Mount Kinabalun kiipeäminen

 (Luettu 19765 kertaa)

Ninael

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Mount Kinabalun kiipeäminen
« : 21.04.2008, 16:21:31 »
Heippa, kyselisin teiltä, jotka olette kiivenneet Mount Kinabalun, niin mitä kautta varasitte oppaan&yöpymisen? Ja kuinka aikaisin? Laban Rata on ainoa hotelli vuoren puolivälissä? Heinäkuussa kun meidän olisi tarkoitus kiivetä, on valitetavasti tuo hotelli ihan täysi. Onkohan joillakin matkan järjestäjiltä valmiita Mount Kinabalun kiipeämis-reissuja ja vielä tilaa? Jos tiedätte vinkkejä mistä vielä vois saada varattua yöpymisen&oppaan, niin kirjoitelkaa tänne. Ajankohta oli siis Heinäkuun 1., 2. tai 3.viikko..yai jo kesäkuussa. Laban Ratan nettisivuilta siis vastaavat, että täyttä on/eivät vastaa ollenkaan kun kysytty muua ajankohtaa. :S

scubapro

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #1 : 21.04.2008, 20:58:20 »
Moi! Kävin tuola viime syksynä ja varasin sänkypaikat puistosta sekä Laban Ratasta Sutera Sanctuary Lodgesin kautta (sivut ei kai toimi enää tai tilapäisesti).

Laban Ratan lisäksi vuoren puolessa välissä on muutama muu majoitusvaihtoehto. Kaikki kuitenkin pyörii Laban Ratan ympärillä, kirjautuimen ja avaimet hoidetaan siellä, siellä on ravintola ja pienimuotoinen kauppa.

Kun varasin noita sänkypaikkoja niin olisin halunnut vaihtaa ajankohtaa muutaman päivän myöhemmäksi mitä olin etukäteen ilmoittanut. Vastasivat aina vaan kuitenkin, että täyttä on. Ja täyttä olikin sitten kaikkina muina ajankohtina. Tuli vähän semmonen fiilis, että eivät vaan halua vaihtaa niitä päiviä ja pakko olikin sitten tyytyä niihin mitkä sain.

Opasta ei munmielestä etukäteen tartte varata. Matkanjärjestäjät tuntuvat vetävän aika paljon välistä ja halvimmalla selviää jos järkkää vaan sänkypaikat etukäteen.

Vuorelle pääsee kiipeämään sään salliessa myös ilman yöpymistä, mutta pitää olla aika hyvä kunto ja itse en kyllä olis pystyny. Varmaankin Sutera Sanctuary Lodges järjestää myös nämä tripit Kota Kinabalun toimistosta.

Yövyin Kota Kinabalussa City Park Innissä ja heiltä olisin saanut avustusta vuorelle pääsyssä. Sieltä ainakin vastattiin nopeasti sähköposteihin kun kyselin heiltä huonetta.

Vuori oli kyllä ikimuistoinen kokemus ja toivottavasti sinne pääsisi vielä joskus uudelleen. Parhaiten kyllä mieleen jäänyt mukavat ja ystävälliset Sabahilaiset joita siellä tapasi.

Toivottavasti oli jotain apua... -Mikko

Ninael

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #2 : 22.04.2008, 16:27:21 »
Moikka Mikko. Kiitti vastauksesta:) Laitoin s-postilla varauskyselyn vaikka matkakaverinikin on jo Laban Ratan yöpymistä kysellyt. Onpa ihme, jos ei kolmen viikon ajalta löydy yhtä vapaata yötä:S Satutko tietämään niistä muista mainitsemistasi yöpymisvaihtoehdoista, että mistäs niitä voisi varata? Aika hienolta Laban Ratan hotellit näyttivät.

