liikkuminen Riossa (yms muuta)

 (Luettu 7836 kertaa)

bookat

 • Reissaaja
 • Viestejä: 40
  • Profiili
liikkuminen Riossa (yms muuta)
« : 24.09.2008, 13:06:22 »
Hei, tarkoitus olisi suunnata muutaman viikon päästä ensimmäistä kertaa elämässä etelä-Amerikkaan ja liikkuminen ja liikkumisen turvallisuus hieman herättää kysymyksiä.

Onko taksit turvallisia ?
Aasiassa saa taksikuskeja usuttaa mittarin käyttöön, miten on Riossa ?

Mikä on paras tapa mennä lentokentältä hotelliin (sijainti Cobacaballa) kun saapuu iltapäivästä Rioon.


Muitakin vinkkejä nähtävyyksistä ja kaikesta otetaan mieluusti vastaan :)

eDit: Näihin löytyikin vastaus...
« Viimeksi muokattu: 24.09.2008, 13:10:20 kirjoittanut bookat »

romario

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 114
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #1 : 27.09.2008, 21:18:31 »
 Riosta on kokemusta kahden reissun verran ja jotain tietoa voin antaa sinulle. Taksit ovat turvallisia, mutta pikkuvilppiä monet niistä tuntuvat harrastavan. Eiköhän taksi ole paras tapa mennä lentokentältä Copacabanalle. Meille se maksoi 35r. Kuski nosti laukkumme pois autosta, maksoimme viiskymppisellä ja odotimme kuskin hakevan autosta vaihtorahat. Tämä hyväkäs pisti ykkösen silmään ja nosti kytkintä! Me jäimme hölmöinä ihmettelemään.
 Kerran yhdellä kuskilla oli lähtöraha tuplattuna. Pieni koputus mittariin, niin johan hinta putosi. Yksi pieni matka, mikä oli maksanut aiemmilla kerroilla kympin pintaan, niin yksi röyhkeä kuski pyysi viittäkymppiä siitä. Että sillei...
 Jos huomaat kadulla kävellessäsi linnun paskaa kengän päällä, niin se ei ole sitä. Joku kengänkiillottajan apuri on vaivihkaa tahrinut kenkäsi ja kallispalkkainen kengänkiillottaja on hyvin pian ottamassa kenkääsi.
 Kuuluisat nähtävyydet Kristus-patsas ja Sokeritoppavuori kannattaa käydä ehdottomasti läpi. Kilroyn kautta saa sellaista retkeä, mihin kuuluu vierailu Tijucan sademetsässä, Kristus-patsaalla ja Santa Teresan kaupunginosassa. Hotellin tiskiltä varasin retken Etelä-Amerikan suurimpaan Favelaan, Rocinhaan. Se oli ihan OK keikka ja silmät avautuivat aika paljon siellä.
 Kun menet Copacabanalle makailemaan, niin iso vesipullo kannattaa ostaa ruokakaupasta. Tulee paljon halvemmaksi, kuin ostaa rannalta. Merivesi ei välttämättä ole hirveän puhdasta siinä, vaikkakin uimareita on paljon.
 Ihan kohtuullinen kiloravintola löytyy osoitteesta Rua Santa Clara, 110. Rannan suuntainen katu on Avenida Atlantica ja tämä kyseinen katu on yksi sen monista poikkikaduista.
 Jos on jotain kysyttävää, niin kysy. Vastaan, jos on tietoa.Bagzi

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #2 : 19.04.2009, 12:08:56 »
Romario ja muut Riossa käyneet!

Me ollaan miehen kanssa harkinneet Rioon matkustamista 3 viikoksi ensi vuoden tammikuussa ja meillä on pieni poika (jolla ikää matkan ajankohtana 1,5 vuotta).
Suositteletteko siis Rioa pienen lapsen kanssa matkaillessa?

Olemme jo käyneet 2 viikkoa Kanarialla pojan ollessa 4,5 kk vanha ja hyvin meni.
Tänä kesänä kutsuu matkailu lisää (menemme Turkkiin). Mutta nämä ovat siis lomalento kohteita.

