Kroatia

 (Luettu 391077 kertaa)

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 746
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Vs: Kroatia
« Vastaus #580 : 18.07.2017, 15:29:59 »
En lähtisi viettämään yhtä viikkoa kolmessa maassa (Kroatia, Montenegro, BiH), vaikka pieniä ovatkin. Matkoihin ja rajamuodollisuuksiin kuluu kuitenkin aikaa. Eipä siinä ehdi kuin siirtyä paikasta toiseen ja itse paikat jäävät pelkän iltaelämän varaan.
Ei Split mielestäni ole mikään huono valinta, onhan sielläkin nähtävää ja rantoja. Lisäksi sieltä on erittäin helppo lähteä saarille. Ehkä luitkin linkkini lokakuulta 2015, kun oman reissuni päätteeksi vietimme miehen kanssa yhteisen lomaviikon. Hän lensi Splitiin, josta lähdimme jo samana päivänä Hvarin saarelle kolmeksi yöksi. Koska Split on meille entuudestaan tuttu kaupunki, loput neljä yötä vietimme Trogirissa (Ciovon saarella). Lokakuussa alkoi sää olla jo epävakainen, mutta syyskuu on tosi hyvä ajankohta. Koko reissun kaikki siirtymiset hoituivat busseilla ja lautoilla.
« Viimeksi muokattu: 23.07.2017, 16:50:05 kirjoittanut illusia »
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

servechilled

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 443
  • Profiili
Vs: Kroatia
« Vastaus #581 : 18.07.2017, 15:39:27 »
^^ Onhan tuo aika tiukka ja suoritushenkinen suunnitelma viikon reissuun. Mutta jos haluatte maksimoida kohteiden ja nähtävyyksien määrän niin mikä ettei! Ainakin Dubrovnik ja Kotor ovat sen verran pieniä paikkoja, että "pakolliset" nähtävyydet ehtii kyllä kiertää päivässäkin. Mutta eipä juuri jää aikaa yleiseen tunnelmointiin...

Itse käytin aikanaan viikon Dubrovnik - Kotor - komboon eikä tullut aika pitkäksi.

softhead

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 130
  • Profiili
Vs: Kroatia
« Vastaus #582 : 18.07.2017, 15:52:05 »
Ihan ajettava matka tuolla ajalla. Varsinkin jos ei jaksa rannalla makoilla. Muistakaa tarkistaa, että auton saa viedä naapurimaihin. Hotelleista kannattaa tarkistaa ilmainen pysäköinti.

Viivula

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kroatia
« Vastaus #583 : 18.07.2017, 17:30:59 »
Aloin itsekin miettimään asiaa ajateltuani, että taitaa olla liian mahtipontinen suunnitelma ja menee vain juoksemiseksi paikasta toiseen.
Seuraava tilaisuus päästä ilman lapsia matkalle saatta olla kymmenen vuoden päästä niin yrittää ahmia vähän liikaakin. Liikaa hienoja paikkoja ja liian vähän aikaa. Kaikkea ei vain voi ehtiä näkemään. Tuo Kotor taidetaan sitten jättää välistä.
Tässä kommentteja ja blogitekstejä lukiessa löytyy yhä enemmän ihan läheltä Splitiä hienoja paikkoja.
Hvarin saari tuntuu olevan juurikin yksi paikka mitä moni suosittelee.^^
Pitää tutkia enemmän kuinka paljon menee aikaa noiden kiinnostavien kohteiden siirtymissä ja katsoa minne kaikkialle kannattaa edes yrittää ehtiä.

manok

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 116
  • Profiili
  • Matkailua pilke silmäkulmassa http://auringonalla.pallontallaajat.net/
Vs: Kroatia
« Vastaus #584 : 18.07.2017, 18:09:25 »
Jos vielä pitäydytään alkuperäisessä suunnitelmassa, niin kiertäisin tuon reitin toisin päin, niin rantatie aukeaa kaikessa kauneudessaan, kun olette merenpuoleisella kaistalla. Siitä on myös helppo luikahtaa levikkeille filmaamaan. Rantatie on lähes koko matkan sulkuviivaa ja liikennettäkin on sen verran, että toiselta kaistalta se on hankalampaa.

