Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...

 (Luettu 189551 kertaa)

Aestas

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Vs: Fiji vai Vanuatu?
« Vastaus #180 : 13.07.2010, 13:30:20 »
Moikka! Kaipaisin apua ja mielipiteitä kummassa kohteessa viihtyisi paremmin viikon verran? Lennetään Ausseista luultavasti jompaan kumpaan, kun muuten menee viisumi vanhaksi, ja noi kaksi osoittautuivat halvimmiksi paikoiksi lentää. Eli lähinnä kiinnostaisi tietää mitä viikossa ehtii noissa tekemään kun tuskin ehditään mitään saarihyppelyä siinä harrastamaan.  

Viesti siirretty vanhaan ketjuun. -Milma

Itse olin viime syksynä reilun viikon verran Vanuatulla. Suurin osa ajasta vietettiin Port Vilassa, koska saarten väliset lennot olivat liian kalliita. Pari yötä kuitenkin vietettiin Efaten pohjospuolella olevalla pienellä saarella, Ngunalla. Siellä pääsi näkemään millaista oikea elämä Vanuatulla on, saarella kun ei ollut sähköä, juoksevaa vettä, muita turisteja, jne .. Tätä suosittelisin ainakin ehdottomasti, jos sinne menette, itse Port Vila kun on melko nähty muutamassa päivässä. Club Vanuatu on must, biletystä ainoastaan paikallisten kanssa, eikä ketä muita turisteja paikan päällä! Maisemat tietysti upeita, mutta niin on varmasti myös Fijillä :) Jos päädytte Vanuatuun niin kerron mielelläni muitakin vinkkejä ja kokemuksia reissusta :)

lek_88

 • Aloittelija
 • Viestejä: 12
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #181 : 14.07.2010, 19:12:13 »
Aestas, onko sulla meseä? Kuulisin mielelläni lisää Vanuatusta  :)

T-R

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 121
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #182 : 14.07.2010, 19:43:18 »
Haluun sitten teidän keskustelun lokitiedoston että pääsen mäkin lukemaan!  ;D Vanuatu siis kiinnostaa ja KOVASTI!

Aestas

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #183 : 15.07.2010, 09:09:42 »
Otin tähän lainauksen mun reissublogista, siinä ainakin alkuun vähän tietoa mitä tehtiin meidän matkalla (ja reissuhan ajoittui siis syyskuulle..):

"Noniin, vihdoin aikaa kertoa huikeasta matkasta Vanuatulle, tuolle saarivaltiolle joka sijaitsee jossakin kaukana keskellä Tyyntä valtamerta ja jonne matkustaminen on aina tuntunut erittäin epärealistiselta ja mahdottomalta unelmalta! Oltiin siis kyseisen valtion alueella 11 päivää, suurin osa ajasta vietettiin pääkaupungissa Port Vilassa Efate-saarella, joka on Vanuatun suurin kaupunki reilulla 30 000 asukkaalla. Matkaporukkammehan koostui kahdesta suomalaisesta ja kahdesta japanilaisesta tytöstä.

Lentokoneesta ulos astuttaessa meidät tervetulleeksi toivotti aidon Vanuatulais string-bändin ohella kuuman kostea ilma, eikä asiaa auttanut yhtään, että malariahyttysten pelossa ei uskallettu huppareita heittää pois päältä. Matkan edetessä pelko vähän laantui, kun kävi ilmi, että malariaa ei ilmeisesti Efatella ole paljoa, jos yhtään, mutta kyllä sitä hyttysmyrkkyä silti aika lahjakkaat määrät saatiin kulumaan..
*Edit: törmättiin matkalla australiaisperheeseen, jotka asui siellä ja ne ei ainakaan syönyt mitään malarialääkkeitä eli ilmeisesti Efatella ei malariaa ole laisinkaan. Muista saarista en tiedä.