Raparperipiirakka

 • Reissaaja
 • Viestejä: 24
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #3 : 22.04.2008, 20:16:34 »
Mene Kota Kinabaluun (tai noi voihan sitä muualtakin soitella...) ja soita Sutera sanctuary lodgesille, jonka kautta löytyy suurella todennäköisyydellä majoitus muutaman päivän sisään. Itse soitin ke ja majoitus löytyi pe-la yöksi. Samanlaisia kokemuksia usealla tuntemallani vuorelle kiivenneellä.

Mikäli ei tärppää niin Kota Kinabalusta löytyy kyllä ryöstöhintaisia pakettimatkojen järjestäjiä. Oliskohan jotain luokkaa 800rm ollut kun kävin jostain toimistosta kysymässä. Ja mikäli rahaa haluaa säästää niin ei kannata yöpyä Kinabalu Parkissa, jossa halvimmat dormisängyt olivat yli 80rm. 5 min kävelymatkan päässä yöpyykin sitten jo 15rm hintaan.

Taitaa muuten tästäkin aiheesta jokunen topikki jo olla pystyssä...

scubapro

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #4 : 22.04.2008, 22:47:34 »
Katsoin juuri vanhoja sähköposteja. Maksoin yöstä Grace Hostellissa (puistossa) ja yöstä Laban Rata Resthousesta yhteensä RM 115. Aika pirun kalliita näyttäs olevan nykyään noi Laban Ratan sänkypaikat. Grace Hostellissa olin 6 hengen huoneessa jossa oli mun lisäks vain yks tyttö. Laban ratassa olin 4 hengen huoneessa ja sielläkin vain yks vanhempi nainen samassa huoneessa. Aika vähän muutenkin tuntui olevan porukkaa.

Uskoisin, että muutamia sänkypaikkoja on usein saatavilla. Jostain olen kyllä lukenut, että varaukset pitäis tehä kuukausia etukäteen. Taitavat jättää sänkypaikkoja "puoleen väliin" myös varuiksi jos sattuu niin, että säät menevät todella huonoiksi.

Laban Ratan lähellä on Waras Hut ja Gunting Lagadan Hut. Molemmissa ei taida olla lämmitystä eikä lämmintä vettä. Molemmat on lähellä Laban Rataa ja kuuluvat Suteralle. Näihinkin mentäessä kirjaudutaan Laban Rataan ja sieltä saadaan avaimet yms.

Tässä hyvä sivu. Hinnoista vielä niin maksoin matkasta Kota Kinabalusta Kinabalu Parkiin RM 15. Minivanit lähtee pitkän matkan bussiasemalta. Toivottavasti saatte sänkypaikat vahvistettua ja pääsette käymään huipulla! :)

ujera

 • Aloittelija
 • Viestejä: 18
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #5 : 18.06.2008, 15:47:58 »
Onko kenelläkään viimeisintä tietoa hinnoista ja majoituksen saatavuudesta Laban Rataan?
Katselin juuri heidän sivujaan ja nykyisin varauspyynnön voi laittaa ainoastaan noista huoneista.

-duracell-

 • Reissaaja
 • Viestejä: 56
  • Profiili
  • blogi
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #6 : 21.06.2008, 17:23:12 »
Ollaan menossa kinabalulle heinäkuussa. Yritettiin varata majotusta suoraan Laban ratasta jo maaliskuussa (ei onnistunut millään, ei maililla eikä soittamalla) Sitten yhteyksiä paikallisiin matkatoimistoihin ja saatiin lopulta paketti mihin kuuluu kuljetus eestaas mt. kinabalulle missä eka yö kinabalu pine resortissa, sitten laban ratassa... pakettiin tuli myös oppaat evaat/ruuat ja kaikki muutkin maksut  kinabalullla tosin ryöstö hintaan RM 998 per nenä....  ;D ;D

ripa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #7 : 27.06.2008, 00:33:24 »
oltiin elokuussa 2007 borneolla ja marssiittiin kota kinabalulla matkatoimistoon ja sieltä buukattiin yöpymiset vuorelle, ilman mitään pakettujuttui. Majoitus oli kohtalaisen hintainen ja tasoinen. Saatiin varattua yöpymiset samalle viikolle..

ajr11

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #8 : 28.02.2009, 10:50:38 »
Hei kiipesin Mount Kinabalulle maalis-huhtikuussa 2008.

