Japanin asujat

 (Luettu 7838 kertaa)

myu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 227
  • Profiili
Japanin asujat
« : 08.02.2008, 11:20:09 »
Heippa,

Olen muuttamassa marraskuussa Japaniin Okayamaan ja ajattelin avata threadin asumisesta Japanissa. Ainakin ennen tällä palstalla pyöri parikin Japanissa asuvaa, toivottavasti vielä löytyy seuraa ettei yksin tarvi puhella.

Tässä voisi keskustella hintatasosta, pankkitilin avaamisesta, asunnon löytämisestä, viisumiasioista ym.

Aloitan kysymällä onko kenelläkään suosituksia mihin pankkiin tili kannattaa avata? Entä onko onnistunut avaamaan tilin jo ennen gaijin cardin saamista pelkällä passilla?

jima

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Japanin asujat
« Vastaus #1 : 21.02.2008, 16:07:55 »
moikka,

pankkitilin avaaminen ei (ainakaan noin viisi vuotta sitten, kun viimeksi pankkitilin taalla avasin) onnistu ilman gaijin cardia ja, varmaankin pankista riippuen, leimaa omasta nimesta (sellaisen teettaa noin 2000 jenilla). kannattaa avata tili johonkin suurista maanlaajuisista pankeista, kuten mizuho tai ufj-mitsubishi. okayamassa on varmastikin muutamia paikallisia pankkeja, mutta esim. JA Bank on ihan hyva vaihtoehto, koska nykyaan JA:n kortilla pystyy nostamaan rahaa convenience storejen automaateista ja ainakin mizuhon automaateista. paikallisten pankkien kortit saattavat olla toimimatta, mikali matkailet maan sisalla, ulkomailla ei toivoakaan. luottokorttia on hankala ulkomaalaisena saada.

varmaan jo tiedatkin, mutta rahan nostaminen ei ole yhta helppoa kuin suomessa, vaan yleensa korteilla voi nostaa vain kyseisen pankin automaatista ja usein convenience storejen automaateista (valirahaa menee pari euroa) ja automaatit eivat ole avoinna 24h.

jos muutat tavalliseen asuntoon, etka esim isantaperheeseen tai asuntolaan, niin muuttaessa menee todella paljon rahaa, yleensa muutaman kuukauden vuokran verran valitysmaksuihin yms. talta ei oikein pysty valttymaan. asuntoa vuokrattaessa tarvitset joko japanilaisia takaajia tai joudut kayttamaan takausfirman palveluja, johon myos menee aikalailla.

myu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 227
  • Profiili
Japanin asujat
« Vastaus #2 : 08.03.2008, 12:17:22 »
Jima: Kiitos pankkivinkeistä, pitää painaa nuo nimet mieleen. Huomasin aiemmalla Japanin matkallani tosiaan, että pankkinostoihin ja luottokorttimaksuihin menee äkkiä suuri summa, kun joka kerto veloitetaan 2-20e. Vuodessa noista kertyy aika potti, joten pitää valita pankki huolella!

Olen menossa Okayamaan töihin ja käymme tutustumassa työpaikkaani toukokuussa. Samalla matkalla aiomme selvitellä pankki-, asunto- ym. asioita. Olemme tosiaan muuttamassa yleiseen vuokra-asuntoon, mutta saan työpaikaltani apua takaus- ja asuntoasioissa. Helpolla pääsisi, jos työpaikka olisi Tokiossa tai Osakassa, mutta vähän näyttää että Okayamassa ei pahemmin ulkkiksille suunnattuja palveluja ole siirtoa helpottamassa. Toisaalta vuokrataso on helsinkiläiselle miellyttävän edullinen, 2 makkarin 45-50 m2 uusia vuorka-asuntoja saa 500 eurolla.

kapibara

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #3 : 17.03.2008, 16:09:04 »
Moikka! Piti ihan perustaa tunnus tätä varten! Olemme ilmeisesti ja toivon mukaan myös muuttamassa Japaniin poikaystäväni kanssa syksyllä tai loppukesästä tänä vuonna. Kysymyksiä riittää ainakin tässä vaiheessa vielä. Tärkein niistä on: jos poikaystävälläni on työviisumi (ja siis työ) mutta minä teen etänä töitä Suomeen (eli en ole mitenkään sidoksissa Japanissa tai missään olemiseen), voinko saada jonkinlaisen avopuolisoviisumin? Vai pitäisikö olla naimisissa? Vai pitääkö mun koittaa saada joku työ (esim. kielten opetusta) ja sen myötä oma työviisumi? Aiomme viipyä vuoden verran.