Ilma Vanuatulla oli siis kuuma, varmaan n. +30 asteen tietämissä päivisin, vaikka pelokkaina oltiin Sydneystä käsin katseltu etukäteen säätiedotuksia ja todettu sään olevan samanlainen kuin Sydneyssä, onneksi oltiin hieman väärässä! Auringon paistaessa siniseltä taivaalta ei paljon muuta siis jaksanut tehdä kuin lojua rannalla, pienet pilviset hetket olivat välillä oikein tervetulleita.

Majotuttiin ihan Port Vilan keskustassa olevaan hotelliin (City lodge), jonka ikkunasta näkyi mm. 24h auki oleva hedelmä- ja vihannestori. Hintatasohan Vanuatulla oli yllättävän korkea, oikeastaan aika sama kuin Australiassa. Torilta sai kyllä esim. banaaneja ihan sopuhintaan, mutta supermarketissa kaikki oli kyllä kallista, johtunee siitä että kaikki tavarat pitää tuoda sinne muualta. Ihmetytti vähän, että miten paikallisilla ihmisillä oli varaa ostaa niitä, kai kaupungissa asuvilla siis menee ihan hyvin, maaseudulla asuvat varmaan tulee suurimmaksi osaksi toimeen omilla viljelyksillään..
*Edit: Hotelli, jossa yövyimme http://www.vanuatu-hotels.vu/City_Lodge__Port_Vila__Efate_Island?616
2 hengen huone oli n. 38e, tosi hyvä sijainti ja oikein siisti paikka, suosittelen!

Elintaso Vanuatulla oli miusta yllättävän hyvä ja paikka kehittyneempi kuin olin kuvitellu, mutta onneks ei japanilaisten matkakumppaniemme yllätykseks sentään McDonald’sia maasta löytynyt! Mutta siis kännykkä näkyi monelta löytyvän ja musiikkikuulokkeet oli korvissa eikä nälkäisennäköisiä ihmisiä eikä kerjäämistä esiintynyt ollenkaan. Melkein päinvastoin, paikalliset rouvat vaikuttivat jopa oikein hyvin syöneiltä ja paikallisesta lehdestä löytyikin jopa laihdutusvinkkejä ihan niin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa :]

Siltä osalta Vanuatu oli juuri sitä mitä lähdinkin etsimään, että turisteja siellä ei ollut liikaa, tosin sekin varmaan vaikutti osaltaan korkeaan hintatasoon, koska vähäisiltä turisteilta sitten otettiinkin rahaa joka asiasta. Mm. muutama ranta joissa käytiin, jotka sijaitsivat saarella joissa oli turistiresortteja, olivat joko maksullisen lauttamatkan päässä tai saarelle oli sisäänpääsymaksu. Myös paikalliset bussikuskit meinasivat pyytää ylihintaa bussimatkasta, jos ei itse tiennyt paljon matkan pitäisi maksaa. Mutta muuten ei kyllä ollut perinteistä ”osta, osta” tyrkyttämistä ollenkaan, mikä oli mahtavaa eikä ollut yhtään fiilistä että pitäisi pelätä että taskuvarkaat iskee.
*Edit: Käytiin Iririki-, Hideaway- ja Erakor-saarilla. Ainakin Iririkille pääsee ilmaiseksi veneellä, jos vaan esittää asuvansa siellä olevassa hotellissa.. Saaret on tosiaan vaan turistimestoja, joissa turistit on ottamassa aurinkoa. Niistä sai vuokrata esim. kanootteja mikä oli aika hauskaa ajanvietettä!

Parina iltana käytiin parissa yökerhossa tutustumassa yöelämään. En ollut ollenkaan osannut odottaa, että mitään baareja sieltä edes löytyisi! Suurin osa baareistahan on hotellien yhteydessä ja täynnä turisteja, mutta suosikkimme, Club Vanuatu oli täynnä paikallisia ja saatiin jopa paikallinen kaveri ”No prob”. Kukaan ei saanut ikinä selville mikä tytön nimi oli, mutta oikein ystävällinen tapaus oli ja hoki koko ajan ”No prob”, ”Relax” ja ”I’ll take care of you”. Hauska ilta saatiin siis aikaiseksi paikallisten kanssa jammaillessa ja Tito voitti jopa tanssikilpailusta (johon ei tosin tiedetty osallistuvamme) paikallista musiikkia sisältävän cd:n :]

