En ihan tarkkaan tiedä miten terveyspalvelut Italiassa toimivat. Käsitykseni mukaan siellä ei ole samanlaista neuvolapalvelua kuin Suomessa. Se tai työterveyshuollon palvelut olisivat lähinnä opintojamme ja siksi kiinnostavia, mutta lähes kaikki käy.
Neuvolaa ei tosiaan ole, monet vievät lapsensa ensimmäisten vuosien aikana yksityiselle lastenlääkärille tarkastuksiin, joka myös esim. pistää rokotukset muutaman kymmenen euron lisämaksusta. Tämä siksi etteivät kaikki luota julkisen terveydenhuollon palveluksessa oleviin lääkäreihin (monet ajattelevat myös kallis lääkäri=hyvä lääkäri). Toiset taas vievät julkiselle puolelle, lastenlääkäreitä käsittääkseni on myös siellä ihan perustarkastuksia vartenkin, kun täällä erikoislääkäreitä on niin paljon ettei tarvitse säännöstellä kuka pääsee lastenlääkärin luokse ja kuka ei. Eli hoitajilla tässä tapauksessa on todella pieni rooli. Työterveyshuoltoa ei myöskään käsittääkseni ole olemassakaan, en ainakaan tunne ketään kuka kävisi jossain muualla kuin omalääkärillä. Omalääkärit tekevät itsekseen töitä, ei ole terveysasemia, eli ei sielläkään hoitajien vastaanottoa.
Täällä siis perusterveydenhuolto toimii aivan eri tavalla kuin Suomessa, kustannustehokkuus olematon (mistä seuraa hyötyä ja haittaa ihmisille), tavallaan systeemi on mielestäni huono, koska ihmisiä lappaa päivystyspoleja ruuhkauttamaan jonkun vaikkuköntin takia kun omalääkäri ei tee korvahuuhteluja jne, mutta toisaalta täällä tuntuu olevan sen verran väkeä töissä että lääkärille pääsee helpommin.
Tämä ei ehkä vastannut kysymykseesi, mutta halusin vain kertoa että kysymiäsi systeemejä (neuvola ja tth) ei täältä löydy.
En tiedä mitä suomalaiset voivat oppia Italiasta muuta kuin että pitää palkata tarpeeksi ihmisiä töihin.