Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?

 (Luettu 5222 kertaa)

Tiger

 • Reissaaja
 • Viestejä: 26
  • Profiili
  • Sähköposti
       Lueskelin tuossa illan ratoksi ko.foorumilta ketjut :

-   Valinnanvapauden sietämätön taakka (v.2003)

https://www.pallontallaajat.net/pt3/keskustelu/index.php?topic=202.20

-   Matkustaminen elämäntapana (v.2004)

http://www.pallontallaajat.net/pt3/keskustelu/index.php?topic=2281.0

-   Kulkurin Sielu vs. Yleiset Asenteet (v.2005)

http://www.pallontallaajat.net/pt3/keskustelu/index.php?topic=5241.0

Lienevät foorumin perustajajäsenten nuoruuden aikaisia ajatuksia elämästä ja matkustelusta?  :)

Niissä on jonkun asteista kapinointia perinteistä ”oravanpyörää” ja ”opiskelu-työ-perhe”ajattelua vastaan.

Nyt eletään jo v.2019 ja kysynkin nyt, että millä tavoin matkustelu on muuttanut sinua ihmisenä?

Tässä nyt hiukan apukysymyksiä tueksi :

Jäikö siis opiskelu-ja työura väliin ja läksit maailmalle? Vai opiskelitkos ammatin, jota voit harjoittaa myös muissa maissa (esim.kokki,sairaanhoitaja, lääkäri)? Tai olet mennyt peräti kehitysaputyöhön? Kävitkö opiskelujen aikana vaihto-opiskelussa? Jätit perheen perustamatta, kun kutsu maailmalle oli kova vai löytyikö kulta kainaloon sittenkin nimenomaan matkustelemalla?  ;) Teetkö jotain muuta matkusteluun liittyvää työtä esim.auto-tai rekkakuskina? Tai ehkä VR:llä/lentoyhtiössä? Harrastatko jotain, mihin matkustelu olennaisesti liittyy vaikkapa esim.sukellus (muitakin harrastuksia saa toki nimetä)?

Onko jostain maasta/kulttuurista tullut sinulle tärkeä? Onko joku kaupunki/paikka sellainen, jonne yksinkertaisesti pakko päästä useamminkin vuoden aikana? Oletko muuttanut opiskelujen tai töiden perässä? Onko viimeaikainen ilmastonmuutos keskustelu saanut sinut huolestuneeksi/luopumaan matkustelusta? Onko jotain matkusteluun liittyviä kokemuksia/matkoja, jotka aiot säästää kultaisille eläkepäiville?

Tässä nyt päällimmäisiä kysymyksiä, jotka minulle heräsi. Perspektiivejä varmasti löytyy myös varmasti lisääkin. Jään innolla lukemaan vastauksia. Mukavaa viikonloppua!  8)
"Oma koti kullan kallis. Mutta kyllä matkustajakoti on kalliimpi" - Tapio Rautavaara

arkienkeli

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 109
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #1 : 12.10.2019, 17:32:31 »
Jos nyt jätetään laskuista pois lapsena tapahtuneet perhematkat tyyliin Datsun ja teltta, niin varmasti eniten on vaikuttaneet vuosi vaihto-oppilaana Kaliforniassa ja 7 kuukauden Aasian kiertely heti kolmekymmentä täytettyäni (vaimon kanssa). Kouluvuosi opetti itsevarmuutta kun oli pakko tehdä vaikka mitä ja esiintyäkin aluksi olemattomalla kielitaidolla. Aasian kiertely (Intia - Nepal - Thaimaa - Burma - Thaimaa - Hong Kong - Kiina - Tiibet - Kiina - Hong Kong - Nepal) noina Poste Restante -aikoina oli sekin melkoista seikkailua, jota on vaikea selittää nykynuorille. Tuohon aikaan mm. Kiinassa ei ollut lainkaan yksityisautoja eikä takseja (paitsi Peking-hotellilla). Lähes viikko mentiin joskus kuulematta yhtään englannin sanaa. Ilmeisesti olimme ensimmäiset suomalaiset turistit Lhasassa, helmikuussa -85, jolloin kaupungissa sai kierrellä täysin vapaasti muiden pyhiinvaeltajien seassa. Saatiinpa almukin Jokhangin temppelin portilla paikalliselta vallasrouvalta.