Jos olette hyvissä ajoin perillä, vuokratkaa auto kentältä ja ajakaa suoraan Makarskaan. Tosi mukava soppelin kokoinen kaupunki, missä itse olisin helposti viihtynyt viikon. Dubrovnink on täynnä turisteja ja siellä käynnin jälkeen voi vaikka majoituksen katsella muualta. Kotoria ei kannata jättää välistä, sillä Kotorin lahti on yksi maailman kauneimmista paikoista ja ainakin meidän reissun yksi kohokohtia. Kotorista Mostariin ajaa 4-6 ssa tunnissa ja maisemat on kauniit. Mostar oli omalla reissulla hienoin yllätys ja oltais viihdytty pitempäänkin. Mostarista Splitiin väli on uudehkoa motaria, eikä matka vie kuin hetken. Splitiin en kovin kauan jättäisi aikaa, ehkä viimeisen yön. Nuo kaikki mainitsemani paikat on mielestäni paljon kiehtovampia.

Ei tuo mikään hullumpi suunnitelma ole, me ajettiin tuo reitti viikossa. Kotorissa ja Makarskassa oltiin 2 yötä, eikä ollut ollenkaan kiireen tuntua.

Auto kannattaa vuokrata nollaomavastuulla esim. Autoeuropelta. Se lupaa palauttaa rahat jos vuokraamo perii jotain klommomaksua. Kymmeniä kertoja vuokrattu ilman ongelmia. Muistakaa tarkistaa auto, kuvata ja merkata soppariin pienimmätkin naarmut vieläpä virkailijan kanssa. Palauttaessa sama homma ja kuittaus, että kaikki ok. Tahtovat saman naarmun maksattaa useaan kertaan, jos ei ole huolellinen.
Selvittäkää vaikka sähköpostilla rajanylitysmaksu vuokraamolta. Muistaakseni Fleetillä se oli 6 euroa per päivä koko vuokra-ajalta.

Niin, ja jos olette vuokranneet vaikkapa Autoeuropen kautta nollaomavastuulla, niin mitään lisävakuutuksia ei tarvitse perillä ottaa vaikka kuinka tyrkyttävät. Monesti yrittävät väkipakolla myydä.

Jos taas päätätte jäädä Splitiin, niin saarille sen jälkeen, kun olette käyneet Krka National Parkissa.

Oma reissumme blogin muodossa: http://auringonalla.pallontallaajat.net/2015/10/01/split-kroatia/

Vinkkejä löytyy mm. majoituksen ja autonvuokrauksen suhteen. Tosi hieno reissu teillä tulossa :D

hiirimato

 • Aloittelija
 • Viestejä: 16
  • Profiili
Vs: Kroatia
« Vastaus #585 : 18.07.2017, 23:29:33 »
Vuosi sitten mulla tuli vajaassa kahdessa viikossa lähes tuhat kilometriä pelkästään Trogir-Split-Makarska välillä. Moottoritie on nopea mutta rantaa pitkin toki maisemaa enemmän. Se rantatie vaan on auttamattoman hidas ja tukkoinen tie pitempään matkaamiseen, useine pullonkauloineen. Mm. Ciovo-saarelta Trogirin keskustaan (matkaa n. 2km) kesti autolla ruuhka-aikaan n. 2- 3 tuntia. Samoin Podstrana- niminen kylä vei aikaa reilusti läpiajettaessa. Juurikin näitä uutisten tulipaloalueita tuli paljon kierrettyä.  Makarska-kaupungin kupeessa on hulppea Sveti Jure - vuori(n 1.8km). Sen huipulle vie n. 20km pitkä mutkikas tie, suosittelen käymään esim. autolla, mopolla/mönkijällä. Aikaa kannattaa varata  useita tunteja. Näköalaa riittää.


