Itä-Timor

 (Luettu 19106 kertaa)

tane

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 200
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #20 : 08.02.2013, 17:59:17 »
Iso valuutta (paperi) on USD ja pieni valuutta (metalli) on paikalliset centavot. Kolikkomuodossa USD:t ei tuolla liiku, paha sanoa sattuisiko joku kuitenkin moisia hyväksymään. Tuskin. Ja harvassa paikassa olen nähnyt järjestään yhtä huonokuntoisia dollariseteleitä...

Dilissä rahanvaihto ei ole ongelma ja muistaakseni maarajallakin oli kaikenlaisia diilereitä. On saaren länsi- ja itäpuolen välillä kuitenkin niin paljon liikennettä, että rahanvaihdolle luulis olevan kysyntää. Matkasekeistä ei mitään tietoa.

Blueman

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #21 : 07.03.2013, 21:36:43 »
Oliko tuolla miten tarvetta hyttysverkoille ja oliko verkkoja valmiina majapaikoissa? Itä-Timorin maahantuloviranomaisilta ei kuulu mitään viisumin esihyväksyntä paperista, joten on varmaan parempi mennä maaraja itä->länsi suunnassa eli hakea Indonesian viisumi Dilistä.

Suomesta Indonesian lähetystöstä (turisti)viisumia ei saa jos ei ole matkalippua maahan saapumista ja maasta poistumista varten vaikka lähetyston www-sivulla on maininta vain jatko- ja paluulipuista.  :'(

unkkatkumiankka

 • Vieras
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #22 : 02.04.2013, 00:12:38 »
Verkkoja ei ollut ainakaan niissä paikoissa, missä itse yövyin. Tarve riippuu vuodenajasta, ainakaan maaliskuussa ei ollut tarvis. :)  Indonesian viisumin voi joo hakea Dilistä suoraan, mutta siihen kannattaa varata ainakin muutama tunti aikaa. Heti aamusta vaan sinne, niin iltapäivällä saat viisumin kouraan.

Blueman

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #23 : 10.04.2013, 19:06:39 »
Hyttysverkkoja oli joissakin harvoissa paikoissa, mutta onneksi menomatkalla ostin oman. Malariaa ja Denguekuumetta oli ollut aika paljon, joten verkko oli ihan tarpeeseen. Dilissä, Baucaussa ja Batugadessa tuli yövyttyä. Ainakin Dilissä ja Batugadessa oli ollut noita tauteja, Baucussa en muistanut kysellä, mutta verkkoon tuli sielläkin turvauduttua.

Rahan vaihtoa rajalla ei virallisissa paikoissa ollut kuin käteisellä dollari<->rupia valuutoilla molempiin suuntiin. Eurot eikä matkashekit eivät kelvanneet. Indonesian puolella Atambuassa oli rahanvaihtaja, jolle kelpasi käteiseurot.  Atambussa pankissa olisi kai matkashekit vaihtuneet pienellä sähläämisellä. Pankissa käteiselle oli rahanvaihtajaa heikompi kurssi.

Indonesian viisumia ei saanut mitenkään Dilissä alle kolmen päivän. (En kokeillut 50/100 USD:tä hakemuksen välissä) Eli kun jätti hakemuksen maanataina aamusta niin viisumin sai keskiviikkona iltapäivästä. Jos/kun tuolta hakee viisumia niin kannattaa olla hakemusaamuna ajoissa paikalla niin saa hakemuksen sisään. Hakemuskaavakkeen voi hakea edellisenä päivänä turvamieheltä melkein mihin aikaan vaan. Hakemuksen jättämistä varten aamulla jaetaan jonotusnumerot ja esitarkastetaan hakemus.

Blueman

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #24 : 16.04.2013, 19:23:03 »
Laitetaanpas vähän kokemuksia maasta, jos joku suuntaa tuonne...

