Pizza

 (Luettu 13993 kertaa)

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Pizza
« : 01.10.2007, 23:20:32 »
Tama on niin tarkea aihe, etta ansaitsee oman osionsa.

Nyt ne salaiset pizzareseptit kaikkien kokeiltaviksi
ja kokattaviksi. Tiedan, etta siella pantataan
salaista tietoa monessakin taloudessa,
eika vahiten Jyvaskylan seudulla.

Uuni alkaa olla kohta kuuma.

 :D

(Mausteistakin sopii mainita, itse olen addiktoitunut
tuoreeseen basilikaan)
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

alan_mies

  • Triplatonnitallaaja
  • Viestejä: 4 613
  • Kulkija
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #1 : 02.10.2007, 10:56:54 »
Pitää kaivaa resepti tähän toisesta ketjusta, kun kerkiää...

Tärkein olisi kunnollinen forno a legna, puu-uuni, jossa takaosassa palaa tuli paiston aikana. Sellainen on aika harvalla käytettävissä :? , mutta leivinuunikin soveltuu, sellainen, joka kestää korkeita lämpötiloja. Suurelle enemmistölle suosittelen uunin pellille sopivan vuolukiven hankintaa, se ensin kunnolla kuumaksi 300 C uunissa, sitten lätty siihen.

Ei liikaa täytteitä. Taikinaan kolmasosa karkeita vehnäjauhoja, loput tavallisia puolikarkeita. Juustoksi aito mozzarella. Päälle voi paiston jälkeen laittaa hyvin pestyä, tuoretta rucolaa.

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #2 : 02.10.2007, 17:56:30 »
Pizza on kuitenkin helppoa valmistaa vahavaraisenkin tallaajan,
sikalikin voisi olla hyodyllinen osio vinkeille aiheesta, yhden
latyn hinnaksi tulee muutamia kymmenia sentteja, pizzan
paallyksesta riippuen, jos ruoasta vaikkapa haluaa
matkassaansa saastaa.

Kaikkihan varmaan osaavat valmistaa pizzapohjan ?
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

Juzt

  • Triplatonnitallaaja
  • Viestejä: 3 911
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #3 : 02.10.2007, 22:52:45 »
Lainaus käyttäjältä: "diokenes"
Pizza on kuitenkin helppoa valmistaa vahavaraisenkin tallaajan,
sikalikin voisi olla hyodyllinen osio vinkeille aiheesta, yhden
latyn hinnaksi tulee muutamia kymmenia sentteja, pizzan
paallyksesta riippuen, jos ruoasta vaikkapa haluaa
matkassaansa saastaa.

Kaikkihan varmaan osaavat valmistaa pizzapohjan ?

Aika laihasti saa kyllä pitsansa päälystää tai vaihtoehtoisesti tehdä sellaisia keksin kokoisia jos haluaa muutamalla kymmenellä sentillä pizzan pyöräyttää. Pohja ei toki tuota enempää maksa, mutta jo pelkkä juusto pompauttaa helposti hinnan yli jos ei halvinta markettiedamia ja säästellen käytä.

Olettaen että siis puhuttiin Suomen elintarvikehinnoista.

Ei pizza toki mitään kallistakaan safkaa ole ellei kovin gourmet aineita käytä.
"I bet we could get videos of all the sites, get a VCR in our hotel room...
we'd never even have to go outside!"
- Joseph Francis Tribbiani

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #4 : 02.10.2007, 23:05:42 »
Lainaus käyttäjältä: "Juzt"

Aika laihasti saa kyllä pitsansa päälystää tai vaihtoehtoisesti tehdä sellaisia keksin kokoisia jos haluaa muutamalla kymmenellä sentillä pizzan pyöräyttää. Pohja ei toki tuota enempää maksa, mutta jo pelkkä juusto pompauttaa helposti hinnan yli jos ei halvinta markettiedamia ja säästellen käytä.


Vehnajauhot maksavat Suomessakin noin Euron / 2 kiloa,
hiiva ehka kymmenisen senttia, ja kraanavesi on halpaa.
Suolaakin joutuu ostamaan.

Tuosta maarasta tekee arviolta kuusi-seitseman pizzapohjaa.
Yhden hinnaksi tulee jotakuinkin 20 senttia+taloussahkoa.

Yksinkertaisimmillaan Puglialainen sipulipizza kasittaa vain
sipulia ja oliiviloljya, Margheritaan kallista tomaattimurskaa,
mozzarellaa ja basilikaa  :D .
Sardiinipizza, tonnikalapizza tai kesakurpitsapizza eivat
myoskaan maltaita maksa.

Pizzapazzo.

