Mosambik

 (Luettu 62954 kertaa)

zztd

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 100
  • Profiili
Mosambik
« : 30.10.2006, 21:02:30 »
Entinen kämppis lähtee Mosambikiin töihin keväällä, ja sain päähäni lähteä kaveria moikkaamaan pariksi viikoksi. Ulkoministeriön (ota-huomioon-pahin-mahdollinen-)sivusto antoi maasta varsin nihkeän kuvan, joten: onko pallontallaajissa paikan päällä käyneitä? Mitä kannattaa tehdä, nähdä tai ottaa huomioon? Kokemuksia?

Henga

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 140
  • Profiili
  • Sähköposti
Mosambik
« Vastaus #1 : 31.10.2006, 09:24:05 »
Olin kaks vuotta sitten moikkaamassa mun ystävää, joka oli vaihdossa Swazimaassa ja tehtiin samalla reissulla viikonloppu visiitti Mosambikiin, Maputoon.
 
Mulle jäi oikein hyvä kuva Maputosta, eikä meillä ollu mitään ongelmia eikä vastoinkäymisiä. Ihmiset oli ystävällisiä ja kaikki meni hienosti. Mutta siis nämä kokemukset ainoastaan Maputosta muutaman päivän visiitiltä. Mosambikista kokonaisuutena en osaa kertoa  :roll:

Cachorro

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 567
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #2 : 01.11.2006, 07:08:01 »
Lähellä Etelä-Afrikan rajaa on oikea pieni paratiisi, Ponta do Ouro. Olin siellä vuonna 1997 ja siellä oli lähinnä paikallisia ja jonkin verran Etelä-Afrikasta tulleita sukeltajia. Leveitä valkoisia hiekkarantoja silmänkantamattomiin ja kirkkaimmat vedet mitä olen missään nähnyt. Majoitus ainakin silloin oli kovin alkeellista ja oravan kokoiset torakat pitivät majaa huoneissa, mutta se ei menoa haitannut. Ehdokkaani maailman parhaaksi sukelluspaikaksi!
quot;Cachorro sem vergonha"

tom_of_lapland

 • Aloittelija
 • Viestejä: 14
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #3 : 02.12.2006, 00:41:09 »
Olin pari kolme vuotta työhommissa Mozulandiassa ('03-05), ja tulin kyllä sieltä hengissä takaisin, no tosin bilharziamato tuli matkassa...

Mosambik on ihan tosissaan OK, ihmiset ystävällisiä, hiekkarantaa riittää ja eläminen halpaa, siis turistille.

Ongelma Mosambikissa (niinkuin kai yleensäkin Afrikassa) on kulkuyhteydet - busseja menee vain satunnaisesti, lähes kaikki lähi/kaukoliikenne toimii kimppatakseilla eli matutoilla - en suosittele !

Lähin ranta on tietty Maputossa, mutta paikka EI OLE turvallinen, eikä Maputo yleensäkään - iltaisin ei kannata lähteä kaupungille jalkaisin hoohoilemaan. Tämä ei ole liioittelua, kokemusta on tullut aivan tarpeeksi tästä asiasta. Maaseutu on asia erikseen, siellä on kyllä eläminen turvallista.

Maputo on täynnä hyviä ruokapaikkoja, ja menopaikkoja löytyy baixasta eli alakaupungilta - sinnekään ei kyllä kannata törmätä ihan sokkona. No kaverisi on varmaan  kevääseen mennessä jo paikat tsekannut...

Punta de Ouro on kyllä hieno paikka, mutta sinne pääsy Maputosta onkin toinen juttu, maasturillakin on tekemistä dyynihiekkaisilla tieurilla - varsinaiset tiet kun loppuvat Etelä-Arikan rajalle.

Maputosta pohjoiseen on sen sijaan hienoja rantoja, jonne pääsee uutta rantatietä - oletan, että sinulla on auto käytössäsi. Praia de Bilene on lähin, matkaa tulee Maputosta kai joku 150 km. Siellä on tietty ykkösluokan lodgejakin, mutta kaupungin leirintäalueelta saa mökin muutamalla eurolla, ja vartioitu alue on korallihiekkaisella palmurannalla - suosittelen.

