Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)

 (Luettu 104953 kertaa)

Skönäri

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 475
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #20 : 16.10.2008, 20:28:23 »
Skriivaatsä LP:tä tai jotain. Sen verran sotillaallisen tarkkaa on toi sun raportointi. ;D

Ei mut oikeesti, todella hieno homma, että kerrot miten hommat siellä pelittää. On meinaan itselläkin kyseinen suuntaa hyvinkin vakavassa harkinnassa...

Mut jos vaan jaksat, ni heitä ihmeessä väliin vähän tunnelmiakin, vai onko koko reissu vaan viisumien kanssa tappelua?
Vapaus on sitä, kun ei tiedä missä nukkuu seuraavan yön. Fotoja:
http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #21 : 19.10.2008, 18:52:59 »
Mut jos vaan jaksat, ni heitä ihmeessä väliin vähän tunnelmiakin, vai onko koko reissu vaan viisumien kanssa tappelua?

Reissu on pelkaa viisumien kanssa tappelua. Tai muuten vaan tappelua. Kuten vaikka vuokraemannan kanssa. Kavelin kyseisen akan perassa tanaan kolme tuntia, niin kauan kunnes sain takuuvuokrani takaisin viimeiseen senttiin asti.

Olen monesti kuluneen viikon ajan aikana miettinyt, mita taalla teen. En ole nahnyt maasta  vilaustakaan, kaikki aika on mennyt viisumihelvettiin. Siihen, kun pitaa aukaista LOI-hakemus, mutta joka ei aukenekaan ensimmaisessa nettiklubissa. Toisessa klubissa sita taas ei voi printata, kolmannessa ei taas ole skanneria, jolla se lahettaa allekirjoitettuna eteenpain. Lopulta pitkan etsimisen jalkeen loydat kaupungin ainoan faksin ja kuvittelet juuri ja juuri ehtivasi lahettaa sen ennen viikonloppua jatkokasittelyyn. Maanantaina saat viestin, etta faksi ei olekaan tullut perille.

Eika siina mitaan: on sita ennenkin viihdytty maailman eri kolkissa viikkotolkulla. Mutta kun Bishkek ei ole Rio tai Kairo tai edes Peking. Ei lahellekaan. Eivatka kirgisiit ole syyrialaisia, perulaisia tai senegalilailisia. Vaan - maailman aneemisimpia ihmisia, jotka eivat ymmarra ulkomaalaisia tai ujostelevat vierasmaalaisia tai jotain.

Miksi nahda kaikki tama vaiva, kyntaa rahaa sinne tanne? Mita saa rahan vastineeksi? Nolla, ei mitaan.

Se, miksi kirjoitan seikkaperaisesti johtuu siita, etta toivon, ettei muiden tarvitse kokea samaa viisumihelvettia. Pienimmatkin yksityiskohdat saattavat olla ratkaisevia matkan etenemisen suhteen. Kuten se, mina viikonpaivana lahetysto on kiinni tai pitaako lahetysto passin itsellaan. Voihan sita lahtea Keski-Aasiaan mentaliteetilla, etta kyllahan se asiat lutviutuvat - ja lutvuituvathan ne - mutta silloin pitaa myos ymmartaa se, etta aikaa kuluu ja rutkaasti. Itsellani menee ilmeisesti kaksi kuukautta viisumiongelmien takia maiden lapi kaymiseen.


Tadjikistanin viisumin hakemisesta Bishkekissa, Kirgisiassa.

Viisumia varten tarvitaan LOI. Ei mitaan poikkeuksia. LOIn saa mm. ://www.travelazerbaijan.land.ru. Veloittavat vain 20USD muiden matkatoimistojen veloittaessa vahintaan kaksinkertainen summa. Samaan hintaan saa nakojaan myos Uzbekistan kutsuja. Tama toimisto lahettaa LOI:n jo 1-2 paivassa, maksun voi suorittaa nettipankin kautta tai Western Unionin kautta (tosin parhaillaan selvittelen, miksi maksu ei ole mennyt - tai muka mennyt - perille...). Western Union nappaa USD6 valitysmaksun.

Tadjikistaniin voi hankkia joko 1vko (USD30), 2vko (USD40) tai 4vko (USD50) viisumin, jonka paalle tulee joku 50 som (1e) maksu. Poikkeuksellisesti maksu suoritetaan suoraan lahetyston tiskille. Kasittelyaika 3 tyopaivaa, voi yrittaa painostaa nopeamaankin kasittelyyn. Lahetysto auki aamusta iltaan viitena paiva viikossa, alkuiltapaivasta lounastauko.

