Matkaraportti Finnairin business-luokasta Helsinki-Phuket
Kirjoitetaanpa muutama sana taannoisesta reissusta, kun pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni Finnairin uuden A350:n business-penkille. Homma hoitui siis pisteillä (50 000 finskin palkintopistettä). bisnesoikeuksiin kuuluu erillinen matkatavarapalvelu ja turvatarkastus. Näistä ei juuri ollut hyötyä, koska jonoa ei ollut muutenkaan (loistava muuten se finavian itsepalvelulaukkujättö!). Tämän jälkeen sitten non-shengenpuolen loungeen ja siellä saunaan. Olin ollut tuolla saunassa aikaisemminkin. Se on saunanakin varsin mainio ja yleensä saa omin päin saunoa. Parien löylyjen jälkeen on erittäin mukava istahtaa G&T:lle ja appeen pariin. Finskin loungehan on upea ja ainakin tuohon aikaan mukavan rauhallinen.
No sitten lennolle. Penkki oli mukava, mutta ei mikään megamiellyttävä laiskanlinna. Mutta se, että saa jalat suoraksi heti on kyllä hienoa. Samppakaljaa tuotiin käteen saman tien, telkkari oli iso ja viihdetarjonta hyvää (oli muuten varsin hyvät oltavat sikaosastollakin tilan ja ohjelmiston osalta, joten uutta finskin konetta voi kyllä kehua). Olin tilannut ruoaksi etukäteen tilattavista poron entrecotea ja tuo safka oli kyllä törkeän hyvä! Siis kerta kaikkisen upea ruoka, jota olisin hehkuttanut missä tahansa paremmassa ravintelissa. Samalla tarjottimella tuli myös alkupala, erilaisia kaloja, mutta siis lämpimän ruoan olemassaolon vuoksi sen joutui syömään ensin ettei jäähdy. Erittäin hyvä tuo graavilohta yms. sisältänyt alkupalakin. Sitten välijuustot: tykkään juustoista silloin kun ne ovat hyviä, mutta usein lautaselle tuodut eivät ole olleet makuuni. No, nämä kaksi olivat varmasti paras juustolautanen, jota olen missään saanut! Kuulostaa hullulta hehkuttelulta, mutta en voinut kuin päätä pyöritellä kun noita lapioin kurkkuuni. Jälkkäriksi oli sitten jotain geishakeksejä ja mäntyjäätelöä, joista jätskin skippasin, koska se on mielestäni heikko esitys (tullut maistettua).
Sitten viinit: huippukamaa kaikki tyynni! Finskin samppanja nyt ei ole mitään kummoista, mutta onhan samppa aina hyvää. Mutta kaksi erilaista valkkaria, jotka molemmat huippukamaa (toinen riesling, toinen ranskalainen 50/50 sauvignon blanc/semillon), kaksi erilaista punkkua (bordeaux st. estephe ja supertoscanalainen) ja jälkkäriviini (ei liian makea sauternes) olivat kaikki itsessään nautintoja ja sopivat mainiosti tarjolla olevien safkojen kanssa. Finnairia on tässä mielessä kehuttu, mutta viinejä harrastaneenakin olin erittäin vaikuttunut.
Ruskeiden viinojen puolelta löytyi maukas konu camus xo. xo-calvados oli myös, ei itselleni niin maistunut. viskit bulkkia. Mutta sitten se, että napue-tonicia tarjoillaan, on kyllä kohtuukovajuttu, kun tuo ei ihan ilmaista ole baarissakaan. Kylmät karpalotkin löytyi drinkkiin, ainoastaan tonic oli sitä perusbulkkia.
Nukkuminen oli 190-senttiselle hiinä ja hiinä. Selällään mahtui olemaan kyllä pitkällään, mutta jalkatila kapeni loppua kohden, joten jalkoja ei juurikaan liikuteltu. Sivuttain ollessa myöskään polvien kohdalla ei ollut liikaa tilaa, joten mitään megahyvää unta ei saanut. Uskoisin kuitenkin, että vähän lyhyempi henkilö voisi kokea tuon hyvinkin miellyttäväksi pediksi.
Summa summarum, bisnes muutti lennon kärvistelystä nautinnoksi. Vähän harmitti kun loppui. Kuinka paljon siitä sitten olisi valmis maksamaan oikeasti? Ehkä 200 € /suunta. Paluumatkalle tuli meiliä, jossa upgradea tarjottiin 336€ hintaan. Se oli meille liikaa. Ja niin oli monille muillekin, koska business oli käytännössä tyhjä (ehkä 6 matkustajaa), mutta sikaosasto täynnä. Eli ehkä tuossa olisi vielä hinnoittelussa petrattavaa.
Menen uudestaankin, jos saumaa joskus tulee.