jokuli

 • Reissaaja
 • Viestejä: 40
  • Profiili
Vs: Kroatia
« Vastaus #586 : 22.07.2017, 17:56:22 »
Jättäisin matkayhtiön (ja siten myös Splitin) tästä pois eli vaikka idea Kroatiasta tuli matkatoimistojen äkkilähdöistä, niin lennot suoraan Dubrovnikiin vähentää ajokilometrejä selvästi. Ette kuitenkaan ehtisi yöpyä montaa yötä varatussa hotellissa, vaan joutuisitte räätälöimään matkaa itse. Siirtymät vievät yllättävän paljon aikaa, vaikka syyskuussa pahimmat ruuhkat ovat jo ohi. Aikataulut on laskettu jollain teoreettisella mallilla ja usein aikaa menee selvästi enemmän. Rantatien maisemia riittää lyhyt pätkä ja loput voi ajaa moottoritietä. Kotor, Mostar ja Dubrovnik ovat monelta osin aika samankaltaisia, joten ottaisin tohon korvaamaan jonkun noista ainakin yhden muun esim. luontokohteen (vaellusta vuorilla, lähikyliä, saaria, rantaa ym).

Meitä on moneen junaan ja vielä asemillekin, mutta... Kotorin lahti on toki upea, mutta mielestäni itse kaupunki on maanpäällinen helvetti. :) Lukemattomia liikkeitä myymässä todennnäköisesti Kiinassa tehtyä paikallista käsityötä eli turistikrääsää parhaaseen hintaan juuri sinulle ystäväni. Näissä toki nyt tekstinä I sydän Montenegro/ Kotor ja pari kissaa, mutta samoissa tuotteissa Mostarissa I sydän Mostar ja Dubrovnikissa I sydän Croatia. Välillä voi toki rentoutua ja ostaa kahvilasta ylihintaista "paikallista" Nescafeeta ja kokista. Kotorissa vielä plussana ilmaiset kylkiäiskaljat houkuttelemassa tietyntyyppisiä matkaajia. Kaikkialle on todella pitkät jonot, kun tuhansia matkaajia vetävät risteilyalukset mahtuvat kapeaan vuonoon. Lämpimät ja näin keskikesällä jopa kuumat kivirakenteet huokuttelevat turisteja enemmän vain ampiaisia, joita on ihan kaikkialla. Mostar ei paljoa houkuttelevampi, mutta Dubrovnik jo sentään muutakin kuin vain turistikohde.

manok

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 116
  • Profiili
  • Matkailua pilke silmäkulmassa http://auringonalla.pallontallaajat.net/
Vs: Kroatia
« Vastaus #587 : 23.07.2017, 11:47:50 »
Aika jännää, miten erilailla eri matkaajat kokevat samat paikat. Syyskuussa ei turisteja ollut liiaksi asti, kuin Dubrovnikissa. Kotorissa oli yksi risteilijä satamassa, ja näihin matkaajiin törmäsi päivällä, muttei enää illalla. Muutenkaan en muista, että missään paikassa olisi ollut erityisen ruuhkaista. Kannattaa vilkaista ylläkirjoittavan Illusian matkablogia! Sieltä saa hyviä vinkkeja Balkanin matkailuun, kuten myös moneen muuhunkin paikkaan. Illusia on kokenut omatoimimatkailija jonka jalanjäljissä on käyty monet hienot paikat, mitkä muuten olisi jääneet käymättä, eikä niistä välttämättä olisi edes kuullutkaan.

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 746
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Vs: Kroatia
« Vastaus #588 : 23.07.2017, 16:59:43 »
Jos päädytte Dubrovnikin lentoihin niin mahdollisuudet ovat suuntaan ja toiseen. Vuokra-autolla ehditte ehkä molempiin suuntiin, mutta en edelleenkään suosittele hosumista, vaan matkasta ja toisistanne nauttimista. Mostar on yksi minun suosikeistani, vaikka onkin päivisin turisteja täynnä. Muuten  hyvin tunnelmallinen ja edullinen kaupunki. Jos lähtee Montenegron suuntaan, ennen Kotoria on pieni (romanttinen!) rantakylä Perast, todella viehättävä paikka. Siitä ei ole kuin lyhyt bussimatka Kotoriin, jossa ei mielestäni ole mitään vikaa. Viime syksynä majoituimme lahden toiselle puolelle, vastapäätä vanhaa kaupunkia ja satamaa ja saimme olla todellakin rauhassa. Toki päivittäin kävimme vanhassa kaupungissa ja minun oli taas kavuttava linnoitukselle.
Tässä linkki syksyn 2015 reissuun, eteenpäin pääsee klikkaamalla alhaalta vasemmalta "Uudempi teksi":
https://illusiafinland.blogspot.com/2015/10/dubrovnik.html
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

ABCDEFG

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: Kroatia
« Vastaus #589 : 21.08.2017, 13:24:48 »
Lähden viikon päästä ensimmäiselle Kroatian matkalle. Kohteena tarkemmin Split.

