Via Ferrata

 (Luettu 6980 kertaa)

ihmeseikkailija

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 321
  • Profiili
Via Ferrata
« : 28.07.2009, 21:55:32 »
En löytänyt Dolomiittejä enkä Via Ferrataan liittyviä ketjuja...  ::)

Itseä kiinnostavat lähinnä Dolomiitit ja Madonna di Campiglio, ehkä myös Marmoladan huiputus, joten kaikki vinkit ovat tervetulleita?

Tällä kertaa emme suoranaisesti mene trekkailemaan, koska otimme äkkilähdön Gardajärvelle. Mukaan on lähdössä mm.valjaat + varmistusvälineet kiinteisiin köysiin + vaelluskengät. Lähinnä päivän/yhden yön reissu vaihtoehdot kiinnostavat.

Seutu ilmeisesti aika vuoristoista, joten kokemuksia bussien matka-ajoista Rivasta - Madonna di Campiglio tai Malga Ciapelaan (Marmolada)?

Muutama kirja vaihtoehto:
Justin Pricen: Walking in the Dolomites ja Shorter walks in the Dolomites
Lonely Planetin Northern Italy Travel Guide

Nettisaitteja:
http://www.planetmountain.com/english/trekking/ferrate/itineraries/home.php
http://www.dolomitesinfo.com/
http://www.dolomitibrenta.it/dobre-in/index-in.htm
http://www.marmolada.com/inglese/index.htm
www.relaa.com haku via ferrata tai dolomiitit

ihmeseikkailija

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 321
  • Profiili
Vs: Via Ferrata
« Vastaus #1 : 17.08.2009, 10:20:14 »
Loppuen lopuksi jäimme jähimään Gardajärven ympäristöön, koska kivoja/haastavia reittejä ja aktiviteettejä riitti sielläkin ihan riittämiin.

Rivan vierestäkin löytyy joitakin pätkiä Via Ferratoita..

Monte Baldolla voi kuluttaa parikin päivää trekkailun merkeissä ja yöpyä halutessaan mökeillä. Valdrittan huiputuskin oli ihan kiva juttu.

Autoreissulla sitten vuoristoisemmalle alueelle...  :)

« Viimeksi muokattu: 17.08.2009, 10:26:23 kirjoittanut ihmeseikkailija »

ViaFerrata

 • Reissaaja
 • Viestejä: 52
  • Profiili
Vs: Via Ferrata
« Vastaus #2 : 28.02.2012, 14:54:54 »
Nää on Italian ferratojen ykkössivut: http://www.vieferrate.it/
Gardan pohjoispäästä 3kpl asiallista ja helpohkoa ferrataa eli noi kolme ekaa:
- Fausto Susatti, Cima Capi: lähtö Ledron laaksosta Biacesan kylästä. Jos on aikaa ja kuntoa, siitä voi jatkaa alas Rivaan Capanna St.Barbaran kautta. Pitkä päivä, kartta kandee olla mukana.
- Colodri: lähtö Arcosta, ehkä alueen helpoin ferrata, paljon porukkaa.
- Ferrata del Centenario SAT, eli Via dell´ Amicizia: pitkä alkunousu Rivasta Capanna St.Barbaralle, jonka jälkeen ferrata vasta alkaa. Pitkä, osin vähän tylsäkin reitti, jossa paljon tikkaita. Laskeutuminen Rivaan ottaa kintuille. Pitkä ja kohtuullisen rankka päivä.
-Rio Sallgoni: Noin12 km pohjoiseen Sarca-joen laaksoa. Rivasta pääsee sinne pyörätietä pitkin. Reitti lähtee Castel Drenan alta. Hauska, joskin aika lyhyt reitti. Hieno näkymä laakson vastakkaiselle reunalle jossa pitkä ja rankka ferrata

Tää on jo sitten aika vaativa. Che Guevara: hillitön reitti, pitkä kuin nälkävuosi, korkeuseroa 1400m. Alas laskeutuminen polkua pitkin, tosi pitkä ja rankka päiväkeikka. Alku on hankalahko löytää Pietramuratan kylän teoll.alueelta, mutta paikalliset osaavat neuvoa.
Suositeltava kirja: Fletcher, Smith: Via Ferratas of the Italian Dolomites vol 2, 2008, Cicerone
PS. Kiipeily- ja ferratakamoja kannattaa ostaa Arcosta. Hyvät valikoimat ja hinnat halvempia kuin Suomessa.