Lahetyston itsensa loytaminen on jo oma seikkailunsa: se kun  sijaitsee hevon kuusessa. LP:n neuvot ovat sinne pain. Kaupunginosa tosin on Oktjabrskaya eika mitaan pizzeriaa ole enaa nurkilla pysakkia nayttamassa. Kannattaa katsella Marilyn Monroen kuvaa yokerhon seinalla oikealla puolen tieta. Ja jos eksyt, ihan turha kysella paikallisilta neuvoa: kukaan ei tieda mitaan! 7:n johdinbussi kulkee, kuten LP kertookin, mutta vain keskimaarin kerran tunnissa. Kannattaa kysella minibusseja Karla Marksalle (paakatu alueella).
« Viimeksi muokattu: 19.10.2008, 18:57:31 kirjoittanut UsvaAuer »

Loordi

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 683
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #22 : 19.10.2008, 20:38:47 »
Eikö noihin maihin voi mennä kaikki viisumit valmiiksi järjestettynä?

Niin, silloin se ei olisi oikeata travellausta, mutta niin ajattelin itse ainakin hoitaa oman Keski-Aasiani. Silloin pitää olla tiettynä päivänä jossain, mutta ainakaan ei tarvitse odotella missään viikkoa tai paria. Sellaiseen ei ole aikaa mielenkiintoa.

Skönäri

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 475
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #23 : 20.10.2008, 20:38:56 »
Itse olin pääni sisällä suunnitellut systeemit jotakuinkin siten, että viisumi hakuun ja rundaamaan, viisumi fikkaan ja lisää pyörimistä, maan vaihto ja sama uusiksi.. Toimiiko sitten niin en tiedä? Mut joo vielä kerran kiitos ja kunnian osoitus Usva Autereelle hienosta duunista.
Vapaus on sitä, kun ei tiedä missä nukkuu seuraavan yön. Fotoja:
http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/

pele

 • Reissaaja
 • Viestejä: 59
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #24 : 20.10.2008, 21:46:49 »
Jep, näin käytännönläheisen tietopaketti auttaa varmasti muita välttämään samoja virheitä matkalla. UsvaAuer ansaitsee palkinnon stahanovilaisena työn sankarina!

Jouni

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 011
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #25 : 20.10.2008, 23:59:10 »
Eikö noihin maihin voi mennä kaikki viisumit valmiiksi järjestettynä?
Mistäs järjestät? Toki kuriiripalvelut kiikuttavat passiasi ympäriinsä hyvään hintaan. Suomesta ei löydy yhdenkään tuon alueen valtion edustusta ja esimerkiksi Tallinnasta löytyy vain Kazakstan. Jostain on aloitettava eikä mikään takaa, ettet koe samoja vastoinkäymisiä kuin UsvaAuer.

Mutta nostan hattua, jos onnistut todella hommaamaan nuo kaikki viisumit jotenkin etukäteen. Muista, että ensimmäiset saattavat jo vanhentua ennenkuin saat viimeiset. ::)
14 vuotta, 3 kuukautta ja 20 päivää matkaan Forssaan.

Loordi

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 683
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #26 : 21.10.2008, 08:35:35 »
Mutta nostan hattua, jos onnistut todella hommaamaan nuo kaikki viisumit jotenkin etukäteen. Muista, että ensimmäiset saattavat jo vanhentua ennenkuin saat viimeiset. ::)

Yksi mahdollisuus on kahden passin käyttö mikä kuulema onnistuu Suomessa kohtuullisen helposti, en tosin ole asiaa selvittänyt sen enempää. Lähtökohtainen ajatus on tietenkin se, että niitä saisi anottua riittävän pitkän ajan päähän ja postitse luotettavista Euroopan maista. Jos se ei onnistu, niin se sitten siitä.