Rannikkoa ylös Inhambaneen ja Tofo biitsille on puolen päivän ajo asfalttitietä, Vilankulokseen onkin sitten Maputosta jo päivän tiukka ajaminen, joten parin viikon lomasta matka syö jo pari päivää.

Veli-Matti

 • Reissaaja
 • Viestejä: 35
  • Profiili
  • http://tinyurl.com/fzcqc/worldmap.gif
Mosambik
« Vastaus #4 : 02.12.2006, 15:54:54 »
Lainaus käyttäjältä: "Cachorro"
Ponta do Ouro - Ehdokkaani maailman parhaaksi sukelluspaikaksi!


Oletko sukellellut paljon muualla? Eli, minkä verran voit tehdä vertailuja.. Oletko käynyt esim. punaisella merellä, similanilla.. tai muualla Kaakkois-Aasiassa, entä Karibialla tai Australiassa?

Cachorro

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 567
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #5 : 05.12.2006, 09:05:18 »
Lainaus käyttäjältä: "Veli-Matti"
Lainaus käyttäjältä: "Cachorro"
Ponta do Ouro - Ehdokkaani maailman parhaaksi sukelluspaikaksi!


Oletko sukellellut paljon muualla? Eli, minkä verran voit tehdä vertailuja.. Oletko käynyt esim. punaisella merellä, similanilla.. tai muualla Kaakkois-Aasiassa, entä Karibialla tai Australiassa?


Olen sukeltanut Malesiassa niemimaan itärannikolla, Sansibarilla, Etelä-Afrikassa ja Belizessä. Noista paikoista Mosambikin Ponta do Ouro oli paras. Näkyvyys oli paras ja muutenkin eniten nähtävää. Lisäksi paikan ympäristö oli hyvin miellyttävä, koska se oli rauhallinen ja kaunis. Ei juurikaan turisteja.
quot;Cachorro sem vergonha"

Anne84

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Mielenkiintoista
« Vastaus #6 : 29.03.2007, 19:31:10 »
Itse olen myös lähdössä noin kuukauden päästä Mosambikiin koulun puitteissa.

Oleskellaan Maputossa ja kuukausi Chokwéssa tekemässä tutkimusta. Yhteensä reissussa ollaan 3kk.

Jos jotain kokemuksia ko. paikasta vielä on niin ilomielin otan kokemuksia vastaan. Löytyykö esim. moskiittoverkkoja sieltä helposti?
..Aika tekee agrologin...

kiaa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 13
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #7 : 06.04.2007, 20:48:29 »
Lainaus
Löytyykö esim. moskiittoverkkoja sieltä helposti?


juu, loytyy. Ja ne on viela monta kertaa halvempia kuin suomessa. Tietty, onhan ne sellasia fiksusti pakattavia, jos ostaa euroopasta. Malawista ja Mosambikista ei ainakaan loytynyt sellaisia miniminimini-kokoisia verkkoja. Ma sit raahasin koko ajan mukana sellaista jarkyttavan isoa. Mut sinne mahtui alle parhaimmillaan kaksi pienta miesta ja yksi isompi. Siina mielessa ihan jees (jos siis tulee vastaa hetki, etta on heitetty kyydista keskelle-ei-mitaan eika ole yopaikkaa).  

Mut ma kylla suosittelisin niita matuloita. Ne teki 1-15h matkoista paljon mielenkiintoisempia. Ja matka-aika ei yleensa hirveasti pitempi, kuin harvoin kulkevilla "oikeilla" busseilla. Myoskin halvempaa.

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 364
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #8 : 11.06.2007, 11:51:55 »
Vahan kommentteja noihin edellisiin viesteihin:

En harrasta sukellusta enka ole kaynyt Ponta d'Ourossa, mutta veikkaan etta nykyaikaan siella on laumoittain meluisia etela-afrikkalaisia.

Muutenkin turismi mosambikissa on kehittynyt rauhansopimuksen allekirjoituksen jalkeen siihen malliin, etta entisesta harvojen tuntemasta paratiisista on tullut vahan useampien tuntema paratiisi.

lapin tompan jutut oli osittain ihan kummallisia.  :shock:   mita noi matutat on? mosambikin paikallisbussit on 'chapa cem', eli chapoja. pitkilla matkoilla on ihan kunnon busseja.

bilharziaa saa, jos menee makeaan veteen. niissa paasee myos usein tutustumaan krokotiileihin. taa sankari on ensimmainen jonka olen kuullut saavan bliharzian mosambikissa. yleensa ihmiset nappaa malarian.

maputossa ei ole mitaan, minka voisi luokitella uimarannaksi, ts jossa tayspaiset aikuiset ihmiset uisivat. maputosta lahin ranta on Inhaca-saarella tai Macanetalla.

