Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...

 (Luettu 198750 kertaa)

Mr. Voyageur

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 330
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #280 : 08.02.2015, 17:05:39 »
Joitain päällimmäisiä ajatuksia Samoalta ja Fijiltä. Saa kysyä lisää - en tosin takaa tyydyttäviä vastauksia.

Olen samoilla linjoilla nimimerkki Galangan kanssa: Samoa oli oman matkani perusteella Fijiin verrattuna huomattavasti rauhallisempi ja persoonallisempi paikka. Olin liikenteessä low-seasonilla, joten turisteja Samoalla ei käytännössä ollut ollenkaan. Siis ihan oikeasti juuri ollenkaan. Upolua ja Savai'ita reunustavat upeat valkoiset rannat ammottivat tyhjyyttään ja edullista fale-majoitusta oli saatavilla pilkkahintaan. Mielestäni 15 euroa / yö + pari ateriaa on todellakin pilkkahinta Tyynellämerellä, vaikka falemaja onkin käytännössä yksinkertainen seinätön hökkeli risukatolla ja patjalla. Falessa kannattaa varautua erilaisten elikoiden yöllisiin vierailuihin.  ;)

Samoalaiset ovat aivan mahtavia ihmisiä. Kulttuurista puuttuu monia Kaakkois-Aasian kohteita piinaava eriarvoistava hännystely ja liehittely, mistä en tykkää ollenkaan. Samoalaisten kanssa voi jutella kuten kenen tahansa muunkin kanssa ja saarivaltion historia Uuden-Seelannin alusmaana tarkoittaa mm. sitä, että aika monet puhuvat tyydyttävää englantia. Samoalaiset ovat hyvin vieraanvaraisia ja uteliaita, mutta eivät silti ollenkaan tungettelevia. Kaikenlainen turistihäsläys puuttuu miltei kokonaan. Monet paikalliset kutsuvat koteihinsa syömään ja viettämään iltaa - samoalainen kulttuuri on todella yhteisöllistä ja paikallinen sosiaalinen elämä on vahvasti sidoksissa laajoista perheyksiköistä muotoutuneeseen kyläyhteisöön.

Kyläelämä kuvaakin parhaiten Samoaa. Pääsaarten asustus muodostuu toisiinsa sulautuneista kylistä, jotka kaikki näyttävät ihan samanlaisilta: polynesialaiset, temppelinomaiset kokousrakennukset ja erilaiset kirkot vuorottelevat saaria kiertävien teiden varsilla, ja välillä on vaikea sanoa, mistä toinen kylä alkaa ja mihin toinen loppuu. Kylien hierarkia ja säännöt ovat kuitenkin tarkkaan määritelty ja esimerkiksi rannoille mennessä on kohteliasta käydä kysymässä kylän ihmisiltä lupaa. LP:ssä mainittiin, että jotkut kyläpäälliköt perivät rannoista pientä pääsymaksua, mutta itse en törmännyt tällaiseen ollenkaan. Kyläetikettiin kannattaa tutustua, jotta ei tule ryssittyä mm. kävelemällä rukoushetkien aikaan kylänraitilla. Varokaa erittäin reviiritietoisia koiria - vaikka Samoalla ei olekaan rabiesta, koirat purevat ja lujaa. Niksinä koiran karkoittamiselle on nostaa maasta kivi (tai vain imitoida nostoliikettä) ja heittää se koiraa päin - tällä tavoin paikalliset 'kouluttavat' koiriaan ja kivenheittoele pelästyttää eläimet tehokkaasti.

Hintataso on muihin Tyynenmeren saariin nähden aika edullinen, ja reppureissaajan budjetille erityisen ystävällistä on saarilta löytyvä perinteinen ja halpa fale-majoitus. Hedelmät ovat suhteellisen halpoja ja Apian supermarkettien valikoima on ihan kohtuullinen, ottaen huomioon pienen ja köyhän saarivaltion realiteetit. Samoan kansallisolut, saksalaistyylinen Vailima-lager on vähän turhankin herkullista.  :P 0,65 litran puteli maksaa kaksi euroa.