Tuo asuntojen vuokrasysteemi kuulostaa pelottavalta. Eli kysekö ei ole takuusta tai ennakosta vaan ihan rahasta, jonka kokonaan menettää? Työsuhdeasunto on toiveissa mutta jos vapaille markkinoille joutuu niin kuulostaa hankalalta/kalliilta. Menemme Tokioon, mutta ei asunnon tarvitse olla ihan ytimessä. Eikä sen tarvitse olla kuin yksi huone ja keittokomero tms. Miksei asuntolatyyppinenkin ratkaisu. Vinkkejä hakuun?

Asumme parhaillaan erittäin kalliissa vuokrakolmiossa Helsingissä, joten LUULISI että yksiön saisi Tokiosta halvemmalla, jostain luin että Hki on jopa kalliimpi asua kuin Tokio.

Entä puhelimet? Onko Japanissa prepaid-systeemejä tms. vai pitääkö heti ostaa japanilainen puhelin? 3G-puhelimet meillä on mutta tietysti tarvitsee paikallisen SIMin.

myu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 227
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #4 : 17.03.2008, 17:04:31 »
Moikka! Piti ihan perustaa tunnus tätä varten!

Tervetuloa palstalle!

Tärkein niistä on: jos poikaystävälläni on työviisumi (ja siis työ) mutta minä teen etänä töitä Suomeen (eli en ole mitenkään sidoksissa Japanissa tai missään olemiseen), voinko saada jonkinlaisen avopuolisoviisumin? Vai pitäisikö olla naimisissa? Vai pitääkö mun koittaa saada joku työ (esim. kielten opetusta) ja sen myötä oma työviisumi? Aiomme viipyä vuoden verran.

Vain aviopuoliso voi saada spouse-viisumin. Etätyöviisumista kannattaa kysyä suoraan suurlähetystöstä, sieltä saa nopeaa ja hyvää palvelua. Tilanteesi voi nimittäin olla hieman hankala, jos et ole oikeutettu puolisoviisumiin etkä työviisumiin, joten kannattaa konsultoida suurlähetystöä. Saatat olla oikeutettu vaikka jonkinlaiseen opiskeluviisumiin. Tietty viimeinen vaihtoehto on piipahtaa 90 päivän välein Koreassa, mutta tarvitset Alien registration cardia aika moneen asiaan, enkä tiedä kuinka niitä saa ilman ei-turisti-viisumia.

Tuo asuntojen vuokrasysteemi kuulostaa pelottavalta. Eli kysekö ei ole takuusta tai ennakosta vaan ihan rahasta, jonka kokonaan menettää? Työsuhdeasunto on toiveissa mutta jos vapaille markkinoille joutuu niin kuulostaa hankalalta/kalliilta. Menemme Tokioon, mutta ei asunnon tarvitse olla ihan ytimessä. Eikä sen tarvitse olla kuin yksi huone ja keittokomero tms. Miksei asuntolatyyppinenkin ratkaisu. Vinkkejä hakuun?

Kannattaa hakea googlesta relocation + Tokyo. Teillä tulee olemaan kadehdittavan paljon valikoimaa, tosin hinta kalustetuissa asunnoissa on luokkaa >1500e. Kun kyseessä on vain vuosi, suosittelen kalustettuja, vaikka ovat kalliimpia, sillä niihin saatte kaasun, sähkön, netin, jätemaksut yms hintaan sisällytettynä. Myös vuokrasopimukset ovat tyypillisesti minimi 2v, joten meillä on edessä melkoisesti säätöä ennen kuin istumme oman tuvan keittiössä itse tehty ateria edessä. Kalustetuissa asunnoissa ei myöskään yleensä ole extramaksuja, joita vuokra-asuntoon tulee parin vuokran edestä palautettavia ja parin vuokran edestä palauttamattomia. Itse olen lähetellyt aika paljon sähköpostia relocation-firmoihin, josko toimisivat Okayaman alueella ja vastaukset tulevat parissa päivässä hyvällä englannilla. Kannattaa laittaa kyselyjä menemään.

Entä puhelimet? Onko Japanissa prepaid-systeemejä tms. vai pitääkö heti ostaa japanilainen puhelin? 3G-puhelimet meillä on mutta tietysti tarvitsee paikallisen SIMin.