Mikä on järkevin tapa toimia rahan kanssa. Miten siellä pärjää Visalla näin yleisesti?  Kannattaako käteistä nostaa Suomessa ja vaihtaa täällä paikalliseen valuuttaan, vai vasta Kroatiassa?

Niin ja mitkä ovat Splittiin mennessä mielestänne ne must -paikat mitä siellä kannattaa nähdä?

Zambba

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 147
  • Profiili
Vs: Kroatia
« Vastaus #590 : 21.08.2017, 18:33:04 »
Lähden viikon päästä ensimmäiselle Kroatian matkalle. Kohteena tarkemmin Split.

Mikä on järkevin tapa toimia rahan kanssa. Miten siellä pärjää Visalla näin yleisesti?  Kannattaako käteistä nostaa Suomessa ja vaihtaa täällä paikalliseen valuuttaan, vai vasta Kroatiassa?

Niin ja mitkä ovat Splittiin mennessä mielestänne ne must -paikat mitä siellä kannattaa nähdä?

Kortti käy harvemmin kuin Suomessa, mikä ei lie yllättävää suomalainen korttimaksamisen yleisyys huomioiden. Esimerkiksi pienimmät majoituspaikat odottavat saavansa käteistä. Pienenä yllätyksenä vuoteen 2014 verrattuna majoituspaikat olisivat ottaneet tänä vuonna vastaan jopa mieluummin euroja kuin kunia. Kannattaa kuitenkin varautua hoitamaan maksuja kuna-käteisellä.

En osaa sanoa, millaiseen hintaan euroja otetaan vastaan rahanvaihdossa Kroatiassa, mutta ainakin asuntovelallisena rahaa sai omasta suomalaisesta pankista ihan edullisesti. Forexin kurssi ei ole yhtä hyvä.

Ykkösnähtävyys kaupungissa on varmastikin Diocletianuksen palatsi, minkä päälle vanha kaupunki on rakentunut, sekä sitä viistävä rantakatu. Toivottavasti syyskuun alussa sinne mahtuu jo sekaan  :)

Splitistä pääsee laivalla ja bussilla vähän joka suuntaan retkiä ajatellen.

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 746
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Vs: Kroatia
« Vastaus #591 : 21.08.2017, 19:01:14 »
Forexin kurssi on huonoin vaihtoehto, kannattaa vaihtaa vain ensimmäisen päivän (bussimatka kentältä ym). tarve. Itse vaihdan aina Kroatiassa valuutan pankissa, kunhan on arkipäivä. Viime viikolla kunan kurssi oli Istriassa 7,34. Ollut sesongin ulkopuolella parempikin, esim. Dubrovnikissa 7,55.
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

ABCDEFG

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: Kroatia
« Vastaus #592 : 21.08.2017, 21:59:41 »
Forexin kurssi on huonoin vaihtoehto, kannattaa vaihtaa vain ensimmäisen päivän (bussimatka kentältä ym). tarve. Itse vaihdan aina Kroatiassa valuutan pankissa, kunhan on arkipäivä. Viime viikolla kunan kurssi oli Istriassa 7,34. Ollut sesongin ulkopuolella parempikin, esim. Dubrovnikissa 7,55.

Eli olet vaihtanut etukäteen Suomen puolella tuon verran mitä Kroatiassa kuljetukseen kentältä tarvitaan ja sitten kaiken muun Kroatiassa suoraan pankissa?

