Asiat ovat muuttuneet sen jälkeen kun olet asiaan perehtynyt. Tammikuussa tuli uusi suositus (lainaus KTL:n sivuilta):
Kaksi saksalaista, neljä tanskalaista ja kaksi ruotsalaista, jotka ovat matkailleet Intian Goassa loka─joulukuussa 2006, ovat sairastuneet vakavaan falciparum-malariaan. Sairastuneista suurin osa oli oleskellut Pohjois-Goassa pääkaupunki Panajin pohjoispuolella. Useimmat eivät olleet käyttäneet malarian estolääkitystä. Eurooppalaisten asiantuntijoiden mukaan Intian malariariski on ollut pieni ja estolääkitystä ei ole suositeltu tavallisille turisteille Goaan tai muualle Intian turistikohteisiin. Tapaukset liittyvät ajallisesti poikkeuksellisen runsaisiin sateisiin, joita on esiintynyt alueella lokakuun 2006 jälkeen. Sateet ovat loppumassa ja todennäköisesti malarian riski tulee pienenemään.
Suomalaiset Intian matkailijat eivät ole toistaiseksi sairastuneet vakavaan falciparum-malariaan. Vuoden 2006 aikana Suomessa on todettu kuudella Intiassa matkailleella vivax-malariaa, joka ei yleensä ole vakava, mutta vaatii hoitoa. Tartunnan saaneista suomalaisista kolme oli oleskellut Goassa.
Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi, jos matkan aikana tai sen jälkeen ilmaantuu kuumetta. Malaria-alueelta palaavan matkailijan malarianäyte tutkitaan päivystysluonteisesti.
Erityisesti Goan alueella matkustavien tulee suojautua hyttysten pistoilta.
Malarian estolääkityksen tavoite on estää falciparum-malaria ja sen vakavat komplikaatiot.
Kunnes Intian malariatilanteesta ja lääkeherkkyydestä saadaan lisätietoa, estolääkitystä suositellaan harkittavaksi
1) turisteille, jotka oleskelevat Pohjois-Goassa pääkaupunki Panajin pohjoispuolen rantakohteissa
2) yli 2 viikkoa koko Goan alueella matkaileville
3) matkailijoille, jotka tekevät yli yön kestäviä retkiä maaseudulle
Tähän asti Suomessa on valtaosaan Intiaan matkustaville suositeltu estolääkkeeksi klorokiiniä (Heliopar®).
Suomen uusi suositus estolääkkeeksi on toistaiseksi meflokiini (Lariam®) tai atovakoni ja proguaniili yhdistelmä (Malarone®) tai doksisykliini.
Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia ovat myös muuttaneet toistaiseksi estolääkityssuositustaan.