Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)

 (Luettu 98406 kertaa)

baambi

 • Aloittelija
 • Viestejä: 11
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #200 : 28.02.2018, 19:15:06 »
Tuolla aika jännä juttu Astanasta: https://www.veikkaus.fi/fi/x/kaukaiset-kiekkokaupungit-astana

Korostaa kyllä sitä vaikutelmaa, jonka travelerwillem, jorgus ja servechilled jo kukin välittivät. Toisaalta kaupunki alkoi kiinnostaa kaikessa keinotekoisuudessaan ja scifi-arkkitehtuurinsa takia. Ehkä muutama päivä siellä ja sitten Almatyyn? Toisaalta ei kyllä tee mieli tippaakaan tukea sitä ihmisoikeuksia polkevaa diktatuuria, josta tuo juttukin kertoo.

ginger_spice

 • Reissaaja
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #201 : 04.03.2018, 00:56:31 »
Kävin viime vuonna Kazakstanissa ja Kirgisiassa ja käymisen arvoisia paikkoja molemmat. Listaan tähän vähän vaikutelmia.

- Yöjunalla köröttää vaivatta Astanasta Almatyyn, ja Almatysta pääsee myös Bishkekiin melko vaivatta. Tottuneena Venäjän-kävijänä Kirgisia oli päräyttävämpi paikka kuin Kazakstan, joka yllättävän monella tavalla muistutti Venäjää mielestäni. Kirgisia ja Kazakstan oli oikeastaan keskenään aika erilaisia, Kazakstan on Keski-Aasian lippulaiva öljyrahoillaan ja Nazarbajev-henkilökultillaan, Kirgisiassa taas oli jotain todella aitoa ja omanlaistaan. Bishkekissä huivipäiset kirgiisinaiset myivät basaarissa karjaeläinten ruhon osia ruoaksi ja kamelinmaitoa valtavista pöniköistä. Bishkekissä myös ainakin viime keväänä vielä säänneltiin sähköä, ja katuvalot pimenivät yöksi. Turvatonta ei silti ollut.
- Jos menee Kirgisiaan, kannattaa tsekata ehdottomasti Skazka-kanjoni ja Issyk Kul -järvi. Varsinkin tuo kanjoni saa hieromaan silmiään, on niin epätodellisen näköinen paikka.
- Vegetaristeille toivotan onnea matkaan. Itse olen vege ja hetkittäin tuli ikävä koto-Suomen sapuskoja. Alue on pitkälti aroa jossa ei oikein kasva mikään, joten kasvisten tarjonta on vähän niin ja näin ja tuoreudesta voi ainakin talvikuukausina vain haaveilla. Nälkäkuolemaa ei tule koska kasvisruokia kyllä on tarjolla ravintoloissa aina muutama menussa. Lihansyöjille on sitten tarjolla jos jonkinmoista herkkua, meidän seurueesta useampikin kokeili hevosenlihaa. Kulinaristin unelmakohde Keski-Aasia ei silti ole.
- Kaupungeissa kannattaa unohtaa ostoskeskukset ja suunnata basaareihin, koska paikallinen elämä keskittyy aika paljon niiden ympärille. Bishkekin Osh-basaari oli valtavuudessaan aika vaikuttava.
-   Astanaan riittää päivä tai kaksi ja kaupunki kannattaa tsekata oikeastaan sen absurdiuden takia. Se on Keski-Aasian Dubai, jossa mikään ei oikein ole miltä näyttää. Uudelle puolelle on rakennettu järisyttävän futuristisia rakennuksia ja monumentteja, mutta siellä ei kai oikein asu ketään. Vanha puoli on sitten se mihin oikea paikallisten elämä keskittyy, mutta siellä ei juurikaan ole nähtävää. Uudella puolella on jurtan malliseksi rakennettu hämmentävä ostoskeskus, jonka kattokerroksessa on tekohiekalla varustettu allasklubi kaupungin kermalle.  Jos kulttuurishokkia kaipaa, suosittelen käyntiä diktaattori Nursultan Nazarbajeville omistetussa viisikerroksisessa museossa. Propagandaa parhaimmillaan.
- Almatyssa viihtyy mielestäni huomattavasti paremmin kuin Astanassa, joskin siellä kaikki nähtävyydet on ripoteltu eri puolille kaupunkia. Kannattaa puksuttaa vaijerihissillä Kok Tobe -näköalatornille ihastelemaan kaupunkia.
- Medeun luistinrataa ei pääse katselemaan ilmaiseksi vaan täytyy maksaa pääsymaksu, oli minun vieraillessani siinä 5 euron hujakoilla.
- Kazakstanissa vaikuttavinta oli auton kyydissä istuminen, kun kuski paineli läpi autioiden arojen joilla kirmasi villihevoslaumoja. Kaupunkien ulkopuolella ei ole liikennettä nimeksikään.
- Samaa mieltä aiempien kanssa, että kyrilliset kirjaimet ja edes muutama sana venäjää kannattaa olla hallussa, jos lähtee näihin maailman kolkkiin omin päin. Paikallisten enkun osaaminen kun on vähän niin ja näin.
 

jokuli

 • Reissaaja
 • Viestejä: 36
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #202 : 21.04.2018, 01:54:51 »
Tällä kertaa Uzbekistan mainostaa e-viisumia. Kellään kokemusta vai kuuluuko samaan sarjaan, kun toi jo muutamaan kertaan peruuntunut viisumivapaus?