Kino

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #3 : 11.11.2009, 23:55:44 »
Olisko suosituksia Favela majoitukseen? Olemme menossa tammikuussa reiluksi kahdeksi viikoksi Rioon, olisi mukava kokea pari yötä Favelassa. Osaako kukaan sanoa onko Faveloiden Funk juhlat turvallisia turistille?
Vinkkinä Rioon tahtoville, löysimme lennot air francella lontoosta rioon 535e per henki, se on jo mielestäni edukasta,vaihto Pariisissa.

tiah

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 131
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #4 : 12.11.2009, 22:00:29 »
Onko faveloissa koskaan turvallista turistille? Itse en ole käynyt,mutta kuullut kyllä,ettei sinne todellakaan kannata mennä pyörimään ilman varmaa paikallista tuttavaa joka tuntee väen sieltä.
 Varsinkin Rion favelathan ovat olleet nyt otsikoissa kovien jengien ja poliisien yhteenottojen takia..

_Blaze

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #5 : 08.12.2009, 02:42:06 »
Terve,

Itse Riossa asuvana voin valottaa hieman tuota favela-skeneä. Ensinäkin, miksi sinne menisit? Jos keksit hyvän syyn mennä niin sitten homma on OK. Seuraavassa ohjeita.

Useat Rion faveloista ovat huumejengien tai laittoman miliisin kontrollissa. Favelassa vierailevalle ulkopuoliselle kummastakaan edellämainistusta ei yleensä ole uhkaa mutta poliisin ja rikollisten yhteenotot ovat raakaa puuhaa. Poliisioperaatioissa tuleekin usein sivullisuhreja. On kuitenkin useita faveloja, jotka eivät ole rikollisten kontrollissa, esim. Dona Marta. Poliisin viimeaikaiset ohjelmat Polícia Pacificadoran avulla ovat rauhoittaneet muutamia alueita radikaalisti. Dona Martan favelasta jopa puuhataan turistikohdetta ja siellä onkin viimeaikoina aloitettu useita kehitysohjelmia. Mielessä on pidettävä, että suurin osa Rion faveloista on edelleen rikollisten kontrollissa ja poliisilla ei ole niihin asiaa, muuta kuin suurten operaatioiden turvin. Eli jos menet favelaan, totuttaudu ajatukseen ettei kukaan tule sinua sieltä hakemaan hädän hetkellä. Paikalliset myös tulevat katsomaan sinua pitkään ja portugalin vähintään välttävä taito on hyväksi terveydelle. Sanomattakin on selvää, että perintöjalokivet jätetään himaan. Haluan vielä sanoa, että pohjois-Rion faveloihin ja muihin erittäin vaarallisiin faveloihin ei koskaan tule mennä. Oikeastaan mihinkään muihin kuin suhteellisen turvallisiksi tiedettyihin etelä-Rion faveloihin ei tulisi koskaan mennä. Elkääkä ihmiset vaan menkö niille amerikkalaisten safarikierroksille. Miltä sinusta tuntuisi jos jenkit ottaisivat valokuvia sinun talostasi..?

Olen itse käynyt usein favelassa kuuntelemassa musiikkia, myös soittamassa ja pelaamassa futista. Erään kerran jouduin nenäkkäin poliisin erikoisjoukon BOPE:n kanssa, joka oli tekemässä "puhdistusoperaatiota" alueella. Onneksi huumetrokarit olivat jo kadonneet maisemaan ja luodit pysyivät lippaissa. Toisen kerran jouduin aseella uhatuksi.

Mutta siinäpä perusinfoa

Oskari

EDIT: Jos välttämättä haluat viettää yösi favelassa, etsi mesta nimeltä Pousada Favelinha. Baile funk -geimit on yleensä sunnuntaisin ja paikallisilta kannattaa kysellä, missä on kunakin sunnuntaina parhaat artistit. Netistä löytää myös.
« Viimeksi muokattu: 11.12.2009, 01:22:42 kirjoittanut _Blaze »

Aroundtheworld

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 72
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #6 : 11.12.2009, 13:33:45 »
Moi,

Ollaan kanssa RIO:ssa karnevaalien aikaan..Hotelli Copacabanalta (kalliiksi tuli kun oltiin myöhään liikkeellä).

Olisi kysymys että missä kaupunginosissa on RIO:ssa turvallista ja mitä kannattaa vältellä? Onko tuo Copacabanan alue kuinka OK esim illalla?

Paljonkohan noista Sambakulkueen lipuista kandee/joutuu maksamaan jos haluaa päästä paikalle katsomaan? Onko vastaavia kulkueita for free jossain päin kaupunkia missä ei henki heti lähde?

Kiitos vastauksista!
-Reissua-

iramaria

 • Vieras
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #7 : 23.12.2009, 13:21:50 »
Olisi kysymys että missä kaupunginosissa on RIO:ssa turvallista ja mitä kannattaa vältellä? Onko tuo Copacabanan alue kuinka OK esim illalla?