 :D
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

PetraJii

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 714
    • Profiili
    • http://my.opera.com/PetraJii/albums/
Pizza
« Vastaus #5 : 02.10.2007, 23:39:01 »
Minä olen alkanut tulla siihen tulokseen, että pidän pizzastani eniten "suomalaistyylisenä" (en nyt sitten tosiaan tarkoita mitään valmisläppiä). Ainakin kun katselee asiaa siinä valossa että en voi sietää ajatusta oliiviöljystä tai salaatista/tuoreesta basilikasta pizzani päällä. Nämä lienevät alkuperäismaan hapatusta? Myöskään mozzarella-juusto ei ole juustoista juuri sitä lemppariani, ainakaan niissä suurissa valkoisissa klönteissä missä sitä useimmin näkee yleensä tomaatin kera. Mutta kyllä se ennemmin maistuu kuin esim. joku emmental-tms. isoreikäinen juusto.

Mutta ehdottomasti aion avoimin mielin maistaa aitoa italialaista pizzaa jos niille nurkille joskus satun....

Pizzapohjan pitää olla sopivan rapsakka, valkosipulia sopivasti. Pizzapohjan pyöritys/heittelytaito on tullut opiskeluaikaisesta työpaikastani :D Muutoin täytteillä ei niin hirveästi ole väliä, niitä voi vaihdella kulloinkin maun ja fiiliksen mukaan.
t's enough for this wide-eyed wanderer
That we got this far

Tinja

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 425
    • Profiili
    • Tintin oma hostelli
Pizza
« Vastaus #6 : 03.10.2007, 16:34:42 »
Täytteitä aivan helkkaristi, tonnikalaa, pieniä lihapyöryköitä puolikkaana, ANANASTA, tomaattisosetta ja voi siihen laittaa lohta ja kermaa ranskalaisittainkin. Ei mitää kuivia känttyjä niin kuin jotkut italialaiset teki Tanskassa... hyi hitto! Semmosen käntyn tekee sentillä ja jos se on sitä "oikeaa pizzaa" niin saavat pitää pissansa.

vekkuli

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 870
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #7 : 03.10.2007, 18:16:29 »
italialaista makkaraa (salsiccia, vastaakos se nyt lahinna siskonmakkaraa?), sienia ja sipulia juustoisen pohjan paalla.

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #8 : 03.10.2007, 18:23:01 »
Lainaus käyttäjältä: "Tinja"
Täytteitä aivan helkkaristi, tonnikalaa, pieniä lihapyöryköitä puolikkaana, ANANASTA, tomaattisosetta ja voi siihen laittaa lohta ja kermaa ranskalaisittainkin. Ei mitää kuivia känttyjä niin kuin jotkut italialaiset teki Tanskassa... hyi hitto! Semmosen käntyn tekee sentillä ja jos se on sitä "oikeaa pizzaa" niin saavat pitää pissansa.

Noilla taytteilla voi jo jattaa koko pizzapohjan tarpeettomana alta pois.

 :lol:
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

Tinja

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 425
    • Profiili
    • Tintin oma hostelli
Pizza
« Vastaus #9 : 03.10.2007, 18:27:44 »
Lainaus käyttäjältä: "diokenes"
Noilla taytteilla voi jo jattaa koko pizzapohjan tarpeettomana alta pois.


No ei tietenkään! Pizzasta tulee ehkä n. 2-3 senttiä paksu, mutta paksua sen olla pittää!

Kapris

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 252
    • MSN Messenger  - katri_tee@luukku.com
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #10 : 03.10.2007, 20:48:49 »
Peruspohja: öljyä, vettä, hiivaa, suolaa, vehnäjauhoja.

Päälle reippaalla kädellä öljyssä pehmennettyä paprikaa, sipulia, valkosipulia, tuoreita herkkusieniä ja tomaattimurskaa, mausteeksi mustapippuria ja kuivattua oreganoa. Päälle juustoa, vaikka kermajuustoa tai edamia. Ja jos ei noin tule tarpeeksi ruokaisaa / sattuu olemaan palkkapäivä, sitten täytteen sekaan reippaasti aurajuustoa.

Bella

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 155
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #11 : 03.10.2007, 21:22:12 »
Pohja kannattaa leipoa poydalla. Jauhokasan keskelle laitetaan aukko ja siihen siiten lisataan lammin vesi, hiivat ja muut. Sitten vaan pikkuhiljaa vaivaten. Alkaa unohtako pienta lirua valkoviinia. Antaa hyvan saporen.

Ja kylla pizzasta voi todella tehda opiskelijaruokaa, ja erittain hyvaa sellasta. Jokaisesta opiskelijaboksista varmaan loytyy sipulia, muutama pottu ja tomaattimurskaa seka pala juustoa. Siita saa jo kolme erilaista pizzaa. Ja helkkarin hyvia!
i]Sapere aude![/i]

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #12 : 03.10.2007, 21:31:10 »
Lainaus käyttäjältä: "Kapris"
Peruspohja: öljyä, vettä, hiivaa, suolaa, vehnäjauhoja.


