Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle

 (Luettu 8378 kertaa)

Siiseli

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Onko tullut koskaan mieli tehdä jotain pidempää matkaa jollain tavanomaisesta poikkeavalla tyylillä? Minulle on.

Mielikuvituksissa pyörii ajatus tehdä matka etelä-suomesta lapin kautta norjaan ja ehkäpä sieltä sitten sinne minne ikinä tahtoo. Matkanteko autolla tai moottoripyörällä ei oikein innosta. Tekee mieli panostaa itse siihen matkaan - ei määränpäähän. Eli jokin sellainen rauhallinen tapa matkustaa.

Olen miettinyt kävelyä ja pyöräilyä, mutta tuo kropan fysiikan kesto epäilyttää. Hevosella? No ainakin sen järjestely/logistiikka ongelmat voivat olla liian suuret. Eräs päivä tuli kuitenkin mieleen skootteri...siis ihan mopoluokan vehje. Vauhti on sopiva ~35kmh, säästää ainakin polttoainetta - luonnosta en osaa sanoa. Varmaan joka tapauksessa vähemmän kuin auto yms.

Onko kukaan koskaan tehnyt jotain vastaavaa (suomessa)? Olisi kiva kuulla hyviä ja huonojakin puolia. Varmasti on niitä jotka ovat jossain ulkomaan kohteessa tehneet skootterilla päiväreissuja, mutta onko ketään pidemmän matkan taittanutta?

Expat

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 319
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #1 : 13.10.2008, 15:59:52 »
Teinipoikana ajelin useastikin tuollaisia 100-200 km päivämatkoja mopolla, eli köröttelin juuri tuota mainitsemaasi vauhtia. Eipä kiinnostaisi enää, varsinkin ajatellen Norjan teitä ja niitä nousuja, jotka jatkuvat ja jatkuvat ja jatkuvat...  ;D

Juu, polttoainetta varmasti säästyy, mutta mites hermoja, ajasta nyt puhumattakaan? Mopo tai moposkootteri on kuitenkin kulkuneuvo, jota ei varsinaisesti ole tehty kaukomatkailuun, vaan nurkkapyöritykseen. Mikäli kuitenkin haluat pysyttäytyä ideassa matkustaa skootterilla, niin ota nyt allesi edes sellainen skootteri, jossa on voimaa riittävästi kantamaan sinut ja matkatavarasi tuollaisella vähintään 80 km tuntinopeudella. Et ole silloin niin tientukkeena muille tienkäyttäjille = lisääntynyt oma turvallisuutesi.

Toisaalta, mikäli omaat seikkailumieltä ja aimo annoksen hulluutta, voi sitä mopolla tehdä pitempiäkin reissuja. Muistan, että aikoinaan 80-luvulla 2-3 kaverusta ajoivat Solifereilla Suomesta Pohjois-Afrikkaan, siitä oli TM:ssa oikein matkakertomuskin. ::) 


somero

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #2 : 13.10.2008, 16:11:45 »
Jos lähdet reissuun ilmoittaudun matkakaveriksi :D juuri tuollainen reissu olisi niin tyylikäs, että oksat pois :)

pekkapoks

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 498
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #3 : 13.10.2008, 17:55:46 »
Jos haluat matkustaa vähän rennommalla tavalla, niin mikset liftaisi? Hyväksi havaittu ja mukava matkustatustapa, tosin nykyään vähän harvinaisempi. Mutta kannattaa silti harkita.

Yksi ongelma/hidaste saattaa olla se että mopolle sopivia teitä löytyy aika mutkitellen noinkin pitkälle matkalle. Moottoriliikenne-teitähän ei mopolla saa ajella. Mutta jos aikaa on, niin ei muuta kuin tien päälle.

Taannoin työn puolesta seurattiin skootteriporukan reissua Helsingistä keski-suomeen. Hepuilla oli allaan vähän järeämmät pelit, taisi olla pienin 125cc koneeella. Itse seurattiin autolla perässä ilman tarkoituksellista hidastelua aika samaa vauhtia, eli ainakin noilla perusteillä ne pärjäsivät isommilla peleillään keskinopeuden puolesta ihan hyvin autoihin nähden. Mutta tietty nopeus laskee mopolla. Reitti kannattaa suunnitella huolella juuri tämän takia.

Kannattaahan tuollainen reissu tehdä. Kuten sanottu, nopeammat tiet jää ajelematta, mutta pienemmillä teillä on hitaalla sama oikeus körötellä kuin muillakin. Kyllä sinne mahtuu.