Parhain kokemus reissulla oli ehdottomasti parin yön mittainen vierailu Efaten pohjoispuolella sijaitsevalla pienellä Nguna-saarella, jossa majoituttiin pariksi päiväksi 200 asukkaan Taloa-kylässä. Meidän saapuessa kylään siellä oli ensimmäisenä päivänä ainoastaan kaksi muuta turistia meidän lisäksi! Saarella ei ollut sähköä eikä juoksevaa vettä, illalla tuli ihan kesämökki fiilis kun pelattiin öljylampun valossa korttia ruudullisen pöytäliinan ääressä!
*Edit: Jos haluatte saareen, menkää City Lodgen vastapäätä olevaan matkatoimistoon ja kertokaa että haluaisitte mennä saarelle ja vierailla siellä John nimisen miehen luona. Kuljetus veneelle tapahtuu kuorma-auton lavalla kun torin myyjät lähtevät kotiin iltapäivällä ja pääsette samalla veneellä heidän kanssa myös saarelle. Jos näin teette, niin kertokaa ehdottomasti Johnille terveisiä!!

Saarella käytiin snorklailemassa (ja bongattiin taas esim. Clownfishejä eli Nemoja!) ja meille esiteltiin kylää, jossa ihmiset viettivät tavallista elämäänsä. Taloja oli monennäköisiä; osa taloista oli aaltopelleistä rakennettuja, osa jonkunnäköisistä tiilistä rakennettuja. Kanat kuljeskelivat ympäriinsä ja kaikki tervehtivät meitä innoissaan ohikulkiessaan, ei taida ihan hirveästi vierailijoita saarella käydä. Naisten päivät kuluu siellä koreja punoen, joita viedään myyntiin Port Vilan marketin lisäksi myös moniin muihin maihin. Kysyntä on jopa niin suurta, että naiset punoo koreja välillä yötä myöten. Miesten päivä puolestaan kuluu kalastaen, taloja rakentaen, viljelyksiä hoitaen tai kauppaa pitäen, mikä onkaan jokaisen tehtävä. Esim. Johnin (joka omisti bungalowit joissa majoituttiin) perheessä vanhin poika hoitaa nykyään kalastuksen koko perheelle, vaimo (ja tyttäret?) punoo koreja ja John itse hoitaa vieraat jos niitä saarelle tulee ja käy ilmeisesti joka vuosi aina muutaman kuukauden ajan Uudessa-Seelannissa poimimassa hedelmiä, tuottaa heidän mittapuun mukaan hyvin rahaa.

John vei meidät myös bushwalkille, jossa nähtiin paikallisten viljelyksiä (mm. kumalaa, ananasta, maniokkia) ja esi-isien asuttama 700 vuotta vanha pyhä puu, johon päästiin kiipeemäänkin. Viimeisenä iltana saarella paikalliset tuli soittamaan musiikkia ja saatiin ”juhlaillallinen”. Ensimmäisenä iltana maistettiin kava-juomaa, joka on paikallinen erikoisuus ja jota jokaisen Vanuatulla vierailevan tulisi maistaa. Kava valmistetaan kava-kasvin juuresta. Juuri pistetään jauhelihamyllyn läpi muutamaan kertaan ja sekoitetaan veden kanssa. Juoma näyttää, maistuu ja haisee mudalle ja vaikutuksen pitäisi olla vastaavaa kuin pilveä polttaessa eli se ei sisällä alkoholia, mutta jonkunnäköistä rentouden tunnetta sen pitäisi tuottaa. Paikalliset miehet juo sitä joka ilta muutaman kupillisen. Tokihan meidän oli siis pakko sitä maistaa, mutta minkäännäköistä muuta vaikutusta kuin kielen hetkellistä puutumista ei huomattu.. Olis varmaan pitänyt juoda muutama kuppi enemmän, mutta oli sen verran pahan makuista kamaa ettei pystynyt :) Mutta, koska edes maistettiin tavaraa, niin meistä tuli Johnin ystäviä ja ”perheenjäseniä”..
*Edit: Bushwalk ikään kuin kuului majoitukseen, mutta jälkeenpäin meiltä haluttiin rahaa siitä. Jos teille järjestetään jotain ohjelmaa, kysykää etukäteen maksaako ne jotain lisää (tosin kyllähän tuollaisesta mielellään jotain maksaakin, ei nimittäin muualla pääse tuollaista kokemaan).