AP ei mainitse minne pain mosambikia kaverinsa meni. jos meni pembaan, sinne kannattaa melkein matkustaa darista.

tom_of_lapland

 • Aloittelija
 • Viestejä: 14
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #9 : 16.06.2007, 12:45:24 »
Mosambikissa niin paikallis- kuin kaukoliikenne toimii pääasiassa chapoilla (ei tosiaankaan matutoilla, vaikka tällä kimppataksilla on montakin nimeä (http://en.wikipedia.org/wiki/Share_taxi).

Pitkän linjan busseja menee vieläkin (ehkä kerran päivässä) ainakin Teteen saakka, mutta matka sinne kestää kaksi päivää, koska yöllä ajaminen on ollut pitkään kiellettyä onnettomuuksien takia.

Jburgista pääsee päivittäin Mainlinerin bussilla Maputoon ja takaisin (http://www.intercape.co.za/), mutta maan sisällä lentäminen LAM'illa (http://www.lam.co.mz/) tai STA'lla (http://www.sta.co.mz/)on silti aika edullista. Jos nimittäin Pembaan tähtee chapalla, saa kyllä varautua useamman päivän matkustamiseen.

Maputo taas on rantakaupunki, joten kyllä sieltä rantakin löytyy - veden laadusta ei kylläkään ole takeita. Puhtaita rantoja on sitten pitkin rannikkoa sekä näillä Mpalan mainitsemilla saarilla.

Suurin osa lomailijoista on tosiaan etelä-afrikkalaisia - en kylläkään ole huomannut näitten olevan mitenkään poikkeuksllisen meluista porukkaa... Lisää turisteja tähänkin maahan kyllä kaivattaisiin, koska se antaa työtä ja tuloja myös paikallisille.

Itse en kylläkään päässyt juuri rantoja testaamaan, työmaani kun oli lähinnä puskassa Teten ja Manican provinsseissa. Cahora Bassassa on kyllä sen verran makeaa vettä että bilhartsian saa nahkaansa, oli siten sankari tai ei. Tästä on Lapin keskussairaalan antama paperi, valitettavasti...

ilha

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #10 : 30.06.2007, 17:33:10 »
Aattelin tänne nyt laittaa hieman omista kokemuksistani juttua eli mosambikissa tuli puolivuotta vietettyä (helmikuu-elokuu 2006). Jos ny vaikka jotakuta hyödyttäisi.

Ensinnäkin hieman tuosta matkustuksen ajankohdasta.  Eli siis, jos kesällä (suomen talvella) mosambikiin suuntaa, niin päätypi keskelle sadekautta. Tämä vaikuttaa erityisesti matkustamiseen kaupunkien ulkopuolella, sillä kaatosateet saattavat muuttaa osat teistä kulkukelvottomiksi tai ainakin hidastaa matkaa. Toinen juttu tuosta sadekaudesta on, että silloin myös malaria on helpompi saaha. Itse olin neljän muun tyypin kanssa pohjois-mosambikissa, Itoculossa, jonne on Nampulasta kolmisentuntia (omalla autolla) ja meistä jokainen sai ainakin kerran malarian.

Ja kielestä: Portugalia taitamattomien kannattaa huomioda, että englannin osaaminen on hieman heikoissa kantimissa. Maputon ympäristössä ymmärtääkseni selviää jotenkin, mutta tuolla pohjoisessa ei juuri englannin puhujia tule vastaan. Itse liikuttiin aika pienissä kylissä maaseudulla ja siellä ei sattunut yhtäkään mosambikilaista vastaan, joka olisi englantia puhunu. Nampulassa tosin tavattiin yksi vanhus, joka osas jopa saksaa.

