Pico de Teide

 (Luettu 12348 kertaa)

Karvinen

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
  • Sähköposti
Pico de Teide
« : 31.03.2007, 08:59:31 »
Onko Teneriffallta tulleita? Minkälaiset kelit ovat ylhäällä Canadasissa? Entä Teiden huippu, mikä mahtaa olla lumitilanne? Kiipeäminen mielessä.

Karvinen

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
  • Sähköposti
Raportti: Teidelle kiipeäminen.
« Vastaus #1 : 19.04.2007, 17:37:50 »
Terveisiä Teneriffalta. To 12.4 klo 14. saavutin Teiden huipun. Ilma oli aurinkoinen ja vähätuulinen. Hissillä ylös ja kävellen alas. Hissille on aikamoiset jonot ja kannattaa olla paikalla ennen klo 9. Vuokra-autolla voi itse vaikuttaa aikatauluihin.

Lunta ei ollut muuta kuin kivenlohkareiden välissä hitusen. Lupa tarkistettiin hissi-aseman tuntumassa. Joku yritti kiertää tarkistuspisteen, mutta maasto on aika kompuraista polun ulkopuolella.. ja sitä paitsi kyseinen toimenpide on sakon paikka.

Netissä on mainittu, että ylöspäin kiipeäminen kestäisi 4-5 tuntia. Sanoisin, että tuo on aliarvioitu luku. Tai ainakaan siinä ei sitten pysähdytä valokuvia ottamaan. Meiltä meni alaspäin 4 tuntia.

Vinkiksi: vettä (tai isotonicia tai vastaavaa) kannattaa ottaa mukaan riittävästi. Jos kävelee ylös-alas, niin 6 litraakin/hlö taitaa olla liian vähän. (kannattaa jemmata ylöspäin kiivetessä osa nesteestä reitille.. ei kannata rahdata turhaa painolastia). Meiltä loppui nesteet ja se onkin tosi paskamainen tilanne. Tosiaan aurinko paahtoi porottavasti, joka tietenkin vaikutti tilanteeseen.

Vinkki2: vahvaa aurinkovoidetta naamaan ja lakki tai huppu päähän. Vaikka muilla ei lakkia olisikaan, niin se on ainoa keino välttää päänahan kärähtäminen. Ai niin ja ohuet hanskat estivät kämmenselkien palamisen.

Ohuen ilman vaikutus on merkittävä. Varsinkin jos tulee hissillä, niin kannattaa rauhassa totutella ohueeseen ilmaan hissiaseman tuntumassa ennenkuin lähtee kapuamaan loppumatkaa huipulle. Teleskooppi-kävelysauvat ovat hyödyksi.

Altavista on suljettu remontin vuoksi. Siellä oli rakennusmiehiä työssä ja tarvikkeita kuskattiin polua pitkin ylös retkeilymajalle hevosilla!

Hissin toiminnan näkee täältä:
http://www.teleferico-teide.com/ing/inforeal.php

5 minuutin välein päivittyvä webcam-kuva Teidestä löytyy täältä:
http://www.telescope.org/webcam-tn-teidecam.php

Nightrunner

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 118
  • Profiili
Raportti: Teidelle kiipeäminen.
« Vastaus #2 : 23.04.2007, 02:08:17 »
Tuli kiivettyä Teidelle muutama vuosi sitten 4 kertaa. Muistaakseni nousu ylätasangolta kesti pari tuntia, nopein kaveri taisi vetää puoleentoista. Nousuahan kertyy noin 1500m, ja loppuvaiheessa happi meinaa loppua kokonaan. Jos koittaa juosta, jaksaa ehkä 10m ennen kuin lyyhistyy maahan. :)

Itäpuolelta kiemurteli huipulle ihan hyvä polku. Polun ulkopuolelle ei paljon kannata hairahtua, sen verran ikäviä laavakikkareita siellä lojuu. Vettä on hyvä olla, mutta ei suinkaan kuutta litraa. Muistaakseni litrakin riitti hyvin. Riippuu tietenkin kelistä ja omasta nesteenkulutuksesta.