Koko ystävälleni kirjoittama Mt. Kinabalu -infoni:
http://malesiadventures.blogspot.com/2008/03/kinabalu-infoa.html

Matkanjärjestäjät varaavat Laban ratan majoitukset peak-seasonilla täyteen pitkäksi aikaa, joten parasta lienee tiedustella puhelimitse/spotsitse kiipeämistä tai sitten tulla paikan päälle ja tiedustella etukäteisvarausta. Viimeisenä vaihtoehtona on soittaa suoraan puiston päämajaan ja pyytää laittamaan nimi odotuslistaan. Odotuslistasta pääsevät kiipeämään sen mukaan miten paikalliset matkanjärjestäjät ovat epäonnistuneet myymään kiipeämispakettejaan ja peruvat varauksensa. Tämän puolesta sinun siis tulisi olla paikalla vuoren juurella kyseisenä ajankohtana. Mikäs siinä vuoren juuren ympärillä on erittäin huokeahintaisia majoituksia.

Tässä vähäsanaisesti Laban Ratan majoituksesta:

Meille majoitus vuorilla puolimatkassa maksoi 208RM per henkilö (Sutera Sanctuary Lodgen kautta varattu) ja saman olivat muutkin meidän matkaryhmämme henkilöt maksaneet. Paikalliset matkojen järjestäjät tarjosivat vastaavia paketteja 500-800RM hintaan kyyteineen kaikkineen kustannuksineen. Hinta sisälsi majoituksen Waras Hutissa (lämmittämätön dormi, lämmitetty suihku, kuulemma) sekä pakatun lounaan lähdöstä mukaan, buffet-illallisen Laban Ratassa ekan kiipeilypäivän iltana klo 17-19, buffet-aamiaisen huipulta alas tulon jälkeen Laban Ratassa toisen päivän aamuna sekä buffet-lounaan saapuessa alas Kinabalu Parkiin. Eli saa nousseella hinnalla myös hieman rahoilleenkin vastinetta, toisaalta ei voi sitten köyhäillä ruoan kanssa jos haluaa.

Laban Rata on ainoa lämmitetty majoituspaikka puolimatkassa (ainakin näin oli 28.3.). Muut lämmittämättömiä, mutta hyvin yön sai nukuttua kolmen oman viltin/oman makuupussin kanssa, ainakin Waras Hutissa. Waras Hutin huono puoli oli vaan että matkaa Laban Rataan oli nousuineen hieman (johon piti käydä tekemässä checkin, syömässä lounas sekä checkout lähtiessä sen jälkeen kuin oli käynyt hakemassa kamat pois dormistaan).

Kiipeilyn hinnat itsessään ovat pysyneet suhtkoht samana. Sisäänpääsymaksu puistoon 15RM (tämän maksun ruotsalaiset tuttavamme välttivät ajamalla portin ohi pysähtymättä vuokraamalla autollaan aina mentäessä puistoon :) ) Kiipeämislupa maksaa 100RM, siihen vakuutus 7RM, pakollinen opas koko ryhmälle 70-80RM riippuen ryhmän koosta, kantajamaksu (jos sellaisen nyt haluaa) 60 RM Laban Rataan sekä meno-paluu kuljetus lähtöpaikkaan Timpohon Gatelle 30RM per henkilö. Oppaan hintaa per kiipeilijä saa helposti vähennettyä jos sanoo ilmoittautuessaan haluavansa liittyä johonkin isompaan ryhmään, siis muitakin henkilöitä samaan ryhmään yhden oppaan opastettavaksi. Sama juttu kuljetuksen kanssa. Virallisen sertifikaatinkin kiipeämisestään, oikein värien kanssa, saa 10RM maksua vastaan. Itselleni riitti kiipeämisen oikeuttava muovinen kulkukortti ja kuvat todisteena (kunhan kuvat saan käsiini).