Laitoin viisumin ennakkohyväksyntä (“Visa Application Authorization”) kaavakkeen menemään sähköisesti Imigraatiovirastoon 3-4 vk ennen matkaa, mutta ei sieltä tullut mitään vastausta. Tuon olisi tarvinnut jos olisin mennyt Indonesiasta maarajan yli Itä-Timorille. Menin sitten ensin Itä-Timorille Balilta Merpatin lennolla. Viisumin sai Dilin lentokentältä saapuessa ilman tuota ennakkohyväksyntää ja asia hoitui laukkuja odotellessa.

Dilissä tuli oltua pari päivää ja hain siellä viisumin Indonesiaan menoa varten. Dilissä oli aika heikosti hotelleja tarjolla ja kaikissa minimi hinta oli 40-50 USD. Hotellit tuntuivat olevan expattien omistuksessa ja hinnat taisi olla sovittu. Yksi kiinalaisten pitämä hotelli oli irronnut 30 USD, hintaan, mutta olin jo ehtinyt majoittumaan Dili Beach hotelliin (45 usd/yö). Hinta oli aika reilu tasoon nähden. Indonesian puolella vastaava hotelli olisi maksanut n. 200 k. luokkaa.

Dilissä ravintolat oli aikalailla avustusjärjestöjen länkkäreille suunnattuja ja hinnoiteltuja. Ruoka noin 6-10 usd. Plaza Timorin alakerrassa oli hiukan kohtuu hintaisempia ravintoloita. Samoin illalla rannalla noin Hotel Esplanadan kohdalla sai edullista ruokaa kauppialta, jotka grillasivat kanaa ja mereneläviä myytäväksi. Esim. kanankoipi tai vastaavan kokoinen kanapala oli 50 cnt ja riisinyyttejä sai 2-4 kpl dollarilla. Muuten ravintola/ruokapaikka tarjonta oli vähän heikkoa. Kai paikalliset syö pääasiassa kotona...

Dilissä paikkoja pystyi kiertämään taksilla tai mikroletillä. Moottoripyörätakseja ei ollut ollenkaan. Taksi maksoi taalasta ylöspäin riippuen matkan pituudesta. Hinta piti sopia kuskin kanssa etukäteen. Kauheasti Dilissä ei ollut nähtävää. Kirkot ja museot oli kiinni sunnuntaina ja maanantai meni viisumia hakiessa ja sitten lähdin Baucauhun bussilla.

Bussi oli aika heikossa hapessa ja täynnä väkeä. Bussi ajeli ympäri Diliä kunnes saatiin se täyteen. Tie Dilistä Baucauhun oli paikoitellen aika heikossa kunnossa. Eli matkanteko oli aika hidasta.

Baucaussa majoituin Melita Guesthouseen. 15 usd huone tuulettimella. Ruoka tuolla oli tosi hyvää, hinta illallisella 5 usd ja aamiaisella 2 usd. Omistaja näytti aika työlääntyneeltä majatalon pitämiseen ja päivät näytti menevän istuessa terassilla ja tupakkaa polttaen. Paikan kunnostus olisi ollut paikallaan, mutta meno oli aika välinpitämätöntä. Kodinhoitaja teki työt ja omistaja näytti vaan kuluttavan aikaa...

Baucaussa vanha keskusta oli aika mielenkiintoinen. Tosin aika pienihän tuo vanhakeskusta oli ja paikat oli päässeet rappeutumaan. Ranta oli ihan kiva paikka käydä ja joku aussi jamppa oli pystyttämässä sinne majoitus ja ravintolapalveluita. Ajatus kaverilla/heillä on luoda turismista elinkeinoa paikallisille. Tuolta löytyy heidän yhteystietoja: https://www.facebook.com/BaucauBeaches Homma oli vielä aika alkuvaiheessa, mutta ehkä tuota paikkaa kannattaa tukea jos tuolla päin liikkuu. Ruokahinnat tosin tuolla näytti aika kalliilta lomakohdetyylisessä grillipaikassa. Myös pieni "pasar" vanhassa kaupungissa isompi Kota Barussa oli ihan mielenkiintoinen paikka seurata ihmisten kaupankäyntiä.