Siiseli

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #4 : 13.10.2008, 22:38:54 »
Nuorempana retkipyöräilyä harrastaneena nuo hermot ovat vaivalloisilla ja pitkillä reissuilla asianmukaisesti karaistuneet ja ajalla ei ole merkitystä. Tarkoitushan on nimenomaan käyttää aikaa matkantekoon. Varmasti pääsee myös alle vuorokaudessa pohjoisimpaan lappiin, mutta omalla kohdalla se syö puolet "tarkoituksesta". Vaikka omalla tavallaan sekin olisi hienoa. Lisäksi tientukkeena oleminen on pyöräilystä tuttua - joten reitti täytyy miettiä tarkkaan.

Vieläkin nousee hiki pintaan "tientukkeena"-pyöräilystä, kun ajattelen sitä kuinka eräskin rekka tuli tyyliin puolen metrin etäisyydeltä ohitse. Siltä etäisyydeltä puurekan aiheuttama ilmanpaine on jotain aivan omaa luokkaansa -ainakin polkupyörällä polkiessa.

Täytyy yrittää joku kerta etsiä tuo TM artikkeli - ehkä sieltä tulisi jotain hyödyllistä ja inspiroivaa tietoa.

Ensi kesää odotellessa ja suunnitellessa..

virtahepo

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 219
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #5 : 14.10.2008, 12:11:49 »
 Monoa perään ja menox ! Jos todella on aikaa niin sinne vaan!
 Hyvä olis ku lähtis kaveri/kaverit  mukaan ja joku osais jotain korjailla ,tienpäällä
 kun voi sattua mitä vaan.
 Myös huoltoauto olis suositeltava, pakettipiili esim. sais vaik varamopon kyytiin
 ja vaihtaa tarpeen tullen ajovuoroja jos persius ei enää kestä...
 Norjan vuoristo tiet onkyl mukavaa nousua, kone ku käy täyskierroksilla ja mittari
 näyttää 20km/h siinä autoilijoilla voi olla mukavia ilmeitä, ja sekös se mopomiestä
 kannustaa...hitto ku tekis mieli lähtee jo ajelee...
 
 kandee meinaan harjoitus matkoja tehdä suomessa. esim ajaa koko päivän/vklopun
 putkee ja kokeilee perseen sekä kulkimeen kestävyyttä  8)
On tullut moni, on mennyt moni.

virtahepo

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 219
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #6 : 14.10.2008, 12:24:18 »
Tässä vielä linkkiä HKI- Gibraltar   mankilla ! www.deathmonkey.org
On tullut moni, on mennyt moni.

Roopatra

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 289
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #7 : 14.10.2008, 12:43:03 »
Itsellä harkinnassa/suunnitteilla ensi kesälle liftausreissu Etelä-Suomesta Lapin kautta Norjaan.

Hyvin pitkälle samankaltaiset ajatukset on jo käynyt mielessä kuten Siiselilläkin että kävellen tai varsinkin pyöräillen olisi kiva taittaa matkaa. Kuitenkin tonne Lappiin ja Norjaan asti menis jo ihan ajankin puolesta todella kauan mun päivävauhtiani polkupyörällä.

Perille pääsy, varsinkaan mahdollisimman nopeasti, ei ole matkalle lähdön syy vaan se matkalla olo ja matkan varrella koetut asiat. Siksi etsin näitä vaihtoehtoisia ja hitaampia matkustustapoja.

Jos keskustelun avaajalla tai jollain tätä lukevalla on ollut samankaltainen haave mielessä niin tipauta yksityisviestillä ja lähdetään ensi kesänä liftillä (tai jollain muulla seikkailumielisellä matkustustavalla) Lappiin!

SoFro

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 71
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #8 : 14.01.2009, 20:41:54 »
Itselläkin tehnyt mieli lähteä mopolla reissaamaan, tosin lievä piristys vanhana virittäjänä täytyy olla  ;D
Toivottavasti on joskus aikaa.

hway

 • Reissaaja
 • Viestejä: 35
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #9 : 14.01.2009, 22:24:57 »
Minä en ihan perus moposkootterilla pitkälle reissulle lähtisi, hiukan epäilyttää niiden kestävyys kun pitkiä aikoja vedetään täydellä kaasulla. Kunnon MP on jo toista luokkaa pitkällä matkalla (tai jopa joku 125cc skootteri), eihän sitä pakko ole koko aikaa täysillä vetää. Sekä kestävyyden että mukavuuden osalta! Pohjoisempana kuitenkin on paljon pitkiä ja samanlaisia metsäpätkiä joissa ehtii siihen samanlaiseen metsämaisemaan monesti tylsistyä...