Perheen perustaminen muutama vuosi tuon matkan jälkeen hillitsi luonnollisesti menohaluja, mutta onneksi ammatti (lehtikuvaaja) ja vauras julkaisuyhtiö antoi mahdollisuuden matkoihin jotka olisivat muuten olleet hankalia tai mahdottomia (Yanomami -intiaanien leirit Roraimassa, suljettu Pohjois-Jemen muun muassa). 80-luvulta tämän vuosituhannen alkuun oli tässä suhteessa kultaista aikaa, taisin käydä työn puolesta ehkä noin 40 maassa, mm Intia, Burma, Japani, Indonesia, Irakin sota, Belize, Brasilia, USA, Etelä-Afrikka, Mosambik, Namibia, ja lähes kaikki Euroopan maat. Tähän oli varmasti osasyynä omasta matkustelusta syntynyt halu matkustaa, ja kyky selvitä omituisissa paikoissa omin avuin. Jotkut reportaasimatkat (USA, Brasilia, Kiina) kestivät jopa parikin kuukautta, mikä ei enää tulisi kuuloonkaan.

Koska kirjoittaminen sujui sekin, tein joitain matkoja ilman toimittajaakin, siinä sivussa syntyi yksi radiodokumentti ja pari TV-dokkaria.

Erityisen rakkaiksi kohteiksi muodostui Nepal, jonne on tullut tehtyä 11 matkaa, polkuaikaa on kumuloitunut yli 9 kuukautta, Tiibet 5-6 matkaa määrittelystä riippuen ja yksittäisinä kaupunkina  Venetsia, joskaan siellä olen viimeksi käynyt kymmenisen vuotta sitten kun sekaan vielä mahtui.

Summa summarum: omatoiminen matkustaminen on olennainen osa elämäni vielä nyt eläkkeelläkin, lienen viettänyt ulkomailla 4-5 vuotta elämästäni, mutta seuramatkalla olen ollut vain kerran, Leningradissa vuonna 1975...

brasileira

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #2 : 13.10.2019, 04:43:02 »
kiitos arkienkeli!

brasileira

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #3 : 18.10.2019, 12:14:57 »
Ja viela lisayksena arkienkelille: jos matkakertomuksiasi voisi jostakin lukea, niin olisipa oikeasti huippua!
 (edit: tyhma mina, olit paljon kirjoittanut.)
« Viimeksi muokattu: 18.10.2019, 12:21:49 kirjoittanut brasileira »

servechilled

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 444
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #4 : 18.10.2019, 22:22:34 »
Yleisesti ottaen sanoisin, että enpä ole juurikaan muuttunut matkailun tuloksena. Vaikka käytyjä maita onkin takana jo yli 90, niin aika tavallista elämää etupäässä Suomessa on tullut vietettyä. Ja mitä enemmän on tullut reissattua, niin sitä vähemmän on paloa lähteä ihan vain lähtemisen vuoksi.

Pari pidempää breikkiä on tullut pidettyä duunista osittain reissaamisen vuoksi, mutta nyt ei ole mitään vastaavaa suunnitteilla. Ja ihan perus-toimistohommia on tullut tehtyä - ei siis mitään erityisesti reissuihin liittyvää.

Suurimpana antina reissaamisesta ovat tietenkin sekalaiset muistot ja kokemukset, kaikki se mitä on oppinut muista maista, kulttuureista + historiasta ja se, että osaa paremmin arvostaa pieniä arkisia asioita Suomessa.

Tiger

 • Reissaaja
 • Viestejä: 26
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #5 : 22.10.2019, 14:43:16 »
Koska olen ketjun aloittaja, niin tässä nyt omia kokemuksiani. Nuorempana haaveilin useinkin ulkomaille muuttamisesta (Australia houkutti jostain syystä eniten). Toisin kuitenkin kävi, että meninkin töihin, jonkun vuoden kuluttua opiskelemaan. Tämä on ollut ehkä järkevämpi tapa omaa työuraa ajatellen. Jätän kertomuksesta kaikki kouluaikaiset luokkaretket ym. pois.