Paluukuljetuksen Kinabalu Parkista voi sitten hankkia puiston portin ulkopuolella sijaitsevasta risteyksestä. Taksi Kinabalu Parkin päämajalta Kota Kinabaluun oli suolaiset 130RM. Pääportin ulkopuolelta menee väliajoin, ainakin puolen päivän jälkeen, busseja tai myös voi liftata paikallisen metsähoitajan Toyota Hiluxin kyydillä Kota Kinabaluun. Me liftasimme, pääsimme hostellin lähelle ja maksoimme paikalliselle metsänhoitajalle 10RM per nenä vaivan palkaksi.

Olkaapa hyvä.

Vandit

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 794
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #9 : 28.02.2009, 12:14:11 »
Paljon on hyvää juttua, mutta se tärkein kysymys, "onko se sen arvoista?". Sanotaan rajauksena vaikka jos sattuu pyörimään Borneolla joka tapauksessa.
(tietysti yksilöllistä, mutta teille?)

Suunnitelmissa kun olisi "ehkä" ottaa tuo Borneo kesän reissuun mukaan, mutta suunnitelmat kesken...

ujera

 • Aloittelija
 • Viestejä: 18
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #10 : 13.03.2009, 15:33:28 »
Varmaan vastauksia yhtä monta kuin kävijöitäkin, mutta ainakaan siitä väestä, jota itse vuorella tapasin ei yksikään katunut tuloaan siitäkään huolimatta, että huipulla oli pilvistä ja märkää, emmekä nähneet auringonnousua.

Jos yhtään tykkää liikkua, niin sinne vain!

tintin

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 127
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #11 : 13.03.2009, 18:45:22 »
Kyllä minusta ainakin kannatti käydä. Reidet oli kyllä kipeenä jälkikäteen. Nousu oli aika iisi juttu loppujen lopuksi, mutta alastulo otti koiville ihan kunnolla. Toki hieno ilma auttoi maisemienihailua. Moni saa vuoristotaudin varsin maltillisista korkeuksista huolimatta, liittynee nopeaan nousuvauhtiin.
terveystietoa matkailijoille: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat mm.malarian estolääkesuositukset maittain

-AK-

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #12 : 26.03.2009, 23:54:20 »
Heissan.

Suunnitelmissa olisi Kinabalun kukkulan valloittaminen. Harmaita hiuksia aiheuttaakin nyt sekavat hinnastot kaikenmaailman maksuista alueella. Olisikohan mitenkään mahdollista selvitä reissusta niin että olisi vielä varaa takaisin kotiin? Valmista pakettia emme ajatelleet ottaa, vaan ostaa luvat, vakuutukset, majoituksen sekä oppaan itse. Onkohan ensimmäisenä iltana mahdollista olla "päämajan" lähettyvillä (alueen ulkopuolella?) yötä esimerkiksi teltassa jos ei löydä edullista majoitusta? Vuorella olemme kyllä monopoliyhtiön pakottamana yötä heidän rahastushostellissaan, mutta ensimmäisen yön tahtoisimme nukkua edullisemmin. Saako tätä keskusteluissa mainittua edullista majoitusta (5min kävelymatkan päässä päämajalta) varattua mitenkään etukäteen, tai onko kellään tietoa paikan nimestä?

Ikiliikkuja

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 807
  • Profiili
  • @ .
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #13 : 27.03.2009, 00:42:09 »
Paljon on hyvää juttua, mutta se tärkein kysymys, "onko se sen arvoista?". Sanotaan rajauksena vaikka jos sattuu pyörimään Borneolla joka tapauksessa.
(tietysti yksilöllistä, mutta teille?)

Suunnitelmissa kun olisi "ehkä" ottaa tuo Borneo kesän reissuun mukaan, mutta suunnitelmat kesken...

Enpäs itse sinne asti tai edes Borneoon päässyt ja ainakin itseäni harmittaa kovastikin, yksi niistä paikoista joita olisin ehdottomasti halunnut nähdä.