Mieheni selvitteli näitä siitä näkökulmasta, että emme aio soittaa ulkomaille vaan ainoastaan Japanin sisäisiä puheluja lähinnä toisillemme(Suomeen siis mesellä/skypellä). Vuokrapuhelimet on suunnattu tietysti turisteille, eivätkä ole järkevän hintainen vaihtoehto. Varsinaiset vaihtoehdot ovat tavallinen tai prepaid-liittymä, mutta näitä kaupataan vain kytkynä eli puhelin on ostettava myös. Kumpaakin varten on oltava Alien Registration Card. Prepaidien kanssa kytkykaupataan melko pientä määrää erilaisia, melko edullisia puhelimia, mutta puhelut ovat suhteellisen kalliita, normiliittymissä päin vastoin. Hintavertailu on vaikeaa, kun puhelimen hinta, puhelujen hinta ja sopimuksen pituus vaihtelee. Otetaan todennäköisesti joku halpisluuri vuoden sopimuksella tai sitten prepaid, koska sen kanssa kaupataan ilmeisesti kaikkein halvimpia puhelimia.

Nämä ovat netistä selvitettyä toisen käden tietoa, joten ehkä joku osaa kertoa tarkemmin Japanista käsin tai korjata jos korjattavaa on.

kapibara

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #5 : 17.03.2008, 17:15:45 »
Oi, kiitos suuresti vastauksesta! Tämä auttaa jo pitkälle! Palaan paremmalla ajalla :)

kapibara

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #6 : 29.03.2008, 15:49:38 »
Moi, osaatteko kertoa, että mistä olis paras hankkia se pelkkä menolippu Japaniin sitten, kun muuttaa? Taitavat olla aika kalliita? Onkohan sellainen sallittua, että ostaa meno-paluun, josta käyttääkin vain menolipun (ja jos siis on viisumi kuitenkin), vai katsotaanko sellaista ihan kieroon?

Meillä on vielä suunnittelu ihan alkutekijöissään, mutta ollaan nyt katseltu sellaisia Sakura Housen asuntoja, kalustettuja, aika keskustassa. Onhan ne aika kalliita, mutta ei mitään ihan älyttömiä hinnaltaan. Ja niihin voi muuttaa suoralta kädeltä ilman välisähläyksiä.

Vielä en tiedä mun viisumiasiasta tarkemmin, mutta sekin tuli mieleen, että tarviiko sitä ulkomaalaiskorttia välttämättä molemmilta? Että jos kävisi niin, että mun on pakko poistua 3kk välein maasta voidakseni siellä olla, niin ehkä pystyisi elämään niin, että mies vain hommaisi itselleen sillä kortilla kaiken tarvittavan. Vähän säätämiseksi kyllä menisi. Mitenhän se on sitten, kuinka kauan maasta täytyy olla pois 3kk välein, onko siinä joku aikamääräys?
Toivon kyllä, että jonkinlainen viisumi mullekin onnistuisi, jotta sitten voisi myös tehdä Japanissa töitä, jos niitä sattuisikin löytymään. Ai niin, voiko Japanista käsin hakea pitempää viisumia, jos menee maahan turistiviisumilla ja vaikka saa työpaikan??

Lelu

 • Reissaaja
 • Viestejä: 47
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #7 : 29.03.2008, 20:41:38 »
Vielä en tiedä mun viisumiasiasta tarkemmin, mutta sekin tuli mieleen, että tarviiko sitä ulkomaalaiskorttia välttämättä molemmilta? Että jos kävisi niin, että mun on pakko poistua 3kk välein maasta voidakseni siellä olla, niin ehkä pystyisi elämään niin, että mies vain hommaisi itselleen sillä kortilla kaiken tarvittavan. Vähän säätämiseksi kyllä menisi. Mitenhän se on sitten, kuinka kauan maasta täytyy olla pois 3kk välein, onko siinä joku aikamääräys?

Siskolla on juurikin tuo tilanne tällä hetkellä. Eli itse vaan turistiviisumilla siellä, mies työviisumilla. Se käy opiskelujenkin takia Suomessa aina 90 päivän välein, viipymät on ollut 2 viikosta 2 kuukauteen. Ei ole siitä mitään ongelmaa tullut.
Eli toimii se niinkin, että miehellä vain ulkomaalaiskortti  :) Oma vaivansahan tuossa kyllä on.

kapibara

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #8 : 30.03.2008, 22:30:02 »
Ok, kiva tietää että joku on tuotakin kokeillut. Noin sitten, ellei muuta :) Ajaakohan joku Korea sitten saman asian, siellä kun olisi joka tapauksessa tarkoitus käydä.

myu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 227
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #9 : 31.03.2008, 11:53:16 »
Ajaakohan joku Korea sitten saman asian, siellä kun olisi joka tapauksessa tarkoitus käydä.