Baucausta matkustin takaisin Diliin ja hain Indonesian viisumin lähetystöstä. Keskipäivällä ei kulkenut busseja Indonesian syyntaa, joten kokeilin liftata kun en halunnut enää jäädä Diliin lorvimaan. Menin länteen menevien bussin terminaalista jonkun matkaa länteen tien varteen, kirjoitin lappuun Batugade ja kokeilin josko kyyti löytyisi. 10-15 min siinä odottelin, kuorma-auto pysähtyi ja kuski kertoi että ovat menossa Malianaan Batugaden kautta. Hyppäsin lavalle ja siellä oli 6 muuta kyytiläistä. Matka jatkui kuoppaista tietä, matkalta otimme kyytiin yhden kaverin moottoripyörineen kun siltä oli ketju katkennut moottoripyörästä. Illalla pääsin Batugadeen noin kuuden aikoihin. Maksoin lavakyydistä 6 usd kun sen verran sattui olemaan pientä rahaa, bussi kai olisi maksanut 4-5 usd.

Raja oli jo kiinni joten piti etsiä yöpaikkaa. Kuorma-auton kuski kävi kysymässä pääsisinkö yöksi Imigraation kompeksiin Dili-Atambua-Maliana teiden risteyksessä. Eivät ottaneet yöksi, mutta opastivat lähitaloon, josta vuokrasivat huoneita. Kohtuu siisti talo ja huone ilmastoinnilla, joten päätin majoittua heidän taloon. Hinta oli 15 usd. Illalliseksi oli paistettua kalaa ja riisiä. Perheen lasten kanssa höpistiin ilta niitä näitä ja vanhimman pojan kanssa tuhottiin rommipullon loppu. Aamulla kävin ostamassa viereisestä "pasar"sta huudeleita, kananmunia ja sämpylöitä, joista kodinhoitaja teki aamiaisen koko lapsilaumalle ja minulle. Talon omistajanainen oli Dilissä viikot töissä ja kodinhoitaja piti taloa yllä viikot. Batugadessa toimi myös Rupiat kaupankäynnissä.

Aamiasen jälkeen talon vanhin poika kyyditsi minut rajalle ja saattoi Indonesian puolelle jalkaisin. Minulta rajan ylitys meni ilman mitään kyselyitä tai tavaroiden katsomista. Paikallinen kaveri sai kulkea rajasta yli ilman passeja/viisumeja.

Yleisesti paikasta jäi vähän ristiriitainen mielikuva. Maa on ollut itsenäinen jo yli 10 vuotta, mutta kaikki on aika alkeellisella tasolla, edes teitä eivät viitsi/pysty pitämään kunnossa. Rahaa maassa ei kauheasti ole, mutta kyllä nyt tiet pystyisi pitäämään ajokuntoisena ilman suuria kustannuksia (lapiolla maata kuoppiin/monttuihin) Ihmiset on tosi auttavaisia ja heitä kannattaa tukea jos vaan pystyy ostamaan heidän kautta majoitusta/kyytejä/ruokaa.

Bahasa Indonesialla pärjäsi erinomaisesti joka paikassa. Englantia osasi vain jokunen Dilin ulkopuolella.

Edit: Tuolta löytyy viisumiasiaa maahantuloviranomaisten sivulta:

http://migracao.gov.tl/?page_id=32
« Viimeksi muokattu: 16.04.2013, 19:27:25 kirjoittanut Blueman »

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #25 : 19.01.2015, 11:11:06 »
Itä-Timor on ollut mielessä jo jonkun aikaa, nyt huomasin syksyksi lentotarjouksen Balille ja siitä alkoi lentosivustojen selaus.