Starbucks

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 926
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #203 : 27.12.2018, 12:38:27 »
Uzbekistan ja Tajikistan e-viisumit hoituu netissä helpohkosti. Ainoastaan Uzbek e-viisumissa kuvien latauksessa oli pientä säätöä. Vain .jpg kuvat hyväksyttiin ja maksu ($20) vain visa-kortilla. Molemmista päätös ja e-viisumit meiliin tuli muutamassa vuorokaudessa. Maahantulossa ei mitään säätöä. Ei turhien lappujen täyttöä koneessa tai kentällä. Passi + printti e-viisumista passintarkastajalle. DYU otettiin kuva, TAS ei mitään. Ite olin ulkona käsimatkatavaroilla 10 min koneesta poistumisen jälkeen.
Uzbekistan  pääsee lentäen  myös ilman viisumia 5 vrk ilmaisella transit viisumilla. Maastapoistuminen pitää olla Uzbekistan Airways lento.
Nämä tiedot joulukuu 2018
« Viimeksi muokattu: 27.12.2018, 12:45:01 kirjoittanut Starbucks »

wellu1979

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 255
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #204 : 27.12.2018, 13:52:24 »
Voi kiitoksia. Jospa nuo nyt pysyisivät pari vuotta samoina ehtoina, jos kerkeis käymään....

Matkaajanainen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 921
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #205 : 14.03.2019, 15:19:35 »
Löytyisikö joltain tuoreita kokemuksia, kyse on viisumista Kazakstaniin. Luin että alle 30 päivän matkalle ei suomalainen tarvitse viisumia, mutta heti sen alapuolella on ohjeet ja hinnat viisumin hakemiseen. Matka on alle 30 päivää ja paluuliput on, mutta tarve olisi itse asiassa kolmikertaviisumille, eikä sellaista turistiviisumia edes näytä olevan. Voimmeko siis huoletta matkailla pari kertaa muualle eikä tarvitse hakea etukäteen viisumia, vai miten pitäisi toimia?

Nämä ohjeet ovat täällä https://www.lahialuematkat.fi/viisumit/kazakstan
Soarele este galben

Appet

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #206 : 20.03.2019, 23:26:42 »
Löytyisikö joltain tuoreita kokemuksia, kyse on viisumista Kazakstaniin.
Kävin viime elokuussa Kazakstanissa ja Kirgisiassa. Mitään viisumeja ei suomalaisena tosiaan tarvitse, mikäli matka on alle 30 päivää. Paluulippuja tai majoituksia ei myöskään kyselty. Astanaan saapuessa piti lentokentän passijonossa täyttää eräänlainen rekisteröintilomake (nimi, osoite, matkan tarkoitus) ja virkailija iski passin ohella myös kyseiseen lomakkeeseen kaksi leimaa. Tuplaleimat tarkoitti, että turisti on rekisteröity ja kaikki on ok. Mikäli lomakkeeseen olisi saanut vain yhden leiman, olisi 5 päivän kuluessa pitänyt käydä poliisilaitoksella hoitamassa rekisteröityminen loppuun ja saada se toinenkin leima. Tästä peloteltiin joillain ulkomaalaisilla foorumeilla ja oli annettu ohjeita kazakstanin kielellä, joita voisi ongelmatilanteissa passintarkastuksessa esittää, mutta itselläni ei tosiaan ollut mitään ongelmaa: kysymättä iskettiin kaikki tarvittavat leimat ja tuijotettiin pitkään omituisen näköistä passia. :D Mikäli on maassa vain alle 5 päivää, ei leimoista tai niiden puuttumisesta tarvitse ilmeisesti välittää tuon taivaallista.

