Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA

 (Luettu 30129 kertaa)

strelizia

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« : 20.04.2008, 23:38:10 »
Kertokaapas kokemattomalle Suuren maailman matkaajalle hieman tuosta rajanylityspolitiikasta yms virallisuuksista.

Lähden siis kahden viikon kielikurssille Torontoon. Varsinaisen kurssin jälkeen olisi tarkoitus lähteä moikkaamaan tuttua USA:n puolella(3 päivää) ja lentää sieltä sitten takaisin Suomeen.

Eli miten tuo rajanylitys tapahtuu eli mitä dokumentteja minulla pitää olla näytettävissä? Ja muutakin faktaa saa kertoa...

tojoe

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 161
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #1 : 21.04.2008, 00:38:14 »
Tulin juuri hetki sitten Pohjois-Amerikan reissulta, jossa tuli ylitettyä raja USA:sta Kanadaan Niagara Fallseilla ja Kanadasta USA:han Montrealin ja New Yorkin välisellä junareitillä.

USA:han tultaessa ensimmäistä kertaa rajamuodolliset ovat luultavasti varsin samanlaiset mitä lentokentälle tultaessa. Eli sinulla pitää olla täytetty I94W-lomake josta osan rajavartija laittaa kiinni passiisi(se otetaan pois viimeisen kerran USA:sta poistuttaessa). Lisäksi pitää olla täytettynä joku tullilappunen. Itse en samaa tilannetta kokenut koska sain USA:n leiman passiini jo JFK:lla eikä I94W:tä tarvinnut myöhemmin täytellä.

Luultavimmin joudut näyttämään lentovarauksesi, jolla lähdet USA:sta pois.

alpakka

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 183
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #2 : 21.04.2008, 03:25:08 »
Olen mennyt bussilla Vancouverista Seattleen ja visa waiver lappu täytyy täyttää sekä maksaa sekä täyttää se lippulappu mikä tulee passiin. Kysymyksiä tuli jonkun verran, esim. miksi menossa, missä aiot yöpyä, jopa mitä opiskelet jne. Kaikista paras kysymyssarja oli: "Where's your home?" "Well, I live and study in Vancouver, but I guess my home home is in Finland" "So you're from Finland?" "yes" "So you're Finnish?" "yep yep....."

Toisella kertaa rajaa ylittäessä lensin Torontosta New Yorkiin ja sieltä parin päivän päästä Lontoon kautta Suomeen. Kyseliväthän ne kovasti että miksi olen menossa ja onko sukulaisia Nykissä jne. Mutta jankutin vaan muutaman kerran että menen vaan ihan turistina kurkkaamaan pariksi päiväksi miltä se New Yorkki näyttää ja sitten lennän Eurooppaan. Ei tarvinnut näyttää lentovarauksia tai mitään.

Ekaa kertaa ylittäessä hämmensi kyllä kaikki sormenjälkien ja kuvan otto. Pelottavaa ajatella että Yhdysvalloilla on sormenjälkeni jossain tietokannassa kun edes Suomella ei niitä tietoja ole!
What a lovely day. The trees are singing, the birds are swaying." -Dylan Moran

Athelas

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 428
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #3 : 21.04.2008, 09:06:17 »
Mä oon ylittänyt rajan "jalkaisin" kaksi kertaa: bussilla Vancouverin ja Seattlen välillä ja omalla autolla Sarnian kohdalta (Michiganin ja Ontarion välissä).

Ensimmäinen kokemus tuolla Washingtonissa oli aivan järkyttävä. Kukaan ei ollut sanonut matkaan lähdettäessä että perillä täytyy maksaa joku 6 dollarin maksu. Eipä ole iso raha, ei, mutta kun taskussa on vain 800 Kanadan dollaria, ja Yhdysvaltojen puolella ei ole rahanvaihtopistettä sen paremmin kuin vessaakaan. Alkoi järjetön huuto (elämäänsä kyllästyneen piaatsin toimesta). Miten on mahdollista että sulla ei ole luottokorttia? Miten on mahdollista että tulet Yhdysvaltoihin ilman rahaa? Kylläpä voi ihminen olla typerä! Tästä muutkin vartijat jo kiinnostuivat ja kohta ympärilläni oli jengiä kyselemässä eikö sulla tosiaan ole rahaa jne. Sitten - God bless him - eräs kanssamatkustaja näki ahdinkoni, astui rajavartioiden luo ja sanoi I'll pay for this lovely girl :). Ja kuvitelkaa - se piaats oli pettyneen näköinen. Se kun olisi halunnut että mä kävelen yksi takaisin Kanadan puolelle, koska siellä rahanvaihto olisi tietenkin onnistunut  ::).

