutta vielä mahtuisi jännittävyyksiä mukaan. Tykätään molemmat luonnosta ja vuoristosta, Franz Joseph glacierit ja kumppanit löytyy jo toivelistalta. Ollaan kuitenkin hyvin kaikkiruokaisia, joten toivotaan ihan kaikenlaisia suosituksia.

Eteläsaari kuulostaa kokonaisuudessaan houkuttelevammalta, ja siitä ei kummallakaan meistä ole vielä oikein sisäpiirin tietoa. Pienehköllä budjetilla mennään reppureissutyyliin, mutta elämyksiä varten on erikseen rahaa takataskussa jos tulee jotain vastustamatonta vastaan.
Mitään reittisuunnitelmaa ei vielä ole, joten ihan mistä päin vaan voi heitellä vinkkejä ja ideoita! Myös noista ilmeisimmistä ja tunnetuimmista jutuista olisi kiva kuulla, mikä on oikeasti maineensa arvoinen ja missä kannattaa varautua pettymykseen tai kiertää kokonaan. Erityisesti tietty kiinnostaa sellaiset jutut joita ei nyt ihan tästä naapurista löydy. Mikä on nimenomaan Seelannissa kokemisen arvoista?
Viime heinäkuussa olimme minä ja vaimo tuolla matkalla. Aikaa meillä oli vain kolme viikkoa, mikä on liian vähän koko maan kokemiseen. Sinulla aikaa on sopivammin, sillä ajattelisin että noin 5-6 viikkoa olisi riittävästi. Matkustimme campervanilla, jotka ovat tuohon aikaan vuodesta puoleen hintaan. Vakuutuksista otimme sen kalliimman, ihan vain stressin vähentämiseksi. En ollut ennen ajannut vasemmalla puolella. Loppujen lopuksi se yksi kiveniskemä olisi varmaan tullut vakuutusta halvemmaksi, mutta olisi harmittanut enemmän. Hyvä näin.

Pohjoissaarella käytiin nämä: Hobbiton (Matamata), Rotorua, Tauranga, Cathedral Cove (Hahei), Tongariro ja Wellington. Matkalla toki maisemia ihaillen. Näistä ehdoton suosikkini on Rotoruan geysirit (Te Puia), vaikka niihin maksoikin aika paljon päästä sisään. Ehdottomasti hintansa väärti! Rotoruan lähellä on myös kuumista lähteistä lämpönsa saavia puroja, joissa kannattaa käydä. En vain millään muista nyt tarkemmin paikan nimeä. Lisäksi olisin ehkä halunnut käydä paikallisten alkuasukkaiden esityksessä, mutta se jäi nyt tekemättä. Tongariro meni meillä surkea sään takia puihin, vaikka yritettiin sekä mennessä että tullessa. Vuorta ei vain näkynyt.

Eteläsaarella sitten kierrettiin ensin itäpuolta aina Dunediniin asti, josta Queenstowin ja Wanakan kautta jäätikköjä katsomaan. Lopussa tulikin sitten kiire että ehtii palauttamaan auton Aucklandiin. Huomattavasti järkevämpää olisikin ollut varata auto siten että sen voi palauttaa Christchurchiin vaikka lähtikin pohjoisesta. Routeburn Track oli suljettu, mutta sitä saattoi kulkea alkupäästä vajaat kymmenen kilometriä ja palata sitten takaisin. Ottavat sillat pois käytöstä, sillä lunta saattaa tulla talvella runsaasti. Meidän reissullamme ei onneksi lunta ollut muuta kuin kuuraa tienposkessa. Olisikin ollut turhan jännittävää ajaa ilman nastarenkaita, jos olisi ollut lunta. Lumiketjut oli kyllä mukana. Toinen suosikkini oli Dunedin likellä oleva Penguin Place, jossa pääsimme näkemään keltasilmäpingviinejä luonnossa. Niitä katseltiin piilokojusta käsin. Upea kokemus! Milford sound jäi meiltä näkemättä, mutta se varmasti kannattaa sijoittaa mukaan, kun teillä on aikaa meitä enemmän.

Ylipäätään Uudessa-Seelannissa luonto on se juttu ja itse ainakin jäin silmät ammollaan ihmettelemään ihan jo kasvien ja puiden erilaisuutta joka pysähdyksellä. Luonnossa kannattaa olla paljon ja hienoja paikkoja on paljon muitakin kuin ne suosituimmat. Kaupungeista itselle jäi mieleen Wellingtonin Te Papa sekä Christchurchissa meidän mielestämme oli mielenkiintoinen maanjäristyksistä kertova museo - tosin melko pieni (mikä on yleensä hyvä asia  :D). Dunedin itsessään on myös pysähdyksen arvoinen, varsinkin jos pitää vanhoista rakennuksista: yliopisto ja rautatieasema jäivät mieleen sekä outo maailman jyrkin asuinkatu. Toivotan hienoa matkaa!
« Viimeksi muokattu: 15.05.2019, 16:01:06 kirjoittanut TheSavageSam »

hard

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 208
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Uusi-seelanti?
« Vastaus #402 : 16.01.2020, 14:22:59 »
Hieman houkuttaisi lähteä Australia- / Uusi-Seelanti -akselille matkailemaan heinä-elokuussa. Aikaa on rajallisesti (ja siellä on talvi), joten olen pohtinut, mitä kohteita kannattaisi käydä katsomassa. Onko kelien (ja ajankäytön) puolesta järkevämpi keskittyä suosiolla pohjoissaareen? Ajatuksena olisi käydä muutamassa "must see" -tyylisessä paikassa (tyyliin Rotorua). Mitä pitää ottaa huomioon, kun on siellä talvella? Ja mitä kohteita suosittelisitte tuona ajankohtana?