Tärkein asia mikä kannattaa tarkastaa on sää. Jos huippu on pilven peitossa, ei sinne kannata yrittää. Silloin on nimittäin ylhäällä todella kylmää, tuulista ja sateista. Huipulla on ehkä 30 astetta kylmempää kuin rannalla, ja 15 astetta kylmempää kuin ylängöllä.

Mutta onpahan hieno mäki. Ilman muuta saaren kohokohta.

Karvinen

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
  • Sähköposti
Raportti: Teidelle kiipeäminen.
« Vastaus #3 : 04.05.2007, 23:23:28 »
Lainaus käyttäjältä: Nightrunner
Tuli kiivettyä Teidelle muutama vuosi sitten 4 kertaa. Muistaakseni nousu ylätasangolta kesti pari tuntia, nopein kaveri taisi vetää puoleentoista. Nousuahan kertyy noin 1500m, ja loppuvaiheessa happi meinaa loppua kokonaan. Jos koittaa juosta, jaksaa ehkä 10m ennen kuin lyyhistyy maahan. :)

Ei kyllä onnistu kahteen tuntiin keskivertotallaajilta. Kuntosalilla kävelymatolla 15% nousulla voi vaikka kokeilla (10kg:n reppu selkään;). Ja salilla riittää tuota happea. Netissä puhutaan about neljästä tunnista. Itsehän kävelin alas, joten omakohtainen kokemus noususta puuttuu.

Sää tekee paljon. Meillä aurinko porotti täysillä ja me tyhmät käräytimme päänahan ja vesikin loppui loppumatkasta.

BTW: Cueva del Hielo (jääluola) on täysin ilman mitään opasteita, joten kannattaa etsiä GPS-koordinaatit netistä, jos sen haluaa löytää. Meillä se jäi seuraavaan kertaan:)

Aquarian

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 68
  • Profiili
Lumitilanne Pico del Teidellä..?
« Vastaus #4 : 15.01.2008, 23:24:11 »
Ylös! Tunnustaako kukaan olleensa hiljattain Teneriffalla?

Teiden huipulla näyttäisi olevan jonkin verran lunta, nyt kiinnostaa tuoreet kokemukset vaikuttaako lumitilanne jotenkin patikointiin? Kuinka paljon ja paksusti lunta reitillä on, pystyykö kapuamaan 'normaalisti' ylös?

ekvaattori

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Pico de Teide_mistä lupa ylöskiipeämiseen ?
« Vastaus #5 : 14.03.2009, 10:01:39 »
Tervehdys,

olen matkalla Teneriffalle ja sielä päämääränä on Teide´n kukkula.

- > tiedustelisin, onko kukaan hakenut luvan St.Cruzin toimistosta, jotta voisi kivetä ne viimeiset 250 metriä ? Jos on, niin minkä hintainen se lupa on ?

Terveisin
Ekvaattori
Little bit busy; two hands, three monkeys..

Roopatra

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 289
  • Profiili
Vs: Pico de Teide_mistä lupa ylöskiipeämiseen ?
« Vastaus #6 : 14.03.2009, 19:46:27 »
Ensimmäiset luvantarkastajat tulevat huipulle vievälle polulle vasta klo 9.00 aamulla päivän ekan Telefericon mukana. Lupaa et tarvitse jos olet siihen mennessä kiivennyt huipulle ja alas huipulle johtavalta polulta. Eli jos olet yötä refugiossa on aika helppoa lähteä auringon noustessa tai jopa aikaisemmin katsomaan auringon nousua huipulle ja laskeutua sen 200m alaspäin ennenkun ekat tarkastajat tulee.

Luvan saa sieltä Santa Cruzin toimistosta, vaikken osaakaan sanoa paljon maksaa. Jätin itse huipun väliin kun en jaksanut sitä lupaa hakea. Maisemat on kuitenkin jo melkoiset sieltä 3500m:kin. ;)

nl

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 798
  • Profiili
  • kotisivuni
Vs: Pico de Teide_mistä lupa ylöskiipeämiseen ?
« Vastaus #7 : 16.03.2009, 02:24:12 »
Olen kerran käynyt hakemassa sen luvan, eikä se kauhean kallis muistaakseni ollut. Tästä on kyllä jo monta vuotta. Siihen tarvitsi ainakin silloin myös passikuvan.