Hmm, mitäs muuta tehtiinkään.. Ainiin, käytiin kalastusretkellä! Mentiin pienellä kalastusveneellä, jossa oli meidän neljän lisäksi vaan kaksi paikallista muutamaksi tunniksi kalastamaan ja saatiin jokainen jopa kalastettua oma kala! Saaliina oli tonnikaloja, jotka voitti 100-0 kaikki edelliset ahvenet ja särjet, joita on tullut mökillä ongittua. Miun koukkuun tarttui ”yellow fin tuna”, joka oli yli 3kg ja varmaan reilut 50cm! Takaisintulomatkalla pysähdyttiin yhden saaren luo uimaan. Oli ehkä maailman kirkkainta turkoosia vettä valkoisena hohtavan korallirannan äärellä, unelmapaikka!

Niin ja saatiinhan reissuun vähän jännitystä Samoan tsunamista! Ngunalta Port Vilaan palattuamme Tito kuuli ohimennen kun joku poika jutteli respan tätin kanssa, että oli saanut Australiasta puhelun, jossa kerrottiin tsunamivaroituksesta. Myö oltiin tietysti oltu pari päivää kaiken informaation ulkopuolella Ngunalla (ja koko Vanuatullahan ei ollut puhelimissa yhtään signaalia..), joten vähän alkoi huolestuttaa, joten suunnattiin nettiin tutkimaan uutisia. Onneks koko homma oli tapahtunut pari päivää aikaisemmin eikä tsunami tullut Vanuatulle asti, tällä kertaa selvittiin siis pienellä säikähdyksellä. Alkoi kyllä mielessä käydä jo, että mihin suuntaan sitä lähtee juoksemaan jos huomaa meren yhtäkkiä alkavan vetäytyä.. Onneks kävin just viime keväänä kurssin luonnonhasardeista, joissa käsiteltiin just mm. tsunameja :]

Oli siis kaiken kaikkiaan oikein rentouttava, kiva ja erilainen reissu! Jos olis ollu enemmän rahaa ja aikaa, niin olis ollu kiva nähdä myös muita saaria, joissa on mm. aktiivisia tulivuoria, mutta pitäähän sitä vielä tulevaisuuteenkin jotain nähtävää jättää."

Ja vielä viimesenä linkki, josta pääsette kuuntelemaan Vanuatulaista stringbändin musiikkia:

http://www.youtube.com/watch?v=hbteVVQAKxs

joaliina

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 235
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #184 : 15.07.2010, 14:48:21 »
http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/index.php?topic=20117.0

Tuossa myös toinen keskustelu Vanuatusta. Jos jaksan jossain välissä voisin myös pasteta omaa matkablogia, niissä enimmäkseen tarinaa Tannasta ja Efatesta.
hkä otin, ehkä en, so not kunhan hyppy kulkee! -M. Nykänen