Sarniassa ajettiin autolla rajalle, avattiin ikkuna, annettiin passit, setä kysyi mitäs yks finski tekee jenkkien kaa, selitin, sain leiman, jatkettiin matkaa. Ja rajavartija oli HOTTIS!

Eli kokemuksieni saldo lienee + - 0 tällä hetkellä...Tarmo

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 148
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #4 : 23.04.2008, 06:06:03 »
Ekaa kertaa ylittäessä hämmensi kyllä kaikki sormenjälkien ja kuvan otto. Pelottavaa ajatella että Yhdysvalloilla on sormenjälkeni jossain tietokannassa kun edes Suomella ei niitä tietoja ole!
Eikä niitä oteta pelkästään ensimmäisellä kertaa. Minulta on viimeisen vuoden aikana otettu muistaakseni 4 kertaa sormenjäljet ja valokuvat.

strelizia

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #5 : 05.07.2008, 22:56:41 »
Enää kaksi kuukautta töitä ja sitten alkaa loma ja pääsee matkalle ja "opiskelemaan". 

Tosiaan, reissuun on nyt tuntunut tulevan mutkia jos toisiakin(passin rekut yms, väärä nimi varauksissa), joten olen nyt yrittänyt ottaa kaikesta mahdollisesta selvää etukäteen.

Eikö olekin näin, että jos/kun menemme käymään porukalla Nykissä täytän sen visa waiverin,  niin en palautakaan sitä takaisin kun tulen takaisin viikoksi Kanadaan. Palautan sen siis vasta sitten, kun lennän puolentoista viikon päästä USA:sta suomeen?

Pitäisiköhän sitä vain tyytyä Euroopan matkailuun olisi paljon yksinkertaisempaa.

On The Road Again

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #6 : 15.07.2008, 17:49:31 »
Voi ala huoli, kylla ne rajalla antaa tarvittavat paperit ja ottaa ne poiskin. Ainahan se on helponpaa kun olet kerran jonkun ryhman mukana.

Jos ajatte Niagaran kohdalta Buffalon puolelle, ei ne siina sillalla paljoa kysele. Kuski vaan ojentaa kaikkien paperit auton ikkunasta. Ottaisin ehka silti sen kotiinmeno lentolipun kopion mukaan. Enemman ne tuntuu olevan huolissaan hedelmien, makkaroitten ym tuoretuotteitten tuonnista.

Jos lennatte Nykkiin, niin kentilla ne on tiukenpia. Ja ne beaglet siella laukkukaruselleilla on muuten ruokia haiselevia koiria! Montrealista Newarkiin lentaessani kaikki paperihommat tehtiin lahtokentalla ja me laskeuduttiin ihan vaan kotimaan terminaaliin. Kanadalaiset on huomattavasti lungimpia. Uskoisin etta Torontosta lentaessa on sama juttu. Ota mahdollisimman vahan kasimatkatavaraa, mun kamat tutkitaan kotimaan lennollakin vahan valia, viimeksi viime viikolla Mainessa. Enka ole kylla mikaan epailyttavan nakoinen tyyppi. Meidan edestakainen rajanylitys vuokra-autolla Mainesta New Brunswickiin ja takasin meni tosi nopeesti.

Nauti Torontosta! Olen vaan kerran kaynyt ja nakemista olisi ollut vaikka kuinka paljon. Lupaathan myos kayda Niagaralla? Kanadan puolelta sen nakee paremmin. Maid of Mist on ehdoton turistiveneajelu.