Käytännön kysymyksistä senverta, että a) tarviiko  tuonne sähköadapterin ja b) jos tarvii niin onko sama adapteri Uuteen-Seelantiin ja Australiaan?

Pesula

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 124
  • Profiili
Vs: Uusi-seelanti?
« Vastaus #403 : 17.01.2020, 07:13:22 »

raven

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 639
  • Profiili
Vs: Uusi-seelanti?
« Vastaus #404 : 17.01.2020, 11:38:59 »
Onko kelien (ja ajankäytön) puolesta järkevämpi keskittyä suosiolla pohjoissaareen? Ajatuksena olisi käydä muutamassa "must see" -tyylisessä paikassa (tyyliin Rotorua). Mitä pitää ottaa huomioon, kun on siellä talvella? Ja mitä kohteita suosittelisitte tuona ajankohtana?

Itse olen reissannut vain kesällä ja kuukaudessa tehokkaalla ohjelmalla tuli kierrettyä sekä Etelä- että Pohjoissaari. Riippuu mitä haluaa. Itse tykkäsin Eteläsaaresta; maisemat lähempänä Norjaa ja Itävaltaa. Liikkuminen hidasta, sillä tiet ovat mutkaisia ja mäkisiä, joskin muutoin hyväkuntoisia. Eteläsaari on ehkä maisemiltaan tutumpaa.

Pohjoissaari on tasaisempaa, asutetumpaa, vihreämpää, vulkaanisempaa. Rotorua tuntui aika turistirysältä, mutta ihan kiva siellä oli kuumissa lähteissä lillua. Kaupungeista tykkäsin Aucklandista.

Lyhyesti: Eteläsaarella on vuoria, vuonoja ja jäätiköitä, Pohjoissaarella tulivuoria, vihreitä kukkuloita ja kuumia lähteitä.
Yksi tapa tiivistää molemmat saaret on esim. mennessä lentää Christchurchiin (eteläsaarella) ja takaisin Aucklandista.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty,
hetken mielijohteesta saa jo valmista...

FDR

 • Reissaaja
 • Viestejä: 48
  • Profiili
Vs: Uusi-seelanti?
« Vastaus #405 : 21.01.2020, 11:23:42 »
Hieman houkuttaisi lähteä Australia- / Uusi-Seelanti -akselille matkailemaan heinä-elokuussa. Aikaa on rajallisesti (ja siellä on talvi), joten olen pohtinut, mitä kohteita kannattaisi käydä katsomassa. Onko kelien (ja ajankäytön) puolesta järkevämpi keskittyä suosiolla pohjoissaareen? Ajatuksena olisi käydä muutamassa "must see" -tyylisessä paikassa (tyyliin Rotorua). Mitä pitää ottaa huomioon, kun on siellä talvella? Ja mitä kohteita suosittelisitte tuona ajankohtana?

Käytännön kysymyksistä senverta, että a) tarviiko  tuonne sähköadapterin ja b) jos tarvii niin onko sama adapteri Uuteen-Seelantiin ja Australiaan?

Mitä pitää ottaa huomioon? Heinäkuu on eteläsaarella kylmin kuukausi ja tekeminen sitten sen mukaan. Riippuu tosiaan suunnitelluista aktiviteeteista kuten raven sanoo. Monet eteläsaaren Great Walks-vaellusreiteistä on syytä jättää tekemättä ellei ole erittäin kokenut kävelijä (vuorilla lumivyöryriski on aina olemassa ja reittien varren palvelut on erittäin rajalliset). Toisaalta taas hiihtomahdollisuudet ovat hyvät ja maisemat ovat yhtä upeat kuin kesällä. Pohjoissaarella on heinäkuussa vähemmän kylmä ja paljon nähtävää sielläkin. Varmaan jos menisin kahdeksi viikoksi tai alle sen niin keskittyisin pohjoissaareen talvella.

hard

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 208
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Uusi-seelanti?
« Vastaus #406 : 21.01.2020, 17:59:43 »
Olen googlaillut ja keskilämpötilat näyttäisivät olevan vähän joka puolella molempia saaria plussan puolella heinäkuussa. Sikäli kiinnostaisi tietää enemmän, millä alueilla on eniten lunta, voisi pysytellä vähälumisilla alueilla, ettei tarvitse ottaa täyttä talvivarustusta mukaan. Pohjoissaari varmaan on varmempi valinta tässä mielessä.

FDR

 • Reissaaja
 • Viestejä: 48
  • Profiili
Vs: Uusi-seelanti?
« Vastaus #407 : 22.01.2020, 14:39:28 »
Olen googlaillut ja keskilämpötilat näyttäisivät olevan vähän joka puolella molempia saaria plussan puolella heinäkuussa. Sikäli kiinnostaisi tietää enemmän, millä alueilla on eniten lunta, voisi pysytellä vähälumisilla alueilla, ettei tarvitse ottaa täyttä talvivarustusta mukaan. Pohjoissaari varmaan on varmempi valinta tässä mielessä.

Paljon lunta on todennäköisesti vain korkealla. Karkeasti siis: Eteläsaarella sisämaassa ja korkeimmilla paikoilla on todennäköisimmin lunta. Pohjoissaarella vain vuorilla.

Lisäksi kannattaa huomioida että päästäkseen eteläsaaren rannikolta (jossa lunta on harvoin) toiselle, usein nopein/helpoin reitti menee keskiosien vuorten kautta missä taas lunta saattaa tulla paljonkin. Jos googlailet lumitilanteita heinäkuussa niin saat aika hyvän kuvan lumisista paikoista.