Jatkoin opintojani ja opiskelin sairaanhoitoalaa vuosina 2007-2013. Kävin tuolloin kuuntelemassa muiden opiskelijoiden kokemuksia vaihto-opiskelusta. Olin myös tutor:ina Suomeen tuleville opiskelijoille. Taloudelliset resurssit eivät kuitenkaan antaneet myötä lähteä itselle ulkomaille, hinkua olisi ollut.

Olen kuitenkin siis muuttanut opintojeni perässä tuonne Poriin, muuttanut työn perässä Lahteen ja Kouvolaan. Metkaa on kuitenkin se, kuinka nihkeästi Suomessa suhtaudutaan työn perässä muuttaneisiin. Esim. Lahdessa ja Kouvolassa sitä katsotaan paheksuen kun baarissa suusi avaat. Lahdessa jopa Te toimiston virkailija sanoi, että voi olla vaikeaa saada työtä kun en ole Päijät-Hämeesta kotoisin. Porissakin sai kyllä opiskelupaikan ja jotain hanttihommia oheen, mutta esim.kesätyöt oli kortilla, jos ei ollut paikallinen. Tämä ei ole nyt mollaamista Kouvolaa, Poria ja Lahtea kohtaan. Olen niistä hyviä kavereita saanut. :) Ulkomailla en ole ollut muutoin kuin turistina.

Mielenkiintoinen havainto on myös, se kuinka ihmiset ovat erinlaisia eri puolilla Suomea, vaikka samassa maassa asutaankin. ;)

V.2015 menin takaisin vanhaan ammattiini ja sain sen puolesta matkustella eri pituisia pätkiä eri puolilla Suomea aina tähän päivään asti. Olenkin saanut sen myötä kaveruussuhteita eri puolilta Suomea ja aina välillä kutsuja tulla käymään ;)

Toinen merkittävä pointti on tuo kotimaan matkustelu Suomessa. Sillä vasta nyt olen tajunnut, kuinka hienossa ja komeassa maassa sitä ollaan ja elellään. Tänäkin vuonna sain kunnian nähdä Loviisan Wanhat Talot tapahtumien aikaan ja Kristiinankaupungin, joka teki vaikutuksen tunnelmallisuudellaan. Muistan lukeneeni juuri tällä palstalla, että kotimaan matkailu ei ole mitään kovin kummoista matkustelua(?)

Voidaankin todeta, että viime vuosien matkojen perusteella olen enemmänkin Suomentallaaja kuin pallontallaaja.

Kirjeenvaihtoa harrastavana sain eniten kavereita Pietarista Venäjältä, jossa on nyt viime vuosiin tullut käytyä ahkerasti. Se on ehkä nyt suosikki paikkani toistaiseksi maan ulkopuolella. Yritin jossain vaiheessa opiskella kieltäkin, mutta se jäi vaikeuden ja muun kiireen takia. Ehkä tulevaisuudessa sitten. ;)

Ja varmaa on se, että tulevaisuudessa vielä pyörähdän Australiassakin.Australian avoin tennisturnaus on koettava  8)
"Oma koti kullan kallis. Mutta kyllä matkustajakoti on kalliimpi" - Tapio Rautavaara

alan_mies

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 4 687
 • Kulkija
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #6 : 03.12.2019, 10:17:47 »
Matkailu on muuttanut minua siten, että en voi hyvin ellei ole seuraava reissu tiedossa. Mieluummin useampi.

Tälle on vaikeaa löytää normielämästä vertaistukea, kun suurin osa viihtyy kotisohvalla, mökillä tai enintään kanarialla.