Miten sinne pohjoiseen sitten pääsee? Itse lensimme maputosta Nampulaan (kone teki välilaskun Inhabanessa, Beirassa ja Quelimanessa). Lippu maksoi dollareissa joku hieman reilu sata. Myös linja-autolla pääsee Nampulaan, mutta luksusta ei kannata odottaa. Paikalliset kerto, että saattaapi mennä jopa kolme päivää tuohon matkaan. Nampulasta voikin sitten jatkaa matkaa chapalla esim. Ilhalle, Nacalaan tai Pembaan.

Ja sitten hieman menoista. Me käytettiin ruokaan noin 50 dollaria kuukaudessa...tämä riippuu kovasti siitä, että missä shoppaa ja mitä. Shopright ompi kallis, mutta paikallisilta marketeilta saa tuoretta halvalla ja intialaisten kaupat sijoittuu yleensä tuohon väliin. Mun aikana 1 euro oli noin 35 000 meticais ja siellä missä oltiin esim. lasipullo kokista maksoi 6000, mutta maputossa saa kuulemma maksaa yli 10000. Nykyään tuo raha on muuttunu silleen, että perästä on vedetty kolme nollaa pois...luvut siis kuulostavat inhimillisiltä...6000 sijaan 6 jne.

Mutta tässä siis jotain, mitä äkkiseltään tuli mieleen...toivottavasti joku kinnostunu jakso lukee, kun valitettavasti tuli näin pitkät selitykset. Lisää kysymyksiä saa toki esittää.

Niin ja ehdottamasti kannatta Mosambik käydä katsastamassa.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Mosambik
« Vastaus #11 : 03.07.2007, 00:53:00 »
Katselin loppuosan LP:n Mosambik-ohjelmasta ja minusta Mosambik näytti yksitoikkoiselta, mielenkiinnottomalta maalta luontonsa ja kaupunkiensa puolesta.

Ainahan on tapana suositella ja kehua maata, jossa on käynyt. Kukapa sitä haluaisi tunnustaa, että väärään maahan tuli lähdettyä lomalle.

Olisi kiva kuulla Mosambikissa käyneiltä, miten maa vertautuu muihin kaukokohteisiin. Hakkaako Intian, Thaimaan tai Brasilian? Joku oli aiemmin ylistänytkin maata parhaimpana sukelluskohteena.

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 364
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #12 : 03.07.2007, 12:26:41 »
Olen asunut mosambikissa useita vuosia, sen lisaksi siella on tullut kaytya monia kertoja ihan sisallissodan ajoilta saakka, ja on tullut nahtya maata vahan monesta paikasta, joten ei ole tarvetta maata myyda. Itsellani on vahan kompleksinenkin suhde mosambikiin, enka myoskaan tieda onko turismista kovinkaan paljon hyotya mosamibikin kansalle (lahes kaikki rantapaikat etc on valkoisten, usein rasististen etela-afrikkalaisten kasissa), joten saattaapi olla vaan parempi etta ihmisten mielesta mosambik on yksitoikkoinen!  :wink:

Mutta vaikka Mosambikia voi kylla kritisoida monestakin asiasta, yksitoikkoisuudesta sita ei voi moittia, ei luonnon, ei ihmisten eika kulttuurin suhteen. En ole nahnyt ko ohjelmaa, joten en tieda mista oikein puhut, mutta arvaan etta siina naytetaan aavaa hiekkarantaa riittamiin (tyyliin kahdessa paivassa tehty doku etela-mosambikissa, ehka jopa kayty puolen paivan reissulla ilhalla???) ). Mosambikista on nykyaan tehty jonkinlainen huvipuisto, repputuristit vaan sinne bailaamaan ja sukeltamaan, kai sen sellaisena voi ottaa, mutta oma mosambikini on kylla jotain muuta (sanomattakin lienee selvaa etten sukella).

Lyhkasesti, rankasti yleistaen:

Luonto:
Mosambik on lahes 3000 km pitka, joten siihen kylla mahtuu  kaikenlaista maastoa. Esim Keski-Mosambikissa Zambeziassa on tosi upeita vuoria, aivan mahtavat maisemat. Elainkanta puistoissa on toipumassa sisallisossodan jaljilta.

