Mikä on ko. paikan erikoisuus? Itselleni tulee paikasta mieleen lähinnä yliopisto ja kampus.
Kaupunki itsessään kampuksineen ja niiden sekaan lomittuvine kauppoineen ja kuppiloineen on minun mielestäni elämys. Monet kampukset (colleget) rakennuksineen ja pihoineen ovat kurkistamisen arvoiset.
En tiedä, mitä se meistä kertoo, mutta minulla ja matkakumppanillani on itse asiassa brittiläisten kaupunkien arvoasteikko, jonka toinen pää on Oxford/Cambridge/Bath ja toinen pää on Sheffield/Swansea (metropoleja ei luokitella tällä menetelmällä, tosin Lontoon kaupunginosista Richmond on päässyt kyytiin, Oxford-päähän skaala). Autolla kun ajellaan ympäri-ämpäri, tulee käytyä aika monessa kaupungissa.
Tuonne Oxford-päähän asteikkoa pääsevät ne kaupungit, joissa on kompakti, käveltävä ja katseltava keskusta, historiaa, kivoja kirjakauppoja, hyviä kuppiloita ja ihan oikeasti elämää - mielellään myös sunnuntaisin. Niin ja ovat yleensä myös suhteellisen siistejä kaupunkeja, siis siten, että roskia ei loju ihan joka paikassa.
Jos harrastaa mitään vähänkään tieteelliseen viittaavaa, Oxfordin kirjakaupat ovat ainakin Iso-Britannian parhaat, tekisi jopa mieleni sanoa, että ehkä maailman parhaat fyysiset kirjakauppatilat. Cambridge ja Lontoo tulevat sitten kannoilla, mutta jotenkin takaraivoon on iskostunut sellainen "mutta Oxford on vielä parempi", tiedä sitten, pitääkö se todella paikkansa. Ainakin sieltä on joka pysähdyksellä tarttunut mukaan todellisia aarteita...
Lisäksi kiinnostaa kovasti second hand-kaupat, löytyykö niitä?
Useimmissa pienissä ja keskisuurissa brittikaupungeissa on pääkadun (High Street) läheisyydessä ns. charity shopeja eli hyväntekeväisyysketjujen käytettyjen vaatteiden kauppoja. Niissä on usein myynnissä ihan laatutavaraa, itse olen netonnut useammankin kauniin Laura Ashley-mekon ja jopa yhden edullisen juhlapuvun tuollaisista (istui kuin valettu...). Kannattaa ehkä verrata paremminkin UFF:ään kuin Pelastusarmeijaan, jos tästä nyt on mitään iloa.
Oxford on paitsi opiskelukaupunki myös suhteellisen hyvinvoivan oloinen paikka, joten charity shopit kannattaa luultavasti nuohota. Luultavasti siellä on muutakin, mutta esim. "Oxfam", "Red Cross" ja "Heart Foundation" ovat hyviä avainsanoja (on noita muitakin, nimet vain eivät ole jääneet mieleen).
Entä onko hyviä ruokapaikkavinkkejä (rasvainen ruoka ei innosta).
Visiitit Oxfordiin ovat jääneet lyhykäisiksi, mutta ainakin Cambridge on täynnään kaikenlaisia edullisia ruokakuppiloita. Jos "rasvainen"="brittiruoka", etnopuolella on tarjontaa. Mutta jos "rasvainen"="mikä tahansa rasvainen", joutuu jo vähän enemmän hakemaan. Me syömme aika usein lounaaksi "päivän keiton", joka on Englannissa(kin) hämmästyttävän usein joku suhteellisen vähärasvainen kasvissosekeitto, esim. potato and leek tai tomato and herbs. Päivän keittoa tarjoavat teehuoneet (tea rooms), pubit, museokuppilat jne.
Pubeissakin saa aika usein ranskalaisten perunoiden sijasta riisin tai keitetyt perunat tai uuniperunan, jolloin esim. kananrinta vihannesten ja uusien perunoiden kera on jo ihan asiallinen ja suhteellisen vähärasvainen annos. Riippuu tietty vähän paikasta, ruoan perässä kannattaa mennä "ruokapubin" oloiseen paikkaan, Wetherspoons on yksi ketju, joka on aika varma tapaus; ei huippuruokaa, mutta listassa on ihan ns. normaalirasvaista ruokaa kohtuullisesti eikä pelkkää uppopaistettua.
Iloksemme muuten huomasimme vapun tienoon reissulla, että Brittilän pubit ovat kovasti muuttumassa ja muuttuneet savuttomiksi! Pohjois-Walesissa sijainnut lähipubimme oli yksinkertaisesti savuton, kaikki baaritytöstä alkaen kävivät ulkona tupakalla, joten sisällä oli aika raikasta ja mukavaa.