Eli matkailu on addiktoinut ja siinä sivussa monella tavalla parantanut selviytymistaitoja. Arjessa on helppoa eikä tarvitse pienistä nilittää.

fishbone

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 221
 • Jäsen nro 200
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #7 : 04.12.2019, 20:55:18 »
       Lueskelin tuossa illan ratoksi ko.foorumilta ketjut :

-   Valinnanvapauden sietämätön taakka (v.2003)

Olen jopa liki yllättynyt, ettei enempää hävettänyt lukea jotain mitä on joskus 16 vuotta sitten vuodattanut. Ja mikä parasta, onnistuin jopa sen 10 vuotta elämään niin kuin haaveilin/suunnittelin, ennen kun huomasin, että pelkkään reissaamiseenkin voi puutua. Hyppäsinkin siis tämän jälkeen vaihtelun vuoksi aikalailla siihen oravanpyörään, jota silloin niin näytin pelkäävän; no skragaa ei ole kaulassa vieläkään, enkä nyt sentään just maanmittausinssiksi päätynyt, mutta aika lähellä muuten ollaan.

Ei se rakkaus reissaamiseen toki kokonaan päässyt kuolemaan, eli tuli se tänäkin vuonna viisi ulkomaan (loma)reissua tehtyä, mutta ei mulla samanlaista paloa kuukausia kestäville reissuille enää ole. Tai no, lähtisin varmasti sellaisellekin heti, jos olisi mahkut tulisi, mutta sanotaanko näin, etten ole valmis enää joustamaan ihan kaikesta muusta, että se onnistuisi.

Ainakin siis voin sanoa, että elin ja koin sen mitä halusin, ettei tarvitse ainakaan sitten kiikkustuolissa jossitella. Eli vaikka tää elämä ihan hyvää on näinkin, niin kyllä ne reissumuistot siellä kiikkustuolissa taitaa olla kaihoisampia, kuin se, kuinka olin vuonna 2019 suunnittelemassa uusia UPS-laitteita.

SlummiViikuna

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 99
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #8 : 06.12.2019, 10:10:44 »
En koe reissaamisen hirveämmin muutaneen itseäni. Olen aina ollut melko levoton sielu, joka tarvii isompia irtiottoja välillä, jotta jaksan tätä kuuluisaa oravanpyörää täällä kotimaassa. Muistan joskus 8 vuotiaana suunnitelleeni lähteväni yksin reppureissaamaan jenkkeihin(oltiin asuttu vajaa vuosi Floridassa aiemmin..siitä tuo jenkkilä himo tuolloin) ja kysyin jopa äidiltä josko hän laskisi matkaan, mutta yllättäen ei lupaa herunut.  ;D

Reissaaminen on toki vahvistanut omaa itsenäisyyttä, uskaltamista ja pärjäämistä, mutta ne ovat ominaisuuksia, jotka minulla on aina ollut jo muutenkin.  En ole oikein juurtuja tyyppiä enkä kovin perhekeskeinen ja pystyn Suomessakin lähteä työn tai koulutuksen perässä helposti mihin vaan ja lyhyelläkin varoitusajalla. Ja ehkä juuri matkustelun ansiosta on helppo sulautua uuteen ympäristöön nopeastikin.  Lisäksi koulussa ei kielten opiskelu oikein sujunut, joten päätin heittää itseni pakko-oppimisen suohon ja matkustaa kirjojen lukemisen sijaan. Joka oli ehdottomasti oikea päätös.

Ehkä nuorempana reissatessa kiinnosti tuo biletyspuoli enemmän, kuin nykyään.

Ja tietty maailman tillistely vinkkeli on aika avara. Sitä ei näe mahdollisuuksia elämässä rajoittuneena pelkästään tähän tiettyyn paikkaan  vaan koko maailma on ns. avoinna, joka antaa itselleni sen vapaudentunteen, jonka ehdottomasti tarvitsen.


pahakyy

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 528
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #9 : 06.12.2019, 12:34:43 »
Taas samoilla linjoilla a-m:n kanssa. Toinen meistä tosin pääsi pakenemaan Väinönkadun getosta pääkaupungin viher-gettoon. Varasin seuraavan reissun viime viikolla, niin peijakas kun rauhoitti mieltä kun on taas uusi kiintopiste duuni-dedisten päälle. Jengillä on liikaa aikaa ja rahaa nillittämiseen maailman onnellisemmassa maassa.