SunshineJeff

 • Aloittelija
 • Viestejä: 18
  • MSN Messenger - jalo_ny@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #7 : 16.07.2008, 12:15:37 »

Ota mahdollisimman vahan kasimatkatavaraa, mun kamat tutkitaan kotimaan lennollakin vahan valia, viimeksi viime viikolla Mainessa.


Siis käsimatkamatkavarasi tutkivat useaan kertaa kesken lennon?! Ihmetyttää muutenkin tuo hirveä tavaroiden kyttäys siellä Jenkkilässä, inhottaa suorastaan. Miten tarkasti ne käsimatkatavarasi tarkistivat? Tutkivat lompakon sisältöä myöten?  ::)
When you're high you never, ever wanna come down.
___________________

Turkissa, Sidessä 4.7. - 11.7.2009 = )

On The Road Again

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #8 : 16.07.2008, 21:47:13 »
Sori, taisin kirjoittaa vahan epaselvan lauseen. Tarkoitus oli sanoa, etta lennan aika usein USAn sisaisia lentoja, ja yllattavan usein mun kasimatkatavaoita syynataan eri lentokenttien turvatarkastuksissa. Viimeksi viime viikolla Mainessa, ja edellisella kerrallla huhtikuussa Washington D.C.ssa. Ei ne paljoa hymyile, mutta kohteliaita ovat aina olleet. Kummallisin juttu oli kerran Vegasista lahtiessa kun laukkuni kahvaa hierottiin jollain paperilla joka kuulemma olisi nayttanyt rajahdysaineitten jaamia...

Turvatarkastuksissa voi varautua pitkiin jonoihin, jatkuvaan lentolipun ja passin nayttamiseen ja tietty sukkasillaan kavelyyn. Jos viel joutuu siihen paineilmaporttiin, niin kandee likkojen laittaa lepattavat paidanhelmat housujen sisaan. Puhun kokemuksesta. Lompakkoa ei ole syynatty ja natisti ne laittaa kaikki takas. DCssa mun seuranani profiloitiin yhta 70 ikaista pappaa, joten kai ne vaan haluaa nayttaa, etta kuka vaan voi joutua sivuun. Taas kerran.

Judit

 • Reissaaja
 • Viestejä: 20
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #9 : 21.07.2008, 17:18:34 »
Ensimmäinen kokemus tuolla Washingtonissa oli aivan järkyttävä. Kukaan ei ollut sanonut matkaan lähdettäessä että perillä täytyy maksaa joku 6 dollarin maksu.

Mä kuulin - onneksi - tuosta edellisenä päivänä, joten ehdin käydä vaihtamassa hieman Amerikan valuuttaa. Ei tosiaan kelpaa Kanadan dollarit, joten pulassa olisin ollut kun bussin olisi pitänyt jatkaa matkaa ilman minua.

Jii

 • Aloittelija
 • Viestejä: 19
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #10 : 22.07.2008, 09:29:40 »
Tarkoitus olisi Kanadan reissun yhteydessä tulla käymään Mainessa yhdeksi tai kahdeksi päiväksi vuokra-autolla. Ajatus olisi, että mietimme sitten jenkkien puolella sitä missä kaupungis ja motellissa olemme yötä. Eli mitään varausta tai tarkempaa suunnitelmaa ei olisi maahan tultaessa?

Joudummeko Quantanamoon vai pääsemmekö ihan helposti maahan?

Tarmo

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 148
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #11 : 23.07.2008, 12:31:42 »
Tarkoitus olisi Kanadan reissun yhteydessä tulla käymään Mainessa yhdeksi tai kahdeksi päiväksi vuokra-autolla. Ajatus olisi, että mietimme sitten jenkkien puolella sitä missä kaupungis ja motellissa olemme yötä. Eli mitään varausta tai tarkempaa suunnitelmaa ei olisi maahan tultaessa?

Joudummeko Quantanamoon vai pääsemmekö ihan helposti maahan?
Varaa hotelli ennen USAan menoa. Ne kysyy sitä rajalla ja tarvitse osoitteen enimmäiseksi yöksi. Ota vaikka vain yhdeksi yöksi, vaikka olisit useamman. Ne loput yöt voi sitten miettiä USAn puolella.
Jos ajat Maineen Quebecin provinssista, niin saat ajaa Portlandiin asti, ennen kunnon asutusta... siihen asti kaikki Kanadan rajalta Portlandiin asti on pelkkää trailer parkia....