Olemme Oxfordissa kuun vaihteessa 8 päivää, reissukaverinani on enimmäkseen vuoden ikäinen vauva.
Oxford on muistaakseni vähän mäkisempi kuin Cambridge, mutta molemmissa on laaja kävelykeskusta ja isot puistot, mikä tarkoittaa sitä, että voit työnnellä vauvaa rattaissakin ilman, että tarvitsee pelätä jalkoihin jäämistä (esim. Lontoossa rintareppu/rinkka/kantoliina lienee kätevämpi, metrossakin on älyttömästi portaita jne; eikä rattaita juuri näekään). Ja noita teehuoneita ja muita kuppiloita, jonne vauvan voi hyvin viedä, on myöskin tarpeeksi.
Haluaisin tehdä päiväretkiä lähiseudulle, muuallekin kuin Lontooseen.
Pakko tunnustaa, että kun en ole Oxfordissa ollut keskenäni, niin en ole perehtynyt julkisen liikenteen reitteihin... Vähän vaikoilin kartasta ja junan aikatauluja ja totesin, että Oxfordista Windsoriin pääsisi noin tunnissa (yksi vaihto) ja Oxfordista Bathiin (Bath Spa on virallinen nimi) kestää yhdellä vaihdolla tunti ja risat, nopeimmillaan 1 t 10 min. Näitä kahta tarjoan siksi, että molemmat ovat käveltäviä pienehköjä kaupunkeja (jos mäet eivät haittaa), joissa nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä asemalta. Windsorissa on tietysti linna, Bathissa roomalainen kylpylä ja pukumuseo sekä tietysti Jane Austen -tunnelmaa.
Varmasti lähempääkin löytyy katsottavaa, ei vain tule mitään hirmu erikoista mieleen tällä istumalla, itse Oxford kujineen ja kirjakauppoineen on riittänyt meille päivävisiiteillä.
Tässä Oxfordin turistisivut:
http://www.oxford.gov.uk/tourism/(Täältä löytyy varmasti noita shoppailujuttujakin.)
Jaha, esimerkiksi Winston Churchillin syntymäpaikka ja Marlborough herttuan koti Blenheim Palace (on toivomuslistallani, en ole vielä päässyt käymään) on helpon bussimatkan päässä Oxfordista, luultavasti matka ei maksakaan kuin jonkun punnan:
"By Bus
The No.20 to Woodstock runs from Oxford Train station and Gloucester Green to the gates of Blenheim Palace on Hensington Road in Woodstock. Please ask the bus driver identify the appropriate stop. The bus runs every 30 minutes. "
Lähde ja lisää ko. palatsin aukiolosta jne jne (nämä ovat yleensä auki kesäkauden eli pääsiäisestä lokakuun loppuun):
http://www.blenheimpalace.com/visiting/findingu.htmEntä hintataso muuten Lontooseen verrattuna?
Lienee vähän halvempi kuin Lontoon keskusta, opiskelijapaljoudenkin takia. Vaikka Brittilä on yleisesti ottaen Suomen pääkaupunkiseutua kalliimpi, en Helsingin kahvilahintoihin tottuneena koskaan jaksa lakata hämmästelemästä, kuinka halvalla hyvän teekupillisen ja ison kaakunpalan voi saada (yhden hengen teekannu = kaksi kupillista maksaa plusmiinus punnan, kaakku turistirysässä luokkaa puolitoista puntaa). Vain Starbucks on ainakin yhtä kallis kuin Helsingin keskustan kuppilat, esim. National Trustin kartanoiden teehuoneet ovat minusta suorastaan halpoja välillä, kaupunkien pikkuteehuoneista puhumattakaan.
Samoin esimerkiksi 2 litran vissy- tai limupullo ei maksa yhtään mitään, jos ostaa paikallista Pirkkaa eli esim. Sainsbury-vettä, halvimmillaan taitaa maksaa 39 penceä/2 litraa. Peruseväät kuten leipä, rehut ja jogurtti ovat olleet samoissa hinnoissa kuin täällä Suomessakin, niiden hintaa en ole viime vuosina enää joutunut kauhistelemaan, vaikka kiltisti laskenkin kaiken aina euroiksi (ts. kerrotaan puntahinnat puolellatoista). Eli siis suunnilleen sillä pitäisi pärjätä kuin Suomessakin, jos välttää ihan pahimmat turistirysät ja tankkaa ennemmin jossain kaupunkilaisten suosimassa marketissa.
Mukavaa matkaa itse kullekin, Oxford on reissun arvoinen!