Paljonkohan noista Sambakulkueen lipuista kandee/joutuu maksamaan jos haluaa päästä paikalle katsomaan? Onko vastaavia kulkueita for free jossain päin kaupunkia missä ei henki heti lähde?

Mun kestovastaus tähän on, että Copacabana on turistille kätevä paikka punkata, vaikken siitä alueesta muuten erityisesti välitäkään. Mutta sieltä on kätevät yhteydet kaikkialle, niin bussilla, metrolla kuin vaneillakin. (Metro on kulkuvälineistä yleensä turvallisin, muttei valitettavasti liiku kovin myöhään.)

Turvallisuus on koko Riossa vähän suhteellinen käsite, mutta suosittelen olemaan varovainen omaisuutesi kanssa missä tahansa ja mihin kellonaikaan tahansa. Itse vältän tarpeetonta liikkumista yksin hiljaisilla alueilla / hiljaiseen aikaan (öiset rannat, myöhäisiltainen / öinen Centro...). Väkijoukoissa viihdyn (blocot, Lapa viikonloppuiltoina, torit...), taskuvarkaita voi tietty olla, mutta farkun etutaskusta harvoin lähtee mitään huomaamatta :)

Sambódromon liput Grupo Especialen päivinä ovat kalliita (LIESAn sivuilta, http://liesa.globo.com/, lisää tietoa), ja niiden saaminen voi tässä vaiheessa olla hankalaa (tai vaihtoehtoisesti melkoisesti kalliimpaa), mutta Grupo A:n illalle lippuja saa vielä varmasti (luultavasti saa vielä paikan päältäkin), eikä hinta päätä huimaa. Se ei ole yhtä loistelias kuin Grupo Especial, mutta hyvät bileet sielläkin on. Ja ympäri kaupunkia löytyy Blocoja, hotellissa osaavat varmasti neuvoa omia suosikkejaan. Mun suosikkeja on Bola Preta, Cacique de Ramos ja Se Melhorar, Afunda. Blocot on ilmaisia, mutteivät siis ole ihan sama asia kuin sambódromon kulkueet.

Bom carnaval!!

Shocky

 • Reissaaja
 • Viestejä: 28
  • Profiili
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #8 : 23.12.2009, 16:49:30 »
Uuuuh, Rio!

TURVALLISUUDESTA

Turvallisuus on kiinni omasta fiksuudesta ja ikävä kyllä myös onnesta.. Karnevaalien aikaan kun saalista on saatavilla, tänä vuonna kaksi hostellia asukkaineen ryöstettiin asein ja jopa kranaateilla uhkaamalla. Itse en nähnyt mitään uhkaavia tilanteita missään, mitä nyt joku hullu potkaisi edessäni kävellyttä vanhaa pappaa päähän Lapassa. Copacabanan biitsillä hiipparoin öisin moneen kertaan ilman ongelmia, mutta pyrinkin pitämään taktisen etäisyyden kaikkiin epäilyttäviin porukoihin. Tuttuja oli kyllä ryöstetty biitsillä ja muuallakin, kamerat ja rahat sanoo hei-hei mutta terveys jää. Cariocat (Rion asukkaat) vaikuttivat kaikki supermukavilta!

FAVELOISTA

Ymmärrän varsin hyvin miksi ne kiinnostavat ;) Kyllä niihin voi mennä, ei se mikään automaattinen kuolemantuomio ole. Tapasin yhden hollantilaisen tytön, joka oli itse asiassa (vapaaehtois)töissä Rocinhassa, eikä ollut kohdannut yhtään mitään ongelmia. Pohjois-Rion favelat ovat tosiaan eri juttu, mutta pahimmat jutut (esim. microwaving) ovat tapahtuneet lähinnä toimittajille ja huumeisiinsekaantujille, ja tosiaan niille epäonnekkaille, jotka joutuvat sattumalta ristituleen. Itse en tosin käynyt missään pahimmissa hc-faveloissa (yritin käydä Complexo do Alemãossa, mutta sinne pääseminen jo oli niin tuskaa että chillailu rannalla voitti!), mutta kyllä noissa muissakin yökävelyillä törmäsi haulikkojen kanssa hengaileviin teineihin, mutta kukaan ei ollut kiinnostunut mun tekemisistä (näytän tosin hieman paikalliselta, ja jos olen hiljaa en pakosti vaikuta turistilta). Kameraa en uskaltanut ikinä kaivaa esille (tai edes pitää mukana) syvemmällä faveloissa.