Onko Bali-Dili-Bali lento 505€ normaalihintainen, vai löytyykö halvempia joita esim. Skyscanner ei näytä. Ko. hinta on löydetty sattumanvaraisille päiville syys-lokakuussa.

Vai löytyisikö parempia (siis halvempia) lentoja Diliin jostain muualta kuin Balilta?


UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #26 : 19.01.2015, 13:18:42 »

Onko Bali-Dili-Bali lento 505€ normaalihintainen,

Kuulostaa kalliilta. Tosin hintaan saattaa vaikuttaa se, että lennot ovat yleensä dollareissa (tuolla suunnalla) ja eurohan on nyt superkallis.

Starbucks

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 855
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #27 : 19.01.2015, 13:33:42 »
Diliin ei lennä kuin pari yhtiötä Aasiasta, joten sen takia varmaan ne hinnat on suht korkeat. Ite olen katellu oneway lentoa huhtikuulle DPS-DIL ja se maksaa Garudalla noin 250 euroa. Niitä lentoja Diliin ei ilmeisesti ole kuin SIN, CGK, DPS ja DRW.

sanela

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 274
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #28 : 19.01.2015, 18:41:29 »
Vajaa vuosi sitten yhdensuuntainen lento Dili-Bali maksoi 140 USD. Lentoyhtiö oli Srwijaya Air (tai miten se nyt kirjoitetaan, en jaksa tarkistaa), joka oli kympin pari halvempi kuin toinen mahdollinen vaihtoehto (Garuda?). Aika kalliilta tuo 500e tosiaan kuulostaa. ..

tane

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 200
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #29 : 19.01.2015, 19:05:19 »
Ei ollut 500 euroa normaalia vielä pari vuotta sitten, noi sanelan mainitsemat hinnat kuulostavat paljon tutummilta.

Jos ei meinaa löytyä edullisia lentoja Diliin, voi kannattaa katsoa myös lentoja Kupangiin siellä Timorin läntisellä puolella. Enemmän sinne on liikennettä kuin Diliin, kun on Indonesian sisäistä liikennettä ja asukkaitakin on lännessä enemmän. Hintataso lännen puolella on alhainen ja bussit vievät itään.

Starbucks

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 855
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #30 : 06.02.2015, 06:07:44 »
326 USD Garudan lennot CGK-DPS-DIL. Balilla 3 päivän pysähdys.

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #31 : 05.08.2015, 19:58:08 »
Mitä paikkoja suosittelisitte minulle? Aikaa on käytettävissä 3.5 viikkoa, ajankohta lokakuu. Pidän erityisesti historiasta ja arkeologiasta ja luontokohteet ovat kiinnostavampia kuin kaupungit. Liikun yksin, minulla ei ole ajokorttia eikä paksua lompakkoa.

Dili, Atauro, Baucau ja Jaco saari on jo suunnitelmissani. Minne muualle minun kannattaisi mennä? Olisko jossain mahdollisuus nähdä vesiputouksia?

Blueman

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #32 : 03.09.2015, 20:48:20 »
Itse taisin ottaa tuolloin 2013 Air Timor:n lennon Denpasar->Dili hinta oli noin 120-140 USD. Samaa luokkaa näkyy hinnat olevat nytkin kun tein meno-paluu haun lokakuulle. Katso lentoja tuolta: http://www.air-timor.com/ "Flight Bookings".

Tuolloin kun itse kävin koko maa oli aika alkuvaiheessa eikä turismiin ollut oikein palveluita eli matkaaminen ja paikkojen etsiminen oli ihan oman tiedon kaivelun varassa. Bahasa Indonesian hallinta auttoi olennaisesti kulkemisessa kun Englantia ei moni tuolla puhunut.