Turismi:
Turismi on aika lailla uusi juttu (jos ei oteta naapureiden, varsinkin valkoisten etela-afrikkalaisten oky-riistoreissuilua), se alkoi varsinaisesti joskus tuossa alle kymmenen vuotta sitten. Hyva puoli on siina, etta turismin lieveilmioita on viela vahan, huono puoli etta infrastruktuuri ei viela vastaa lansimaisten turistien vaatimuksiin (majapaikkojen tasot, liikenneyhteydet, etc). Hinta-laatu suhde huono, niin kuin aina vastaavissa tilanteissa, mutta parantumassa,

Ihmiset:
Avoimia ja ystavallisia, paljon relampia kuin monet naapurikansoista. Eri rotujen valiset suhteet myos luonnollisia, ei ole samanlaista jaykkyytta kuin esim Keniassa tai Zimbabwessa. Kulttuurillisesti maahan mahtuu monta erilaista yhteisoa ja systeemia: etelan heimot on zulujen jalkelaisia, pohjoisessa samoja heimoja (makonde, makwa etc) kuin tansanissa, muualla sisamantereeelta vaeltaneita heimoja.

Maputo:
Maputo on Afrikan helmi, vastaavaa yhdistelmaa mielenkiintoinen kaupunki, paljon terasseja, kahvilakulttuuria, taidetta ja sykkivaa yoelamaa saa hakea.

Lisaa voi sitten lukea alan kirjoista.

Itseani tokkii Mosamibkissa kasvava eriarvoisuus, poliittinen systeemi ja korruptio, seka poliittisen eliitin harrastamat hamarat puuhat (huumekaupat etc). Mutta namahan ei tavallista turistia paljoa kosketa, paitsi turvallisuustilanteen kautta.

Mutta kylla toi kysymysi hakkaako intian, thaimaan , brasilian? on aika erikoinen, ja geneerisyydessa kylla vaativa: ensinnakin intiassa on jotain miljardi ihmista ja mosambikissa 16 (?) miljoonaa, kai siina jo puhutaan eri koko luokan asioista :shock: . Ja miten ihmeessa voi verrrata naita maita keskenaan, jokainen ihminen (turistina) on erilainen, ja naa valtavat maat tarjoaa niin monia eri asioita myos eri ihmisille.

Itse tykkasin Intiasta hullun lailla kun siella reissasin, Thaimaa oli ihan jees, vahan siloteltu ja vahan tylsa,  Brasilia varsinkin on kuin manner, eri alueilla aivan erilaiset kulttuurit ihmiset (vrt Amazon vrt Porto Alegre vrt Salvador). Oon ollut brasiliassa pari kertaa eri paikoissa yhteensa 7 kk, jokainen juttu on ollut erilainen, mutta jostain syyta en koskaan oppinut pitamaan brasseista, elama siella tuntui niin kovin pinnalliselta (niin, puhun portugalia), monet on tuosta varmasti eri mielta. Mutta sen jalkeen kun Afrikassa yli viisitoista vuotta sitten kavin, ei oo mieli haljanut minnekaan muualle, ei edes Intiaan.

tom_of_lapland

 • Aloittelija
 • Viestejä: 14
  • Profiili
Mosambiko
« Vastaus #13 : 12.07.2007, 21:26:30 »
Näin myöskin tämän kyseisen LP:n ohjelman Mosambikista, eikä sen antama kuva maasta todella kovin mairitteleva ollutkaan - polskuttelua Polana-hotellin uima-altaassa, miinanraivausta ym. mielenkintoista ja informatiivista...

Mosambikissa löytyy kyllä vuoristojakin, jotka kylläkin Zimbabwen rajalla olevia, lähes luoksepääsemättömiä Chimanimani-vuoria lukuunottamatta ovat melko matalia. Samoin maassa on joitakin luonnonpuistoja, joissa eläimistö on kylläkin vielä hyvin vähäistä, ja fasiliteetit esim. Krugeriin tai Etoshaan verrattuna hyvin alkeellisia.

Zambesi-jokea ei tällä hetkellä hyödynnetä turismimielessä millään tavalla - joella ei tietääkseni ole vielä minkäänlaista turisteille järjestettyä toimintaa.

Cahora Bassan suuri tekojärvi Teten provinssissa on etelä-afrikkalaisten kalastajien suosiossa, mutta sielläkin on vasta pari lodgea, eikä lisää liene juuri tulossakaan, sen verran kaukana järvi on kaikesta.

