Kasvissyöjänä Meksikossa?

 (Luettu 23096 kertaa)

Matkaajanainen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 961
  • Profiili
Vs: Kasvissyöjänä Meksikossa?
« Vastaus #20 : 15.10.2013, 12:10:52 »
Kun tuosta gluteenittomasta ruokavaliosta syntyi hässäkkää, niin eikös se ole/ollut nouseva trendiruokavalio kuten karppauskin jossain vaiheessa. Minullekin on höpisty gluteenittoman ruokavalion hienoudesta, eikä siinä ollut mitään keliakianäkökulmaa. Tätä UsvaAuer varmaan tarkoitti sen esimerkkinä mainitessaan, eikä väheksyen kenenkään SAIRAUTTA?"?"¤gf. (Anteeksi pakko, miettikää nyt vähän kaikkia mahdollisia hömpötyksiä mitä asiaan liittyy. Kai kaikki nyt tietävät gluteenittoman ruokavalion ja keliakin mahdollisen yhteyden, entä ne muut?)

Tunnen myös näitä "gluteenittomalla" trendiruokavaliolla olevia, eikä sillä oikeasti ole mitään tekemistä gluteenittomuuden kanssa. Jokunen heistä on jättänyt leivonnaiset ja pastan pois ja kutsuu ruokavaliotaan gluteenittomaksi. Samoin yksi ystäväni mainostaa suureen ääneen olevansa gluteenittomalla ruokavaliolla, mutta syö kyllä sujuvasti gluteenia sisältäviä ruokia. Ja kyllä, olen maininnut hänelle kuinka hän tekee vain haittaa keliaakikoille mutta eipä mene perille. Sinällään nurinkurista että moni käyttää sitä laihdutusruokavaliona, gluteenittomat tuotteet kun monesti sisältävät enemmän kaloreita kuin tavalliset.  ;D
Edelleen olen sitä mieltä että kukaan, tai juuri kukaan, noista ei noudata oikeasti gluteenitonta ruokavaliota. En minäkään olisi niin tarkka jos ei tarvitsisi.
Soarele este galben

Mr. Voyageur

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 330
  • Profiili
Vs: Kasvissyöjänä Meksikossa?
« Vastaus #21 : 15.10.2013, 12:52:14 »
Kun kommentoin tähän ketjuun, en ollut tietoinen gluteenittomista trendeistä, jotka ovat viime aikoina nousseet kovaankin suosioon. Gluteenittomia ruokavalioita on useita, mutta yksi melko yleinen on ns. 'luolamiesdieetti' eli paleo-ruokavalio. En ole aiheeseen sen kummemmin tutustunut, mutta ilmeisesti kyseinen ruokavalio on demonisoinut ainakin gluteenin ja sokerin sillä perusteella, etteivät ne kuulu ihmislajin 'luonnolliseen' ravintoon. Ilmeisesti on myös olemassa jonkin verran näyttöä (?) siitä, että gluteeni aiheuttaa joillain ihmisillä jonkinlaista pysyvää tulehdustilaa ja että sen välttäminen ehkäisee autoimmuunisairauksia. En tiedä näiden tutkimusten tieteellisyydestä tai paikkaansapitävyydestä mitään, jokainen tehkööt omat päätelmänsä. Toisaalta punaista lihaa suositellaan varauksetta, vaikka aiheuttaahan sekin vissiin syöpää jos liikaa vetää.

Olisi kiinnostavaa kuulla muuten lekurin / ravitsemustietelijän mietteitä tuosta gluteenin haitallisuudesta. Tää on tosin väärä palsta sellaiselle. Pointtina vaan se, että toisin kuin ekassa postauksessa väitin, gluteenittomia ruokavalioita on nykyisin aika paljon ja sen huomaa hyvin esimerkiksi ruokakauppojen gluteenittomien tuotteiden alati kasvavaa valikoimaa seuratessa.

Matkaajanainen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 961
  • Profiili
Vs: Kasvissyöjänä Meksikossa?
« Vastaus #22 : 15.10.2013, 15:02:39 »
^Nimenomaan keliaakikoilla gluteeni aiheuttaa tulehdustilaa suolistossa, ja keliakia on autoimmuunisairaus. Punaista lihaa ei tietääkseni suositella varauksetta, vaan päinvastoin sanotaan ettei sitä pitäisi syödä kuin pari kertaa viikossa.
Tuo paleo-ruokavalio kieltää kaikki vilijat (kuten myös palkokasvit ja maitotuotteet), ei vain gluteenia sisältävät.

