Afganistan

 (Luettu 5397 kertaa)

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Afganistan
« : 13.11.2008, 17:15:45 »
Afganistanista ei olekaan viela ketjua, joten laitetaanpa sellainen pystyyn, kun kerran Afganistanissa ollaan!

Nettifoorumeilla kaikki pitaa Afganistaniin matkaajia uhkarohkeina hulluina ja kaikki maassa joskus aikoinaan kayneet neuvovat muita valttamaan maata talla hekella. Turvallisuustilanne maassa onkin heikentynyt nopeasti (Kabulissa lokakuussa yksi lansimaalainen tapettiin ja kolme kidnapattiin) ja toisaalta reppureissaajien suosima tie Pakistanin Peshawarista Kabuliin on ulkomaalaisilta suljettu.

Silti Afganistaniin saapuu edelleen turisteja pienessa maarin (enemman kuin turvallisempaan Pohjois-Irakiin koskaan). Kirgisiassa tapasin italialaisturistin, joka oli kierrellyt Tajikistanin rajan puoleista Afganistanistania, Tajikistanissa taas saksalaisparin, joka oli tullut Iranin kautta Afganistaniin. Kabulissa en juurikaan tavannut toisia matkaajia: omassa hotellissani oli lisakseni vain toinen turisti.

Kaytannossa ainoat vaihtoehdot matkustaa Afganistaniin talla hetkella ovat joko lentaen tai maitse Iranin, Uzbekistanin tai Tajikistanin kautta. 

Uzbekistanista rajan ylittaa vaivatta ja ilman kummempia muodollisuuksia. Termizista, rajan laheisesta uzbekkikaupungista, kulkee minibusseja rajalle ja rajan toiselta puolen, pikkukylasta paasee taksilla Mazar-e-Sharifiin, pohjois-Afganistanin suurimpaan kaupunkiin. 50 kilometrin matka maksaa 14 USD/taksi. Jos haluaa saastaa, taksin voi jakaa paikallisten kanssa


Mazar-e-Sharifin ja Kabulin valinen tie on turvallinen matkustaa. Jaetussa taksissa hinta on 19 USD ja bussissa 8 USD. Taksilla matkustusaika on 6-7 tuntia.

Mazar-e-Sharifista Maimanan (suomalaisten tukikohta) ja Heratin kautta Iraniin kulkevaa vuoristotieta ei suositella matkustettavaksi, vaikka silloin talloin kuulee joistain tieta kulkeneista uskaliaista. Eras kanadalais-intialainen tyyppi oli tullut tieta Heratiin pari paivaa sitten, mutta hotellini omistajan mukaan se oli mahdollista ainoastaan siksi, etta han naytti afgaanilta pukeutumistaan myoten ja matkusti jossain rekkojen tapaisissa.

Maimana itsessaan on turvallisen matkan paassa Mazarista (n. 3h).

Heratista Mazar-e-Sharifiin matka ei lansimaalaisilta onnistu: yksikaan kuski ei suostu lansimaalaisia ottamaan kyytiin.

Mazar-e-Sharifista paasee lentaen Heratiin, mutta lentoja on tata nykya vain joka toinen sunnuntai (seuraava lento 16.11.). Kabulista Heratiin lentoja on lahes joka paiva (ei perjantaisin). Lento maksaa 90 USD. Nama lennot ovat KamAirin lentoja; Arianan lennot ovat usein peruttuja tai lahtevat milloin sattuvat.

Kabul kaupunkina on huomattavasti mielenkiintoisempi kuin Mazar tai Herat. Tosin myos turvattomampi ja saasteisempi. Mazar ja Herat ovat luonteeltaan kuin mita tahansa arabikaupunkeja, joissa on basaari ja moskeija eika juuri mitaan muuta. (Tosin mainittakoon, etta Mazarin moskeija on upea!) Kabul on taas luonteeltaan lahella pakistanistanistalaista tai pohjois-intialaista kaupunkia, jossa vallitsee kaaos, ihmispaljous, hygienian puute ja koyhyys.

Verratuna muihin Keski-Aasian valtiohin Afganistan on majoitukseltaan kalliimpi. Majoitusta kaupungeissa saa alkaen 20 USD. Hotellien taso tosin on hyva, vaikkakin kylpparin joutuu yleensa jakamaan muiden kanssa ja televisiota ei huoneessa ole.

Turvallisuustilanteesta muuta sana. Yllattaen kukaan afgaani Kabulissa ei ihmetellyt maassa oloani eika kukaan kysellyt, enko pelkaa olla maassa/kaupungissa. Hotellini omistajan mukaan iltasella turistien suosimissa ravintoloissa on 10% kidnappausriski, mutta toisaalta ei hankaan vahtinut liikkumisiani. Sen sijaan Mazarissa ja Heratissa hotellin henkilokunta ei laske minua kaupungille pimean tullen.

Kabulissa, enka missaan muuaallakaan, ole kokenut oloani turvattomaksi. Kabulissa pyssymiehien (poliisi) lasnaolo kaikkialla uudessa kaupungissa oli hieman vaivaannuttavaa, koska se muistutti vakivallan mahdollisuudesta. Vanhan kaupungin basaarit ihmisvilskeineen tunsinkin "turvallisemmiksi" vaikka vanhakaupunki onkin  kulttuurishokki.