Eikä kaikkia tietenkään tarvitse hankkia etukäteen, mutta jos edes joitakin. Turkmenistaniin ei taida kannattaa edes ihmeemmin säätää muuten kuin matkatoimiston kautta. Eräs paikallinen firma lupasi jo järjestää, mutta tokihan se sisältää sitten jotain heidän pakettia myöskin. Ainakin alustavien neuvottelujen perusteella sen saa kyllä fiksattua mieleisekseen (eli ei missään ryhmässä) ja hinnatkin pysyttelevät jollain järkevällä tasolla. Mitään älyttömän halpaa reppureissaamista se ei kyllä olisi, mutta viisumin saisi aivan ilmoitusasiana.

Tämän syksyn reissu vaihtui toiseen kohteeseen erinäisistä itsestä riippumattomista syistä ja ensi syksynä taitaa urheilumatkailu viedä voiton ja kevät on jo buukattu.

Eli tämä homma siirtynee vuodelle 2010, mikä ei taas käy, koska pitää mennä Etelä-Afrikkaan katsomaan Suomea jalkapallon MM-turnauksessa jne. On tämä hankalaa. Turkmenistan on kuitenkin kai noista ainoa maa minne on kiire, muut ovat siellä vielä myöhemminkin.

Tässä ajassa nämä viisumisäädöksetkin muuttunevat vielä moneen kertaan.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #27 : 27.10.2008, 17:14:50 »
Itse olin pääni sisällä suunnitellut systeemit jotakuinkin siten, että viisumi hakuun ja rundaamaan, viisumi fikkaan ja lisää pyörimistä, maan vaihto ja sama uusiksi..

Toimii, mutta talloin pitaa olla liikkeella joustavalla aikataululla.

Fiksu toiminee niin, etta jarjestaa Uzbekistanin ja Tajikistanin kutsut etukateen ja viisumit paikan paalla. Itsellani aikaa on mennyt lahinna kutsujen jarjestamiseen ja odotteluun. Koska en halua tukea ylimaaraista byrokratiaa, en halunnut hankkia kutsuja, joita ilmankin joistain lahetystoista jotkut ovat saaneet viisuminsa. Tajikistanin viisumin on aina tahan kesaan asti saanut ilman kutsua Bishkekissa, mutta nyt systeemi on muuttunut. Miten on Astananan lahetystossa tai Almatyn konsulaatissa, en tieda.

Suomesta kasin viisumien jarjestaminen kyseisiin maihin tulee maksamaan n. 200 euroa/viisumi. Kuriiripalvelut nappaavat tasta summasta aimo-osan.

Itse en halua jarjestaa viisumeja etukateen joustavuuden takia. Jos jokin maa kiinnostaa kovin, haluan olla ehka pidempaankin siella. Keski-Aasian viisumeja on vaikea jatkaa.


Tajikistanin viisumista lisaa. Jos haluaa Kirgisiasta Tajikistaniin Pamir Highwayta pitkin, talloin pitaa olla erityislupa Pamirin alueelle. Aikaisemmin lupaa varten on pitanyt hankkia erillinen kirje kutsukirjeen lisaksi. Tana paivana Bishkekin suuralahestysto ei enaa vaadi edillista Pamir-kutsua (GBAO). Pelkka kutsukirje Tajikistaniin riittaa. GBAO-lupa on kasin passiin suurlahetyston kirjoittama ja leimaama todistus.

Jos GBAO-lupaa ei pyyda viisumianosta jattaessa, sen saa ainoastaan jalkikateen Dushanbessa paikan paalla.

Jos aikoo Kirgisiasta Tajikistaniin toista reittia, vaihtoehtoja on vain yksi: taksilla Oshista Batkenin kautta Istafaraan. Bussilla voi matkan tehda vain jos passissa on Uzbekistanin leima; bussi kun kulkee Sokh-nimisen uzbekkilantin kautta. Itse maksoin taksista 2000 somia (40e), mika on ilmeisen hyva hinta, silla Osh Guesthousen hinta on 4000 somia ja Munduz Travelin 5600 somia. (Saattaa olla, etta muissakin Osh Guesthousen kyydeissa on paljon ilmaa valissa)Kiertotieta kulkevaan taksiin ei yleensa ole matkaajia eli yksin matkustava joutuu maksamaan koko autosta. Tosin, lauantaisin lentokone tuo Kiinasta tajikkeja Oshiin ja he matkustavat kietotieta (= heidan kanssaan voi jakaa taksin). Viime lauantaina koneen piti olla Oshissa yhdeksan jalkeen, mutta laskeutuikin joskus yhden jalkeen.