brasileira

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #10 : 08.12.2019, 11:45:37 »
Omalta osaltani: olen kahden kulttuurin kasvatti ja nykyaan asun kolmannessa maassa, joten olen aika juureton. Matkailu on ollut arkipaivaa (lomat mummolaan toiselle mantereelle jne) lapsena ja aiemmat reppureissut... mutta miten ne ovat muuttaneet minua, niin en tieda.

brasileira

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #11 : 08.12.2019, 12:01:08 »
edit: mutta sen maailma on opettanut, etta ennen hautaan laittoa haluaisin vierailla kongo drc:ssa. ei toki viela, mutta kolmenkymmenen vuoden sisaan.

kaj

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 182
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #12 : 08.12.2019, 15:55:28 »
Kymmenien vuosien matkustelun jälkeen on vaikeaa vastata enää otsikon kysymykseen, koska en edes muista enää millainen olin nuorempana, mutta tuskin niin avarakatseinen kuin nykyään :)

Kiteytettynä:

Median luomat ennakkoluulot eri maista ja kulttuureista poistuneet. Elämän rajallisuudet ja mahdollisuudet ympäri maailmaa tulleet tutuksi. Todennut kaikkien ihmisten samanlaisuuden asuinpaikasta huolimatta, ihmiset vain yrittävät elättää perheensä ja tulla toimeen.

Matkaajanainen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 964
  • Profiili
Vs: Millä tavoin matkustelu on sinua ihmisenä muuttanut?
« Vastaus #13 : 13.12.2019, 17:43:05 »
En oikeastaan tiedä miten matkustelu on mua muuttanut, sillä jos en matkustelisi, olisin kokonaan eri ihminen. Vierailtuja maita on tällä hetkellä 46 ja asunut olen 6:ssa maassa. Tein ensin työuraa Suomessa ja matkustin lomat, ja 4 vuotta sitten myin/lahjoitin tavarani pois ja lähdin. En tiedä palaanko joskus, mutta tällä hetkellä ei ole aikomusta palata Suomeen eikä alkuperäiseen ammattiini. Joissain maissa ja/tai kaupungeissa on toki tullut käytyä useasti, mutta yleensä haluan nähdä uusia paikkoja. Vuosien varrella on myös kertynyt tuttuja monesta paikasta, ja aina joskus sujuvasti kutsun itseni heille kylään. Mukava olisi matkustaa hitaasti, mutta valitettavasti usein siihen ei vain ole aikaa. Nyt mulla on onneksi uusia paikkoja paljon muutaman tunnin maamatkan päässä, ja poden joskus lentämisestä huonoa omatuntoa. Yritän kompensoida sitten muilla tavoin. Ehkä sitten eläkepäivillä voi matkustaa hitaasti.

Kyllähän se mietityttää joskus että miten sitten pärjää eläkkeellä kun ei viime vuosina ole hirveästi eläkettä kertynyt. On mulla vielä 15-20 vuotta siihen kuitenkin aikaa, ja sinä aikana ehtii elämä muuttua vielä moneen kertaan.

Ehkä sen verran olen muuttunut etten oikein tiedä mikä on mun koti, mutta se ei johdu matkustamisesta suoranaisesti, vaan usein muuttamisesta. Kun multa kysytään mistä olen niin yleensä vastaan että alunperin Suomesta mutta asun paikassa X. Hämmästyn aina kysymystä olenko menossa kotiin jouluksi tai lomalla. Ai minne kotiin? Vastaan yleensä että ei, en jää kotiin vaan matkustan. Ei mulla Suomessa ole kotia, tukikohtani siellä on siskoni talo mutta ei se mulle mikään koti ole. Äitini kaksio ei tosiaankaan ole mun koti. Tällä hetkellä mulla on vain yksi koti ja se on Bratislavassa, koti on se missä milloinkin sattuu asumaan.
Soarele este galben