No voisin jotain sekalaista infoa kirjoitella tajunnan virtana... saa esittää tarkentavia kysymyksiä tai mitä mieleen tulee ja autan jos osaan.
Myanmarissa ei ole pankkiautomaatteja eli rahat mukaan käteisenä (=dollareina). Seteleiden PITÄÄ olla hyväkuntoisia, että ne suostutaan vaihtamaan. Pidä tästä tarkkaa huolta.
Kännykkäliittymät ei toimi, mutta ainakin Yangonista saa tätä nykyä 20 $ pre paid sim kortteja, joilla voi lähettää tekstiviestejä ulkomaille ja hyvällä tuurilla (jos verkko toimii) soittaakkin.
Kun saavut Yangoniin niin älä vaihda rahaa lentokentällä, sillä virallinen kurssi on todella paljon huonompi mitä "kadulla" saat. Taksin lentokentältä keskustaan voi maksaa dollareilla ja matkan pitäisi maksaa n. 5-8 dollaria. Takseissa ei ole mittareita tms. hienouksia ja hinta sovitaan etukäteen.
Rahan vaihto kadulla onnistuu helposti ja ihan turvallisesti, kunhan on itse skarppina. Tilannetta ei tarvitse kuumottaa ja rahat saa laskea ihan rauhassa tarkasti. Koska homman voi "julkisesti" hoitaa noin avoimesti voisin epäillä, että myöskin nämä epäviralliset rahanvaihtajat toimivat hallituksen laskuun. Parhaimman mahdollisen kurssin voisi saada esim. jostain kaupasta, jossa menet
vaihtamaan rahat sisälle - nämä tahot taitavat tehdä bisnestä omiin taskuihin. Rahanvaihtajat kyllä lähestyvät sinua liiankin innokkaasti kun pyörit Yangonin keskustassa. Aika yleinen paikka johon turistit menevät vaihtamaan rahat on keskustassa sijaitseva market. Hotelli saattaa vaihtaa pienehköjä summia - marketin rahanvaihtajia huonommalla kurssilla tosin. Kysy hotellilta
miten pääset marketille / missä kannattaa vaihtaa rahaa jne. Päivän mukaisen
mustan pörssin kurssin voi tsekata ennen maahan menoa
http://www.irrawaddy.org/ etusivulta. Koska turistina hotellit/guest houset ja julkinen liikenne pitää maksaa dollareissa voi esim. puolet tai 2/3 matkabudjetistaan vaihtaa suoraan Yangonissa kyateiksi. Seuraavaksi parhaan kurssin voit saada Mandalayssa ja muualla kurssi on huomattavasti Yangonia huonompi. Ylijääneet
paikalliset rahat voit vaihtaa Yangonissa takaisin dollareiksi, mutta kurssi on luonnollisesti huonompi - tässä voi yrittää toki tingata itselleen mahdollisimman hyvää diiliä.
Jos on budjetilla liikenteessä, eikä piene rähjäisyys haittaa, niin Garden Guest House
ihan Yangonin ytimessä on hyvä paikka majoittua. Viimeksi maksoi 5 $ yö yhden hengen huoneessa. Lonely Planetin yms. hehkuttama Motherland Inn 2 hotelli on ihan ok, mutta hieman kaukana keskustasta ja kaikki ei välttämättä tykkää sen reppureissaaja fiiliksestä. Taksit osaavat yleensä hotellin nimen perusteella suunnistaa oikeaan paikkaan. Myanmarissa hotelleissa hintaan sisältää lähes aina aamiainen, mutta se ei välttämättä ole kovin kummoinen - yleensä paahtoleipää ja kahvia. Kahvi on pahaa: kaikkialla valmista sekoitusta yksittäis annos
pusseista - sokeria, kahvia ja maitojauhetta.
On aika yllättävää, että maassa joka on multikulttuurillinen sekasoppa Kiinaa, Thaimaata ja Intiaa on todella huonoa ruokaa. Nauti Yangonissa vaihtoehdoista joita on etnisten ravintoloiden yms. muodossa. Muualla maassa ei paljoa kulinarismiin ole mahdollisuuksia.
Nettiin pääsee Yangonissa ja Mandalayssa helposti (ja varmaan nykyään Baganista yms. paikoista), mutta muualla olet onnellinen, jos löydät edes toimivan modeemiyhteyden. Nettiä sensuroidaan rankalla kädellä, mutta lähes aina nettipaikan pitäjiltä voi ystävällisesti hissukseen kysyä voisiko he laittaa proxy asetukset sellaisiksi, että pääset surffaamaan normaalisti (ts. pääset käyttämään hotmail/yahoo tms. sähköpostiasi).
Junalla matkustaminen maassa on halpaa, mutta hidasta. Junat ovat parempia kuin voisi kuvitella ja jos olet Intiassa tms. matkustanut junalla niin etköhän selviä Myanmarissakin. Bussilla / autolla matkustaminen on myös halpaa, mutta hinta voi vaihdella tilanteen mukaan. Niin junista kuin busseista maksat dollareilla ja hinta ei ole sama kuin paikallisille. Junissa on eri matkustusluokkia ja sinulle yritetään luonnollisesti myydä kalliita paikkoja. Halvimpaankin luokkaan pääsee kunhan vaan on tarpeeksi sinnikäs ja ystävällisesti pyytää. Halvimmillaan esim. Yangon - Mandalay ei taida maksaa turistille edes 20 dollaria. Yangonissa junalippuja myydään eri paikasta, missä itse asema sijaitsee (toisella puolella rataa).
Perussetit Myanmarissa turistille on Yangon, Mandalay, Inle Lake, Bagan, Ngapali Beach ja Kalaw. Näissä paikoissa tulet näkemään muitakin länsimaalaisia, mutta muualla voi olla aika hiljaista niin muiden turistien, turisti infran kuin tavallisenkin infran puolesta. Hallituksen omistaman ja leasing sopimuksella kiinalaisille vuokraaman hotellin tunnistat siitä, että se on kaupungin hienoin hotelli, jossa välkkyy neon kirjaimilla logo seinässä ja taksikuski haluaa viedä sinut juuri sinne.
Sähkökatkot on yleisiä kaikkialla ja Yangonissa on sähköt säännöllisesti poikki aina tietyssä kaupunginosassa "lukujärjestyksen" mukaisesti. Taskulampulle on käyttöä. Kuten hyttysmyrkyille. Myanmar on kuriositeettina kiva maa käydä, ihmiset on ystävällisiä ja reppu-/muun turismin varjopuolet joihin Aasiassa yleisesti törmää puuttuu kokonaan, mutta silti jätti allekirjoittaneella vähän valjun maun. Ehkä asian voisi tiivistää niin, että loppujen lopuksi en oikein tiennyt mitä hittoa tuolla tein. Köyhä kansa, Aasian huonoin infrastruktuuri ja ei juurikaaan huvituksia
länsimaalaiselle omatoimimatkaajalle.