Unohdin viela mainita sellaisenkin, etta tajikki-viisumin voi maksaa ainoastaan dollareissa. IFT-pankin automaatit antavat dollareita.

Muuten, talla hetkella Bishkekin suosituin hostelli on Nomad's Home. Paikkaa ei ole mainittu missaan opaskirjassa eika hostelworldissa, vaan sana kulkee matkaajien keskuudessa. Paikka sijaitsee vanhan bussiaseman takana, omakotitalossa.

Juuri nyt olen Tajikistanissa ja taytyy sanoa, etta tykkaan tasta maasta paljon enemman kuin Kirgisiasta. Kirgisiassa turistia pyritaan viilaamaan linssiin joka kaanteessa ja ihmisia ovat muutenkin harvinaisen epakiinnostavia. Osh tosin oli eloisa kaupunki - kiitos uzbekkivaeston. Khojangista tykkasin Oshiakin enemman: kaunis basaari ja levollinen kaupunki. Ja ihmiset ovat paljon mukavampia.
« Viimeksi muokattu: 27.10.2008, 17:23:21 kirjoittanut UsvaAuer »

Skönäri

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 475
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #28 : 27.10.2008, 21:55:25 »
Vaikka reissuni siintää vielä turhan pitkien ajanjaksojen päässä kiinnostaisi minua maiden kiertäminen päinvastaisessa järjestyksessä, tyyliin Venäjä, Kazastan, (Kaspianmeren ja Araljärven välistä) Uzbekistan, Tajikistan, Kirgisia, Kiina. Eli jos sinulla UsvaAuer on jotain tietoa, edes huhuja kanssa trävellereiltä, kyseisestä reitistä (tai siis ylipäätään sen mahdollisuudesta), niin jaa tietosi. Jotenkin sain Central-Asian LP:stä sen kuvan, että pitäisi natsata, mutta ilmeisesti tilanne nyt elää alueella niin kiivasta tahtia, ettei mihinkään voi luottaa.

Turkmenistanin olen valmis passaamaan suosiolla, se kuulostaa liian vainoharhaiselta paikalta... Vaikka olisihan sekin tietysti kiinnostavaa.
Vapaus on sitä, kun ei tiedä missä nukkuu seuraavan yön. Fotoja:
http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #29 : 28.10.2008, 19:47:04 »
Vaikka reissuni siintää vielä turhan pitkien ajanjaksojen päässä kiinnostaisi minua maiden kiertäminen päinvastaisessa järjestyksessä, tyyliin Venäjä, Kazastan, (Kaspianmeren ja Araljärven välistä) Uzbekistan, Tajikistan, Kirgisia, Kiina.

Minun piti alunperin kanssa tehda reitti tahan suuntaan. Kazakstanin viisumia kannattaa talloin kysella jo Pietarissa. Moskovasta joku oli raportoinut huonoja kokemuksia tahan ketjuun. Astrahanin konsulaattiin Kazakstanin rajan tuntumassa ei kannata paljon laittaa toivoaan.

Missakohan ajattelit Uzbekistanin viisumia hakea? Moskova on yksi hankalimpia paikkoja viisumin kuin viisumin suhteen ja kaupungissa viisumien odottelu tulee tekemaan ison loven matkabudjettiin.

Lonely Planetin mukaan tajikki-lahetysto Uzbekistanissa on niin ikaan hankala; suosittelevat viisumin anomista jossain muualla.


Jos tata reittia kuljet, missaat valitettavasti Astanan. Kaupunki on aivan mieleton! Suurella rahalla ja ulkomaalaisten huippuarkkitehtuurien avustuksella pystyyn pistetty modernin arkkitehtuurin ihme. Hakkaa mennen tullen dubait ja tokiot!

Tosin jos paamaaranasi on Kiina, niin silloin suunnittelema reittisi on suoraviivaisin.

Skönäri

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 475
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #30 : 28.10.2008, 22:00:47 »
Jos totta puhutaan, kun reissuun on aikaa vielä reilu vuosi, niin en ole niin tarkkaan suunnitellut. Vaihtoehto B:hän olisi tietysti hankkia Kirgisiaan double-entry (onko sellaisia?!), ja samaan syssyyn, joko Astanasta tai Almatystä, tai sitten sieltä Bishekistä Tajikistanin ja Uzbekistanin viisumit ja reissailla sitten nämä kaksi kierrellen takaisin Kirgisiaan. Uzbekistanissa tietysti kiinnostaisi Aral-järven laivasto ja pari historiallista kaupunkia siitä silkkitien varrelta (Samarkand jne.), mutta oikeastaan näiden kahden ainoa varsinainen must see on Pamir Hwy. Almatystä olisi myös houkuttelevaa mennä jalkaisin Kirgisiaan.. Reissut eivät edes ole turhan pitkiä pari-kolme päivää pitäisi riittää..