Sitten joitain huonoja puolia, jotka kannattaa sisäistää ennen kuin ostaa sikakalliit lennot toiselle puolelle maailmaa. Samoa ei ole niin edullinen, kuin Kaakkois-Aasian maat. Saarivaltio tuo kulutustavaransa Uudesta-Seelannista ja Australiasta, mikä nostaa aika monen tavaran hintaa. Pääkaupunki Apia on pikkuinen kylä, jossa ei ole kovinkaan montaa säädyllistä ravintolaa saati yökerhoa - Samoalla ei kannata kuvitella saavansa minkäänlaisia kaupunkikokemuksia. Shoppailun ja sen sellaisen voi unohtaa heti kättelyssä.

Turisti-infra on siinä mielessä kehittymätöntä, että ravintolaskene puuttuu lähes kokonaan. Samoalaiset syövät perheidensä luona kylissä, eivät ulkona. Tämä tarkoittaa sitä, että Turre Turisti on käytännössä fale-paikkansa ruokien varassa. Yleensä fale-majoitukseen kuuluu aamiainen ja illallinen, joten päivällisen kehittely oli välillä aikamoista improvisointia hedelmien ja katukiskojen keksien varassa. Osassa majapaikoista on myös mahdollista maksaa lisää ja saada kolmas ateria pakettiin mukaan.

Kun ei ole ravintoloita, ei ole varsinaisia baarejakaan, muutaman suuremman asutuskeskuksen ulkopuolella. Kaljat voi käydä ostamassa kiskoista (kaikki kiskat tosin eivät edes myy alkoholia - samoalaiset ovat hyvin uskonnollista porukkaa) ja juoda niitä rannalla, tai vaihtoehtoisesti istua fale-majapaikan 'baarissa', joka ei monestikaan eroa hirveemmin siitä, että juot ne kaljat rannalla metrin päässä. Minua tämä ei haittaa, mutta uskon, että monet saattaisivat tylsistyä ilman iltamenoja. Astetta fiinimmissä majapaikoissa on usein enemmän porukkaa ja enemmän baaria muistuttava anniskelutila, joten sosiaalisten ihmisten kannattaa suunnata tällaisiin mestoihin. Joissain resorteissa järjestetään tiettyinä päivinä perinteinen fiafia-tulitanssishow. Uskon myös, että Samoallekin tulee vähän vilskettä uusiseelantilaisten lomakaudella.

Kaikenkaikkiaan ynnäisin, että Samoa on aivan upea paratiisisaari: siisti ja koskemattoman oloinen. Kyläläiset pitävät miljööstään huolta, siivoavat roskat ja istuttavat teiden varsille jopa kukkia. Mietin koko ajan Samoalla ollessani, että missä kaikki paska on? Ei vaan näkynyt. Rannat ovat upeita ja hiljaisia. Varjopuolena voisi sanoa, että Samoalla ei hirveemmin ole nähtävää luonnon ja rantojen lisäksi. Paikka on oivallinen esim. romanttiseen lomaan tai passiiviseen löhöilyyn, mutta kaikenlaisten aktiviteettien ystävät, suunnatkaa Fijille. Samoalla voit muutamana päivänä käydä x-putouksilla, kiivetä y-vuorelle ja tutkia z-luolaa, mutta siihen se jääkin. Bussit kulkevat ja ovat halpoja juu, mutta käytännössä ainakin Savai'illa kannattaa kuitenkin vuokrata auto. Samoa on autenttinen ja persoonallinen paikka, mutta Kaakkois-Aasian runsaudenpulaan tottuneelle matkailijalle vaihtoehtojen vähäisyys niin ruokailun kuin aktiviteettienkin suhteen saattaa tulla yllätyksenä.

Edit. En päässytkään vielä Fijille, menipä rönsyilyksi.
« Viimeksi muokattu: 08.02.2015, 17:08:47 kirjoittanut Mr. Voyageur »

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #281 : 08.02.2015, 17:58:07 »
Turisti-infra on siinä mielessä kehittymätöntä, että ravintolaskene puuttuu lähes kokonaan. Samoalaiset syövät perheidensä luona kylissä, eivät ulkona. Tämä tarkoittaa sitä, että Turre Turisti on käytännössä fale-paikkansa ruokien varassa.