Paljoa en ole Afganistaniin ehtinyt tutustua, mm. kaikki maan kauneimmat paikat ovat jaaneet nakematta. En voi sanoa, etta olisin varsinaisesti ihastunut maahan tai etta Afganistanistaniin olisi syttynyt kipina tullut uudestaan. Olen silti tyytyvainen tahan vahankiin: siihen, etta olen saanut nahda,  miten tama kovia kokenut kansa elaa kaiken taman epavarmuuden keskella.
« Viimeksi muokattu: 13.11.2008, 17:28:33 kirjoittanut UsvaAuer »

krutsku

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Afganistan
« Vastaus #1 : 13.11.2008, 21:01:52 »
Kiitos. Oli erittäin mielenkiintoista luettavaa :) harvoin kuulee kenestäkään afganistanissa käyneistä.. harmi jos et pääse käymään vuoristossa, mutta mukavaa jatkoa sinne päin!
chilling in my shantigarden

Loordi

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 683
  • Profiili
Vs: Afganistan
« Vastaus #2 : 14.11.2008, 01:41:57 »
Omakin suunnitelma vie Termizistä Mazariin sitten kun toteutuu. Hyvä kuulla, että siellä on turvallista ja saman olin kuullut muualtakin.

Herat ei kiinnosta ollenkaan ja Kabulkin varauksella.

Skönäri

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 475
  • Profiili
Vs: Afganistan
« Vastaus #3 : 09.12.2008, 13:50:04 »
Jäikö Afgoista vielä muuta kouraan?

Täällä venataan sydän kurkussa, kielipitkänä lisää kertomuksia.
Vapaus on sitä, kun ei tiedä missä nukkuu seuraavan yön. Fotoja:
http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/

sisisisko

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 126
  • Profiili
Vs: Afganistan
« Vastaus #4 : 10.12.2008, 22:15:22 »
Minäkin luen ja kuuntelen mieluusti lisää. Puoliskoni kun menossa pohjoisosiin piakoin, tosin ei turistina.
Ole onnellinen siellä, missä olet. Kaipaat sinne kuitenkin sen jälkeen, kun lähdet pois.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Afganistan
« Vastaus #5 : 19.12.2008, 19:22:54 »
Hyvä kuulla, että siellä on turvallista ja saman olin kuullut muualtakin.


Turvallista ja "turvallista". Itselleni ei kaynyt kuinkaan enka kokenut oloani epamiellyttavaksi maassa, mutta tasta nyt ei pida vetaa muita johtopaatoksia kuin se, etta maassa pystyy matkustamaan tietyn varauksin. Afganistanissa toita tekevien ulkomaalaisten mukaan on edesvastuutonta mainostaa Afganistania turvallisena. Silti oma - kevyenlainen - tuntumani on se, etta Afganistan ei ole aivan sellainen morko, millaisena sita pidetaan.

Mazar-e-Sharif on Afganistanin turvallisimpia osia kuten pohjois-osa kokonaisuudessaan.

Afganistanissa elama on hyvin perinteista edelleen. Naiset ja miehet elavat toisistaan erillaan.  Esimerkiksi afgaani-naiset eivat koskaan matkustaa yksin eivatka toisilleen tuntemattomat nainen ja mies koskaan puhuttele toisiaan.  Heratissa kuuntelin korvat horollaan, kuinka hotellini johtaja kertoi vierailevansa vaimonsa luona vain kerran kuussa maaseudulla. Mita vaimosi tekee yksinaan, ihmettelin. Han palvelee vanhempiani, mies kertoi.

Afgaanit ovat ystavallista kansaa, joidenkin mielesta jopa ystavallisimpia maailmassa, joten maassa matkustaminen talta osalta on helppoa.

Loordi

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 683
  • Profiili
Vs: Afganistan
« Vastaus #6 : 19.12.2008, 19:36:10 »
Afganistanissa toita tekevien ulkomaalaisten mukaan on edesvastuutonta mainostaa Afganistania turvallisena. Silti oma - kevyenlainen - tuntumani on se, etta Afganistan ei ole aivan sellainen morko, millaisena sita pidetaan.

Totta, turvallinen on väärä sana, mutta Mazar ei kuitenkaan mikään no-go area uskoakseni ole vaan kaukana siitä.

mattimeikalainen

 • Reissaaja
 • Viestejä: 56
  • Profiili
Vs: Afganistan
« Vastaus #7 : 21.02.2009, 01:44:56 »
Musta kyllä Heratin moskeija on paljon kivempi kun Mazarin, tais olla että sitä sinistä moskeijaa ei oikein pystyny näkee mitenkään jos ei oo muslimi tms.

näitkö usva mitään palavavia rekkoja jne tai oliko useasti tiet poikki?

niin joo! mites matkustaminen, olit aina etupenkillä taksissa? mulla oli välillä vähän säätämistä kun olin miehenä yksinään niin ei voinut naisen vierellä ikinä istua.

niin joo, kävitkö suomen suurlähetystössä? mulle ne jakoivat ilmaisia vesipulloja niin mä olin aina fiiliksissä kun kävin siellä, tosin tällä hetkellä se taitaa olla vähän huonoa aluetta.
« Viimeksi muokattu: 21.02.2009, 01:49:17 kirjoittanut mattimeikalainen »

Ondsinnet

 • Reissaaja
 • Viestejä: 53
  • Profiili
Vs: Afganistan
« Vastaus #8 : 02.12.2012, 00:54:23 »
Passini on tällä hetkellä matkalla takaisin Afganistanin suurlähetystöstä, Oslosta. Viisumin kera! Tarkoitus olisi tammikuussa ylittää raja maitse Iranista Heratin kaupunkiin. Maitse matkustaminen on mielestäni muuten vähän liian riskialtista, joten lennän Heratista Kabuliin ja sieltä sitten lentäen Pakistaniin. Näin siis mikäli saan viisumit Iraniin ja Pakistaniin.

Onko kukaan käynyt viimeaikoina Afganistanissa?
Seikkailu on vain epämukavuus oikein nähtynä. Epämukavuus on vain seikkailu väärin nähtynä. - G. K. Chesterton