Myös laajempi vaeltelu Kirgisiassa kiinnostaisi. Tian Shanilta olen nähnyt hienoja kuvia loppumattomista lumihuippuisista vuorista.
Niin meinaan siis ottaa täyden retki varustuksen mukaan.
Nimen omaan Kirgisiasta ajattelin siirtyä Kiinaan, koska rajan pitäisi olla aika simppeli ylitettävä. Ja Kiinasta ois tarkotus jatkaa Karakoram Hwylle. Pakistanin viisumi pitäis ainakin olla suht helppo hoitaa Kashgarista... Eli nää nyt pohjautuu lähinnä LP:hen ja muutamiin harvoihin läppiin mitä on jostain kuullut/saanut kaivettua.
Ja Pakistanin jälkeen rotsi ois varmaan niin tyhjä, et vois vaik piipahtaa himassa ;)

Oho, menipä haaveiluksi. Mut kyl mut viel nähään tuolla!
Vapaus on sitä, kun ei tiedä missä nukkuu seuraavan yön. Fotoja:
http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/

Tiina58

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 64
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #31 : 29.10.2008, 00:51:05 »
No näin. Kirjoittelit juurikin lähes saman reitin ja tavan, mitä itse suunnittelin. Sillä olen lukenut mielenkiinnolla noita tarinoita. Minä suunnittelin 05 ajamista Syyriasta pohjoiseen ja sieltä länteen, mutta se peruuntui. Onneksi.
Beirut rocks

Absoluto

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 166
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #32 : 29.10.2008, 09:37:50 »
Kavin Kirgisiassa noin pari kuukautta sitten ja tein siella reitin Bishkek-Karakol-Kochkor-Song kul-Naryn-Jalal Abad-Arslanbob-Osh-Sary tash-Irkeshtam-Kashgar. Aikaa meni noin kuukausi ja teimme Karakolissa 6 paivan vaelluksen Tian Shanilla ja hevosvaelluksen Song kul-jarvelle Kochkorista. Karakolissa tehty vaellus oli paras minka olen koskaan tehnyt, maisemat ovat haikaisevia ja vaihtelevia. Kirgisiaan ei mielestani kannata lahtea jos ei ole kiinnostusta lahtea luontoon, kulttuurikohteita ei juurikaan ole ja ihmiset ovat ujoja, kaupungit ovat tylsia ja harmaita. Kuitenkaan emme kohdanneet kusetusyrityksia ja taksitkin lahtivat tinkaamisen jalkeen viemaan samalla hinnalla kuin paikallisetkin maksoivat. Varoituksena kuitenkin voi sanoa etta Lp:ssa mainitut hinnat ovat nousseet roimasti varsinkin liikkumisen osalta ja meilla meni paivassa noin 35e.

Pakistanin viisumista sen verran etta Pakistan ei taida enaa myontaa viisumeita kuin hakijan kotimaan lahetyistoista, eli suomalaiset hakevat viisuminsa Tukholmasta kun Suomessa ei ole edustusta. Itse en onnistunut Pakistanin viisumia saamaan koska ei ollut esittaa lentolippuja sisaan ja ulos maasta, ilman lentolippuja viisumia myontamiseen lahetosto halusi etta olisimme varanneet koko matkan matkatoimiston kautta mutta sehan nyt ei kay ollenkaan kuuloonsa. Kovin hankala kuva jai lahetyston toiminnasta ylipaatansakin.
« Viimeksi muokattu: 29.10.2008, 09:54:35 kirjoittanut Absoluto »
HOOCEE(TM)

odd

 • Reissaaja
 • Viestejä: 37
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #33 : 29.10.2008, 12:19:51 »
Pakistanin viisumista sen verran etta Pakistan ei taida enaa myontaa viisumeita kuin hakijan kotimaan lahetyistoista, eli suomalaiset hakevat viisuminsa Tukholmasta kun Suomessa ei ole edustusta. Itse en onnistunut Pakistanin viisumia saamaan koska ei ollut esittaa lentolippuja sisaan ja ulos maasta, ilman lentolippuja viisumia myontamiseen lahetosto halusi etta olisimme varanneet koko matkan matkatoimiston kautta mutta sehan nyt ei kay ollenkaan kuuloonsa. Kovin hankala kuva jai lahetyston toiminnasta ylipaatansakin.