Lissukka

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 256
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #185 : 27.07.2010, 00:09:54 »
Pikainen tiivistelmä Samoasta:

pähkäiltiin eri Tyynenmeren saarien välillä, ja edullisimmat lennot olivat Aucklandista joko Samoalle tai Tongalle. Näistä vaihtoehdoista valittiin Samoa, joka osoittautui kyllä oikein rennoksi paratiisisaareksi! Samoalla oltiin huhtikuun lopussa, eli juuri sadekauden jälkeen, ja lämpötila pysytteli 30 tietämissä päivin ja öin, yhtenä yönä satoi, mutta muuten oli aurinkoista tai puolipilvistä. Lennettiin Air New Zealandilla (halvempi kuin ns.halpisyhtiö Polynesian Blue) Samoan pääsaarelle Upolulle, lentokentältä siirryttiin bussilla pääkaupunkiin Apiaan, ja täältä paikallisbussilla etelärannikolle Lalomanu beachille, jonka sanotaan olevan saaren paras ranta. Samoalaiset bussit ovat muuten jo nähtävyys sinänsä, koska kaikki on maalattu sateenkaaren värisiksi, aikatauluja ei ole, ja bussissa ei saa seistä, vaan kaikki istuvat, usein jonkun toisen sylissä!

Lalomanulle iski tsunami viime vuonna, ja lahonneita taloja näkyi siellä täällä. Ranta oli kuitenkin siivottu ja falekylät olivat aivan vastarakennettuja. Majoituimme Taufua beach faleissa, ja hinta oli muistaakseni 70 talaa kahdelta hengeltä, hintaan kuului aamiainen ja illallinen, ruoka oli erittäin hyvää ja sitä oli riittävästi! Lalomanun ranta oli todella upea valkohiekkainen ranta ja vesi oli aivan mielettömän kirkasta! Korallit olivat kärsineet tsunamista, mutta eipä tuo haitannut menoa. Juomavesi on pienemmissä paikoissa (käytännössä katsoen heti Apian ulkopuolella) kallista, joten kannattaa ostaa 10 litran kanistereja supermarketista niin paljon kuin pystyy kantamaan, siinä säästää pitkän pennin.

Voidaan siis lämpimästi suositella Samoaa, Lalomanua ja Taufua Beach faleja! Samoalaiset olivat uskomattoman vieraanvaraisia ja ihania ihmisiä. Apiassa vietettiin vain puoli päivää, mutta bussiaseman lähellä olevalta marketilta sai sarongeja ja käsityöesineitä ja koruja edullisesti :)

Teemil

 • Reissaaja
 • Viestejä: 44
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #186 : 30.07.2010, 14:32:28 »
Laiskana kysyn suoraan täältä, eli onko hinnoissa suuria eroja lentääkö Tyynenmeren saarille Australiasta vai Uudesta-Seelannista? Lähinnä lennot Tongalle, Samoalle tai Vanuatulle kiinnostaa. Brisbane tai Auckland olleet pohdinnassa vaihtoehtoisina lentokaupunkeina. Tietääkö joku suoralta kädeltä pääseekö Cairnsista suoraan jollekin edellä mainituista saarista?

« Viimeksi muokattu: 30.07.2010, 14:35:56 kirjoittanut Teemil »

muuvaara

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 504
  • Profiili
  • http://www.muuvaara.net/blog/
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #187 : 30.07.2010, 18:46:06 »
^

Ei oikein voi sanoa kategorisesti että Brissystä tai Aucklandista olisi halvempaa, suurin hintaero tulee siitä millaisia tarjouksia sattuu olemaan. Cairnsista en usko olevan reittilentoja Etelämerelle ollenkaan.


Niiskuneiti

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 64
  • MSN Messenger - millaelina@hotmail.com
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #188 : 31.07.2010, 00:34:31 »
Itse lensin kesä-heinäkuussa Auckland-Tonga-Samoa-Auckland muistaakseni noin 650 NZD Webjetin kautta mutta varasin silloin lennot muutamaa kuukautta aikasemmin.
Kantsii käydä tsekkaamassa webjet.com

Suosittelen lämpimästi molempia paikkoja  ;D oli aivan ihana reissu

wce

 • Reissaaja
 • Viestejä: 58
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #189 : 02.08.2010, 18:19:16 »
Kuulisin mielelläni lisää Vanuatusta  :)

3 päivää sitten palasin lähes 4 viikon Vanuatu-reissulta puolisoni kanssa eli tuli koko Heinäkuu vietettyä siellä koluten 4 saarta: Espiritu Santo(10pv), Epi(4pv), Tanna(4pv) ja Efate(4pv). Aiemmin olen Tyynellämerellä ollut Tongalla(3vko) ja Cookin-saarilla(2vko), joten jonkunverran kokemusta alueesta on. Itse olen valmis hehkuttamaan Vanuatun noista kolmesta kohteesta parhaimmaksi ja monipuolisimmaksi paikaksi. Miinuspuoli on, että majoitus, eläminen ja liikkuminen ei ole halvimmasta päästä.