3,5 vk voi ehkä olla aika pitkä aika tuolla. Dili on kierretty aika tarkkaan 3-4 päivässä (itse olin siellä pari päivää) Baucaun näkee aika hyvin parissa päivässä sekin on kohtuu pieni kaupunki. Atauro ehkä olisi ollut kiva käydä mutta sinne taisi mennä lautta jokusen kerran viikossa Dilistä(?). Dilistä etelään on vuorella käyntipaikka (MT Ramelau) joka varmaan on kiva.

Kuten tuossa omassa tarinassa kerroin hinnat oli aika kovat kaiketi expattien vedättäminä. Ruoka oli kohtuu halpaa, jos löysi paikallisten ruokapaikan, joita ei tosin kauheasti ollut kun kenelläkään ei ole rahaa syödä muualla kuin kotona. Kotimajoitus voisi olla toimiva ja paikallinen saisi rahaa. Pitäisi vaan osata kieltä, jota paikallinenkin ymmärtää. Ihmiset on tosi avuliaita ja auttavat mielellään kun vaan heille saa kerrottua mitä tarvitsee.

Ehkä kannattaa hankkia LP:n opaskirja niin siitä näkee jotakin paikkoja, majoitusta ja muuta tietoa. Hyttysverkko voi olla hyvä mukana varsinkin jos menee vähän pienempiin kaupunkeihin. Tuolla on vielä malariaa ja dengue kuumetta kohtuu yleisesti.

Myös Länsi-Timorilla voisi olla kiva käydä, jos aikaa on noin reilusti. Kupangista pääsee kivasti eteenpäin mihin sitten matka jatkuukin...

Edit:

Ehkä sittenkin lensinkin Merpatilla DPS-DIL välin en enää muista...

Tuolla tiket.com:ssa Sriwijaya:n edestakainen lento DPS-DIL-DPS lokakuulle esim. välille 5.-29.10.2015 maksaa n. 3,6 Mrp eli noin 240-250 eur.: http://en.tiket.com/
« Viimeksi muokattu: 04.09.2015, 09:33:19 kirjoittanut Blueman »

Blueman

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #33 : 04.09.2015, 09:53:12 »
Jos ei meinaa löytyä edullisia lentoja Diliin, voi kannattaa katsoa myös lentoja Kupangiin siellä Timorin läntisellä puolella. Enemmän sinne on liikennettä kuin Diliin, kun on Indonesian sisäistä liikennettä ja asukkaitakin on lännessä enemmän. Hintataso lännen puolella on alhainen ja bussit vievät itään.

Ainakaan en itse saanut täältä viisumia Itä-Timorille mitenkään, mutta sen kai saa jotenkin Kupangista: http://www.escapeartistes.com/2011/06/13/how-to-cross-from-indonesia-to-timor-leste-overland/ Asia kannattaa kuitenkin ensin varmistaa paremmin...

Kuten jo mainitsen Länsi-Timor:kin on kivaa aluetta ja siellä nähtävää on enemmän, mm perinteiset kylät. Sielläkään julkista liikennettä ei joka kylään ole, joten esim. skootterin vuokraus on hyvä vaihtoehto. (jokainen "mopotaksi" vuokraa moponsa/skootterinsa kun siitä saa varmat rahat kyyditettävien kyttäämisen sijaan) Kun itse olin tuolla 2013 niin skootterin sai päiväksi 70 000 - 100 000 rp:llä eli noin 5-7 eurolla. Ostin ajelun jälkeen vielä tankin täyteen niin vuokraajalle jäi vähän vielä ylimääräistä...

Rajalta ei Batugadeen taida olla busseja, mutta joku kaveri kyllä heittää skootterilla pienellä korvauksella. Batugadesta eteenpäin busseja kulkee harvakseen, joten siinä voi joutua odottelemaan seuraavaan päivään bussia. Batugadessa on vaan noita kotimajoituksia/majataloja eli niitä ei huomaa päälle päin vaan pitää kysyä ihmisiltä minne voi mennä yöksi.