Baile-funk bileet ovat hikinen ja palkitseva kokemus sinänsä, niitä järjestetään toki kaupungillakin (esim. Lapa), mutta faveloissa ne ovat erilaisia ja kuumottavampia sikäli, ettei tiedä minne siellä pitää asettua kun ihmiset saattavat ryhmittyä eri porukoihin joiden välisestä dynamiikasta ei ole käsitystä (tyyliin, jos tuijotan tätä muijaa yli 3 sekuntia niin tuleeko tuolta sen veli/mies ja ampuu) ja siellä on mukana vielä ihan pikkulapsiakin tanssimassa kuin pahimmatkin crack-horot  ???

"Kino" tuolla alempana kyseli Favela-majoituksesta. Suosittelen Chill Hostel -nimistä mestaa Morro da Babilônia -favelassa (jep, se sama josta Tropa de Elite -elokuva kertoi, mutta nykyään se on huomattavasti rauhallisempi), sinne on kävelymatka Copacabanalta (tosin jyrkkää rinnettä ylös) ja itse hostellin väki aivan mahtavaa, kuten myös maisemat.

SAMBA-KARNEVAALEISTA

Lippuja saa ihan hyvin kyllä viime hetkelläkin, itse ostin joltain hotellilta päivää ennen  lipun hyvälle paikalle tuohon Grupo Especialeen, jossa parhaita sambakouluja esim. Beija-Flor, Salgueiro yms. Maksoi joku 160 euroa, mutta oli helposti sen arvoistakin. Kaverit onnistuivat jotenkin saamaan liput jollekin päivälle ensin 20 eurolla, sitten ILMAISEKSI... kannattaa tutustua paikallisiin ;)  Jos on budjetti tiukilla, niin kannattaa varmuuden vuoksi ainakin tungeksia seuraamaan noita jo mainittuja teknisiä harjoituksia, jotta näkee jotain suureellista sambameininkiä. Blocot (eli siis korttelibileet/kulkueet) ovat hieno juttu, ja niihin tulee törmäiltyä vahingossakin, mutta tietenkään niitä ei voi verrata itse Sambódromon karnevaaliin mitenkään, ne floatit siellä ovat jotain.. käsittämättömän hienoa.

romario

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 114
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #9 : 27.12.2009, 22:25:22 »
Onko kellään tietoa mistä Copacabanan alueella saisi vuokrata polkupyörän käyttöönsä?

iramaria

 • Vieras
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #10 : 28.12.2009, 10:16:54 »
^ Special Bike ainakin mainostaa vuokraavansa, en tiedä miten pitkiksi ajoiksi. Ja sunnuntaisinhan fillarin saa vuokrattua lyhyeksi aikaa usemmastakin pisteestä rannalla (jos pääsee vuokraajan kanssa yli siitä ettei omista brasilialaisia henkkareita).

Special Bike Copacabana: Rua Barata Ribeiro, 458-D, (21) 2547-9551.

romario

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 114
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #11 : 28.12.2009, 12:42:56 »
Kiitoksia tiedosta. Tämä pyörävuokraamo ainakin on lähellä Che Lagarto hostellia, missä yövymme. Copacabanan alue on tullut käveltyä niin hyvin läpi, että nyt täytyy lähteä kyllä kiertelemään kauemmaksi, vaikkapa tämä järvi ympäri.

_Blaze

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #12 : 04.01.2010, 00:49:31 »
Tsygia saa kayttoonsa nykyaan ilmaiseksi ainakin Siqueira Campos:n metrikselta ja uudelta General Osoárion metrikselta. Siistia :)

Kino

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: liikkuminen Riossa (yms muuta)
« Vastaus #13 : 02.02.2010, 14:47:12 »
Kotiin ja arkeen palattu, rakastuin heti Rion menoon. Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja tekemistä riitti. Ilmat olivat aivan upeat, kiva repiä palanutta iho täälä pakkasessa :)
 Kertaakaan ei mitään ongelmia tai kuumotuksia ollut. Lapan katujuhlat olivat parhaimpia juhlia missä olen ikinä ollut, sieltäkin selvittiin majapaikkaan ison säädön jälkeen koska rahat loppuivat bileissä,onneksi oli kortti mukana ja tallessa.
 Ensi kerralla sitten täytyy kiertää maata enemmän, tämä oli tälläinen pidempi kaupunkiloma.