Liikkuminen
Lentoja on paljon ja koneet hyvässä kunnossa. Lentojen hinnat eivät ehkä ole halvimmasta päästä. Edestakainen lento Port Vilasta Tannalle oli muistaakseni n.27 000 vatua.

Laivaliikenteessä on aloittanut kesäkuussa 2010 uusi katamaraanialus Big Sista. Alus lähtee Port Vilasta kohti Santoa maanantai-iltana ja saapuu Santoon tiistai-alkuiltana. Paluu Santosta Vilaan lähtee torstaina aamuyöstä ja saapuu Vilaan torstaina myöhään illalla. Laiva pysähtyy Malekulan ja Epin saarilla. Lippu Santosta Vilaan taisi olla 10 000 vatua, itse otimme liput Santolta Epille 6500 vatulla. 

Saarten sisällä halvin tapa liikkua on minibussit(punainen B rekisterinumeron alussa). Vinkkaa kädellä kun sellainen näkyy. Minibusseja liikennöi vain Santolla, Efatella ja Tannalla. Muilla saarilla ainoa vaihtoehto on taksi(tavallinen pickup-auto, jossa punainen T rekisterinumeron alussa)

Espiritu Santo
Santo on sukeltajan paratiisi, sen takia siellä tuli 10 päivää vietettyä. SS Coolidge on huikea, mutta muitakin huippukohteita löytyy kuten Million Dollar Point, Tutuba Point, Chail's Reef ja Palekula Point. Coolidge on yksinään niin massiivinen, että sen tutkiminen kokonaan vaatii n.15 sukellusta 20m-60m syvyyksissä. Älä missään tapauksessa missaa yösukellusta Coolidgen cargo-tilaan, ehkäpä sukellusurani ikimuistoisin sukellus.

Santolla ei todellakaan kannata keskittyä vain sukeltamiseen vaan saari tarjoaa ainakin kaksi ainutlaatuista elämystä, joita ei kenenkään saarelle matkaavan pitäisi missata.

1. Champagne Beach - hehkutettu maailman yhdeksi kauneimmista rannoista.
2. Millenium Cave - Paikallisten kehittämä ainutlaatuinen retki. Massivinen luolasto keskellä viidakkoa, paluu tapahtuu pystysuorien jyrkänteiden verhoamaa jokea pitkin lasten uimarenkailla.

Majoituksena Santolla suosittelisin 3 paikkaa: Deco Stop Lodge sopii hyvin yksinmatkaajille jos dormimajoitus ei häiritse, Unity Park Motel on suosittu yksinmatkaavien sukeltajien keskuudessa ja Nemo Motel päälaiturin luona oli mielestäni erinomainen budjettikohde pariskunnille.

Epi
Epillä et turisteihin törmää. Tämä oli oikeastaan hyvä ja huono asia. Huono siinä mielessä, että saarella on oikeastaan pula ruokatarvikkeista. Jos liikut tänne niin ota ruokaa mukaan. Hyvä puoli on, että pääset tutustumaan todella aitoon paikalliseen elämään hyvinkin idyllisellä saarella. Ja jos oikein käy tuuri niin pääset uimaan Dugongin kanssa. Epin Dugongit ovat poikkeuksellisen kesyjä ja tottuneita ihmisiin. Lamen Bayn luona niitä asustelee pieni joukko.