Sama on meininki täällä Intiassakin, paratiisirannalla.

Lainaus
Paikka on oivallinen esim. romanttiseen lomaan tai passiiviseen löhöilyyn

Itse keksin heti ainakin kymmenen juttua, mitä voi tehdä paratiisisaarella (em. panemisen, kaljottelun ja löhöämisen lisäksi):

1) treenata kitaran soittoa
2) kirjoittaa kirja
3) joogata
4) treenata maratonille
5) säveltää
6) maalata
7) opiskella itsenäisesti kieliä
8) lukea UKK-elämäkerta (1700 sivua)
9) uida
10) tehdä käsitöitä

Uimisesta puheenollen: Ovatko Samoan rannat turvallisia/sopivia uida?

Kuulostaa ihanalta paikalta!

Mr. Voyageur

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 330
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #282 : 08.02.2015, 20:44:27 »
Uimisesta puheenollen: Ovatko Samoan rannat turvallisia/sopivia uida?

Kuulostaa ihanalta paikalta!

Suurimmaksi osaksi ihan ok uimiseen, tosin jotkut rannat etenkin laskuveden aikaan vähän matalia. Itse en kuullut varoituksia voimakkaista virtauksista, tokihan niistä kannattaa kysyä paikallisilta. Yksi parhaista uimarannoista löytyy Lalomanusta, Upolun kaakkoisrannalta.

Joo, kyllä siellä saa ajan kulumaan mainitsemiesi puuhien lomassa.  8)

fede

 • Aloittelija
 • Viestejä: 16
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #283 : 17.05.2015, 14:37:11 »
Kiitos Mr. Voyageur kattavasta Samoa-tiivistelmästä!

Olen lähdössä poikaystäväni kanssa ensi talveksi (marras 2015-tammikuu 2016) Uuteen-Seelantiin tekemään töitä ja sitten helmikuu olisi tarkoitus viettää jollain Tyynenmeren saarilla. Maaliskuun vietämme Australiassa ennen kotiinlähtöä huhtikuun (2016) alussa. Mutta asiaan: Tyynellämerellä aiomme käydä kahdella saarella eli noin pari viikkoa per saari. Toinen saari valikoitui Uudeksi-Kaledoniaksi ihan vaan siitä syystä että siellä on asunut sukulaisia ja asuu edelleen osa heistä. Maa kiehtoo siitä syystä, vaikka onkin kallis ja puhutaan vain ranskaa (jota emme kumpikaan osaa). Sen jälkeen lennämme luultavasti takaisin Aucklandiin vaihtamaan konetta ja hyppäämme JOKO Samoan tai Tongan koneeseen. Eli kokemuksia ja suosituksia näistä kahdesta kuulisimme mielellään, jotta voimme vähän toteuttaa vertailua. Lennot varaamme luultavasti jo parin viikon päästä kun saa muita raha-asioita hoidettua, että vielä on hetki aikaa pohtia.

Toki vaihtoehtona on myös suorat lennot Kaledoniasta joko Tahitille tai Fijille. Hinnat ovat tarkastelujemme mukaan aika samat, lensimme sitten suoraan Uusi-Seelanti -> Uusi-Kaledonia -> Tahiti/Fiji -> Sydney, tai Uusi-Seelanti -> Uusi-Kaledonia -> Uusi-Seelanti -> Samoa/Tonga -> Uusi-Seelanti -> Sydney.