Eikös tuolla Splitin lentokentällä tai muuallakin voi nostaa suoraan paikallista valuuttaa pankkiautomaatista?


efuman

 • Aloittelija
 • Viestejä: 6
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kroatia
« Vastaus #593 : 21.08.2017, 23:27:45 »
Kotoria ei kannata ohittaa. Ollaan nyt majoituttu täällä 3 päivää ja 2 jäljellä. Itse kotorinlahteen riitti 1 päivä mutta tästä on ollut kiva tehdä vuokra-autolla päivän reissuja ympäriinsä.  Kuvia reissusta löytyy instasta #dahlmanit2017 päivittelen jotain juttua omaan threadiin reissusta matkan varrelta ja teen sit isomman kirjoituksen kun pääsen suomessa tietokoneen äärelle.

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 746
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Vs: Kroatia
« Vastaus #594 : 22.08.2017, 08:02:06 »
Forexin kurssi on huonoin vaihtoehto, kannattaa vaihtaa vain ensimmäisen päivän (bussimatka kentältä ym). tarve. Itse vaihdan aina Kroatiassa valuutan pankissa, kunhan on arkipäivä. Viime viikolla kunan kurssi oli Istriassa 7,34. Ollut sesongin ulkopuolella parempikin, esim. Dubrovnikissa 7,55.

Eli olet vaihtanut etukäteen Suomen puolella tuon verran mitä Kroatiassa kuljetukseen kentältä tarvitaan ja sitten kaiken muun Kroatiassa suoraan pankissa?

Eikös tuolla Splitin lentokentällä tai muuallakin voi nostaa suoraan paikallista valuuttaa pankkiautomaatista?

Juuri  näin. Jos kunia ei ole jäänyt edelliseltä Kroatian reissulta, vaihdan Forexissa vain ensimmäisen päivän tarpeen. Olen päätynyt vaihtamaan käteistä Kroatian pankeissa, koska niissä on paras kurssi eikä kuluja ole. Korttia käytän vain esim. ravintolalaskun tai ostosten maksamiseen.
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

shootarz

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 156
  • Profiili
  • Twitter
Vs: Kroatia
« Vastaus #595 : 23.01.2018, 04:13:08 »
Olen menossa heinäkuussa Splitiin yhdeksitoista päiväksi. Splitin alue tulee varmaan erittäin tutuksi tuossa ajassa, joten haluaisin tiedustella mahtaakohan lähistöllä olla mielenkiintoisia pikkukaupunkeja joissa voisi käydä bussilla tai junalla? Auton vuokraaminenkin on käynyt mielessä. Minulla on siis majoitus koko tuon ajan Splitissä, joten tarkoitus olisi aina palata kämpilleni päiväreissun päätteeksi.
"The journey, not the destination"

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 746
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Vs: Kroatia
« Vastaus #596 : 23.01.2018, 09:50:51 »
Split on tosiaan melko nopeasti katsottu, mutta sieltä pääsee hyvin pois, ilman vuokra-autoakin. Parasta on suunnata saarille, mutta se ei taida onnistua päiväretkenä. Rannikkotietä pitkin on lyhyt bussimatka Trogiriin, joka on viehättävä rantakaupunki. Toisesta suunnasta löytyvät esim. Brela, Omiš ja Makarska, jos rantaelämästä pitää. Ehkä löydät näistä linkeistä jotain sinulle sopivaa:

https://matkakuumeinen.wordpress.com/2015/06/30/kroatian-rannikkoa-ja-saaristoa-syksy-2013/
https://matkakuumeinen.wordpress.com/2015/06/14/kroatia-2009-dalmatian-rannikko/
http://illusiafinland.blogspot.fi/2015/10/omis-kroatia.html
http://illusiafinland.blogspot.fi/2015/10/trogir-ciovon-saari.html
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

tiko987

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: Kroatia
« Vastaus #597 : 07.04.2018, 00:36:32 »
Tuota... Nyt ehkä hiukan höpsö kysymys mutta onko kukaan ottanut mitään rokotuksia ennen Kroatiaan menoa? Lähinnä TBE-rokotteen hankkimista mietin.