Majoitusvaihtoehtoja Epillä ei juuri ole. Lamen Bayssa on yksi guesthouse, joka on ehkä surkein guesthouse missä olen koskaan ollut. Hinta oli 6000 vatua per rähjäinen huone including meals, tosiasiassa tarjoitiin vain aamiainen ja illallinen eikä niissäkään ollut juuri kehumista(lounaaksi söimme pelkkää valkoista leipää ja vettä kun muuta ruokaa ei ollut saatavilla). Alempana Valesdirin luona on koko Tyynenmeren helmi, Epi Island Guesthouse. Kallis kuin resort, mutta voisin jopa sanoa, että Lamen Bayn Survivor-kokemuksen jälkeen kaiken sen rahan arvoinen. Isännät Rob ja Alix(entinen hippipariskunta) olivat hulvattoman hauskoja ja Alixin kokkaamat ateriat parasta mitä missään guesthouseissa olen syönyt.

Tanna
Tanna oli pienoinen pettymys Santon ja Epin jälkeen. Kaikesta huolimatta Mt Yasur on kaiken sen lentolippurahojen arvoinen, huikea kokemus kertakaikkiaan seistä 100m tulta, kiveä ja laavaa syöksevästä kraaterista. Muuten Tannasta jäi hyvin...kaupallinen kuva. Paljon turisteja keinotekoisilla kyläretkillä.

Majoituimme Tanna Evergreen Bungaloweihin enkä ihan suosittelisi tuota paikkaa budjettimatkaajille. Majoitus on melko halpa(6500 vatua per huone), mutta ruokailumahdollisuuksia ei ole muita kuin paikan oma ravintola, jonka lounaat maksavat 1500 ja illalliset 2000 vatua. Sen sijaan hanki majoitus lähempää Lenakelia ja syö paikallisessa katukuppilassa 300 vatulla.

Efate
Port Vilalla on tekemistä Vanuatun kanssa yhtä paljon kuin Kanariansaarilla Espanjan kanssa. Olin itse hämmentynyt kuinka moderni ja suuri kaupunki on. Port Vilaan verrattuna Nuku'alofa Tongalla ja Avarua Cookin saarilla ovat tuppukyliä. Kaipa Efatellakin olisi nähtävää, mutta aika oli vähissä ja keskityimme vain tuliaisten hankintaan ja löhöilimme päivän Iririkillä ja Hideaway-saarella. Snorklaus ei kummassakaan ole juuri kummoista verrattuna Santoon tai edes Epiin. Ruokailu Vilassa on hävyttömän kallista, samalla hinnalla saat syötyä Helsingin keskustassa.

Majoituimme Room With A View:hin. Kiva ja edullinen paikka etäällä keskustasta sisältäen aamiaisen. Hinta muistaakseni 5600 per huone.

Lissukka

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 256
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #190 : 15.08.2010, 21:21:58 »
Me löydettiin edullisimmat lennot Aucklandista. Air New Zealandin sivuilta varattuna saatiin vähän halvemmalla kuin esim. ebookerssilta tms.

Ruuhkis

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 360
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #191 : 12.10.2010, 22:47:08 »
Cooksaaret, Tonga vai Vanuatu. Mikä näistä olisi hyvä stoppi RTW lipussa? Aikaa n. 2- 4 viikkoa.


wce

 • Reissaaja
 • Viestejä: 58
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #192 : 13.10.2010, 09:30:17 »
Lyhyesti, näin itse valkkaisin:

2 viikkoa: Cookin saaret
3 viikkoa: Tonga
4 viikkoa: Vanuatu

Jos budjetti on tiukka niin sitten tiputtaisin Vanuatun suosiolla. Kts. aiempi postaukseni.

joaliina

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 235
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #193 : 15.10.2010, 08:36:02 »
Vaikea sanoa, kaikki vaihtoehdot kuulostavat hyvältä. Cookin saarilla ja Vanuatulla käyneenä liputan molempien puolesta, mutta tuskin Tongakaan yhtään sen huonompi vaihtoehto on. Eli ei muuta kuin miettimään mikä itse eniten kiinnostaa.
hkä otin, ehkä en, so not kunhan hyppy kulkee! -M. Nykänen

Ruuhkis

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 360
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #194 : 29.10.2010, 11:28:37 »
Vaikea sanoa, kaikki vaihtoehdot kuulostavat hyvältä. Cookin saarilla ja Vanuatulla käyneenä liputan molempien puolesta, mutta tuskin Tongakaan yhtään sen huonompi vaihtoehto on. Eli ei muuta kuin miettimään mikä itse eniten kiinnostaa.