Meitä kuitenkin ehkä kiinnostaa enemmän alkuperäinen kulttuuri ja koskemattomuus kuin nuo turisteja varten kyhätyt luksushotellit, joita oletan Ranskan Polynesialta esimerkiksi löytyvän. Saarten turvallisuuskin mietityttää mutta toisaalta olemme pariskuntana matkassa niin itselläni on luottavaisempi mieli kuin olisi yksin matkatessa. Onko kenelläkään viime hetken tietoja noista saarista? Mikä olisi autenttisuutta ja ystävällisyyttä ja erilaisuutta arvostaville matkaajille paras? Lisäksi sää mietityttää: onko kenelläkään tietoa tuosta helmikuun säästä noilla saarilla (lähinnä Tonga tai Samoa mutta Fiji ja Tahitikin on edelleen mukana pohdinnoissa)? Satelee vissiin jonkin verran mutta missä noista paikoista olisi tuohon aikaan parhaat olosuhteet? Kiitoksia etukäteen jos joku voi auttaa :)

Jessu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #284 : 20.05.2015, 22:39:36 »
Tyynenmeren saarissa kannattaa muistaa, että ns. pääsaari ei ole useinkaan se viehättävin. Ja siirtymisiin saarelta toiselle menee luonnollisesti rahaa... Itse olen käynyt vain Uudessa-Kaledoniassa ja Ranskan Polynesiassa, joten muista saariryhmistä minulla ei ole kokemusta. Ranskan Polynesiasta voisin kuitenkin todeta sen, että autenttisempaa menoa löytyy Tahitin ulkopuolelta, saaria kyllä riittää. Jo Moorea lyhyen lauttamatkan päässä Papeetesta on tunnelmaltaan vähemmän turistoitunut. Ja ai että se oli kauniin rehevä saari! Pärjää kilpailussa Bora Boran kanssa, vaikka onkin tuntemattomampi. Ja hyvä niin. Tuamotu-ryhmästä löytyykin sitten kasa atolleja, jotka ovat oma lukunsa. Saarilla asuu niin vähän porukkaa, että kylän raitilla jokainen tervehti huvittuneena auringossa kärähtänyttä turistia :D
Tahitillakaan ei mielestäni ollut liikaa turisteja. Lentokenttäkin oli suurimman osan ajasta oudon autio ??? Taisi olla low season. Ja toisaalta lennot Tyynellemerelle maksavat mansikoita, joten ei siellä mitään Kaakkois-Aasia ryysistä pääse syntymään.

fede

 • Aloittelija
 • Viestejä: 16
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #285 : 21.05.2015, 17:23:10 »
Kiitos Jessu, paransit Tahitin mahdollisuuksia päästä meidän yhdeksi etapiksi. Ja hei kerro ihmeessä Uudesta-Kaledoniasta kaikki mitä irtoaa! Mitä on "pakko nähdä" kun käy siellä, sun mielestä? On eri asia kuulla sieltä käyneiltä turisteilta (joita ainakin suomalaisten joukossa tuntuu olevan vähän) kuin niiltä sukulaisilta jotka on asunut siellä kymmeniä vuosia. Koska oot käynyt siellä?

Jessu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #286 : 29.05.2015, 01:04:15 »
Noh mun Uuden-Kaledonian reissu meni vähän pipariksi :-[ Olin vähän väsynyt reilun parin viikon Uuden-Seelannin turneen jälkeen, joten en jaksanut kierrellä enää Kaledoniassa suunnitelmien mukaan. Vuokra-auto on paras tapa nähdä paikkoja, tosin teiden opasteet voivat olla puutteellisia. Minun olisi pitänyt suunnitella kiertoajelua etukäteen ja vuokrata auto jo Suomesta käsin, niin olisin saanut lähdettyä tien päälle. Nyt se jäi seuraavalle kerralle.
Ranskaa en juurikaan osaa, joten reissun suunnittelu oli ajoittain haasteellista. Netistä löytyy huonosti tietoa esim. bussireiteistä, mutta kyllä niitä isompien keskusten välillä kulkee. Paremman puutteessa käytin matkatoimiston palveluja. Hotelleja näytti löytyvän ympäri Grande Terreä; lisätietoa saa englanniksi esim. maan turismisivuilta.