Niin, ja tuota mukavuutta ei kannata tosiaan väheksyä; vanha MP:ni (500cc) oli varsin tuskallinen ajettava kun kilometrejä tuli yli 300 päivälle, nykyisellä (750cc) ei taas tarvittaessa 500km päivämatkatkaan ole mahdottomia. Kun takamus ja kädet ovat turtana, on se leppoisa matkanteko varsin kaukana mielestä...

Fillari on taas toinen juttu ja varmasti hieno kokemus jos intoa, jaksamista (henkistä), sietämistä (se satula on kova kun päivässä tulee satakin kilometriä) ja kestävyyttä (siis sitä fyysistä kykyä tehdä matkaa) löytyy. Hiukan jopa kadehdin vanhempiani jotka aikoinaan kävivät Levillä (Oulusta lähtien) fillaroimassa. Tämä ennen kuin minä ilmestyin sotkemaan moisia suunnitelmia siis  ;)


imoT

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 143
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #10 : 15.01.2009, 15:12:28 »
Mullakin ollu mielessä ostaa mopo ja hurauttaa sillä väli Espanja-Suomi kesällä. Ehkä ensi kesänä tai vasta vuoden päästä. Mutta mopolla tuolla isolla tiellä hiukan arveluttaa kun menee rekkoja ja hurjastelijoita niin huhuh! Mielummin 125 cc, että hiukan tasottais, mutta sitten pitäs se prätkäkortti maksaa.

imoT

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 143
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #11 : 15.01.2009, 19:29:32 »
Tulipa mieleen yks juttu, että mitenköhán on nuo laki asiat sen suhteen, että jos ostan < 50 cc mopon täältä, missä ne kulkee 80 km/h ja jos tulen sillä Suomeen niin tuleeko ongelmia poliisin kanssa, kun eiks Suomessa oo joku 40 km/h nopeusrajotus mopoilla??? Että vaikka en edes ajaisi sillä liian lujaa niin seuraa ongelmia koska sillä kuitenkin pääsee lujempaa???

hway

 • Reissaaja
 • Viestejä: 35
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #12 : 15.01.2009, 21:52:27 »
Lainaus
Tulipa mieleen yks juttu, että mitenköhán on nuo laki asiat sen suhteen, että jos ostan < 50 cc mopon täältä, missä ne kulkee 80 km/h ja jos tulen sillä Suomeen niin tuleeko ongelmia poliisin kanssa,

Todennäköisesti, ainakin jos poliisi kiinnostuu jostain syystä ajoneuvostasi. Ja miksei kiinnostuisi, moposkooterin näköinen vehje joka kulkee varsin epä-moposkootterimaista vauhtia...

Ensinnäkin, suomen rekisteriin sitä et saa mopona, koska se ei täytä mopon vaatimuksia (rakenteellinen nopeus).

Toiseksi, ulkomaisessa rekisterissä olevalla ajoneuvolla ei Suomen kansalainen saa Suomessa ajaa (tämä pykälä on varta vasten tehty (auto)veronkiertoa vastaan). Eli vaikka ajelisi mopolle sallittua vauhtia, ensimäinen ratsia todennäköisesti tietää homman loppua.

Kolmanneksi, kun edellisistä kohdista jää kiinni, jos ajelee ilman A-korttia tulee vielä edellisten rikosten lisäksi ajo-oikeudetta ajaminen (kevytmoottoripyöräksi luokiteltavalla vehkeellä).

Eli kalliiksi tulee jos (kun) kiinni jää.

Täkäläiset ajoneuvopykälät ovat toisinaan varsin syvältä...

jk

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 153
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #13 : 16.01.2009, 00:18:41 »
Toiseksi, ulkomaisessa rekisterissä olevalla ajoneuvolla ei Suomen kansalainen saa Suomessa ajaa (tämä pykälä on varta vasten tehty (auto)veronkiertoa vastaan).

Tämä nyt menee pilkunviilaamiseksi ja off-topiciksi, mutta toki ulkomailla asuva Suomen kansalainen saa tulla toisen maan kilvissä olevalla omalla autollaan (tahi mopolla :)) Suomeen lomalle. Tällöin täytyy tietysti tarvittaessa pystyä todistamaan olevansa vain käymässä.
« Viimeksi muokattu: 16.01.2009, 00:24:41 kirjoittanut jk »

imoT

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 143
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #14 : 16.01.2009, 00:41:29 »
Toiseksi, ulkomaisessa rekisterissä olevalla ajoneuvolla ei Suomen kansalainen saa Suomessa ajaa (tämä pykälä on varta vasten tehty (auto)veronkiertoa vastaan).