Jookoskookos

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 92
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kroatia
« Vastaus #598 : 30.04.2018, 08:52:17 »
Joo ketju luettu lapi ja paljon hyvaa asiaa kylla. Oman reissuni alkuun pari viikkoa aika tasan ja reittisuunnitelma alkaa olemaan jo selva: Dubrovnik-Kotor-Lovcenin kansallispuisto-Ostrogin kalliluostari-Mostar-Jajce-Split ja loppuaikana vahan sen mukaan miten aikaa jaa niin Trogir, Hvar, Krka ja Makarska ja siellakin lahinna tuo Biokovon kansallispuisto. Viikko auto alla ja suht intensiivista autoilua ja toinen viikko sitten bussilla suhailua ja kavelya ja yleista ihmettelya. Muutamia kysymyksia olisi viela jos jollain olisi tuoretta tietoa  :)

1. Rekisteroityminen. Hostellit ilmeisesti hoitavat (jos hoitavat) mutta tata ei vissiin edelleenkaan valvota mitenkaan? Ketjun puolivalissa oli jotain asiaa aiheesta mutta oli viiden vuoden takaa niin tieda sitten onko paivitettya. Mitaan dokumenttia tasta ei kuitenkaan ainakaan hostelleista vissiin saa eli tekivat tai eivat nii tuskin esim rajalla aletaan mistaan systeemista nimia etsimaan tyyppi kerrallaan. Muistan etta joissain maissa sama rekisteroitymissysteemi mutta ikina ole missaan mitaan kyselty...

2. Rajanylitykset autolla. Kolme rajanylitysta edessa (Kroatia-->Montenegro, Montenegro-->BH ja BH-->Kroatia) ja niihin liittyvia muodollisuuksia ja paperihommia tiedustelen. Passi tietenkin ja auton dokumentit (cross broder lappuset eritoten) mutta onko muuta mita tarvitsee tietaa? Vituttaa jo valmiiksi tuo rajoilla odottelu ja mahdollinen sahlaaminen mutta no can do  ;D

3. Autoilu ja maksut. Onko noissa maissa kaytossa Vignette-systeemia eli huolto-asemalta ostat autoosi jonkun tarran tms jolla saat sitten kyseisessa maassa ajaa vai ovatko ainoat maksut nuo tietullit? Romaniassa kavi hassusti kun emme tajunneet tuota Romanian Vignette-tarraa ostaa niin rajalla sitten valvoja niisti siita reilun satkun ja tietenkin omaan taskuun  ;D mutta minkas teet jos sellainen kuului olla ja meilla ei ollut niin oma mokahan se oli :-\ Se vaan ettei uudestaan kavisi samanlaista keissia!

Onko kukaan ajanut tuonne Sveti Juren TV-mastolle Biokovon kansallispuistossa Makarskassa? Katselin etta aikas kapea tie mutta nakymat henkeasalpaavat!  8) Se vahan kiinnostaisi mutta olen yksin liikkeella eika viitsisi turhaa stressia kuitenkaan asiasta ottaa.

laupau

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
Vs: Kroatia
« Vastaus #599 : 30.04.2018, 13:04:19 »
1. Rekisteroityminen. Hostellit ilmeisesti hoitavat (jos hoitavat) mutta tata ei vissiin edelleenkaan valvota mitenkaan? Ketjun puolivalissa oli jotain asiaa aiheesta mutta oli viiden vuoden takaa niin tieda sitten onko paivitettya. Mitaan dokumenttia tasta ei kuitenkaan ainakaan hostelleista vissiin saa eli tekivat tai eivat nii tuskin esim rajalla aletaan mistaan systeemista nimia etsimaan tyyppi kerrallaan. Muistan etta joissain maissa sama rekisteroitymissysteemi mutta ikina ole missaan mitaan kyselty...

Majoituin viime kesänä Budvassa yksityisen henkilön vuokraamassa asunnossa. Vuokraemäntä puhui vielä vähemmän englantia, kuin minä montenegroa(/serbokroatiaa). Yritin kysyä registratsijaa ja politsijaa, mutta täti vain pyöritteli päätään että nou poliis. Mitään lappua ei tietenkään saanut, eikä sellaista kysytty maasta poistuessani.

Kuusi vuotta sitten Sloveniassa majoituin niin ikään yksityisasunnossa, ja siellä veivät poliisiasemalle. Dokumenttia ei saanut, mutta kuulemma jos olisi joku kysynyt, niin ko. poliisiaseman nimi oli syytä pitää mielessä.

edit. Dubrovnikissakaan ei B&B:stä saanut lapun lappua, kuitista puhumattakaan.  ;D