Aivan. Mutta päätöksen vaikeus.

Samoa?

joaliina

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 235
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #195 : 01.11.2010, 17:40:25 »
Vaikea sanoa, kaikki vaihtoehdot kuulostavat hyvältä. Cookin saarilla ja Vanuatulla käyneenä liputan molempien puolesta, mutta tuskin Tongakaan yhtään sen huonompi vaihtoehto on. Eli ei muuta kuin miettimään mikä itse eniten kiinnostaa.

Aivan. Mutta päätöksen vaikeus.

Samoa?

No jos nyt itse pitäisi jonnekin tuonne lähteä vaihtoehtoja olisi kaksi: Uusi-Kaledonia tai Salomon saaret.
hkä otin, ehkä en, so not kunhan hyppy kulkee! -M. Nykänen

Ruuhkis

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 360
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #196 : 08.11.2010, 23:12:58 »

No jos nyt itse pitäisi jonnekin tuonne lähteä vaihtoehtoja olisi kaksi: Uusi-Kaledonia tai Salomon saaret.

Varsin mielenkiintoisia kohteita ja jos budjetti olisi yhtään paremmassa lyönnissä niin Salomon Saaret olisi kyllä olleet todentamisen arvoiset.

Kovasti on vain "arvokkaat" lentoliput tähän saumaan että joutuu, ainakin tällä kertaa, jättämään väliin. Mutta kiitos ideasta, en ollut noita edes ajatellut!

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 340
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #197 : 09.11.2010, 13:19:23 »
Cooksaaret, Tonga vai Vanuatu. Mikä näistä olisi hyvä stoppi RTW lipussa? Aikaa n. 2- 4 viikkoa.

Miksi ei kaikki? Muistelisin, etta ainakin Air New Zealand myy lentopasseja, joihin voi yhdistaa 3 eri saarta, eika ollut (suhteessa tavallisten lentojen hintaan) edes hirvean kalliit. Lippu tulee ostaa RTW tai meno-paluun yhteydessa, ja ennen saapumista Uuteen-Seelantiin.
She rides rollercoasters but never screams

Ruuhkis

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 360
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #198 : 09.11.2010, 20:03:53 »

Miksi ei kaikki?

Tästä on hyvä lähteä. ;D

Mutta sen mukaan mitä olen tutkinut South Pacific Airpass sivustoa niin mitään erityisen edullisia liput eivät ole. Nopeasti katsottuna Auckland-Raratonga lento maksaisi 557 NZD ( n. 316 €) ja tämä siis ilman lentokenttäveroja ja security levies maksuja. Kyseessä myös edullisin hintaryhmä eli supersaver.

Mutta onkos sitten vielä muitakin vaihtoehtoja?

Tuollaisen listauksen löysin muuten alueella toimivista lentoyhtiöistä South Pacific Airlines.

Ps. Itse otin lennot Cookinsaarten kautta. Aitutaki olisi todella jees! ;)Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 340
  • Profiili
Vs: Tyynenmeren saaret; Fiji, Tonga, Samoa, Vanuatu...
« Vastaus #199 : 10.11.2010, 14:30:03 »

Miksi ei kaikki?

Tästä on hyvä lähteä. ;D

Mutta sen mukaan mitä olen tutkinut South Pacific Airpass sivustoa niin mitään erityisen edullisia liput eivät ole.

No harmi. Silloin kun itse joskus katselin niita (siita on tosin kai jo kolme vuotta), ihan edullisiakin tarjouksia oli.

Jos Fidzi kiinnostaa, sinne lentaa Australian low cost carrier, JetStar.
She rides rollercoasters but never screams