Edit. Varaa myös niitä USAn dollareita. Joudut maksamaan visa waverin rajalla.

Jii

 • Aloittelija
 • Viestejä: 19
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #12 : 23.07.2008, 19:45:03 »
Tarkoitus olisi Kanadan reissun yhteydessä tulla käymään Mainessa yhdeksi tai kahdeksi päiväksi vuokra-autolla. Ajatus olisi, että mietimme sitten jenkkien puolella sitä missä kaupungis ja motellissa olemme yötä. Eli mitään varausta tai tarkempaa suunnitelmaa ei olisi maahan tultaessa?

Joudummeko Quantanamoon vai pääsemmekö ihan helposti maahan?
Varaa hotelli ennen USAan menoa. Ne kysyy sitä rajalla ja tarvitse osoitteen enimmäiseksi yöksi. Ota vaikka vain yhdeksi yöksi, vaikka olisit useamman. Ne loput yöt voi sitten miettiä USAn puolella.
Jos ajat Maineen Quebecin provinssista, niin saat ajaa Portlandiin asti, ennen kunnon asutusta... siihen asti kaikki Kanadan rajalta Portlandiin asti on pelkkää trailer parkia....

Tullaan New Brunswickin puolelta tai Nova Scotiasta lautalla. Ehkä sitä pitää varmuudeksi joku murju Bangorista varata.

On The Road Again

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #13 : 23.07.2008, 21:19:33 »
Ajoin just New Brunswickista Maineen toissa viikolla kaunista "rantatieta", eli Ykkosta pitkin tullen St. Stephenin kohdalta yli. Siina on kapea rajajoki kahden pikkukaupungin valissa. Lupsakka raja, ihmisia nakyi kavelevan ja fillaroivan myos rajan yli. Tie vaihtuu #9ksi eika siita Bangoriin ole kuin metsaa. Oltiin yota Portlandissa, jota voin ehdottomasti suositella.

Jos ajatte ylakautta Canada 2 tieta josta mennaan Houltonin kohdalta lapi, niin siella olikin isonpi ja tarkenpi raja. Tie vaihtuu I-95 nimiseksi, eika taaskaan ole kuin metsaa Bangoriin asti. Ei nahty edes hirvia, hitto vie. Bangorin jalkeen nakyi jo autojakin.

Meneeko Nova Scotiasta lauttoja Maineen muuallekin kuin Portlandiin? Se oli muistaaksi aika kallis vaihtoehto. Me tultiin lautalla Prince Edward Islandilta Nova Scotiaan ja ajettiin sita pohjoisreunan 6-tieta New Brunswickiin. Hienot maisemat. Aiottehan ehdottomasti kayda kayda katsomassa Hopewell Rocks kivipaaseja, jotka on kuin jostain Etela-Kiinan merelta?

Jii

 • Aloittelija
 • Viestejä: 19
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #14 : 24.07.2008, 08:58:37 »
Ajoin just New Brunswickista Maineen toissa viikolla kaunista "rantatieta", eli Ykkosta pitkin tullen St. Stephenin kohdalta yli. Siina on kapea rajajoki kahden pikkukaupungin valissa. Lupsakka raja, ihmisia nakyi kavelevan ja fillaroivan myos rajan yli. Tie vaihtuu #9ksi eika siita Bangoriin ole kuin metsaa. Oltiin yota Portlandissa, jota voin ehdottomasti suositella.

Jos ajatte ylakautta Canada 2 tieta josta mennaan Houltonin kohdalta lapi, niin siella olikin isonpi ja tarkenpi raja. Tie vaihtuu I-95 nimiseksi, eika taaskaan ole kuin metsaa Bangoriin asti. Ei nahty edes hirvia, hitto vie. Bangorin jalkeen nakyi jo autojakin.