Metsästyssafareja järjestäviä yrityksiä maassa on ilmeisesti useapiakin, tässä maassa kun saa luvallisesti ampua kaikkea liikkuvaa norsuista alaspäin. Ainakin näihin safarileireihin törmäsi maastossa tämän tästä. Metsästyksestä voi tietysti olla monta mieltä - toisaalta ne myös työllistävät, eikä paikallisten käyttämät rauta- ja teräslanka-ansat liene sen 'humaanimpia' tapoja eläinten pyydystämiseen.

Suuren ja köyhän maan suuret logistiset ongelmat aiheuttavat sen, että vain Intian valtamerta on toistaiseksi voitu hyödyntää turismimielessä - ainut maan läpi kulkeva, nykyisin jo Maputosta Zambesi-joelle saakka päällystetty tie seurailee pitkälti rannikkoa. Koska paikallisilta puuttuu sekä pääoma että osaaminen - päin vastoin kuin etelä-afrikkalaisilla, joilla molempia on ylen määrin -  rannikolle on syntynyt muutamassa vuodessa lodgerypäksiä. Näissä taso on poikkeuksetta etelä-afrikkalainen eli todella hyvä, palvelu pelaa, ja hinta/laatu-suhde oli kyllä ainakin vielä viime maaliskuussa kohdallaan. Sukelluskeskuksia on useampia pitkin rannikkoa, ja ainakin Barrassa pääsee snorklaamaan valashaiden kaa...

Cambo

 • Aloittelija
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #14 : 30.08.2007, 14:40:20 »
Mulla Afrikan reissu alkaa tossa reilun kuukauden paasta ja suunnitelmissa olisi overland trippi Johannesburgista Nairobiin (3kk).. Ajatuksissa on kulkea Mosambikin lapi ja siita kyselisin nyt lisatietoja...

Onko kukaan ylittanyt rajaa e-afrikasta Mosambikiin? MIten sait viisumin? Rajalta vai etukateen ja paljonko maksoi? Ja miten pitkan viisumin saa?

Mieluiten matkustaisin lentamatta ja ilman mitaan STA-toureja tms.. Eli onko kokemuksia maan bussi/shared taksi yhteyksista.. Eli miten helppo on kulkea koko maan lapi.. Joku ainakin vaitti pohjois-mosambikin olevan hyvin hankala ilman omia autoja tms?

Ja millaisella budjetilla olette maassa reissanneet? hotelli/hostelliyo? ruoka? bussien/taksien hinnat?

Ja jos viela tulee hyvia suosituksia pysahtymispaikkojen suhteen mieleen niin kertokaa toki!

Nti Linnunrata

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 207
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #15 : 30.08.2007, 15:29:56 »
Lainaus käyttäjältä: "Cambo"
Eli onko kokemuksia maan bussi/shared taksi yhteyksista.. Eli miten helppo on kulkea koko maan lapi.. Joku ainakin vaitti pohjois-mosambikin olevan hyvin hankala ilman omia autoja tms?

Ja millaisella budjetilla olette maassa reissanneet? hotelli/hostelliyo? ruoka? bussien/taksien hinnat?

Ja jos viela tulee hyvia suosituksia pysahtymispaikkojen suhteen mieleen niin kertokaa toki!

Matkustin viime vuonna Mosambikin halki pohjoisesta etelään. Ei ollut ihan helppoa. Pohjoisessa oli paikoittain pakko liftata, ja kyydin sai milloin salaisen palvelun työntekijältä, kuorma-auton kuorman päältä tai rekan sisätiloista. Pari väliä me reissattiin minibussilla, mikä oli halpaa (en muista kyllä kuinka halpaa euroissa mitattuna). Oon erittäin tyytyväinen, että mulla oli mukana portugalia puhuva mies...

Etelässä matkustus oli helppoa, ainakin Tofosta Maputoon asti meni busseja säännöllisesti. Tiukkaa aikataulua Mosambikissa etenemiseen ei kannata laatia.

Varsinaisia hostelleja ei pohjoisessa näkynyt, vaan nukuimme kahdessa hotellissa: toinen oli hyvä ja hieno, toinen (Zimbabwen rajalla pohjoisessa) oli paikallinen bordelli, sängyn päällä odotteli kondomi.  :D  Kovasti meille sitä paikkaa kuitenkin kehuttiin. Tofossa ja Inhanbanessa niitä on paljon ja eh, melko halpoja nekin... (Tofossa oli muutenkin kiva backpäkkerimeininki).