Reissun aikana matkustin Astanasta lentäen Almatyyn, ja Almatysta aikanaan lentäen Bishkekiin. Kirgisian lentokentällä tapahtui sama Suomen passin ihmettely ja ilman ongelmia viitottiin eteenpäin. Matkan ehdottomasti mielenkiintoisin osuus oli bussimatka Bishkekistä takaisin Almatyyn ja kyseinen rajanylitys. Olin jälleen kummajainen paikallisten keskellä ja stressasin vähän, että onko rajan ylittäminen hankalampaa nyt maantietä pitkin kuin mitä lentokentällä oli tai ihmetelläänkö, kun passissa on viikon vanhat Kazakstanin leimat. Ei kuitenkaan ollut minkäänlaista vaikeutta - täytin uudelleen saman rekisteröintilomakkeen kuin Astanan lentokentällä, virkailija löi siihen automaattisesti kaksi leimaa ja matka jatkui. Olen siis hyvin varma, että myös teidän "kolmikertaviisumin" kanssa ei ole mitään ongelmaa ja Kazakstanista saa Suomen passilla mennä ja tulla miten haluaa, mikäli 30 päivää ei ylity.

Missä kaikkialla ajattelitte reissullanne käydä? Jos tulee mieleen muita kysymyksiä, voin mielelläni vastailla!
« Viimeksi muokattu: 20.03.2019, 23:46:39 kirjoittanut Appet »

Matkaajanainen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 921
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #207 : 21.03.2019, 12:51:42 »
^ Suuret kiitokset! Reittimme on varmaankin Astana - Almaty - Bishkek - Dushanbe - Astana. Almatyn ja Biskekin väli luultavasti maata pitkin. Toistaiseksi varattuna on vain lennot Astanaan ja majoitus siellä kun olen odottanut uutta passiani, mutta tänään pääsen lopultakin varaamaan loput lennot. Reissu on reilun kuukauden kuluttua. Kyselen varmasti vielä lisää  :)
Soarele este galben

riku

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 95
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #208 : 24.05.2019, 18:40:18 »
moron.
pääseekö uzbekistaniin nykyään myös ilman viisumia 30vrk ajaksi?
jostain luin semmosta

musti

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 421
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #209 : 24.05.2019, 21:37:59 »
pääseekö uzbekistaniin nykyään myös ilman viisumia 30vrk ajaksi?
Suomen passilla pitäs päästä https://mfa.uz/en/consular/visa/ kohta 2


sunshineen

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 149
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #210 : 27.05.2019, 21:23:24 »
pääseekö uzbekistaniin nykyään myös ilman viisumia 30vrk ajaksi?
Pääsee. Kävin n. kuukausi sitten testaamassa ja hyvin toimi.

Kauko100

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #211 : 14.06.2019, 11:13:40 »
Olisiko kenelläkään pientä viimekäden referaattia Almatysta ja lähinähtävyyksistä? Ravintoloista, erikoisemmista paikoista, kaljoittelusta, hintatasosta yms? Myöskin auton vuokranneilta kiinnostaisi kuulla kokemuksia.

Ainakin Arasanin kylpylä ja Kok Toben "hurvittelualue" kiinnostaa. Auton vuokraaminen kuulemma helppoa, mutta lähinähtävyyksiin (Big Almaty järvi, Charyn kanjoni, Kapshaganin tekoallas...)  liikuttaessa kylien rajamailla paikallinen miliisi vaanii keltakilpisiä (vuokra-autoja) ja vaatii herkästi lahjuksia ilman mitään rikettä. Varmaan nelivedon vuokraaminen on tarpeellinen.

Pesula

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 88
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #212 : 15.06.2019, 09:01:43 »
Kok Tobessa kannattaa huomioida että keski-ikä on noin 10v - paikka on siis täysin lapsille suunnattu huvipuisto, mistä kyllä löytyy jotain Beatles-patsasta, eläintarhaa, näköalapaikkoja ja muita selfiespotteja joissa varmaan aikuiset viihtyvät. Ei siis kannata varata koko päivää tähän nähtävyyteen, sanoisin että se on kierretty tunnissa max. kahdessa riippuen jonoista.

Sattumoisin koko Almatyn parhaat matkavinkit saatiin just tuon Kok Tobe parkin alapuolelta olevasta turisti-infokopista. Siellä hyvää englantia puhuva nainen järjesti Big Almaty järvelle kuskin ja neuvoi kirjaimellisesti kaikki mitä vain keksittiin häneltä kysyä. Vaihdettiinpa puhelinnumerotkin ja käytiin lounastamassa ja viiniravintolassa hifistelemässä.

Suosittelen siis myös sulle ja muille matkalaisille tuolla turisti-infossa pysähtymistä, Abay avenue - Dostyk ave kulmassa, Kok Tobe puistoa vastapäätä.

En tiedä onko auton vuokraamisessa jotain muita taka-ajatuksia kuin oma rauha ja vapaus, mutta sanomattakin on selvää että minibussien verkosto on niin kattava, että niillä pitäisi päästä kaikkiin nähtävyyksiin mitä muutaman sadan kilometrin säteellä on. Hintataso on luokkaa 3€ / neljän tunnin matka - autot siistejä ja niitä menee usein, olisko yhden kerran ollu joku ylibookattu kärry, mutta lähtökohtaisesti aina oma penkki ja omaa tilaa sopivasti. Saa ihastella rauhassa maisemia eikä seriffit kuumoittele :)

Jos olet futisihmisiä, niin käy kattomassa Kairat Almatyn kotipeli, stadionin horisontissa upeat vuoristomaisemat!