Korea ajaa asian siinä missä mikä tahansa muukin ulkomaa. Tein itse viime Japanin lomalla laivamatkan Fukuoka-Pusan-Fukuoka ja sain uuden turistiviisumin. Näppärästi sain samalla myös oikeuden ostaa uuden Sanyo West Rail passin. Tämä on toinen etu turistiviisumien ketjuttamisessa, olet oikeutettu junapasseihin jokaisella viisumilla. Jos et tee töitä, niin junapasseilla huristelu on mukava tapa tutustua ympäristöön. Miehesi ei näihin ole työviisumille oikeutettu. Tosin minulla viisumia ei katsottu, piti vain antaa passin numero. Onko joku kokeillut ostaa junapassia "luvatta" ei-turistiviisumilla? Osakan alueella noita Sanyo-passeja saa ostaa vieläpä kätevästi Japanista. Japan Rail Pass pitänee ostaa Suomesta, en tiedä onko Tokion alueen JR-firmoilla vastaavaa kuin JR-Westin Kansain alueen passit (http://www.westjr.co.jp/english/travel/jrp/index.html).

kapibara

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #10 : 03.04.2008, 11:14:35 »
Sellaista mietin vielä tuohon edelliseen liittyen, että monet maathan ovat semmoisia, että päästäkseen niihin (turistina) täytyy olla jo etukäteen lippu pois maasta, esim. USA, mutta moni muukin. Törmäsin tähän itse maailmanympärysmatkallani, ja asioiden helpottamiseksi päädyimme sitten ostamaan Lontoosta koko loppureissun kaikki lentoliput valmiiksi. Niin kuuluukohan Japani näihin maihin?

Turistiviisumin uusiutuminen ja siten junapassin ostomahdollisuus on tietty hyvä juttu. Ilman junapassia en ole Japanissa matkustanutkaan, taitaa olla hyvin kallista.

Huomenna Hulluilla päivillä olisi Nagoyan lippuja myynnissä. Olipa kurja, ettei ollut Tokiota tänä vuonna ollenkaan. Aikeena olisi mennä toukokuussa pariksi viikoksi Tokioon ja siitä pohjoiseen, Sapporon suunnille, ihan turistireissulle vielä (sekä mies työtapaamisiin), mutta nyt kun ei olekaan Tokion lippuja niin harmitus! Nagoyaan ei olisi mitään asiaa, ja junapassikin on vain viikon voimassa.

Tietääkö joku että tuleekohan Finnairille tänä vuonna viikonloppua, jolloin myytäisiin Tokion lippuja noin 400 eurolla? Viime vuonnahan oli ollut.

myu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 227
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #11 : 03.04.2008, 13:42:21 »
... monet maathan ovat semmoisia, että päästäkseen niihin (turistina) täytyy olla jo etukäteen lippu pois maasta ... kuuluukohan Japani näihin maihin?

Olen käynyt Japanissa kerran ja silloin minulta ei kysytty paluulippua. Jos sinulta kysytään, niin voit sanoa esim että olet poistumassa maasta laivalla Korean puolelle. En vielä itsekään tiedä, kuinka hankimme (tai siis matkasihteerini hankii) lentolippumme marraskuussa. Yksisuuntaiset liput ovat niin kalliita, että varmaankin ostamme menopaluun, jonka paluu on avoin tai muutettavissa.

Ilman junapassia en ole Japanissa matkustanutkaan, taitaa olla hyvin kallista.

Junalippujen hintoja ja aikatauluja eri yhteyksille voit tarkastella täällä http://www.jorudan.co.jp/english/norikae/

Tietääkö joku että tuleekohan Finnairille tänä vuonna viikonloppua, jolloin myytäisiin Tokion lippuja noin 400 eurolla? Viime vuonnahan oli ollut.

En usko, että tulee. Lentopetroolin hinta on noussut öljyn mukana jo niin pitkään että pidemmätkin hintasuojaukset alkavat raueta ja lentohinnat ovat nousseet. Tämä näkyy parhaiten pitkillä kaukolennoilla, joista tuskin tulee enää viime vuosien kaltaisia tarjouksia kuten NY 299e tai Japanin lennot 399e. Yhtä hyvä viikonlopputarjous vaatisi poikkeuksellisen huonosti ennakkoon myyneen ajanjakson, mikä ei tietenkään ole aivan mahdotonta, mutta itse pidän sitä aika epätodennäköisenä.