Tämän voisi varmaan siirtää omaksi ketjukseen kun ei tämä koske enää kasvisruokavaliota eikä Meksikoa...
Soarele este galben

Mr. Voyageur

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 330
  • Profiili
Vs: Kasvissyöjänä Meksikossa?
« Vastaus #23 : 15.10.2013, 16:01:13 »
Niin aiheuttaa, mutta monien paleo-tyyppien mukaan ihmiset välttyisivät näiltä autoimmuunisairauksilta (esim. reuma, MS-tauti, diabetes), jos eivät söisi gluteenia ja mainitsemiasi tuotteita. Tai ainakin niiden oireita voisi radikaalisti vähentää tai jopa parantaa. Muistaakseni myös vääränlaiset öljyt, joissa jotkut omegatasapainoisuudet (tms.) päin helvettiä, ovat myös pannassa. Ja tietty prosessoidut rasvat.

Usein tämän paleotrendin kanssa tuntuu menevän käsi kädessä tiukka kritiikki länsimaista lääketiedettä ja samalla koko kapitalistista maailmanjärjestystä kohtaan; rokotukset ja lääkkeet ovat vain kekseliästä bisnestä firmoille, jotka lobbaavat poliittisia päättäjiä tekemään 'virallisia' ruokasuosituksia, mikä taas auttaa ylläpitämään ihmisten sairasta tilaa ja saa näin lääkebisneksen kukoistamaan.

Sitten on tämä suomalainen vesijohtovesi, mikä on pumpattu täyteen myrkkyjä (Heikoimmasta Lenkistäkin tuttu paleomielinen Kirsi Salo esitti tällaisen kannan eräässä televisiohaastattelussa). Vedet kannattaa hakea siis lähteistä. Ilmaakaan tuskin voi kohta enää hengittää, kun jättövanoista tippuu myrkkyjä niskaan...  ;) Nojoo, mutta uskon kyllä, että paleossa voi olla totuuden siementä siinä mielessä, että varmasti ihmiset voisivat paremmin jos ahtaisivat itseensä vähemmän valkoista pullaa tai hiilareita ylipäätään ja korvaisivat osan siitä esimerkiksi kasviksilla. Mutta kiinnostaisi tosiaan tietää, onko tuon gluteenin ja autoimmuunisairauksien välillä jotain oikeasti tutkittua tietoa..

Matkaajanainen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 961
  • Profiili
Vs: Kasvissyöjänä Meksikossa?
« Vastaus #24 : 16.10.2013, 12:33:45 »
Mutta kiinnostaisi tosiaan tietää, onko tuon gluteenin ja autoimmuunisairauksien välillä jotain oikeasti tutkittua tietoa..

Terveyskirjaston mukaan autoimmuunisairauksien syntyyn ei voi elintavoilla vaikuttaa, joten ei taida olla tutkittua tietoa. Jotkut lääkärit kyllä suureen ääneen toitottavat miten elintavoilla on merkitystä, mutta se taitaa olla vain heidän mielipiteensä.
Soarele este galben

chief85

 • Reissaaja
 • Viestejä: 50
  • Profiili
  • flickr
  • Sähköposti
Vs: Kasvissyöjänä Meksikossa?
« Vastaus #25 : 16.10.2013, 14:05:44 »
Näin vannoutuneena lihansyöjänä pakko myöntää että parasta ruokaa mitä meksikossa söin oli kasvisruokaa. Muuten meksikolainen(kin) ruoka oli pieni pettymys. Ruoka toistaa itseään ja on melko mautonta.


Jasiina

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vs: Kasvissyöjänä Meksikossa?
« Vastaus #26 : 10.01.2014, 09:19:24 »
Näin vannoutuneena lihansyöjänä pakko myöntää että parasta ruokaa mitä meksikossa söin oli kasvisruokaa. Muuten meksikolainen(kin) ruoka oli pieni pettymys. Ruoka toistaa itseään ja on melko mautonta.

Mautonta? :D Mitä?! Minä taas rakastuin meksikolaiseen täysin! Tacos dorados, tostadas, tortas, sopes,.... Riippuu tietysti,että missä syö. Itse asuin Poza Ricassa vuoden ja siellä ruoka oli taivaallista! Toisaalta kun vierailin usein Veracruziin (Puerto) niin siellä,ruoka ei ollut sitten niin hyvää...