ViaFerrata

 • Reissaaja
 • Viestejä: 52
  • Profiili
Vs: Via Ferrata
« Vastaus #3 : 28.02.2012, 14:58:15 »
Upeita ferratoja ja mukavia vuoristomajoja löytyy myös Pale di San Martinon ylängöltä.
Hyvän kelin huippureitti heinäkuussa on Via Ferrata Bolver Lugli, joka nousee aina 3005 m asti.

Silmaril

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vs: Via Ferrata
« Vastaus #4 : 20.05.2012, 11:37:00 »
Olin via ferratoilla ensimmäistä kertaa viime syyskuun puolessa välissä Rivan alueella ja sattumalta tein juuri yllä kuvatut ensimmäiset kolme patikointia kirjan Fletcher & Smith "Via ferrates of the italian dolomites: VOL 2" mukaan. Keli oli sen verran lämmin että yhtään enempää lämpöä ei oliskaan tarvittu...
Kävelysauvat hyvä olla mukana jos saa ne turvallisesti sidottua reppuun kiinni nousuosuuksilla.

- Fausto susatti, cima capi (RIVA 8). 4-4.5h, 480m nousua. Loistava intro ferrattoja aloittelevalle. Vaihteleva maasto ja maisemat. Alussa ja lopussa metsä suojaa aamupäivän auringolta.

- Sentiero attrezzato dei Colodri (RIVA 5): 2-2.5h, Ihan kiva nopea nousu, paluu hieman pitkähkö Arcon tai linnan kautta. helpohko aloittelijan reitti, enemmän seinämäkiipeilytyyppinen kuin pari muuta, piti kurotella jonkin verran
joten voi olla haasteellisempi lyhyemmälle ihmiselle (edellä meni ryhmä jossa lapsia).

- Ferrata del Centenario SAT, eli Via dell´Amicizia (RVA 7): Selvästi haastavampi ja rankempi kuin kaksi edellistä. 4.5-6h, 1200 m nousua. Ikimuistoinen! Ensikertalaiselle varmasti riittävän haastava. Useita tikasosuuksia perättäin joista muutama suhteellisen pitkä. Ei saa huimata. Paluu huipulta aavistuksen puuduttavan pitkä. Otti polvien päälle. Opaskirjan kuvaus reitistä pois huipulta on alkuvaiheen osalta hieman epäselvä. Kolmesta ensimmäisestä risteyksestä kaikista vasempaan. Ensimmäisestä suunta Cima Capi (ei numeroa), toinen risteys "Riva del Garda" (kumpikin suunta 413). Vasta kolmannessa risteyksessä on numero 404.

Arcossa tosiaan useampi kauppa via ferrata kitin ja käsineiden hankkimiseen. Kummatkin tarpeellisia. Itse hankin Ocunin (ocun.com) valjaat via ferrata rip'n'stop energian adsorboijan. Hyvä hinta/laatu-suhde.

menopäällä

 • Aloittelija
 • Viestejä: 12
  • Profiili
Vs: Via Ferrata
« Vastaus #5 : 07.08.2015, 21:47:33 »
Via Ferratat ovat ihan loistava kokemus. Niistä ei vain näytä kovin moni tietävän, tai juttuja ei ainakaan löydy. Ohessa jakoon meidän kokemuksemme heinäkuulta Gardan Cima Capilta: http://menopaalla.blogspot.fi/2015/07/cima-capi-kiipeilyreitti.html

ViaFerrata

 • Reissaaja
 • Viestejä: 52
  • Profiili
Vs: Via Ferrata
« Vastaus #6 : 07.08.2015, 22:20:27 »
 ;D
Hyvä homma. Kävittekö muilla ferratoilla?
Hienoja, joskin vaativampia ferratoja löytyy Cortina d´Ampezzon ympäristöstä. Lähdöt helposti saavutettavissa julkisilla.
Fyysisimmät ja vaikeimmat ferratat, jotka olen kavunnut, löytyvät sitten Lombardiasta, Leccon takamaastosta.


menopäällä

 • Aloittelija
 • Viestejä: 12
  • Profiili
Vs: Via Ferrata
« Vastaus #7 : 28.12.2015, 23:29:43 »
THX. Kyselenkin täällä lisää, jos päätetään lähteä uudelleen Italiaan ensi kesänä. Oletteko käyneet Portugalissa tai Espanjassa Via ferratoilla?