Jotain jäi kuitenkin käteen viikon matkasta:

Ihmiset olivat todella mukavia ja neuvoivat eksynyttä turistia. Vaikka joka paikassa muistutetaan, että maassa puhutaan sitten vain ranskaa, niin tämä ei pidä paikkaansa. Jokainen vastaan tullut henkilö puhui englantia. Kannattaa muuten tutustua alkuperäisväestön eli kanakkien kulttuuriin.Tjibaou kulttuurikeskuksessa Noumeassa voi nähdä mm. veistotaidetta ja perinteisiä asumuksia. Itse keskus on rakennuksena hieno.

Uuden-Kaledonian luonto on aika uniikkia. Sieltä löytyy huima määrä kasveja ja eläimiä, mihin ei muualla törmää. Monet kasveista ovat alkukantaisia, dinojen aikalaisia. Näihin voi tutustua kansallispuistoissa, esim Parc provincial de la Riviere Bleue, Chutes de la Madeleine ja Le parc provincial des Grandes Fougères. Itse ennätin vain ensin mainittuun, mutta retki oli mieleenpainuva. Siellä näin erittäin harvinaisia cagu-lintuja sekä jos jonkinlaisia kasveja. Yhden päivän reissulla ei kaikkea ennätä (puisto suht laaja). Jos omatoimisesti matkaa autolla, niin tuonne löytäminen voi olla hankalaa ilman kunnon karttaa. Puiston sisällä kulkee bussi tai vastaava, mikä mahdollistaa siirtymisen alueelta toiselle. Vaatii suunnittelua ettei tule pettymyksiä.
Vähän ohi aiheen, mutta fanitin pentuna ahkerasti kaikkea dinosaurus-aiheista ja katsoin mm. Walking with Dinosaurs- dokkarin. Sitä oli kuvattu Uudessa-Kaledoniassa, joten päätin muksuna että jonain päivänä käyn tuossa kummassa paikassa. Noh, kun paikallinen kansallispuisto-opas kyseli vierailuni syytä, mainitsin dokkarin ja hän innostuneena selitti olleensa mukana tekemässä sitä! Olivat heilutelleet puskia ym. matkien tietokonedinojen liikkeitä. Oli kyllä jotenkin niin...huippua! Pieni maailma.

Uudella-Kaledonialla on muutamia saaria, joista löytyy upeita rantoja (Iles Loyaute, Ile des Pins). Näihin pääsee suht edullisesti lautalla (Betico). Ei kannata jättää väliin! Itse kävin Ile des Pins eli "mäntysaarella". Vesi oli uskomattoman turkoosia :o Tähän kun yhdistää vitivalkoisen hiekan ja hienostuneen pylväsmäiset araukariat, niin ei kyllä komeampia rantoja olekaan...no makuasia. Uudella-Kaledonialla on mittava riutta ympärillään, joten snorklaustakin pystyy harrastamaan.

Vähän sekava postaus, mutta pää ei toimi tähän aikaan. Tiivistettynä: Noumea on ihan mukava kaupunki, muutama ok ranta löytyy, museoita, siirtomaahenkeä (hyvässä ja pahassa). Kuitenkin kannattaa mahdollisuuksien mukaan kiertää Grande Terreä, luonto on vaihtelevaa ja paikallinen kulttuuri vahvempaa esim. pohjoisessa. Ja saarilla kannattaa käydä! Kannattaa tosin huomioida, että vesi voi tuntua viileältä talvella (=meidän kesällä).

Olin reissussa marraskuussa 2013. Uuteen-Kaledoniaan täytyy päästä pikaisesti uudestaan, se oli jotenkin niin erilainen... Harmi vain, että lennot ovat tyyriitä ja eläminenkin kallista.

ps. Tyynenmeren saarten väliset suorat lennot ovat kiven alla, mutta Noumeasta pääsee Papeeteen suoraan (tosin vain kerran viikossa?).

niink

 • Aloittelija
 • Viestejä: 11
  • Profiili
  • Sähköposti
Cookinsaaret, vinkkejä?
« Vastaus #287 : 20.08.2015, 11:29:55 »
Minulla on aikomuksena lähteä kahdeksi viikoksi Cookinsaarille ja olisi kiva kuulla vinkkejä missä kannattaisi olla ja mitä tehdä. Pienen budjetin reissu olisi tiedossa mutta olisi siistiä olla osan ajasta jossain bungalowissa, onkohan ne miten kalliita? Hiljaisemmat ja pienemmät paikat kiinnostaa mitkä olisi vähän kauempana kaikesta turistihässäkästä. Hostellit on ok mutta jos joku tietää jonkun toisen edullisen tavan majoittua, olisi ihan huippua. Tarkoitus on lähteä ihan vaan rentoutumaan, mutta olisi kiva kuulla jos siellä olisi jotain pientä aktiviteettiä mitä kannattaisi ehdottomasti tehdä.