Tuon oliivioljyn pohjasta olen joskus jattanyt poiskin,
ja sitavastoin lisannyt reilusti oljya pizzan paalle
ennen paistamista. Sahkouunissa nakellut
vetta paiston loppuvaiheessa luukusta
sisaan, tai Neitiquun lailla parempi
olisi laittaa vesiastia pohjalle
"Taikojaan tekemaan".

Pizza on suurin keksinto pyoran jalkeen.

 :D
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

Gnito

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 331
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #13 : 03.10.2007, 22:01:36 »
Itse en ole kokeillut, mutta tuo kaveri tuntuu olevan tosissaan pizzojen suhteen:
http://slice.seriouseats.com/jvpizza/
There's no such thing as talent, cap'n. Only inspiration and ambition.
And mine burn white hot.  - Scrooge

alan_mies

  • Triplatonnitallaaja
  • Viestejä: 4 613
  • Kulkija
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #14 : 05.10.2007, 23:27:27 »
Lainaus käyttäjältä: "Bella"
Pohja kannattaa leipoa poydalla. Jauhokasan keskelle laitetaan aukko ja siihen siiten lisataan lammin vesi, hiivat ja muut. Sitten vaan pikkuhiljaa vaivaten. Alkaa unohtako pienta lirua valkoviinia. Antaa hyvan saporen.


Valkoviiniä on kokeiltava.

Minä parannan pohjan rapeutta lisäämällä hieman, vaan ei liikaa, sokeria. Annan kohota suunnilleen kaksi tuntia ja junttaan taikinaa välillä pari-kolmekin kertaa.

Pizza ja pitsaohjeet erikseen. Tuossa ylempänä on pari sellaista viestiä, joista Luigi Napolista saisi kohtauksen ja tarttuisi kaulimeen! Jokainen tavallaan, mutta silloin on kysymys jostain muusta kuin pizzasta, joka on yksinkertainen, vähistä mutta laadukkaista raaka-aineista tehtävä ruoka. Tuon laadukkuuden vaatimuksen toteuttaminen vaan on Suomessa vaikeaa ja kallista.

Jonna-Karoliina

  • Tosireissaaja
  • Viestejä: 69
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #15 : 09.10.2007, 13:43:40 »
Tarkea asia on se mihin valiin laittaa juuston. jos on tosi hyva tomaatti ja tosi hyva juusto, niin tulee taydellinen pizza -kunhan laittaa ne yhteen. eli jos tulee muitakin taytteita, niin juustoa heti tomaattikastikkeen paalle (ja halun mukaan viela ihan paallimaiseksi). ja viela jos laittaa vahan oliivioljya paalle, niin on hyva. ja tuoretta basilikaa ja tomaattia paistamisen jalkeen.

ai joo, ja sitten hyva pizza bianca on keitetya perunaa, oljya ja rosmariinia. ja tietysti juustoa.
quot;Olen kuullut villihanhien huudot, enkä enää saa levotonta sydäntäni tyyntymään." -Mitsune

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #16 : 09.10.2007, 20:55:16 »
Lainaus käyttäjältä: "Jonna-Karoliina"
Tarkea asia on se mihin valiin laittaa juuston. jos on tosi hyva tomaatti ja tosi hyva juusto, niin tulee taydellinen pizza -kunhan laittaa ne yhteen. eli jos tulee muitakin taytteita, niin juustoa heti tomaattikastikkeen paalle (ja halun mukaan viela ihan paallimaiseksi). ja viela jos laittaa vahan oliivioljya paalle, niin on hyva. ja tuoretta basilikaa ja tomaattia paistamisen jalkeen.


Tama pelasti paivani.

 :D
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

Kahmo

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 109
    • MSN Messenger  - antti.hiltunen@gmail.com
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #17 : 10.10.2007, 11:10:27 »
Ääni nutellapizzalle.

Kulkuri75

  • Vieras
Pizza
« Vastaus #18 : 13.10.2007, 00:59:56 »
Teen pellin kokoisia neliöpizzoja pohjaan sekoitan olutta (Budweiser).

HP Chili kastiketta reilusti pizzan pohjan päälle levitetään.

Oreganoa

Habanero savu chiliä

Pekonia pilkottuna

Salamia

Jalopenoja

Kebablihaa

Päälle hemmetisti Aura GOLD juustoa

Ja vielä hemmetisti  mustaleima Emmentalia päälle

Sitten kun tulee uunista reilusti tabascoa päälle

Juomiseksi olutta tai Coca Colaa

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Pizza
« Vastaus #19 : 13.10.2007, 01:29:34 »
Lainaus käyttäjältä: "Kulkuri75"


HP Chili kastiketta reilusti pizzan pohjan päälle levitetään.

Päälle hemmetisti Aura GOLD juustoa

Ja vielä hemmetisti  mustaleima Emmentalia päälle

Sitten kun tulee uunista reilusti tabascoa päälle

Juomiseksi olutta tai Coca Colaa


Kuuluuko tuota olutta tai Coca Colaa juoda miten paljon ?

 :?
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.