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #34 : 28.09.2015, 14:28:11 »
Muutaman päivän päästä on lento Diliin ja tuli taad kysymyksiä mieleen.

Saahan automaateista nostettua käteistä? Entäpä kelpaako luottokortti hotelleissa, kaupoissa jne.

Ja sitten majoituskysymys Ataurosta: uskaltaako sinne vain lähteä ilman että on varannut majoitusta? Tuntuu olevan niukalti online varaismahkuja, yhteen majapaikkaan laitoin sähköpostia mutten ole saanut minkäänlaista vastausta. Hyppäänkö vaan lauantaina veneeseen ja luotan siihen että saarelta löytyy katto pään päälle?

zanussi

 • Reissaaja
 • Viestejä: 41
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #35 : 22.12.2017, 12:29:32 »
Löytyi edulliset lennot joten taidanpas piipahtaa viikon-pari maalis-huhtikuussa  :)

Löytyiskö kokemuksia nykytilanteesta?
Sukellus ja mopolla ajelu kiinnostaa eniten

Blueman

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #36 : 25.12.2017, 22:18:43 »
...mopolla ajelu kiinnostaa eniten

Tuolloin 2013 ei ainakaan ollut Itä-Timorin puolella ns. moottoripyörätakseja, joilta olisi saanut mopon/kevarin vuokrattua.

Länsi-Timorilla ja Sumballa tuolloin sai n. 90 cc moottorilla olevan mopon/kevarin vuokrattua helposti moottoripyörä taksikuskeilta. Heille oli helpompi ottaa varma raha turistilta moottoripyörän vuokrasta, kun viettää päivä itse kyyditettäviä etsien. Lisäksi saivat itse vapaapäivän.

Laita päivitystä maan ja matkaajien palvelu tilanteeseen kun olet käynyt tuolla. Olisi kiva kuulla miten asiat on siellä kehittyneet...

zanussi

 • Reissaaja
 • Viestejä: 41
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #37 : 26.12.2017, 00:03:56 »

Laita päivitystä maan ja matkaajien palvelu tilanteeseen kun olet käynyt tuolla. Olisi kiva kuulla miten asiat on siellä kehittyneet...

Maaliskuun lopulla lähtö ja paikanpäällä n:10pv.
Baucauta ajattelin kohteeksi tai sitten Atauroa.
Olis mukava kuulla muidenkin tuolla käyneiden kokemuksia.
« Viimeksi muokattu: 26.12.2017, 23:13:27 kirjoittanut zanussi »

savorau

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 252
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #38 : 28.02.2018, 03:17:08 »
Vähän aikaisemmin olet tuolla,kokemukset kiinnostaa. Itse palloa kiertämässä moottoripyörällä, ja Australian jälkeen huhtikuussa Dilille Darwinista, tähän tietoon 18.4. Mopo tulee kontissa ja itselle lento. Saaria pitkin sitten Malesiaan kohti. 

zanussi

 • Reissaaja
 • Viestejä: 41
  • Profiili
Vs: Itä-Timor
« Vastaus #39 : 02.04.2018, 13:41:05 »
6 yötä olin Ataurolla ja sukelsin melk joka päivä kahdesti.  Upeimmat korallit mitä olen nähnyt ja etenkin kaikki ehjää..
Delffiinejä melkeen joka siirtymällä. Muutama white tippi, kilppareita ja isoja merikärmeitä. Näkyväisyydet hyvät ja vesi mukavat 29 joka sukelluksella.

3 yötä ollut Dilissä ja täällä mopedin vuokrasin, niitähän ny sai mistä vaan vuokrattua. Tiet paikoin oikeen hyvät ja paikoin todella huonot ja paikoin ei teitä juuri ollenkaan 😂 tänään heitin sellasen +240km lenkin.

Kiva kokemus ja eipä oikeastaan mitään ihmeempää moitittavaa. Aika kallista vaan kun vertaa muihin maihin tällä seudulla.