Siirsin viestisi jo olemassaolevan ketjun jatkeeksi. -Mr. V.
« Viimeksi muokattu: 20.08.2015, 11:47:08 kirjoittanut Mr. Voyageur »

softhead

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 131
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #288 : 21.08.2015, 07:55:59 »
Cookin pääsaari on pieni, pyörällä ympäriajettava (30km). Eli vuokraa pyörä ja tutustu paikkoihin. Aitutakille (paremmat beachit kuulemma) voi tehdä parin päivän lentoretken, mutta maksaa todennäköisesti pari sataa. Pääsaarella voi vaeltaa vaikka koko saaren halki, maantie kiertää vain rantoja pitkin. Muri Beach on ehkä paras ranta, mutta on hyviä rantoja länsi- ja eteläpuolella saarta. Cook ei ole erityisen halpa, bungalowit maksaa useamman kympin yöltä. Snorklaus on hauskaa touhua, jos löytää alueen, jossa on vielä koralleja jäljellä. Tuhoutuneet aika lailla. Turisti-infosta sai listan jonka perusteella voi kysellä majapaikkoja. Ota majoitus aluksi pariksi päiväksi ja käy tutustumassa saareen. Moponkin voi vuokrata, mutta silloin pitää ajaa paikallinen ajokortti. Autosta en muista, varmaan sama käytäntö.

Starbucks

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 031
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #289 : 21.08.2015, 08:36:49 »
Ajokortti sääntö on muuttunut. Nykyään ei tarvita paikallista ajokorttia, EU ajokortti riittää. Rarotonga ei ole mikään halpa paikka. Mä maksoin majoituksesta Coral Sands Apartment noin satasen yö. Netin käyttö on suht arvokasta. Missään ei ole ilmasta wifiä, paitsi lentoaseman loungessa. Rarotonga oli ehdottomasti yksi hienoimmista paikoista missä mä olen käynyt.

HT

 • Reissaaja
 • Viestejä: 35
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #290 : 14.04.2016, 03:49:13 »
9 päivän Cookinsaarten reissulta "kotiuduttu" Aucklandiin ja muutama sananen paikasta:

Kuten täällä on jo tuhanteen kertaan sanottu, niin hintataso ei ole luokkaa Kaakkois-Aasia, joten ihan kengännauha-budjetilla ei pärjää. Itse olin 6 yötä yhteensä lentokentän vieressä Tiare Villagessa, jossa oma huone kustansi 16€/yö. Muutama kone tulee ja lähtee öisin, joten jos olet herkkäuninen, niin buukkaa majoitus jostain muualta. Muutama yö tuli oltua myös lounaiskulmasta löytyvästä Bacpackers Internationalissa, jossa yö neljän hengen dormissa oli n. 12€. Kolmaskin budjettivaihtoehto löytyy BI:n lähettyviltä, Rarotonga Backpackers, jota useampi jututtamani reissaaja kehui.

Saaren tosiaan kiertää pyörällä ympäri rauhallisesti polkien n. 2-2,5 tunnissa ilman stoppeja. Pyörän päivävuokra Tiaressa oli 5€ luokkaa. Skootterin päivävuokrat lähtevät siitä 20€ kieppeillä. Itäpuolella Muri Beachin rannoilla tuli useampana päivänä vietettyä aikaa. Ruoka on melkoisen kallista, koska suurin osa on tuontitavaraa U-S:sta. Lauantai aamuna on markkinat n. kello 9 alkaen joita ei kannata missata. Samoin sunnuntain kirkko valkoisine pukuineen on elämys.