Huipulle kiipeäminen jäi sitten kuitenkin lopulta väliin.
Kotisivuillani on niin matkajuttuja kuin matkakuviakin (katso mm. uusimmat kuvat Armeniasta ja Itä-Karibialta).

ekvaattori

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: Pico de Teide_mistä lupa ylöskiipeämiseen ?
« Vastaus #8 : 22.03.2009, 02:48:19 »
Tervehdys,

kiitokset tiedostanne, vaikka viimehetkillä päätin kuitenkin matkustaa muualle eli lepolomalle "tylsään" Hurghadaan, Epygtiin. Kolunnen Luxorin, annan kameran laulaa, ja lepään auringossa loput aikaa. Nyt on aika relata lämpimässä, vain hieman kuvaustöitä tehden.

Cairoon, ja pyramideille mennen seuraavalla kerralla, kun haluaisin senkin joskus kokea, kommentit ovat ainakin olleet sen verran rohkaisevia.. ;) Välillä on vaan hyvä olla paikallaan tekemättä mitään, ja jos on lämmintä, loppuu tää palelu ja loska - p**ka. Suomessa ei ole oikein talvi, eikä ainakaan kesä.

Terveisin
ekvaattori

Yhdistetty Teide-ketjuja. -Milma
Little bit busy; two hands, three monkeys..

Bird

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 123
  • Profiili
Vs: Pico de Teide
« Vastaus #9 : 05.12.2009, 04:37:18 »
Nostellaas ketjua. Jollain ihmeen irrationaalisella tavalla tämä paikka on alkanut kiinnostaa, vaikkeivät nämä aurinkokohteet muuten kiinnostakaan edes vähää alusta.

Eli tuosta vuoriluvasta kaipaisi lisätietoja, joku varmaan kuitenkin on tuollakin viime aikoina käynyt. Tästä nyt näkyy nimittäin googlettamalla vähän vaihtelevaa tietoa olevan. Mahdollisen matkan ajankohta voisi olla joskus ensi vuoden tammi-helmikuussa.

Eli onko lupa sidottu juuri johonkin tiettyyn päivään ja kellonaikaan vai ei? Pitääkö se hankkia minkä verran etukäteen? Vai toimisiko homma jopa niin hienosti ja yksinkertaisesti, että vaikka reissun ekana tai viimeistään toisena päivänä käyt vaan hankkimassa sen luvan, sitten seuraat sääennusteita, vuokraat auton ja ajat kohti vuorta sopivana ajankohtana huipulle nousu tavoitteena?

Kaikenlainen muukin info toki kelpaa, mutta tämä lupakäytäntö nyt lähinnä eniten herättää kysymyksiä.

Bird

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 123
  • Profiili
Vs: Pico de Teide
« Vastaus #10 : 05.02.2010, 23:27:32 »
Vastaanpas sitten itselleni. :) Eli viime viikon torstaina noin kello 12.00 paikallista aikaa tuli Teide huiputettua.

Vuoriluvan sai anottua kansallispuistotoimistosta (yhteystiedot) sähköpostilla, kun oli viikkoa ennen asialla. Lomakkeen tiedot täytettynä ja liitteeksi passeista kuvat digikameralla, se riitti. Vastaus tuli vajaassa parissa työpäivässä. Nousuluvat jaettiin ilmeisesti kahden tunnin jaksoilla, koska itse saimme vuoriluvan ajankohdalle klo 11-13.

Torstaiaamuna lähdettiin sitten melko aikaisin liikkeelle ja ajettiin Telefericon ala-asemalle niin, että oltiin perillä vähän ennen kymmentä. Siihen aikaan jonoja ei ollut vielä juurikaan, joten ylhäällä oltiin nopeasti. Iltapäivällä poistuessa tilanne olikin sitten jo toinen ja parkkipaikalla autoja moninkertaisesti.