Tämä nyt menee pilkunviilaamiseksi ja off-topiciksi, mutta toki ulkomailla asuva Suomen kansalainen saa tulla toisen maan kilvissä olevalla omalla autollaan (tahi mopolla :)) Suomeen lomalle. Tällöin täytyy tietysti tarvittaessa pystyä todistamaan olevansa vain käymässä.

No huh, kyllähän sitä nyt saa sentään káymáán tulla ulkomaan kulkuneuvolla.

Empä noista mopovirityksistä tiedä mittään, mutta olisiko helppo virittää tollanen nopeempi mopo hitaammaks jollain väliaikasella nopeuden rajottimella, jonka vois sit vaan kiinnittää siihen mopoon kun ylittäá Suomen rajan? Koska sehán on kuitenkin rekisteröity mopoksi ulkomailla niin se ei sitten muuttuisi kevytmoottoripyóräksi Suomessa vaan pysyisi mopona?

Kun eikös náá Suomessa myytävät mopot oo ihan samoja ku ulkomailla paitsi, että noihin Suomalaisiin on laitettu vakiona nopeuden rajotin??

-stroller-

 • Aloittelija
 • Viestejä: 12
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #15 : 16.01.2009, 06:38:05 »
Suomen lain mukaan mopon suurin sallittu rakenteellinen nopeus on 45km/h ja suurin moottorikoko 50cm3 ja 4kW.

Kyllähän sitä tuota sallittua vauhtia pitämällä pääsee ja ehtii joka paikkaan, pitää vaan varata sopivasti aikaa. Jos lujempaa haluaa mennä niin pitää vaihtaa kulkupeliä.

hway

 • Reissaaja
 • Viestejä: 35
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #16 : 16.01.2009, 22:21:35 »

Tarkistin tuossa pykäliä ja myönnän nyt heti että oma tietoni oli vanhentunutta. Lakipykälä 893/2007 sanoo (lue: oma tulkintani legalesesta on) että Suomessa asuva Suomen kansalainen saa ajaa ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa kuukauden verran, mutta sinäkin aikana pitää pystyä osoittamaan milloin ajoneuvo on tuotu maahan. (pykälä ei puhu mitään monen maan kansalaisuuksista tai pysyvästä oleskelumasta joten niitä ei voi käyttää syinä jos on kirjoilla Suomessa)
(Tämä siis ETA-alueen ajoneuvolle, muille on sitten omat pykälät)

Pysyväksi ratkaisuksi siis tästä ei siltikään ole, ainostaan väliaikaisesti siis voi Suomessa vierailla ulkomaalaisella ajoneuvolla jos on kirjoilla Suomessa.

Aikaisempi laki sanoi että ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa saa ajaa tasan sen verran mitä sen kuorman kuljettaminen määränpäähän (ja takaisin rajalle) vaatii, joten siltä osin se laki oli paljon tiukempi.


imoT

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 143
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #17 : 17.01.2009, 20:38:17 »
Pysyväksi ratkaisuksi siis tästä ei siltikään ole, ainostaan väliaikaisesti siis voi Suomessa vierailla ulkomaalaisella ajoneuvolla jos on kirjoilla Suomessa.
Mutta entä jos ei ole kirjoilla Suomessa niin sitten kai saa olla kauemmin kuin tuon kuukauden? Oishan toi nyt aika kummaa jos ei sais Suomen kansalainen olla Suomessa kauempaa ku kuukauden asuinmaansa ajoneuvon kanssa?

hway

 • Reissaaja
 • Viestejä: 35
  • Profiili
Vs: Skootterilla norjaan ja sieltä johonkin muualle
« Vastaus #18 : 17.01.2009, 22:36:06 »
Lainaus
Mutta entä jos ei ole kirjoilla Suomessa niin sitten kai saa olla kauemmin kuin tuon kuukauden? Oishan toi nyt aika kummaa jos ei sais Suomen kansalainen olla Suomessa kauempaa ku kuukauden asuinmaansa ajoneuvon kanssa?

Hups, minun moka, nykyisessä lakitekstissä tosiaankin puhutaan vakituisesta asuinpaikasta eikä kansalaisuudesta. Eli jos vakituisesti asustaa muualla kuin Suomessa, periaatteessa ainakin saa ajoneuvolla liikkua Suomessa niin pitkään kuin haluaa.

Tuo kyseinen laki on tosiaankin kirjoitettu vain ja ainoastaan estämään autoveron kiertäminen, eli estämään sitä että Suomessa asuvat Suomen kansalaiset ajelisivat ajoneuvolla josta ei ole maksettu autoveroa Suomeen.

(lisähupia aiheesta voikin kehitellä miettimällä sitä miksi "autovero" koskee kaikkia ajoneuvoja - mukaanlukien 2-pyöräiset - ja "ajoneuvovero" koskee vain autoja...)