Viisumin hankin Malawin suurlähetystöstä. Hakemukseen piti liittää kaks kuvaa ja kirje. Siinä kesti yks päivä, ja multiple entry -viisumin voimassaoloaika tais olla kolme kuukautta. Lienee sama homma etelästä tultaessa.

Toivottavasti auttaa hiukan.
Light travels faster than sound. That's why some people seem bright just before they open their mouth.

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 364
  • Profiili
Mosambik
« Vastaus #16 : 05.09.2007, 16:28:03 »
cambo, ota huomioon etta joskus marras-joulukuun paikkeilla alkaa sadekausi. silloin maanteitse matkustaminen ja ennen kaikkea rajan ylittaminen pohjoisessa voipi olla aika aikaa vievaa.

ko reitista saat parhaiten tietoa lp:n thorntree palstalta ja mozguide sivuilta. etela-afrikkalaisilla on myos of road and sea- sivut, joissa paljon tietoa ko reitista ja myos majapaikoista.

Nienna

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 265
  • Profiili
Vs: Mosambik
« Vastaus #17 : 09.11.2012, 14:47:25 »
Nostetaanpa ylös tätä ketjua. Tiedän kyllä, että on olemassa sellainenkin taho kuin THL, mutta kysyn silti: millaisia lääkityksiä olette ottaneet Mosambikin-reissulle? Malarianestolääkitys lienee suht tarpeellinen, onko lääkitys kuinka rankka? Entä muita?

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 340
  • Profiili
Vs: Mosambik
« Vastaus #18 : 10.11.2012, 10:45:58 »
^ Perusrokotukset, joista on juttua tuolla terveys- ja turvallisuusosiossa, on tarpeen- Hep A ja B, lavantauti, ehka myos rabies. Lisaksi mulla oli kolerarokoite, mutta vietin Afrikassa yli vuoden, joten koin sen tarpeelliseksi. Jonkinlaisia rehydration-juttuja kannattaa pitaa mukana, Mosambikissa on kuuma ja tuollaisia tuotteita saa Maputon ulkopuolelta metsastaa kunnolla. Pitkia bussimatkoja varten kannattaa ottaa pari ripulilaaketta, niita saattaa tarvita. Malarialaakityksesta sen verran, etta taalla siita ollaan montaa mielta- itse soin malarialaakkeita vain osan matkaa, mutta kylla sita suositellaan koko maalle/ajalle. Lisatietoa voi katsoa esim. taalta: http://cdc-malaria.ncsa.uiuc.edu/
She rides rollercoasters but never screams

Nienna

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 265
  • Profiili
Vs: Mosambik
« Vastaus #19 : 12.11.2012, 14:36:16 »
^ Perusrokotukset, joista on juttua tuolla terveys- ja turvallisuusosiossa, on tarpeen- Hep A ja B, lavantauti, ehka myos rabies. Lisaksi mulla oli kolerarokoite, mutta vietin Afrikassa yli vuoden, joten koin sen tarpeelliseksi. Jonkinlaisia rehydration-juttuja kannattaa pitaa mukana, Mosambikissa on kuuma ja tuollaisia tuotteita saa Maputon ulkopuolelta metsastaa kunnolla. Pitkia bussimatkoja varten kannattaa ottaa pari ripulilaaketta, niita saattaa tarvita. Malarialaakityksesta sen verran, etta taalla siita ollaan montaa mielta- itse soin malarialaakkeita vain osan matkaa, mutta kylla sita suositellaan koko maalle/ajalle. Lisatietoa voi katsoa esim. taalta: http://cdc-malaria.ncsa.uiuc.edu/

Kiitos! THL suositteli koleraa, B:tä ja lavantautia riskiarvion perusteella, mutta ei toisaalta rabiesta. Mitä nuo rehydration-jutut ovat? (Kuten näkyy, reissuun on vielä aikaa.) Kuumuuden sietoon yleensäkin olisi kiva kuulla vinkkejä - vai onko muuta keinoa kuin vain sietää? Minkälainen vaatetus on järkevin?