Ja enpä usko, että tuolla vuorenrinteellä olisi NIIN paljoa muuta porukkaa että fiilis siitä kärsisi. Jos menet vaikka Lappiin patikoimaan ja tallustelet Haltille (korkein kohta tosin Norjan), on hyvin epätodennäköistä että näät mitään pilvien peittäessä maisemat. Mutta enpä ihan oikeasti muista kenenkään vaelluksilla valittaneen reissusta - sensijaan siitä että on ihan hajalla fyysisesti. Nuo ovat semmoisia juttuja mitä ei vaihtaisi pois, ne haluaa oikeasti muistaa.

 Mutta siitä nauttii, jos ei heti niin myöhemmin. Ja tuskinpa tuo reissu on kovin rankkakaan fyysisesti, rahallisestikin se on halpa.

Drebin

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 213
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #14 : 20.05.2009, 11:31:42 »
Millaisia varusteita teillä on ollut mukana? Onko teillä ollut omat vaelluskengät, takit ja hanskat pelkästään huipulle menoa varten? Kuinka kylmä tuolloin aamuyön tunteina tuolla pahimmillaan on?

Lähinnä tässä tuskailen, että mitä ottaisi mukaan, kun muu aika tulee vietettyä kuitenkin tropiikissa reissusta, eikä haluaisi kantaa kovin paljon ylimääräistä mukana.

Inkku

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 126
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #15 : 20.05.2009, 11:56:17 »
Hei!

Onko kukaan kiipeillyt Kota Kinabalun via ferrata reittejä? Kokemuksia ja kommentteja otetaan innolla vastaan! Kesällä dolomiiteille via ferrata reiteille ja ehkä ensi vuonna voisi olla suuntana Kota Kinabalu  :)

@jukka

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #16 : 20.05.2009, 11:59:34 »
Maaliskuussa käytiin Sutera Sanctuary lodgen toimistossa kk:ssa kyselemässä hintoja. Olisi tullut maksamaan n. 1000 ringittiä / henkilö, lupineen ja yöpymisineen.
Suteralla monopoli asema majoitusten suhteen joten hinnat ovat aika korkeat ja vastinetta ei oikein saa rahalleen. Kylmä vesi ei oikein innosta vuoristossa peseytymiseen ja useat kiipeiliät valittivat ruuan laadusta. Meidän osalta jäi väliin, eikä kaduta. Niille vuorille joille on aikaisemmin kiivetty ja vaellukset mitä on tehty ovat yleensä olleet ihan ilmaisia.

Monilla ihmisillä joita tapasimme oli pakkomieli Kinabalun suhteen, kun kerran olivat borneolla oli vuorellekkin pakko kiivetä... hinnasta välittämättä.

Kaikille kiinnostuneille voin suositella tutustumista seuraaviin sivuihin ennen kun teette oman päätöksenne.

http://mount-kinabalu-borneo.com/blog/sutera-sanctuary-lodges-the-biggest-rip-off-merchants-in-asia.html

Puistossa kävimme vähän kävelemässä ja rahat säästyivät Kinabatangan matkaan.


vileni

 • Reissaaja
 • Viestejä: 29
  • MSN Messenger - karponaara@jippii.fi
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #17 : 20.05.2009, 12:37:33 »
Millaisia varusteita teillä on ollut mukana? Onko teillä ollut omat vaelluskengät, takit ja hanskat pelkästään huipulle menoa varten? Kuinka kylmä tuolloin aamuyön tunteina tuolla pahimmillaan on?

Lähinnä tässä tuskailen, että mitä ottaisi mukaan, kun muu aika tulee vietettyä kuitenkin tropiikissa reissusta, eikä haluaisi kantaa kovin paljon ylimääräistä mukana.