Vaihtelee lienee lahetystosta / konsulaatista riippuen.

Esim. Iranista Pakistanin viisumin saa sangen kivuttomasti, kunhan ensin hankkii "suosituskirjeen" Suomen suurlähetystöltä Teheranista. Suosituskirjeen saa pyytämällä paikan päällä.

odd

 • Reissaaja
 • Viestejä: 37
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #34 : 29.10.2008, 12:21:53 »
Muuten, talla hetkella Bishkekin suosituin hostelli on Nomad's Home. Paikkaa ei ole mainittu missaan opaskirjassa eika hostelworldissa, vaan sana kulkee matkaajien keskuudessa. Paikka sijaitsee vanhan bussiaseman takana, omakotitalossa.

...ja tässä kyseisen hostellin kotisivut:

http://nomadshome.googlepages.com/

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #35 : 05.11.2008, 20:24:36 »
Kirgisiaan ei mielestani kannata lahtea jos ei ole kiinnostusta lahtea luontoon, kulttuurikohteita ei juurikaan ole ja ihmiset ovat ujoja, kaupungit ovat tylsia ja harmaita.

Tallainen mielikuva minullakin. Mutta - Kirgisiassa luontoretkeilysesonki on lyhyt. Syyskuussa ei enaa ratsastella ja yovyta jurtissa, lokakuussa on vain yksi vaellusreitti mahdollinen: paivareissu Karakolista Altyn Arashaniin. Kylla minua hieman jai kaivelemaan, mista kaikesta jainkaan paitsi ja miten paljon paremman kuvan Kirgisiasta olisin saanutkaan, jos olisin saanut tutustua sen luontoon.

Muuten, polkupyora on taalla suosittu kulkuvaline turistien keskuudessa. Muihin maanosiin ja -kolkkiin verrattuna taalla tuntuu olevan suhteessa enemman pyorailijoita. Paikan paaltakin (Almaty) oli joku ostanut pyoran.

Itseani alkoi myos kutkuttamaan automatkailu. Vanhan ladan saa Tajikistanista 2000-2500 dollarilla. Vanha eika lada valttamatta tarkoita huonoa. Oma kuskini oli kolkutellut ladaallaan jo 33 vuotta ja kova menopeli lada oli edelleen maan vaativilla vuoristoteilla.

Tajikistan on aivan upea maisemiltaan. Missaan maailmassa en ole nahnyt yhta upeita vuoria! Enka edes kaynyt Pamirissa! Khojangista Dushanbeen vieva tie on jarkyttavan kaunis. Lokakuun lopussa maisemat ovat ehka upeimmillaan. Tulen savyissa hehkuvia laaksoja ja toisaalla taydellisia talvimaisemia lumipyryineen. Kahdeksan tunnin matka Istaravshanista oli hatkahdyttava vaihtelevuudessaan.

Jos joku joskus aikoo tehda taman reissun lokakuussa suosittelen yopymista puolivalissa sijaitsevassa kylassa nimeltaan Iskodar. Ruska-aikana se on valtavan kaunis: tummien vuorten puristuksessa lepaava kyla. Alhaalla laaksossa kimaltelee turkoosi joki, rinteita peittava punaisen kirjavat metsikot. Kuin keidas keskella vuoria! En ole varma, onko kylassa minkaanlaista majoitusta, mutta varmaan jostain talosta saa yosijan. Ja jos Iskodarista majoittuminen onnistu, niin n. 20 minuutin paassa on alueen isoin kaupunki Ayni, jossa naytti olevan jopa turisti-informaatio!

Itse en kylasta tiennyt tuon taivaallista (ei ole LP:ssa), joten vaan hurautin kylan lapi taksissa.