Meneeko Nova Scotiasta lauttoja Maineen muuallekin kuin Portlandiin? Se oli muistaaksi aika kallis vaihtoehto. Me tultiin lautalla Prince Edward Islandilta Nova Scotiaan ja ajettiin sita pohjoisreunan 6-tieta New Brunswickiin. Hienot maisemat. Aiottehan ehdottomasti kayda kayda katsomassa Hopewell Rocks kivipaaseja, jotka on kuin jostain Etela-Kiinan merelta?

Pääsee Bar Harbouriin. Ajateltiin sellaista reissua että tullaan I95 tietä alas ja takaisin Kanadan palataan rannan kautta, eli ykköstietä. Oli tarkoitus tehdä yön tai kahden koukkaus jenkkien puolelle. Ilmeisesti siis Portlandista pohjoiseen ei ole kuin hirviä ja autoja? Alunperin ei ollut tarkoitus tulla niin kauas etelään vaan jäädä johonkin Bangor-AcadiaNatPark-osastolle.

On The Road Again

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #15 : 24.07.2008, 17:56:35 »
Ei kun sita metsaa on sinne Bangoriin asti, josta etelaan naytti alkavan sivistys. Me kun ajettiin siita vaan ohi ja lapi, niin en kaynyt sita suosittelemaan, koska en nahnyt kuin jotain kirkontorneja. Bangorissa asuu jopa Steven King, niin eikohan siella ole ihan mukavaa.

Ykkosen varrella on varmasti kauniita kalastajakylia, sen ysin varrella oli vaan metsaa, kaunista sekin. Bongailtiin Kanadan puolella muuten noita vanhoja katettuja puusiltoja (Kissing bridges), ne tuntui olevan suosittuja, mutta ei niita kahta enenpaa kannata etsia.

Mr. Voyageur

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 330
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #16 : 04.08.2010, 13:33:54 »
Lisäksi pitää olla täytettynä joku tullilappunen. Itse en samaa tilannetta kokenut koska sain USA:n leiman passiini jo JFK:lla eikä I94W:tä tarvinnut myöhemmin täytellä.

Tämä selvinnee Yhdysvaltojen suurlähetystöstäkin parin päivän päästä, mutta saako tämän lapun varmasti rajalta vai pitääkö se hankkia jostain etukäteen? Kuulostaa aika jännältä, mutta sain sellaista infoa että kaikilla raja-asemilla tätä ei saa..

osoittaja

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #17 : 28.08.2010, 16:17:36 »
Nyt auttakaa typerää tieltä eksyvää.
Eli tarkoituksena on lentää Idahoon ja sieltä tehdä tietyn tyylinen Amerikan mantereen halki seikkailu Kanadan Ottawaan.

Kysyisinkin, että tuleeko järjettömiä ongelmia, jos varaan lentolipun Suomesta Idahoon ja Ottawasta Suomeen? Vai saavatko jenkit armottoman raivarin ja epäilysten puuskan?

Mr. Voyageur

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 330
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #18 : 28.08.2010, 16:45:02 »
^ Ei tule. Jos lipuista kysellään, selität vain kuinka asia oikeasti on.

Ottawasta voi olla vähän hankalaa löytää edullisia lentoja Atlantin yli, kannattaa vertailun vuoksi harkita myös Torontoa tai Montrealia. Kokeiltaessa sattumanvaraisilla päivillä Helsinki - Boise, Toronto - Helsinki tuli aika paljon Ottawaa halvemmaksi. En tosin tiedä minne Idahossa tahdot lentää..

Mr. Voyageur

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 330
  • Profiili
Vs: Rajanylitysmuodollisuudet Kanada-USA
« Vastaus #19 : 28.08.2010, 16:48:22 »
Lainaus käyttäjältä: Mr. Voyageur link=topic=17769.msg273867#msg273867
Tämä selvinnee Yhdysvaltojen suurlähetystöstäkin parin päivän päästä, mutta saako tämän lapun varmasti rajalta vai pitääkö se hankkia jostain etukäteen? Kuulostaa aika jännältä, mutta sain sellaista infoa että kaikilla raja-asemilla tätä ei saa..

Tuonhan ( I-94) siis saa raja-asemilta, en ymmärrä mistä löysin toisenlaista infoa...