Jos menojalkaa vipattaa, niin suoraa lentokenttää vastapäätä on Islander hotellin Hula Bar, jossa on häppärit koko ajan. Oluet, siiderit, shotit ja drinkit irtoaa reilun 2€ hintaan (3,5NZD). Länkkäreiden lisäksi myös paikallisten suosiossa, perjantaina näytti olevan kovin meno. Auringonlaskua varten paras paikka on hostellien läheisyydestä löytyvä Shipwreck Hut rantabaari, komeat maisemat ja maistuvat (tosin kalliit) drinkit.

Ei ehkä uudestaan tule lähdettyä, mutta käymisen arvoinen paikka. Jos oikein sniiduillen elää, niin 25-30€ päiväbudjetilla pärjää, 40-50€ budjetilla on jo vähän pelivaraa kokea.

Hyzenthlay

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 72
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #291 : 19.04.2016, 12:36:56 »
Jos joku on lähdössä lähiaikoina Vanuatulle ja haluaa vaihtaa vatuja, niin viestiä mulle! Satuin löytämään äsken tavaroiden seasta hätävararahaston  ;D

manaatti21

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #292 : 15.05.2016, 14:45:55 »
Tarkoitus olisi lähteä Fijille noin kolmeksi viikoksi kesäkuussa täältä Australiasta. Onko tietoa, kuinka ruuhkainen ajankohta kesäkuu on tuolla matkustaa? Ja jos joku sattuu olemaan tuolla päin samoihin aikoihin niin saa ilmoittautua, sillä tarkoitukseni on lähteä yksin! Luin ketjun läpi, mutta edelleen vinkit must-visit kohteista ovat enemmän kuin tervetulleita.  :)

Taapertaja

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #293 : 31.10.2016, 21:16:17 »
Ollaan lähdössä viikon päästä Hong Kongin kautta ensin Fidjille ja sitten Tongalle josta jatketaan sitten Uuteen-Seelantiin ja Australiaan. Reissusta hieman "extremeä" tekee mukana kulkeva 1-vuotias poika :) Onkos kellään siis vinkkejä lapsen kanssa matkustamiseen lähinnä siis Fidjillä ja Tongalla?

softhead

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 131
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #294 : 01.11.2016, 16:09:03 »
Tongalla kannattaa ottaa joku resortti ja pysyä siellä. Pääsaarella ei paljon nähtävää ole. Paremmille paikoille meneminen vie aikaa lentäen tai laivalla.

jarkko84

 • Reissaaja
 • Viestejä: 46
  • MSN Messenger - jarkko84.joensuu@netti.fi
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #295 : 10.01.2018, 06:56:50 »
Pistäisin nyt tänne kyselyn kun päätin myydä autoni Uudessa Seelannissa ja lähteä Ausseihin sekä suunnata mahdollisesti helmikuun alkupuolella tyynenmeren saarille. Tongalla ilmeisesti satelee seuraavien viikkojen aikana. Eli suosituksia? Minne kannattaisi matkustaa helmi/maalis/huhtikuussa tyynellä merellä? Reittiehdoituksia? Matkaseuraa jne.

servechilled

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 443
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #296 : 10.01.2018, 11:04:12 »
Vietin suurimman osan 2017 helmikuusta Fijillä ja Tongalla. Kelit olivat vaihtelevia ja vaikka sadekausi olikin meneillään, niin mitään kovin huonoa säätä ei kuitenkaan ollut. Varsinkin Fijin puolella sadetta tuli melkein joka vuorokausi, mutta yleensä sateet olivat lyhyitä kuuroja tai tulivat öisin. Ja vastaavasti lähes joka päivä oli myös auringonpaistetta. Tongalla helmikuun loppupuolella kelit olivat viime vuonna erittäin mukavat - ei satanut juuri ollenkaan.

Tongaa voin erityisesti suositella matkakohteena. Mitään maailmanluokan nähtävyyksiä siellä ei varsinaisesti ole, mutta saarten verkkainen elämänmeno, paratiisirannat ja luonto kannattaa kokea. Kannattaa ilman muuta käydä myös pienemmillä saarilla Tongalla. Maa on myös varsin edullinen matkakohde verrattuna Fijiin ja muihin naapurimaihin.