Kauko100

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #213 : 15.06.2019, 16:31:34 »
Kiitos vinkeistä. Elokuun lopulla mennään ja lentopiletit AirBalticalla oli 360e per naamari (jos jotain kiinnostaa). Ollaan ajeltu Siperiassa ja Mongoliassa, joten eiköhän tämäkin maa mene siinä sivussa. Ja kyllä, omaa rauhaa halutaan.

Mitään hyviä ruokapaikkoja, mistä saa Keski-Aasialaista ruokaa sopuhintaan? Venäläinen tai kiinalainen ruoka ei kiinnosta, hevosta ja kamelia mielummin! Kamelin maitokilju kiinnostaa, kuullostaa hyvältä dagen efter juomalta kuten ayran.

Edit: Vai se Kok Tobe on enemmän lapsille? Jotenkin jäi kuva että siellä on ravintoloita ja baareja varttuneemalle väelle, missä voi "hurvitella".
« Viimeksi muokattu: 15.06.2019, 16:42:54 kirjoittanut Kauko100 »

Pesula

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 88
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #214 : 17.06.2019, 20:28:13 »
Hyvä juttu, liikennekulttuuri on siis tuttua ja esim tuonne Big Almaty Lakelle mentäessä pitää vain maksaa pieni tietulli tjsp ja saa kyllä ajaa paikan päälle omallakin autolla vaikka vuoristotie onkin hyvin kapea ja vastaantulevia autoja, selfiekeppeileviä patikoitsijoita ja kivenmurikoita saakin väistellä ajaessa. Kandee mennä aamulla aikaisin.

Ravintolakulttuuria löytyy hyvin. Perinteisiä ruokamestoja löytyy joista saa vaikkapa Beshbarmakia eli hevosenliha - pasta yhdistelmää. Löytyy myös tuota grilliruokaa, Shashlikiä joka on jonkinsortin kebab-tanko haluamallaan lihalla ja täytteillä. Noita Shashlik-kebuloita löytyy muistaakseni pitkin katua ja hinnasto luokkaa 1€. Ravintoloissa tietysti vähän kalliimpaa. Esimerkiksi Shashlik Expressin menussa näyttäis olevan perus 3-4€ tuollainen kebuateria: https://shashlikexpress.kz/

Shaslik Dvor nimisessä mestassa käytiin syömässä, perinteinen tunnelma ja hyvä valikoima kaikkea keskiaasialaista grilliruokaa.

Jos puhutaan samasta Kok-Tobesta, niin tosta Abayn kulmalta jonotetaan, ostetaan lippu cable cariin, ajetaan sillä vuoren päälle jossa on pieni lasten huvikeskus, kivat näköalat ja torni, joka ainakin meidän käydessämme oli yleisöltä suljettu. Kyllähän siellä kai ravintoloita oli, mutta yet again, luokkaa huvipuiston perheravintola.

Reissukaverini kirjoitti blogiinsa postauksen Almatysta, jos haluat hänen stoorin, kuvat ja vinkit lukea etukäteen niin tosta: https://nomadinamaailmalla.blogspot.com/2019/05/central-asia-part-2-almaty.html

servechilled

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 426
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #215 : 18.06.2019, 16:46:52 »
Kok-Tobelle myös miinusääni. Neuvostohenkinen huvipuisto, jossa voi toki ryystää kaljaa muovituolikuppiloissa. Mutta eipä paljon muuta.  Jos hienoja näkymiä haluat, niin mene mieluummin Medeu-nimiseen mestaan paikallisbussissa ja ajele kabiinilla niin ylös kuin pääsee.

Arasanin kylpylä on kyllä hieno mesta. Eipä juuri turisteja ollut ja englantia ei puhuttu sanaakaan. Kerrassaan hämmentävä kokemus oli tsekkailla kun paikalliset hakkasivat toisiaan vimmaisesti tammesta tehdyillä vihdoilla. Vahva suositus tälle mestalle.

Ja Charynin kanjonia olen tainnut suositella jo pariin kertaan tällä foorumilla.

paivansade

 • Reissaaja
 • Viestejä: 30
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #216 : 23.06.2019, 19:27:30 »
Minäkin jättäisin Kok Toben väliin ja suuntaisin Almatyn vuoristoon, jonne pääsee myös kätevästi bussilla numero 12 ja tämän jälkeen kolmella gondoli-hissillä. Näkymät ovat upeat 3200 metrin korkeudessa ja samalla matkalla voi käydä ihmettelemässä Medeun tekojäärataa.