Tajikistanin viisumi on sitten niita, jotka pitaa rekisteroida maahan tultua. Itse olin autaasti taman unohtaa, mutta onni onnettomuudessa talla kertaa. Yovyin sikakalliissa halpishotellissa Dushnabessa (Vakhs), joka teki rekisteroinnin puolestani sikahalvalla (50 somani). Valtyin siis LP:n kuvailemalta kalliimmalta ja/tai monimutkaisemmalta rekisteroinnilta. Hotellien hinnat ovat monin paikoin kaksinkertaistuneet Tajikistanissa sitten LP:n julkaisun. (Tai hotellit yrittavat nyhtaa ekstraa, tieda hanta.)

Dushanbe itsessaan on tappavan tylsa kaupunki kuten Kirgisian Bishkekin. Kumpaankaan en tuhlaisi aikaa. Sen sijaan Taskentista tykkaan! Taalla kannattaa pyorittaa viisumiruljanssia.

Uzbekistanin viisumi on halvimmillaan Dushanbeessa. Kuukauden viisumi maksaa USD 62, lyhempiakin jaksoja kai myonnetaan, mutten kysellyt. Viisumin saa kutsukirjeella parissa tunnissa. Ilman kutsua viisumi ei myonneta.

Uzbekki-viisumin saatuani kuvittelin ongelmien ollevan jo takana pain. Mutta kauaa ei glooria kestanyt... Samana iltana silmailin Iranin viisumiani ja huomasin sen leimatun vaarille paiville. Mika jarkytys! En ole ainoa, jolla on huonoja kokemuksia Iranin lahetystosta Bishkekissa. Jotkin matkaajat ovat jaaneet taysin ilman viisumia, toisia taas juoksutettu paivakausia.

Kaytannossa Iranin viisumimoka tarkoittaa sita, etta joudun skippaamaan Turkmenistanin. Harmi. Nyt jai kokeilematta, ovatko suomalaiset kokonaan bannattu maasta Arto Halosen kohudokumentin ansiosta.

Huomenna kayn hakemassa Afganistanin viisumin Tashkentin lahetystosta. Afganistanin turistiviisumi on kaikista alueen viisumeista halvin ja helpoin saada. Lahetysto on tavattoman ystavallinen ja mutkaton. Vaittivat viela kirkkain silmin, etta tie Mazar-e Sharifista Kabul on taysin turvallinen. No problem! 

Lahetysto on muuttanut sitten LP:n kirjoittamisen. Sijaitsee nykyaan Slovenian lahetystoa vastapaata, jonkin matkan paassa Turkmenistanin lahetystosta eteen pain, mutta ei enaa kauaa. Joulukuussa muuttavat jalleen jonnekin. Kannattaa siis soittaa numerotiedusteluun ennen lahetystoon lahtemista.

Tiukkaa tekee ehdinko Iraniin 15.11. mennessa. Olisi harmi, jos edes toisellakaan yrittamisella en paasisi Iraniin. Kaiken kaikkiaan kahteen hakemukseen olen haaskannut rahaa jo 160 euron edesta.

Viela yksi pikkukommentti: jos yovytte Samarkandissa ja nimenomaan kylmana vuodenaikana, suosittelen lampimasti LP:n mainitsemaa kaupungin halvinta majataloa Bahodiria. Hyvin lammitetty majatalo, jossa matkaajista pidetaan hyvaa huolta. Illallisella poyta suorastaan notkuu antimista!

« Viimeksi muokattu: 05.11.2008, 20:36:51 kirjoittanut UsvaAuer »

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #36 : 05.11.2008, 20:40:58 »

Nimen omaan Kirgisiasta ajattelin siirtyä Kiinaan, koska rajan pitäisi olla aika simppeli ylitettävä.

Mutta onko viisumin saaminen Bishkekissa yhta simppeli juttu, tieda hanta! Itse tapasin Bishkekissa matkaajia, jotka olivat juuttunut kaupunkiin paivakausiksi odottelemaan Kiinan viisumia.

Kannattaa siis ottaa selville, mista Keski-Aasiassa Kiinan viisumin saa helpoimmin ja milla ehdoilla. Nayttaisi silta, etta tiukka linja viisumin myontamiseen suhteen sitten Olympialaisten on tullut jaadakseen - ainakin Keski-Aasian lahetystoissa.