Fiji on täysin erilainen mesta ja ihan kiinnostava kohde sekin. Aika kallis kohde kyllä mutta varsin monipuolinen paikka. Löytyy isompia kaupunkeja, yksityisiä saariresortteja ja vaikka mitä näiden väliltä...

Lisäksi tuli huhtikuussa käytyä Salomonsaarilla ja Vanuatulla, joista ensimmäistä en varsinaisesti suosittele (paitsi jos sotahistoria ja hylkysukellus kiinnostavat) mutta Vanuatulla kannattaa käydä pelkästään Tannan tulivuoren vuoksi (aktiivinen tulivuori, jonka hehkuva laava on aivan käsittämättömän vaikuttava näky).

Kiinnostavimmat mestat noista neljästä olivat mielestäni Tonga ja Vanuatu.  Samoakin kiinnosti, mutta aika ei riittänyt sinne asti

Arimo K

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 115
  • Profiili
  • Arimo Travels
  • Sähköposti
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #297 : 10.01.2018, 20:11:00 »
Pyörin vähän aikaa Fijillä ja Tongalla viime vuoden kesä-heinäkuussa. Fijistä saa enemmän irti pienempien saarien resorteilla, jotka on budjettimatkaajalle kalliita. Pääsaarella on vähemmän vaikuttavia rantoja.

Tongassa kannattaa varata aikaa saariryhmältä toiselle liikkumisessa, koska voi olla, että laivaan ei saakaan enää lippuja tuntia ennen lähtöä tai sitten aikataulut heittelevät. Pääsaari Tongatapun nähtävyyksiltä oli helppo liftata takaisin pää"kaupunki" Nuku'aiotaan.

Tongatapun vieressä on toinen saari 'Eua, jossa menee ihan kivoja päiväpatikkareittejä.

Romantikko

 • Reissaaja
 • Viestejä: 47
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #298 : 17.03.2018, 18:43:53 »
Hehkutetaan, kun on jotain hehkuttamisen arvoista. Pitkin palloa on tullut etsittyä sitä kuuluisaa paratiisia ja itselleni Tongan Vava'u on päässyt kaikkein lähimmäksi. Helmikuussa vietin tuolla viikon Ofun saarella, Beautiful Ofu Island Backpackersin vieraana. Ofulla on varsin pieni kylä kirkkoineen ja kouluineen. Autoja saarella ei ole ja päätie on ruohopäällysteinen.

Majapaikan omistaja itse asuu pääsaaren puolella, mutta majoitusta pyörittävät pääasiassa hänen tyttärensä sekä äitinsä, jotka asuvat myös siellä. Tilaa ei kovin monelle ihmiselle löydy ja olimmekin näin offseasonilla saaren ainoat turistit. Hintakin kahden hengen bungalowista oli Etelämeren hinnoilla varsin kohtuullinen 33€ yöltä sisältäen kuljetukset pääsaarelta. Rantaan bungalowilta ehkä kymmenen metriä. Kajakit ja snorklausvälineet ovat ilmaisia. Aamiainen, lounas ja päivällinen irtosivat kohtuulliseen hintaan. Aitoa tongalaista kotiruokaa: Leipäpuun hedelmää, jamssia, kookosta, kalaa ja kanaa. Internettiä ei yllättäen ollut ja ruokajuomana nautittiin sadevettä, mutta elektroniikan pystyi lataamaan aurinkovoimalla.

Vava'u on tunnettu sekä valaistaan että kajakoinnista. Offseasonilla ei valaita valitettavasti näkynyt, mutta se kajakointi. Eväät reppuun, kristallinkirkas vesi sekä korallit alapuolella ja kohti asumattomia palmusaaria sekä autioita hiekkarantoja. Tästä mielikuvasta on paratiisini tehty.
Elämästä saa ja pitää nauttia joka päivä. Matkustaminen on keino muistaa se.