Vuorilupien tarkastuspiste oli heti yläasemalta lähtevän polun alkupäässä. Pari virkailijaa tsekkasi passien ja muiden papereiden täsmäämisen heillä olleeseen lappuun. Toivottivat hyvää matkaa ja neuvoivat, ettei polulta tule poistua, koska ollaan kansallispuistossa yms.

Itse nousu oli yllättävän rankka, vaikkei se noin 200 metriä ylöspäin ehkä paljolta kuulostakaan. Polku oli paikoin kuin jyrkkiä portaita olisi kiivennyt (toki "askelmat" vaan aika paljon huonompia) eli olihan siinä hyvä pitää pientä taukoa välillä.

Etukäteen en ehkä ihan täysin kuitenkaan jaksanut uskoa näitä varoituksia vähäisestä hapesta, mutta näin se vaan tosiaan sitten meni. Tämä on toki täysin yksilökohtaista (eikä kait liity paljoakaan henkilön fyysiseen kuntoon, vaan lähinnä geneettisiä ominaisuuksia), mutta itse koin nousun aikana välillä yllättävää huimausta eli pakko oli sen takia pysähdellä, vaikka muuten olisikin jaksanut kavuta. Myös vuorelta alas tullessa oli paikoin vastaavia oireita, vaikka toki muuten kävely olikin kepeää siihen suuntaan.

Noh, toivathan nämä pienet vaikeudet toki hommaan rutkasti lisää aitoa valloituksen henkeä. :) Eli hieno kokemus ehdottomasti! Huipulla tuli ihasteltua maisemia sitten puolisen tuntia. Vaatettakin oli päällä riittävästi eli runsaasti ja pipo korvilla, joten ei tullut edes kylmä, vaikka pakkasta oli ja tuuli puhalsi ajoittain todella kovin.

Noin muuten voisi sanoa, että Teneriffa oli kokonaisuutenakin oikein positiivinen kokemus. Reissu tuli otettua äkkilähtönä 385 eurolla (suorat lennot Joensuusta, hyvä keskustahotelli yms.) eli rahalle sai loistavasti vastinetta. Tukikohtana toiminut Puerto de la Cruz ei toki varmasti ollutkaan niitä pahimpia junttituristipaikkoja, mutta auton vuokraus useammaksi päiväksi oli silti todella oikea (ja kustannustehokas) veto. Tuolla oli hyvinkin paljon ns. järkevää tekemistä, ja rannalla ei muuten tullut edes käytyä kertaakaan. :D

jurppe

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 175
  • Profiili
Vs: Pico de Teide
« Vastaus #11 : 23.02.2010, 15:53:13 »
Noin muuten voisi sanoa, että Teneriffa oli kokonaisuutenakin oikein positiivinen kokemus.

Toivottavasti kovin moni mualla reissaaja ja 'rantapaikkojen vihaaja' ei keksi samaa  ;) Saarelta löytyy tarvittaessa hyvinkin rauhallisia sopukoita. Laavakentät, mänty- ja laakeripuumetsät ovat ainakin minulle käymisen arvoisia paikkoja, kaksi kertaa on tullut piipahdettua Teneriffalla ja taidan käydä vielä uudestaankin.

Puerto de la Cruz on mielestäni myös suhteellisen viihtyisä kaupunki, ainakin verrattuna Torremolinoksen, Playa del Inglesin ja Playa de las Americasin kaltaisiin turistighettoihin.

Aurinkomatkalla

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: Pico de Teide
« Vastaus #12 : 19.01.2013, 10:10:54 »
Teneriffa oli kaikkinensa myönteinen yllätys. Jos Teneriffalle menee ja liikkuminen vähänkin kiinnostaa, niin Teiden maastot ovat nähtävä.

Kävimme Puerto de la Cruzista päivän reissun Teiden maastossa - emme huiputtaneet. Kiitos noista vinkeistä lupa-asioihin.

http://aurinkomatkalla.blogspot.fi/2013/01/teide-paivaretki-puero-de-la-cruzista.html