Lainaus
Vaihtoehto B:hän olisi tietysti hankkia Kirgisiaan double-entry (onko sellaisia?!), ja samaan syssyyn, joko Astanasta tai Almatystä

Jopa triple-entryja saa joihinkin maihin! Kasittaakseni Uzbekistanin extra-entryt maksavat jotain, Tajikistanin double entryn saa kaupan paalle. Kirgisiasta ja Kazakstanista en tieda. Tuo Almaty - Issyk Kol (Kirgisia) reitti on muuten tavattoman suosittu ja suositeltava: Almatysta maantieta pitkin Issyk Kolillle mentaessa pitaa kiertaa kaukaa Bishkekin kautta. Matkatoimistot hoitavat puolestasi erikoisluvat (tms.) raja-alueelle pikkurahalla.
« Viimeksi muokattu: 05.11.2008, 20:50:42 kirjoittanut UsvaAuer »

Skönäri

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 475
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #37 : 06.11.2008, 14:27:55 »
Tulipas taas hyödyllistä ja mielenkiintoista informaatiota. Kiinan viisumin ajattelin hoitaa Suomesta, koska se on niin helppoa ja muistaakseni Viisumi on anomisen jälkeen 6kk voimassa, tai oli ainakin 2007..

Joo Tajikistan kuuluu ehdottomiin must see, paikkoihin. Oisit hypännyt autosta pois ja jäänyt kylään pällistelemään. Tod näk kyläläiset olisivat ottaneet vastaan kuin kuninkaallisen, ja oisit saanut juhla-aterian ja majoituksen (hinta omantunnon mukaan).

Siinä on yks syy miksi ajattelin roudaa teltan mukanani, jos tulee tilanne, jossa joku paikka näyttää yhtäkkiä uskomattoman viehättävältä, sen kun hyppää pois kyydistä ja majoitus on varma.

Lisää juttuja odotellessa...
Vapaus on sitä, kun ei tiedä missä nukkuu seuraavan yön. Fotoja:
http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #38 : 13.11.2008, 16:33:49 »
Uzbekistaniin liittyen viela pari kommenttia.

Uzbekistanin pankkisysteemi on yksi maailman alkeellisimmista.

Muualta kuin Tashkentin kautta tulevien kannattaa varautua ikaviin yllatyksiin. Tashkentissa on jokunen pankkiautomaatti, muualla maassa ei yhtaan. Esimerkiksi Samarkandissa ei saa nostettua rahaa mistaan viikonloppuna. Viikolla valtionpankki antaa armosta korttia vasten dollareita kiskurikorolla (3.5).

Tashkentin keskustan automaatit antavat paikallista valuuttaa (muistaakseni maksiminosto 20 000), ainoat dollariautomaatit loytyvat lentokentalta. Korealainen pankki, UzKDB Bank, lahella Uspenskin katedraalia, antaa dollareita Visa-korttia vastaan kahden prosentin komissiolla. Tama on halvin vahtoehto Visan kayttajille, Master cardin kayttajille on useampia vaihtoehtoja.

Laskun maksaminen (mm. viisumin maksaminen) on maailman monimutkaisin prosessi. Jo paastaakseen sisaan pankkiin pitaa nayttaa henkkareita. Laskun maksaminen edellyttaa rekisterointilappusten ja emigraatiokortin nayttamista. Myos kateisnostokuitteja saatetaan kysella.

Toisin kuin opaskirjat ja jopa paikalliset vaittavat eurolla saa hyvan, dollaria paremman, kurssin Uzbekistanissa. Kannattaa tietenkin katsella missa euronsa vaihtaa. Samarkandissa on yksi vaihtopaikka yli muiden, Hotel President

Tajikstanissa kaikki puljut eivat vaihda euroja olleenkaan. Khojangissa basaarissa nain parhaimmat euron kurssit.

ozzy

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #39 : 22.01.2009, 12:58:47 »
Sellasta päiväunta on pyöritelly päässäni jo muutaman vuoden, et ois aikasen siistiä reissata hevosella ja ajattelin, että Kazakhstan voisi olla tuohon mainio paikka. Lännestä itään pääsisi pitkän pätkän ilman yrmyjä tullimiehiä (rajan ylitys hevosella varmaan ois ehkä hiukan liikaa) ja hevoskulttuurikin on varmaan (mutu) jotenkuten voimissaan...

Mitä lie ihmiset mieltä? Kuulostaako kirgiisiaron halki laukkaaminen Altai-vuoret horisontissa naiivilta? Ja jos jollain sattuis pieninkään haisu olemaan humman hinnasta tuolla maailman kolkalla, niin ois kyllä jees... ???