Itse kiipesin Mt. Kinabalulle viime marraskuussa tyttöystävän ja kahden paikkalisen kaverin kanssa. Itsellä oli pieni rinkka/reppu selässä joka painoi n 8 kiloa. Sinne sai kaiken tarvitseman tavaran: vaihtovaatteet ja pitkät housut paita ja mielellään takkikin. Kantajan sai vuokratakin (niinkun paikalliset kaverit teki), 7 ringittiä kilo. Alhaalta kun lähtee kävelemään niin sortsit ja t-paita päällä mutta kyllä se siitä kylmenee. Yöllä kun lähdettiin kiipeämään Laban Ratalta niin lämpöä oli 8 astetta ja huipulla oli varmasti ihan lähellä nollaa, ja kun hanskat oli aivan jäässä niin kyllä oli kylmä käsissä, että jos viitsii varahanskojakin kantaa niin suosittelen.

Itse ostin tuulihousut paikanpäältä Kuala Lumpurista ennen kun Borneolle mentiin niin ei tarvinnut kotoa asti raahata. Hyvät kengät kannaattaa todellakin olla, kun yöllä lähtee kiipeämään niin on aivan pilkkopimeetä ja vesivirtaa kalliopoluilla ja jyrkänteillä. Onneksi oli otsalamppu. Muistaakseni otsalamppu, hanskat ja sadeviittaa saatiin (vuokrattiin? ei muista) oppaalta. ja vettä mukana koko ajan!

Muistaakseni koko lysti oli joku 160 euroa, mutta siinä oli edellinen yö sielä vuoren juurella ja labanratalla yksi yö. Lisäksi kaikki ruoat kuului siihen ja luvat. Paikalliset kaverit hoitivat luvat niin ei muista ihan tarkkoja summia :) Ruoka muuten labanratalla oli ainakin tosi hyvää ja monipuolista, kuumakin vettä tuli kunhan muisti ensin käydä laittamassa lämmittimen päälle :) Yöllä vaan kun oli kova myrsky, tuntu että koko hostelli lahoo siihen paikkaan, mtta selvittiin :=)

Tulipahan tarinoitua, mutta toivottavasti edes vähän auttaa :)

Drebin

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 213
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #18 : 20.05.2009, 14:18:06 »
Tulipahan tarinoitua, mutta toivottavasti edes vähän auttaa :)

Nämä olivat hyviä vinkkejä, kiitos.

Maaliskuussa käytiin Sutera Sanctuary lodgen toimistossa kk:ssa kyselemässä hintoja. Olisi tullut maksamaan n. 1000 ringittiä / henkilö, lupineen ja yöpymisineen.

Hinta kesäkuussa kahdelta oli yhteensä noin 900 MYR yöpymisineen, ruokineen ja lupineen (oppaan taksa ei mukana). Saattaa olla, että taloudellinen taantuma on pakottanut tiputtamaan hintoja. Oli kuitenkin pakko hoitaa asia etukäteen, kun aikataulu ei salli kovinkaan monen päivän mahdollista jonotusta alueella.

ngrd

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: Mount Kinabalun kiipeäminen
« Vastaus #19 : 15.06.2010, 13:33:29 »
Olen tässä yrittänyt etsiä kaikkea järkevää informaatio koskien kiipeämistä Mount Kinabalulle, mutta etenkin tuo hintapolitiikka ihmetyttää.
Paljonko kiipeäminen maksaisi halvimmillaan / hlö? Näyttää pahasti siltä, että jo pelkkä yöpyminen Laban Ratassa maksaisi jopa 100e/hlö, vaikka ei edes olisi lämmintä vettä saatavilla!  >:( Olenko nyt vain eksynyt rahastus-saiteille, vai onko todellakin tuollainen hintataso? Osaisitteko neuvoa, mistä pitää etsiä jotta halvempia hintoja löytyisi? Entä luvat ja oppaat, mistä niitä kannattaa kysellä?

Oisin tosi kiitollinen jos joku osaisi antaa tietoa tämän hetken tilanteesta, jotta ei turhaan odota kiipeämistä vuorelle, jos rahat loppuukin kesken.