Edelliseen liittyen kuulisin mielelläni jo Japanissa oleskelevilta millä hinnalla olette nähneet menopaluita Helsinkiin sieltä päin? Mietimme tulemmeko puolivälissä vaihtoa Suomeen vai emme, katselin Finnairin ja ebookersin kansainvälisiä sivuja ja hinnat oli melkoisia, luokkaa 1500e-6000e.

myu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 227
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #12 : 21.04.2008, 16:48:12 »
Olen edennyt Japanin vuosi -haaveissani siihen pisteeseen, että suunnittelen jo lomamatkoja Japanista käsin  ;D

JetStarilla näytti pääsevän melko edullisesti Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Honoluluun, joten näihin tehdään varmaan jonkinlainen combo-retki kesälomallani. Mulla on 5-6 viikkoa lomaa, joita voin jaksottaa melko vapaasti vaihtovuoden ajalle eli voisin hyödyntää japanilaisille epätyypillisiä matkustusaikoja. Kuulisinkin mielelläni Japanin asujilta milloin esimerkiksi on myynnissä halpoja lentoja tai vaikka paketteja Okinawalle tms. Onko kansainvälisissä lehdissä lentotarjouksia vai kannattaako halpoja lentoja bongailla ehkäpä matkatoimistojen ikkunoista?

myu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 227
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #13 : 25.11.2008, 05:00:01 »
Täällä sitä nyt ollaan paikallinen pankkikortti ja puhelin laukussa, ulkomaalaiskortti taskussa, asunto vuokrattuna ja kalusteet hankittuna. Jos joku on kiinnostunut Japanissa asumiseen liittyvistä asioista, niin voin vastailla omien kokemusteni pohjalta.

Disturbance

 • Reissaaja
 • Viestejä: 35
 • Onnentyttö
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #14 : 07.01.2009, 14:00:21 »
Mitähän kautta kannattaisi hakea töitä ihan lukiopohjalla?

Googlesta tuli kaikenmaailman tulosta, jossa oli outoa infoa termeillä, jotka pitäisi vielä erikseen selvittää. Ei pysty. Eli jos joku osaa kertoa hyviä neuvoja omasta kokemuksesta :)
You have to care, but not THAT much...!

myu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 227
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #15 : 07.01.2009, 14:10:34 »
Mitähän kautta kannattaisi hakea töitä ihan lukiopohjalla?

Työviisumin saaminen Japaniin on vaikeaa ja ilmeisesti melko mahdotonta, jos sinulla ei ole työpaikkaa tai jotain kutsuvaa tahoa valmiina. Minulla viisumia varten tarvittavaa sertifikaattia haki japanilainen yliopisto, jossa työskentelen. Yksi vaihtoehto on JET-ohjelma, jota koordinoi Japanin suurlähetystö, katso sivun http://www.fi.emb-japan.go.jp/fi/opiskelu.htm alin kohta.

Opiskeluviisumilla voi kuulemma saada jonkinlaista osa-aikatyötä esim kahviloissa tai kaupoissa, mutta se edellyttää yleensä joko japaninkielentaitoa tai japanilaista suosittelijaa. Japanissa paikallinen suosittelija on tärkeää olla työtä tai vaikkapa asuntoa hakiessa.

Disturbance

 • Reissaaja
 • Viestejä: 35
 • Onnentyttö
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #16 : 09.01.2009, 08:58:43 »
Suuret kiitokset murusista :)
You have to care, but not THAT much...!

Yatsu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 16
  • Profiili
Vs: Japanin asujat
« Vastaus #17 : 15.04.2009, 06:31:46 »
Mitähän kautta kannattaisi hakea töitä ihan lukiopohjalla?

On totta, että opiskelijaviisumilla saa tehdä töitä rajoitetusti. Lisätietoa viisumeista ja mitä niiden puitteissa saa tehdä, löytyy Japanin ulkoministeriön sivulta:
Viisumikategoriat
Tietoa viisumikategorioiden vaatimuksista

Kannattaa kuitenkin muistaa, että varsinaisen työviisumin saanti edellyttää yleensä vähintään alempaa korkeakoulututkintoa (kandi, AMK-tutkinto tms.), pelkältä lukiopohjalta viisumin saanti voi olla hankalaa. Harmi, että suomalaisilla ei ole mahdollisuutta hakea Working Holiday -viisumia Japaniin.

Suosittelen tutustumaan Japanin Suomen suurlähetystön sivuihin, ja katsomaan mitä harjoittelu- ja vaihto-ohjelmia heillä on. Sieltä saattaa löytyä jotain sinullekin sopivaa.